PDA

View Full Version : Vanbrodski motori sa 2 i 3 cilindra i potrošnja

auto101
22.03.2009., 22:24
Zanima me par korisnih savjeta u vezi vanbrodskih motora, sama marka nije toliko bitna koliko broj cilindara.
Naime, ako se ne varam kod 2-cilindričnih motora, snaga između 10 i 15ks je u visini broja okretaja. Znači u teoriji a samim time i u praksi motor od 15ks ako vrtimo na nešto manje okretaja (od onih maksimalnih koje daju 15ks) daje 10ks i logično bi bilo da manje troši goriva i tiši je od motora od 10ks koji tu snagu daje na maksimalnom broju okretaja.

Na ovaj način možemo usporediti motore od 15ks sa 2 cilindra i 25ks sa 3 cilindra. Dvoumim se između Yamahe i Mercury-a?
Moja dvojba je sljedeća, koji motor uzeti: 25ks (3cilindra) ili 15ks (2 cilindra)?Imajući na umu razliku u cijeni tih dvaju motora i održavanje (više ulja, težina i sl.)
Koristio bih ga na gumenjaku quicksilver 380s.

Što savjetujete iz vlastitog iskustva kad su u pitanju motori od 15 i 25ks, svi znamo da je uvijek bolje imat više konja,al dali je u ovom slučaju 15ks zadovoljavajuće za guštanje ploveći uz priobalje i ribičiju?
Postoje i motori gore navedenih proizvođača od 18ks i 20ks al oni su starijih datuma,barem koliko sam upoznat na temelju ponude prvenstveno rabljenih u oglasniku.

Farymann
23.03.2009., 00:04
Zanima me par korisnih savjeta u vezi vanbrodskih motora, sama marka nije toliko bitna koliko broj cilindara.
Naime, ako se ne varam kod 2-cilindričnih motora, snaga između 10 i 15ks je u visini broja okretaja. Znači u teoriji a samim time i u praksi motor od 15ks ako vrtimo na nešto manje okretaja (od onih maksimalnih koje daju 15ks) daje 10ks i logično bi bilo da manje troši goriva i tiši je od motora od 10ks koji tu snagu daje na maksimalnom broju okretaja.

Na ovaj način možemo usporediti motore od 15ks sa 2 cilindra i 25ks sa 3 cilindra. Dvoumim se između Yamahe i Mercury-a?
Moja dvojba je sljedeća, koji motor uzeti: 25ks (3cilindra) ili 15ks (2 cilindra)?Imajući na umu razliku u cijeni tih dvaju motora i održavanje (više ulja, težina i sl.)
Koristio bih ga na gumenjaku quicksilver 380s.

Što savjetujete iz vlastitog iskustva kad su u pitanju motori od 15 i 25ks, svi znamo da je uvijek bolje imat više konja,al dali je u ovom slučaju 15ks zadovoljavajuće za guštanje ploveći uz priobalje i ribičiju?
Postoje i motori gore navedenih proizvođača od 18ks i 20ks al oni su starijih datuma,barem koliko sam upoznat na temelju ponude prvenstveno rabljenih u oglasniku.

Aj nam pojasni neke pojmove pa da ti možemo lakše odgovoriti.
Jer ovo što si nabrojio je široko podrucje pa da ne laprdamo beskorisno.
Gumenjak imaš ili kupuješ ?
Motor tražiš novi ili polovni?
Za kakvu ribičije ga namjeravaš koristiti ?
Koliko sati godišnje provedeš na moru i u kojem periodu ljeto-zima ?

auto101
23.03.2009., 08:32
Kupujem gumenjak, moja dvojba oko izbora tih dvaju motora je prvenstveno zbog novaca, zato i tražim nešto rabljeno. A koristio bih sve u ljetnim mjesecima, preko vikenda i na godišnjem. Pod ribičijom smatram vožnju uz priobalje crikveničke rivijere sa par blinkera i još ponešto sitnica, znači ne na otvoreno, jer taj gumenjak i nije baš za dalje rute.

boles
23.03.2009., 09:33
.... nema dvojbe, jaci motor,... sigurniji si, motor je rastereceniji,

rekao si da se dovumis izmedu merc i yamahe, pogledaj i tohatsu, ja imam 25ks 2t vec tri god, i nisam imao nikakvih problema, samo pali/vozi,...
ja sam kupio novoga, 18000kn s sajamskim popustom, dok su svi ostali bili najmanje 3000kn skuplji od njega,... vjerovatno ce onda i polovni bit jeftiniji,...

Farymann
25.03.2009., 20:48
Kupujem gumenjak, moja dvojba oko izbora tih dvaju motora je prvenstveno zbog novaca, zato i tražim nešto rabljeno. A koristio bih sve u ljetnim mjesecima, preko vikenda i na godišnjem. Pod ribičijom smatram vožnju uz priobalje crikveničke rivijere sa par blinkera i još ponešto sitnica, znači ne na otvoreno, jer taj gumenjak i nije baš za dalje rute.

Kod kupnje polovnih motora nema nekog pravila koji je bolji.
Sve ovisi o stanju motora. Skuplje i jace ne znaći i bolje.
Moraš sam odabrati najbolje što možeš za novce koje imaš.

hifffista
26.03.2009., 22:34
Kod kupnje polovnih motora nema nekog pravila koji je bolji.
Sve ovisi o stanju motora. Skuplje i jace ne znaći i bolje.
Moraš sam odabrati najbolje što možeš za novce koje imaš.

JAPANCA!

Farymann
29.03.2009., 22:46
JAPANCA!

:top:
Dobar je i Američanski kad mu Japanac napravi makinu !