View Full Version : Zvuk nabe
Stigao novi bicikl ktm life race, nema zamjerke , stroj nema što:mig:, ali pri vožnji se dosta glasno čuje zvuk iz zadnje nabe (glavčine) , sad koliko čujem , postoje nabe koje proizvode zvuk , što mi je jasno , kada oprugica preskače po zupčanikiću ,znači kad se zaleti i prestane se vrtjeti pedale, ali kod mene se čim jače čuje kad jače vrtim pedale il je to normalno il sam ja ipak seljak:cerek:
hasnfefer
19.02.2009., 19:58
Stigao novi bicikl ktm life race, nema zamjerke , stroj nema što:mig:, ali pri vožnji se dosta glasno čuje zvuk iz zadnje nabe (glavčine) , sad koliko čujem , postoje nabe koje proizvode zvuk , što mi je jasno , kada oprugica preskače po zupčanikiću ,znači kad se zaleti i prestane se vrtjeti pedale, ali kod mene se čim jače čuje kad jače vrtim pedale il je to normalno il sam ja ipak seljak:cerek:
Hm, čudno mi je to. Znači kad okrećeš čuje se onaj zvuk opruge na zupčaniku? Meni to baš nije normalno.Tko zna kakva je svemirska tehnologija ugrađena unutra:). Moja glavčina je super silent, ne čuje se nikad, tj čuje se, ali jako slabo, gotovo neprimjetno.
Znači kad okrećeš čuje se onaj zvuk opruge na zupčaniku? .
da, kad okrećem se čuje i to što jače vrtim jače se čuje , dali je to ta opruga ili nešto drugo neznam:ne zna: , zvuk nije neugodan , dapače , nekako potiče na akciju:D
Oluja77
19.02.2009., 20:32
A koju nabu imaš?
I kako znaš da zvuk dolazi iz nabe?
hasnfefer
19.02.2009., 20:58
da, kad okrećem se čuje i to što jače vrtim jače se čuje , dali je to ta opruga ili nešto drugo neznam:ne zna: , zvuk nije neugodan , dapače , nekako potiče na akciju:D
A dali se čuje cijelo vrijeme prilikom rotacije kotača, ili samo u pojedinim trenutcima, kada se kotač nalazi u jednom specifičnom položaju u odnosu na osovinu? (ne želim sad uplitati kut rotacije u odnosu na osovinu) Da nije kakva greška, oštećenje u glavčini? Kod mene se sad pojavio neugodan zvuk, ali imam skoro 13000 km. Još nema lufta u glavčini, samo se čuje, ali samo na određenom mjestu!!
A koju nabu imaš?
I kako znaš da zvuk dolazi iz nabe?
A dali se čuje cijelo vrijeme prilikom rotacije kotača, ili samo u pojedinim trenutcima,
shimano slx
neznam dali je iz nabe , ali iz zadnjeg dijela kotača okolo nabe
čuje se cijelo vrijeme rotacije ,što je rotacija veća to je zvuk brži
Oluja77
19.02.2009., 21:44
Da skužio sam da je slx, malo sam kopao po netu no nemogu naći nikakav review. Slx je relativno nova grupa shimana pa valjda dok se ne pokaže. Ak imaš vremena malo googlaj.
Jedino kaj mi nije jasno kod tog tvog slučaja je: po svoj logici naba bi se trebala čuti jače kad pedale ne okrećeš, a kad okrećeš onda bi se trebao čuti zadnji mjenjač, a ne naba.
po svoj logici naba bi se trebala čuti jače kad pedale ne okrećeš, a kad okrećeš onda bi se trebao čuti zadnji mjenjač, a ne naba.
kad se kotač okreće bez pogona , onda se ćuje klasično škljocanje liberice i lagano se vrti nema nikakvog otpora , pločice ne dodiruju disk
sutra ću do servisa nek pogledaju
Oluja77
20.02.2009., 07:39
Da, to je najpametnije riješenje pošto je bicikl nov. Pretpostavljam da ćeš ići tamo gdje si ga kupio, pa kad si već tamo sjedni na isti takav (ili barem neki koji ima istu nabu) pa isprobaj. To ti kažem jer postoji mogučnost da ti u servisu kažu da je to normalno, a ako se to ne čuje na drugom, onda znaš šta trebaš napravit. Trebaš im reći ne serite, a ak se i na drugom čuje i oni kažu da je to tak onda reci: samo provjeravam. E sad treća varijanta je da kažu da to nije u redu i da će popravit, a ti ustanoviš da to čuje i na drugom biciklu, e onda ćeš se pitati, pa gdje sam ja to kupio bicikl ili nešto slično. U svakom slučaju, sretno i mirna ti naba.
Hallucigenia
20.02.2009., 09:57
Stigao novi bicikl ktm life race, nema zamjerke , stroj nema što:mig:, ali pri vožnji se dosta glasno čuje zvuk iz zadnje nabe (glavčine) ....
Odi prvo kod nekog drugog servisera po savjet (ništa ne dirati!) a tek onda u servis koji drži garanciju bicikla :top:
naturalleader
27.02.2009., 00:40
Cuj.. po ovome sto si opisao gotovo sam 100% siguran da ti kvrca pogon, znaci onaj spoj izmedu osovine i pogona ti proizvodi zvuk i treba ga procistit i zategnut kak treba.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.