PDA

View Full Version : Kopnene kornjače (čančare)


stranice : [1] 2

darta
03.07.2004., 09:41
U vrtu smo nasli kornjacu, i koliko se sjecam iz skole to je čančara...zanima me kako znam da li je musko ili zensko, koliko ju trebam hraniti i s cim i da li su to drustvene zivotinje-da li im treba partner??:confused:

nivle
03.07.2004., 09:57
treba im sloboda...suma...priroda ;)

Ententini
03.07.2004., 09:59
Daj joj vode ,pogotovo sad po vrućini ,zalijevaj je vodom pa će sama skužiti da ćeš joj ti dati vode kad joj treba.

Naše jedu salatu, paradajz, tost,kruh, voće, lubenice ...

Donesemo joj u vrt i one "jure" :D prema nama - tada skužim da su gladne :)

Uglavnom, kad bude shvatila da ju hraniš ,početi će ti se i sama približavati.
Ove naše uđu u kuću ako misle da smo ih zanemarili :D

Ima neka finta,kako razlikuješ jel muško ili žensko-mi imamo par-ali se sad ne sjećam više

Pitaj u pet shopu

Naya
03.07.2004., 20:11
samo pripazi jer su čančare ugrožena vrsta i zakonom su zaštićene

http://public.srce.hr/ptice/zast/prav02.htm

4.000, 00kn nije malo

326
03.07.2004., 21:34
meni se čini da se muškarci i žene :D razlikuju po zadnje dijelu oklopa, kod guze.. žene ti to imaju nekak više zaobljeno, a dečki u obliku slova U recimo :misli: uglavnom, dečki imaju taj dio spušteniji od cura..

što se partnera tiče - ako mu/joj nađeš družicu ili druga, vidjet ćeš da su dotične životinje pravi seksualni manijaci :Sex:


p.s. možeš li možda fotkati zadnji kraj kornjače, pa poslati sliku? mislim, da odredimo spol :D

darta
04.07.2004., 09:39
326 kaže:
meni se čini da se muškarci i žene :D razlikuju po zadnje dijelu oklopa, kod guze.. žene ti to imaju nekak više zaobljeno, a dečki u obliku slova U recimo :misli: uglavnom, dečki imaju taj dio spušteniji od cura..

što se partnera tiče - ako mu/joj nađeš družicu ili druga, vidjet ćeš da su dotične životinje pravi seksualni manijaci :Sex:


p.s. možeš li možda fotkati zadnji kraj kornjače, pa poslati sliku? mislim, da odredimo spol :D
he he super...poslat cu ti sliku na pm imam ju ali kod decka na kompu pa cim ju dobijem cu ti ju poslat!!!thx!!a ako znas gdje mogu nabaviti drugu kornjacu JAVI!!:D

darta
04.07.2004., 09:43
nivle kaže:
treba im sloboda...suma...priroda ;)

Jooj imamo tako veliki vrt...park!!Dobro je njoj cak ima i kucicu i spava u njoj! Dobro je njoj ne brini...nemam ju di pustit sve je puno groznih ljudi okolo koji sigurno vole juhu od kornjace:mad: Sve je super s njom samo joj zelim pokloniti frenda/frendicu:Sex:

nivle
04.07.2004., 10:02
ok onda sto prije nabavi par da se vesele :Sex: :cerek:
:w

darta
06.07.2004., 22:27
SAZNALA SAM!Moja kornaca je musko, ne voli vodu i ako netko ima zenku viska dolazim po nju!!:w

Dini
26.05.2008., 15:14
Kao i što je naslov teme ja bih htio znati kada kornjaca čančara stavlja jaja u zemlju i koliko jaja stavi u zemlju.
Znam da su kornjace čančare zašticene ali ja sam svoju našao na cesti
Moja je žensko a od susjeda sam dobio mušku kornjacu samo za vrijeme parenja.

sivi_machor
26.05.2008., 19:44
Čančare se pare neposredno nakon zimskog sna, u lipnju. Kada mužjak osjeti potrebu za parenjem, krene u potragu za odgovarajućom ženkom. U vrijeme parenja spremne ženke ispuštaju osobite mirise, raspoznatljive samo čančarama, pomoću kojih ih mužjaci mogu lakše pronaći.

Nakon što pronađe pogodnu ženku započinje ritual parenja. Mužjak najprije započne njušiti i povremeno lagano grickati ženku, nakon čega ona obično počinje trčati pred njim. Nakon nekog vremena ženka zastane, a mužjak joj ponovno počne grickati prednje noge i glavu, koje ona uvlači u oklop kako bi se zaštitla od njegovih ugriza. Mužjak ovom prilikom zna biti vrlo agresivan, a ugrizi mu često znaju biti vrlo snažni. Cijelo ovo vrijeme mužjak se pokušava spariti s ženkom naskačući joj s leđa. Ukoliko ženka prihvati mužjaka, parenje započinje i tom prilikom mužjak ispušta glasove nalik pištanju, dok se ženka u principu ne glasa.

Tijekom parenja ženka se cijelo vrijeme pomalo pomiče prema naprijed, a on ide za njom i naskakuje je. U slučaju da ženka ne odgovara na udvaranje, mužjak zna biti vrlo agresivan prema njoj. U mužjaka se sperma stvara tijekom ljeta i ostaje kroz hibernaciju do slijedećeg proljeća i parenja, a kod ženke se također jaja počinju ljeti razvijati i razvoj im se dovršava na proljeće.

Prije krajnjeg razvoja ljuske ono biva oplođeno. Također, ženka se ne mora svaki puta pariti da bi jaja bila oplođena, jer ima sposobnost čuvanja sperme u sebi do četiri godine. To znači, da čak i ako nema mužjaka oko sebe, može sama oploditi svoja jaja u razdoblju od jedne do tri godine od kada je primila spermu.


Nakon parenja i oplodnje ženka počne tražiti pogodno mjesto za polaganje jaja. Najprije vrhom čeljusti počne pipati zemlju i zagrebavati zemlju prednjim nogama. Kada pronađe neko zaklonjeno, suncu izloženo mjesto u rahloj zemlji započne stražnjim nogama kopati jamicu. U njoj odloži 3 – 15, obično 6 – 8 bijelih ovalnih ili okruglastih jaja, veličine golubljih. Cijeli proces polaganja jaja, od početka kopanja, polaganja i zatrpavanja jamice traje oko 3 sata. Nakon što zatrpa rupu, završavaju njene materinske brige.

Čančarina jaja ostaju dugo u zemlji; u idealnim uvjetima inkubacija traje između 8 i 11 tjedana (60 do 90 dana), mladunci iz jaja izlaze u rujnu. Što je temperatura zraka niža, to inkubacija dulje traje. Idealna temperatura za inkubaciju je 30° - 31,5°C i u tim se uvjetima najčešće izliježu mladi miješanih spolova.

Nakon što dovrši embrionalni razvoj u jaju, mladunci počinju izlaziti van. Obično taj proces traje od 8 – 24 sata. Ponekad svi mladunci ne izađu u isto vrijeme van, neki izađu i dan kasnije. Probijanje iz ljuske jaja i izlazak iz gnjezdišta nisu nimalo lagan zadatak, treba se probiti i kroz sloj zemlje kojim su pokriveni. U svojim prvim trenucima izlaska iz jaja oklop im je skroz zgužvan i naboran od sklupčanog položaja u jajetu. Kada se izlegu, veličine su 30 – 40 mm i sa 6 – 8 g težine prepuštene same sebi, ali jako aktivne i živahne i odmah spremne za samostalan život. Istog se trenutka počnu kretati, a kroz par sati, odnosno dana, oklop im se izravna i svakim danom postaje čvršći. Rastu polako, pa će veličinu svoje roditelje dostići tek za 5 - 7 godina.


preuzeto sa Wikipedije

Dini
02.06.2008., 14:56
hvala na odgovoru ali me zanima još nešto kornjača stavlja jaja u hlad ili na mjesto na kojem skoro uvijek ima sunca. Najprije vrhom čeljusti počne pipati zemlju i zagrebavati zemlju prednjim nogama. Kada pronađe neko zaklonjeno, suncu izloženo mjesto u rahloj zemlji započne stražnjim nogama kopati jamicu.ovdje piše u hladu ali moja je jucer sa vrhom celjusti pipala zamlju na mjestu di je sunce i u tvrdoj zemlji ali nije položila jaja .

sivi_machor
02.06.2008., 16:44
zaklonjeno, suncu izlozeno mjesto je mjesto koje je "skriveno", odnosno gdje nema opasnosti za potomke i gdje sija sunce:)

Dini
03.06.2008., 20:08
znaci na suncu

sivi_machor
03.06.2008., 20:33
tako pise:mig:

Dini
05.06.2008., 15:48
sada razumijem da na suncu ali kako može biti zaklonjeno.Jer inace zaklonjena mjesta su u hladu

Ivanicapeca
08.06.2008., 08:41
Čančare kod tete u vrtu su se parile krajem ljeta. Koji je to živi piš:cerek: Mužjak se glasa i stenje vrlo glasno:lol:

Dini
28.06.2008., 14:30
Evo opet mene u ovoj temi,bilo je ono tocno da kornjaca stavlja jaja u zemlju na mjesto koje je izloženo suncu jer sam ja jucer vidio svoju kako stavlja jaja.Stavila je nekih 7-8 jaja i zatrpala.

Dini
28.06.2008., 16:26
Kornjaci je potrebna hrana sa kalcijem da bi joj se razvio oklop.Da li znate koja je hrana bogata kalcijem a da kornjaca jede

clouseau
28.06.2008., 18:57
Evo ja mogu iz iskustva potvrditi, moje na moru su polagale jaja u zemlju na mjesto na kojem inače ima sunca, ali nije bilo nešto zaklonjeno. Položi jedno 5-6 jaja, koliko se sjećam. Kad ti male kornjače izađu van bit će velike kao kovanice od 5 kuna, doslovno! I imaju jako nježan oklop, uopće nije čvrst! Rastu vrlo sporo, tek nakon 3-4 godine će se taj oklop malo stvrdnuti i kornjača biti primjetno veća od one koja se netom izlegla.

E da, i moje su se parile non stop :rofl:

Dini
10.09.2008., 11:56
Evo ga sada napokon su se izlegle male kornjace 4 komada a ostale se se prije pokvarile.

Kasnije stavljam slike

zapustena
10.03.2009., 09:23
zanima me ako netko ima kornjaču, par savjeta šta da radim s njom...
naime, neznam ništa naročito o njoj jer smo ju dobili već prilično veliku; tamo gdje je bila živjela je na dvorištu pa smo je i mi držali vani - kad je zahladilo zakopala se pod zemlju;prije dva tjedna je izašla i počela lutati po dvorištu , uzeli smo ju u kuću, otuširali i od onda je u kući - napravi dnevno 3-4 koraka, ne jede ništa ( inače je znala jesti salatu, paradajz,jabuke, pa čak i kekse...), ne vrši nikakvu nuždu, kao da još spava zimski san
ne znam , možda je to normalno za nju; po ljeti smo je pokušali staviti u vodu, ali nije plivala - kakva je to uopće kornjača, vodena ili kopnena, ili su one sve oboj; dugačka je nekih 15, a široka 10 cm... htjela bi se nekako pobrinuti za nju, bojim se da joj nešto ne nedostaje, a s druge strane izgleda da joj je dobro, samo je skromna sa zahtjevima...
ako netko nešto zna, ili ima doma kornjaču... bila bi zahvalna

Štrikalica
10.03.2009., 11:58
A stavi fotku da vidimo koja je. Frendica i ja smo prošlo ljeto nasred trešnjevke našle veliku kornjaču koju je netko samo hitio na beton ( kako ću ja jednog dana nekog zubima zaklati kad ga uhvatim na djelu!!!!)

Uglavnom, uzele smo ju i otpeljale u Maksimir u ono jezero gdje su bili čamci.. još zasuzim kad se sjetim kako je veselo zaplivala i zaronila.. i, pazite sad!!!, duboko zaroni i pojuri prema sredini jezera..zastane..okrene se, vrati se i izviri glavicu iz vode i nakrene ju - kao da nam veli "hvala vam cure, bok!"..ostala je tak 10tak sekundi i ponovno zaronila i otplivala u duboko. :cerek:

fakat, stavi sliku - da vidim jel ista vrsta..da ne napravimo još gore. :)

josip the maan
10.03.2009., 16:17
ako je kopnena moguce je da jos spava zimski san,pa stavi ju u dvoriste malo slame,lisca bilo ceg sam da se zakopa i neka ima nadohvat ruke nesto za isti...
bolje da je u dvoristu nego u kuci...:ne zna:

dante79
10.03.2009., 17:45
Ako se je zakopala u zemlju znači da je to kopnena kornjača. Najlakše je prepoznati po tome što vodene kornjače imaju plivače opne među prstima. Samo ti nju pusti u dvorište pogotovo ako je dobro ograđeno da ne može odlutati.
Vjerovatno se radi o domačoj čančari pa te moram upozoriti da je zabranjeno njeno držanje u zatočeništvu jer je zaštičena vrsta. Bilo bi najbolje da ju pustiš negdje u prirodu što dalje od civilizacije. Nemoj ju slučajno pustiti u jezero jer je bio slučaj da se našao pametnjakovič koji je iz neznanja kopnenu kornjaču pustio u vodu.

Dini
10.03.2009., 18:54
Ja imam isto kopnenu kornjaču (čančaru) i ne boj se ako ne jede kad bude toplije jesti će.

A što se tiče onoga da li je kopnena ili vodena to ti je definitivno kopnena jer ako ti je već dva tjedna vani onda bi već trebala uginuti da je bila vodena.

Flakpanzer
10.03.2009., 22:22
zanima me ako netko ima kornjaču, par savjeta šta da radim s njom...
naime, neznam ništa naročito o njoj jer smo ju dobili već prilično veliku; tamo gdje je bila živjela je na dvorištu pa smo je i mi držali vani - kad je zahladilo zakopala se pod zemlju;prije dva tjedna je izašla i počela lutati po dvorištu , uzeli smo ju u kuću, otuširali i od onda je u kući - napravi dnevno 3-4 koraka, ne jede ništa ( inače je znala jesti salatu, paradajz,jabuke, pa čak i kekse...), ne vrši nikakvu nuždu, kao da još spava zimski san
ne znam , možda je to normalno za nju; po ljeti smo je pokušali staviti u vodu, ali nije plivala - kakva je to uopće kornjača, vodena ili kopnena, ili su one sve oboj; dugačka je nekih 15, a široka 10 cm... htjela bi se nekako pobrinuti za nju, bojim se da joj nešto ne nedostaje, a s druge strane izgleda da joj je dobro, samo je skromna sa zahtjevima...
ako netko nešto zna, ili ima doma kornjaču... bila bi zahvalna

Po mojoj procijeni ima 10ak godina.
Inace kornjace su zimi iznimno osjetljive.
One se griju preko sunca, pa ako ga zimi nema oni pokusavaju dobiti tu tiplini preko drugih izvora.
Ako imas cancaru ona bi trebala znati plivati, zato sto zivi u blizini bara i sl.
Moje dvije , ja im napunim kadu i pustim ih , ugl se krecu po dnu izadju samo kada trebaju zraka pa se ponovo vrate.
Moje kornjace svasta jedu. Jedu skoro sve povrce , jedu hranu za kornjace, jedu hranu za ribice , jedu salamu , muhe ... ma nema sta ne jedu.
Ako vani imas raznoliku travu ona ce to sigurno jesti, moja kopa i prevrce sve doklen ne nadje nekakav list koji joj se svidja ili korijen.
Redovito je peri oko glave (tamo gdje su one crvene tocke) , to je najosjetljiviji dio i to treba posebnu paznju.
Ugl u ljeto ce ti zivnuti i raditi svakakva *ranja , samo se pazi da ne pobjegne.

Dini
13.03.2009., 19:00
Po mojoj procijeni ima 10ak godina.
Inace kornjace su zimi iznimno osjetljive.
One se griju preko sunca, pa ako ga zimi nema oni pokusavaju dobiti tu tiplini preko drugih izvora.
Ako imas cancaru ona bi trebala znati plivati, zato sto zivi u blizini bara i sl.
Moje dvije , ja im napunim kadu i pustim ih , ugl se krecu po dnu izadju samo kada trebaju zraka pa se ponovo vrate.
Moje kornjace svasta jedu. Jedu skoro sve povrce , jedu hranu za kornjace, jedu hranu za ribice , jedu salamu , muhe ... ma nema sta ne jedu.
Ako vani imas raznoliku travu ona ce to sigurno jesti, moja kopa i prevrce sve doklen ne nadje nekakav list koji joj se svidja ili korijen.
Redovito je peri oko glave (tamo gdje su one crvene tocke) , to je najosjetljiviji dio i to treba posebnu paznju.
Ugl u ljeto ce ti zivnuti i raditi svakakva *ranja , samo se pazi da ne pobjegne.
Ove informacije su netočne tako da ni slučajno nemoj tu svoju kornjaču staviti u kadu puu vode :eek::eek:


Flakpanzer ti si napisao ako imaš čančaru ona bi trebala znati plivati ali to je krivo jer ovo što si ti opisao rade vodene kornjače.

Jel ti preko ljeta držiš tu kornjaču vani na suhome ili kako.

I čančara nema crvene točkice tako da si vjerojatno mislio na vodene.

dante79
14.03.2009., 19:08
Ove informacije su netočne tako da ni slučajno nemoj tu svoju kornjaču staviti u kadu puu vode :eek::eek:


Flakpanzer ti si napisao ako imaš čančaru ona bi trebala znati plivati ali to je krivo jer ovo što si ti opisao rade vodene kornjače.

Jel ti preko ljeta držiš tu kornjaču vani na suhome ili kako.

I čančara nema crvene točkice tako da si vjerojatno mislio na vodene.

Potpisujem!

erosa_salvahe
17.03.2009., 11:26
Slažem se s prethodnicima. Čančara ne ide u vodu i nema crvene točke. Ako je kornjača živjela u dvorištu, ja joj ne bih mijenjala okoliš tj. stavljala unutra jer se ona navikla na te uvjete. Jesu li vaše čančare spavale zimski san ili je posrijedi druga varijanta?

Dini
17.03.2009., 20:19
Ja imam žensku čančaru i susjed ima mušku i prošle godine njegdje u 6 mjesecu je moja kornjača položila 8 jaja.Izlegle su se četiri, a ostale četiri su bila razijena jaja nekako kao da su mravi ušli u njih.

Moje kornjače još spavaju zimski san i malene i moja odrasla.

Odite na Forum Šapice jučer sam vidio da tamo ima detaljno o čančarama ali nisam imao vremena pročitati pa idem i ja sam.

Sas već pomalo očekujem da se probude iz zimskog sna.


E da i forum www.kornjace.com ima sve o kornjačama ali mi je nekako nepregledan i ne snalazim se dobro tamo.

erosa_salvahe
18.03.2009., 18:48
Hej dini5 ! Moja kornjača se probudila. Danas ju izvukla toplina van, malo šeta pa opet spava. Treba doći k sebi nakon toliko spavanja, ha,ha.

Ovo je dobar članak o njima; http://svijet-ljubimaca.com/index.php?option=content&task=view&id=234&Itemid=37

Dini
18.03.2009., 19:00
Jel tvoja muško ili žensko?

Čitao sam da i na početku moraju piti vodu.

erosa_salvahe
19.03.2009., 09:44
Žensko. Da, nakon buđenja je bila malo u plitkoj vodi da se tijelo oslobodi toksina, upravo kako je opisano u onom članku. Nije joj se pretjerano svidjelo. Sada spava pod lampom. Ima u terariju mala školjkica napunjena vodom.

Dini
19.03.2009., 10:46
Jel ti nju držiš u dvorištu ili u kući.

Moja je vani u dvorištu i baš sada idem vidjeti da li već izlazi ili je još zakopana

Evo o čančarama (http://foursoftpaws.yuku.com/reply/89464/t/Testudo-hermanni-Cancara.html#reply-89464).

erosa_salvahe
19.03.2009., 19:36
Moja je u terariju. Bila je u podrumu gdje je hladnije, a sada u dnevnoj dok ne dođe toplije vrijeme. Po ljetu bude u dvorištu i uživa.

Dini
19.03.2009., 19:51
Meni je nekako loše držati je u kući pa je zato držim vani.

Ovih mjeseci odkad je zakopana uopće je nisam dirao ali činilo mi se da uopće neće izaći,kao da je mrtva ali onda sam makao malo zemlje koja ju je pokrivala i odjednom vidim kako povlači prednje noge prema sebi.

Htio sam predložiti modovima da promijene naslov ali već vidim da je promjenjen, bolje je ovako jer se mješa sa vodenim kornjačama.

erosa_salvahe
20.03.2009., 17:24
Da, odlično je što su promijenili naziv.

Moja korni ne spava vani jer je u Slavoniji puno hladnije i strah me da se ne smrzne.

Dini
20.03.2009., 22:43
Danas je bilo malo hladnije ovdje u Rijeci pa sam ove svoje male kornjače koje su se izlegle prošle godine u 9 mjesecu izvadio iz zemlje i stavio ih malo dublje i pokrio ih sa više zemlje.

Ove male su prije već bile izašle, već su odradile zimski san ali još spavaju kad je hladno.

erosa_salvahe
23.03.2009., 14:46
Nama je ovo prva godina (zima) s njom. Danas je aktivna punom parom. Kupili smo i posebnu žarulju za reptile. Dala sam joj djeteline i baš uživa.
Koliko malih imaš? Možeš poslati slikicu?

erosa_salvahe
23.03.2009., 14:53
Na ovoj temi smo samo nas dvoje. Zar nitko nema ljubimce kornjače? Zanimaju me tuđa iskustva. Korniljupci javite se!! :-)

morbidangel
23.03.2009., 15:08
A stavi fotku da vidimo koja je. Frendica i ja smo prošlo ljeto nasred trešnjevke našle veliku kornjaču koju je netko samo hitio na beton ( kako ću ja jednog dana nekog zubima zaklati kad ga uhvatim na djelu!!!!)

Uglavnom, uzele smo ju i otpeljale u Maksimir u ono jezero gdje su bili čamci.. još zasuzim kad se sjetim kako je veselo zaplivala i zaronila.. i, pazite sad!!!, duboko zaroni i pojuri prema sredini jezera..zastane..okrene se, vrati se i izviri glavicu iz vode i nakrene ju - kao da nam veli "hvala vam cure, bok!"..ostala je tak 10tak sekundi i ponovno zaronila i otplivala u duboko. :cerek:

fakat, stavi sliku - da vidim jel ista vrsta..da ne napravimo još gore. :)

Kakva je to bila kornjača?
Jel je možda bila ovakva:
http://www.elwinsnaturephotography.nl/fileadmin/Albums/AmphiRep/Trachemys%20scripta%20elegans_04.jpg
http://www.empireoftheturtle.com/Florida/Trachemys_scripta_elegans_PB_1a.JPG ? Dosta su česte kao kućni ljubimci.:)

erosa_salvahe
23.03.2009., 15:56
Ne, nije takva. To su crvenouhe kornjače. http://bs.wikipedia.org/wiki/Crvenouha_kornja%C4%8Da.

Ja imam čančaru. Važno je razlikovati ih jer čančare NE IDU u vodu.

morbidangel
23.03.2009., 17:08
Ne, nije takva. To su crvenouhe kornjače. http://bs.wikipedia.org/wiki/Crvenouha_kornja%C4%8Da.

Ja imam čančaru. Važno je razlikovati ih jer čančare NE IDU u vodu.

Znam! No crvenouhe su jako česte kao ljubimci, pa prerastu i onda ih ljudi u trenutku inspiracije odnesu do nekakvog jezera, bare, potoka i tamo ostave.:rolleyes: I onda bude problema jer su dosta invazivne.

dante79
23.03.2009., 19:00
Točno! Maksimirsko 5. jezero ih je prepuno. Iako u svom prirodnom staništu ne hiberniraju tu su se one otpornije priviknule i sad su skroz istisnule našu domaću barsku kornjaču jer su puno grabežljivije i agresivnije u potrazi za hranom. Tako je nažalost i u jezerima diljem Hrvatske. Neodgovorni ljudi kupuju ih djeci kao igračke, a kada shvate da one ne ostaju onako male nego narastu i do 30 cm i jako mažu vodu završe u nekom od naših jezera.

Čančaru sam imao kao klinac i ne sječam se baš previše njenih navika osim da je bila doslovno luda za djetelinom.

Dini
23.03.2009., 19:34
Na ovoj temi smo samo nas dvoje. Zar nitko nema ljubimce kornjače? Zanimaju me tuđa iskustva. Korniljupci javite se!! :-)

Da čini se da nitko nema kornjače za kučne(čančare) ljubimce.

Jučer sam bio na onom forumu www.kornjace.com i kako je to nekako nepregledan forum, ništa ne mogu skužiti.

Jučer je bio lijep dan i nije mi se dalo više čekati da se kornjača sama izvuče (već je bila napola vani) pa sam je izvukao i stavio u mlaku vodu da joj krene cirkulacija i cijeli dan nije stala.Čak je i jela, dao sam joj jabuke i maslačka.

Ja bi rado stavio slike ali jučer su male kornjače izašle to jest ja sam ih izvukao jer su bile kao i velika kornjača sa glavom vani, a zadnje noge u zemlji i na tom mjestu nije bilo sunca, navečer sam ih vratio tamo gdje sam ih izvukao i one su se negdje zakopale pa ih ne želim buditi.

A pokretača teme baš zanima o kornjačama, nije se niti jednom javila.


Samo da napomenem čančara ne pliva, zapravo pliva kao kamen :D


Stavi ti slike svoje :top:

dante79
23.03.2009., 20:08
Što se tiče te stranice, čovjek je definitivno stručnjak i možeš mu se bez bojazni obratiti za savjet. Puno korisnih informacija možeš naći i na:

http://kornjace.hr/

Dini
23.03.2009., 20:23
A sad kužim ja sam išao na www.kornjace.com , a ne na http://kornjace.hr/

Hvala Dante puno, ovdje se već bolje snalazim.

erosa_salvahe
26.03.2009., 11:40
Danas sam primijetila da korni trlja okice. Normalno jede. Čak je pila dosta vode i mokrila. Što mislite da je u pitanju?

Dini
26.03.2009., 13:34
Moja kad joj idem dati piti pa ako je još vruće malo ju polijem vodom pa onda ona trlja oči da makne tu vodu.

Moguće da joj je nešto upalo pa je trljala oko da makne to.

erosa_salvahe
26.03.2009., 14:52
U jednom dijelu terarija je pijesak. Nakon ispijanja vode, smoče joj se prednje noge i onda trlja po očima. Razmišljam da je tako iziritirala. Pročitala na kornjače.hr da joj se smije ispirati oči kamilicom. A skužila sam i blijedu (bijelkastu) flekicu na jednom obrazu pa ne znam fali li joj vitamina nakon dugog sna. Ali danas je popila jako puno vode. Lijena je, ne bi skužila vodu da ju nisam stavila u posudicu, napila se i s druge strane odmah ispustila. Da dođe do hrane, zagrijava se sat vremena, tako da sam se uplašila da nije oćoravila. Ipak, vidim da trza na nepoznate pokrete.

Što ti činiš sa svojim kornjačama? Brinem se fali li joj vitamina, ovog-onog, al kužim da se u prirodi mora sama snaći i nema doktorske medicine. Danas se najela rajčice i djeteline. Obožavam ju gledati dok jede. Kako trga komadić po komadić pa pričepi nogom, hehehe....baš su lijepe.

dante79
26.03.2009., 17:09
Moja vodena zna brisati oči kad izađe na sunčanje. Probaj joj ponuditi kakvog puža ili kukca. Vole one nekad omastiti brk i s nečim mesnatim.

Dini
27.03.2009., 22:17
Mislim da ti nije potreban pijesak, radije stavi zemlje i posadi par maslačaka.

Koliko ti je terarij velik, kako ti svojoj daješ vodu?

Moja se prije skoro tjedan dana probudila i hodala cijeli dan i od tada je zahladilo i opet se zakopala i spava.

erosa_salvahe
29.03.2009., 13:52
i ja sam razmišljala da maknem pijesak. Terarij je veličine 55x28x32. Napravljen je tako da ima dnevnu i spavačusobu, hehehe. Htjedoh reći da u jednom dijelu terarija jače svijetli, tamo sam u jednom uglu stavila busen djeteline kojeg sam izvadila iz vrta, kraj toga u školjki ima vode. Negdje na sredini terarija nalazi se šuplji panj u kojeg se zavuče i spava ili prođe u tamniji i hladniji dio.

Danas je vrlo aktivna. Šeta da pomislim kako bi joj dobro došao travnjak u vrtu. Ipak, hladno je. Jela je nekoliko puta.
Voljela bih ju staviti u vrt no stah me da se ne smrzne, mala je.

erosa_salvahe
29.03.2009., 13:54
Ima tjedan dana kako se probudila. I bila je kao omamljena, usporena. Više u spavaćoj sobi nego dnevnoj. Evo danas trči. :-)

Dini
29.03.2009., 15:08
Moja uopće ne jede djetelinu, umjesto toga dajem joj maslačak, to obožava.

Jel tvoja jede djetelinu, ako ne stavi joj radije par maslačaka.

erosa_salvahe
29.03.2009., 17:55
Upravo iznad tvog posta sam napisala da jede djetelinu. Danas sam joj komad travnjaka (posuda Margo) stavila u terarij i uglavila u zemlju da izgleda prirodno. Ima nekoliko vrsti trave, ona pronjuška i uvijek zagrize djetelinu. Što jede od maslačka, cvijet ili list? Jedna žena mi reče da je njena jela cvijet.

Dini
29.03.2009., 19:24
Moja od maslačka jede list, sa cvijetom nisam niti probao.


Gdje si ti nabavila svoju čančaru?

cuki1
30.03.2009., 10:28
:kava:Barska kornjača
http://kornjace.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=237&Itemid=54

Čančara
http://kornjace.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=236&Itemid=54

Crvenouha kornjača
http://kornjace.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=37&Itemid=29

I još mnogo toga
http://kornjace.hr/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=4&id=13&Itemid=29

Kornjača koja se probudila, a hibeenirala je cijelu zimu mora ostati vani jer jedino tako može preživjeti u svojim prirodnim uvjetima. Čančara do mjesec dana prije zimskog sna ništa ne jede i prazni crijeva i takva se ukopava u zemlju. Kada se probudi u polusnu je i ne treba ju dirati, ne jede i ne pije dok njezin organizam sam ne odredi pogodan trenutak. Da je zaspala sa punim crijevima, vjerojatno se ne bi probudila. Prije odluke o izboru kućnog ljubimca treba se educirati

O čančari ima i ovaj tekst:
http://www.ciopa.hr/obicna_cancara.htm

Dini
30.03.2009., 12:10
Cuki hvala na trudu.

Negdje sam pročitao da je žive oko 30 godina,a na www.kornjace.hr piše da žive i više od 50 godina.

ro_za
30.03.2009., 12:15
bok!

kad mi se otkopaju kornjače-čančare namjeravam ih pokušat udomit. naime, nalaze se u vikendici di je sve manje mjesta u vrtu jer je vrt mali a kornjaca je sve vise. osim toga mi smo ljeti sve manje tamo tako da nam je zao ostaviti kornaje tamo na duze vrijeme. dvije odrasle cemo zadrzati jer su vec 15 godina s nama ali manje, njih 5 bi rado podijelili, pa tako ako znate nekoga ko bi htio kornjacu.....

cuki1
30.03.2009., 12:54
Na netu možete vidjeti da je kornjace.hr registrirana Udruga ljubitelja kornjača, koja je vezana na Zagreb/Slavonski Brod, a kod SB-a postoji u Rušćici, Centar za zbrinjavanje zaštićenih životinja kod obitelji Milec gdje imaju i kornjače.

http://kornjace.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=198&Itemid=50
Za udomljavanje možeš se obratiti na forum.

Koliko kornjača može živjeti, ovisi o uvjetima o kojima se nalazi, te o zdravlju, prehrani, a naravno i vrsti.
Npr. za crvenouhe vodene kornjače kažu da žive 20 -25 godina, a u zatočeništvu i 40 god. dok čančare mogu živjeti i puno duže, imali smo slučaj i sa 50-ak god. starom.

erosa_salvahe
30.03.2009., 18:01
Ova moja kornjača je danas bila turbo aktivna. ro za u kojem dijelu Lijepe naše se nalaziš? Spominješ da ste sve manje na vikendici pa ti je žao ostaviti ih. One se same snađu. Podijelio bi onih 5? Ok ako bi ih ljudi držali u dvorištu. Ja ovu namjeravam vratiti u njeno prirodno stanište jer ju volim i želim da živi u slobodi. Opet, kome bi ih dao? Nisu igračke za malu djecu. Nisu ljubimci za diranje, njih se promatra. Ponekad mi je žao tih životinja. Djeca se "izgustiraju" pa ih šutnu na ulicu. (mislim na sve životinje)

cuki1
31.03.2009., 07:37
naša članica udruge je iz Slavonije je iz Rušćice udomila kornjaču, sada ima dvije i podmladak, ogroman ograđen prostor, vrt - dakle sve uvjete, može se i tako, ako imaš prostora, volje i voliš... osobno ne preporučam čančaru za terarij

erosa_salvahe
31.03.2009., 12:24
Super! Drago mi je čuti. Ne bude moja u terariju stalno nego sada dok ne bude vani toplije. Inače boravi u vrtu.
Voljela bih se čuti s tom članicom.

Dini
03.04.2009., 19:14
Evo ostavljam vam da skužite koliko je kornjača ovdje na slici.

Dakle to su kornjače koje su se izlegle u rujnu prošle godine

Slikano prije pet minuta

http://i42.tinypic.com/dzynmv.jpg

erosa_salvahe
06.04.2009., 18:07
Vidim tri kornjačice. Koliko ih je zapravo?

Dini
06.04.2009., 19:36
Da tri su male, a imam i jednu veliku od koje sam dobio ove.

Susjed mi ima mušku kornjaču pa su se preko ljeta sparile pa sam onda imao te malene.

erosa_salvahe
09.04.2009., 10:22
Ova moja se poputno oporavila od spavanja. Jede kao prava, sunča se, trčkara. Obožava rajčicu, jabuku i salatu.

VValter
15.04.2009., 10:36
Imam mali problem sa čančarama po dvorištu,naime kad smo kupili kuču naslijedili smo i 2 kornjače, i sve je bilo ok do pred par dana....kao iz vedra neba, dok sam kosio travu, ugledao sam (na pokošenom dijelu:eek:) malu kornjaćicu 3-4 cm dugu.Srečom je bila pre mala da je pokosim:zivili: .
I sad problem je sto sam malo pogledao oko sebe, i skuzio da sve vrvi od tih beštijica....našao sam ih 6,zasad:confused:
Neznam sto cu sa njima,zasad sam ih stavio u jedan prednji dio vrta koji se ne kosi, ali nije bas da je tako obrasao travom....
Pitanje je, je tim malima treba nekakva posebna njega, i koliko zelenja je njima dosta za živjeti, jer, neda mi ih se drzati po tim terarijima, a opet, da svaki dan po vrtu trazim 6 kornjaćica dugih 4cm i da ih hranim salatom, mi se čini malo glupo.
Ja bi njih na kraju krajeva pustio i negdje u šumu s obzirom da sam cuo kao da su ugrožene il nes slicno....ali koliko je to pametno?

cuki1
23.04.2009., 15:12
Možeš im staviti u jedan kut malo sijena da se skrivaju, obavezno neku pliću posudu sa vodom /za piće/ i ako nemaš vrt u blizini, a želiš ih hraniti neko vrijeme, malo narezanog voća - jabuka, paradajza ili salate, kupusa, one će se same poslužiti.

ro za - ili netko drugi ako želi- traži se jedan mužjak za udomljavanje i možete se obratiti na kornjace.hr - tema kopnene kornjače - kontakt picok:mig:

ChiliKimi
23.04.2009., 19:04
Pa dobro je li vama jasno da je čančara zaštićena i da ju se ne smije zatvarati u terarije i slično?
Evo vam zakona:
Još u travnju 1965. tadašnji Republički zavod za zaštitu prirode SRH donio je Rješenje o zaštiti obične čančare. Prema Zakonu o zaštiti prirode zabranjeno je običnu čančaru uznemiravati te izdvajati iz njenih prirodnih obitavališta. Strogo je zabranjeno prikupljanje kornjače čančare i njenih jaja. Hvatanje čančare u znanstvene svrhe iznimno je dozvoljeno samo uz prethodnu suglasnost Republičkog zavoda za zaštitu prirode. Uništavanjem obične čančare nanosi se nenadoknadiva šteta našoj zavičajnoj fauni. Stoga treba najenergičnije reagirati na svaki pokušaj uništavanja ove vrste.

U Republici Hrvatskoj čančara je zakonom zaštićena vrsta životinje. Zaštita je određena Pravilnikom o zaštiti pojedinih vrsta gmazova (Reptilia), Državne uprave za zaštitu kulturne i prirodne baštine, temeljem članka 13. stavka 2. Zakona o zaštiti prirode ("Narodne novine" br. 30/94 i 72/94). Prema ovom zakonu pojedina biljna i životinjska vrsta koja ima zaštitu Države je vrsta koja je ugrožena ili rijetka. Strogo je zabranjena svaka radnja kojom je se ometa i uznemiruje u njenom prirodnom životu i slobodnom razvoju (rastjerivanje, proganjanje, hvatanje, držanje, ozljeđivanje i njegovo ubijanje, te oštećivanje njihovih, gnijezda ili legla i obitavališta). Zabranjeno je i prikrivanje, prodaja, kupnja i otuđivanje ili pribavljanje na drugi način zaštićene biljke i životinje, kao i njegovo prepariranje. Za svaku prouzročenu štetu nedopuštenim radnjama u odnosu na ovu zaštićenu životinjsku vrstu, a prema članku 1. Pravilnika o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na čančari utvrđena je kazna u visini od 4.000,00 kn.

Izvor: http://kornjace.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=46&Itemid=29

NASEDO99
03.05.2009., 07:59
Imam pitanje. Kornjača uz mokrenje ispušta bijelu tvar. Zna li netko o čemu se radi?

Dini
04.05.2009., 16:54
To ti je valjda njihovo mokrenje.......ne moraš se brinuti o tome

NASEDO99
06.05.2009., 08:07
Prije toga nije bilo. Možda zbog mesa koje je jela? ...bjelančevine..

Torcidas
06.05.2009., 10:46
Moje dvije Čančare su se probudile iz zimskog sna manja ima misec i po dana a veča tek prije 20ak dana i sad veselo tumaraju po travnjaku i uživaju.

Inaće moja velika i standardno ispušta tu bijelu stvar prilikom vršenja nužde i koliko znam to je normalno

cuki1
06.05.2009., 14:26
chilikimi - ti si u pravu, ali ovdje govorimo o čančarama koje su već duže vrijeme kod vlasnika, poklonjene ili pronađene. Ako je čančara iz uzgoja, npr. ti si uzgajivač i i nalaziš se u Hrvatskoj možeš ih ponuditi pet centru, oni će ih prodati za 600-800 kn po komadu.:flop:
Iako se ja nikako ne slažem sa time, ali zakon to dozvoljava. Zakon ne dozvoljava, da ja odem npr. u Dalmaciju ili Hercegovinu i iz njenog prirodnog stanovišta, sa nekog kamenjara uzmem dvije jedinke i donesem u Zagreb sebi radi zanimacije.
Kazne za uzimanje iz prirode ili nedozvoljeni uvoz iz inozemstva zaštićene vrste
nažalost nisu dovoljno velike da bi ljude spriječile, ali za švercanje ili sl. može se završiti i u zatvoru.:ne zna:

Prije uzimanja kornjače, treba se educirati.

Ono što kornjača ispušta može biti prvo čišćenje organizma nakon uzimanja prvih obroka poslije hibernacije dok se probava ne ustali. Ako kornjača normalno jede i normalno se ponaša, nije bolesna.

Dini
07.05.2009., 10:34
Prije toga nije bilo. Možda zbog mesa koje je jela? ...bjelančevine..

Kornjače su biljojedi i meso ne bi smjele jesti kao dnevnu hranu nego jako jako rijetko, jednom na mjesec ili rjeđe.

Ali meso kornjačama nije potrebno.


Kornjačama (čančarama) nakon hibrenacije treba dati vode jer tako pročišćuju organizam od toksina koji su se skupili tijekom hibrenacije.

cuki1
07.05.2009., 14:09
Da, vodu možemo staviti u neku staru zdjelu i malo ukopat u zemlju ili kakav lavor. Kornjača će sama izabrati trenutak kada će piti koliko joj organizam bude tražio. A meso nije hrana za čančaru. Ona jedino što od mesa jede - su crvi, gujavice ili kakvi kukci koji se nalaze na povrću ili u korijenju bilja ako kopa po zemlji, pa slučajno pojede. Mi možemo kornjače možda naviknuti na meso, ali to nije pravilno. Kopnene kornjače su biljojedi, dok vodene kornjače u 90% slučajeva jedu meso tj. crve, ličinke, gujavice, odnosno ribu u jezerima i potocima gdje žive. Mi smo ih držeći jedinke iz uzgoja u akva-terarijima navikli na voće i povrće,meso /piletina, teletina/ mada im je prirodnija vodena leća i vodeno bilje,ribe,kukci, jer tako jedu u barama.
Tko je vidio da barska kornjača jede piletinu u svom prirodnom okruženju?:mig:

L i l i t h
11.05.2009., 10:51
Voljela bih se čuti s tom članicom.
evo me ;)
reci sta te zanima...

erosa_salvahe
11.05.2009., 12:24
Moja kornjača obožava latice cvijeta voćke. A tamani i mix RAFFI 1 marke "SERA", suhe ribice i crvići. Odlično se oporavila nakon sna. Imam osjećaj da naočigled raste.
A nekad jako puno jede. Sve se pitam gdje stane!!

erosa_salvahe
11.05.2009., 12:25
A Lilith eto tebe. Baš mi je drago. Koliko kornjačica imaš? I male?

L i l i t h
11.05.2009., 17:46
Imam muzjaka, zenku i tri jednogodisnje bebe :D. Muzjaka sam dobila prije 10 godina od jedne zene koja se morala odselit a imala je puno cancara pa ih je dijelila onima koji su se htjeli brinuti za njih i osigurati im uvjete. Nisam bas puno znala o cancarama pa sam se prikljucila kornjacoljupcima na kornjace.hr :)
Bilo mi je zao ovog mog jadnicka kako svako proljece poludi i trazi curu, pa sam napokon prije dvije godine udomila jednu zenku iz Ruscice. Ni pet ni sest, cim su se sreli, bacili su se na posao :rofl: Prosle godine smo se ponovili za tri bebice :D Drzim fige da ih bude i ove godine :cerek: Cilj mi je pustat ih u prirodu kad idemo na more, da pomognem obnovi divlje populacije u Dalmaciji.
Mislim da im prelazak u prirodu nece biti neki problem, jer ovdje kod mene zive na 600 kvadrata dvorista tj. vrta. Nekad ih tjednima ne vidim, a kad vrt zaraste u dzunglu, to im dodje kao da su u prirodi :mig: Ne volim ih puno dirat, jer zelim da imaju sto manje kontakta s ljudima i da se osjecaju slobodno. Velike hiberniraju u kompostu, a male sam ovu zimu drzala u kuci, jer su premale da bi prezivjele Slavonske zime.
Inace, hrane se onim sto nadju, a vrt se sadi samo radi njih :D tako da im je na repertoaru salata, rajcica, jagode... iako je zenka prve godine neko vrijeme jela samo djetelinu i maslacak (valjda navika iz Ruscice) :ne zna: preko ljeta vole lubenice i dinje pa se skupa castimo :D

vanilla sky
13.05.2009., 12:29
...Evo jučer sam našla kraj kontejnera skoro u centru grada malu kornjačicu(mislim da je čančara) i sad sam je donijela kući,dala joj jesti i vode i sad ne znam šta s njom pošto znam da se ne smiju držati jer su zaštićene...ali ustvari sam je spasila jer bi je sigurno bio pogazio automobil ili nešto slično....a baš mi je fora,stvarno ne znam šta ću s njom...?:ne zna:

Doktor Štef
14.05.2009., 11:43
Da, vodu možemo staviti u neku staru zdjelu i malo ukopat u zemlju ili kakav lavor. Kornjača će sama izabrati trenutak kada će piti koliko joj organizam bude tražio. A meso nije hrana za čančaru. Ona jedino što od mesa jede - su crvi, gujavice ili kakvi kukci koji se nalaze na povrću ili u korijenju bilja ako kopa po zemlji, pa slučajno pojede. Mi možemo kornjače možda naviknuti na meso, ali to nije pravilno. Kopnene kornjače su biljojedi, dok vodene kornjače u 90% slučajeva jedu meso tj. crve, ličinke, gujavice, odnosno ribu u jezerima i potocima gdje žive. Mi smo ih držeći jedinke iz uzgoja u akva-terarijima navikli na voće i povrće,meso /piletina, teletina/ mada im je prirodnija vodena leća i vodeno bilje,ribe,kukci, jer tako jedu u barama.
Tko je vidio da barska kornjača jede piletinu u svom prirodnom okruženju?:mig:


Vodene kornjače se hrane mesom dok su male i rastu. Što su starije sve više jedu bilje dok im kao odraslima omjer prehrane bude 90% biljnog porijekla, a 10% životinjskog.

cuki1
14.05.2009., 14:36
Ma možeš ti nju priviknuti da ti jede sve i svašta, ali vodena kornjača (mislim na one iz uzgoja, ja imam crvenouhe) je kao odrasla jedinka u akvaterariju u 90% slučajeva mesojed, a tek onda biljojed. Naime, ako ti uzgajaš vodeno bilje onda ju možeš od početka naučiti na tu hranu + meso, no ako ju ti držiš kao što ju drži 75% vlasnika u plastici, malim terarijima ili sl. onda ju uglavnom krivo hrane račićima, a kad pročitaju nešto o prehrani - mesom + povrćem i to jabulama, salatom, mrkvom....
Šta kornjača jede u bari? Ribu, kukce, crve, mušice, vodeno bilje.
Kako onda može biti biljojed?
Čančara je biljojed + ono nešto što pokupi. Nisam to ja izmislila.

I što znači odrasla kornjača? Moj mužjak 5 god.za razliku od ženke, uz sav moj trud neće biljnu prehranu.

vanilla sky
15.05.2009., 12:33
:ne zna:Može mi netko od vas tko ima doma čančaru reći da li je normalno da baš ne jede previše i da je sva nekako usporena?dal je moguće da se još do kraja nije probudila,tj.da još hibernira?Naime našla sam ju prije nekoliko dana u gradu kraj kontejnera pa sam se sažalila nad njom i uzela je doma....imala sam prije kornjaču ali vodenu i bila je skroz različita od ove,bila je brza i otvarala je usta i jela iz ruke a ovu još nisam vidjela s otvorenim ustima....dala sam joj i salate i mrkvice i djeteline i mesa i neće ništa....jedino šta radi je to da sjedi u vodi koju ima za piti a po noći se zakopa u zemlju i sijeno jer sam joj i to stavila u kutiju...ne znam,bila bi zahvalna na nekom savjetu...:ne zna:

L i l i t h
15.05.2009., 17:08
vanilla, mislim da su se sve kopnene vec razbudile koliko treba. ako si navikla na vodene, onda ce ti se kopnene uvijek ciniti usporeno :D a opet, kazes da je mala i da uopce ne jede... to mi se ne cini ok... moje male jedu jedanput dnevno (iako im konstantno drzim da imaju hrane), a kad jedu, vidis da su pojele... velike isto jedu jedanput dnevno
mozda je bolesna :ne zna: mozda je nekom pobjegla a tamo je navikla na neku odredjenu hranu :ne zna:
ajd uzmi centimetar i izmjeri joj oklop od glave do repa, da otprilike znam kolika je, mozda i nije tako "mala"

Dini
15.05.2009., 20:55
Čančare ne jedu jedanput dnevno nego one jedu cijeli dan, tijekom hodanja vrtom kada naiđu na maslačak ili djetelinu ili neko drugo bilje onda to pojedu.

@vanilla sky pišeš da si joj sijeno stavila u kutiju znači da je kornjača još mala ili je možda kutija velika.
Stavi je vani u vrt i ona će si naći što hoće jesti.Nemojte kornjačama( čančarama ) nuditi meso jer su čančare iskljčivo biljojedi.

vanilla sky
16.05.2009., 13:57
Dužina oklopa od glave do repa je 8 cm,meni se baš ne čini da je još beba nego mi je čudno da ne jede....kad je vani na suncu nije toliko usporena i hoda okolo i proučava tako da....neznam,čudno mi je da ne jede...:ne zna:

cuki1
17.05.2009., 18:55
Kornjača je vjerojatno istraumatizirana. Sve joj je ovo novo i trebat će vremena da se privikne. Postoji mogućnost da je i malo dehidrirala, probaj joj narezati na sitnije komadiće zelja i jabuke. Govorim zato jer su to biljke koje imaju i tekućine u sebi i stavi joj hranu na jedno mjesto. Sada joj možeš ponuditi i jagodu.
Javi kako se ponaša.:)

Dini
17.05.2009., 21:05
Da to je još maleno.

Nađi maslačka (par listova ) i onda ih skupi u hrpu i stišči tako da iz njih izađu oni sokovi i ponudi kornjači, pa će tako najvjerojatnije pojesti.

Da li je ta kornjača u kutiji ili gdje je?

I nemoj joj zaboraviti dati vode!

erosa_salvahe
20.05.2009., 17:15
Vanilla ako kažeš da je u kutiji u kući, pretpostavljam da joj treba više svjetlosti. I moja kornjača se počne zakapati čim se svjetlo ugasi ili je niža temperatura. Također, jede po cijeli dan, stalno nešto žvače. Savjet: Ne diraj ju previše i nemoj maziti jer one nisu za diranje. Probaj dati malo rajčice ili one suhe crviće koje sam navela gore. Nije skupo, platila sam 13-tak kuna. Pije vodu, to je dobro. Hajde javi kako je. Pozdrav od mene.

Dini
24.05.2009., 09:17
Vanilla ako kažeš da je u kutiji u kući, pretpostavljam da joj treba više svjetlosti. I moja kornjača se počne zakapati čim se svjetlo ugasi ili je niža temperatura. Također, jede po cijeli dan, stalno nešto žvače. Savjet: Ne diraj ju previše i nemoj maziti jer one nisu za diranje. Probaj dati malo rajčice ili one suhe crviće koje sam navela gore. Nije skupo, platila sam 13-tak kuna. Pije vodu, to je dobro. Hajde javi kako je. Pozdrav od mene.

Šta ti još svoju držiš u terariju?

vanilla sky
24.05.2009., 21:24
...evo samo da javim da je moja korny počela:klopa::klopa: i to salatu,jabuke,jagode,papriku,zelje,ma svašta....i izgleda da se skroz privikla i sad je vani na balkonu i odgovara joj izgleda jer je puno aktvnija a i vjerojatno se navikla i nije više šokirana toliko...eto,sve je:top::top::top:...svima veliki pozdrav i thanx na pomoći...:)

erosa_salvahe
25.05.2009., 08:30
Po danu bude u rundeli, a spava u terariju jer trebamo ograditi taj dio. Ima dosta mačaka pa da joj se nešto ne dogodi.

erosa_salvahe
17.06.2009., 09:01
Lilith jesi li ograđivala dio dvorišta gdje se nalaze kornjače? I zanima me koliko je stara kornjača kada počne tražiti društvo? Muško naravno. Pozdrav!!

Dini
18.06.2009., 15:08
Ja mislim oko nekih 10 godina ili manje nisam siguran.
Pročitao sam to bio negdje.

cuki1
19.06.2009., 16:45
kornjača traži društvo samo radi parenja, a može se već sa 2 god.pariti, mada je spolno zrela oko 4.god.

erosa_salvahe
19.06.2009., 18:11
Znam da traži društvo radi parenja, inače su samotnjaci. Ovih dana je vrlo aktivna, lunja po dvorištu. ne bi čovjek vjerovao koliko je brza. Pa, ima tri godine.

Kenya
06.07.2009., 00:02
pozdrav svima!
evo nekoliko info od mene:
imam vise cancara i pomladke svake godine koje uzdrzavam i trazim im prikladno mjesto za pustanje kad budu dovoljno odrasle i "ocvrsnu":)
ako ste primjetili da vam je kornjaca usporena poslije budjenja to je uglavnom jer joj fali enbergije. nekoliko dana po budjenju nece se puno kretati niti jesti. treba je ugrijati, staviti na osuncano mjesto po moghucnosti ali da ima jedan dio i u hladu, mozda neko lisce i slicno da se sama odluci kud ce i kako ce. to je ustvari faza prilagodbe. isto tako, ako ste primjetili, uspore se ljeti ako postoji nagli pad temperature: moje male kad zahladi svaki stupanj se po njihovim pokretima i "brzini" moze mjerit
prehrana: svejedi su. ok, ne govorimo o bijelom i crvenom mesu ali da kornaca nadje komad mesa pojela bi ga. isto tako znaju pojest i puza, skakavca ako ga se dohvate itd. ali primarna hrana je povrce, moje se npr guse u salati:D
ako kupujete povrce dooooobro ga oprati, jagode cak nije preporuceno davati ako nisu domace jer upiju dosta pesticida, pa ono...:(
dok su male pozeljno je hraniti sto raznolikije jer to je vrijeme kad se stvara paleta najdrazih okusa:D
posuda za vodu - plitka, da moze kornjacica izici iz nje ako je jako mala (paziti na to! :eek: ). cesto se voda prlja pa treba mijenjati. bas si trazim nesto zgodno da sredim tu vodu, mozda one sto kapaju kap po kap za malene pa da samo povlace po kapljicu kao sto rade s listova...bilo bi lakse i meni i njima:D
dok kaka normalno je da ima nesto bijelo, to se ona samo cisti:mig:
ako imate jako malene u dvoristu ogradite ih dobro, nemojte se zavaravati da ne mogu izaci ili da im je nesto previsoko:lol: treba samo voditi racuna o tome da lako dodju do hrane i vode, znaci ne da imaju na raspolaganju 50m dvorista a da ste u sredinu stavili posudicu s vodom - dok one dodju do tamo to su im 3 nogometna igralista, umrijet ce od zedji po putu
btw, velike i male kornjace vole vodu ali kopnene kornjace NE VOLE kupanje i bilo kakvo stavljanje u vodu da plivaju je POGRESNO, ako iznemognu mogu se i utopiti
eto nadam se da je ovo od pomoci:D

p.s. steta sto je ova tema aktivna samo u proljece dok se bude, a proljece i ljeto je vrijeme kad je oko njih najvise posla:mig:

Dini
06.07.2009., 13:39
kornjača traži društvo samo radi parenja, a može se već sa 2 god.pariti, mada je spolno zrela oko 4.god.

Ja imam tri male čančare koje su se izlegle prošle godine u devetom mjesecu i još su skroz sitne i ne čini mi se da se ne mogu pariti sa dvije godine kada je sada sa jednom godinom kornjača malo veća od procvjetalog maslačka.

Jednoj mojoj čančari bile su dosada zatvorene nosnice, nisam joj nikako mogao otvoriti, a sada im se mjenja koža tako da joj se jedna nosnica otvorila, a druga još ne.

Kada one narastu da budu veličine otvorene ruke i više?

toncica94
08.07.2009., 15:14
molim vas za pomoc!!! nasla sam jednu kornjacu kopnena je valjda... u sta da joj stavim vodu, imam dvor, cime se sve hrani... nezman koja je vrsta niti spol... pomozite vec je velika koliko ce jos zivit

Dini
08.07.2009., 20:18
molim vas za pomoc!!! nasla sam jednu kornjacu kopnena je valjda... u sta da joj stavim vodu, imam dvor, cime se sve hrani... nezman koja je vrsta niti spol... pomozite vec je velika koliko ce jos zivit

Gdje si ju našla?Ako si ju našla uz neku cestu stavi je negdje dublje u šumu i pusti je tamo.

Za sada joj možeš dati od kupovne: rajčice, salatu, krastavce, banane, jabuku krušku...
A od onoga što nađeš iz prirode daj joj maslačka (listove),djetelinu,moje jedu i ovo http://www.ksda.gov/includes/images/plant_protection/Noxious%20Weeds/Bindweed245.jpg ima i puno drugih biljaka ali im ne znam imena.


I pročitaj ovo sve: evo link (http://foursoftpaws.yuku.com/reply/89464/t/Testudo-hermanni-Cancara.html#reply-89464)

Kenya
01.08.2009., 22:47
Kada one narastu da budu veličine otvorene ruke i više?

ja imam jedne koje su stare 4 godine, velicine su mi dlana

caljko
06.08.2009., 17:30
Eh,sad ljudi mene zanima jel kućne kornjače moraju isključivo imati akvarije,ili ja sam napravio nesto kao terarij(sa posebnom izolacijom),imaju onaj sitni morski pijesak(donio mi rođak iz Omiša) i imaju tu u tome nekoliko kadica sa palmicama.To je veličine 2m*2m.Nemogu ih držat vani jer imamo kuću u gradu pa jel mogu biti tako u tome u kući?

ChiliKimi
06.08.2009., 21:57
Na koju vrstu misliš pod terminom kućna kornjača?! Ako misliš na čančaru ona se ne smije držati u terariju, mora imati vrt. I otkud ti kornjača - kupio si ju ili pronašao u prirodi?

caljko
07.08.2009., 14:06
Na koju vrstu misliš pod terminom kućna kornjača?! Ako misliš na čančaru ona se ne smije držati u terariju, mora imati vrt. I otkud ti kornjača - kupio si ju ili pronašao u prirodi?

Kupio sam ih(2),mala je (s obzirom da je beba)zelenkasta,trgovkinja je rekla da može to tako,ali me zanima mišljenje više ljudi,pa ako neko zna više nek mi javi.

oraščić
17.08.2009., 16:05
Ja sam dobila dvije.....malecke su.....
zanima me jel netko zna kuda po zimi sa njima,na moru prezime u vrtu,mislim da u ZG-u to nebi islo......kazu da se zakopaju u pijesak,zemlju....sta vec:rolleyes:
imaju predivan ogradeni prostor u vrtu(sa bazencicem:D)....samo me brine zima:ne zna:...
i nemam pojma jel su cure,decki:ne zna:

Crvi
19.08.2009., 12:15
Imam 4 kornjače. Strašno vole grožđe :klopa: ,ali sto bi za njih bilo najbolje od hrane :ne zna:

cika suchidar
19.08.2009., 13:16
molim vas:s moze mi tko rec kako procjeniti koliko godina ima čančara:confused::s:s

cika suchidar
20.08.2009., 09:51
U vrtu smo nasli kornjacu, i koliko se sjecam iz skole to je čančara...zanima me kako znam da li je musko ili zensko, koliko ju trebam hraniti i s cim i da li su to drustvene zivotinje-da li im treba partner??:confused:

Najuočivljija razlika je da muške kornjaće imaju dulji i deblji rep od ženskih.A rep ženskih kornjača obićno ne prelazi dužinu njihovih stražnjih nogu, dok je rep mužjaka redovito dulji od stražnjih nogu.
Das joj 1-2 puta na dan moze ti jesti rajčice krastavce nasjeckanu mrkvu bananu djetelinu,listove maslaćaka... ima jos puno toga al nezz kako se te biljke zovu
jesu drustvene su zivotinje ali nemoj ih puno prevrcati pusti je vecinom da seta po podu
One ti se pare neposredno poslije zimskog sna u lipnju tako da joj jos netreba partner a ako ti ne zezelis da se pari cak im ni netreba partner

Kenya
29.08.2009., 22:46
Kupio sam ih(2),mala je (s obzirom da je beba)zelenkasta,trgovkinja je rekla da može to tako,ali me zanima mišljenje više ljudi,pa ako neko zna više nek mi javi.

ne razumijem zasto ljudi uporno uzimaju nesto za sto ni ne znaju kako se brinuti a pogotovo kad ni nemaju uvjete za to. zelenkasta je:( ili je cancara ili je vodena, barska kornjaca, ali ak si je kupio pretpostavljam da je prije barska, tako da to sto ti znas da je zelenkasta nikako ne pomaze. mislim, dajte se ljudi raspitajte prije neg uzmete nesto a ne da na forumu otkrijete kako u biti ili nemate uvjete ili uopce niste znali sta uzimate:confused:
i onda su svi sokirani kad ih ima po smecu i wc odvodima:mad:
i jos jedna stvar: ako nemate vrt i zivite u stanu radiej poklonite cancaru nekom tko ima uvjete za nju jer sve ostalo joj je mucenje.
stos e smjestaja tice, ako se radi tu o cancari ilitiga kopnenoj kornjaci, taj sljunak i bazencic joj ne odgovara - treba joj zemlja, mozes ju kupit i biljaka puno, dosta jedna manja posudica za vodu

oraščić
14.10.2009., 18:23
Vidim da vas ima .....
mene brine ipak zima sada,one su vani,imaju terarij,dijelom natkriven,zemlje,ali bojim se da se ne smrznu kad dode jos hladnije vrijeme....
ima li savjeta,svaki je dobrodosao!!

vanilla sky
18.05.2010., 10:51
evo vidim da je ova tema potpuno mrtva i nije mi to baš najjasnije....evo samo sam htjela reći da je prošla skoro godina dana i da je s mojom čančarom sve u redu,probudila se prije mjesec i pol,super jede i vesela je...samo sam htjela pitati ako netko možda zna dal je normalno da joj se po nožici malo kožica ljušti?oklop joj mažem s nekim kalcijem kojeg sam kupila u pet shopu,nešto ugl.za jačanje oklopa ali za kožu neznam šta bi mogla staviti...?

Dini
18.05.2010., 11:39
Mislim da uopće nema potrebe za mazanjem oklopa, nego što više sunca. Normalno je da se kožica ljušti i nemoj je mazati ničime.
Vanilia koliko je stara tvoja, godinu dana ili više?

Da li je vašim kornjačama oklop mekan, mislim mladim kornjačama?
Ja ne razumijem kako kornjače mogu biti spolno zrele sa 2 godine kad ova moja koja ima dvije godine još skroz malena.

alleszusammen
18.05.2010., 13:35
Mislim da uopće nema potrebe za mazanjem oklopa, nego što više sunca. Normalno je da se kožica ljušti i nemoj je mazati ničime.
Vanilia koliko je stara tvoja, godinu dana ili više?

Da li je vašim kornjačama oklop mekan, mislim mladim kornjačama?
Ja ne razumijem kako kornjače mogu biti spolno zrele sa 2 godine kad ova moja koja ima dvije godine još skroz malena.kornjači oklop uvijek mora biti tvrd, mekani oklop je znak da s kornjačom nešto opako nije u redu.

vanilla sky
18.05.2010., 18:35
moja kornjača ima dosta sunca,ne mažem ju zbog mekanog oklopa,oklop joj je full tvrdi i nema s tim problema,samo mi je to ljuštenje kože po nožici bilo čudno,al je to valjda jer se tek probudila....da,to sam čitala da ako imaju bilo koje kornjače mekani oklop da im fali jaako puno kalcija i da treba hitno nešto poduzeti,odvedi je k veterinaru ili joj kupi nešto za jačanje oklopa...moja također obožava svašta jesti,od salate,jagoda,zelja,pa do djeteline i maslačka...

*a šta se dobi tiče,voljela bi da mi netko kaže barem otprilike koliko je stara ako joj je dužina oklopa oko 8 cm???ja sam je našla prošle godine i stvarno neznam koliko bi bila stara???

Dini
18.05.2010., 21:15
Uf, sad ste me zabrinuli.
Ja svoju kornjaču držim u vrtu tako da svijetla dovoljno, često joj dajem i sam jesti, a i ona sama nađe.
Maslačak joj isto često dajem zbog kalcija, skoro pa svaki dan.

Ja bi je vodio veterinaru ali čančara je zaštičena pa me zanima šta će reći veterinar i da mi je ne bi uzeo.

Da li postoji neko trovanje kalcijem ako joj počnem davati u većoj mjeri?

ChiliKimi
18.05.2010., 21:49
Je zaštićena je i da se imalo poštuju zakoni u ovoj državi inspekcija bi ti ju oduzela. Ne kužim uzimanje životinja iz prirode, čemu, zašto????

Dini
19.05.2010., 09:15
Je zaštićena je i da se imalo poštuju zakoni u ovoj državi inspekcija bi ti ju oduzela. Ne kužim uzimanje životinja iz prirode, čemu, zašto????

Nije oduzeta iz prirode nego se ona u tom dvorišto rodila. Da ju vodim vetu ili da joj sam nešto kupim za tvrđi oklop?

ChiliKimi
19.05.2010., 10:43
Ma nema ti smisla objašnjavati, samo mogu živjeti u nadi da će se jednom zakoni provoditi kako treba.

Da vodi ju veterinaru, ne ekspermintiraj ništa na svoju ruku. Ako joj je oklop mekan znači tvoje dvorište i tvoja briga joj nisu dovoljni ali to će ti vjerovatno i veterinar reći.

vanilla sky
23.05.2010., 10:05
trebao bi je odnijeti veterinaru pa kako god ispalo....ne bi se složila sa ovim postom koji je iznad mojega,čančare jesu zakonom zaštićene,ali isto tako zakon govori da se se NE SMIJU uzimati iz svog prirodnog okruženja,ali ima ljudi koji čančare već dosta dugo uzgajaju i to onda nije zakonom zabranjeno....ja sam svoju našla u centru grada di ju je netko vjerojatno bacio ili napustio i praktički sam joj spasila život,i ona iz mog vrta može otići kad god želi tako da nije zatočena ali ipak,njoj se očito ovdje sviđa jer nejde nikud.....a šta se tiče zakona u RH to bi se dalo raspravljati,čančare nam definitvno nisu najveći problem:flop:

ChiliKimi
24.05.2010., 11:45
ima ljudi koje čančare već dugo uzgajaju i onda to nije zabranjeno????
A otkud ti ova besmislica? Za uzgoj čančara potrebno je dobiti razni niz dozvola od ministarstva i pouzdano znam da tu dozvolu imaju 2 osobe u Hrvatskoj. Ajde nemoj pričati besmislice o nečemu o čemu nemaš pojma.

Jedna je stvar kad netko iz primjerice splita drži čančaru u dvorištu, tj ona je sama tamo došla i može otići kad želi. To je potpuno normalna stvar jer su ljudi uzurpirali njeno stanište i tamo napravili kuće, vrtove. i s tim nemam problema, životinja je u svom prirodnom okruženju i sve štima. Ali da netko s mora odnese čančaru u unutrašnjost i onda piše po forumu kako ju je spasio, o daj me nemoj.

vanilla sky u kojem se gradu nalaziš? ako si uz more, tj u njihovom prirodnom staništu onda sve ok ali ako si u unutrašnjosti onda mi ne pričaj gluposti. u tom si slučaju trebala odnijeti ili poslati po nekome kornjaču u njeno prirodno stanište, tek onda bi mogla reći da si ju spasila.

Imamo puno većih problema u državi, od zakona od čančarama ali s ovakvim razmišljanjima ćemo samo imati veće probleme. Pitam se zašto :rolleyes: :kava:

rikola
24.05.2010., 16:37
Jučer je moj otac na cesti pronašao kornjaču veličine cca 20 cm i uzeo ju kući da ju auto ne pregazi.

Nisam sigurna koja je to vrsta i gdje bi ju trebala vratit?

Razmišljala sam o tome da ju zadržim jer imam veliko dvorište, pa bi dio uredila za nju, a i obožavam životinje i malena izlazi iz oklopa, ne boji me se, ali mislim da je ipak bolje da ju pustim u prirodi, samo ne znam gdje da ju pustim? Sada je u kutij s vodom i salatom.

Kakva je to vrsta? (slike)

http://img189.imageshack.us/img189/9596/image1159.jpg

http://img708.imageshack.us/img708/7453/image1160e.jpg

Hvala.:)

ChiliKimi
24.05.2010., 17:06
ovo nije čančara, ali stvarno nemam pojma koja je vrsta. ajde please otvori isti topic na akvarij.net pa na njihov forum, imaš dio o kornjačama. tamo će ti stručnjaci reći o kojoj se točno vrsti radi i da li je naša autohtona ili nečiji neželjeni kućni ljubimac iz pet shopova. Pa ćeš onda znati što treba s njom :)

rikola
24.05.2010., 17:29
ovo nije čančara, ali stvarno nemam pojma koja je vrsta. ajde please otvori isti topic na akvarij.net pa na njihov forum, imaš dio o kornjačama. tamo će ti stručnjaci reći o kojoj se točno vrsti radi i da li je naša autohtona ili nečiji neželjeni kućni ljubimac iz pet shopova. Pa ćeš onda znati što treba s njom :)

Msilim da je barska kornjaca. Hvala, otvorit cu topic tamo.
:)

Maslina
24.05.2010., 17:45
Aj nam javi kad saznaš :)
Ja čančare znam maknuti s ceste, ali ih pustim tamo gdje ih nađem.

Scopia
04.06.2010., 09:40
Kao i što je naslov teme ja bih htio znati kada kornjaca čančara stavlja jaja u zemlju i koliko jaja stavi u zemlju.
Znam da su kornjace čančare zašticene ali ja sam svoju našao na cesti
Moja je žensko a od susjeda sam dobio mušku kornjacu samo za vrijeme parenja.

Imam jednu malu musku a jednu zensku kornjacu naso je na putu od skole:p:p

Scopia
04.06.2010., 09:46
Kao i što je naslov teme ja bih htio znati kada kornjaca čančara stavlja jaja u zemlju i koliko jaja stavi u zemlju.
Znam da su kornjace čančare zašticene ali ja sam svoju našao na cesti
Moja je žensko a od susjeda sam dobio mušku kornjacu samo za vrijeme parenja.

Trebam odgovor na pitanje:S cime se mala kornjaca cancara hrani ?
:rolleyes:

Maslina
04.06.2010., 10:47
Čančare jedu sve živo:travu i male puževe i crviće.
Moje vole jabuke, salatu, bananu, kupus.
Stavi im i vode u neku plitku posudicu.

ChiliKimi
04.06.2010., 15:59
I zašto si ih uzeo doma? Gdje ih sad držiš?

Scopia
04.06.2010., 16:22
I zašto si ih uzeo doma? Gdje ih sad držiš?

Imam jednu malu i veliku zenku drzim ih u vrtu(velikom)
:D

wanted8513
09.07.2010., 17:41
cini mi se da mi kornjaca u zadnje vrime ne funkcionira najbolje. nasao sam je nakon 3 dana u vrtu i dao joj jesti i piti. sad tesko otvara usta i nece da grize i pije. zna li tko o cemu se radi??

alleszusammen
12.07.2010., 12:54
cini mi se da mi kornjaca u zadnje vrime ne funkcionira najbolje. nasao sam je nakon 3 dana u vrtu i dao joj jesti i piti. sad tesko otvara usta i nece da grize i pije. zna li tko o cemu se radi??
radi se o čančari, jel?

ima li ikakvih povreda? dobro je pregledaj.
može li izaći iz vrta? da li koristite kakve otrove u vrtu, tipa pužomor i sl?

wanted8513
13.07.2010., 21:06
radi se o čančari, jel?

ima li ikakvih povreda? dobro je pregledaj.
može li izaći iz vrta? da li koristite kakve otrove u vrtu, tipa pužomor i sl?

To je čančara.Iman je tri godine. Bila je živahna i jela je sve šta joj se da. Živi u vrtu velikome, čak smo lani dobili i mlade. Nestala je tri dana a kad se vratila nije mogla hodat, ne može jest tj.ne može otvarat usta .Ja joj uguram malo jagode na silu jer njih bi nekad jela u dva zalogaja ,ona pruži glavicu ali mislim da ne može gutat. Stavim je u vodu samo toliko duboko da bi se mogla bar napit. Sutra je vodim veterinaru, ali kako sam iz malog mista neznam koliko će mi veterinar pomoć jer se u nas oni bave samo kravama.Zvao sam i Zg kažu da je treba stavit na rengen i vidit da nije slomila vilicu,oprao sam je i u toploj vodi kako su mi javili iz Zg. Nije pomoglo. Ako iko zna sta da radim molim da mi javi

alleszusammen
14.07.2010., 14:52
To je čančara.Iman je tri godine. Bila je živahna i jela je sve šta joj se da. Živi u vrtu velikome, čak smo lani dobili i mlade. Nestala je tri dana a kad se vratila nije mogla hodat, ne može jest tj.ne može otvarat usta .Ja joj uguram malo jagode na silu jer njih bi nekad jela u dva zalogaja ,ona pruži glavicu ali mislim da ne može gutat. Stavim je u vodu samo toliko duboko da bi se mogla bar napit. Sutra je vodim veterinaru, ali kako sam iz malog mista neznam koliko će mi veterinar pomoć jer se u nas oni bave samo kravama.Zvao sam i Zg kažu da je treba stavit na rengen i vidit da nije slomila vilicu,oprao sam je i u toploj vodi kako su mi javili iz Zg. Nije pomoglo. Ako iko zna sta da radim molim da mi javipp:mig:

dabar_
08.09.2010., 14:54
Prije nekoliko dana sam u vrtu sasvim slucajno naisao ni vise ni manje nego na kornjacu i to cancaru... Malo bi je bilo cudno jer se nalazim u predgradju veceg grada u Dalmaciji.. Izgleda mi potpuno zdravo, ali neznam sta da radim s njom. Dali da je ostvim u vrtu ili da je odnesem negdje u prirodu? Nekako mi je glupo micat je odavde, a opet mozda bi joj bilo ljepse u prirodi?
Davao sam joj rajcice i jela je, trckarala je okolo, al danas se nekako cudno ponasa.. Zavukla se kraj jednog grma i ne mice se.. Dosta sam se informirao o njima i znam da preko zime hiberniraju ali sad mi nije jasno je li moguce da hibernacija pocinje vec u rujnu? Sumnjam jer je temperatura oko 20˙C...
Volio bi da se neko javi i da malo ozivimo ovu temu :mig:

ChiliKimi
08.09.2010., 16:25
Ne moraš ju micati iz vrta, kako je došla isto tako može i otići :) To je njeno prirodno stanište, starci mi žive u Dubrovniku, pa često u dvorište se došeću čančare. Samo ju pusti na miru, ona će se najbolje sama snaći. Još je prerano za hibernaciju s tim da se one tad zakopavaju u zemlju.
Možda je baš tvoj vrt odabrala kao idelano mjesto za prezimiti :cerek:

felis23
09.09.2010., 18:46
ajmo ovako:
već godinama imam čančare, to imam po navodnike-imam kuću s dvorištem i one su se tu same nastanile ostale...nakon par godina uz dvije ženke i jednog mužjaka pojavili su se i maleni... ne želeći im išta remetiti prepustili smo ih samima sebi...no međutim na koncu balade (uz roditelje) sad imamo jednu malu (koja je već fino porasla) i to je to, noj su neke tri godine. uz nju smo te godine imali još tri male, jedna je uginula tu jesen a s druge dvije ko zna što se dogodilo...prošle godine smo imali dvije male no čini mi se da ni jedna nije preživjela zimu-jer ih više nikad nismo u dvorištu sreli...
e sad, ima par dana pronašla sam jednu malenu, kako je i vrijeme zeznuto i kako ne želim da se ponovi nestajanje, čisto zbog pomoći njoj kupila bi joj terarij.

e sad,

znamo da kornjače hiberniraju - to je njihov prirodan ciklus zar ne?

što onda s ovom, držat ju budnom dok želi, a potom snizit temp terarija i omogućit joj hibernaciju? or wtf?

ili

kako su u pet centru u zagrebu, koji je imao u ponudi čančare cijele prošle zime (svaki vikend sam tamo pa sam ih gledala all the time) ? zašto one nisu spavale/dali su morale,

dali bi onda i ova malena mogla preživjet zimu u toplom, ne hibernirajući jer bi joj uvjeti bili povoljni?

ChiliKimi
09.09.2010., 20:22
Pomoći ćeš joj ako ju ostaviš gdje je.
Čančare ne mogu živjeti u terariju niti ti imaš terarističkog iskustva da joj osiguraš potrebnu hibernaciju. Ostavi ju u njenom prirodnom staništu, što pobogu misliš kako žive već stolječima u toj prirodi?????

U pet centru su imali čančare iz uzgoja, znači neiz prirode kao što je ova tvoja. Ajde da i napomenem da su čančare zaštićene i ne smije ih se uzimati iu prirodnog staništa i zatvarati u terarije u neadekvatne uvjete za njih.
Pet centar je podmukli trgovac i reptili koji se nalaze kod njih su izgladnjeli, u premalom terariju, nemaju adekvantne uvjete - točnije muče te životinje.

O kavim povoljnim uvjetima pričaš? Njoj su povoljni uvjeti njeno prirodno stanište i zimska hibernacija. Ostavi ju u prirodi da se najede i spremi se za hibernaciju, sve ostalo je zlostavljanje i nepoštivanje zakona HR.

felis23
09.09.2010., 20:30
yes yes

da u prosla legla nisu ostala u svom prirodnom stanistu prezimiti danas bi vrsta bila brojnija za par primjeraka, ovaki su oni albiji uginuli. Zime su okrutnije nego su nekad bile...

pitam dali ih je netko pokusao spremiti na hibernaciju u terarij/box il nesto...google svasta vrlo izvedivog kaze.

Sve sto radim radim zbog zelje za ocuvanjem vrste, uostalom ovu familiju korinaj imam vec godinama, ne odlaze iy dvorista jer im ocito staniste pase...

nemoras bjesnit ni upoznavat me sa zakonom

ChiliKimi
09.09.2010., 21:17
:rolleyes:
Google svašta kaže ali ako nemaš nimalo terarističkog iskustva neće ti nikakav google pomoći. Nju je već odavno trebalo pripremati za hibernaciju, ako se ne izvede kako treba životinja ugiba ili joj se skraćuje životni vijek.

Očuvanje vrste, molim te lijepo, ostavi stručnjacima što ti nisi. Baš lijepo što im paše tvoje dvorište ali onda ih ostavi na miru a ne pokušavati nešto o čemu nemaš pojma a rezultirat će ugrožavanjem te jedinke.

Moram bjesniti jer si ti već 376738726 osoba koja želi zatvoriti čančaru u terarij o čemu ništa ne znaš a i da s tim kršiš zakon. Očito ti moram to ponoviti jer vidim da ignoriraš tu činjenicu. A sad zanmisli da 334234 broj ljudi zatvori čančare u terarije, što bi se dogodilo. Tako da nisi ti jedina koja se sjetila i koja želi ovakve briljantne ideje provesti u djelo.

felis23
09.09.2010., 21:36
gledam tvoje postove i uporno govoris isto...naravno zakon se treba provoditi...ali reci da nije korisno da od 2-3 kornjace kroz par godina nastane njih nekoliko vise? ona se trabala pripremiti za hibernaciju? ostale uredno jos trckaraju po dvoristu i jedu, da znam da mjesec dana prije hib.konjace ne jedu da se prociste...i ne nemislim ju uzet sebi iz zabave, nego da prezimi. uostalom zar nije da se mlade, tek izvaljene kornjace bude vec koncem sjecnja, sredinom veljace? probudi li se tada zaledit ce se. kako znam, e pa dogodilo se ne nekima prije nje. Lijepo je da se zalis strogu provedbu zakona ali imas agresivan i napadacki stav koji ljude odbija. Po tvome ju je onda bolje ostaviti da ugine nego joj ponudit ''lezaj''?! dobra logika koaj pomaze nema sta.

ChiliKimi
12.09.2010., 16:39
Je da, ostavi ju u prirodi, točno tako. Ne kužim jesu li ljudi blesavi ili se vole pravit pametni o nečemu o čemu nemaju pojma?!? Napadački stav je - 1. Kršiš zakon 2. Nemaš pojma što radiš 3. Ugrožavaš zdravlje kornjače jer nemaš pojma što radiš. Hočeš dalje??? Moj stav je ispravan a tvoj nije tako da me zaista nije briga da li ti misliš da je agresivan i napadački. Prelistaj malo po forumu, bilo je još genijalca poput tebe - pa je jedna čančara završila u zoološkom vrtu umjesto da je vraćena u prirodu i da se dalje razmnožava. Za drugu cura piše kako ne zna kako će se čančara snaći u prirodi jer zamisli vraga kod nje jede rajčicu. I tako dalje i do u nedogled. Zato da, poštuj zakon i ostavi čančaru vani, a moj stav je posljedica odgovaranja na ovakve gluposti.

shegi20
13.09.2010., 11:49
Moj stav je ispravan a tvoj nije tako da me zaista nije briga da li ti misliš da je agresivan i napadački.

Tko si ti ovdje da se promoviraš nekakvim ispravnim stavom???? neki dežurni policajac na forumu ili??? prvo da ti kažem... imam 5-6 god čančaru i J*** mi se za zakon i ono šta propisuje, prije svega važno je biti pouzdan vlasnik i pravilno se skrbiti za kornjaču.. tako da nema te sile koja mi može uzeti kornjaču :mig: ako smatraš da griješim slobodno me prijavi i nemoj da histerišeš po forumu .. nadalje, dolazi hladnije razdoblje, uskoro će i zima.. posljednjih godina moja kornjača se ukopava negdje u zemlju u šupici, iako u proljeće, pa čak i prije ponovno šeta normalno dvorištem, opet mi nije svejedno što je po zimi pod zemljom premda zaštićena od vjetra i kiše... nemam namjeru donosit je u kuću i praviti kobajage inkubatore i tko zna kakve umjetne uvjete osiguravati, već je želim, kako je i predhodnih godina tretiram, pustiti neka sama pronađe sebi najbolje uvjete... pa me zanima kako bih mogao taj proces hibernacije "poboljšati" tj da kornjači obezbijedim da prođe što udobnije i sigurnije?? iskreno se nadam kvalitetnim odgovorima i savjetima :) hvala puno..

ChiliKimi
13.09.2010., 12:21
Naravno, imaš čančaru uzetu iz prirode :mad:

Nema smisla, neki će uvijek kršiti zakon, bez obzira na sve. Iako po napisanom vidim da nisi iz HR a koji je zakon u tvojoj državi ne znam ali pretpostavljam da štiti autohtone vrste.
Držim terarijske životinje i vjerujem stručnjacima a ne ovakvim likovima koji se svako malo jave na forum s nadobudnim idejama i životinjama koje zakonski ne bi smjeli imati.

shegi20
13.09.2010., 20:19
Naravno, imaš čančaru uzetu iz prirode :mad:

Nema smisla, neki će uvijek kršiti zakon, bez obzira na sve. Iako po napisanom vidim da nisi iz HR a koji je zakon u tvojoj državi ne znam ali pretpostavljam da štiti autohtone vrste.
Držim terarijske životinje i vjerujem stručnjacima a ne ovakvim likovima koji se svako malo jave na forum s nadobudnim idejama i životinjama koje zakonski ne bi smjeli imati.

čančaru uzetu iz prirode... i šta da kažem na ovo?? živim u takvom mjestu okružen prirodom i kornjača se SAMA došuljala do moje kuće i tu je već godinama, očito joj paše dok ne mrda dalje (da se odmah razumijemo, nema nikakve prepreke i livada iza kuće je ogromna, svaki tren može otić kad želi bez da se vrati) ... hrane uvijek ima, vode također ... i bez brige, živim u hrv, iako ne vidim razlog zašto je to važno .. samo ću ti reć, nema te sile koja mi može uzeti tu čančaru, pa niti ikakav ZAKON jer moja čančara je na SLOBODI... to što vjeruješ stručnjacima, budimo realni, o čančarama si čitao upravo na netu kao i svi drugi, eventualno nekim enciklopedijama za životinje ... i da, ja tražim odgovor na predhodno postavljeno pitanje .. odgovorio si nešto sasvim deseto i nepotrebno.. mislim da bi svoje frustracije trebao/la liječiti na drugim mjestima , ja samo tražim odgovor... :top:

vlajna
13.09.2010., 20:53
Ne trebaš joj pomagati, sama će se snaći. Upletanje ljudi u prirodni tijek, iako u dobroj namjeri, često završi s više štete nego koristi.

ChiliKimi
13.09.2010., 22:10
čančaru uzetu iz prirode... i šta da kažem na ovo?? živim u takvom mjestu okružen prirodom i kornjača se SAMA došuljala do moje kuće i tu je već godinama, očito joj paše dok ne mrda dalje (da se odmah razumijemo, nema nikakve prepreke i livada iza kuće je ogromna, svaki tren može otić kad želi bez da se vrati) ... hrane uvijek ima, vode također ... i bez brige, živim u hrv, iako ne vidim razlog zašto je to važno .. samo ću ti reć, nema te sile koja mi može uzeti tu čančaru, pa niti ikakav ZAKON jer moja čančara je na SLOBODI... to što vjeruješ stručnjacima, budimo realni, o čančarama si čitao upravo na netu kao i svi drugi, eventualno nekim enciklopedijama za životinje ... i da, ja tražim odgovor na predhodno postavljeno pitanje .. odgovorio si nešto sasvim deseto i nepotrebno.. mislim da bi svoje frustracije trebao/la liječiti na drugim mjestima , ja samo tražim odgovor... :top:

Ok, tako nisi napisao. Da je, u krajevima gdje je njihovo prirodno stanište često znaju doći ljudima u dvorišta. To je jedna stvar a druga je zatvoriti ju u terarij. Nemaš joj s čim pomagati, ona će se sama snaći kao što se snalazila i do sada.

Čitala :kava:
Budimo realni ne poznaješ me i ne nisam samo čitala, već poznajem jedinog legalnog uzgajivača čančara kod nas, surađujem s Hylom itd. Tako da imam više iskustva od čitanja knjiga i googla.

Po srbizmima sam zaključila da nisi iz RH :kava:

shegi20
14.09.2010., 11:11
hvala vam na odgovoru, dakle sve je na kornjači ... "chilikimi" ja se ne mogu pohvaliti da poznajem stručnjake i znanstvenike za životinje što ne znači da se ne mogu kvalitetno odnositi prema kornjači ili bilo kojoj drugoj životinji ... koliko vidim svih ovih godina moja kornjača normalno jede, pije, čini mi se da ima sve ... možda je jedini hendikep što je sama, al otom potom nešto ćemo skockat po tom pitanju .. btw nisam ni blizu srbije a i da jesam kakve to ima veze, ljudi smo prije svega, šta ne? :mig:

ChiliKimi
14.09.2010., 11:26
Upravo tako, sve je na kornjači :) Ne brini, one same najbolje znaju što im odgovara. Ma naravno da se možeš brinuti i kvaliteno odnositi prema životinjama, ne sumnjam u to :mig: Oprosti na mom tonu ali zaista se naljutim kad vidim da ljudi uzimaju iz prirode i zatvaraju kornjače u terarije ili ih donose na kontinent i misle da s tim rade nešto dobro.

Khm, kako ti znaš da je sama? Možda ode u susjedi vrt posjetit partnera pa se vrati :lol: Ma šalim se :D

Naravno, ima nas ovdje odsvuda, krivo sam promislila pa sam ti mislila citirati i zakone drugih država :mig:

Uglavnom sve radiš kako treba, a na kornjači je da se pobrine za sebe, ti se već brineš o njoj samim tim što ima hrane i vode, više od toga ne možeš.

shegi20
19.09.2010., 00:56
a čuj.. sto ljudi, sto čudi .. nismo svi isti i nemamo isti pogled na svijet pa se tako i drugačije odnosimo prema ljudima, životinjama, prirodi itd. kod kraj krajeva i mi ljudi smo slobodna bića, pa što onda nebi jednaku slobodu imala i ta mala životinjica koja i ima oklop samo da se brani ... ništa ti ne predbacujem, niti imam nešto protiv tebe, vjerujem da znaš šta radiš i da voliš to što radiš, i ako mi zatreba bilo kakav savjet računam na tebe :mig: kad ponudiš kornjači hranu na njoj je hoće li je prihvatiti, isto tako kad daješ drugima na forumu savjet na njima je hoće li također prihvatiti ili neće ... đabe se ljutiti i trošiti živce na druge jer to ništa na mijenja, samo se nepotrebno živciraš .. cijenim tvoj trud i želju da usmjeriš druge da se ponašaju ispravno prema svojim ljubimcima :top: a ovo da možda ide kod susjede..hmm..lako i moguće, ne želi ništa da mi kaže u zadnje vrijeme hehe :lol: puno pozdrava iz kišovite pule :p

bambus_1
24.10.2010., 12:05
Je li tko zna nešto o njima?

Ja ih imam već 8 godina doma u vrtu,mužjak i ženka...uvijek je znala jaja zakopavati pred zimu i na proljeće bi izašli van mladunci,i sada pred 2 tj nije opće jaja legla nego je samo njih,pa smo se začudili i sada su oni vani a ništa ne jedu,znači neće biti zakopani a sami se ni ne znaju,jer kornjače inače spavaju zimski san,od jeseni do proljeća..pa ako tko ima sličan slučaj,i zna kako ih i čime hraniti jer po zoo dućanima imaju samo hranu za vodene...

ChiliKimi
24.10.2010., 16:02
Ajde malo jasnije napiši. Jesam dobro skužila, ženka nije ovaj put imala jaja i sad se ni ona ni mužjak nisu zakopali ili? Fakat ne kužim što želiš reći.

bambus_1
24.10.2010., 22:07
Ajde malo jasnije napiši. Jesam dobro skužila, ženka nije ovaj put imala jaja i sad se ni ona ni mužjak nisu zakopali ili? Fakat ne kužim što želiš reći.

Ne,ženka nije imala opće jaja i samo su bile kornjače male na stepenicama uz nju,a jaja nigdje...taman ih je bila izlegla,a mužjak se još nije zakopa,ove dane će oboje nadam se.
A ne znam sa čime da hranim mlade jer su vani,i da li se znaju zakopati..znam da su svašta jeli do sada,trave,djeteline,voće i povrće,vrt je 500 m2 i svašta ima za jesti...

ChiliKimi
25.10.2010., 10:56
Aha, sad sam skužila :)
Nemaš se razloga brinuti, ako imaju tako šarolik izbor hrane u dvorištu. Mladi će se najesti i polako pripremati za zimski san. Ne brini, to je njima urođeno i sami će se najbolje pobrinuti za sebe. Prati ih iz daljine, da im ne ometaš rutinu :mig: A na proljeće uživaj u bebama :cerek:

ChiliKimi
26.10.2010., 17:09
Pitala sam još neke ljude za bebe čančara. Rekli su da ih promatraš pa ako se uskoro ne krenu zakopavati onda bi ih trebalo smjestiti u kakav podrum, šupu gdje je malo toplije nego vani, jer najavljuju hladnu zimu a idealna je temp za hibernaciju od 0-2 stupnja. Da se ne smrznu vani na niskim temperaturama. A za odrasle nema problema, oni su puno otporniji od beba.

shegi20
10.03.2011., 02:03
imam dojam kao da sam nedavno zadnji put bio na forumu ali gotovo pola godine je prošlo sasvim neprimjetno.. pa da prijeđemo na stvar ..kornjača spava kao violina, zbuksala se u svoj prostor, zaštićena je sa svih strana od vjetra, kiše, poplava, mačaka itd :mig: zanima me je li normalno da tijekom hibernacije promijeni položaj po koji put?? i zanima me ako netko može objasniti ili me barem usmjeriti, koji je postupak ukoliko želim kupiti kornjaču sa papirima, i kako pribaviti svu dokumentaciju potrebnu za uzgoj kornjača? znači sve u legalnim okvirima da bude...

ChiliKimi
10.03.2011., 09:27
Legalnu s papirima? Odeš u pet centar i kupiš ju ili pronađeš legalnog uzgajivača. Znam da postoji jedan ali ne mogu se sjetiti imena.
A za uzgoj, jao. Stručniji od tebe nisu još nisu dobili dozvole, što misliš zašto ima samo 2 legalna. Malo googlaj, negdje sam čitala što je sve potrebno od dozvola od kojeg ministarstva.

shegi20
12.03.2011., 01:28
Legalnu s papirima? Odeš u pet centar i kupiš ju ili pronađeš legalnog uzgajivača. Znam da postoji jedan ali ne mogu se sjetiti imena.
A za uzgoj, jao. Stručniji od tebe nisu još nisu dobili dozvole, što misliš zašto ima samo 2 legalna. Malo googlaj, negdje sam čitala što je sve potrebno od dozvola od kojeg ministarstva.

ima tu u puli jedan uzgajivač, ako se ne varam kanižaj se preziva.. čak mislim da živi negdje u kvartu tako da u svakom slučaju nije mi uopće daleko.. u biti do zakona mi nije toliko stalo jer kad se sjetim da je na slobodi puno većih lopova zbog puno ozbiljnijih stvari, dođem do zaključka da taj "papir, iliti dozvola" ama baš ništa ne garantira... može neko imati svu potrebnu dokumentaciju ali prema kornjačama postupati kao prema neprijatelju..kako god bilo neću se ni truditi pribaviti papire jer to i košta garant osim što oduzima vremena tako da nema smisla, glavno da kornjača uskoro izađe iz zemlje živa i zdrava... i da.. btw postoji li neka caka prema kojoj je moguće otkriti koliko kornjača ima godina, barem otprilike?? kao npr stablu pomoću godova...

ChiliKimi
12.03.2011., 12:51
I bit će ih još više uz ovakva razmišljanja, nemam ništa više za komentirati :kava:

shegi20
13.03.2011., 12:41
I bit će ih još više uz ovakva razmišljanja, nemam ništa više za komentirati :kava:

čega će biti? više kornjača?? hoće!!

ChiliKimi
13.03.2011., 16:33
Više ljudi koji će uzimati životinje iz prirode a ne iz uzgoja, pa ne kužim što hoćeš - da ti kažem - ma bravo, samo daj :rolleyes:

shegi20
13.03.2011., 17:28
Više ljudi koji će uzimati životinje iz prirode a ne iz uzgoja, pa ne kužim što hoćeš - da ti kažem - ma bravo, samo daj :rolleyes:

ma šta ti zabrijavaš ženska glavo?? :rofl: ajde mi kopi pejst pokaži gdje sam napisao da ću uzimati životinje iz prirode??? ako i uzmem uzet ću kornjaču od uzgajivača bez obzira ima li ili nema papire "potrebne" za uzgoj .. šta će mi kornjača iz prirode?? zašto bi joj uzimao tu slobodu koju ima?? imam prijatelja koji se bavio uzgojem do prije koju god ali bez papira itd, uskoro će mi dati par kornjača i to je to...te kornjače su rođene u zatočeništvu i ne vidim gdje je tu problem??

imaš li kornjaču uopće??

ChiliKimi
13.03.2011., 17:37
imam prijatelja koji se bavio uzgojem do prije koju god ali bez papira itd

imaš li kornjaču uopće??

Aha, ma hvala ti na informaciji, eto da me ti nisi educirao ja bi mislila da tvoj frend krši zakon al eto ti ga ne kršiš. A daj me nemoj :rolleyes: Njegove su s marsa pale a ne iz prirode? Nema dozvolu, baš se pitam zbog čega! A kažeš da i tebe zanima uzgoj, naravno opet ilegalni jer nemaš dozvole! Nadam se da će i tebe i njega posjetiti vet inspekcija.

Ako se želiš baviti uzgojem onda to napravi u skladu sa zakonom a ne ovako. Ne možeš očekivati da će te netko poduprijeti u namjeri da kršiš zakon. Eto toliko ako me misliš napadati, nemoj ni trošiti tipkovnicu, ne zanima me.

Misery's Crown
13.03.2011., 18:14
Dosta bi bilo.

shegi20
13.03.2011., 23:34
Aha, ma hvala ti na informaciji, eto da me ti nisi educirao ja bi mislila da tvoj frend krši zakon al eto ti ga ne kršiš. A daj me nemoj :rolleyes: Njegove su s marsa pale a ne iz prirode? Nema dozvolu, baš se pitam zbog čega! A kažeš da i tebe zanima uzgoj, naravno opet ilegalni jer nemaš dozvole! Nadam se da će i tebe i njega posjetiti vet inspekcija.

Ako se želiš baviti uzgojem onda to napravi u skladu sa zakonom a ne ovako. Ne možeš očekivati da će te netko poduprijeti u namjeri da kršiš zakon. Eto toliko ako me misliš napadati, nemoj ni trošiti tipkovnicu, ne zanima me.

i šta će mi taj zakon pomoći??? hoću li time postati bolji uzgajivač ili? hoču li time zakinuti kornjače na način da ih ugrožavam? ako ih želim uzgajati i razmnožiti pa kad narastu pustiti u prirodu, čime li onda kršim zakon ako pomažem da ova vrsta opstane?? i da me posjeti vet inspekcija kako oni mogu dokazati da sam ja vlasnik kornjače ako se ona sama došuljala u dvorište kroz livadu i tu je ostala... i da npr kažem da sam vlasnik zanima me samo kako će mi oduzeti kornjaču jer moraju prvo mene proći...da kornjači nešto ne paše otišla bi odavno iz dvorišta jer nema ama baš nikakve prepreke niti je vučem i sprečavam da ode ... jesi svjesna uopće koliko ljudi ima barem jednu kornjaču a da za istu nemaju papire ili bilo kakvu dokumentaciju?? taj prijatelj do nedavno se bavio uzgojem, imao je u velikom dvorištu ajmo reći puno kornjača, 30ak lako moguće i više, pretežno tek par godina stare.. kad je odselio gotovo sve kornjače je pustio u prirodu, uz more na rt kamenjak i okolicu .. uzgajao je iz gušta i ni jedna mu nije krepala tokom godina što ih je držao..nemam ništa protiv toga zakona, ali ne vidim svrhu toga, šta time dobivam ako registriram kornjaču ili dobijem dozvolu za uzgoj kad to može raditi bilo tko bez obzira ima li dozvolu ili nema (pod pretpostavkom da zna postupati sa kornjačama).. koja je svrha dozvole?? jer nemam namjeru preprodavati ih već kad porastu ostaviti ih u prirodi ako prije toga ne odpedaliraju same iz dvorišta.. kapiraš??

ChiliKimi
13.03.2011., 23:57
Postoje stručnjaci koji se s tim bave, treba znati gdje u koji lokalitet koju pustiti, nije baš tako jednostavno. I zato se s tim bave stručnjaci a ne svatko kome puhne da je sposoban za to.
Svjestan si zakona koji nije napisan da bi bio mrtvo slovo na papiru, svjesno ćeš ga prekršiti. A što da ti dalje kažem?!

dalmatinka101
20.04.2011., 17:11
Jucer sam kupila filter mini n, aqua szut i cijelu noc je valjda radio....ali se nije cuo i nije ispustao nikakav mlaz vode....sada sam ga isla jos malo uronit u vodu i on je poceo ispustat takav mlaz vode i toliko se cuje da jadne kornjace nemogu niti doci blizu jer ih mlaz odnese....ja neznam sta da radim?! Dali filter uopce treba tako raditi ili?:ne zna:

http://www.google.hr/imgres?imgurl=http://www.pet-centar.hr/BinaryLibrary/c35092e1-1da5-42da-920a-bb5379f037ec/Resized_629ce405-35bf-4099-8b53-27391fbe7d12/110_110.jpg&imgrefurl=http://www.pet-centar.hr/Proizvodi.aspx%3Ffilters%3Dc5d43d43-c11d-419d-9c48-a87c28dbc963%257Cfba27f46-1313-497a-ab58-b49cd549cdf1&usg=__IojjxxNHmgkitZKbJgXVxejOu_E=&h=110&w=110&sz=4&hl=hr&start=0&zoom=1&tbnid=W1yg5eXKO_MkgM:&tbnh=88&tbnw=88&ei=yQSvTdOXMoeDswaws83XDA&prev=/search%3Fq%3Dmini%2Bn%2Baqua%2Bszut%26um%3D1%26hl% 3Dhr%26sa%3DN%26biw%3D1024%26bih%3D606%26tbm%3Disc h&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=352&vpy=419&dur=5&hovh=88&hovw=88&tx=89&ty=74&oei=yQSvTdOXMoeDswaws83XDA&page=1&ndsp=15&ved=1t:429,r:11,s:0

Ovo je slikica i voda ide kroz ovo cudo gdje vidite kao lukic od gume!

mirkoormanec
20.04.2011., 18:27
ima li netko slučajno jednu ženku viška imam mužjaka pa da nije samac bio bih prezahvalan inače nalazim se u kontinentalnom djelu Hrvatske imužjak je prezimio vani ukopan

ChiliKimi
20.04.2011., 19:03
Imaš u pet centru za kupiti čančaru, lijepo legalnim putem i dobiješ Cites uz nju.

dalmatinka101
20.04.2011., 19:46
Rjesila problem sa filterom :)

ChiliKimi
20.04.2011., 22:27
Rjesila problem sa filterom :)

Sad se možeš u miru naspavati :top:

pikabu
25.04.2011., 17:34
Evo da se i ja priključim temi :).
Trebala bih savjet, treba mi jedna kopnena kornjača u roku 2 tjedna. Stvar je u tome sto je mom dečku netko ukrao (?!) kornjaču i sad mu ja želim pokloniti drugu da se malo razveseli :). S obzirom da ja pojma nemam o kornjačama, tako ni nisam sigurna koju je vrstu imo, samo znam da je bila kopnena :(, ali prilično sam sigurna da je bila obicna čančara. E sada, moje pitanje je, da li jos uvijek ima u Pet centru toga za kupiti (i koliko kosta, s obzirom da sam na netu tražila i našla cijene od 100€< sto mi se cini :O) ili mozda netko nudi negdje te mališane.
Hvala unaprijed :)

pikabu
26.04.2011., 13:03
S obzirom da ja pojma nemam o kornjačama, tako ni nisam sigurna koju je vrstu imo, samo znam da je bila kopnena :(, ali prilično sam sigurna da je bila obicna čančara.

Ispravak netocnog navoda; rijec je o grckoj cancari.

dramarama
01.05.2011., 12:56
Pozdrav!

Oko 2 godine mi je u vrtu čančara. Svijet u kojem živi je ograđeno dvorište iz kojeg ne može van. Nisam ju uzela iz prirode nego od susjeda kojima je ušetala u dvorište i kojima baš i nije bila zanimljiva. Nemam pojma od kud se stvorila zato jer sam u predgrađu Rijeke u kojemu baš i nema puno netaknute prirode – jedina ideja koja mi je pala na pamet je ta da ju je netko uzeo iz prirode pa da je odšetala...

Danas smo našli na još jedu kornjaču koja se isto pojavila iz vedra neba. Probala sam ju staviti u isti vrt kao i drugu, ali izgleda da se radi o dva mužjaka i užasno se tuku – pokušavaju se gristi i guraju se oklopima.

Nakon ovog uvoda s objašnjenjima i opravdanjima slijede pitanja – hoće li se prestati tući? Imate li kakvog iskustva? I što je još bitnije znate li neko netaknuto mjesto u okolici Rijeke gdje bih mogla smjestiti kornjače? Ili nekoga tko bi znao nešto više o prirodnim staništima čančara na ovom području?

Hvala!

Radalj Sanja
01.05.2011., 13:48
Imama kornjacu 5 godina i proslo ljeto je bila u drustvu sa svojim dragim.E sada je problem u tome sta ona oce da snese jaja i trazi u vrtu pogodan teren a ja sta da radim pojma nemam a znam da ako nesto krivo napravim oko toga, nece biti malih kornjaca.Ako netko ima iskustva bila bih zahvalna na informacijama.:rofl:

ChiliKimi
01.05.2011., 15:19
Pozdrav!

Oko 2 godine mi je u vrtu čančara. Svijet u kojem živi je ograđeno dvorište iz kojeg ne može van. Nisam ju uzela iz prirode nego od susjeda kojima je ušetala u dvorište i kojima baš i nije bila zanimljiva. Nemam pojma od kud se stvorila zato jer sam u predgrađu Rijeke u kojemu baš i nema puno netaknute prirode – jedina ideja koja mi je pala na pamet je ta da ju je netko uzeo iz prirode pa da je odšetala...

Danas smo našli na još jedu kornjaču koja se isto pojavila iz vedra neba. Probala sam ju staviti u isti vrt kao i drugu, ali izgleda da se radi o dva mužjaka i užasno se tuku – pokušavaju se gristi i guraju se oklopima.

Nakon ovog uvoda s objašnjenjima i opravdanjima slijede pitanja – hoće li se prestati tući? Imate li kakvog iskustva? I što je još bitnije znate li neko netaknuto mjesto u okolici Rijeke gdje bih mogla smjestiti kornjače? Ili nekoga tko bi znao nešto više o prirodnim staništima čančara na ovom području?

Hvala!

Ne vjerujem da će se ovdje naći netko tko poznaje Rijeku i staništa. Moj ti je prijedlog da odeš na kornjače.net ili tako nekako i tamo postaviš svoj upit, vjerujem da će se tamo naći netko tko će ti konkretno dati preporuku gdje ih možeš pustiti u prirodu.

Maja.00
17.05.2011., 18:32
Heeelp!!

Koja je razlika između muške i ženske čančare ? Trebam uji prebacit u slavoniju jednu,a trebala bi mu ženka.. ako imate sliku dobro bi došla... hvala !!

ChiliKimi
17.05.2011., 18:57
Heeelp!!

Koja je razlika između muške i ženske čančare ? Trebam uji prebacit u slavoniju jednu,a trebala bi mu ženka.. ako imate sliku dobro bi došla... hvala !!

A otkud ti čančare? Ako želi neka ode i kupi legalno čančaru s papirima. I ženka mu treba za parenja pretpostavljam :rolleyes: A uzgojne dozvole?

Maja.00
17.05.2011., 19:04
A otkud ti čančare? Ako želi neka ode i kupi legalno čančaru s papirima. I ženka mu treba za parenja pretpostavljam :rolleyes: A uzgojne dozvole?Čančare imam u dvorštu, puno i to već duže vrijeme, ...a on se s životinjama svakakvim bavi, pa mu treba jedna ženka, da za parenje...

Razlika je...? objasnio mi je on, ali sam ja zaboeravila pa bih ga htjela iznenadit, a ovako ako ga opet pitam skuzit ce da zelim mu donijet jednu

I Zašto bi on kupovao ako ih ja imam ? A njemu zbilja papiri ne trebaju jer se on životinjam bavi jer to voli....

ChiliKimi
17.05.2011., 19:11
I Zašto bi on kupovao ako ih ja imam ? A njemu zbilja papiri ne trebaju jer se on životinjam bavi jer to voli....

Zato jer ti imaš ilegalno zatočene zakonom zaštičene životinje.
Volim i ja životinje pa ih držim u skladu sa zakonom, a ovo što vi radite je debelo kršenje tog zakona. Jer molim te što on planira s potomcima - možda ih prodavati? Bez da je u RH registiran kao uzgajivač istih? Bez da se prijavio kao držaoc zaštičene životinje Ministarstvu kulture. Pretpostavljam da ni ti nisi prijavljena?
Lijepo prouči zakone pa ćeš vidjeti koje su kazne propisane za ovo.

clouseau
17.05.2011., 19:14
Uzgojne dozvole?? :lol: Pa ako je čančara zaštićena onda je valjda zaštićena jer ih ima malo, prema tome valjda bi cilj trebao biti da se što više razmnožavaju a ne što manje :facepalm: Imao sam ja na moru prije 10ak godina isto u vrtu čančare, a prirodno su se sparile i bilo je i mladih :cerek:

Anyways, ženke su veće i imaju kratki ravni rep, dočim su mužjaci manji i imaju dulji, svinuti rep.

ChiliKimi
17.05.2011., 19:21
Uzgojne dozvole?? :lol: Pa ako je čančara zaštićena onda je valjda zaštićena jer ih ima malo, prema tome valjda bi cilj trebao biti da se što više razmnožavaju a ne što manje :facepalm: Imao sam ja na moru prije 10ak godina isto u vrtu čančare, a prirodno su se sparile i bilo je i mladih :cerek:


Zaista je divno da ti je kršenje zakona smiješno :rolleyes:
Zaštićene su i međunarodnom konvencijom - CITES B.
Ali slobodno se i dalje smiji činjenici da ih se ne smije uzimati iz prirode, da se treba prijaviti Ministarstvu kao držaoc. To je sve jako smiješno :rolleyes:
Možda u EU ovakve bisere napokon počnu kažnjavati, s guštom ću prijaviti svakoga od vas pa plaćajte kazne koja kod nas trenutno iznosi 4000kn po životinji.

clouseau
17.05.2011., 19:27
Zaista je divno da ti je kršenje zakona smiješno :rolleyes:
Zaštićene su i međunarodnom konvencijom - CITES B.
Ali slobodno se i dalje smiji činjenici da ih se ne smije uzimati iz prirode, da se treba prijaviti Ministarstvu kao držaoc. To je sve jako smiješno :rolleyes:
Možda u EU ovakve bisere napokon počnu kažnjavati, s guštom ću prijaviti svakoga od vas pa plaćajte kazne koja kod nas trenutno iznosi 4000kn po životinji.

Kad si tako herojski nastrojena, onda počni od prijavljivanja lokalne razularene djece koja se s tim kornjačama igra, i tko zna, možda koja od tih jadnih kornjača i strada.

Inače za tvoju informaciju čančara ima noge i može se sama kretati pa može i, gle čuda, sama ući na nečiji posjed. Ili predlažeš da zemljoposjednici postave znakove da je čančarama strogo zabranjeno ući na njihov posjed? :rolleyes:

Maja.00
17.05.2011., 19:34
Clouseu, hvala na informaciji...

I da kod mene su čančare došle same...nit sam ih prije imala nit ništa...jednostavno su se 'došetale'.....

Ja vjerujem da je to kazneno, ali šta bih ja trebala sad ? Izbacit ih negdje ili šta ?

A on ih sigurno ne planira prodavat 100 %

ChiliKimi
17.05.2011., 19:37
Jesi pročitao što je cura pitala?
Jedna je stvar kad doluta nekome u dvorište u svom prirodnom staništu a druga kad ju se odnese izvan svog njenog staništa. Dok se može slobodno kretati u tom dvorištu nema problema, čim ju se ogradi da ne može više nikud onda si ju zatočio i kršiš zakon. Jesam sad malo bolje objasnila?
Pa baš čančara ne prijeđe pola države do slavonije i ide van svog staništa, znači netko ju mora prebaciti - e vidiš to je ono što je kažnjivo.
Njima to nije prirodno stanište, a koliko vidim taj se namjerava baviti i daljnim uzgojem. Misliš da ih neće prodavati uokolo? Razmisli bolje a cijena te čančare je oko 1000kn u prodaji. Našao čovjek lijep način zarade kršeći zakone :rolleyes:

ChiliKimi
17.05.2011., 19:41
Clouseu, hvala na informaciji...

I da kod mene su čančare došle same...nit sam ih prije imala nit ništa...jednostavno su se 'došetale'.....

Ja vjerujem da je to kazneno, ali šta bih ja trebala sad ? Izbacit ih negdje ili šta ?

A on ih sigurno ne planira prodavat 100 %

A da ih i ne prodaje, uzgaja i pušta životinje kojima slavonija nije prirodno stanište.
Ako čančare mogu otići iz tvog vrta i pariti se onda nema problema ali ako si im to onemogućila razmisli koliko su beba mogle imati da su slobodne i tako održavati populaciju.

clouseau
17.05.2011., 19:54
1000 kn košta? Nisam to znao. No ne znam baš koliko je zarada od uzgoja laka, jer tim čančarama treba više godina da narastu na neku normalnu veličinu.

@Maja - nemoj nosit kornjače ako su za preprodaju. Ustvari, nisam baš siguran koliko je uopće pametno nositi ih u Slavoniju.

ChiliKimi
17.05.2011., 20:01
1000 kn košta? Nisam to znao. No ne znam baš koliko je zarada od uzgoja laka, jer tim čančarama treba više godina da narastu na neku normalnu veličinu.


Da, tolike su im cijene, onda ih još prodaju ljudima koji misle da se mogu držati zatvorene u terarijima. Nema baš veze veličina, bebe su još i najtraženije. Kod nas imaju samo dva legalna uzgajivača, oni opskrbljuju i pet centar.

Problem je što ih se iznosi van njihovog staništa, svi znamo koji je problem nastao s crvenouhim kornjačama koje su ljudi kupovali kao male i sad plivaju po Maksimiru i svuda i uništavaju našu barsku kornjaču.
A legalno držanje podrazumijeva prijavu tako da se te prijavljene životinje ne mogu baš šutnuti kad nekome prerastu onu malu, slatku veličinu.

U njihovom prirodnom staništu je sasvim normalno da se ljudima kroz vrt prošeće čančara, to je druga stvar.

fairy_dea
18.05.2011., 10:15
Razlika vam je u repu :top:

Fix_14
23.05.2011., 16:22
imam jedno pitanje u vezi ove lijepe kornjače....dali ju smijem po noći držat u velikoj kutiji sa hranom i vodom a popodne ju pustiti van neka luta ???
i imam jos jedno pitanje kako da joj dam vodu...kada joj ja dam vodu ona neće piti iz posudice :/

ChiliKimi
23.05.2011., 18:22
imam jedno pitanje u vezi ove lijepe kornjače....dali ju smijem po noći držat u velikoj kutiji sa hranom i vodom a popodne ju pustiti van neka luta ???
i imam jos jedno pitanje kako da joj dam vodu...kada joj ja dam vodu ona neće piti iz posudice :/

Ajmo ponovo - otkud ti?

Ne, nego je pusti van i gotovo. Ona će se sama snaći za sebe ne trebaš joj ti davati vodu. Čančare se ne drže u nikakvim kutijama, kantama i slično.

ezelHOLIC
25.05.2011., 16:05
imam jedno pitanje u vezi ove lijepe kornjače....dali ju smijem po noći držat u velikoj kutiji sa hranom i vodom a popodne ju pustiti van neka luta ???
i imam jos jedno pitanje kako da joj dam vodu...kada joj ja dam vodu ona neće piti iz posudice :/

Nebi trebao/la drzati ovu kornjacu u kutiji...Ako ne znas u Hrvatskoj su one zasticene zakonom i ako si ih uzeo/la iz njihovog prirodnog stanista mogla bi platiti debelu kaznu za to.
Ja zivim u Bosni i Hercegovini i imam kornjacu koju sam nasla ispred zgrade blizu kontenjera koji se nalazi na ulici.
Ne znam odakle se tu stvorila(vjerojatno ju je netko uzeo i samo onako bacio na milost i nemilost na ulicu.!!!) :mad:
Inace, kornjacu sam uzela i napravila sam ogromni terarij i unutra ima sve sto joj je potrebno za sto ugodniji i bolji zivot..Nisam je mogla vratiti u njeno staniste jer ISKRENO ne znam ni odakle su je uzeli, a bila je jos mala bebica.. pa mi je bilo zao :(
Ako si uzeo/la tu kornjacu silom,bilo bi lijepo kad bi je vratio/la u njeno staniste..tamo ce biti mnogo sretnija.
PS. Dotad je stavi u veliku kutiju i uzmi onu posudicu za mace ... tu joj uvijek mora biti dostupna voda.. a usput ona moze uci i okupat se.
Njima su voda i sunce potrebni za razvoj OKLOPA... Zato, bilo bi dobro da joj napravis takav bazencic sa vodom ..ili joj oklop pokvasi vodom i stavi je na sunce. (NABAVI JEDAN KAMEN da bi se mogla popet i suncati) .
Ali u svakom slucaju ..vrati je u prirodu .:)
EDIT: U BIH nemamo zakon o zastiti ovih zivotinja..iako bi voljela da postoji!
Ja cu svoju kornjacicu vratit kad napuni barem jos godinu ..:)

ChiliKimi
25.05.2011., 17:38
Nisi ju ni ti trebala uzimati, mogla si ju odnijeti na obližnju livadu. Ovi uvjeti koje opisuješ ni u ludilu nisu dovoljni za čančaru. Uvb? Od pola sata što ju izneseš na sunce? Učini joj uslugu i pusti ju.

ezelHOLIC
26.05.2011., 17:04
Mene citiras ChiliKimi?
Gdje sam je trebala ostavit? Tu pored kontenjera? Maa supeeer ideja, bravooo, da,bas sam je mogla ostavit na milost i nemilost autima, mackama kojih ima mali milijun . i djeci koja se igraju kornjacama ko da su lopte za tenis. (daa ,bacaju kornjace)
Ja zivim u zgradi(zgrade nisu nimalo slicne vasim u Hrvatskoj) svee je naseljeno, sa svih strana trgovine, Dm-ovi, Cm-ovi i ostale radnje.
A znas koliko trave ima? Samo malkice oko balkona jedne stare cangrizave babetine koja zivi na 1.katu .. TU JE NJEZIN "VRT" kako ona veli, nedaj bozee da se "nesto" osim ruža i ostalih biljaka nađe u tom vrtu..'-.-
Mislis da je nisam pokusala pustit? Ali odustala sam bas zbog tog sto nisam zeljela da se mislim i brinem o tome : gdje je sada.. da li ju je netko pokupio i ponio kuci, da li je sretan tamo, da li ga neka djeca bacaju, itd itd. Ovako je bolje.
Ovo sto sam ja u gornjem postu opisala nije SVE. terarij mi zauzima pola sobe, a i raspitala sam se o cancarama kod veterinara dr. tarika koji je ovdje specijalist za gmazove i ostale egzoticne zivotinje. ZNAM APSOLUTNO SVE O NJIMA.! I nigdje mu nece biti boljee nego kod menee..barem dok jos malo naraste.
Onda cu ga naravno pustit. Ipak zelim da se slobodno pari sa drugim kornjacama i da bude sretan :) toliko.

ChiliKimi
26.05.2011., 17:43
Mene citiras ChiliKimi?
Gdje sam je trebala ostavit? Tu pored kontenjera? Maa supeeer ideja, bravooo, da,bas sam je mogla ostavit na milost i nemilost autima, mackama kojih ima mali milijun . i djeci koja se igraju kornjacama ko da su lopte za tenis. (daa ,bacaju kornjace)
Ja zivim u zgradi(zgrade nisu nimalo slicne vasim u Hrvatskoj) svee je naseljeno, sa svih strana trgovine, Dm-ovi, Cm-ovi i ostale radnje.
A znas koliko trave ima? Samo malkice oko balkona jedne stare cangrizave babetine koja zivi na 1.katu .. TU JE NJEZIN "VRT" kako ona veli, nedaj bozee da se "nesto" osim ruža i ostalih biljaka nađe u tom vrtu..'-.-
Mislis da je nisam pokusala pustit? Ali odustala sam bas zbog tog sto nisam zeljela da se mislim i brinem o tome : gdje je sada.. da li ju je netko pokupio i ponio kuci, da li je sretan tamo, da li ga neka djeca bacaju, itd itd. Ovako je bolje.
Ovo sto sam ja u gornjem postu opisala nije SVE. terarij mi zauzima pola sobe, a i raspitala sam se o cancarama kod veterinara dr. tarika koji je ovdje specijalist za gmazove i ostale egzoticne zivotinje. ZNAM APSOLUTNO SVE O NJIMA.! I nigdje mu nece biti boljee nego kod menee..barem dok jos malo naraste.
Onda cu ga naravno pustit. Ipak zelim da se slobodno pari sa drugim kornjacama i da bude sretan :) toliko.

Ne uzimanje životinja iz prorode se odnosi na svih pa tako i na tebe.
Bilo bi joj puno,puno bolje u prirodi :kava:

A da nema baš nigdje zelene površine, ma daj to su priče za malu djecu i pranje savjesti :rolleyes:
Soliš drugima pamet a ti radiš isto, to se inače zove dvoličnost :kava:

ezelHOLIC
26.05.2011., 17:57
Ne uzimanje životinja iz prorode se odnosi na svih pa tako i na tebe.
Bilo bi joj puno,puno bolje u prirodi :kava:

A da nema baš nigdje zelene površine, ma daj to su priče za malu djecu i pranje savjesti :rolleyes:
Soliš drugima pamet a ti radiš isto, to se inače zove dvoličnost :kava:

Ima zelene povrsine. Ali je toliko prljavo, toliko puno smeca da se meni gadi hodati a kamoli da pustim zivotinju. '-.-
Ja nisam UZELA zivotinju. Da si procitala/o bolje moj post znao/la bi da sam kornjacu NAŠLA. Netko ju je drugi "UZEO" iz prirode pa je samo bacio ko da je smece. A ja postujem i volim sve zivotinje, vec imam psa, kunića, ribice i nisam imala srca da je ostavim samo tako na milost i nemilost autima, i svemu ostalom sto sam iznad nabrojala.
Ne znam ni odakle su je uzeli..da sam TADA znala..vratila bih jee.
Inace, procitaj sto sam na kraju napisala: Vratit cu je nazad kad malo poraste.
To sam si obecala kad sam ga vidjela prvi putt. eto.

ezelHOLIC
26.05.2011., 18:00
Evoo ga :cerek::cerek:http://i1122.photobucket.com/albums/l523/babyboo0204/rafimoj.jpg[/IMG]

a ovdje živi. i mislim da mu je super. naravno,kad sam ja kod kuće, pustim ga da šeta po stanu, balkonu koji je dosta prostran ..

http://i1122.photobucket.com/albums/l523/babyboo0204/ovdjezivirafimojmali.jpg[/IMG]

ChiliKimi
26.05.2011., 18:18
Ovaj terarij nije ni približno dovoljan za čančaru, mislim da je čak i za moju bradatu agamu premali a ona traži puno manje prostora.
Našla si ju i onda uzela doma. A što je to nego uzela iz prirode? Kako znaš da ju je netko prije tebe uzeo, piše na njoj?
Stvarno ne razumijem, u cijelom gradu i okolici nema livade? Čančare žive po gradovima, ima ih posvuda i jedino što može učiniti za njih je ne ubijati ih i jednostavno pustiti na miru. A ne zatvarati u terarij koji mi se ne čini veći od 100x50x50 :rolleyes:

ezelHOLIC
26.05.2011., 18:29
Ovaj terarij nije ni približno dovoljan za čančaru, mislim da je čak i za moju bradatu agamu premali a ona traži puno manje prostora.
Našla si ju i onda uzela doma. A što je to nego uzela iz prirode? Kako znaš da ju je netko prije tebe uzeo, piše na njoj?
Stvarno ne razumijem, u cijelom gradu i okolici nema livade? Čančare žive po gradovima, ima ih posvuda i jedino što može učiniti za njih je ne ubijati ih i jednostavno pustiti na miru. A ne zatvarati u terarij koji mi se ne čini veći od 100x50x50 :rolleyes:

Koliko ti imas godina? 12? 15? jesi glup/a ili ne razumijes jezik kojim govorim, odnosno tipkam?
S budalama ne raspravljam
Zakljucak: ionako ce biti vraćen u prirodu. Ne brini, ti draga/i zastitnik/ce prirode i zivotinja u njoj.
Naravno da ju je netko ostavio tu .. pa svaki dan mi sestre dolaze kuci i kazu kako su neka djeca bacile kornjacu.. zato sam i pretpostavila da je to u pitanju-
A normalno da ih ima u gradovima kad ih ljudi donesu. Heeelllo, imas li mozga ti? etoo one same došetale do grada , mozda su htjele u shopping. hahahahahha
Obzirom da je kornjaca jos malena, nema ni 20 cm terarij joj je sasvim dovoljan ;)
Opet ponavljam: Em ga puštam vani, em ću ga pustit u prirodu!
Kapisci dijete drago? ajde bok,neda mi se raspravljat ;) byyee byeee

ezelHOLIC
26.05.2011., 18:30
EDIT: Terarij je dosta širok. naravno, ne vidi se na slici. ;) pozz,uzivaj ;)

ChiliKimi
26.05.2011., 18:44
Koliko ti imas godina? 12? 15? jesi glup/a ili ne razumijes jezik kojim govorim, odnosno tipkam?
S budalama ne raspravljam
Zakljucak: ionako ce biti vraćen u prirodu. Ne brini, ti draga/i zastitnik/ce prirode i zivotinja u njoj.
Naravno da ju je netko ostavio tu .. pa svaki dan mi sestre dolaze kuci i kazu kako su neka djeca bacile kornjacu.. zato sam i pretpostavila da je to u pitanju-
A normalno da ih ima u gradovima kad ih ljudi donesu. Heeelllo, imas li mozga ti? etoo one same došetale do grada , mozda su htjele u shopping. hahahahahha
Obzirom da je kornjaca jos malena, nema ni 20 cm terarij joj je sasvim dovoljan ;)
Opet ponavljam: Em ga puštam vani, em ću ga pustit u prirodu!
Kapisci dijete drago? ajde bok,neda mi se raspravljat ;) byyee byeee

Jao hvala davno mi netko nije dao te godine :rofl:
Ti ne razumiješ, tj razumiješ ali ne želiš priznati da si učinila nešto loše. Ne dijete drago, dolaze one same u grad, tj gradovi se šire na njihova staništa. To te nisu naučili na biologiji ili još nisi došla do tog razreda :rolleyes:

Terarij je premali, nema dovoljno svjetla i kornjača čami u mraku, UVB nisi ni spomenula???? Hoćeš dalje. Ajde dijete drago vrati kornjaču u prirodu a takve laži prodavaj mami i tati :kava:

DorianGrey
27.05.2011., 08:51
Jao hvala davno mi netko nije dao te godine :rofl:Chili blago tebi,da je meni vratiti se u te godine:D
A za ove koji "spašavaju" čančare iz prirode nemam neki komentar,osim:flop:

ezelHOLIC
ZNAM APSOLUTNO SVE O NJIMA

Još nisam sreo nekoga tko zna apsolutno sve,pogotovo o DIVLJIM životinjama,i to ugroženim vrstama,sad sam baš ...ono..uzbuđen što znam nekog takvog,šteta što izgleda neko tamo negdje piše umjesto tebe ....:rofl:

trappy
27.05.2011., 18:05
Ovaj terarij nije ni približno dovoljan za čančaru, mislim da je čak i za moju bradatu agamu premali a ona traži puno manje prostora.
Našla si ju i onda uzela doma. A što je to nego uzela iz prirode? Kako znaš da ju je netko prije tebe uzeo, piše na njoj?
Stvarno ne razumijem, u cijelom gradu i okolici nema livade? Čančare žive po gradovima, ima ih posvuda i jedino što može učiniti za njih je ne ubijati ih i jednostavno pustiti na miru. A ne zatvarati u terarij koji mi se ne čini veći od 100x50x50 :rolleyes:

evo ovako da se svadja ne nastavi . ako ti mislis da je premalo i ako ne zelis kornjace drzati u tom moj savjet je:NEMOJ! a ako ona hoće neka drzi i po mom kornjaci je bas dobro i lijepo uredjeno. a i nisam toliko glupa da nekuzin da po forumima svi pisu najbolja hrana je hills, royal canin bla bla bla a hranite svoje pse sa pedigreom. onda furminator je najbolja cetka a pola vas koji to pisu imaju obicne cetke, i tako to ide i inače pusti curu neka ima kornjaču ako je ne ubija tuče i ostavlja bez hrane i vode te se u terariju moze okrenut - dobro je . viruj mi ovo je super, sto su u stanju ljudi uciniti maloj kornjaci. bravo curo neka je kod tebe bolje nego da je na asfaltu :top:

trappy
27.05.2011., 18:10
i jos nesto kada si rekao da se gradovi sire na njihova stanista, cekaj malo sto ti mislis kada ljudi rade cestu pa naprave prek njih pa one se iskopaju i odjednom su u gradu???? gradovi se ne sire brzinom svjetlosti nego kuća po kuća (ili zgrada)! i one ce sigurno otici tamo gdje ima vise hrane a ne tamo gdje iz zida vire dvi vlasi trave. pa to se valjda zna te kornjace je netko donjeo!

ChiliKimi
27.05.2011., 18:28
Trapi ajde ne piši gluposti! Zaštićene životinje se ne smiju uzimati iz prirode, je li ti jasno?!? Ja čančare ne držim jer su zaštićene kod nas, njima treba vrt a ne terarij. Tako da, ne pričaj o nećemu o čemu nemaš pojma! Uspoređivanje s royalom, furminatorom i ostalim je takva glupost koja mi pokazuje da nemaš pojma o tematici :kava:

Googlaj koje je njihovo stanište, pa onda možemo dalje razgovarati, ovako samo čitam tvoje besmislice :rolleyes:

dabar_
28.05.2011., 21:08
Pozz svin ljubiteljima životinja i prirode :)

Eo ovako.. kornjača mi se prije par mjeseci probudila iz zimskog sna, vesela je, normalnog ponašanja itd,, Nalazi se u vrtu (sama se pojavila prosle godine, valjda prirodno stanište), ima puno povrca i svega za normalan zivot.. I tako, dosta san se informira o čančarama i negdje san pročita da u lipnju polagaju jaja. Pošto mi se učinilo zanimljivo da najesen dobijen jos koju kornjačicu da ova nije sama, pala mi je na pamet ideja da nabavim mužijaka (moja je ženka). I malo san se raspita i jedan susjed mi također ima par kornjača u vrtu, super se za njih brine i sve to.
Je li prekasno da sparnin svoju kornjaču sa jednim od njegovih mužjaka? :rofl: mislim,vec za par dana počinje lipanj pa neznam jesam li već zakasnio...
Molim da odgovaraju samo ljudi koji znaju o njima. I bez rasprava o zakonima, time neka se bavi ministarstvo okolisa :kava: i tako nesavjesne ljude ne možemo prominit.. :)

ChiliKimi
28.05.2011., 21:56
Joj kako ih ti misliš spariti :rofl::lol: A jesi me nasmijao :mig:
Jedno što možeš učiniti je da doneseš mužjaka da pravi curi društvo, nije samo godišnje doba u pitanju, ovisi i o dobi kornjača itd. I kad oni odluče imat ćeš prepun vrt malih čančara :cerek:
Ako po naglasku kužim u njihovom si prirodnom staništu pa male bebe mogu sreću potražiti i u okolnim dvorištima, kad im tvoje postane premalo :p

dabar_
29.05.2011., 12:48
heheh.. ajde malo san se nespretno izrazia :rofl: al izgleda da smo na isto mislili. gotovo svatko u dvoristu ima kornjacu al meni je moja otuzna sama pa san joj tia dovest drustvo :D zanimljivo ce bit njoj,a i meni.

Kornjače64
06.06.2011., 20:38
Bok svima!!!

Ja imam čančaru staru oko 5.godina, u mom vrtu sam joj zaogradila prostor ogradom i stavila nju unutra...dala sam joj salate,paradajza,tosta...a dala sam joj i vode.(napravila sam plitku rupu u zemlji i stavila unutra pepeljaricu, naravno čistu ;)) ali nikad je nevidim da pije.. jeli to problem sto ne pije??
napravila sam joj i malenu "kućicu" s 3 kamena,ispod njih stavila sam puno sitnog lišća, a preko ta 3 kamena sta vila sam grane sa velikim listovima..to je mijesto gdje joj je odlicno da spava...cim se spusti mrak ona zatvori oči i stavi glavu u oklop,ali nikad ne spava unutra nego vanii na otvorenom...ali ja je uvijek stavljam unutra i tako spava cijelu noć i rano ujutro se probudi i jede.
mislite li da ce se priviknuti spavati unutra, ako je tako neko vrijeme stavljam?? Vec sam je imala prije 2 g. ali mi je pobjegla,i prije 2 dana se opet vratila..procitala sam da one se u 6.mjesecu pocnu pariti i traziti druga...posto je moja musko i zove se Koko trazim mu curu!

Svi zainteresirani iz okolice poreca i iste neka mi se jave na : 099 670 25 68

i ako se pare i ako njegova kornjaca zleže jaja neka meni da jednu ili dvije !!!
:) pozdrav odgovorite brzo!!

ChiliKimi
06.06.2011., 22:35
Bok svima!!!

Ja imam čančaru staru oko 5.godina, u mom vrtu sam joj zaogradila prostor ogradom i stavila nju unutra...dala sam joj salate,paradajza,tosta...a dala sam joj i vode.(napravila sam plitku rupu u zemlji i stavila unutra pepeljaricu, naravno čistu ;)) ali nikad je nevidim da pije.. jeli to problem sto ne pije??
napravila sam joj i malenu "kućicu" s 3 kamena,ispod njih stavila sam puno sitnog lišća, a preko ta 3 kamena sta vila sam grane sa velikim listovima..to je mijesto gdje joj je odlicno da spava...cim se spusti mrak ona zatvori oči i stavi glavu u oklop,ali nikad ne spava unutra nego vanii na otvorenom...ali ja je uvijek stavljam unutra i tako spava cijelu noć i rano ujutro se probudi i jede.
mislite li da ce se priviknuti spavati unutra, ako je tako neko vrijeme stavljam?? Vec sam je imala prije 2 g. ali mi je pobjegla,i prije 2 dana se opet vratila..procitala sam da one se u 6.mjesecu pocnu pariti i traziti druga...posto je moja musko i zove se Koko trazim mu curu!

Svi zainteresirani iz okolice poreca i iste neka mi se jave na : 099 670 25 68

i ako se pare i ako njegova kornjaca zleže jaja neka meni da jednu ili dvije !!!
:) pozdrav odgovorite brzo!!

Cites papire imaš? I uzgojnu dozvolu za parenje zaštićenih vrsta u RH?

DorianGrey
07.06.2011., 00:58
Bok svima!!!

Ja imam čančaru staru oko 5.godina, u mom vrtu sam joj zaogradila prostor ogradom i stavila nju unutra...dala sam joj salate,paradajza,tosta...a dala sam joj i vode.(napravila sam plitku rupu u zemlji i stavila unutra pepeljaricu, naravno čistu ;)) ali nikad je nevidim da pije.. jeli to problem sto ne pije??
napravila sam joj i malenu "kućicu" s 3 kamena,ispod njih stavila sam puno sitnog lišća, a preko ta 3 kamena sta vila sam grane sa velikim listovima..to je mijesto gdje joj je odlicno da spava...cim se spusti mrak ona zatvori oči i stavi glavu u oklop,ali nikad ne spava unutra nego vanii na otvorenom...ali ja je uvijek stavljam unutra i tako spava cijelu noć i rano ujutro se probudi i jede.
mislite li da ce se priviknuti spavati unutra, ako je tako neko vrijeme stavljam?? Vec sam je imala prije 2 g. ali mi je pobjegla,i prije 2 dana se opet vratila..procitala sam da one se u 6.mjesecu pocnu pariti i traziti druga...posto je moja musko i zove se Koko trazim mu curu!

Svi zainteresirani iz okolice poreca i iste neka mi se jave na : 099 670 25 68

i ako se pare i ako njegova kornjaca zleže jaja neka meni da jednu ili dvije !!!
:) pozdrav odgovorite brzo!!

wtf:eek:

Kornjače64
07.06.2011., 20:00
Cites papire imaš? I uzgojnu dozvolu za parenje zaštićenih vrsta u RH?

I papire i uzgojnu dozvolu imam!!!
I ako si nam ovdje došao srati, možeš lijepo otići zato što mi tu volimo kornjače i njihovi smo prijatelji!!!

DaDa_
17.07.2011., 19:50
Čančare jedu sve živo:travu i male puževe i crviće.
Moje vole jabuke, salatu, bananu, kupus.
Stavi im i vode u neku plitku posudicu.

slažem se ali voće i povrće im se ne smije davati često nego samo kao poslasticu jer im kao temelj prehrane može štetiti.treba ih hraniti onim što bi našle u prirodi, a to su trave.one su isključivo biljojedi ali kao što je napisano vole ponekad pojesti nekog kukca,zbog proteina(ali nevalja pretjerivati). :D

ChiliKimi
17.07.2011., 22:16
Treba ih ostaviti da se same hrane u prirodi a ne ih uzimat i ograničavat im prostor kretanja, zaista ne razumijem zašto svi imaju poriv zatočiti čančaru u vrtu ili još gore terariju :rolleyes:

ja u kutu
18.07.2011., 06:57
Treba ih ostaviti da se same hrane u prirodi a ne ih uzimat i ograničavat im prostor kretanja, zaista ne razumijem zašto svi imaju poriv zatočiti čančaru u vrtu ili još gore terariju :rolleyes:

Zato što su ljudi vrlo primitivna i još više sebićna stvorenja koja su si uzela za pravo da izigravaju najjačeg majmuna!

čanćara55
01.08.2011., 15:55
Bok , prije tjedan dana našla sam kornjacu na veoma prometnoj cesti i donjela je kući .Kornjaća je velićine od prilike 15cm i mislim da je musko .Dosada sam je hranila paradajzom i arzelinkama(vrsta šljive), a vodu sam joj stavila u nisku keramićku posudu.Ogradila sam joj jedan dio u vrtu niskom drvenom ogradicom, velićine 150cm sa 75cm od prilike ,ali je svaki dan pustim na travnjak da 2 do 3 sata šeta i jede lišće maslačka i ljubičice .U ograđenom prostoru sam joj u jednom kutu stavila palmino lišće tako da joj pravi hlad , a napravila sam joj i kućicu od jedne tegle tako da am samo probusila vrata malo šira od same kornjače i u teglu stavila suhu slamu (teglu okrenula naopako ).Još nisam spomenula da je kornjča čanćara . Molim vas jako me zanima moželi moja kornjaća zivjeti sama (mislim bez partnerice )i jeli nuzno da se svake godine pari ,jer nisam sigurna da ću mu u vrijeme parenja uspjeti naći družicu.Što da napravi u pitanju toga i jeli mu kavez dovoljno velik i fali li mu još što .Imam još jedno pitanj pokušala sam joj dati koru lubenice sa malo mesa (crvenog)ali nije htijeo jesti ,što mu još mogu davati za jelo .MOLIM VAS DA MI ODGOVORITE U ŠTO BRŽEM ROKU .

čanćara55
01.08.2011., 16:09
Bok , prije tjedan dana nasla sam kornjacu na veoma prometnoj cesti i donjela je kući .Kornjaća je velićine od prilike 15cm i mislim da je musko .Dosada sam je hranila paradajzom i arzelinkama(vrsta šljive), a vodu sam joj stavila u nisku keramićku posudu.Ogradila sam joj jedan dio u vrtu niskom drvenom ogradicom, velićine 150cm sa 75cm od prilike ,ali je svaki dan pistim na travnjak da 2 do 3 sata šeta i jede lišće maslačka i ljubičice .U ograđenom prostoru sam joj u jednom kutu stavila palmino lišće tako da joj pravi hlad , a napravila sam joj i kućicu od jedne tegle tako da am samo probusila vrata malo šira od same kornjače i u teglu stavila suhu slamu .Još nisam spomenula da je kornjča čanćara . Molim vas jako me zanima moželi moja kornjaća zivjeti sama (mislim bez partnerice )i jeli nuzno da se svake godine parijer nisam sigurna da ću mu u vrijeme parenja uspjeti naći družicu.Što da napravi u pitanju toga i jeli mu kavez dovoljno velik i fali li mu još što .Imam još jedno pitanj pokušala sam joj dati koru lubenice sa malo mesa (crvenog)ali nije htijeo jesti ,što mu još mogu davati za jelo .MOLIM VAS DA MI ODGOVORITE U ŠTO BRŽEM ROKU .

ChiliKimi
01.08.2011., 19:15
Naravno da fali - SLOBODA! Vrati ju nazad neku livadu. Ako želiš kućnog ljubimca lijepo odi u oet shop i kupi NE UZIMAJ IZ PRIRODE!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Emma_86
01.08.2011., 19:53
Ne znam zašto ali moram podijeliti s vama moje oduševljenje kad sam danas u polju naišla na dvije čančare koje se pare :cerek: nisam mogla prestati buljiti onako iz prikrajka iz njih, ne zato jer sam poremećena, nego su mi bile toliko smiješne jer je mužjak bio upola manji od ženke?! :lol: uglavnom nisam mogla vjerovati, toliko manji od nje, a trudi se i penje po njoj i ispušta neke zvukove kao piskutava igračka. Sve u svemu jako zanimljivo, pogotovo što nisam nikad vidjela kornije u ljubavnoj akciji. A simpa životinjice skroz :)

Inače, tu na Pagu ih ima goooomila, i obavezno svaki dan sretnemo u polju čančare. Pogotovo sad ima jako puno onih ful malih, kao pol šake (preslatke :cerek:).

Osim što ovdje naši ''gazde'' pod normalno non stop bez razmišljanja donose kornjačice klincima :mad: a ja ih onda moram skupljat po vrtu i kriomice vraćat u polje :rolleyes:

Btw.sad vidim po netu da mužjaci i jesu manji od ženki... a ja mislila neki poremećaj da je u pitanju :D

Vulpo
09.08.2011., 23:39
Ima li netko iskustva s pyramidingom kod čančara?
Odnosno, da li je ta bolest izliječiva? Moje kornjače koje imaju pyramiding (piramidalna struktura oklopa) su još mlade i rastu pa si nekako tumačim da se daljnjim rastom i odbacivanjem starih ljusaka oklop može ispraviti, tj. "izgladiti". Točno?

ChiliKimi
10.08.2011., 00:06
Ima li netko iskustva s pyramidingom kod čančara?
Odnosno, da li je ta bolest izliječiva? Moje kornjače koje imaju pyramiding (piramidalna struktura oklopa) su još mlade i rastu pa si nekako tumačim da se daljnjim rastom i odbacivanjem starih ljusaka oklop može ispraviti, tj. "izgladiti". Točno?

Ne bi riskirala, odi kod vet.Maje Lukač na veterini pa budi siguran. Isto tako ovisi o uvjetima gdje žive, da li imaju dovoljno sunca, pravilna ishrana - sve što utječe na rast oklopa.

Vulpo
10.08.2011., 11:57
Ok, hvala :mig:
Koliko je cijena pregleda i savjet kod dotične? Otprilike...

ChiliKimi
10.08.2011., 14:03
Ne znam točno ali nije puno, mene je terapija guštera i tjedan dana njegovog boravka tamo izašlo oko 200kn, tako da nisu neke dramatične cijene.

minuska
03.09.2011., 20:40
Ljudi upomoc....imam tri kornjače u vrtu,lipo ograđene,imaju hrane vode i kućicu.svake godine polože jaja ali dosada uvik mućak,nema mladih.ove godine prvi put danas nasla 2 mlade kornjačice bebačice.tek se izlegle.neznam šta ću s njima,šta jedu, kako ih sačuvati da ne uginu?stavila sam ih u jednu gajbicu sa zemljom i suhom travom i nekoliko bobica grožđa i pomidora(domaće sve neprskano)i šta sad?:ne zna:stvarno ne bih voljela da uginu al neznam da li im je to dovoljno.....pomagajte.....:503:

Dini
04.09.2011., 02:41
Najbolje ih pusti tamo same u vrtu, snaći će se one ;). Ne treba nikakva posebna njega.

ChiliKimi
04.09.2011., 09:53
Ljudi upomoc....imam tri kornjače u vrtu,lipo ograđene,imaju hrane vode i kućicu.svake godine polože jaja ali dosada uvik mućak,nema mladih.ove godine prvi put danas nasla 2 mlade kornjačice bebačice.tek se izlegle.neznam šta ću s njima,šta jedu, kako ih sačuvati da ne uginu?stavila sam ih u jednu gajbicu sa zemljom i suhom travom i nekoliko bobica grožđa i pomidora(domaće sve neprskano)i šta sad?:ne zna:stvarno ne bih voljela da uginu al neznam da li im je to dovoljno.....pomagajte.....:503:

Lijepo makni to s čim su ograđene da se mogu slobodno kretati, mlade ostavi gdje si ih našla. I to je sve.
Nemaš znanja a petljaš po njima, stavljaš ih u gajbice....... :504:

minuska
04.09.2011., 14:31
Najbolje ih pusti tamo same u vrtu, snaći će se one ;). Ne treba nikakva posebna njega.

dini5,hvala na odgovoru!vec su po vrtu,samo da ih neka životinja ne smaže,jer smo ti mi skoro pa u šumi...:)

Dini
04.09.2011., 18:49
Neće njih ništa smazati, eventualno im možeš ograditi neki prostor ako je taj vrt prevelik pa ih ne možeš naći. Al ovako kako su sada im je najbolje :)

ja u kutu
05.09.2011., 10:50
Lijepo makni to s čim su ograđene da se mogu slobodno kretati, mlade ostavi gdje si ih našla. I to je sve.
Nemaš znanja a petljaš po njima, stavljaš ih u gajbice....... :504:

Ja obožavam tvoje postove; ali zbilja :cerek:

Neće njih ništa smazati, eventualno im možeš ograditi neki prostor ako je taj vrt prevelik pa ih ne možeš naći. Al ovako kako su sada im je najbolje :)

A kad smo kod ovog........ovog ljeta u vrtu ( inaće su kornjače česti gosti; gledamo ih, bacimo koji paradajz, ostavimo vode i jednostavno uživamo pogledati ih kako žive ) naiđemo na kornjaču "čudnog" izgleda glave! Pogledamo malo bolje i šokiramo se! Nešto joj je pojelo pola glave, tako da je izgledala kao alien ni manje ni više! Tak nekaj nismo nikad vidjeli; i užasno izgleda. Nažalost, nikako joj nismo mogli pomoći, odšetala je dalje, slijedečih dana je nismo imali priliku ugledati. Predpostavka je da ju je mačka "sredila" a mačke su tamo živi predatori; nema ih previše ali su izrazito divlje i vjerujem da pojedu sve kaj hoda ili gmiže! Tak da.......ni čvrsti oklop nije garancija!

fairy_dea
09.09.2011., 16:56
Najbolje ih pusti tamo same u vrtu, snaći će se one ;). Ne treba nikakva posebna njega.

nije istina, njima je sam hladno, idealna temperatura im je 35 stupnjeva.
tako da postoji mogucnost da uginu. smjesti ih u terarij :mig:
i procitaj malo ovo: http://moj.pet-centar.hr/Teraristika/Mlade-kornjace-i-zasticena-cancara-2778.html

ChiliKimi
09.09.2011., 17:03
nije istina, njima je sam hladno, idealna temperatura im je 35 stupnjeva.
tako da postoji mogucnost da uginu. smjesti ih u terarij :mig:
i procitaj malo ovo: http://moj.pet-centar.hr/Teraristika/Mlade-kornjace-i-zasticena-cancara-2778.html

Ma kakav terarij? Staviš link gdje se nalaze zakonske odredbe i u istom postu savjetuješ staljanje u terarij? Od kud ti ova informacija o idealnih 35, daj mi molim te link jer naravno nije točno! Ili je u dalmaciji uvijek 35 ili pišeš gluposti!

fairy_dea
09.09.2011., 17:07
ne pisem gluposti, nego ti govorim kako je!
prosle jeseni su se izlegle 3 mlade kornjace mojoj prijateljici i ostavila ih je vani s velikima i sto se dogodilo? uginile su! hladno im bude,pogotovo kod nas u slavoniji. vani bude oko 20 stupnjva, nocu i manje :rolleyes:

ChiliKimi
09.09.2011., 19:11
ne pisem gluposti, nego ti govorim kako je!
prosle jeseni su se izlegle 3 mlade kornjace mojoj prijateljici i ostavila ih je vani s velikima i sto se dogodilo? uginile su! hladno im bude,pogotovo kod nas u slavoniji. vani bude oko 20 stupnjva, nocu i manje :rolleyes:

Naravno jer su tamo donešene, slavonija im nije prirodno stanište! Je li ti jasno da se čančare ne smiju zatočiti, jedino ako imaš dozvolu ministarstva kulture a nekako sumnjam da tvoja prijateljica ima legalne čančare. Dakle krši zakon!
A o temperaturi i ostalim stvarima se prvo informiraj, pa onda mogu dalje s tobom razgovarati jer smajlić koji okreće očima uz tvoje poluistinite infomacije je žalostan (da ne kažem nešto drugo!).

fairy_dea
09.09.2011., 21:19
Ja ti samo kazem da im je kod nas hladno, a i u tekstu fino pise da ih se stavi u terarij dok su male. Samo da znas koliko ih ovdje ima i dobro im je nebi svasta pricao.

ChiliKimi
09.09.2011., 21:38
Ja ti samo kazem da im je kod nas hladno, a i u tekstu fino pise da ih se stavi u terarij dok su male. Samo da znas koliko ih ovdje ima i dobro im je nebi svasta pricao.

Da legalno nabavljene čančare za koje se dobije dopuštenje za držanje- sve ostalo je kršenje zakona. Puno bolje bi im bilo u prirodi iz koje su otuđene.
Ne pričam svašta već točne informacije koje imam jer se već dugi niz godina bavim teraristikom, naravno nemam čančaru, njih promatram u prirodnom okolišu.

fairy_dea
09.09.2011., 23:01
Pa dobro je, i zapravo boli me dupe za neki zakon.Po meni je bolje spasit malu kornjacu i pobrinuti se za nju da prezivi nego ju ostaviti samu na cesti gdje su joj izgledi da prezivi minimalni.

ChiliKimi
09.09.2011., 23:11
Pa dobro je, i zapravo boli me dupe za neki zakon.Po meni je bolje spasit malu kornjacu i pobrinuti se za nju da prezivi nego ju ostaviti samu na cesti gdje su joj izgledi da prezivi minimalni.

Krasno razmišljanje :504::rolleyes:

VAROVAG
10.09.2011., 23:21
E bok svima evo ja sam također vlasnik čančara,imam jednu musku(stara oko 8 god.nezz tocno jer sam ju nasao),dvije zenke i njihove pomlatke kojih je 9 čančare su spolno zrele tek kad navrse 8god a jaja ostaju zakopana tjest mlade ostaju u jaju kakao kad nekad 60 nekad 70 a nekad i 90 dana ako imate piatnja pitajte ja imam vec dosta iskustva s njima imao sam prije i vise pomladak ali sam ik poklonio prijateljima koji ih također počinju uzgajati. evo samo me zanima kako im vi dajete vodu dali im stavite u čep ili sta ja im dajem dosta voca npr. jabuka koje vec imaju dosta tekucine pa me eto to zanima kako i m vi dajete

fairy_dea
10.09.2011., 23:23
E bok svima evo ja sam također vlasnik čančara,imam jednu musku(stara oko 8 god.nezz tocno jer sam ju nasao),dvije zenke i njihove pomlatke kojih je 9 čančare su spolno zrele tek kad navrse 8god a jaja ostaju zakopana tjest mlade ostaju u jaju kakao kad nekad 60 nekad 70 a nekad i 90 dana ako imate piatnja pitajte ja imam vec dosta iskustva s njima imao sam prije i vise pomladak ali sam ik poklonio prijateljima koji ih također počinju uzgajati. evo samo me zanima kako im vi dajete vodu dali im stavite u čep ili sta ja im dajem dosta voca npr. jabuka koje vec imaju dosta tekucine pa me eto to zanima kako i m vi dajete

moje piju vode,imaju u dvoristu jednu posudicu i znaju da je tamo voda, kad su zedne odu tamo i napiju se :rofl:

ChiliKimi
11.09.2011., 09:11
E bok svima evo ja sam također vlasnik čančara,imam jednu musku(stara oko 8 god.nezz tocno jer sam ju nasao),dvije zenke i njihove pomlatke kojih je 9 čančare su spolno zrele tek kad navrse 8god a jaja ostaju zakopana tjest mlade ostaju u jaju kakao kad nekad 60 nekad 70 a nekad i 90 dana ako imate piatnja pitajte ja imam vec dosta iskustva s njima imao sam prije i vise pomladak ali sam ik poklonio prijateljima koji ih također počinju uzgajati. evo samo me zanima kako im vi dajete vodu dali im stavite u čep ili sta ja im dajem dosta voca npr. jabuka koje vec imaju dosta tekucine pa me eto to zanima kako i m vi dajete

Znači ti i tvoji prijatelji uzgajate ilegalno???? Bez ikakve kontrole nadležnog ministarstva, bez ikakvih papira???? Pretpostavljam da lijepo zarađujete na otuđenim životinjama?
Divno, naprosto zanimljivo koliko ljudi kod nas krši zakone, budem nekima uputila mail s linkom na ovu temu.

ja u kutu
11.09.2011., 09:29
Znači ti i tvoji prijatelji uzgajate ilegalno???? Bez ikakve kontrole nadležnog ministarstva, bez ikakvih papira???? Pretpostavljam da lijepo zarađujete na otuđenim životinjama?
Divno, naprosto zanimljivo koliko ljudi kod nas krši zakone, budem nekima uputila mail s linkom na ovu temu.

Ja već jesam..............ccccc..........partibrejker!!!

ChiliKimi
11.09.2011., 09:33
Ja već jesam..............ccccc..........partibrejker!!!

Nadasve je zanimljivo kako neki ljudi shvaćaju problem :rolleyes:

ja u kutu
11.09.2011., 09:38
Hm, sad ne znam da me nisi krivo shvatila; no apsolutno sam protiv onakvih, gore napisanih, "uzgajanja" vodozemaca i općenito bilokojih životinja! Redovito pratim ove teme i redovito se isčuđavam i grozim ponašanja i postupaka koje ljudi toleriraju pod normalne!

VAROVAG
11.09.2011., 10:20
Hm, sad ne znam da me nisi krivo shvatila; no apsolutno sam protiv onakvih, gore napisanih, "uzgajanja" vodozemaca i općenito bilokojih životinja! Redovito pratim ove teme i redovito se isčuđavam i grozim ponašanja i postupaka koje ljudi toleriraju pod normalne!


nije da ih uzgajam vec ih pustam u prirodu kad navrse 3 god jer ovdje ima puno sova i orlova lisica i svega a i nije ilegalno vec su iz registriranog uzgoja(pomažem očuvanju njihove vrste

VAROVAG
11.09.2011., 10:22
a i ovdje je zima malo surova pa nebi preživjele
držim ih u akvariju ogromnom(samo male velike slobodno šećo) u kojem imaju prostora kao da su vani imaju dosata mjesta za skrivanje (slama i takve stvari) hrane u izobilju

VAROVAG
11.09.2011., 10:24
a kad ih nađem uzmem ih k sebi je nezelim da ih nađu neka djeca ili netko ko nema pojma o njima , evo jučer sam prolazio po selu i neka mlaa je nasla mlu kornju oko 1g. staru i drzala ju je u posudi punoj vode roditelje sam joj jedva nagovorio da mi pordaju i kupio sam ju za 50kn i putio u vrt
tako da im pomazem a i skoro uopce nemam doticja sa njima samo kad one zele

VAROVAG
11.09.2011., 10:25
Neke su me prihvatile pa me prate kao psi jer valjda meisel da imam hranu

da im ju nosim ili nešto