PDA

View Full Version : Imena - neutralna, nacionalna i nacionalistička

stranice : 1 [2] 3

joe enter
08.02.2009., 19:28
Neki kažu da je to zbog ustaške stigme koju su nosili za vrijeme juge, pa su zato hercegovci davali imena koja više vuku na srpsku stranu.

Ali dobrim dijelom mi svi skupa seremo jer su imena s ovih prostora dobrim dijelom stara slavenska imena i glupo je tvrditi jesu li srpska ili hrvatska. Npr. Vesna, Davor itd.

Čudno mi je to da srbi daju ime Ivan. Ja sam uvijek mislila da je njihova verzija tog imena Jovan.

Ivan je isto zastupljeno kao Jovan odavno! , samo kod nas Jovan znači i sv.Jovan , a Ivan jednostavno je ime kao i bilo koje drugo!

teranova
08.02.2009., 19:34
Ivana u Rusiji imaš ko šaše. To im je praktično nacionalno ime, Ivan - Vanjka

Jasta
08.02.2009., 19:34
U vojsci sam upoznao ciganina (roma) ko je se zvao, verovatno se i danas zove:
Komandant Mark Šaćiri ....

Ja sam čitao isto u novinama da se jedan sarajevski Rom zove Rambo! :D

Ima isto neki lik, načelnik neke opštine na Kosovu (nemojte me držati za jezik) koji se zove Tarzan! :zubo:

teranova
08.02.2009., 19:36

Ima isto neki lik, načelnik neke opštine na Kosovu (nemojte me držati za jezik) koji se zove Tarzan! :zubo:

Ima u Beogradu jedan Rom - Đovani Maradona

Tarzan Milošević je načelnik Bijelog Polja u Crnoj Gori.

Cort0 Maltese
08.02.2009., 19:37

Šiptar ili Srbin, ovaj Tarzan?:)

Jasta
08.02.2009., 19:39

Tarzan Milošević je načelnik Bijelog Polja u Crnoj Gori.

Evo ispravila me teranova. Pa sam zaključi šta je.

:cerek:

Ima u Beogradu jedan Rom - Đovani Maradona

:rofl::rofl::rofl:

Cort0 Maltese
08.02.2009., 19:40
Da je Šiptar, vjerojatno bismo ovdje čuli da je i onaj Tarzan bio Šiptar.:D Makar ne postoji...:ne zna:

dzicko
08.02.2009., 19:41

Sigurno Albanac...Milosevic:rofl:

peggy-nely
08.02.2009., 19:42
Vesna je slavenska božica proljeća. To nije novo ime.

A skužila sam da kod mladih Bošnjaka (20-ak godina) ima cijelo čudo Edina. Svaki drugi je Edin i nadimci su Edo i Dino. To je valjda jer ne zvuči toliko muslimanski kao Muhamed, Mehmed itd.
Neko je pitao jeli Mujo od Muhamed? Nije, nego od Mustafa!Mujo,mujica
Kakav Muhamed?

Kod nas u Posavini su na primjer Dinko (npr.Šakic) i Dinka bili i hrvatska i muslimanska imena. To mi isto nema baš smisla.
Ali na primjer Milan ili Branko nikad nisu bili Hrvati, a u Zg ih znam dosta Hrvata

Jasta
08.02.2009., 19:43

Pa zapravo došli smo do zaključka da nije ni jedno ni drugo! :rofl:

teranova
08.02.2009., 19:44
Dinko (npr.Šakic)

Serem ti se na primer! :mad:

markosplit
08.02.2009., 19:47
Ali na primjer Milan ili Branko nikad nisu bili Hrvati, a u Zg ih znam dosta Hrvata

Tih imena ima u hrvata koliko hoces

IN2U
08.02.2009., 19:48
znam ljude ( muslimani ) kaj su klincima (dečkima) dali ime Amar i Isa ( valjda se piše sa jednom s, valjda nije Vis )

Jasta
08.02.2009., 19:49
Serem ti se na primer! :mad:

Vidjećemo kako će moderatori reagovati na ovu provokaciju. :kava:

peggy-nely
08.02.2009., 19:49
Šta pizdiš terranova?
Njegovi su bili susjedi mojih djeda i bake, pa mi je palo napamet. Nemam ja nikakve simpatije prema dotičnom.:mig:

Cort0 Maltese
08.02.2009., 19:50

Nisam vidio taj post, kad sam pisao svoj...:ne zna:

dzicko
08.02.2009., 19:52
Ovdje na zapadu sam sreo jednog albanca iz ulcinja koji se preziva Barlovic..interessantno?

peggy-nely
08.02.2009., 19:57
znam ljude ( muslimani ) kaj su klincima (dečkima) dali ime Amar i Isa ( valjda se piše sa jednom s, valjda nije Vis )

Isa nikad nisam čula, a Amar mi je bezvez(ima ga dosta)-zvuči mi kao neka divlja izvedenica od Amir.
Znam jednu curu iz Tuzle koja se zove Irna! wtf?

IN2U
08.02.2009., 20:11
evo nešto sa wikip. ;-)
ISA je ime za sabirnicu za IBM PC računala i skaćenica je od engleske složenice Industry Standard Architecture (standardna industrijska arhitektura). ...

i ovo..
Isa (name), a common Muslim name. Also a shortened form of the Montenegrin name Isailo.
Isa, a prophet in the Quran who is generally taken as an expression for Jesus in Islam.

Pavo B.
08.02.2009., 20:14
Vuku? to je ublažavanje... Dušan je srpsko ime, a ne sveslavesnko. Isto vrijedi i za Slobodana, i neka druga imena.
Davor je koliko ja znam hrvatsko ime, a Vesna je neutralno, i poprilično novo. Nisam čuo za neku Vesnu rođenu prije 19. stoljeća...

Slobodan je isto tako moderna novotarija. Bukvalan prijevod iliti kalk grckog Eleftherios. Prije sredine 19.-og stoljeca se niko nije tako zvao. A evo i prvog cike koji ga je nosio http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%BD_% D0%88%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1 %9B

Michael Collins
08.02.2009., 20:51
Postoji prezime Papak. E jadni oni :tuzni:

Znam jednog,to čak nije ni čudnije prezime koje sam čuo...

spiritual beggar
08.02.2009., 20:57
Znam jednog koji je vratar hrvatske rukometne reprezentacije (porijeklom iz Hercegovine) cije je prezime Alilovic...gdje li se zagubilo, kroz vrijeme, ono pocetno H u prezimenu?
Mora da je kod seoskog svecenika, pa onda kod maticara...samo nagadjam!!

joe enter
08.02.2009., 21:03
Znam jednog koji je vratar hrvatske rukometne reprezentacije (porijeklom iz Hercegovine) cije je prezime Alilovic...gdje li se zagubilo, kroz vrijeme, ono pocetno H u prezimenu?

To je postoji u sijaset prezimena , gde je izostavljeno glas-H ,kao npr.Adžić,Asanović,Mijajlović.....

I Srbi su 'rišćani koji piju 'ladnu kavu , a 'rvali su se sa Rvatima!:D

Sad je jasnije nadam se!!??

barnikls
08.02.2009., 21:56
a jel ste znali da Goran vodi poreklo iz kurdskih plemena
poznati kurdi koji se zovu goran:

Goran Inzebat
Goran Farhad Sultan
Kurdsat Channel on late Thursday lost Goran Omer, one of Kurdsat’s most sophisticated, active and friendly members in a tragic car accident near Kurdistan capital
Everything you need to know about Goran Kurds -- Basic Resources, Media, News & Blogs, Opinion & Discussion.

itd itd...
sad kako se to ime zapatilo na balkan i tek posle 2 svetskog rata postalo popularno nisam uspeo da pronadjem

Pavo B.
08.02.2009., 22:39

Nije se nigdje zagubilo. Hercegovci nisu imali slovo niti glas H u govoru dok nije dosla narodna vlast i izbavila ih.

MRSHO
08.02.2009., 22:51
Vesna je slavenska božica proljeća. To nije novo ime.

Kod nas u Posavini su na primjer Dinko (npr.Šakic) i Dinka bili i hrvatska i muslimanska imena. To mi isto nema baš smisla.

Ima Hrvata puno sa imenom Branko, to ti je skraćeno Branimir.

joe enter
08.02.2009., 22:58
Ima Hrvata puno sa imenom Branko, to ti je skraćeno Branimir.

A Slavko je od Slavomir?!:rolleyes:

To je posebno ime , ali ako je neko Branimir sasvim je i normalno da ga zovu i Branko,Brano i kako god hoće ljudi!

stablok
08.02.2009., 23:35
Evo u katolićkom kalendaru našao sam imena za koja mnogi misle da su srbska: Lazar, Bogdan, Milan, Branko, Miodrag, Vuk, Slobodan, Aleksandar, Zoran, Dragan... Ustvari su hrvatska koliko i srbska.

pjosip
08.02.2009., 23:38
BTW: Otkud u srpskom postoji ono izokretanje na "a" kod mških imena, npr: BranA (cenrčević npr.), PerA (Popov) ?

joe enter
09.02.2009., 00:02
BTW: Otkud u srpskom postoji ono izokretanje na "a" kod mških imena, npr: BranA (cenrčević npr.), PerA (Popov) ?

Odkud kod Dalmoša Šime,Mate...?!

Varijacije na imena postoje kod Srba i drugih vrsta , Pero,Brano..,Mare,Žare...

Samo meni je začudo kako je kod hrvatskog ako je neko "Pero" , kako se može reći da je nešto "Perino"?! , valjda je Perovo!!

Znači "Perino" dolazi od srpskog "Pera" , a ne od Pero!

Podudaranje je čudo jedno , a pravila zapravo nema!!

Pavo B.
09.02.2009., 00:06
Samo meni je začudo kako je kod hrvatskog ako je neko "Pero" , kako se može reći da je nešto "Perino"?! , valjda je Perovo!!

Pa nije Përo nego je Péro.

joe enter
09.02.2009., 00:23
Pa nije Përo nego je Péro.

Pero ne razumem te , pa ću pitati Pera?! , ili još bolje Peru! , ako Pera bude imao vremena reći će mi sve o Perinim zamislima , a ako Pero bude imao vremena reće mi sve o Perovim tumačenjima!

Pero ako aludiraš na različitu akcentuaciju , prevario si i Pera i Peru , jer akcenat nema veze ni sa Perom niti Perom!:D

pjosip
09.02.2009., 00:25

Ma kakvo "Perovo", ti nisi pri sebi.

Vjerojatno se zajebavas...

joe enter
09.02.2009., 00:39
Ma kakvo "Perovo", ti nisi pri sebi.

Vjerojatno se zajebavas...

E tako se kaže u CG i Hercegovini!! , i to bi trebalo biti pravilo i za hrvatski srpski!
Gledaj ,muško Ivo-Ivov ili Ivin?! , žensko Iva-Ivin! , jel logično!?

Znači kod Srba je muško ime Pera , i onda je Perino , ali ako je muško ime Pero , onda bi trebalo biti Perovo!

Forumaš Pavo ima psa! , jel to Pavin pas ili Pavov?!

Pessimus dux
09.02.2009., 00:56

Da je nominativ "Per", onda bi u genitivu bilo Perovo.:mig:

Pavo B.
09.02.2009., 01:06

Pas nije ni Makedonac ni Rus, pa ne vidim zasto bi se zvao Pavov. :mig:

Izabrao si krivi primjer, jer da su se moji pridrzavali standarnog jezika, ja se ne bih zvao Pavo, nego Pavao ili Pavle. Da su se izricito drzali lokalnog dijalekta, ja bih se zvao Pao, ali to je druga prica. Posto je moje ime dijalektalno, onda je valjda i posvojni pridjev dijalektalan. U mom kraju je uvijek Pavin.

A da nastavim primjer, u mom kraju su samo Srbi Pere. Hrvat koji se zove Petar je Pejo. I uvijek je Pejin.

joe enter
09.02.2009., 01:07
Da je nominativ "Per", onda bi u genitivu bilo Perovo.:mig:

Pa jel Ričard Girovo , ili Girino?! , ako je već Gir nominativ!?

Postoje u Rvata imena muško Maro i žensko Mara , i kako može biti prisvojni oblik isti i za jedno i za drugo , "Marin"??

Znači
Maro-Marov
Mara-Marin!

joe enter
09.02.2009., 01:12
Pas nije ni Makedonac ni Rus, pa ne vidim zasto bi se zvao Pavov. :mig:

Izabrao si krivi primjer, jer da su se moji pridrzavali standarnog jezika, ja se ne bih zvao Pavo, nego Pavao ili Pavle. Da su se izricito drzali lokalnog dijalekta, ja bih se zvao Pao, ali to je druga prica. Posto je moje ime dijalektalno, onda je valjda i posvojni pridjev dijalektalan. U mom kraju je uvijek Pavin.

A da nastavim primjer, u mom kraju su samo Srbi Pere. Hrvat koji se zove Petar je Pejo. I uvijek je Pejin.

Pa i Pero je nadimak , kao i Pera!

A ako ima žena Petra i zovu je Peja , kako je onda za nju prisvojni oblik?! , isto Pejin?!

Kažem ti da je u CG i Hercegovini izvorno najpraviliniji jezik , u ovom slučaju imaju najpravilinije korišćenje prisvojinih oblika imena!!

Šta je sa ženkom tvoga imena Pava?! , jel kod nje Pavin??

Pavo B.
09.02.2009., 01:26

A ako ima žena Petra i zovu je Peja , kako je onda za nju prisvojni oblik?! , isto Pejin?!

Ime Petra je staro najvise 40-ak godina. Novotarije.

Kažem ti da je u CG i Hercegovini izvorno najpraviliniji jezik , u ovom slučaju imaju najpravilinije korišćenje prisvojinih oblika imena!!

Nije Pava nego Pavka. U tom slucaju je naravno, Pavkin. A osim ako nisi iz okolice Tesnja, zamolio bih te da me ne ucis sta je u mom dijalektu pravilno, jer vjerujem da ga ne govoris. :)

Pessimus dux
09.02.2009., 01:39
Pa jel Ričard Girovo , ili Girino?! , ako je već Gir nominativ!?

Postoje u Rvata imena muško Maro i žensko Mara , i kako može biti prisvojni oblik isti i za jedno i za drugo , "Marin"??

Znači
Maro-Marov
Mara-Marin!

Naravno da je Richard Gereovo u genitivu. Da je nominativ "Ričard Giro", onda bi bilo "Ričard Girino" u genitivu. Shvati već jednom da se u hrvatskom standardnom jeziku muška vlastita imena koja završavaju na -o, -e, i -a sklanjaju jednako kao i ženska vlastita imena na -a.

joe enter
09.02.2009., 01:40
Ime Petra je staro najvise 40-ak godina. Novotarije.

Nije Pava nego Pavka. U tom slucaju je naravno, Pavkin. A osim ako nisi iz okolice Tesnja, zamolio bih te da me ne ucis sta je u mom dijalektu pravilno, jer vjerujem da ga ne govoris. :)

Ja ne govorim o tvom dijalektu već da postoji žena pava , i govrim o standardizovanim oblicima!

Pošto postoji i kod Srba i Hrvata prezime Pavković(od muškog Pavko) , jel onda Pavkino ili Pavkovo??

joe enter
09.02.2009., 01:52
Naravno da je Richard Gereovo u genitivu. Da je nominativ "Ričard Giro", onda bi bilo "Ričard Girino" u genitivu. Shvati već jednom da se u hrvatskom standardnom jeziku muška vlastita imena koja završavaju na -o, -e, i -a sklanjaju jednako kao i ženska vlastita imena na -a.

Evo shvatio sam!:D , samo je malo "drugačija" ta ženska varijanta! , i malo nepravilna , ali nema veze , jer dosta toga je nepravilno u oba jezička standarda!

Gereovo

Ovo mi je ekstra kod vas! , toliko neprirodno izgleda da je to neverovatno!
Kad se piše u originalu(Nominativu) onda je OK , ali kad je u pitanju prisvojni oblik ili bilo koja deklinacija , skroz mi je bezveze takav način! , tipa Newyorkški ili kako već Newyorški..??

Mislim , na šta to liči? , niti je hrvatski niti je engleski , niti je fonetski , a Boga mi niti morfološki je jednostavno ne postoji u prirodi takav surogat!

Pessimus dux
09.02.2009., 02:34
Kad se piše u originalu(Nominativu) onda je OK , ali kad je u pitanju prisvojni oblik ili bilo koja deklinacija , skroz mi je bezveze takav način! , tipa Newyorkški ili kako već Newyorški..??

Mislim , na šta to liči? , niti je hrvatski niti je engleski , niti je fonetski , a Boga mi niti morfološki je jednostavno ne postoji u prirodi takav surogat!
Newyorški.:mig: Ne znam u čemu je problem, u hrvatskom standardu strana se vlastita imena pišu u izvornom obliku, a u pojedinim padežima i oblicima dobivaju pripadajuće nastavke. Od toga se izuzimaju, primjerice, vlastita imena na nenaglašeno -o ili -a (Chicago-Chicaga, Spinoza-Spinoze), a kod muških vlastitih imena sklanja se i ime i prezime (Leonardo da Vinci-Leonarda da Vincija).:mig:
P.S. Isprike za ono gore, tek sad vidim kakvu sam glupost napisao. Pisao sam o padežima-genitivu i nominativu, a bila je riječ o posvojnim pridjevima izvedenim od vlastitih imena.:D Jebiga, tek sad sam skontao, ali mislim da si shvatio o čemu sam govorio...Dakle, samo ubaci umjesto genitiv-posvojni pridjev i to ti je to. Tako je to kad čovjek skoro dva dana ne spava, sav se pogubi...:cerek:

Pavo B.
09.02.2009., 02:34
Ja ne govorim o tvom dijalektu već da postoji žena pava , i govrim o standardizovanim oblicima!

Ako govoris o standardima, zasto onda spominjes Crnu Goru i Hercegovinu?

Pošto postoji i kod Srba i Hrvata prezime Pavković(od muškog Pavko) , jel onda Pavkino ili Pavkovo??

Otkud ti ideja da je Pavkovic patronimik? Mozda je matronimik kao Katic ili Maric.

Pavo B.
09.02.2009., 02:47

Jok, nego je bolje fonetski. Ja uvijek zamisljam sebe kako sa auto-kartom iz Srbije po Svajcarskoj trazim recimo Pejidanoški distrikt(District du Pays-d'Enhaut).

Pessimus dux
09.02.2009., 02:59
Jok, nego je bolje fonetski. Ja uvijek zamisljam sebe kako sa auto-kartom iz Srbije po Svajcarskoj trazim recimo Pejidanoški distrikt(District du Pays-d'Enhaut).
:rofl:

klomilan
09.02.2009., 04:28
Išao sam u gimnaziju sa drugaricom koja se zvala Zoja Sinobad. Aj prezime je već poznatije al ime :D Često sam je zvao Zojoooooooooooo. A od muških imena sva su onako dobra sem Krunoslava :lol:

Chaslav
09.02.2009., 04:51
Socijalističko žensko ime - petoletka,petoljetka

MurgaDrot
09.02.2009., 05:07
Išao sam u gimnaziju sa drugaricom koja se zvala Zoja Sinobad. Aj prezime je već poznatije al ime :D Često sam je zvao Zojoooooooooooo. A od muških imena sva su onako dobra sem Krunoslava :lol:

Krunoslav je uobicajeno hrvatsko ime! :ne zna:

vidju_vraga
09.02.2009., 09:37
...Nedžad, Husnija, Refika, Safeta, Džemal, Dženan, Fikret, Abas, Hasan, Mujo...:cerek:

O ukusima ne vrijedi raspravljati, i kod vas ima sepet imena za plakati,
ali imena poput:
Dzenan, Dzenana, Nedzad, Abas itd.. su jako lijepa , nemjerljivo ljepsa od npr:
Jerko, Vratoslava, Ugljesa, Milomir, Momir, Vjekoslava, Radojica, Radoslav, Iva, Visnja i ostalo voce i povrce.

Suludo se izrugivati imenima, osim ako nisu fakat besmislena, kao Sandokan, Jamesdin i sl.

Pessimus dux
09.02.2009., 09:44
O ukusima ne vrijedi raspravljati, i kod vas ima sepet imena za plakati,
ali imena poput:
Dzenan, Dzenana, Nedzad, Abas itd.. su jako lijepa , nemjerljivo ljepsa od npr:
Jerko, Vratoslava, Ugljesa, Milomir, Momir, Vjekoslava, Radojica, Radoslav, Iva, Visnja i ostalo voce i povrce.

Suludo se izrugivati imenima, osmi ako nisu fakat besmislena, kao Sandokan, Jamesdin i sl.
Šta se pjeniš, kad se o imenima govori, sve je to stvar osobnog dojma i smisla za humor. Prvo kažeš ne vrijedi raspravljati, a onda kažeš da su neka "nemjerljivo ljepša" od drugih. :ne zna:
Možda si se pronaš-ao/la u onim gore imenima. :rofl:

vidju_vraga
09.02.2009., 09:48
Ja imam cisto muslimansko ime! Darijo! Nalazi se u knjizi muslimanskih imena orijentalnog porijekla i na perzijskom jeziku znaci gospodar! :top:

Takodjer zelio bih da skrenem paznju na neke stvari. Vecina vas ce ruku u vatru staviti da su Ismar i Fatmir muslimanska imena! To su zapravo imena koja nemaju nikakvo znacenje a potjecu iz mjesanih brakova. Tako Ismar je dobio ime po ocu i majci (Ismet-Marija), Fatmir takodjer (Fatima-Miroslav) !....

Greska:
Ismar vuce korijenje iz starojevrejskih imena, pa kasnije i arapskih.
U 18 i 19 vijeku je davano na germanskim prostorima.
Ova glupost sa Ismet-Marija je stvarno prvoklasna.

vidju_vraga
09.02.2009., 09:56
Šta se pjeniš, kad se o imenima govori, sve je to stvar osobnog dojma i smisla za humor. Prvo kažeš ne vrijedi raspravljati, a onda kažeš da su neka "nemjerljivo ljepša" od drugih. :ne zna:
Možda si se pronaš-ao/la u onim gore imenima. :rofl:

Da bih istakao besmislenost izrugivanja onoga sto ti nazivas "osobni dojam".

Nisam se nasao, ali ne bih imao nista protiv da nosim takva imena, kao i npr. : Agan, Tarik, Faris, Dzenan, Nedzad itd.

Kazem, stvar ukusa, od osobe do osobe!

Ja cijenim imena koja su "teska" i imaju historiju iza sebe.
Ova novokomponovaba su mi bez veze.

Pessimus dux
09.02.2009., 10:07
Ja cijenim imena koja su "teska" i imaju historiju iza sebe.
Ova novokomponovaba su mi bez veze.
Tu se manje-više slažem.:mig:

Stiliana
09.02.2009., 10:52
E tako se kaže u CG i Hercegovini!! , i to bi trebalo biti pravilo i za hrvatski srpski!
Gledaj ,muško Ivo-Ivov ili Ivin?! , žensko Iva-Ivin! , jel logično!?

Znači kod Srba je muško ime Pera , i onda je Perino , ali ako je muško ime Pero , onda bi trebalo biti Perovo!

Pavov bogati, Pavin je od Pave ( Župan Rusković) :)

Stiliana
09.02.2009., 10:56

I u Dubrovniku se tako deklinira. I kod nas ime Pero nije srpsko, prvi put čujem da Petra zovu Peja/Pejo.

Čula sam i da je Pero izvedeno od imena boga Peruna. :ne zna:

joe enter
09.02.2009., 11:55

Zoja (carica) (http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%97%D0%BE%D1%98%D0%B0_(%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B8 %D1%86%D0%B0))

Grčko ime! , i vrlo lepo!!

Nije često ime , ali ga ima! , a naročito kod onih koji su onako više pravoslavni!:D

joe enter
09.02.2009., 11:59

Pa jato tvrdim sve vreme , nepravilno je po Bosni i delovima Hvratske!

Znači Perov , a ne Perino , jel tako Stilijana?!

Jezik je iz Hercegovine i CG najpraviliniji , tako kažu mnogi a i Vuk(lepo ime)!!:D

Cosmopolita
09.02.2009., 12:16
Danas je u Srbiji svaki drugi dečak ili Stefan ili Luka ili Nemanja.
Ranije su najčešća imena bila Zoran, Dejan, Nenad, Aleksandar, Milan
Najčešća ženska imena su danas Milica, Katarina, Anđela, Jelisaveta.
Nekad - Dragana, Zorica, Ljiljana, Vesna, Mirjana, Snežana

Dosta ima i imena kao - Sava, Vuk, Mihailo, Nikola, Ognjen, ili Teodora, Julijana, Vasilisa, Anja, Sara, Tara

Dok sam bila mladja meni se svidjalo musko ime Dejan i Denis..
A danas meni se covece tako svidjaju imena koja su prava stara srpska imena poput: Nemanje,Strahinje,Vuka,Luke,Mihajla..
A dobro se secam kad sam upoznala nekog decaka jos u osnovnoj skoli,zvao se Strahinja..em mi smesno kako se zove,em ne mogu da mu zapamtim ime..:D
A danas npr.mi se ne svidja ni Dejan ni Denis.
Sto se tice mesanih brakova u inostranstvu..jos najgluplja mi je solucija davanja stranih imena na nasa prezimena..
Uzas! Pa imamo Sojic Mishell, ili npr.Hadziturkovic Michael..:rolleyes:

Pessimus dux
09.02.2009., 12:26
Da, u nekim područjima novoštokavskog jekavskog (dubrovačko područje) i novoštokavskog ikavskog dijalekta (dio dalamtinskog priobalja). Dakle, dijalektalni, ali ne i standardnojezični oblik.:mig:

Pessimus dux
09.02.2009., 12:36

Jezik je iz Hercegovine i CG najpraviliniji , tako kažu mnogi a i Vuk(lepo ime)!!:D
Glupo je u jeziku govoriti o "pravilnosti" i "nepravilnosti" oblika iz pojedinih dijalekata i narječja, budući da su svi ti oblici jednako "pravilni", odnosno jednako "nepravilni". Standardni jezik stvar je političkih, povijesnih i društvenih okolnosti, te dogovora između jezikoslovaca, te on kao takav treba biti poštovan u javnoj komunikaciji od strane govornika svih narječja i dijalekata toga matičnoga jezika. :mig:
U slučaju hrvatskoga jezika, osnovica je novoštokavski jekavski dijalekt štokavskoga narječja, dok je nadgradnja tronarječna.:mig:

boSSan
09.02.2009., 19:01
Dok sam bila mladja meni se svidjalo musko ime Dejan i Denis..
A danas meni se covece tako svidjaju imena koja su prava stara srpska imena poput: Nemanje,Strahinje,Vuka,Luke,Mihajla..
A dobro se secam kad sam upoznala nekog decaka jos u osnovnoj skoli,zvao se Strahinja..em mi smesno kako se zove,em ne mogu da mu zapamtim ime..:D
A danas npr.mi se ne svidja ni Dejan ni Denis.
Sto se tice mesanih brakova u inostranstvu..jos najgluplja mi je solucija davanja stranih imena na nasa prezimena..
Uzas! Pa imamo Sojic Mishell, ili npr.Hadziturkovic Michael..:rolleyes: :eek: Od kada su ta imena srpska, Luka i Mihajlo a Strahinja i VUk isto nisu srpska vec juznoslovenska ili slovenska. Ista ta imena nalazimo i kod Hrvata, Slovenaca, Crnogoraca, bosanskih pravoslavaca..
I jedna ispravka; ne postoje muslimanska imena vec imena arapskog, turskog, perziskog porijekla (ovo kod nas muslimana) jer ima puno arapa koji su i kriscani a imaju imena ko i arapi muslimani. 4/5 imena kod Bosnjaka-muslimana su arapskog porijekla.

peggy-nely
09.02.2009., 19:28
Nikad mi nije bilo jasno zašto Bošnjaci daju ime Alen,:ne zna: onda sam pogledala u rječnik stranih riječi i vidjela da Alen na turskom znači ružičast-pa valjda zato.
tko bi rekao da ima turska riječ alen

Primjetila sam da srbi uopće nemaju ime Zvonimir ili mi se čini?

Cakana34
09.02.2009., 19:40
jedan hrvatski kralj se zvao zvonimir.nisam nigdje cula ili citala da se jedan srbin tako zove.

teranova
09.02.2009., 19:42
Moj kolega sa fakulteta se zvao Zvonimir, a nije Hrvat. Prezime Cvetković.

Vladimir RUS
09.02.2009., 19:48
Ima postoji ime Zvonisav, Zvonisha, ali to je jako rijetko ime kod Srba.

teranova
09.02.2009., 19:50

Mora da se šališ! :confused:

kakav Zvonisav, kakav Zvoniša...!!!

Cosmopolita
09.02.2009., 20:08
:eek: Od kada su ta imena srpska, Luka i Mihajlo a Strahinja i VUk isto nisu srpska vec juznoslovenska ili slovenska. Ista ta imena nalazimo i kod Hrvata, Slovenaca, Crnogoraca, bosanskih pravoslavaca..
I jedna ispravka; ne postoje muslimanska imena vec imena arapskog, turskog, perziskog porijekla (ovo kod nas muslimana) jer ima puno arapa koji su i kriscani a imaju imena ko i arapi muslimani. 4/5 imena kod Bosnjaka-muslimana su arapskog porijekla.

Ta imena su prvo hriscanska,s tim i srpska..
Ne vidim tu nista tako ne jasno..:ne zna:
Ne znam koga ispravljas ovde posto ja nisam pomenula muslimanska imena..
I ovo sto si rekao za "mnoge"Arape hriscane,takodje nije tacno..kao sto nije tacno ni da imaju muslimanska imena..
Tako npr.poznajem Albanku muslimanku Hatidzu..a i Albanku hriscanku Patriziju..

Cosmopolita
09.02.2009., 20:10

Ima i Zvonko..

pjosip
09.02.2009., 20:14
Moj kolega sa fakulteta se zvao Zvonimir, a nije Hrvat. Prezime Cvetković.

Srpski kralj Petar je svom sinu dao ime Tomislav u povodu 100o godine proslave Kralja Tomislava.

Od tada su Srbi poceli davati imena Tomislav i Zvonimir svojoj djeci.

Stiliana
10.02.2009., 17:16

Tako je Joe!

Ne bunim se ja protiv standarda, nego eto, meni ovaj naš način jednostavno ima više logike, kad tako dekliniraš odmah ti je jasno o kojem se spolu radi, ali dobro ajde...nek im bude.
Ajd da se i ja sa Srbinom jednom složim oko nečega :D.

Stiliana
10.02.2009., 17:18
:eek: Od kada su ta imena srpska, Luka i Mihajlo a Strahinja i VUk isto nisu srpska vec juznoslovenska ili slovenska. Ista ta imena nalazimo i kod Hrvata, Slovenaca, Crnogoraca, bosanskih pravoslavaca..

Kad smo kod arapskih imena znam za jednu muslimanku iz Egipta, zove se Jihad. Jako, jako čudno.
Zamisli neku kršćanku s imenom Crusada ili Križarka. :zvrko:

PrizrenKosova
10.02.2009., 17:20
Ne znam koga ispravljas ovde posto ja nisam pomenula muslimanska imena..
I ovo sto si rekao za "mnoge"Arape hriscane,takodje nije tacno..kao sto nije tacno ni da imaju muslimanska imena..
Tako npr.poznajem Albanku muslimanku Hatidzu..a i Albanku hriscanku Patriziju..

Jedina razlika izmedu hriscana i muslimana Abanaca je da hriscani nose crninu kod pogreba !

PrizrenKosova
10.02.2009., 17:25
Kad smo kod arapskih imena znam za jednu muslimanku iz Egipta, zove se Jihad. Jako, jako čudno.
Zamisli neku kršćanku s imenom Crusada ili Križarka. :zvrko:

Jihad u prevodu znaci odricanje, zalaganje. Nista lose u tome. Moje ime na Turskom znaci ( hrabar), kao Hrabljen na slavenskom. Ime postoji i kod Albanaca na Kosovu.

joe enter
10.02.2009., 17:33
Tako je Joe!

Ne bunim se ja protiv standarda, nego eto, meni ovaj naš način jednostavno ima više logike, kad tako dekliniraš odmah ti je jasno o kojem se spolu radi, ali dobro ajde...nek im bude.
Ajd da se i ja sa Srbinom jednom složim oko nečega :D.

Tako je Lacmanko!

I ne treba baš veliki napor kad je u pitanju logika?!:D

p.s
Sretan ti blagdan sv.Vlahe , a ja odoh slušati Dinu Dvornika!:D

PrizrenKosova
10.02.2009., 17:52
Kako moze Vidic biti Srbin u Beogradu a Hrvat u Listici? Zanima me odgovor!

Stiliana
10.02.2009., 17:53
Tako je Lacmanko!

I ne treba baš veliki napor kad je u pitanju logika?!:D

p.s
Sretan ti blagdan sv.Vlahe , a ja odoh slušati Dinu Dvornika!:D

Pasala je festa, ali hvala, a ja ionako više volim Miša Kovača.

Stiliana
10.02.2009., 17:56
Jihad u prevodu znaci odricanje, zalaganje. Nista lose u tome. Moje ime na Turskom znaci ( hrabar), kao Hrabljen na slavenskom. Ime postoji i kod Albanaca na Kosovu.

Ne kažem da je loše, samo čudno. Ja osobno djetetu ne bi dala ime tipa Inocent ( a zna mi tata jednog Inocenta) ili kao što Španjolci daju Jesus, Concepcion( inače nam znane kao Conchite :cerek:), Inmaculada itd.

Freak alert.

PrizrenKosova
10.02.2009., 17:57
Zajednicka prezimena u Bosni: Kovacevic, Babic, Filipovic, Bosnjak im li ih jos?

PrizrenKosova
10.02.2009., 17:59
Ne kažem da je loše, samo čudno. Ja osobno djetetu ne bi dala ime tipa Inocent ( a zna mi tata jednog Inocenta) ili kao što Španjolci daju Jesus, Concepcion( inače nam znane kao Conchite :cerek:), Inmaculada itd.

Freak alert.

Sto je cudno? Ako si katolik onda je pri sredi islamofobija! Jesam u pravu?

Stiliana
10.02.2009., 18:09
QUOTE=PrizrenKosova;18733955]Sto je cudno? Ako si katolik onda je pri sredi islamofobija! Jesam u pravu?[/QUOTE]

Je, u pravu si :bicedobro:

Jihad je jedna riječ koja evocira samo najljepše u ljudima. Ako se tako zoveš, a ljudi svejedno zadržavaju siguran odmak od tebe, pomiriši se ispod ruke, sigurno im se ne sviđa tvoj dezodorans...:rolleyes:

PrizrenKosova
10.02.2009., 18:13
QUOTE=PrizrenKosova;18733955]Sto je cudno? Ako si katolik onda je pri sredi islamofobija! Jesam u pravu?

Jihad je jedna riječ koja evocira samo najljepše u ljudima. Ako se tako zoveš, a ljudi svejedno zadržavaju siguran odmak od tebe, pomiriši se ispod ruke, sigurno im se ne sviđa tvoj dezodorans...:rolleyes:[/QUOTE]

Ime david je uzasno jer asocira na davidovu zvijezdu. Jel ti David cudno i strasno ime?

pjosip
10.02.2009., 18:18

Prezimena ti nisu unikatna i ne dolaze ti sva sva nuzno iz istog izvora.

Konkretno: Turci su tek pocetkom 19. stoljeca uveli obavezu da se pored imena uvede i prezime. U konkretnom slucaju prezime Vidic ukazuje da su imali jednog pretka u to vrijeme pa su svi potomci dobili prezime tj. - po Vidu.

U Hrvatskoj ta obveza postoji od 16 stoljeca (neka me netko ispravi ako grijesim) a samo je vlastela imala i druga imena tj. prezimena.

Miso62
10.02.2009., 18:19

I jos najbolji u Mancesteru:cerek:

Stiliana
10.02.2009., 18:24

Jihad je jedna riječ koja evocira samo najljepše u ljudima. Ako se tako zoveš, a ljudi svejedno zadržavaju siguran odmak od tebe, pomiriši se ispod ruke, sigurno im se ne sviđa tvoj dezodorans...:rolleyes:

Ime david je uzasno jer asocira na davidovu zvijezdu. Jel ti David cudno i strasno ime?[/QUOTE]

Davidova zvijezda nije užasna. Vjerski rat jest.
David je prekrasno ime.

PrizrenKosova
10.02.2009., 18:25
Prezimena ti nisu unikatna i ne dolaze ti sva sva nuzno iz istog izvora.

Konkretno: Turci su tek pocetkom 19. stoljeca uveli obavezu da se pored imena uvede i prezime. U konkretnom slucaju prezime Vidic ukazuje da su imali jednog pretka u to vrijeme pa su svi potomci dobili prezime tj. - po Vidu.

U Hrvatskoj ta obveza postoji od 16 stoljeca (neka me netko ispravi ako grijesim) a samo je vlastela imala i druga imena tj. prezimena.

Nisu unikatna ali da ne dolaze iz istog izvora je nemoguce.

pjosip
10.02.2009., 18:38
Nisu unikatna ali da ne dolaze iz istog izvora je nemoguce.

Nisam siguran da li mislimo na istu stvar kad kazemo - izvor.

PrizrenKosova
10.02.2009., 18:43
Nisam siguran da li mislimo na istu stvar kad kazemo - izvor.

Pise se i cita isto! Rodbina je to, ovi iz Hercegovine otisli u Srbiju

gate7_Kt
10.02.2009., 18:45
I jos najbolji u Mancesteru:cerek:

Jedan je Nemanja Vidić!
:mig:

joe enter
10.02.2009., 18:52
Pise se i cita isto! Rodbina je to, ovi iz Hercegovine otisli u Srbiju

Pa blizu si!

Pošto je Nemanja Vidic iz Užica , a tamo su Ere(Ercegovci) , naravno da su isti!

Hercegovina je široki pojam , mnogo veća nego ova današnje u BiH što se nalazi!!

PrizrenKosova
10.02.2009., 19:10
Pa blizu si!

Pošto je Nemanja Vidic iz Užica , a tamo su Ere(Ercegovci) , naravno da su isti!

Hercegovina je široki pojam , mnogo veća nego ova današnje u BiH što se nalazi!!

E sad jesu li Vidici Srbi il Hrvati. Ja sam neutralan moje prezime je kod Albanaca zastupljeno!

PrizrenKosova
10.02.2009., 19:12
Jedan je Nemanja Vidić!
:mig:

Jedan je Zlatan Ibrahimovic, pojeo bi Vidica ko kinder garden

MurgaDrot
10.02.2009., 19:20
Jedan je Adem Ljajic! Njegov drug Miralem Sulejmani takodjer! :lol:

PrizrenKosova
10.02.2009., 19:23

Jesu to neki sandaklije, sta li su! Oro ja brazduuuuu

gate7_Kt
10.02.2009., 19:24
Jedan je Zlatan Ibrahimovic, pojeo bi Vidica ko kinder garden

Ibrahimović bi pojeo Vidića.:lol:
Ova je dobra...:top:
Da, i Priština bi pobijedila Zvezdu.:lol:
To ti je otprilike jednako vjerojatno...:ne zna:

gate7_Kt
10.02.2009., 19:24

A za koju reprezentaciju igraju?:cerek:

PrizrenKosova
10.02.2009., 19:32
Ibrahimović bi pojeo Vidića.:lol:
Ova je dobra...:top:
Da, i Priština bi pobijedila Zvezdu.:lol:
To ti je otprilike jednako vjerojatno...:ne zna:

Ja sam siguran da bi, vidio si Vidica i mislis da je on wonderkin, nije za Zlaju! Jebem ti mater cigansku ,serem ti se na Zvezdu

MurgaDrot
10.02.2009., 19:34
A za koju reprezentaciju igraju?:cerek:

Da nije Rasim Ljajic amidza Ademov, nikad ovaj ne bi zaigrao za Srbiju toga si i sam svjestan! Sto se tice ovog Sulejmanija, ne znam ni odakle je! :ne zna:

joe enter
10.02.2009., 19:37
Ja sam siguran da bi, vidio si Vidica i mislis da je on wonderkin, nije za Zlaju! Jebem ti mater cigansku ,serem ti se na Zvezdu

Ovde svašta pričaju i govore , ali ovakvo psovanje je za ban!!

Zato banuj se sam , bezobrazan si bez razloga!!

gate7_Kt
10.02.2009., 19:39

Nije Vidić wonderkid, ipak čovjek već ima godina.:ne zna:
Ali je zato svjetska klasa. Uostalom, ima Liga prvaka, valjda će igrat jednom Inter i Man Utd, pa živi bila pa vidili.:ne zna:
Moderatori će sankcionirati boldano, uvjeren sam.:top:
Da ovo ne bude skretanje s teme, bacit ću koji komentar i o tome.
Zanima me čije je ime Goran? Hrvatsko, srpsko, zajedničko?:ne zna:

P. S.
Ako smo mi Cigani, šta ste vi? Ciganske *ičke...:kava:

teranova
10.02.2009., 19:41
Zanima me čije je ime Goran?

Mislim da je prvi Ivan Goran Kovačić - ime Goran je bilo partizansko ime Ivana Kovačića.
Znači - ni srpsko ni hrvatsko.

joe enter
10.02.2009., 19:49
Mislim da je prvi Ivan Goran Kovačić - ime Goran je bilo partizansko ime Ivana Kovačića.

Pa verovatno , ali gledajući po prezimenima postoje srpska Goranović,Goranić pa samim time je možda "više srpsko" , jer su dovoljno staro ime da bi se oformilo prezime!

teranova
10.02.2009., 19:51
Pa verovatno , ali gledajući po prezimenima postoje srpska Goranović,Goranić pa samim time je možda "više srpsko" , jer su dovoljno staro ime da bi se oformilo prezime!

Znam za prezime Goranović, naravno. Ne znam ti ja baš mnogo o tome, ali znam da sam ovo negde pročitala za I.G.Kovačića.

snezana mk
10.02.2009., 19:55
GORAN

Usage: Croatian, Serbian, Macedonian

Other Scripts: Горан (Serbian, Macedonian)

Means "mountain man", derived from south Slavic gora "mountain".

Pessimus dux
10.02.2009., 19:58
Mislim da je Tadijanović jednom prilikom, prije par godina, spominjao kako je Ivan Goran Kovačić prvi Goran u povijesti i kako mu je to ime dao Krleža, čini mi se, ili čak Tadijanović sam.

PrizrenKosova
10.02.2009., 20:02
Mislim da je Tadijanović jednom prilikom, prije par godina, spominjao kako je Ivan Goran Kovačić prvi Goran u povijesti i kako mu je to ime dao Krleža, čini mi se, ili čak Tadijanović sam.

Jel to onaj sto opisa Smail agu Cengica. Smail Kovacevic, :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

teranova
10.02.2009., 20:03
Zna li netko ima li u Srba još primjera imena Tomislav, osim Karađorđevića?
Je li se to ime ustalilo u narodu? Ja ne znam nijednog...

Toma Nikolić, čuveni.

gate7_Kt
10.02.2009., 20:04
Toma Nikolić, čuveni.

Neponovljiv je.:rofl:
Ali inače je jako rijetko ime, zar ne?:ne zna:

teranova
10.02.2009., 20:05
Neponovljiv je.:rofl:
Ali inače je jako rijetko ime, zar ne?:ne zna:

Sada vrlo retko, ranije i ne.

Setih se - Toma Zdravković!

gubica
10.02.2009., 20:58

Bio je postojao još jedan pjesnik po imenu Ivan Kovačić, pa si je dodao ime Goran (s obzirom na to da je iz Gorskog Kotara) kako bi se mogao razlikovati od njega.

agw
10.02.2009., 21:30
Pa da, to su vjerojatno prvi spomeni, ali to ne govori o ekskluzivnosti imena iako bi neki to, vjerojatno, i htjeli. A sta je sa imenom Zivko? Ima ga u katolickom kalendaru, ne mislim sad na Zivorade?

Ima ga i u Vojvodini. Ja znam jednog od 25godina i jednog od 80g

Pessimus dux
10.02.2009., 21:44
Bio je postojao još jedan pjesnik po imenu Ivan Kovačić, pa si je dodao ime Goran (s obzirom na to da je iz Gorskog Kotara) kako bi se mogao razlikovati od njega.
Točno.:top:

Pessimus dux
10.02.2009., 21:50
Jel to onaj sto opisa Smail agu Cengica. Smail Kovacevic, :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:
Ne kužim.:confused::ne zna:

agw
10.02.2009., 21:50
Ja znam jednog klinca iz Bosne koji se zove Karanfil! :rofl:

A staro crnogorsko ime Labud?

agw
10.02.2009., 21:53
Meni su glupa slavenska imena! Stojko, Trpimir, Damir, Cvjeta!

Moj otac je imao ucenika koji se zvao Kitic Stojko

Michael Collins
10.02.2009., 21:53
GORAN

Usage: Croatian, Serbian, Macedonian

Other Scripts: Горан (Serbian, Macedonian)

Means "mountain man", derived from south Slavic gora "mountain".

Odakle ti ovo?
Jel ima neka stranica za imena?
Može link?

snezana mk
10.02.2009., 22:05
Odakle ti ovo?
Jel ima neka stranica za imena?
Može link?

Vec sam je stavila:)
http://www.behindthename.com/

Kontraktnik
10.02.2009., 22:11
Đorđe Ristić, apotekarski pomoćnik ;) (sumnjivo lice)

Sviđaju mi se imena Tanasije, Tanasko, Branko, Sreten, Živojin ....

Armadillo
10.02.2009., 22:14
Znam za prezime Goranović, naravno. Ne znam ti ja baš mnogo o tome, ali znam da sam ovo negde pročitala za I.G.Kovačića.
Samo što, prirodno, nije srbsko, no crnogorsko. Barem tako vele vlastnici toga prezimena, ođe u CG. Na užas nekijeh u Srbiju.

boogyman
10.02.2009., 22:15
Ciprijan i Bonifacije...
Ha!
Da vas čujem,"čija" su to imena???

boogyman
10.02.2009., 22:18

..jbte...sve je srpsko!?
Goran,Goranin...čovjek iz Gorskog Kotara...sasvim slučajno istog kraja iz kojeg je bio gore spomenuti...

za-gor-te-nej
10.02.2009., 22:25
Ciprijan i Bonifacije...
Ha!
to je bar lako: nemam pojma

Bujko
10.02.2009., 22:26
Samo što, prirodno, nije srbsko, no crnogorsko. Barem tako vele vlastnici toga prezimena, ođe u CG. Na užas nekijeh u Srbiju.

FORMIRANA NOVA SRPSKA DEMOKRATIJA, PREDSJEDNIK ANDRIJA MANDIĆ PORUČIO

Jedinstvom do pobjede

~Nema borbe unutar opozicije ko će imati mandat više ili manje. Vjerujem da su te dječje bolesti sve opozicione stranke prebolovale - kazao Mandić
Nova srpska demokratija formirana je juče u Podgorici ujedinjenjem Srpske narodne stranke i Narodne socijalističke stranke, a njen lider Andrija Mandić podržao je ideju jedinstvene opozicione liste za predstojeće vanredne parlamentarne izbore...

Članovi Glavnog odbora
Za članove Glavnog odbora Nove srpske demokratije izabrani su: Budimir Aleksić, Radenko Adžić, Božidar Bajić, Ranko Barjaktarević, Stanko Backović, Nataša Bašanović, Miodrag Bešović, Mladen Bešović, Zoran Božović, Milo Božović, Mišo Bojović, Rato Brajković, Ljilja Brajović, Branislav Brakočević, Brano Bujišić, Mirko Bulajić, Strahinja Bulajić, Branko Bulatović, Dejan Bulatović, Dragoljub Bulatović, Milovan Bulatović, Miloš Bulatović, Novak Bulatović, Novo Bulatović, Boško Vlahović, Boban Vujačić, Srđan Vujinović, Rajko Vujisić, Đorđije Vujović, Milivoje Vujović, Rajko Vujović, Mirko Vujošević, Novo Vujošević, Dragan Vukićević, Bećir Vuković, Ljubica Vuković, Miodrag Vuković, Sreten Vučeljić, Jovan Vučurović, Slavko Giljača, Miladin Gogić, Željko Golubović, Dragan Goranović, Goran Danilović, Ranko Danilović, Danilo Darmanović, Dobrilo Dedeić, Ranka Dedović, Momčilo Delić, Nenad Dobrljanin, Tripko Draganić, Slobodan Dragović, Velimir Drobnjak, Vladko Đekić, Velimir Đoković, Sanja Đondović, Milutin Đukanović, Zoran Đukić, Jezdimir Đukić, Slobodan Đukić, Ljiljana Đurašković, Milan Đurašković, Miraš Đurđevac, Vučina Đurišić, Boro Đurović, Branko Đurović, Velibor Eraković, Velimir Eraković, Veselinka Živaljević, Radojica Živković, Ivan Žunić, Vukašin Zekić, Radoš Zečević, Milena Zoranović, Miljan Zorić, Vuk Zuković, Miahilo Ivanović, Bogoljub Irić, Radovan Jauković, Nataša Jevrić, Janko Jelić, Mihailo Jelušić, Gordan Jovanović, Miro Jovanović, Radosav Jokić, Miladin Kadić, Veljko Kalezić, Goran Kiković, Radisav Kisić, Goran Kićović, Vasko Kljajić, Veselin Knežević, Krsto Kovačević, Milivoje Krgović, Emilo Labudović, Ljubomir Laušević, Radenko Lacmanović, Milan Lekić, Ljubomir Liješević, Nović Lutovac, Andrija Mandić, Miladin Marković, Predrag Martinović, Mirko Metikoš, Vera Mijanović, Milija Milić, Rosa Milović, Ilija Miljanić, Zoran Mladenović, Božina Mrdović, Zoran Nikolić, Mladen Otašević, Vladimir Pavićević, Vučina Pavićević, Milivoje Palibrk, Miodrag Pejović, Miodrag Peković, Slavko Peković, Bato-Veselin Pelević, Dalibor Pelević, Bato-Radovan Peličić, Zoran Pestorić, Željko Petrić, Dejan Petrović, Milovan Pešić, Mileta Pivljanin, Danko Popović, Dragoljub Popović, Zorka Popović, Milisav Popović, Branka Praščević, Vladeta Radović, Radojica Radović, Stevan Radović, Goran Radonjić, Pero Radonjić, Ranko Radonjić, Vasilije Radulović, Slaven Radunović, Rajko Rajković, Aleksandar Rakočević, Milosav Rakočević, Mitar Rakčević, Jugoslav Račić, Darko Rašović, Siniša Samardžić, Vuksan Sekulović, Ivona Simunović, Zoran Spajić, Žarko Stanić, Novica Stanić, Rajko Stevanović, Slavko Stojanović, Željko Strugar, Nebojša Strugar, Jovan Subotić, Željko Terzić, Miroljub Timotijević, Miladin Tmušić, Dragana Todorović, Duško Tomašević, Savo Ćirović, Vojo Ćulafić, Miroslav Ugrenović, Vladan Folić, Slavko Fuštić, Gojko Cvijović, Momčilo Cerović, Milosav Cmiljanić, Ljubomir Čabarkapa, Veljo Čađenović, Radenko Čvorović, Milenka Čolović, Olivera Čolović, Smajo Šabotić, Milivoje Šovran, Svetozar Šofranac, Milan Šoškić, Vidomir Španjević, Gordan Šćekić, Danijela Šćepanović, Mićun Šćepanović
http://www.dan.cg.yu/?nivo=3&rubrika=Vijest%20dana&datum=2009-01-25&clanak=172842

:kava:

Uzgred, Srbi nosici prezimena Goranović ne žive samo u Crnoj Gori.:kava:

PrizrenKosova
10.02.2009., 22:31
Pratim na facebook: Kristina Cengic, Stipe itd. Hrvati jeba te :s:s:s:s:s:s:s:s

COD2
10.02.2009., 22:33

Da to bi bilo "potpuno" tačno kada bi svi Srbi bili hrišćani i to oduvijek (od pamtivijeka), ali svi mi znamo da to nije slučaj. Pa isto tako ako nešto nije potpuno tačno po logici stvari to onda uopće nije tačno. Jer kao što neka žena ne može biti djelomično trudna tako i nešto ne može biti djelomično tačno odnosno istinito.

Dakle "sporna" imena se daju Srbima ali ona nisu od Srba (kao naroda) nego od drugih naroda hrišćanskih koja su Srbi prihvatili, za ta imena možemo reći da su hrišćanska koja se daju Srbima.

Sasvim je druga stvar što je neko navikao da se neko ime daje Srbima pa to ime doživljava kao Srpsko. Jer da su neke druge prilike i ime Hu-Džin-Tao bi moglo bi ti "srpsko" samo kad bi nečije uho naviklo na njega. ;)

boogyman
10.02.2009., 22:34
http://www.dan.cg.yu/?nivo=3&rubrika=Vijest%20dana&datum=2009-01-25&clanak=172842

:kava:

...jbte!!!
Pa 800 prezimena imaš na popisu i jednog Goranovića je našao i to je jeb. dokaz?!
Koji je vama ljudi...fakat ona...gde je srpski grob tu je srbija...
Ludi ste...100 gradi ste ludi...:s.

COD2
10.02.2009., 22:35
Ciprijan i Bonifacije...
Ha!

Srpska, samim tim što su hrišćanska. :lol:

Armadillo
10.02.2009., 22:37
Evo nekijeh (ne)očekivanijeh cg imena:

Golub, Labud, Mrvalj, Naod, Ćetko
Mijuško, Milun, Miraš, Mojaš, Šćepan
Antun, Đorđo, Jakov, Maksim, Matija, Nikodim
Ikonija, Jaglika, Miluša, Petrana, Stefanija, Ćetna

PrizrenKosova
10.02.2009., 22:38
Bujko ti si crnogorac objasni levatima ko su Cengici kroz historiju

COD2
10.02.2009., 22:38

... Đekna ...

boogyman
10.02.2009., 22:39
Srpska, samim tim što su hrišćanska. :lol:

...možda tek nadimci jer da su srpska,onda bi bio ciprivoje ili ciprivojica...ili bonifaTije...nešto slično...kršćanski ali arhaično...:rofl:

PrizrenKosova
10.02.2009., 22:40

FUJ brate, kad nema kod slavena tradicije davanja imena.

boogyman
10.02.2009., 22:42

...jebate,pa ja imam pun k. rodbine crnogoraca....fuck!Ja mislio dalmatinci...jbat ću si majku što me lagala....gotovo,srušio si sve moje spoznaje...

boogyman
10.02.2009., 22:44

kak nema...prijezda,slavac,pirgo...il tek ona moderna...traktorka,skojevka,petoljetka....đeš većeg bogatstva....

Armadillo
10.02.2009., 22:46
Dokaz, nema što. Em jedan, em član stranke! Još da si "potega" onoga Gorana do njega, ili još bolje Smaja Šabotića :lol:

Armadillo
10.02.2009., 22:47
...jebate,pa ja imam pun k. rodbine crnogoraca....fuck!Ja mislio dalmatinci...jbat ću si majku što me lagala....gotovo,srušio si sve moje spoznaje...
Ja te upozorih! :cerek:

Armadillo
10.02.2009., 22:49
Ne lupaj, to su tradicionalna imena.

boogyman
10.02.2009., 22:50
Ja te upozorih! :cerek:

e na to nisam bio spreman...makar,bilo mi sumljivo kad mi je i taj dalmatinski dio rodbine govorio da sam lijen...ja kreten se smijao u sebi..ono kao,tko može biti lijeniji od dalmatinaca...eve mi sad!!!:top:

Prijezda
10.02.2009., 22:54
...prijezda...
Prvi put cujem:cerek:

boogyman
10.02.2009., 22:59
Prvi put cujem:cerek:

..hahahaha...to sam bezveze grunuo...svaka ti dala...
eto vidiš kako kroz šalu i pošalicu narodi i narodnosti mogu funkcionirati...znao je bravar,da ga j. znao je....pa mirko i slavko,pa boro i ramiz...
hahaha..jebeš me,ovo je bolje od topica sa kučnim ljubimcima,tamo im se smijem kak su ozbiljni u obožavanju svojih dlakavih prijatelja,ovo je bar originalno....

Prijezda
10.02.2009., 23:16
..hahahaha...to sam bezveze grunuo...svaka ti dala...
eto vidiš kako kroz šalu i pošalicu narodi i narodnosti mogu funkcionirati...znao je bravar,da ga j. znao je....pa mirko i slavko,pa boro i ramiz...
hahaha..jebeš me,ovo je bolje od topica sa kučnim ljubimcima,tamo im se smijem kak su ozbiljni u obožavanju svojih dlakavih prijatelja,ovo je bar originalno....

Znas kako se kaze: šala,pošalica, doskočica biće pučka veselica.
Normalno da je bravar znao, jer ko je jednom probao bobe Mirko i Slavko taj ne pika ništa drugo.

Da me moderatori ne izbace: neboderi Momo i Uzeir su jos uvijek gdje su bili.

joe enter
10.02.2009., 23:20

Ljudska nulo , to su imena svijeh Srba , gde god da žive , ti nemaš prava za prezentaciju bilo čega!!

Ti si mrzitelj onoga koji "cg" ime nosi , nemaš dušu , jer te kao rekoh ubila mržnja zarad objašnjavanja posebnosti!
Pi! , kao i uvek!

boogyman
10.02.2009., 23:25
Znas kako se kaze: šala,pošalica, doskočica biće pučka veselica.
Normalno da je bravar znao, jer ko je jednom probao bobe Mirko i Slavko taj ne pika ništa drugo.

Da me moderatori ne izbace: neboderi Momo i Uzeir su jos uvijek gdje su bili.

Momo i Uzeir?
Intrigantno...nikad čuo,al aj da pogodim...momo je momčilo,dakle srbin,a uzeir je bošnjak....sigurno su neke narodno simpatične nestašluke zajedno radili,a usto su bili i nerazdvojni ratni drugovi....jebo me jesenjin, kad mi svoje narodne pripovjedače imamo....uf!:top:

teranova
10.02.2009., 23:28
Momo i Uzeir?
Intrigantno...nikad čuo,al aj da pogodim...momo je momčilo,dakle srbin,a uzeir je bošnjak....sigurno su neke narodno simpatične nestašluke zajedno radili,a usto su bili i nerazdvojni ratni drugovi....jebo me jesenjin, kad mi svoje narodne pripovjedače imamo....uf!:top:

Zamisli kako bi zvučalo da su ih nazvali Joso i Uzeir. :D:cerek:

Prijezda
10.02.2009., 23:31
Momo i Uzeir?
...momo je momčilo,dakle srbin,a uzeir je bošnjak...

A da sve bude u duhu bratstva i jedinstva Momo i Uzeir se nalaze na Marijin Dvoru tako da smo upotpunili triling.

PrizrenKosova
10.02.2009., 23:32
Zna li ko Boru i Ramiza?

teranova
10.02.2009., 23:34
Zna li ko Boru i Ramiza?

Boro Vukmanović i Ramiz Sadiku.

PrizrenKosova
10.02.2009., 23:39
Boro Vukmanović i Ramiz Sadiku.

Ramiz drzavu dobio REPUBLIK E KOSOVES.

joe enter
10.02.2009., 23:42
Voditeljka najgledanije emisije na TVB92 je ćerka matije Bećkovića , Olja Bećković , kojoj je zapravo pravo ime OPROLEĆIJA!!:D

boogyman
10.02.2009., 23:44
Zamisli kako bi zvučalo da su ih nazvali Joso i Uzeir. :D:cerek:

..ta bratska kombinacija tada nije bila toliko potrebita za naglašavanje pa je naš slavko ovjekovječen sa mirkom...hm,ili naš mirko sa slavkom....:confused:
Jebga,namam pojma koji je bio hrvat....

teranova
10.02.2009., 23:45
..ta bratska kombinacija tada nije bila toliko potrebita za naglašavanje pa je naš slavko ovjekovječen sa mirkom...hm,ili naš mirko sa slavkom....:confused:

Nijedan, prijatelju! :D

teranova
10.02.2009., 23:46
Voditeljka najgledanije emisije na TVB92 je ćerka matije Bećkovića , Olja Bećković , kojoj je zapravo pravo ime OPROLEĆIJA!!:D

Ne zezaj! Stvarno?

PrizrenKosova
10.02.2009., 23:48

Per familjen Jashari, smë Shqitarë

markosplit
10.02.2009., 23:53
Ljudska nulo , to su imena svijeh Srba , gde god da žive , ti nemaš prava za prezentaciju bilo čega!!

Ti si mrzitelj onoga koji "cg" ime nosi , nemaš dušu , jer te kao rekoh ubila mržnja zarad objašnjavanja posebnosti!
Pi! , kao i uvek!

Pa slušaj naravno da tih imena ima i u srba ali u dosta manjem broju nego u CG. Pa recimo tako se moze reci za ante,mate,jure.. da su hrvatska imena jer su daleko najcesca u hrvatskoj, a sigurno ih ima i drugdje. Usto nemoras vrjedat forumase jer bi mogao dobiti ban

Sepulnation
10.02.2009., 23:58
Nego taj Boro i Ramiz,bili su samo prijatelji ili? :mig:

Miso62
11.02.2009., 00:05
Nego taj Boro i Ramiz,bili su samo prijatelji ili? :mig:
Braca po materi :rofl:

PrizrenKosova
11.02.2009., 00:22
Braca po materi :rofl:

Moguce je, Ramiz i Boro.

joe enter
11.02.2009., 00:29
Pa slušaj naravno da tih imena ima i u srba ali u dosta manjem broju nego u CG. Pa recimo tako se moze reci za ante,mate,jure.. da su hrvatska imena jer su daleko najcesca u hrvatskoj, a sigurno ih ima i drugdje. Usto nemoras vrjedat forumase jer bi mogao dobiti ban

Ja ne vređam forumaše , nego mrzitelje bez preše kao što je Armadiljo !

Neću više! , on zaslužuje sebe kakav jeste!

Imena su "naša"!! , ma kako god ih zvali! , meni se baba zove Ikonija sa majčine strane , pa me iznerviro papak nabeđeni , što nešto klasifikuje bez osnova!!:kava:

snezana mk
11.02.2009., 00:32
Dobro,a koliko se sad daje ime Vladan u SR.???učio je samnom jedan u srednjoj školi iz Južne Srbije...sad se retko daje to ime zar ne?

Miso62
11.02.2009., 00:42
Dobro,a koliko se sad daje ime Vladan u SR.???učio je samnom jedan u srednjoj školi iz Južne Srbije...sad se retko daje to ime zar ne?

Nije neobicajeno ime u Srbiji, ima i klinaca po imenu Vladan, ima i ovih matorih, Batic, samo da ovi klinci nemaju nos na njega:cerek:

Dijete Cvijeća
11.02.2009., 07:53

Tadijanović.

agw
11.02.2009., 08:01

Jakov nije CG specijalitet. U vojvodini je postojalo odvajkad (Jakov Ignjatovic) a ja imam prijatelja ciji se sin tako zove a ime je dobio po dedi.

Istina to se pretvara u "Jaša".

Najegzoticnije ime od mojih prijatelja je "Hristifor" (istina deda mu je bio pop :)

I jos pitanje za Armadilla: Koje crnogorsko musko ime ne moze da se zavrsi na "O" (DjurO, PerO, BorO, .), a moze na "A" (DjurA, PerA, BorA)?

aleksije radicevic
11.02.2009., 08:21
Sada vrlo retko, ranije i ne.

Setih se - Toma Zdravković!

:) Ne treba zaboraviti čuvenog ustavobranitelja: Tomu Vučića. (:D Danas je Toma Nikolić, a Vučić je Aleksandar)

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D0%B0_%D0%92%D1%83%D1%87%D0%B8% D1%9B_%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%88%D0%B8%D1%9B

Čovek rođen u srcu Šumadije u drugoj polovini 18. veka. Dakle, teško da je njegovima palo na pamet da prepisiju ime od Hrvata. :ne zna:

Dijete Cvijeća
11.02.2009., 08:27

Koje gluposti čovjek može ovdje pročitat (otkrila ja Ameriku :zubo: )! :bonk:

Muška imena koja završavaju na -a nisu ekskluziva srpskog jezika - česta je to pojava i u Hrvata, u Slavoniji (najviše u Šokaca) i Zagorju, npr. Naravno, ak buš sad išel guglat, nebuš našel te verzije imena u tel. imeniku, morti tu i tam koju, jer Zagorci djeci daju *"službene" verzije imena, ali ih uglavnom zovu **po domači:

*Ivo, *Ivan - **Iva

Dijete Cvijeća
11.02.2009., 08:52
Zasto su Hrvati naprimjer odustali od hrvatskog imena Vuk! :confused:

U Zagorju postoji kapela sv. Vuka/Wolfganga.

Dijete Cvijeća
11.02.2009., 09:08
Ime Melis(a) koje je danas veoma ucestalo kod Bosnjaka je nastalo nakon drugog svjetskog rata, a princip izmisljanja imena je jednostavan, Marx, Engels, Lenjin i Staljin!

O, jebote! :lol::rofl::lol::rofl::lol: A ime Melita nastalo je tek nakon 1948, kad smo Staljinu rekli odlučno NE, pa je Staljin izbačen iz kombinacije i zamijenjen Titom. :lol::rofl::lol: Znači, ipak su Jugoslavija i njezini narodi i narodnosti preteče svih država i naroda, pa tako i (stare) Grčke i (starih) Grkljana. :s

pjosip
11.02.2009., 09:11
:) Ne treba zaboraviti čuvenog ustavobranitelja: Tomu Vučića. (:D Danas je Toma Nikolić, a Vučić je Aleksandar)

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D0%B0_%D0%92%D1%83%D1%87%D0%B8% D1%9B_%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%88%D0%B8%D1%9B

Čovek rođen u srcu Šumadije u drugoj polovini 18. veka. Dakle, teško da je njegovima palo na pamet da prepisiju ime od Hrvata. :ne zna:

Mislim da rijec Tom ima neko znacenje u staroslavenskom.

Pavo B.
11.02.2009., 09:56
Mislim da rijec Tom ima neko znacenje u staroslavenskom.

Ime Tomislav je od glagola tomiti.

teranova
11.02.2009., 11:12
Toma - blizanac, biblijsko ime jednog od apostola, sirijsko
Tomislav - od imena Toma i osnove slava

joe enter
11.02.2009., 12:21
Staro ime Toma,Tomo je od Tomaš , a ne od Tomislava!

Ja verujem da Tomislav ni kod Hvrta nije postojao dok nije počeo nacionalni preporod u 19.veku , pa na osnovu kralja je došlo ime!
Tako je i kod Srba došlo zbog Karađorđevića!

Gluskab
11.02.2009., 12:35
I jos pitanje za Armadilla: Koje crnogorsko musko ime ne moze da se zavrsi na "O" (DjurO, PerO, BorO, .), a moze na "A" (DjurA, PerA, BorA)?

Radojica,Milojica i još trojica:D nisu na O.:kava:

teranova
11.02.2009., 12:37
Spisak starih crnogorskih imena obuhvata stara imena koja su karakteristična za Crnu Goru. Kasnije su u crnogorski onomastikon uključena i mnoga hrišćanska svetačka imena, a sadrži i mnoga opšta slovenska imena, ali se kroz istoriju provlače i neka stara imena koja se ne sreću kod drugih naroda.

* Andraš
* Balša
* Vraneš
* Glavoš
* Deljan
* Dragaš
* Đuraš
* Đurđeš
* Jagoš
* Jakša
* Kostreš
* Miraš
* Miroš
* Mrđan
* Mrđen
* Radič
* Crnoje
* Šakoje
* Šakota
* Šćepan

Henry_Kinasky
11.02.2009., 12:50
Tonči, Tonći, Jurica, Roko...:s :s :zvrko:

joe enter
11.02.2009., 12:55
Tonči, Tonći, Jurica, Roko...:s :s :zvrko:

Meni je najneverovatnije hrvatsko žensko ime Bernardica!:cerek:

Tonćica je takođe zakon!:D

snezana mk
11.02.2009., 12:57
Jučer sam se zaprepastila od jednog ženskog imena Tronda :eek:jeste da je bila starija žena ali ipak:confused:

Tulkas
11.02.2009., 13:00
Staro ime Toma,Tomo je od Tomaš , a ne od Tomislava!

Ja verujem da Tomislav ni kod Hvrta nije postojao dok nije počeo nacionalni preporod u 19.veku , pa na osnovu kralja je došlo ime!
Tako je i kod Srba došlo zbog Karađorđevića!

Ti napadas ljude i psujes im kad ti se ne svidja njihov stav a sam tu lupetas i vrijedjas.. Tomislav je kod Hrvata postojao i Branimir i Zvonimir prije no sto je kod vas rodjen Sava, ili Dusan.. Shvati Djordjo da nisu sva krscanska imena nastala od Srba, shvati. Ako je tvoja baba Ikonija Srpkinja ne mora znaciti da ih nema i kod Crnogoraca..

joe enter
11.02.2009., 13:01
Spisak starih crnogorskih imena obuhvata stara imena koja su karakteristična za Crnu Goru. Kasnije su u crnogorski onomastikon uključena i mnoga hrišćanska svetačka imena, a sadrži i mnoga opšta slovenska imena, ali se kroz istoriju provlače i neka stara imena koja se ne sreću kod drugih naroda.

* Andraš
* Balša
* Vraneš
* Glavoš
* Deljan
* Dragaš
* Đuraš
* Đurđeš
* Jagoš
* Jakša
* Kostreš
* Miraš
* Miroš
* Mrđan
* Mrđen
* Radič
* Crnoje
* Šakoje
* Šakota
* Šćepan

Ova dva boldovana su jedina šatro autentična crnogorska , i to jedan je samo poznati srednjevekovni vladar , a drugo je samo varijanta izgovora imena Stjepan,Stevan,Stefan...
A "Šćepan polje" je daleko od izvora CG na reci Tari na tromeđi Bih,SR,CG, gde je bivao zajednički herceg Šćepan...!:kava:

Pessimus dux
11.02.2009., 13:06
Ne znam jeste li ikada čuli za ženska imena: Drina (isto kao i rijeka, dugouzlazni naglasak na prvom slogu; jedna starija žena (Hrvatica) u Hercegovini tako se zove:cerek:) i Križa (valjda prema križu:ne zna:, također dugouzlazni naglasak na prvom slogu i opet je riječ o jednoj starijoj gospođi (Hrvatici) iz Hercegovine:rofl:)

joe enter
11.02.2009., 13:08
Ti napadas ljude i psujes im kad ti se ne svidja njihov stav a sam tu lupetas i vrijedjas.. Tomislav je kod Hrvata postojao i Branimir i Zvonimir prije no sto je kod vas rodjen Sava, ili Dusan.. Shvati Djordjo da nisu sva krscanska imena nastala od Srba, shvati. Ako je tvoja baba Ikonija Srpkinja ne mora znaciti da ih nema i kod Crnogoraca..

Ja ne kažem da ne postoji Tomislav , ali nađi mi Tomislava pre 19. ili čak 20.veka kod Hrvata!??
Ta imena su davana na osnovu nacionalnih preporoda!

Tako se ime Nemanja nije koristilo uopšte do 19,20 veka , jednostavno ga nije bilo , a znalo se naravno za Nemanjiće!
Ali danas ga ima i to često!

Ja jesam Crnogorac , ali baš moje babe ime Ikonija nije autentično crnogorsko , već opšte srpsko , ali se nalazi eto i u CG!

joe enter
11.02.2009., 13:15
Ne znam jeste li ikada čuli za ženska imena: Drina (isto kao i rijeka, dugouzlazni naglasak na prvom slogu; jedna starija žena (Hrvatica) u Hercegovini tako se zove:cerek:) i Križa (valjda prema križu:ne zna:, također dugouzlazni naglasak na prvom slogu i opet je riječ o jednoj starijoj gospođi (Hrvatici) iz Hercegovine:rofl:)

Ćerke Roberta de Nira su Drina i Tara!:D

To bi trebao biti iznimak , slučajnost! oko babe Drine iz Hercegovine , jer tako nešto nije nikad davano u starija vremena , to je modernitet 20.veka!

Ali gledajući srpska prezimena Drinić,Drinjić,Drinčić,Driničić,Drinović... , verovatno je ipak postojalo i ranije!
Znači imena! , Drina,Drinica,Drinča,Drinja..

pjosip
11.02.2009., 13:37
To bi trebao biti iznimak , slučajnost! oko babe Drine iz Hercegovine , jer tako nešto nije nikad davano u starija vremena , to je modernitet 20.veka!

Bio je Toma arhiđakon u 13. stoljecu.

joe enter
11.02.2009., 13:38
Jučer sam se zaprepastila od jednog ženskog imena Tronda :eek:jeste da je bila starija žena ali ipak:confused:

A muško Trodon!:D

Jel ta Hrvatica ili Amerikanka ?! , Hrvati imaju trend izvlačenja imena iz kičmene moždine , ili varijateti na švapska imena , na koja svršavaju!

joe enter
11.02.2009., 13:40
Bio je Toma arhiđakon u 13. stoljecu.

Šta si ti meni repliciro?! , brate pobogu saberi se!:D

snezana mk
11.02.2009., 13:41
A muško Trodon!:D

Jel ta Hrvatica ili Amerikanka ?! , Hrvati imaju trend izvlačenja imena iz kičmene moždine , ili varijateti na švapska imena , na koja svršavaju!

Ma joe ,naša je ,samo što jos ne kontam kako su mogli takvo ime dati :eek:pa još zamišljam kako su je umiljato zvali Trondica...

joe enter
11.02.2009., 13:46
Ma joe ,naša je ,samo što jos ne kontam kako su mogli takvo ime dati :eek:pa još zamišljam kako su je umiljato zvali Trondica...

Izgleda da su preterali sa "trodonima" , ili su jednostavno navučeni na njih , pa iz ljubavi eto i imena ćerki!:D

Grozno je , zaista ne razumem! , možda je bila Ronda pa joj neko dodao T jer opkladila , pa za kaznu!:D

Henry_Kinasky
11.02.2009., 13:50
Bolje Tronda nego Zlatiborka, Zivadinka, Zivodarka, ili Bernardica...:)

Marco.hr
11.02.2009., 13:51
Ne znam jeste li ikada čuli za ženska imena: Drina (isto kao i rijeka, dugouzlazni naglasak na prvom slogu; jedna starija žena (Hrvatica) u Hercegovini tako se zove:cerek:)

ovo i nije baš tako rijetko ime u Zapadnoj Hercegovini. Meni je osobno poznato nekoliko osoba sa ovim imenom.
Muški oblik je Drinko. Rijeđe, ali sam upoznao jednog u Hercegovini i to relativno mlada osoba.

boogyman
11.02.2009., 13:52
[/B]

Nijedan, prijatelju! :D

...stvarno!?...jebaj ga...onda je jedan bio peder,a drugi ne,jer ako su bili jednonacionalni onda je to jedino moguće rješenje misterije popularnosti ovog dvojca...dakle legenda o revolucionarnoj družbi sexualne večine i manjine...:rofl:

Tulkas
11.02.2009., 13:54
Ja ne kažem da ne postoji Tomislav , ali nađi mi Tomislava pre 19. ili čak 20.veka kod Hrvata!??

Tebi se bas sve mora crtat djordje

http://hr.wikipedia.org/wiki/Tomislav

boogyman
11.02.2009., 13:56
Per familjen Jashari, smë Shqitarë

...naravno,drukčije ni nemože biti,a kakvo je vrijeme nije ni čudo....:confused::confused::confused:

walther-P38
11.02.2009., 13:56
I general Drinjanin, ali to je više simbol jer je pseudonim:D

pjosip
11.02.2009., 13:57
brate pobogu saberi se!:D

Nisam ti ja ganci da ti budem brat :kava:

joe enter
11.02.2009., 14:01
Bolje Tronda nego Zlatiborka, Zivadinka, Zivodarka, ili Bernardica...:)

Narodna domaća imena mogu biti smešna , ali su barem meni uvek bolja nego strana , a naročito ona neprirodna sklepana kad se nakalemi na prezime "odavde"!

Tipa negde iz kamenitih krajeva Bih,HR postoji "Inge Priganica":rofl:

joe enter
11.02.2009., 14:03

Tebi se bas sve mora crtat djordje

http://hr.wikipedia.org/wiki/Tomislav

Pa znam da je kralj!

Pa po njemu su i dobijali imena jer je on bio jedan od motiva nacionalnog preporoda kod Rvata!!

O manita momka!

joe enter
11.02.2009., 14:05
Nisam ti ja ganci da ti budem brat :kava:

Znam da mi nisi ni brat , niti Cigan! ,ti si nenormalan jer ne znaš šta repliciraš i šta govoriš!

Tulkas
11.02.2009., 14:05
Pa covjece sam sebi skaces u stomak. kazes nadji mi Tomislav prije 19. stoljeca i ja ti dadoh primjer. Jesi ti siguran da tebi pita treba jarane??

snezana mk
11.02.2009., 14:09
Izgleda da su preterali sa "trodonima" , ili su jednostavno navučeni na njih , pa iz ljubavi eto i imena ćerki!:D

Grozno je , zaista ne razumem! , možda je bila Ronda pa joj neko dodao T jer opkladila , pa za kaznu!:D

Mora se priznati da su ranije ljudi bili dosta kreativni u osmišljavanju imena...:rolleyes::(
Meni se ne sviđa kad se prenose imena ,stavljaju na dedu na babu ,a taj trend je bio prisutan svugde u Ex yu..

pjosip
11.02.2009., 14:09
Znam da mi nisi ni brat , niti Cigan!

Kad si ti u pitanju dovoljno bi bilo da si rekao i jedan put - ovo drugo se podrazumijeva.

joe enter
11.02.2009., 14:15
Pa covjece sam sebi skaces u stomak. kazes nadji mi Tomislav prije 19. stoljeca i ja ti dadoh primjer. Jesi ti siguran da tebi pita treba jarane??

Pa nisam mislio 1000 jebenih godina pre 20.veka?!:rolleyes:

Kako da ti nacrtam , ljudi poneseni hrvatski nacionalnim preporodom veličajući svoje kraljeve i junake , nadevli su imena po njima , i tako je i došao Tomislav!

Pre toga ga nije bilo ja verujem! , zato sam te pitao da ga navedeš pre preporoda ako ga ima!!

aleksije radicevic
11.02.2009., 14:22
Pa nisam mislio 1000 jebenih godina pre 20.veka?!:rolleyes:

Kako da ti nacrtam , ljudi poneseni hrvatski nacionalnim preporodom veličajući svoje kraljeve i junake , nadevli su imena po njima , i tako je i došao Tomislav!

Pre toga ga nije bilo ja verujem! , zato sam te pitao da ga navedeš pre preporoda ako ga ima!!

E kad si već tu, i kad nam besediš o junacima. Mogao bi malo o nadimku Zlopogleđa. Teško je naći na internetu o Srđi. :mig: Hvala unapred.

teranova
11.02.2009., 14:41
Meni su najružnija novija ženska imena nastala od muških i obrnuto.

Primer - Jovana, Zorana, Vladana, Gorana/Goranka, Dejana
Gordan, Slađan, Snežan, Jasmin

joe enter
11.02.2009., 14:42
E kad si već tu, i kad nam besediš o junacima. Mogao bi malo o nadimku Zlopogleđa. Teško je naći na internetu o Srđi. :mig: Hvala unapred.

To je samo mitski junak iz epske pesme , nikako istoriska ličnost!

..U boj stupa Srdja Zlopogledja,
silan junak strašnih crnih vedja...
Od njegovog pogleda se strada,
on ne kliče, on ništa ne kaže,
po dva i dva na koplje nabada,
preko sebe u Toplicu slaže...

Nekada su imana po životnom nahođenju , a ne po zvučnosti itd...

Već sam postovao ali evo ponovo!

Prema ispitivanjima Milice Grković, koja je proučavala imena u Dečanskim hrisovuljama (1330. godina), 90 odsto imena na području Dečanskog vlastelinstva su narodna. (Slična situacija je, prema istraživanjima iste autorke, i u drugim nemanjićkim poveljama.) Autorka ih po formi deli na složena (Bratoljub, Dabiživ), samotvorna (Ban, Vlk, odnosno Vuk), izvedena (Milan, Miloš) i gramatički tip hipokoristika (Boža, Rade, Bogo). Najviše imena postalo je od osnova Bog, brat, drag, mil, rad, voj i hrana. Interesantna je i semantika ovih imena, koja obuhvata nazive životinja (Bikovac, Vuk, Jež, Lisica, Medved), ptica (Vran, Golub, Kraguj), biljaka (Božurin, Kupusac, Lilijan, Loza), zatim vatru (Viganj, Žarilo), prirodne pojave (Vremac, Zoran, Zorislav, Mećavac), metale (Gvozdij, Zlatoje), mesto rođenja (Dubravac Gora), broj (Prve, Prvota, Prvoš), terminologiju srodstva (Brat, Bratanac, Bratač, Bratoslav, Dedoš, Sestronja), anatomsku leksiku (Glavatac, Zub, Zubač, Grdnos, Okoje, Prstac, Šakoje, Ušoje), nazive boja (Beloš, Belša, Belac, Črnoglav, Črnel), negaciju (Nenad, Nenada, Nenadej, Nerad), opisne prideve (Brz, Brzota, Veselko, Golem, Dobrota, Dobroš, Dragan, Drageta, Junak, Junota, Kosmatac, Krasa, Krasil, Krasimir, Lepčin, Lepotić, LJuban, LJupko, Milko, Miloje, Miluj, Milja, Mladen, Radič, Hrabren), ime Božje (Bogdan, Boguživ, Bogo), slovenski panteon (Hrs, Črtalo), društveni položaj (Rob, Roban, Hlap), zanimanje (Vezilija, Zlatar, Kovač), nazive predmeta (Britva, Rešeto), apstraktne pojave (Div, Dušan), i profilaktičnost neobuhvaćenu prethodnim kategorijama (Dobiživ, Žival, Vragooča, Golozlo, Gruban, Grube, Grdoš, Zavida, Zlomanica, Mrša, Mršten, Tvrdan, Tvrde, Tvrdoje, Stajka, Stajko, Stanilo, Rastoje).

Ova boldovana su mi omiljena , mada su idruga apsolutno predivna!!

gate7_Kt
11.02.2009., 15:00
Najoriginalnija imena djeci uvjerljivo daje infamozni Čeda Jovanović:
Jana Hart
Mihajlo Lajf
Zora Fejt
Čovjeku dođe žao djece...:rofl:

aleksije radicevic
11.02.2009., 15:01
Najoriginalnija imena djeci uvjerljivo daje infamozni Čeda Jovanović:
Jana Hart
Mihajlo Lajf
Zora Fejt
Čovjeku dođe žao djece...:rofl:

:eek: Čeda Jovanović već ima troje dece?

gate7_Kt
11.02.2009., 15:03
:eek: Čeda Jovanović već ima troje dece?

Čovjek radi posao.:ne zna:
No, ovako bar nema opasnosti da će indoktrinirati djecu, zbog imena će ga mrziti dovijeka.:lol:

teranova
11.02.2009., 15:05
Čovjek radi posao.:ne zna:
No, ovako bar nema opasnosti da će indoktrinirati djecu, zbog imena će ga mrziti dovijeka.:lol:

Mogao bi i sebi da doda nešto - Čeda Šit :kava:

gate7_Kt
11.02.2009., 15:07
Mogao bi i sebi da doda nešto - Čeda Šit :kava:

:s
:lol::rofl::lol::rofl:
Potpisujem.:cerek:

snezana mk
11.02.2009., 15:09
Pa lepa su imena bez ovih dodataka,Čeda je zgodan tip ostavite vi njega..

gate7_Kt
11.02.2009., 15:16
Pa lepa su imena bez ovih dodataka,Čeda je zgodan tip ostavite vi njega..

Pa što ako su lijepa bez dodataka, kad sa dodacima nisu.:ne zna:
zgodni Čeda (http://www.youtube.com/watch?v=U2_Q0Jy34Jc):lol::lol::lol:

teranova
11.02.2009., 15:20
Od nas zavisi!

http://www.youtube.com/watch?v=c88GRSkH4AE

snezana mk
11.02.2009., 15:23
Pa što ako su lijepa bez dodataka, kad sa dodacima nisu.:ne zna:
zgodni Čeda (http://www.youtube.com/watch?v=U2_Q0Jy34Jc):lol::lol::lol:

Pa dobro neznam u čemu je stvar ali svakako ih neće zvati po ova srednja već Jana,Zora,Mihajlo:ne zna:a baš su lepa imena...

A ti veze nemaš što je ženama zgodno :mig:ili možda ja imam čudne kriterije:ne zna:

joe enter
11.02.2009., 15:31
Od "naših" starih imena jedno mi je zaista posebno , ima ga i danas!

RAZVIGOR!

gate7_Kt
11.02.2009., 15:31
Pa dobro neznam u čemu je stvar ali svakako ih neće zvati po ova srednja već Jana,Zora,Mihajlo:ne zna:a baš su lepa imena...

A ti veze nemaš što je ženama zgodno :mig:ili možda ja imam čudne kriterije:ne zna:

Djeca će u školi imati traume zbog ovakvih blesavih srednjih imena, ja bi zakonom to zabranio.

Ako su vam teški narkomani zgodni, odo ja po špricu, pa će i mene žene da vole.:mig:

teranova
11.02.2009., 15:43
Odličan spisak izvornih srpskih i slovenskih imena!

http://ksmiroslavantic.freeforums.org/imenoslov-t207.html

boogyman
11.02.2009., 15:46
Djeca će u školi imati traume zbog ovakvih blesavih srednjih imena, ja bi zakonom to zabranio.

Ako su vam teški narkomani zgodni, odo ja po špricu, pa će i mene žene da vole.:mig:

...hahahaha

Zanimljivi ste mi vi desničari...hrvatski,srpski,bosanski....pigmejski, aboridžinski....
...isti qurac,drugo pakovanje....

gate7_Kt
11.02.2009., 15:51
...hahahaha

Zanimljivi ste mi vi desničari...hrvatski,srpski,bosanski....pigmejski, aboridžinski....
...isti qurac,drugo pakovanje....

A gdje si dovraga zaključio da sam ja desničar?:lol:

joe enter
11.02.2009., 15:54
Kod Bugara je ostalo jedno lepo slovensko staro ime:"Plamen"!!

teranova
11.02.2009., 15:58
Kod Bugara je ostalo jedno lepo slovensko staro ime:"Plamen"!!

I Kamen

boogyman
11.02.2009., 16:04
A gdje si dovraga zaključio da sam ja desničar?:lol:

...čeda jovanović...ljevičar(jedan od rijetkih pravih u srbiji).
...kako ga diskreditirat....ponavljaj da je narkoman....

...ivica račan...ljevičar(R.I.P.)
...kako ga diskreditirat...ponavljaj da je narkoman....

...vesna pusić...četnikuša...
...Biserko(neznam ime)...ustaškinja....

Sve izdajice,govna,izrodi....Zašto?
...zato što pričaju ono što svi znaju ali se boje pomisliti.....

joe enter
11.02.2009., 16:10
I Kamen

Znam za našeg Kamenka Katića , ali baš za Kamena nisam čuo! , ali opet ekstra mi je!

Voli takva imena!!! , i nadam se da ću deci dati u tom fazonu(ako žena dozvoli naravno:D)!

gate7_Kt
11.02.2009., 16:14
...čeda jovanović...ljevičar(jedan od rijetkih pravih u srbiji).
...kako ga diskreditirat....ponavljaj da je narkoman....

...ivica račan...ljevičar(R.I.P.)
...kako ga diskreditirat...ponavljaj da je narkoman....

...vesna pusić...četnikuša...
...Biserko(neznam ime)...ustaškinja....

Sve izdajice,govna,izrodi....Zašto?
...zato što pričaju ono što svi znaju ali se boje pomisliti.....

Čeda nije ljevičar, protiv Račana i Pusićke nemam ništa, Biserko me samo blago iritira, ali ni blizu kao recimo Šešelj, Todorović, i babe iz SRS-a.:ne zna:
Stari, jesi siguran da Čeda nije narkoman? Pogledaj ga malo bolje.:top:

teranova
11.02.2009., 16:16
Znam za našeg Kamenka Katića , ali baš za Kamena nisam čuo! , ali opet ekstra mi je!

Voli takva imena!!! , i nadam se da ću deci dati u tom fazonu(ako žena dozvoli naravno:D)!

Stribor je zanimljivo, Istok...

Rumuni su se, pak, primili na imena rimskih imperatora, to je takođe zanimljivo.:D

tomasi30
11.02.2009., 16:31
Srboljub i Hrvatin to su cool imena.

joe enter
11.02.2009., 16:38
Stribor je zanimljivo, Istok...

Rumuni su se, pak, primili na imena rimskih imperatora, to je takođe zanimljivo.:D

Da,da imaju Aureliana,Trajana.... , mada je kod nas nekad bio Trojan , ali ostalo je samo u prezimenu Trojanović!

teranova
11.02.2009., 16:41
Da,da imaju Aureliana,Trajana.... , mada je kod nas nekad bio Trojan , ali ostalo je samo u prezimenu Trojanović!

A tek Ovidiu, Vergiliu, Tiberiu...:rofl:

boogyman
11.02.2009., 17:24
Čeda nije ljevičar, protiv Račana i Pusićke nemam ništa, Biserko me samo blago iritira, ali ni blizu kao recimo Šešelj, Todorović, i babe iz SRS-a.:ne zna:
Stari, jesi siguran da Čeda nije narkoman? Pogledaj ga malo bolje.:top:

...ne sumljam da protiv račana i pusićke nemaš ništa...niti naši desonje nemaju ništa protiv biserko,kandićke ili čede(naravno,jovanovića)...
Nekad,ja sam ti se inače skoro svaki vikend gadno odero'(napio),dali me to čini pijancem?Neznam,možda i da,ali to apsolutno nema veze sa onim što ja jesam i što zastupam...svi oni koji se sa mnom ne slažu, neće reći jednostavno da se ne slažu, jer to zahtjeva neko objašnjenje...reći će da sam pijandura, u nadi da tu prestaje svaki razgovor o meni...naravno..oni su uglavnom desničari,često i nesvjesni...

p.s.
ovo je bila tek hipoteza,naravno....

teranova
11.02.2009., 17:40
Ovo ima veze sa imenima jako...alo, moderatore!

Tulkas
11.02.2009., 17:44
Ranije ga je trebalo zazvat...jos kad ste poceli kenjati o prezimenima

boogyman
11.02.2009., 17:45
Izbjegao si dio u kojem sam napisao da me iritiraju radikali više od Sonje Biserko.
Koji desničar se slaže s tim?:ne zna: I kako znaš da Čeda više nije narkoman?:top:

...otprilike tako kako ti znaš da je!...ali poanta je bila na nečem skroz drugom...

Kt u tvojem nicku bi moglo predstavljati Kutinu,pa mi je isto tako skroz razumljivo da te ovi drugi još više iritiraju...u stvari ja bih te okarakterizirao tek zbunjenim...za sad...

Naravno, ovo sve pišem iz puke razbibrige, tako da se nadam da te na bilo koji način ne vrijeđam....

boogyman
11.02.2009., 17:46

...u pravu si...mea culpa...

tomasi30
11.02.2009., 17:48

Slažem se nije tema narkomanija u Srbiji . A o vašem Čedi mislim sve nabolje.

teranova
11.02.2009., 17:50
Slažem se nije tema narkomanija u Srbiji . A o vašem Čedi mislim sve nabolje.

I ja mislim sve najbolje o imenu Semina Lončar.

tomasi30
11.02.2009., 17:53
I ja mislim sve najbolje o imenu Semina Lončar.

Bio bih ti zahvalan da mi kažeš ko je Semina Lončar

boogyman
11.02.2009., 17:54
Evo i nešto dobro iz ove rasprave...prijedlog imena...Narkomanije...
Tako bi jednog dana mogli na televiziji slušati kako je u srbiji za novog patrijarha izabran njegovo preuzvišenstvo otac Narkomanije....

gate7_Kt
11.02.2009., 17:55
...otprilike tako kako ti znaš da je!...ali poanta je bila na nečem skroz drugom...

Kt u tvojem nicku bi moglo predstavljati Kutinu,pa mi je isto tako skroz razumljivo da te ovi drugi još više iritiraju...u stvari ja bih te okarakterizirao tek zbunjenim...za sad...

Naravno, ovo sve pišem iz puke razbibrige, tako da se nadam da te na bilo koji način ne vrijeđam....

U pravu si glede mog nicka. Ne vrijeđaš me, uglavnom.:ne zna: Ali, ovo nije tema za ovu raspravu. Stoga, 'til next time.:top:

boogyman
11.02.2009., 17:56
Naravno na stolici je zamjenio blagopokojnog patrijarha Onanija drugog....

teranova
11.02.2009., 17:57
Evo i nešto dobro iz ove rasprave...prijedlog imena...Narkomanije...
Tako bi jednog dana mogli na televiziji slušati kako je u srbiji za novog patrijarha izabran njegovo preuzvišenstvo otac Narkomanije....

...ili u Hrvatskoj proglašen uzoriti kardinal Pedofilić...

boogyman
11.02.2009., 18:00
U pravu si glede mog nicka. Ne vrijeđaš me, uglavnom.:ne zna: Ali, ovo nije tema za ovu raspravu. Stoga, 'til next time.:top:

...je,u pravu si...ja sam kriv jer sam započeo...sorry svima...

Ono što sam prije napisao o Ciprijanu i Bonifaciju...tako su mi se zvali pradjed i njegov brat,a baka je htjala da starci i meni daju takvo ime....nisu...
Bili su dalmoši i to su imena nekih latinski svetaca...jbga. tada je to valjda zvučalo nobel makar su ovi moji bili obični kmetovi,ribari....

boogyman
11.02.2009., 18:01

...možda, ali četrnajsti....

tomasi30
11.02.2009., 18:10

ili u CG pedofilije Radović

boogyman
11.02.2009., 18:20
ili u CG pedofilije Radović

...a zamisli muftiju Ševka ....

tomasi30
11.02.2009., 18:29
...a zamisli muftiju Ševka ....

Ševko ni nekrije što je možda je tako i najbolje

boogyman
11.02.2009., 18:31
Ševko ni nekrije što je možda je tako i najbolje

...naravno,njemu je to i poslanje...MUF tija Ševko....

tomasi30
11.02.2009., 18:38
...naravno,njemu je to i poslanje...MUF tija Ševko....

sjećam se nekog generala u BiH zove se Ramiz Dreković. I dan danas se valjam od smijeha kad čujem za njega.

joe enter
11.02.2009., 18:41
Narodna imena su defintivno najlepša , svako ime iz rođenog jezika koje proističe je božji dar!

Mogu biti smešna ovaka-onaka , ali su "naša" , ko to ne razume , ja mu ne mogu ništa!:D

snezana mk
11.02.2009., 18:57
Narodna imena su defintivno najlepša , svako ime iz rođenog jezika koje proističe je božji dar!

Mogu biti smešna ovaka-onaka , ali su "naša" , ko to ne razume , ja mu ne mogu ništa!:D

Au joe ,ma kakva narodna imena ,zamisli da ja sutra dam detetu ime Trendafil:horor:

tomasi30
11.02.2009., 18:59
Au joe ,ma kakva narodna imena ,zamisli da ja sutra dam detetu ime Trendafil:horor:

baš super ime

aleksije radicevic
11.02.2009., 19:10
Mora se priznati da su ranije ljudi bili dosta kreativni u osmišljavanju imena...:rolleyes::(
Meni se ne sviđa kad se prenose imena ,stavljaju na dedu na babu ,a taj trend je bio prisutan svugde u Ex yu..

Ja volim Juniore. :)

snezana mk
11.02.2009., 19:15
Ja volim Juniore. :)

Ja ne:mig:smatram da svako treba da nosi svoje ime ,a ne da prenosi...pogotovo se ne slažem što su meni dali ime po bajci :rolleyes:ono ličila sam im:

"dete sa kozom belom kao sneg, obrazima rumenim kao krv i kosom crnom kao ebanovina..":rolleyes:

ljativ
11.02.2009., 19:28

Sneze to i nije tako tragicno, a pazi ovo:
U osnovnoj skoli jednoj mojoj suklasnici majka se zvala GUSKA ( znas da je to ime kod torbesa prisutno i to cesto) e sad zamisli to jadno devojce sta je sve prezivelo od nas (ukljucujuci i mene) dusu smo joj vadili od zajebancije, plakala je jadna da i sama nezna koliko.
Narodna imena vakva ili slicna NIKAKO.