PDA

View Full Version : Sportovi - astrosimbolika

Fish 1968
20.03.2009., 20:04
http://i44.tinypic.com/259zrci.jpg

Ove zime sam gledala jednog vrhunskog skijaškog trenera kako se spušta niz padinu. Bila sam toliko zadivljena njegovim stilom skijanja.... imala sam dojam da on plovi, a ne skija. Kao da klizi po nekim svojim zamišljenim tračnicama, a u glavi mu svira neka "njegova melodija" koja ga vodi zamišljenom stazom. Takvu količinu fleksibilnosti i opuštenosti nisam puno puta vidjela u životu, on i cijelo njegovo tijelo je jednostavno bilo stopljeno s tim svojim skijama i svim onim prostorom ispred i iza sebe. I tada sam shvatila jednostavnu činjenicu.......da nikada neću tako skijati. :D

Samo skijanje je sport koji opisuje aspekt: Saturn-Neptun. Evo ukratko i zašto?

Skijanje je sport koji se odvija na vodi (Neptun) u krutom (zamrznutom) stanju (Saturn-led). Kod skijanja je iznimno važno biti opušten, fleksibilan, "gumast" (Neptun)....tj. oblikovati svoj položaj tijela i težište (Saturn) prema zahtjevima staze (Saturn). U biti cijela priča skijanja se svodi na pravilno i pravovremeno prebacivanje težine (Saturn) tijela obzirom na zahtjeve staze (Saturn). Skijanje traži max. prilagodljivost (Neptun), ali ono što je još bitnije.....ono traži potpuno prepuštanje i povjerenje (Neptun), jer tek kada se čovjek prepusti tom klizavom terenu (Neptun) da ga vodi, on tada ne skija nego zapravo je on taj koji ledom - plovi....

S T E L I U M
21.03.2009., 12:43

Samo skijanje je sport koji opisuje aspekt: Saturn-Neptun.

Nije ni cudo sto me gotovo nikako ne privlaci iako sam kroz
posao napravio nekih 50000 pari skija i isto toliko snowboarda. :)

Nego sta reci o najboljem sportu iz moje perspektive-basketu:

http://www.youtube.com/watch?v=bnlb7eLbjGE&feature=related

Po mojoj procjeni u igri su Mars(eksplozivnost), Uran(lucidnost, visina)
i Merkur(okretnost i spretnost).

amstaff
21.03.2009., 14:24
[QUO

meni se jako sviđa kajak na brzim rjekama i padobranstvo.jel možeš nešto o tome reči??

cici mici
21.03.2009., 18:59
a što je s trčanjem .. kratke staze i marton recimo :)

Fish 1968
22.03.2009., 00:17
Samo da napomenem da je ovo topic sporta kao pojedinačne discipline (sam za sebe), a ne sportaša (ljudi) koji se bave određenim sportom. Za same sportaše u globalu je najvažnija planeta Mars jer svaki sport zahtjeva izniman fizički napor.

O sportašima je pisano na temi profesije, ovdje (http://www.forum.hr/showpost.php?p=10834815&postcount=8) i ovdje (http://www.forum.hr/showpost.php?p=18178241&postcount=179), no....u biti može se reći da za određeni sport osim "sportaških aspekata" vrhunski sportaš treba imati u karti vidljiv sport kojim se bavi (kroz planetu koja taj sport predstavlja u najvećoj mjeri). Zato ne bi bilo loše staviti karte poznatih sportaša uz određeni sport da bi se mogla vidjeti i karakteristična vrsta sporta u njegovoj karti.

Fish 1968
22.03.2009., 00:17
meni se jako sviđa kajak na brzim rjekama i padobranstvo.jel možeš nešto o tome reči??
Oba dva sporta koja si nabrojio spadaju u neku ruku u adrenalinske sportove (jak Mars).

Nekada davno kada su ljudi počinjali masovno putovati avionom uredno je pored svakog sjedala bila vrećica jer bi ljudima redovito pozlilo tokom leta u avionu. Zato jer i sama "ideja" letenja ljudima nije u potpunosti "sjela". No danas kada su ljudi na jednom globalnom nivou u potpunosti prihvatili pojam letenja čovjeka (Uran).....iako je vrećica još uvijek tu, rijetko netko riga u avionu. Ipak je moderno doba, doba vodenjaka danas Tu. :)

Slično je i s padobranstvom, ono je nekada bilo prava rijetkost, prava avantgarda, pače nije ni imalo status sporta, dok danas u 21. stoljeću (tkz. modernom dobu) pripada u red posve "normalnih" i sigurnih sportova (mislim, danas...ima puno luđih stvari od skakanja padobranom :D).

Padobranstvo u sebi sadrži jedan od najstarijih i najsnažnijih čovjekovih arhetipskih mitova...mit o letenju. Čovjek je od davnih dana razmišljao kako bi se mogao vinuti u visine jer bivanjem u visinama on čovjek je vjerovao da će ga ta "krila" približiti Suncu, Mjesecu, zvijezdama i....bogovima. Zato je za samog čovjeka let oduvijek predstavljao s jedne strane vid potpune slobode i nesputanosti, ali i ambicije koja ga tjera prema višem i većem – "bogu" samom.

Danas, iako je taj čovjekov san o letu postao stvarnost, a avioni i razne letjelice svakodnevno prelijeću kopna i mora, lete svemirom čak....međutim sam taj mit o letenju za čovjeka na jednom nesvjesnom nivou još uvijek predstavlja simbolički znak potpune slobode i neovisnosti. Ali i ambicije samouvjerenosti, jer vinući se u visine čovjek sada zna da je jedini Bog ustvari njegova sloboda.

Zato ljudi koji u sebi imaju poriv za letenjem, padobranstvom i sl. "zračnim aktivnostima"...to su ljudi koji ustvari imaju poriv za oslobađanjem, oslobađanjem od nekih zabrana koje ih sputavaju (Saturn) unutar njih samih. A oni se u biti žele izdignuti izvan vlastitih mogućnosti (Uran je simbolički uvijek težnja za onim "iza" ograničenja, "iza" Saturna). Zato ako imaš poriv za padobranstvom onda prije svega potraži u svojoj karti poriv za oslobađanjem (Uran) od onog što te ustvari sputava (Saturn) da poletiš u visine..... ;)

Fish 1968
22.03.2009., 00:20
Padobranstvo:

http://i41.tinypic.com/33cpyjk.jpg

Padobranstvo je Uranov sport. Baš kao što je ronjenje Neptunov jer ronioc kada roni on je čovjek-riba, a kada je u moru gleda svijet iz riblje perspektive. Tako je i padobranac čovjek-ptica, a kada je u zraku onda gleda svijet iz ptičije perspektive. :)

Samo padobranstvo pripada redu adrenalinskih sportova (jak Mars) koji u sebi sadrže puno izazova (astrološki - vatre). Padobranstvo daje snažan doživljaj prostora i nepreglednog prostranstva (Jupiter), no bez obzira na današnju sigurnost u zraku uvijek stoji ono standardno pitanje: "...što ako ti se ne otvori padobran?" (padobran je uvijek pitanje povjerenja - a to je Neptun).

skorpija_strela
22.03.2009., 01:48
ja bih volela da skacem al se bojim
Ma vagi u 9 120 Ur u strelcu u 12
ipak je ovaj Mars kukavica
ali ko zna:ne zna:

mozda skupim hrabrost
jer me nesto vuce:moli:

S T E L I U M
22.03.2009., 08:35
Zato ne bi bilo loše staviti karte poznatih sportaša uz određeni sport da bi se mogla vidjeti i karakteristična vrsta sporta u njegovoj karti.

Egzaktni radix jednog od najboljih basketasa svih vremena:

http://img10.imageshack.us/img10/5907/jordanradix.jpg

kaktus-car
22.03.2009., 09:31
primjetio sam da su puno nasih napadača ribe; dado prso, eduardo da silva, mirza dzomba, niksa kaleb....

12.kuća
23.03.2009., 22:49
... bi li netko napisao što se i kojim redoslijedom prati u natalu kada je u pitanju vrsta sporta ili tjelesne aktivnosti osobi srodna, odgovarajuća? Koja područja života - kuće, koje planete i koji aspekti?

Saradonija
26.03.2009., 14:20
Zato ljudi koji u sebi imaju poriv za letenjem, padobranstvom i sl. "zračnim aktivnostima"...to su ljudi koji ustvari imaju poriv za oslobađanjem, oslobađanjem od nekih zabrana koje ih sputavaju (Saturn) unutar njih samih. A oni se u biti žele izdignuti izvan vlastitih mogućnosti (Uran je simbolički uvijek težnja za onim "iza" ograničenja, "iza" Saturna). Zato ako imaš poriv za padobranstvom onda prije svega potraži u svojoj karti poriv za oslobađanjem (Uran) od onog što te ustvari sputava (Saturn) da poletiš u visine..... ;)

Odlična tema:top: a šta je s onima koji se bave streljaštvom? Gledajući takvom logikom, za čim sam onda ja imala podsvjesni poriv dok sam se bavila tim, za ubijanjem?

Žulaj
26.03.2009., 15:04

Samo skijanje je sport koji opisuje aspekt: Saturn-Neptun. ....

onda podhitno moram u kupovinu skija :D

a freeclimbing?

a padobranstvo, oduvijek me privlači i skakanje i letenje, a saturn mi gazda :misli:

Fish 1968
26.03.2009., 15:45
Odlična tema:top: a šta je s onima koji se bave streljaštvom? Gledajući takvom logikom, za čim sam onda ja imala podsvjesni poriv dok sam se bavila tim, za ubijanjem?
Podsvjesni poriv za ubijanjem je u simbolici Plutona. :)

No...evo astrološkog pogleda na streljaštvo:

http://i44.tinypic.com/4fxzb7.jpg

Streljaštvo je natjecateljski sport koji razvija umijeće pogađanja pokretnih i nepokretnih meta korištenjem različitih vrsta oružja, i to specifično različitih tipova pušaka i pištolja.

Mislim da je kod streljaštva u prvom planu taj neki poriv (konjunkcija), izazov (kvadrat) da se pogodi točan cilj (Merkur - Mars). A u pozadini cijele simbolike jest i izbor sredstva, tj. puške, pištolja što su redom vatrena oružja primarno namjenjena za ubijanje (Mars).

Tako da u sportu streljaštva (ne streličarstva) ima puno Marsa (metak, vatreno oružje, pucanj, sam taj miris čelika u zraku :D) i Merkura (točnost)....ono i jest u osnovi natjecanje u pogađanju metkom. Ali za vrhunske rezutate u streljaštvu važan je i Saturn (konačnost, hladnokrvnost, striktnost pogađanja) jer je upravo Saturn taj koji je potreban da bi se mogao zaustaviti trenutak u vremenu....da bi se mogao zaustaviti dah i "zamrznuti stav". No bitan je i znak strijelca jer baš on u svojoj prirodi sadrži poriv i težnju za pogađanjem cilja. :)

Dragonfly
26.03.2009., 17:38
A aikido? :cerek:

Tj. općenito tradicionalne borilačke vještine i ljubav prema oštrici unutar njih (bokken, katana).

Hvala !

SmoothOperatress
26.03.2009., 18:15
A aikido? :cerek:

Tj. općenito tradicionalne borilačke vještine i ljubav prema oštrici unutar njih (bokken, katana).

Hvala !

Za borilacke je zapravo mozda i najizrazeniji Uran - zelja za oslobadjanjem i prelazenjem svojih granica, fizickih i mentalnih...naisla sam svojevremeno na jedan odlican text o povezanosti borilackih i astrologije na netu, pokusat cu ga iskopat..iza toga je pretpostavljam i jace pozicioniran Mars i Sunce, a i Saturn jer bez discipline nema nis:D

amstaff
26.03.2009., 19:01
[
ja mislim da je aikdo vjerovatno privlačan svima sa marsom u škorpionu.
to je obrambena disciplina koja nema elemente napada u sebi.stvar je u tome da neprijateljev napad i silu iskoristiš tako da njega povrijediš onoliko koliko te on žestoko napao.sta se točno i podudara sa tim položajem marsa.on upija neprijateljev bjes i od tud mu snaga,zato ljudi sa tim položajem jednostavno ne mogu povrijediti slabije od sebe.meni je to oduvijek bilo najdraža borilačka vještina jer u sebi ima i elemente duhovnosti i prelaženja psihičkih prepreka koje su u aikidu bitne.bitno je da vjeruješ da možeš i onda češ stvarno i moči,to je srž aikida.njego plemetinost se upravo vidi u tom poštenju borbe.koliko si napadnut toliko i vratiš!!!

Saradonija
26.03.2009., 23:57
Podsvjesni poriv za ubijanjem je u simbolici Plutona. :)
Onda s obzirom na prilično jak utjecaj Plutona u mom natalu dobro je dok je podsvjesno:D Jel postoje neki Plutonski sportovi...šta bi tu spadalo, 'sportski' lov, koliko to uopće jest sportski...

No...evo astrološkog pogleda na streljaštvo:
Streljaštvo je natjecateljski sport koji razvija umijeće pogađanja pokretnih i nepokretnih meta korištenjem različitih vrsta oružja, i to specifično različitih tipova pušaka i pištolja.
Mislim da je kod streljaštva u prvom planu taj neki poriv (konjunkcija), izazov (kvadrat) da se pogodi točan cilj (Merkur - Mars). A u pozadini cijele simbolike jest i izbor sredstva, tj. puške, pištolja što su redom vatrena oružja primarno namjenjena za ubijanje (Mars).
Tako da u sportu streljaštva (ne streličarstva) ima puno Marsa (metak, vatreno oružje, pucanj, sam taj miris čelika u zraku :D) i Merkura (točnost)....ono i jest u osnovi natjecanje u pogađanju metkom. Ali za vrhunske rezutate u streljaštvu važan je i Saturn (konačnost, hladnokrvnost, striktnost pogađanja) jer je upravo Saturn taj koji je potreban da bi se mogao zaustaviti trenutak u vremenu....da bi se mogao zaustaviti dah i "zamrznuti stav". No bitan je i znak strijelca jer baš on u svojoj prirodi sadrži poriv i težnju za pogađanjem cilja. :)

Imam Me0Ma u Ovnu, sve u trigonu s Jupiterom. Što se tiče Saturna, on je 150 s Marsom - preslab aspekt za vrhunske rezultate...
A šta je s izborom oružja? Šta su pištolji, a šta puške?

Dragonfly
27.03.2009., 01:38
Za borilacke je zapravo mozda i najizrazeniji Uran - zelja za oslobadjanjem i prelazenjem svojih granica, fizickih i mentalnih...naisla sam svojevremeno na jedan odlican text o povezanosti borilackih i astrologije na netu, pokusat cu ga iskopat..iza toga je pretpostavljam i jace pozicioniran Mars i Sunce, a i Saturn jer bez discipline nema nis:D

Super, ako nađeš, linkaj! :) :s

Kod mene je situacija mars u jarcu konj. jupiter u vodenjaku, pluton konjukcija ascedent, saturn trigon uran, mars trigon pluton, jupiter trigon pluton, mars trigon ascedent, a podznak mi je u djevici.
Inače ono malo kaj sam pitala ekipu koja sa mnom trenira, dosta njih ima naglašenu djevicu (bilo znak ili podznak) i naglašene vatrene znakove.

ista
27.03.2009., 09:18
ja bih volela da skacem al se bojim
Ma vagi u 9 120 Ur u strelcu u 12
ipak je ovaj Mars kukavica
Pa i moj sirotan je u Ribama :zubo:, pa sam rekla sebi da ću od prvih velikih para da skačem padobranom, a to sam i uradila :cerek:. Šta će ti jak Mars, meni skakanje uopšte nije uzbudljivo na marsovski način, nego čak romantično :zubo:. Dakle, nešto mora da me ispunjava da bih poželela da to uradim - Mars u Ribama. Istaknut Uran svakako budi želju za oslobađanjem. Recimo, kome MC po sistemu jednakih kuća padne u 11. kuću, on voli te uranovske poslove - skakanje, letenje i to :cerek:.

Meni uopšte nije jasno (Ne0So) zašto se neko plaši da mu se neće otvoriti padobran. Ako se ne otvori (šanse su minimalne), to je svakako najlepša smrt na svetu (za mene bar) :).

Možda bi se tvoj Mars aktivirao ako bi kostim i padobran bili dizajnirani po tvom ukusu (Vaga) :zubo:

Za ove rogate Jarčeve što komentarišu da im se sviđa padobranstvo - Jarac voli visinu više nego išta :).

Skijanje mi je baš ružno i dosadno, čudno za Jarca, ali eto...

Žulaj
27.03.2009., 12:20
Za ove rogate Jarčeve što komentarišu da im se sviđa padobranstvo - Jarac voli visinu više nego išta :).

Skijanje mi je baš ružno i dosadno, čudno za Jarca, ali eto...

da ali ne voli da mu se izmakne tlo pod nogama :ne zna:

ista
27.03.2009., 12:59
da ali ne voli da mu se izmakne tlo pod nogama :ne zna:A taj strah treba da prevlada, jer niko drugi ne može da mu izmakne tlo, već samo on to sebi može učiniti ukoliko je nesmotren :). Uostalom, niko nije bolje od Saturna naviknut na padanje :kava:.

Fish 1968
27.03.2009., 18:01
Onda s obzirom na prilično jak utjecaj Plutona u mom natalu dobro je dok je podsvjesno:D Jel postoje neki Plutonski sportovi...šta bi tu spadalo, 'sportski' lov, koliko to uopće jest sportski...
Uopće se ne mogu sjetiti niti jednog koji bi se mogao povezati s Plutonom. A mislim da znam i zašto je tako...zato jer je uništenje (Pluton) nešto što se kao što veliš u potpunosti kosi s samim pojmom sporta.

U osnovi riječ sport je nekada označavala igru i zabavu, dok se danas pod tim pojmom podrazumjeva fizička ili mentalna aktivnost koju čovjek izvodi po utvrđenom skupu pravila, u cilju natjecanja sa protivnikom ili protivničkim timom, uz primjenu propisanog sistema bodovanja na osnovu kojeg se utvrđuje pobjednik.

No osim ove "definicije" sporta u kojoj je istaknuto da sportaša karakterizira dobra igra ima još jedna stvar jako važna za sport. To je tkz. moralna vrijednost sporta. Jer s jedne strane sport ima te svoje jasno vidljive vanjske vrijednosti: oslobađanje velike količine energije bez opasnosti destrukcije, učinak socijalne homogenizacije kroz timski sport, itd.....dok je s druge strane temeljna odrednica sporta, taj tkz. "viši cilj": sport mora biti fer-plej igra jer u protivnom nije sport.

Dakle, cilj igre jest pobjeda, no fer-plej je dio i pretpostavka, uvjet igre, pa i pobjede. Tako da astrološki gledano u osnovi pravog sportaša uvijek opisuje znak strijelca/Jupiter jer taj znak ujedinjuje ekspanzivnu vatru, rizik igre i fer plej igru. :)
A šta je s izborom oružja? Šta su pištolji, a šta puške?
Sva vatrena oružja su predstavljena Marsom. No kako unutar oružja ima puno različitih podvrsta, tako i tu samu vrstu oružja dodatno opisuje aspekt s drugom planetom.

Pa tako npr. kod puške snajper sama riječ dolazi od eng. riječi sniper što znači odličan strijelac, onaj koji odlično vlada vještinom pogađanja.....snajper karakterizira optika koja je ugrađena da bi se točnije naciljalo, tj. pogodio cilj. Zato snajper može precizno pogoditi metu čak i ako je jako daleko od cilja, čak i ako se cilj ne vidi prostim okom. Snajper je taj koji je izrađen da pogađa metu u daljini (Jupiter), sa što manje municije, pače jednim metkom (strijelac). Nema kod njega rafalnog pucanja kao npr. kod mitraljeza.

Daklem, znak koji opisuje usmjerenost na cilj u daljini jest znak strijelca, tj. planeta Jupiter, pa je i snajper Mars-Jupiter. No puška je i općenito Mars – Jupiter, jer je u odnosu na pištolj dalekodometna (cilja "prema daljinama").

Kod pištolja je u odnosu na pušku u prvom planu neposrednost, brzina djelovanja, ta neka hitrost, okretnost i naglost u opaljivanju i rukovanju (rukovanje jednom rukom)....pa je puška Mars-Jupiter, a pištolj Mars-Uran.

Saradonija
27.03.2009., 18:22
Uopće se ne mogu sjetiti niti jednog koji bi se mogao povezati s Plutonom. A mislim da znam i zašto je tako...zato jer je uništenje (Pluton) nešto što se kao što veliš u potpunosti kosi s samim pojmom sporta. .
E sad sam se nečeg sjetila. Davno sam gledala neki film, gdje je bila neka grupa ljudi 'lovci na glave' il štagod već, bogatuni kojima je smisao zabave i 'sport' bio ubijati druge ljude. To bi bio Pluton. Odvratno. I tako bi se svi skupili izabrali neku osobu i pobjednik je bio onaj tko ga prvi upuca. S tim da bi prvo oteli tu osobu, objasnili mu šta se dešava, dali mu prednost da pobjegne i igra bi počela. Morbidno.

Sva vatrena oružja su predstavljena Marsom. No kako unutar oružja ima puno različitih podvrsta, tako i tu samu vrstu oružja dodatno opisuje aspekt s drugom planetom.
Pa tako npr. kod puške snajper sama riječ dolazi od eng. riječi sniper što znači odličan strijelac, onaj koji odlično vlada vještinom pogađanja.....snajper karakterizira optika koja je ugrađena da bi se točnije naciljalo, tj. pogodio cilj. Zato snajper može precizno pogoditi metu čak i ako je jako daleko od cilja, čak i ako se cilj ne vidi prostim okom. Snajper je taj koji je izrađen da pogađa metu u daljini (Jupiter), sa što manje municije, pače jednim metkom (strijelac). Nema kod njega rafalnog pucanja kao npr. kod mitraljeza.
Daklem, znak koji opisuje usmjerenost na cilj u daljini jest znak strijelca, tj. planeta Jupiter, pa je i snajper Mars-Jupiter. No puška je i općenito Mars – Jupiter, jer je u odnosu na pištolj dalekodometna (cilja "prema daljinama").
Kod pištolja je u odnosu na pušku u prvom planu neposrednost, brzina djelovanja, ta neka hitrost, okretnost i naglost u opaljivanju i rukovanju (rukovanje jednom rukom)....pa je puška Mars-Jupiter, a pištolj Mars-Uran.
Ma snajper je genijalan, nemožeš fulat. Al s druge strane nije neka fora jer je slab izazov. I pretpostavljala sam za puške da su MA/JU jer su mi draže od pištolja, s obzirom da imam taj aspekt natalno, a nemam MA/UR.
S druge strane, pištolj držiš u ruci, a to je Merkur, a moj Merkur u padu u Ribama ne puca dobro iz pištolja, jer su Ribe nestabilne. Na 25m fulala cijelu metu, kamoli pogodila cilj. Tako da za pucanje iz pištolja važan je stabilan Merkur.
Što se tiče rafalnog pucanja, bezveze. Puno halabuke i gomila uzaludno potrošenih metaka. Mislim da je tu bitan položaj Marsa. Iako ne znam gdje bih ga smjestila. Možda Ma u zraku....
Hvala na detaljnom objašnjenju:)

diki
29.03.2009., 12:42
[
ja mislim da je aikdo vjerovatno privlačan svima sa marsom u škorpionu.
to je obrambena disciplina koja nema elemente napada u sebi.stvar je u tome da neprijateljev napad i silu iskoristiš tako da njega povrijediš onoliko koliko te on žestoko napao.sta se točno i podudara sa tim položajem marsa.on upija neprijateljev bjes i od tud mu snaga,zato ljudi sa tim položajem jednostavno ne mogu povrijediti slabije od sebe.meni je to oduvijek bilo najdraža borilačka vještina jer u sebi ima i elemente duhovnosti i prelaženja psihičkih prepreka koje su u aikidu bitne.bitno je da vjeruješ da možeš i onda češ stvarno i moči,to je srž aikida.njego plemetinost se upravo vidi u tom poštenju borbe.koliko si napadnut toliko i vratiš!!!
wow, zanimljivo gledište. :top:
moj ma je u škorpionu i trenirala sam aikido, doduše, kratko, ali svejedno bilo mi je jako zanimljivo dok je trajalo. :mig:
prvo što me privuklo jest upravo činjenica da ta borilačka vještina nema elemente napada u sebi. :top:
čini mi se da ma u škorpionu doista akumulira, kako vlastiti, tako i bijes drugih ljudi i zapravo, dok mi je u jednu ruku interakcija napad-obrana zanimljiva, u drugu ruku odbija me jer naposlijetku, i to je neka vrsta borbe u kojoj gledaš kako da ostaneš na nogama, a mislim da se prevladavanje tolike žestoke energije u sebi najbolje postiže individualnim radom. u tu svrhu svakako ističem tai chi. :)

Dragonfly
29.03.2009., 15:18
Hm, moram se malo osvrnuti na ove navode aikida i akumuliranja tuđeg bijesa i napada na vlastitu korist i principa "koliko ti mene, toliko ja tebe" jer mislim da to baš i nije tako.

Aikido ne akumulira tuđi bijes i ne odgovara proporcionalno na njega, nego preusmjerava i neutralizira uz konstantnu kontrolu.
Aikidoke na višem stupnju uopće ozbiljno ne ozlijeđuju onog koji je napao - svejedno koliko ovaj žestoko napao, nego ga samo imobiliziraju.

U prvom redu je to disciplina dinamične koordinacije kao što mu i ime govori - metoda ili način (do) koordinacije ili harmoniziranja (ai) mentalne ili duhovne (ki) energije gdje je užasno bitna stabilnost čiji centar je smješten u donjem dijelu trbuha (hara) te se iz te točke kreće u svim smjerovima.

Onaj koji napada izlazi iz centra svoje vlastite ravnoteže, a napadnuti koristi taj disbalans kontrolirano preusmjeravajući silu napadača oko svog centra ravnoteže do konačne imobilizacije tj. neutralizacije iliti vraćanja stvari "u ravnotežu" prije početka napada. :D

Sad, s obzirom da u aikidu nema natjecanja, pitanje je da li je to uopće sport?

Generalno gledano, prema definiciji obzirom na to da nema sustava bodovanja prema utvrđenim pravilima i proglašavanja pobjednika, nije.
No s druge strane prisutna je konstantna "borba" i natjecanje, a ono se odvija jedino i isključivo unutar onog tko ga prakticira neovisno o broju i vrsti "vanjskih napadača".

Bolji od tebe
29.03.2009., 21:27
Zaboravite na mukotrpne treninge, odricanje i volju, važno je biti rođen u pravom horoskopskom znaku. Britanski statističar Kenneth Mitchell proučavao je Igre od 1896., i zaključio da je sve u zvijezdama.

On je otkrio ''Riba efekt'', jer je dokazao da 30 posto više od bilo kojeg znaka u vodenim sportovima uzimaju medalje.

U povijesti Igara najuspješniji znakovi su: Jarac, Vodenjak i Ovan jer imaju više zlata od bilo kojeg drugog znaka.

Dvije od tri zlatne medalje u sablji na Igrama pripale su Škorpionima, dok ako skačete s motkom trebate biti Bik.

Britanski statističar je sve to objasnio u knjizi, a da nije pisao naklapanja iza njega stoji 33 godine rada na statistici.

Fish 1968
09.04.2009., 22:10
a što je s trčanjem .. kratke staze i marton recimo :)
http://i41.tinypic.com/25qrz48.jpg

Maraton je najduža trkačka atletska disciplina. Maratonska utrka se standardno izvodi na dionici od 42,195 km (od 1921. godine odlukom Međunarodne atletske federacije). Legenda kaže da sam naziv potječe iz trke grčkog vojnika Filipida, koji je trčao od polja Marathona do Atene da bi objavio pobjedu grčke vojske nad Perzijancima. Prema toj povijesno nepotvrđenoj priči neposredno nakon što je stigao u Atenu od napora je preminuo. Općenito se maraton smatra najtežom atletskom disciplinom, ali i jednom od najtežih sportskih disciplina uopće.

Trčanje je kao sportska disciplina primarno vezano uz jedan znak - znak strijelca. Osim što se trči na otvorenom prostoru (Jupiter) i što znak strijelca vlada bedrima....u samoj simbolici tog zodijačkog znaka je čovjek-konj (a taj ima i par rezervnih nogu :D). Trčanje kao disciplina traži tu neku vrstu skladnog tempa u pokretima nogu (galop). Ali i vatrenu eksplozivnost, no ne onu napadačku, borbenu kakvu npr. posjeduje znak ovna, već prije onu koja je vezana uz fizičku pokretljivost i slobodu pokreta u prostoru kakvu ima znak strijelca. Nadalje, upravo znak strijelca (Jupiter) je vezan uz potrebu da se ostvari cilj, po mogućnosti neki zahtjevniji, uzvišeniji...i upravo ta potreba mu daje smionost, vjeru u pobjedu i ostvarenje cilja. Zbog svega navedenoga za trčanje je općenito dobar Mars u vezi s znakom strijelca.

No kod maratona je osim "eksplozivne nožne pokretljivosti" (Marsa tipa strijelca) izražena dugotrajna izdržljivost. Tj. maratonce karakterizira izdržljivost na duge pruge kojom se iscrpljuju do apsolutnog limita fizičke izdržljivosti, a pored fizičke spreme traži se i ona mentalna pribranost kojom osoba mora biti u stanju suočiti se sa tako zahtjevnom i teškom disciplinom kao što je maraton. Budući da sve što ima veze s dugim stazama, dugotrajnošću i kontinuitetom ima veze s Saturnom.....maratonca u prvom redu opisuje aspekt Mars – Saturn vezan uz vatreni element strijelca.

Upravo jaka veza Marsa i Saturna govori o tome da je čovjekova fizička i poduzetnička energija (Mars) podvrgnuta redu i disciplini (Saturn). Pokazuje da je osoba u stanju svoju fizičku spremu (Mars) usmjeriti prema zahtjevnom, konkretnom i dugotrajnom cilju (Saturn) što je posebno izraženo kod maratonske utrke. Taj aspekt je tjera da uvijek prihvaća teži (Saturn) i jači izazov (Mars) jer i samu snagu ovdje nadahnjuje izražavanje "limita patnje" te je čini još nepokolebljivijom, neistrošivijom i neiscrpnijom. Jači Mars nosi više povjerenja u vlastite snage (impulzivnost), a jači Saturn veću istrajnost (maratonac). Isti tip energije sadrži Mars u znaku jarca, znaku svoje egzaltacije. Osim ovoga Saturn je vidljiv i u fizičkom izgledu maratonaca, maratonci su redom mršavi, žilavi, skoro pa kost i koža jer dugotrajna izloženost (Saturn) naporu (Mars) trčanja (strijelac) iscjedi sve sokove iz maratonca (Saturn) :D

Još nekoliko bitnih stavki.....astrološki gledano trčanje je vezano uz otvoreni prostor s puno arije što bi rekli dalmatinci... pa je zračni element kod tog sporta uvijek naglašen. Također fizička i moralna izdržljivost je povezana sa fiksnom kvalitetom, posebno izraženoj u znaku škorpiona pa je ta energija poželjna. I na kraju....općenito je kod atletičara važan položaj i aspekti planete Merkur jer je nosioc koordinacije mozak-tijelo.

Kod trčanja na kratke staze traži se brzina i eksplozivnost na kraće rute. Zato je dobar položaj Marsa u vezi s simbolikom strijelca (trčanje) u skladnom aspektu (i konjunkcija) s Uranom. Jer upravo takav Mars koji dodiruje Uran u sebi sadrži veliku nestrpljivost i želju da što prije u vremenu ostvari sebe (Uran – "prije vremena"). On omogućuje brzinsko, hitro djelovanje pa samim time omogućuje i osobi da ostvari cilj "na brzinu". On osigurava izravnu akciju, impulsivnost i eksplozivnost, a isti tip energije je sadržan i u Marsu u znaku vodenjaka. Također kod trkača su izraženi početni stupnjevi kardinalnih znakova.

Fish 1968
09.04.2009., 22:24
Evo i dvije natalne karte poznatih Etijopijskih maratonca, obojice rođenih u vatrenom Sunčanom znaku:

• Abebe Bikila:

http://i39.tinypic.com/23j3jt2.jpg

Bikila je jedan od najpoznatijih maratonaca, osvojio je dvije zlatne Olimpijske medalje, u Rimu 1960. i Tokiu 1964. godine. Zanimljivo je da je prvu Olimpijsku pobjedu u Rimu osvojio trčeći bos, navodno je tako navikao trčati, te se nije dobro osjećao prilikom trčanja u bilo kakvoj obući. U natalnoj karti Bikile ističe se Yod - Prst Božiji s žarišnim Saturnom, te Jupiterom i Marsom u sekstilu koji mu rade inkonjunkcije. Na žalost Bikila je nedugo nakon svojih Olimpijskih pobjeda doživio saobraćajnu nesreću 1969. godine nakon koje je ostao paraliziran od pojasa na dolje. 1973. godine je od komplikacija uzrokovanih tom ozljedom i umro.

Abebe Bikila - natalna karta (http://www.astrotheme.com/portraits/hKgGP6jy6P4t.htm)

• Haile Gebrselassie :

http://i42.tinypic.com/2lsa1bo.jpg

Haile Gebrselassie je legendarni etiopijski trkač na srednje i duge pruge. Rođen je u siromašnoj obitelji s puno djece, svaki dan je trčao deset kilometara do škole i natrag što ga je već od ranog djetinjstva odredilo za bavljenje atletikom, a svoj prvi maraton otrčao je sa 16 godina u Addis Abebi. Haile ima Mars u znaku vodenjaka u konjunkciji s Jupiterom (trčanje), te veliki trigon između Marsa, Saturna i Urana.

Haile Gebrselassie - natalna karta (http://www.astrotheme.com/portraits/aqfMHSwdWHBS.htm)

Fish 1968
14.04.2009., 00:18
Nego sta reci o najboljem sportu iz moje perspektive-basketu:

http://www.youtube.com/watch?v=bnlb7eLbjGE&feature=related

Po mojoj procjeni u igri su Mars(eksplozivnost), Uran(lucidnost, visina)
i Merkur(okretnost i spretnost).
http://i42.tinypic.com/sm85ub.jpg

Košarka je sport u kojem dvije momčadi sastavljene od pet igrača pokušavaju ostvariti što više bodova ubacivanjem lopte kroz obruč koša pod organiziranim pravilima. Kada se to dogodi govori se o pogodku - košu.

Košarka je sport u astrološkoj simbolici Sunca. To je zato jer je košarka u prvom redu timski sport (pet igrača) koji za razliku od trčanja gdje se traži ta neka vatrena eksplozivnost u nogama karakteristična za znak strijelca, traži iznimno puno cjelokupne eksplozivne snage, vatrenog dinamizma maksimalnog intenziteta, kreativnosti, žustrine, puno fizičke "nametljivosti" i energije u cjelini.... baš poput one sadržane u znaku lava (Sunce). To je sport u kojem je osim tima za igru potrebno i igralište (5. polje), a i sama košarkaška lopta izgleda upravo poput.....prizemljenog Sunašca. :top: Puno uspješnih košarkaša ima Mars (fizička snaga, borbenost) u vatrenom znaku lava.

Nadalje, sportaši košarkaši često imaju izraženu fiksnu kvalitetu, posebno znak bika (najčešće kroz Mjesec ili ASC) upravo zbog velike fizičke otpornosti, robusnosti, ustrajnosti i fiksne temeljitosti koju taj znak posjeduje (tkz. buldožder mod).

No osim snage i visine koja karakterizira košarkaše, da bi košarkaš postao dominantan igrač na terenu on mora jako puno i naporno trenirati da bi osim razvitka snage, razvio i tehniku igre. Samu igru karakterizira tehnika vođenja i manipulacije loptom da bi se u odlučujućem trenutku snažno skočilo i precizno šutiralo loptu u koš. Košarka spada u red najsloženijih motoričkih igara. Zato kod košarke osim snage dominira spretnost i koordinacija u refleksima ruku. O tome govori Merkur i jaki aspekti Merkura...npr. skladan aspekt Merkur/Saturn daje sigurnu i preciznu ruku, koja je sposobna s velikom preciznošću pogoditi koš. Dok npr. aspekt Merkura s Uranom daje brze reflekse, sposobnost za finese, manerve i driblinge....daje "okretnost poput čigre".

Budući da niti jedan sport ne prolazi bez velike discipline i truda (Saturna), kod košarkaša Saturn je često vezan uz planetu Mars jer vrhunska sportska dostignuća u košarci moguće postići samo kroz dugoročan, dobro organiziran trenažni proces. Isti tip energije sadržan je u Saturnu u znaku ovna. Dobar je položaj Saturna vezanog za znak vodenjaka jer pokazuje da osoba dobro funkcionira u fiksnom timu jer ima veliku sposobnost organizacije unutar grupe ljudi (vodenjak). Te sposobnost da grupnu energiju (vodenjak) vodi prema određenom konkretnom konceptu i dostignuću (Saturn).

Također primjetih da je kod košarkaša izražen Neptun na jedan specifičan način. Tj. često je u napetom aspektu s Marsom (najčešće se radi o kvadatu ili konjunkciji). Pretpostavljam zato jer je lopta uhvaćena u mreži (Neptun) na neki način poput ribe uhvaćene u parangalu :D samo što ovdje lopta kroz mrežu prodire (Mars). Shalim se malo...no kod košarke upravo je cilj da lopta prođe kroz koš, a upravo takva simbolika se lijepo ogleda prodiranjem (Mars) kroz mrežu (Neptun). :top:

Evo i većeg broja natalnih karata profesionalnih košarkaša:

• Dražen Petrović - natalna karta (http://www.astrotheme.com/portraits/KyV7E534wmKV.htm)

• Toni Kukoč - natalna karta (http://www.astro.com/cgi/chart.cgi?wgid=wgeJwdTsEKwjAU-xpB4Ql9nczN8s4ePE4Qj50rXdnajrV17O9tJZCEHJJsZjLEhbY kUbiBHmnyH3h6Z8ACNtACtnUDyG-MwYgKdArAoVtmE-GdtA-z_BoJWCt-hUvlKoQErEDIoXfSKiptB87-1SUcZFSETY46tURle7VmX3ayHJ33DrJxPtPoU1DhJGbpNGnRx3 3Jb20cScZNjGGnM4o1EL7uP5OWPvM)

• Radivoj Korač - natalna karta (http://i41.tinypic.com/107mnva.gif)

• Vlade Divac - natalna karta (http://www.astrotheme.com/portraits/HQcc6RfXRyY9.htm)

• Dino Rađa - natalna karta (http://www.astro.com/cgi/chart.cgi?wgid=wgeJwdTk0LwjAU-zWCwhP2ujLR8g6C4F0P4vGNla7aj7F2jv17u5FDQghJZvu1JJT xxKhCRw_uPgw3GyJ4EBIk4Lk5AYpLVUGPGsyUQMBzcDbDezIxO f5ZBmy0OIGsQ40wQbVCcdcG9prWtp2oturV7DhrErJY12G0rvC 6UWgfYgxQxJbv45R0OijHwZBRbV6G8tTnnjjPqk8LHVGNifB1_ wNIYjzh)

• Saša Đorđević - natalna karta (http://www.astrotheme.com/portraits/a9Z82QEhBEkf.htm)

• Michael Jordan - natalna karta (http://www.astrotheme.com/portraits/4g47E4sna9xv.htm)

• Shaquille O'Neal - natalna karta (http://www.astro.com/cgi/chart.cgi?wgid=wgeJw9TsEKwjAU-xrxEqHd6qaWd_AkCM7DEM9vrqxj69Cto-zv7RAkh0ASkoS2aynRjSOWeqjpvi0M9ygtf-a27w0cMqSQxzyBOJyEgN0HNPMEgcIEHrtNIoorHuUZuQpSQIlB KczRj9BcVwM7Q__CGP9trFbN3lAWpRuPLxt53dGVX97xk_OW2A dtp4V2Uo8TyeflC0zjNXY)

• Earvin (Magic) Johnson - natalna karta (http://www.astrotheme.com/portraits/qNCWnKdR5A9t.htm)

• Dennis Rodman - natalna karta (http://www.astrotheme.com/portraits/8GTz63HX8qeX.htm)

• Charles Wade Barkley - natalna karta (http://www.astrotheme.com/portraits/648HVP7JkGY6.htm)

• Dwyane Wade - natalna karta (http://www.astrotheme.com/portraits/SPYHLFDERJYA.htm)

• George Lawrence Mikan - natalna karta (http://www.astro.com/cgi/chart.cgi?wgid=wgeJwdjs0KAyEMhJ-m0EIKavdgKzn01Et77jmLsspWXfxh8e2rm0BmGMjH7G51KNTik bgKGj9upQBvSqmBBwkT8PskgYsHY2DZDkvNwG8MxlRgYxXpOZA 3eLydBDsgI9VUDMqePLfkfl0HrMs5xBigmxD7sbFmky9qLm3rX XyxSGVXNje8cpUy8u_rD4c7MvM)

• Jerry West - natalna karta (http://www.astrotheme.com/portraits/C3E3fn2jyuq4.htm)

• Kevin Garnett - natalna karta (http://www.astro.com/cgi/chart.cgi?wgid=wgeJwtjsEKwjAQRL9GUFghibW2hhzEQw_SU xHPKQlN0GykSQz9e1ORhbfLMMxstk8rGJ-ckJSjEp2cUccIN_2xCA5oC8eCUw2UnQkBU2WYkgIGvUwvZXHDy HCF-3CBhmXawKHCqoYEZB0u1YjSafGLK9Z__KorGbWgbRF7uRSuJWV t0XuEcqAvMD4FHXZ8jMu7vOmiETJmbsIi9pTPQdBH9wVkTDsl)

• Kareem Abdul-Jabbar - natalna karta (http://www.astro.com/cgi/chart.cgi?wgid=wgeJxNjjELgzAUhH9NtyckNtW24Q1OhRZcS imOLyRE0aQSI8F_30iXcsMN93F3aRgHLKV1SFx6jY3S61TcSSk K8KBgjAMHvAIB_CJq4OfrkUF_SmDXBRi0Jh1K1n3CmK3t4PVso BaJMRDMixLWzGRJ0sqTM_irzOz_0J5qigZ5tSdzGKbs-56cyFu0UsVtzjdd7JFikv2yYcFlWJC_b191DTuF)

• Wilt Chamberlain - natalna karta (http://www.astrotheme.com/portraits/D69R5n6E8Q6C.htm)

• Arvydas Sabonis - natalna karta (http://www.astrotheme.com/portraits/884v36N72JXT.htm)

• James LeBron - natalna karta (http://www.astrotheme.com/portraits/Lh5anB43W63A.htm)

• Glen Rice - natalna karta (http://www.astro.com/cgi/chart.cgi?wgid=wgeJwVjsEKwjAQRL9GUFghSVutDXvwYvHgR RHPqQ1NsNmISQn9exMWZpZl5rHJfiwKOTlUXNKId_vW0M-awIFooQF-OhyBi44xME2CaQkg4DJbihvBbld4Ps7QVqnmUFeUQwuwMlKNAy mnsbBysnDLbVRRo2hLV61ZCz7blrwnyAv5LMYvQYedHOL6zc-5aFDFJE1Ycc_lLyB_9X9_fTbJ)

S T E L I U M
17.04.2009., 19:03
Košarka je sport u astrološkoj simbolici Sunca.

...

Nadalje, sportaši košarkaši često imaju izraženu fiksnu kvalitetu, posebno znak bika (najčešće kroz Mjesec ili ASC) upravo zbog velike fizičke otpornosti, robusnosti, ustrajnosti i fiksne temeljitosti koju taj znak posjeduje (tkz. buldožder mod).

Nikada ne bih dosao na ovu simboliku :eek: ali moram reci da ima smisla.

Dorée
24.04.2009., 23:40
može nešto o mačevanju :)

12.kuća
26.04.2009., 23:42
... čime bi se mogli opisati sportovi koji su prezentacijskog karaktera više negoli natjecateljskog?

Fish 1968
26.04.2009., 23:50
... čime bi se mogli opisati sportovi koji su prezentacijskog karaktera više negoli natjecateljskog?
Općenito su natjecateljski-takmičarski sportovi - Mars, a netakmičarski - Jupiter.

12.kuća
26.04.2009., 23:55
Općenito su natjecateljski-takmičarski sportovi - Mars, a netakmičarski - Jupiter.

... hm, uklapa li se tu negdje i Pl u 05. kući u Vagi, ili on traži natjecateljski ambijent da bi pokazao svu svoju moć? Možda znak Vage preusmjerava natjecateljsku komponentu u onu prezentacijsko - stvaralačkog karaktera?

Fish 1968
27.04.2009., 12:00
... hm, uklapa li se tu negdje i Pl u 05. kući u Vagi, ili on traži natjecateljski ambijent da bi pokazao svu svoju moć? Možda znak Vage preusmjerava natjecateljsku komponentu u onu prezentacijsko - stvaralačkog karaktera?
Kućice, jasno mi je u potpunosti što pitaš, ali dva su problema u điru. Jedan je to što je ovo topic o sportovima općenito, a drugi je taj što za individualnu sliku treba gledati cijelinu. Ovo kako si navela može se povezati na taj način, ali i ne mora.....a za sport općenito uvijek najnajprije gledaj Mars. :)

Facies
28.04.2009., 00:24
Zašto nereći da su najveći Boxeri svih vremena Jarčevi u horoskopu,Muhamed ali,Joe Fraizer,George Forman i Floyd Paterson svojevremeno nisu imali protivnika po mjeri pa su bili ljuti rivali jedni drugima u ringu,ne znam da li se tu radi o uticaju Marsa jer je isti exaltiran u Jarcu ili o vladavini izdrzljivog i istrajnog Saturna?
Treba da se kaze i da su najveci vozaci Formule 1 u istoriji Jarcevi bili Mihael Sumaher,Zill Willneuve,trenutni svjetski prvak Louis Hamilton i vozac koji trenutno vodi u generalnom poredku Jenson Button.
Uostalom btitanski statisticar Keneth Mitchels je napravio analizu dobitnika svih medalja od prve olimpijade u Atini 1896 pa do posljednje u Pekingu 2006 i ustanovio je da su Jarcevi na 1 mjestu dok su 2 Vodolije a 3 Ovnovi.
Za sport moze da se gleda Mars ali za uspjeh u istom vec treba da se gleda Saturn i 10 kuca.

manaus
29.04.2009., 20:52
Koliko smo puta čuli "nogomet je strast" sintagmu od bivših i aktualnih nogometaša ? Koji ono znak ima veze sa najdubljim strastima, požudom? Prvi koji se meni urezao u sjećanje s izraženim Plutonom, jest Maradona, postepeno sam nabasao i na ostale koji su na svoj način označili nogometne ere, mada ima i drugih mega-talentiranih ali oni nisu bili toliko uspješni (npr. Cruyyf) ! :mudri:

Edson Arantes Do Nascimento Pele (http://i42.tinypic.com/33jkaqx.gif), (23 listopad 1940, Tres Coracoes, Minas Gerais, Brazil), So90Pl

Michel Francois Platini (http://i41.tinypic.com/2w70ifm.gif), (21 lipanj, 1955, Joeuf, France), So60Pl

Diego Armando Maradona (http://i39.tinypic.com/foji1y.gif), (30 listopad 1960, Lanus, Argentina), So60Pl

Zinédine Yazid Zidane (http://i40.tinypic.com/2akzef.gif), (23 lipanj 1972, Marseille, Bouches-du-Rhône, France), So90Pl

Leo Messi (http://i42.tinypic.com/2ens0pi.gif) (24 lipnja 1987, Rosario, Argentina), So180Pl (...njegovo vrijeme tek dolazi :D )

Malecki zadatak: pronađite još jednu poveznicu ovih natala. :mig:

Fish 1968
29.04.2009., 21:06
Koliko smo puta čuli "nogomet je strast" sintagmu od bivših i aktualnih nogometaša ? Koji ono znak ima veze sa najdubljim strastima, požudom? Prvi koji se meni urezao u sjećanje s izraženim Plutonom, jest Maradona, postepeno sam nabasao i na ostale koji su na svoj način označili nogometne ere, mada ima i drugih mega-talentiranih ali oni nisu bili toliko uspješni (npr. Cruyyf) ! :mudri:

Edson Arantes Do Nascimento Pele (http://i42.tinypic.com/33jkaqx.gif), (23 listopad 1940, Tres Coracoes, Minas Gerais, Brazil), So90Pl

Michel Francois Platini (http://i41.tinypic.com/2w70ifm.gif), (21 lipanj, 1955, Joeuf, France), So60Pl

Diego Armando Maradona (http://i39.tinypic.com/foji1y.gif), (30 listopad 1960, Lanus, Argentina), So60Pl

Zinédine Yazid Zidane (http://i40.tinypic.com/2akzef.gif), (23 lipanj 1972, Marseille, Bouches-du-Rhône, France), So90Pl

Leo Messi (http://i42.tinypic.com/2ens0pi.gif) (24 lipnja 1987, Rosario, Argentina), So180Pl (...njegovo vrijeme tek dolazi :D )

Malecki zadatak: pronađite još jednu poveznicu ovih natala. :mig:
Ja sam isto često razmišljala o toj vezi Marsa i znaka raka u nogometu. Valjda zato jer je to ipak sport koji budi najžešće strasti (Mars) u narodu (rak). :) A i dobro se psuje po nacionalnoj bazi uz taj nogač. :D

12.kuća
29.04.2009., 23:15
Kućice, jasno mi je u potpunosti što pitaš, ali dva su problema u điru. Jedan je to što je ovo topic o sportovima općenito, a drugi je taj što za individualnu sliku treba gledati cijelinu. Ovo kako si navela može se povezati na taj način, ali i ne mora.....a za sport općenito uvijek najnajprije gledaj Mars. :)
... dobro, za koji bismo sport mogli vezati Pl u Vagi u 05., a Mars u Biku u 11.:)?

Fish 1968
30.04.2009., 01:20
... dobro, za koji bismo sport mogli vezati Pl u Vagi u 05., a Mars u Biku u 11.:)?
Evo npr. hrvanje.

12.kuća
30.04.2009., 07:54
Evo npr. hrvanje.

... to bi se moglo povezati sa pojmom borilačkih sportova općenito? Koliko agresivnosti nosi ta kombinacija polja i planeta ( 05., Pl - 11., Ma )?

Fish 1968
30.04.2009., 11:29
... to bi se moglo povezati sa pojmom borilačkih sportova općenito?
Svaki borilački sport je priča za sebe. Traži različiti angažman...no u osnovi su borilački spotrovi - Mars (borba).
Koliko agresivnosti nosi ta kombinacija polja i planeta ( 05., Pl - 11., Ma )?
Jesi misl'a u postotcima? :zubo:

Shalim se malo, ali uopće ne znam kako bih ti na ovo odgovorila. :)

skorpija_strela
30.04.2009., 11:32
a aerobik:cerek:?

12.kuća
30.04.2009., 11:44
... čini mi se da ovaj Pl s obzirom da je u Vagi više teži ka sportu koji se prezentira nešto skladno, uravnoteženo negoli onom natjecateljskog karaktera iako nikako ne bih isključila dozu samodestruktivnosti koja je neophodna da bi se cilj postigao i osoba regenerirala, obnovila, a Ma u Biku podržava ustrajnost kada se volja Plutona probudi i usmjeri. Povezujem li ja ovo kako treba ili ... ?

Fish 1968
13.05.2009., 22:18
može nešto o mačevanju :)
Mačevanje:

http://i43.tinypic.com/208tpua.jpg

Mačevanje u širem smislu označava borilačku vještinu u kojoj se dva protivnika bore hladnim oružjem-mačem koji drže u ruci te njime pokušavaju ubosti protivnika.

• Mač je oružje s oštricom namjenjeno ubodu, osnovna mu simbolika oštrice sadržana je u planeti Mars. Nož ima kratku oštricu te je on u odnosu na mač "samo oštrica" tj. Mars, dok je mač "dugačka oštrica" te ga dobijemo kada Mars stavimo u znak strijelca ili ako je Mars vezan uz planetu Jupiter (Mars u strijelcu, Mars u ribama, aspekt Mars/Jupiter). Također, ovaj sport se bazira na dobroj kondiciji u nogama (pokušajte stajati nekoliko minuta u polučučnju pa ćete vidjeti), pa su tu mišići bedra jaka točka (bedro-strijelac, mišić-Mars).

• Nadalje, mačevanje je prvenstveno motorički sport, a ono što karakterizira mačevaoca jest sposobnost preciznog pogodka mačem. To znači da je vrlo važno da takav "Jupiterovski obojan" Mars (mač) aspektira Merkur (ruka) zbog refleksa, motorike i spretnosti ruke. Aspekt Merkur (ruke, spretnost) – Mars (ubod) opisuje i označava kakve su motoričke reakcije te preciznost koordinacije pokreta mozak-ruka.

• No ipak mislim da je kod ovog sporta najvažnije naglasiti specifičnost samog sporta mačevanja - vrh mača nije napravljen tako da prilikom uboda zaista ubode. To je samo proforme radi, on je tup i ustvari električno brojilo koje šalje električni signal pri pritisku (signal/Merkur, električno brojilo/Uran). Izgleda poput okidača na vrhu kemijske olovke (u pitanju je samo 12 volti). Zato je u biti ovdje simbolika te oštrice-Marsa sadržana u simbolici samog uboda jer je ona ovdi tupa i ne ozljeđuje protivnika tj. to je samo mala električna pikica. :D Zato mislim da je vrhunske mačevaoce ponajprije potrebno gledati kroz fokus spoja ovih triju energija: Mars/Merkur/Uran.

Htjela bih samo ovdi još malo šire dotaknuti taj aspekt Mars-Uran. Što je on u svojoj biti?

Radi se o jednom specifičnom spoju energija, opisivom na način da djeluje poput voltažnog prekidača uključeno/isključeno. Karakterizira ga velika brzina usmjerenog, ali i nepredvidivog djelovanja. Imamo s jedne strane jaki ofenzivni nagon Marsa za prodorom, napadanjem i "ubodom", a s druge Uranov nestalan i nagao impuls za promjenom pravca djelovanja. Pri tome se oslobađa (izrazi) određena agresivnost (Mars) izražena kroz taj impuls (Uran). Kada je na snazi "mod uključeno" - energija slobodno protiče, osoba je pod visokim nabojem i djeluje impulsivno, stupa u akciju i djeluje bez prethodne pripreme. A kada je "mod isključeno" onda se "odmiče". Upravo aspekt Mars/Uran daje jednu posve specifičnu sposobnost fizičkog fokusiranja, spojenu s tim da osoba može velikom brzinom skakati s "teme na temu". Ako je još k tomu ovaj aspekt vezan na Merkur onda postoji i sposobnost da osoba usmjeri tu svoju impulzivnu energiju na ono na što je mentalno fokusirana (Merkur). A onda da isto tako velikom brzinom interes prebaci na drugu točku dok se tok energije ponovo ne uspostavi.

Ovo sve što sam opisala je vrlo važno i istaknuto upravo kod vještine mačevanja, poželjno da planete budu povezane sekstilom jer on predstavlja vještinu. Kod trigona Mars/Uran je slično samo što je više izražena sloboda pokreta.

• Još ću na kraju samo istaknuti taj jedan specifični polaritet koji izbija kod ovog sporta - mačevanja. Ogleda se u s jedne strane promjenjivom Marsu jer je takav sposoban da se brzo prilagodi novonastaloj situaciji i "ubode" a s druge strane ta neka benigna nota tog istog Marsa, tj. nije ozljeđivački nastojen, već pravo sportski. Zato ga veže Jupiter. :)

Evo i natalnih karata triju mačevaoca. Na žalost nemam raspored polja da se vidi povezanost s poljima sporta (no vidi se raspored planeta). Sva tri imaju Merkur u znaku ribe. Zašto Merkur u ribi?

Merkur u znaku ribe u osnovi komunicira i koordinira neodređeno i vrlo je fleksibilan što se tiče pokreta ruku (ima ga svugdi :D ). Zanimljivo je da je između Merkura i Marsa kod mačevaoca često prisutan napeti aspekt i to kvadrat. Mislim da je to zato jer je upravo u kvadratu sadržana pretjerana impulzivnost u smislu preuzimanja rizika, izražena je i sklonost nalaženja greški kod protivnika.

Milan Neralić (http://i42.tinypic.com/2nu90z.gif) - mačevalac, prvi Hrvatski olimpijac i učitelj mačevanja. Milan ima Mars u znaku strijelca, a taj Mars radi trigon na Uran. Također ima Merkur u znaku ribe u kvadratu s Marsem.

Vladimir Mažuranić (http://i39.tinypic.com/2ir563s.gif) također Hrvatski mačevaoc i olimpijac. Vladimir ima Mars u znaku ribe, a taj Mars prima konjunkciju s Merkurom i Jupiterom također u znaku ribe. Uran je smješten u znaku svog sjedišta - vodenjaka.

Aladar Gerevich (http://i43.tinypic.com/9zudmt.gif) - Mađarski mačevalac koji je pobijedio na šest OI zaredom (specijalnost mu je sablja). Aladar ima Mars u blizancu (to je tip energije Merkur/Mars) koji radi aspekt trigona na Jupiter. Također taj Mars radi trigon na Urana dok je Merkur u znaku ribe u kvadratu s Marsem. Ima egzaktni sekstil Sunce-Uran.

Dragonfly
15.05.2009., 14:20
Zanimljivo objašnjenje ! :top:

Sad mi je jasno zašto mi u radu s oružjem itekako leži bokken(imitacija katane) :) , ali ne i štap(imitacija koplja) :tuzni: .

Fish 1968
16.05.2009., 11:07

Sad mi je jasno zašto mi u radu s oružjem itekako leži bokken(imitacija katane) :) , ali ne i štap(imitacija koplja) :tuzni: .
Baš mi je drago ako je tako. Ponekad mi je teško verbalizirati sve što mislim. A ako ti se bude dalo možeš napisati nešto više o tome. :)

Dorée
16.05.2009., 19:12

.

slažem se :),meni je mačevanje uvijek djelovale zanimljivo nekako fino:cerek: ,i htjela bih jedanput naučit :D

inače ovako općenito govoreći koji bi sport išao sa plutonom u sco,i marsom u vagi ,inače antitalent sam ,i lopta mi često doleti u glavu :(:zubo:

Dragonfly
18.05.2009., 14:03
Baš mi je drago ako je tako. Ponekad mi je teško verbalizirati sve što mislim. A ako ti se bude dalo možeš napisati nešto više o tome. :)

Pa nemam ništ specijalno za prijaviti, osim iskustveno na temelju osobnog primjera. ;)
Kod rada s oružjem mi je bokken odmah "legao".
Jednostavno kao saliven. :cerek:

Pa čitajući tvoj osvrt na mačevanje, uzeh svoj natal malo u ruke i usporedih.

Pa reče ti kako je mač Mars plus Jupiter (hladno oružje plus duga oštrica i jaka bedra :D ) - kod mene su ta dva planeta u konjukciji i to na vrhu 5. polja.

Tome ću dodat još i Merkur u Ribama koji se nalazi u karti svih dolje navedenih mačevalaca.

S obzirom da se ipak ne radi o sportskom mačevanju, nego tradicionalnoj japanskoj vještini rezanja katanom, pretpostavljam da odnos Urana, Marsa i Merkura ne igra tako veliku ulogu kao kod sportskog mačevanja?

Štap s druge strane, koji čini imitaciju tradicionalnog koplja, nikako mi ne leži.
:(
On zahtjeva svojevrsne mažoretske vještine jer se njime maše dosta po zraku u cilju blokade imaginarnog koplja s druge strane, prilično je dugačak i onako više rasplesan što meni predstavlja totalnu muku. Pretpostavljam da je to idealno oružje za neki zračni znak :D

Fish 1968
19.05.2009., 00:13
S obzirom da se ipak ne radi o sportskom mačevanju, nego tradicionalnoj japanskoj vještini rezanja katanom, pretpostavljam da odnos Urana, Marsa i Merkura ne igra tako veliku ulogu kao kod sportskog mačevanja?
Da, ta veza koju opisah Merkur/Mars/Uran je baš onako vezana uz mačevanje jer opisuje to mačevalačko precizno električno pikanje.

Dok se kod katana radi o vještini rezanja - tu je ključan skladan odnos Merkur/Mars, tkz. kirurški aspekt (opisuje preciznost ruke pri rezanju). Naravno da je odlična kombinacija kada je Mars kulerski, a jak kao tvoj jer tada daje odlučnu a mirnu ruku.

P.S. Kod kirurga bi on recimo bio u vezi 6. polja, dok je kod sporta u vezi 5. polja.
Štap s druge strane, koji čini imitaciju tradicionalnog koplja, nikako mi ne leži. :(

On zahtjeva svojevrsne mažoretske vještine jer se njime maše dosta po zraku u cilju blokade imaginarnog koplja s druge strane, prilično je dugačak i onako više rasplesan što meni predstavlja totalnu muku. Pretpostavljam da je to idealno oružje za neki zračni znak. :D
Ne samo to.....tebi prirodno leži ta metalna oštrica i ta vještina rezanja (koliko sam skužila Mars & Merkur su upravo vladari tvog Sunca & ASC :) ).

Dragonfly
19.05.2009., 11:50
Da, ta veza koju opisah Merkur/Mars/Uran je baš onako vezana uz mačevanje jer opisuje to mačevalačko precizno električno pikanje.

Dok se kod katana radi o vještini rezanja - tu je ključan skladan odnos Merkur/Mars, tkz. kirurški aspekt (opisuje preciznost ruke pri rezanju). Naravno da je odlična kombinacija kada je Mars kulerski, a jak kao tvoj jer tada daje odlučnu a mirnu ruku.

P.S. Kod kirurga bi on recimo bio u vezi 6. polja, dok je kod sporta u vezi 5. polja.

Sad kad si to spomenula, zainteresirala si me pa pogledah malo kartu od svog dobrog frenda koji je inače kendo majstor i tamo je prilično visoko rangiran.
Često zajedno radimo i prilično smo kompatibilni u borbama u paru te me on u slobodno vreme instruira po pitanju tehnika i rezova.

On je Lav, podznak Vodenjak, ima konjukciju Marsa i Jupitera u Škorpionu(opet ta konjukcija :D) na 8.
Merkur mu je u Djevici na 7 i u sekstilu s Marsom u Škorpionu.

Eto, to onako tebi za statistiku ;).

Ne samo to.....tebi prirodno leži ta metalna oštrica i ta vještina rezanja (koliko sam skužila Mars & Merkur su upravo vladari tvog Sunca & ASC :) ).

Hm, da, jedno vrijeme sam razmišljala o kirurgiji :D. A fetiš na hladno oružje imam odavna iako sam tek sad shvatila svu njegovu dubinu. :zubo: :o ;)

skorpija_strela
04.07.2009., 19:41
blorilacke vestine?
aikido me interesuje:D

i koji sport bi bio opisan So0Sa..nesto me interesuje:D

blond-beast
04.07.2009., 20:08
odlicna tema! zanima me automobilizam,auto utrke,rally i sl. pa ako netko zna nesto ... nek izvoli....:mig:

S T E L I U M
16.08.2009., 19:13
Sta mislite o sahu astroloski gledano?

Grijesim li ako podjem od Merkura i njegovog polozaja u karti?

Sta bi mogli Kasparov, Fisher, Topalov, Anand i ostali mogli(ili ne) imati zajednicko?

cici mici
16.08.2009., 20:13
dat ću svoj doprinos ako smijem jer je baš interesantno pitanje :)

suparnika se pobjeđuje taktiziranjem.
mars u vagi, i rekao bih općenito vaga - radi manipulacije; ni ne znaš što radi, ufino je i na kraju pobijedi. a ne boli i tiho je i mirno. :D
saturn radi strpljenja i sjedenja. a s druge strane vrlo velika unutarnja, mentalna aktivnost. egazltiran merkur možda, u dobrom trigonu sa saturnom, npr. radi organizacije i kontrole. ili postojanje nekog kvadrata s merkurom radi napora uma.
saturn bi trebao imati veliku ulogu radi skupljanja iskustva. što više igraš i više učiš i to si bolji.
budući da napredak dolazi mnogo brže nego kod recimo fizičkih aktivnsoti, koje imaju svoj plafon , prije ili kasnije, ovdje nea plafona - nebo je granica :D
dakle vrlo dobro položen jupiter.

Fish 1968
17.08.2009., 02:15
...da se još malo na ovaj zanimljivi sport nadovežem: :)
Sta mislite o sahu astroloski gledano?

Grijesim li ako podjem od Merkura i njegovog polozaja u karti?

Sta bi mogli Kasparov, Fisher, Topalov, Anand i ostali mogli(ili ne) imati zajednicko?
Ne griješiš naravno - jak Merkur je definitivno jako važan. I to onaj "djevičanski" jer je kod šaha iznimno važna logika i kombinatorika. Osim jakog Merkura (u znaku djevice i vodenjaka) za šah je dobar Merkur u zemljanom znaku jer igranje šaha karakterizira smiren i dugotrajno stabilan um što je karakteristika zemlje. Kasparov ima Merkur u biku (usredotočenost, ustrajnost - fiksni znaci općenito imaju sposobnost "koncentracije"), Fischer i Topalov u vodenjaku (dovitljivost, inteligencija), a Anand u jarcu (sustavnost, strpljenje, promišljenost).

Šahiste također najjače karakterizira ta neka istovremenost - i brzina stvaranja kombinacija (Merkur/Uran) i sustavna logika (Merkur/Saturn).

No, kada bi najuže htjeli opisati šahovsku vrstu razmišljanja i logike onda bi mogli reći da je šah prije svega strateška igra. Riječ strategija dolazi od starogrčke riječi stratēgos (doslovno znači "vođenje vojske"). Šah jest u neku ruku vođenje vojske samo na šahovskoj ploči, on je i borba protiv protivnika....i sama simbolika šahovskih figura je "ratnička" (Mars) - kod šahista Mars uvijek ima masu aspekata.

Strategija jest odlika: Marsa (djelovanje, akcija) u skladnoj vezi s Merkurom (promišljanje, logika) i Saturnom (ozbiljnost, oprez). Paa na kraju ona poznata izreka ruskog šahovskog velemajstora Smislov-a..."Žene igraju šah slabije od muškaraca zato što treba pet sati ćutati" (Mars - muškarac, Merkur/Saturn -ćutanje). :D

• Garry Kasparov - natalna karta (http://www.astro.com/cgi/chart.cgi?wgid=wgeJw1jrsKg0AURL8m3QTchwGz3CJpLNKlS X3FRRezKvuI-PdZA2GKgTkwM5ubHEkzeGJh5p4eHFcOywcth7DDQyhoiOaiINV V1xiVxZAjKtx5ynjmGB1DN7YW0NUsFXJhRYb7bmZv6dd0ktW_-gA9J0tClfS2BvcufkyYLu1reePTSJw2M8adzsKESOLVfgF5pDS q)

• Robert (Bobby) Fischer - natalna karta (http://www.astro.com/cgi/chart.cgi?wgid=wgeJwtjs0KwjAQhJ_G2wpNf9AY9lAFRdCTi OdNW5IgSaVJCX17tyIDOzB8zE52b4elMh5JqNDj2cXODhMcR60 X8CChAiFrPvWhkmCbDGbOUMDJuo7MuCmL6w2ejxb2u8xALUJTw swAS1GvA_kBf22M_tvXvKc0oOTsTlNn2dcvSqflw3N8skgpKxs X3Ao1RRSvyxdJNTP_)

• Viswanathan Anand - natalna karta (http://www.astrotheme.com/portraits/6HH6qC963G3w.htm)

• Veselin Topalov - natalna karta (http://www.astrotheme.com/portraits/Yvb69422Q943.htm)

Šlus
17.08.2009., 07:44
Evo potaknuta sam jučerašnjim svjetskim rekordom Usaina Bolta:eek:
A kakvo je stanje s trčanjem na kratke staze, tipa 100m?
Sa aspektima nisam baš na "ti", pa ako bi tko bio voljan objasniti, a baš me zanima.
Npr. Boltova natalna karta:
http://www.astrotheme.com/portraits/bLyKb9kHr9qv.htm

Fish 1968
17.08.2009., 11:37
ili postojanje nekog kvadrata s merkurom radi napora uma.
....a posebno se ističe važnost aspekta Merkur u kvadratu (napor) s Marsom jer daje sklonost nalaženju grešaka (Merkur - "korektor") kod protivnika (Mars). :)

@ ŠLUS

Na prethodnoj stranici je pisano o trkačima.

Fish 1968
17.08.2009., 12:41
Inače ima jedan aspekt koji je baš onako jako poznat i vezan uz šahiste, a to je aspekt Mars/Neptun. Sva ta borbenost i želja da se pobjedi protivnika u tom aspektu ima notu vrlo jakog naslućivanja jer kada maknemo s strane sve strategije, kombinatoriku i analizu.....vrhunski šahista uvijek mora biti sposoban naslutiti (Neptun) što njegov protivnik smjera (Mars). Tu je snaga (Mars) uvijek skrivena (Neptun). Ono što karakterizira šahistu je to da je ovaj aspekt vezan uz zračni element (mentalno). Znakovi ovna i ribe često se javljaju u osnovnim kombinacijama kod vrhunskih šahista.

S T E L I U M
20.08.2009., 22:38
Cici, Fish ...zanimljiva razmisljanja. :top:

Danas sam malo kibicao jedan turnir i dosao do zakljucka da postoji
osnovna podjela sahista koja se bazira na principu cetiri elementa. :)

1.vatreni - njima odgovaraju bijele figure i ti idu u frontalni napad bez puno taktiziranja, ploca mora da gori!
2.zemljani - materijalisti kakvi jesu grcevito se bore i za "najslabijeg" pjesaka,
da ne govorimo o figurama od vece vrijednosti.Gotovo sve variajnte otvaranja imaju u malom prstu, ne improviziraju previse
3.zracni - to su oni profinjeni i lukavi, koji vuku poteze ciju svrhu skontas tek
nakon 13tog poteza.(Cici ih je spomenuo)
4. vodeni - intuitivni, "citaju te" bez vecih problema istovremeno plasirajuci
zamke
:D

Ja sam se tek u zadnje dvije godine navukao na ovu drevnu igru u kojoj su
mi sanse da postanem dobar igrac vrlo, vrlo male zbog lose postavljenih
Merkura(prakticna inteligencija) i Mjesec(nekonsekventnost).

g_n_u_s
28.08.2009., 14:51
a bodybuilding :D

Fish 1968
06.09.2009., 22:18
a bodybuilding :D
Svaki sport ima svoje specifičnosti. Isto kao što i svaki sportaš ima i fizički i mentalno jedan poseban sklop koji ga privuče baš tom određenom sportu. Zato je i moguće astrološki pisati o nekom određenom sportu jer osim što su neke osobine sporta i sportaša karakteristične (o tome sam već pisala), s druge strane svaka grana sporta ili sportska disciplina ima svoje karakteristike.

Bodybuilding:

Pa tako bodybuilding zahtjeva veliko tjelesno naprezanje i odricanje - "Body building je planski, sustavni i trajni proces hipertrofije, definicije muskulaturnog sustava i simetrije tijela."

http://i31.tinypic.com/nwfrix.jpg

• Osnova bodybuildinga je izgradnja mišićne mase - a da bi je bodybuilder izgradio treba mu puno fizičke energije (Mars) i treba mu puno vremena (Saturn), a oboje mora uložiti u svoje fizičko tijelo (1. polje). U biti je to dosta suhoparan i statičan sport, čovjek je zatvoren u prostoru s puno sprava za vježbanje (teretanu). On mora imati iznimnu disciplinu tijela da učestalo i na isti način izvodi iste vježbe i tako iz dana u dan i tako godinama. Mars je fizička energija, Saturn je vrijeme i izdržljivost, Merkur je ponavljanje.

• Snaga je uvijek vezana uz element vatre jer vatra odgovara trošenju i sagorjevanju materije...ona je i čimbenik osobne afirmacije. Ali snaga je vezana i uz fiksni element (istrajnost i postojanost). Bodybuilding karakterizira mišićna masa i snaga, no isto tako on nije borben i agresivan u napadačkom smislu. Zbog tih njegovih karakteristika ovdje se posebno ističu dva znaka. Znak lava jer je vatren i fiksan i znak bika zbog jačine, postojanosti, strpljivosti i težine materije. U biku čuči i Venera i upravo je taj znak vezan uz oblikovanje materije i gradnju i jakom i fiksnom strpljivošću. Budući da 1. polje predstavlja ustroj i uobličenost tijela, ova dva znaka uvijek treba gledati u vezi s 1. poljem i njegovim vladarem (fizičko tijelo).

• Dakle, Mars je i fizička energija i mišić. A mišići su ono što bilderi žele istaknuti. I to kroz dvije stvari:

1) snaga
2) mišićna masa

Tj. ne mogu svi razvijati mišiće samo pomoću treninga za povećanje snage, mnogi moraju povećati i broj ponavljanja. Astrološki gledano Mars u vatri je snaga mišića, a Mars u blizancu (ili vezan uz planetu Merkur) predstavlja spoj fizičke energije i sposobnosti ponavljanja. No Mars u blizancu sam po sebi nije dovoljno "materijalan", nije dovoljno jak u fizičkom smislu jer je zračan...zato kod vrhunskih bodybuildera (ako je u znaku blizanca) uvijek mora biti "ojačan". Posebno je bitan na 20º znaka blizanca jer se tu nalazi fiksna zvijezda Belatrix koja ima prirodu Mars/Merkur te predstavlja fizički jak stupanj.

• Odnosno, ono što bih htjela naglasiti jest da upravo tu leži i neka osnovna razlika u pristupu kod bildanja. S jedne strane mora biti izražena snaga, s druge moć ponavljanja - a obje moraju biti iznimne.

Uzeti ću poznati primjer Schwarzenegger-a (http://www.astro.com/cgi/chart.cgi?wgid=wgeJxVjrEKwjAURb_G7QlJ2hI0vKFTwdXB-dU8kmITJU0o7deb4iR3uMOBe-46vSZUxgUkaaLF-9OvlHaO7Bwn6FN8zxYCNAI0yEurQbRXKcArBlcsCBgS7dCXJae JQHasNLQ6ig5KhTWG7BgpMP62Tkr8Ow5uKTM2orJbmbdah8mMe fvUbyF7pLwav2x4liYtKB_DFxWHOl4) koji ima Sunčani znak lava, te u znaku lava konjunkciju Sunce/Saturn/Pluton (iznimna snaga i nepopustljivost), Mars u blizancu na 20º (fizičko ponavljanje, vježbanje). Ili recimo primjer Franco-a Columba kojeg bodybuilderi smatraju svojevrsnim fenomenom za kojeg vele da se rodio s natprirodnom snagom (Sunčani znak lava, Mars u ovnu, konjunkcija Saturn/Uran u znaku bika, Merkur/Pluton konjunkcija u znaku lava).

• Kod bodybuildinga sportaš podizanjem utega različitih težina povećava vlastitu mišićnu masu. Bodybuilderi osim što žele sačuvati svoju mišićnu masu, žele i da njihova mišićna masa postane hiper, da postane veća (Jupiter). No....važno je istaknuti da jedino u sprezi sa niskim udjelom masnih stanica u tijelu dolazi do uočljivog isticanja mišića ispod kože (tkz. definicija mišića - idealno plastično isticanje oblika musculature). Upravo zbog toga bilderi često imaju napeti aspekt kvadrata Jupiter (mast) – Saturn (redukcija) kroz napor.

• Kod ovog sporta iznimno je važna prehrana. Važna je i vrsta, i način i količina hrane koju sportaš unosi u svoje tijelo. To mora biti poseban režim prehrane što se gledano u astrološkoj slici gleda kroz odnos 6. polja (fizičko zdravlje) & Mjesec/ vladar 2. polja (hrana). Švarci npr. ima u 6. polju Mjesec u jarcu (Mjesec je vezan uz hranu, dok je znak jarca vezan uz režim i stroga pravila koja si je u stanju nametnuti kada je prehrana u pitanju).

• No nemojmo zaboraviti jednu stvar koja je na neki način i psihološka pozadina ovog sporta, a to je da bodybuilderi vole svoje mišiće pokazivati u kontekstu nečega što je lijepo i simetrično, nečega što je "Apolonski lijepo" (vaga). Ovdje se i mišići i cijela ta izgradnja tijela uvijek promatra kroz kontekst ljepote i zdravlja. Znak vage često je zastupljen u osnovnom trisu, posebno kroz Mjesec u znaku vage (ogledalce, ogledalce, kaži mi tko je...najljepši na svijetu?).

• Također položaj Marsa u znaku pokazuje koju skupinu mišića Mars najlakše jača, npr. Mars u znaku blizanca jača mišiće ramena i ruku, onaj u biku vratne mišiće, a u lavu leđne, raku torzo...

Uglavnom...moglo bi se još jako puno o bodybuildingu napisati...no ovdje ću još samo spomenuti da ima u tom sportu puno ekstremnosti u smislu vježbanja ali još uvijek i snebivanja okoline (iako se nalazimo u 21. stoljeću). Pa ću još samo istaknuti jedan aspekt - napeti aspekt na relaciji Mars-Uran (i konjunkcija) koji opisuje neprirodnu nabildanost mišića...a u tom aspektu krije se i potreba da se okolina šokira (Uran) izgledom mišića (Mars).

Fish 1968
30.12.2009., 01:20
Stolni tenis:

"Stolni tenis je sport u kome se natječu dva (ili dva para) igrača koji lopticu udaraju reketom na stolu za stolni tenis".

http://i49.tinypic.com/k0h89y.jpg

Stolni tenis prije svega pripada onoj vrsti sporta u kojem je jaka simbolika znaka vage zbog simetrije i reciprociteta koja je odlika tog znaka. U ovoj sportskoj igri je jako vidljiva kroz par igrača koji se cijelo vrijeme igre nalaze jedan nasuprot drugoga...ovdje se cijela igra odigrava samo "ako ima nekoga s druge strane tko može vratiti lopticu"...vaga jest uzajamni odnos...

I kod sportaša stolno-tenisača u samim njihovim kartama jako često je istaknut Venerin znak (bik, vaga) ali ne samo zbog toga...već i zbog tog "stola" na kojem se cijela igra odigrava. Stol (vaga) je u stolnom tenisu i posrednik i veza (vaga) između para igrača (Merkur).

...tenis je općenito tipična Merkurovska igra (spretnost ruku) pa je kod sportaša tenisača kako velikog tenisa, tako i ovog malenog jedan od najvažnijih aspekata koji se javlja naravno aspekt između Merkura (ruke) i Marsa (akcija) jer on opisuje tu instinktivnu i brzu reaktivnu komponentu vezanu uz ruke (jako fokusiranu i koordiniranu pokretnost ruku).

No stolni tenis ne predstavlja sport kod kojeg bi težište bilo na napadu protivnika i općenito napadačkoj komponenti, već je kod njega najviše naglasak na točnosti udarca (Merkur/Mars) i toj nekoj simetriji (Venera) između napada i obrane...jer poanta stolnog tenisa je upravo u tome da se "protivniku vrati loptica". Pa zbog te bazično neagresivne komponente koju ovaj sport u sebi sadrži kod stolno-tenisača sam Mars je često u Venerinom ili Jupiterovom znaku (ili postoji važna veza s Venerom/Jupiterom) ili pak naravno u Merkurovu znaku (blizanac, djevica) gdje ima jaku vezu na ruke. Zbog nepredvidivosti i nepredvidive brzine vraćanja loptice Venera (simetrija) je često u aspektu na Uran.

Dakle, stolni tenis kao sportska igra je igra u kojoj igrač mora vrlo brzo reagirati (Mars) rukom (Merkur) te vratiti protivniku lopticu (vaga)... Pa...nije nikakvo čudo da su Kinezi kao narod znaka vage jaki zaljubljenici upravo tog sporta. :)

Evo i nekoliko natalnih karata stolno-teniskih sportaša: http://www.smilies.4-user.de/include/Sport/smilie_sp_047.gif (http://www.smilies.4-user.de)

Sandra Paović - natalna karta (http://i45.tinypic.com/219b0uc.gif)

Zoran Primorac - natalna karta (http://i45.tinypic.com/b6rkzo.gif)

Deng Japing - natalna karta (http://i49.tinypic.com/w8tkxz.gif)

Werner Schlager - natalna karta (http://i46.tinypic.com/2s1ly4j.gif)

Michael Maze - natalna karta (http://i50.tinypic.com/16jpun7.gif)

Saradonija
30.12.2009., 12:49

ok, puška Mars/Jupiter....a di je puška u natalnoj karti (http://www.ultraphoto.org/images/gku8vu9osqintxedue8f.gif)Snježane Pejčić (http://hr.wikipedia.org/wiki/Snje%C5%BEana_Pej%C4%8Di%C4%87), hrvatske olimpijske streljašice...?
Možda Mars u Vagi zračna puška...? Orbis 12° Mars-Jupiter može proć s obzirom da je aplikacioni il je previše?
Ili Marsov vladar 180 Ne u Strijelcu...?
Šta su uopće zračne puške, astrološki jel....domet im je mali pa onda ne mogu biti u istoj kategoriji sa vatrenim puškama Jupiter/Strijelac....
i u streljivu je razlika...kod vatrenih olovna zrna kod zračnih stlačeni zrak...
?

Fish 1968
30.12.2009., 13:50
ok, puška Mars/Jupiter....a di je puška u natalnoj karti (http://www.ultraphoto.org/images/gku8vu9osqintxedue8f.gif)Snježane Pejčić (http://hr.wikipedia.org/wiki/Snje%C5%BEana_Pej%C4%8Di%C4%87), hrvatske olimpijske streljašice...?
Možda Mars u Vagi zračna puška...? Orbis 12° Mars-Jupiter može proć s obzirom da je aplikacioni il je previše?
Ili Marsov vladar 180 Ne u Strijelcu...?
Šta su uopće zračne puške, astrološki jel....domet im je mali pa onda ne mogu biti u istoj kategoriji sa vatrenim puškama Jupiter/Strijelac....
i u streljivu je razlika...kod vatrenih olovna zrna kod zračnih stlačeni zrak...
?
Trebalo bi imati potpunu kartu da bi se sve posložilo. Jer u biti sve to što si navela stoji baš tako i čini jedan dio mozaika cijele njene priče. :) No gledano iz perspektive sporta ona je prije svega sportašica streljašica i to se mora u njenoj karti jasno vidjeti. Tj. ona kao sportašica streljaštva primarno mora imati izraženu sposobnost da "iz svega oko sebe" pronađe metu i pukne metak baš točno u nju...ja uvijek sport streljaštva gledam na način da se u nečem "beskonačnom" (Neptun) ili točnije u ovom slučaju "beskonačnom prostoru" (Neptun u strijelcu) točno (Merkur) pogodi pucanjem (Mars).

P.S. Zračne puške bi bile veza Mars/Jupiter (puška) s elementom zraka i to onim Merkurovskim (točnost, a mali domet) kada je u pitanju sport streljaštvo.

Tlak (pritisak) jest Saturn...kao što si napisala kod zračnih pušaka metak se izbacuje snagom komprimiranog (Saturn) zraka što je u njenoj karti vidljivo kroz Marsa 0º Saturn u vagi. Ne znam od čega je izrađeno streljivo koje se upotrebljava u sportskim disciplinama? (olovo je isto Saturn)

Saradonija
30.12.2009., 17:10
Trebalo bi imati potpunu kartu da bi se sve posložilo. Jer u biti sve to što si navela stoji baš tako i čini jedan dio mozaika cijele njene priče. :) No gledano iz perspektive sporta ona je prije svega sportašica streljašica i to se mora u njenoj karti jasno vidjeti. Tj. ona kao sportašica streljaštva primarno mora imati izraženu sposobnost da "iz svega oko sebe" pronađe metu i pukne metak baš točno u nju...ja uvijek sport streljaštva gledam na način da se u nečem "beskonačnom" (Neptun) ili točnije u ovom slučaju "beskonačnom prostoru" (Neptun u strijelcu) točno (Merkur) pogodi pucanjem (Mars).

P.S. Zračne puške bi bile veza Mars/Jupiter (puška) s elementom zraka i to onim Merkurovskim (točnost, a mali domet) kada je u pitanju sport streljaštvo.

Tlak (pritisak) jest Saturn...kao što si napisala kod zračnih pušaka metak se izbacuje snagom komprimiranog (Saturn) zraka što je u njenoj karti vidljivo kroz Marsa 0º Saturn u vagi. Ne znam od čega je izrađeno streljivo koje se upotrebljava u sportskim disciplinama? (olovo je isto Saturn)

ma znam kompleksno je, i svakako zavisi i od Asc i kuća...kod bilo kojeg sportaša.
Što se tiče pucanja u svim slučajevima se svodi na točno i precizno gađanje...u pravu si za zračni element, mislim da mora biti izražen kod streljaštva odnosno zračnih pušaka i pištolja.
Streljivo se zove dijabol (http://www.moni.hr/zracno/images/streljivob.jpg) ne znam od čega se izrađuje...ali
...unutar običnog metka se nalazi barut (? ovo je šta, Pluton?), a unutar dijabola ništa, zrak...pa mi to sliči na Saturn/Uran...stlačen (Sa) zrak (Ur).
Odnosno metak jest generalno Mars...
U natalnoj karti S.Pejčić Mars0Saturn u zračnoj Vagi bi onda bila slika dijabola...a ne metka vatrenog oružja...
...astrosimbolika oružja iznimno je kompleksna....

Fish 1968
30.12.2009., 22:59
Streljivo se zove dijabol (http://www.moni.hr/zracno/images/streljivob.jpg) ne znam od čega se izrađuje...
Da, to bi moglo biti olovo (tako i izgleda). :)
ali...unutar običnog metka se nalazi barut (? ovo je šta, Pluton?), a unutar dijabola ništa, zrak...pa mi to sliči na Saturn/Uran...stlačen (Sa) zrak (Ur).
Odnosno metak jest generalno Mars...
U natalnoj karti S.Pejčić Mars0Saturn u zračnoj Vagi bi onda bila slika dijabola...a ne metka vatrenog oružja...
...astrosimbolika oružja iznimno je kompleksna....
Eeh da...razumijem u potpunosti što te muči. Ali oko simbolike općenito ne promatram stvari na takav način jer odlaskom u preveliku dubinu gubi se smisao. Tj. poanta simbolike nekog predmeta je u onome što je on točno (što on točno predstavlja).

To je ono što je još striček Dupor davno pisao kada je objašnjavao postojanje savršene kružnice. Pa je rekao kako se kao primjer savršene kružnice navodi elektron vodika koji oko jezgre atoma vodika kruži po savršenoj kružnici. No što bi bilo kada bi se atom povećao na promjer nekoliko kilometara...da li bi i tada kružnica bila "savršena"?

Tako je i s astrološkom simbolikom. Ukoliko se ide previše u "dubinu" gubi se pravi smisao. Metak je Mars, zbog svoje sposobnosti i funkcije da prodre, kao što Mars penetrira. A sam metak uvijek sadrži "nešto" što omogućava njegovo pokretanje, njegovu "eksplozivnost" baš poput Marsa koji u sebi sadrži vatru koja mu omogućuje eksploziju (djelovanje). Bio to barut ili stlačeni zrak, njega nešto treba pokrenuti.

U simbolici Mars u vatri bi bio Mars pokrenut eksplozivnim sredstvom (tipa barut), a Mars u zraku pokrenut nečim zračnim (kao u ovom slučaju komprimiranim (Saturn) zrakom (u zračnom elementu).

Saradonija
31.12.2009., 09:27
Tako je i s astrološkom simbolikom. Ukoliko se ide previše u "dubinu" gubi se pravi smisao. Metak je Mars, zbog svoje sposobnosti i funkcije da prodre, kao što Mars penetrira. A sam metak uvijek sadrži "nešto" što omogućava njegovo pokretanje, njegovu "eksplozivnost" baš poput Marsa koji u sebi sadrži vatru koja mu omogućuje eksploziju (djelovanje). Bio to barut ili stlačeni zrak, njega nešto treba pokrenuti.

U simbolici Mars u vatri bi bio Mars pokrenut eksplozivnim sredstvom (tipa barut), a Mars u zraku pokrenut nečim zračnim (kao u ovom slučaju komprimiranim (Saturn) zrakom (u zračnom elementu).

Teško je ovako slagat teorije polunapamet, em zbog nedostatka literature, pritom ne mislim na astrološku, em radi neadekvatnih primjera, bez Asc. Pred neko vrijeme sam morala pročitat pol nekog dosadnog priručnika o minama da bi uopće dobila ideju šta su mine astrosimbolički.
Što se tiče streljaštva sve više mislim da su zračne puške i Mars - Saturn, uz Mars-Jupiter ,ima mnogo logike u ovom što smo raspravljale a čini mi se da i primjeri potvrđuju.

Hattie Johnson (http://en.wikipedia.org/wiki/Hattie_Johnson), olimpijska natjecateljica u streljaštvu (http://www.ultraphoto.org/images/grj5sbuy1e8g1zgayak.gif)...ima Mars u Lavu 60 Saturn (egzaktan) i Jupiter, s tim da je Saturn u zračnoj Vagi.
Nancy Johnson (http://en.wikipedia.org/wiki/Nancy_Johnson_(sport_shooter)), olimpijska strijelkinja (http://www.ultraphoto.org/images/9iwl56byvn4889i84ptc.gif)Mars u Biku 90 Jupiter u zračnom Vodenjaku.
Philippe Heberle (http://en.wikipedia.org/wiki/Philippe_Heberle), francuski strijelac (http://www.ultraphoto.org/images/pasqey7q6ufbxbfmcoie.gif), Mars 120 Jupiter.
Harald Stenvaag (http://en.wikipedia.org/wiki/Harald_Stenvaag), norveški strijelac (http://www.ultraphoto.org/images/i7bipuo2lbxkamztany.gif), Mars u Ovnu 180 Saturn u Vagi...

Istina, kada se krene previše u detalje gubi se slika, iako kako u svakom sportu, pa tako i u ovom mislim da se barem dva aspekta moraju ponavljat kod svih, u streljaštvu dakle, Ma/Ju, Ma/Sa....
Iako, Mars/Saturn generalno ukazuje na sportaša radi Saturna - vrijeme, kontinuitet, disciplina, koncentracija... koji usmjerava Marsovu energiju....

Dragonfly
02.01.2010., 18:39
Istina, kada se krene previše u detalje gubi se slika, iako kako u svakom sportu, pa tako i u ovom mislim da se barem dva aspekta moraju ponavljat kod svih, u streljaštvu dakle, Ma/Ju, Ma/Sa....
Iako, Mars/Saturn generalno ukazuje na sportaša radi Saturna - vrijeme, kontinuitet, disciplina, koncentracija... koji usmjerava Marsovu energiju....

Ja imam Ma/Ju u konjukciji i Ma trigon Sa i Ju trigon Sa.
Očito bum morala uzet pušku u ruke umjesto kaj se tu s oštricama navlačim :D ;)

Saradonija
02.01.2010., 19:59
Ja imam Ma/Ju u konjukciji i Ma trigon Sa i Ju trigon Sa.
Očito bum morala uzet pušku u ruke umjesto kaj se tu s oštricama navlačim :D ;)

:D ko zna možda bi ti dobro išlo...a gdje ti je ta konjukcija, u kom znaku? Vodenom?

Dragonfly
02.01.2010., 20:06
:D ko zna možda bi ti dobro išlo...a gdje ti je ta konjukcija, u kom znaku? Vodenom?

Kombinacija zemlje i zraka. Ma mi je u Jarcu, Ju u Vodenjaku.

Možda da probam s raketama zemlja zrak? :eek: :rofl:

12.kuća
03.01.2010., 13:51
... aerobika:)?

Maddie
03.01.2010., 15:32
osobni trener???
to me zanima

veruschka
04.01.2010., 11:43
Mačevanje:

• Mač je oružje s oštricom namjenjeno ubodu, osnovna mu simbolika oštrice sadržana je u planeti Mars. Nož ima kratku oštricu te je on u odnosu na mač "samo oštrica" tj. Mars, dok je mač "dugačka oštrica" te ga dobijemo kada Mars stavimo u znak strijelca ili ako je Mars vezan uz planetu Jupiter (Mars u strijelcu, Mars u ribama, aspekt Mars/Jupiter). Također, ovaj sport se bazira na dobroj kondiciji u nogama (pokušajte stajati nekoliko minuta u polučučnju pa ćete vidjeti), pa su tu mišići bedra jaka točka (bedro-strijelac, mišić-Mars).

• Nadalje, mačevanje je prvenstveno motorički sport, a ono što karakterizira mačevaoca jest sposobnost preciznog pogodka mačem. To znači da je vrlo važno da takav "Jupiterovski obojan" Mars (mač) aspektira Merkur (ruka) zbog refleksa, motorike i spretnosti ruke. Aspekt Merkur (ruke, spretnost) – Mars (ubod) opisuje i označava kakve su motoričke reakcije te preciznost koordinacije pokreta mozak-ruka.

• No ipak mislim da je kod ovog sporta najvažnije naglasiti specifičnost samog sporta mačevanja - vrh mača nije napravljen tako da prilikom uboda zaista ubode. To je samo proforme radi, on je tup i ustvari električno brojilo koje šalje električni signal pri pritisku (signal/Merkur, električno brojilo/Uran). Izgleda poput okidača na vrhu kemijske olovke (u pitanju je samo 12 volti). Zato je u biti ovdje simbolika te oštrice-Marsa sadržana u simbolici samog uboda jer je ona ovdi tupa i ne ozljeđuje protivnika tj. to je samo mala električna pikica. :D Zato mislim da je vrhunske mačevaoce ponajprije potrebno gledati kroz fokus spoja ovih triju energija: Mars/Merkur/Uran.

Ovo sve što sam opisala je vrlo važno i istaknuto upravo kod vještine mačevanja, poželjno da planete budu povezane sekstilom jer on predstavlja vještinu. Kod trigona Mars/Uran je slično samo što je više izražena sloboda pokreta.

• Još ću na kraju samo istaknuti taj jedan specifični polaritet koji izbija kod ovog sporta - mačevanja. Ogleda se u s jedne strane promjenjivom Marsu jer je takav sposoban da se brzo prilagodi novonastaloj situaciji i "ubode" a s druge strane ta neka benigna nota tog istog Marsa, tj. nije ozljeđivački nastojen, već pravo sportski. Zato ga veže Jupiter. :)

Zanimljivo, evo primjera jednog mog poznanika, uspješnog trenera mačevanja.
Sportom se počeo baviti tek u 30. tako da se nije toliko natjecao, no izvrstan je pedagog.

Ima konfiguraciju zmaja: trigon Mjeseca u Ovnu, Urana u Lavu i Jupitera u Strijelcu, a Jupiter (u 3. kući) je u opoziciji s Marsom u Blizancima (u 9.).
Istovremeno, Jupiter i Mars formiraju T-kvadrat s Merkurom u Djevici.

S T E L I U M
05.01.2010., 12:24
Ima li netko pri ruci kartu Mirka Filipovica sa rasporedom kuca? :)

black panthere
08.01.2010., 00:36
Fish po tvojoj teoriji bi Janica bila školski primjer u skijanju, što je i istina, ali opet meni je sve to bilo nedovoljno. Godinama sam imala dojam da to nije to čemu će ona posvetiti život, sve me vuklo na neku estetiku, kozmetiku itd. pa me nije iznenadio njen izlet u te vode. Valjda zbog Marsa u Vagi, stalno mi je nešto govorilo da neće ostati sportski aktivna u smislu karijere. Uostalom dokazala se, što će joj više. Mislim da će biti uspješna u svemu čega se primi.

Fish 1968
08.01.2010., 11:31
Fish po tvojoj teoriji bi Janica bila školski primjer u skijanju, što je i istina, ali opet meni je sve to bilo nedovoljno. Godinama sam imala dojam da to nije to čemu će ona posvetiti život, sve me vuklo na neku estetiku, kozmetiku itd. pa me nije iznenadio njen izlet u te vode. Valjda zbog Marsa u Vagi, stalno mi je nešto govorilo da neće ostati sportski aktivna u smislu karijere. Uostalom dokazala se, što će joj više. Mislim da će biti uspješna u svemu čega se primi.
Gle...moja ideja je bila (i još uvijek jest :)) da bi ovo bio topic na kojem se piše o samom sportu - o onome što taj sport simbolizira, koje su mu karakterisitke i što je najvažnije kod određenog sporta. To je važno razlučiti jer se na taj način može i u karti nekog sportaša pronaći "upravo taj i taj sport".

A što se tiče neke osobe pojedinačno bila to Janica ili bilo tko drugi, to je osoba za sebe - njena karijera, zanimanje, interesi, aktivnost i ostalo su odlika nekih drugih polja i njegove ukupne karte.

marker
08.01.2010., 16:57
Fish, može ples? :)

čudna frajlica
03.07.2010., 12:19
Interesira me kako bismo mogli definirati veslanje? Koji se planeti i znakovi vežu uz veslanje, te koji su znakovi skloni baviti se veslanjem?

Fish 1968
05.07.2010., 21:50
Ples

http://i47.tinypic.com/30a3wg0.jpg

Povijest plesa je doista dugačka i seže u daleku prošlost jer su ljudi još davnih dana imali potrebu za ritmičkim kretanjem. Bilo je to najprirodnije sredstvo kojim je ljudsko biće izražavalo unutrašnji ritam pokušavajući ujedno razumjeti i izraziti svijet koji ga okružuje. Ples je u početku bio instinktivan i nije bilo važno tko, kako i u čemu pleše....s vremenom su plesači htjeli biti uvjerljiviji, pa kako je vrijeme prolazilo, dotad isključivo instinktivne radnje zamijenile su se strogo određenim pravilima. No, ono što je važno kod plesa i što je ostalo nepromijenjeno jest da on u osnovi predstavlja vlastiti doživljaj glazbe, te način na koji ga osoba izražava svojim tijelom.

U osnovi pod pojmom ples se podrazumjeva ritmično pokretanje tijela prema zvucima glazbe. To pokretanje može biti pojedinačno, u parovima ili u skupinama. U domeni sporta postoji i takmičarski ples.

No ako ćemo doista ući u bitak plesa.....onda možemo najuže reći da je ples u svojim početcima bio a i danas jest jedna vrsta motoričke reakcije na određene emocije. Kod plesa motoričke reakcije (Merkur/Mars) na emocije su iracionalne (Neptun), ali vrlo izraženi sljedovi pokreta, koji višekratnim uzastopnim ponavljanjem poprimaju određeni ritmički obrazac (Merkur/Venera) i pretvaraju se u ples (Neptun).

Ples općenito kao umjetnički izraz i oblik neverbale komunikacije astrološki pripada u domenu planete Neptun. Iako se veza plesa i Neptuna vidi u vezi plesa i unutrašnjeg osjećaja (tkz. duboke čulnosti glazbe), te u vezi stopala kao dijela tijela kojim upravlja planeta Neptun...veza plesa i Neptuna je kudikamo suptilnija. Kada zatvorimo oči i plešemo samo za sebe, kada dublje čujemo tonove i pokušamo ih izraziti tijelom na različite načine, tada se počinju buditi naše emocije i energija poteče dublje do naših stanica....sve počinje bivati dublje, sve se počinje stapati u Jedno. Ne znam da li ste ikada razmišljali o tome, ali ste sigurno primjetili činjenicu da znak ribe vlada stopalima, a upravo ribe nemaju stopala?

...to je zato jer one simbolički "hodaju tako da ne dodiruju tlo". Ako pogedamo ples kao umjetničku formu on je upravo to.....plesač dotiče tlo naravno (jer zakoni fizike i na njega djeluju)....ali ono čemu svaki vrhunski plesač teži to je "takva savršena tehnika" toliko "savršena" da ona to prestaje biti (tehnika/djevica - opozit znaku ribe). On-plesač tada ima jedan posve poseban tač nad podlogom i svim svojim kretnjama....izdignut je iznad u ono fino, neverbalno gdje je pokrenut bez ikakve forme, spontano se izražavajući tijelom, bez ikakvog zadanog koraka, uz potpuno prepuštanje... Ples traži prepuštanje (Neptun).

Ili kako kaže jedan poznati plesni koreograf: "Ne volim vidjeti da plesači broje korake jer to znači da ne osjećaju glazbu".

Čitah jedan zgodan interview plesnog kritičara F. Cramera o pokušaju definiranja plesa iz kojeg se možda i najljepše vidi veza plesa i Neptuna kroz ono što ples u svojoj osnovi jest:

"Naravno da ples postoji, ali nije materijalan. Ples postoji jedino kroz proces vlastitog nastajanja. On postoji samo dok ga netko pleše u određenom prostoru i vremenu. To je vrlo konkretno, ali se ne može fiksirati. Jedino što se može fiksirati je nešto što nije ples. To je paradoks koji se nalazi u biti plesa i treba ga imati na umu dok se njime bavimo. Istovremeno ples ne pripada nikomu jer ga nitko ne može uhvatiti i posjedovati."

"Svaka vrsta plesa, sadrži kao temelj određenu koordinacije pokreta - tehniku (Merkur/Mars), ali ta tehnika kasnije bi trebala postati automatizmom a plesač potaknut da se prepusti dubljoj vezi sa svojim bićem, da se upusti u nebrojene kombinacije izričaja, da počne ispitivati svoje tijelo i igrati se njime – kroz pokret, osjećajući vlastitu zakočenost, blokade, težinu ili pak lakoću. Tek u tom trenutku gubi osjećaj za prostor i vrijeme, plesač se tada stapa s glazbom i nestaje u dubini. On više ne pleše (Venera), on postaje sama glazba... on postaje ples (Neptun)."

Ta veza glazbe i unutrašnjeg osjećaja za ritam sadržana je u aspektu Venera/Neptun pa se i sam ples nalazi u toj simbolici. Venera je općenito egzaltirana u znaku ribe te se stupanj njene egzaltacije drži ujedno i stupnjem plesača (27º). Također, Saturn je egzaltiran u Venerinu znaku vage - svaka vrsta plesa ima svoja pravila (Saturn).

Plesanje zahtjeva osjećaj za ritam, sklad pokreta (Venera) i općenito kroz ples potrebno je da osoba osjeća glazbu i kao takvu iskaže pokretom tijela. Zato su kod plesa dva polja istaknuta:

1. polje (impresija, fizičko tijelo)

5. polje (podij, kreativnost, sport)

Motoričke reakcije čovjeka ogledaju se u vezi Merkur (koordinacija, kretanje) - Mars (fokus fizičkog, fokus energije).

srcelence
06.07.2010., 08:37
Oba dva sporta koja si nabrojio spadaju u neku ruku u adrenalinske sportove (jak Mars).

sad baš gledam kartu moje kćeri. Letila je par puta. Opisala je iskakanje iz aviona s padobranom kao zakoraknut na stepenicu niže.

Fakat ima Saturn-Uran konjukciju, Mars joj je u ovnu, sunce i uran u strijelcu.
I još sam ju ja poslala na padobranstvo :D

Dragonfly
12.09.2010., 18:07
onaj cestovni
http://www.ezadar.hr/repository/image_raw/46909/large/

i brdski :cerek:
http://cyclingmountainbikes.com/wp-content/uploads/2009/03/mountain-bike-suspension.jpg

Thnx!:top:

Fish 1968
07.10.2012., 19:40
Padobranstvo:

Padobranstvo je Uranov sport. Baš kao što je ronjenje Neptunov jer ronioc kada roni on je čovjek-riba, a kada je u moru gleda svijet iz riblje perspektive. Tako je i padobranac čovjek-ptica, a kada je u zraku onda gleda svijet iz ptičije perspektive. :)

Samo padobranstvo pripada redu adrenalinskih sportova (jak Mars) koji u sebi sadrže puno izazova (astrološki - vatre). Padobranstvo daje snažan doživljaj prostora i nepreglednog prostranstva (Jupiter), no bez obzira na današnju sigurnost u zraku uvijek stoji ono standardno pitanje: "...što ako ti se ne otvori padobran?" (padobran je uvijek pitanje povjerenja - a to je Neptun).

Evo jednog primjera, čoek koji želi skočiti "s ruba svemira" 8. listopada. :)

Felix Baumgartner (http://www.index.hr/black/clanak/sve-je-spremno-za-skok-sa-ruba-svemira-felix-baumgartner-odradio-posljednje-pripreme/628069.aspx) - natalno Mars u strijelcu, a dispozitor Jupiter 0º Uran 0º Pluton = ekstremni skokovi. Natalnu kartu obilježavaju višestruke konfiguracije "prsta božjeg" - Yoda. Jedan Yod je s žarišnim Suncem i krakovima Uran i Neptun - ovdje je je doista veliko povjerenje u "nebo" (Neptun).

Felix Baumgartner - natalna karta (http://www.astrotheme.com/astrology/Felix_Baumgartner)

magic potion
07.10.2012., 23:47
A što bi bilo umjetničko klizanje? Ili gimnastika?
To je jedino što mi je od sporta privlačno.:cerek:

Ice_scorpio
08.10.2012., 12:13
A rukomet? Predpostavljam da bi to trebalo imati veze s odnosom Merkura i Marsa? hmm ?

Anida
18.04.2013., 11:51
Da li bi se kitesurfing (http://en.wikipedia.org/wiki/Kitesurfing) mogao opisati vezom izmedju Neptuna (surfanje vodom) i Urana (pomocu vjetra)?

magic potion
22.05.2013., 21:49
Ma snajper je genijalan, nemožeš fulat. Al s druge strane nije neka fora jer je slab izazov. I pretpostavljala sam za puške da su MA/JU jer su mi draže od pištolja, s obzirom da imam taj aspekt natalno, a nemam MA/UR.

Meni je fascinantno kako ta simbolika živi u nama.:cerek:
Ja sam uvijek voljela pištolje:rofl:, očito zbog Ma 90 Ur, a moj brat puške (i trenirao je streljaštvo, iz puške su pucali) Njegov je Mars u Strijelcu.

Ne griješiš naravno - jak Merkur je definitivno jako važan. I to onaj "djevičanski" jer je kod šaha iznimno važna logika i kombinatorika. Osim jakog Merkura (u znaku djevice i vodenjaka) za šah je dobar Merkur u zemljanom znaku jer igranje šaha karakterizira smiren i dugotrajno stabilan um što je karakteristika zemlje. Kasparov ima Merkur u biku (usredotočenost, ustrajnost - fiksni znaci općenito imaju sposobnost "koncentracije"), Fischer i Topalov u vodenjaku (dovitljivost, inteligencija), a Anand u jarcu (sustavnost, strpljenje, promišljenost).

Šahiste također najjače karakterizira ta neka istovremenost - i brzina stvaranja kombinacija (Merkur/Uran) i sustavna logika (Merkur/Saturn).

No, kada bi najuže htjeli opisati šahovsku vrstu razmišljanja i logike onda bi mogli reći da je šah prije svega strateška igra. Riječ strategija dolazi od starogrčke riječi stratēgos (doslovno znači "vođenje vojske"). Šah jest u neku ruku vođenje vojske samo na šahovskoj ploči, on je i borba protiv protivnika....i sama simbolika šahovskih figura je "ratnička" (Mars) - kod šahista Mars uvijek ima masu aspekata.

Strategija jest odlika: Marsa (djelovanje, akcija) u skladnoj vezi s Merkurom (promišljanje, logika) i Saturnom (ozbiljnost, oprez). Paa na kraju ona poznata izreka ruskog šahovskog velemajstora Smislov-a..."Žene igraju šah slabije od muškaraca zato što treba pet sati ćutati" (Mars - muškarac, Merkur/Saturn -ćutanje). :D

Merkur u Ovnu, dispozitor mu u Vodenjaku.
Merkur 120 Saturn i 120 Uran.
Što se tiče aspekta Mars/Neptun, Marsov dispozitor je u konjunkciji s Neptunom.

To je jedan moj frend, koji postiže dobre rezultate, iako se uopće ne trudi. Prelijen je, nažalost. Ima čak 13 trigona.:D