View Full Version : Déja vu
Vrlo cesto mi se desava da imam dejavue. Evo, bas jucer kupim jedan specificni dio elektronike i sjetim se kako sam tu scenu di vadim iz kutije i vidim prvi puta vec vidio jednom u snu, prije nekog vremena. Zapamtio sam taj detalj jer rijetko sanjam da se sjecam sto sam sanjao, a kad sam ovo sanjao sam bio zbudjen pa mi je ostalo nesto sna u sjecanju. I evo, povratio mi se san iz sjecanja kad sam ugledao scenu
neznam, cudno se osjecam kad vidim takvo sto...
Baphomet
18.03.2004., 13:29
Koliko sam ja to proučavao...najbliže objašnjenje jest da to ima veze sa nekim kemijskim poremećajima u mozgu.
znaci imam sje*anu kemiju u glavi i zbog nje katkad vidim djelice dogadjaja iz buducnosti... :rolleyes:
Baphomet
18.03.2004., 14:11
Ges kaže:
znaci imam sje*anu kemiju u glavi i zbog nje katkad vidim djelice dogadjaja iz buducnosti... :rolleyes:
A vid vraga...a ja mislio da se radi o "već viđenom" a ne o "neviđenom što će se tek desiti"
Baphomet kaže:
A vid vraga...a ja mislio da se radi o "već viđenom" a ne o "neviđenom što će se tek desiti"
ok, same shit sa vremenskim pomakom. Poanta je da se desilo nakon sto se vidlo
Baphomet
18.03.2004., 14:57
Dok god taj san (koji će se desiti) nije prije toga konkretno zapisan na neki fizički medij ja ti u to ne vjerujem.
Mozak je u stanju izvoditi svakakve trikove.
jimmy jazz
18.03.2004., 15:20
Baphomet kaže:
Dok god taj san (koji će se desiti) nije prije toga konkretno zapisan na neki fizički medij ja ti u to ne vjerujem.
Mozak je u stanju izvoditi svakakve trikove.
thats it..il zajebe ;)
puno puta se desi da si covjek misli da je to vec sanjao ili vidio..jednostavno krivo spojena asocijacija ,)
:eek: onda ja ima je*eno mnogo krivo spojenih asocijacija
jimmy jazz
18.03.2004., 15:42
a moze i biti da imas neke veze s astralom.
al ne kuzim konstrukciju tipa "vrlo cesto mi se deshava dejavu, ali vrlo rijetko zapamtim kaj sam sanjal". kaj sad? odluci se. ili koga ti tu zajebavash. :D
anyway, ak i imas vezu s astralom, to te ne bi trebalo zbunjivati, od tog nemas nikakve prakticne koristi. osim da se pocnes interesirat za to i skuzis da nema prakticne koristi.
Samo se otprilike sijećam znanstvenog objašnjenja da je riječ o nekom kašnjenju procesa u mozgu (neka kemija dakle) pa ti se učini da si ono šta upravo gledaš vidio ranije. Okom ugledaš, zaboraviš i par desetinki sekunde ponovo percepiraš...
Ja sam isto citala da je to neuroloski poremecaj.
parsifal
18.03.2004., 22:40
Ges kaže:
ama kako ti nije jasno da je to tvoje budjenje:)
to te morpheus pokusava kontaktirati u tvom snu za koji mislis da je zivot -a ti si zabrinut i fantaziras o ko zna cemu
vrijeme je da se pocnes pitati i rjesiti tajnu matrixa
tj odgovori i DOZIVI
TKO SI TI
STO SI TI
da li ces odabrati
RED oli BLUE pill
tj da li ces odabrati vjerovati da je sve ovo oko tebe stvarno i kupiti sutra sportske novosti ili vjesnik i gledati filomve misleci da je to samo fantazija...
ili ces naci nacina da kontaktiras ''morpheusa'' koji preko deja vu, sinhroniciteta, filam matrix, spocka iz star treka, buddhe ,stalno pokusava dozvati te ...
i saznas tko si ti i kako izaci iz sna
ma i ja sam cuo da se radi o tromosti mozga i stvarno je moguce...kako sam si ja objasnio evo..
mozag se ulijeni pa onda vidi isti sliku jednom zamagljeno do pola ,pa onda odmah zatim ponovi istu u cjelosti ,pa odtuda osjecaj da si to vec vidio ,a u biti i jesi samo ne do kraja ...onak malo zatrokira .ko kad zablokira video pa ga trknes pa nastavi..nije bas nesto misticno i uzima gust u tim jos uvijek svi misle tako posebno misticnim trenucima ..al jeb
Pretpostavka je : budući imamo dugoročno i kratkoročno pamćenje i podaci nam se svrstavaju pod njih , onda taj podatak umjesto da ode u jedna od njih (ne sjećam se sad točno koji) ode u ovaj drugi i onda imamo osjećaj već viđenog, dakle sve je na kemiji i neuronima...
Prije mi se to češće događalo ....sad rijetko!
Nemruth Dagi
19.03.2004., 08:31
kisha kaže:
Prije mi se to češće događalo ....
............jednog dana u jednoj dalekoj zemlji, izgubili smo se u starom gradu.
Glupi turisti...možeš ih zavesti....koze za deranje novčanika......
hodamo po sklopu uskih uličica......tipičan istočni pazar....nepoznati jezik..... loša francušina.....koga pitati....medini
nikad kraja.....sve ulice iste, labirint istih............
i sjećanje...ideš lijevo, pa skreni desno, pa tri uličice ravno......mali trg, pa opet ravno lijevo, opet lijevo i evo vani smo
pitam ga, pa kako ti je to uspjelo.......?
odgovara deja vu
ti muški, nikad ne znaš kad će proraditi njihova tromost mozga
:raspa:
tikvica
25.03.2004., 22:14
ma to ti se događa jer ti je život postao monoton
:s :s :top: :top: Parsifal...
Jedamput sam imao tako snazne Dejavu--e (tokom par dana) da sam se znap svako malo zapitati da li sanjam ili ne, jel se to vec dogodilo ili nije---- i u snu i u javi sam se zapitivao....
Ko da sam "bio izdignut" iz svakodnevnice
valentina
30.03.2004., 21:11
Ges kaže:
Vrlo cesto mi se desava da imam dejavue. Evo, bas jucer kupim jedan specificni dio elektronike i sjetim se kako sam tu scenu di vadim iz kutije i vidim prvi puta vec vidio jednom u snu, prije nekog vremena. Zapamtio sam taj detalj jer rijetko sanjam da se sjecam sto sam sanjao, a kad sam ovo sanjao sam bio zbudjen pa mi je ostalo nesto sna u sjecanju. I evo, povratio mi se san iz sjecanja kad sam ugledao scenu
ja sam otvorila topic "predosjecaji" pa mi se neki ismijavaju, sto reci....
kuzim te...
Oleander
31.03.2004., 00:08
valentina kaže:
ja sam otvorila topic "predosjecaji" pa mi se neki ismijavaju, sto reci....
kuzim te...
Vjerovatno zato što si ga otvorila na krivom podforumu ;)
Ma ismijali bi ga mi i ode :zubo:
Mljacko
31.03.2004., 11:01
Da, vrlo jednostavna pojava...
Svaka nova informacija najprije odlazi u kratkoročno pamćenje.
Uvjet da bi ušla u dugoročno je da ju ili ponavljaš ili kodiraš (povezuješ sa drugim sadržajima, stavljaš ju u određeni kontekst)
Deja vu je poremećaj kad (u jebo te, sad mi se desio dok ovo pišem:eek::eek::D) informacija "zaobiđe" kratkoročno i direktno šusne u dugoročno.
Pa si ti briješ da si to već vidio...
Nikakav Morpheous nije posrijedi:D
BlueMoon
09.05.2004., 17:26
a šta ako lik nije nikad prije kupovao taj komad elektronike???kako ga se onda može sjetiti:confused:
a šta kad prvi put dođeš u neki grad, pa hodaš i znaš kud češ doći, pa dođeš tu kud si znao da češ doći, pa ugledaš kuću koju si znao da češ ugledati, pa znaš kako ta kuća izgleda iznutra...
hamara kaže:
a šta kad prvi put dođeš u neki grad, pa hodaš i znaš kud češ doći, pa dođeš tu kud si znao da češ doći, pa ugledaš kuću koju si znao da češ ugledati, pa znaš kako ta kuća izgleda iznutra...
e, ja sam nešt konto uplatit neku srećku, loto i pizdarije, ajd pošalji na PM ono, neznam, prvih šajaznam recimo npr. 7 brojeva koji ti padnu na pamet..
:D
Elektra
10.05.2004., 14:51
lahor kaže:
Ja sam isto citala da je to neuroloski poremecaj.
Meni se to čak vrlo često dešava .. jel se trebam zabrinuti? :confused:
Aphex kaže:
e, ja sam nešt konto uplatit neku srećku, loto i pizdarije, ajd pošalji na PM ono, neznam, prvih šajaznam recimo npr. 7 brojeva koji ti padnu na pamet..
e da stvar hoda u tom smjeru uplatila bih sama! :D
misery-
11.05.2004., 08:43
ja sam nešto čitala da se radi o 'zbrčkanoj' asocijaciji. znači, ako imaš deja vu dok pričaš s nekim o nečemu, vjerojatno si s nekim već pričao o tome ili nešto slično, i s tom osobom prije pričao pa ti se to pomiješalo..
a bilo je i nešto o snovima, al u to se rađe ne bih petljala:o
p.s. imam i ja deja vue i to često, al se trudim ne obraćat pozornost..
Hmm.. zasto se dežavujovi cesce dogadjaju kad se vise meditira isl, kad je um mirniji, kad je coek bistriji i prisebniji... ako je to neki kurschluss u mozgu bilo i logicnije da se desava u nekim "zbunjenijim" stanjima, ne? :zubo:
Ma zanimaju me vaše godine? ,ćini mi se da je osječaj poznatosti (već doživljen) ali definitivno ima veze s mladošču ,starosti kako hočete;) ,za neke ekstreme još bi rekao hm vidovitost?!
Čudan je taj naš mozak ,a još kažu da nam je produktivnost mala hehe:cool:
Ma s mladoscu ima veze jer se ljudi jos jednostavno nisu tolko uvaljali u svjetovan zivot, nije im um potpuno okupiran obitelji, poslovima itd. Ako je um stalno u pokretu to se puno rijedje desava nego kad je miran i okupiran "samim sobom".
Sto ce reci opet su zene krive :lol:
a što kad su žene te koje doživljavaju takve senzacije ?:D
TRINITY: A deja vu is usually a glitch in the Matrix. It happens when they change something.
carobnica
04.06.2004., 14:01
zagor kaže:
TRINITY: A deja vu is usually a glitch in the Matrix. It happens when they change something.
Danas sam kliknula na podforum Duhovnost i ucinilo mi se kao da sam vec citala teme koje su na prvoj strani. Zapravo nije to prvi put da sam imala takav osjecaj. Vrlo cesto mi se dogada? Da ne vjerujem u deja vu pomislila bih da stalno lupamo praznu slamu :)
tequila
05.06.2004., 12:56
Ges kaže:
slazem se sa ostalima o neuroloskom objasnjenju...mislim ispitano je itd
ali imam isto iskustvo sa deja-vu
plesem s deckom na livadi pored nekog spomenika
odjednom deja-vu kao ono ovo sam vec jednom dozivjela
poslije nekoliko min shvatim Heej to sam zapravo sanjala zato se i sjecam
ovo je bio prvi i zadnji put svi ostali deja-vui su bili obicni
neznam...
zagor kaže:
TRINITY: A deja vu is usually a glitch in the Matrix. It happens when they change something. :top::top:
Najpozitivnije shvaćen termin jer se koristi kao upozorenje - inače vrlo mali broj stvarnih takvih doživljaja i ovaj navedeni termin uključuje podsvijest.
istina jeste da se većinom o podsvijesti radi.
interesantno je zašto ljudi kad nam se sa nekom ženom dogodi matrix to brzo potisnu, odmah navalimo u vezu. :D
RzBrzotrz
30.08.2004., 16:07
Ges kaže:
stono bi se reklo: budna svijest je "sputana" dimenzijama koje je okruzuju, za podsvijest ne postoji prostor/vrijeme, tako da je "sve i svagda" ... a u snovima, "radi" nam samo podsvjest navodno...
spajanje "budne" i "uspavane" dogodi se kemijskom reakcijom nehoticnog "spajanja" podrazaja ("prepozna se" culni dozivljaj)...
ne slusajte me, baljezgam svasta :D :)
Mr. Generator
30.08.2004., 21:16
Možda su upitanju neki temporalni poremećaji u svetu, a možda postoji matrix pa svaki put kad se dogodi neka promena u matrici mi doživimo deja vu!:W
Vorkosigan
31.08.2004., 09:44
To mozak šteka, slika preskače. Jako me uznemiri svaki put, jer se uplašim da mi krepava neki komad hardwarea, ili da mi je software postao nepouzdan. Uopće ne volim te stvari
category
29.09.2006., 23:21
Što kažete na deja vu? Pretty fuckin awesome, ha? :top:
Možda i ne spada toliko u granu filozofije ali ima se dosta razglabati o njemu na tom području.
Negdje oko 70% ljudi je iskusilo deja vu bar jednom u životu.
Neki vjeruju da je deja vu zapravo memorija snova ili neizravni dokaz da reinkarnacija ipak izvediva i da su to sjećanja na naša prošle živote.
Nedavno mi se frendici desio slučaj u kojem je cijeli dan osjećala taj fenomen te je u određenim trenutcima znala što će točno netko reči ili gdje će otprilike ići, bila je totalno potresena i mislila je da je to sve vidjela o snovima. Može li se deja vu koristiti kao neko proricanje budućnosti i općenito kao nešto što bi nam puno pomoglo u shvaćanju svoje persone ili je to samo beznačajni fenomen u kojem treba uživati taj sekund i brže bolje zaboraviti? :p
dokholivud
30.09.2006., 00:20
nemam pojma o psihologiji, ali koliko mi se cini to se moze objasniti...po mojoj spoznaji radi se o tome da mozak primi impuls nekakav vizualni podražaj, ali radi xy razloga mozak ga ne uspije procesuirati u vremenu već se taj doživljaj izravno sprema u dio za pamćenje. U trenutku kad prvi slijedeći impuls dođe, automatski se taj prvi "neprocesuirani" dozivljaj priziva iz memorije te se stvara dojam već doživljenog. dakle onako laički u stvari radi se o malom kratkom spoju, cijela stvar je nešto kao fatamorgana - budi maštu, ali je objašnjiva.
nadam se da ti je barem koncept zanimljiv, osobno ne znam od kuda mi to (deja vu?:) mislim da je s faxa nesto ostalo...
lp, :)
category
30.09.2006., 01:21
Ali to ne ukazuje na razlog zbog kojeg se može skoro cijeli dan znati unaprijed kao što je bilo u slučaju moje prijateljice.
Ona je mogla ili znati što će netko točno reči par sekunda prije ili zapravo nije ali je dobila neki prejaki uvjeravajući osjećaj da zna. Spika je u tome da je ona to sanjala i mislila o tome prije nego se to desilo a baš taj osjećaj deja vua ju je podsjetio na to. Neznam baš koliko je to objašnjivo. :misli:
Zašto bi to bio fenomen? Sve je fenomen. Sve.
Elerion
30.09.2006., 17:11
Ja dejá vu doživljavam kao preuzimanje doživljaja od strane druge osobe. Cijeli svijet smatram snom. U stvarnosti (mojoj) sve je tamno. Nema svjetla. Nema nade. Zatvorenih očiju, svi se ljudi drže za ruke. Energija (osjećaji) kruži oko nas. U jednom trenutku, neočekivano, "ulazi" u jednog čovjeka. No, budući da se svi držimo za ruke u savrešnom krugu, prelazi s jednog na drugog čovjeka. Zato se događa dejá vu. Netko tko je prije deset minuta, ili sat vremena, ili godinu dana, prošao istim putem kojim mi prolazimo, prebacio je tu energiju na nas.
Oprostite na tolikoj filozofiji, jer sam ju strašno duboko razradio. Dapače, pišem i roman temeljen na tome. Na mom poimanju dejá vua.
Psihološki gledano, nisam upućen dovoljno u to "prostranstvo". No, vjerujem da signal koji putuje iz očiju do mozga, ponekad "zaluta" i percipira neku osobu, stvar ili pojavu kao nešto "već viđeno". Iako je to dublje no što izgleda na prvi pogled...
Ali to ne ukazuje na razlog zbog kojeg se može skoro cijeli dan znati unaprijed kao što je bilo u slučaju moje prijateljice.
Ona je mogla ili znati što će netko točno reči par sekunda prije ili zapravo nije ali je dobila neki prejaki uvjeravajući osjećaj da zna. Spika je u tome da je ona to sanjala i mislila o tome prije nego se to desilo a baš taj osjećaj deja vua ju je podsjetio na to. Neznam baš koliko je to objašnjivo. :misli:
Meni se jednom dogodilo da sam u istom snu sanjao nekoliko nepovezanih snova. Svi su se obistinili idući dan... Osjećaj je bio grozan. Kao da sam ostao zaleđen u vremenu... Trnci. Nešto neponovljivo, a opet tako učestalo. Neke stvari na ovom svijetu zaista nisu objašnjive, neke jesu, a neke su stvorene da se ne objašnjuju.
deatwin
30.09.2006., 18:46
nemam pojma o psihologiji, ali koliko mi se cini to se moze objasniti...po mojoj spoznaji radi se o tome da mozak primi impuls nekakav vizualni podražaj, ali radi xy razloga mozak ga ne uspije procesuirati u vremenu već se taj doživljaj izravno sprema u dio za pamćenje. U trenutku kad prvi slijedeći impuls dođe, automatski se taj prvi "neprocesuirani" dozivljaj priziva iz memorije te se stvara dojam već doživljenog. dakle onako laički u stvari radi se o malom kratkom spoju, cijela stvar je nešto kao fatamorgana - budi maštu, ali je objašnjiva.
nadam se da ti je barem koncept zanimljiv, osobno ne znam od kuda mi to (deja vu?:) mislim da je s faxa nesto ostalo...
lp, :)
Nešto vrlo slično ovom objašnjenju - izjavila je i neurologica, nakon što sam je pitala zašto joj je toliko važno da li ja imam DJV ili nema, koliko često, koliko u zadnje vrijeme, u kojem trajanju.......
Uglavnom, u skraćenom obliku, riječ je o "kuršlusu" u našoj centrali/mozgu....
Nešto vrlo slično ovom objašnjenju - izjavila je i neurologica, nakon što sam je pitala zašto joj je toliko važno da li ja imam DJV ili nema, koliko često, koliko u zadnje vrijeme, u kojem trajanju.......
Uglavnom, u skraćenom obliku, riječ je o "kuršlusu" u našoj centrali/mozgu....
Pa, ne znam bih li se baš složila, da je riječ o "kuršlusu". Naime, ja imam posve drugačija iskustva, koja su daleko od toga. Bez ikakvog "kratkog spoja" mi se događaju vrlo konkretne stvari i događaji. Naime, u više navrata mi se događalo, da odem u nečiju kuću, naprimjer, prvi puta i po svim zakonitostima bi mi sve to trebalo biti nepoznato. Međutim, nije. Točno "znam" gdje je kuhinja ili kupaonica, ili krenem hodnikom i tražim jednu sasvim određenu sliku, za koju "znam" da visi na kraju hodnika, iznad tegle sa cvijećem. Ili pratim razgovor nekolicine ljudi i točno znam što će tko reći u kojem trenutku i čini mi se kao da gledam reprizu nekog filma iz prošlosti, iako filma zasigurno nikad prije nije bilo.
Meni je to jako zanimljivo promatrati i vidjeti, kamo sve to vodi.:)
Elerion
30.09.2006., 20:55
Pa, ne znam bih li se baš složila, da je riječ o "kuršlusu". Naime, ja imam posve drugačija iskustva, koja su daleko od toga. Bez ikakvog "kratkog spoja" mi se događaju vrlo konkretne stvari i događaji. Naime, u više navrata mi se događalo, da odem u nečiju kuću, naprimjer, prvi puta i po svim zakonitostima bi mi sve to trebalo biti nepoznato. Međutim, nije. Točno "znam" gdje je kuhinja ili kupaonica, ili krenem hodnikom i tražim jednu sasvim određenu sliku, za koju "znam" da visi na kraju hodnika, iznad tegle sa cvijećem. Ili pratim razgovor nekolicine ljudi i točno znam što će tko reći u kojem trenutku i čini mi se kao da gledam reprizu nekog filma iz prošlosti, iako filma zasigurno nikad prije nije bilo.
Meni je to jako zanimljivo promatrati i vidjeti, kamo sve to vodi.:)
Ili šećeš ulicom kojom nikad prije nisi šetao, i točno znaš gdje se što nalazi... Jer si upravo tu ulicu vidio u snu, a i ne mora biti san, već jednostavno - znaš. Znam na što misliš, jer se većini dejá vu čini "kaotičnim". Međutim, on uopće nije takav. Samo se treba na njega priviknuti.
ovak:
Jedno od objašnjenja je da ti se optički živac iz jednog oka malo "zaštopa" (radi se o infatetimalno malenom djeliću sekunde) i odjednom u mozgu dobivaš sliku na slici i s time osječaj da je nešto već viđeno.
Drugo: naš mozak je velika baza podataka... u njemu su pohranjene mnoge informacije i nekad je moguće da jedan naš pokret vrati sačuvanu memorije iz povijesti istog takvog jednog pokreta i onda imam osjećaj da se zbiva nešto već doživljeno. (Bergsonova filozofija: vrijeme nije jednodimenzionalno i nepovrativo)
Ovo su ovako više znanstvena objašnjena ovog fenomena i kad se razumno gleda na to djeluju čist uvjerljivo :D
Ali... to ne objašnjava trenutke kada znamo točno tko će što reći i kada... ili kada sanjamo da se nešto događa i onda kasnije saznamo da se to stvarno desilo u istom onom trenutku kada smo to sanjali... ;)
ovak:
Jedno od objašnjenja je da ti se optički živac iz jednog oka malo "zaštopa" (radi se o infatetimalno malenom djeliću sekunde) i odjednom u mozgu dobivaš sliku na slici i s time osječaj da je nešto već viđeno.
Gle, ali meni ta teorija ne drži vodu. Naime, zašto? O.K., ajde, "zaštopa" mi se živac u oku i pojave se slike. To razumijem. Ali ovo što se meni događa pod DEJA VU, nisu nepovezane slike već fizički viđenih stvari, već SPOZNAJA, odnosno ZNANJE na nekom nivou, koje mi omogućava da se bez greške gibam u prostoru kojeg nikad nisam vidjela, nisam o tome čitala, i posve mi je nepoznato, a ipak znam gdje je što.
Po mojem, ili je to stvar informacija postojećih u astralnom nivou s kojim je naša podsvijest kolektivno povezana i crpi informacije, ili je pak zaista u pitanju jedna druga, smionija teorija od toga.:) ... o kojoj trenutno ne bih.;)
Ili šećeš ulicom kojom nikad prije nisi šetao, i točno znaš gdje se što nalazi... Jer si upravo tu ulicu vidio u snu, a i ne mora biti san, već jednostavno - znaš. Znam na što misliš, jer se većini dejá vu čini "kaotičnim". Međutim, on uopće nije takav. Samo se treba na njega priviknuti.
:top: Upravo to! I, imaš pravo, tu nema ništa kaotičnog, naprotiv, sve je jasno, logično i povezano.
jebate a da vidite kokain sta radi! :rofl: :rofl:
category
03.10.2006., 22:31
Taman neki dan čitam da pretjerana deja vu iskustva uzrokuju gubitak pamćenja i da neki lik tamo počinje sve više istraživati pa da će uskoro labaratorijski izazvati osjećaj deja vu-a na pacijentima i bla bla...
Taman neki dan čitam da pretjerana deja vu iskustva uzrokuju gubitak pamćenja i da neki lik tamo počinje sve više istraživati pa da će uskoro labaratorijski izazvati osjećaj deja vu-a na pacijentima i bla bla...
Hm... i sad se ja čudim, što zaboravim što sam jučer imala za ručak...:zubo:
Elerion
04.10.2006., 14:42
Ne mora značiti da gubitak pamćenja dolazi zbog dejá vua, ali ja sve više primjećujem da zaboravim sve čim osjetim taj -- brrr -- osjećaj. Nadam se da se to neće ponavljati, ali zaista je istina. Jednostavno se koncentriraš na taj osjećaj i zaboraviš na ono što si do prije sekundu mislio. :misli:
OneManArmy
05.10.2006., 21:18
Jeste li kad razmišljali da je možda deja vu fenomen matrixsa u kojem živimo?
OneManArmy
07.10.2006., 11:52
ne
Kakvo pitanje takav odgovor :zubo:
Al ja jesam i ponekad mi se čini da je u stvari sve copy/paste :hebemu:
nika007
18.10.2006., 00:37
puno puta mi se to dogodilo, nekad čak toliko učestalo da me pomalo i počelo plašiti!! nemam pojma kak dolazi do toga, ali mi se i na kraju počelo sviđati, nekak se močno osjećam! sve u svemu dosta interesantna pojava :D
Skattemus
18.10.2006., 00:46
ne znam je li deja vu ali meni se u zadnje vrijeme pocelo desavati da neke stvari znam koje ne bih nikako mogla znati, npr - decko me nazoveda navratim po njega do frenda
i ja u tom trenutku pocnem misliti kak nisam nikad pitalajel taj frend ima sestru
i dodjem tamo,njegova sestra sjedi
kasnije,decka netko nazove i ja imam feeling da netko zove da kaze nesto vezano uz policiju
on poklopi....i ispostavi se da je bilo to da je frenda pokupila murija
pricam s nekim i znam po par min prije sta ce on reci kad zavrsava recenicu
probudim se ujutro s osjecajem da ce mi decka zvat s posla da dodje raditi dan ranije
i nakon deset min on dodje - e zvali su me s posla moram doc u nocnu umjesto u jutarnju
jel sad i ovo deja vu
Superskeptik
18.10.2006., 01:55
Djea-vu je jednostavno slektivna memorija i "efekt strška".
Mozak doživljava deja-vu kad se jedno od deset/sto/tisuću predviđanja pogodi ili se snovi podudare sa događajima toga dana i to mozak zapamti, dok sva ostala pogrešna predviđanja ne zapamti upravo zato jer se nisu ostvarila (pa nije bilo efekta strška)...
Desilo mi se to jednom na faxu i bilo je stvarno jezovito, a i drugi se me gledali kako to mogu sve znat' ako nikad nisam bio u toj kući (a bilo je "očito" da jesam bio) i ne poznajem vlasnika (koji živi tu od prije mog rođenja)...
BTW, još nisam siguran da li je taj moj prijašnji posjet kući bio samo podudarni san ili stvarno sjećanje (sjećam se/sanjao sam da sam pomagao nositi namještaj). Ali ne razbijam glavu previše time...
maniche
18.10.2006., 07:53
samo cekam da se pojave "oni koji znaju istinu" i pocnu o tome kako je deja vu rezultat mjenjanja programa matrice:D
preklapanje paralelnih realnosti...
Cijanid
19.10.2006., 00:12
Katkad sam znao i po cca 5 puta na dan doživjeti Deja Vu!
Ali mislim da je to samo osjećaj! Ili nije? U svakom slučaju čudno je!
Endimion17
19.10.2006., 00:35
česti doživljaju déjà vu-a mogu značiti (ponekad) skori napadaj epilepsije.
s tim da napadaj epilepsije ne mora biti ono bacanje i grčenje (to je ekstremni) nego može biti i vrlo blagi.
vrlo blagi napadaj je sličan medicinskoj auri, a medicinska aura je skup simptoma koji se pojavljuju prije migrene. tada osoba ima optičke halucinacije, kao i olfaktivne i auditorne. dakle, vidi stvari kojih nema (recimo bljeskove, crtice, kugle, aure, tragove pomičnih predmeta), mirise koji nemaju izvor, zvukove koji nemaju izvor.
ništa to nije čudno ni rijetko.
ali najčešće su strške.
i ja sam jednom imao dan kad sam imao oko 4 déjà vu-a i dobro sam se preplašio (The Matrix) :)
deja vu mi se desava jako cesto, i osobno mi je jako zabavan...
sva ova znanstvena objasnjenja imaju jako puno smisla, i vjerovatno su istinita, ali meni se definitivno najvise sviđa objasnjenje iz matrixa :)
s tim da napadaj epilepsije ne mora biti ono bacanje i grčenje (to je ekstremni) nego može biti i vrlo blagi.
vrlo blagi napadaj je sličan medicinskoj auri, a medicinska aura je skup simptoma koji se pojavljuju prije migrene. tada osoba ima optičke halucinacije, kao i olfaktivne i auditorne. dakle, vidi stvari kojih nema (recimo bljeskove, crtice, kugle, aure, tragove pomičnih predmeta), mirise koji nemaju izvor, zvukove koji nemaju izvor.
ali najčešće su strške.
i ja sam jednom imao dan kad sam imao oko 4 déjà vu-a i dobro sam se preplašio (The Matrix) :)
wow :eek: šta si ti neki medicinar?! meni si, izgleda, objasnio deja vu fenomen, a i neke druge stvari. Jel bi mogao malo detaljnije to objasniti budući da mi se sve to događalo prije napadaja migrene. E, da, Normall, ako ovo čitaš, medicinska aura koju End. spominje objašnjava samo dio stvari-nikako SVE
Aerial_51
19.10.2006., 14:46
Evo jedna kvazipseudoznanstvena diskusija na kojoj moram reći da sam na strani alternativaca :) (iako ne ni približno nabrijan)
Ako bi ikad radio listu stvari po kojima je moj život čudan, onda bi se na toj listi našli déjà vu-i. Ne pucaju me svakodnevno, dapače relativno rijetko, ali, brate, kad me pukne... ono. pukne me :)
Bilo ih je do sad barem 4-5 (bilo ih je i više, ali se samo ovih sjećam) kod kojih sam trenutak doslovce opet proživljavao.. nemam pojma, totalno čudan osjećaj.... nije samo ono "slično mi se dogodilo", nego "BAŠ OVO mi se već dogodilo". Sve, od predmeta kraj mene, riječi koje ljudi izgovaraju, mirisa u zraku, SVE mi je bilo već poznato... weird :confused:
normall
22.10.2006., 16:23
.. da, Normall, ako ovo čitaš, medicinska aura koju End. spominje objašnjava samo dio stvari-nikako SVE
Objašnjava SVE !
Epilepsija je i u medicini teško objašnjiv neurološki poremećaj s bezbroj simptoma.
Uglavnom, smatra se da se događa zbog nepravilnog oslobađanja el. impulsa u neuronima.
Ti možda imaš petit mal oblik epi napada kojega čovjek može imati godinama da ga i ne primjeti jer se slabo manifestira pa se zna pripisati nekakvim drugim poremećajima.
Najteži je grand mal to su epi. napadi koje ljudi općenito smatraju za epilepsiju teški grčrvi, pjena iz usta, ukočenost, trzanje itd.
Postoje i parcijalni tipovi TEBI MOŽDA NAJZANIMLJIVIJI kojima "može " prethoditi neodređen osjećaj neugode u trbuhu, osjetilne halucinacije kao deja vu , viđenje aure, migrene itd. ;)
Svi su doživjeli deja vu , no nitko ne zna ništa o prošlost konkretno, budućnosti, hajde vidjelice, vilenjaci, dežavu majstori recite nešto konkretno, pomozite nekome sa svojim vančulnim spoznajama, vrtite se u krug i na kraju hop-skok do prve bolnice :o :o
FEMMEFATALE
22.10.2006., 17:50
meni su se dogadjali de-ja-vu-i ( kako ih volim zvat ;)) ali je to bilo davno u srednjoj skoli, sad vise ne. i nisu me uopce uplasili, naprotiv to mi je bilo kao nesto normalno. ali najvise se manifestiralo kroz snove, znala sam ih u detalje i to me bas zabavljalo hahaahh dodjes u skolu i znas unaprijed sta ce te profa pitat kad pocne ispitivanje, hehe mozda smo podlozniji takvim stvarima kad je covjek mladji..neznam, samo sad koliko se god trudila to ponovno "imat" nepolazi mi za rukom! gdje sam pogrijesila??? hm..
Postoje i parcijalni tipovi TEBI MOŽDA NAJZANIMLJIVIJI kojima "može " prethoditi neodređen osjećaj neugode u trbuhu, osjetilne halucinacije kao deja vu , viđenje aure, migrene itd. ;)
Lijep pokušaj znanstvene obrade pojave zvane DEJA VU! Daj mi, molim te, znanstveno obrazloži slijedeće iskustvo: Prvi puta dolazim u nečiju kuću. Nikada je nisam vidjela, ne poznajem ljudi i vidim ih prvi puta. Nitko mi nikada nije pričao ništa o njima, a još manje o tome, kako kuća izgleda, niti koja je po redu u ulici kojom se vozimo. Pouzdano "znam" da je to ta kuća, kada se nađem u njoj, točno "znam" kamo vode koja vrata, i što se nalazi u kojoj sobi.
Inače, moj EEG je apsolutno u redu, da ne bi bilo zabune.:rofl:
Svi su doživjeli deja vu , no nitko ne zna ništa o prošlost konkretno, budućnosti, hajde vidjelice, vilenjaci, dežavu majstori recite nešto konkretno, pomozite nekome sa svojim vančulnim spoznajama, vrtite se u krug i na kraju hop-skok do prve bolnice :o :o
Što se ovog tiče, nit se vrtim u krugu, nit imam namjeru posjetiti bolnicu. Samnom je sve u najboljem redu...:zubo: Osobno nikada nisam ni tvrdila da sam vidovita ili da posjedujem kakve nadnaravne sposobnosti, niti se osjećam pozvanom nekome pomagati svojom, kako ti kažeš, "vančulnom spoznajom". To je moj intimni, privatni doživljaj, kojem je sticajem okolnosti, u više navrata prisustvovalo nekoliko ljudi. Ovdje tek dijelimo svoja iskustva na temu DEJA VU i to je sve.;)
ali najčešće su strške.
I'm a dead man. :hebemu:
normall
22.10.2006., 19:57
.. Prvi puta dolazim u nečiju kuću. Nikada je nisam vidjela, ne poznajem ljudi i vidim ih prvi puta. Nitko mi nikada nije pričao ništa o njima, a još manje o tome, kako kuća izgleda, niti koja je po redu u ulici kojom se vozimo. Pouzdano "znam" da je to ta kuća, kada se nađem u njoj, točno "znam" kamo vode koja vrata, i što se nalazi u kojoj sobi...
Ma, to je normalno :rolleyes:
Ti si u stvari u prošlome životu živjela u toj kući, s tim ljudima i što bi se tu imalo znanstveno objašnjavati ;)
Meni je to baš COOL :zubo: :zubo:
Objašnjava SVE !
Epilepsija je i u medicini teško objašnjiv neurološki poremećaj s bezbroj simptoma.
Uglavnom, smatra se da se događa zbog nepravilnog oslobađanja el. impulsa u neuronima.
Ti možda imaš petit mal oblik epi napada kojega čovjek može imati godinama da ga i ne primjeti jer se slabo manifestira pa se zna pripisati nekakvim drugim poremećajima.
Najteži je grand mal to su epi. napadi koje ljudi općenito smatraju za epilepsiju teški grčrvi, pjena iz usta, ukočenost, trzanje itd.
a, ne znam, prema tome su svi koji su doživjeli deja vu imali te parcijalne tipove epilepsije. ne znam, skeptična sam, ne znam ništa ni o epilepsiji, ni o ovom, ni o onom, NE ZNAM više ništa, ali priznajem da koliko-toliko objašnjavaju MOJ doživljaj deja vua jer ja nisam znala što će se dogoditi, tko će što reći i sl. samo sam imala snažan dojam da sam to već negdje vidjela i doživjela. mozak je zanimljiv organ, tako da....
ali opet, kako objasniti to da su neki imali takav doživljaj deja vua da su znali "predvidjet" budućnost? :o
normall
22.10.2006., 20:23
ali opet, kako objasniti to da su neki imali takav doživljaj deja vua da su znali "predvidjet" budućnost? :o
Ja sam isto čitao o navodnom fenomenu, no, u životu sam upoznao jako puno ljudi, godinama sam bio profesionalni glazbenik i kao takav isto upoznao puno ljudi
no, meni je čudno da od nikoga nisam čuo da mu se bilo kakav neobjašnjiv fenomen dogodio u smislu znam sve o ovome mjestu, poznajem sve te ljude a nisam nikada tu bio/la i slično .
Jedino sam čuo od ljudi ono: imam osjećaj da mi se ovo već dogodilo , što ja osobno zanemarim, jer mi to ništa ne znači.
Ne stoji tu ni teza da je ljudima neugodno o "tome" govoriti, jer ja bih prvi "nevjernicima" htio dokazati što znam pa da idiote razuvjerim.
TomislavXP
22.10.2006., 21:02
endimion je sve lijepo objasnio. a vi koji ne doživljavate neurološku aktivnost CENTROM SVAKE VAŠE MISLI, well, too bad for you
4 u jednom danu? To nije Matrix, to je MS Matrix... :cerek:
Endimion17
22.10.2006., 22:03
ma gledajte, smirite se :D
puno deja vu-a u kratkom vremenu je potencijalni znak za opasnost. povremeni nije.
a vi ste ovdje shvatili da je svaki deja vu mala epilepsija.
Occam's razor: jednostavnije je da je svijet koji percipiramo iluzija nalik hologramu nego da svi ljudi u njemu boluju od epilepsije.
Skattemus
22.10.2006., 23:44
onda sam ja ili vidovnjakinja il epilepticarka.)
Endimion17
23.10.2006., 00:31
ta britva je glupost. na nju se pozivaju kad je djelotvorno i kad se rasprava pokušava ugasiti.
Sve mi je jasno. Kao u filmu Contact, kad su zakljucili da je logično da Jodie Foster nije nigdje išla i da joj se učinilo da je bila s tatom na nekoj plaži.
Endimion17
23.10.2006., 00:51
Sve mi je jasno. Kao u filmu Contact, kad su zakljucili da je logično da Jodie Foster nije nigdje išla i da joj se učinilo da je bila s tatom na nekoj plaži.
ono "pozivaj" je trebalo biti "pozivaju", ispričavam se.
a za Contact, da. zbog tog filma (koji mi je jedan od najdražih koje sam ikad gledao) mrzim occamovu britvu.
U filmu je taj znanstveni argument zloupotrebljen, ali meni se čini da bi u slučaju vanzemaljaca vrijedilo obrnuto, da je jednostavnije objašnjenje da je život podjednako zastupljen u cijelom svemiru jer je 'sve živo' ili jer je 'sve oko izvora svjetlosti živo', nego da smo mi na zemlji evoluirali iz ničega u svemiru di isto tako nema ničega...
Cijanid
29.10.2006., 01:15
Znao sam točno da ćete svi napisati ovo što ste napisali! To nije Deja Vu, već DEŽA VUJČETINA :kava:
YankeeZulu
29.10.2006., 14:00
Josh kao mali po 2 do 3 puta mi se na dan javljao "deja vu"....sada jedva....ali sam navik'o na to...a zanimljivo nikad se nisam pitao, zasto i kako se to desava :zubo:
Sve se već dogodilo i deja vu je samo prisjećanje
YankeeZulu
30.10.2006., 12:13
Sve se već dogodilo i deja vu je samo prisjećanje
Ne bih reko...kada sam imao prvi sex doshlo me kao da ponavljam :rofl: :rofl: :rofl: Ali je bio prvi
Ne bih reko...kada sam imao prvi sex doshlo me kao da ponavljam :rofl: :rofl: :rofl: Ali je bio prvi
Jesi TI siguran?
;)
YankeeZulu
30.10.2006., 13:02
Sad ces uvesti dozu sumnje u mene :rofl:
Apsolutno siguran :) Pre bi rekao da se ta pojava desava kada smo nesto ranije sanjali...pa se na osnovu toga javlja taj osecaj..ma neam pojma :D Shta je tu je ;)
converse
31.10.2006., 23:18
neki dan mi se desilo bas to da sam se nasla u situaciji koju mislim da sam davno cak i sanjala..spooky..
Dj Balkan
06.11.2006., 19:09
Ja skoro svaki dan doživim deja vu i da znate počelo mi se to i sviđat mislim guba je znat sta ce se dogodit za par trenutaka.Ali neznam dali bi se taj deja vu osjecaj mogao nekako produbit tako je se predvidi vece vrijeme događaja
ja bih deja-vu obradio okamovom britvom [ne objašnjavaj jedne stvari izmišljanjem drugih]
deja-vu je [kao što je na početku i rečeno] blaga zbrka u glavi kada tekući doživljaj [ili neki njegov fragment] bude *istovremeno* prekopiran i u [arhivsku] memoriju. jedan drugi dio mozga odjednom detektira poklapanje: događaj u tekućoj memoriji se poklapa sa događajem u arhivskoj memoriji i šalje signal uzbune-> deja-vu.
nema potrebe uvoditi pojam "predviđanja" kad se sve lako da objasniti koruptiranom memorijom.
da bi bio pravi deja-vu, subjekt bi morao dokazati tako da svoja navodna predviđanja prvo materijalizira ispisom na papir, pa da se onda promatra da li će se ostvariti.
Mene su ti déjà vu-i prije jako plasili. Nisam ih znala objasniti.
Jer kako prihvatiti buducu situaciju u mirisima, bojama, sklopu recenice, osobama, a prepoznati je kao dozivljenu, a svijest vam govori da to nije nikada bilo!
Sada je prihvacam kao dio mojeg zivljenja, pomirena sam s njom, dapace, postala mi je normala...Pocela sam je razvijati.
Do kuda ce to ici, ne znam. Spremna sam istraziti svoje i njene mogucnosti.
(A tek na polju loto-igrica, to bi bila prava stvar...:D )
Endimion17
07.11.2006., 19:37
ja bih deja-vu obradio okamovom britvom [ne objašnjavaj jedne stvari izmišljanjem drugih]
deja-vu je [kao što je na početku i rečeno] blaga zbrka u glavi kada tekući doživljaj [ili neki njegov fragment] bude *istovremeno* prekopiran i u [arhivsku] memoriju. jedan drugi dio mozga odjednom detektira poklapanje: događaj u tekućoj memoriji se poklapa sa događajem u arhivskoj memoriji i šalje signal uzbune-> deja-vu.
nema potrebe uvoditi pojam "predviđanja" kad se sve lako da objasniti koruptiranom memorijom.
da bi bio pravi deja-vu, subjekt bi morao dokazati tako da svoja navodna predviđanja prvo materijalizira ispisom na papir, pa da se onda promatra da li će se ostvariti.
vrlo dobro objašnjenje. samo ne znam je li tek tako ide. moguće je, takva greška kod "kopiranja" može biti rezultat blagog napadaja.
jednom će se razjasniti.
Ovo je moj primjer od prije par postova:
"Daj mi, molim te, znanstveno obrazloži slijedeće iskustvo: Prvi puta dolazim u nečiju kuću. Nikada je nisam vidjela, ne poznajem ljudi i vidim ih prvi puta. Nitko mi nikada nije pričao ništa o njima, a još manje o tome, kako kuća izgleda, niti koja je po redu u ulici kojom se vozimo. Pouzdano "znam" da je to ta kuća, kada se nađem u njoj, točno "znam" kamo vode koja vrata, i što se nalazi u kojoj sobi.
Inače, moj EEG je apsolutno u redu, da ne bi bilo zabune."
Kako bih ja naprimjer, u tim okolnostima, pisala nekakve zapiske i dokumentirala svoja "predviđanja" ( u navodnicima, jer to nisu predviđanja, već nešto drugo ), kada ni sama nisam znala do određenog trenutka, da će mi sve biti deja-vu, tek kada dođem u blizinu kuće. Moji "dokumenti" su moji prijatelji, koji su živi svjedoci tog događaja. Ali, takve stvari i doživljaje nije potrebno nikome dokazivati, jer tko to nije doživo, i tako neće razumjeti, a još manje vjerovati.
Ovdje se nije radilo o prekogniciji ( predviđanju ) niti o proricanju budućnosti, ovo je bio čisti deja-vu fenomen. Nikada nisam proricala budućnost, niti tvrdila da sam to sposobna činiti. Ovi trenuci deja-vu su posve spontani i nisu ničim namjerno izazvani. No, vrlo su konkretni. Toliko od mene.
kad kažem "zapisati" ne mislim bukvalno na papir, nego imati nekog *spoljnog* [neovisnog] registartora toka događaja [ako prijatelju prije ulaska u sobu kažeš "krevet će biti desno", to se isto priznaje]
bit je u tome da zbog pogrešnog "kopiranja" događaj pada u raniju memoriju, i osoba [sama za sebe] nikako nemože pozdano arbitrirati o *redoslijedu* događaja, upravo zato što se redoslijed događaja rekonstruira iz redoslijeda u memoriji [koji je ovoim fenomenom poremećen]
a ako nije koruptirana memorija [što potvrđuje "spoljni" zapis], onda je ili predviđanje, ili gledanje na daljinu ili prosto telepatsko dijeljenje informacija sa nekim ko je već bio u toj sobi [ovim telepatskim "bežičnim" djeljenjem informacija volim objašnjavati fenomen kada neko gledanjem u fotografiju izgubljene osobe može reći gdje je ta osoba: foto u biti služi samo kao ključ za pretraživanje, a kada se neko telepatski odazove (možda neka nad-svijest) medij može saznati što ga interesira].
dakle, taj deja-vu bi se odnosio samo na korupciju u glavi, a svi ostali fenomeni opažanja [npr ova tri koja sam nabrojio] imaju neka svoja druga imena.
a što se tiče eeg, ovakva koruptirana memorija je nedostižno ispod praga osjetljivosti današnjih uređaja. korupt.memorija je više softverski problem, nego klinički [kakve registrira eeg]
bullseye
08.11.2006., 18:59
To mi se cesto dogada. Jucer, sanjam kako se vozim tramvajem i tamo je pokraj prozora stajao netko, a onda je poceo citati novine. Neki dan opet se vozim sa posla a pokvaren mi auto pa moram na tramvaj. I tamo u kutu, zakleo bih se da je ista osoba kao u snu ,dode na prozor i cita novine.
Mojaljubav
13.11.2006., 22:27
Desilo mi se neznam ni broja prije mi je bilo interesantno sad malo zastrasujuce :)
Nisam ni znao da se to tako zove :) evo jedan 1991 nalazio sam se u Herceg novom dan kad je zatvoren autobuski saobracaj prema bosni iz tog pravca.
Pet minuta ili vise polunesvjesnog stanja bila je rekonstrukcija jednog sna iz 80 i neke proslosti dje se nalazim sa poznatim i nepoznatim ljudima dok okolo padaju granate (RAT) prepoznajem sve ljude sada posto sam ih tu upoznao prijatelj me zove ajde kaze oces ti cijeli dan sjediti ili raditi zeza.
Dok idem sa njim i on mi nesto prica nista ga nisam cuo samo sam mu rekao da sam ja ovo sve vec jednom sanjao i da kidam jos nocas za Bosnu :)Tako da nebi dozivio deja-vu ili san
Te noci nisam otisao ali ujutro jesam preko Titograda Beograda na Bijeljinu usao :)
Koliko ja znam, deja-vu fenomen se po novome u medicini definira kao veliki jaz između oka i dijela mozka koja procesira vidne informacije, sad pošto oko prima neku informaciju, ponekad se dogodi da je mozak obradi brže nego što je mi u istinu vidimo, ali za pra sekundi mi postanemo svijesni viđenoga, ali imamo osjećaj kao da smo to vidjeli, a zapravo jesmo, jer je mozak radio malo brže nego inače...
Sad medicina ne zna zašto se deja-vu fenomen događa, a gore je samo jedno od oblašnjenja...
"Daj mi, molim te, znanstveno obrazloži slijedeće iskustvo: Prvi puta dolazim u nečiju kuću. Nikada je nisam vidjela, ne poznajem ljudi i vidim ih prvi puta. Nitko mi nikada nije pričao ništa o njima, a još manje o tome, kako kuća izgleda, niti koja je po redu u ulici kojom se vozimo. Pouzdano "znam" da je to ta kuća, kada se nađem u njoj, točno "znam" kamo vode koja vrata, i što se nalazi u kojoj sobi.
Inače, moj EEG je apsolutno u redu, da ne bi bilo zabune."
Pa mozak obrađuje vidne informacije prije nego što ih postaneš svijesna, a to se manifestira kao osjećaj kao da ti je sve poznato....
Ja osobno često doživljavam deja-vu, iako mi nije zastrašujuć, ali sam dosta puta znao sanjati realne snove koji bi se drugi dan obistinili, ali ne na sličan način kao u snovima, nego na indentičan...kao mali prozor u budućnost, to mi se događa zadnjih tjedan dana, iako imam i one normalne uobičajeno nemoguće snove...ali ovi realni su kratki, jasni i što je najgore istiniti...to nemogu objasniti...
The_Equilibrist
14.11.2006., 11:56
Kao prvo, ne razumijem ove fore "tko nije iskusio, ne moze razumjeti". Mislim, ok je, samo sto svatko iskusi deja vu tijekom zivota, tako da smo svi upuceni u to.
Nije mi jasno zasto ljudi nisu sposobni ili voljni priznati slucajnosti u zivotu. Zasto svaka ne-sasvim-jasna pojava mora pasti u podrucje paranormalnog. I onda kad netko kaze da se radi o slucajnosti svi dezurni parapsiholozi grabe drvlje i kamenje.
Duhec, u vezi onog dolaska u ulicu i 'znanja' gdje je kuca. Pitam se samo da li bi zapamtila dogadaj da si falila kucu. Ne bi, jednostavno bi promislila "heh, vidi, ipak nije ta" i to bi bilo to. Ljudi cesto imaju "osjecaj" da bi nesto trebalo biti kako oni zamisle. To nije nista neobicno. Ali kad se s vremena na vrijeme dogodi da zamisle upravo onako kakva je i stvarnost onda ne treba tu traziti nikakvu vidovitost. Mislim, pogoditi pravu kucu u ulici s dvadeset kuca, cak ako je ulica potpuno nepoznata nosi vjerovatnost od 5%, sto je sasvim solidno. Da ne govorimo o eventualnom usput pokupljenom podatku o boji, velicini, obliku kuce ili slicnom.
A sto se deja vu-a tice, stvar je da nam je uvijek taj osjecaj naknadan (mislim da postoji posebno ime za osjecaj da ce se nesto ponovno dogoditi). Dakle, cak i u nekim duzim slucajevima, kad deja vu pokriva nekoliko stvari i kad imamo osjecaj da znamo sto ce se dogoditi sljedece, zapravo tek kada se to sljedece dogodi odjednom nam je poznato. Cesto nam se cini da da smo mogli pritisnuti pauzu da smo se mogli sjetiti sto ce biti, ali ovako nam dogadaj nije dao vremena. Ali to je sve samo varka naseg mozga.
Paranormalnost ne smije biti prvo objasnjenje kojem letimo.
Paranormalnost ne smije biti prvo objasnjenje kojem letimo.
Dapače, meni je to zadnje na popisu, kad iscrpim sva druga logična objašnjenja... dakle...:p
Koliko ja znam, deja-vu fenomen se po novome u medicini definira kao veliki jaz između oka i dijela mozka koja procesira vidne informacije, sad pošto oko prima neku informaciju, ponekad se dogodi da je mozak obradi brže nego što je mi u istinu vidimo, ali za pra sekundi mi postanemo svijesni viđenoga, ali imamo osjećaj kao da smo to vidjeli, a zapravo jesmo, jer je mozak radio malo brže nego inače...
Sad medicina ne zna zašto se deja-vu fenomen događa, a gore je samo jedno od oblašnjenja...
Ovo tvoje obješnjenje opisuje nešto drugo od onoga što mi se konkretno par puta desilo. Naime, ja razumijem, da mi se može desiti, da sam, npr., negdje, nekad i nekom prilikom čitala nešto o nekom mjestu, pa i vidjela sliku tog mjesta, pa se onda prilikom mog posjeta tom mjestu aktivira moja podsvijest.
Isto tako razumijem, ovo što si ti gore napisao, i to se događa. Nije rijetkost. Ali, pouzdano znam, da se neke stvari ne mogu pripisati ničem od navedenog.
Ne znam, kako bih to objasnila jednostavnije no što jesam: ajd' zamisli, da sjediš prvi puta kod nekoga u dnevnoj sobi. Sjediš i piješ kavu, i znaš da vrata lijevo vode u spavaću sobu, u kojoj su roza tapete i na zidu visi točno određena slika. Isto tako znaš, da je malo niz hodnik radna soba i znaš kako izgleda. Kasnije ideš unutra i zgroziš se kad vidiš, da se sve podudara. Tu sprega oči - mozak nema nikakve veze, jer informacija prethodno nije došlo ni do oka.
Uostalom, pa nije ni važno... tu sam se uključila, jer mi se čini, da je upravo forum "na rubu" namijenjen tome, da napišeš ono što ti se desilo, a ne možeš si to logično objasniti, niti o tome razgovarati sa "znanstvenicima".:D
Jeste upoznati s tvrdnjom da je deja vu jedan od simptoma epilepsije?!
pasovski
15.11.2006., 11:17
jedno je nesto vidjeti a drugo objasniti tu pojavu sa aspekta naucnih dokaza. recimo aku u potpunm mraku vidimo svjetli jako daleko od nas dali mozemo bit sigurni da je to svjetlo uopce kakav je izvor te svjetlosti i jos neke aspekte o tome naravno da ne . eh sad zamislimo da to svjetlo vidimu prije 1000 godina dali bi tad uopce mogli raspravljati o brzini te svjetlosti nacinu prenosenja kroz medij i sl nikako a ipak je vidimo zar ne . e to ti je slicno i sa pojavom deya vu fenomena vidjivo a neobjasnjivo.
Endimion17
15.11.2006., 11:33
Jeste upoznati s tvrdnjom da je deja vu jedan od simptoma epilepsije?!
mhm ;)
ali deja-vu koji je vrlo čest i snažan. povremeni nije.
Kako ti to znaš!? Možda iz vlastitog iskustva? Nama su to rekli na faksu!
Endimion17
15.11.2006., 13:05
Kako ti to znaš!? Možda iz vlastitog iskustva? Nama su to rekli na faksu!
i nama, ali sam to znao i prije. ne iz svojeg iskustva. ne daj bože. :/
The_Equilibrist
15.11.2006., 14:47
Vecina psihickih bolesti su jednostavno ekstremni slucajevi normalnog stanja. Tako i ovo. Nije valjda 70% ljudi epilepticno :)
U biti, zanimljivo je to koliko ljudi konstantno zele biti vise nego sto jesu. Mislim, to je ok, ambicija je u temeljima nase vrste. Citava nasa civilizacija je samo projekt dostizanja nedostiznog.. :) S tim da lagano pilamo granu na kojoj sjedimo, ali bit ce ok ako drvo ima jos koju.
Zanima me jedno. Endimion, i vi ostali koji ste uvijek na strani znanosti i branite zdrav razum od napada dezurnih analfabeta uvjerenih u vlastitu superiornost, da li biste zapravo zeljeli da su u pravu? Da recimo zaista mozemo predvidati buducnost? Ponekad se uhvatim u razmisljanju koliko je udobniji taj njihov svijet.. ne da bih se mijenjao, to ni slucajno. Uzivam u objasnjivosti :D
branite zdrav razum od napada dezurnih analfabeta uvjerenih u vlastitu superiornost,
Netko je tu pobrkao lončiće. Tko govori o superiornosti? Ovdje se razmjenjuju utisci, koji nemaju veze sa bilo kakvom superiornošću.:confused: Pa, ako nekom i nije bilo jasno, zašto ljudi šute ako im se desi nešto neobično, sada im je puno jasnije. Shvatit će da je bolje da šute i dalje.
Endimion17
15.11.2006., 15:48
Netko je tu pobrkao lončiće. Tko govori o superiornosti? Ovdje se razmjenjuju utisci, koji nemaju veze sa bilo kakvom superiornošću.:confused: Pa, ako nekom i nije bilo jasno, zašto ljudi šute ako im se desi nešto neobično, sada im je puno jasnije. Shvatit će da je bolje da šute i dalje.
prošvrljaj podforumom. pa ćeš vidjeti o čemu on priča.
The_Equilibrist, i ja uživam u objašnjivosti.
Zanima me jedno. Endimion, i vi ostali koji ste uvijek na strani znanosti i branite zdrav razum od napada dezurnih analfabeta uvjerenih u vlastitu superiornost, da li biste zapravo zeljeli da su u pravu? Da recimo zaista mozemo predvidati buducnost? Ponekad se uhvatim u razmisljanju koliko je udobniji taj njihov svijet.. ne da bih se mijenjao, to ni slucajno. Uzivam u objasnjivosti :D
The Equi, e nemaš pojma koliko me dirnulo ovo što si napisao. Totalno te kužim i shvaćam. Jadni mi neshvaćeni znanstvenici , nikada nećemo biti shvaćeni, nikada nećemo biti kao oni, superiorni i komotni dežurni analfabeti. Porke, Equi, porkeee? :mama:
pasovski
15.11.2006., 16:07
:s The Equi, e nemaš pojma koliko me dirnulo ovo što si napisao. Totalno te kužim i shvaćam. Jadni mi neshvaćeni znanstvenici , nikada nećemo biti shvaćeni, nikada nećemo biti kao oni, superiorni i komotni dežurni analfabeti. Porke, Equi, porkeee? :mama:
kakva je razlika izmadju lazne istine i istinite lazi u jedno sam siguran da bi postojala istina mora postojeti i laz to je boziji zakon da je sve stvorio u paru samo on je jedan on nema para .logicno zar ne
:s
kakva je razlika izmadju lazne istine i istinite lazi u jedno sam siguran da bi postojala istina mora postojeti i laz to je boziji zakon da je sve stvorio u paru samo on je jedan on nema para .logicno zar ne
Prvo, Pasovski, molim te, ko boga te molim - koristi interpunkcijske znakove! Drugo, da, logično je da bez crnog nema bijelog, što s tim? :confused:
Bog je sve.
outoftheblue
25.01.2007., 14:10
Koliko često imate deža vu i kako ga objašnjavate. Ja ga obično objašnjavam da ponovno živim ovaj isti život:cool:
Endimion17
25.01.2007., 14:17
mislim da smo imali isti takav thread i to nedavno. a možda i nije nedavno, meni se ionako vrijeme kreće nestalno :confused:
outoftheblue
25.01.2007., 14:36
Ma dobro vrijeme ovo ono ali već si bio tamo na tom mjestu!!!!
I isti događaj!!
Pa dogodi se tu i tamo, ali misterioznije mi je kad mislim na nekog onako usput kad eto te osobe iza slijedeceg ugla, a to mi se relativno cesto dogadja...nekakav radar :)
outoftheblue
25.01.2007., 16:06
Ma to su masonska posla!:D :D
marijan_e
25.01.2007., 17:59
mani je ova tema deja-vu
Goachild
26.01.2007., 02:05
kratki spoj u mozgu ....seljacki receno
outoftheblue
26.01.2007., 13:27
kratki spoj u mozgu ....seljacki receno
Aha da kapetanica Janeway misli tako nikad se ne bi vratila iz delta kvadranta.
Koki007
01.03.2007., 23:01
Evo zanima me dal je tko dozivio "déjà vu" ali se tokom tog osjecaja "osvjestio" i tocno je znao sto ce se sljedecih par sekundi desiti i kaze frendu sad ce se to i to deset i to se desi, a frend napravi :eek: facu i pita wat da fak?
I jeli vam taj osjecaj trajao ikad duze od par sekundi?
Danny_boy
01.03.2007., 23:12
Najkraći odgovor glasi: vrijeme ne postoji. Mi postojimo i tu i tamo i u prošlosti i u budućnosti istovremeno. Ponekad se ti dijelovi našeg bića nehotice povežu s ovim jadnim djelićem u amneziji tu na Gaia-i.
A za one koji nemaju pojma o čemu ja tu trabunjam ništa ne brigajte, sad će naš Endimion15 da vam sve lijepo objasni (nakon što mene i Kokija proglasi klonovima :rofl:)
btw piše se: deja-vu
...
:eek: :eek: :confused:
@ Koki007; daj učini nešto s naslovom, stvarno!!!
Koki007
01.03.2007., 23:22
Najkraći odgovor glasi: vrijeme ne postoji. Mi postojimo i tu i tamo i u prošlosti i u budućnosti istovremeno. Ponekad se ti dijelovi našeg bića nehotice povežu s ovim jadnim djelićem u amneziji tu na Gaia-i.
A za one koji nemaju pojma o čemu ja tu trabunjam ništa ne brigajte, sad će naš Endimion15 da vam sve lijepo objasni (nakon što mene i Kokija proglasi klonovima :rofl:)
Hm, nista nisam razumio al sam se sad dobro zamislio, vrijeme :confused: .... I ruknut cu jedno pitanje na znanost ....
Pa zar nisam to napiso? :zubo:
Koki007
01.03.2007., 23:22
:eek: :eek: :confused:
@ Koki007; daj učini nešto s naslovom, stvarno!!!
Tak sam napisal zbog onih koji ne znaju francuski ....
normall
02.03.2007., 00:03
pa da, u Francuskom ima i J i Ž :rolleyes:
Euronymous
02.03.2007., 00:09
deja-vu ti je samo BUG u sistemu, ti i Danny_boy biste to trebali znati
Koki007
02.03.2007., 00:14
pa da, u Francuskom ima i J i Ž :rolleyes:
Previse se sekiras, odi malo van se zabaljat i pocni meditirat :)
Danny_boy
02.03.2007., 01:09
deja-vu ti je samo BUG u sistemu, ti i Danny_boy biste to trebali znati
"a glitch in the system" - pa zar nije točno ono što i ja rekoh? :D
scorpion667
02.03.2007., 01:54
Već sam jednom ovo bio napisao ali evo opet ću. Kad mi je bilo otprilike 10 godina bio sam na frendovu rođendanu. Sve je bilo Ok dok nisam sjeo na fotelju i zamislio se. Dok sam bio zamišljen vidio sam svog prijatelja kako ide prema stolu, usipa vodu u pepeljaru i nakon toga ugasi cigaru u toj pepeljari (u glavi mi se sve to odvrtilo za par sekundi) . Nakon što sam se trgnuo i vratio se u "real life" vidio sam svog prijatelja kako ide prema stolu, usipa vodu u pepeljaru i gasi u njoj cigaru. Bio sam se prepao kao nikad u životu (i dan danas me prepadne kad se sjetim toga - osjećaj je kao da mi se to dogodilo još jučer). Blijed i preplašen pobjegao sam s rođendana i vratio se kući, nakon čega cijelu noć nisam oka sklopio!
Endimion17
02.03.2007., 01:55
imali smo identičnu temu na kojoj smo isprevrtali sve moguće i nemoguće hipoteze i teorije, te smo došli do zaključka koji smo mogli izvući da smo samo pogledali u neku stručnu knjigu. eto :)
Koki007
02.03.2007., 10:43
imali smo identičnu temu na kojoj smo isprevrtali sve moguće i nemoguće hipoteze i teorije, te smo došli do zaključka koji smo mogli izvući da smo samo pogledali u neku stručnu knjigu. eto :)
A gdje to... na ovom podforumu?
Endimion17
02.03.2007., 11:04
A gdje to... na ovom podforumu?
da, tu je negdje...
him-girl
02.03.2007., 20:10
Meni se to dogadja jako često samo skužim to prekasno.
Kad se to već dogodi tako da ne mogu na taj način prorokaovati shto će se dogoditi!
Daklem.....Deja-vu je znanstveno objasnjen ko "kratki spoj" u mozgu na nacin da informacija prebrzo odleti iz kratkorocnog pamcenja u dugorocno i natrag......i to je ok.....ali kako tumaciti kada se dogodi da se prvi puta u zivotu nalazite na nekom mjestu.... i tocno znate kuda cesta dalje vodi i do cega cete doc ako idete dalje njome.....?????? Znaci bas onaj osjecaj ko u Deja-vuu da vam je poznata situacija.....i tome slicno....ali realno gledajuci to nemoze biti obajsnjeno na znanstveni nacin!!!
outoftheblue
04.03.2007., 00:12
Mene je bog bacio nazad u isti život i ako ne budem dobra opet će:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Jackrabbit
04.03.2007., 00:27
Daklem.....Deja-vu je znanstveno objasnjen ko "kratki spoj" u mozgu na nacin da informacija prebrzo odleti iz kratkorocnog pamcenja u dugorocno i natrag......i to je ok.....ali kako tumaciti kada se dogodi da se prvi puta u zivotu nalazite na nekom mjestu.... i tocno znate kuda cesta dalje vodi i do cega cete doc ako idete dalje njome.....?????? Znaci bas onaj osjecaj ko u Deja-vuu da vam je poznata situacija.....i tome slicno....ali realno gledajuci to nemoze biti obajsnjeno na znanstveni nacin!!!
eto ti znanstvenog objasnjenja. Ali ima ih jos. naime, nije lako utvrditi o cem se radi jer nije lako promatrati pod kontroliranim uvjetima. U labosu. Osjecaj je jako kratak i spontan.
Mene je bog bacio nazad u isti život i ako ne budem dobra opet će:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
A ne mislis da si se sama "bacila"?????:p
ali kako tumaciti kada se dogodi da se prvi puta u zivotu nalazite na nekom mjestu.... i tocno znate kuda cesta dalje vodi i do cega cete doc ako idete dalje njome.....??????
Znaci nema mogucnosti da vam je informacija prebrzo preletila iz kratkorocnog u dugorocno pamcenje cisto zbog razloga sto jos niste vidjeli "to sto vam je trebalo preletiti mozgom"......jel kuzite???????
Ti pricas o paralelnim svijetovima ili sam ja nesto krivo skuzila?????
Dejvid Koperfild
05.03.2007., 19:27
Imao sam dejavu iskustava ali samo kad mi je mozak na paši. Nikad do sada nisam imao dejavu u kojem sam vidio dobitnu loto kombinaciju. Prokletstvo!
Niškoristi taj dejavu.
marlboro men
05.03.2007., 22:41
To je jeben osjećaj. Uvijek nakon tog se zamislim jel mi neko hoće možda nešto reć:confused: :top:
Danny_boy
05.03.2007., 23:47
hehe
rekli bi ameri: you hit the nail on the head :kiss:
hehe
rekli bi ameri: you hit the nail on the head :kiss:
Sto bi znacilo??????
Malo sam dumb danas.....a i nisam upoznata s tim izrazom!!!!:brukica:
Ignoramus
06.03.2007., 17:13
To bi ti značilo....da ziiiiiiiiiiiiiiher....
A vezano za temu,takve stvari su mi se dogodile nebrojeno puta(deža vi) samo što nisam znao što slijedi...ali kao da mi se već desilo,ko da sam to već proživio...
Pa da.....to je tipicni deja-vu..ne????
Ma jojjjjj........to je sve od droge!!! :) :) :)
Sala sala.......nemojte me ozbiljno shvatiti!!!
Jel vam se nekad čini da vam se život ponavlja? Ponekad mi se pojave trenucikoje koa da sam ih već proživio , a ponekad trenuci koje sam sanjao. Ali to nisu situacije, već neko mjesto gdje se nalazim, skupa sa zvukovima i ostalim. Ima ko da mi objasni sve to ? :confused: :confused: :confused:
Falco tinnunculus
21.09.2007., 17:15
Postoje moguca objasnjenja na vikipediji.
meni je najinteresantjije ono, koje je bilo veoma prihvaceno krajem XIX stoljeca ali nazalost vise nije, da se dejavu dogadja zato jer signal iz jednog oka dodje do mozga prije signala iz drugog oka, pa mozak signal iz drugog oka obradi kao sjecanje umjesto kao novo iskustvo.
Bassconnect
21.09.2007., 18:51
Jel vam se nekad čini da vam se život ponavlja? Ponekad mi se pojave trenucikoje koa da sam ih već proživio , a ponekad trenuci koje sam sanjao. Ali to nisu situacije, već neko mjesto gdje se nalazim, skupa sa zvukovima i ostalim. Ima ko da mi objasni sve to ? :confused: :confused: :confused:
Jesi li mentalno zdrav, piješ li kakve ljekove, narkotike ?
Pitam ozbiljno jer si možda ozbiljno bolestan. Bolje skokni do kojeg neurologa na pregled, a ako nalazi budu u redu ići ćeš kod psihijatra na tretman.
Zdravim ljudima se to ne dešava.
urbanaaa
21.09.2007., 19:19
"Naše pamćenje se sastoji od 3 dijela: senzornog, kratkoročnog i dugoročnog. Senzorno vrlo kratko zadržava informacije, predstavlja prvi ulaz informacija u svijest. Kratkoročno pamćenje sadrži sve informacije koje koristimo trenutno, ali se informacije također ne zadržavaju predugo. Tu se odvija i kodiranje informacija koje želimo pohraniti u dugoročnu memoriju. U njoj se nalaze naše uspomene, sva sjećanja...
E sad, ova druga teorija veli da do deja vua dolazi jer percipirani događaj prelazi odmah iz senzorne u dugoročnu memoriju. Čovjek primi informaciju o tome iz dugoročnog pamćenja, a budući da je sama priroda toga takva da izaziva sjećanje na nešto, da je to nešto poznato, već viđeno, javlja se deja vu."
Tako je nešto i jedan profesor iz fizike objašnjavao i vjerujem u to jer mi je nekako najlogičnije objašnjenje, a ne neki prošli životi:rofl: I mislim da je tako objasnila i profesorica iz psihologije kad sam bila u srednjoj.
sunset heat
22.09.2007., 01:13
najbolje objasnjenje dejavua je ono iz Matrixa-fora:)
marlboro men
24.09.2007., 20:58
Da dođeš negdje gdje si siguran da nikad prije nisi bio i to mjesto ti se odjednom, kad si tamo, na neki način čini poznatim i imaš neki osjećaj da si već bio tu?
To se i meni desilo koji put. A čuj, shit happens :D . Fora osjećaj :top:
Deja vu, again:jumping: :buum:
woolfwalter
24.09.2007., 21:47
meni se čini , ako opet zabrljam možda sve ponovo? :confused: :rofl: :rofl:
PIRATXX
24.09.2007., 22:10
Teško objašnjivo.Ali znam po sebi da mi se često događa nešto za koje sam totalno uvjeren da sam već doživio.
Riječi,ljudi,događaji,osjećaji su već proživljeni i totalno poznati.
Endimion17
24.09.2007., 22:21
Teško objašnjivo.Ali znam po sebi da mi se često događa nešto za koje sam totalno uvjeren da sam već doživio.
Riječi,ljudi,događaji,osjećaji su već proživljeni i totalno poznati.
najčešće je riječ o tome da misliš da ti je poznato. malo je kad stvarno tako.
a i u životu ima stvari na koje naletimo više puta, pa izazovu lavinu prisjećanja.
Možda kratki spoj. Nekakav osjećaj prepoznavanja. S obzirom da je ljudski um idealan za traženje uzoraka (ima tamo gospa u limunu) onda nije ni ovo čudno. Standardna nuspojava.
Možda bi tako trebalo pisati na deklaraciji mozga.
Lux, -is
24.09.2007., 23:39
a možda smo samo naišli na isti put kojim smo hodali u nekakvom identičnom paralelnom svemiru prije nego što smo u ovom opet nabasali na njega.
:confused:
dr.mrgood
24.09.2007., 23:56
najbolje objasnjenje dejavua je ono iz Matrixa-fora:)
Evo sad je bio na tv. Kao šta vele tamo, to ti samo mjenjaju nešto u programu:)
Davor000
25.09.2007., 01:44
Tko mi je obrisao postove i zašto? (ovaj podforum je stvarno u ku***)
Ponekad statusni bit trenutnog iskustva dobije oznaku vec prozivljenog pa nam se cini da se ono sto nam se upravo desava vec desilo. Greska u sustavu, nista drugo. :)
Enchantress
26.09.2007., 14:56
U poslednje vreme mi se dešava nešto što ne bih nazvala deja vu, ali je podjednako neobično. :) Naime, kada se nešto dogodi prisetim se sna u kome sam taj događaj sanjala. Sigurna sam da je to bio san, čak se prisetim i noći u kojoj sam ga sanjala ili šta je prethodilo snu ili se dešavalo nakon njega. Zanimljivo. :)
Lux, -is
26.09.2007., 14:59
U poslednje vreme mi se dešava nešto što ne bih nazvala deja vu, ali je podjednako neobično. :) Naime, kada se nešto dogodi prisetim se sna u kome sam taj događaj sanjala. Sigurna sam da je to bio san, čak se prisetim i noći u kojoj sam ga sanjala ili šta je prethodilo snu ili se dešavalo nakon njega. Zanimljivo. :)
meni se to isto događa u zadnje vrijeme.
danas sam također nešto pisala i dok sam to radila, sjetila sam se da sam to već jednom radila, ali u snu.
Evo kako se meni dogodilo.
idem na poso na motoru , i u zavoju susretnem jednog čovjeka sa nekom izbečeno , neuobičajenom facom, na motoru i on. znam ga onako.
pođem do doma kasnije i u istom zavoju na točno istom mjestu, ista mu faca, sve isto se ponovi.
samo sam zakočio i sam sebi opalim šamar i nastavim.
Lux, -is
26.09.2007., 16:01
Pitam ozbiljno jer si možda ozbiljno bolestan. Bolje skokni do kojeg neurologa na pregled, a ako nalazi budu u redu ići ćeš kod psihijatra na tretman.
nije istina. zdravim, ali umornim ljudima se to zna dogoditi.
admiralnorton
26.09.2007., 16:20
Evo kako se meni dogodilo.
idem na poso na motoru , i u zavoju susretnem jednog čovjeka sa nekom izbečeno , neuobičajenom facom, na motoru i on. znam ga onako.
pođem do doma kasnije i u istom zavoju na točno istom mjestu, ista mu faca, sve isto se ponovi.
samo sam zakočio i sam sebi opalim šamar i nastavim.
A šta ćeš, čovjek valjda ide na posao u isto vrijeme kao i ti :D
admiralnorton
26.09.2007., 16:36
I NA PAUZU
Nešto je čudno u tome?
jest.
isti izraz face, na istom mjestu, isto obučeni.
baš kao i koju uru prije.
ma kad ti pišem ovako izgleda sasvim normalno, ali men ise tada nije činilo kao normalno.
bil omi je još dosta takvih slučaja.
admiralnorton
26.09.2007., 16:55
Možda čovjek ima neki medicinski problem s licem. Da je bio posve običan čovjek, ne bi ga zamijetio. Siguran sam da na pauzi i na putu na posao i nazad susrećeš masu istih ljudi, ali su jednostavno neupadljivi.
ne,
tog čovjeka znam inače. i nikad ga nisam vidio sa takvom facom prije.
neka izbečena.
nije to toliko bitno.
nego me to isto mjesto, isto kretanje.
admiralnorton
26.09.2007., 17:07
Jel ga i dalje redovito viđaš?
pa i ne baš.
zato mi je to toliko interesantno.
rijetko.
i onda mi se dogodi da se susretnemo na motorima i sve ok.
pođem doma pa nakon par sat ista scena. isto mjesto, ista brzina, ista putanja kretanja, iste geste, odmah mi u glavi bljesnulo pa ovo sam već vidio, kao ovaj sam film već gledao.
vidim ga nekad ali
na drugom mjestu, ali rijetko nekad jednom mjesečno, a nekad jednom u pola godine.
admiralnorton
26.09.2007., 17:15
Čudne li slučajnosti. Fakat čudne.
meni se to dogada...
dosta cesto....
i najcesce se ubijem razmisljajuci gdje sam to vec vidila :misli:
ali se nikad ne sjetim...
admiralnorton
26.09.2007., 17:20
meni se to dogada...
dosta cesto....
i najcesce se ubijem razmisljajuci gdje sam to vec vidila :misli:
ali se nikad ne sjetim...
Većina dejà vuova (posebice onih gdje se ne možeš sjetiti gdje si to vidjela) su "kratki spoj" u mozgu, prozivod naše mašte.
jupi666
26.09.2007., 19:27
smatram se pošrilično zdravim(?) a DEJA VU mi se desio par puta u životu:flop:
1torente
26.09.2007., 22:53
deja-vu...ma da bar 20-ak puta u životu i teško je objasniti ali fora je osjećaj a još mi je veća kad me miris (recimo pelinkovca :brukica: ) pdsjeti na dane ponosa i slave..
Morgane Zephyr
26.09.2007., 23:27
Bok svima!
Dolaskom na ovu stranicu prisjetila sam se jednog strasnog iskustva s maturalca u Barci. Dakle, bila sam s ekipom na rivi i gledali smo luku. I napravim tak neki pokret rukom i odjednom me strefi najjaci deja vu ikad.
Ljudi, u tom sam trenutku INSTINKTIVNO ZNALA da sam vec bila na tocno tom mjestu, u tocno toj situaciji, isti zvukovi, mirisi! U svakom slucaju, drzalo me oko pola minute, dok se napokon nisam pribrala.
Ne, nisam popila tri Red Bulla, samo casu Sangrie.
Razmisljajuci o svemu tome kasnije, pocela sam (moj stari obicaj filozofiranja) slagati razne teorije povezanosti deja vua i drugih nadrealnih pojava, kao npr. gledanja na daljinu (ne znam kako se to sluzbeno zove, bilo je bas jucer u Na Rubu Znanosti) i sl.
Dosla sam do zakljucka da bi te neke neobjasnjive pojave (evo jos jedan primjer: reinkarnacija: ljudi koji znaju o svojim proslim zivotima)
mogla objasniti teorija o paralelnom svemiru? Mislim, kad se malo bolje pogleda, dosta nadrealnog bi se moglo objasniti tom teorijom, samo je pitanje ZAKAJ, KAK i ZBOG CEG paralelni svemir? Mozda je dio nekakvog kozmickog ciklusa (znamo da se sve u Prirodi odvija ciklicno)?
OK; vidim da sam se stvarno raspisala o svemu i malo skrenula s teme :o , pa vam prepustam replike na ovo moje filozofiranje.... Bas me zanima.... :klap:
nemojte:trk:
a možda smo samo naišli na isti put kojim smo hodali u nekakvom identičnom paralelnom svemiru prije nego što smo u ovom opet nabasali na njega. :confused:
Trenutak susreta, preklopa dva, od bezbroj paralelnih, univerzuma
u kojima smo prisutni, potpuno nesvjesni onih drugih :zvrko:
Iskustvo paralelnog svijeta koji je samo za djelić.... mrvicu od mrvice, sekunde ispred.
meni se čini , ako opet zabrljam možda sve ponovo? :confused: :rofl: :rofl:
Da, ali
ako je tvoja svjesnost u tim svjetovima "odvojena" onda koja korist
čak i ako se pokaže da budućnost može promijeniti prošlost :misli:
admiralnorton
28.09.2007., 20:01
Bok svima!
Dolaskom na ovu stranicu prisjetila sam se jednog strasnog iskustva s maturalca u Barci. Dakle, bila sam s ekipom na rivi i gledali smo luku. I napravim tak neki pokret rukom i odjednom me strefi najjaci deja vu ikad.
Ljudi, u tom sam trenutku INSTINKTIVNO ZNALA da sam vec bila na tocno tom mjestu, u tocno toj situaciji, isti zvukovi, mirisi! U svakom slucaju, drzalo me oko pola minute, dok se napokon nisam pribrala.
Ne, nisam popila tri Red Bulla, samo casu Sangrie.
Razmisljajuci o svemu tome kasnije, pocela sam (moj stari obicaj filozofiranja) slagati razne teorije povezanosti deja vua i drugih nadrealnih pojava, kao npr. gledanja na daljinu (ne znam kako se to sluzbeno zove, bilo je bas jucer u Na Rubu Znanosti) i sl.
Dosla sam do zakljucka da bi te neke neobjasnjive pojave (evo jos jedan primjer: reinkarnacija: ljudi koji znaju o svojim proslim zivotima)
mogla objasniti teorija o paralelnom svemiru? Mislim, kad se malo bolje pogleda, dosta nadrealnog bi se moglo objasniti tom teorijom, samo je pitanje ZAKAJ, KAK i ZBOG CEG paralelni svemir? Mozda je dio nekakvog kozmickog ciklusa (znamo da se sve u Prirodi odvija ciklicno)?
OK; vidim da sam se stvarno raspisala o svemu i malo skrenula s teme :o , pa vam prepustam replike na ovo moje filozofiranje.... Bas me zanima.... :klap:
nemojte:trk:
Da, čaša Sangrie uopće niš ne utječe :rolleyes:
U većini slučajeva taj osjećaj traje manje od pol minute.
Sangrija valjda produžava doživljaj.........
admiralnorton
28.09.2007., 20:15
U većini slučajeva taj osjećaj traje manje od pol minute.
Sangrija valjda produžava doživljaj.........
To je efekt alkohola na mozak. :zivili:
Morgane Zephyr
28.09.2007., 21:08
Ma dajte! Sangria je prakticki voce! Nemojte sad tu :mudri: , nitko nije :angel: !
:cool: :p
A kaj s ostatkom posta? Koja replika? Ili se slazete sa svim?
Postoje već teme o paralelnim svemirima i ostalim fenomenima koje spominješ, samo se nadoveži ;)
admiralnorton
28.09.2007., 22:40
Ma dajte! Sangria je prakticki voce! Nemojte sad tu :mudri: , nitko nije :angel: !
:cool: :p
A kaj s ostatkom posta? Koja replika? Ili se slazete sa svim?
Sangria sadrži alkohol. Kad popiješ čašu Sangrije to je kao da popiješ pola čaše vina. Ne kritiziram te što si popila, ali i od male količine alkohola mogu nastati razni efekti.
wondergirl21
01.10.2007., 03:38
"Naše pamćenje se sastoji od 3 dijela: senzornog, kratkoročnog i dugoročnog. Senzorno vrlo kratko zadržava informacije, predstavlja prvi ulaz informacija u svijest. Kratkoročno pamćenje sadrži sve informacije koje koristimo trenutno, ali se informacije također ne zadržavaju predugo. Tu se odvija i kodiranje informacija koje želimo pohraniti u dugoročnu memoriju. U njoj se nalaze naše uspomene, sva sjećanja...
E sad, ova druga teorija veli da do deja vua dolazi jer percipirani događaj prelazi odmah iz senzorne u dugoročnu memoriju. Čovjek primi informaciju o tome iz dugoročnog pamćenja, a budući da je sama priroda toga takva da izaziva sjećanje na nešto, da je to nešto poznato, već viđeno, javlja se deja vu."
Tako je nešto i jedan profesor iz fizike objašnjavao i vjerujem u to jer mi je nekako najlogičnije objašnjenje, a ne neki prošli životi:rofl: I mislim da je tako objasnila i profesorica iz psihologije kad sam bila u srednjoj.
da, ok, al ja npr dok imam deja vu se tocno sjecam trenutka kad sam to vec vidjela tj. znam cijelo vrijeme za to jer obicno vidim neke slike u glavi prije spavanja i sjecam ih se i onda dok imam deja vu znam od kud mi to:confused:
meni se cesto desava dja vu, bar jedampu tjedno...
imala sam ga u subotu navecer, onaj feeling ovo sam vec vidjela, ovaj razgovor sam vec vodila i tocno znam sta cu napraviti sljedeci trenutak...
Omega Phoenix
01.10.2007., 17:52
Doživio najmanje 10 puta. Znao sam što će se desiti u tom trenu prije nego se desilo i uvijek sam imao pravo (nije baš bilo predvidljivo). Ostalo zadržavam za sebe
SmAjLiĆ sMajL
02.10.2007., 14:47
Većina dejà vuova (posebice onih gdje se ne možeš sjetiti gdje si to vidjela) su "kratki spoj" u mozgu, prozivod naše mašte.
..a je li moguće da smo mi to sanjali i taj san zaboravili? da mi zapravo sanjamo svoju budućnost ili bar neke situacije? pa nam je zato toliko poznata ta situacija u kojoj se javio deja vu..
ja uvijek nakon deja vu-a se sjetim objasnjenja iz matrixa
Sangria sadrži alkohol. Kad popiješ čašu Sangrije to je kao da popiješ pola čaše vina. Ne kritiziram te što si popila, ali i od male količine alkohola mogu nastati razni efekti.
osobno sam sve svoje deja vue doživio u potpuno trijeznom stanju...
i kao što sam pisao u jednom topicu o snovima, nije bila riječ o nekoj sličnoj situaciji, već se svaki detalj "odživljene" situacije poklapao s detaljima "odsanjane" situacije...i tu ne mislim samo na vizualne detalje...
e sad, koliko god su mi priče o prošlim životima, reinkarnaciji, paralelnim svjetovima, sudbini odbojne, toliko mi i priče o sintezi komadića već doživljenog djeluju jako neuvjerljivo...svaka čast mozgu ako bi 2 mjeseca unaprijed mogao sastaviti te komadiće tako precizno, ali mislim da to nije moguće...
Zašto bi i jedna verzija objašnjenja bila odbojna?
Ionako postoje različite teorije i ja ne vidim da bi i jedna bila sigurna.
Možemo se više ili manje priklonit nekoj od njih.
Nisu bitni samo vizualni detalji.
Može i samo miris biti ono što će potaknut sjećanje.
Možda se sitnica kao miris, okus nečega, poklapa s nekim detaljem koji je već spremljen u memoriji.
To poklapanje onda izvuče sjećanje na cijeli događaj.
Na taj način imamo privid da smo to iskustvo već u cjelini imali.
Možda je to?
:)
Zašto bi i jedna verzija objašnjenja bila odbojna?
Ionako postoje različite teorije i ja ne vidim da bi i jedna bila sigurna.
Možemo se više ili manje priklonit nekoj od njih.
dobro, možda sam se krivo izrazio...htio sam reći da mi niti jedna "strana" ne pruža prihvatljivo objašnjenje...niti "duhovna" niti "znanstvena"...
Nisu bitni samo vizualni detalji.
Može i samo miris biti ono što će potaknut sjećanje.
Možda se sitnica kao miris, okus nečega, poklapa s nekim detaljem koji je već spremljen u memoriji.
To poklapanje onda izvuče sjećanje na cijeli događaj.
Na taj način imamo privid da smo to iskustvo već u cjelini imali.
Možda je to?
:)
nešto kao Proustov madleine kolačić? slažem se da takvo nešto može potaknuti sjećanja, ali ovo je nešto drugo...
stvar je u tome da se svaki detalj poklapa (u mom slučaju sa situacijom koju sam sanjao)...bilo vizualni, bilo olfaktivni, bilo auditivni...situacije koje svakodnevno doživljavamo jesu slične, ali nikada iste...a ja govorim o situacijama kada nije riječ o sličnosti između doživljenog i odsanjanog, već o identičnosti doživljenog i odsanjanog (jedino sam na taj način "doživio" deja vu)...
Deja vu je osjećaj već doživljenog, upravo takvog, a ne sličnost.
Da se radi samo o sličnosti, ne bi bilo toliko intrigantno.
Osjećaj traje kratko. Tren... nešto više. Flash back.
Kako u tom trenu možeš percipirat poklapanje svakog detalja?
Ovako, po mojem iskustvu... dok situacija traje, a u nekom sam momentu doživjela deja vu, mogu taj osjećaj vraćati...
ali on više ne traje
Sve ostalo ja svjesno vraćam, razmišljajući odakle to, pokušavajući proniknuti?
A ti zapravo govoriš o sanjanom pa doživljenom, ops....... :)
dinko93
04.10.2007., 22:22
evo baš sam danas imo deja vu:
ovak:
imo sam trening i kad je završio išao sam gledat bratov trening i sačekat ga. imali su trening dulje nego onično. i ošo ja sa frendom nogometašem na klupu i gledao njih. i tako pratim i odjednom se sjetim da sam već ovo vidio. imo sam osjećaj da je tako stvarno i da je to baš zapravo bilo na početku sezone. trajalo je samo par sekundi i nisam se ni snašao a već je prošlo. i cijelo vrijeme sam nakon toga razmišljo di sam to eć vidio. baš sve isto tako kako je bilo.
kako weird
tequila
05.10.2007., 09:18
..a je li moguće da smo mi to sanjali i taj san zaboravili? ..
ovo nije znanstveno dokazano, ali ja sam uvjerena da je tako
nekoliko puta sam poslije deja-vu smislila da sam tu situaciju zapravo sanjala
vec dugo dugo zapisujem snove i imam nekoliko zapisanih snova koji se podudaraju s deja-vuima
naravno ne sjecam se ni ja svih snova, pa ih ne mogu ni sve zapisati
meni je to dovoljan dokaz, iako mi je jos uvijek fascinantno kako nesto mogu sanjati 2 3 4 godine prije i onda jednog obicnog dana odjednom onaj specifican osjecaj
heeej - ovdje sam vec bila, ovo mi se vec jednom dogodilo
fora je
Crimson Petal
05.10.2007., 10:49
ja sam ovo dozivjela toliko puta da ne bih mogla ni nabrojati. :D
u zadnje vrijeme imam osjecaj da sam nesto vec sanjala.
nije bas uvijek ugodan osjecaj. :eek: i da, uvijek u trijeznom stanju, prije nego sto netko nesto drugo sugerira. :rolleyes:
najcudnije mi je definitivno kad nesto citam bas ovdje na forumu, i uvjerena sam da sam to procitala vec prije. :zubo: a post je napisan taj dan. vidim da moj deja vu prati i razvoj tehnologije. :rofl:
Crimson Petal
05.10.2007., 10:52
procitala sam i da se to najcesce javlja u dobi 15-25 godina; zanimljivo. :D iako je cudno, ja ne bih htjela da prestane. :zubo:
Crimson Petal
05.10.2007., 10:56
vec dugo dugo zapisujem snove i imam nekoliko zapisanih snova koji se podudaraju s deja-vuima
ja razmisljam da pocnem zapisivati snove, zato sto su vrlo... cudni :o ... uglavnom, a i zbog ovoga. :zubo:
Dogadja se ,to je opce poznata stvar.Postoji i ime za to ,znaci svi to vise manje dozive,ne trebas vrijedjati!!!
Vergilius
10.10.2007., 20:14
ja samo znam da dejavu se pojavljuje zbog kratkih spojeva u mozgu izmedu memorije i sadasnjosti, i to tako da nesto sto se dogada ude u memoriju (ali tako da nam se cini da se dogodilo ranije, id a se stvarno dogodilo) i prevari nas misleci da se to ZAPRAVo dogodilo, al nije.
ritualist
13.10.2007., 23:32
ja uvijek nakon sta dozivim deja vu sjetim se da sam tu situaciju sanjao.jednostavno mozak preko noci malo se igra i pita sta bi bilo tog i tog datuma tu i tu i sa malo logike i pretpostavkama napravi situaciju koju ti kasnije ostvaris.mozak jednostavno predvidi tvoje ponasanje i malo sanja :mig:
i nekad se desi da tocno predvidi i opaaaa deja vuuuuu
>Ladybug<
14.10.2007., 19:45
meni je bilo najbolje kada sam upalila tv a ono neki covjek govori nesto na vijestima kako su mu pretukli sina a ja sanjala tog tipa......bio je identican i nikada ga prije nisam vidila..................
par puta mi se dogodio deja vu cisto izazvan zvukovima i svjetlom, nikada mjestom, a dobro vi kazete treba pocet snove zapisivat .................
igorowsky1
16.10.2007., 22:03
najmanje jednom tjedno mi se dogodi deja vu,..neki dan sam u skoli pricao sa prijateljicom u raz...stojimo oboje..i ona sjedne na stol onak...i tocno tad mene uhvati deja vu...ono narednik 5-10 sekundi znao sam tko ce uc na vrata, sta ce ona rec...bla bla...
al nes mi je jos cudnije...
ovo mi se dogodilo prije 3-4 godine...
mozda ste culi za pjesmu dragonstea din tei...o-zone..
e prije 3-4 godine prvi put sam cuo tu pjesmu...znao sam joj melodiju odmah
i teks normalno da nisam znao al znao sam slova otprilike...
kao da mi je iz djetinjstva nes doslo...kao da sam sluso pjesmu vise puta...
Cydonia
16.10.2007., 23:40
Dogodi mi se ponekad deja vu..
ali još ni jednom se nisam prisjetila sna u kojem sam to sanjala kao što većina vas piše.
I da, iako je čudan osječaj, voljela bih ga opet doživjeti..
Valderama
17.10.2007., 12:38
Psi objasnjenje je:u sasvim malim delicu sekunde mozak se iskljuci radi auto-protekcije(premnogo viz i psi info)te se ^ponovo ukljuci i dolazi do deja-vu kao da smo vec tu bili a i jesmo pre tog delica gde mozak staje,bar mi je to jedan dr rekao.
mali carobni
21.10.2007., 19:21
Ma ja mislim da se to mozak preserava kako mu oči uoče ne trebaju ..... :lol:
Mezomorph
22.10.2007., 11:02
a deja-smell?
deja-taste?
jeste li to već doživjeli?
unkn0wn
03.12.2007., 23:18
el ima neko taj osjecaj ? ja sam prije jedno 2-3 godine svaki dan po 2-3 puta imo taj osjecaj. nakon nekog vremena je prestalo. i sad je opet pocelo doduse ne tako cesto. negdje 2-3-4 puta na tjedan... ono fakat je jezivo dodem u skolu sjednem u klupu dode frend i nes prica, daje mi biljeznicu a ja ono :eek: pa to se vec dogodilo jednom.... iamte kakva objasnjena ? takoder mi se dogodio da sam neke dogadaje vidio u snovima a dogodili su se... samo kaj mi se to tek nekoliko puta dogodilo
A da malo pretražiš..... bilo već... ne jednom... :)
unkn0wn
04.12.2007., 09:08
ups :bonk:
zayebana
04.12.2007., 14:35
daaa znam na šta misliš,tak se i meni zna često dešavat..taj deja vu....kao ono pa to se već jednom desilo....ili da sam nešt sanjala i san mi se ispunio u potpunosti.....
el ima neko taj osjecaj ? ja sam prije jedno 2-3 godine svaki dan po 2-3 puta imo taj osjecaj. nakon nekog vremena je prestalo. i sad je opet pocelo doduse ne tako cesto. negdje 2-3-4 puta na tjedan... ono fakat je jezivo dodem u skolu sjednem u klupu dode frend i nes prica, daje mi biljeznicu a ja ono :eek: pa to se vec dogodilo jednom.... iamte kakva objasnjena ? takoder mi se dogodio da sam neke dogadaje vidio u snovima a dogodili su se... samo kaj mi se to tek nekoliko puta dogodilo
Razmišljam o tome, pa evo neke ideje neograničene mašte! Možda je naš život neki program po kome živimo i svi ga imamo več u sebi a ponekad ga možemo preskakivati, bili mi toga svestni ili ne. Znači nešto što si sanjal obistinilo ti se, u stvari si u snovima samo malo zaviril unapred u svoj vlastiti program, koji još nije bio sprovoden.
A za deža vu, i sama reč znači nešto što je več viđeno, u stvari ti se toga trenutka setiš onoga što več negde u tvojoj memoriji postoji, znači več se to desilo ili je bilo hranjeno u tebi (možda ko program -nije nujno). Ali ako je to sečanje na nešto što se več desilo, znači ovog si puta dobio drugo šanso. Možda je deža vu u povezavi sa vremenom, netko ili nešta vrača nama vrjeme nazad, pa kad se ista stvar desi drugi put, ti se je setiš.
U stvari ovo je stvar za čitavu filozofsko razpravu ali je interesantna jer se ljudima puno toga u istini dešava!
Da, imam deja vu, u prosjeku 5 puta na tjedan. Ne znam, npr. jučer pričam s frendicom na telefon, malo prekapam po kutiji s naušnicama, i mislim si ono: ajme, pa već se to jednom desilo! I za 2-3 sekunde sve mi se čini kao da se ništa nije dogodilo, kao da sam si to umislila. Zanimljiv mi je jako taj deja vu efekt, onako misteriozan. Ne znam, negdje sam čitala da je svaka četvrta osoba imala jednom deja vu
Deja vu je greska u matrici.
unkn0wn
05.12.2007., 19:33
:lol: :lol:
misli mda to svi znamo :mig:
neg u ono vrijeme kad mi se dogadalo i po 3-4 puta na dan.. e pa prakticki sam poludel.. reko sam sebi decko ti si neki psi frik :D
a jos je gore kad sanjas nesto i onda se to dogodi :eek:
OzzyTheMan
05.12.2007., 20:29
:a jos je gore kad sanjas nesto i onda se to dogodi :eek:
Dogodilo mi se puno puta. Pomoglo dosta puta u nekim stvarima kad znaš unaprijed nešto :mig: Baš sam o tome pisao malo pod temom >>intuicija ili šesto čulo<<.
bobby-j
05.12.2007., 22:14
desilo se...puno puta.grozan feeling
Opet se postavlja pitanje, ko i šta smo ljudi, i kakva to matrica nama upravlja? Ko stoji u pozadini te matrice, jer ako je recimo program, netko ga je trebao napraviti.
Odin335
06.12.2007., 23:47
Staaaare bakice kažu da su to viđenja ili stvari koje su nam se dogodile u prošlom životu i sada se ponovo ponavljaju:kava:
Meni se puno puta znalo dogoditi, ali ja isto mislim da je to kvar u matrici...:top:
high_voltage
07.12.2007., 10:31
beyonce???:kava:
nedodirljiva
07.12.2007., 17:09
Prije odlaska na more imala sam neki cudan san,uglavnom radilo se da se nalazim na nekom nepoznatom mjestu koje mi je bilo totalno nepoznato ali nisam pridavala puno paznje tome..nakon par dana krecemo na more, dolazimo do mjesta Zaostrog, i tada sam skuzila da je to isto mjesto koje sam sanjala, apsolutno sve isto kao u snu, definitivno deja vu!
TomislavXP
07.12.2007., 18:00
ovakvi topici su OZBILJAN deja-vu...
Staaaare bakice kažu da su to viđenja ili stvari koje su nam se dogodile u prošlom životu i sada se ponovo ponavljaju:kava:
Meni se puno puta znalo dogoditi, ali ja isto mislim da je to kvar u matrici...:top:
Znači li , da više puta živimo isti -sa naglasom ISTI život, jer kako možeš recimo imati deža vu u nekoj zgradi(svojoj kuči) koja pred 10 godina nije bila ni izgradena?
Imao sam ga danas, na poslu, dok sam telefonirao...
Ja svaki vikend kad se napijem imam neki osjećaj da sam to već puno puta doživio?! Da li i vi imate takvih iskustava?
bobby-j
07.12.2007., 21:19
:lol: :lol:
pozdrav rijeci
prima19
08.12.2007., 19:16
ma kakva matrica?????????? pa covjece idemo u krajnost najvecu. previse gledate filmove.
printscreen
08.12.2007., 19:19
groovy baby
finalnifantazista
09.12.2007., 00:57
Deja vu nastaje kad informacija jako brzo pređe iz senzornog u dugoročno pamćenje, pa nam se čini da dolazi iz dugoročnog.
Ni blizu ruba znanosti. :D
Što se tiče događaja koje prethodno sanjamo, ne znam, i meni se znalo dogoditi, sličan osjećaj, možda je stvar u "predvidljivosti" tih događaja i tome što sam previše razmišljao o njima. :D
Nikzero
10.12.2007., 15:49
Isuse sta mi se desilo ne vjerujem...
Jucer sam isao sa rodjendanskom party-a i na puta do doma sam isao sa najboljim frendom. Slucajno sam se poskliznuo i ugledao CD pokraj grmlja na kojem je pisalo ime neke stare igrice, pitaj Boga koja, stara ko drvo.
I odjednom se sjetim: 'wtf pa ovo se vec dogodilo'!?!? I stanem par sekundi i razmislim kad mi se to dogodilo u proslosti? Zatim sam se sjetio ducana gdje sam kupio taj CD ali je bilo dosta udaljen, par kilometara. Uzeo sam bike i pozvao jos par prijatelja i otisli smo do tog ducana.
I dodem na to mjesto GDJE SAM BIO SIGURAN da je tamo bio ducan i kad ono...ugladam mega staru zgradu na kojoj su grafiti jos od 1984. A ja sam roden 1991. Ako mi ne vjerujete, ne morate ali sam jos u soku od ovog deja vu-a i frendovi su me prozvali ludim. Ali sad vjerujem u prosli zivot i siguran sam da je ovo neki znak.
John_Frusciante
10.12.2007., 16:01
Jucer sam isao sa rodjendanskom party-a i na puta do doma sam isao sa najboljim frendom. Slucajno sam se poskliznuo i ugledao CD pokraj grmlja na kojem je pisalo ime neke stare igrice, pitaj Boga koja, stara ko drvo.
I odjednom se sjetim: 'wtf pa ovo se vec dogodilo'!?!? I stanem par sekundi i razmislim kad mi se to dogodilo u proslosti? Zatim sam se sjetio ducana gdje sam kupio taj CD ali je bilo dosta udaljen, par kilometara. Uzeo sam bike i pozvao jos par prijatelja i otisli smo do tog ducana.
I dodem na to mjesto GDJE SAM BIO SIGURAN da je tamo bio ducan i kad ono...ugladam mega staru zgradu na kojoj su grafiti jos od 1984. A ja sam roden 1991. Ako mi ne vjerujete, ne morate ali sam jos u soku od ovog deja vu-a i frendovi su me prozvali ludim. Ali sad vjerujem u prosli zivot i siguran sam da je ovo neki znak.
A dok si išao s party-ja još te alkohol i trava nisu pustili:rofl: :rofl: :rofl:
Koja je onda igra po pitanju? Šta je na CDu, to bi mogla biti važna stvar, jer događaj sa tim CDom ti se učinio čudnim, znaći može biti povezan sa tvojim željama/emocijama u to vrijeme.
zečica69
10.12.2007., 16:14
nema tu ništa posebno,meni se takve stvari stalno događaju
Nikzero
10.12.2007., 17:58
Koja je onda igra po pitanju? Šta je na CDu, to bi mogla biti važna stvar, jer događaj sa tim CDom ti se učinio čudnim, znaći može biti povezan sa tvojim željama/emocijama u to vrijeme.
Neznam, CD sam bacio a igra je bila zamucena i mislim da je pisalo Bld splish tako nesto.
i meni se puno puta zna desiti taj deja vu..
prije neki dan ja i frend se šetamo gradom i nešto razglabamo o autima i on počne neš pričat i meni se cjeli film odvrti unaprijed..i pošto me to jako zanimalo a nisam nikad imao priliku ovaj put sam ga prekinuo i pitao ga dali je još mislio reći to i to..i stvarno je to htio reć...bolesno..ali i fora.
Deja vu nastaje kad informacija jako brzo pređe iz senzornog u dugoročno pamćenje, pa nam se čini da dolazi iz dugoročnog.
Ni blizu ruba znanosti. :D
Što se tiče događaja koje prethodno sanjamo, ne znam, i meni se znalo dogoditi, sličan osjećaj, možda je stvar u "predvidljivosti" tih događaja i tome što sam previše razmišljao o njima. :D
A oddakle stigla u senzorno pamćenje, kako se to još nikada prije nije desilo?
illumination
12.12.2007., 22:42
i meni se puno puta zna desiti taj deja vu..
prije neki dan ja i frend se šetamo gradom i nešto razglabamo o autima i on počne neš pričat i meni se cjeli film odvrti unaprijed..i pošto me to jako zanimalo a nisam nikad imao priliku ovaj put sam ga prekinuo i pitao ga dali je još mislio reći to i to..i stvarno je to htio reć...bolesno..ali i fora.
nema šanse...
to nije deja vu, to je puka slučajnost... Ne možeš pomoću deja vu-a predviđat budućnost :D:D prouči malo bolje taj fenomen...
tatyana39
13.12.2007., 01:38
neka istraživanja su pokazala da se deja vu dešava zbog neusklađenosti lijeve i desne polovice mozga. Naime jedna od dvije polovice primi inoformaciju s oka prije nego druga i to u nekom malom vremenskom razmaku. Na taj način sjećanje se dešava jer je jedna polovina mozga već sve registrirala pa kad druga prima ova prva se sjeća jer je istu informaciju primila milisekundu ranije.
zato se deja vu dešava dok se ne dešava ništa specijalno. Šta ja znam vidimo ženu u crvenoj majci kako čeka autobus i prolazi neki auto sa natpisom coca cola i u njemu je neki ćelavi tip - i onda si kažemo - čekaj šta je ovo, ovo sam već vidio. Da jesi ali samo milisekundu u prošlosti....
JA!!
nisam citao cjelu temu, ali sam pocetao pocetak, i primjecujem u zadnje vrijeme da nisam jedini koji ima te pojave...
sanjam ili odjednom mi padne na pamet jedna slika... stvori mi se slika u glavi....
i ja zaboravim na nju, mislim da nije vazna.... a nakon par dana, mjeseci.... se nadem u situaciji, vidim situaciju, sliku istu takvu kakvu san vidija prije..... mozda kao neka buducnost.....
i uvjet se najezim kad vidim tu sliku....
nema šanse...
to nije deja vu, to je puka slučajnost... Ne možeš pomoću deja vu-a predviđat budućnost :D:D prouči malo bolje taj fenomen...
ok, sad me plašiš...:eek:
overklokan
14.12.2007., 18:40
nema šanse...
ne mozes iz prostog razloga sto ne znas da je dejavu dok se ne desi ...
Orodiel
15.12.2007., 19:37
Ni blizu ruba znanosti.:D
Hm... Ja ne vjerujem baš u to. Zašto bi mi samo ta neka bezvezna informacija tako brzo prešla u dugoročno pamćenje?
chickeneye
05.01.2008., 00:21
cd? dobro da nisi nasao glinene plocice, znaci da ti je stara inkarnacija bila nedavno. mozda je smisao tog zivota bila samo kupit cd, a ovog da ga preslusas, nekima ni zivot nije dovoljan ;) no pazi, ne kupuj usb prije nego pjetao zakukurice 2 puta prije izlaska sunca
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.