View Full Version : Nacije?
Odaberite od ponuđenih opcija sve za koje smatrate da su tačne.
imas li ti problema s nacijama?
Rezultati ankete ugodno iznenađuju :)
Optimistični rezultati, svakako. :)
OrangeC
25.03.2004., 20:51
Nacija nije nista drugo nego areal u kojem moze putovati neka informacija, novost, dovoljnom brzinom da ne zgasne, i sa dovoljnom razumljivoscu da se prenosi dalje.
Tek sa sirenjem pisane rijeci (dnevni tisak) pocinju se formirati nacije u granicama razumljivosti istog jezika. Razni pan-pokreti (pangermanski, panslavenski, pan arapski) su po pravilu zastajali vec na samom pocetku.
Sirenjem razumljivosti infomracija i povecanjme brzine njihovog prenosenja, ojacava centrlani koncept nacije, a i sama nacija se "siri".
Za pretpostaviti je da, kada bismo svi govorili isti jezik, da bismo postali jedna nacija.
S druge strane, i kada bismo svi govorili isti jezik, tek je mogucnost konstantne razmjene informacija iz najudaljenijih tocaka tog jezika ono sto ga cini jedinstvenim i osigurava da se ne raspadne na niz dijalekata.
go2slep
25.03.2004., 21:53
Isuse, da je Tuđman živ i da ovo vidi, rekao bi da u Hrvatskoj ima barem 75% izdajnika
Žlzc kaže:
Odaberite od ponuđenih opcija sve za koje smatrate da su tačne.
Nijedna ne odgovara, pa je "fikcija" simpatična.
No, pitanje je o kojoj naciji je riječ. O onoj "etničkoj" ili građanskoj, ili ovoj "moderno-liberalnoj".
Ta, posljednja, naime - ima problem s prikrivanjem podataka.
Jer, ta se nacija temelji na državljanstvu. Pa se onda masama drži fikcija nacije, a tajkunima otvaraju vrata banaka i poduzeća, ... pa ....
Ali - nije važno. Važno je da iluzija, tj. fikcija potraje.
go2slep kaže:
Isuse, da je Tuđman živ i da ovo vidi, rekao bi da u Hrvatskoj ima barem 75% izdajnika
Zašto!? Pa, pod Tuđamnovim diktatom je uvedena vlast dvojnih državljana, a Hrvati i hrvatstvo - dobro su poslužili samo toliko da se prikrije njezino prvo razdoblje.
Shady kaže:
Optimistični rezultati, svakako. :)
Možda stvarno jednog dana budu svi ljudi samo građani svijeta?
baka kaže:
Oni će gospodariti, samo dok nas drže izdijeljene (u torovima).
maliveliki
29.03.2004., 21:06
da budemo kao ameri? bez ukusa ,mirisa i osjecaja za stvarnost?ne hvala........tu jadnu pojavu gledam svakodnevno,sad su izmislili neku svoju naciju i tradiciju jer su uvidjeli kolike su u stvari ovce.
go2slep
29.03.2004., 22:06
baka kaže:
Ma nije nacija nešto loše i negativno, samo obilježje nacije nisu granice, životni čisti prostor, nego jezik, običaji, kultura, bilo bi šteta da se to izgubi
Zato mi se sviđao nekad SSSR, koliko god su radili ostala stranja, imali su oko 150 jezika na kojem su štampali literaturu
baka kaže:
Možda budu građani svijeta, a možda globalne seljačine.
go2slep kaže:
Zato mi se sviđao nekad SSSR, koliko god su radili ostala stranja, imali su oko 150 jezika na kojem su štampali literaturu
aha,sve će to narod pozlatiti:bljak:
opterećeni smo nacijom i nacionalnom pripadnošću: još uvijek se gleda jel on srbin ili musliman, a ne jel on netko dobar.:rolleyes:
Ja time uopće nisam opterećen. Meni je pička pička, bez obzira na nacionalnu pripadnost.
NoWa kaže:
opterećeni smo nacijom i nacionalnom pripadnošću: još uvijek se gleda jel on srbin ili musliman, a ne jel on netko dobar.:rolleyes:
dobar šta?jebač možda:D
istina Vuco po tom sam pitanju pravi kozmopolit:top:
go2slep kaže:
Ma nije nacija nešto loše i negativno, samo obilježje nacije nisu granice, životni čisti prostor, nego jezik, običaji, kultura, bilo bi šteta da se to izgubi ....
Gdje ti živiš čo'ek. Gdje vidiš te nacije!?
Od njih su ostala samo stada za šišanje i pljačkanje, a moderne su nacije tzv. liberalne iliti državljanske.
Pa, ti je danas tvoj "sugrađanin" i Hrvat i Austrijanac, i Amerikanac, i Crnogorac, i Bošnjak, i Nigerijac, i Srbin (iz Srbije) ... - jer su i ako su HRVATSKI DRŽAVLJANI.
Evala.
qurac ne zna za viru i nacionalnost :)
NoWa kaže:
To je samo za vlaje i sličnu raju,... da ne progledaju dalje od prsta.
Ili misliš da se zbog nečeg drugoga, a ne zbog očuvanja tog "zlatnog runa" - državnim službenicima zakonom brani evidentirati podatak je li onaj Musliman, Srbin, ... - ima više državljanstava (i koja državljanstva)
Vuco kaže:
Ja time uopće nisam opterećen. Meni je pička pička, bez obzira na nacionalnu pripadnost.
Je, ali pazi da ne naletiš na Hrvaticu s američkim državljanstvom. Moga bi grdno požalit.
Spot Perdita
30.03.2004., 20:05
NoWa kaže:
Prije bih rekla....opsjednutost navodnom opterecenosti.
newcomer
30.03.2004., 20:31
Ovisno o situaciji mogao bih odabrati bilo koji ponudjeni odgovor. Pa sto? Da li me te odredjuje ovakvim ili onakvim? Koga briga... Puno nas ne pozna granice sadizma ili mazohizma na koje smo spremni jer realno nismo bili u toj situaciji da bi dali pouzdan odgovor temeljen na iskustvu. Za dosta ljudi s prostora Balkana znamo odgovor pa se bojim da je pretjerani optimizam u svezi rezultata preuranjen. Jer, mnogi su odabrali sto bi htjeli da jesu (politicka korektnost) nego ono sto zapravo jesu. Ako cemo bas se prese***, nije problem u naciji ili nacionalnom negoli u ljudima kojima je u prirodi da diskriminiraju po bilo kojem osnovu. Ukloni naciju nacice se nesto drugo -- to je ono darwinisticko u ljudima sto se prenosi s generacije na generaciju. Postoji li neki socijalni kirurski zahvat da se nagon za diskriminacijom ukine iz individualne i drutvene psihe? Ptice znaju...
berlusconi
30.03.2004., 21:28
Nema vjera ni religija, nema naroda ni nacija, postoji samo lova, a budući da je ja imam najviše, ja sam za sve vas bog.
Citat iz neke knjige
Spot Perdita
30.03.2004., 21:36
Samo vidim opterecenost nekim "nacionalizmom". Kao da ljudi zele dokazati kako nisu "nacionalisti", sto djeluje krajnje malogradanski. Kome se zele dokazati pitam se.
Spot Perdita kaže:
Samo vidim opterecenost nekim "nacionalizmom". Kao da ljudi zele dokazati kako nisu "nacionalisti", sto djeluje krajnje malogradanski. Kome se zele dokazati pitam se.
Ili
Vidim opterećenost nacionalizmom.
Kao da neki ljudi žele dokaze nacionalnosti , što djeluje krajnje malo - građanski .
Kome se/je dokazuju , pitam .
Spot Perdita
30.03.2004., 22:53
Bajki1 kaže:
Ili
Kao da neki ljudi žele dokaze nacionalnosti , što djeluje krajnje malo - građanski .
Samo ozbiljno Bajki (saznala sam da si punoljetna ;) ).
Spot Perdita kaže:
Samo ozbiljno Bajki (saznala sam da si punoljetna ;) ).
Ne seruckaj već govori jasno kao odrasla osoba ! Ozbiljno !
Bajki1 kaže:
Ili
o čemu ti:confused: nisam primjetio da je netko tražio dokaze o nečijoj nacinalnosti,stvar je u tome što se oni koji zauzimaju uvjetno rečeno "desna"stajališta po nekakvom defoltu smatraju veći nacinalistima od onih"lijevih"
revolution
30.03.2004., 23:01
gnom kaže:
oni koji zauzimaju uvjetno rečeno "desna"stajališta po nekakvom defoltu smatraju veći nacinalistima od onih"lijevih"
e to je dobro pitanje> po KOJEM to defaultu?:confused:
osim toga, nacionalni identitet nema veze s nacionalizmom koji opet nije isto sto i sovinizam
gnom kaže:
o čemu ti:confused: nisam primjetio da je netko tražio dokaze o nečijoj nacinalnosti,stvar je u tome što se oni koji zauzimaju uvjetno rečeno "desna"stajališta po nekakvom defoltu smatraju veći nacinalistima od onih"lijevih"
NAPOMENA :
Moj je post samo parafraza Spot Perditinog ,što se nalazi post iznad.
Nije to moje mišljenje .
Dato je kao karikatura njenog - samo u suprotnom smjeru.
Čisto da bi oslikalo apsurd sterotipnog pristupa .
revolution
30.03.2004., 23:07
gnom kaže:
stvar je u tome što se oni koji zauzimaju uvjetno rečeno "desna"stajališta po nekakvom defoltu smatraju veći nacinalistima od onih"lijevih"
zaparavo ne,
desna stajalista se smatraju vecim domoljubima ....ono u svakom slucaju JESU nacionalisti (dakle ne "veci", nego - uz manje iznimke nacionalno svjesnih, oni su jednostavno nacionalisti, a poneki bogme i sovinisti)...
uf, sad sve imamo utrpamo u isti kos ("default")...nacionalni identitet, nacionalizam, domoljublje...
hrvatska anno domini 2004
revolution kaže:
zaparavo ne,
desna stajalista se smatraju vecim domoljubima ....ono u svakom slucaju JESU nacionalisti (dakle ne "veci", nego - uz manje iznimke nacionalno svjesnih, oni su jednostavno nacionalisti, a poneki bogme i sovinisti)...
pa koja je onda razlika između tvojih stajališta i stajališta onih desno orjentiranih nacionalista ako odbacimo šoviniste ,što je ono što te dijeli od njih ako za sebe npr tvrdiš da oni nisu ništa manje nacionalno osvješteni od tebe
revolution
30.03.2004., 23:23
gnom kaže:
pa koja je onda razlika između tvojih stajališta i stajališta onih desno orjentiranih nacionalista ako odbacimo šoviniste ,što je ono što te dijeli od njih ako za sebe npr tvrdiš da oni nisu ništa manje nacionalno osvješteni od tebe
ja sam domoljub (mada ne po nekim "default"kriterijima, ovo shvati slikovito- u smislu ove rasprave), ali nisam nacionalist
ovo je tema o nacionalnom identitetu. tojest poll koji pokazuje znakovite suprotne rezultate od recimo postiranja ovdje
nacionalni identitet je JEDNA od odrednica covjekova identiteta. i zapravo je apstraktan pojam.
domoljublje je zdrav osjecaj i ne vidim zasto bi samosvijest morala bit nacionalizam..?!
nacija od nacije se ralikuje po klulturi, jeziki u inim svarima..te razlike su super..i to je zrdavo...u zdravom, samosvjesnom drustvu, nema poterbe za vikanjem da si te i te nacionalansoti..al to ne znaci da je lose ako covjek osjeca nacionali ponos...zasto ne? u tom nema niceg loseg...lose postaje onda kad jedna nacija zeli zagospodarit drugom...zivi bili, pa sve vijdjeli..
ma te desnice i ljevice su sranja..!
go2slep
30.03.2004., 23:33
revolution kaže:
ja sam domoljub (mada ne po nekim "default"kriterijima, ovo shvati slikovito- u smislu ove rasprave), ali nisam nacionalist
i ja sam domoljub, ali to ne znači da sam ponosan što ima i takvih Hrvata kao što je Vice Vukojević
Ako je to mjerilo domoljublja onda valjda nisam
revolution kaže:
nacionalni identitet je JEDNA od odrednica covjekova identiteta. i zapravo je apstraktan pojam.
Po ovoj bi se teoriji puno toga moglo smatrati apstraktnim,čini se da je ipak stvar u tome što je nekima ta odrednica jednostavno malo više izražena od drugih ili je možda stvar u proritetima
Spot Perdita
30.03.2004., 23:45
revolution kaže:
(...)
Opcenita izjava:
Ljevicare se smatra progresivnima, desnicare konzervativnima.Ljevicari smatraju da se drzava treba brinuti o svojim gradanima, desnicari da je svatko odgovoran za sebe.
Ovo gore je naravno vrlo opcenita podjela. Ali zasto je vazno tko je "ljevica" i tko je "desnica" :confused:
Sto se nacionalizma tice, taj pojam je pocetkom 20-og stoljeca bio potpuno neutralan pojam, tek kasnije je dobio negativni prizvuk koji ima dan danas. Uz to bih htjela nadodati da je cijela Europa nacionalisticka: zasto inace postoje drzave?
LjutiBronxBomber
31.03.2004., 00:04
go2slep kaže:
Ako je to mjerilo domoljublja onda valjda nisam
Dobro je sto spominjes mjerila, jer odavno su mjerila, bar sto se tice nacija, nacionalnog identiteta, nacionalizma, domoljublja -- gotovo apsurdna. Ukratko, vlada jedno zagadjeno ozracje.
U jednoj Hrvatskoj, gdje neki njezini stanovnici smatraju obiljezavanje dana Drzavnosti ili nekog drugog nacionalnog blagdana --"nacionalizmom," ili busanja u "domoljubna prsa" ili "nacionalistickim ispadom" - a to je cesto slucaj i krajnji apsurd, onda se tu nema o cemu raspravljati. A to je, kao sto znamo, rezultat kriminalizacije svega hrvatskog u razdoblju komunisticke Jugoslavije. Stvar je jos gora kada, npr., u "hrvatskim" medijama, sinovi i kceri "jugoslavenske" nacije, brkaju ili unistavaju sva mjerila, tako da, kao sto vidimo, i obiljezavanje dana Drzavnosti moze postati "nacionalistickim" ispadom. Ili jos gore, sama legalna obrana Hrvatske od agresora, smatra se "nacionalistickim," ili "zlocinackim."
Naveo sam samo par primjera, a ima ih na stotinu. Tuzno.
Sto se tice buducnosti i "gradjanstva" svijeta, jasno je da se neki nemogu otrgnuti od raznih fantazija i utopija. Nacionalnih identiteta ce biti. A nacionalne drzave? U buducnosti ce one biti kljucni akteri drustvenih uredenja u cijelom svijetu. Neka se neki ne zavaravaju. Postoji, dakle, regionalizam, postoji pokret stvaranja nad-nacionalnih uredjenja, ali, kao sto vidimo, i u jednoj Europskoj Uniji, njezini clanovi, nacionalne drzave, imaju glavnu rijec. Tako je sad, tako ce i u buducnosti biti.
Svako negiranje bitnosti nacija i njihovih drzava ima jedan jedini cilj, unistavanje tih nacija i njihovih drzava. Neki to otvoreno rade kao neprijatelji odredjenih nacija i drzava, a neki to rade indirektno, u ime "gradjanstva," u ime nekakvih "visih" ciljeva, itd, ali nisu nista manje opasni po nacijama i njihovim drzavama.
Spot Perdita kaže:
Ljevicare se smatra progresivnima, desnicare konzervativnima.Ljevicari smatraju da se drzava treba brinuti o svojim gradanima, desnicari da je svatko odgovoran za sebe.
ljevičari sami sebe smatraju progresivnima
Točno država se treba brinuti o svim svojim građanima;znamo kako su prolazili neposlušni i nepoćudni građani, da se razumijemo ne samo u sistemima gdje vlast držala ljevica al neke od najbestilajalnijih umotvorina ipak bile izvorno ljevičarske
Slažem se sa idejom da je svatko tvorac vlastite budućnosti neznam zašto bi nekom nesposobnom ili lijenom da se za sebe izbori država kao takva trebala davati priliku da živi na račun tuđeg rada
go2slep
31.03.2004., 00:16
LjutiBronxBomber kaže:
A to je, kao sto znamo, rezultat kriminalizacije svega hrvatskog u razdoblju komunisticke Jugoslavije. Stvar je jos gora kada, npr., u "hrvatskim" medijama, sinovi i kceri "jugoslavenske" nacije, brkaju ili unistavaju sva mjerila, tako da, kao sto vidimo, i obiljezavanje dana Drzavnosti moze postati "nacionalistickim" ispadom. Ili jos gore, sama legalna obrana Hrvatske od agresora, smatra se "nacionalistickim," ili "zlocinackim."
Slažem se skoro sa svime s tobom, osim s tim što ti smatraš uzrocima
U Jugoslaviji se znalo tko je pošten i domoljubni Hrvat, znalo se i na početku rata, ti su otišli u obranu zemlje, dok su oni koji su ostali u Zagrebu dotle prisvajali i grabili što su stigli, i od pomoći što je vojsci stizala iz dijaspore i svega u domovini čega su se mogli domoći, i ti se sad deru da su najveći Hrvati
revolution
31.03.2004., 00:22
LjutiBronxBomber kaže:
Sto se tice buducnosti i "gradjanstva" svijeta, jasno je da se neki nemogu otrgnuti od raznih fantazija i utopija. Nacionalnih identiteta ce biti. A nacionalne drzave? U buducnosti ce one biti kljucni akteri drustvenih uredenja u cijelom svijetu. Neka se neki ne zavaravaju. Postoji, dakle, regionalizam, postoji pokret stvaranja nad-nacionalnih uredjenja, ali, kao sto vidimo, i u jednoj Europskoj Uniji, njezini clanovi, nacionalne drzave, imaju glavnu rijec. Tako je sad, tako ce i u buducnosti biti.
ono prvo kaj si rekel, to jednostavno ne vjerujem (da netko dan domovinske zahvalnsoti ili slicno) proglasava nacionalizmom.
gdje to u Hr postoji??
ili ti jednostavno pises ovdje gomilu frazetina koje svjesno povezuju gotovo nepovezivo
nacionalni identitet (kao jedna od znacajki covjekova identiteta, dakle jedna od, ne ona BITNA (gnoseoloski) niti presudna)
nacionalizam
a sad jos i nacionalone drzave
no dobro
koja je tvoja definicija nacionalnog identiteta
a nacije?
i sto nastaje prije? nacionalna drzava? ili nacija?(ne nacionalni identitet)
Spot Perdita
31.03.2004., 00:26
gnom kaže:
ljevičari sami sebe smatraju progresivnima
Točno država se treba brinuti o svim svojim građanima;znamo kako su prolazili neposlušni i nepoćudni građani, da se razumijemo ne samo u sistemima gdje vlast držala ljevica al neke od najbestilajalnijih umotvorina ipak bile izvorno ljevičarske
Slažem se sa idejom da je svatko tvorac vlastite budućnosti neznam zašto bi nekom nesposobnom ili lijenom da se za sebe izbori država kao takva trebala davati priliku da živi na račun tuđeg rada
Nisam ni jednu opciju izabrala, jer u nicemu se nisam prepoznala, pa ni u pitanju.
Tocno je to sto si napisao, i dosta ljudi se vadi na neki "nacionalizam" gdje nisu svjesni da, ne samo da zive u sistemu koji je osnovan na nacionalizam, nego nisu nista manje "nacionalisticki" nastrojeni nego bilo tko drugi.
Nazalost, izgleda da "struja" kojoj tko pripada u Hrvatskoj automatski i oznacava i njegovu/njezinu vrijednost.
LjutiBronxBomber
31.03.2004., 00:31
go2slep kaže:
Slažem se skoro sa svime s tobom, osim s tim što ti smatraš uzrocima
U Jugoslaviji se znalo tko je pošten i domoljubni Hrvat, znalo se i na početku rata, ti su otišli u obranu zemlje, dok su oni koji su ostali u Zagrebu dotle prisvajali i grabili što su stigli, i od pomoći što je vojsci stizala iz dijaspore i svega u domovini čega su se mogli domoći, i ti se sad deru da su najveći Hrvati
To sto si naveo se dogadja u svakoj zemlji, drzavi, u svakom narodu ovoga svijeta. Nepotrebno je sve navesti sto se sve dogadja, npr, u Americi, pa nitko u medijama se ne usudi blatiti, rugati se i pljuvati onih najosnovnijih stvari sto sacinjavaju americki nacionalni identitet, a nedaj Boze, rugati se danu Drzavnosti SAD-a. Ili ono najgore, popljuvati Americke vojnike kao cijelinu --iako neki pripadnici americke vojske doista cine zlocine.
Neke se stvari jednostavno moraju postovati.
LjutiBronxBomber
31.03.2004., 00:40
revolution kaže:
ono prvo kaj si rekel, to jednostavno ne vjerujem (da netko dan domovinske zahvalnsoti ili slicno) proglasava nacionalizmom.
gdje to u Hr postoji??
ili ti jednostavno pises ovdje gomilu frazetina koje svjesno povezuju gotovo nepovezivo
nacionalni identitet (kao jedna od znacajki covjekova identiteta, dakle jedna od, ne ona BITNA (gnoseoloski) niti presudna)
nacionalizam
a sad jos i nacionalone drzave
no dobro
koja je tvoja definicija nacionalnog identiteta
a nacije?
i sto nastaje prije? nacionalna drzava? ili nacija?(ne nacionalni identitet)
Ne samo sto su neki proglasavali nacionalne blagdane "nacionalistickim," sprdali se, rugali se i popljuvali, nego od 3-eg Sjecnja 2000, sustavno se pocelo rusiti sve vrijednosti na kojima je utemeljena sama Republika Hrvatska, npr. citavi Domovinski Rat.
Moja definicija nacionalnog identiteta? Ono sve sto me cini pripadnikom hrvatske nacije. Dakle, zajednicki jezik, kultura, povijest, vrijednosti, itd.
U hrvatskom slucaju, nastala je najprije drzava u srednjem vijeku iz koje je nikla svijest kod ljudi unutar granica te srednjovijekovne drzave. Kroz stoljeca je ta svijest oslabila, ali nikada se nije ugasila. Hrvatski nacionalizam (zdravi) se budi prije cirka 200 godina, i stvorio se moderni hrvatski nacionalni identitet i svijest. A utemeljene su na zajednickom jeziku, kulturi, povijesti, itd. A iz toga svega, normalna pozuda ili ceznja za uspostavom hrvatske drzave.
Spot Perdita kaže:
Nazalost, izgleda da "struja" kojoj tko pripada u Hrvatskoj automatski i oznacava i njegovu/njezinu vrijednost.
ovo si fino navela jedino je pitanje iz čije perspektive je napisano,vrijediš onoliko koliko se sam izboriš,nitko nije manje vrijedan samo zbog pripadnosti određenoj političkoj struji
Spot Perdita
31.03.2004., 01:33
gnom kaže:
ovo si fino navela jedino je pitanje iz čije perspektive je napisano,vrijediš onoliko koliko se sam izboriš,nitko nije manje vrijedan samo zbog pripadnosti određenoj političkoj struji
Ciljala sam na nesto drugo. Pripadanje jednog ili drugoj politickoj struji je za Hrvate razlog da se medusobno kockaju. A i (pre)cesto se hvata ranije navedenog argumenta "nacionalizma"(sto sam ovdje gore vec spomenula).
revolution kaže:
e to je dobro pitanje> po KOJEM to defaultu?:confused:
osim toga, nacionalni identitet nema veze s nacionalizmom koji opet nije isto sto i sovinizam
Govoriš o nacionalnom identitetu kao da znaš što je to, i po kojim se kriterijima određuje.
No, - misliš li možda na državljanstvo ili ti je defalut u "hrvojevcima"!?
Spot Perdita kaže:
Pripadanje jednog ili drugoj politickoj struji je za Hrvate razlog da se medusobno kockaju. A i (pre)cesto se hvata ranije navedenog argumenta "nacionalizma"(sto sam ovdje gore vec spomenula).
POGREŠNO !
Nije razlog forumskog sukoba mišljenja ( kao što se tebi čini )
što bi "lijevi" bili manje nacionalno osvješterni od "desnih".
DAPAČE .
Probllem je u slijedećem .
Hrvatska je država koja je u svojoj povijesti imala i provodila rasističke zakone .
Neki od eksteermnijih desničara i danas su skloni "osuđivati" neke nacije po nacionalnom ključu , a veličati dio te neslavne prošlosti .
Odn. generalizirati stvari .
Kad to povežeš sa veličanjem povijesne pol.opcije koja je veličala rasističke zakone dovodi do sukoba između tzv. forumaških lijevih i tzv. desnih .
Spot Perdita kaže:
Opcenita izjava:
... Ali zasto je vazno tko je "ljevica" i tko je "desnica" :confused:
I onda kada elita ostane bez ideja (Stipe Šuvar 1990: "Komunizam je isrpljen. On više nema ideja!"), onda još i više mora iznači naćin za polariziranje društva. Tada kreće ona stara politika: "Bio sam mlad i zdrav kao dren, pa sam mogao jednako tako biti fašista, kao što sam bio antifašista!"
Doduše, desnica je a priori prihvatila tupavu ulogu, - ali, ako netko toliko voli biti na popisima, i boriti se uzaludno za vlast ... zašto mu uskraćivati gušte!?
Spot Perdita kaže:
Sto se nacionalizma tice, taj pojam je pocetkom 20-og stoljeca bio potpuno neutralan pojam, tek kasnije je dobio negativni prizvuk koji ima dan danas. Uz to bih htjela nadodati da je cijela Europa nacionalisticka: zasto inace postoje drzave?
Dakle ipak govorite o državljanskim nacijama.
E, sad je već stvar interesantnija!
Kako može biti Hrvat, tip koji ima i npr. američko državljanstvo!? Jer, - čini se kako je SVOJ i s Hrvatima i s Amerikancima. Ali, - gle čuda, većina hrvatskih državljana su Amerima STRANCI (i vice versa, tj. obrnuto).
Tako, pa moderna nacija više slići na paštu šutu nego na naciju.
Pa, onda izgleda normalno da neki Hrvati mrze Srbe (i vice versa). Ali što je s onima koji su jednovremeno i Hrvati i Srbi!? Ili su takvi imuni na nacionalizam!?
Bajki1 kaže:
POGREŠNO !
Nije razlog forumskog sukoba mišljenja ( kao što se tebi čini )
što bi "lijevi" bili manje nacionalno osvješterni od "desnih".
DAPAČE .
Probllem je u slijedećem .
Hrvatska je država koja je u svojoj povijesti imala i provodila rasističke zakone .
Neki od eksteermnijih desničara i danas su skloni "osuđivati" neke nacije po nacionalnom ključu , a veličati dio te neslavne prošlosti .
Odn. generalizirati stvari .
Kad to povežeš sa veličanjem povijesne pol.opcije koja je veličala rasističke zakone dovodi do sukoba između tzv. forumaških lijevih i tzv. desnih .
Bojim se da si nasjela kabinetskom komunizmu. Ne zaboravi, kad su gdje i kako nastale stranke hrvatske "desnice" HSP, HDZ ...
Ako bi po tomu (kako si opisala) stvar cijenili, onda bi HRZ bila najistinskija desničarska stranka u Hrvatskoj. No, - oni se nikako ne uspijevaju izvući ispod praga. Naprosto zato što još nisu uspjeli zainteresirati nijednog viđenijeg ex komunistu.
demos kaže:
Bojim se da si nasjela kabinetskom komunizmu. Ne zaboravi, kad su gdje i kako nastale stranke hrvatske "desnice" HSP, HDZ ...
Ako bi po tomu (kako si opisala) stvar cijenili, onda bi HRZ bila najistinskija desničarska stranka u Hrvatskoj. No, - oni se nikako ne uspijevaju izvući ispod praga. Naprosto zato što još nisu uspjeli zainteresirati nijednog viđenijeg ex komunistu.
hm...:D moram reći da nemam pojma tko je ta HRZ stranka ( mea culpa ) ali nije bilo o tome riječ
ja u ovom gornjem slučaju nisam komentirala općenitu hrvatsku političku scenu i podjelu na desne i lijeve !
prije svega -jer toga u Hrvatskoj naprosto nema .
mogu se samo dvije do tri stranke jasno svrstati u tu neku podjelu -sve druge pojma ( njih 200) :D nemaju ni kakav im je program , a kamoli ideologija
komentirala sam jednu jedincatu postavku!
a ta je = da se Hrvati "kockaju" ( kako simpatično:D kaže Perdita :rolleyes: radi pojma nacionalnosti.
Porekla sam tu krivo postavljenu postavku
na način da NIJE nacionalnost sporan .
I forumski "lijevi" i forumski"desni" ponosni su na svoju naciju i ne smeta ni jedne ni druge spominjanje nacije kao takve.
Problem je negiranje forumske "desnice" da je desna politička opcija u koju se zaklinju ( NDH ) usvojila i provodila rasne zakone -što na cijeli pojam nacije ( rasa -nacija) baca problematičnu sliku .
Obzirom da "desni" nacionalisti za razliku od "lijevih" nacionalista veličaju svoju naciju na račun drugih -to vuče bolne asocijacije na rasne segregacije i izaziva sukob mišljenja.
Kad bi se forumarski "desničari" dragovoljno ( poput Đapića ,Sanadera iinih bivših obožavatelja iste ):D
odrekli tog dijela prošlosti ili ga barem prestali veličati -
ne bi više bilo tzv. problema oko nacionalnosti !
revolution
31.03.2004., 20:51
LjutiBronxBomber kaže:
Ne samo sto su neki proglasavali nacionalne blagdane "nacionalistickim," sprdali se, rugali se i popljuvali, nego od 3-eg Sjecnja 2000, sustavno se pocelo rusiti sve vrijednosti na kojima je utemeljena sama Republika Hrvatska, npr. citavi Domovinski Rat.
Moja definicija nacionalnog identiteta? Ono sve sto me cini pripadnikom hrvatske nacije. Dakle, zajednicki jezik, kultura, povijest, vrijednosti, itd.
U hrvatskom slucaju, nastala je najprije drzava u srednjem vijeku iz koje je nikla svijest kod ljudi unutar granica te srednjovijekovne drzave. Kroz stoljeca je ta svijest oslabila, ali nikada se nije ugasila. Hrvatski nacionalizam (zdravi) se budi prije cirka 200 godina, i stvorio se moderni hrvatski nacionalni identitet i svijest. A utemeljene su na zajednickom jeziku, kulturi, povijesti, itd. A iz toga svega, normalna pozuda ili ceznja za uspostavom hrvatske drzave. [QUOTE]
doista bih molila da navedes TKO I GDJE se to (u RH) rugao i sprdao drzavnim praznicima? :confused:
ukoliko ciljas na odredjena podrucja gdje obitavaju vecinska povratnicka populacija srba, jebiga, zar ocekujes da oni slave dan domovinske zahvalnosti, dakle Oluju?
"trecesijecanjska vlast" je promijenila dan drzavnosti, ostalo je isto ko i za vrijeme "drzavotvoraca"
no, o topicu
tocnu definicju si dao..nacionalni identitet i jest ta intimna povezanost s tradicijom, jezikom, obicajima, kulturom...dakle, jedan posve osoban osjecaj.,..privatan i individualan..
no sto je nacija?
razlikujemo li svi mi danas (ja, recimo, da) nacionalni identitet i naciju?
Bajki1 kaže:
hm...:D moram reći da nemam pojma tko je ta HRZ stranka ( mea culpa ) ali nije bilo o tome riječ
To ti je strančica čija programska knjižica sadrži čudno istinite momente. Jedino je problem u tomu što oni sami (kako izgleda) ne razumiju što su napisali.
Šuvar im navodno nije dopustio registraciju i izlazak na uizbore 1990. Tuđman ih je držao na ledu sve do 1993. A, da im je osnivač vjerodostojniji ekstremni desničar i od Đapića i Parage zajedno - jeste
Bajki1 kaže:
komentirala sam jednu jedincatu postavku!
a ta je = da se Hrvati "kockaju" ( kako simpatično:D kaže Perdita :rolleyes: radi pojma nacionalnosti.
Porekla sam tu krivo postavljenu postavku
na način da NIJE nacionalnost sporan .
Nacionalnost nije, ali pamet - očito - jeste. Jer, iluzije i nisu dobre za polarizaciju i rasprave već iluzionizme. Ali, što ćeš - neke navike nikada nećemo promijeniti
Bajki1 kaže:
I forumski "lijevi" i forumski"desni" ponosni su na svoju naciju i ne smeta ni jedne ni druge spominjanje nacije kao takve.
Onda ja ispadam ni tamo ni ovamo.
Jer, na Hrvate kao narod nisam ponosan zato što su svoju jedinu državu prepustili kojekakvim polipatridima i imuniziranim državljanima.
A, na državljane Republike Hrvatske, još sam manje ponosan, jer su oni kojima je RH. jedina Domovina, dopustili vladavinu skrivenih stranaca.
Bajki1 kaže:
Problem je negiranje forumske "desnice" da je desna politička opcija u koju se zaklinju ( NDH ) usvojila i provodila rasne zakone -što na cijeli pojam nacije ( rasa -nacija) baca problematičnu sliku .
Obzirom da "desni" nacionalisti za razliku od "lijevih" nacionalista veličaju svoju naciju na račun drugih -to vuče bolne asocijacije na rasne segregacije i izaziva sukob mišljenja. ...
NDH nikada nije bila hrvatska država, i uopće je apsurdno podvaljivati rasističke sustave za narodne.
Problem s NDH, danas je prikriven. Jer, ono što vidimo to su kojekakvi egzibicionisti, nerijetko gotovo bolesni tipovi, s ne mnogo sveze s ustaštvom ili blažim oblicima desničarenja. Ali, - da su grlati - jesu, a da se tu negdje oko (i iznad) njih mogu očekivati snage kojima ni najmračniji sustavi nisu strani - i to je točno.
No, kad to rade ex komunisti, na osnovi svojih naučnih spoznaja i bezbedonosnik kartoteka - onda mi je cijela stvar - za povraćanje.
Bajki1 kaže:
Kad bi se forumarski "desničari" dragovoljno ( poput Đapića ,Sanadera iinih bivših obožavatelja iste ):D
ne bi više bilo tzv. problema oko nacionalnosti! ...
Onda bismo morali izmisliti neku novin problem, novu diobu.
Bajki1 kaže:
ne bi više bilo tzv. problema oko nacionalnosti ! [/B]
ja ne znam tko normalna velica NHD na ovom forumu...nije mi jasno kako opcenita rasprava o naciji moze doves do NDHa...daj malo olabavi...
revolution
31.03.2004., 22:30
iva1 kaže:
ja ne znam tko normalna velica NHD na ovom forumu...nije mi jasno kako opcenita rasprava o naciji moze doves do NDHa...daj malo olabavi...
nitko normalan(point taken);)
revolution kaže:
nitko normalan(point taken);)
:five: ( five points ) :D
LjutiBronxBomber
31.03.2004., 23:17
iva1 kaže:
Ne daj se zezati...
Oni isti koji proglasavaju "velicanje NDH," --"ludilom," u 9/10 slucajeva zapravo se klanjaju jednom monstrumu (drug Tito), jednom monstruoznom poretku (onaj u bivsoj Jugoslaviji), slave i velicaju najpogubnije razdoblje po hrvatsku naciju u njezinoj dugoj povijesti.
Kako opcenita rasprava o naciji moze se pretvoriti u raspravu o NDH, pitas? Evo, u prijasnjom postu sam vec objasnio. Ponovit cu se. ;)
A to je, kao sto znamo, rezultat kriminalizacije svega hrvatskog u razdoblju komunisticke Jugoslavije. Stvar je jos gora kada, npr., u "hrvatskim" medijama, sinovi i kceri "jugoslavenske" nacije, brkaju ili unistavaju sva mjerila, tako da, kao sto vidimo, i obiljezavanje dana Drzavnosti moze postati "nacionalistickim" ispadom. Ili jos gore, sama legalna obrana Hrvatske od agresora, smatra se "nacionalistickim," ili "zlocinackim."
Kao sto znas, 45 godina se sistematicno sve hrvatsko povezivalo s NDH-om. Danas imamo nasljednike, imamo ljude koji se nikada nisu otrgnuli od te sistematizacije. Toliko su zadrti, da svaku Hrvatsku oni dozivljavaju kao NDH. Dakle, produkt i rezultat jugoslavenskih nacionalista i razno-raznih anti-Hrvata, njihovih misli, ideologija i propagande. U sustavu gdje su Drazen Budisa i Vlado Gotovac bili proglaseni "ustasama," a isti sustav je ubijao hrvatske nacionaliste po citavome svijetu.
Case closed.
slazem se...
Razlike izmedju tita i hitlera su samo formalne...
LjutiBronxBomber
31.03.2004., 23:31
revolution kaže:
[QUOTE]
doista bih molila da navedes TKO I GDJE se to (u RH) rugao i sprdao drzavnim praznicima? :confused:
ukoliko ciljas na odredjena podrucja gdje obitavaju vecinska povratnicka populacija srba, jebiga, zar ocekujes da oni slave dan domovinske zahvalnosti, dakle Oluju?
"trecesijecanjska vlast" je promijenila dan drzavnosti, ostalo je isto ko i za vrijeme "drzavotvoraca"
no, o topicu
tocnu definicju si dao..nacionalni identitet i jest ta intimna povezanost s tradicijom, jezikom, obicajima, kulturom...dakle, jedan posve osoban osjecaj.,..privatan i individualan..
no sto je nacija?
razlikujemo li svi mi danas (ja, recimo, da) nacionalni identitet i naciju?
Navest cu ti jedan primjer koji me posebno smeta i boli, a to je napustanje i zapustanje Oltar Domovine na Medvedgradu. Tako da ne postoji mjesto gdje se moze pokloniti svim zrtvama Domovinskog Rata!! Navedeno je MILION puta na ovom forumu kako se degradiralo hrvatsku naciju, nacionalni identitet, pa i samu drzavu -- a posebno kroz medija. Stoga, nepotrebno je sad Googlati i doniti primjer. Zalosno je sto se to dogadja u hrvatskim medijama, a jos TRAGICNO kada to cine pojedinci koji toboze "zastupaju" stanovnici Republike Hrvatske. Nedavno je Furio Radin, u hrvatskome Saboru :eek: oklevetao hrvatsko drzavno vodstvo, dakle VRH zemlje, hrvatsku vojsku, vojskovodje, branitelje, naciju, i samu drzavu!!
Je li ocekujem da Srbi slave dan Drzavnosti? Jok, niposto. Ali ocekujem da oni PRIHVACAJU dan Drzavnosti RH, i da im ne pada vise na pamet da dignu oruzanu pobunu protiv vlastite zemlje.
[
Je li ocekujem da Srbi slave dan Drzavnosti? Jok, niposto. Ali ocekujem da oni PRIHVACAJU dan Drzavnosti RH, i da im ne pada vise na pamet da dignu oruzanu pobunu protiv vlastite zemlje. [/B]
malo komuniciram s kninskim srbima..i oni su jos daleko od toga da priznaju RH, i crkvu sv. antea i slicno...
Prije samo nekoliko tjedana su ipred svoje svetinje pozivali u rat i prozivali hrvate za ciscenje iz krajne i slavonije....to je nezdavo..jer se oni i dalje ne odricu svoje propagande...
bilo smo jendom naivni, ako jos dopustimo da se pobunjenicima isplate neke stete-onda iz naivnosti prelazimo u budalastinu...
revolution
31.03.2004., 23:47
iva1 kaže:
komuniciram s kninskim srbima..
oni su jos daleko od toga da priznaju RH
i crkvu sv. antea i slicno...
Prije samo nekoliko tjedana su ipred svoje svetinje pozivali u rat i prozivali hrvate za ciscenje iz krajne i slavonije
o cem ti pricas?
revolution kaže:
o cem ti pricas?
o onom kad se pola beograda okupilo kod SPC i kad su vikali "ubi, zakolji spitara da ne postoji" "ustase"..i kad je onaj njihov iz SPC rekao citiram "srbi ocisceni u krajni slavoniji"
revolution
31.03.2004., 23:54
iva1 kaže:
o onom kad se pola beograda okupilo kod SPC i kad su vikali "ubi, zakolji spitara da ne postoji" "ustase"..i kad je onaj njihov iz SPC rekao citiram "srbi ocisceni u krajni slavoniji"
ok, nisam skuzila s kojm to "kninskim srbima" si pricala o nepriznavanju st.anthony-ja i svem ostalom
;)
LjutiBronxBomber
31.03.2004., 23:57
revolution kaže:
ok, nisam skuzila s kojm to "kninskim srbima" si pricala o nepriznavanju st.anthony-ja i svem ostalom
;)
Skuzila si ti, skuzila. Jer sluzbeni Beograd, ni politicki, nit vjerski, nije prestao sa sijanjem veliko-srpstva. Znas, ono sve sto je dovelo do rata i agresije -- ono sto je dovelo da Srbi masovno napuste Hrvatsku.
revolution kaže:
;)
a to..odi na bilo koji forum..o kninu..pa nek ti vele srbi ciji je knin...
po njima, zvonimir je nasa fikcija...tvrdjavu su vanzemaljci izgadili...i da najbolji, dio..njih je tamo bilo preko 80% ..
LjutiBronxBomber kaže:
Skuzila si ti, skuzila. Jer sluzbeni Beograd, ni politicki, nit vjerski, nije prestao sa sijanjem veliko-srpstva. Znas, ono sve sto je dovelo do rata i agresije -- ono sto je dovelo da Srbi masovno napuste Hrvatsku.
za sad..napsutili su tu ideju, al kako bi oni rekli, "do nove povijesne prilike"..a onda repriza...
revolution
01.04.2004., 00:04
iva1 kaže:
a to..odi na bilo koji forum..o kninu..pa nek ti vele srbi ciji je knin...
po njima, zvonimir je nasa fikcija...tvrdjavu su vanzemaljci izgadili...i da najbolji, dio..njih je tamo bilo preko 80% ..
pa kaj pricas s njima o tome?
a i ovisi s kim. s onima kaj su ostali "u matici serbiii" tesko ces naci zajdnicku temu o svetom anti...
ciljani uzorak mora biti u skladu s temom. inace nije dobar "ciljani uzorak". ili- je - ako si zlonamjeran.
LjutiBronxBomber kaže:
Ili jos gore, sama legalna obrana Hrvatske od agresora, smatra se "nacionalistickim," ili "zlocinackim."
Case closed.
Ne !
Nacionalističkim se smatra - kad kažeš da su svi Srbi agresori.
LjutiBronxBomber kaže:
.... Je li ocekujem da Srbi slave dan Drzavnosti? Jok, niposto. Ali ocekujem da oni PRIHVACAJU dan Drzavnosti RH, i da im ne pada vise na pamet da dignu oruzanu pobunu protiv vlastite zemlje.
Prvo, ni na prostorima zaraženim "ludim narodom" za oružjem nije krenulo više od trećine tzv. srpskog stanovništva.
Drugo - zašto onima koji su se posezanjem za oružjem i oružanim rušenjem REZULTATA VLASTITOG IZBORA I PONAŠANJA, ne bi trebalo više pasti na pamet da ponovno dignu oružanu pobunu protiv vlastite (!????) zemlje?
Jesmo li ih ono pozvali da brane svoju VLASTITU ZEMLJU!? Jesu li ono oni bili s druge strane, ili - tamo neki ... - iz Srbije!?
I u stvari traži onaj tko oprašta banditima i teroristima, nego - JOŠ, I JOŠ, I JOŠ ...!
iva1 kaže:
za sad..napsutili su tu ideju, al kako bi oni rekli, "do nove povijesne prilike"..a onda repriza...
I novog - O P R O S T A - naravno!
Bajki1 kaže:
Ne !
Nacionalističkim se smatra - kad kažeš da su svi Srbi agresori.
Bravo Bajki 1 - to je pravi hrvatski grijeh. No, - TKO JE TO U HRVATSKOJ, ILI NA PROSTORU EX. TUGE, ILI U EUROPI, ILI U SVIJETU, razlučivao miloševićeve sluge i kvislinge od srba, a da ne govorimo o srbima u Hrvatskoj.
Tako smo dobili onu kretensku situaciju, kad su mnogi tzv. hrvatski Srbi već, tijekom rata, prošli korz HV, pa su se pojavili neki drugi hrvatski Srbi, koji su HV krenuli služiti tek nakon Oluje, a onda i oni koji su stekli pravo da - u iduće tri (ili slično) godine ne služe vojni rok u toj istoj, i "svojoj" domovini. Ali, naravno - sve su tri grupacije tzv. hrvatski Srbi.
go2slep
01.04.2004., 20:02
demos kaže:
Tako smo dobili onu kretensku situaciju, kad su mnogi tzv. hrvatski Srbi već, tijekom rata, prošli korz HV, pa su se pojavili neki drugi hrvatski Srbi, koji su HV krenuli služiti tek nakon Oluje, a onda i oni koji su stekli pravo da - u iduće tri (ili slično) godine ne služe vojni rok u toj istoj, i "svojoj" domovini. Ali, naravno - sve su tri grupacije tzv. hrvatski Srbi.
Kretensku situaciju smo dobili čim smo počeli dijeliti stanovnike Hrvatske na Hrvate i Srbe, a ne na lojalne građane i ostale
SvogaTelaGospodar
01.04.2004., 20:56
LjutiBronxBomber kaže:
Navest cu ti jedan primjer koji me posebno smeta i boli, a to je napustanje i zapustanje Oltar Domovine na Medvedgradu.
a što tebe boli za oltar domovine na medvedgradu? u DR bio nisi. ak baš inzistiraš napravi si jedan oltar u bronxu i sve pet. onda juan lopez i ti možete svake nedelje odšetat sa kitom :D ...cvijeća u ruci....
matematicar
01.04.2004., 21:08
Bajki1 kaže:
Ne seruckaj već govori jasno kao odrasla osoba ! Ozbiljno !
Hahaha, a sto ti to znaci?
SvogaTelaGospodar kaže:
a što tebe boli za oltar domovine na medvedgradu? u DR bio nisi. ak baš inzistiraš napravi si jedan oltar u bronxu i sve pet. onda juan lopez i ti možete svake nedelje odšetat sa kitom :D ...cvijeća u ruci....
ma da znam svogatela da bi se ti rađe poklonio u Beogradu,sad ti to i nije neki problem ,ne treba ti ni viza za odlazak u pašaluk fino na autoput i za par sati si na terazijama ;)
revolution
01.04.2004., 21:14
matematicar kaže:
Hahaha, a sto ti to znaci?
znaci da oni kaj su odrasli citajuc aralicu i tudjmana nemaju bas "opneminded pogledek"....briefly to:D
matematicar
01.04.2004., 21:18
iva1 kaže:
slazem se...
Razlike izmedju tita i hitlera su samo formalne...
Covjece, bolje suti. Tada "zvucis" pametnije.
matematicar
01.04.2004., 21:21
SvogaTelaGospodar kaže:
:top: :s
matematicar
01.04.2004., 21:23
revolution kaže:
znaci da oni kaj su odrasli citajuc aralicu i tudjmana nemaju bas "opneminded pogledek"....briefly to:D
Ma nije problem sto su oni procitali te knige. Problem je sto ti isti ljudi nisu procitali nista osim toga.
matematicar kaže:
Ma nije problem sto su oni procitali te knige. Problem je sto ti isti ljudi nisu procitali nista osim toga.
najbolje je kad mi ovakvi poput tebe počnu prodavat pamet,odi tako načitan širit svoj svjetonazor svojim sunarodnjacima kojima je spaljivanje tuđih vjerskih objekata i kamenovanje ambasada skoro pa sportska diciplina
matematicar
01.04.2004., 21:36
gnom kaže:
najbolje je kad mi ovakvi poput tebe počnu prodavat pamet,odi tako načitan širit svoj svjetonazor svojim sunarodnjacima kojima je spaljivanje tuđih vjerskih objekata i kamenovanje ambasada skoro pa sportska diciplina
Ufff, jesam li ti to dirnuo u zivac? Bas mi je drago.
Isitina boli.:W
matematicar kaže:
Ufff, jesam li ti to dirnuo u zivac? Bas mi je drago.
Isitina boli.:W
to što ti u svom kozmo mozgu smatraš da si puno ili više od nekog pročitao dovoljno govori o tvom licemjerju
:W
Al bit će bolje ,valjda i u tvom pašaluku konačno osvane:D
matematicar
01.04.2004., 21:55
gnom kaže:
to što ti u svom kozmo mozgu smatraš da si puno ili više od nekog pročitao dovoljno govori o tvom licemjerju
:W
Al bit će bolje ,valjda i u tvom pašaluku konačno osvane:D
Isitina, mozda svane. Samo zaboravljas da se moj pasaluk zove Zagreb :w . U medjuvremenu cu da zivim negdje drugdje.
matematicar kaže:
U medjuvremenu cu da zivim negdje drugdje.
stvarno ,onda mora da si hrvatski pravopis učio u uradi sam izvedbi koja gadno vuče na srbštinu,al dobro ima vremena naučit ćeš
:)
možda kad pročitaš nešto od Aralice:B
matematicar
01.04.2004., 22:27
gnom kaže:
stvarno ,onda mora da si hrvatski pravopis učio u uradi sam izvedbi koja gadno vuče na srbštinu,al dobro ima vremena naučit ćeš
:)
možda kad pročitaš nešto od Aralice:B
Pa mogao bi me ti necem nauciti. Za pocetak, sto je to srbstina?
matematicar kaže:
Pa mogao bi me ti necem nauciti. Za pocetak, sto je to srbstina?
Inzistiraš?
evo npr hrvatski se piše "u međovremenu ću živjeti negdje drugdje "bez onog da ,
revolution
01.04.2004., 22:50
gnom kaže:
Inzistiraš?
evo npr hrvatski se piše "u međovremenu ću živjeti negdje drugdje "bez onog da ,
srbendo:B
e sad moj mali ulet..
cjepidlacis bespotrebno, gnome (nick tjah)
pa pol foruma ti tak pise ovdje...sve rvatine jedan veci od drugog/e
jezik nije vec odavno "relevantan cimbenik" prepoznatljivosti,kad vec hoces "prepoznati"
revolution kaže:
e sad moj mali ulet..
cjepidlacis bespotrebno, gnome (nick tjah)
pa pol foruma ti tak pise ovdje...sve rvatine jedan veci od drugog/e
jezik nije vec odavno "relevantan cimbenik" prepoznatljivosti,kad vec hoces "prepoznati"
ma dobro mislio sam i ranije ovo prekinut jer je rasprava postala zala za ludu kuću,tip je tražio primjer pa sam ga naveo
ne da mi se više besmisleno prepirat
vozdra matiša:W
matematicar
01.04.2004., 23:43
gnom kaže:
Inzistiraš?
srbendo:B
Pise se "...u medjovremenu..." ???? Wow, uistinu ne znam hrvatski pravopis. :B
A to sto pisem sa ono "da", dolazi od mog bivstvovanja u Americi.
Hmmm, neka i bude kao sto ti kazes, ali mi je nevjerovatno da mi pridikujes za tako nesto ovdje gdje pola ljudi ne zna razliku izmedju "dali" i "da li" kao i "jeli" i "je li".
gnom kaže:
neznam zašto bi nekom nesposobnom (bold-Žlzc) ili lijenom da se za sebe izbori država kao takva trebala davati priliku da živi na račun tuđeg rada
Samo na ovo želim skrenuti pažnju, da ne promakne tek tako u šumi razgovora o nacijama. Ne tvrdim da je to jedina jeziva stvar koja se da naći u ovoj raspravi. Nije čak ni usko vezano za topik, ali eto, koristim-priliku-da-ukažem... Normalno, postavlja se pitanje "Da li se on to samo loše izrazio?"; ne isključujem tu mogućnost, ali i zato apelujem na sve da obrate dovoljno pažnje na ono što pišu.
Danas pripadati jednoj naciji za veliki broj ljudi znači pripadati nogometnom klubu. Voliš taj klub zato što je on iz tvoga mjesta, poistovjećuješ se s njim i dat ćeš i život ako treba samo da bi on bio najbolji čak i ako znaš da je to daleko od istine.
Ljudi se poistovjećuju sa nacijom jer im treba osjećaj pripadnosti i osjećaj važnosti koji sami po sebi rijetki imaju. Uspjeti kao osoba teško je ta većinu ljudi ali kao nacija- uvijek se nađe netko tko će nam dignuti nos i omogućiti da tuđi uspijeh nekako ugradimo kao da je naš vlastiti. Postoje mnogi koji su veoma ponosni što žive u istoj državi, gradu, ulici ili zgradi s nekom poznatom osobom pa se time hvale. Meni se to čini potpuno blesavim i pomalo bolesnim pa se ne bih poistovjećivao s nekim koji nema nikakove veze sa mnom osobno. Kod nacije je slična situacija.
Svaki čovjek pripada nekoj naciji zato što je to sada tako, svi se negdje moramo popisati, postoje države i postoje nacije i mi se lijepo moramo odlučiti što ćemo biti. Rat je došao iznenada za većinu koja nije uopće o tome razmišljala i udario nas poput malja zahtjevajući da se opredijelimo. Tada smo svi imali jedno državljanstvo, ali se od nas, molim lijepo, zahtjevalo da ga mijenjamo. Ponekad nekome to baš i nije tako lako. Čovjek dugo živi u jednom uvjerenju i zaista treba imati dobar želudac da bi jedno tvrdo uvjerenje preko noći promijenio. Odjednom smo se sjetili nacije i bili spremni za nju poginuti kao što bi netko ginuo za Hajduk, Dinamo ili Zvezdu i mlatio svakog tko je protiv njegovog kluba.
Pripadnost naciji znači - jezik i kultura. A bolje se razumije Srbin iz Niša sa Hrvatom iz Duvna nego Hrvati iz Pule i Varaždina a svoju autohtonu kulturu poznajemo da te bog sačuva. Ne čitamo hrvatske pisce, ne idemo na kazališne predstave, ne gledamo hrvatske filmove, ne poznamo hrvatske slikare, ne znamo za hrvatske znanstvenike....
Ali političare jako dobro poznajemo i oni su naše najveće zvijezde od kojih učimo kako biti licemjeran, dvoličan, bahat i nekarakteran.
Svak dobronamjeran je ponosan kada netko tvoj nešto dobro napravi i sretan je zbog njega ili njih ,a ovi rušioci su onih zbog kojih se svaka nacija kojoj pripadaju - stidi ali ih se boji jer je očito da su svaki ali baš svaki put upotrijebljeni od političkih elita da naprave nered i da onda većinu drže na distanci.
go2slep
02.04.2004., 08:24
bubiša kaže:
Svak dobronamjeran je ponosan kada netko tvoj nešto dobro napravi i sretan je zbog njega ili njih ,a ovi rušioci su onih zbog kojih se svaka nacija kojoj pripadaju - stidi ali ih se boji jer je očito da su svaki ali baš svaki put upotrijebljeni od političkih elita da naprave nered i da onda većinu drže na distanci.
većina nacije ih se stidi, ali dio šmokljana koji znaju da ništa ne mogu postići sami, jer su nesposobni ili su kukavice, ili najćešće i jedno i drugo, i uz to imaju i mikro penis, u takvim rušiteljima vide svoje uzore
I dok god bude političara kojima takvi budu trebali i koji se budu vezali lancima zajedno s njima zbog svojih interesa, podržavli i pokrivali zločine, to će biti tako.
Kada vide da rušitelji nisu kažnjeni, nego nagrađeni i zadnji nesposobnjaković se može poistovjetiti s njima, jer vidi da mu za postati tako nešto nisu potrebne nikakve kvalitete, znanje, talent, niti bilo što, što su inače ljudske kvalitete
Žlzc kaže:
Samo na ovo želim skrenuti pažnju, da ne promakne tek tako u šumi razgovora o nacijama.
čuj žlzc ako si sebe prepoznao u gore navedenom to je tvoj problem,i sam vjerovatno znaš da je uvijek bilo popularno živjeti na račun tuđeg rada pogotovo u nekim sistemima koji su to omogućivali
slažem se da se ovo ne veže direktno na topic ali indirektno u svakom slučaju
go2slep kaže:
Kretensku situaciju smo dobili čim smo počeli dijeliti stanovnike Hrvatske na Hrvate i Srbe, a ne na lojalne građane i ostale
Na žalost, državljane R. H. već su stare vlasti dijelile na Hrvate i pripadnike "srpskog naroda u Hrvatskoj".
Tu je podjelu iskoristio Milošević, pretvarajući Prečane u Srbijance, a Tuđman ih je "zaboravio" pozvati u obranu svoje domovine Hrvatske, te tako barem - iz šaka miloševićevaca - spasiti ono što se još odupiralo njegovoj demagogiji.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.