View Full Version : Upis u gruntovnu?
navisok
24.03.2004., 10:08
Bok!
Kako treba izgledati prijedlog upisa nekretnine (stan u konkretnom slučaju) u gruntovne knjige?
Da li je dovoljno napisati: Predlažem upis stana na toj i toj čestici u zemljišne knjige na ime vlasnika. Ili treba neka veća filozofija?
Možda tko ima kakav primjer.
-arhivar-
24.03.2004., 12:59
Kod njih na kiosku ima za kupiti gotov obrazac posebno za stan koji je najlakse tamo ispunit. Mislim da traži broj čestice, uloška i koja katastarska općina. Navedeš da tražiš upis stana i na njemu upis prava vlasništva. Na kiosku uzmi i uplatnicu.
Ima nešto i ovdje:
http://www.opcinski-sud.hinet.hr/zk/index.html
Nije_me_briga
20.04.2004., 18:30
Zna li netko koliko se čeka na upis u gruntovnici? Hitno mi je i bitno, radi mi se o danima, jer želim izbjeći plaćanje ogromne interkalarne kamate. Danas sam predala zahtjev, a želim li izbjeći interkalarnu moram stan upisati do 29. travnja. Kolike su mi šanse da to i uspijem? Neki dobar savjet molim!!!!
:W
BILJEŽNIK
21.04.2004., 08:43
Nije_me_briga kaže:
Zna li netko koliko se čeka na upis u gruntovnici? Hitno mi je i bitno, radi mi se o danima, jer želim izbjeći plaćanje ogromne interkalarne kamate. Danas sam predala zahtjev, a želim li izbjeći interkalarnu moram stan upisati do 29. travnja. Kolike su mi šanse da to i uspijem? Neki dobar savjet molim!!!!
:W
Ovisi kakav upis trebaš. Banke su, uglavnom, povezane sa zemljišno-knjižnim odjelima, pa upis založnog prava traje kratko (u mom slučaju 3 dana).
BILJEŽNIK kaže:
Banke su, uglavnom, povezane sa zemljišno-knjižnim odjelima, pa upis založnog prava traje kratko (u mom slučaju 3 dana).
Ovo nije točno.
Banka ti da papire s kojima sam ideš upisivati založno pravo. Nisu povezani s gruntovnicom i ne požuruju takve stvari svojim putem.
Osim toga, u Zagrebu na upit o trajanju upisa založnog prava (hipoteke), odgovor je tipa: mjeseca dana.
Jednostavno je na tebi koliko brzo si u stanju to izvesti.
BILJEŽNIK
21.04.2004., 10:24
Hannah, ja to govorim iz svog iskustva od prije mjesec dana. Upis prijenosa vlasništva sam čekao tri mjeseca, a upis založnog prava tri dana, jer je odmah stavljen u postupak. Svi predmeti za upis založnog prava u korist banke su bili u posebnom fasciklu i rješavani su jednako brzo.
-arhivar-
21.04.2004., 10:46
Nekad nosiš sam i tražiš upis tereta a nekad to radi banka, ovisi o kojoj se banci radi.
U pravilu traje kratko, od 2-14 dana.
BILJEŽNIK kaže:
upis založnog prava tri dana, jer je odmah stavljen u postupak. Svi predmeti za upis založnog prava u korist banke su bili u posebnom fasciklu.
imam vlastitog iskustva pa zato kažem kakve odgovore dobiješ kad postaviš upit.
navodim ključne stvari iz tvog posta, a to je - odmah stavljen u postupak.
a kako se stvari stave u postupak odmah ?! ;)
-arhivar-
21.04.2004., 14:32
Koliko znam, krediti odnosno upisi tereta idu u hitno rješavanje automatski. Ne treba famozna požurnica, a rok od par dana do tjedan, dva ovisi o tome da li je nekretnina upisana u knjigu položenih ugovora (brža opcija) illi klasičnu zemljišnu knjigu. Rok je najčešće 7 dana. Ovih mjesec dana je vjerojatno fulala službenica. Možeš osobno provjeriti nakon dan-dva od predaje zahtjeva i vidjet ćeš da je spis u radu ili kod referenta ili kod suca. U gruntovnici jesu ludi ali s kreditima su brzi.
Nije_me_briga
21.04.2004., 22:53
Hvala svima na odgovorima. U petak idem vidjet kako se stvar odvija. Nadam se da ću upis založnog prava imati do sredine idućeg tjedna.
bradley
29.04.2004., 18:20
Tjah, ja sam predao prije 2 tjedna i predmet je sluzbeno
jos u obradi. Do referenta naravno nema sanse da dodjes...
Nije_me_briga
29.04.2004., 22:51
Upis založnog prava obavljen mi je za pet radnih dana, bez intervencija i požurivanja. Svi u gruntovnici bili su super ljubazni.
Ma brzo to ide. O kojih mjesec dana vi to pričate?! :eek:
Il' sam ja imala sreće pa naletila na turbo ljubaznu tetu? :misli:
Friško!
Mislim da neki mješaju dvije stvari..
Evo ja sam jučer bio u gruntovnoj.
Za upis vlasništva treba platiti 250 kn, ugovor, kopija domovnice i dva obrasca koja kupite kod njih. Na pitanje koliko to traje, žena odgovara 7-10 godina!!!!!
Može i brže ako ih svako malo gnjavite i zivkate, najbrža varijanta je ako znate nekog referenta onda to ide puno, puno brže...
Upis tereta na nekretninu ide brže jer to banka sređuje...unutar 2 tjedna.
buks28 kaže:
Friško!
Mislim da neki mješaju dvije stvari..
Evo ja sam jučer bio u gruntovnoj.
Za upis vlasništva treba platiti 250 kn, ugovor, kopija domovnice i dva obrasca koja kupite kod njih. Na pitanje koliko to traje, žena odgovara 7-10 godina!!!!!
Može i brže ako ih svako malo gnjavite i zivkate, najbrža varijanta je ako znate nekog referenta onda to ide puno, puno brže...
Upis tereta na nekretninu ide brže jer to banka sređuje...unutar 2 tjedna.
:eek:
Ma ja nisam upisivila nikakav teret na nekretninu, nego baš VLASNIŠTVO stana. I stvarno mi se čini nemoguće da to traje 7-10 godina... :rolleyes:
I ja sam ostao malo pafff..
Nazvao sam neke poznanike koji su u tom postupku kao i ja i potvrdili su mi isto. Naime, nakon predaje tih papira treba čekati mjesec dana da se to malo kod njih "kiseli", onda treba pisati požurnicu...onda zivkati i dolaziti...onda to dođe kod nekakvog šefa koji to potpisuje...onda to uzima referent....onda tek potpisuje, mislim, neki sudac...
Neslužbeno sam saznao da ako znate pravu osobu 100 eura rješava stvar u roku par dana.....
buks28 kaže:
I ja sam ostao malo pafff..
Nazvao sam neke poznanike koji su u tom postupku kao i ja i potvrdili su mi isto. Naime, nakon predaje tih papira treba čekati mjesec dana da se to malo kod njih "kiseli", onda treba pisati požurnicu...onda zivkati i dolaziti...onda to dođe kod nekakvog šefa koji to potpisuje...onda to uzima referent....onda tek potpisuje, mislim, neki sudac...
Neslužbeno sam saznao da ako znate pravu osobu 100 eura rješava stvar u roku par dana.....
Ja nisam nikog potplatila pa je to svejedno brzo bilo gotovo. Otišla sam sa svom potrebnom dokumentacijom i to predala. Jedini je problem bio što je i sestra suvlasnik stana pa je i ona tribala doć tamo sa osobnom iskaznicom. Tako da je ona sve to sredila kad je ponovno išla, al' to stvarno nije TOLIKO trajalo...
E pa to mene i buni..
Jedni govore da su to rješili tik-tak,a opet drugi da to traje godinama....
Za istu stvar u istoj ustanovi tolike razlike?!!??:mad: :eek:
-arhivar-
05.05.2004., 10:49
Tereti i njihova brisanja, promjene imena, adresa i sl. se upisuju brzo i bez požurnice dok se upisi vlasništva upisuju godinama ako se ne intervenira putem traženja požurnice. Zato kaj po zakonu spis može ići u rad tek po redoslijedu zaprimanja a to znači da se godinama čeka da redni broj spisa dođe na red. Osim ako se od suca traži požurnica za hitno rješavanje, tj. on svojim papirom odobrava (isključivo sudac predsjednik Odjela) da se određeni spis može prekoredno staviti u rad. Ispada da se nakon predaje čeka 1mjesec (kiseljenje) da se ide po pož. i onda još nekih mjesec do rješenja (ak štimaju papiri). Sve skupa oko 2 mj. u najboljem slučaju.
Spis ide nekak ovak: šalter(predaja)-sudac(pož.)-referent(rješavanje)-sudac(rješenje)-referent(upis rj. u knjige)-šalter(izdavanje izvadka).
A najveća sreća nastupa kad vam nekaj ne štima od papira...:mad: pa se lanac produži....
Sad ne znam kolko je pametno jednog u lancu "nagradit" za ubrzanje jer to, po meni, ništ ne garantira.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.