PDA

View Full Version : Mahune


smotana2001
05.03.2003., 11:40
Mahune volim jesti dinstane s prezlama...naravno kao dodatak mesu...i nikako drugačije...
Brokulu i cvjetaču obožavam napravljene kako hoćete...
Najdraže mi ih je jesti opet kao dodatak mesu....ccc...
lagano se skuhaju..ne previše da se ne raspadnu...dok se kuhaju napravi se umak od gljiva...uvijek uzmem sviježe gljive..najčešće šampinjone ali mogu bilo koje...lagano se dinstaju s lukom...zatim uzmem kupljeni umak od gljiva...ima fenomenalan okus (vrganji) ali je gljiva unutra malo...u zdjelicu pomješam gotov umak i hladnu vodu (u vreloj se zgruda), i dodam gljivama...to sve kuham nekoliko minuta..kad je gotovo, u plitku posudu poslažem brokulu i cvjetaču i zalijem umakom, stavim u pećnicu da se zapeče i to je to...Nisam mogla vjerovati kaj je fino :D :D

Samantha
05.03.2003., 23:25
JUHA OD MAHUNA(fazoleta)

1/2 kg mahuna ocistit narezat na pola i skuvat u vec pripremljenoj pilecoj juhi.
posebno izmjesat vrhnje,2 zutanjka,curry,sol,papar i primjesat juhi.zakuvat jos 5 min.posut sjeckanim persinom.

m_milica
08.09.2008., 22:33
Sa svjezih jaja se prebacujem na povrce...

Dakle, moze li mi netko reci kako na pazaru prepoznajete zelene mahune koje nisu stare i nemaju onih ocajnih konaca nakon sto se skuhaju? Ponekad kupim dobre, a ponekad uhvatim neke stare. I ne znam razlikvati. :confused:

Ima li tko da zna? Samo znam da ne smiju bit smezurane i mekane. Je l vam se desi da kupite ove "s koncem"?

gotovanka
09.09.2008., 06:21
prepolovis ju i ako nema konca koji spaja dvije polovice - kupuj.

Donata
09.09.2008., 08:47
Ne znam zašto je tomu tako, ali u Hrvatskoj cijelo Božje ljeto nisam uspjela niti jednom pronaći lijepe mahune ... redovno je već grah formiran u njima, dakle prekasno se beru, mahuna u kojoj se počinje formirati grah više nije mahuna!

Što se pitanja kako prepoznati dobre mahune, najbolje je jednu prepoloviti, mora "krckati" kad se prepolovi, biti vlažna iznutra i naravno da nema konaca kad se prepolovi. Ponekad na oko mahuna lijepo izgleda, ali je već duže vremena pobrana; takve kad ih pokušaš prepoloviti daju otpor, kao da su gumenaste, a kada ih prepoloviš nisu staklasto vlažne iznutra, već više suhe ili po mahuni imaju već bijeli rub.

Sakura
09.09.2008., 08:58
evo ja sam za razliku od Donate, na rijeckoj trznici cijelo ljeto kupovala zelene (plosnate) mahune sorte "lilic" koje su jako fine za salatu, nemaju konca, a dio sam cak zaledila da se nadje za poneku manestricu.... I uredno drze cijenu od pocetne 22 kn/kg, sad su na 20 kn/kg. Te mahune nikad nisu predugacke, a grah unutra je sivkas ili svjetlozelen, dosta malenog formata.

tough_cookie
12.09.2008., 17:11
i ja sam ovog ljeta jela finih mahuna, ne plosnatih, vec onih "okruglih" - i zutih, i zelenih - kupovala na dolcu i branimircu :top:

iako se inace sramim pitat neke stvari :brukica: uopce mi nije bio bed doci tetici i pitat jel mahune imaju konaca. jedna mi je odmah prelomila dvije-tri i bile su super: krckave i bez traga koncima. na dolcu smo, pak, kupovali kod tete koju vec znamo otprije, pa nije bilo potrebe za provjeravanjem. :top:

a na prvi pogled ono sto su i druge cure rekle, ne smiju bit smezurane, puno flekave i gnjecave. ma mislim, nakon par kupovina, izvjestis se bez problema. a za konce pitas i ak ti ne daju probat ili sl, odi dalje. :mig:

garizla
13.09.2008., 18:54
prepolovis ju i ako nema konca koji spaja dvije polovice - kupuj.
:top:

plus, moraju puknuti (naprave onaj "pk" zvuk) kad ih prepoloviš, nesmiju se savijati da moraš trgati. Znači čvrste.

m_milica
14.09.2008., 15:29
uopce mi nije bio bed doci tetici i pitat jel mahune imaju konaca.

Meni nije to problem pitati, ali ako prodaje stare nece mi reci. To je kao da pitam jesu li stare. Reci ce da nisu.

Ali ok, ove preporuke mi se cine jednostavne ...za pucketanje pri lomljenju i bez konca kao i nesavijanje.

Štrikalica
09.03.2009., 15:08
Jedno od onih vrsta povrća koje smo mrzili kao klinci, a (nadam se) danas ih ljubimo.. Osim što i inače uvijek volim dobiti dobar recept za mahune, sad sam se dokopala dost zamrznutih pa bih ih htjela utrošiti što je bolje moguće...

Zato se unaprijed veselim dobrim idejama.. :)

ŠMALCANE MAHUNE

Skuhati one valjkaste zelene ili žute mahune. Na ulju (može maslinovo) zapržiti češnjak i prezle.. kad zažuti, ubaciti mahune i sve zajedno malo predinstati... Unutra se može, čisto da se tu i tam razbije monotonija, ubaciti kockice kuhanog krumpira i/ili grašak. :cerek:

Dobrodošli su i savjeti tipa: kako prepoznati mahune koje imaju konce? koje vrste mahuna najbolje idu na koje načine? koje meso ili što već uz koje mahune itd..

Ne očekujem preveliki odziv jer sam još davno skužila da sam u manjini kad je u pitanju mahunofilija...ali ako ima koja srodna duša... :mig:

castanea
09.03.2009., 15:21
jel se računaju oni jednostavni recepti? :D

volim ih jedino u salati: skuham ih i prelijem mješavinom maslinovog ulja, soli i češnjaka.

polly
09.03.2009., 15:25
imaš tipske topice :zubo:
oš možda poriluk?

čušpajz
zapečene s vrhnjem
kao sastojak musaka, saftova
punjenje u mesnim ili povrtnim roladama
salata, same ili u kombinaciji

ja jako volim mahune, ali samo ja
kućne zvijeri pak obožavaju poriluk, koji meni niš ne valja

Štrikalica
09.03.2009., 16:31
imaš tipske topice :zubo:
oš možda poriluk?

čušpajz
zapečene s vrhnjem
kao sastojak musaka, saftova
punjenje u mesnim ili povrtnim roladama
salata, same ili u kombinaciji

ja jako volim mahune, ali samo ja
kućne zvijeri pak obožavaju poriluk, koji meni niš ne valja

a jebiga - tak je najlakše pratiti.. :D

nemoj ti meni "zapečene s vrhnjem" i "punjenje u..", nego opajprči recepat! :zubo: imam 8 kg zelenih ljepotica za utući..

@castanea: jašta nego vrijede jednostavni recepti :kiss:

edit: a poriluk bi trebalo uvrstiti u odgojne mjere - taman između doživotnog zatvora i smrtne kazne..

Noemi
09.03.2009., 16:55
Poriluk rules:cerek: ali ja volim i mahune pa se ne racunam.:zvrko:
Jedno pitanje u vezi mahuna...jela sam ih jednom, spremljene tako da su bile hruskave:klopa: zacinjene mislim sa soja sosom i jos necim, preko bare u sushi restoranu, iako to nema nikakve veze osim mozda ako posluzi kao smjernica u otkrivanju o kakvom receptu se radi.
Nikada mi nisu bile finije. Pokusala sam rekonstruirati taj stupanj hruskavosti ali ne ide. Nemam pojma jel se radi o posebnoj sorti (gmo hrskave mahune:D) ili pripremi, ali ja bi to:klopa:

Da ne zaboravim, bile su zelene i okruglaste u promjeru, duge kao prst cca, mrsave.:ne zna: ako to ima veze.

ta.ja
09.03.2009., 22:39
Doma sadimo mahune (odnosno fažolete po domaći) i to one žute koje se popularno zovu olovke (nemaju konce). Koristim ih za na salatu (suprug ih obožava na taj način) i u maneštrici. Veseli me što si otvorila ovu temu, budući da moja priprema fažoleta ima samo ove dvije varijante, te stoga i ja željno iščekujem nove načine pripreme :cheer: :trio: :cheer:

polly
10.03.2009., 08:30
edit: a poriluk bi trebalo uvrstiti u odgojne mjere - taman između doživotnog zatvora i smrtne kazne..

je, slažem se :zubo:
zato sam i otvorila topic "porjak-traume iz djetinjstva", ali mi ga moderatorice spojiše i promijeniše naziv :tuzni:

sis
10.03.2009., 08:39
Ja ih radim ili na salatu ili blanširane bacim na maslinovo ulje i prodinstam još malo s paradajzom narezanim na kockice.
Ako ih imaš puno, možeš ih i blanširat i smrznut, staviš u svaku vrećicu koliko trebaš za obrok.

polly
10.03.2009., 08:46
nemoj ti meni "zapečene s vrhnjem" i "punjenje u..", nego opajprči recepat! :zubo: imam 8 kg zelenih ljepotica za utući..
..

zapečene s vrhnjem
skuhaš mahune u slanoj vodi
dobro ih ocijediš
hitiš u malo namašćenu (ulje, putar, mast,.. - po volji) vatrostalku, pospeš gore ponešto prezli i zaliješ sa vrhnjem u koje je razmućeno jaje (na 2 dl vrhnja stavi 1 jaje), gurneš u rol na nekih 170 pa dok ne pozlati
začini po volji i ukusu
probaj sa metvicom (ona piperita od koje se čaj kuha) super paše s mahunama i graškom naročito

musaka
klasika sa faširanim mesom (reci ak' ne znaš, pa ću napisati)
ili varijanta di puniš sa feta sirom i šunkom/buđolom

rolade
pureći/teleći/praseći šnicl natućeš, začiniš
staviš na njega plošku sira, šunke, što ti srcu drago, pa na to par dugačkih prokuhanih mahuna, može i koji štapić mrkve,... zarolaš, hitiš u tavu
možeš zalit s vrhnjem ili paradajz sokom pa zdinstat ili samo popeć

ta.ja
10.03.2009., 11:29
polly :moli: napiši tu varijantu gdje se puni sa feta sirom i buđolom

polly
10.03.2009., 11:53
ma klasika
skuhaš mahune i dobro ih ocijediš
u podmazanu vatrostalku staviš sloj mahuna (tanko, tako da samo pokriju posudu) na njih na tanko fetu, pa po feti šunku/buđolu/nešto po volji, mogu i ostaci pečenja, može i bez mesa, pa opet mahune,...
zalit sa vrnjem u kojem je razmućeno jaje
začinit po ukusu
pazit sa soli jer su i feta i šunkice slani
gurnut u rol na 170, pa dok ne zazalati

uz to obavezni šš:D

to je jako fino i sa tikvicama
tikvice narezati, nasoliti blago, ožmikati nakon pola sata i popržiti u gril tavi
zato jer su pune vode :)

Štrikalica
10.03.2009., 12:35
polly - :cerek:

ja volim i čušpajz, ali uvijek je tricky dobiti dobre mahune bez konaca - jer u to najviše pašu one pljosnate :D

Na ulju prevrtiti češnjak, kockice krumpira, mrkvu, kockice paradajza, crvenu papriku, vegetu, sol, papar.. podlijevati.. kad nastane kašica, ubaciti malo pofurene mahune i sve zajedno krčkati 10-tak min (uz dodavanje vode ili još bolje temeljca, po potrebi).. na kraju zagustiti s maaaaaaaaaaaalko razrijeđene zaprške s crvenom paprikom ili bez zaprške, a s prezlima. :s

adriatica
10.03.2009., 13:15
Mahune se mogu skuhati i u mikrovalnoj, 15-17 minuta u poklopljenoj zdjeli (sa rupicom) uz dodatak vode koja prelazi količinu mahuna za cca 1 prst. Pripremljene na taj način zadržavaju boju, okus i ne postaju gnjecave :)

pic
10.03.2009., 22:07
kolko se otprilike mahune dugo kuhaju?

regica
10.03.2009., 22:28
Dobrodošli su i savjeti tipa: kako prepoznati mahune koje imaju konce? koje vrste mahuna najbolje idu na koje načine? koje meso ili što već uz koje mahune itd..

Ne očekujem preveliki odziv jer sam još davno skužila da sam u manjini kad je u pitanju mahunofilija...ali ako ima koja srodna duša... :mig:

I jos...
Mene zapravo zanima koje mahune na placu izbjegavati? :)

žalfija
10.03.2009., 22:54
Eeeee sad ste me podsjetile, imam još od ljeta negdje u dubokom žute mahune :bonk:

luka lik
11.03.2009., 07:05
Fuj mahune i ostala zerlenjava rađe doživotni nego zelene splačine .Barem meni.

Štrikalica
11.03.2009., 07:45
I jos...
Mene zapravo zanima koje mahune na placu izbjegavati? :)

DA! Odlično pitanje! Jer, meni se masu put desi (uglavnom s žutim, plosnatima) da izgledaju prekrasno pa kupim 20 kila, a onda doma skužim da imaju konce idealne za bungee jumping.. :ceka:

A mahuna baš nije nešto što možeš probat na licu mjesta.. Ako ne želiš da te šipac odvali ananasom po lampi.. :D

polly
11.03.2009., 09:43
mahunice moraju biti friško ubrane - pogledati kličak
trebaju biti čvrste, pune i sa jedva primjetnim grahom u sebi
mlohave su ubrane prije par dana, a one sa većim grahom u sebi su prestarile, suhe su i konac im je jak
mahuna na mjestu loma mora "iskriti", biti mokra i puna
čiste se tako da se kličak i repić otkidaju tako da povuku konac za sobom, ne rezat nožem


štrikalica, koja je nova tema? :D

Štrikalica
11.03.2009., 09:53
mahunice moraju biti friško ubrane - pogledati kličak
trebaju biti čvrste, pune i sa jedva primjetnim grahom u sebi
mlohave su ubrane prije par dana, a one sa većim grahom u sebi su prestarile, suhe su i konac im je jak
mahuna na mjestu loma mora "iskriti", biti mokra i puna
čiste se tako da se kličak i repić otkidaju tako da povuku konac za sobom, ne rezat nožem


štrikalica, koja je nova tema? :D


čo'če, polly pa ti si stručnjak za mafunice! :cerek: ajmo se dogovoriti ovak: ak se nijedna ne uda u sljedećih 10 godina da se međusobno udamo i kuhamo si mahune i krumpire. :D što se topica tiče, razmišljam.. prepoznat ćeš ga kad dođe vrijeme.. :D

a teme glede: razmišljam o nečemu za što ni sama nisam ziher da li bi bilo ekstrapreodvratno ili fino.. :misli: ..ono, kao - salata mahune i krumpir, a da se sve zavrhnji s kiselim vrhnjem, možda malo više začinjenim tak da bude u smjeru domaćeg tartara..

ili - jedna radikalna - zapeći ih s bešamelom? :confused:

polly
11.03.2009., 09:58
čo'če, polly pa ti si stručnjak za mafunice! :cerek: ajmo se dogovoriti ovak: ak se nijedna ne uda u sljedećih 10 godina da se međusobno udamo i kuhamo si mahune i krumpire.

imala sam baku i dedu na selu s ogrooooomnim vrtom, kako su mi biljke bile ljubaf :cerek: dosta sam i radila po vrtu

kaj se udaje tiče, možda se kroz tih 10 godina rastanem :zubo:

ta.ja
11.03.2009., 11:45
kolko se otprilike mahune dugo kuhaju?

Imam doma vrt, u kojem su, između ostalog i mahune. Kada sam ih ubrala, blanširala sam ih i spremila u škrinju. Sada izvadim paket zaleđenih mahuna, zaleđene stavim u posoljenu kipuću vodu i kuham otprilike 15 do 20 minuta. Nakon 15-ak minuta probam pa vidim da li su kuhane


@ :hekla: - kada krene sezona tikvica, pumidora i paprika, jedva čekam razmjenu recepata :trio:

polly
11.03.2009., 12:17
meni te smrznute malo smude, kao i skoro pa sve smrznuto, znam ja da je problem u meni :D
jedne godine je moja teta nakiselila bačvu okruglih, žutih u jabučnom octu, e to je bilo fantastično :klopa:

s tikvicama ima puno recepata po forumu, :misli: možda čak ima i topic

ta.ja
11.03.2009., 12:40
Ja jedino na blitvi osjetim da nije to to, odnosno da nije svježa, mahune su nam savršene

Ono što definitivno ne mogu podnesti zaleđeno su tikvice, osjetim da su bile zaleđene i gotovo. A tako mi je žao, budući da je to povrće koje uistinu obožavamo

Štrikalica
11.03.2009., 17:24
@ :hekla: - kada krene sezona tikvica, pumidora i paprika, jedva čekam razmjenu recepata :trio:

juj, a ja već imam par dobrih.. :zubo: :five:

a vidiš - da me netko pitao koliko kuham odmrznute mahune, rekla bih, čisto automatski, 5-10 min..tek kad sam pročitala tvoj post skužila sam da ipak traje malo dulje. :)

ja mahune volim dodati kad kuham povrtnu juhu.. kakva bi bila juha od samih mahuna? :confused:

p.s. zaleđene tikvice? taman negdje između zaleđenih šlapa i zaleđenih tampona. :D

njasa
11.03.2009., 20:33
mi fazolete doma radimo samo leso. fazoleti, mladi krumpir, luk, maslinovo ulje, sol i papar. volim ih odkad znam za sebe! i nikad mi nije padalo napamet da sa njima radim sta drugo- jednostavno ih obozavam na ovaj jednostavan nacin!