PDA

View Full Version : Zamija (Zamioculcas zamiifolia)


domacica_65
22.02.2009., 13:52
Pozdrav svima!

Evo ja sam nova ovdje pa da postavim jedno pitanje koje me muci a netko od vas mozda zna odgovor..

Biljka je prerasla u posudi, a predivno je izgledala. Prije dva tjedna sam je presadila u keramičku posudu bez otvora na dnu. Prije 2-3 dana, grane su joj se prelomile i počela je truliti kod korjena na površini. Zemlja je bila vlažna ali je nisam zalijevala poslije presađivanja. Ne znam razlog truljenja.. Da li je uzrok vlažna zemlja ili je neodgovarajuća posuda? Presadila sam zamiju u plastičnu posudu zdrave dijelove, da li će se oporaviti?

Unaprijed se zahvaljujem...

M Renata
08.03.2009., 18:20
Pozdrav svima!

Evo ja sam nova ovdje pa da postavim jedno pitanje koje me muci a netko od vas mozda zna odgovor..

Biljka je prerasla u posudi, a predivno je izgledala. Prije dva tjedna sam je presadila u keramičku posudu bez otvora na dnu. Prije 2-3 dana, grane su joj se prelomile i počela je truliti kod korjena na površini. Zemlja je bila vlažna ali je nisam zalijevala poslije presađivanja. Ne znam razlog truljenja.. Da li je uzrok vlažna zemlja ili je neodgovarajuća posuda? Presadila sam zamiju u plastičnu posudu zdrave dijelove, da li će se oporaviti?

Unaprijed se zahvaljujem...

Pozdrav!
U potrazi sam za odgovorom, jer sam isto napravila kao ti, presadila u ker. posudu koja nema otvora, jučer. Da li sam pogriješila?

Molim hitan odgovor:(

Goleo
09.03.2009., 07:14
Upravo sam došla na Vrt da bi pokrenula istu temu :D... imam je već više od dvije godine...
ovo iz iskustva: jako malo zalijevati...ovo ljeto sam bila kod mojih i tek povremeno dolazila na koji sat doma...sveki sam rekla da ju ne zalijeva i više puta joj ponovila, ali...

njoj je bilo lakše zalit sve biljčice i na jesen je propala...valjda je od puno vode/vlage korijen istrulio...

ova u drugom loncu se dobro drži s obzirom na to da je svojedobno gotovo propala od vlage...presadila sam je i ne zalijevam je, jer se nalazi u prostoriji koja se svakodnevno grije, te u kojoj se kuha, pa ima dovoljno vlage u zraku...
zasada se dobro oporavila i pomladila...samo se nadam da će tako i ostati...:mig:

Amalia
10.03.2009., 17:31
Budući da je ona sukulent ne treba joj puno vode.
M Renata nije preporučljivo niti za jednu biljku da je u posudi koja nema rupu, jer voda ne može otjecati iz posude. Ponekada nam se čini da je zemlja suha (pogotovo u centralnom gdje je suhi zrak) a na pola dubine posude baš tamo gdje je korijen zemlja bude još uvijek vlažna. Kako bi pomogli biljki, zalijemo, voda nema gdje izaći i tako se biljka jednostavno utopi.

Domaćice ona se razmnožava pomoću listova i dijelova stabljike. Zapikni list i zdrave dijelove u zemlju i trebao bi se zakorijeniti.

Goleo izgleda da je ono najteže preživjela bit će ona lijepa i zdrava

silvertiger
22.04.2009., 14:43
Pozdrav moje dame i gospodo... Evo mama me zagnjavila da nađem odgovor na ovo:
Zamija joj je previše zalivena (neka baba ju je zalila obilno vodom, jer je sta ja znam mislila da joj treba vode i što..) i počeli su truliti veliki listovi. Od korijena 5 cm prema gore truli list, a pri vrhu je još zdrav. List je već otpao, da li se taj list još može usaditi u zemlju kao pelcer? Kako pomoći biljci da se isuši ta vlaga da prestane ugibanje?
Ako treba presaditi, na koji način...

Srdačan pozdrav!

Pru
26.05.2009., 12:50
Pozdrav svim ljubiteljima zamija!!! :D

imam zamiju doma i u uredu i obe mi krasno napreduju. Jako sam zadovoljna. Htjela bih vas pitati za savjet, da li je potebno zamiju gnojiti s vremena na vrijeme?
Hvala za odogovor!!!

tartaruga
02.02.2010., 13:26
Pa da vam se javimo ja i moj zamioculcas ;) Nego, da vas pitam - da li ste primijetili da li vaša zamija ima neki čudan miris? Naime, meni moja stoji u hodniku i mislim da joj paše ambijent jer mi je od jeseni potjerala nekoliko mladica i veselim se kad vidim kako napreduje:) Ali sam primijetila da u hodniku gdje je ona, povremeno se pojavi neki čudni smrad:ne zna: dragi i ja smo prvo pomislili da nam je nešto krepalo u stanu ali nema šta :rofl: pa je on došao na ideju da možda biljka ispušta neki miris, booo? Jel vam to poznato?:confused:

tartaruga
15.02.2010., 10:31
Help, help, mislim da sam si shebala zamiju ili sam na dobrom putu... kupila sam ju prošle jeseni, i po uputama ju stavila na polusjenovito mjesto i zaljevala jednom mjesečno (izvadila bi ju iz ukrasne keramičke tegle, zalila, pustila da se voda ocijedi i vratila ju natrag).. Sad preko zime je u tom hodniku hladnjikavo (oko 12 stupnjeva) ali je uspjevala unatoč toj temp. , čak mi je bila počela tjerat mladicu ... i sad ide glupi postupak - prošli tjedan je bilo full zima, primijetila sam da mi se zemlja na površini upljesnivila pa sam mislila da joj je možda prehladno i unijela ju u dnevni boravak. I danas 4-5 dana nakon toga sam primijetila da su mi neki listovi posmeđili i stabljika je dobila neke tamne flekice... mislim da joj je bio preveliki temperaturni šok, ubila sam ju... dal se da spasiti, mislila sam kupiti novu zemlju i promijeniti ju jer mislim da je ova u kojoj se sad nalazi prevlažna , iako ju nisam zaljevala već 3 tjedna ali kako je bilo hladno, prepostavljam da višak vlage nije mogao ispariti
šta mi preporučujete? Samo da ne uvene, baš sam se veselila kako napreduje, to mi je prva biljka koju smo dragi i ja kupili za naš stan...

Mirayna
16.02.2010., 19:16
Nikada ništa ne saditi u posudu bez rupe na dnu! Ako hoćeš, stavi takvu (neuglednu) teglu naknadno u ukrasnu, ali opet kad ju zaliješ moraš ju prethodno izvaditi iz ukrasne tegle, zemlju dobro natopiti i pustiti da se OCIJEDI kroz rupe. Kad se ocijedila, vrati ju natrag. Amen!

tartaruga
16.02.2010., 20:27
Nikada ništa ne saditi u posudu bez rupe na dnu! Ako hoćeš, stavi takvu (neuglednu) teglu naknadno u ukrasnu, ali opet kad ju zaliješ moraš ju prethodno izvaditi iz ukrasne tegle, zemlju dobro natopiti i pustiti da se OCIJEDI kroz rupe. Kad se ocijedila, vrati ju natrag. Amen!

Hej, moja je u plastičnoj tegli sa rupama i takvu sam ju stavila još u ukrasnu teglu. Kad bi ju zaljevala izvadila bi ju iz te keramičke ukrasne, zalila, pustila da se ocijedi i tek onda stavila natrag u keramičku..:ne zna: sad me brinu te pjege koje su joj se pojavile po stabljici, mislim da je zemlja u sredini tegle ostala vlažna pa da li bi bilo pametno presaditi ju u novu zemlju?:confused: ili kako da ju sad spasim i da se ne uništi do kraja?

Mirayna
17.02.2010., 17:15
kao prvo, nemam zamiju :D ali ona koju viđam na poslu ne čini mi se uopće zahtjevna. ne smeta joj ništa. ne bih ju presađivala na tvom mjestu, bit će joj dodatni šok, samo ju probaj manje zalijevati... a nadam se da će i neki vlasnik zamije uskoro odgovoriti malo detaljnije....

osim toga, ima malo pjegaste stabljike prirodno (da li misliš na te pjege?)...

i još sam našla: "Biljka zahtijeva malo vode a neophodno je potrebno, između dva zalijevanja, ostaviti da se kompost (mješavina plodnog tla) dobro posuši, kako bi se izbjeglo ostaviti biljku vlažnom kroz dulje vremena. Važno je stoga također ne ostavljati nikada vodu u podlošku. "

ova biljka je mazohist, pa se tako i ponašaj prema njoj :)

krycek
17.02.2010., 17:26
ja je imam- kržljala je 2 godine i bila blijeda, gotovo žuta i nije bilo novih izdanaka jer sam je jako skromno zalijevao.
otkako je svakih 20-25 dana dobro zalijem raste kao luda. kad spominješ smeđe fleke i moja ih ima ali nisam uočio da škode. inače moja je stalno u toploj sobi na sjevernom prozoru i tu joj je najbolje. nisam primjetio da je oduševljena sjenom :) za sada ne diraj tu svoju i neka bude u sobi ako si ju unijela :)

tartaruga
17.02.2010., 18:06
Hvala vam na odgovorima, evo svako toliko gledam u nju, nadam se da će se oporaviti..:tuzni:

tajana-k
20.03.2010., 22:07
Ja sam svoju, NE ZNAJUĆI ništa o njoj, presadila svaki izdanak u posebnu posudu i podjelila dragim osobama, a sebi ostavila 2 zajedno koji su i nakon 2 godine živi ali nepromjenjeni. Stoji u dnevnom boravku koji je na sjevernoj strani uz prozor, tako da svjetla ima dovoljno, a direktnog uopće nema, zalijevam ju tako-tako,nikad previše i uglavnom rjeđe...zanima me zašto se nakon 2 godine nije uopće pokrenula nego samo stoji???

tartaruga
21.03.2010., 07:52
tajana, negdje sam čitala da se nekima dogodilo da im zamija dugo dugo stagnira i skoro uopće ne raste i onda se naglo pokrene.. Ne znam o čemu ovisi ali možda je i tvoja takva mala ljenčina :mig:

A ja objavljujem da je moja o kojoj sam pisala gore, uvenula, nije preživila onaj temperaturni šok... :( Ustvari, odvojila sam one stabljike kojima su posmeđili listovi i ove ostale i dan danas imaju lijepe tamno zelene listove ali mi se svaki dan po jedna stabljika pri dnu samo preklopi, zgnjili pri dnu... :(
Ovaj tjedan idem u nabavku nove i ta će biti moja mezimica...

tartaruga
13.05.2010., 11:05
Da vam se javim, skoro 2 mjeseca nakon što mi je prvi zamio uvenuo uslijed temperaturnog šoka... Kupila sam novi, smjestila na staro mjesto gdje je prvi dobro uspijevao i sad ga ne namjeravm seliti.
Međutim, od onog starog sam odvojila 2 stabljike koje su donekle preživjele, i stavila ih u vodu, kao svojevrsni eksperiment... Već sam ih mislila baciti jer nisu baš djelovale obećavajuće, kad ono... :cerek: Danas pogledam i vidim da je jedna stabljičica počela puštati žilu a čini mi se da će i druga :cerek:
Eksperiment nastavljam i nadam se da ću ih uskoro moći zapiknuti u zemlju i da će napredovati. Da znate kako sam sretna :cerek::cerek:

http://i40.tinypic.com/eqphxd.jpg

princess fiona
12.09.2010., 16:15
Ja sam, kao ozloglašeni ubojica biljaka, zadovoljna mojom zamijom. Živa je i zdrava. Kupila sam najmanju i na pola uha slušala što me je žena u centru savjetovala. Znam da je govorila da je presadim, ali ja ne volim prčkati po zemlji :), tako da je ostala u staroj teglici, koju sam samo uvalila u keramički umetak. Ono što sam zapamtila je da je 'zaboravim zaliti'. Prođe i mjesec dana da je se ne sjetim. A živi pored štednjaka, daleko od sunca, ali blizu vruće pare.
Mačka ju je u nekoliko navrata gadno napastvovala, par listova sam joj ofurila kuhajući, ali je u proljeće svejedno pustila pet mladica.
Kad je zalijem, samo malo poškropim, i povremeno joj dam malo narezane kore od banane za prihranu.

casio
14.09.2010., 08:47
Sobno bilje nije dobro saditi u keramičke posude jer one same po sebi uzimaju i uvlače u sebe vlagu koju dajemo putem vode. Na taj način vlaga se konstatno zadržava i zemlja nema prozračnost. Ako se to već radi onda treba u posudu staviti najlonski uložak (ima ga za kupiti u Bauhausu i drugim centrima prema veličini tegle). Inače uvijek je na dno tegle dobro staviti kamenčiće i granule kako bi višak vode bio ispod razine korjenja jer niti jedna biljka ne voli d ajoj se voda zadržava u dnu korijena.

U svakom slučaju keramičke posude je najbolje prakticirati za vani jer onda se ona suši i mala je mogućnost zadržavanja vlage u stjenkama posude.

Imam zamiju već 4.godine, ogromna je i uvijek ju kad preraste posudu presađujem isključivo u plastičnu posudu koju stavljam u ukrasnu teglu. Inače zamija traži redovito zalijevanje, ali ne pretjerano, zimi malo štedljivije.

vjeverica27
29.12.2010., 21:31
Bok svima
dobila sam zamiju prije dva dana za rođendan..u staklenoj je prozirnoj tegli koja na dnu ima ukrasne vodene kuglice, a korijen sa zemljom je zamotan u ukrasnu mrežicu..
vidim da svi imate nekih iskustava sa njom, pa vas molim da mi pomognete..jel ok da bude u tome ili treba preseliti u neku drugu teglu, koliko često ju treba zalijevati, gdje je najbolje da stoji u stanu i sl.
puno hvala unaprijed

rozmeri89
05.01.2011., 14:58
ovako, prvi put sam ovdje i moja zamija me danas razljutila... dobila sam jednu na poklon za svadbu i uništila sam ju, drugu sam dala mami i pred mjesec dana muž mi je kupio novu, presadila sam ju jer je vaza u kojoj sam ju kupila bila totalno uništena, a danas mi je rekla cvjećarka da ju nisam smjela presaditi dok se cijela vaza ne ispuni izdancima(mladim) bez obzira na to što su meni rhizomi virili van... e sad... ovu novu zamiju zalila sam samo jednom i to lagano tad kad sam ju presadila, to je bilo 3. 12. do danas ju nisam zalila.. e da, jedna grana mi je bila slomljena pa sam ju zabola u drugu vazu i čini se ok, a ova glavna zamija je počela trulit. :-( uglavnom, danas sam ja pokidala listove iz trulih grana (trule su bile samo u dnu) listovi su lijepi, sjajni, sve ok, i zabola sam ih u desetak vaza u zemlju, cvjećarka je bila pesimistična pa vas molim za podršku i neku lijepu riječ :):) e da, još sam čula da je dobro kad se list posadi u zemlju da se vazu zatvori prozirnim najlonom.... ima li tko kakvog iskustva???

hvala

rozmeri89
05.01.2011., 15:01
vjeverica, sjeverne prostorije su najbolje za zamiju... ne treba previše svjetla, ali danas mi je rekla cvjećarka ako počinje trulit kao meni onda u toplu prostoriju sa svjetlom (ne izravnim sunčevim), al nadajmo se da se tvojoj neće dešavat što i meni

casio
06.01.2011., 20:24
ima li tko kakvog iskustva???

hvala

Ja imam zamiju i to mi je jedna od najdražih biljki u kući, a imam ih 86.:rofl:

Moja je uz sami prozor u dnevnom boravku, ali na stalku i odmaknuta od radijatora, jer ni ona ko ni svaka druga biljka ne voli biti uz izvor topline.
Zimi ju zalijevam jednom u dva tjedna, a ljeti jednom tjedno i to s malo vode. Radije pustim da se zemlja malo prosuši, pa onda dodam obilnije.
Zimi se puno ljudi zezne kod zalijevanja jer suhi zrak isuši gornji sloj zemlje, i ljudi misle da je biljka žedna pa samo dodaju vode, a 2 cm ispod površine pravi mulj. Radije nasuti malo vodu u ukrasnu teglu pa neka si biljka sama uzima nego da joj voda stoji u korijenu jer tada definitivno trune.

Zimi joj jedno u dva-tri tjedna obavezno prebrišem listiće vlažnom spužvicom da se ukloni prašina. Jednom mjesečno joj kao i svim drugim biljkama dajem prihranu i to putem onih štapića koji se zabodu uz rub tegle. Nekako su mi se oni pokazali bolji način prihrane nego ni kocentrati koji se mute u vodi.
Prije 4. mjeseca slučajno sam otrgnuo jednu grančicu i zabo sam ju u drugu manju teglu te stavio u prozor. Za sada se zeleni ali još se ne miče i ne tjera nove izdanke ili listiće.
Inače po meni nije zahtjevna biljka i ne traži puno, jedino što ne voli propuh, i ne voli da je se uznemirava. Kad joj nađeš mjesto nemoj ju više micati.

rozmeri89
07.01.2011., 13:29
evo ja sam joj sad našla mjesto i ne mičem ju, a i meni se bila otrgnula grana, pa sam ju zabola u zemlju, nadam se da će biti ok... ma mnogi govore da nije zahtjevna, ali srela sam mnogo ljudi koji su mi rekli da je prezahtjevna, čak ju ni moja cvjećarka nema, jer je rekla da joj je zeznuta... jako bih htjela da mi uspije jer mi je predivna

pistacija
08.01.2011., 22:00
Ja imam zamiju i to mi je jedna od najdražih biljki u kući, a imam ih 86.:rofl:

Zimi ju zalijevam jednom u dva tjedna, a ljeti jednom tjedno i to s malo vode. Radije pustim da se zemlja malo prosuši, pa onda dodam obilnije.
Zimi se puno ljudi zezne kod zalijevanja jer suhi zrak isuši gornji sloj zemlje, i ljudi misle da je biljka žedna pa samo dodaju vode, a 2 cm ispod površine pravi mulj. Radije nasuti malo vodu u ukrasnu teglu pa neka si biljka sama uzima nego da joj voda stoji u korijenu jer tada definitivno trune.

Zimi joj jedno u dva-tri tjedna obavezno prebrišem listiće vlažnom spužvicom da se ukloni prašina. Jednom mjesečno joj kao i svim drugim biljkama dajem prihranu i to putem onih štapića koji se zabodu uz rub tegle. Nekako su mi se oni pokazali bolji način prihrane nego ni kocentrati koji se mute u vodi.

Inače po meni nije zahtjevna biljka i ne traži puno, jedino što ne voli propuh, i ne voli da je se uznemirava. Kad joj nađeš mjesto nemoj ju više micati.

Ja isto svoju imam jako dugo, oko 4 g.. Nije uopće zahtjevna. Evo i sada po zimi 2 grane sma odrezala jer su se osušile , listovi požutili i otpali ali zato je potjerala 2 mlade grane :mig: Kažu da ju lijepo imati jer donosi novce :cerek: Inače ako želite da su joj grane više u visinu treba ju malo zalijevati. Svoju i ljeti i zimi zalijem 1 x u 7 ili 10 dana. Ljeti samo malo više vode a zimi duplo manje. Inače ima svjetlosti ali voli hladovinu.
Ljudi griješe sa zalijevanjem biljaka, natope zemlju pa curi iz plastične posude a to je krivo!na veliku posudu zalijem od oka sa cca 2 -3 dcl.

p.s. casio imaš neki album na netu sa svojim biljkama? živo me zanima kako to izgleda :)

casio
10.01.2011., 20:53
Kažu da ju lijepo imati jer donosi novce

Ja sam to čuo za pachiru i to mi je druga po ljepoti nakon zamie.:D

p.s. casio imaš neki album na netu sa svojim biljkama? živo me zanima kako to izgleda :)

Nemam, ali dala si mi jako dobru ideju. Poslikat ću ih ovih dana.:top:
Volim biljke i uživam u njima, a tek u onima vani.:facepalm:

tartaruga
14.01.2011., 18:10
Ja isto svoju imam jako dugo, oko 4 g.. Nije uopće zahtjevna. Evo i sada po zimi 2 grane sma odrezala jer su se osušile , listovi požutili i otpali ali zato je potjerala 2 mlade grane :mig: Kažu da ju lijepo imati jer donosi novce :cerek: Inače ako želite da su joj grane više u visinu treba ju malo zalijevati. Svoju i ljeti i zimi zalijem 1 x u 7 ili 10 dana. Ljeti samo malo više vode a zimi duplo manje. Inače ima svjetlosti ali voli hladovinu.
Ljudi griješe sa zalijevanjem biljaka, natope zemlju pa curi iz plastične posude a to je krivo!na veliku posudu zalijem od oka sa cca 2 -3 dcl.

p.s. casio imaš neki album na netu sa svojim biljkama? živo me zanima kako to izgleda :)

Ovo se i meni događa, primijetila sam da su mi u zadnja 2 tjedan listovi na nekig granama počeli žutiti a oni full tamni listovi su po rubovima počeli dobivati smeđe mrlje :confused: Inače mi stoji stalno na jednom mjestu gdje je temp 17-20°. Jel to ok? Lani sam jednu zamiju uništila jer sam mislila da joj je zima (stajala je na istom ovom mjestu gdje i ova sad), pa sam ju prebacila u dnevni boravak i tek ju tad uništila, krepala je zbog temp. šoka, pretpostavljam.
Šta mislite, da li smijem odrezati ove grane koje mi ne slute na dobro? I da li ima neka caka u rezanju ili samo cvaknem? :D

Evo i nekih slika:
http://i56.tinypic.com/o0ctjr.jpg http://i51.tinypic.com/ibxses.jpg http://i51.tinypic.com/2hqh2kl.jpg

casio
17.01.2011., 07:39
Šta mislite, da li smijem odrezati ove grane koje mi ne slute na dobro? I da li ima neka caka u rezanju ili samo cvaknem? :D

Evo i nekih slika:
http://i56.tinypic.com/o0ctjr.jpg http://i51.tinypic.com/ibxses.jpg http://i51.tinypic.com/2hqh2kl.jpg

Odreži je pri dnu.
Prema ovome na slici mi se čini da je bila izložena izvoru topline.:ne zna: jer fakat djeluje spaljeno. Inače ju se vremena na vrijeme okreni, tako da biljka jednomjerno bud izložena dnevnoj svjetlosti. Ili je pretjerano zalivena, treće solucije nema.Mislim d aje tebi najbolje procjeniti što je od ovoga prouzrokovalo ovako stanje.

tartaruga
17.01.2011., 07:43
Odreži je pri dnu.
Prema ovome na slici mi se čini da je bila izložena izvoru topline.:ne zna: jer fakat djeluje spaljeno. Inače ju se vremena na vrijeme okreni, tako da biljka jednomjerno bud izložena dnevnoj svjetlosti. Ili je pretjerano zalivena, treće solucije nema.

Nije bila niti na izvoru topline, a zalijevam ju 2 puta mjesečno, pustim da se voda ocijedi i tek onda vratim u teglu. Takva procedura je otkako sam ju kupila, sve je bilo ok do pred 2 tjedna, onda je počelo ovo. Inače je stalno na istom mjestu, ne selim ju po kući

casio
17.01.2011., 19:58
Nije bila niti na izvoru topline, a zalijevam ju 2 puta mjesečno, pustim da se voda ocijedi i tek onda vratim u teglu. Takva procedura je otkako sam ju kupila, sve je bilo ok do pred 2 tjedna, onda je počelo ovo. Inače je stalno na istom mjestu, ne selim ju po kući

Promatraj ju narednih par dana.Ako se propadanje nastavi jednostavno je izvadi iz zemlje i vidjet ćeš što je pitanju. Moguće da ju je napao nametnik. Operi joj korijen i osuši ga papirom za ruke i presadi u novu zemlju. jedno vrijeme će mirovati ali ako nije previše oštećena ona će s eoporaviti. najbolje ćeš vidjeti kad je izvadiš iz zemlje i vidiš u kakvom je stanju korijen.

pistacija
20.01.2011., 13:46
Nije bila niti na izvoru topline, a zalijevam ju 2 puta mjesečno, pustim da se voda ocijedi i tek onda vratim u teglu. Takva procedura je otkako sam ju kupila, sve je bilo ok do pred 2 tjedna, onda je počelo ovo. Inače je stalno na istom mjestu, ne selim ju po kući

Ne paničari jbte! :D
Nemoj je samo micati sa tog mjesta gdje je sada. I kod mene ima takvih žutih listova, meni je to normalno zimi, grana i lišće umiru da bi narasle nove grane. Uskoro za mjesec dva krenut će one vidjet ćeš ;) Ove posušene odreži kao što ti rekoše dole pri dnu , uvijek osušeno reži i miči uvele listove da ne iscrpe biljku. Mrlje je moguće da imaš od previše vode. Mrlje po stablu ima i moja. Ne sekiram se zbog toga. Na tvom mjestu bi je zalila sa dosta manje vode ali barem 3 mjesečno zimi, ljeti 4 x mjesečno. Možeš zbog grijanja i 1 x tjedno pošpricati biljku kišnicom ili destiliranom vodom ( od naše vode iz pipe ostaje kamenac i mrlje na listovima). Očisti ponekad i listove od prašine namoči vode na vaticu i list po list :)
Nego... nije te tavoja u dnevnom. Gdje je? čini se da je u hodniku bez svjetlosti?

I nikada niti jednu biljku u životu nisam zalila da voda iscuri iz posude. To bi pasalo biljci recimo u doba ljetnih vrućina. I ne fali im ništa vjeruj. Probaj rađe po malo.

tartaruga
20.01.2011., 20:06
pistacija, hvala na savjetima :)
Ma lani mi je jedan zamio krepao, mislila sam da je to zato jer je bio svekrvin poklon :zubo: , ali sad vidim da nije u tome štos jer sam ovog sama kupila ;)
Pitaš za svjetlost - nalazi se u hodniku ali nije skroz u mraku, onako u polusjeni - pročitala sam da ionako više voli sjenu nego direktnu svjetlost :ne zna:
Kažeš da ga ne selim... aj dobro, mada sam ga mislila prebacit sad preko zime u kuhinju u jedan ćošač gdje ima podjednaku količinu svjetlosti ali ej par stupnjeva toplije.
A niš, javim razvoj situacije ;)

pistacija
21.01.2011., 12:57
Ja ga ne bih premještala dok ne dođe proljeće kad će temp. u svim prostorijama biti ista a i tad biljka živne pa joj vjerovatno neće ni smetati premještanje. Sad je biljka nikakva i pusti je gdje jeste.
Za polusjenu ne znam no meni je najbolje rasla kad je imala direktno sunce do 9-10 u jutro a onda sunce zađe i ostabne u hladovina uz dooooooosta svjetlosti kroz prozor. Inače niti jedna biljka ne voli direktno sunce no jutarnje do 9-10 nije strašno. U proljeće je ipak preseli u dnevni uz prozor neka se napije svjetlosti a ne vode ;)

tartaruga
21.01.2011., 16:08
Ja ga ne bih premještala dok ne dođe proljeće kad će temp. u svim prostorijama biti ista a i tad biljka živne pa joj vjerovatno neće ni smetati premještanje. Sad je biljka nikakva i pusti je gdje jeste.
Za polusjenu ne znam no meni je najbolje rasla kad je imala direktno sunce do 9-10 u jutro a onda sunce zađe i ostabne u hladovina uz dooooooosta svjetlosti kroz prozor. Inače niti jedna biljka ne voli direktno sunce no jutarnje do 9-10 nije strašno. U proljeće je ipak preseli u dnevni uz prozor neka se napije svjetlosti a ne vode ;)

:rofl::rofl::rofl:
Hvala ti ! ;)

tartaruga
28.01.2011., 10:48
Eto, mislim da mu definitivno nema spasa :D
Sad sam u potrazi za nekom kućnom biljkom koja bi dobro podnosila uvjete sjene, zaklonjenosti od direktnog sunca, i temp. zimi oko 15°. ( Po mogućnosti da nije plastično cvijeće? :D
Naime, u tom dijelu hodnika je više tama nego svetlost :rolleyes: A baš sam nakanila staviti neštu u taj kut :rolleyes:

tartaruga
28.01.2011., 16:51
Ok, možda da stavim paprat tamo :misli:
Čitam da podnosi sjenovita mjesta, zimi podnosi temperature 13-15°, ili stupanj-dva niže, pod uvjetom da se ne zalijeva često. :D

tartaruga
30.01.2011., 09:21
Paprat kupljena,zamio u smeću.
Ali, da ne bude sve tako crno - danas sam išla presaditi u malo veću teglicu ovu grančicu prošlogodišnjeg zamioculcasa (pisala sam gore o njemu, pustio žile u vodi) - iiiiii, stvorio je jedan rizom :Serek: (onako veličine cherry pomidora), iz kojeg tjera i nova mladica :)

Edit: probrljala još malo po zemlji i ups! Evo još jednog! :Serek:
http://i54.tinypic.com/2yjpvgl.jpg

tartaruga
30.01.2011., 11:06
Bože moj, stvarno sam frik :facepalm:
Sad kad sam vidjela kako su ova dva rizoma potjerala mladice, išla sam raskasapiti i ovog kojeg sam jutros pripremila za odstrijel i uzela par gomolja koji su mi se činili ok i zakopala ih natrag u suhu :D zemlju za sukulente. Sad ćemo vidjeti dalje :kava:

princess fiona
31.01.2011., 14:41
Ne mogu vjerovati da netko ima problema s ovom biljkom - to je vjerojatno zato što nešto radite u vezi s njom, a čini se da ne treba ništa.
Ja je imam dvije godine sustavnog zanemarivanja, a živa je i zdrava. Kad se sjetim zaliti (jednom mjesečno) ulijem samo malo vode s vrha, otprilike dva gutljaja. Nema svjetla, izložena je pari i izvoru topline. Zadnji put sam je prihranila prije pola godine, jedino što joj malo obrišem prašinu, ne volim prljavštinu, posebno u kuhinji.

tartaruga
31.01.2011., 14:46
princess, mislim da sam ja svoju zadnji put previše zalila, a došli su hladniji dani, nas nije bilo doma, u kući zima i da ju je to uništilo. Međutim, kao što sam napisala, ovaj vikend sam ju raskosurila i vidjela da su gomolji ustvari u dobrom stanju (jedan je bio baš strulio) tako da sam te zdrave zakopala natrag u drugu suhu zemlju i sad su dio eksperimenta :)

casio
01.02.2011., 08:14
tartaruga

Eto kad nećeš slušati što ti pišem.:kava:
Inače u neosvjetljeno mjesto možeš staviti paprat, premda ne svaka i tu moraš biti oprezna kod izbora jer ljudi misle da papart voli sjenu, ali to je varka jer ona je inače iz prašuma u sjenama ali voli u svjetlosti koja dopire kroz krošnje drveća i voli dosta vlažan zrak, zato ju često treba prskati (ne zalijevati već svakodnevno prskati). Monstera je biljka koja voli sjenovita mjesta bez izravne svjetlosti.Philodendron isto tako, kao i sanseveria i salaginella.
Pa eto nešto ćeš izabrati.

tartaruga
01.02.2011., 08:16
tartaruga

Eto kad nećeš slušati što ti pišem.:kava:

Nope, ti šumom a ja drumom :rofl:
Jbg, volim ekperimentirat! Sad ću od tog jednog imati 3 zamioculcasa, nije ni to loše :D

casio
01.02.2011., 08:40
Nope, ti šumom a ja drumom :rofl:
Jbg, volim ekperimentirat! Sad ću od tog jednog imati 3 zamioculcasa, nije ni to loše :D

Nije, samo ako nastaviš kao sa prethodnom koja je završila u smeću opet ćeš doći na isto.Pa ti eksperimentiraj.:D

tartaruga
01.02.2011., 08:48
Nije, samo ako nastaviš kao sa prethodnom koja je završila u smeću opet ćeš doći na isto.Pa ti eksperimentiraj.:D

Onda ću tebe uzeti za osobnog savjetnika o bilju :p

casio
01.02.2011., 09:03
Onda ću tebe uzeti za osobnog savjetnika o bilju :p

Grobna plastika je za neke max.
Možda ti jedna od ovih triju zamia i uspije.:ne zna:
Agronomija mi je jedna od zvanja, pa se nešto i kužim u bilje.Unutar kuće ih imam 86.:top:
A tek vani:facepalm:

tartaruga
01.02.2011., 09:07
Ali to mjesto nije baš taaako mračno. U hodniku je na mjestu do kojeg dopire svjetlost ali ne i sunce. Problem je sada zimi kad je tamo temp. nekih 12-13°. Mislim da je to def. prehladno za zamioculcasa.

tartaruga
01.02.2011., 09:09
Grobna plastika je za neke max.
Možda ti jedna od ovih triju zamia i uspije.:ne zna:
Agronomija mi je jedna od zvanja, pa se nešto i kužim u bilje.Unutar kuće ih imam 86.:top:
A tek vani:facepalm:

Istina, nekome se sviđa i grobna plastika. Meni to baš i nije opcija umjesto kućnog živog bilja.

casio
01.02.2011., 09:32
Istina, nekome se sviđa i grobna plastika. Meni to baš i nije opcija umjesto kućnog živog bilja.

Meni def.nije,imamo 86.biljki i uživamo u njima. Plastika može proći samo kao neka dekoracija, ali onda prije suho cvijeće nego plastika.

Meni je zamia jedna od najljepših biljki, i posebno volim vidjeti kako napreduje, jer stvarno ne iziskuje puno pažnje i brige, a ima preidvne listove i lijepo se uklapa u svaki kut.
Temperatura za zaminu ne bi smjela ići ispod 15c. A ako je uhodniku onda je u doticaju sa propuhom i hladnim zrakom kad se otvaraju vrata.Već sam rekeao zamia kao ni većina biljki ne voli propuh, ne voli da je se uznemirava, seljaka, i rijetke su biljke koje podnose zimske uvjete ispod 15c.

tartaruga
01.02.2011., 09:51
Temperatura za zaminu ne bi smjela ići ispod 15c. A ako je uhodniku onda je u doticaju sa propuhom i hladnim zrakom kad se otvaraju vrata.Već sam rekeao zamia kao ni većina biljki ne voli propuh, ne voli da je se uznemirava, seljaka, i rijetke su biljke koje podnose zimske uvjete ispod 15c.

Eto, to sam i pretpostavila da je u pitanju, jer se sve odigralo u 10 ak dana koliko nas nije bilo doma. Inače je dotad bujala kao luda, bacala mladice i odjednom :flop: Zato ću sad biti pametnija.
A koje li sjučajnosti - tko god ju je vidio je pitao je li umjetna :D Baš je imala debele, dugačke grane i predivne zelene listove.:(
Ali, uzgojit ću ja nju opet, ne odustajem :)

casio
01.02.2011., 09:53
Ali, uzgojit ću ja nju opet, ne odustajem

:top:
Evo moje.;)
http://img51.imageshack.us/img51/198/img9274s.jpg

rozmeri89
04.02.2011., 20:08
umrla mi je zamija :-(((((((((

tartaruga
04.02.2011., 20:17
umrla mi je zamija :-(((((((((

Znam kako ti je :bicedobro: ;)
Probaj i ti malo pročeprkat po zemlji, možda uspiješ spasiti koji zdravi rizom i samo ga zatrpaj natrag u suhu zemlju.

rozmeri89
10.02.2011., 16:40
Znam kako ti je :bicedobro: ;)
Probaj i ti malo pročeprkat po zemlji, možda uspiješ spasiti koji zdravi rizom i samo ga zatrpaj natrag u suhu zemlju.

:-) hvala, probat ću.... srećom da ostalo cvijeće živi, al' ta zamija neće me, pa me neće :-(

pistacija
21.02.2011., 14:45
tartaruga šta napravi u ovih par dana dok me nije bilo :rofl:
previše zaljevanja i propuh. moje cvijeće je blizu balkonskih vrata koje samo u nuždi zimi otvorim na 2 sec. da mi propuh biljke ne ubije a stan luftam preko prozora. Sreća imam prozore po cijelom dnevnom pa ove bliže biljkama ne otvaram da ne nazebu :D

gle sad te mlade prenesi u dnevni b. i pusti ih na miru !
a za sjenovito mjesto imaš filadendrone, m onstera- stvarno nisu baš zahtjevne ... kakva paprat? samo ćeš popiz.... + ako krene opadat lišće... :rofl: drži se filadendrona (moj jedan primjerak raste i u čistom mraku :D)

tartaruga
21.02.2011., 14:58
tartaruga šta napravi u ovih par dana dok me nije bilo :rofl:
previše zaljevanja i propuh. moje cvijeće je blizu balkonskih vrata koje samo u nuždi zimi otvorim na 2 sec. da mi propuh biljke ne ubije a stan luftam preko prozora. Sreća imam prozore po cijelom dnevnom pa ove bliže biljkama ne otvaram da ne nazebu :D

gle sad te mlade prenesi u dnevni b. i pusti ih na miru !a za sjenovito mjesto imaš filadendrone, m onstera- stvarno nisu baš zahtjevne ... kakva paprat? samo ćeš popiz.... + ako krene opadat lišće... :rofl: drži se filadendrona (moj jedan primjerak raste i u čistom mraku :D)

:lol::lol::lol:
Par dana?! Mjesec dana te nije bilo :tuctuc:
Paprat dobro napreduje, puna je onih malih lisnih smotuljaka :D
A filadendron ću u krajnjoj nuždi uzet od mame ako si ova paprat ne opstane...

I da, 3 zamioculcasa su u dnevnom , prenašam ih po kući kao mačka mlade :rofl:

pizza
21.02.2011., 15:59
Ja neznam kaj ja radim krivo sam svojima. Imam ih 3. Bilo ih je 4 kad sam odlučila presaditi svaki rizom u svoou teglicu, jedna je bila poklon. E sad, sve one žive...ali ne punim plućima. Hoću reći nikak da potjeraju više od jednog izdanka na godinu. Zalijevam ih duplo manje nego orhideje znači jednom svakih 6 tjedana, na toplom su i povremeno ih pošpricam po lišću kad i orhideje. Kaj im fali?

tartaruga
23.02.2011., 13:17
EEevvvvo gaaa!!!! :cerek:
Pistacija, vidi ga kako je sladak!!!
Mali zamioculcasić!! :rofl:
Počeo je probijati :cheer::tulum::jumping:
http://i55.tinypic.com/ja9e0k.jpg

Ipak nisam zamio-killer! :zubo:

tartaruga
18.03.2011., 10:05
Vodim monolog na ovoj temi :rofl::rofl::rofl:

Samo da vam pokažem kako napreduje malac :Serek:
Pretpostavljam da ni njemu malome ne trebao puno vode :D
http://i54.tinypic.com/bhxdux.jpg

casio
23.03.2011., 08:07
Vodim monolog na ovoj temi :rofl::rofl::rofl:

Samo da vam pokažem kako napreduje malac :Serek:
Pretpostavljam da ni njemu malome ne trebao puno vode :D
http://i54.tinypic.com/bhxdux.jpg

:klap::klap:
lijepo.:)

tartaruga
23.03.2011., 14:24
:klap::klap:
lijepo.:)

Hvala, ipak je eksperiment uspio ;)

casio
23.03.2011., 19:55
Hvala, ipak je eksperiment uspio ;)

Čekaj da istjera listove, poznavajući tebe:mig: dug je to put.:D
Šalu na stranu, nemoj samo pretjerati sa zalijevanjem i sretno.:top:

vjeverica27
23.03.2011., 20:25
evo mene nakon dužeg vremena..pisala sam već da sam 27.12.dobila zamiju za rođendan i moram vam reći da sam jako zadovoljna (da pokucam o drvo :mig:)
iskreno ja ju nisam još ni jednom normalno zalila jer ona ima na dnu tegle ukrasne mokre kuglice ispod zemlje i očito joj to paše jer je potjerala nekih 5 mladica :cheer::cheer: inače mi stoji u dnevnom boravku i ormar ju zaklanja od direktnog svjetla s prozora i koliko čitam to im paše..samo ne znam kad bi ju točno trebala presaditi..
poslikat ću ju jedan dan da ju vidite pa ćete mi vi možda prije znati reči jel već vrijeme ili još čekamo sa presađivanjem :D

tartaruga
24.03.2011., 08:46
vjeverice, koliko sam uspjela poloviti na netu, zamio voli kad mu je gužva i presađuje se tek kad sa rizomima ispuni cijelu teglu. Na jednom drugom forumu sam naletila na sliku gdje se tegla sva izobličila od rizoma i "pucala po šavovima" i vlasnica ju je u takvom stadiju presadila.
Tako da, ako jooš ima mjesta u tegli, mislim da ne trebaš žurit sa presađivanjem :)

tartaruga
24.03.2011., 08:47
Čekaj da istjera listove, poznavajući tebe:mig: dug je to put.:D
Šalu na stranu, nemoj samo pretjerati sa zalijevanjem i sretno.:top:

:zubo:
Daleko je ovaj još od listova al svaki dan mu se veselim! :Serek:

vjeverica27
24.03.2011., 12:35
vjeverice, koliko sam uspjela poloviti na netu, zamio voli kad mu je gužva i presađuje se tek kad sa rizomima ispuni cijelu teglu. Na jednom drugom forumu sam naletila na sliku gdje se tegla sva izobličila od rizoma i "pucala po šavovima" i vlasnica ju je u takvom stadiju presadila.
Tako da, ako jooš ima mjesta u tegli, mislim da ne trebaš žurit sa presađivanjem :)
tak sam i ja skužila, samo kaj ja još uvijek imam staklenu teglu pa baš ne bi da počne pucati :lol::lol: evo slikica pa ako uspijete vidjeti dal je vrijeme za presaditi vičite
evo je..još je mala
http://i858.photobucket.com/albums/ab147/vjeverica27/razne/Slika017.jpg

ovakvih mi je 5 potjeralo :cheer:
http://i858.photobucket.com/albums/ab147/vjeverica27/razne/Slika018.jpg

i kaj mislite? presađujem ili još ne?
http://i858.photobucket.com/albums/ab147/vjeverica27/razne/Slika019-1.jpg

i da, kad se presađuje jel uzimam neku posebnu zemlju ili neke dodatke?

tartaruga
24.03.2011., 12:40
Jako ti je lijepa, a izgleda da joj i pašu uvjeti :top:

Ako je ovo staklena tegla, ja bi onda ipak presadila ;)
Možeš u neku za broj veću teglu pa neka se postupno opet širi.
Mislim da je najbolje neka zemlja za sukulente ili mješavina zemlje i treseta, da joj bude rahlo tlo.

AlBali
08.04.2011., 08:25
Jako lepa i nezahtevna biljka. :top:
Dobila sam je, ima sad više od godinu dana i divno mi napreduje (kuc-kuc o drvo). Držim je u sobi koja je sa istočne strane, na mestu na koje nikada ne dolazi direktno sunce.
Veoma sam ozbiljno shvatila upozorenje o zalivanju, tako da sam je do zime zalivala (zapravo, potapala na jedno sat, sat i po, pa DOBRO cedila pre vraćanja na mesto) jednom mesečno, a od oktobra do marta na dva meseca. Ona ima te neke rezervoare vode iz kojih raste, pa lako istruli ako je suvišna vlaga. Mnogo novih stabljičica izbija iz zemlje i neću je presađivati dok se saksija ne napuni, kako neko reče "do pucanja".
Moj jedini problem sa njom je što je mačak jako zainteresovan, a ona je kažu otrovna, pa moram da je držim daleko od njega.

http://i55.tinypic.com/6zvkpf.jpg


http://i51.tinypic.com/2u4r8uh.jpg

orhideja4
16.08.2011., 20:14
Pozdrav svima.

Kupila sam danas jednu ljepoticu visine 50ak cm u Interšparu, jadnica je jako jako zalivena ali djeluje zdravo. Užas kako drže cvijeće. Čitam da ju treba jako malo zalivati, a na njenoj etiketi piše da sami odaberemo položaj i mjesto biljke te da joj se zemlja ne smije isušiti, hm? Što je ispravno? Ja sam ju stavila u hodnik gdje je ima malo svjetla.
Evo i slika da vidite kako sam ju smjestila.

Muči me što je jako vlažna i ko da joj stabljike( samo par njih) pri dnu mjenjaju boju

http://img84.imageshack.us/img84/7153/fotografija0525.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/84/fotografija0525.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Daisy28
16.08.2011., 21:45
Na etiketi piše krivo ipak. Zamioculcas je jako nezahtjevna biljka što se tiče brige oko nje i traži minimalne uvjete (prvenstveno svjetlost) za njen uspješan rast. Ako je biljka jako zalivena, nemoj je zalijevat u narednih mjesec dana, pusti da se supstrat osuši, a možda je možeš i presadi u novi lonac sa novim "prosušenim" supstratom. Od viška vode njeni rizomi (podzemni dijelovi biljke) mogu istrunut, a lišće požutjeti. Ako ti listovi požute, slobodn ih makni.
Uglavnom Zamia je jako zahvalna biljka kojoj je potrebna minimalna njega, al za mene je baš prava krasotica :)
I da, pripazi ako imaš malu djecu i kućne ljubimce - otrovna je.

orhideja4
17.08.2011., 13:04
Na etiketi piše krivo ipak. Zamioculcas je jako nezahtjevna biljka što se tiče brige oko nje i traži minimalne uvjete (prvenstveno svjetlost) za njen uspješan rast. Ako je biljka jako zalivena, nemoj je zalijevat u narednih mjesec dana, pusti da se supstrat osuši, a možda je možeš i presadi u novi lonac sa novim "prosušenim" supstratom. Od viška vode njeni rizomi (podzemni dijelovi biljke) mogu istrunut, a lišće požutjeti. Ako ti listovi požute, slobodn ih makni.
Uglavnom Zamia je jako zahvalna biljka kojoj je potrebna minimalna njega, al za mene je baš prava krasotica :)
I da, pripazi ako imaš malu djecu i kućne ljubimce - otrovna je.


Hvala ti puno. To da je otrovna stvarno nisam znala:ne zna:

Neću je polivati, čak sam ju mislila izvadit iz tog lonca i pustit da se zemlja osuši ali me strah pošto mi je balkon jako sunčan i vruć. Budući je dosta polivena strah me vadit ju iz ove tegle da ju neslomim jer neće ispasti sa zemljom van. Neću je sadit u novu teglu jer imam samo jako velike a koliko sam shvatila ona voli manje. Lišće je zasad predivno, tamnozeleno, po stabljikama ima neke tamnije mrlje ali to mi izgleda kao da baš tako mora biti. Viđala sam ih i na drugim zamijama npr. u trg. centrima itd.

To su te mrljice

http://img21.imageshack.us/img21/1594/fotografija0531.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/21/fotografija0531.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Daisy28
17.08.2011., 14:50
Nema na čemu :) Većina biljaka koje nam krase interijere su - otrovne. Od raznoraznih fikusa do recimo božićne zvijezde.

Zamiju nemoj ni slučajno ostavit na sunčanom balkonu, jer njoj više paše manjak svjetlosti nego direktna sunčeva svjetlost.
Njena ukrasna vrijednost su tamnozeleni mesnati sjajni listovi i te tamne mrlje po izdancima i stabljici. Koliko mi je poznato, nema nekih bolesti ili štetočinja koje bi je napadale u našem podneblju, tako da za sada je relativno otporna :)
Idealna je biljka za početnike i ljude koji nekad i zaborave da imaju biljku doma.

MRNJO MALI
07.09.2011., 20:18
Nema na čemu :) Većina biljaka koje nam krase interijere su - otrovne. Od raznoraznih fikusa do recimo božićne zvijezde.

Zamiju nemoj ni slučajno ostavit na sunčanom balkonu, jer njoj više paše manjak svjetlosti nego direktna sunčeva svjetlost.
Njena ukrasna vrijednost su tamnozeleni mesnati sjajni listovi i te tamne mrlje po izdancima i stabljici. Koliko mi je poznato, nema nekih bolesti ili štetočinja koje bi je napadale u našem podneblju, tako da za sada je relativno otporna :)
Idealna je biljka za početnike i ljude koji nekad i zaborave da imaju biljku doma.

Što znači da je otrovna točno? Jel to znači i da klinci tj.svi mi nesmijemo dirati listove ili je opasna samo kod gutanja? Jeli opasno spavati u njihovoj blizini?

Daisy28
07.09.2011., 20:54
Nista nece biti ako je dirnes, vec ako se pojede (pr.lisce). Znaci, ako imas malog puzavca u kuci, makni sve biljke kojima je lisce otrovno.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

anna bananna
10.09.2011., 08:53
dragi forumaši, čitam vaše postove i gledam vaše zamije već neko vrijeme, prekrasne su!!! zanima me kolika im je cijena u cvjećarnama, a kolika u trgovačkim centrima i gdje je bolje uzeti? negdje sam pročitala da biljke iz velikih centara znaju imati nametnike...

MRNJO MALI
10.09.2011., 18:02
dragi forumaši, čitam vaše postove i gledam vaše zamije već neko vrijeme, prekrasne su!!! zanima me kolika im je cijena u cvjećarnama, a kolika u trgovačkim centrima i gdje je bolje uzeti? negdje sam pročitala da biljke iz velikih centara znaju imati nametnike...

ja sam ženi kupio u Konzumu za 60 kn, poprilično veliku i ljepu :)

Hvala na odgovoru..nećemo više jest cvijeće!

anna bananna
11.09.2011., 15:48
ja sam ženi kupio u Konzumu za 60 kn, poprilično veliku i ljepu :)

Hvala na odgovoru..nećemo više jest cvijeće!

hvala puno! već sutra idem po svoj primjerak! :)

anna bananna
12.09.2011., 12:46
kupila sam danas svoju 1.zamiju u konzumu za 20 kn. izgleda mi dobro, zemlja je suha, ali kad sam je izvadila iz celofana primjetila sam malog puža, oko 1 cm, bio je s donje strane teglice. dali da sad vadim cijelu biljku van i da presađujem ili što? također ima jedan žuti listić koji viri iz zemlje. je li to normalno? što mi savjetujete? hvala

anna bananna
12.09.2011., 12:57
evo slika
http://i52.tinypic.com/2ce6vit.jpg

molim pomoć!!

MRNJO MALI
12.09.2011., 18:09
evo slika
...molim pomoć!!

Čuj ja se baš ne razumijem, osim da zamiju netrebaš često zaljevati, tak mi je rekla teta u cvjećari Konzuma, pa je tim idealna za moju ženu :D, dakle svakih 10 dana vrlo malo zaliješ...taj bi lista ja maknuo i to je to...:kava:

anna bananna
12.09.2011., 18:22
Čuj ja se baš ne razumijem, osim da zamiju netrebaš često zaljevati, tak mi je rekla teta u cvjećari Konzuma, pa je tim idealna za moju ženu :D, dakle svakih 10 dana vrlo malo zaliješ...taj bi lista ja maknuo i to je to...:kava:

e hvala...probat ću to pa javim rezultate! :)

Daisy28
12.09.2011., 20:46
@anna: puz nije nikakav problem. Zamiju bi trebala presaditi u posudu jedan broj vecu od ove sada. Zamija brzo raste i grana se i jako je zahvalna biljka, dosta dobro podnosi nebrigu.
Zuti list koji je pri dnu mozes slobodno maknuti :)

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

anna bananna
13.09.2011., 07:15
@anna: puz nije nikakav problem. Zamiju bi trebala presaditi u posudu jedan broj vecu od ove sada. Zamija brzo raste i grana se i jako je zahvalna biljka, dosta dobro podnosi nebrigu.
Zuti list koji je pri dnu mozes slobodno maknuti :)

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

list sam maknula! a kakvu zemlju da kupim za presađivanje? :)

Daisy28
13.09.2011., 16:48
Pa imaš "zemlje" tj. supstrata za biljke kupiti čak i u Konzumu. Imaš u svim većim trgovačkim centrima. Pakiranja su ti najčešće po 5 i po 10 litara zemlje :)

Kupi najobičniji supstrat za biljke.

anna bananna
13.09.2011., 17:57
Pa imaš "zemlje" tj. supstrata za biljke kupiti čak i u Konzumu. Imaš u svim većim trgovačkim centrima. Pakiranja su ti najčešće po 5 i po 10 litara zemlje :)

Kupi najobičniji supstrat za biljke.

hvala! kupit ću onda u konzumu, to mi je i najbliže! :) :)

Daisy28
13.09.2011., 20:06
:) Kad presadiš biljkicu u novi lonac i zemlju, postaj koju slikicu da vidimo kako je prošlo presađivanje :)

Davorka West
13.02.2012., 21:03
Eto, da se i ja priključim temi...

Prije 5-6 godina prijateljica mi je dala jednu stabljiku zamija koju sam ja uredno posadila, zalijevala i razgledavala u očekivanju novih stabljiki... Ništa se nije dešavalo sigurno godinu dana. Stabljika je bila na mjestu, čvrsto ukorijenjena... Onda je bacio mali list, narasla niska stabljika... i na tome ostalo opet cca godinu dana... Onda sam ja poludila i otišla u cvjetarnu i pitala cvjećarku što da radim s njime... A ona mi je rekla da ne radim ništa, nego da budem STRPLJIVA, jer da zamio PRVO NAPUNI TEGLICU LUKOVICAMA, A ONDA BACA LISTOVE! (možete zamisliti moje oduševljenje - moj je zamio bio u teglici od 2 l...). No, onda je u obitelj došao drugi, pa i treći, i sada svi sretno i veselo rastu... (cvali još nisu). Trećeg koji je došao presadila sam jer su lukovice toliko izobličile teglicu da definitivno više nisu mogle rasti (dio sam stavila kod onog usamljenog jahača i sada su sve tegle lijepo popunjene).

Držim ih na oko 17stupnjeva C, u svijetloj prostoriji, ali ih ne zalijevam, nego otuširam jednom mjesečno (od vrha listova do korijenja). Mislim da su zadovoljni...

Eto, toliko.

Puno pozdrava,


D.

gnjil
01.03.2012., 18:59
pitanjce; novih izdanaka ima podosta ali su im vrhovi počeli smeđiti :503:
zalijevam minimalno; jednom mjesečno...

Daisy28
03.03.2012., 17:40
Pazi da ih možda sunce ne prži ili da nisu blizu radijatora (suhi zrak). Znači što dalje od radijatora i direktnog sunca i Zamia će biti jako zadovoljna i zdrava :)

gnjil
12.03.2012., 14:53
Pazi da ih možda sunce ne prži ili da nisu blizu radijatora (suhi zrak). Znači što dalje od radijatora i direktnog sunca i Zamia će biti jako zadovoljna i zdrava :)

:top:

House`s Mistres
19.03.2012., 15:12
Ja sam svoju kupila prije nekoliko dana. Lijepa je, tamnih listova, nije prevelika....
Držim je u hodniku gdje nema puno svjetla, sunca nikako, dosta je u sjeni pa ju tu i tamo stavim na hladni radijator blizu prozora gdje opet nije na direktnom suncetu nego na malo više svjetla.
Veselim se da naraste velika ogromna. :rofl:

Nisam primjetila da gospodin Mačak pokazuje neki veliki interes za nju, dapače...Boli ga ona stvar.
Što je odlično ako je biljka otrovna.

Nisam još aploudala ljepoticu jer nisam stigla napavit dobru i zadovoljavajuću fotku, pa ću vam zato pokazati mog Mačka koji ne voli moju zamiju.

http://i748.photobucket.com/albums/xx122/KyrahWithWings/DSC09498.jpg

GricGric
24.04.2012., 19:39
Evo da malo dignem temu... Moja požutjela zamija... vjerojatno zato što sam ju jednom previše zalila...
Prije presađivanja...

http://i42.tinypic.com/244rl.jpg

Ovako sada izgleda:
(otpale listiće sam piknula u zemlju, možda se neki od njih i primi...)

http://i39.tinypic.com/691948.jpg

držite palčeve da se oporavi...

Daisy28
24.04.2012., 21:37
Gdje drzis zamiju (svjetlije/tamnije mjesto)? Da li je prihranjujes tu i tamo s tekucim gnojivom za zelene biljke?
Zasto mislis da otpali zuti listovi bi se mogli ukorijeniti? Ne vidim tu nikakvu logiku biologije. Otpale listove slobodno baci u smece.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

GricGric
25.04.2012., 21:04
Gdje drzis zamiju (svjetlije/tamnije mjesto)? Da li je prihranjujes tu i tamo s tekucim gnojivom za zelene biljke?
Zasto mislis da otpali zuti listovi bi se mogli ukorijeniti? Ne vidim tu nikakvu logiku biologije. Otpale listove slobodno baci u smece.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

Držim ju na savršenom mjestu za nju, svjetla ima, ali ju sunce ni ne takne...
Nisam ju prihranjivala jer sam ju dobila tek pred par mjeseci...
Mislim da bi se listovi mogli ukorijeniti jer nisu sami otpali, (ok, trebala sam u prethodnom postu umjesto otpale napisati otrgute) nego sam ih ja odlomila (vidiš sliku) a budući da zamija pušta korjenčiće slično afričkoj ljubičici, (a kod nje mi je slična situacija uspjela) nema razloga zašto nebih probala, izgubit nemam šta, a možda nešto dobijem...

Imaš li još koje pitanje? :rofl:

dudulica
30.04.2012., 16:29
Pozdrav svima zamijoljupcima!
Evo i ja imam problem sa svojom jedinom biljčicom u kući jer ni jedna druga nije preživjela zimu zbog presuhog zraka od grijanja.
Dakle, moja zamija je nakon godinu dana što je lijepo uspijevala i tjerala nove mladice postala beživotna, tankih grana i ne više lijepih tamnozelenih listova, već su svijetli i ne mesnati, a tanke grane su se objesile i nisu više uspravne
u njezi nisam ništa mjenjala, na istom je mjestu i jednako je zaljevam, jednom mjesečno po 3-4 žlice vode, tako mi je savjetovano u trgovini.
pomozite mi!

Daisy28
30.04.2012., 20:31
Mislim da tvojoj zamiji kronicno nedostaje vode. Za pocetak, zalij je al ono posteno. Kad biljka nema vode, slab je turgor i onda se grane spustaju i klonule su.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

dudulica
02.05.2012., 17:36
Mislim da tvojoj zamiji kronicno nedostaje vode. Za pocetak, zalij je al ono posteno. Kad biljka nema vode, slab je turgor i onda se grane spustaju i klonule su.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

Hvala! To sam i ja pomislila, ali kako mi je jedna biljka prije ove uginula zbog previše vode bojala sam se ovu više zaliti. U trgovini su mi rekli kkako ova biljka traži 3-4 žlice vode mjesečno pa sam se toga držala. Ni stručne osobe očito ne znaju baš sve

Daisy28
02.05.2012., 20:44
Ne znam tko ti je dao taj savjet- trgovac ili agronom? Uostalom, uvijek se mozes prosetati bespucima interneta i saznat ama bas sve sto te zanima. Vjeruj svojoj intuiciji i biljci ispred sebe. To ti je dovoljno za sada :)

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

GricGric
08.05.2012., 18:14
Nebih se složila, ja sam samo jednom moju zamiju pošteno zalila i potpom ju pustila da se ocijedi, no više se nije mogla osušiti i to je rezultiralo požutjelim listovima... nebih više ponovila takvu akciju...

Sad kad sam ju presadila izgleda isto kao i prvog dana nakon presađivanja, još ju nisam zalila jer se ne usudim, a krajem mjeseca će dobiti tek par žlica vode...

bella11
08.05.2012., 19:06
Ne znam tko ti je dao taj savjet- trgovac ili agronom? Uostalom, uvijek se mozes prosetati bespucima interneta i saznat ama bas sve sto te zanima. Vjeruj svojoj intuiciji i biljci ispred sebe. To ti je dovoljno za sada :)

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

Boldano potpisujem! Ja istina nemam zamiju, ali ih imamo nekoliko u firmi i to na raznim mjestima: na stolu pred prozorom na kojem su trakaste zavjese, na stepeništu kojem je jedan zid ostakljen, na hodniku na kojem nema direktnog svjetla i sve su stvarno predivne, velike, jedre, zdrave biljke. Ona na hodniku je prije nekih mjesec dana procvala i izazvala sveopće čuđenje, nismo ni znali da cvate. Btw ima cvijet sličan adamu ili kali, svjetlo zelene boje sa velikim nježno žutim tučkom. E da, zajedničko svima je što rastu u velikim teglama i što ih se vrlo rijetko zalijeva, ali eto izgleda da im baš tak paše.

dudulica
28.08.2012., 15:18
Da li se zamija smije tuširati kako bi se skinula prašina sa listova? ili je ipak moram brisati s krpicom , list po list?????

Daisy28
28.08.2012., 15:35
Mozes je istusirati. Nece joj nista biti.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

INsajder702
01.09.2012., 07:50
Spasavajte ljudi! Uzela sam prijateljicino cvijece na cuvanje, izmedu ostalog i zamiju. Izgleda da sam ju previse zalila, zemlja se vec tjedan dana ne susi, tri stabljike cijele iz zemlje iskocile. Jel to korijen istrunuo? Sta se moze napraviti? Probat cu dio koji se jos drzi presadit u suhu zemlju, al jel se otpale grane daju spasit il!?

dudulica
02.09.2012., 12:19
Mozes je istusirati. Nece joj nista biti.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

Hvala, ti si liječnik za moju zamijicu!. Već si je jednom spasila od dehidracije:):)

Daisy28
02.09.2012., 15:04
Hvala, ti si liječnik za moju zamijicu!. Već si je jednom spasila od dehidracije:):)

Samo je pazi i mazi i dalje i bit će ti zahvalna :mig:

AlBali
15.02.2013., 17:48
Spasavajte ljudi! Uzela sam prijateljicino cvijece na cuvanje, izmedu ostalog i zamiju. Izgleda da sam ju previse zalila, zemlja se vec tjedan dana ne susi, tri stabljike cijele iz zemlje iskocile. Jel to korijen istrunuo? Sta se moze napraviti? Probat cu dio koji se jos drzi presadit u suhu zemlju, al jel se otpale grane daju spasit il!?

E, ovo se i meni desilo, s tim što je ja sigurno nisam suviše zalila.
Naprotiv: iz straha da ne preteram, stalno je držim malo suvlju nego što bi možda trebalo.
Danas uzmem da je zalijem, i tri stabljke izvadim iz zemlje, od kojih jedna ima koren dugačak dobrih 10cm :confused:

Ja sam jednom od izvađene stabljike uspela (duuuuuuuuugotrajnim držanjem u vodi) da dobijem malu krtolu na dnu koju sam potom zasadila i iz koje je nikao novi izdanak, tako da ću isto to uraditi i sa ove dve stabljike, pa šta bude. Ovu sa korenom sam mislila direktno u novu saksiju (ili da je vratim u njenu matičnu?)

Ali, mene više brine zašto se to uopšte dogodilo? U čemu sam pogrešila?

suabhiz
11.07.2014., 13:17
dobila sam zamioc. zamii... , ali joj se grane savijaju do poda- ne rastu u visinu, a u zadnje vrijeme sam primjetila da su joj grane malo rebraste, nisu više onako glatke i debele? Što je tu uzrok, da li joj fali vode? ili je ima previše?

petra00
11.07.2014., 14:33
Imala sam više zamija, i različito su se ponašali. Razlog može biti i što su bili u različitim sredinama.

Jedino znam da ga se mjesečno 1-2 put zaljeva, sve ovisno o propusnosti zemlje i uvjeta držanja. Mislim da je vrsta biljke koja i zračno upija vlagu.
Kod mojih je bio i gomolj po kom sam znala kad ga zaliti.

Najbolje mi je uspjevao u toploj prostoriji (loženje) gdje je bilo i dosta vlage.
A stradao mi je u prostoriji gdje je grijano klimom i konstantno prozračivano da se vlaga održi na optimumu.

To izduživanje može imati i veze sa svjetlošću, iako on ne treba puno svjetlosti.