PDA

View Full Version : Promjena prebivalista zbog poreza

RAV5
03.02.2009., 15:40
Pozdrav svima,

Evo treba mi pomoc vezano za naslov. Ukratko, pomorac, zelim izbjeci placanje poreza u HR-trajno.
Znam, znam, nemoralno itd itd...ali nisam tu zbog moraliziranja jer svatko je krojac svoje sudbine.
Treba mi konkretno savjet, kako promjenit prebivaliste, cijeli postupak, koju drzavu preporucate, da li BIH, da li nesto egzoticno, po kojoj osnovi prijaviti tamo boravak, kako doci do offshore racuna i boravista i jos mnogo toga.
Cijenio bi preporuku neke tvrtke ili financijskog savjetovalista koji se bavi ovim stvarima.
Naime, ima nas mnogo zainteresiranih i nije nam problem platiti za savjet ili usluge.

Znaci, neki link, broj telefona, adresa kao i savjet bih cijenio. Nepotrebne debate na ovu temu bih svakako izbjegao.

Hvala i pozdrav.

voajer
03.02.2009., 15:47
Kako se uopće gleda boravište/prebivalište za pomorce?

Inače, koliko ja znam trebalo bi biti dovoljno da se u RH ne vodiš kao rezident, tj da ne padaš pod porezni sustav RH. Ukoliko se ne varam, rok boravka za nerezidente je 3 mjeseca, dakle, ako si u RH manje od 3 mjeseca ne bi smio biti tretiran kao rezident.

U svakom slučaju definitivno provjeri kod odvjetnika ili knjigovođe, makar od te dvojice, mislim da ti je odvjetnik bolji izbor.

RAV5
03.02.2009., 16:04
Kako se uopće gleda boravište/prebivalište za pomorce?

Inače, koliko ja znam trebalo bi biti dovoljno da se u RH ne vodiš kao rezident, tj da ne padaš pod porezni sustav RH. Ukoliko se ne varam, rok boravka za nerezidente je 3 mjeseca, dakle, ako si u RH manje od 3 mjeseca ne bi smio biti tretiran kao rezident.

U svakom slučaju definitivno provjeri kod odvjetnika ili knjigovođe, makar od te dvojice, mislim da ti je odvjetnik bolji izbor.

Taj detalj propisuje pomorski zakonik koji kaze da ako si 183 dana proveo na brodu nisi duzan platit porez medjutim duzan si prijavit godsinju zaradu. Mnogima, pa ni meni to ne odgovara.
Zelim, a i mnogo mojih kolega kompletno izaci iz sustava...znaci iz registra poreznih obveznika, HZZO, HZMO-a.
Ove godine me ne kaci taj porez jer imam vise od 183 dana van HR, medjutim zelim rjesit svoj status na nacin da o tome vise ne vodim racuna tj ne brinem.
Mirovinski plan mogu rjesit privatno kao i vodit zdravstvenu brigu o sebi.
Zanima me da li to postizem promjenom boravista i koji su to detalji vezani za "interesnu sferu" koju mi navodno porezna moze dokazati ako sam vlasnik nekretnine u HR ili zelim kupiti nesto u HR?
U svakom slucaju imam 100 pitanja...pa ako ima kakav servis koji se bavi ovim cijenio bih..

voajer
03.02.2009., 18:02
U svakom slucaju imam 100 pitanja...pa ako ima kakav servis koji se bavi ovim cijenio bih..

Tu ti, na žalost, ne mogu pomoći. Znam da je netko bio spomenuo neku firmu koja se time bavi, mislim U Zagrebu, ali se nikako ne mogu sjetiti kako se ta firma zove.

parizer01
27.02.2009., 19:07
Taj detalj propisuje pomorski zakonik koji kaze da ako si 183 dana proveo na brodu nisi duzan platit porez medjutim duzan si prijavit godsinju zaradu. Mnogima, pa ni meni to ne odgovara.
Zelim, a i mnogo mojih kolega kompletno izaci iz sustava...znaci iz registra poreznih obveznika, HZZO, HZMO-a.
Ove godine me ne kaci taj porez jer imam vise od 183 dana van HR, medjutim zelim rjesit svoj status na nacin da o tome vise ne vodim racuna tj ne brinem.
Mirovinski plan mogu rjesit privatno kao i vodit zdravstvenu brigu o sebi.
Zanima me da li to postizem promjenom boravista i koji su to detalji vezani za "interesnu sferu" koju mi navodno porezna moze dokazati ako sam vlasnik nekretnine u HR ili zelim kupiti nesto u HR?

DA...nažalost situacija nije bajna.
Trenutno sam u sličnoj nedoumici što se promjene prebivališta tiče. Naime također radim na brodu ali nisam siguran da li ću svake godine biti baš preko tih magičnih 183 dana na brodu.
Druga stvar je što radim kod stranog brodara i imam stranu pomorsku knjižicu čime stvar postaje kompliciranija.
Osobno sam bio na savjetovanju nejeftinih poreznih savjetnika koji ni sami nisu znali dati mi odgovor 100% da li sam i sa tih više od pola godine dužan platiti tih 45% ili ne. Jedan dio mi je nudio neka riješenja da se plati manji porez, ali svi su uglavnom tjerali vodu na svoj mlin kako bi meni prodali što više svojih usluga izbjegavajuči konačne odgovore.
Poduža rasprava od kojih godinu dana ti se o ovoj temi vodi na http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=4321

Ispada da je krajnji i jedini sigurni odgovor promjena prebivališta u stranu državu koja ima povoljan porezni zakon vezan za pomorce, jer kao nehrvatski rezident više nisi u HR poreznom sustavu.
Međutim koje su to države neznam niti sam...odnosno znam za UK,Poljsku,Austriju,Francusku,Portugal,Maleziju,Fi lipine jer sam sa tim ljudima imao kontakta i oni ako rade van države nisu dužni plaćati porez, doduše neki isto imaju zakon od 183 dana.
Da li neka od nama bližih država ima povoljan porezni zakon za to, nažalost neznam....osobno bi mi bilo draže i jednostavnije prijaviti se u BiH ili čak Sloveniju :rolleyes: nego u neku južnoameričku državu...ali zakone susjednih država još nisam proučio.
Ako imaš neka saznanja o tome...pliz pošalji :top:
Što se kupovanja nekretnine ako nisi u HR poreznom sustavu mislim da te više onda nije briga....problem je možda jedino ako želiš dizat kredit....ali i to je za sada moguće (barem koliko znam)

voajer
28.02.2009., 09:13
Ispada da je krajnji i jedini sigurni odgovor promjena prebivališta u stranu državu koja ima povoljan porezni zakon vezan za pomorce, jer kao nehrvatski rezident više nisi u HR poreznom sustavu.

Ovo mi nekako nema smisla - hoćeš reći rezident neke druge zemlje, a ne Hrvatske?

Da li neka od nama bližih država ima povoljan porezni zakon za to, nažalost neznam....osobno bi mi bilo draže i jednostavnije prijaviti se u BiH ili čak Sloveniju :rolleyes: nego u neku južnoameričku državu...ali zakone susjednih država još nisam proučio.

Raspitaj se za CG. Koliko se sjećam, tamo je porez na dohodak fiksnih 15%.

PetBorut
28.02.2009., 10:38
Pozdrav svima,

Evo treba mi pomoc vezano za naslov. Ukratko, pomorac, zelim izbjeci placanje poreza u HR-trajno.
Znam, znam, nemoralno itd itd...ali nisam tu zbog moraliziranja jer svatko je krojac svoje sudbine.
Treba mi konkretno savjet, kako promjenit prebivaliste, cijeli postupak, koju drzavu preporucate, da li BIH, da li nesto egzoticno, po kojoj osnovi prijaviti tamo boravak, kako doci do offshore racuna i boravista i jos mnogo toga.
Cijenio bi preporuku neke tvrtke ili financijskog savjetovalista koji se bavi ovim stvarima.
Naime, ima nas mnogo zainteresiranih i nije nam problem platiti za savjet ili usluge.

Nema tu neke velike filozofije, ako si preko 183 dana u RH onda si ovdje rezident i ovdje moras placat porez. Mozda bi jeftinije prosao ako bi ti brodar mogao isplacivat placu kao obrtniku - dobitasu, prijavis se na minimalac a na ostatak placas samo 20% poreza na dobit. A ima i ovo (http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=36743):

Za svaki dan koji je proveo na brodu porezna mu se osnovica smanjuje za svotu dnevnoga pomorskog dodatka, neovisno o tome je li mu se isplaćivalo pomorski dodatak. Pomorski je dodatak trenutačno propisan u svoti od 400 kuna na dan, što znači da bi se npr. pomorcu koji je na brodu proveo 100 dana porezna osnovica za tu kalendarsku godinu smanjila za dodatnih 40.000 kuna.

A sad sto se ovih manje legalnih stvari tice, tu te ne bih savjetovao ;)

parizer01
28.02.2009., 13:11
Nema tu neke velike filozofije, ako si preko 183 dana u RH onda si ovdje rezident i ovdje moras placat porez. Mozda bi jeftinije prosao ako bi ti brodar mogao isplacivat placu kao obrtniku - dobitasu, prijavis se na minimalac a na ostatak placas samo 20% poreza na dobit. A ima i ovo (http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=36743):

A sad sto se ovih manje legalnih stvari tice, tu te ne bih savjetovao ;)

Nažalost...ima tu dosta filozofije:

Kao prvo članak u Lider presu koji navodiš objašnjava neke detalje vezane za pomorce koji su isključivo zaposleni kod:
-domaćih brodara
-kod stranih brodara ali preko posrednika u hrvatskoj
-onih koji posjeduju hrvatsku pomorsku knjižicu
Ono što se ne objašnjava je status ljudi koji nisu zaposleni preko domaćih brodara niti preko domaćih posrednika (što je u svijetu česta praksa...zapravo pravilo, a i puno je naših ljudi tako zaposleno), status ljudi koji rade druge poslove na brodu a nisu članovi posade (i samim time nemaju hrvatsku pomorsku knjižicu) kao kuhari, čistači, razno pomoćno osoblje, inžinjeri raznih profila.

Članak nadalje navodi da su poreznu prijavu dužni ispuniti samo oni koji su bili manje od 183 dana u međunarodnoj plovidbi..koliko sam upoznat to i nije točno već su poreznu prijavu dužni ispuniti svi.

183 dana se nadalje odnosi (koliko znam) samo na pomorce, dok ima ljudi koji rade terenske poslove i duže od 200 dana u godini ali mi nije poznato kako je reguliran njihov status, ali nije istina da oni po rtenutnom zakonu nisu rezidenti hrvatske jer se to odnosi na ljude koji koliko znam moraju u komadu biti veći dio godine van zemlje (što je bio slučaj i prepucavanje sa našim sportašima koji imaju rezidencije uglavnom van RH) i moraju biti prijavljeni na neku adresu.

Prezna obveznost se određuje u slučaju RH po rezidecijalnom statusu....znači promjenom prebivališta u inozemstvo više nisi u RH poreznom sustvu, tu nema ništa manje legalno ili ilegalno.

"Mozda bi jeftinije prosao ako bi ti brodar mogao isplacivat placu kao obrtniku - dobitasu, prijavis se na minimalac a na ostatak placas samo 20% poreza na dobit." ----- što se ovog tiče mislim da je dobra ideja, odnosno već sam bio savjetovan o toj mogućnosti da plaćaš 20 umjesto 45%, naravno ako se tvoj poslodavac slaže sa time (lako moguće i neće), no koliko ja znam moraš otvoriti firmu a ne obrt...što samo po sebi donosi neke komplikacije ali i prednosti.
Realno...meni je i 20% puno za takav posao i nesigurnost koju on nosi sa sobom, rekao bih da se i većina slaže sa tim jer vidim da ljudi ubrzano rade postupke za promjene prebivališta.

Nažalost, hrvatska je poprilično neuređena država sa skupim upravljačkim aparatom gdje vlast pokušava nadoknadit slabo funkcioniranje visokim nametima na sve na što može...najčešće se to odnosi na primanja radnog naroda :(

PetBorut
28.02.2009., 13:28
Kao prvo članak u Lider presu koji navodiš objašnjava neke detalje vezane za pomorce koji su isključivo zaposleni kod:
-domaćih brodara
-kod stranih brodara ali preko posrednika u hrvatskoj
-onih koji posjeduju hrvatsku pomorsku knjižicu
Ono što se ne objašnjava je status ljudi koji nisu zaposleni preko domaćih brodara niti preko domaćih posrednika (što je u svijetu česta praksa...zapravo pravilo, a i puno je naših ljudi tako zaposleno), status ljudi koji rade druge poslove na brodu a nisu članovi posade (i samim time nemaju hrvatsku pomorsku knjižicu) kao kuhari, čistači, razno pomoćno osoblje, inžinjeri raznih profila.

Treba razlikovat zakon o porezu na dohodak (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/313706.html) od pomorskog zakona (odnosno izmjenama o kojima ovdje govorimo). Koliko ja znam, sto se samog placanja poreza tice svejedno je jel netko zaposlen kod stranog ili domaceg brodara ili preko nekakvih posrednika.

Članak nadalje navodi da su poreznu prijavu dužni ispuniti samo oni koji su bili manje od 183 dana u međunarodnoj plovidbi..koliko sam upoznat to i nije točno već su poreznu prijavu dužni ispuniti svi.

Mislim da ne moraju. Vjerujem da je ove stvari najbolje razjasnit sa sindikatom pomoraca (http://www.sph.hr).

183 dana se nadalje odnosi (koliko znam) samo na pomorce, dok ima ljudi koji rade terenske poslove i duže od 200 dana u godini ali mi nije poznato kako je reguliran njihov status, ali nije istina da oni po rtenutnom zakonu nisu rezidenti hrvatske jer se to odnosi na ljude koji koliko znam moraju u komadu biti veći dio godine van zemlje (što je bio slučaj i prepucavanje sa našim sportašima koji imaju rezidencije uglavnom van RH) i moraju biti prijavljeni na neku adresu.

Prezna obveznost se određuje u slučaju RH po rezidecijalnom statusu....znači promjenom prebivališta u inozemstvo više nisi u RH poreznom sustvu, tu nema ništa manje legalno ili ilegalno.

Prebivaliste je nazalost prilicno kaotican termin jer svatko tko ima RH putovnicu ima prebivaliste u RH (dakle i netko tko u Hrvatsku u zivotu nije krocio). Rezidencijalan status se utvrdjuje na nesto kompleksniji nacin.

"Mozda bi jeftinije prosao ako bi ti brodar mogao isplacivat placu kao obrtniku - dobitasu, prijavis se na minimalac a na ostatak placas samo 20% poreza na dobit." ----- što se ovog tiče mislim da je dobra ideja, odnosno već sam bio savjetovan o toj mogućnosti da plaćaš 20 umjesto 45%, naravno ako se tvoj poslodavac slaže sa time (lako moguće i neće), no koliko ja znam moraš otvoriti firmu a ne obrt...što samo po sebi donosi neke komplikacije ali i prednosti.

Moze i obrt ali da udje u sustav dobit (dakle placa porez na dobit a ne na dohodak). Moze naravno i firma, malo je kompliciranije, treba usporedit za konkretan slucaj. no iskreno receno ne znam koliko ce Hrvatska izdrzat bez poreza na kapitalnu dobit tako da to i nije bas dugorocna racunica.

Realno...meni je i 20% puno za takav posao i nesigurnost koju on nosi sa sobom, rekao bih da se i većina slaže sa tim jer vidim da ljudi ubrzano rade postupke za promjene prebivališta.

Moramo pripazit da ovaj topic ne pretvorimo u prepucavanje o porezima ili o moralnim prodikama :).
Ali vjerujem da bi 99% poreznih obveznika bilo presretno da im drzava ne uzima vise >50% vec samo ~20% od primanja.

voajer
01.03.2009., 10:03
Prebivaliste je nazalost prilicno kaotican termin jer svatko tko ima RH putovnicu ima prebivaliste u RH (dakle i netko tko u Hrvatsku u zivotu nije krocio). Rezidencijalan status se utvrdjuje na nesto kompleksniji nacin.

Izrazito kaotični termini - boravište, uobičajeno prebivalište i privremeno prebivalište. Koliko sam ja razumio od poreznog zakona, porezni obveznik mora imati ili boravak ili privremeno prebivalište u RH. U sustavu je također i tkz. "inozemni porezni obveznik" no to se, pretpostavljam, odnosi na strance koji ostvaruju profit u RH, npr investitori, te nema veze s ovim slučajem.

Druga stvar što sam primjetio u zakonu je da uopće nije definirano koliko dugo netko može boraviti u RH kako bi se tretirao kao rezident - samo da tamo trajnije boravi (koliko trajnije?) s namjerom da se naseli (boravište) ili bez te namjere (prebivalište). Treća stvar je što su kazne u dinarima (!?).

Dakako, čisto je moguće da je riječ o zastrarjelim podacima koji kruže internetom.

freelancer
02.03.2009., 09:45
Super - evo još jednog koji glasa za koga glasa i ne plaća porez u RH.

Izvrsno. :top:

Zo baćo - i reci dici da isto naprave. :s

A ženi i mami i punici i diduii ostalima iz familije - ako se tuže da im je loše, da je sve skupo, da ne mogu kraj s krajem, a ti ih lipo podsjeti da TI ne plaćaš poreze u RH pa će im biti lakše.

Ti i jedno xx-tak tisuća tvojih kolega.

:rigo:

voajer
02.03.2009., 10:04

Kako znaš da uopće glasa?

A ženi i mami i punici i diduii ostalima iz familije - ako se tuže da im je loše, da je sve skupo, da ne mogu kraj s krajem, a ti ih lipo podsjeti da TI ne plaćaš poreze u RH pa će im biti lakše.

Sumnjam da se oni koji imaju rodbinu vani tuže kako nemaju. Uvijek ujak ili ćale pošalje koju tisućinku.

freelancer
02.03.2009., 11:13
Mislio sam na njegovu rodbinu DOMA!!! Kod nas! ;)

hrexpat
02.03.2009., 11:37
Tako ti je to prika,

U normalnoj zemlji – placas porez, glasas, kukas, opet glasas, manje placas porez, manje kukas, glasas, vise placas porez, odselis se, ne placas porez, ne kukas, ne glasas

Kod nas – kukas, placas porez, glasas, kukas jos i vise, ne placas porez, opet glasas, opet kukas, odselio se ili ne, uvijek glasas ....i uvijek kukas

voajer
02.03.2009., 12:10
Mislio sam na njegovu rodbinu DOMA!!! Kod nas! ;)

O njima upravo i govorim - njima redovito njihov ujak ili ćale pomorac pošalje koju tisućinku.

parizer01
05.03.2009., 12:44
Moramo pripazit da ovaj topic ne pretvorimo u prepucavanje o porezima ili o moralnim prodikama :).
Ali vjerujem da bi 99% poreznih obveznika bilo presretno da im drzava ne uzima vise >50% vec samo ~20% od primanja.

Hm...imao si pravo....ovo sve više liči na nekakvu moralnu raspravu o poreznoj tematici. :rolleyes:
Evo...pokušat ću se vratiti na temu:

Treba razlikovat zakon o porezu na dohodak (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/313706.html) od pomorskog zakona (odnosno izmjenama o kojima ovdje govorimo). Koliko ja znam, sto se samog placanja poreza tice svejedno je jel netko zaposlen kod stranog ili domaceg brodara ili preko nekakvih posrednika.

Opet, reforma za pomorce kaže kako će svaki hrvatski pomorac imati hrvatsku pomorsku knjižicu......dok oni koji nisu časnici ili mornari ispada da iako rade na brodu nisu pomorci...dok kod stranih brodara imaš takav status, jedino je problem što onda moraš tražiti stranu pomorsku knjižicu.

Što se primanja tiče....99% ljudi koje srećem na brodovima rade pod takvim uvjetima i za takvu plaću iz jedinog razloga što ne plaćaju porez jer to nisu dužni svojoj državi ili su jednostavno promjenili prebivalište (ne i državljanstvo) u zemlju sa povoljnim pomorskim zakonom.
Znam da 20% poreza nasuprot 45% zvuči puno bolje ali kada se zapošljavaš kod stranog brodara on će ti ponuditi bruto plaću bez uplitanja na tvoje moguće porezne ili slične obaveze jer ga to nije briga. On ionako pretpostavlja da ulaziš u posao tako da si već sredio da nemoraš plaćati porez na primanja jer ti se inaće nebi niti isplatilo za njega radit.

PetBorut
05.03.2009., 13:09
Opet, reforma za pomorce kaže kako će svaki hrvatski pomorac imati hrvatsku pomorsku knjižicu......dok oni koji nisu časnici ili mornari ispada da iako rade na brodu nisu pomorci...dok kod stranih brodara imaš takav status, jedino je problem što onda moraš tražiti stranu pomorsku knjižicu.

Što se primanja tiče....99% ljudi koje srećem na brodovima rade pod takvim uvjetima i za takvu plaću iz jedinog razloga što ne plaćaju porez jer to nisu dužni svojoj državi ili su jednostavno promjenili prebivalište (ne i državljanstvo) u zemlju sa povoljnim pomorskim zakonom.
Znam da 20% poreza nasuprot 45% zvuči puno bolje ali kada se zapošljavaš kod stranog brodara on će ti ponuditi bruto plaću bez uplitanja na tvoje moguće porezne ili slične obaveze jer ga to nije briga. On ionako pretpostavlja da ulaziš u posao tako da si već sredio da nemoraš plaćati porez na primanja jer ti se inaće nebi niti isplatilo za njega radit.

Ma kuzim ja to, ako neces ti radit za nejga naci ce on vec nekog tko oce - jasno mi je da se on ne zamara tvojim poreznim obvezama. Ali isto tako ni drzavu (ni tvoje susjede) nije briga kolika je tvoja bruto placa, obaveza placanja poreza bi se trebala na sve gradjane primjenjivat jednako. Tu je sad balans koji drzava mora uspostavit jer ni njoj nije u interesu da ti ostanes bez posla jer ces tek onda past na teret drzave. Svi bi htjeli imat sto vise love i platit sto manje poreza (legalno), pa i ja naravno. Ja sam sretan sto mi je drzava poklonila mogucnost da platim samo ~20%, znam da ima mnogo jadnih radnika na traci koji neamju svoj obrt, svoju firmu ili neki drugi nacin da ne plate 50% vec samo 20% poreza.

Problemi pomoraca su koliko vidim specificni, a mogu jedino dat tumacenje "poreznog" zakona koji govori o tome tko je duzan placat porez u RH.

volala
05.03.2009., 14:13

evo da se dovezem na raspravu...
sta se tice prebivalista u nekoj drugoj zemlji i posljedica takvog zivota ode nemam pojma.
znam da mi je frend ima zajeba za proslu '08. god
i ima je manjka 45 dana....
po njegovom ispitivanju od strane svih u nasoj (mojoj bivsoj) bransi
NITKO nije zna ponuditi odgovor, sta je sramotno da kapetanija i porezna su o tome znali jos najmanje...
u kratkim crtama
podjela postoji po visini primanja...
znaci ne znam tocno, al u 3 stupnja od - do, manja zarada manji postotak.
15, 25, 40% prihoda se placa kao porez za te dane koji fale do magicnih pola proklete godine na brodu.
na to se dobija olaksica od 400 kn dnevno, takodjer za te dane koji fale
te se dobije 1500 kn olaksice jednokratno za zivot bez blizine obitelji...
kad se to sve zbroji oduzme, njemu je ispalo oporezovanih nekih 3000 kn, sto je za 45 dana prihvatljiva svota i nije tolika da bi trebalo da pomorci propadnu,

a sta se tice ostalih koji dovode u pitanje moralnost svega ovoga,
mogu samo reci da meni ni nama pomorcima, ova drzava nije dala NISTA
niti lipe niti povoda niti razloga da bi joj ja ili ostali placali porez,
sve smo novce zaradili vani, donjeli doma i potrosili doma, za razliku od nasih generala, tajkuna i politicara koje svi toliko uzdizete, a ako van nije dosta 440 miljuna sta su samo banke iznile iz ove drzave u Sijecnju ove godine onda stvarno :s
JA ko Hrvat i pomorac (napominjem opet, BIVSI) se sramin Hrvatske pomorske zajednice, njenog pomorskog sindikata i svega vezano s tim jer se i sa ovim zakonom pokazalo da smo i cemo posluziti samo za deracinu, a tako nam i triba jer niko nije ni rici reka protiv toga:top:
moj rezime je, da san nastavija ploviti, ili ako jednog dana nastavim ploviti,
da cu sigurno uciniti sve da taj porez ne platim, pa cu tu cifru dati djeci i reci im da to sta kupe za te novce je tata zaradija, a ne potrosili politicari na svoju korist:top:
over&out

somied
05.03.2009., 14:52
Porez je naknada koju placas ne trazeci nikakvu direktnu protuvrijednost natrag. :D
Ako zivis u Hrvatskoj, onda vjerojatno koristis ceste, mostove, zdravstvene usluge i sl., sto je sve u odredjenem djelu financirano od poreza. Ako zivis vani, onda placas porez vani. Da ostanes bez posla, onda bi se prijavio na zavodu za zaposljavanje u Hrvatskoj i trazio eventualna prava iz toga.

somied
05.03.2009., 15:00
Ha, jesu Beckera uvatili Njemci jer je bio vise od 183 dana u Njemackoj... Prebrojali mu ulaske/izlaske u pasosu. :s

freelancer
05.03.2009., 16:02
Super je ovaj gore post od volale, jes prika ... u pravu si ... meni je država dala sve.
Školovanje, posao, stan, auto, postdiplomatski studij, plastičnu operaciju, liposkuciju, žena mi je domaćica i ima zagrantiranu penziju, a djeci plaća skijanje za zimske praznike, a mama i tata mi imaju visoke mirovine, itd...
Ma moš' si mislit.

Nema tu ''šta država može učiniti za tebe, već šta ti možeš učinit za državu''.
Davno sam ja prozbobrio: Država (kakvog god uređenja i političke opcije bila) je LEGALNA mafija, ona uvijek naplati svoje. :amen:

I sada bi ja i ostali poreski obveznici trebali plaćati tuđoj dici školu i tko zna šta sve drugog.
Jer gospoda su pomorci - uhlebljena kasta - koja nidgje do sada nije plaćala porez. A lipo žive, lipo.
Malo morgen, gospodo. :nono:

Tucite more i plaćajte poreze! :amen:

Nije vam ništa teže nego rudarima.
Dapače! :amen:

somied
05.03.2009., 16:17
Sve povlastena kasta do povlastene kaste u Hrvatskoj... Pomorci, branitelji, brodograditelji, poljoprivrednici, ribari., ovi, oni... Nemres kod nas naci nekog tko ne pripada barem jednoj. :D
Polako gubi smisao.

freelancer
05.03.2009., 16:25
:rofl:

somied
05.03.2009., 16:33
Joj da... glazbenici, umjetnici, sportasi, suci, clanovi uprava koji si isplacuju bonuse bez placanja poreza, drzavni sluzbenici, gradski sluzbenici, sada gradjevinari traze lovu (nebi oni propali, nek radje iz budzeta subvenciraju kamatu)... Nastavite niz. Izgleda da je beskonacan na prvi pogled. Hebote pa dokle!? Alo ljudi, nema vise u kasi!!! Prazna je, sve ste polesinarili.

voajer
05.03.2009., 18:01
Penzioneri (koji su, istini za volju, odvajali za penziju, ali ne ovoj državi, nego onoj prošloj, a sada to što su odvojili ionako ne vrijedi puno jer je dinar izgubio na vrijednosti), studenti (nema veze kakav je fakultet, sjedit ćemo mi na hodniku ako treba, samo da je netko drugi plaća).

Inače, zanimljiva stvar - države bolje tretiraju turiste i strane investitore od vlastitog naroda. Valjda zato jer misle da posjeduju svoje ljude i mogu ih tretirati kako žele :lol:

F10EXX
05.03.2009., 19:32
a sta se tice ostalih koji dovode u pitanje moralnost svega ovoga,
mogu samo reci da meni ni nama pomorcima, ova drzava nije dala NISTA
niti lipe niti povoda niti razloga da bi joj ja ili ostali placali porez,
sve smo novce zaradili vani, donjeli doma i potrosili doma, za razliku od nasih generala, tajkuna i politicara koje svi toliko uzdizete, a ako van nije dosta 440 miljuna sta su samo banke iznile iz ove drzave u Sijecnju ove godine onda stvarno :s
JA ko Hrvat i pomorac (napominjem opet, BIVSI) se sramin Hrvatske pomorske zajednice, njenog pomorskog sindikata i svega vezano s tim jer se i sa ovim zakonom pokazalo da smo i cemo posluziti samo za deracinu, a tako nam i triba jer niko nije ni rici reka protiv toga:top:
moj rezime je, da san nastavija ploviti, ili ako jednog dana nastavim ploviti,
da cu sigurno uciniti sve da taj porez ne platim, pa cu tu cifru dati djeci i reci im da to sta kupe za te novce je tata zaradija, a ne potrosili politicari na svoju korist:top:
over&out

Jadni vi i vas kruh sa x kora. Drzava vam nije dala nista, jelda? Kad dodjete u HR (ocito ste tu i vise od 183 dana kada vas kaci zakon), onda ne vozite po cestama, vase kuce ne gase vatrogasci, vasu djecu ne skoluju nastavnici. I sad vam jos zele oporezovati primanja koja imate, a koja su daleko iznad hr prosjeka, a vi se bunite. Sramota i jad. I jos ste kao domoljubi. Gadi mi se sto s takvima moram zivjeti u istoj drzavi.

volala
05.03.2009., 23:43
Jadni vi i vas kruh sa x kora. Drzava vam nije dala nista, jelda? Kad dodjete u HR (ocito ste tu i vise od 183 dana kada vas kaci zakon), onda ne vozite po cestama, vase kuce ne gase vatrogasci, vasu djecu ne skoluju nastavnici. I sad vam jos zele oporezovati primanja koja imate, a koja su daleko iznad hr prosjeka, a vi se bunite. Sramota i jad. I jos ste kao domoljubi. Gadi mi se sto s takvima moram zivjeti u istoj drzavi.

cekaj sta tebi nije jasno? :ne zna:
pa ja placam taj kruh jednako ko i svi i od njega ide porez za sve to sta si nabroja!!! nisan ja glup sta ti govorin!!!!
ko je taj porez spominja uopce,
stvar je da su se novci zaradili VANI i donjeli doma i potrosili, na te zaradjene novce vani po meni ova drzava nema nista!!!!!!!
to sta vas tu nekolicina nema veze sta je to navigat i kako to izgleda u to necu ulaziti dok ste jos na maminoj cici,
ja san svoj prvi brod odradija od 01.02. 2001. do 02.02.2002. i zaradija i po africini i po arabiji i ovako i onako i niko me nista nije pita, dosa san doma potrosija sve to na brevete da bi bija casnik i nisan pita ni drzavu ni staroga
prema tome do svoje place san dosa sam, a to sta smo mi povlasteni i sta je nama dobro, pa sta lipo ne odete svi redom na brod pa uzivajte:top:

somied
05.03.2009., 23:54
Nije bitno gdje si zaradio novce, bitno je gdje ti je boraviste... Kao i ostalima. Mozes zaraditi novce vani, ali ako si prijavljen u Hrvatskoj onda moras platit porez ovdje. Odjavi se slobodno iz Hrvatske i prijavi gdje ti je bolje. Samo nemoj biti vise u Hrvatskoj od 183 dana godisnje. :D

volala
06.03.2009., 00:02
Nije bitno gdje si zaradio novce, bitno je gdje ti je boraviste... Kao i ostalima. Mozes zaraditi novce vani, ali ako si prijavljen u Hrvatskoj onda moras platit porez ovdje. Odjavi se slobodno iz Hrvatske i prijavi gdje ti je bolje. Samo nemoj biti vise u Hrvatskoj od 183 dana godisnje. :D

da to i je problem koji zelim istaknuti...
mii nismo u HR u krevetu sa zenom, grijemo se guzica uz guzicu, mi smo "negdje" i stvar je da ne mozes biti apatrid, ne mogu prestati biti drzavljanin kad odem na brod, pa postati kad se vratim....
to pokusavam reci...ako to ne mogu regulirati onda nema druge nego naci zemlju koja to regulira:confused:

i da
http://forum.hr/showthread.php?t=418488

neko ode pita ko u ovoj drzavi uopce placa???
pa ovakvi ko mi, koji IMAMO novce.
koji kad uredjuju stan odu u ducan kupe parket, plate majstoru da ga postavi, zeni i dici robu, exurziju i sve ostale dnevne potrebe, al ocito je to nekima tesko shvatiti ode, a i sire :top:

somied
06.03.2009., 00:04
Nema to veze sa drzavljanstvom... Drzavljanstvo ti ostaje. Stvar je prebivalista. Ako odes radit u Njemacku na baustelu, hrvatski si drzavljanin, ali placas porez Njemackoj, jer tamo imas prebivaliste.

volala
06.03.2009., 00:09
Nema to veze sa drzavljanstvom... Drzavljanstvo ti ostaje. Stvar je prebivalista. Ako odes radit u Njemacku na baustelu, hrvatski si drzavljanin, ali placas porez Njemackoj, jer tamo imas prebivaliste.

shvacam sve to...samo zelim reci...
da kad zivis na brodu, kad zivis u limenoj konzervi Bogu iza nogu onda i slovenci imaju pravo da nam naplate porez jer koliko vidim more dodje njihovo i bozije od artika do antartike :rofl:

somied
06.03.2009., 00:17
Gledaj, ni meni nije drago placat porez, pogotovo ovoj lopovskoj vladi koja samo gleda kako da to prebaci u neciji privatni dzep. Medjutim, ja nemogu za sebe zahtjevat vece pravo nego sto imaju drugi, tako da trpim. Eventualno mi preostaje da izadjem na izbore, samo sam malo u brizi kako imam sto za izabrat. :lol:
Tezina posla nije razlog da ne placas porez. Sto oni koji rade u rudniku, celicani ili slicnim poslovima? U smjenama? Prekovremene? Na kraju zarade jedva za prezivit, ako i to, i ipak im drzava uzme porez.

RAV5
06.03.2009., 11:55
Koristimo ceste? Placamo cestarinu!:D

Pa ko je lud platit porez ovoj banani, a vi sto bjesnite zbog ovoga...pa ko vam je kriv...ajte i vi vani ko mi:)

Malo se Suki zajebo s ovih 45%....pa nisu ljudi ludi. Dok god ima nacina za izbjec, pa tko ce mu platiti?
Uostalom, da li vi na kopnu svi placate uredno...bas i ne:)
Koliko samo ima rada na crno, krenite od sebe pa onda sudite nas...

GricGric
06.03.2009., 17:13
Meni bi bilo normalno da kad čovjek radi, sebi uzima zarađeni novac, a državi daje mrvice (manji dio zarade)...
Kod nas je obrnuta, kad čovjek pošteno radi, uzme si mrvice, a zaradu da državi...

Nemojte me sad odmah napast sa 20% poreza na dobit, uračunajte i sve doprinose, spomeničke rente, članarine, izdatke za koncesije, kojekakve licence, polaganja zaštite na radu koje se ionako nitko ne pridržava itd itd...

Kad bi se to promijenilo nitko nebi razmišljao da utaji porez državi...

somied
06.03.2009., 17:25
Nije u tome stvar ovdje... Ovdje je stvar da jedna gupacija zeli privilegiju, biti izvan zakona koji vrijedi za ostale. Postoje tisuce zakona koje se meni ne svidjaju, ali ih moram postovat. Ako ih ne postujem, svjestan sam da to moze imati odredjene posljedice po mene. Tako pomorci imaju izbor, kao i svi drugi gradjani:
a) platit ono sto po zakonu moraju
b) probat utajit porez, ali onda im se moze desit da kazeneno odgovoraju ako ih se uhvati (mala sansa, jer je kod nas administracija vrlo efikasna)

Ali nemogu trazit da ih se izuzme iz zakona. Zakoni su manje-vise isti po cijeloj EU, ako si duze od 183 dana u nekoj zemlji, duzan si tamo platiti porez. Uostalom na tome su i Beckera ulovili.

hrexpat
06.03.2009., 17:26
nesto mi tu nije jasno - prema pomorskom zakonu pomorci ne moraju placat porez ako su izvan zemlje 183 dana, u isto vrijeme to ne vrijedi za nikog drugog tko ima prebivaliste u hrvatskoj - prema zakonu o dohotku - kolko sam ga ja cito tam se ne spominje 183 dana (jedan kolega je lijepo reko da ima i drugih terenskih struka koje nisu pokrivene ovim zakonom - oni stoga moraju placat porez ili tamo gdje su na terenu, ili u hrvatskoj, ili ga izbjegavat i tu i tamo)....i u cemu je sad problem? brodarite 183 dana u godini i sve ste rijesili, a ako ne mozete toliko odite na godisnji na maldive na dva-tri tjedna do 183 dana, pa tam jedrite na dasci ili se vozite na pedalini i sve ste rijesili...ili se selite na tajland ili gdje vec ko hoce kao i svi zapadnjaci koji bjeze od visokih poreza na istok...

ono kaj tu dosad nije receno - i misim da je to glavni razlog zasto se brodari bune, jest da ako se sad prijave, onda moraju platit i zaostatke od proslih godina (oni nisu bili kako oni to vole rec izuzeti od zakona o prezu na dohodak do sad nego su ga jednostavno - ignorirali)...i mislim da je to glavni problem

i jos jedna stvar - jedan kolega je reko nesto kao - ako imas hrvatsko drzavljanstvo imas i prebivaliste u hrvatskoj - to jednostavno nije istina....tko se odseli iz hrvatske ne treba i zapravo nebi ni smio imat prebivaliste u hrvatskoj ...mislim da u roku mjesec dana trebas javit policiji da si promjenio adresu, samo se toga malo tko drzi.... - samim tim postajes porezni obveznik zemlje u koju si se odselio i sve u redu....to sa drzavljanstvom i putovnicom nema veze

somied
06.03.2009., 17:27
Da, druge terenske struke su tu zakinute. Samo su si pomorci osigurali takve uvjete. Zakonodavac je propustio priliku da rijesi sve takve slucajeve.

somied
06.03.2009., 17:34
Ma ja sam malo proucavao te zakone, nemres tu skuzit di tko sto treba placat... Traljavo sve napisano. Osim toga, medjunarodni ugovori su iznad zakona (ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja), tako da u nekim slucajevima vrijede neka druga pravila. Ovi koji vise po terenima imaju osnove za trazit neke olaksice, jer ipak ostaje fakat da zapravo nisu posao odradili u nijednoj zemlji (dio poreza placas zato sto koristis javnu infrastrukturu pri stjecanju dohodka). Tako da bih ja podrzao da oni placaju recimo manji porez nego ostali, ali nikako nebi podrzao da su oslobodjeni poreza. S druge strane, nemogu ni oni tvrdi da ne koriste nista u Hrvatskoj... Sad kao placaju ceste... A gradske ceste placate? Lokalne? Dakle, ako zivis veci dio godine u Hrvatskoj, red je da i platis dio poreza.

GricGric
06.03.2009., 17:45
183 dana su pola godine, a kad se provede više od pola godine van zemlje, potpada se pod zakone zemlje u kojoj jesi preko šest mjeseci...
Kako su pomorci na brodu, preko 6 mjeseci, za njih bi porez trebala plaćati kompanija za koju rade u svojoj zemlji.
Međutim i oni izbjegavaju plaćanje poreza po raznim drugim osnovama... Rezultat toga su ogromne plaće pomoraca, a kad se sjetim koji grozan život ti ljudi imaju (oni na brodu a porodica kod kuće) uopće mi nije žao što toliko zarade, zaslužili su...

somied
06.03.2009., 17:50
A ostali u Hrvatskoj nisu zasluzili bolju zaradu? Netko tko radi 10 sati dnevno za placu od 2.500 kn, ipak plati porez. On nije "zasluzio" vise?
Porez se ne placa po "zaslugama". Poanta poreza je da ga svi plate jednako.

GricGric
06.03.2009., 18:45

Osim onih koji zarađuju puno... Porez ne plaćaju niti nogometaši naprimjer...
O domaćim muljatorima i švercerima koji žive u Hr cijelu godinu, okreću ogromne novce a ne plaćaju porez da uopće ne pričamo... Ima toga... :kava:

somied
06.03.2009., 19:01
Jel po tim primjerima kuzis sto je privilegija? :D
I zasto je to lose?

GricGric
06.03.2009., 19:45
Jel po tim primjerima kuzis sto je privilegija? :D
I zasto je to lose?

Da, definitivno je loše, i sve mudonje bi trebale počet plaćat porez... :flop:

voajer
07.03.2009., 08:14
A ostali u Hrvatskoj nisu zasluzili bolju zaradu? Netko tko radi 10 sati dnevno za placu od 2.500 kn, ipak plati porez. On nije "zasluzio" vise?

Porez se naplaćuje po sistemu "koliko od koga možemo izmusti". Tu nema ni jednakosti ni pravednosti, samo čista pragmatičnost.

Kako su pomorci na brodu, preko 6 mjeseci, za njih bi porez trebala plaćati kompanija za koju rade u svojoj zemlji.

Većina tih brodova plovi pod tkz. "flag of conveniance" tj. registrirana je u zemlji u kojoj ne treba platiti porez na prihode izvan same zemlje.

RAV5
07.03.2009., 08:34
Molim da se tema zakljuca - otisla je u krivom smjeru.

parizer01
08.03.2009., 23:04
Molim da se tema zakljuca - otisla je u krivom smjeru.

Hvala RAV5....u pravu si.

Molim da se tema zaključa

freelancer
08.03.2009., 23:13
S zaključkom molim: DA I POMORCI PLAĆAJU POREZ I TO RETROAKTIVNO! :E

hrexpat
09.03.2009., 05:34
Only Three things that are certain in life: death, taxes…and spam.

RAV5
09.03.2009., 09:29
S zaključkom molim: DA I POMORCI PLAĆAJU POREZ I TO RETROAKTIVNO! :E

Ma naravno...evo bas idem po novac na banku...ah, zajeb...sjetih se da mi lova vise ne stize u hrvatsku....nista, drugi put...:D

RAV5
09.03.2009., 09:45
Ma ja sam malo proucavao te zakone, nemres tu skuzit di tko sto treba placat... Traljavo sve napisano. Osim toga, medjunarodni ugovori su iznad zakona (ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja), tako da u nekim slucajevima vrijede neka druga pravila. Ovi koji vise po terenima imaju osnove za trazit neke olaksice, jer ipak ostaje fakat da zapravo nisu posao odradili u nijednoj zemlji (dio poreza placas zato sto koristis javnu infrastrukturu pri stjecanju dohodka). Tako da bih ja podrzao da oni placaju recimo manji porez nego ostali, ali nikako nebi podrzao da su oslobodjeni poreza. S druge strane, nemogu ni oni tvrdi da ne koriste nista u Hrvatskoj... Sad kao placaju ceste... A gradske ceste placate? Lokalne? Dakle, ako zivis veci dio godine u Hrvatskoj, red je da i platis dio poreza.

Evo najiskrenije, slazem se s ovim razmisljanjem. I vreuje, vecina NAS bi se slozila s tim da zbog odsutnosti vise ili manje od 183 dana porez ide npr po nekoj pausalnoj stopi. Pa ako imas 183 dana, prema zakonu (kao i svugdje u svijetu skoro) ne placas nista a ako nemas 183, nek se uvede neki pausal, fiksna stopa recimo 15% i to je to. Svi bi platili i nitko nebi mjenjao racune i boravista. Ali Suker hoce 45%. E kume nes' hebga:) Imamo nacina za izbjec to i RH nema autoritet nad nasom tvrtkama....Zasad je to to, ako se opamete u vladi , imat ce koristi od nas ako ne imat ce jenu veliku nulu.
Drugi put, kad stignem, napisat cu vam jedno 20ak primjera i nebuloza novog pomorskog zakonika i problema kod ostvarivanja prava iz HZZO, HZMO, HZZ itd...a uredno placamo sve doprinose, svaki mjesec, isto kao i zaposleni na kopnu.
Savjet svima, da ne pisu komentare a nisu dovoljno upoznati s problemom. Ne radi se iskljucivo i samo o izbjegavanju poreza nego o nemogucnosti ostvarivanja prava. Ako smo svi isti kao sto neki kazu i ako ja placam doprinose a i porez, onda ja imam pravo na zdr. iskaznicu, bolovanje, naknadu za nezaposlenost, porodiljni(zene), d.doplatak itd itd. Zar ne?
Kad se to uredi, platimo porez!:)

voajer
09.03.2009., 12:37
Problem je vrlo jednostavan - pomorci (ili samo neki među njima) nisu zadovoljni uslugom i cijenom te iste usluge.

Što radite kada niste zadovoljni nečijom uslugom?

Jednostavno idete kod nekog drugog. Takav je slučaj i ovdje.

freelancer
09.03.2009., 12:50
Onda neka ti koji nisu zadovoljni uslugom neka povedu i ženu i dicu i punicu i babu sa sobom, a ne da ih ostavo ovdi da da viču kako slijedi:

Žena: jebale ih HRVATSKE CESTE, imam novi auto a po rupama se vozim, kada će to poraviti?
Dica: A zašto moja školska dvorana u HRVATSKOJ školi ima šuplji krov koji prokišnjava?
Punica: A zašto ja imam tako skup račun za struju od HRVATSKE ELEKTROPRIVREDE?
Baba: Nemogu doći na pregled kod okuliste u ovim HRVATSKIM bolnicama već 4 miseca, pa dokle ovako?
itd, itd, itd..

A sve ih ja moram finacirati. :mad:

Mirno more, momci!!! :W

hrexpat
09.03.2009., 13:09
@RAV5

onda ste trebali pocet temu o ostvarivanju ili nemogucnosti ostvarivanja prava iz odredjenog zakona, pravednosti ili nepravednost poreznih davanja i stopa a ne promjeni prebivalista i izbjegavanju poreza ...

slazem se da terenci (ne samo pomorci) trebaju imat neke povlastice, ali je generalni problem sto se zakoni samo lose prepisuju od njemaca i ostalih – a ne pripremaju I donose u skladu sa nasim specificnostima ...ali onda to opet ne treba rijesavat pomorskim zakonom (koji je po meni zapravo – neustavan) nego poreznim (opcim I onim o dohotku) tak da vrijedi za sve a ne samo za vas….

mada meni i dalje nije jasno zakaj bi placali pausal i od 15% a ne bili 183 dana na brodu, jeste vi pomorci ili niste?...neko je tu prethodno spomeno da on ili njegov kolega skupio 45 dana manje od potrebnog ...sto znaci da je 4.5 mjeseca bio na brodu - pa tolko skoro skupe vikend zabarski nauticari preko godine...

somied
09.03.2009., 13:26
Problem je vrlo jednostavan - pomorci (ili samo neki među njima) nisu zadovoljni uslugom i cijenom te iste usluge.

Što radite kada niste zadovoljni nečijom uslugom?

Jednostavno idete kod nekog drugog. Takav je slučaj i ovdje.

Pa tko im brani? Neka pokupe zenu i djecu i odu zivjet u neku drugu zemlju. :D
Tisuce i tisuce ljudi je to napravilo, sada zive u Njemackoj, Svedskoj, Australiji ili SAD-u. :cerek:
Ali varijanta u kojoj bi oni zivjeli ovdje i ne placali porez domovini koju beskrajno vole - :nono:

somied
09.03.2009., 13:28
Ovu temu fakat treba zakljucat...

hrexpat
09.03.2009., 14:25
Ali varijanta u kojoj bi oni zivjeli ovdje i ne placali porez domovini koju beskrajno vole - :nono:

i to jos legalno!!! ides...
narod to inace zove stisnut i prdnut u isto vrijeme...

voajer
09.03.2009., 18:18
@freelancer

Mislim da to nema veze s plaćanjem poreza, barem što se cesta tiče. Evo, moji starci redovito plaćaju porez i sve to a cesta do kuće im izgleda kao da je bombardirana. A da žive u vukojebini, bome ne žive.

@somied

U čemu je problem? Hrpa ljudi živi na taj način, i ne samo da ne plaćaju poreze, nego i sišu proračun. Zašto se nitko protiv njih ne buni?

Inače, najpravedniji sustav bi bio da plaćaš koliko koristiš i da većina novca ostane u tvojoj zajednici (dakle kvart i grad) a mrvice idu kraljevskoj prijestolnici. Ha, ali onda vlada ne bi mogla više tuđim ***** po koprivama a to ne može. I onda imamo ovakav sistem - i to ne samo mi, nego i mnoge druge države svijeta čije se administracije bune što im kapital bježi izvan države. Kao, krive su porezne oaze :)

To što neke države (uključujuć i našu) naplaćuju šrot usluge kao suho zlato nikako ne može biti razlogom :D

RAV5
09.03.2009., 18:28
Onda neka ti koji nisu zadovoljni uslugom neka povedu i ženu i dicu i punicu i babu sa sobom, a ne da ih ostavo ovdi da da viču kako slijedi:

Žena: jebale ih HRVATSKE CESTE, imam novi auto a po rupama se vozim, kada će to poraviti?
Dica: A zašto moja školska dvorana u HRVATSKOJ školi ima šuplji krov koji prokišnjava?
Punica: A zašto ja imam tako skup račun za struju od HRVATSKE ELEKTROPRIVREDE?
Baba: Nemogu doći na pregled kod okuliste u ovim HRVATSKIM bolnicama već 4 miseca, pa dokle ovako?
itd, itd, itd..

A sve ih ja moram finacirati. :mad:

Mirno more, momci!!! :W

1.Zbog tih rupa na cesti, zena i djete mi se voze u novom terencu.
2.Dvorana u privatnoj skoli ne prokisnjava.
3.Punici nista ne fali, ima dobrog zeta:)
4.Ide se kod privatnog doktora!

Hvala na dobrim zeljama!:mig:

RAV5
09.03.2009., 18:48
@freelancer

Mislim da to nema veze s plaćanjem poreza, barem što se cesta tiče. Evo, moji starci redovito plaćaju porez i sve to a cesta do kuće im izgleda kao da je bombardirana. A da žive u vukojebini, bome ne žive.

@somied

U čemu je problem? Hrpa ljudi živi na taj način, i ne samo da ne plaćaju poreze, nego i sišu proračun. Zašto se nitko protiv njih ne buni?

Inače, najpravedniji sustav bi bio da plaćaš koliko koristiš i da većina novca ostane u tvojoj zajednici (dakle kvart i grad) a mrvice idu kraljevskoj prijestolnici. Ha, ali onda vlada ne bi mogla više tuđim ***** po koprivama a to ne može. I onda imamo ovakav sistem - i to ne samo mi, nego i mnoge druge države svijeta čije se administracije bune što im kapital bježi izvan države. Kao, krive su porezne oaze :)

To što neke države (uključujuć i našu) naplaćuju šrot usluge kao suho zlato nikako ne može biti razlogom :D

Ne znam zasto ljudi sad reze na pomorce a nisu upuceni u materiju.
Kao eto oni sad nebi placali nista a sisali bi drzavu. Ali ljudi, mi po zakonu nismo imali nikad prava na nista. Sad nas vlada zeli u sustavu. Ok. Dajte nam prava i to je to...
Problem je sto je vlada gluha na kritike SPH i UDRUGE sa www. pomorac.net
Sta drugo ostane nego ustavna tuzba a u medjuvremenu, nista ne platiti i pobrinut se za svoje racune.
Zast mi trazimo privilegije, zato sto ih svaka POMORSKA zemlja daje pomorcima. Zasto? Zato sto je POMORSTVO i POMORSTKA ORIJENTACIJA jedna od najvaznijih stvari neke zemlje koja je na moru. Pogledajte samo sto Slovenci rade nama za 2m mora??? Tu vam lezi odgovor.
Citam apsurde po novinama, kako ce Hrvatska placat vinjete turistima. Zato sta neko dodje 7 dana i potrosi 1000 eur. E gospodo, nas 20000 donese svake godine 400-500 mil eura. I zato nas sad treba odma oderat, odma ce nas Suker 45% uzet...ma dajte ljudi.
Ja nikad nisam rekao da zato sto zaradjujem vise od nekoga moram imat veca prava. To ne. Ali uzmite sveukupni utjecaj NAS pomoraca na lokalnu ekonomiju prije nego nam odlucite uzet pola zarade a istovremeno niste u stanju izdat nam zdr. iskaznicu.
Kzu neki, ne placa , ceste , skole itd. Ok, mozda stoji. Ali zato moja zena u shopping centru potrosi koliko 10 lokalnih, zato restorani imaju gosta, hoteli po hrvatskoj, odmaralista, ducani i radnje stalne musterije, privatni ljecnici i zubari stalne pacijente koji ne pitaju za cijene itd itd. Ne zelim ispast prepotentan i ne trazim privilegije ali morate uzet u obzir da smo mi grupacija u Hr koja SVE placa, svaku uslugu, stoga stanite malo i razmislite o tome. Stavite sebe u tu situaciju, da ti drzava od koje ne trazis i ne pitas nista odjednom zeli uzet pola place a ne dati nista natrag. Normalno da cemo se bunit, povuc lovu i ne mogu nam nista.
Ili ce s nama pricat ko s ljudima i pruzit ljudske uvijete ili FUCK OFF.
Imamo posteno zaradjen novac i nikom ne dugujemo nista.
Mene osobno ne zanima HR mirovina al eto opet placam doprinose jer ne zelim radi 250 eur mjesecno imat probleme.
Sto se tice pravila 183 dana, ono postoji u svim pomorskim zemljama i preporuka je EU. Nenormalno bi bilo da netko 364 dana radi vani, dodje jedan dan u HR i plati porez. Sto se tice ljudi koji imaju manje od 183 dana, u redu je da plate ali nikako 45%. To je pljacka. Drzava s jedne strane kuka kako nema studenata za pom. skole i faks a s druge radi sve u svojoj moci da unisti pomorce i pomorstvo. Takodjer, hrvatskim pomorskim kompanijama je ukinut porez na dobit a pomorcima nabijen od 45%. Tko tu koga hebe...
Imamo izbora, necemo platit nista i tocka. Vi to odobravali ili ne....

RAV5
09.03.2009., 19:18
Ovu temu fakat treba zakljucat...

Slazem se, nije mi bila namjera s nekim polemizirat al sad kad je vec krenulo, rado cu objasniti svim normalnim i razumnim ljudima (osim provokatorima) nase stavove i razloge zbog kojih se bunimo.
Nije fer da se sad pomorci sotoniziraju kao neki kriminalci koji zele izbjec porez. Svaka medalja ima dvije strane.
Svi koji nisu bas upucemi, moraju znati da su pomorci skupina koja svoj kruh zaradjuje na krajnje posten nacin i da nikom drugom time ne cine nista lose. To sto su place vani 10 puta vece nego u HR nisu krivi pomorci...
Tko sretniji od mene da ljudi u HR imaju dobre poslove i zivot dostojan covjeka.
Pa imamo mi i bracu, sestre, supruge, prijatelje koje rade po istim uvijetima, placaju poreze i doprinose i opet nista ne dobijaju od drzave. To je istina.
Medjutim razlika je sto oni to moraju prihvatit i trpiti a mi ne.
Sve je to osobni izbor. Moze se na more i sa SSS, kao mornar, kormilar, kuhar, sobarica itd itd. Pa su place 2500-3000 eur, i eto novih pomoraca...tko voli nek izvoli. Potrebno je napravit Pom. Knjizicu i tecaj od 3 dana.
Nazalost, kao i u svemu, uvijek kod nas mozes osjetit onaj hrvatski jal ili cak neku ljubomoru...ono ako ti crkne konj, mora i susjedu.:ne zna:
A upravo takvi, nisu u zivotu spremni napravit nista da bi sebi osigurali bolji zivot, nego su im krivi drzava, vlade, stranke, a evo sad i mi negativni pomorci koji bi trebali preusmjerit nase devize na racun trulog drzavnog aparata...jer je kako kazu u banani...
Boze moj, pitam se samo sta bi bilo kad bi nas mogli u potpunosti kontrolirat, nas i nasa primanja. Uveli bi sad samo za nas i smrtnu kaznu...:lol:

somied
09.03.2009., 19:34
Vi konstantno ne shvacate u cem je problem. Problem je sto pomorci ocekuju da su izvan zakona. Tocka. Traze privilegiju, biti u povoljnijem polozaju od ostalih gradjana. Sad tu zelju racionalizirate nekim kvazi argumentima, mada se jednakost pred zakonom jednostavno uzima kao aksiom.
Imate opciju kao i svi ostali gradjani:

platit porez (sto nitko naravno nevoli)
odselit iz zemlje (sto svi mogu, i oni koji nisu pomorci)
ne placat porez i krsiti zakon, kao sto radi dosta ljudi (i oni koji nisu pomorci)

Problem je sto bi pomorci htjeli ne placat porez i biti unutar zakona. To nije bas logicno, barem meni.

somied
09.03.2009., 19:36
Mislim ko da smo mi ostali sretni sto placamo poreze... :rolleyes:

GricGric
09.03.2009., 19:52
Ne znam zasto ljudi sad reze na pomorce a nisu upuceni u materiju.
Kao eto oni sad nebi placali nista a sisali bi drzavu. Ali ljudi, mi po zakonu nismo imali nikad prava na nista. Sad nas vlada zeli u sustavu. Ok. Dajte nam prava i to je to...

Čovjek je mislio na političare, koji prvo isisaju nnovac poreznih obveznika, a zatim izbjegavaju platiti porez na taj isisani novac... Barem sam ga ja tako shvatila...

A što se prava pomoraca tiče, istina je, nikad nisu imali nikakvih prava, kad je trebalo ići doktoru, plaćali su privatno, i kako da sad čovjek koji je plovio 10-15 godina, a nema niti dana radnog staža, zna da neće imat penzije, mirno pristane plaćat porez... Razumijem ih potpuno...

somied
09.03.2009., 19:56
Naravno da nemaju pravo na penziju i zdravstveno kad nisu nista uplacivali sve ove godine. Eto im prilike, ovim zakonom ulaze i u mirovinski i u zdravstveni sustav.
Bas citam na jednom drugom forumu, pomorac kaze: "Probat cu izbjeci taj zakon, ionako zdravstveno imam kao nezaposleni"... Mislim stvarno... Nebi placao zdravstveno, a kad se nedajboze razbolis doci ces u bolnicu, pa nek drugi placaju tvoje ljecenje... Dzisus hipokrizije.

PetBorut
09.03.2009., 20:05
Pa imamo mi i bracu, sestre, supruge, prijatelje koje rade po istim uvijetima, placaju poreze i doprinose i opet nista ne dobijaju od drzave. To je istina.
Medjutim razlika je sto oni to moraju prihvatit i trpiti a mi ne.

Cini mi se da se ovdje malo obrcu teze.
Kao prvo treba prepoznat interes drzave (drustva), a to je da novac koji pomorci zarade ploveci na stranim brodovima novac koji je uvezen u Hrvatsku, dakle svojevrstan "izvoz", a to je naravno vrlo pozitivno. Zbog toga bi drzava morala vuc poteze kojima bi stimulirala pomorce da uopce budu pomorci. U tom konktestu treba tumacit i povlasticu od 400 neoporezivih Kuna po danu, povlasticu koju mi koji zivimo i radimo u RH nemamo. Dakle dok god to smatram pozitivnim, sigurno necu bit protiv toga.
No ti si ovdje postavio si pitanje iz kojeg se vec nazire da zelis krsit zakon, ja sam ti pokusao odgovorit da legalno to sto zelis nije moguce ostvarit, no ti i dalje guras svoje. Da primjenim tvoju logiku: "nitko ne mora prihvatit nase zakone, svi mogu postat kriminalci ako zele".
Znam da je mnogima zivot tezak i razumijem (ne znaci da i opravdavam) one koji su radi ugrozene egzistencije primorani igrat na ivici zakona, ali iz ovog tvojeg tona ocitujem da si ti spreman ovako otvoreno na forumu trazit savjet za krsenje zakona i to bez imalo srama. I onda nesto predbacujes drugima da samo jamraju i govoris nesto o hrvatskom sindromu. E pa rekao bih da je upravo ovo sto ti radis ta mracnija strana hrvatskog sindroma o kojem govoris. Prozivas za jal i ljubomoru? Ja nisam ni jalan ni ljubomoran, to bi se prije moglo rec za tebe.
Ja sam prihvatio da placam poreze, koristim blesave i za drustvo stetne poklone koje mi Sanader daje i uzivam u samo ~20% poreza koje placam. Naravno, mogao sam ici i dalje i zakoracit u kriminal i placat jos manje poreza. Imao sam izbor, odlucio sam da ne budem kriminalac i da budem "zahvalan" i sa tih 20%. I donekle osjecam griznju savejsti jer placam samo 20% dok ljudi koji zaradjuju puno manje od mene moraju placat preko 40% doprinosa i poreza.

Nazalost, kao i u svemu, uvijek kod nas mozes osjetit onaj hrvatski jal ili cak neku ljubomoru...ono ako ti crkne konj, mora i susjedu.:ne zna:
A upravo takvi, nisu u zivotu spremni napravit nista da bi sebi osigurali bolji zivot, nego su im krivi drzava, vlade, stranke, a evo sad i mi negativni pomorci koji bi trebali preusmjerit nase devize na racun trulog drzavnog aparata...jer je kako kazu u banani...

Truli drzavni aparat velikoj vecini ipak nije izgovor za kriminal. Ako vec ne mozes bez te crne zone, ucini sto moras ucinit ali se sakrij u svoju rupu i nemoj na forumu prodavat nekakve izgovore za to sto cinis. Ako ti nemas problema sa time sto cinis, ne znam zasto pokusavas nas uvjerit u ispravnost vlastitih djela.

Kazes da se drzavni aparat raspada? Tocno, raspada se, ali prije svega zbog toga sto mnogo ljudi razmislja na tebi slican nacin.

RAV5
09.03.2009., 22:40
Cini mi se da se ovdje malo obrcu teze.
Kao prvo treba prepoznat interes drzave (drustva), a to je da novac koji pomorci zarade ploveci na stranim brodovima novac koji je uvezen u Hrvatsku, dakle svojevrstan "izvoz", a to je naravno vrlo pozitivno. Zbog toga bi drzava morala vuc poteze kojima bi stimulirala pomorce da uopce budu pomorci. U tom konktestu treba tumacit i povlasticu od 400 neoporezivih Kuna po danu, povlasticu koju mi koji zivimo i radimo u RH nemamo. Dakle dok god to smatram pozitivnim, sigurno necu bit protiv toga.
No ti si ovdje postavio si pitanje iz kojeg se vec nazire da zelis krsit zakon, ja sam ti pokusao odgovorit da legalno to sto zelis nije moguce ostvarit, no ti i dalje guras svoje. Da primjenim tvoju logiku: "nitko ne mora prihvatit nase zakone, svi mogu postat kriminalci ako zele".
Znam da je mnogima zivot tezak i razumijem (ne znaci da i opravdavam) one koji su radi ugrozene egzistencije primorani igrat na ivici zakona, ali iz ovog tvojeg tona ocitujem da si ti spreman ovako otvoreno na forumu trazit savjet za krsenje zakona i to bez imalo srama. I onda nesto predbacujes drugima da samo jamraju i govoris nesto o hrvatskom sindromu. E pa rekao bih da je upravo ovo sto ti radis ta mracnija strana hrvatskog sindroma o kojem govoris. Prozivas za jal i ljubomoru? Ja nisam ni jalan ni ljubomoran, to bi se prije moglo rec za tebe.
Ja sam prihvatio da placam poreze, koristim blesave i za drustvo stetne poklone koje mi Sanader daje i uzivam u samo ~20% poreza koje placam. Naravno, mogao sam ici i dalje i zakoracit u kriminal i placat jos manje poreza. Imao sam izbor, odlucio sam da ne budem kriminalac i da budem "zahvalan" i sa tih 20%. I donekle osjecam griznju savejsti jer placam samo 20% dok ljudi koji zaradjuju puno manje od mene moraju placat preko 40% doprinosa i poreza.

Truli drzavni aparat velikoj vecini ipak nije izgovor za kriminal. Ako vec ne mozes bez te crne zone, ucini sto moras ucinit ali se sakrij u svoju rupu i nemoj na forumu prodavat nekakve izgovore za to sto cinis. Ako ti nemas problema sa time sto cinis, ne znam zasto pokusavas nas uvjerit u ispravnost vlastitih djela.

Kazes da se drzavni aparat raspada? Tocno, raspada se, ali prije svega zbog toga sto mnogo ljudi razmislja na tebi slican nacin.

Prije svega, procitaj moj prvi post gdje pozivam ljude da se suzdrze moraliziranja. Drugo, forum sluzi i za ovakve upite i savjete. Kao sto si vidio, neki ljudi su i odgovorili bez lanog moraliziranja. Osobna je stvar i odgovornost pojedinca hoce platit ili izbjec porez. No kad su se vec javili neki pametnjakovici koji se ne mogu suzdrzat mego jos i vrijedjaju komentarima, rado cu im odgovorit, naravno.
Opet ponavljam, ono sto su prosli umirovljenici, radnici i ostali gradjani sa boravistem i zaposlenjem u Hr sada prolaze pomorci. U prijevodu, drzava te zeli u sustavu a zauzvrat ti ne daje nista. Moja prva ideja je bila saznati neke opcije i mogucnosti, detalje. Sad to vec sve znam jer sam se informirao na strucnijim mjestima i vec ih pomalo pocinjem koristit uskoro.
Jednina razlika izmedju NAS i VAS je sto mi imamo izbora, vi nemate.
Ja ga ne moram platit u Hr i imam nekoliko opcija a vi MORATE. Jer da imate pravo izbora sigurno nebi.
Ali nije to vise problem, problem je u necem drugom. Evo ja se nekad upitam, pa zasto mi stvarno nebi usli u sustav, placali sve sto treba ali koristili i prava tog sustava? Ja sam ZA, ali pomorce treba "urediti" na nacin kako to rade druge pomorske zemlje. Da, zasto ne i neka privilegija? Cekaj, zar nije pomorsko zanimanje specificno? Zasto ne beneficirani staz? Zar je pomorac jednak radniku u nekom uredu, po vrsti profesionalnih oboljenja i rizika? Zasto ne manja porezna stopa, pa da nas bude za par godina 50000 pa da donosimo 1 bil eura u HR? Zasto ne stimulirat mlade ljude i iz kontinenta porukom vlade, idite, budite pomorci, imat cete manji porez ali ce zato ova drzava imat svake godine odredjen priliv deviza i korist od vas?
Zato jer drzava nema takta ni za VAS a jos manje za NAS.
Kako je vec navedeno, mobilna smo radna snaga, radimo na svjetskom trzistu za strane poslodavce koje HR ne moze niti smije kontrolirat. Ovo sto nam vlada sad nudi je samo ponuda, kao kad kupujes neki proizvod. Nama se proizvod ne svidja a i preskup je. Hvala, idemo u neki drugi ducan i to je to.
Sustavno se zeli nas napravit kriminalcima ne uzimajuci u obzir da nas upravo oni guraju u kriminal neustavnim zakonikom.
Konstantno nam se pripisuje steta koju radimo drzavi a ne spominje se profit koji donosimo. Jel vi svi ovdje mislite da je za drzavu poput HR 500mil eura godinje malo? Sta smo mi Njemacka? Jel malo ako ja sve ili 75% onog sta zaradim, cistih deviza iz inozemstva ulozim i ostavim lokalnoj ekonomoji, na troskove zivota i usluga. Zaboravljate da je u hrvatskoj jedina gosp. grana trgovina tj vrte se isti novci stalno u krug. I sad meni prosjecni radnik u Hr kaze kako sam ja los jer ne placam porez. On godisnje zaradi 60000ak kuna i to sve potrosi na zivot. On na tu zaradu plati porez. Ja mozda zaradim 8-10 puta vise, sve donesem u Hr i cca 70% potrosim tu. Zasto moja kuna vrijedi vise? Zato sto u vecini slucajeva to nije ona "domaca" nezdrava koja se vrti stalno u krug nego je to u biti Euro, cist i zdrav, dosao iz inozemstva.
I onda sam ja los Hrvat, nisam patriot, ovakav, onakav a u biti sam doprinio vise od onoga koji me za to optuzuje. Kako, pa ja sam ekonomiji ostavio godisnje koliko 10 takvih ostavi poreza. I onda dodje jos i vlada i kaze 45% je nase. Na kraju matematike ispadne da ta vlada u biti ne zeli da ja toliko zaradjujem, valjda misle da mi je puno i valjda je najbolje da svi imamo cca 3-5000kn jer upravo pomorskim zakonikom, vlada mi salje takvu poruku.
Ja u biti kad bolje razmislim volim kapitalizam i razumijem poantu poreza, samo sta vlada koja srlja na silu u EU institucije ne radi apsolutno nista da gradjanjinu ponudi takav standard i uslugu, ni VAMA ni NAMA.
I btw, veliki broj pomorskih zemalja EU sto znam 100% jer s tim ljudima radim svaki dan, ili nema nikakvog poreza za pomorce ili ima brojne olaksice za one ispod 183 dana...i naravno kad im ispricam smiju se i pitaju....Pa sta vam to rade?:ne zna:

PetBorut
09.03.2009., 22:56
Prije svega, procitaj moj prvi post gdje pozivam ljude da se suzdrze moraliziranja.

Ti pozivas ljude da se suzdrze moraliziranja? Zasto? Zato jer ti ne pase sto ti ljudi imaju za rec? Ti si taj koji moralizira svojim pravdanjem onoga sto namjeravas.

Drugo, forum sluzi i za ovakve upite i savjete. Kao sto si vidio, neki ljudi su i odgovorili bez lanog moraliziranja.

Pa ja sam taj koji je odgovorio bez moraliziranja ali si onda sam poceo trazit opravdanja i prakticki indirektno omalovazavat sve nas koji postujemo zakone.

Jednina razlika izmedju NAS i VAS je sto mi imamo izbora, vi nemate.
Ja ga ne moram platit u Hr i imam nekoliko opcija a vi MORATE. Jer da imate pravo izbora sigurno nebi.

Imam i ja izbora, ali mi ne pada na pamet apostrofirat ljudima koji nemaju izbora da ja mogu izbjec placanje poreza a oni ne. Ako si dosao ovdje bildat svoj ego onda si na pogresnom mjestu.

Evo ja se nekad upitam, pa zasto mi stvarno nebi usli u sustav, placali sve sto treba ali koristili i prava tog sustava? Ja sam ZA, ali pomorce treba "urediti" na nacin kako to rade druge pomorske zemlje. Da, zasto ne i neka privilegija? Cekaj, zar nije pomorsko zanimanje specificno? Zasto ne beneficirani staz?

Pa nisam ja protiv rjesenja za pomorce. Dapace, svima je korisnije da imas neke povlastice (zakonske) nego da si na burzi i primas socijalnu pomoc.

Zar je pomorac jednak radniku u nekom uredu, po vrsti profesionalnih oboljenja i rizika? Zasto ne manja porezna stopa, pa da nas bude za par godina 50000 pa da donosimo 1 bil eura u HR? Zasto ne stimulirat mlade ljude i iz kontinenta porukom vlade, idite, budite pomorci, imat cete manji porez ali ce zato ova drzava imat svake godine odredjen priliv deviza i korist od vas?
Zato jer drzava nema takta ni za VAS a jos manje za NAS.

Ti si ovaj topic pretvorio u tvoj orbacun s vladom. Meni ne pada na pamet pravdat vladu tako da nemam namjeru branit je. Dapace, vec sam rekao kako je makroekonomski vrlo korisno imat pomorce i to u sto vecem broju te da je jasno da moraju postojat odredjeni stimulansi, drustveno izbalansirani naravno.
Iz ostalog sto si pisao (pricaj nam o moraliziranju :) ) sam zakljucio da se ne obracas meni pa necu odgovarat. Ako imas neko konkretno pitanje mozemo pokusat odgvorit u dobroj namjeri.

RAV5
09.03.2009., 23:09
Vi konstantno ne shvacate u cem je problem. Problem je sto pomorci ocekuju da su izvan zakona. Tocka. Traze privilegiju, biti u povoljnijem polozaju od ostalih gradjana. Sad tu zelju racionalizirate nekim kvazi argumentima, mada se jednakost pred zakonom jednostavno uzima kao aksiom.
Imate opciju kao i svi ostali gradjani:

platit porez (sto nitko naravno nevoli)
odselit iz zemlje (sto svi mogu, i oni koji nisu pomorci)
ne placat porez i krsiti zakon, kao sto radi dosta ljudi (i oni koji nisu pomorci)

Problem je sto bi pomorci htjeli ne placat porez i biti unutar zakona. To nije bas logicno, barem meni.

Nisi u pravu, u svakom stadu ima crna ovca, tako i medju nama. Ima onih koji bi uzeli sve a dali nista. Medjutim ja osobno, a i krug mojih prijatelja i poznanika pomoraca a vjerujem i vecina, bi rado usli u taj sustav da je on prilagodjen nama odnosno specificnosti zanimanja.
Medjutim, mozemo mi lajat na mjesec koliko hocemo kad odgovorni ne cuju tj ne zele cuti nas glas. Sta nam drugo onda ostaje?
Ako je pomorska struka na svjetskom nivou priznata kao specificno zanimanje zasto onda to nije i u Hrvatskoj? Opet ponavljam, nek uvedu porez ali ne 45%. Nekim ljudima 45% znaci neisplativost navigavanja. Sta onda dalje? Na biro??
Hoce mi nac drzava posao doma za prehranit obitelj ili ce mi nac mozda posao na boljoj firmi??
Izmisljeni primjer:
Ja evo placam doprinose za HZZO i HZMO. Mogu sad doma slomit nogu i biti nesposoban za rad nekoliko mjeseci. Automatski gubim posao dok ne ozdravim a mozda i stalno na toj firmi-znaci bez primanja sam. Nemam pravo na bolovanje (a placam doprinose). Nemam pravo na naknadu iz nezaposlenosti. Nemam nikakvu sigurnost tj drzava mi nista ne daje, meni ni mojoj djeci. Ovise potpuno o mom zdravlju i sposobnosti za rad-a placam doprinose i porezni sam obveznik za tekucu godinu jer zbog bolesti/loma noge ne mogu ostvarit 183 dana.
Evo, to vam je primjer Pomorskog zakonika.
I jel to dobijem za 45%?:ne zna:

somied
09.03.2009., 23:25
Vec sam ti napisao koji post prije, da mi je jasno da pomorci zbog specificnosti moraju imati donekle poseban rezim (prevrti malo nazad). Vase je pravo to zahtijevati od Vlade (zapravo Sabora koji je zakonodavno tijelo i u cijoj je to ovlasti). Medjutim, tim spikama koje plasirate necete si pomoci. Pogotovo tim prijetnjama i rezoniranjem "sto meni drzava da". Zakon je takav kakav je. I meni bi bilo puno isplativije platit si strano zdravstveno i orocavat ono sto uplacujem za mirovinski, bolje bi prosao. Ali hebat ga, zakon je zakon. To sto mi se ne svidja kako drzava trosi i razbacuje se novcima, mogu pokazat na izborima. Neznam samo koliko ce mi to pomoci.
Porez se nazalost ne placa po tome koliko ti drzava da za njega, nego po prebivalistu. Uglavnom u vecini zemalja, cim si vise od 183 dana u zemlji, potpadas pod porezni zakon te zemlje, bez obzira na prebivaliste. I nitko te nigdje ne pita sto si dobio za to. Tvoje je legitimno pravo prijavit se u drzavi koja ima povoljniji zakon po tebe, samo onda pazi da si u Hrvatskoj manje nego sto zakon propisuje. I ne vidim problem.

RAV5
09.03.2009., 23:35
Ti pozivas ljude da se suzdrze moraliziranja? Zasto? Zato jer ti ne pase sto ti ljudi imaju za rec? Ti si taj koji moralizira svojim pravdanjem onoga sto namjeravas.

Ja se jednostavno ne mogu suzdrzat a da ne odgovorim na neke nebuloze i uvrijede pojedinaca (ne iskljucivo tebi). To mi nije bio cilj al kad se vec tema razvila, rado cu svakom odgovorit jer odgovaram s argumentima.:mig:
Sto se tice "misljenja javnosti", znam ja otprilike kakvo je...no ne zelim se vracat na HR sindrom vise...
Ljudi pocinju od sebe i kazu, ma vidi ti njih, oni bi tax free...jel da?:)
Ali koja je poanta uopce dokazivanja necega nekomu o cemu taj niti ima pojma, niti zna kako to izgleda...?
Kao sto i sam vidis na ovom topicu, ima ljudi koji bi nas pred zid. Ima ljudi koji nas saslusaju pa uvide-hebiga, pa ti pomorci stvarno nemaju prava kao mi a ima i onih koji bi u nasoj situaciji postupili isto. Sta ja sad da vise nekom objasnjavam ako taj to isto ne zeli cut...
Moj cilj je ponavljam bio samo saznat neke detalje vezano za boravista a ovo se pretvorilo u rat:D

PetBorut
09.03.2009., 23:36
Izmisljeni primjer:
Ja evo placam doprinose za HZZO i HZMO. Mogu sad doma slomit nogu i biti nesposoban za rad nekoliko mjeseci. Automatski gubim posao dok ne ozdravim a mozda i stalno na toj firmi-znaci bez primanja sam. Nemam pravo na bolovanje (a placam doprinose). Nemam pravo na naknadu iz nezaposlenosti. Nemam nikakvu sigurnost tj drzava mi nista ne daje, meni ni mojoj djeci. Ovise potpuno o mom zdravlju i sposobnosti za rad-a placam doprinose i porezni sam obveznik za tekucu godinu jer zbog bolesti/loma noge ne mogu ostvarit 183 dana.
Evo, to vam je primjer Pomorskog zakonika.
I jel to dobijem za 45%?:ne zna:

Pa isto to moze rec i moj prijatelj koji radi na viljuskaru u Getrou tako da ne kuzim to jamranje, kao da si ti jedini kojeg muci ta neizvjesnost. Pretpostavljam da zaradjujes kudikamo vise od ovog na viljuskaru, pretpostavljam da on nema 400 Kuna po danu rada. Nisam ga bas cuo da nesto posebno kuka i trazi da ne placa porez.

Nego, moguce da mi je promaklo, ali o koliko mi to bruto iznosu govorimo? Negdje si spomenuo 2-2.5K Eura, jel to mjesecno * 12 ili samo onda kad plovis? Koliko se u godini zaradi u prosjeku?

RAV5
10.03.2009., 00:00
Pa isto to moze rec i moj prijatelj koji radi na viljuskaru u Getrou tako da ne kuzim to jamranje, kao da si ti jedini kojeg muci ta neizvjesnost. Pretpostavljam da zaradjujes kudikamo vise od ovog na viljuskaru, pretpostavljam da on nema 400 Kuna po danu rada. Nisam ga bas cuo da nesto posebno kuka i trazi da ne placa porez.

Nego, moguce da mi je promaklo, ali o koliko mi to bruto iznosu govorimo? Negdje si spomenuo 2-2.5K Eura, jel to mjesecno * 12 ili samo onda kad plovis? Koliko se u godini zaradi u prosjeku?

Ne bih se slozio. On ima bolovanje i naknadu sa biroa. U teskim situacijama socijalu itd. Ako nema onda radi na crno!
Sto se tice primanja, pocinju od cca 2000-eur za nkv pa idu ovisno o vrsti broda i do 20000-eur za zapovjednike i upravitelje stroja na nekim firmama (Brodovi za prijevoz ukapljenih plinova LNG ili za potporu naftnoj industriji, specijalizirani offshore brodovi) ...Na obicnom teretnom brodu, kapetan ima recimo 6-7000 eura. Na tankeru za naftu 12-13000-eura. Na cruiseru to ide do 15000- negdje i vise eura.
Medjutim sve se to odnosi na zapovjedni casnicki kadar. Prosjek je mozda puno manji ali koliki je stvarno ne znam.

Neki pomorci imaju permanent ugovorx12, neki samo placu dobiju na brodu...ovisi o firmi.

Uglavnom, udar na one najsposobnije, casnike.

RAV5
10.03.2009., 00:06

Pardon. mislim da sam naisao negdje na podatak SPH da je prosjek 20000eur. Medjutim mislim da je ipak veci. Netko zaradi 20, netko 100. Nekome ispade mali porez, nekome srcani udar uza sve olaksice...:rofl:

hrexpat
10.03.2009., 05:02
@ RAV5

1. Vezano uz boravak i porez - stvar je jednostavna ako to zelis prihvatit - odselis se i nemas obaveza placanja poreza u RH...ko ni svi drugi (velim ti to iz prve ruke) - problem je samo odselit se - vi bi ostali doma, a mjenjali boravak - to ne ide...osim sportasima - ali ni njima legalno...tek mozda presutno ... a i to je pitanje dokle...

2. zasto ljudi ne bi moralizirali - ovo je forum, ako si htio pravni ili strucni savjet a bez da ti tko god pametuje - odi na poreznu upravu, nadi si pravnika, poreznog ili nekog drugog savjetnika - nemres otvorit temu na forumu i onda ju usmjeravat tam di tebi pase - to ti je opasnost zvana - demokracija na djelu

3. Ono sto meni ide na klinac - je uporno ponavljanje jedne "neistine" koju ste vi pomorci prihvatili zdravo za gotovo - "vi sad ulazite u sustav..." - ma ne ulazite, vec pomorskim zakonom izlazite iz njega - a u njemu ste oduvjek bili kao gradjani ove zemlja ali ste ga ko i masa drugih ignorirali ...daj mi pokazite stari zakon u kom pise pomorci su svete krave ili zasticene zvijeri i ne placaju porez u hrvtatskoj, pa sad dozivljavate udar, ma ides .....ono kaj mene jebe je zakaj nema onda takav zakon za rudare, naftase, gradjevince, baustelce, pa i sportase...ili zasto svi on nisu u jednom zakonu trertirani na isti nacin (onda bi to bilo ustavno) - i zasto se nigdje lijepo u zakonu decidirano ne kaze vani si +183 dana, ne placas porez...i da to onda vrijedi za sve...

4. neke stvari brkas - nemre tebe RH zastitit od otkaza strane firme zato kaj si na bolovanju (jer institut koji stiti covjeka koji radi il je na bolovanju u hrvatskoj je hrvatski zakon - zakon o radu, a ne porezu) - to je tvoj rizik - takvog si si poslodavca odabro...osiguraj se .....imas novaca ... iz mog iskustava ovi kaj imaju dugorocne ugovore imaju i bolje osiguranje i vecu sigurnost na poslu - al zato nesto nize place - znaci lakomost ima svoj rizik i cijenu .... i to veliki decki znaju...

5. Dobro ti je Borut reko - snizi malo taj ego...Mi mozemo, MI znamo VI ne mozete i ne znate...pa koji klinac si se onda tu na forumu naso i otvorio temu? ako bas sve mozes i znas vezano uz naslov teme?

RAV5
10.03.2009., 08:43
@ RAV5

1. Vezano uz boravak i porez - stvar je jednostavna ako to zelis prihvatit - odselis se i nemas obaveza placanja poreza u RH...ko ni svi drugi (velim ti to iz prve ruke) - problem je samo odselit se - vi bi ostali doma, a mjenjali boravak - to ne ide...osim sportasima - ali ni njima legalno...tek mozda presutno ... a i to je pitanje dokle...

2. zasto ljudi ne bi moralizirali - ovo je forum, ako si htio pravni ili strucni savjet a bez da ti tko god pametuje - odi na poreznu upravu, nadi si pravnika, poreznog ili nekog drugog savjetnika - nemres otvorit temu na forumu i onda ju usmjeravat tam di tebi pase - to ti je opasnost zvana - demokracija na djelu

3. Ono sto meni ide na klinac - je uporno ponavljanje jedne "neistine" koju ste vi pomorci prihvatili zdravo za gotovo - "vi sad ulazite u sustav..." - ma ne ulazite, vec pomorskim zakonom izlazite iz njega - a u njemu ste oduvjek bili kao gradjani ove zemlja ali ste ga ko i masa drugih ignorirali ...daj mi pokazite stari zakon u kom pise pomorci su svete krave ili zasticene zvijeri i ne placaju porez u hrvtatskoj, pa sad dozivljavate udar, ma ides .....ono kaj mene jebe je zakaj nema onda takav zakon za rudare, naftase, gradjevince, baustelce, pa i sportase...ili zasto svi on nisu u jednom zakonu trertirani na isti nacin (onda bi to bilo ustavno) - i zasto se nigdje lijepo u zakonu decidirano ne kaze vani si +183 dana, ne placas porez...i da to onda vrijedi za sve...

4. neke stvari brkas - nemre tebe RH zastitit od otkaza strane firme zato kaj si na bolovanju (jer institut koji stiti covjeka koji radi il je na bolovanju u hrvatskoj je hrvatski zakon - zakon o radu, a ne porezu) - to je tvoj rizik - takvog si si poslodavca odabro...osiguraj se .....imas novaca ... iz mog iskustava ovi kaj imaju dugorocne ugovore imaju i bolje osiguranje i vecu sigurnost na poslu - al zato nesto nize place - znaci lakomost ima svoj rizik i cijenu .... i to veliki decki znaju...

5. Dobro ti je Borut reko - snizi malo taj ego...Mi mozemo, MI znamo VI ne mozete i ne znate...pa koji klinac si se onda tu na forumu naso i otvorio temu? ako bas sve mozes i znas vezano uz naslov teme?

1. Moze se vani biti fiktivno - oni nek dokazuju da nisam, nek SOA broji dane.:D
2. Demokracija mi pase a ovo me vec pomalo i zabavlja.
3. Tocno. Zasto su se uhvatili samo i iskljucivo pomoraca kad ima jos masu ljudi u raznim zanimanjima koji rade vani isto kao i mi? Oni su tax free?
4. Ako placam doprinose kao i ljudi doma, onda moram imat bolovanje bez obzira za koga radim.
5. Nije uopce ego nego diskusija. Neko misli i sugestira da bi mozda trebao sutit. Mi smo eto takvi, javno govorimo cak i putem medija kako cemo prekrsit taj zakon i izbjec porez i nije nas sram. Zasto? Zato sto imamo moralno pravo na to i zato sto to nije rat izmedju Vas i Nas nego izmedju Vlade i Pomoraca. Hebga, mi smo eto takva skupina koja ima muda rec i vladi i drzavi ODJEBITE s vasim zakonom. Ja sam samo pripomenuo, pritom nikog ne omalovazavajuci, da mi za razliku od vas koji radite na kopnu i za domace firme imamo pravne mogucnosti izbjec placanje poreza. Vjerovatno bi i vi u nasoj kozi 50000 ili 100000 kuna radije dali svojoj djeci nego vladi kad bi mogli birat. Ako je ta izjava ego...onda bolje da vise ne pisem jer ce me se optuzit da sam zlocinac.

..i nije mi MOZEMO nego mi HOCEMO:mig:

hrexpat
10.03.2009., 09:38
1. Onda si van zakona - a mi smo tu uglavnom ozbiljni ljudi i razgovaramo o legalnim stvarima i opcijama, inace kak se EU priblizava i to ti je sve slabija i slabija opcija (slucaj borisa beckera)
2. Pa vidli smo koliko ti pase iz prethpodnih postova
3. Nisu se uhvatili samo vas, uhvatili su se i drugih - ali njih ne stiti "pomorski zakon"
4. Zastitu da neces dobit otkaz za vrijeme bolovanja ti ne daje porezni ili pomorski vec zakon o radu, on ne moze vrijedit za tvog stranog poslodavca - s njim te veze ugovor
5. Opet se ti hvatas "moraliziranja" a u prvom postu si trazio od ljudi da ne moraliziraju - daj se stari odluci kaj bus, moraliziral ili ne...

i opet ti MI i VI i ONI - ne vodi ti takav stil nikud...a pogotovo ako se hocete "borit za svoju stvar" - to je samo provokacija ....

i btw...niste uopce originalni - gips kostelic je davno izjavil u medijima da on i njegova djeca nikom ne buju placali porez...

hrexpat
10.03.2009., 10:03
i da znamo o cemu razgovaramo:

Pomorski zakon iz 2004.

Članak 128.

(1) Član posade broda u međunarodnoj plovidbi je obveznik obračunavanja i plaćanja poreza na dohodak ostvaren na temelju primitaka od rada na brodu u međunarodnoj plovidbi i doprinosa za sva obvezna osiguranja.

Izmjene i dopune zakona iz 2007.

Članak 128. mijenja se i glasi:

»(1) Član posade broda u međunarodnoj plovidbi bez obzira na državnu pripadnost broda, koji u Republici Hrvatskoj ima prebivalište, odnosno uobičajeno boravište (rezident), jest obveznik poreza na dohodak od nesamostalnog rada prema primicima ostvarenima po osnovi rada na brodu u međunarodnoj plovidbi osim ako je plovio 183 dana ili više dana u godini za koju se utvrđuje obveza poreza na dohodak. Vrijeme od 183 dana ne mora biti povezano.

(2) Za postizanje potrebnih 183 dana iz stavka 1. ovoga članka za godinu za koju se utvrđuje obveza poreza na dohodak, član posade broda može pribrojiti i dane plovidbe iz prethodne godine koje kao prekobrojne nije u prethodnoj godini uračunao u 183 dana iz stavka 1. ovoga članka, te:

– dane provedene na putu od mjesta prebivališta do mjesta ukrcaja na brod,

– dane potrebne za povratno putovanje,

– dane liječenja zbog bolesti ili povrede nastale na putu za ukrcaj, na brodu ili na povratku, i

– dane provedene na stručnoj izobrazbi u inozemstvu.

ne znam zbilja kaj bi vi jos htjeli - i onda velite kak vas tek od sad kaci zakon....
ak ti fali dana , uplati si neko strucno usavrsavanje (to je i tak najbolja investicija) - i nist nemoras platit drzavi, sasvim legalno ulazes u sebe a ne u ceste, skole, vrtice, itd...

-istina, priznajem, ovim izmjenama nisu bas najbolje pokriveni tzv. zimmer frai pomorci - ovi kaj 3 mjeseca plove, 3 mjeseca iznajmljuju apartmane i 6 mjeseci sviraju jednu stvar....to bu valjda u iducim izmjenama i dopunama, ak u medjuvremenu ne srusite drzavu ...ili pronadjete neku koja je to vec zakonski rijesila

RAV5
10.03.2009., 16:45
i da znamo o cemu razgovaramo:

Pomorski zakon iz 2004.

Članak 128.

(1) Član posade broda u međunarodnoj plovidbi je obveznik obračunavanja i plaćanja poreza na dohodak ostvaren na temelju primitaka od rada na brodu u međunarodnoj plovidbi i doprinosa za sva obvezna osiguranja.

Izmjene i dopune zakona iz 2007.

Članak 128. mijenja se i glasi:

»(1) Član posade broda u međunarodnoj plovidbi bez obzira na državnu pripadnost broda, koji u Republici Hrvatskoj ima prebivalište, odnosno uobičajeno boravište (rezident), jest obveznik poreza na dohodak od nesamostalnog rada prema primicima ostvarenima po osnovi rada na brodu u međunarodnoj plovidbi osim ako je plovio 183 dana ili više dana u godini za koju se utvrđuje obveza poreza na dohodak. Vrijeme od 183 dana ne mora biti povezano.

(2) Za postizanje potrebnih 183 dana iz stavka 1. ovoga članka za godinu za koju se utvrđuje obveza poreza na dohodak, član posade broda može pribrojiti i dane plovidbe iz prethodne godine koje kao prekobrojne nije u prethodnoj godini uračunao u 183 dana iz stavka 1. ovoga članka, te:

– dane provedene na putu od mjesta prebivališta do mjesta ukrcaja na brod,

– dane potrebne za povratno putovanje,

– dane liječenja zbog bolesti ili povrede nastale na putu za ukrcaj, na brodu ili na povratku, i

– dane provedene na stručnoj izobrazbi u inozemstvu.

ne znam zbilja kaj bi vi jos htjeli - i onda velite kak vas tek od sad kaci zakon....
ak ti fali dana , uplati si neko strucno usavrsavanje (to je i tak najbolja investicija) - i nist nemoras platit drzavi, sasvim legalno ulazes u sebe a ne u ceste, skole, vrtice, itd...

-istina, priznajem, ovim izmjenama nisu bas najbolje pokriveni tzv. zimmer frai pomorci - ovi kaj 3 mjeseca plove, 3 mjeseca iznajmljuju apartmane i 6 mjeseci sviraju jednu stvar....to bu valjda u iducim izmjenama i dopunama, ak u medjuvremenu ne srusite drzavu ...ili pronadjete neku koja je to vec zakonski rijesila

I see the light...:lol:
Prosvjetlio si me...u biti ja vidim sad da mi drzava zeli dobro...
Idem odmah pustit himnu i stavit zastavu na prozor...:s

E da je sve kako pise u zakonu....

somied
10.03.2009., 17:19
Da, da... A ostalima je sve po zakonu... :lol:
Previdjas jednu kljucnu cinjenicu: nije drzava maceha pomorcima, drzava je maceha svima koji posteno rade i posteno zaradjuju.

hrexpat
10.03.2009., 17:32
@RAV

a dobro ...reci di je problem onda ... u pravilniku? u tome da 60% pomoraca nema problema s tim zakonom jer plovi vise od 183 dana? prosvrljo sam danas malo po netu ...i vasim portalima (od sindikata, pomorac.net i slicno) i uglavnom vidim da ste totalno zbunjeni ...bjezite u bosnu, crnu goru...sami ne znate kaj bi sa sobom...

i palo mi je na pamet jednostavno rjesenje....i da vam je sve po zakonu i da nist ne placate i da plovite kolko hocete i da se nikam ne selite...samo mi nije jasno da VI koji sve mozete i hocete i imate muda ko bikovi niste dosli do toga....(a zakon, pa cak i taj nedoreceni pravilnik vam tak idu na ruku...)

mirno vam more....
sad kaj se mene tice mozete temu i zatvorit...kak ste i namjeravali...

RAV5
10.03.2009., 18:35
@RAV

a dobro ...reci di je problem onda ... u pravilniku? u tome da 60% pomoraca nema problema s tim zakonom jer plovi vise od 183 dana? prosvrljo sam danas malo po netu ...i vasim portalima (od sindikata, pomorac.net i slicno) i uglavnom vidim da ste totalno zbunjeni ...bjezite u bosnu, crnu goru...sami ne znate kaj bi sa sobom...

i palo mi je na pamet jednostavno rjesenje....i da vam je sve po zakonu i da nist ne placate i da plovite kolko hocete i da se nikam ne selite...samo mi nije jasno da VI koji sve mozete i hocete i imate muda ko bikovi niste dosli do toga....(a zakon, pa cak i taj nedoreceni pravilnik vam tak idu na ruku...)

mirno vam more....
sad kaj se mene tice mozete temu i zatvorit...kak ste i namjeravali...

Pa ja prvi sa svojim radnim ritmom imam svake godine 183 dana i vise ali to nije razlog da ne pisem i trazim rijesenja za neke druge kolege koji ni krivi ni duzni nisu i ne ostvaruju taj limit.
Zakon kaze da se dani prebacuju iz godine u sljedecu, znaci ako imas 200 dana, 17 dana ti sluzi i za sljedecu godinu jer je obracunsko razdoblje 2 godine. E pa sad, pomorac radi u ritmu 4-4 mj i u 2008 ostvari samo 4 mj - kaci ga porez. On ce u 2009 ostvarit 8mj ali ih ne moze vratiti u 2008. Sto znaci, naplata poreza pomorcima je trebala ici od 2009 tj godinu kasnije, ili da se priznaje staz od 2007. Na ovo nitko u vladi ne moze dati objasnjenje-jer se radi o PLJACKI.
Znaci ove godine ce oko 40% pomoraca platiti porez a da je prekrsen pomorski zakonik i pravilo o obracunu plovidbenih dana jer se 2007 ne racuna.
Da ti kazem jos u cemu je problem?
Pa vec sam pisao, HZZO, HZMO, HZZ, naknade, dj.doplatak, bolovanja, porodiljni....sve to sta imate i vi. Pa ja placam doprinose isto kao i ti...
Sta se tice nase "zbunjenosti" o tome cemo pricat nakon prijave poreza 2010....

more
11.03.2009., 00:19
Prvo da vam ja nešto razjasnim
Ako ste zaposleni preko agencije iz zemlje koja nema potpisan biletarni sporazum o dvostrukom oporezivanju tada šutite i otvorite raćun u Austriji???
Ako se prijavite na Filipinima tada če te dobivat Filipinsku plaču kao i svoje kolege.
Da bi se negdje prijavili prvo trebate dobit vizu za stalni boravak dotične države i vratit se u Hrvatsku i zatražit novu Putovnicu sa upisanom novom adresom(može i Ambasada RH u dotičnoj Državi) i tada ste oslobođeni poreza kao hrvatski građanin na privremenom radu u inozemstvu

Najbolja vam je solucija bez poreza ako se prijavite u Monacu to jest mora vas se nač 5-6 pomoraca i podnjet zahtjev za boravišnu vizu uslov vam je 100000 tisuća eura oročeno u monačkoj banci(kamata 0%) i najam stana
Cristea-Flandrin Immobilier : PALAIS DE LA TERRASSE - Boulevard des Moulins Idéalement situé confortable 2 PIECES entièrement rénové. Localisation : Monaco - Monte-Carlo
Type : Apartment
Total area : 60 m²
Living area : 60 m²
Monthly rent : 2 600 €
+ 3000 Eura zaposlit osobu koja će dnevno otvarat prozore,gasit i palit struju,vodu,
Ali kao šta vidite Monaco nije za sitne ribe nego više za tipove kao Goran Ivanišević, i sl

more
11.03.2009., 01:21
Pa ja prvi sa svojim radnim ritmom imam svake godine 183 dana i vise ali to nije razlog da ne pisem i trazim rijesenja za neke druge kolege koji ni krivi ni duzni nisu i ne ostvaruju taj limit.
Zakon kaze da se dani prebacuju iz godine u sljedecu, znaci ako imas 200 dana, 17 dana ti sluzi i za sljedecu godinu jer je obracunsko razdoblje 2 godine. E pa sad, pomorac radi u ritmu 4-4 mj i u 2008 ostvari samo 4 mj - kaci ga porez. On ce u 2009 ostvarit 8mj ali ih ne moze vratiti u 2008. Sto znaci, naplata poreza pomorcima je trebala ici od 2009 tj godinu kasnije, ili da se priznaje staz od 2007. Na ovo nitko u vladi ne moze dati objasnjenje-jer se radi o PLJACKI.
Znaci ove godine ce oko 40% pomoraca platiti porez a da je prekrsen pomorski zakonik i pravilo o obracunu plovidbenih dana jer se 2007 ne racuna.
Da ti kazem jos u cemu je problem?
Pa vec sam pisao, HZZO, HZMO, HZZ, naknade, dj.doplatak, bolovanja, porodiljni....sve to sta imate i vi. Pa ja placam doprinose isto kao i ti...
Sta se tice nase "zbunjenosti" o tome cemo pricat nakon prijave poreza 2010....
http://www.mup.hr/5340.aspx

hrexpat
11.03.2009., 05:48
@ more - to gore kaj si linkal su ti Upute o proceduri: prestanak hrvatskog državljanstva !!! ej, vama se zbilja more uzburkalo...nist vam nije jasno....

@RAV5 - stari ak radis mjesec mjesec, ili 2-2 ili 4-4 ili 6-6 mjeseci onda imas 183 dana pokrivena - jebala vas visa matematika, pa zato vam i zakon kaze da mozete prenosit visak dana...a negdje moras pocet jel to 2009, ili 2010 - nema razlike
to kaj je pravilnik lose srocen i nije u skladu sa zakonom - pa o tom ste vec podnjeli tuzbu....

PetBorut
11.03.2009., 23:59
gips kostelic je davno izjavil u medijima da on i njegova djeca nikom ne buju placali porez...

Ako je sve lege artis - samo naprijed.
Uostalom, dok ne pametuju domacim Hrvatima za koga da glasaju i dok ne potpisuju nekakva pisma podrske generalima ili se na ikoji drugi nacin petljaju u politiku koj odredjuje nasu sudbinu, to niti ne dozivljam licemjernim.

Iako je naravno upitno koliko je prema poreznim obveznicima senzibilna jedna takva izjava.

hrexpat
15.03.2009., 22:11
Ako je sve lege artis - samo naprijed.

bit ce da je lege artis ...bit ce da svi kostelici navigaju pa ih ide pod pomorski zakonik ....ides...
i btw....kakve veze porez ima s podrskom ili ne podrskom generalima...daj malo elaboriraj...

PetBorut
15.03.2009., 23:09
bit ce da je lege artis ...bit ce da svi kostelici navigaju pa ih ide pod pomorski zakonik ....ides...

Ne trebaju navigat, 183 dana vazi za svakog gradjanina RH. Ako Kostelici borave 200 Dana u Austriji a 165 u Hrvatskoj, onda ne placaju porez Hrvatskoj - po zakonu ga moraju plati u Austriji.
Fora sa skijasima je ta da porezni zakon govori o toem da se u takvim slucajevima (recimo skijasi) porez mora platit u drzavi u kojoj je zarada ostvarena (ima naravno prihoda i od domacih sponzora).

i btw....kakve veze porez ima s podrskom ili ne podrskom generalima...daj malo elaboriraj...

Pa napisao sam. Ako netko legalno ne placa porez i ne glumi nekakvog domoljuba koji drugima govori sto je dobro za domovinu - to ne dozivljavam licemjernim. A kad mi neki sportas koji nit zivii u RH nit placa porez u RH pocne nesto govorit o tome kako bi trebalo izabrat tu i tu politicku opciju ili kako treba podrzat te i te generale odma mi se pocne povracat.

somied
15.03.2009., 23:40
Tko iz inozemstva daje politicke savjete, treba dobiti uplatnicu na 20% godisnjeg prihoda i poziv za vojsku. :mudri:

hrexpat
17.03.2009., 05:18
...183 dana vazi za svakog gradjanina RH.

- nema ti toga u zakonu, ili bar ja nisam naso ... da ima, onda ne bi pomorci to imali posebno naglaseno u "svom" zakonu... - u tom i je cijeli problem...

-pokazi mi gdje pise u osim u pomorskom zakonu da rezidenti ne placaju porez ako su van hrvatske +183 dana u godini....

-to ti vrijedi ak si nerezident, znaci nemas boravak u hrvatskoj pa si u hrvatskoj manje od 183 dana - jer ak si nerezident pa si duze od 183 dana u hrvatskoj onda te opet zakon kaci ko i rezidenta (boris becker case)...i na to se furaju svi sportasi kaj su prijavljeni u monacu...

voajer
17.03.2009., 09:41
- nema ti toga u zakonu, ili bar ja nisam naso ... da ima, onda ne bi pomorci to imali posebno naglaseno u "svom" zakonu... - u tom i je cijeli problem...

-pokazi mi gdje pise u osim u pomorskom zakonu da rezidenti ne placaju porez ako su van hrvatske +183 dana u godini....

-to ti vrijedi ak si nerezident, znaci nemas boravak u hrvatskoj pa si u hrvatskoj manje od 183 dana - jer ak si nerezident pa si duze od 183 dana u hrvatskoj onda te opet zakon kaci ko i rezidenta (boris becker case)...i na to se furaju svi sportasi kaj su prijavljeni u monacu...

Naš boravišni zakon (ovo konkretno nema veze s porezom, već s prebivalištem/boravištem) uopće ne spominje broj dana već samo nekakav izraz "mjesto gdje se osoba odlučila trajno nastaniti" i "mjesto gdje osoba živi, ali bez namjere da se trajno nastani" - dakle ništa jasno ni precizno - pojmovi se ostavljaju za slobodno tumačenje pojedinaca.

Također, treba razlikovat boravište i državljanstvo - ako ti ostaješ u RH dulje od 183 dana ti JESI rezident, tj imaš ovdje boravište/prebivalište.

Što se tiče rezidencije, tj boravišta, stvar bi, prema zakonu, trebala biti relativno jasna - odeš u za to određenu instituciju (pretpostavljam MUP) i odjaviš boravište. Doduše, moram napomenuti da je tekst poreznog zakona zbunjujući te se ustvari ne zna odnosi li se to i na državljane koji nemaju boravište u RH.

PetBorut
17.03.2009., 09:49

Hej hej, cekaj malo. Ti si napisao ono sa Kostelicima i naviganjem, ja sam napisao onaj primjer Austrijom koji vazi za sve nase gradjane. Evo sto pise u zakonu:

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/medunarodni/2001_02_3_12.html

(1) U skladu s odredbama članaka 16., 18. i 19., plaće i slična primanja, koje rezident države ugovornice ostvaruje od nesamostalnog rada, oporezuju se samo u toj državi, osim kada se radi o nesamostalnom radu u drugoj državi ugovornici. Ako se radi o takvom nesamostalnom radu, primanje koje se od toga ostvaruje može se oporezivati u toj drugoj državi.
...
a) primatelj boravi u drugoj državi u razdoblju ili razdobljima koja ukupno ne traju duže od 183 dana u dotičnoj kalendarskoj godini,

Koliko sam shvatio, ono sto je posebno sa pomorskim zakonom je to sto ti ne moras boravit u nekoj drugoj drzavi preko 183 dana da ne bi morao placat porez u RH vec moras boravit van RH duze od 183 dana (sto je u praksi velika razlika).

Zakon o porezu na dohodak ne spominje 183 dana tako da to nije vezano za to jesi li rezident ili nisi, mozes bit rezident i sa manje od 183 dana.

Meni su ovi nasi zakoni totalno zbunjujuci. Recimo u zakonu pise da svaka osoba sa RH drzavljanstvom ima prebivaliste u RH, a u zakonu o porezu na dohodak pise da je rezident svaka osoba koja ima prebivaliste u RH. A rezident valda mora placat porez u RH. Zakljucak bi bio taj da i osoba koja u zivotu nije bila u RH mora placat porez u RH osim ako nije izuzeta sporazumom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Meni to sve skupa nema bas smisla.

PetBorut
17.03.2009., 09:56
Naš boravišni zakon (ovo konkretno nema veze s porezom, već s prebivalištem/boravištem) uopće ne spominje broj dana već samo nekakav izraz "mjesto gdje se osoba odlučila trajno nastaniti" i "mjesto gdje osoba živi, ali bez namjere da se trajno nastani" - dakle ništa jasno ni precizno - pojmovi se ostavljaju za slobodno tumačenje pojedinaca.

Također, treba razlikovat boravište i državljanstvo - ako ti ostaješ u RH dulje od 183 dana ti JESI rezident, tj imaš ovdje boravište/prebivalište.

Što se tiče rezidencije, tj boravišta, stvar bi, prema zakonu, trebala biti relativno jasna - odeš u za to određenu instituciju (pretpostavljam MUP) i odjaviš boravište. Doduše, moram napomenuti da je tekst poreznog zakona zbunjujući te se ustvari ne zna odnosi li se to i na državljane koji nemaju boravište u RH.

Mislim da je u svemu zbunjujuce to sto odredjeni termini imaju sasvim drugo znacenje u pojedinim zakonima. Rezident u poreznom smislu nije isto sto i u boravisnom. Ovo sa 183 dana se recimo uopce ne spominje u ovom zakonu:

http://www.mup.hr/main.aspx?id=92#1

vec je sve kao sto kazes, stvar subjektivne procjene. Pitanje je naravno i kako dokazat nekome da ne boravi XX dana u RH. Rekao bih da se na kraju svodi na to da svi osim pomoraca negdje moraju biti prijavljeni da placaju porez (makar i u Monacu) jer onda mogu primjenit onaj ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Sto se ovogo tvojeg zadnjeg tice, tu pak nastaje konfuzija izmedju pojmova gradjanin i drzavljanin. Iz zakona bas nije jasno kad se pod gradjaninom sta misli, obicno bi na pocetku svalkog zakona trebali biti razjasnjeni pojmovi u kontekstu zakona.

voajer
17.03.2009., 11:48
vec je sve kao sto kazes, stvar subjektivne procjene. Pitanje je naravno i kako dokazat nekome da ne boravi XX dana u RH. Rekao bih da se na kraju svodi na to da svi osim pomoraca negdje moraju biti prijavljeni da placaju porez (makar i u Monacu) jer onda mogu primjenit onaj ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Što to nije obrnuto, tj ovaj treba dokazat da si bio u RH? Čak i ako nije, pretpostavljam da se to vidi po putovnici - kad si ušao, kad izašao, te se onda usporedi. Ako uopće vode knjige za vlastite državljane.

U suprotnom se cijela stvar dodatno zakomplicira te postane vrlo teško dokazati kada si bio a kada ne. Vjerujem da je takva "pažnja" rezervirana za velike ribe, jer se ne isplati zajebavat sa sitnima, kao što su pomorci.

Dakle, prema onome što sam ja shvatio, samo odjaviš boravište i odeš u drugu zemlju i to je to.

hrexpat
17.03.2009., 12:05
@pet borut - ja ti govorim o zakonu a ne o bilateralnim ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja - oni su iznad zakona i nemaju bas veze o ovom o cemu mi tu pricamo ... a i ne pokrivaju bas sve destinacije gdje nasi ljudi rade po terenima...itd...cist sumnjam da hrvatska ima ugovor s recimo monacom :ne zna: - nemres na npr. monaco primjenjavat ugovor kojeg nema - a ak nema ugovora onda vrijedi zakon a u njemu se ne spominje 183 dana...i to je glavni problem...

da pojednostavimo ak si rezident podlijezes a) poreznom zakonu b) pomorskom ak si pomorac c) biliteralnim ugovorima ak ih je RH sklopila s zemljom u kojoj radis...i to u obrnutom smjeru po vaznosti...

hrexpat
17.03.2009., 12:23
Meni su ovi nasi zakoni totalno zbunjujuci. Recimo u zakonu pise da svaka osoba sa RH drzavljanstvom ima prebivaliste u RH, ....

kad ih krivo prekopiras ili procitas onda su jos vise zbunjujuci

u zakonu koji ti citiras pise:

Svaki hrvatski državljanin koji se nalazi na teritoriju Republike Hrvatske ima prebivalište u Republici Hrvatskoj

a to je ipak nekaj drugo od onog kaj si ti napisal...

ali to opet s porezom nema direktne veze jer prebivaliste je kaj se poreza tice definirano opcim poreznim zakonom...

PetBorut
17.03.2009., 12:23
Što to nije obrnuto, tj ovaj treba dokazat da si bio u RH? Čak i ako nije, pretpostavljam da se to vidi po putovnici - kad si ušao, kad izašao, te se onda usporedi. Ako uopće vode knjige za vlastite državljane.

U suprotnom se cijela stvar dodatno zakomplicira te postane vrlo teško dokazati kada si bio a kada ne. Vjerujem da je takva "pažnja" rezervirana za velike ribe, jer se ne isplati zajebavat sa sitnima, kao što su pomorci.

Dakle, prema onome što sam ja shvatio, samo odjaviš boravište i odeš u drugu zemlju i to je to.

Zakon zna da je prakticki nemoguce dokazat koliko tko gdje boravi u danima, zato i postoji formulacija "srediste zivotnog interesa" (???) koju valjda svatko moze tumacit kako zeli. U praksi se po mojim saznanjima to svodi na to da ako ikad dodje nekakva inspekcija, covjek mora dokazat da je NEGDJE bio porezni obveznik, pa makar i u Monacu ili u Dubaiu. To kakve zakone te drzave imaju se nase poreznjake ne tice. Naravno, mora postojat barfem nekakav dokaz da osoba tamo ima nekakav izvotni interes, prebivaliste, viza, boravak, posao, firma, telefonski racuni, pa i stambilji na pasosu.

Teret dokazivanja vjerujem da nije na samom poreznom obvezniku, ali moze naravno imat problema ako nasima kaze da je porezni obveznik u Austriji, a austrijancima kaze da je porezni obveznik u Hrvatskoj.

Broj dana u pasosu je vise indikativan nego konkretan dokaz buduci ako imas boravak u Sengenu onda ti ionako ne lupaju stambilj u pasos, poreznici to naravno vrlo dobro znaju pa same pasose ne uzimaju kao egzaktne dokaze.

E sad se vracamo na pomorce, buduci je za njih metodologija ponesto drugacija a to valjda i sam najbolje znas. U zakonu vrlo jasno pise da se radi o >183 dana a i sam "dokazni" postupak je drugaciji.

PetBorut
17.03.2009., 12:31
@pet borut - ja ti govorim o zakonu a ne o bilateralnim ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja - oni su iznad zakona i nemaju bas veze o ovom o cemu mi tu pricamo ... a i ne pokrivaju bas sve destinacije gdje nasi ljudi rade po terenima...itd...cist sumnjam da hrvatska ima ugovor s recimo monacom :ne zna: - nemres na npr. monaco primjenjavat ugovor kojeg nema - a ak nema ugovora onda vrijedi zakon a u njemu se ne spominje 183 dana...i to je glavni problem...

Da - u pravu si ugovora sa Monakom nema (http://www.mvpei.hr/CustomPages/Static/HRV//templates/_frt_bilateralni_odnosi_po_drzavama.asp?id=227), ali ga u slucaju mnogih sportasa ni ne mora bit buduci se kod nas dosta lako rjesit onih kontradikcija u zakonu o porezu na dohodak. Netko tko dakle nema niakakv dohodak u RH a ima dohodak u Monaku ce lako arguemntirat da "placa" porez samo u Monaku jer u Hrvatskoj upoce nema prihoda a u Monaku ima. To je za mene sve sivilo koje daje puno prostora za manipulaciju i slobodne interpretacije.

da pojednostavimo ak si rezident podlijezes a) poreznom zakonu b) pomorskom ak si pomorac c) biliteralnim ugovorima ak ih je RH sklopila s zemljom u kojoj radis...i to u obrnutom smjeru po vaznosti...

U praksi se to svodi na to, u teoriji mislim da se zakoni medjusobno po potrebi iskljucuju sa onim "...ova tocka vazi ukoliko nije drugacije odredjeno...".

hrexpat
17.03.2009., 12:43
[QUOTE=PetBorut;19436653]Netko tko dakle nema niakakv dohodak u RH a ima dohodak u Monaku ce lako arguemntirat da "placa" porez samo u Monaku jer u Hrvatskoj upoce nema prihoda a u Monaku ima. [QUOTE]

nije tak stari....sto se vidi iz opceg poreznog zakona

(3) Ako porezni obveznik ima prebivalište u tuzemstvu i inozemstvu, smatra se da ima prebivalište u tuzemstvu.

ono kaj "sportasi" rade je da se odjave u RH i prijave u Monacu - i onda nisu obveznici osim ako im se ne dokaze da borave na teritoriju RH vise od 183 dana - ako RH zamjenis s Njemacka - onda imas situaciju u kojoj je Boris Becker bil duzan platit porez Njemackoj bez obzira kaj je "virtualno" imal boravak u Monacu ....

znaci nije bitno dal placaju porez u Monacu (jer i tak nema ugovora), vec da nemaju boravak u Njemackoj ili Hrvatskoj

voajer
17.03.2009., 13:25
znaci nije bitno dal placaju porez u Monacu (jer i tak nema ugovora), vec da nemaju boravak u Njemackoj ili Hrvatskoj

Dobro, ali onda se opet vraćamo na isti apsurd - kako će on dokazati da ti imaš boravište u RH?

Možda na temelju neke "povezanosti" - tipa stan, obitelj po kojima se određuje imaš li ti boravak ovdje ili ne?

PetBorut
17.03.2009., 13:50
nije tak stari....sto se vidi iz opceg poreznog zakona

(3) Ako porezni obveznik ima prebivalište u tuzemstvu i inozemstvu, smatra se da ima prebivalište u tuzemstvu.

Ali po zakonu o prebivalistu ionako svatko tko ima nas pasos ima prebivaliste u tuzemstvu. O tom paradoksu ja i govorim.

Sto se ove tocke 3) tice, istu ces tocku nac i u Njemackom i u Austrijskom zakonu, svatko svojata poreznog obveznika i zbog toga se ta stvar regulira onim posebnim ugovorom.

ono kaj "sportasi" rade je da se odjave u RH i prijave u Monacu - i onda nisu obveznici osim ako im se ne dokaze da borave na teritoriju RH vise od 183 dana - ako RH zamjenis s Njemacka - onda imas situaciju u kojoj je Boris Becker bil duzan platit porez Njemackoj bez obzira kaj je "virtualno" imal boravak u Monacu ....

I ja mslim, al iskreno receno, nemam pojma kako to funkcionira u praksi sa provjerom, ali rekao bih da je onako kako sam prije napisao, da mozes imat problem ako nisi prijavljen kao rezident u poreznom smislu niti u jednoj drzavi. Tu je naravno iznimka za pomorce.

voajer
17.03.2009., 18:16
Ali po zakonu o prebivalistu ionako svatko tko ima nas pasos ima prebivaliste u tuzemstvu. O tom paradoksu ja i govorim.

Mislim da si pobrkao neke stvari - koliko ja znam, ti i dalje imaš pravo na RH putovnicu makar ti je PREBIVALIŠTE u inozemstvu. S time, ti lagano možeš reći da u RH imaš samo boravište, a ne prebivalište.

I ja mslim, al iskreno receno, nemam pojma kako to funkcionira u praksi sa provjerom, ali rekao bih da je onako kako sam prije napisao, da mozes imat problem ako nisi prijavljen kao rezident u poreznom smislu niti u jednoj drzavi. Tu je naravno iznimka za pomorce.

Jedino što mi pada na pamet je da ne prekoračiš vrijeme koje smiješ ostati u državi, tj 3 mjeseca. I vjerojatno ćeš imati probleme s adresama, za dokumente, kreditne, itd.

Međutim, sumnjam da će ti ikoja država praviti probleme zato jer nemaš boravište. Naravno, osim vlastite, al' to se relativno lako može izbjeći.

PetBorut
17.03.2009., 20:22
Mislim da si pobrkao neke stvari - koliko ja znam, ti i dalje imaš pravo na RH putovnicu makar ti je PREBIVALIŠTE u inozemstvu. S time, ti lagano možeš reći da u RH imaš samo boravište, a ne prebivalište.

Nisam pobrkao, stvarno je malo kaoticno.

Ako nemas prebivaliste po Clanku 2, onda ga barem ko drzavljanin sigurno imas po Clanku 3. Prebivalista se dakle ne mozes otarasit nikako!

voajer
17.03.2009., 20:42

Ako nemas prebivaliste po Clanku 2, onda ga barem ko drzavljanin sigurno imas po Clanku 3. Prebivalista se dakle ne mozes otarasit nikako!

Aha, sada sam shvatio. Članak 3 je vjerojatno solucija na "nestanak" građana - tako da se ne možeš jednostavno odjaviti prebivalište i nastaviti tamo živjeti.

Ili, drugim riječima, ako nigdje nisi prijavio svoje boravište MUP-u, automatski se tretiraš kao da imaš prebivalište u RH.

EDIT: Kad smo već kod toga, baš me zanima kako je to naša dijaspora riješila.

EDIT #2: Nakon malo njuškanja iskreno sumnjam da bi državu previše zanimalo tvoje boravište (ili nedostatak istog) osim ukoliko nisi jako bogat.

hrexpat
18.03.2009., 06:48

napiso sam ti vec prije al nisi registriro - krivo si procito 1. stavak - gdje lijepo pise "ako se nalazis na teritoriju RH"

znaci ne samo da mozes imat putovnicu a nemat prebivaliste, nego je to najnormalnija stvar - svi koji zive npr. u BiH a imaju putovnicu tj. drzavljanstvo RH ne moraju i u principu nemaju boravak u RH...vec u BiH

sam si se zakompliciro

a osim toga porezni zakon i zakon o prebivalistu nisu linkani, jer porezni zakon sam definirak kaj misli pod prebivalistem....

PetBorut
18.03.2009., 09:09
napiso sam ti vec prije al nisi registriro - krivo si procito 1. stavak - gdje lijepo pise "ako se nalazis na teritoriju RH"

Mislis na ovo: "Svaki hrvatski državljanin koji se nalazi na teritoriju Republike Hrvatske ima prebivalište u Republici Hrvatskoj, a može imati i boravište.".
Clanak 1. nije iskljuciv, odnosno definira samo jednu skupinu osoba sa prebivalistem. Clanak 3. definira drugu skupinu koja mozda u zivotu nogom nije krocila u RH ali je u RH upisana u knjigu drzavljana.

znaci ne samo da mozes imat putovnicu a nemat prebivaliste, nego je to najnormalnija stvar - svi koji zive npr. u BiH a imaju putovnicu tj. drzavljanstvo RH ne moraju i u principu nemaju boravak u RH...vec u BiH

O kakvom sad "boravistu" govoris??? Pa citavo vrijeme je rijec o prebivalistu.
Boravak ne, prebivaliste da ako su u RH rodjeni ili ako su u RH upisani u knjigu drzavljana (Clanak 3).

a osim toga porezni zakon i zakon o prebivalistu nisu linkani, jer porezni zakon sam definirak kaj misli pod prebivalistem....

Ja sam napisao da smatram da je problem sto zakon o porezu na dohodak (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/313706.html) uopce ne definira pojam "prebivaliste", ti sad kazes da "porezni zakon" ipak definira kaj misli pod "prebivalistem". Ja tu definiciju nisam nasao - mozes navest Clanak zakona u kojem je definirano "prebivaliste"?

EDIT: Nasao!!!! "opci porezni zakon"

PrebivaliŠte i uobiČajeno boraviŠte

Članak 37.

(1) U smislu ovoga Zakona smatra se da porezni obveznik ima prebivalište ondje gdje ima stan u vlasništvu ili posjedu neprekidno najmanje 183 dana u jednoj ili u dvije kalendarske godine. Boravak u stanu nije obvezan.

(2) Ako porezni obveznik u Republici Hrvatskoj ima u vlasništvu ili posjedu više stanova, prebivalište mjerodavno za oporezivanje utvrđuje se prema mjestu prebivališta obitelji, a za poreznog obveznika samca prema mjestu u kojem se pretežno zadržava ili prema mjestu iz kojeg pretežno odlazi na rad ili obavljanje djelatnosti.

(3) Ako porezni obveznik ima prebivalište u tuzemstvu i inozemstvu, smatra se tuzemnim poreznim obveznikom.

(4) Uobičajeno boravište u smislu ovoga Zakona ima porezni obveznik u onom mjestu u kojem se zadržava pod okolnostima na temelju kojih se može zaključiti da on u tom mjestu ili na tom području ne boravi samo privremeno. Uobičajenim boravištem u smislu ovoga Zakona smatra se stalan ili vremenski povezan boravak u trajanju od najmanje 183 dana u jednoj ili u dvije kalendarske godine. Za određivanje uobičajenog boravišta nisu važni kratkotrajni prekidi boravka koji ne traju dulje od jedne godine.

Tu govori i o 183 dana! Imas pravo, za "zakon o porezu na dohodak" je vjerojtno mjerodavna ova gornja definicja a ne ona iz "zakona o prebivalistu" (sto mi je i logicno). Dakle: prebivaliste u sirem smislu ima svatko, ali u poreznom samo oni koji su obuhvaceni definicijom iz opceg poreznog zakona. Ali isto tako je kljucno ovo sa posjedovanjem stana. Dakle ako Mark Viduka ima nekretninu u RH, onda je i on obuhvacen ovom definicijom makar vec godinama nit zivi nit radi u RH. Da sad ne ulazimo u to zasto spominje "stan" a ne i "kucu" :)

voajer
18.03.2009., 09:45
Tu govori i o 183 dana! Imas pravo, za "zakon o porezu na dohodak" je vjerojtno mjerodavna ova gornja definicja a ne ona iz "zakona o prebivalistu" (sto mi je i logicno). Dakle: prebivaliste u sirem smislu ima svatko, ali u poreznom samo oni koji su obuhvaceni definicijom iz opceg poreznog zakona. Ali isto tako je kljucno ovo sa posjedovanjem stana. Dakle ako Mark Viduka ima nekretninu u RH, onda je i on obuhvacen ovom definicijom makar vec godinama nit zivi nit radi u RH. Da sad ne ulazimo u to zasto spominje "stan" a ne i "kucu" :)

Mislim da im je "stan" nekakav generični izraz. Inače, Članak 1 je zbunjujuć, što je sa svim strancima koji su pokupovali kuće i stanove u RH? Zar su sada i oni porezni obveznici?

Upravo sam našao ovo:

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/313706.html

Dakle, ovdje se već spominju rezidenti i nerezidenti, ali ne i ovo što si ti napisao u svezi 183 dana...!?

Prema ovome što sam dosada shvatio, oslobođen si poreza ukoliko:

a) nemaš nekretnine u RH (iako je ovo, doduše, dvosmisleno uzevši u obzir nekretnine u vlasništvu stranaca).
b) nisi u RH dulje od 3 mjeseca na godinu

hrexpat
18.03.2009., 09:53
EDIT: Nasao!!!! "... Imas pravo...

ajde, napokon :D ...

da vlasnsitvo stana moze bit upitno - ali mozes npr. imat stan i iznajmit ga ili dat nekom na cuvanje - znaci ne mozes ti u njemu prebivat...to je ko da ga i nemas...
a mos i onom uzrecicom imas kucu vrati stan :lol:
a opet ne govori se o boravku od 183 dana - nego vlasnistvu ili posjedu...
u zadnjem clanku ti kaze da "kratkotrajni" prekidi ispod godine dana nisu ubrojivi

slazem se da je ne malo nego puno komplicirano - ali bitno je u svemu da se nigdje i nikom (tko ima prebivaliste) osim pomorcima izricito ne priznaje oslobadjanje od poreznih obaveza u slucaju izbivanja iz drzave vise od 183 dana u godini
i ako malo upotrebis logiku - da je drugacije, znaci da se prizna 183 dana - koji klinac bi netko trazio prebivaliste u Monacu, kad je tak i tak...bar 6-7 mjeseci na ATP Touru, treninzima, putovanjima i slicno....ne? koja razlika dal je na brodu, avionu, hotelu ili u kamionskoj kabini

onda su svi oni ludi - znaci u Monacu placaju 1% i troskove stana, kuce, apartmana - a u hrvatskoj - nist???

PetBorut
18.03.2009., 10:00
Mislim da im je "stan" nekakav generični izraz. Inače, Članak 1 je zbunjujuć, što je sa svim strancima koji su pokupovali kuće i stanove u RH? Zar su sada i oni porezni obveznici?

Ne, ovdje govorimo samo o pojmu "prebivaliste". Ne znaci da je svatko tko ima prebivaliste automatski i porezni obveznik. Te strance vjerojatno kaci neki porez za kucu ili tako nesto, ali prihode ostvarene u svojoj domovini definitivno ne moraju oporezivat (osim ako im i "srediste zivotnog interesa" nije u RH).

Dakle, ovdje se već spominju rezidenti i nerezidenti, ali ne i ovo što si ti napisao u svezi 183 dana...!?

Ah, zaboravio sam stavit link na zakon:

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2000_12_127_2353.html

Prema ovome što sam dosada shvatio, oslobođen si poreza ukoliko:

a) nemaš nekretnine u RH (iako je ovo, doduše, dvosmisleno uzevši u obzir nekretnine u vlasništvu stranaca).
b) nisi u RH dulje od 3 mjeseca na godinu

Bojim se da ima previse specificnih situacija i da se to ne moze samo u dvije recenice sazet. Pokusavamo eto vec par dana skuzit logiku ali jos nema rezultata :)

voajer
18.03.2009., 10:12
Ne, ovdje govorimo samo o pojmu "prebivaliste". Ne znaci da je svatko tko ima prebivaliste automatski i porezni obveznik. Te strance vjerojatno kaci neki porez za kucu ili tako nesto, ali prihode ostvarene u svojoj domovini definitivno ne moraju oporezivat (osim ako im i "srediste zivotnog interesa" nije u RH).

Ček, ček, ako prebivalište znači da ovdje živi, onda kako god pogledao, on potpada pod porezni zakon (a to je, ustvari, i definicija prebivališta) jer ovdje živi.

Ako govorimo o boravištu, onda je već druga stvar...valjda. :D

PetBorut
18.03.2009., 11:24
Ček, ček, ako prebivalište znači da ovdje živi

Ne znaci. Prebivaliste u smislu "zakona o prebivalistu" znaci da prakticki svatko sa RH pasosem ima prebivaliste, makar deseteljecima zivio na Grenlandu. U smislu "opceg poreznog zakona" prebivaliste ima i onaj koji zivi na Grenlandu a u Zagrebu ima stan. Prebivaliste dakle ne znaci automatski da ovdje zivi.

, onda kako god pogledao, on potpada pod porezni zakon (a to je, ustvari, i definicija prebivališta) jer ovdje živi.

Kad bi mu u RH bilo "srediste zivotnih interesa" onda bi potpadao pod RH zakon ali bi prihode realizirane u nekoj drzavi svejedno morao oporezivat u toj drugoj drzavi ako tamo ima boravak/prebivaliste (ovisi naravno o zakonima te drue drzave). Ova teorija je ubitacno komplicirana, zato kazem da je tesko razgovarat nacelno vec je lakse drzat se konkretnih primjera.

Dakle ovako: britanac kupi kucu/stan u RH, boravi ovdje 4 mjeseca u godini, ostatak provede u UK. Porez na dohodak ne placa u RH makar je on obuhvacen opcimm poreznim zakonom. Ne placa ih u RH jer zakon kaze da se porezi ostvareni vani u slucaju da osoba vani ima prebivaliste/boravak trebaju oporezovat u toj drzavi. Ne znam napamet clanak za to, vjerojatno pise u opcem ili zakonu o porzu na prihod.
Ako taj britanac medjutim ta 4 mjeseca u godini ima prihod u RH, onda bi taj prihod morao kod nas oporezovat a ne u VB. On ce taj prihod u VB prijavit ali ga nece oporezovat buduci gaje vec oporezovao u RH, ali ce mu tamo podic osnovicu za oporezivanje.

Ne znam jel ista jasnije, ne ide mi bas ovo objasnjavanje :(

hrexpat
18.03.2009., 11:30
e jesi ga ti zapetljo - al :s na trudu - gore sam ti napiso sve u dvi recenice...a ti ga kompliciras i kompliciras...

kak bi tek zakoni zgledali da ih ti pises:D

btw. GB i RH imaju ugovor tak da je tvoj primjer - irelevantan...znaci tvoj londoncanin se referira na ugovor a ne na zakone....a i ovo s grendlandom ti je ...:rolleyes:

PetBorut
18.03.2009., 11:40
e jesi ga ti zapetljo - al :s na trudu - gore sam ti napiso sve u dvi recenice...a ti ga kompliciras i kompliciras...

Ne kompliciram ga ja nego zakon. Ja samo pojasnjavam ono sto pise u zakonima. U dvije recenice se ne moze sazet sva problematika.
Napisao sam konkretan slucaj kakav je sa britancem koji je kupio kucu u RH, netko je spomenuo taj slucaj pa sam pojasnio. Jebi ga, nije jednostavno :).

btw. GB i RH imaju ugovor tak da je tvoj primjer - irelevantan...znaci tvoj londoncanin se referira na ugovor a ne na zakone....

Nije moj primjer irelevantan ako je odgovor na postavljeno pitanje.
Ne kuzim smisao ove diskusije koju vodis, ako smatras da sam napisao nesto pogresno onda napisi sto to smatras pogresnim. :ne zna:

hrexpat
18.03.2009., 11:44
britanac podlijeze ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja jer takav ugovor postoji izmedju te dvije zemlje i tam je sve taksativno navedeno - tko gdje kad i sto placa ... znaci ak takav slucaj hoces objasnit uzmi ugovor jer je on iznad zakona i referiraj se na njega...

onda - uzimas britanca za primjer, znaci stranac u hrvatskoj tj. ne-rezident u hrvtskoj - a mi se tu bavimo nasim ljudima i nasim slucajevima i nasim zakonima...tj. rezidentima...

pa nekog eskima koji 10 godina nije vidio hrvatsku...al, ajde svako ima svoj nacin da si stvari rascisti...

PetBorut
18.03.2009., 11:51
britanac podlijeze ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja jer takav ugovor postoji izmedju te dvije zemlje i tam je sve taksativno navedeno - tko gdje kad i sto placa ... znaci ak takav slucaj hoces objasnit uzmi ugovor jer je on iznad zakona i referiraj se na njega...
,

Da, dao sam onaj link od MVPEI, tamo su ti ugovori sortirani po drzavama.

onda - uzimas britanca za primjer, znaci stranac u hrvatskoj tj. ne-rezident u hrvtskoj - a mi se tu bavimo nasim ljudima i nasim slucajevima i nasim zakonima...tj. rezidentima...

Postavio si pitanje, odgovorili smo ti u najboljoj namjeri (koliko smo mogli, ja nisam strucnjak za porezno pravo).
Netko je postavio pitanje stranca koji ima nekretniniu u RH, odgovorio sam i na to. Ne znam u cemu je problem, primjer sa britancem u RH smatram indirektno povezanim jer pomaze da se shvati logika zakona, tako da ne vjerujem da je offtopicarenje.

hrexpat
18.03.2009., 11:59
pa i je i nije ...jer kolko sam ja shvatio - smisao ovog topic-a je obveze rezidenata koji izbivaju odredjeni dio godine iz zemlje a istovremeno zivi u hrvatskoj - sto i kako .... jer iz tog zivotnog problema je proizasao uvodni topic....

sad, ajde - da je i britanac rijesen kroz tvoje objasnjenje - al mislim da tu nema bas nekih velikih nejasnoca....

Angola
22.03.2009., 15:51
Za mene je ovo vrlo interesantna tema zbog koje vec neko vrijeme pretrazujem internet. Nadam se da niste pobjegli od ove rasprave I da ce mi neko moci dati korisnu informaciju.

Naime, ja radim na naftnoj platformi I imam ugovor 28-28 tj. provodim izvan granica Hrvatske vise od 183 dana. Imam dozvolu boravka u toj drzavi tzv."Residence permit".
Tokom mojeg istrazivanja poreznog zakona I raznih foruma dosao sam do zakljucka da bih trebao placati 45% od moje godisnje place na ime poreza na dohodak iako je sve skupa veoma zbunjujuce I nedoreceno.

1) U zakonu o porezu na dohodak od 23. studenoga 1993. godine pise "Tuzemni porezni obveznik jest fizicka osoba koja ima prebivalište ili uobicajeno boravište od najmanje 182 dana u Republici Hrvatskoj"

2) U zadnjem zakonu o porezu na dohodak od 10. prosinca 2004 pise"Porezni obveznik je fizička osoba koja ostvaruje dohodak" I vise se ne navode famozna 182 dana.

3) Izjava ministra Crkvenca od 10. siječnja 2003 "Crkvenac je objasnio da porez u Hrvatskoj moraju plaćati svi koji imaju prebivalište u Hrvatskoj više od 183 dana u godini, a to se pravilo odnosi i na strance"

4) Izjava ministra Sukera od 5.Ozujka 2009 "Odredbe zakona su jasne. Svatko u ovoj državi mora platiti porez. To je moj jedini komentar. Tko je 183 dana prisutan u svakoj zemlji na svijetu mora platiti porez"

5) Znam da u pojedinci u Poreznoj upravi tumace zakon na isti nacin kao I Suker.

6) Malo je glupo da neko tko zivi npr. 350 dana (ili mozda cak ne dodje u Hrvatsku tokom citave godine) u nekoj stranoj drzavi koja nema ugovor o dvostrukom neoporezivanju sa Hrvatskom (a nije se odjavio iz Hrvatske) mora platiti porez 45% a toj drugoj drzavi je vec platio njihov porez.

7) Po svemu sudeci Hrvati koji rade slicne poslove kao ja se moraju odjaviti u Hrvatskoj I prijaviti u toj drugoj drzavi ali to donosi oduzimanje osobne iskaznice a mozda bi cak ta odjava poslala Poreznu da istrazi prijasnje uplate iz inozemstva I retroaktivno naplati porez.

8) Alternativa bi bila I uplacivati novac na racun u Svicarskoj ali to vec spada u domenu utaje poreza.

Ko moze biti pametan kad su zakoni nedoreceni I nitko ih ne zna tocno tumaciti. Cak ni porezni savjetnici nemaju pojma o toj temi.
Ako bi mi neko mogao pokazati da negdje u zakonu pise da gradjani Hrvatske koji provedu 183 dana izvan granica domovine ne placaju porez na dohodak bio bih mu VEOMA zahvalan.

PetBorut
23.03.2009., 12:21
Naime, ja radim na naftnoj platformi I imam ugovor 28-28 tj. provodim izvan granica Hrvatske vise od 183 dana. Imam dozvolu boravka u toj drzavi tzv."Residence permit".

Jel RH sa tom drzavom o kojoj govoris ima ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja?
Ako se radi o Angoli, onda koliko vidim takvog ugovora nema i moze ti se desit da te svatko "svojata", buduci Hrvtasku nece bit previse briga jesi li ti platio porez na dohodak negdje drugdje ili nisi.
Jel mozda vi sa platforme mozete spadat pod isti zakon ko i pomorci?
Onako kako ja tumacim zakon je da porez na dohodak moras platit barem u drzavi sa kojom RH ima ugovor jer te samo u tom slucaju nece ganjat za porez.
Mozda da vidis mozes li nekako doc do boravka u nekoj drugoj drzavi koja ima manje poreze i koja ima ugovor sa RH, ili da vidis mozes li te mozda poslodavac angazirat kao obrtnika a ne kao zaposlenika, jer ako si obrtnik onda si skoro svu lovu mozes isplatit preko poreza na dobit (20%) a ne kao dohodak (>40%).

Mislim da je ovo sto si napisao tocno, dakle da bi morao oduzet pravo Sukeru da te svojata na nacin da se odjavis odavd ei prijavis negdje drugdje, buduci ti ovdje u RH nemas nikakvih prihoda, boravis manje od 183 dana (iako pravo po meni irelevantno) i jos ako mozes dokazat da ti RH nije srediste zivotnih interesa, i ako porez platis u nekoj drugoj drzavi, onda ne vidim razlog zbog kojeg bi te Suker mogao ganjat. Lovu zaradjujes vani, zivis vani, po nekoj logici bi u tom slucaju trebao bit "slobodan".

Si bio na poreznoj upravi da cujes njihovu stranu price? Imate sindikat?

Angola
23.03.2009., 17:57
Jel RH sa tom drzavom o kojoj govoris ima ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja?
Ako se radi o Angoli, onda koliko vidim takvog ugovora nema i moze ti se desit da te svatko "svojata", buduci Hrvtasku nece bit previse briga jesi li ti platio porez na dohodak negdje drugdje ili nisi.
Jel mozda vi sa platforme mozete spadat pod isti zakon ko i pomorci?
Onako kako ja tumacim zakon je da porez na dohodak moras platit barem u drzavi sa kojom RH ima ugovor jer te samo u tom slucaju nece ganjat za porez.
Mozda da vidis mozes li nekako doc do boravka u nekoj drugoj drzavi koja ima manje poreze i koja ima ugovor sa RH, ili da vidis mozes li te mozda poslodavac angazirat kao obrtnika a ne kao zaposlenika, jer ako si obrtnik onda si skoro svu lovu mozes isplatit preko poreza na dobit (20%) a ne kao dohodak (>40%).

Mislim da je ovo sto si napisao tocno, dakle da bi morao oduzet pravo Sukeru da te svojata na nacin da se odjavis odavd ei prijavis negdje drugdje, buduci ti ovdje u RH nemas nikakvih prihoda, boravis manje od 183 dana (iako pravo po meni irelevantno) i jos ako mozes dokazat da ti RH nije srediste zivotnih interesa, i ako porez platis u nekoj drugoj drzavi, onda ne vidim razlog zbog kojeg bi te Suker mogao ganjat. Lovu zaradjujes vani, zivis vani, po nekoj logici bi u tom slucaju trebao bit "slobodan".

Si bio na poreznoj upravi da cujes njihovu stranu price? Imate sindikat?

RH s tom drzavom nema ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja ali I da ima opet bi mogli naplatiti razliku jer moja firma placa oko 16% posto poreza pa bi razlika bila 29%. Znaci stoji tvrdnja da njih nije briga da li sam vec platio porez na dohodak ili nisam.

Nazalost ne spadamo pod isti zakon kao I pomorci, mi smo tako reci radnici na crno jer se za nas ne zna, u RH se vodimo kao nezaposleni ili slicno.
Ja sam zaposlen kao konzultant, ugovor je potpisan sa nekim posrednikom sa sjedistem u Juznoj Americi I placen sam po danu a zdravstveno osiguran samo dok sam na platformi.
Nema se smisla prijavljivat u drugoj drzavi jer me ionako ne bi primili s obzirom da nemam nikakvih poveznica.
Ja se mogu odjaviti iz RH te prijaviti u toj drzavi (treba se prijaviti u ambasadu koja pokriva tu drzavu u roku 8 dana) ali onda osobna karta postaje nevazeca sto trenutno ne mogu napraviti zbog nekih poslova ali ne znam da li bi MUP po sluzbenoj duznosti trebao odjavu poslati u Poreznu pa bi mi jos samo falilo da me retroaktivno opale po djepu. A I cak da se odjavim I onda provedem u HR vise od 183 dana bi trebao platiti porez. Barem sam ja to tako shvatio. Osim toga srediste zivotnih interesa mi je u HR jer tamo imam I stan I familiju.
Sta se tice Porezne uprave saznao sam preko nekih poznanika da oni tumace zakon na nacin da gradjani koji izvan Hrv. provedu 183 dana ne placaju porez ali ja to ne mogu naci u zakonu. Inace naravno da ne mogu otici u poreznu I to pitati ih osobno jer ne valja "talasati".

PetBorut
23.03.2009., 18:45
RH s tom drzavom nema ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja ali I da ima opet bi mogli naplatiti razliku jer moja firma placa oko 16% posto poreza pa bi razlika bila 29%. Znaci stoji tvrdnja da njih nije briga da li sam vec platio porez na dohodak ili nisam.

U slucaju postojanja takvog ugovora, onda to ide ovako. Evo primjer za Austriju:

http://oglasnik-jn-do-2008.nn.hr/clanci/medjunarodni/2001/012.htm

Bitno je shvatit Clanak 4 (rezident) i Clanak 15 (dobit od nesamostalnog rada).
Ne znam zakon napamet, ali ovo sa naplatom nekakve razlike mi nije poznato. Kao sto sam prije rekao, tebi bi prihod u toj XX drzavi podigao osnovicu za placanje poreza u RH, ali ako nemas prihoda u RH onda je 45% od 0% = 0 Kuna.
No kazes da ta tvoja drzava ionako nema takvih ugovora pa je onda ovo gore bespredmetno za tvoj slucaj.

Nazalost ne spadamo pod isti zakon kao I pomorci, mi smo tako reci radnici na crno jer se za nas ne zna, u RH se vodimo kao nezaposleni ili slicno.
Ja sam zaposlen kao konzultant, ugovor je potpisan sa nekim posrednikom sa sjedistem u Juznoj Americi I placen sam po danu a zdravstveno osiguran samo dok sam na platformi.
Nema se smisla prijavljivat u drugoj drzavi jer me ionako ne bi primili s obzirom da nemam nikakvih poveznica.
Ja se mogu odjaviti iz RH te prijaviti u toj drzavi (treba se prijaviti u ambasadu koja pokriva tu drzavu u roku 8 dana) ali onda osobna karta postaje nevazeca sto trenutno ne mogu napraviti zbog nekih poslova ali ne znam da li bi MUP po sluzbenoj duznosti trebao odjavu poslati u Poreznu pa bi mi jos samo falilo da me retroaktivno opale po djepu. A I cak da se odjavim I onda provedem u HR vise od 183 dana bi trebao platiti porez. Barem sam ja to tako shvatio. Osim toga srediste zivotnih interesa mi je u HR jer tamo imam I stan I familiju.
Sta se tice Porezne uprave saznao sam preko nekih poznanika da oni tumace zakon na nacin da gradjani koji izvan Hrv. provedu 183 dana ne placaju porez ali ja to ne mogu naci u zakonu. Inace naravno da ne mogu otici u poreznu I to pitati ih osobno jer ne valja "talasati".

Cini mi se da si se dobro informirao, pa ne vjerujem da ti mogu rec nesto sto ne znas u vezi tvojeg slucaja. Vjerujem da ces najbolji savjet dobit od nekog advokata koji se specijalizirao za takve slucajeve. A odvojit parsto Kuna (pa i koju tisucicu) vjeruejem da nije puno ako dobijes pouzdane informacije. Ja sam citao zakone i znam (manje vise) teoriju, ali to kako netko od organa "tumaci" zakon najbolje znaju knjigovodje i odvjetnici.
Sretno.

Angola
23.03.2009., 22:22
PetBorut hvala na informacijama i pomoci. Jos su mi neki pojmovi koji se cesto spominju nejasni i cekam da mi sjednu u glavi ali s vremenom cu postati porezni strucnjak, to sam siguran.

hrexpat
24.03.2009., 13:03
Nazalost ne spadamo pod isti zakon kao I pomorci, ...".

mozda bi i prosli ko pomorci:

Članak 126. - Pomorskog zakonika

(1) U smislu odredaba ove glave Zakonika brod u među­narodnoj plovidbi je brod koji plovi iz hrvatske u stranu luku i obrnuto ili između stranih luka ili plovi na otvorenom moru ili u teritorijalnim vodama stranih država radi pružanja usluga vezanih uz djelatnosti na pučini kao što su istraživanje i iskorištavanje energenata i sl.

i Clanak 5.

12) tehnički plovni objekt jest brod, sa ili bez mehaničkog poriva koji je namijenjen za obavljanje tehničkih radova (bager, dizalica, jaružalo, pokretni odobalni objekt za istraživanje i eksploataciju podmorja i sl.),

13) plutajući objekt jest pomorski objekt stalno privezan ili usidren na moru, koji nije namijenjen za plovidbu (npr. plutajući dok, plutajuće skladište, plutajući restoran, plutajuća elektrana, pontonski most, pontonska marina i sl.),

14) nepomični odobalni objekt jest pomorski objekt u potpunosti ili djelomično ukopan u morsko dno ili položen na morsko dno, koji nije namijenjen za plovidbu (npr. nepomični odobalni objekt za istraživanje i eksploataciju podmorja, podmorski cjevovod i sl.), izuzev podmorskog kabela i objekata prometne infrastrukture (npr. podmorski tunel, most oslonjen na morsko dno i sl.),

znaci - po ovom bi prakticiki vise manje sve vrste nafnih platformi bile "brodovi" - pa bi onda shodno tome i ti mogo bit "pomorac" - zakaj ne...

Angola
24.03.2009., 14:04

(1) U smislu odredaba ove glave Zakonika brod u među­narodnoj plovidbi je brod koji plovi iz hrvatske u stranu luku i obrnuto ili između stranih luka ili plovi na otvorenom moru ili u teritorijalnim vodama stranih država radi pružanja usluga vezanih uz djelatnosti na pučini kao što su istraživanje i iskorištavanje energenata i sl.

i Clanak 5.

12) tehnički plovni objekt jest brod, sa ili bez mehaničkog poriva koji je namijenjen za obavljanje tehničkih radova (bager, dizalica, jaružalo, pokretni odobalni objekt za istraživanje i eksploataciju podmorja i sl.),

13) plutajući objekt jest pomorski objekt stalno privezan ili usidren na moru, koji nije namijenjen za plovidbu (npr. plutajući dok, plutajuće skladište, plutajući restoran, plutajuća elektrana, pontonski most, pontonska marina i sl.),

14) nepomični odobalni objekt jest pomorski objekt u potpunosti ili djelomično ukopan u morsko dno ili položen na morsko dno, koji nije namijenjen za plovidbu (npr. nepomični odobalni objekt za istraživanje i eksploataciju podmorja, podmorski cjevovod i sl.), izuzev podmorskog kabela i objekata prometne infrastrukture (npr. podmorski tunel, most oslonjen na morsko dno i sl.),

znaci - po ovom bi prakticiki vise manje sve vrste nafnih platformi bile "brodovi" - pa bi onda shodno tome i ti mogo bit "pomorac" - zakaj ne...

To bi bilo dobro kad bi moglo, ispitati cu da li se moze.
Mislim da ce me Lucka Kapetanija pitati da im pokazem pomorsku knjizicu, strucne ispite...pretpostavljam da moram stvarno moram biti pomorac da bi to mogao napraviti.

hrexpat
24.03.2009., 14:08
pa zato ja cijelo vrijeme tu tvrdim da to nikak nemre bit rijeseno pomorskim zakonom - jer po tome ti i kuhar ili kapetan platforme na istoj platformi u angoli nemate ista prava (i obaveze) pred vlastitom drzavom samo zato kaj su oni pomorci a ti naftas...

mada iz ovoga http://oglasnik-jn-do-2008.nn.hr/clanci/sluzbeno/2008/0064.htm

ne vidim zakaj ti ne bi mogao imat pomorsku knjizicu....

parizer01
30.03.2009., 04:12
To bi bilo dobro kad bi moglo, ispitati cu da li se moze.
Mislim da ce me Lucka Kapetanija pitati da im pokazem pomorsku knjizicu, strucne ispite...pretpostavljam da moram stvarno moram biti pomorac da bi to mogao napraviti.

...gle gle ovaj forum je jos aktivan

Kvragu bas sam pisao pos i stisnem ¨posalji odgovor¨ pa se sve zablokira i sad mi se vise neda pisat tako nasiroko.

Evo...ja bio ¨zatalasat¨ u poreznoj i tamo su mi nesigurno rekli da bi ipak trebao platit, iako sam vec bio i jednom prije pa su me rekli da netrebam platit porez...ma neznaju ni sami. Sada su me dobronamjerno uputili na mogucnost da primam placu preko obrta ili firme pa da sam u sustavu pdv-a od 20% ....no to mozda nije moguce za svakoga.

Niti razgovor sa poreznim savjetnicima (koji kostaju 1000kn sat) do sada mi nisu dali bolje savjete od recimo ovih koje vode hrexpat i PetBorat (cak stovise neki nemaju pojma) a vecina mi je nudila svoje usluge uz naknadu...bla bla....uglavnom samo da naplate ali ni sami neznaju al misle da bi trebao platit porez na osnovu ¨globalnog dohotka¨ (??halo??).........ako znas kojeg dobrog poreznog savjetnika slobodno podjeli informaciju
Cinjenica je da je upitno da li bi ti priznali rad na platformi kao da si pomorac....mozda i bi jer se pomorski staz moze dokazivati i na druge nacine od same pomorske knjizice (pogledaj u zakonu pod ¨ovjera plovidbenog staza¨.
Ako vec nemozes dobiti pomorsku knjizicu od RH mozes traziti od neke druge drzave npr.....Paname, a mozda bi ti i potvrda od poslodavca isto vrijedila kao dokaz.
Problem sa knjizicom je sto ti ju netko sluzben mora ovjeriti svaki put kad dodjes na platformu/brod i kada odlazis...sto mozda kod tebe nije moguce.

Iskreno neznam da li bi to sve skupa proslo u slucaju potrazivanja RH prema tebi kao poreznom obvezniku jer neznam niti jedan takav slucaj (a neznam niti jednog odvjetnika koji se bavi takvom tematikom....ako znas slobodno reci).
Ali cinjenica je da bi te trazili 45% da znaju da imas primanja...i to i retroaktivno.

Ako razmisljas o promjeni prebivalisa, meni jos mi nije 100% jasno iz ove dosadasnje rasprave da li se promjenom prebivalista mijenja i drzava u kojoj si porezni obveznik?

:kava:

PetBorut
30.03.2009., 10:28
Evo...ja bio ¨zatalasat¨ u poreznoj i tamo su mi nesigurno rekli da bi ipak trebao platit, iako sam vec bio i jednom prije pa su me rekli da netrebam platit porez...ma neznaju ni sami. Sada su me dobronamjerno uputili na mogucnost da primam placu preko obrta ili firme pa da sam u sustavu pdv-a od 20% ....no to mozda nije moguce za svakoga.

Da, to da si mozda mozes isplacivat preko poreza na dobit smo ti i ovdje rekli.
Izgleda da je stvarno tesko doc do informacije, ja sve ono sto sam ucio na faksu mogu zabroavit, najvise sam saznao kad sam otisao u njemacku poreznu upravu, tamo nasao referenta za dvostruko oporezivanje koji po citav dan sjedi besposlen pa se radovao da mu je netko dosao, i u sat vremena mi sve fino rastumacio.

BTW, sam PDV nije bitan za ovo, bitno je da si u "sustavu dobitasa", odnosno da placas porez na dobit a ne na dohodak. Kao doo si uvijek u tom sustavu, ali kao obrtnik mozes "birat".

Niti razgovor sa poreznim savjetnicima (koji kostaju 1000kn sat) do sada mi nisu dali bolje savjete od recimo ovih koje vode hrexpat i PetBorat (cak stovise neki nemaju pojma) a vecina mi je nudila svoje usluge uz naknadu...bla bla....uglavnom samo da naplate ali ni sami neznaju al misle da bi trebao platit porez na osnovu ¨globalnog dohotka¨ (??halo??).........ako znas kojeg dobrog poreznog savjetnika slobodno podjeli informaciju

Ha cuj, u RH ti je najveca faca za to Zgombic (http://www.zgombic.hr/), ali em ne znam jel se moze bas lako doc do njega samog (a i on je vise za poduzetnicke), vjerujatnije je da ces zavrsit na (mozda besplatnim prvim) konzultacijama kod njegovog zaposlenika, zaposlenika koji su "ziherasi" i koji ti mozda isto nece znat rec nesto sto nisi na forumu saznao. Ali ipa vidi jel mozda mozes dobit prve konzultacije besplatne.
Mozda da pokusas i po fakultetima (pravni) na katedrama nac nekog asistenta, pa da mu i platis neku sicu.
Na poreznoj sigurno imau ljude koji to znaju, u "najgorem" slucaju same "inspektore", samo je pitanje kako doc do njih. Referenti na salteru nece imat pojma, ali pretpostavljam da i kod nas oni koji znaju nesto vise ne stoje na salteru vec sjede negdje na katu.

Ako razmisljas o promjeni prebivalisa, meni jos mi nije 100% jasno iz ove dosadasnje rasprave da li se promjenom prebivalista mijenja i drzava u kojoj si porezni obveznik?

Sama promjena prebivalista nije dovoljna da bi se "izbjeglo" placanje poreza ("opci porezni zakon" i "zakon o porezu na dohodak"). Kljucna rijeci je "srediste zivotnih interesa" - a sto to tocno znaci u zakonu neces ni nac. Ali u svakom slucaju ne pomaze ako imas nekretninu :)

Renata
30.03.2009., 12:27
mislim da je zemlja sa skoro najmanje poreza - švicarska. i tamo ima dosta hrvata. pokušaj naći neku vezu tamo.
ali da bi bio oslobođen nečega, treba tamo i živjeti.
tamo su npr. vrlo niski porezi koji se plaćaju iz plaće. ali naravno, ako živiš i radiš tamo.

Angola
30.03.2009., 15:00
parizer01

Ja sam bio u poreznog savjetnika I osobno se uvjerio da oni nemaju pojma o tome. To sto mi je on pokusao objasniti sam ja vec znao preko interneta. Uglavnom mi nije imao obraza naplatiti s obzirom da nisam dobio nijednu upotrebljivu informaciju. Na forumu se od dobronamjernih ljudi moze vise saznati ali naravno to treba provjeriti u zakonu za biti siguran. Dobro dodje kao smjer kuda traziti.

Znaci ja radim na platformi a koji put I na kopnu, Angola I Nigerija I vise sam od 183 dana van drzave.
Trenutno provjeravam opciju da se odjavim na MUP-u I prijavim boraviste u Africi s obzirom da imam dozvolu boravka. Koliko sam uspio saznati trebao bih se onda javiti u ambasadu zaduzenu za to podrucje u roku od 8 dana I onda tu prijaviti novo boraviste. Pretpostavljam da bi onda oni provjerili ali ne bi trebalo biti problema.
Jedino sto bih ostao bez osobne iskaznice a ona mi treba za obaviti neke poslove u Hrv. koje sam vez zapoceo i ne mogu ih odgoditi osim u nuzdi. Jos me strah da MUP sluzbeno ne salje dopis u poreznu pa da me zakvaci retroaktivno placanje. Inace ovdje ne bi platio nikakav porez jer ga moja firma vec placa, nekih 16% mislim.

Druga opcija je da otvorim racun u Svicarskoj (oko 30 000 svicarskih franaka mora biti minimum na racunu). pa da onda saljem veci dio tamo a manji u hrv. banku.
To mogu srediti sa svojom firmom bez problema ali to mi je zadnja opcija jer ulazi u sferu varanja.
Neki su na ovom forumu govorili o moralnosti pokusaja izbjegavanja poreza ali svako se za sebe bori. Ja sam ovu poziciju krvavo izborio tokom godina I ne zelim drzavi pokloniti 45% godisnje zarade. Nije mala lova a I 99% ljudi bi napravili isto.
To su jedine dvije opcije sta su mi ostale a treca je cekati poziv nadleznih insitucija koji ce sigurno doci jednog dana.

Sta se tice pomoraca, vama je situacija malo bolja nego meni jer imate odbitke I ne kaci vas placati svaku godinu.
Moras ispitati koja bi te drzava primila I sta oni traze zauzvrat, da li je to nekretnina, najam stana ili neki manji porez. Samo ne znam da li ti se isplati placati npr. 10% poreza recimo Crnoj Gori svake godine ili da nasima platis 45% svake druge ili trece godine ali tih 45% ispadne puno manje nakon odbitaka a manja je I godisnja zarada jer nisi odradio 6 mjeseci u toj godini.
Vodi racuna o tome da kad se odjavis neces imati osobnu kartu nego samo pasos sa stranom adresom boravka a ne znam koja su ogranicenja u svakodnevnom zivotu ako nemas osobnu. Tipa registracija ili kupovine auta, javni biljeznik, kupovina nekretenine...
I jos provjeri kako Lucka Kapetanija gleda na produzenje breveta ako imas prijavljeno boraviste u inozemstvu da ne bi bilo iznenadjenja.

U svakom slicaju Suker I ekipa su ovaj zakon o pomorcima napravili na brzinu samo da dignu lovu pa ce biti dosta ostecenih. Ljudi koji imaju ugovor 4-4 ce prakticki svaku drugu godinu platiti porez, bolesni koji moraju preskociti brod zbog lijecenja takodjer.
A o otimackih 45% da ne govorimo. Pa jesu li normalni da im neko da 45% svoje posteno zaradjene place? Napravice nas nekonkurentnima u svijetu.
Amerikancima ispadne 10-15% poreza kad im se odbiju olaksice. Toliko im dam rado a I posteno je da se nesto plati ali ne da bude PLJACKA.

hrexpat
30.03.2009., 15:14
porezni savjetnici ne valjaju jer ti vele kaj u zakonu pise (ja ne velim da je zakon dobar)...da si duzan platit porez :rolleyes: pa nisu to savjetnici za izbjegavanje placanja poreza

mislim...zbilja svasta tu citam...

za kaj ti teba osobna a da ti za isto ne vrijedi putovnica?

kak ces ak radis 4-4 platit porez svaku drugu godinu...kad se visak preko 183 dana prebacuje u iducu (pomorski zakon, tu vec citiran)?

mislim da vas sve skup jebe matematika (konkretno razlomci)...a ne porez:lol:

a i ovo s amerima....mozda si mislio na kanadu?

PetBorut
30.03.2009., 16:38
porezni savjetnici ne valjaju jer ti vele kaj u zakonu pise (ja ne velim da je zakon dobar)...da si duzan platit porez :rolleyes: pa nisu to savjetnici za izbjegavanje placanja poreza

Porezni savjetnici bi trebali moc savjetovat kako da na legalan nacin platis sto manje poreza. Njih ima svakakvih, i dobrih i losih.
Radi se o tome da je porezni savjetnik za fizicke osobe to relativno neisplativ posao pa se oni pravi maheri sa time nece ni zajebavat, jednostavno ce rec ljudima da otvore firmu buduci kod nas vlada nepisano pravlo da ako zelis platit sto manje poreza otvoris firmu ili obrt (dobitas) i sa 45% padnes na 20% bez ikakve muljaze i sasvim legalno. Nazalost, ispada da ovih 45% placaju samo oni koji stvarno nemaju druge i oni koji su radnici na pokretnoj traci i trgovci koji ionako placaju svega 60tinjak Kuna poreza na dohodak mjesecno. A i ovih 20% je relativno, nakon sto pokupujes auto, prijavis telefone i sve zivo sto mozes na firmu, tih 20% na kraju cesto izadje i ispod 20% (pojednostavljeno receno).

voajer
30.03.2009., 16:42

Porezni savjetnici bi trebali biti u stanju reći kada trebaš a kada ne trebaš platiti porez.

hrexpat
30.03.2009., 16:42
Porezni savjetnici bi trebali moc savjetovat kako da na legalan nacin platis sto manje poreza. .

je...legalan, stari legalan....to i rade....bar kolko sam ja imo prilike vidit...a ovi nasi decki bi da ih savjetuju gdje da se "presele" a da se ne "presele"

ono...ja cu ovog sad ubit, al daj mi reci kak da ne zavrsim u przunu

na tajland, reko sam vam vec....sam idite za britancima...znaju oni....

hrexpat
30.03.2009., 16:52
Porezni savjetnici bi trebali biti u stanju reći kada trebaš a kada ne trebaš platiti porez.

ak to to nisu rekli tuzi ih komori, ministarstvu...izgubit ce licencu...

PetBorut
30.03.2009., 17:02
je...legalan, stari legalan....to i rade....bar kolko sam ja imo prilike vidit...a ovi nasi decki bi da ih savjetuju gdje da se "presele" a da se ne "presele"

To se poreznog savjetnika ne tice. Ja sam imao jednog koji je sve imao u glavi. Ja sam ga doduse u to vrijeme koristio za neke druge stvari (vise ne radi), ali da sam ga pitao za ovo o cemu mi razgovaramo, jednsotavno bi ko iz topa nanizao niz kriterija koje moras ispunit da ne platisporez u RH. On ce ti rec u kojim slucajevima ti pomaze da imas >183 dana, on nece ulazit u tvoj privatni zivot i brinut se da ti te dane zaisat i skupis, to ga se nit ne tice nit mu je to posao. Naziv savjetnik je zapravo pogresan jer u gomili slucajeva on i ne mora savetovat nista vec samo rec kakvo je cinjenicno stanje.
Savjetovanje je ono kad ti kaze na koji nacin je najbolje da obavis neku investiciju i ponudi ti savjete za najbolju opciju.
I ja se pokusavam slicno ponasat, kad me netko pita za savjet, ja mu zapravo samo tumacim ono sto pise u zakonu, ovo da me netko pita kako da najbolje zajebe zakon i da prodje nekaznjeno, to nije domena kojima bi se porezni savjetnici bas trebali bavit. "Licencu" za to im drzava u kojoj rade nikad nece dat.

hrexpat
30.03.2009., 17:09
sasvim korektno i konkretno - pa o tom i ja pricam...e, cinjenicno stanje...upravo tak...a ne kad na vrbi rodi grozdje........jedino nam jos preostaje da se registriramo i ubiremo ti i ja po tisucicu, 500-500 po savjetu...i eto ti biznisa....(posto je ovaj tvoj otiso u penzjun)

hrexpat
30.03.2009., 17:15
da sumiram, jer mi se zbilja vise ne da zajebavat s ovim:

1. HR porezni obveznici su svi ljudi koji imaju prebivaliste u RH (opci porezni, zakon o dohotku)
2. prebivaliste nije definirano zakonom o prebivalistu, vec opcim poreznim zakonom (zivotni interes), prepisan njemacki zakon..
3. mi ovdje govorimo o porezu na dohodak, ne dobit - to je nekaj drugo (moze bit interesantno)
4. u opcem i zakonu o dohotku nema rijeci o tome da ljudi koji su 183 dana izvan zemlje ne trebaju placat porez na dohodak (upravo suprotno - spominje se "svjetski dohodak") - citaj, zato sportasi bjeze u monaco
5. u pomorskom zakonu ima ovo pod tockom 4. ...i zato je protuustavan
6. porezni savjetnici, advokati, etc....nisu tu da nas savjetuju kak izbjec porez
7. pomorski zakon je, recimo, nekaj kaj bi se moglo debelo iskoristit - pruza masu mogucnosti - i pomorcima (koji zbilja plove) i nekim drugim strukama
8. i vezano uz topic - promjena prebivalista je nekaj kaj se koristi u svrhu preseljenja a ne izbjegavanja poreza
9. i vezano uz matematiku 183/365 (ili 366 ovisno o godini)...12/24, 6/12, 4/8, 3/6, 2/4. 1/2 vam je isti klinac.... vjerovali vi to ili ne...narodski receno POLA....iliti 0,501 u prvom slucaju...
i 10. ko nije apsloviro 9. nema se pravo nit zvat nit bavit nit pomorstvom nit naftom nit platformama (nit ima pravo na oslobadjanje od bilo kog poreza u bilo kojoj drzavi na ovom ili bilo kojem drugom planetu i sazvjezdju, bez obzira na prebivaliste)....

i na kraju Amen! (kak bi jedna kolegica s jednog obliznjeg posta rekla...)

i polsije Amena, jer nikad ne reci nikad, ...bjezite na Tajland....

somied
30.03.2009., 17:23
...
9. i vezano uz matematiku 183/365 (ili 366 ovisno o godini)...12/24, 6/12, 4/8, 3/6, 2/4. 1/2 vam je isti klinac.... vjerovali vi to ili ne...narodski receno POLA....iliti 0,501 u prvom slucaju...
...

:rofl:

somied
30.03.2009., 17:27

...

Ali interesantno je da ako radis na busotini na kopnu, onda si u banani... :rofl:
Mislim stvarno... :lol:

hrexpat
30.03.2009., 17:31
Ali interesantno je da ako radis na busotini na kopnu, onda si u banani... :rofl:
Mislim stvarno... :lol:

je...di to ima? ovo se ni kafka ne bi sjetio (a bogami ni montipajtonovci).....samo nasi zakonodavci ....svaka im dala....

Angola
30.03.2009., 17:56

mislim...zbilja svasta tu citam...

za kaj ti teba osobna a da ti za isto ne vrijedi putovnica?

kak ces ak radis 4-4 platit porez svaku drugu godinu...kad se visak preko 183 dana prebacuje u iducu (pomorski zakon, tu vec citiran)?

mislim da vas sve skup jebe matematika (konkretno razlomci)...a ne porez:lol:

a i ovo s amerima....mozda si mislio na kanadu?

Hrexpat, ako imas ugovor 4 mjeseca na brodu u i onda cetiri slobodan onda je moguce da odradis 8 mjeseci u jednoj a 4 mjeseca u sljedecoj. Koliko ja znam moze se prebaciti maksimalno 17 dana u sljedecu godinu a potrebno je 60.

Quote od RAV5 u ovom forumu.
"Zakon kaze da se dani prebacuju iz godine u sljedecu, znaci ako imas 200 dana, 17 dana ti sluzi i za sljedecu godinu jer je obracunsko razdoblje 2 godine. E pa sad, pomorac radi u ritmu 4-4 mj i u 2008 ostvari samo 4 mj - kaci ga porez. On ce u 2009 ostvarit 8mj ali ih ne moze vratiti u 2008. Sto znaci, naplata poreza pomorcima je trebala ici od 2009 tj godinu kasnije, ili da se priznaje staz od 2007. "

Sta se tice osobne karte ja sam rekao da ne znam koja su ogranicenja u svakodnevnom zivotu ako nemas osobnu. Tipa registracija ili kupovine auta, javni biljeznik, kupovina nekretenine...
U vecini slucajeva se trazi osobna iskaznica a da li pasos sa adresom u inozemstvu vrijedi za sve slucajeve to nisam siguran. Npr za registraciju auta mislim da ne vrijedi jer im treba broj osobne iskaznice. To se planiram raspitati.

Amerikanci (USA) koji rade sa mnom placaju oko 10-15% poreza jer imaju knjigovodje koji ih savjetuju kako da im se neki zivotni troskovi prikazu kao olaksice, sve legalno.

Sta se tice poreznog savjetnika kojeg sam pitao za savjet a nije znao odgovor - ja sam ga pitao da li TREBAM placati porez ako provodim vise od 183 dana u inozemstvu i imam dozvolu boravka u toj drzavi a on mi je rekao da ne trebam po njegovim saznanjima ali mi nije znao pokazati u zakonu gdje to pise.

hrexpat
30.03.2009., 18:17
Hrexpat, ako imas ugovor 4 mjeseca na brodu u i onda cetiri slobodan onda je moguce da odradis 8 mjeseci u jednoj a 4 mjeseca u sljedecoj. Koliko ja znam moze se prebaciti maksimalno 17 dana u sljedecu godinu a potrebno je 60.

Quote od RAV5 u ovom forumu.
"Zakon kaze da se dani prebacuju iz godine u sljedecu, znaci ako imas 200 dana, 17 dana ti sluzi i za sljedecu godinu jer je obracunsko razdoblje 2 godine. E pa sad, pomorac radi u ritmu 4-4 mj i u 2008 ostvari samo 4 mj - kaci ga porez. On ce u 2009 ostvarit 8mj ali ih ne moze vratiti u 2008. Sto znaci, naplata poreza pomorcima je trebala ici od 2009 tj godinu kasnije, ili da se priznaje staz od 2007. "

Sta se tice osobne karte ja sam rekao da ne znam koja su ogranicenja u svakodnevnom zivotu ako nemas osobnu. Tipa registracija ili kupovine auta, javni biljeznik, kupovina nekretenine...
U vecini slucajeva se trazi osobna iskaznica a da li pasos sa adresom u inozemstvu vrijedi za sve slucajeve to nisam siguran. Npr za registraciju auta mislim da ne vrijedi jer im treba broj osobne iskaznice. To se planiram raspitati.

Amerikanci (USA) koji rade sa mnom placaju oko 10-15% poreza jer imaju knjigovodje koji ih savjetuju kako da im se neki zivotni troskovi prikazu kao olaksice, sve legalno.

Sta se tice poreznog savjetnika kojeg sam pitao za savjet a nije znao odgovor - ja sam ga pitao da li TREBAM placati porez ako provodim vise od 183 dana u inozemstvu i imam dozvolu boravka u toj drzavi a on mi je rekao da ne trebam po njegovim saznanjima ali mi nije znao pokazati u zakonu gdje to pise.

sam si naso odgovor (a otkud ti ovih 17 dana - trolas?) ....znaci sve viska od 183 dana se prebacuje na iducu ...ocito tvoja konstatacija da svaku drugu moras platit porez ako radis 4-4 ne stoji, neki moraju prvu (ali samo neki i ti rijetki, uzmi kalendar pa racunaj).....a kaj se tice prve...a negdje se mora krenut, ne? a daj mi reci kaj ak se ekipa skupi i otvori nekog virtualnog brodara negdje u nekoj zemlji nedodjiji i plati jednog kienza da stampa ovjere da se plovilo i kad se nije plovilo (a po pravilniku vam je cak dovoljna i izjava) - a mislim, ne znam kaj da mislim....najradje bi ovo obriso....fakat ste nist koristi, cmizdreki...i na krju i da platis - platis jednu godinu, a ne svaku drugu - pa pobogu...ne bi vi meni upravljali ni gondolom, ni gumenjakom a ne nekim tam tankerom....ili ne do bog paltformom....

i daj vise uzmi kalendar i probaj zbrojit kak je taj covjek radio da je skupio samo 4 mjeseca u 2008 (a radxi 4/4)- pa to fakat mora bit peh....i dodaj koji tecaj i bla, bla, bla....pa koji je vama klinac?

i nemoj mi samo rec da si naftas...molim te...ko boga....

kaj se tice osobne - ne donosi zakljucke (i jos ih okolo siris) dok ne probas il;i se bar raspitas...nigdje ne pise tj. svugdje pise da je putovnica jednakovrijedni dokument ko i osobna (odi kod prvog biljeznika)

kolko je meni poznato u americi placas porez dok si mjesec + 1 dan u zemlji, zato ljudi koji su na rotaciji u toj zemlji....izbjegavaju bit vise od mjesec dana doma....sumnjam da se nekaj promjenilo....ali dozvoljavam...al imam amera prijatelja pun klinac...cist sumnjam da mi je nekaj promaklo.....al eto dozvoljavam....nisam amer pa me boli klinac....

kaj se savjetnika tice...reko sam ti - tuzi ga....

btw...ako imas boravak (ne radnu dozvolu) i tu i tamo (a ti imas samo radnu dozvolu) - kaci te HR zakon....lijepo pise u opcem poreznom zakonu (citirano tu negdje..)...ako seronja ne zna - tuzi ga, mamicu mu....ili ga istuci....molim te nemoj mi rec da si naftas, molim te...

i ne da mi se fakat vise o ovom raspravljat....sve sam reko kaj znam....a i vise od toga...(a vi niste zasluzili ni frtalj od toga) ...opce se ne cudim kaj vas savjetnici obradjuju....cak si mislim da s pet-borutom (mada smo se neki dan posvadjali) otvorim obrt....casna rijec...

voajer
30.03.2009., 18:54
kolko je meni poznato u americi placas porez dok si mjesec + 1 dan u zemlji, zato ljudi koji su na rotaciji u toj zemlji....izbjegavaju bit vise od mjesec dana doma....sumnjam da se nekaj promjenilo....ali dozvoljavam...al imam amera prijatelja pun klinac...cist sumnjam da mi je nekaj promaklo.....al eto dozvoljavam....nisam amer pa me boli klinac....

U Americi plaćaš porez bez obzira gdje bio. IRS nije briga.

8. i vezano uz topic - promjena prebivalista je nekaj kaj se koristi u svrhu preseljenja a ne izbjegavanja poreza

Što želiš reći?
Da se prebivalište ne bi smjelo koristiti za nelegalno izbjegavanje poreza? S time se slažem. Međutim, visoki porezi su itekako dobar razlog za promjenu prebivališta - legalno, naravno.

hrexpat
30.03.2009., 18:56
U Americi plaćaš porez bez obzira gdje bio. IRS nije briga.

Što želiš reći?
Da se prebivalište ne bi smjelo koristiti za nelegalno izbjegavanje poreza? S time se slažem. Međutim, visoki porezi su itekako dobar razlog za promjenu prebivališta - legalno, naravno.

nist ne zelim reci....sve sam reko....
moram se konzultirat s "partnerom" - pet-borut - gdje si?

hrexpat
30.03.2009., 19:15
Što želiš reći?

ovo pas s maslom ne bi proguto....

PetBorut
30.03.2009., 19:27
a otkud ti ovih 17 dana - trolas?
...
fakat ste nist koristi, cmizdreki...
...
pa pobogu...ne bi vi meni upravljali ni gondolom, ni gumenjakom a ne nekim tam tankerom....ili ne do bog paltformom....
...
i daj vise uzmi kalendar i probaj zbrojit kak je taj covjek radio da je skupio samo 4 mjeseca u 2008 (a radxi 4/4)- pa to fakat mora bit peh....i dodaj koji tecaj i bla, bla, bla....pa koji je vama klinac?
...
i nemoj mi samo rec da si naftas...molim te...ko boga....
...
kaj se tice osobne - ne donosi zakljucke (i jos ih okolo siris) dok ne probas il;i se bar raspitas....

...

i ne da mi se fakat vise o ovom raspravljat....sve sam reko kaj znam....a i vise od toga...(a vi niste zasluzili ni frtalj od toga) ...opce se ne cudim kaj vas savjetnici obradjuju....cak si mislim da s pet-borutom (mada smo se neki dan posvadjali) otvorim obrt....casna rijec...

Ne znam bas za ovo s obrtom, covek je pitao za savjet a ti se ovako izivljavas na njemu. Malo si prebahat za moj ukus, a i sa musterijama se ne ophodi tako pa ne znam koliko bi nam obrt potrajao :)

hrexpat
30.03.2009., 19:33
:kava:nisi ti buznisman...stari moj, hehe ....dobro (imam ja od ceg zivit)....onda drustvo, obratite se gospodi savjetnicima.....ili pet=borutu....bu vas on uputil...ono tipa kad je englez odllucil proveszt tri mjeseca na pagu...i prodavat u isto doba kifle...:kava: a istovremeno je bil prijavljen u midsomeru....i kaj sad? e, zaboravil sam - tam ima brijacnicu koju vodi ljubavnica...dok on pece kifle...

takav sam kakav sam - konkretan, jasan...i to bi bilo to...

Angola
30.03.2009., 21:20
da sumiram, jer mi se zbilja vise ne da zajebavat s ovim:

1. HR porezni obveznici su svi ljudi koji imaju prebivaliste u RH (opci porezni, zakon o dohotku)
2. prebivaliste nije definirano zakonom o prebivalistu, vec opcim poreznim zakonom (zivotni interes), prepisan njemacki zakon..
3. mi ovdje govorimo o porezu na dohodak, ne dobit - to je nekaj drugo (moze bit interesantno)
4. u opcem i zakonu o dohotku nema rijeci o tome da ljudi koji su 183 dana izvan zemlje ne trebaju placat porez na dohodak (upravo suprotno - spominje se "svjetski dohodak") - citaj, zato sportasi bjeze u monaco
5. u pomorskom zakonu ima ovo pod tockom 4. ...i zato je protuustavan
6. porezni savjetnici, advokati, etc....nisu tu da nas savjetuju kak izbjec porez
7. pomorski zakon je, recimo, nekaj kaj bi se moglo debelo iskoristit - pruza masu mogucnosti - i pomorcima (koji zbilja plove) i nekim drugim strukama
i 10. ko nije apsloviro 9. nema se pravo nit zvat nit bavit nit pomorstvom nit naftom nit platformama (nit ima pravo na oslobadjanje od bilo kog poreza u bilo kojoj drzavi na ovom ili bilo kojem drugom planetu i sazvjezdju, bez obzira na prebivaliste)....

i na kraju Amen! (kak bi jedna kolegica s jednog obliznjeg posta rekla...)

i polsije Amena, jer nikad ne reci nikad, ...bjezite na Tajland....

Hrexpat, sad kad sam bolje procitao zakon vidim se prebacivanje tih 17 dana odnosi samo za prvu godinu a kasnije je obracunsko razdoblje dvije godine.
Ja jesam naftas koji je nekad davno bio pomorac a danas nisam pa me taj zakon ne interesira toliko da bih ga proucavao.
A s obzirom da nisam ni jednog jedinog dana radio u Hrv. a sigurno necu ni u buducnosti, ne poznajem porezne zakone (a ni puno drugih zakona) niti su mi trebali sve do sada.
Ja sam ovde iz cisto prakticnih razloga da a to je da saznam nesto sto me interesira. Nisam se prijavio na forum da se pravim pametniji od drugih niti da ih omalozavam.
Ako mozes pomoci pomozi a ako ne hvala ti puno jer nemam namjeru gubiti vrijeme na prepucavanja.
Zanima me sljedece:

1) ako se odjavim iz Hrvatske i prijavim u hrvatskoj ambasadi boraviste u Angoli (imam dozvolu boravka a ne radnu dozvolu) da li cu tada biti obvezan u RH placati porez i da li tada postajem nerezident? Placanje poreza u Angoli me ne brine jer mi to vec placa kompanija.

2) Sto mogu napraviti sa putovnicom sa boravistem izvan granica HR odnosno sto ne mogu a mogao bi sa osobnom iskaznicom.
Npr. na stranicama MUP-a pise da se produzenje registracije moze obaviti uz predocenje osobne iskaznice-putovnicu ne spominju a i prijatelj mi je rekao da mu nisu dozvolili da registrira auto sa putovnicom.
Puno lijepih pozdrava Hrexpatu - Naftas iz Angole.

PS. Posalji broj racuna pa cu ti poslati koju $ stotku za dobre savjete ali molim te to odmah prijavi poreznoj da nisi u prekrsaju.

PetBorut
30.03.2009., 21:54
1) ako se odjavim iz Hrvatske i prijavim u hrvatskoj ambasadi boraviste u Angoli (imam dozvolu boravka a ne radnu dozvolu) da li cu tada biti obvezan u RH placati porez i da li tada postajem nerezident? Placanje poreza u Angoli me ne brine jer mi to vec placa kompanija.

Da, kljucno pitanje je - jesi li rezident ili nisi. Ako nisi, onda bi u RH morao placat samo porez na prihode koji su ostvareni u RH (sto je tebi ionako nebitno). Samom formalnom odjavom iz RH se ne rjesavas statusa rezidenta buduci je "uobicajeno prebivaliste" malo subjektivnije odredjeno.

Moram priznat da ne kuzim bas ove pomorske i naftaske scenarije. Kazes da nemas radnu dozvolu u Angoli ali kazes da kompanija za tebe placa porez na dohodak u Angoli iako u Angoli uopce ne bi smio radit? Pretpostavljam da je to nesto posebno regulirano za vas naftase jer meni to bas nema (kopnenog) smisla. Jel mozda znas jel to sto ti kompanija placa zaista "porez na dohodak" ili je to neki drugi porez? A i malo me zbunjuje sto ne placas ti taj porez vec firma - jel ga samo uplacuje za tebe? Znaci dobijes i neki izvjestaj na kraju godine "adresiran" na tebe u kojem pise da ti je porez taj i taj?

Onako kako ja to shvacam, ti radis vani i placas porez vani. Ako to sve mozes dokazat i ako odjavis prebivaliste u RH, i pogotovo ako nemas nekretnina na sebi (familija?), i jos ako boravis >183 dana vani, nemas ni uobicajeno boraviste, onda obaveze prema RH nemas.

Dakle ako nisi ni rezident, a ni neredzident (to nije isto, Cl4, zakon o porezu na prihod), onda bi stvar trebala biti jasna jer zakon o porezu na dohodak:

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/313706.html

u Clanku 6. definira jasno definira porezne osnovice za rezidente i nerezidente, a ako nisi rezident onda si "slobodan".

Zakon: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/378196.html

pogledaj clanke 37. i 38. (vjerojatno si vec prije pogledao). Ja nemam pojma kako se u praksi tumaci ono sto pise, cak mi nije ni jasno ono sto pise nesto o 183 dana i dvije godine.

Ono sto sam naknadno shvatio (barem mislim) je da bi to sto ne postoji ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja zapravo trebao ici tebi u prilog (kao i u slucaju Monaka).

Puno sam se raspisao, al kljucno je - imas li prebivliste ili uobicajeno boraviste. Ako nemas ni jedno ni drugo onda nisi ni rezident.

2) Sto mogu napraviti sa putovnicom sa boravistem izvan granica HR odnosno sto ne mogu a mogao bi sa osobnom iskaznicom.
Npr. na stranicama MUP-a pise da se produzenje registracije moze obaviti uz predocenje osobne iskaznice-putovnicu ne spominju a i prijatelj mi je rekao da mu nisu dozvolili da registrira auto sa putovnicom.

Putovnica je sasvim irelevantna za te "gradjanske" stvari. Sa putovnicom neces moc napravit nista u RH. Domovnica odredjuje "pripadnost" drzavi, putovnica je dokument za putovanje, ni jedno ni drugo ne dokazuje nista u vezi prebivalista ili boravista. Tvoja je duznost brinut se da adresa u putovnici odgovara cinjenicnom stanju, ali mislim da ti je nece bas priznavat kao dokument koji dokazuje prebivaliste ili boravak sve da je i hrvatska adresa unesena unutra.

P.S. sve sto pisem pisem u dobroj namjeri, ovo mi nije ni blizu struke pa iako ti mozda zvucim ko profesionalac jer znam citat zakone (citam ih u slobodno vrijeme), znaj da su moje informacije "amaterske" pa ih nemoj uzimat zdravo za gotovo.

Angola
30.03.2009., 22:25
Moram priznat da ne kuzim bas ove pomorske i naftaske scenarije. Kazes da nemas radnu dozvolu u Angoli ali kazes da kompanija za tebe placa porez na dohodak u Angoli iako u Angoli uopce ne bi smio radit? Pretpostavljam da je to nesto posebno regulirano za vas naftase jer meni to bas nema (kopnenog) smisla. Jel mozda znas jel to sto ti kompanija placa zaista "porez na dohodak" ili je to neki drugi porez? A i malo me zbunjuje sto ne placas ti taj porez vec firma - jel ga samo uplacuje za tebe? Znaci dobijes i neki izvjestaj na kraju godine "adresiran" na tebe u kojem pise da ti je porez taj i taj?

Mozda nisam dobro objasnio. Imam dozvolu boravka a radnu dozvolu vjerovatno ima moja kompanija a ja je nikad nisam vidio jer mi ne treba. U svakom slucaju mogu slobodno raditi u Angoli kao zaposlenik te kompanije, putovati na kopno i odlaziti/ulaziti u drzavu.
Ja sam u stvari konzultant koji je placen toliko i toliko $ po danu a porez Angoli placa moja firma i to oko 16% iako ja nemam nikakvu potvrdu a vjerovatno mi je nasi ne bi ni priznali. Dobivam samo golu placu a firma regulira sve ostalo poreze/zdravstveno/vize/avionske karte. Nemam povrdu o placenom porezu a na kakvu se vrstu poreza odnosi tih 16% nemam pojma.

U RH imam i familiju i nekretninu tako da mi je srediste interesa vrlo lako dokazivo.

Nekako mi logicno izgleda a i ljudi po forumima pisu da ako odjavis boraviste u RH nisi vise porezni obveznik.

PetBorut
30.03.2009., 22:34
U RH imam i familiju i nekretninu tako da mi je srediste interesa vrlo lako dokazivo.

Nekako mi logicno izgleda a i ljudi po forumima pisu da ako odjavis boraviste u RH nisi vise porezni obveznik.

Evo pokusat cu jos jednom izvadit iz 2 gorenavedena zakona ono sto mi se cini da je odlucujuce:

(1) Porez na dohodak plaća se po stopi od 15% od porezne osnovice do visine dvostrukog iznosa osnovnoga osobnog odbitka, po stopi od 25% na razliku porezne osnovice između dvostrukog i peterostrukog iznosa osnovnoga osobnog odbitka, po stopi od 35% na razliku porezne osnovice između peterostrukog i 14-erostrukog iznosa osnovnoga osobnog odbitka te po stopi od 45% na poreznu osnovicu iznad 14-erostrukog iznosa osnovnoga osobnog odbitka iz članka 36. stavka 1. ovoga Zakona.

(1) Osnovica poreza na dohodak rezidenta je ukupni iznos dohotka od nesamostalnog rada, dohotka od samostalne djelatnosti prema stavku 3. ovoga članka, dohotka od imovine i imovinskih prava, dohotka od kapitala, dohotka od osiguranja i drugog dohotka, koji rezident ostvari u tuzemstvu i u inozemstvu (načelo svjetskog dohotka), a umanjen za osobni odbitak iz članka 36. i/ili članka 54. ovoga Zakona.

(1) Rezident je fizička osoba koja u Republici Hrvatskoj ima prebivalište ili uobičajeno boravište.

(1) U smislu ovoga Zakona smatra se da porezni obveznik ima prebivalište ondje gdje ima stan u vlasništvu ili posjedu neprekidno najmanje 183 dana u jednoj ili u dvije kalendarske godine. Boravak u stanu nije obvezan.

Dakle dovoljno je da imas stan i vec si po automatizmu rezident (pojednostavljeno receno, od nedavno i stranci mogu imat nekretninu a da nisu rezidenti pa je stvar malo kompliciranija).
Ako nemas stan onda je lako moguce da si i po ovom rezident.

(4) Uobičajeno boravište u smislu ovoga Zakona ima porezni obveznik u onome mjestu u kojem se zadržava pod okolnostima na temelju kojih se može zaključiti da on u tome mjestu ili na tom području ne boravi samo privremeno. Uobičajenim boravištem u smislu ovoga Zakona smatra se stalan ili vremenski povezan boravak u trajanju od najmanje 183 dana u jednoj ili u dvije kalendarske godine. Za određivanje uobičajenog boravišta nisu važni kratkotrajni prekidi boravka koji ne traju dulje od jedne godine.

Buduci imas i familiju u RH bojim se da ces tesko dokazat da ti srediste zivotnih interesa nije u RH (i sam si napisao da je to dokazat da ti je interes u RH). K tome, ako ne mozes dokazat da placas porez vani, bojim se da su ti sanse slabe.

Angola
30.03.2009., 23:22
Evo pokusat cu jos jednom izvadit iz 2 gorenavedena zakona ono sto mi se cini da je odlucujuce:

(1) Porez na dohodak plaća se po stopi od 15% od porezne osnovice do visine dvostrukog iznosa osnovnoga osobnog odbitka, po stopi od 25% na razliku porezne osnovice između dvostrukog i peterostrukog iznosa osnovnoga osobnog odbitka, po stopi od 35% na razliku porezne osnovice između peterostrukog i 14-erostrukog iznosa osnovnoga osobnog odbitka te po stopi od 45% na poreznu osnovicu iznad 14-erostrukog iznosa osnovnoga osobnog odbitka iz članka 36. stavka 1. ovoga Zakona.

(1) Osnovica poreza na dohodak rezidenta je ukupni iznos dohotka od nesamostalnog rada, dohotka od samostalne djelatnosti prema stavku 3. ovoga članka, dohotka od imovine i imovinskih prava, dohotka od kapitala, dohotka od osiguranja i drugog dohotka, koji rezident ostvari u tuzemstvu i u inozemstvu (načelo svjetskog dohotka), a umanjen za osobni odbitak iz članka 36. i/ili članka 54. ovoga Zakona.

(1) Rezident je fizička osoba koja u Republici Hrvatskoj ima prebivalište ili uobičajeno boravište.

Dakle dovoljno je da imas stan i vec si po automatizmu rezident (pojednostavljeno receno, od nedavno i stranci mogu imat nekretninu a da nisu rezidenti pa je stvar malo kompliciranija).
Ako nemas stan onda je lako moguce da si i po ovom rezident.

(4) Uobičajeno boravište u smislu ovoga Zakona ima porezni obveznik u onome mjestu u kojem se zadržava pod okolnostima na temelju kojih se može zaključiti da on u tome mjestu ili na tom području ne boravi samo privremeno. Uobičajenim boravištem u smislu ovoga Zakona smatra se stalan ili vremenski povezan boravak u trajanju od najmanje 183 dana u jednoj ili u dvije kalendarske godine. Za određivanje uobičajenog boravišta nisu važni kratkotrajni prekidi boravka koji ne traju dulje od jedne godine.

Buduci imas i familiju u RH bojim se da ces tesko dokazat da ti srediste zivotnih interesa nije u RH (i sam si napisao da je to dokazat da ti je interes u RH). K tome, ako ne mozes dokazat da placas porez vani, bojim se da su ti sanse slabe.

Hvala-korisne informacije. Moram ih sad dobro prouciti...

hrexpat
31.03.2009., 10:46
2 ...produzenje registracije ....

naravno da ne mozes produzit registraciju jer je ocito zakon predvidio da samo ljudi s prebivalistem (ili produzenim boravkom) mogu imat registriran auto u RH i zato te traze osobnu a ne putovnicu (i naravno firme registrirane u RH)

putovnica je sredstvo legitimacije ko i osobna - cime dokazujes da jesi onaj za kojeg se prestavljas ...ali ti ne dokazuje prebivalisite - jer si se njega rijesio (pa zar ti to nije cilj?)

znaci ovjere potpisa, legitimacija u banci, itd...za sve to moze i sluzi i putovnica... - gdje god ne moras dokazat mjesto prebivalista....probaj pa ces vidit

nije tu ni meni cilj prepucavat se, ali neke stvari zbilja ne kuzim...

ak si odjavil prebivaliste, onda jednostavno vise tu ne zivis....i ne treba ti ni auto, ni kuca, ni itd...

i zato ja tvrdim da promjena prebivalista = odseljenje

jer kad bi bilo suprotno...ajmo svi lijepo odjavit prebivaliste (aute cemo prijavit na penzionere ili nezaposlene) , i zivit i dalje u hrvatskoj i ne placat porez...super...

Angola
31.03.2009., 11:46
naravno da ne mozes produzit registraciju jer je ocito zakon predvidio da samo ljudi s prebivalistem (ili produzenim boravkom) mogu imat registriran auto u RH i zato te traze osobnu a ne putovnicu (i naravno firme registrirane u RH)

putovnica je sredstvo legitimacije ko i osobna - cime dokazujes da jesi onaj za kojeg se prestavljas ...ali ti ne dokazuje prebivalisite - jer si se njega rijesio (pa zar ti to nije cilj?)

znaci ovjere potpisa, legitimacija u banci, itd...za sve to moze i sluzi i putovnica... - gdje god ne moras dokazat mjesto prebivalista....probaj pa ces vidit

nije tu ni meni cilj prepucavat se, ali neke stvari zbilja ne kuzim...

ak si odjavil prebivaliste, onda jednostavno vise tu ne zivis....i ne treba ti ni auto, ni kuca, ni itd...

jer kad bi bilo suprotno...ajmo svi lijepo odjavit prebivaliste (aute cemo prijavit na penzionere ili nezaposlene) , i zivit i dalje u hrvatskoj i ne placat porez...super...

S tom razlikom da ja stvarno zivim u Africi vise od 6 mjeseci godisnje a niko mi ne moze zabraniti privremeni dolazaku domovinu koji nikad ne traje vise od 30 dana.
Mogao sam ja raditi u Angoli i 11 mjeseci godisnje pa bi opet bilo isto kao i za 6 mjeseci. Definicije o boravistima/prebivalistima su veoma zbunjujuce pa ja ih ne mogu shvatiti. Molim za pojasnjenje ako su kome jasne.

PetBorut
31.03.2009., 12:04
S tom razlikom da ja stvarno zivim u Africi vise od 6 mjeseci godisnje a niko mi ne moze zabraniti privremeni dolazaku domovinu koji nikad ne traje vise od 30 dana.
Mogao sam ja raditi u Angoli i 11 mjeseci godisnje pa bi opet bilo isto kao i za 6 mjeseci. Definicije o boravistima/prebivalistima su veoma zbunjujuce pa ja ih ne mogu shvatiti. Molim za pojasnjenje ako su kome jasne.

Stvarno se bojim da ti nitko nece moc dat (obvezujuc) egzaktan i konkretan odgovor. I meni je pravna situacija blesava ko i tebi, ali rekao bih da se sve svodi na to koliko uspijes uvjerit poreznjaka da ti je zivotni interes tamo a koliko ovdje. Poredat ce argumente "za" i argumente "protiv" i pa ce procjenit. Od porezne uprave mozes dobit i pismeno misljenje, no kvaka je u tome da ono nema apsolutno nikakvu pravnu tezinu, dakle ako pokupis kaznu jer si postupao prema naputku porezne uprave, neces se moc vadit na to da ti je porezna uprava rekla da mozes napravit to sto si napravio.

Mozda da se raspitas kolike su kazne ako (u dobroj namjeri) ne platis porez u RH pa se onda nadje neki poreznjak koji kaze da si trebao platit.

hrexpat
31.03.2009., 14:33
Mogao sam ja raditi u Angoli i 11 mjeseci godisnje pa bi opet bilo isto kao i za 6 mjeseci.

ne bi recimo imo potrebu registirat auto u hrvatskoj ak dodjes "doma" na mjesec dana, a i to ti onda vise i nije "doma" ...kuzis? onda ides na podforum - dijaspora ....znaci ne bi ti bilo isto, vjeruj mi...ja probo i jedno i drugo i znam o cemu pricam...

i nitko ti nist ne brani - kao hrvatski drzavljanin imas pravo i doc i otic kad hoces (osim ak si u zatvoru....), a kao rezident imas jos i nekih drugih obaveza...

bojim se da odgovor koji ti trazis neces naci - jer ga nema...i to je ta kvaka22 ove teme....

a kaj se tebe osobno tice, ak se drzis platforme - sve si rijesio pomorskim zakonom...tak da mi uopce nije jasno kaj tu trosis vrijeme....

voajer
31.03.2009., 14:43

Upravo to. Ne možeš biti rezident i ne plaćati porez. To bi bilo malo, hmm, dvolično i izrabljivački, bez obzira koliko malo ti boravio u RH.

Ovo se i događa. Jedan knjigovođa mi je rekao da ljudi prijavljuju prebivalište (ili boravište) u Splitu a žive u Zagrebu. A razlika u porezima i nije tolika.

Također, upravo si mu rekao kako da riješi problem s autom - nek ga registrira njegova žena. Problem riješen.

hrexpat
31.03.2009., 14:46
pa sve sam im reko, i vise nego su pitali i jos mi vele da sam zlocest....

hrexpat
31.03.2009., 14:53
Ovo se i događa. Jedan knjigovođa mi je rekao da ljudi prijavljuju prebivalište (ili boravište) u Splitu a žive u Zagrebu. A razlika u porezima i nije tolika.

znam i ja, al razlog nije porez....al u svakom slucaju - jos uvijek si u sustavu...

voajer
31.03.2009., 15:51
znam i ja, al razlog nije porez....al u svakom slucaju - jos uvijek si u sustavu...

Ne, žena je rekla da je to upravo zbog poreza.

hrexpat
31.03.2009., 16:00
ja sam samo reko da za ove kaj ja znam razlog nije porez - a ni prirez....inace....kuzim kaj ocete rec...
i nemrem si pomoc...i prirez je porez...

parizer01
01.04.2009., 03:57

i Clanak 5.

....u svakom slucaju je ovo za tebe, Angola, mozda i najbolja opcija koju imas.....samo se treba dobro raspitat koliko je dovoljna sama potvrda od poslodavca o tome gdje radis jel ispada da ¨nepomični odobalni objekt jest pomorski objekt¨.
Samo se bojim ovog dijela gdje trebas dobiti pouzdanu informaciju da li je to zaista tako...mozda najbolje u sindikatu pomoraca.
Jer su na moje upite poreznim savjetnicima i obicnim referentima da li sam i koliko duzan drzavi placati porez uvijek odgovarali da jesam.......a po pomorskom zakonu ocigledno bas i nije tako (sva sreca da je prvi savjet bio besplatan...makar bio i los :-)

Inace se potpuno slazem da je rjesavanje porezne tematike ovog tipa sa pomorskim zakonom potpuno krivi nacin...al sta cemo, sad je tako kako je.

Donekle mi je jasna moralna debata oko toga koliko nije u redu mijenjati rezidencijalni status ali morate shvatit da je to u ovakvim poslovima uobicajena praksa jer ukoliko te porez cini na tom trzistu rada nekonkurentnim onda to vise neces radit. Poslodavac te sigurno nece placat vise ako porezni sustav u kojem se nalazis tebi cini posao neprihvatljivim...ima ih iducih 50 koji stoje u redu i kojima njihov porezni sustav snizuje cijenu rada...a zacudo su to mahom ljudi i iz razvijenijih zemalja od RH
A na tom tragu ne vidim bas da ljudi rade moralne debate ili prosvjeduju recimo pred ducanom Fizuliceve Magme jer svoju robu proizvodi u HongKongu umjesto da zaposljava domace ljude u hrvatskoj tekstilnoj industriji, a kamoli recimo da ljudi prosvjeduju pred tvornicom Coca Cole jer je otvorila pogon u RH kako bi ustedjela na jeftinijoj radnoj snazi i manjom stopom poreza na izvoz umjesto da puni boce doma i daje posla svojim ljudima u SAD-u :rofl:

Al...dobro sad....ode ja od teme....cini se po ovome da bi bilo malo teze dokazat da ti prebivaliste nije ovdje...iako vec vidim po forumima da pomorci vec rade zahtjeve za promjenom prebivalista...tesko je tu bit pametan

moscarxxl
15.09.2009., 16:53
Promjena prebivališta je neminovnost. Zanimaju me detalji..., prebivalište je mjesto stalnog naseljenja u kome lice ima namjeru stalno živjeti. Boravište je privremeno mjesto boravka. Mnoge države prijavu prebivališta registriraju prvo kao mjesto privremenog boravka na godinu dana (i tu treba stjeci odredjene preduvjete, stanovanje, racun na banci, sredstva za izdržavanje, razlog privremenog boravka. Posredstvom organa uprave doticne drzave (MUP) uz predocenje i prilaganje dokumentacije, izdaje rješenje o privremenom boravku od godine dana. Privremeni boravak se upisuje u putovnicu. Zanima me dali hrvatski drzavljanin koji je dobilo privremeni boravak od godine dana u nekoj stranoj zemlji, moze odjaviti prebivalište u Republici Hrvatskoj (ostaje li samo bez osobne iskaznice ili mora pasos vaditi ponovo preko konzulata, tj ambasade). Velik je interes pomoraca za gubitkom prebivalista u Hrvatskoj, ali postoje opet odredjeni problemi s dobitkom stalnog nastanjenja u drugoj državi, mislim u pocetku se dobije privremeni boravak po nekoj osnovi i onda stalno natanjenje.