View Full Version : Dozvola za čamac do 6m i motor do 25ks
Baš kao što i sam naslov kaže, gdje se sve u Zagrebu može polagat ispit ili više ispita da bi stekao potrebnu dozvolu, i kako izgledaju ti ispiti (ima li prakse ili je samo teorija)?
Koliko mora biti točnost riješenih ispita za prolaz?
Iz kakvih se materijala uči, koliko količinski tog gradiva ima, koliko sve to vremenski traje i naposljetku koliko sve skupa to košta?
Ako je neko polagao u ZG te ispite, neka malo opiše cijelokupni postupak, predavanje + polaganje ispita+ izdavanje (podizanje) dozvole,
zahvaljujem
alffuture
24.03.2009., 14:19
Ja sam polozio za A kategoriju prosli tjedan. Tecaj je bio na Jarunu u YCZ (www.ycz.hr), ali imas i druge skole koje drze tecajeve. Polaze se u Ministarstvu pomorstva i cega vec (kockica u Cvjetnom naselju). Tebi ce zbog snage motora trebat B kategorija, kosta 800 kuna. Nije tesko, a vjerojatno te nesto od toga i zanima tako da je jos lakse zapamtiti. Nikakav bauk, puno je lakse nego sto sam ocekivao. Nemas pismeni test, samo usmeni.
Pozdrav.
alffuture
24.03.2009., 14:20
Tecaj traje jedan dan, a dozvolu mozes podignuti na ispitnom mjestu drugi dan po polaganju.
Lee Champa
24.03.2009., 15:18
Što nema više praktičnog dijela?:s
Ono veslanje, vožnja motorom i sl...:s
alffuture
24.03.2009., 20:03
Ma purgeri su poznati moreplovci pa mi ne moramo polagati prakticno... to ti je ko da ceha posaljes na vozacki za automobil... :-)
Farymann
25.03.2009., 21:12
Ma purgeri su poznati moreplovci pa mi ne moramo polagati prakticno... to ti je ko da ceha posaljes na vozacki za automobil... :-)
I rade najbolje kondute !
alffuture
26.03.2009., 12:21
E hebi ga opet... daj prijevod za "kondut"!! :-)
kakav a i b???
ja sam polozio za upravljanje plovilom do 20 brutto registarskih tona
kakav a i b???
ja sam polozio za upravljanje plovilom do 20 brutto registarskih tona
koja je to kategorija?
ja imam za voditelja brodice B kategoriju...
Putnik92
26.03.2009., 16:18
koja je to kategorija?
ja imam za voditelja brodice B kategoriju...
To je tvoja. :)
Farymann
29.03.2009., 22:42
E hebi ga opet... daj prijevod za "kondut"!! :-)
Zahod,WC....
Jel sada jasno ?
alffuture
31.03.2009., 20:51
A ja samo serem u kiblu!!! Ne znam ja upoterbljavat ona Bandixeva svjetska cuda!! :-)
mkrzanic
01.04.2009., 10:12
sve skupa traje jedan dan pa kad dodjes na more ovo lito mozes gazit kupace koliko te god volja. blago nan se u nasoj domovini... i unda se debilni panduri cudu liti kad neko nekoga namota na propelu. ej fary koljes ih sa tin nasin ricima..
Farymann
01.04.2009., 23:03
A ja samo serem u kiblu!!! Ne znam ja upoterbljavat ona Bandixeva svjetska cuda!! :-)
A on to za kumice napravio ! Pa onda ti na koristiš PUSH !:lol:
Farymann
01.04.2009., 23:06
sve skupa traje jedan dan pa kad dodjes na more ovo lito mozes gazit kupace koliko te god volja. blago nan se u nasoj domovini... i unda se debilni panduri cudu liti kad neko nekoga namota na propelu. ej fary koljes ih sa tin nasin ricima..
:top::top::top:
Da im pojasnim kategorije :
A kategorija -brod na vesla.
B kat.- brod sa motorom.
C kat.- brod može vući maonu.
E-kat. putnicki brod.
Ovaj šta je položio 20 BT mora staviti crvene registarske brojeve na brod da se vidi da ima tešku kategoriju.
Eto !
Ruggerini
03.04.2009., 22:05
Ja koristim kondut na provi, moze se koristiti i u voznji, samo moras pazit da ne vozis u vitar.:D
:top::top::top:
Da im pojasnim kategorije :
A kategorija -brod na vesla.
B kat.- brod sa motorom.
C kat.- brod može vući maonu.
E-kat. putnicki brod.
Ovaj šta je položio 20 BT mora staviti crvene registarske brojeve na brod da se vidi da ima tešku kategoriju.
Eto !
kolko se mora imat godina za B kategotiju i kolku duljinu broda i jačinu motora smiješ vozit??
ma mos polozit isa 14 god
koliko znan polaganje za brod sad nzn za koju kategoriju al ovu sta ja misn za obicnu pasaru s vanjskin motoron je 500,600 kn
nema ljecnickog pregleda dakako nit imas prakticni dio
dodes u kapetaniju u pon prijavis ispit u utorak dodes na usmeni i to je to
moras donit sliku i pare i to je to
upozorenje!
MOJ POST JE DUGACAK,ALI I KORISTAN...:ne zna:
Mislim da je malo previse 25ks na 6m,jednio ako mislis glisirati i glupirat se
oprosti,ali nisi točan,(ovo je za onog sto je napiso po kategorijama ono)
http://www.mmpi.hr/UserDocsImages/nn-38-06-pravilnik-camci-up.htm
evo pa tu procitaj ja ti dam samo nest vazno
Čamcem na vesla za osobne potrebe može upravljati osoba starija od 12 godina.
Članak 15.
(1) Čamcem za osobne potrebe dužine do 6 metara i snage porivnog uređaja do 8 kW može upravljati osoba koja je osposobljena za voditelja čamca kategorije A.
(2) Čamcem za osobne potrebe snage porivnog uređaja veće od 8 kW može upravljati osoba koja je osposobljena za voditelja čamca kategorije B.
INACE 8kW ti je 10ks
ČLANAK 14
(4) Uvjerenje o osposobljenosti za voditelja čamca kategorije A stječe osoba koja:
– ima najmanje 15 godina života
– položi ispit prema programu iz članka 50. stavka 1. ovoga Pravilnika.
DOBRO PROČITAJTE ČLANAK 50
kolko se mora imat godina za B kategotiju i kolku duljinu broda i jačinu motora smiješ vozit??
BROD/ČAMAC VECI OD 6m I UKUPNE SNAGE MOTORA IZNAD 8kW ili 10ks
tko god da je polagao za kategoriju A molim da napise cijenu polaganja
i ako ima knjigu kupio bih ju
upozorenje!
MOJ POST JE DUGACAK,ALI I KORISTAN...:ne zna:
Mislim da je malo previse 25ks na 6m,jednio ako mislis glisirati i glupirat se
oprosti,ali nisi točan,(ovo je za onog sto je napiso po kategorijama ono)
http://www.mmpi.hr/UserDocsImages/nn-38-06-pravilnik-camci-up.htm
evo pa tu procitaj ja ti dam samo nest vazno
Čamcem na vesla za osobne potrebe može upravljati osoba starija od 12 godina.
Članak 15.
(1) Čamcem za osobne potrebe dužine do 6 metara i snage porivnog uređaja do 8 kW može upravljati osoba koja je osposobljena za voditelja čamca kategorije A.
(2) Čamcem za osobne potrebe snage porivnog uređaja veće od 8 kW može upravljati osoba koja je osposobljena za voditelja čamca kategorije B.
INACE 8kW ti je 10ks
ČLANAK 14
(4) Uvjerenje o osposobljenosti za voditelja čamca kategorije A stječe osoba koja:
– ima najmanje 15 godina života
– položi ispit prema programu iz članka 50. stavka 1. ovoga Pravilnika.
DOBRO PROČITAJTE ČLANAK 50
Kakva je dozvola potrebna strancu ( Srbija,Novi Sad ), da bi mogao iznajmiti
camac sa motorom,do 10KS?
Putnik92
02.11.2010., 00:14
Kakva je dozvola potrebna strancu ( Srbija,Novi Sad ), da bi mogao iznajmiti
camac sa motorom,do 10KS?
Čija dozvola, HR ili srpska? Stranac može imati dozvolu svoje zemlje ili položiti ispit u HR i dobiti HR dozvolu.
Čija dozvola, HR ili srpska? Stranac može imati dozvolu svoje zemlje ili položiti ispit u HR i dobiti HR dozvolu.
Ja imam srpsku dozvolu koja je medjunarodna u kojoj pise da mogu upravljati plovilima do 15m
Polagao sam 6 predmeta (tesko mi je sada da ih nabrojim)
Skoro 20 godina sam vozio bez dozvole. Imao sam Adriu 450 (kupljenu u Zagrebu) registriranu u Omisu 1988 koju sam svake godine vukao u Novi Sad (tu sam je koristio na Dunavu) i vracao na more.
Kad je zaratilo ostala je u Novom Sadu i jedva sam sredio dokumenta za NS.
Onda sam kupio plac u Crnoj Gori pa je barka opet osetila slanu vodu. U to doba crnogorci nisu bas gledali dokumenta manjim plovilima. Kada se Crna Gora odvojila resih da i ja polozim ispit i tako dobih dozvolu da mogu da upravljam plovilom do 15m.
Barkica je i danas ziva koristim je na Dunavu i na moru. Prosle godine sam je prvi put opiturao nakon 22 godine.
Putnik92
10.11.2010., 22:24
Ja imam srpsku dozvolu koja je medjunarodna u kojoj pise da mogu upravljati plovilima do 15m
Onda nema problema ni za najam u HR.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.