PDA

View Full Version : Obračunska valuta kod investicijskog fonda

Trazim_auto
18.02.2009., 22:41
Konkretno, trenutno imam nešto novca u PBZ novčanom fondu (obračunska jedinica je kuna). Ako prebacim novac u PBZ Euro novčani fond (obračunska jedinica je EUR), da li to znači da u slučaju devalvacije kune zadržavam protuvrijednost u EUR-ima? Po kojem tečaju se obračunava transakcija?

Neuson
18.02.2009., 23:52
Da, ako kuna sklizne, boli te đon. Obračunava se po srednjem tečaju banke koja je depozitarna banka, u ovom slučaju PBZ-a.

chuu
23.02.2009., 21:51
prilično sam sigurna da se euro novčani u PBZ-u od nedavno ne obračunava po srednjem. osoba koju poznajem je došla s eurima, prvo su promijenili u kune po prodajnom, pa opet u eure po kupovnom... u startu izgubila dosta... kao sad im je to najisplativiji fond pa ne daju više po srednjem, bla bla :)
ovo je bilo mislim u 11. mjesecu.

općenito ne shvaćam to mijenjanje u kune kad kupuješ. ako imam eure, stavljam u eurski fond, zašto ne mogu staviti eure i kad prodam dobiti te eure uvećane za rast/pad? vrijednost fonda izražena je u eurima.

jer ovako stalno ovisiš o tečaju, ako npr. dolar padne, na kraju gubiš, bez obzira na eventualni rast fonda. Može li mi netko objasniti koja je logika toga?

Edgar
24.02.2009., 08:21
prilično sam sigurna da se euro novčani u PBZ-u od nedavno ne obračunava po srednjem. osoba koju poznajem je došla s eurima, prvo su promijenili u kune po prodajnom, pa opet u eure po kupovnom... u startu izgubila dosta... kao sad im je to najisplativiji fond pa ne daju više po srednjem, bla bla :)
ovo je bilo mislim u 11. mjesecu.

mislim da je ovdje u pitanju neznanje službenika/ice na šalteru. Valja pročitati statut fonda. meni su mijenjali po srednjem, doduše ne u 11/08 nego znanto rnaije, ali ako s enije mijenjao statut nema nikakve veze kada

općenito ne shvaćam to mijenjanje u kune kad kupuješ. ako imam eure, stavljam u eurski fond, zašto ne mogu staviti eure i kad prodam dobiti te eure uvećane za rast/pad? vrijednost fonda izražena je u eurima.

zato jer je kuna zakonsko sredstvo plaćanj u Hr a ne euro. imaš jedino pogodnost zamjenepo srednjem tečaju

Trazim_auto
25.02.2009., 16:18
Evo, prebacio sam novce u PBZ Euro Novčani fond. Stvarno obračunavaju po srednjem tečaju, jedino treba pripaziti na izlaznu naknadu od 1% pri izlasku iz fonda (obračunava se za razdoblje ulaganja kraće od 30 dana).
Isto tako, ispisana vrijednost u kunama je prema tečaju od prethodnog radnog dana (piše točno datum). Naime, gledam danas tečaj i vidim da je EUR od jučerašnjih 7,48 (prodajni tečaj) porastao na 7,5 i očekujem da će mi vrijednost u kunama porasti, kad ono pad :eek:. Stvar je jasnija kad se vidi da je u petak EUR bio po 7,53 a jučer 7,48 (odnosno, odgovarajući omjer je i kod srednjih tečaja; nekako pratim prodajni).

chuu
27.02.2009., 18:35
hmhm onda stvarno ne znam...

jer kad sam ja osobno uplaćivala službenica je preda mnom zvala kao "centralu" (još mi se nikad nije dogodilo da uplatim u bilo koji fond a da se ne zove "centrala":)), koja je potvrdila da više ne ide po srednjem za eurski, i još mi je kao objasnila da je to zato što im je to sad najisplativiji fond, bla bla, i onda sam ja zbog toga se ipak odlučila na kunski novčani. prijatelj je uplatio u novčani (na drugom šalteru) i znam da smo računali da je u startu na tečaju izgubio oko 6 eura... hmh. sad do koga je, ne znam.

ali hvala na objašnjenju :)

nulakuna
28.02.2009., 13:29
Ako u banku dođeš s eurima i želiš uplatiti u neki fond, službenica ti te eure mora prvo ili staviti na devizni tekući ili pretvoriti u kune. Ako staviš na devizni tekući pa s njega prebaciš u fond ide po srednjem tečaju. A ako prvo mijenja u kune ide po kupovnom a onda u fond po srednjem tečaju. Ako nemaš devizni tekući mora biti druga opcija, tako da u konkretnom slučaju ne mora biti da je službenica pogriješila ili namjerno zahebala.

shef Sale
28.02.2009., 14:32
Da.
To je najveći zaheb kod deviznog fonda, što ne možeš devize direktno uložiti u njih već je potrebna dvostruka konverzija, prvo iz devize u kune, a potom s kuna u devize. Najbolje je direktno kune u devizni fond, ipak je samo jedna konverzija.

chuu
01.03.2009., 23:53
da, samo stvar je što imam devizni, i žena je imala uvid u sve moje račune, i nije nikad pitala imam li devizni... ma ok, hvala svima na informacijama :), saznala san nove detalje :).