View Full Version : Ajd'pomozite i meni
Moj sin zheli sobu pretvoriti u 'mrtvachnicu' :D
Odnosno zheli tamnosive zidove i crni namjeshtaj...sprave za muchenje ~ zasad ~ ne spominje :rolleyes:
Imamo mjesec dana vremena da to uchinimo.
Zidovi su u jako dobrom stanju, gletovani prije cca 5 godina i ofarbani bijelim Jupolom. Ima dosta povrshinskih oshtecenja tipa ogrebotina, chavlica od postera i mapa i slichno.
Namjeshtaj je svakakav, dishparan, uglavnom smedje boje.
Da li trebamo zidove strugati :confused:
Chime farbati da postane tamnosivo :confused:
Da li da ormare sprejamo u crno ili ih klasichno lakom premazujemo? Treba li ih prije mozhda chime ochistiti ?
Chini mi se da bi sad konachno korisno mogli upotrijebiti onaj bubanj od mashine kao fora rasvjetu...kako?
Ne trebam ni napominjati da molim samo najjeftinija rjeshenja.
Hvala. :)
magic & Junior metalac
treba li strugati zidove?
ovisi u kakvom su stanju... prije će biti da treba navući sloj glet-mase pa ih onda izbrusiti finim brusnim papirom
da bi dobila sive zidove: u bijelu boju (jupol npr.) dodaješ onoliko crnog tonera koliko treba za željenu nijansu - imaj na umu da je boja koju si dobila miješanjem bijele i crnog tonera nešto tamnija u samoj kanti nego kad ju se nanese na zid, stoga da bi bila sigurna da si umješala pravu nijansu isprobavaj na nekom komadiću zida dok ne dobiješ željenu nijansu
doduše mogu se kupiti i već smiksane boje, ali mislim da je onda to skuplje
o farbanju namještaja ne znam ništa
sretno
Pokusam pomoci ...
Mala ostecenja na zidovima zagipsaj.., odnosno kupi gips (nije skup i netreba ti vreca od 5 kg), zamjesas sa malo vode i sa spahtlom naneses na rupice, ogrebotine ...etc.
Drugi dan kad se osusi uzmes smirgl papir i lijepo poravnas!
Tako smo mi nase zidove.
Onda kupis istu tu jupol boju od prije (bijelu) i posebno crnu farbu (neznam kako se zove, one male bocice).
Dolijevas tu crnu u jupol do zeljene nijanse sive boje.
Sta se namjestaja tice neznam kakav je. Ja sam prije dosta godina dok sam sama zivila imala namjestaj marke "Snadi se kako znas" pa sam u Bauhausa kupila one ljepljive folije (bas su bile crne) i lijepila ih preko.
Moras biti j**** precizna, a i nije bas nesto ili je meni tako ispalo.
Sad mi se razbilo ogledalo na ormaru pa sam pitala sta da napravim (da ga skidam, mijenjam, oce li ostati izgrebeno ispod???), kaze mi neki majstor da postoji neka smjesa s kojom mogu premazati namjestaj i onda na njega naljepiti te folije u boji drveta i da to onda izgleda ko novo!
Probaj se raspitati....
Nadam se da sam pomogla, koliko sam se raspisala mogla sam ti sve pofarbati vec:D
Ne, to sa samoljepljivom folijom ne dolazi u obzir. Poprilichno je skupa a i stvarno efekt nije zadovoljavajuci :( probala ja na nekom svom ormaricu.
Znachio mislish da ne moramo prije strugati zidove?
Hvala vam...samo vi i dalje pishite :)
Mislila sam mu nekako ukomponirati i one inoks mrezhe shto prodaju na metre, recimo preko nekih od vratiju ormara...chime to ushvrstiti :misli:
Magic, odi kod Kaline na Orehovici (kad ulazis na zaobilaznicu na Orehovici u smjeru Opatije, odmah nakon semafora skrenes desno i dodjes na njegovo parkiraliste). Oni su jedan od (dva mislim?) centra u Rijeci koji mjesa Jupol boje.
Uglavnom, daju ti ogroman katalog boja i ti samo upres prstom u nijansu koju zelis, takva ce ispasti i na zidu. I namucit ces se malo jer je izbor zbilja ogroman. Boja je inace Jupol Gold.
Boje ne treba puno jer je jako gusta i razrjedjuje se s vodom i fino prekriva, tako da ce ti biti dovoljno da zidove prije farbanja samo operes. A farba se jako lagano (e, kad je meni uspjelo :D ).
A ako ti za par mjeseci bude trebalo da popravis neku gresku, ili ako ti usred farbanja ponestane boje, samo odes i zatrazis tu istu boju (ako sama mjesas boje nema sanse da ces pogoditi istu nijansu).
Lei, a jel tamo kod njih dodje puno skuplje? Jer sam Jupol je dosta jeftin...ali savjet je prvoklasan :top:
hvala :W
Eh, nemam pojma za cijenu :( Probaj nazvati i provjeriti, ili mogu ja ako hoces iskopati racune pa pogledati.
Gold jako dobro pokriva, mi smo imali fleke u spajzi jer se bivsim vlasnicima svasta razlijevalo (valjda ulje, sok... uglavnom FUUUUJJJ je bio zid). I jedna ruka svijetlo zutog Jupol Gold-a je prekrila bez problema. Tako da ti zapravo uopce ne treba puno farbe. 10l kanta ce ti, vjerujem, biti i previse (nama je za spavacu sobu ostalo vise od pol kante).
Prije farbanja samo uzmes krpu i obicnu vodu (zapravo, trebalo bi sa kalijevim sapunom, ja toga nisam imala pa sam stavila malo Domestosa) i lagano operi zidove (da sidje prasina, paucina i slicne stvari). Ako gletas, radi to dan ranije da se stigne posusiti.
:w
Da, ustvari imash pravo...ako je dovoljna 'jedna ruka' onda nece ni bit bitno skuplje.
A fora je u tome shto, bojim se, mijeshanjem obichnog Jupola i crnog pigmenta nikad necu postici lijepu, pravu, tamnosivu boju.
Probat cu prvo gore :)
Zidove ne bi trebalo gletovat, jako su ravni...probat cu se ovaj vikend zabavljat gipsom i shpatulom po oshtecenjima.
magic kaže:A fora je u tome shto, bojim se, mijeshanjem obichnog Jupola i crnog pigmenta nikad necu postici lijepu, pravu, tamnosivu boju.
E, mislim da ce te jako namuciti kad pocnes gledati u "sive" tonove.... siva koja ide malo na plavo, pa malo na zeleno, pa siva ovakva, pa onakva.... Ja sam krenula s idejom "idem ja po nesto svijetlo bez". Mos mislit.... imaju barem 5 razlicitih "svijetlo bez-zutih". :D
A koliko bi mi boje trebalo?
Soba je cca 30 kvadrata, tri metra visine.
Mr. Wolf
26.03.2004., 10:50
Oštećenja na zidovima nisu velika kolko sam skužio, bit će ti dovoljan gips. Kupi električarski gips jer se brzo suši, uštedjet ćeš dosta vremena ako trebaš par puta krpat istu rupu! Nije velika razlika u cijeni, a za par sati je gotovo! Što se boje tiče u ovom slučaju ti je najbolje uzet gotovu nijansu boje, pazi da uzmeš dovoljno boje za dvije ruke. Jedna ruka ti sigurno neće dati zadovoljavajuće rezultate! (a možda te i nije briga jer to nije tvoja soba)Za taj prostor bi ti trebala biti dovoljna jedna faktorica!
Što se namještaja tiće tu ovisi kakav je namještaj( pravo drvo, iverpan....), u obzir ti dolazi lak i uljena boja! Pazi samo da namještaj nije masan, možeš koristit bilo koje sredstvo za odmaščivanje!
Bubanj od veš mašine za luster:D ! Možeš kupiti neki malo deblji flaks za učvščivanje na strop il uzet tanku metalnu sajlu. Naravno treba ti i grlo-a za žarulje,
Mr Wolf i tebi hvala :)
Za tu sobu me je briga vishe nego za ikoju, jer je soba moga sina ;)
A sad mi malo pojasni shto je to jedna faktorica i flaks :confused:
Mr. Wolf
26.03.2004., 11:02
Faktorica ti je kanta boje od 15 litara!
Flaks ti je ono za ribičiju ne znam kak se to zove na novom hrvatskom jeziku(plastični konac:D)
Za kolicinu boje ce ti najbolje reci u ducanu. A sve i ako ti bude premalo, na brzinu se zaletis po jos jednu (nama se to dogodilo kad smo krenuli farbati fleke u dnevnom boravku pa je trebalo dati dvije-tri ruke)
Ma hvala puno svima :grli:
Ali josh cu ja vas gnjaviti :E
Muchi me namjeshtaj...a jel bash mora lak ili bi drzhala i obichna crna farba, za zid :confused:
na namjestaj nemoj niti probati sa bojom za zidove, to sasvim sigurno nece uspjeti... (ja probala)!
Mislim da postoji crni bajc. Ako strugnes boju sa namjestaja i premazes crnim bajcem (valjda se tako zove)?
Ako nema to, onda uzmi ono crnilo za drvene ograde. Jedno ljeto smo kod bake mazali ogradu tim cudom. Ne znam sta je, mozda potrosena mast, to daje jako mocan industrijski look. :D
Bubanj od ves masine-cini mi se vise nego izvrsno rjesenje za lampu. :D
Mr. Wolf
26.03.2004., 12:28
Lilly kaže:
Ako nema to, onda uzmi ono crnilo za drvene ograde. Jedno ljeto smo kod bake mazali ogradu tim cudom. Ne znam sta je, mozda potrosena mast, to daje jako mocan industrijski look. :D
ne misliš valjda na motorno ulje :D :eek:
na namjestaj nemoj niti probati sa bojom za zidove, to sasvim sigurno nece uspjeti... (ja probala)!
nemoj o tome ni razmišljati! ne možeš drvo lakirati s vodenom bojom!!!! makar danas postoje lakovi na bazi vode!
Mr. Wolf
26.03.2004., 12:29
Ajd da malo proširimo temu, jel znaš uopće kaj ti treba od alata za obaviti posao?
Lilly kaže:
Mislim da postoji crni bajc. Ako strugnes boju sa namjestaja i premazes crnim bajcem (valjda se tako zove)?
Malko prevelik posao. Pogledat cu cijene laka.
Mr Wolf, zar stvarno ima lakova za drvo na vodenoj bazi?
Da se ne potrujemo razredjivachem :zvrko:
Mr. Wolf kaže:
Ajd da malo proširimo temu, jel znaš uopće kaj ti treba od alata za obaviti posao?
Pa i ne bash :confused:
Neke pinele i rodule imam od posljednjeg farbanja, imam shkale, par shpatula i takoto.
Imam bubanj od veshmashine ;) i imam nekih par lanaca, s time sam ga mislila prichvrstit na strop.
Samo onda cu morat montirat i neku kuku, bojim se da je to ipak malo teshko :misli:
BigMama
26.03.2004., 13:06
Vidila sam da imas veeeliku sobu (cca 30 kvadratica). Mi smo u Kalini kupovali tu jupol gold boju. Cisto da si znas orijentir, soba nam je 14 kvadrata, normalna visina (zivimo u zgradi), pa nas je to kostalo oko 100 kuna. Pretpostavaljam, ta tvoju kvadraturu okok tri puta vise. Nije bas jeftino rjesenje, ali su im boje super.
Mr. Wolf
26.03.2004., 13:07
Ajmo ovako za farbanja zidova trebaš:
1. valjak (onaj čupavi) imaš za kupiti posebno valjak i dršku za njega! Nakon korištenja obavezno dobro oprati jer kad se boja osuši na njemu by by s njim. Cijena oko 100 kn, ne treba ti profi.
2. mrežu za valjak da ocijediš valjak kad ga umočiš u boju. (mreža se stavlja na kantu) Cijena oko 20 kn!
3. teleskop za valjak ( na njega se stavi valjak tak da se ne moraš penjat po ljestvama i da si ne obojiš facu i kosu kad farbaš strop) Ima ih svakakvih od nekih 100 kn pa nadalje
Za lakiranje namještaja:
1. također valjak, al spužveni (to su ti oni manji dimenzija cca 5-6 cm) Nisu skupi pa uzmi više jer od glave višak ne boli!:D
2. posudu za lak, da možeš ocijedit lak (preporučljiva i korisna stvar da se spriječe curki po površini)
Ne bi ti preporučio kistove, jer je puno lakše raditi sa spužvenim valjkom!
Kuka na stropu će ti definitivno trebat u svakom slučaju, s obzirom na težinu neka malo jača. Uz kuku ti treba i tipla jer bi se moglo dogoditi da bubanj završi na nekome! (osim ako strop nije drveni)
Lakovi na vodenoj bazi postoje!!! Jedino što nisu tako sjajni kao nitro lakovi i nešto su skuplji!
Ma josh bi bolje bilo da nisu sjajni :top:
Morat cu provjerit cijenu.
Mr. Wolf kaže:
od glave višak ne boli!
:lol:
Blue_Sunflower
26.03.2004., 15:28
Magic, prije tjedan dana i ja sam prosla generalno preuredenje princezine sobe...i jos mi je sve frisko u glavi, pa da ti i ja kazem koju. (Htjela je bijele zidove sa ultra kricavim straftama - limeta, pink i crno i crni namjestaj.)
Za zidove ti necu puno drobiti, osim sto mislim da se isplati, kad vec krecete u tako velike radove, odmah ofarbat i strop, pa nek je sve kompletno.
Od dodatnog pribora, jos bi savjetovala one ljepljive trake, ne znam kolko kostaju doma, ali jako pomazu i pojednostavljuju stvar. Oblijepe se rubovi, uz stokove, prozor, strop i puno je jednostavnije onda mackati. Treba ti i kist, najbolje je prvo sve gornje i donje rubove i sve kuteve, dobro namazati s kistom, a onda krenut na valjak. Ako moras sama mjesat boju, tu se trebas fakat jako potrudit, da ti ruke otpadnu. Super je ako imas neki stari neupotrebljivi mikser (koji jos radi) da s njim izmjesas.
Sto se tice namjestaja, mi smo htjeli iskoristiti postojeci namjestaj bijele boje, a i nesto u prirodnoj boji drveta.
Vjeruj mi kad ti kazem da je sprej definitivno najjednostavniji nacin farbanja starog namjestaja. (Lani sam ja prefarbala svoj peach namjestaj u bijelo sa sprejom). Neovisno da li je gornji sloj lakirano drvo ili neka plastificirana povrsina (imam odlicna iskustva sa obje stvari), dovoljno je fino izbrusiti povrsinu, sa finim smirglom, uvijek u jednom smjeru, obrisat vlaznom krpom, posusit i onda sprejat sa sprejom. Na taj nacin ces imati prilicno jednolican tanak sloj, koji tesko da ces postici sa lakom i drugim bojama. A i brzo se susi. Uvijek mozes, ako napravis koju "vjesalicu" (to kad imas previse boje, pa se boja cjedi i tak osusi), mozes ju malo prebrusit i lagano popravit sa sprejom.
Jedina mana spreja je da je to relativno tanak sloj (ako je jednom nanosi) i gruba akcija ce ga guliti. ALi stvarno namjestaj izgleda super. :)
Nakon kratkih konzultacija sa bracom koji je nedavno preuređivao sobu prenosim sljedeće:
- ovisno o tipu drva namjestaj se moze premazat sa bajcom - to je prah koji se prodaje u vrecici i otopi se u vodi. Ima ga u raznim bojama, pa valjda neka ebanovina bi posluzila vasoj svrsi. On tvrdi da 1 vrecica tog bajca kosta 7 kuna, a za parket od 26 kvadrata koji je time premazivao je potrosio 6 vrecica.
- sto se tice boje za zidove, ja ipak preporucam obicnu boju za zidove u koju se dodaje crni toner. Gotova boja (ono sto je netko rekao iz kataloga), e to je 6 puta skuplje od obicne boje + tonera. Istina je da ce ti trebat dosta tonera, al on kosta cca 8 kuna po komadu, pa ... no, raspitaj se pa vidi. E, da, tonere moras jako dobro promijesat u bocici prije nego ih dodajes u bijelu boju, da se pigment malo razbudi i dodje k sebi. a ne da stoji na dnu bocice.
- sto se gletanja zidova tice, slazem se sa ovima koji vele samo elektricarski gips, pokrpas rupice, pobrusis sa obicnim brusnim papirom i gotovo. Ako nisi bas nesto spretna sa gipsanjem, onda kao usporivac vezanja mozes dodat malo Carlija, odnosno tekuceg detergenta za sudje. Al najbolje Carli :D . Dodas ga onak, malo, koliko bi dodala u posudicu u kojoj mijesas gips ako bi ju htjela oprat.
Evo, to je od mene, pa ak sto pomogne ... :w
Samo par sitnica da dodam:
1. Gips NEMOJ elektricarski nego onaj za gletanje knaufa. Baz zato sto se sporije susi lakse ce ti biti raditi. Nemas iskustva i elektricarski gips ce biti prije suh nego sto ga uspijes upotrijebiti. Radi manje kolicine u nekoj plasticnoj zdjelici za pet kuna koju poslije bacis i gipsaj rupice na zidovima.
2. Farbanje zidova radi Jupol Goldom koji je nesto skuplji od obicnog Jupola ali izgleda mrak dobro. Uz to nikada neces sama pogoditi dobru i jednoliku nijansu ako sama mijesas boje.
3. Obavezno stavi trake na rubove prozora i vrata, te plasticnu jeftinu foliju ( ili novine) posvuda po podu. Ustedjet ce ti puno ciscenja.
4. Ne znam od cega je namjestaj ali savjetujem da kupis akrilni lak ( vodena osnova) i primer ( temeljna boja) ovisno o tome koji je materijal koji bojis. Nanosi ga spuzvastim valjkom. Nije sjajan ali izgleda dosta efektno.
PS Prije bilo kakvih radova zatrazi PISMENO od juniora da potpise pri punoj svijesti da ce SAM brisati prasinu s namjestaja. Imam iskustvo s crnim namjestajem i to je nesto strasno, nikad vise. Taman obrises prasinu i mozes poceti ponovo :D
Juraj kaže:
1. Gips NEMOJ elektricarski nego onaj za gletanje knaufa. Baz zato sto se sporije susi lakse ce ti biti raditi. Nemas iskustva i elektricarski gips ce biti prije suh nego sto ga uspijes upotrijebiti. Radi manje kolicine u nekoj plasticnoj zdjelici za pet kuna koju poslije bacis i gipsaj rupice na zidovima.
I dalje ostajem pri svojoj tvrdnji da se gips NECE stvrdnut ako u njega dodas ajnspric Carlija. Ili tekuceg detergenta, al najbolje Carlija.
Za ovo:
Juraj kaže:
Taman obrises prasinu i mozes poceti ponovo
se potpuno slazem i to je ziva istina.
Ajd'pomozite i meni
Moj sin zheli sobu pretvoriti u 'mrtvachnicu'
1.Triba sve cinjenice pogledati malo temeljitije i dugorocnije .
a. znaci obzirom da Junior ima ispod 18 godina , najprije da potpise izjavu da ce sam sve poslove obaviti.
b. da sam odgovara za svoje zelje i da ce sam snositi posljedice , ako se predomisli za nijansu boje .znaci da ce sam morati piturati sobu u bilu boju kad se predomisli .
c. Obzirom da uredjivane sobe ima i odgojnu karakteristiku , a ne samo da mu sve bude servirano kao gotovo neka dovede prijatelje da mu pomognu.
2. napraviti plan rada
3. Cijeli namijestaj staviti u sredinu sobe
4. Pokriti ga sa folijom za te namijene , ima komada 4x4 m ili cak i vecih ali su jao tanke i jeftine cca 10 kuna.
5. Pokriti pod sa istom folijom , ali u 4 komada , radi namijestaja , krajeve zalipiti sa papirnom trakom za piturivanje.
6. Piturati strop , ili prekriti ga sa fazer tapetom , ili sa platnom .
7. Zidove obljepiti sa fazer tapetom , i tu tapetu naknadno piturati , jer u suprotnom kad se bude vracala boja u normalno nece biti lako to izvesti , ali ako se samo odlipi tapeta , sve se relativno brzo vraca u normalu.
8. Pituru sami pripremite , jer mijesanje se naplacuje , a neko je spomenuo i da bude jeftino.
9. Pitura se lako zamisa tako da se pigment bocica izlije u recimo 1 litar vode , razmijesa i onda doda u bili jupol.
10. za mijesanje koristiti busilicu na malim okretajima i mijesac boje cca 15 kuna
11. Namijestaj piturati sa bojom koja nije na bazi uljnog ili nitro razredjivaca , jer ce inace smrditi danima , a nije bas ni zdravo .
12. Ima boja na bazi vode , i to 2 osnovne vrste , i to daju blagi mat efekt.
13. Valjak ima i jeftinu varijantu , oko 10 kuna , pa se posli baci u smece .
14. Stap uzeti od 1,5 do 3 m i podesiti na duzinu od 2,4 m jer je tad najlaksi rad sa poda , bez skala.
15. Zidove gipsati sa Knauf masom za fugiranje , i gletovanje . Za male rupice napraviti rijetko , za velike gustu smijesu.
16. Brusenje je nepotrebno , posebno nije moguce sa finim brusnim papirom . Eventualno koristiti posebnu brusnu mrizicu od knaufa
17.Namijestaj piturati sa valjkom od plisa , velicine 10 cm , dlaka 2 mm
18. Ako je soba povrsine 30 m2 , onda je velicine cca 5x6 m a to je 66 m2 zida plus strop 30 , znaci sve skupa 100 m2 Ovaj podatak uzeti kod kupnje kolicine piture.
19. Zidove nije potrebno strugati sad , bice kad budete skidali sivu boju.
20. Kod toniranja boje dodati malo tamno plave , modre , efekt ce biti lipsi.
21. Mijesanje ce biti jednostavno i pogoditi cete uvijek nijansu ako u kantu od 15 litara stavite uvijek jednu ili x bocica tonera .
22. Za ucvrscenje bubnja koristiti celicnu tiplu fi 10 sa kukom ili rupom , pa onda gambet , pa lanac .
23. Bajc se koristio davno i nije vise u modi , jer se ne postize efekt koji vijerojatno zelite .
24. Redoslijed stavki slozite sami .
chiquita
29.03.2004., 13:53
magic, kako je ispala soba, u kojoj ste fazi?jel bubanj na stropu? :D
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.