PDA

View Full Version : Umirovljenici/trece doba/u Dijaspori!


Vilko
26.03.2009., 12:16
Uvod.

Namjera ove teme je da vidimo opsirnije “sta je trece doba”, kako se nas tice i sta je dobro ili lose za nas koji smo u mirovini isto tako oni koji su u 50im godinama da vide malo, kako se je izmjenilo i kakav je zivot u dijaspori za umirovljenike.

Isto kao i situacija u Australiji za razne grupe osoba, kakova je njihovo ocekivanje ili ga vec imaju.

Znadem da nas ima mnogo u Australiji a kamoli po cijelom svijetu,nazalost malo nas je na forumu/dijaspori.

Nadam se da ce se poslije prikljuciti i osobe iz drugih zemlja.

Ja cu poceti sa Australijom isto sa sta i kakove mirovine se mogu ocekivati…ukljucujuci i mladjiju generaciju koja se blizi mirovini.

Molim osobe koje ova tema ne zanima da je ostave na miru i zaobidju ili ignoriraju.

Isto molim da mi dadete malo vremena/do sutra/ da napisem osnove pa onda mozemo zapoceti izmjene ,kritike ako su potrebne kao i vasa misljenja i iskustva.

Hvala

Senior citizen

Vilim vilko K.

Vilko
26.03.2009., 12:25
Ponekada mirovina dodje neplanirana!

Kao osoba u kasnim sesdesetim godina pratim sa zainteresiranosti sta se dogadja u Australiji i Hrvatskoj isto tako i po svijetu sa mojom generacijom...nekoje prije desetak godina ,a isto i nekoje koji ce uci u tu zivotnu neizbjezivu dob.

Mladi umirovljenici se obicno smatraju osobe u trecem zivotnom dobi....sa kojim pocinjemo ostatak nasega zivota i odlazak i kraj zivota.

Kao jucer se sjecam svih godina i svega u zivotu i onda najednom dodje bio spreman ili ne to doba zivota.

Na zalost za nekoje od nas dodje i ranije radi bolestih ...nismo spremni...meni se je dogodilo da sam bio samo 52 godine, kada sam prekinuo raditi,iako sam mogao i prije u invalidsku mirovinu radi zdravlja ...nisam htjeo, zelio sam podici sinove na svoje noge.

Kada sam dobio slom zivaca...depresion,napade straha,anxiety,personaliti disorder....nisam se vise vratio na posao i danas se lijecim.

Iz mojega pogleda mogu vam kazati kako se osjeca osoba koja je sada uskoro 68 godine , 11 godina u invalidskoj mirovini i poslije
65 u “starackoj mirovini”.

Sa 52 godine sam mislio zastedjeti novac za buducu mirovinu ,mislio sam da cu u mirovini jos uvijek nesto raditi i zaraditi si posebno uz mirovinu.

Umjesto mojega plana i zelje je doslo razlicito bio ja voljan ili ne.

Kada se sjetim koliko je mojih kolega u to vrijeme ili poslije imalo radi stresa na poslu srcani udar ili stroke/izljev krvi u mozak niti me ne cudi sta sam tako zavrsio.

Sud je kaznio zeljezaru sa prekrsajem "preopterecenja na poslu",jer ja sam dokazao da sam radio za dvije ili tri osobe i stalno su obecivali pomoc isto kao i moj raspored posla...koji se nije nikada promjenio.

Za ostetu sta sam otisao 13 godina ranije u mirovinu dali su mi ostetu $99.000dollara ....ali radi toga nisam dobio socijalnu mirovinu za dvije godine....eto sta je pravda.

Umjesto da bi zaradio posebno za mirovinu "superannuation" $200.000-$250.000 .....moja isplata je bila samo $44.000.

Moja generacija je imalo tesko mi smo placali kamate za kucu od 13.5%...podignuto na do 18%...ja se ne zalim ,ali samo zelim pokazati kakova je razlika,sada je vec dulje 6%-9%....a nekada prije 1960ih i 1970ih isto jako mala oko 4.5%.

Danas poslodavac mora dati dio "superannuation" oko 9-11% od tvoje place i sam uplacujes obavezno ....dok sam ja nekada davno davao $1 -$5 tjedno ...u zadnjim godinama vise.

Eto ukratko sta se moze dogoditi iako ne zelite...nikada se ne znade.

vilko

Vilko
26.03.2009., 12:38
Nova klasa staraca?

Malo statistike iz Australije , u 2003 imali smo 2,545.641, Australijanca preko 65 godina starosti na stanovnistvo od 20 miliona.

Imamo 3.000 /100 godisnjaka/…misli se da ce ih u 2020 biti 12.000 i oko 2050…. 50.000.
Koliko se izmjenilo samo u 70 godina kada su muskarci zivjeli samo do 65-70 godina, ako i toliko.

Nova klasa staraca?
Nekada se je sve trpalo u isti kos “starci”.
Vrijeme se mjenja i postaju danas nazivi grupa;mladjiji , mature/ozbiljni i stari.

U danasnje vrijeme kada drzava trazi /pita radnike da nastave raditi do 70 godina , znaci da se mjenja i zivot svih starijih osoba.

Nazalost nismo svi istoga zdravlja ili nismo imali iste poslove….jer prosto je tesko naci osobu koja je radial fizicki i natezala se da je ostala nepovredjena , ili u slucaju zanatlije stalno ponovljivi pokreti isto kao i na liniji proizvodnje dovode do ranih neizljecivih problema ….dobro znadem o cemu govorim osim dvije operacije na kicmi koje nisu uspjele imam muskuloskeleton misicne /tetive probleme u svakom zglobu, ramena ,laktova, ruka i redovito dobivam steroid injekcije....imao sam operaciju na desnom ramenu, zglobu i ulnar nerve na laktu...i obadvije ruke su mi napola oduzete od pritisnutih zivca
na kicmi.

Uopce se ne cudim sta sam unisten sa poslom jer sam vec kao klinac sa 7 godina radio ,stihao u vrtu, poslije skole raznosio ciglu na gradilistima, i na kraj svega sami smo otac majka i ja , kopali temelje za zgradu i betonirali i sami zidali, i istovremeno sam ucio zanat i poslije radio na zgradi .

Ali tako je nekada bilo mi smo generacija koja nije imala lagano.
Moja supruga je ostala bez majke/umrla je od raka/ sa 14 godina, zamjenila je njezino mjesto i kuhala i vodila domacinstvo za njih svih sest, tri brata i sestre i oca.
Nije onda bilo masine za ves…bile su ruke ….radila je i u vrtu sa ocem i jos morala stici sve drugo….skolu je morala prekinuti u sedmom razredu…poslije je privatno zavrsila osmoljetku.

Jest takav je zivot…danas se djeca izmore od igre sa komputer igrama…i ne mogu nista bole ih ledja i ruke…tehnologija napredjuje.

Mene ne smeta napredak potrebne komputerizacije ,ali nismo svi imali prilike raditi sa komputerima…tako da predstavlja mnogo problema za starije ljude.

Vidim kada nekada idem u banku redovi starijih osoba …umirovljenika cekaju na red na salteru da mogu doci do novaca /srecom ako ga imaju!/.
Ja svoje radim oduvijek sve na BankNet, i vjerujem da cu moci dok zivim….ali moja supruga iako je radial u kancelariji i bila daktilograf ne lezi joj da sada uci mogla je vec prije 30 godina …i eto sada u 72goj godini je prekasno…ali zato ona ima mnogo vise znanja na kojoj joj zavidim, jer ako bi ostao sam trebao bi to znanje vise nego computer.

vilko

Vilko
26.03.2009., 13:41
Kratke vijesti

Srpanj 2004. oznacava 95. rodendan starosne mirovine i ovo je prilika da se osvrnemo dokle smo stigli.

Prve nacionalne isplale australske starosne mirovine (Old Age Pension) su isplacene 1. srpnja 1909. U to vrijeme je maksimalna mirovinska slopa iznosila 10silinga($l)tjedno.

Vlada je isplacivala mirovine za oko 34.000 umirovljenika—15'% sianovnika u dobi za slarosnu mirovinu (sada 78% sianovnika u dobi za starosnu mirovinu prima mirovinu).

Muskarci i zene stjecu pravo na starosnu mirovinu udobi od 65 godina. iakoje 1910 godine-dob ukojoj zene imaju pravo na mirovinu spustena na 60 godina
starosti-

Tih godina su u prosjeku muskarci zivjeli 55 godina a zene 59 godina.

Nacin kako su vrsene isplale mirovina odraz je tog vremena-

Umirovljenicima su podijeljene rukom ispisane mirovinske kartice, koje su trebali pokazali u svom lokalnom uredu da bi dobili isplate u gotovini.

Od onda su se stvari. naravno. znatno promijenile.

Ove godine Vlada ocekuje da ce isplaliti 18 milijardi dolara za 1.85 milijuna starosnih umirovljenika.

Isplate su danas visoko automatizirane. Centrelink prima veliki broj poziva i upita od umirovljenika svake godine, a pruza i daleko sire obavijesti umirovljenim korisnicima-

U svakom slucaju smo daleko sligli—Sretan 95.rodendan. Starosna mirovino'

Dobivate li mirovinu iz neke druge zemlje?

Ako dobivale isplate od Cenirelinka. a dobivate takoder i mirovinu iz neke druge zemlje. morale reci Centrelinku ako se to placanje povisi.

Svi prihodi koje dobivale vi ill vas partner mogu utjecali na to koliki iznos mirovine imate pravo primati.

Morale reci Cenirelinku u roku od 14 dana ako vam se povise primanja ili ako primate novu mirovinu ill neki drugi prihod.

Mnoge zemlje redovilo povisuju stopu svoje mirovine kako rastu troskovi zivota.

Korisnici grcke mirovine, na primjer, trebaju uskoro dobiti pismo iz Grcke o svojoj novoj stopi mirovine,jer ta zemlja povisuje mirovine svakog srpnja.

Centrelink opcenito ne dobije izravno informacije od odjela socijalne skrbi dnigih zemalja o povisici vase mirovine.

Mozete obavijestiti Cenirelink o svim promjenama vasih pnhoda iz inozemstva ako nazovete 131202 ili posaljite email na international.services@centrelink.gov.au ili podete u lokaini ured Centrelinka-

Zaostaci isplata iz inozemstva

Aku vamje odobrena inozemna mirovina ili neko drugo placanje iz neke zemlje izvan Australije,mozete dobiti jednokralnu cjelokupnu isplatu za prethodno razdoblje.

To moze uijecati na iznos australske mirovine na koji imate pravo. Novi zakon znaci da se od 1. srpnja 2004. samci i osobe koje imaju partnera tretiraju jednako kada je u pitanju jednokratna isplata zaostataka inozemne mirovine.

To ce dovesli do potpunog povrata cjelokupnog iznosa preplale jer ce se dug naplatiti od te osobe i od njenog partnera.

Za vise obavijesli nazovite 13 1202 ili posaljite email international.services@centrelink.gov.au

vilko

Vilko
26.03.2009., 13:51
Isto i moja generacija "iako sam ja mnogo mladjiji od starije generacije", se je nasla u polozaju da superannuation je tek pocela oko 1989 obavezno od strane poslodavca da daje u ono vrijeme oko 9% od zarade u superanuation, isto i ti sam da dajes.

Ja koji sam zapoceo raditi Studeni 1969 i stedio u ono vrijeme $2AU dollara na 14 dana/onda je placa bila $100 dollara na 14 dana prije poreza/ i poslije povisio koliko sam mogao.

Mi smo svi prije placali porez za mirovinu "koja se je zvala PYE"...placaj kako zaradis...otkuda bi se placale prijasnje mirovine?
tako da smo mi svoju mirovinu zaradili....kao i generacije prije nas.

U studeni 1992 kada sam bio proglasen nesposobnim za rad od zeljezare, dakle 23 godine radnoga staza moja isplata superanuacije je bila $44.000AU dollara, koju sam prebacio u Allocated pension + dodao $20.000, sveukupno$64.000....koje su kao sta svi znadu dvije Americke prehlade pojele $20.000dollara....i pocelo se isplacivati od uloga...i onda sam izvadio novac van i sam ulazem kako mogu.

I ja se ne zalim eto "Australian National snapshot":

77% od Australians preko 65 godina dobivaju support dohodak

17% od Australians stari izmedju 16-64 godine

59% od mirovina su zenske
58% od njih su same

Prosjecane godine placanje mirovine su za "staracke umirovljenike"13.1 godine, i za invalide 10.8 godina.

Jedna osoba dobiva 60% od koliko primaju dvoje mirovinu.

Vecina umirovljenika nemaju ustedu ili neku drugu vrijednost kao nekretinu.

30% imaju na banki manje od $1.000AU dollara.

61%od "umirovljenika samca imaju kucu"

83% od "dvoje umirovljenika imaju kucu"

vilko

Vilko
26.03.2009., 14:16
Mnogi iseljenici se vracaju pod stare dane u domovinu!

Ne mozemo da se ne osvrnemo na one koji su vec u mirovini!
Prenesti cu nesto sta pokazuje situaciju koja se cesto raspravlja na DIJASPORI.

SVE VISE STARIJIH OSOBA IZ ISELJENISTVA TRAZI SMJESTAJ U USTANOVAMA SOCIJALNE SKRBI U HRVATSKOJ

Zahtjeva mnogo, kapaciteta malo.

San je svih starijih iseljenika da ostatak zivota provedu u domovini. Prije povratka svi bi zainteresirani trebali prije dogovoriti smjestaj u domovima kontaktiranjem Ministarstva rada i socijalne skrbi buduci da se na smjestaj dugo ceka

Uz zahtjev za smjestaj potrebno je priloziti domovnicu, rodni list, odrezak o mirovini, izjavu o placanju ovjerenu kod javnog biljeznika i potrebnu medicinsku dokumentaciju. Prema odredbama novog Zakona o socijalnoj skrbi, vise se zahtjev za prijem ne salje izravno u dom umirovljenika, nego u Centar za socijalni rad u gradu u kojem se nalazi dom.

Pise: Zeljko Rebic

Iako je vecina povratnika dobrog imovnog stanja, jedan dio njih koji su usli u staracku dob, a htjeli bi se vratiti, nije u mogucnosti kupiti kucu ili stan. Ostaje im prema tome ili staracki dom ili zbrinjavanje kod rodbine.

Nema pouzdanih statistika koliko ima povratnika trece zivotne dobi, a prema nepouzdanim statistikama, koje se vise temelje na empirijskim analizama izdvojenih uzoraka, vecina obitelji povratnika sastavljena je od nekoliko generacija, a kako isticu u Ministarstvu rada i socijalne skrbi, sve je vise i starijih samaca ili parova koji ostatak zivota zele provesti u Hrvatskoj.

Stoga se dobar dio njih zanima za smjestaj u domove umirovljenika i za organizaciju socijalne skrbi za ostarjele. Najbolje se obavijesti mogu - nakon ukidanja Ministarstva povratka i useljenistva - dobiti u Ministarstvu rada i socijalne skrbi, koje je i ovlasteno za ovakve slucajeve. Tu povratnici mogu saznati postoje li domovi umirovljenika u mjestima u koja se zele vratiti, mogu dobiti i tocnu adresu doma i osobu kojoj se trebaju javiti i kome poslati zahtjev za smjestaj u domu. Uz zahtjev je potrebno priloziti domovnicu, rodni list, odrezak o mirovini, izjavu o placanju ovjerenu kod javnog biljeznika i potrebnu medicinsku dokumentaciju. Prema odredbama novog Zakona o socijalnoj skrbi, vise se zahtjev za prijem ne salje izravno u dom umirovljenika vec u Centar za socijalni rad u tome gradu. Prve obavijesti za povratnike najbolje je potraziti u Ministarstvu rada i socijalne skrbi, koje je duzno uputiti ih u cijelu proceduru.

vilko

Vilko
26.03.2009., 14:25
Sve vise zahtjeva iz razvijenih zemalja

U 54 ustanove socijalne skrbi u Hrvatskoj je smjesteno 13.310 starijih i nemocnih osoba, sto je samo dva posto od ukupnog broja starijih od 65 godina. U domovima je zaprimljeno devet tisuca molbi starijih osoba koje cekaju na smjestaj. Zbog velike guzve povratnicima je najbolje isplanirati useljenje dok su jos u inozemstvu, a potrebno je prethodno kontaktirati i Ministarstvo rada i socijalne skrbi radi dobivanja svih potrebnih obavijesti. S obzirom na raznolikost u kvaliteti smjestaja kao i otvaranja u zadnje vrijeme nekoliko starackih domova za imucnije umirovljenike, nuzno je ovlastenim sluzbama u Ministarstvu tocno prenijeti svoju zelju i ocekivanja, a djelatnici Ministarstva ce prema tome predloziti rjesenje i uputiti ih na pravu adresu, sto opet sve ovisi o socioekonomskim prilikama povratnika.

Najcesce su skromnijih socijalnih prilika povratnici iz Rumunjske i Juzne Amerike. Osim ovih, u buducnosti ce zbog starenja poslijeratne generacije iseljenika biti i iz bogatih drzava sve vise zahtjeva u starackim domovima.

U Njemackoj je od 400.000 Hrvata njih 4000 uslo u trecu zivotnu dob. Premda je u Njemackoj normalno da i vecina dobrostojecih umirovljenika zatrazi smjestaj u domovima, u Hrvatskoj je pak praksa da smjestaj u domu traze slabo ili potpuno nepokretne osobe o kojima obitelj ne moze skrbiti ili je pak nemaju.

Ako troskove smjestaja u domu ne mogu platiti sami, razliku ili potpuni trosak domskog smjestaja placa drzava. Mnogo je i povratnickih obitelji u kojima stariji clanovi trebaju pomoc u vlastitom domu, a odredbama novog Zakona o socijalnoj skrbi potice se razvoj tih oblika skrbi za starije osobe. Jer, odlazak iz vlastitog doma ili obiteljskog kruga veliki je stres, a izvaninstitucionalnim programima socijalne skrbi za ostarjele produljuje im se boravak u vlastitoj kuci i ujedno ih se priprema za trajni odlazak u dom umirovljenika.

vilko

Vilko
26.03.2009., 14:34
Ostati kod kuce, ako je ikako moguce!

Donji opis sam preneo sa linka o Staracki Dom LIPIK, jer svugdje po svijetu je manje vise isto, mozda se pomoc zove drugacije ili je rade dobrovoljci i za mnoge usluge se placa!

Iskustvo koje imamo u obavljanju naše djelatnosti nam govori da ima dosta slucajeva nedoumica i dilema glede smještaja u dom kao optimalnog rješenja. Nerijetko postoje situacije kada clanovima obitelji ili supružniku osobe kojoj treba njega, nedostaje samo odredjena pomoc, kako bi problem bio riješen na nacin koji bi bio prihvatljiv i za obitelj i za osobu kojoj njega treba.

Shodno potrebama odnosno životnim prilikama potencijalnih korisnika naših usluga i njihovim željama, uvodimo kao novost dvije vrste programa pomoci starijima, koji bi omogucili ostvarenje sna svake starije osobe ,ostati kod kuce, ako je ikako moguce !“

Program pomoci i njege u kuci ukljucuje slijedece usluge :

- priprema i dostava hrane

- zdravstvena njega (mjerenje tlaka i šecera, previjanje, prijevoz do doktora, nabavka lijekova itd)

- usluga fizioterapeuta

- prijevoz u crkvu i kuci

- pranje veša po potrebi

- kupanje i ostala osobna higijena

- šišanje i brijanje

- èišcenje kuce (pranje prozora, usisavanje i drugo)

- održavanje dvorišta (košenje trave i drugo)


Program dnevnog boravak u domu podrazumjeva

- prevoz od kuce do doma u dogovoreno vrijeme (ujutro)

- prevoz od doma do kuce (naveèer)

- tretman i prava kao i stalni korisnici doma

Program je podržan od strane Ministarstva obitelji, brantelja i medugeneracijske solidarnosti na nacin da se osobama slabijeg imovnog stanja pomogne sufinanciranjem dijela troškova ugovorenih usluga.

Podršku ovom programu dali su i gradovi Pakrac i Lipik kao i Centar za socijalnu skrb Pakrac.

Kao nositelji programa za ovo podrucje pozivamo na suradnju zainteresirane pravne i fizicke osobe i udruge gradjana koje imaju želju, volju i potencijal da sudjeluju u njegovom provodenju i za to budu adekvatno financijski nagradeni.

Nadalje, udrugama koje bi ugovarale naše usluge za odredeni broj svoga clanstva, u zavisnosti od broja korisnika, odobravati cemo za njih posebne popuste i pogodnosti.

Isto gledajuci kroz opis smjestaja cini mi se cisto pristojno, u mnogim zemljama ima mnogo losije ,gdje pokusavaju privatno iskoristiti osobu, iako su sada veoma regulirana pravila.
================================================== ========

Vilko koment:
Vidio sam u australiji mnogo starijih domova isto kao i novih ...nas problem je kao i vas ima nas previse starijih i doci u dom nije tako lagano....prvo komisija mora odrediti da osoba treba smjestaj i onda pocinje trazenje...najbolje prodje tko moze platiti za ulazak u staracki dom.

vilko

Vilko
26.03.2009., 15:15
Juzna Australija/Adelaide.

Da malo vidimo sta je sve ponudjeno ili moguce prema situaciji u zivotu i mogucnosti pojedinaca.

1/ nastaviti zivjeti u mirovini u svojoj kuci ili stanu.

2/djeliti kucu ili stan sa djecom, sa kojom dolazi i brige kao cuvati unuka i kuhanje za cijelu familiju ,i obicno veoma rijetko sve odgovara svima.

Uostalom nismo svi vise niti mladi niti zdravi da moramo jos jednom odgajati djecu.

3/U slucaju ako jedan od partnera nije dobro sa zdravljem ,imamo i onako dosta posla i brige samo da se brinemo o sebi i ako je jos partner tesko bolestan treba nam i pomoc.

4/ Veoma tesko je dobiti pomoc od drzave, vecinom /tako je u Australiji /ako vam se nudi pomoc morate je i platiti…obicno je oko $17 dollara po satu.

5/ Slijedeci izlaz ako imamo veliku kucu ili stan, koji je prevelika briga za nas i previse nas kosta za odrzavanje ,ostaje nam vise izbora.

a/zavisi o nasem zdravlju i starosti, mozemo prodati kucu ili stan i preseliti u “ Retirement Village”…”Mirovinsko naselje”.

Ima za izabrati razlicitih mjesta kao i po cijeni, i velicini.Obicno se velicina krece od jednosobnoga stana ,za samce i sve, potrebno pod krovom /unitom, kuhinja, kupaonica ,toilet,vesarnica, dnevna soba sa …malim mjestom za serviranje vecere….isto kao i garadja.

Ukoliko ste bracni par obicno se kupi dvosobni unit ,sa dvobednom glavnom sobom i drugom manjom sobom , isto kao i opisano gore sve zajedno.

Zavisno o mjestu obicno imate i mali vrtic ispred ili ostraga Unita.

Unit platite u ulasku plati se kao license, a za vreme vasega izlaska u staracki dom ili smrti…plati se 75% vrijednosti od unita za koliko je procjenjeno

Za vrijeme dok stanujete u unitu organizacija odrzava i popravlja sve u kuci, izmjenjuje nove potrebne stvari.

Vasa obaveza je namjestaj kao i insurance za isti , masina za pranja vesa i refrigerator /hladnjak.Klimatizacija je kakovu stavite …mi smo ugradili cijeli Unit za $5.000 dollara,sa 5 izlaza,isto kao na prozore stavili elektricne rollete…i oni su odgovorni za popravke za iste.

Sa drugim rijecima imamo popravke kada i kako treba.

Mi placamo tjedno maintenance /novac za odrzavanje $50 dollara.

Sada smo vec 12tu godinu u Unitu…imamo sve sredjeno kako zelimo, jedino se bojimo sta ce biti kada vise ne cemo moci brinuti o sebi, ili ako jedan treba u staracki dom?

Obicno veca “Umirovljenicka naselja “ imaju naselje sa unitima i isto staracke domove zajedno…ali mi zivimo u malome samo 7 Unita koje pripadaju Unitited crkvi.

To malo naselje je pokraj jednoga vecega od 50 unita.

Moja supruga je 72 godina i ja uskoro 68 ali sam dosta bolestan i ne bi mogao vise vec godinama voditi brigu da smo ostali u velikoj novoj kuci 5 sobe i dvije kupaonice , jer to je bilo 200 sq/metra dok je dvosobni unit samo oko 70 sq/metra.

Mi smo odmah kroz zadnja vrata u ducanima ,doktorima ,posti i Apoteki, medjutim jos dok mozemo idemu sa automobilom do velikog centra gdje je preko 300 ducana i 5.000 mjesta za parkiranje automobile, a samo je 3 km od nas.

Mi smo smjesteni na lijepom mjestu u Adelaidu 1.075 miliona stanovnika, 15 km od centra…gdje niti ne trebamo ici jer su svi ducani okolica od nas.

Ispred naselja 80 metra je jezero i oko 2.5 km more i plaze.

vilko

todaytonight
26.03.2009., 15:19
ajme, Vilko, pa ovo je za cijeli novi podforum : staracki pdf :p

sav staracki biznis na jednom mjestu: kod Vilka Vilima K :top: :s
odavno sam te htjela pitati jesli li dobio mozda scooter na baterije (7-14 km/hr) , ili si ga morao kupiti sam ... ili ga uopce nemas

http://i39.tinypic.com/969k7d.jpg

ja bih poslala starcima u HR ali tamo su trotoari uski i auti nepropisno parkirani posvuda zagaze preko nogostupa, pa :ne zna:


bas sam nedavno sada poslala im dasku za preko kade, i walking aid
kako bi bili sto samostalniji i kako im (mojoj sestri) staracki dom ne bi padao na pamet

http://i43.tinypic.com/102o2ys.jpg

http://i44.tinypic.com/4mhd2.png

.. da, saljem im redovno odavde iz AU (avionski :eek:) po 10 kila Sustagena Hospital Grade vitaminskog i energetskog dodatka

BTW imaju pravo na kucnu njegu ... dolazi im zena redovno da pomogne starom okupati se

... najradije bi ih voljela dopeljati ovamo u AU .. ovdje ljudi u devedesetoj jos auto voze, i uz sva ta pomagala i uz vitamine su mobilni i samopokretni ...
tamo u HR samo mogu bespomocno gledati kroz prozor .. ako imaju neki cisti topli prozor ..

Vilko
26.03.2009., 15:31
Adelaide nije Sydney ili Melbourne...ali tko treba vise nego ovo?

http://www.atn.com.au/graphics/adelaide1.jpg

Adelaide je peto mjesto po velicini u Australiji …samo malo selo 1,075 miliona stanovnika.
Velicina Adelaida je 870 sq km, proteze se 70 km uz more ,podjeljen na mnoge suburbe/opcine.
Uz cijelu duzinu je pjescano more, sa mnogim lokalnim plazama.

Centar grada je bio izgradjen samo za komerciju i tek u zadnje vrijeme se je pocelo preradjivati ili novo graditi za stanovnistvo…ali bez da se dira u okolne parkove po kojima je Adelaide poznat.
On je bio planiran kao da je danas izmisljen ,siroke ceste sa mjestom za parkiranje i mnogim parkovima, gradjen je da ne moze biti bolje.

Adelaide je jedini ponosan grad ,gdje se nije naseljavalo sa “convictima/zatvorenicima”,nego su naseljenici placali zemlju.Stanovnici su “bili poznati po postenju” kao i gradioci mnogih crkava ,tako je i mjesto nazvano “mjesto crkva”.

Unatoc smirenom zivotu ,Adelaide skoluje Azijske studente, u svojim Univerzitima.
Kontrakti za obranu i municiju i skolovanje vojnih pilota i iz drugih zemalja je odrzan u Adelaidu.Cijelo stanovnistvo Juzne Australije je samo 1.5 miliona stanovnika sa veoma naprednom i razvijenom tehnologijom, koja nam je u donijela bilionske projekte, primjer do sada smo izgradili 6 velike ratne podmornice za Australiju , dobili smo ove 2005 godine $5.5 billiona project za izgradnju ratnih brodova za Australiju.
Zaposljavljamo IT osoblje samo na jednom podrucju 26,000.

Adelaide ima dvije tvornice automobile Holden i Mitsubishi.

U pustinji /desertu…gdje su postojeci veliki rudnici,ugljena,, naturalnog plina, bakra,uranijuma,zlata,opala…prosiruje se i objavljen je novi project $6 billiona dollara.

Adelaide je mjesto gdje je sve 20-30 minuta , od bilo koje strane do centra.
Na zapadu su umjetna jezera i gdje su najbolje i najljepse naselje izgradjeno, koje je 1992 dobilo svjetsku nagradu .
Adelaide je poznat sa dva vodeca football klubova i dva velika stadiona obadva prve lige na zapadnom “West Lakes” i Port Adelaide.
Da ne govorimo o stotinama drugih razlicitih sportkih klabova profesionalna ili amaterska..
25-30 minuta od centra grada je suma koja je mnogo veca nego Zagrebacko Sljeme, isto je i naseljeno, sa mnogim malim mjestima kao njemacko naseljeno mjesto Hahndorf. Na drugoj strani samo 40 minuta voznje je Barrosa Walley…sa mnogima svjetom poznatima vinjardima.

Tko bi zelio zivjeti u takovom mjestu?…gdje zivis kao ja u West Lakes –Retirement Village…2 sobni unit, koji ima pred sobom sve sta trebas od supermarketa/ducana, kemista,doktora,, postu…i samo oko 80 metra do jezera gdje su najljepsa naselja , gdje se natjecuju i treniraju u rovingu.

3 km ili 5 minuta sa autom do shoping centre West Lakes sa preko 5,000 parkiraliste i preko 300 ducana/grade se jos i vise/ i dobili smo sada blize Cinema sa Dinning/ako se zeli/sa 7 dvorana, sve pod krovom klimatizirano.
Pa poslije rucka ili bilo koje vrijeme do mora ipak je daleko 2.5 km-do 70 km zavisi kuda hoces.

Jest tko bi zivio u takovom mjestu …mogao bi umrijeti od dosade…pa nije to Sydney ili Melbourne…gdje ti treba satima za bilo sta.Do centra grada imamo 15 km , boze moj to je daleko…30 minuta sa parkiranjem.

Jest ja volim gdje zivim i gdje starim!

vilko

Vilko
26.03.2009., 15:38
Dok se spremim za krevet biti ce i oko 3:00 predjutro po Au vremenu.

nastavak slijedi/

vvk

Una67
26.03.2009., 23:03
... najradije bi ih voljela dopeljati ovamo u AU .. ovdje ljudi u devedesetoj jos auto voze, i uz sva ta pomagala i uz vitamine su mobilni i samopokretni ...
tamo u HR samo mogu bespomocno gledati kroz prozor .. ako imaju neki cisti topli prozor ..

vidis, to je ono kaj i nas muci jer nam starci nisu bas dobrog zdravlja, osobito moja mama, a ne daju se nagovoriti da se vrnu natrag

Una67
26.03.2009., 23:05
Vilkec...svaka cast!! :top:

bijesna glista
26.03.2009., 23:10
http://i39.tinypic.com/969k7d.jpg

Jel ovo automatik ili standard?

Ovo bi bilo idealno za deliverenje pice:top:

Vilko
27.03.2009., 01:00
Divan suncani dan, dok pijem kavicu i gledam kroz prozor na Vericin cvjetnjak i u potovima zeleno i divno pred mojim prozorom....vidim koliko sam sretan:cerek:

Mislim veoma cesto...sta je zivot?
Mladost podignes djecu na noge....sudbina?...jest mislim da ima isto utjecaj, iako vjerujem da si sami u vecini radimo sami buducnost kao i proslost.

Ali iz iskustva znadem da je mnogo puta potrebno biti na pravom mjestu u pravo vrijeme.isto tako ZDRAVLJE igra najvecu ulogu u zivotu.

U 40 godina "zdravlje i nesposobnost i da gubimo vrijeme "....nas moze kostati do $750.000 dollara lagano....znadem po sebi , uzalud 23 godine 12-14 sati, 7 dana rada, kada se izostaje i trosi na lijekove i doktore,kao i da nisi radio jedan posao...iako si se mucio mnogo vise nemo mnogi.

======================
Sta smo ostavili za sobom!

Ponekada se sjetimo proslosti odkuda smo dosli, sta smo napravili ili gdje smo radili ili zivjeli.
Rodjen sam u Zagrebu 1941, i ozenio sam se 1962 godine , 1963 smi dobili sina Daria ( danas je 46 godine)…iako sam rodjen u Zagrebu zivjeli smo kao podstanari u jednoj sobi.
Zivot je bio tezak pogotovo za suprugu , ja sam radio na terenu i kao vecina se opijao i zenskario.

*1966 sam otisao u Graz da promjenim okolinu i da pokusam novi zivot.
*1969 supruga je pristala da ponovo zapocmemo novi zivot u Australiji.

Ja vise nikada nisam pio ,a zivio sam samo za djecu i suprugu i posao.

http://au.geocities.com/vilimkov/goodbay_Zagreb1966.jpg

Zbogom Zagreb 1962

http://au.geocities.com/vilimkov/goodbay_Graz1969.jpg

Zbogom Graz 1969

http://au.geocities.com/vilimkov/hello_Australia1.jpg

Dolazak u Australiju 1969.

vilko

Vilko
27.03.2009., 01:07
Sa dolaskom u Australiju nakon 5 tjedna smo dobili drzavnu kucu trosobnu, mozete si zamisliti koliko smo bili sretni, jedino je bilo preveliko zemljiste….mjesta za najmanje jos dvije kuce.

Kuce su gradjene po dva unita zajedno ,razdvaja ih srednji zid i plot isred kuce kao i u vrtu.

Drzava nam je ponudila da kupimo svoju polovinu , ali bi nas kostalo previse sa odvajanjem title….dok se nije ispraznila kuca sa druge strane predlozio sam drzavi da moj sin kupi drugu polovicu…on je bio zarucen…i tako smo obadva kupili svako po jednu kucu…isto sa obzirom da smo prvi puta kupovali kucu dobili smo drzavnu pomoc za prvu kupnju kuce.

Jedino interes je bio 13.5 % i u par godina je dosao do 18%.
I tako moj sin je zivjeo u drugoj kuci dok nije dobio premjestaj 700km od Whyalle,
mi smo kupili od njega drugu polovicu i iznajmljivali, dvoje mladima enginjera iz Adelaida.

Ja sam cijele obadvije kuce potpuno renovirao i povecao vrijednost za 50% .
Mislili smo da cemo tamo i ostati u mirovini zivjeti, ali sudbina je bila drugacija.

Ja sam radi bolestih morao putovati 400km do Adelaida i natrag ponovo 400km. svakih 2 tjedna, i isto sam bio stavljen u mirovinu, jednu noc netko je zaspao za volanom i dosao na nasu stranu….bili smo sretni samo ostrugani po cijeloj stranici….jer sam uspio malo skrenuti iako smo vozili veoma brzo oko 120 km/h.
I onda sam odlucio da se selimo u Adelaide…jedino smo imali sina koji je matrikulirao.
On se je zaposlio u zeljezari kao naucnik i telektrotehnicar u treningu, mi smo ga smjestili u dvosobni unit i namjestili i dali mu dobar start.

I tako smo u jednom danu prodali dvije kuce/dodao sam jos i samostalnu garsonjeru, tako da je kupljeno za iznajmljivanje.

Whyalla,1988.

http://au.geocities.com/vilimkov/Whyalla1_1988.jpg

http://au.geocities.com/vilimkov/Whyalla2_1988.jpg

http://au.geocities.com/vilimkov/Whyalla_1988.jpg

http://au.geocities.com/vilimkov/last_project-Whyalla.jpg

Moj zadnji project, sve sam napravio sam sa suprugom!

vilko

Vilko
27.03.2009., 01:22
1994 Adelaide...u novoj kuci!

1994 smo kupili u Adelaidu kucu, cetverosobnu i studi sobu , sa dvije kupaonice,imali smo namjeru imati sobu za sina kada nas posjeti iz Whyalle, dvije sobe smo imali sredjene za tri unuka koji zive u Adelaidu, za posjetu na vikend.

U prosincu 1994 smo presjelili iz Whyalle u Adelaide, kuca je bila kakovu je moja supruga uvijek zeljela, sve sredjeno i napravljeno ,klimatizacija , sa malo vrta ispred kuce kao i iza kuce. Garadom ispod krova isto velika garadja i radiona u vrtu.
U dvije godine smo sve divno sredili…i onda sam poceo biti sve losije …i video sam da ne cemo moci niti financijski ili sami odrzavati tu kucu.

Preko prijatelja sam nasao mjesto u naselju za umirovljenike ili kako se kaze na engleskom “Retirement Village”….ali trebala je osoba koja zivi u Unitu ici u Staracki Dom…cekala je na mjesto i mi smo morali prodati nasu kucu.

1997 nije bas bila najbolja godina za prodaju ,i mnogi su bili zainteresirani ,ali svi mladjiji nisu mogli dobiti tako visoki krediti…tako da smo prodali kucu sa $25.000 gubitka …ali ako sada pogledam cijene Unit sta smo platili je bio mnogo jeftiniji nego danas.

I eto nakon niti tri godine smo opet selili….u novu buducnost.....

http://au.geocities.com/vilimkov/goodbay_Whyalla1994.jpg

Zbogom Whyalla 1969-1994-25 godina zivota!

http://au.geocities.com/vilimkov/Adelaide_1995.jpg

1995-Adelaide

http://au.geocities.com/vilimkov/Adelaide_x-mas-1996.jpg

1996 Adelaide Bozic.

nastavak/

Vilko
27.03.2009., 01:25
http://au.geocities.com/vilimkov/Mother-Timmy-1997.jpg

Verica i Timmy 1997

http://au.geocities.com/vilimkov/vili_vera-spa1996.jpg

Verica i Vili - Spa 1997
==========================================
P.S. 1992 sam bio isplacen i prekinuo raditi kompletno osim kod kuce sta sam mogao.
Nisam dobio Invalidsku mirovinu do 1994....radi isplate.

2006 kao 65 godisnji sam poceo "staracku mirovinu"...."Age pension"

1998 supruga je kao 61 godisnja kvalificirala za "staracku mirovinu"

vilko

vilko

Vilko
27.03.2009., 01:42
Selidba u Umirovljenicko naselje!

Doslo je vrijeme selidbe u” Mirovinsko Naselje”…platili smo i jos da se preselimo.
Pocelo je jos dva mjeseca prije mjerenje namjestaja….1994 smo mnogo toga kupili novoga ….za vecu kucu…a sada idemo u manju…polovicu smo dali snahi sa unucima.
Morali smo kupiti manji kauch i manji stol za blagavaonicu.
Morali smo isto prodati Spa…koji smo platili $12.000 dollara za $5.000 dollara…i tako isto mnogo stvari mashine za vrt.

I onda je doslo najgorje kao zanatlija i uvijek oko kuce nesto sam radio cijeli zivot…tesko sam se rastajao sa stvarima….sarafi na tisuce…cavli …a da ne govorimo o electricarskim materijalu…i farbe…podjelio sam susjedima i prodao nesto ali jos ima mnogo toga “sta ce trebati”…ostavio…supruga ljuta kaze rijesi se svega !

Jos i danas nakon 12 godina cujem isto baci sve …a kada nesto treba samo odem u garadju i tu je ….ne treba ici u ducan…i tako ce i ostati tesko se je razdvojiti sa alatom i stvarima pa makar trebas samo jednom mjesecno.

Najgorje od svega je bilo naselje je bilo samo 7 unita , sve sami starci od 78-90 godina.
Ja sam bio u ono vrijeme samo 56 a supruga 60 godina , zafrkavali su mene da me pustaju samo zato sta je supruga 60 godina….jer nase naselje je za od 60 godina dalje.

Kada mene netko danas nazove starim osjecam se uvrijedjen…i vidim kako su se i ti ljudi morali osjecati kada smo mi dosli.

U zadnjih 12 godina je mnogo osoba umrlo i promjenilo se….i vidim i sam da i mi veoma brzo STARIMO…nitko to ne moze izbjeci.

Ali kada vidim te starije osobe od 70-92 godina koliko su vrijedni i brinu se za sebe i samostalni su …ne vjerujem da cu Ja biti te srece.

Dobro dosli u "Retirement village"...vilkova sala...ubacene slike vilko & Verica!

http://farm4.static.flickr.com/3455/3385136566_d64b655417_o.jpg


Retirement Village - humor:):mig:

vilko

Vilko
27.03.2009., 07:05
Ostalih 50 unita okolo nasega naselja!

http://au.geocities.com/vilimkov/DSCN0888.JPG

http://au.geocities.com/vilimkov/DSCN0889.JPG

http://au.geocities.com/vilimkov/DSCN0890.JPG

http://au.geocities.com/vilimkov/DSCN0891.JPG

privatne kuce preko puta nasih unita

Vilko
27.03.2009., 07:10
Malo slika okolo nasega Unita!

http://au.geocities.com/vilimkov/DSCN0832.JPG

Verica ispred unita

http://au.geocities.com/vilimkov/DSCN0851.JPG

auto ispred unita/garadje

http://au.geocities.com/vilimkov/DSCN0853.JPG

auto ispred unita/garadje 1

Vilko
27.03.2009., 12:44
Malo slika okolo nasega Unita!

http://au.geocities.com/vilimkov/DSCN0876.JPG

Ulaz u nasih 7 unita

http://au.geocities.com/vilimkov/DSCN0050.JPG

Vericin vrt 1998

http://au.geocities.com/vilimkov/Verica-vrt-2009.JPG

Vericin vrt 2009

Vilko
27.03.2009., 12:51
Malo slika okolo nasega Unita!

http://au.geocities.com/vilimkov/DVC00034.jpg

vrt iza unita 1998

http://au.geocities.com/vilimkov/Iza-kuce-2009.JPG

vrt iza unita 2009

Nije mnogo, ali dosta mjesta i izolirano od susjeda i osjecaj samostalnosti kao da je Tvoja kuca ili stan...i daje malo posla za odrzavanje.

vilko

Vilko
27.03.2009., 13:00
Opis naseg Unita (sa slikama)!

http://au.geocities.com/vilimkov/DSCN0877.JPG

glavna veca soba

http://au.geocities.com/vilimkov/DSCN0878.JPG

glavna veca soba /1

http://au.geocities.com/vilimkov/Vili-soba.JPG

Vilko manja soba -radna soba i spavaca soba

Vilko
27.03.2009., 13:07
http://au.geocities.com/vilimkov/DSCN0883.JPG

dnevna soba 1998

http://au.geocities.com/vilimkov/new-tv.jpg

dnevna soba 2005

http://au.geocities.com/vilimkov/DSCN0884.JPG

dnevna soba/blagavaona

Vilko
27.03.2009., 13:56
http://au.geocities.com/vilimkov/DSCN0879.JPG

vesarnica

http://au.geocities.com/vilimkov/DSCN0880.JPG

kupaonica/WC

http://au.geocities.com/vilimkov/DSCN0917.JPG

Kuhinja

Vilko
27.03.2009., 14:00
kuhinja

http://au.geocities.com/vilimkov/DSCN0911.JPG


http://au.geocities.com/vilimkov/DSCN0912.JPG


http://au.geocities.com/vilimkov/DSCN0913.JPG

todaytonight
27.03.2009., 14:26
Vilko! ubit ce te Verica!!!
kakva to zaraza samodavanja vlada tamo u SA :confused:

Vilko
27.03.2009., 14:53
http://au.geocities.com/vilimkov/DSCN0914.JPG

ormar u kombinacijom sa kuhinjom/zatvoren

http://au.geocities.com/vilimkov/DSCN0915.JPG

ormar u kombinacijom sa kuhinjom/ovoren

Unit je od solidno ciglenoga zida a ventilacijom 50mm izmedju vanjskoga i nutarnjega zida.Izolacija na tavanu.Vodu ne placamo, ali sve ostalo je kao i privatna kuca, struju,plin, telephone i internet placamo, osiguranje na zgradu ne placamo ,ali svatko ima svoje osiguranje "ako zeli za kontest".

Unit je 70sq/m2....i posebno garadja.
Ulazna cijena je oko $185.000-$200.000 ovisno o pojedinom unitu, koliko je pojedini clan unapredio sa dozvolom.

Maintenance je tjedno $50 dollara/ostali uniti 50/koji su isti, ali pripadaju vecoj organizaciji placaju $15 dollara vise.

Mi smo obisli cijeli Adelaide i nismo mogli naici na tako nesto kao ovo na lijepom mjestu, nema prometa/pogotovo za nas koji smo na kraju/a opet kroz dvorisna vrata ravno u shopping centre...koji se je upravo obnovio i sve je kao novo.

Jest sretni smo sta smo isto dosli ranije.....sada gotovo svi koji imaju vece kuce prodaju i odlaze u slicni smjestaj.....samo noviji uniti/ su cijene od $250K- pa nadalje do $500K, za samo malo vece.
Isto je i maintenance na tjedan i do $100 dollara tjedno.

Mnogi umirovljenici koje znadem kazu da su pogresili cekati do 70-75 godina pa su onda dosli, da smo mi napravili pametnije ranije, pogotovo radi bolestih.

Jedino mi je zao sta mi sin i snaha i unuka kada dodje u posjetu moraju odsjedati u motelu....ali takav je zivot.

Senior citizen

Vilim vilko K.

Vilko
27.03.2009., 15:28
Sa gornjim postom sam opisao manje vise povjest jedne obitelji ukratko, od dolaska u stranu zemlju do trece dobi.

Nas izbor mislim moje supruge kao i mene je bio da budemo gdje jesmo....mnogi jos trebaju uvidjeti da je to najbolji nacin za prosjecnoga umirovljenika.

Slike su zato da pokazem kako i unit u "Retirement Village"....moze i je isto kao i vlastiti stan ili kuca.I u ovoj okolici znadem da smo okruzeni sa ljudima koji su kao i mi ....a ne nekoji mladi i lude do jutra sa partijima i okolica je makar mirna i pristojnoga ponasanja.

U Villagu je mir od poslije 19:00 sati, jedva se cuje da je uopce zivot, poslije 22:00 se smiruje i ja sam najvjerojatnije jedini koji ostajem do 3:00-5:00 ujutro...tiho da se ne cujem.

Eto malo i previse osobna ali to sam ja.

vilko

bijesna glista
27.03.2009., 16:34
http://au.geocities.com/vilimkov/Adelaide_x-mas-1996.jpg

:s Eto, mos partajm ko Deda Mraz radit :top:

*mrtva_hladna*
27.03.2009., 16:47
zast ja nemrem vidit slike ?:(
stoje mi samo oni krizici :ne zna:

aj Vilko sredi to

bijesna glista
27.03.2009., 17:06
Stavi bona cvike pa's onda vidjet :mig:

*mrtva_hladna*
27.03.2009., 17:26
Stavi bona cvike pa's onda vidjet :mig:


tebi samo do "sege" :cerek:
a jel ti vidis ?
al ozbiljno,zast nemrem vidit slike ?one gore stare vidim al ove sto je danas postao njih ne vidim.:ne zna:

Vilko
28.03.2009., 00:36
tebi samo do "sege" :cerek:
a jel ti vidis ?
al ozbiljno,zast nemrem vidit slike ?one gore stare vidim al ove sto je danas postao njih ne vidim.:ne zna:

provider computer je bio u maintenancu/preradi!

vilko

Vilko
28.03.2009., 00:52
ajme, Vilko, pa ovo je za cijeli novi podforum : staracki pdf :p

sav staracki biznis na jednom mjestu: kod Vilka Vilima K :top: :s
odavno sam te htjela pitati jesli li dobio mozda scooter na baterije (7-14 km/hr) , ili si ga morao kupiti sam ... ili ga uopce nemas

http://i39.tinypic.com/969k7d.jpg

ja bih poslala starcima u HR ali tamo su trotoari uski i auti nepropisno parkirani posvuda zagaze preko nogostupa, pa :ne zna:


bas sam nedavno sada poslala im dasku za preko kade, i walking aid
kako bi bili sto samostalniji i kako im (mojoj sestri) staracki dom ne bi padao na pamet


http://i44.tinypic.com/4mhd2.png

.. da, saljem im redovno odavde iz AU (avionski :eek:) po 10 kila Sustagena Hospital Grade vitaminskog i energetskog dodatka

BTW imaju pravo na kucnu njegu ... dolazi im zena redovno da pomogne starom okupati se

... najradije bi ih voljela dopeljati ovamo u AU .. ovdje ljudi u devedesetoj jos auto voze, i uz sva ta pomagala i uz vitamine su mobilni i samopokretni ...
tamo u HR samo mogu bespomocno gledati kroz prozor .. ako imaju neki cisti topli prozor ..

Nitko ne djeli scooter na batterije, moras si sam sve potrebe za pomoc invalidske "koje su veoma skupe platiti".

Na kratko mozes iznajmiti...recimo moja supruga je imala izmjenu lijevoga kuka.

Ja sam kupio ,umjesto iznajmio sve jer ce imati jos i desni kuk sa vremenom izmjenjen.
Potrosio sam $1.300 dollara i sada jos imam problem spremiti u garadji, od toga dvije stvari se upotrebljavaju stalno.

Ja imam pushing walker teze duty, ali poslije operacije na ruci ne mogu se naslanjati na njega isto niti stap za hodanje za sigurnost.

Meni je dosta 20-30 metra da imam jake bolove u kukovima i da mi oduzme noge odrvene i bole i pece kao da je netko pritisnuo sa peglom po cijelim nogama"neuropatic pain"....to dolazi od kicme, nisu kukovi /dobar dio od dvije neuspjele operacije/....a i imam 4 ukljestena zivca , nitko vise nece operirati.

Usprkost svih bolova hodam svaki dan dva puta po 20 minuta oko 2-3 km, jer unutrasnji organi trebaju da rade, ako bi vec sada se vozio sa scooterom....brzo bi umro od poslijedica.

vilko

todaytonight
28.03.2009., 05:49
Vilko, i nakon tolikih godina ovdje, interijer vam kao da ste u ZG a ne u AU :rolleyes: ... firange, petnjaci, fotelje, i opet sva ta salata u petnjacima :p :top:


sto se tice skutera, ja cu sebi bome skoro gledati jedan :rolleyes:
za po shoppingu

da li prije nisam obracala paznju, ali nesto mi se cini da sve vrvi od skutera po trotoarima i po shopping centrima, bankama, cak i u crkvi :ne zna:
i to jos dobro drzeci ljudi ..
npr dvoje njih, svako na svom skuteru kruzaju po supermarketu ... kao u lunaparku

btw skuter kosta od $1700-3000 i vise
sklopi se, ide u auto ... znas kako je ovdje sve prostrano i siroko ... tko bi u svojim zlatnim godinama razbijao noge okolo tabanajuci cijeli dan

invalidi ga cak mogu i dobiti od socijalnog .. ne znam detalje, ali znam covu koji je bas ono socijalni slucaj, iz okolice koji je uvijek petljao okolo do trgovine na stakama, a sad ga vidjamo u skuteru ... mozda donacija neka :ne zna:isto tako i okviri na tockove - hodalice .
.. stari metuzalemi od 90 godina jos se ne daju i klimaju po shoppingu drzeci se za hodalicu: jedna naprijed-dvije nazad, ali se mrdaju

utorkom je ovdje u mojoj suburbiji dan za penzice: imaju 10% popusta po vocarnama i dr

imas pravo: treba se gibati :top:
pogotovo .. if you want to be regular :top:
... kad si 60+ nista ti nije vaznije nego biti regular :mig:

srecu cine stvari male! aleluja!
.. suhe sljive, planinski caj i sto vise gibanja, pa da vidid sto je regular :top:

(kad vidim ljude, kao i ovdje na forumu, pune nekog nezadovoljstva - znam da imaju zatvor)

Vilko
29.03.2009., 01:58
Dok pripremam slijedece podatke.

malo sale na racun starca.:mig:
Staracki dom!

Poslao sin oca u staracki dom. Ocu nije bilo bas pravo, al odluci da proba. Prvo jutro, probudi se on u svojoj sobi a cuna mu se digla ko nikada. Nije proslo po minute, eto ti medicinske sestre lijepe ko slika. Cim je spazila dignutu cunu, ona klekne pored kreveta, stavi cunu u usta i da mu najljepse pusenje u zivotu.

Otac se izgubio, kad je doso sebi, odmah nazove sina i pohvali se podvigom te mu kaze kako je dom super i kako ostaje tu. Medjutim par sati kasnije, dok je silazio na dorucak, spotakne se i padne na hodniku. Jauce on tako kad eto ti velikog maljavog medicinskog brata koji ga podigne sa poda, prebaci preko stolice i nategne ga u dupe pravo zestoko.

Otac sav izgubljen dovuce se nekako do sobe i zove sina telefonom: - "Jebiga sine, neces mi vjerovat, al idem ja hodnikom i padnem, kad dodje veliki bolnicar i jeba me u dupe..." - "A sta ces tata, kaze sin, a jutros kad ti je sestra popusila bilo ti je lijepo.

Jednostavno se moras navic da je nekad lijepo a nekad moras malo i otrpit..." -

"Ma hebes ti to, kaze otac, vadi ti mene odavde! Meni se cuna digne jednom u mjesecu, a padnem dva-tri puta dnevno..."

jos se budim.....:kava:

Una67
29.03.2009., 03:10
imas pravo: treba se gibati :top:
pogotovo .. if you want to be regular :top:
... kad si 60+ nista ti nije vaznije nego biti regular :mig:


LOL

podsjetila si me na latest add for All Bran cereal by Julia Morris..........:lol:

todaytonight
29.03.2009., 04:09
LOL

podsjetila si me na latest add for All Bran cereal by Julia Morris..........:lol:

je l ovo (http://www.youtube.com/watch?v=UJturOndTss) (o.31 sec) :cerek:

nisam jos vidjela na TVeu taj ad, al znam neke druge AU ads za "biti regular" :top:


al, stvarno, nismo ni svjesni koliko je vazno "biti regular" :rolleyes:
moj stari se napinjao u par navrata, i zavrsio u bolnici nakon laganog mozdanog udara, sad se oporavlja, kuci ... sto doktori, naravno, nisu bas tako povezali,

vec sam ja bila kopala po netu i dosla do zakljucka :ne zna:
kaze meni mama "jos njega (starog) sestra pita svaki dan da jeste li imali stolicu, a uvijek nas i porodicna lijecnica to isto pita, ma daj, sta imaju pitat gluposti" :)

pa kad se jos sjetim kako je jedan mladi prijatelj (bio je 30 god star) jos tamo nazad u Bivsoj osamdesetih dobio udar i umro sjedeci na WC eu ...

sad kad zovem starce, zovem da cujem da li se kakilo :)


vjerojatno, tek kako staris, neke 'nevazne stvari' ti postanu najbitinije i zapravo konacno otkrijes koje su to stvari koje cine srecu u tvom zivotu

dakle, bez obzira koliko ste stari, radujte se odlasku na WC, i nakon obavljenog posla uzviknite :
Srecu cine stvari male :top:
kakam, dakle postojim :s

sve ostalo u zivotu je manje bitno :)

Una67
29.03.2009., 04:30
Srecu cine stvari male


je
samo, znas kak ide........dok te nekaj veliko ne hiti po glavi, ne kuzis koliko je zapravo vazno i ono banalno "mirisanje cvijeca":top:

bijesna glista
29.03.2009., 11:03
dakle, bez obzira koliko ste stari, radujte se odlasku na WC, i nakon obavljenog posla uzviknite :
Srecu cine stvari male :top:
kakam, dakle postojim :s


Vala i jesam se neki dan bas ono obradovo. Jeo kiseli kupus (kojeg sam sam mjeso dok se przio :frajer:) sa mlincima i to zalio s batermilkom :top:
I nakon po sata :trk:

Vilko
29.03.2009., 11:29
Opis naseg Unita (sa slikama)!

Dodatak ispustenih slika.

http://farm4.static.flickr.com/3463/3393771593_c946b892c6.jpg

recliner-upright position

http://farm4.static.flickr.com/3474/3394581814_56ac2b7525.jpg

recliner-normal seating position

http://farm4.static.flickr.com/3543/3394581974_a4331f1cc9.jpg

recliner-stand-up

nastavak/

Vilko
29.03.2009., 11:35
http://farm4.static.flickr.com/3420/3394581576_fefe6f9df9.jpg

electric-power-recliner

http://farm4.static.flickr.com/3633/3394582486_36b92f8bc4_o.jpg

vili –pusher-car

http://farm4.static.flickr.com/3463/3393772135_8b96e1b37e_o.jpg

vili-pusher-garage

vilko

jamesbond
29.03.2009., 11:42
Opis naseg Unita (sa slikama)!

Dodatak ispustenih slika.

http://farm4.static.flickr.com/3463/3393771593_c946b892c6.jpg

recliner-upright positionA ako nestane struje?

*mrtva_hladna*
29.03.2009., 11:42
Dok pripremam slijedece podatke.

malo sale na racun starca.:mig:
Staracki dom!

Poslao sin oca u staracki dom. Ocu nije bilo bas pravo, al odluci da proba. Prvo jutro, probudi se on u svojoj sobi a cuna mu se digla ko nikada. Nije proslo po minute, eto ti medicinske sestre lijepe ko slika. Cim je spazila dignutu cunu, ona klekne pored kreveta, stavi cunu u usta i da mu najljepse pusenje u zivotu.

Otac se izgubio, kad je doso sebi, odmah nazove sina i pohvali se podvigom te mu kaze kako je dom super i kako ostaje tu. Medjutim par sati kasnije, dok je silazio na dorucak, spotakne se i padne na hodniku. Jauce on tako kad eto ti velikog maljavog medicinskog brata koji ga podigne sa poda, prebaci preko stolice i nategne ga u dupe pravo zestoko.

Otac sav izgubljen dovuce se nekako do sobe i zove sina telefonom: - "Jebiga sine, neces mi vjerovat, al idem ja hodnikom i padnem, kad dodje veliki bolnicar i jeba me u dupe..." - "A sta ces tata, kaze sin, a jutros kad ti je sestra popusila bilo ti je lijepo.

Jednostavno se moras navic da je nekad lijepo a nekad moras malo i otrpit..." -

"Ma hebes ti to, kaze otac, vadi ti mene odavde! Meni se cuna digne jednom u mjesecu, a padnem dva-tri puta dnevno..."

jos se budim.....:kava::lol::lol::lol::lol::lol::s:s:s

Vilko
29.03.2009., 12:15
Vilko, i nakon tolikih godina ovdje, interijer vam kao da ste u ZG a ne u AU :rolleyes: ... firange, petnjaci, fotelje, i opet sva ta salata u petnjacima


sto se tice skutera, ja cu sebi bome skoro gledati jedan za po shoppingu

da li prije nisam obracala paznju, ali nesto mi se cini da sve vrvi od skutera po trotoarima i po shopping centrima, bankama, cak i u crkvi
i to jos dobro drzeci ljudi ..
npr dvoje njih, svako na svom skuteru kruzaju po supermarketu ... kao u lunaparku

btw skuter kosta od $1700-3000 i vise
sklopi se, ide u auto ... znas kako je ovdje sve prostrano i siroko ... tko bi u svojim zlatnim godinama razbijao noge okolo tabanajuci cijeli dan

invalidi ga cak mogu i dobiti od socijalnog .. ne znam detalje, ali znam covu koji je bas ono socijalni slucaj, iz okolice koji je uvijek petljao okolo do trgovine na stakama, a sad ga vidjamo u skuteru ... mozda donacija neka


isto tako i okviri na tockove - hodalice .
.. stari metuzalemi od 90 godina jos se ne daju i klimaju po shoppingu drzeci se za hodalicu: jedna naprijed-dvije nazad, ali se mrdaju

utorkom je ovdje u mojoj suburbiji dan za penzice: imaju 10% popusta po vocarnama i dr

imas pravo: treba se gibati
pogotovo .. if you want to be regular :top:
... kad si 60+ nista ti nije vaznije nego biti regular

srecu cine stvari male! aleluja!
.. suhe sljive, planinski caj i sto vise gibanja, pa da vidid sto je regular :top:

(kad vidim ljude, kao i ovdje na forumu, pune nekog nezadovoljstva - znam da imaju zatvor)
Drago mi je da zapazas..."da smo kao da zivimo u ZG...a ne u naprednoj Australiji".
Pa sto je krivo sa time?...ja sam svoje pokazao sve sta je i sta imam....i ne sramim se...sve je tesko zaradjeno i placeno u gotovini i tko znade po koji puta promjenjeno...sav namjestaj je izmjenjen 4 puta u Au...dok su kreveti bili "queen size"...oko 10 novih/4 su bila za druge/ i ja osobno za sebe zadnjih 14 godina"king single size" 3 puta.

Pa ja sam ponosan ,u ZG sam zivio u Vlaskoj ulici u jednoj sobi 28sq/m pregradjenom "jest sa zavjesima od tezega materijala...da smo imali toboze kuhinju...odvojenu od ulaza i dnevne /spavace sobe...koja je bila 5-6 metra od tramvajske linije, koji je vozio i dan i noc...i sve se je treslo.

Ja ne znadem o kakovim foteljima ti pricas?
Sta si vidjela na slici su 1994 u novoj kuci u Adelaidu naruceni po narudzbi,"top godine design RECLINE & ROCKER CHAIRS" sa manual upravljanjem to jest funkcijom na rucku.....koje su i danas u obitelji kod moje snahe i unuka.

Na dodatnim slikama su 2 electrik power recliner kupljene 2008...sa opisanim funkcijama.
Isto tako ja ne trebam ilustrirati iz "katalogue"...jer imam kod kuce Walker pusher.

I kao zadnje ja nisam nigdje gdje god sam bio u AU vidio stan, kucu bez zavjesa...osim nove kuce koje su dobili Aboridnjani...i povadili razbili sve prozore ,vrata i dio krova...i digli pod od drveta...sa konkritom se nece muciti to je pretesko za pijanice.

http://farm4.static.flickr.com/3660/3394610298_9760bf2ef7.jpg

vili-soba

I kao zadnje pogledajmo obican prozor.....po slojevima izvana.

a/Elektrikal aluminijske rolete.
b/securiti mreza i protekcija.
c/prozor nesto mora sve drzati.:cerek:
d/holland roleta...od najboljega materijala/nije plasticna.
e/seljacke zavjese....koje su narucene po mjeri i gdje kupuju osobe koje imaju kuce od $500K-1 milion ....:):mig:...nesto mora skupljati prasinu:lol::rofl:

Ja imam sve sta zelim (osim zdravlja) i ne sanjam i vadim iz kataloga, imam brak 47 godina, dvoje djece jedan je mozda i stariji nego ti, ja nisam isao u bankropt i razveo se.....i imao sam tri kuce prije nego sam dosao u Retirement Village.

Sredi si zivot i prekini sanjati...pogledaj oko sebe sta ti imas:D

Senior citizen

Vilim vilko K.

Vilko
29.03.2009., 12:30
A ako nestane struje?

A sta mislis?
unit radi na heavy duty recharchable baterije"fool proof"/ne vidi se box iza recliner.

vvk

Vilko
29.03.2009., 13:39
http://farm4.static.flickr.com/3548/3394581262_2532928ac1_o.jpg

Umirovljenik/centrelink


Pomoc na vasem jeziku!

Nazovite 131202 ako s Centrelinkom zelite razgovarati na svom jeziku.

Ako vam treba pomoc tumaca ill prijevod dokumenata koje trazi Centrelink, to vam mozemo besplatno organizirati.

Informacije na raznim jezicima su na raspolaganju u podruznicama Centrelinka i na Internet stranici www.centrellnk.gov.au

Isto tako, SBS Radio i radio postaje drugtvenih zajednica emitiraju dvotjedni
nacionaini program na nizu jezika drustvenih zajednica.

Centrelink objavljuje tjedne dane u mnogim novinama na razlicitim jezicima.

Pruzamo vam opcije

Centrelink je agencija australske Vlade u sklopu Human Services Portfolio (Resora drustvenih usluga) koja vrsi Isplate i pruza usiuge za cijeli niz vladinih ministarstava.

Ako zelite na hrvatskom razgovarati s Centrelinkom, nazovite 13 1202

Financial Information Service
(Financijska informativna sluzba)-
planiranje vlastite buducnosti

Svatko, bez obzira na godine, moze koristiti povjerljive, besplatne, nezavisne i strucne informacije koje pruza Centrelink's Financial Information Service.

Financial Information Service moze pomoci preko:

• Semenara—besplatni seminari diljem Australije o financijama i nacinu zivota. Strucnjaci govore o temama kao sto su financijske strategije, investiranje, planiranje stanovanja, nekretnine,te ostavstine i oporuke. Oglasavaju se u mjesnim novinama. Za rezervaciju nazovite 13 6357 (samo na engleskom).

• lnterwiev / telefonsklh upita —nazovite 13 1202 i razgovarajte o temi koja vas zanima ili zakazite razgovor s Financial Information Service Officer (djelatnikom koji pruza financijske informacije).

nastavak/

Vilko
29.03.2009., 13:47
Age Pension (Starosna mirovina)

Omogucava vam siguran prihod u mirovini.

Mozete je dobiti:

• ako ste muskarac star 65 ill vise godina.

• ako ste stariji od potrebnih godina za zene (pogledajte u tabeli o godinama starosti).

• ako zadovoljavate zahtjeve o boravisnom Statusu.

• ako su vam prihodi i vrijednost imovine ispod odredene granice.

Morat cete pokazati Centrelinku originalne dokumente koji potvrduju vase godine starosti i boravisni status.

Na ovu isplatu imate pravo i kada navrsite godine za starosnu mirovinu, a neposredno prije toga ste primali Widow B Pension (mirovinu B za udovice),
Widow Allowance (isplatu za udovice), Mature Age Allowance (dodatak za osobe zrele dobi) ili Partner Allowance (dodatak za partnera).

Zahtjevi o boravku u Australiji

Morate biti stanovnik Australije, sto znaci trajno nastanjeni u Australiji .

• australski drzavljanin,
• nositelj trajne boravisne vize,
• nositelj vize specijalne kategorije, useljeni s novozelandskom putovnicom i bill ste u Australiji na dan 26. veljace 2001. ili ste proveli 12 mjeseci u vremenu od dvije godine prije toga datuma, ili ste bill ocijenjeni kao 'protected'
('zasticeni') prije 26. veljace 2004. godine.

Isto tako morali ste u Australiji boraviti:

• 10 godina bez prestanka.

• barem pet godina neprestano u bilo kojem periodu, a ukupno vise od 10 godina.

• dvije godine neposredno pred podnosenje zahtjeva, ako ste zena koja je ostala udovica dok ste oboje, vi i vas partner, bill stanovnici Australije.

Neke osobe, kao sto su izbjeglice sa stalnim boravkom, ne moraju zadovoljiti dvogodisnji niti desetogodisnji rok cekanja.

Australia je sklopila International Social Security Agreements (Medunarodne sporazume o socijalnom osiguranju) s drugim drzavama sto vam moze pomoci da podnesete zahtjev za Age Pension cak i ako niste stanovnik Australije i nemate dovoljno godina boravka.

Ostvarivanje prava na Age Pension za zene.

Dob za ostvarivanje mirovinskog prava za zene se postepeno povisuje na 65 godina i 2014. godine ce biti ista za sve.

Ubuduce ce se primjenjivati ove dobne granice:

Datum rodenja………………………Trazena dob

1. sijecnja 1943. do 30. lipnja 1944………63
1. srpnja 1944. do 31. prosinca 1945……63.1/2
1. sijeinja 1946. do 30. lipnja 1947……….64
1. srpnja 1947. do 31. prosinca 1948……64.1/2
1. sijecnja 1949. i kasnije…………………....65

Ako zelite na hrvatskom razgovarati s Centrelinkom, nazovite 13 1202

nastavak/

Vilko
29.03.2009., 13:59
Carer Payment (Isplata za njegovatelja)

Ova isplata je namijenjena njegovateljima, koji se zbog zahtjevnosti svoje uloge nisu u stanju uzdrzavati znacajnim prihodom iz zaposlenja.

Carer Payment mozete primati ako u domu osobe koju njegujete pruzate stalnu njegu:

• osobi starijoj od 16 godina s teskim invaliditetom ili zdravstvenim stanjem.

• odrasloj osobi s umjerenim potrebama i pazite na njeno zavisno dijete a koje dijete:

- mlade od 6 godina

- izmedu 6 i 16 godina i ima pravo na Carer Allowance (doplatak za njegovatelja).

• dijete mlade od 16 godina s teskim invaliditetom ili zdravstvenim stanjem koje zahtijeva izuzetno veliku njegu.

• dvoje ili vise djece mladje od 16 godina s teskim invaliditetom ili teskim zdravstvenim stanjem, koja zajedno zahtijevaju veliku njegu,

• zadovoljavate provjeru prihoda i vrijednosti imovine.

• vi i osoba koju njegujete ste zadovoljili boravisni kriterij.

• ukupni broj sati koje provedete radeci, skolujuci se ili na obudi, ukuljucujuci dobrovoljni rad, ne prelazi 25 sati tjedno.

Osoba koju njegujete mora:

• primati isplata od Centrelinka ili Veterans' Affairs (Ministarstva za pitanja vojnih veterans), Service Pension (mirovinu za vojna lica) ili Partner Service Pension (mirovinu za partnera vojnog lica).

• biti u situaciji da nema pravo na neku od gornjih isplata jer nije dovoljno dugo zivjela u Australiji da bi na to ostvarila pravo,

• zadovoljiti posebne granicne iznose prihoda i vrijednosti imovine za osobu koja prima njegu.

Vazno: Za ostvarivanje prava treba vam ocjena od lijecnika ili zdravstvenog radnika.

Opaska: Australia je sklopila International Social Security Agreements (Medunarodne sporazume o socijalnom osiguranju) s drugim drzavama. To
vam moze pomoci da podnesete zahtjev za Carer Payment ako njegujete umirovljenog partnera cak i ako nemate dovoljno godina boravka.

Ako zelite na hrvatskom razgovarati s Centrelinkom, nazovite 13 1202

nastavak/

Vilko
29.03.2009., 14:02
Carer Allowance

To je doplatak za roditelje ili njegovatelje koji pruzaju dnevnu njegu odraslima ill djeci koji su teski invalidi ili jako bolesni ili su stari i nemocni.

Za Carer Allowance se ne primjenjuje provjera prihoda i vrijednosti imovine i moze se isplacivati povrh place.

Mozete ga dobiti ako:

njegujete dijete ill odraslu osobu s teskim invaliditetom ill jakom bolescu,kojima treba puno dodatne njege i brige, zivite s djetetom koje njegujete.

• njegujete odraslu osobu ili u svom ili njenom domu.

• vi i osoba koju njegujete zadovoljavate kriterije boravisnog statusa.

Vazno: Za ostvarlvanje prava treba vam ocjena od
lijecnika ili zdravstvenog radnika.

nastavak/

Vilko
29.03.2009., 14:12
Prihod i vrijednost imovine

Iznos vasih isplata od Centrelinka ovisi o vasem prihodu i vrijednosti imovine kao i osobnim okolnostima, na primjer jeste li samac, u braku/s djecom.

Oboje, vas prihod i vrijednost imovine uzeti ce se u obzir i stogod bude odlucno za nizi iznos mirovine ce biti iznos koji ce se na vas primjeniti.

Prihod - ukljucuje zaradu iz samostalnog poslovanja i partnerstva, privatnih zaklada i privatnih kompanija, iznamljenih stambenih prostorija, zaposlenja, mirovina/anuiteta i pretpostavljenu zaradu od financijskih investicija.
Osim toga ukljucuje i novac izvan Australije.

Imovina - uzima se u obzir trzisna vrijednost vase imovine (koliko bi dobili za nju ako bi je prodali), ukljucujuci svu imovinu koju posjedujete u inozemstvu.

Vas obiteljski dom, ako u njemu zivite,ne uzima se u obzir. Vecinom se iznos duga za tu imovinu odbija od vrijednosti imovine.

Centrelink treba vidjeti bankovna izvjesca, porezne prijave i financijska izvjesca, kako bi potvrdio podatke o prihodu i vrijednosti imovine a vase
nekretnine ce dati na sluzbeno procijenjivanje.

Vazno: Ako vas se po zakonu smatra slijepima, za Age Pension se ne primjenjuje provjera prihoda i vrijednosti imovine.

Gifting (Pokloni)

Ako u jednoj flnancijskoj godini poklonite vise od $10 000 u novcu ili imovini, ill u roku od pet financijskih godina poklonite vise od $30 000, to bi moglo utjecati na visinu mirovine koju primate.
Pokloni iznad ovih vrijednosti smatraju se dijelom vase imovine i uzima se u obzir pretpostavljena zarada na taj iznos i to za period od pet godina od
dana kada ste dali poklon.

Mirovine koje isplacuju druge zemlje

Ako ste zivjeli i radili u nekoj drugoj zemlji osim Australije a podnosite zahtjev za ili primate Age Pension, od vas ce se mozda traziti da poduzmete korake za dobivanje mirovine iz te druge zemlje i da o tome obavijestite Centrelink. Mozemo vam pomoci u podnosenju zahtjeva za te mirovine.

Odsteta

Iznos odstete takoder moze utjecati na visinu Centrelinkovin isplata koje primate.

Deeming (Pretpostavljena zarada)

Pod ovim se smatra da vase financijske investicije ostvaruju odredenu zaradu, bez obzira na to kakvu zaradu stvarno ostvaruju.

Ako zelite na hrvatskom razgovarati s Centrelinkom, nazovite 13 1202

nastavak/

Vilko
29.03.2009., 14:38
Ako primate isplatu od Centrelinka,dobit cete:

dvotjednu isplatu ill dodatak Health Care Card (zdravstvenu karticu) ili
Pensioner Concession Card (umirovljenicku karticu za povlastice) kako biste ustedjeli novac za prepisane lijekove i neke usluge koje pruzaju sluzbe drzavne, teritorijalne i mjesne vlade: na primjer popust za prijevoz.

Osim toga mozete dobiti:

Rent Assistance (dodatak za placanje stanarine) - za privatnu stanarinu. Taj dodatak se ne isplacuje ako ste vlasnik kuce ili ako unajmiljujete drzavni smjestaj. Morati cete dokazati koliku stanarinu placate.

• Remote Area Allowance (dodatak za zivot u udaljenim podrucjima) - dodatna pomoc ako zivite u udaljenom podrucju.

• Pharmaceutical Allowance (dodatak za lijekove) - dodatak za troskove prepisanih lijekova.

• Telphone Allowance (dodatak za placanje telefona) - pomoc za troskove unajmljivanja Telefona.

• Fares Allowance (dodatak za putne troskove)
-za trosak putovanja izmedu kuce i obrazovne institucije, za studente visokih skola.

Commonwealth Seniors Health Card
(Savezna zdravstvena kartica za starije osobe)

To je za osobe koje imaju godine za starosnu mirovinu all nemaju pravo na mirovinu, i ciji iznos oporezivog prihoda je ispod odredene granice. Ne primjenjuje se provjera vrijednosti imovine. Nositelji kartice (all ne i o njima zavisne osobe) imaju pravo na popust za prepisane lijekove i na Telephone Allowance.

Seniors Concession Allowance
(Dodatak za popust za starije osobe)

To se isplacuje nositeljima Commonwealth Seniors Health Card kao pomoc
samofinanciranim umirovljenicima u placanju drzavnih i teritorijalnih troskova za
struju, vodui i kanalizaciju, te registraciju vozila.

Ako zelite na hrvatskom razgovarati s Centrelinkom, nazovite 13 1202

nastavak/

Vilko
29.03.2009., 14:44
Pension Loans Scheme
(Kredit za umirovljenike)

Po programu Pension Loan Scheme, osobe koje imaju godine za starosnu mirovinu (ill njihovi partneri), a koje nemaju pravo na bilo kakvu mirovinu ill primaju samo djelomicnu mirovinu jer im je zarada ili vrijednost mirovine previsoka (all ne oboje),a ograniceno im je koristenje vlasnistva, mogu na ovaj nacin dobiti pristup glavnici svoje imovine.

Prema Pension Loan Scheme programu, mozete se kvalificirati za isplatu ako:

• sada imate godine za starosnu mirovinu ili ste stariji od toga, ili ste partner takve osobe, I

• vi i vas partner primate ili biste prema provjeri zarade ili vrijednosti imovine imali pravo primati dio mirovine, I

• vlasnik ste nekretnina u Australiji (iskljucivo) koje mogu biti ponudene kao garancija za kredit.

Pension Bonus Scheme
(Plan odgode umirovljenja)

To je nagrada za osobe koje odgode podnijeti zahtjev za Age Pension ili Service Pension do nakon uobicajenih godina za podnosenje zahtjeva za starosnu mirovinu. To je dobrovoljan plan.

Mozda cete dobiti jednokratni bonus ako zadovoljavate odredene kriterije i ako;

• nastavite raditi nakon datuma na koji ostvarujete pravo na starosnu mirovinu, I

• ste se registrirali kao clan Plana, I

• zadovoljavate fleksibilnu provjeru radnog odnosa u roku od najmanje godinu dana nakon dana registracije.

Registrirajte se cim prije. Za vecinu ljudi to ce biti cim navrse godine za starosnu mirovinu. Ako imate partnera, oboje se morale pojedinacno registrirati. Pension Bonus ce vam biti isplacen kada podnesete zahtjev za i primite Age Pension ili Veterans' Affairs Service Pension.

Za proracunavanje vama isplativog iznosa, uzima se u obzir maksimaino pet bonus godina.

Ako namjeravate podnijeti zahtjev za Pension Bonus, prvo razgovarajte sa Centrelinkom tako da u pravo vrijeme podnesete molbu. Korisnoje razgovarati sa strucnjakom za financijsko planiranje.

Ako zelite na hrvatskom razgovarati s Centrelinkom, nazovite 13 1202

Nastavak/

Vilko
29.03.2009., 15:43
Utilities Allowance
(Dodatak za placanje rezija)

To se automatski isplacuje osobama koje imaju godine za starosnu mirovinu i koje primaju odredene vrste isplata od Centrelinka. Ovaj dodatak pomaze u placanju troskova za plin, struju i drugih rezija.

Mobility Allowance (Dodatak za pokretnost)

Ova pomoc je namijenjen invalidima koji su ukljuceni u aktivnosti, kao sto su
zaposlenje, trazenje posla, dobrovoljni rad, radna naobrazba ill nezavisno zivljenje obuka u zivotnim vjestinama, a koji nisu u stanju samostalno koristiti javni prijevoz.

Mozete ga dobiti ako:
• ste stariji od 16 godina, I

• imate invalidnost zbog koje, sljedecih 12 mjeseci ili dulje, ne mozete samostalno koristiti javni prevoz,i
-morate putovati izmedju kuce,posla obuke ili trazenjena posla: I
- zadovoljavate boravisni kriterij.

Ovisno o vasim okolnostima, isplacuje se ili standardni ili visi iznos.


Bake/djedovi i njegovatelji
koji odgajaju i brinu za djecu

Ako ste baka/djed i na sebe ste preuzeli odgovornost dnevne brige i odgoja svoje unucadi, mozete dobiti Family Tax Benefit (Porezna olaksica za obitelj) i Child Care Benefit (Dodatak za cuvanje djece). Isto tako mozda mozete ostvariti pravo na Health Care Card za to dijete ili primati uzdrzavanje za to dijete od jednog ili oboje roditelja.


Domovi za smjestaj starijih osoba

Starije osobe koje vise nisu sposobne samostalno zivjeti u svom vlastitom domu,mogu u hostelima i starackim domovima dobiti potrebnu brigu i njegu.

Novi stanovnici takvih domova mozda ce trebati platiti dnevne pristojbe ukljucujuci iznos koji se odreduje nakon provjere zarade i naplatu za smjestaj (bilo polog za smjestaj ili naplatu za smjestaj).

Osim nekih osoba koje se nalaze u domu za oporavak, vecina umirovljenika u domovima za smjestaj starijih osoba ne moze dobivati Rent Assistance.

Ako zivite razdvojeno od svog partnera, koji se nalazi u domu za smjestaj starijih osoba, primati cete visi iznos Age Pension.
Informacije objavljene u ovoj publikaciji smatraju se samo kao vodic kroz raspolozive vrste isplata.

nastavak/30/3/09

Vilko
30.03.2009., 08:27
30/03/2009
nastavak/


Posebna pomoc preko Centrelinka

Specijalizirano osoblje ili usluge…………………kako vam moze pomoci

Centrepay……………………………………………Besplatna sluza za placanje racuna koja vam moze pomoci planirati izdatka.

Djelatnici koji pruzaju flnancijske Informacije)
Financial Information Service Officers…vam pomaze u planiranju izdataka,odrzavaju informativne seminare za javnost o financijskim mogucnostima i strategijama i pruzaju vam informacije lice u lice.


International Services (Intenacionalne sluzbe)………Pruzaju informacije o uslugama i isplatama strankama koje su zivjele ili namjeravaju posjetiti
ili zivjeti izvan Australije.


Nominees (Opunomocenici)………………………….Mozete nominirati nekog drugog da umjesto vas obavljati poslove sa Centrelinkom.


Psychology Services (Usluge psihologa)……………..Pomazu kada vam osobne poteskoce utjecu na sposobnost trazenja zaposlenja. Osim toga vam mogu predloziti i pomoc preko drugih drzavnih agencija i programa.

Social Workers (Socijalnl radnici……………………Nude osobno savjetovanje i podrsku, ukljucujuci upucivanje na ostale sluzbe, kada se stranke nadu u teskim okolnostima kao sto su nasilje u obitelji, teske financijske krize, beskucnistvo, gubitak voljene osobe i smrtni slucaj.

Ako zelite na hrvatskom razgovarati s Centrelinkom, nazovite 13 1202


nastavak/

Secundo
30.03.2009., 09:35
Grozi me zamisao da bi mogao ostariti. Kako je krenulo, prvi mirovinski stupac neće ni približno pokrivati životne troškove (trebalo bi imati djece, ali tko će ustajati po noći, odricati se fancy godišnjeg, skupog auta i ostalih ljepota DINK života), drugi stupac ode k vragu svako malo (dot com kriza, financijska kriza, koja je slijedeća?), a za treći ne možeš uštediti koliko bi trebalo. Štedim što više mogu da bi otišao malo ranije u mirovinu (tamo negdje sa 75 godina) dok strepim da bi mi djeca mogla ispasti pametna (imali bi na koga :zubo: ) pa još krenu na faks, a tko će to platiti ...

Secundo
30.03.2009., 09:41
Nego, vidite li vi opasnost gerontokracije? Ono, sve je više starih, pa pomoći demokracije oni počnu drmati zemljim. Ukidaju se dodatci za obitelji, školovanje, ulaganje u budučnost zemlje, da bi ostalo više za kojekakve blagodati starijim, npr. sniženje cijena 1. razreda u vlakovima za starije sugrađane? Ovo mi uvijek digne tlak: Sjedim u jutro u pretrpanom vlaku u prvom razredu (firma plaća, meni je to pre skupo), a cijeli odjeli puni veselih seniora koji putuju na izlete ... mislim, neka ljudi uživaju, ali zašto moraju baš za vrijeme špice, i onda im još država pojeftinjuje kartu, bez obzira na razred u kojem putuju? Kakva su to sniženja cijena ulaznica za seniore, kad se zna da je današnja generacija seniora u najboljoj poziciji, boljoj od bilo koje generacije prije, ali i poslije? Kako opravdati saniranje drugog mirovinskog stupca na račun današnje aktivne generacije, ali nipošto uz sudjelovanje umirovljenika, koji u prosjeku imaju znatno veća sredstva nego mlađi ljudi?

Vilko
30.03.2009., 12:33
30/03/2009
nastavak/

Kako podnijeti zahtjev za isplatu

Intent to Claim
(Namjera za podnosenje zahtjeva)

Radi podnosenja zahtjeva za vecinu vrsta isplata,
Mozete vi ili vama poznata osoba, najaviti
Centrelinku da namjeravate podnijeti zahtjev, a to
se moze uciniti telefonski, osobno ili preko
www.centrellnk.gov.au

Potom, u roku od 14 dana, morate podnijeti svoj
zahtjev Centrelinku i zadovoljiti sve trazene uvjete
(kao na primjer otici na razgovor u sluzbu koja
pomaze u trazenju zaposlenja).

Vazno: Intent to Claim se ne odnosi na isplate
pomoci za obitelji.

Podnositelji zahtjeva za Youth Allowance i Austudy
mozda nece trebati ispunjavati obrazac.

Dokazivanje identiteta

Centrelinku cete morati podnijeti dokaz o
svome i identitetu svog partnera. Na razgovor
donesite originale dokumenata (ne preslike) s
Centrelinkovog odobrenog popisa. Pogledajte
informativni list 'Proving Your Identity to Centrelink'
(Dokazivanje identiteta za potrebe Centrelinka),
koji je raspoloziv na mnogim jezicima.

Informacije o isplatama

Obicno imate pravo na isplatu samo od dana
kada ste podnijeli zahtjev ili od dana kada ste prvi
puta obavijestili Centrelink o svojoj Intent to Claim
(namjeri za podnosenje zahtjeva).

Za neke isplate, dan od kojeg mozete biti placeni,
moze isto tako ovisiti o tome:

• koliko novca imate, ili

• jeste li primili neke isplate od poslodavca, ili

• jeste li dragovoljno preklnuli rad ili ste bill
otpusteni s posia zbog loseg ponasanja, ili

• jeste li nedavno uselili u Australiju.

Vazno: Mozda cete morati pricekati na isplatu.
Ako ste od poslodavca primili novac po napustanju
zaposlenja, od vas se ocekuje da sebe i obitelj
uzdrzavate tijekom perioda koji je pokriven
tim isplatama.

Koliko se ceka prije no sto pocnu isplate?

Prije no sto primite prvu isplatu moze proci izmedu
dva do osam tjedana, no taj period moze biti i dulji,
ovisno o vasim osobnim okolnostima. Centrelink ce
vas obavijestiti. Na neke isplate se moze primijeniti
period cekanja.

Early payment (Prijevremena isplata)

Ako se nadete u teskoj financijskoj krizi, mozda
cete moci dobiti prijevremenu isplatu.

Advance Payment

Mozda mozete dobiti beskamatnu akontaciju svoje
dvotjedne isplate, koju kasnije otplacujete.

Kako vas se isplacuje?

Uobicajenoje da dvotjedno primate isplatu na
svoj bankovni racun, gradevinsku ili kreditnu
udrugu, a obicno mozete izabrati dan isplate.

Ako zelite na hrvatskom razgovarati s Centrelinkom, nazovite 13 1202

nastavak/

Vilko
30.03.2009., 12:37
Vasa prava i obveze

Recite nam ako vam se okolnosti
promijene, da ne upadnete u dug.

Recite Centrelinku i Family Assistance Officeu za
Family Assistance (pitanja u svezi obitelji) ako
dode do ikakvih promjena vasih ili okolnosti vaseg
partnera, jer cete inace mozda morati vratiti sav
ili dio primljenog novca i platiti moguci dodatni
iznos koji se zaracunava za povrat duga. Stvari koje
trebate reci Centrelinku ukljucuju:

• promjene u prihodima i imovini

• promjene radnih sati, pocetak ili prestanak
zaposlenja

• promjene vaseg ili zdravstvenog stanja vaseg
partnera zbog bolesti, povrede ili invaliditeta

• promjenu adrese ili iznosa stanarine, ili ako ste
poceli ili prestali s nekim dijeliti stan

• promjene podataka za partnera ili obitelj

• promjene u dogovoru o uzdrzavanju djece

• promjene podataka o skolovanju

• promjene podataka o naukovanju ili radnoj
obuci.

• vi ili vase zavisno dijete za staino ili na
privremeni rok napustate Australiju.

Kako promijeniti nasu odluku

Ako smatrate da smo donijeli pogresnu odluku,
mozete zatraziti besplatnu ponovnu procjenu.
Osoba koja je donijela prvu odluku ce vam objasniti
postupak. To ce omoguciti da se ispravi bilo
kakve nesporazume i vi cete moci ponuditi nove
informacije, ako ih imate.

Ako i nakon toga niste zadovoljni, Centrelink vam
moze objasniti vasa ostala prava za ulaganje
zalbe, sto moze ukljuciti preispitivanje, koje
obavlja strucni djelatnik Authorised Review Officer
(ovlasteni revizor), i podnosenje zalbe Social

Security Appeals Tribunal (Tribunalu za zalbene
postupke o socijalnoj skrbi) i Administrative
Appeals Tribunal (Tribunalu za administrativne
zalbene postupke).

Recite nam svoje misljenje

Ako imate primjedbu na Centrelinkov nacin obrade
vase isplate ili prava, razgovarajte s nasim osobljem
u Customer Relations (Sluzbi za rad sa strankama),
besplatan poziv FreecalP*1800 080 004

Zastita vase privatnosti

Vase pravo na privatnostje zasticeno. Vasi podaci
se mogu proslijediti samo u posebnim okolnostima,
kada je to zakonom dozvoljeno. Prema Freedom
of Information (Zakonu o slobodi informiranja),
imate pravo pogledati ili dobiti kopiju svog dosijea i
ostalih dokumenata koje o vama ima Centrelink.

Informativne publikacije prevedene
na druge jezike:

• Trazite li zaposlenje?

• Jeste li roditelj ili skrbnik?

" Skolujete li se ili pohadate obuku?

• Jeste li nedavno doselili u Australiju?

• Jeste li bolesni, povrijedjeni ili ste invalid,
njegujete li nekoga?

• Planirate li odlazak u mirovinu ili ste vec
u rnirovini?

Ako zelite na hrvatskom razgovarati s Centrelinkom, nazovite 13 1202

nastavak/

Vilko
30.03.2009., 12:49
Centrelink Self Service
(Centrelinkova samoposluga)

Mnoge Centrelinkove usluge su dostupne kao samoposluga preko interneta ill
telefona - te usluge su samo na engleskom.

Kako poceti Odricanje odgovornosti

Morale se registrirati, bilo:

• telefonski na 13 1202

• u Centrelink Customer Service Centre
(Centrelinkovom centru za rad sa strankama)

• preko interneta na Centrelinkovoj internet
stranici www.centrellnk.gov.au ili Family
Assistance Office (Ureda za pitanja obitelji) na
www.famllyasslst.gov.au tako sto slijedite vezu
za online services (sluzba preko Interneta).

Kad se registrirate, dobit cete Customer Access
Number - CAN (pristupni broj stranke) i privremenu
lozinku za samouslugu preko interneta i/ili
Personal Identification Number - PIN (osobni broj
raspoznavanja) za telefonske usluge.

Onda se mozete ukljuciti u samouslugu na
www.centrelink.gov.au

Centrelink ima dvije telefonske linije za
samouslugu. koje pruzaju usluge 24 sata dnevno,
sedam dana tjedno. Ako zelite prijaviti dvotjednu
zaradu nazovite 13 3276, a za sve ostale opcije
nazovite 13 6240.

Ako zelite na hrvatskom razgovarati s Centrelinkom, nazovite 13 1202

Informacije objavljene u ovoj publikaciji smatraju se
samo kao vodic kroz raspolozive vrste isplata.

Centrelink/2007.

The end.

Vilko
31.03.2009., 03:15
Prije nego nastavim sa sta je sve i koliko placeno...to jest mirovina....zelim pokazati/dokazati novim kao osobima koji su dosli poslije 1990...da smo mi svi placali za mirovinu....koja nam se danas placa.

A ne kako mi je i sin jednom kazao ,jer je cuo od drugih"bolje upoznatih"....da on radi za moju i majcinu "Staracku mirovinu"....

Tako je to kada osobe ne znadu punu istinu o Australijskome sistemu koja je izabrala drzava...na koji ce nacin placati mirovine osoba koje su radile 50 godina.

Vi koji ste dosli 1990....ne znadete da smo mi stariji izborili povecanja placa, 38/36 sati tjedno radno vrijeme isto kao i Superannuation....da nije bilo nas
dobivali bi je samo drzavni sluzbenici.

Isto tako i socijalni sistem za placanje "znan danas kao Centrelink"......nije postajao do 1974 godine...ako nisi radio i bio bolestan nisi dobio placeno.

I kao drugo osobe uopce nemaju pojma kakova je razlika bila raditi 1960ih nadalje do svojih 1985...u drugoj zemlji kao Njemacka ,Kanada...samo primjer
i u Australiji.

Place su bile veoma male, a uslovi nikakovi.
I danas "staracka mirovina je 25% od prosjecne place.................ali doci cemo do toga....i pokazati kako je pocela superannuation i koliko procentic i tko ju je uveo kao obaveznu.

Senior citizen

Vilim vilko K.

:W :w

Vilko
31.03.2009., 04:02
Secundo:
Grozi me zamisao da bi mogao ostariti. Kako je krenulo, prvi mirovinski stupac neće ni približno pokrivati životne troškove (trebalo bi imati djece, ali tko će ustajati po noći, odricati se fancy godišnjeg, skupog auta i ostalih ljepota DINK života), drugi stupac ode k vragu svako malo (dot com kriza, financijska kriza, koja je slijedeća?), a za treći ne možeš uštediti koliko bi trebalo. Štedim što više mogu da bi otišao malo ranije u mirovinu (tamo negdje sa 75 godina) dok strepim da bi mi djeca mogla ispasti pametna (imali bi na koga ) pa još krenu na faks, a tko će to platiti ...
__________________
formular bez potpisa

Tko nebi zelio imati mirovinu istu kao placu koju je zaradjivao?:cerek:

Djeca , kako ce se skolovati?...mi ovdje imamo kredit za skolovanje koji se poslije otplacuje kada se pocme zaradjivati odredjena svota/placa.
Sta je krivo sa time?....a ako ce vec biti pamatna moze i dobiti stipendiju na natjecaju.:):mig:

Jep i ja se bojim starosti…jer je financijska kriza odnjela zadnje ustedjene novce…ostalo je niti za dodavati za lijekove i doktore za 5-6 godina………..ali ja i ne mislim u “staracki dom”…..imati cu jos toliko da kupim “otrov i odem na drugi svijet….koji niti ne postoji”, a tijelo sam ostavio(u procesu sam da zastedim jedan sprovod) kao donaciju Univerziti…pa neka me rezu i pile koliko zele.:rolleyes::D:eek:

A jedan sprovod je placen.:top:

Secundo:
Nego, vidite li vi opasnost gerontokracije? Ono, sve je više starih, pa pomoći demokracije oni počnu drmati zemljim. Ukidaju se dodatci za obitelji, školovanje, ulaganje u budučnost zemlje, da bi ostalo više za kojekakve blagodati starijim, npr. sniženje cijena 1. razreda u vlakovima za starije sugrađane? Ovo mi uvijek digne tlak: Sjedim u jutro u pretrpanom vlaku u prvom razredu (firma plaća, meni je to pre skupo), a cijeli odjeli puni veselih seniora koji putuju na izlete ... mislim, neka ljudi uživaju, ali zašto moraju baš za vrijeme špice, i onda im još država pojeftinjuje kartu, bez obzira na razred u kojem putuju? Kakva su to sniženja cijena ulaznica za seniore, kad se zna da je današnja generacija seniora u najboljoj poziciji, boljoj od bilo koje generacije prije, ali i poslije? Kako opravdati saniranje drugog mirovinskog stupca na račun današnje aktivne generacije, ali nipošto uz sudjelovanje umirovljenika, koji u prosjeku imaju znatno veća sredstva nego mlađi ljudi?Postovani ovdje je ograniceni popust prevoza u Metripoli ako mogu nazvati Adelaide tako, na odredjeno vrijeme popust je od 9:00-15:00,prije i poslije placamo cijelu punu kartu….to je po tramwaju,autobusu i zeljeznici.

Tiket za prevoz jednom na godinu /koji nisam u 15 godina nikada koristio je ogranicen samo na nasu drzavu/i to je za sjedecu drugu klasu, ako se zele moze se doplatiti prva klasa ili spavaci smjestaj.

I nasuprot vasega misljenja , vjerujem i znadem iz licnoga iskustva da nije nikada bilo jeftinije nego danas za mlade da se skuce i zive.

Dok sam ja platio za obican hladnjak…koji nije imao duboko zamrzavanje, u 1969 $250Au dollara, placa prije poreza je bila $50.00 dollara na tjedan.

Danas duplo veci po kapaciti hladnjak sa dubokim smrzavanjem je oko $1300 AU dollara, sta je malo vise nego jedna tjedna placa prosjecne place .

I tako bi mogao nabrajati u nedogled….ali to je bilo u Australiji, dok je bilo mnogo bolje u ono proslo vrijeme po Evropi /ne istocni dio/i Kanadi.
Ali i vi cete doci na to kao ja danas da cete morati kao ja objasnjavati mladjima kako je bilo u vase vrijeme.

A o automobile?, ja ga nisam imao radi bolesti ( nisam primao placu ili pomoc neplaceno),mogao kupiti prvih dvije godine…novi automobile prvi je bio 1992, prije toga uvijek po 50.000 km druge ruke....ali kvalitetne kao Mazda.

Godisnji dok sam radio?imao sam samo jednom 3 tjedna 1981, sve drugo sam radio 24/7…po 12-14 sati.

I danas sam na mirovini koja je 25% od prosjecne place….”poverty line”,
A placao sam cijeli zivot u Australiji 23 radne godine, porez za umirovljenistvo, za koji novac se ne znade gdje je, jer je vlada tako izabrala nacin placaj i mi cemo ti placati najmanje kada ti je potrebno.

Uostalom sve ce biti napisano u slijedecim postovima.

pozdrav iz "najbolje zemlje na svijetu"...lucky country.

vilko

:W
-

todaytonight
01.04.2009., 18:07
seniors - walker fencing

http://i40.tinypic.com/14a9ziw.jpg

anjur
01.04.2009., 19:08
Nego, vidite li vi opasnost gerontokracije? Ono, sve je više starih, pa pomoći ********ije oni počnu drmati zemljim. Ukidaju se dodatci za obitelji, školovanje, ulaganje u budučnost zemlje, da bi ostalo više za kojekakve blagodati starijim, npr. sniženje cijena 1. razreda u vlakovima za starije sugrađane? Ovo mi uvijek digne tlak: Sjedim u jutro u pretrpanom vlaku u prvom razredu (firma plaća, meni je to pre skupo), a cijeli odjeli puni veselih seniora koji putuju na izlete ... mislim, neka ljudi uživaju, ali zašto moraju baš za vrijeme špice, i onda im još država pojeftinjuje kartu, bez obzira na razred u kojem putuju? Kakva su to sniženja cijena ulaznica za seniore, kad se zna da je današnja generacija seniora u najboljoj poziciji, boljoj od bilo koje generacije prije, ali i poslije? Kako opravdati saniranje drugog mirovinskog stupca na račun današnje aktivne generacije, ali nipošto uz sudjelovanje umirovljenika, koji u prosjeku imaju znatno veća sredstva nego mlađi ljudi?

Mozda imam krivu sliku o hrvatskim 'starcima' posto sam HR samo 2-3 mjeseca godisnje, ali nisam bas primjetio da "drmaju". Ali sam zato vidio puno starih ljudi koji prekapaju po smecu ili cekaju da se plac isprazni (kako bi mogli pokupiti koju trulu glavicu salate)

Secundo
03.04.2009., 10:38
Mozda imam krivu sliku o hrvatskim 'starcima' posto sam HR samo 2-3 mjeseca godisnje, ali nisam bas primjetio da "drmaju". Ali sam zato vidio puno starih ljudi koji prekapaju po smecu ili cekaju da se plac isprazni (kako bi mogli pokupiti koju trulu glavicu salate) Nekidan objavljeno istraživanje u Švicarskoj: Postoji negativna korelacija između udjela umirovljenika i izdataka za školstvo, t.j. što više starijih, to manje izdataka za školstvo :horor:

U HR si možeš zamisliti ovaj scenarij: Neka stranka pobjedi na izborima zato što je obećala povišicu mirovina.

Vilko
03.04.2009., 12:20
Nekidan objavljeno istraživanje u Švicarskoj: Postoji negativna korelacija između udjela umirovljenika i izdataka za školstvo, t.j. što više starijih, to manje izdataka za školstvo :horor:

U HR si možeš zamisliti ovaj scenarij: Neka stranka pobjedi na izborima zato što je obećala povišicu mirovina.

Interesantno sta je starije jaje ili kokos?

Tko je vas mlade odgojio i postavio na noge?....da pod stare dane istima predbacivate postojanje zivota?

U Australiji je prije Bozica/Nove godine placen Bonus Umirovljenicima, jer nemaju dosta za zivjeti...neki se tusiraju u hladnoj vodi, ljudi se ne griju po zimi i ne hlade po ljetu.

Kada dobe mirovinu ne znadu jeli bi uzeli lijek ili platili racun ili u ducanu kupili hranu....i takovih ima veoma mnogo.

Trebali bi citati novine,pisma EDITORU od pojedinaca....ta stara generacija nije imala kao danasnja i sutrasnja prihode kao sta su u Evropi...ja znadem ja sam ovdje 40 godina.

Prihodi i socijalno se ne moze/a pogotovo prije 1974 nije niti postajalo/ usporediti sa Evropom i recimo Kanadom.

Ima osoba koje su radile po 10-12 sati na dan i njihove supruge isto, takovi ako su bili zdravi su uspjeli nesto postignuti i to su tesko platili sa zdravljem....sada u mirovini.

Je li vi znadete da je za sve ostale ista mirovina "staracka /Old Pension/ " bez obzira na godine staza ili zanimanja i primljene place prije?

Mi smo isto placali od place porez za umirovljenistvo....ali Au ima svoj sistem ne vodi kontrolu tko je sta placao.

Danas je od 1989 obavezna Superannuation, u koji mora poslodavac uplacivati...i to smo morali mi radnici izboriti....dakako to noviji poslije 1990 ne znadu.

Ne ,ne znadete jer bi drugacije pisali.....svi imamo 25% od prosjecne place?

Je li tako mnogo i u Svicarskoj, Njemackoj i Kanadi?

Vidim da cu morati nastaviti sa podacima....jer vas ima mnogo po svijetu koji ne znadete koliko ste sretni.

srdacan pozdrav

vilko

anjur
03.04.2009., 15:40
Nekidan objavljeno istraživanje u Švicarskoj: Postoji negativna korelacija između udjela umirovljenika i izdataka za školstvo, t.j. što više starijih, to manje izdataka za školstvo :horor:

U HR si možeš zamisliti ovaj scenarij: Neka stranka pobjedi na izborima zato što je obećala povišicu mirovina.

Moze bit -- ali to je vise manje obecanje ludom radovanje. Stvarno stanje za stare ljude je ja mislim prilicno lose.

Tvoja logika implicira da treba biti manje starijih, pa ce skolstvo biti bolje. Daleko sam doduse od Vilkovih godina, ali svejedno imam problem s takvim nacinom razmisljanja

Vilko
04.04.2009., 12:30
With what countries does Australia have agreements?

Australia has agreements with 22 countries to share the responsibility for social security coverage.

These agreements are with:

• Austria
• Belgium
• Canada
• Chile
• Croatia
• Cyprus
• Denmark
• Germany
• Greece
• Ireland
• Italy
• Japan
• Korea (Republic of)
• Malta
• The Netherlands
• New Zealand
• Norway
• Portugal
• Slovenia
• Spain
• Switzerland
• United States of America (USA)

Vilko
10.04.2009., 14:15
Sa obzirom da je Centrelink...za vrijeme Uskrsnih Praznika na Maintenace, ne mogu doci do podataka nove mirovine koja je stupila na snagu 20/03/2009, koju cu prevesti i unesti poslije praznika.

Imam inace dosta materijala za pisanje.

vilko

Vilko
10.04.2009., 15:23
Ugovor o socijalnom osiguranju izmedju Republike Hrvatske i Australije.

Social Security Agreement between Australia and Croatia - Croatian

Pomaze li Vam ovaj Ugovor?

Ugovor Vam moze pomoci da povecate prihod, jer mozete lakse primati:
• australsku mirovlnu:
- ako zivite u Austraiji a ostvarili ste razdoblje socijalnog osiguranja u Hrvatskoj, ili
- ako zivite u Hrvatskoj a prebivali ste u Australiji zivotnoj dobi izmedu 16 godina i uvjeta za ostvarivanje starosne mirovine i to najmanje 12 mjeseci, od kojih najmanje sest mjeseci mora biti neprekidno.
• hrvatoku mirovlnu:
- ako ste australski ill hrvatski drzavljanin i imate razdoblje socijalnog osiguranja u Hrvatskoj.

Kako Ugovor pomaze?

Opcenito, Ugovor Vam omogucuje podnosenje zahtjeva za australsku mirovinu u Australiji ili Hrvatskoj i zbrajanje razdoblja prebivanja u Austratiji i razdoblja doprinosa u hrvatsko socijalno osiguranje, kako biste ostvarili minimaino kvalificirajuce razdoblje za australsku mirovinu.

U nekim slucajevima, moze se uzeti u obzir razdoblje hrvatskog socijalnog osiguranja pokojnog supruznika, u proracunavanju minimalnog kvalificirajmSeg razdobtja za austratsku mirovinu.
Prema Ugovoru, australski drzavljani, njihovi clanovi obiteiji i prezivjela rodbina, vecinom mogu primati hrvatsku mirovinu po istim uvjetima kao i Hrvati, bez obzira gdje zive.

Kako podnosite zahtjev?

U Australiji, obrazac zahtjeva za hrvatsku mirovinu mozete dobiti od Centrelink International Services (Centretinkova medunarodna sluzba).
Mozete stupiti u vezu sa Centrelink International Services ako trebate savjet oko podnosenja zahtjeva za hrvatsku mirovinu, a zahtjev mozete predati u svom najblizem Centrelink Customer Service Centre (Centrelinkovom uredu za rad sa strankama).

U Hrvatskoj, obrazac zahtjeva za australsku mirovinu mozete prenijeti s Internet stranice www.centrelink.gov.au (slijedite vezu "forms" (obrasci), kontaktirajte svoj mjesni Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ili Centretink International Services. Zahtjev za australsku mirovinu mozete podnijeti u bilo kojoj podruznici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Ako zivite u nekoj drugoj drzavi s kojom Australia ima Ugovor o socijalnom osiguranju, svoj zahtjev mozete podnijeti u bilo kojem ovlastenom uredu u toj drzavi (pogledajte '"pojasnjenja" na 3. stranici).

Zahtjeve za australsku mirovinu treba podnijetj odmah jer u vecini slucajeva se ne isplacuju zaostaci, zahtjeve mozete predati do 13 tjedana prije nego sto navrsite godine za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu.


nastavak/

Vilko
10.04.2009., 16:03
Za koju australsku mirovinu mozete podnijeti zantjev?

Ako:
ste muskarac stariji od 65 i imate 10 ili vise godina prebivanja u Austratiji, ill
zena starija od dobi za pravo na stjecanje mirovine (pogledajte "pojasnjenja")
razdoblje prebivanja u Australiji i razdoblje socijalnog osiguranja u Hrvatskoj je, zajedno, dulje od 10 godina.
Mozete podnijeti zahtjev za Age Pension (Starosnu mirovinu)

================================================== ========
Ako:
ne mozate raditi zbog i invalidnosti ili ste trajno slijepi i vasa invalidnost ili sljepilo se dogodilo tijekom prebivanja u Australiji, ili ste u Australiji prebivali dulje od 10 godina,ili razdoblje prebivanja u Australiji i razdoblje socijalnog osiguranja u Hrvatskoj je, zajedno, dulje od 10 godina.

Mozete podnijeti zahtjev za "Disabilyti Support pension ( invalisdku mirovinu).nastavak/

Vilko
10.04.2009., 16:46
Za koju hrvatsku mirovinu mozete podnijeti zahtjev?

Ako:
ste muskarac stariji od 65 ili zena starija od 60 godina i razdoblje prebivanja u Austratiji i razdoblje socijalnog osiguranja u Hrvatskoj je, zajedno, najmanje 15godina.
Mozete podnijeti zahtjev za starosnu mirovinu.

Ako:
ste muskarac stariji od 60 godina ili zena starija od 55 godina i razdoblje prebivanja u Australiji i razdoblje socijalnog osiguranja u Hrvatskoj je,zajedno najmanje 40 godina za muskarce ili 35 godina za zene.
Mozete podnijeti zahtjev za starosnu mirovinu.

Ako:
ste muskarac stariji od 60 godina,ili zena starija od 55 godina i razdoblje prebivanja u Australiji i razdoblje socijalnog osiguranja u Hrvatskojje, zajedno, najmanje 35 godina za muskarce ili 30 godina za zene.
Mozete podnijeti zahtjev za prijevremenu mirovinu.

Ako:
zbog invalidnosti ne mozete raditi s punim radnim vremenom i u Hrvatskoj imate najmanje 12 mjeseci socijalnog osiguranja, i tijekom radnog vijeka ste prebivali u Australiji.
Mozete podnijeti zahtjev za indvalidsku mirovinu.

Ako:
ste udovica ili udovac stariji od 50 godina i Vas pokojni partner je u Hrvatskoj imao/la najmanje 12 mjeseci socijalnog osiguranja, i tijekom radnog vijeka
prebivo/la u Australiji.
Mozete podnijesti zahtjev za mirovina za prezivjele(druge uzdrzavane osobe mogu ostvariti isto pravo na isplatu)


nastavak/

Vilko
10.04.2009., 17:13
nastavak/

Minimalno razdoblje osiguranja u Hrvatskoj za dodjelu starosne mirovine je 12 mjeseci osiguranja u Hrvatskoj.

Prijevremena mirovina se uvijek isplacuje po snizenoj stopi. Smanjuje se 23 0.34 posto za svaki mjesec za koji je zahtjev podnesen prije navrsavanja starosti za starosnu mirovinu.

0 svim pitanjima hrvatske mirovine odlucuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Ako zivite u Australiji, za vise informacija i pomoc oko podnosenja zahtjeva za hrvatsku mirovinu, mozete se obratiti na Centreltnk International Services.

Kolike cete isplate primati?

Iznos Vase australske mirovine se temeiji na Vasem:
- prihodu i imovini (uklju£uju6i svaki iznos hrvatske mirovine koju mozda primate), i
• razdoblju prebivanja u Australiji izmedu 16 godina zivota do starosti za starosnu mirovinu. Od Ministarstva za useljavanje, Centrelink moze dobiti podatke o Vasem izbivanju iz Australije nakon 1994. Te podatke mozemo primijeniti kod obrafiunavanja isptata, kako bi bile tocne.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje 6e obracunati Vase pravo na hrvatsku mirovinu. To ce se temeljiti na razdoblju Vaseg hrvatskog socijalnog osiguranja, a moze ukljuciiti i dio Vaseg prebivanja u Australiji.

Pojasnjenja

Kontakt podaci Hrvatskog zavoda la mirovinsko osiguranje:

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje
Sredisnja sluzba
Ul. A. Mihanovica 3
10000 Zagreb
CROATIA
Telefon: +38 514595 500
Telefaks: +38 514595 066
Internet stranica: www.mlrovinsko.hr

Godine za stjecanje prava na starosnu mirovinu:
To su godine starosti za pravo na australsku Age Pension. Za muskarce je to 65 godina. Za zene, trazena starosna granica varira ovisno o datumu rodenja, prema ovoj tablici.

Datum rodenja:
Prije 1. srpnja 1944...................................vec imate pravo
1. srpanj 1944. do 31. prosinac 1945..................63.1/2
1. sijecanj 1946. do 30. lipanj 1947.....................64
1. srpanj 1947. do 31. prosinac 1948...................64.1/2
1. sijecanj 1949. i kasnije..................................65

Drzave potpisnice ugovora

Australija je sklopila ugovore s vise drzava, ukljucujuci Austriju, Belgiju, Kanadu, Cile, Hrvatsku, Cipar, Dansku,* Njemacku, Irsku, Italiju, Maitu, Nizozemsku, Novi Zeland*, Norvesku, Portugal, Sloveniju, Spanjolsku, Svicarsku i SAD.* Ovom popisu ce se dodavati druge drzave, kad se s njima potpisu ugovori.
* Ove drzave ne prihvacaju australske zahtjeve prema drugim ugovorima.

nastavak/

Vilko
10.04.2009., 17:31
nastavak/

Za daljnje informacije

Ako zelite vise Informacija, besplatnu pomoc i savjete, obratite se na Centrelink International Services.
• Nazovite 131673 iz bilo kojeg dijela Australije.
Opaska: pozivi s kucnog telefona iz bilo kojeg dijela Australije na Centrelinkove brojeve koji pocinju s "13", naplacuju se po fiksnoj cijeni. To se moze razlikovati od cijene mjesnog poziva, te varirati ovisno o pruzatelju telefonskih usiuga. Pozivi izjavnih govornica ill s mobitela, mogu se naplacivati prema duljini poziva i po visoj tariff.
• izvan Australije nazovite +613 6222 3455. Mozete se obratiti operateru svoje mjesne medunarodne centrale i dogovoriti da nama naplate cijenu tog poziva. Osim toga, preko nekih australskih telefonskih kompanija mozete izvana besplatno nazvati broj u Australiji.
• Email lnternatlonal.services@centrellnk.gov.au
Opaska: elektronska posta nije siguran nacin komuniciranja.
• Telefaks+613 6222 2799.
• Pismeno: GPO Box 273. Hobart, Tasmania 7001, Australia.


Odricanje odgovornosti

Informacije navedene u ovoj publikaciji su predvidjene samo kao vodic kroz raspolozive isplate i usluge.

Sto je Vasa odgovornost?
• Sami snosite odgovornost da odlucite zelite li podnijeti zahtjev za isplatu, te podnijeti zahtjev imajuci u vidu svoje specificne okolnosti.
• Ove informacije su tocne u srpnju 2008., ali naravno moze doci do promjena. Ako ovu publikaciju Citate nakon tog datuma, sa Centrelinkom proyjerite jesu li i dalje tocne.

Od kojeg dana poclnju Isplate?
Vecina drzavnih isplata pocinje na ili nakon dana podnosenja zahtjeva. Dakle, sto prije podnesete zahtjev to cete brze primiti isplate.
Sto u slucaju ako poslujete preko trece stranke?
Mozda se raspitujete ili poslujete s trecom strankom, koja ne pripada Centrelinku. U takvom slucaju, molimo zapamtite da Centrelink nije ovlastio niti jednu trecu stranku za davanje informacija ili savjeta u svezi isplata.

The end/Kraj

Vilko
12.04.2009., 07:46
A sta je napisano prije mojih misljenja!

http://www.svjetlorijeci.ba/arhiva/html/2004/11-2004/images/revija/obi2-1.jpg

Generalno se može reći da su djedovi i bake, ukoliko u pravilu djeluju u skladu s obiteljskim zahtjevima, dragocjeni odgajatelji i članovi obitelji.

Piše: Lucija K. PETROVIĆ
Iskreno, za svoju bih djecu učinila sve , kaže jedna gospođa. I tu ne bi bilo ništa čudno da se ne radi o starici sa 65 ljeta, koja i pored toga što ima dvije kćeri, isto toliko zetova, troje unučadi i manji stan u Zagrebu, razmišlja je li sebična zato što traži malo životnog prostora – svoj krevet, svoj prozor i pogled u kojemu uživa četiri desetljeća i što se ne može prisiliti na odluku, koju svi od nje očekuju, da ode živjeti u starački dom.

Dapače, u pismu adresiranom na jednu od dnevnih novina, ona piše:
Osjećam grižnju savjesti što im (misli na djecu, prim. a.) ne pomažem sada kada im je možda najpotrebnije. Pitam se nije li moj strah od preseljenja pretjeran, jer su mnogi sretni u domu. Barem tako pričaju. No, ja sam vezana čak i uz pločice u svojoj kuhinji, jer svaka od njih ima svoju priču, a to je nešto što moja djeca ne mogu razumjeti, pa im o tome ne želim ni pričati.
Riječima punim gorčine ova se starica pita treba li uz to što čuva unučad, skuha ručak, stoji uvijek na usluzi svojoj obitelji učiniti i ono posljednje – izabrati starački dom da bi oni bili sretni. Ili bolje rečeno, ima li pravo na svoju mirnu, sretnu starost?

Ovakvih primjera ima mnogo. O njima se 1. listopada, na Međunarodni dan starih osoba, nije mnogo pričalo. Ovaj datum su u Bosni i Hercegovini, kao i mnoge druge, za obične ljude, bitne dane, obilježile tiskovne konferencije za novinare. Uglavnom se pričalo o Programu kućne njege za osobe kojima je ta pomoć neophodna. I to sve pod motom Starenje počinje rođenjem . Nažalost, mnogo je sinova i kćeri zatvorilo oči pred činjenicom da su im roditelji sami u hladnim stanovima, da su im želuci više gladni nego siti, i to sve zato što žele svojoj djeci ostaviti stanove, u kojima oni možda nikada neće živjeti. A prije svega su željni ljubavi upravo svoje djece.

vvk

Vilko
12.04.2009., 07:53
Umirovljenici u Americi sve stariji i sve uposleniji!

http://www.voanews.com/croatian/Archive/images/old_age_wondering931.jpg


Zanimljivosti iz Amerike govore o jednoj doista zanimljivoj, ali i upozoravajućoj temi – mirovinama, odnosno sve manjim izgledima da Amerikanci uživaju u nečemu što im je do jučer bilo tako dostupno i normalno.

Ljetu je kraj. Vrijeme je za povratak na posao. Ove tvrdnje vrijede ne samo doslovce, nego, barem za neke, još i više metaforički. Mnogi Amerikanci koji su već zakoračili u mirovinu, vraćaju se na posao, a oni stariji od 50 godina postaju sve svjesniji da će raditi znatno dulje nego što su zamišljali još pred kratko vrijeme.

Pad vrijednosti dionica samo je jedan od razloga koji su doveli do takvog stanja. Promjene zakona koji se odnose na sustav državne zajamčene mirovine, sve škrtija mirovinska izdvajanja američkih korporacija, te drugi ekonomski i društveni čimbenici udružili su se i rezultirali jedinstvenom posljedicom - Amerikanci će sve duže čekati do mirovine, a u svojim "zlatnim" godinama dobivat će sve manje "zlata" kroz mirovinske čekove.

Što se tržišta dionica tiče, ono zaista jeste na vrijednosti izgubilo astronomske svote: između ožujka 2000. i kraja 2001., iz ukupne vrijednosti tržišta dionica doslovce je isparilo oko 5 bilijuna dolara. Međutim, brojke pokazuju da većina Amerikanaca ima vrlo skromnu imovinu u dionicama. Ustvari, prema podacima s kojima raspolaže američka Središnja banka, četrdeset posto populacije, u dobi od 55 do 64 godine, uopće ne posjeduje dionice. Kod onih koji se primiču mirovini, a imaju dionice, prosječni portfolio iznosi 47 tisuća dolara.

vvk

Vilko
12.04.2009., 07:58
http://www.voanews.com/croatian/Archive/images/old_age_swim1501.jpg

Ono što gotovo najviše pogađa perspektivne umirovljenike je uporno, ali sigurno nestajanje takozvanih mirovinskih programa s definiranim isplatama koje su ranije nudile američke kompanije svojim uposlenicima, a koje su jamčile točno određene mjesečne iznose mirovine.

Sada, sve češće poslodavci u privatnom sektoru nude mirovinske programe u kojima kompanije obećaju da će uplaćivati određene iznose u mirovinske fondove, ali uposlenici nemaju nikakvih jamstava o veličini svog budućeg penzijskog čeka.

Ustvari, kako pokazuju najnoviji podaci, usporen oporavak američkog gospodarstva malim i srednjim kompanijama jako je otežao pružanje ikakvih mirovinskih programa njihovim uposlenicima. Među uposlenicima u dobi od 21 do 64 godine, samo ih 52 i pol posto sudjeluju u mirovinskim programima koje nude kompanije. Znači gotovo polovica ih za svoju buduću mirovinu ovisi samo o zajamčenom čeku državnog mirovinskog fonda.

U idealnom svijetu, pojedinci bi svoje mirovine iz fondova kompanija uvećali pomoću vlastitih ušteđevina. Ali, s troškovima sveučilišnih školarina koji rastu po stopi od 6 posto godišnje i medicinskih usluga koje postaju skuplje svake godine za 8 posto, mnogim Amerikancima štednja postaje problem. Oko 15 posto ih nema nikakve ušteđevine za mirovinu, a 60 posto ih ima za mirovinu ušteđeno manje od 100 tisuća dolara. To jeste možda dovoljno za neke siromašnije zemlje, ali ne i za Sjedinjene Države!

vvk

Vilko
12.04.2009., 08:05
http://www.svjetlorijeci.ba/arhiva/html/2004/11-2004/images/revija/obi2-2.jpg

Starački dom to je tako već stoljećima. Surovost prema starima je, tvrde neki autori, dosegla vrhunac u 17. i 18. stoljeću. Takozvani moderni prezir staraca, piše Paul Tournier u knjizi simboličnog naziva Učimo starjeti zavisi od ubrzanog napretka: u statičkom društvu, koje je trajalo stoljećima, stari su bili čuvari prokušanog iskustva što su ga oni prenosili na mlade.

A danas se tehnika razvija vrlo brzo i mladi su u tijeku s njezinim posljednjim usavršavanjem, pa nemaju što naučiti od staraca kojima je ona nepoznata.

Što današnja omladina zamjera starima?

To još nije posve jasno, ali čini se, odgovara isti autor, da zamjeraju to što im se nudi civilizacija koja je bogata tehničkim ostvarenjima, a siromašna srcem i pravim međuljudskim kontaktom.

Stoga ne čudi što se mnoge stare osobe, izgubljene u vremenu i prostoru, odlučuju za starački dom.

To prije što je u njihovim zgradama sve manje njihovih vršnjaka s kojima mogu uz kavu ili čaj popričati o zdravlju, mirovini ili djeci koja su tamo negdje daleko, a sve više mladih koji ih optužuju da su sebična stvorenja koja razmišljaju samo o svojim drangulijama jer neće iz svog životnog prostora i koji ih katkad i ne primjećuju.

A u staračkim domovima, iako su isprva puni stranaca i sliče zatvorima, često se novostečeni prijatelji pretvaraju u nanovo otkrivenu obitelj. Ipak, dosta specijalista, bez obzira na to što se u staračkim domovima iz dana u dan bilježe napreci, kako u uređajima tako i u moralnoj klimi, sugerira da hospitalizaciju (smještanje stare osobe u dom) treba izbjegavati koliko je god moguće. Svako nasilno i nepripravljeno presađivanje osobe u poodmaklim godinama, piše Tournier, štetno je, često i smrtonosno.

Kroz kakvu psihičku krizu prolaze svi oni koji ne žele u dom, najbolje svjedoče riječi bake s početka priče koja je, između ostalog, napisala: Dok sam u svom prostoru osjećam se ljudski, a dom mi se uvijek činio kao bolnica i ništa više. Ne vjerujem čak ni da bi me oni u domu zanemarili, vjerojatno bi jako cijenili to što bih učinila, ali ja se jednostavno na tako nešto ne mogu odlučiti.

vvk

Vilko
13.04.2009., 12:34
Malo i o onima koji su prosli 100 godina....i jos samostalno hodaju i uzivaju.

http://farm4.static.flickr.com/3381/3437180787_7e7cb525e9_o.jpg

Gospodja Dorothy Reiss ove godine u Ozujku stara 101 godinu se je podsjetila "na stare :cerek: mladjije dane ,koje je provela na farmi i vozila svoj motorbike".

Vlasnik firme koja ima "motorcycle tours", kaze da je tour popularna sa 'stogodisnjacima'....i da je najstariji bio 105 godina.


vilko

Vilko
14.04.2009., 15:54
14/04/2009

Australijska Staracka mirovina”Old Age Pension”…..od 20/03/2009, zadnje povisice.

a/Mirovina se isplacuje svaka 14 dana/moze biti dogovoreno sa Centrelink koji dan/obicno je u banki ili drugoj ustanovi uplacen u 10:00 sati u Cetvrtaku.

b/mirovina za jednu osobu/samac/ je :$569.80 dollara…na 14 dana.
c/mirovina za dvoje osobe je $475.90 dollara svaki ili za dvoje $951.80 dollara…na 14 dana.

Momentalno je mirovina za samce 60% od mirovine za dvoje….radi se na povisici koja bi trebala biti 70-75% od mirovine za dvoje.

Na taj nacin je isplata mirovine 26 puta na godinu dana.

*dodatak za lijekove je uracunat u gornjoj isplati, $6dollara za samca i isto $6 dollara za dvoje.

**telefonski dodatak se isplacuje svaka 3 mjeseca, isti je za samce ili dvoje:
1/samo za telefon $23dollara……ili
2/za telefon i broadband $34.60 dollara

Isplate su u prvoj isplati poslije:
• 1 January
• 20 March
• 1 July
• 20 September


***Utilitis/Rezijska pomoc/ se isplacuje svaka 3 mjeseca, isti je za samca ili dvoje:
1/za samca je $129.70 dollara na tri mjeseca.
2/za dvoje je isto $129.70 dollara na tri mjeseca

Isplate su u prvoj isplati poslije:
• 20 March
• 20 June
• 20 September
• 20 December

Dozvoljeni financijski dohodak na 14 dana, za punu mirovinu*

a/za samca $138 + $24.60 ako imate ovisno dijete.
b/za dvoje $ 240 + $24.60 ako imate ovisno dijete.

Ukoliko imate veci financijski dohodak pokazati cu primjer obracuna poslije.

Dozvoljeni financijski dohodak na 14 dana, za part/smanjenu mirovinu**

a/za samca $1577.50 + $24.60 ako imate ovisno dijete.
b/za dvoje $2634.50 + $24.60 ako imate ovisno dijete.

To je osnovna mirovina ….za osobe koje nemaju vece dohotke od testa za posjed i financijski veci dohodak……tablice cu pokazati poslije.

Postoji jos placanje za “RENT”…iznajmu stana, koju cu prikazati poslije sa uvjetima isplate.

Vilko
14.04.2009., 16:54
Universal Currency Converter

1 AUD = 4.050 HRK
1 AUD = 0.4885 GBP
1 AUD = 0.7270 USD
1 AUD = 0.8822 CAD
1 AUD = 0.8300 CHF
1 AUD = 0.5485 EUR

Mirovina single $569.80 AUD =

2307.69 HRK
278.15 GBP
414.24 USD
502.60 CAD
471.93 CHF
311.98 EUR

Mirovina dvoje $951.80 AUD

3334.74 HRK
464.69 GBP
691.95 USD
838.66 CAD
788.42 CHF
521.53 EUR

jamesbond
14.04.2009., 16:57
Jel Vilko, a za koga ti sve ovo pises?

EDIT:
Htio sam rec, ne vjerujem da imas puno onih koji citaju a toliki trud ulazes u sve ovo.
Ako je netko sad u mirovini i namjerava iz npr. USA biti umirovljenik u AU taj ce dobijat americku mirovinu a ne australijsku.
Oni koji koji imaju pola zivota radit do mirovine sigurno nece pamtit ove tvoje postove i info o zakonima koji ce se ionako promijeniti do tad.

Evo te na 3-oj stranici, vecinom samo tvoji upisi, a nitko ti jos nije postavio direktno pitanje.
Dobro je netko rekao, ti bi trebao otvorit svoj blog pa sebi tamo dat oduska. :ne zna:

Vilko
15.04.2009., 04:29
Jel Vilko, a za koga ti sve ovo pises?

EDIT:
Htio sam rec, ne vjerujem da imas puno onih koji citaju a toliki trud ulazes u sve ovo.
Ako je netko sad u mirovini i namjerava iz npr. USA biti umirovljenik u AU taj ce dobijat americku mirovinu a ne australijsku.
Oni koji koji imaju pola zivota radit do mirovine sigurno nece pamtit ove tvoje postove i info o zakonima koji ce se ionako promijeniti do tad.

Evo te na 3-oj stranici, vecinom samo tvoji upisi, a nitko ti jos nije postavio direktno pitanje.
Dobro je netko rekao, ti bi trebao otvorit svoj blog pa sebi tamo dat oduska. :ne zna:

Naslov teme je : Umirovljenici/trece doba/u Dijaspori!

Dakle zahvaca cijelu globalnu Dijasporu...ja ne volim citati nesluzbene podatke i zato sam otvorio ovu temu koja je "istiniti dokazana i napisana sa namjerom da se vidi tocni zivot umirovljenika u ovom slucaju u Australiji".

Za sada dajem podatke i isplatu "Staracke mirovine", i onda prelazim na mirovine koje su u buducnosti ili vec i sada "superannuation od poslodavca i dijelim ustede od radnika".

Isto kao i koliko je potrebno za zivot umirovljenika.

I druga stvar koliko je predvidjena i potrebna superannuation za osobe od 40 godina dalje.

Tema je isto otvorena da se prekine rekla kazala kao i dokumentarac iz Hrvatske o Australiji sa glupim /laznim izjavama o umirovljenicima.


A i sa vrijemenom ce se naci i netko drugi da dade podatke iz drugih zemlja,
mogu ih i ja naci ....ali je bolje ako netko dade ozbiljnu i realnu svotu koja se prima kao mirovina i postotak od placa na mirovinu.

vilko

Vilko
19.04.2009., 16:03
Nastavak:
19/05/2009

Australijska Staracka mirovina”Old Age Pension”…..od 20/03/2009, zadnje povisice.

Da se vratimo na “Staracku Mirovinu/Old Age Pension.

Osnovi da se dobe mirovine su doljnji podaci /testovi od Centrelink:

Assets test/posjedivanje-imovina/ za osobe sa kuce-vlasnistom/:

Samac osoba: do $171.750 za punu mirovinu….za smanjenu mirovinu manje od $555.750

Dvoje osobe:: do $243.500 za punu mirovinu…..za smanjenu mirovinu manje od 1,011.500

Assets test for non-homeowners/ za osobe bez-kucevlasnista/

Samac osoba: do $296.250 za punu mirovinu…..za smanjenu manje od $680.250

Dvoje osoba: do $368.000 za punu mirovinu……za smanjenu mirovinu manje od $1,007.000

Note:Iznos od placanja mirovine je ovisna o racunanju pod “financijskim dohodkom i imovini-posjedi”.

Rezultat obracuna”koji je manji ili (0) ce se uzeti za rijesenje isplate.

*Financijski dohodak koji je preko dozvoljenoga limita, smanjuje mirovinu 40 centa po dollaru za samce ili za dvoje 20centi po osobi=40 centi po dollaru.

**Assets=Imovina /vlasnistvo preko dozvoljenoga limita smanjuje mirovinu za $1.50 na $1.000 dollara……bilo za samca ili dvoje.


Rent Assistance –Pomoc sa stanarinom.

Pomoc za stanarinu:……………………………………Morate placati vise nego svota prikazana na 14 dana

Samac………………………………………………………………….................... ...$98.80
Dvoje………………………………………………………………….................... ...$161.00

Samac…najvise $74.13 na 14 dana ako placa vise od $197.64 dollara na 14 dana.

Samac…najvise $111.20 na 14 dana ako placa vise od $247dollara na 14 dana.

Dvoje…najvise $104.80 na 14 dana ako placaju vise od $300.73 dollara na 14 dana.

Dvoje…najvise $104.80 na 14 dana ako placaju vise od $300.73 dollara na 14 dana.

nastavak/

Vilko
21.04.2009., 09:09
http://farm4.static.flickr.com/3615/3462254952_42259abbe6_b.jpg

Pension rates-Umirovljenicke stope.....od 20/03/2009

Vilko
21.04.2009., 09:25
nastavak/

http://farm4.static.flickr.com/3592/3461444387_f54a5799a6_o.jpg

Commonwealth senior health card ( CSHC)


Nastavak:
a/primjera obracuna po assets-test=imovinski test.
b/primjer obracuna po income test= dohodak/prihod test
c/prema obracun na deeming test=odredjene stope kamata

d/Samostalni prihodi preko "Old pension"...veci prihodi od "Staracke mirovine"

nastavak/

Vilko
21.04.2009., 12:49
Prije nastavka....najnovija promjena u zakonu CENTRELINKA!

Priznato zakonsko pravo na isti spol sex-partnerstvu.

Australijska drzava je priznala zakonska prava u same sex partnerstvu….2008.

Centrelink priznaje sva prava kao i za ostale samce ili partnere koji zive zajedno, vjencani ili de-facto( osobe koje zive zajedno a nisu u braku).

Centrelink zakon stupa na snagu….1/07/2009.

Ostali isto-sexni /isti spolni/ zakoni su pokriveni sa linkom

www.ag.gov.au/samesexreform.

http://www.udruga-miks.hr/cutenews/data/upimages/ljubav_je_brunomarko.jpg......http://www.udruga-miks.hr/cutenews/data/upimages/ljubav_je_sanjamasa.jpg

Vilko
23.04.2009., 08:27
nastavak/

http://farm4.static.flickr.com/3592/3461444387_f54a5799a6_o.jpg

Commonwealth senior health card ( CSHC)


Nastavak:
a/primjera obracuna po assets-test=imovinski test.
b/primjer obracuna po income test= dohodak/prihod test
c/prema obracun na deeming test=odredjene stope kamata

d/Samostalni prihodi preko "Old pension"...veci prihodi od "Staracke mirovine"

nastavak/

http://farm4.static.flickr.com/3507/3467137813_d25b87be1a_o.jpg

Notes: 1-12 za Pension rates.

http://farm4.static.flickr.com/3580/3467952416_c4bba8104a_o.jpg

Vilko
23.04.2009., 09:02
Words...words.....pisanje pisanje..................malo sale karikature:

http://www.cartoonstock.com/newscartoons/cartoonists/abr/lowres/abrn169l.jpg http://www.cartoonstock.com/lowres/jsi0034l.jpg

http://www.cartoonstock.com/newscartoons/cartoonists/ksm/lowres/ksmn1787l.jpg http://www.cartoonstock.com/lowres/ada0031l.jpg

Omega A
23.04.2009., 09:28
pozdrav prijatelju Vikiju

kao pripadnik "treće dobi" vidim da si još uvijek u dobroj formi i spreman na šalu, što mi je jako drago.
lijepo pozdravljam V&V

g-Day
23.04.2009., 11:43
Words...words.....pisanje pisanje..................malo sale karikature:

http://www.cartoonstock.com/newscartoons/cartoonists/abr/lowres/abrn169l.jpg http://www.cartoonstock.com/lowres/jsi0034l.jpg

http://www.cartoonstock.com/newscartoons/cartoonists/ksm/lowres/ksmn1787l.jpg http://www.cartoonstock.com/lowres/ada0031l.jpg
Svaka cast ovo vam je super.Dosad je sve bilo ozbiljno i preozbiljno.Napokon malo humora.:top:

Vilko
23.04.2009., 12:34
Svaka cast ovo vam je super.Dosad je sve bilo ozbiljno i preozbiljno.Napokon malo humora.:top:


Ma dodijalo i meni vec prevadjati i gledati da je sve tocno "figure....iako sam opet spreman da nastavim....jer znadem da ima poneko tko prati kakovi su uvjeti i sta je sve uzeto u obzir za mirovnu"

U buducnosti ce biti i slikoviti prilozi oko umirovljenika.

Srdacan pozdrav to g-Day i Omega A

vilko

Vilko
27.04.2009., 07:23
Radi slijedecega programa i pisanja sam i otvorio ovu temu, gdje dodje netko "neznan i prenasa krive podatke....koji ce biti prikazani i oznaceni",i poslije dati podatki zakona centralinka da ne bude zabune.

http://www.hrt.hr/typo3temp/pics/620556262b.jpg

Australijo, najbolja

Često mi se dogodi proglasiti nešto u svijetu "naj", najboljim, najjačim, najuspješnijim, najbogatijim, sa svim rizicima koji slijede. Tvrdio sam, i ostajem pri tomu da je najbolja kvaliteta života u južnoj Francuskoj, točnije u Provansi.

Statistički, Norveška je gospodarski najjača zemlja, ali spada i u dosadnije. Amerika je zacijelo najmoćnija država, ali se tamo bar trećina ljudi trese od ekonomske neizvjesnosti. Moskva ima najskuplji vozni park, ali ne puno više od toga, Buenos Aires mi je do posljednjeg puta bio najljepši grad (a sad se vraćam Parizu), kuvajtski državljani sa 100. 000 dolara godišnje po glavi imaju vrhunsku lovu (ali zato dvije trećine stranaca tamo žive kao naši gastarbajteri 60.-ih u Njemačkoj), i sad, proglašavam Australiju ukupno najboljom državom za život.

Zašto? Zato što je to jedina zemlja u svijetu u kojoj nema prosjaka i u kojoj je starost dostojanstveno osigurana.

Zato što svaka osoba koja napuni 65 godina dobiva 5000 kuna na mjesec od države, bez obzira na dužinu radnoga staža. *Dobiva 1300 australskih dolara suprug koji je kopao u rudnicima 40 godina, toliko prima i njegova supruga koja je odgajala djecu i vodila kućanstvo. Kako su cijene slične hrvatskima, ta "socijalna pomoć" od desetak tisuća kuna na mjesec **jamči veoma pristojnu starost uz besplatne bolnice, liječnike i lijekove, i *** 50% popusta na vodu, struju i druge komunalije, kao i na osiguranje za automobil, izlaske u brojne restorane i besplatan prijevoz vlakom i autobusom.

Ljudi treće dobi mogu imati jedan ili dva automobila, kuću od 500 kvadrata, čak i malu vikendicu koju ne unajmljuju, te do 50. 000 dolara u banci. Dobivaju pravo na takvu mirovinu. Ima li bračni par između 50 i 100 tisuća dolara na računu, mirovina se smanjuje za 20 posto. Ima li između 100 i 150 tisuća, pomoć je još manja. Preko 200 tisuća, ne dobivate ništa dok ne potrošite ispod potrebne razine.

*#Sve skupocjenosti koje ne donose zaradu, a to može biti na primjer i slika Pabla Picassa od 10 milijuna dolara, računaju se kao emotivno vlasništvo i ne oduzimaju pravo na mirovinu.

Prodate li sliku, recite adio penziji. Kako oni to kontroliraju, pitate se. Lakše nego što biste zamislili. Anglosaksonsko načelo privatnosti pada jedino pred pravom fiskalnih organa da znaju sve o vama što se tiče novca.

Za mene, a to ćete vidjeti u emisijama iz Australije, najzanimljivije su bile reakcije raznih etničkih skupina na ovakakav mirovinski sustav. Hrvati, Grci, Rumunji prve generacije, nemali broj njih, osigurali su starost na bankovnim računama sa 6 nula i jedinicom ili dvojkom ispred. Oni zbog toga ne primaju mirovinu od 1300 dolara na mjesec. Ali kažu - to ipak nije pošteno.

Zašto ja koji sam teško radio desetljećima nemam pravo dobiti novac od države, a netko tko nikada nije podigao ništa teže od žlice, ima penziju?

Starosjedioci Australci, engleskoga podrijetla, koji su i donijeli ove zakone, drukčije reagiraju: Ja sam imao sreće u životu. Zaradio sam i više nego dovoljno za udobnu starost. Bog i sreća bili su na mojoj strani. Nemam ništa protiv da netko tko nije imao sreće ni Božjeg blagoslova također živi pristojnu starost.

Ali, nije ovo jedina odlika Australije da bismo je proglasili najpoželjnijom za život. Vladajući Anglosaksonci prihvatili su došljake iz drugih zemalja sa svojim navikama i vrijednostima, pa je brzo vladajuća gastronomija postala talijanska, hrvatska, grčka, francuska, kineska, perzijska, meksička, uz sve blagodati koje su Englezima bile nepoznate. Anglosaksonska preciznost ostala je samo u domeni zakona kojega se svi drže u najmanjim pojedinostima, pa je 0,49 promila alkohola za volanom dopušteno, a za 0,50 promila slijedi kazna i oduzimanje dozvole.

Maksimum od 110 na sat znači točno toliko, a ne 120! Međutim, ta egzaktnost nije preplavila svakodnevni život. Odjelo i kravatu preko ljeta nose samo bankari i odvjetnici. Kašnjenje od 15 minuta na sastanak se ne ocjenjuje nepristojnim, a uz opravdani razlog ni jedan sat zakašnjenja nije smrtni grijeh. Život je ležeran, s mnogim primjesama Mediterana. Humor je vrhunski, šale se na svoj račun, jedino se (ali veoma civilizirano) podsmjehuju "mlađoj braći" s Novog Zelanda koje zovu kiwijima.

Bio sam sretan u Južnoj Americi, često sam se osjećao kao doma. Bio sam jednako sretan u Australiji uz veliku želju da Hrvatska jednoga dana postane tako dobra kao ta zemlja. Tako poletna, izbalansirana, stabilna i...bez mane. Mnoge sam pitao - što je loše u Australiji? Odgovor bi počinjao s problemima velike udaljenosti od ostaloga svijeta, s požarima i poplavama. Ali na pitanje - što je čovjek loše napravio, što su ljudske slabosti australskog sustava, odgovor je bio jedinstven: Ne znam, trebao bih dobro promisliti. Zapravo, ne mogu se sjetiti... Ma, nema ničega lošega! To su rekli i Australci treće i četvrte generacije, ali i Hrvati i Grci i Kinezi, NIJE BILO NIJEDNE OSOBE KOJA JE REKLA NEKU NEGATIVNOST!!!

Časna riječ, tako je bilo...A što je najgore, i ja sam u to povjerovao....ovo je mozda najtocnija izjava/vilko/

Vilko
27.04.2009., 07:54
Na gornji post bi komentirao kao osoba koja zivi 40 godina u Australiji, da smo svi koji smom radili placali porez za penziju /umirovljenje, i svi prije nas....a sta drzava ne vodi posebno umirovljenicki racun koliko je tko uplatio to je njihova odluka....i danas se placa i ne vodi nikakova statistika.

Mozemo kazati da je danas obavezna superannuation od 1998/koju je opet osnovala "radnicka partija" i dala osnove zakona...i koju liberalci nisu zeljeli podignuti doprinos od poslodavca.

I kada je superannuation osnovana znalo se je da ce uvijek postajati "Old Age Pension"/staracka mirovina, jer su neke place veoma male da bi se moglo ustedjeti i imati za zivot od nje, dok ti isti ljudi doprinose zajednici sa radom koji na zalost nije dovoljno placen.

Ne mozemo svi biti doktori, IT, enginjeri i visoko skolovani i zanatlije.

Ali mi ne mozemo bez osoba koje imaju male place i rade poslove ,koje nitko od nas ne zeli raditi....i te osobe doprinose ekonomiji mozda i vise nego mnogi visoko placeni.

Ima nas mnogo koji smo radili godinama i bolesni 24/7, po 12 sati i vise.

I drugo stalno napominjem Au nije kao drugdje u razvijenim zemljama, mirovina je bazana na 25% od prosjecne place.

A kazao sam stotine puta socijalno nije postajalo do 1974 godine....dakle ako si bio bolestan...nitko te nije platio....mogao si moliti se za kartice za hranu ili Salvation Army ili Crveni kriz ili koje druge pomoci.

Toga nije bilo niti u Njemackoj ili jednoj Evropskoj zemlji...ukljucujuci i SFRJ, ili u Kanadi.

Ja znadem ja sam posudio novac da sam mogao na operaciju i da smo zivjeli ,jer mi je bilo ispod "casti se moliti za pomoc".

Tako da gornji reporter znade "govno o kako su se zaradjivale mirovine i kakav je zivot u Australiji"

Primjer gluposti:

Zašto? Zato što je to jedina zemlja u svijetu u kojoj nema prosjaka i u kojoj je starost dostojanstveno osigurana.

Nema prosjaka????, Sydney ima svaku noc najmanje 120.000 osoba bez krova nad glavom....zasto su dosli do toga necemo sada raspravljati......ali pisati gluposti je.

dame Helen
27.04.2009., 08:31
Da, to je velika cinjenica da Sydney ima toliko osoba bez krova nad glavom i ne samo on nego i drugi gradovi u Au. Zasto su dosli do toga je nepotrebno raspravljati, a pisati i misliti da ih nema je stvarno totalna glupost i u proslu subotu su mi kolektori zvonili na vrata i trazili novcanu pomoc bas za beskucnike i to je zivi primjer da ih ima i dokaz, a ne da se zatvaraju oci pored takve istine i da se to nepriznaje nego kada netko tako pise, a nepoznaje situaciju i jos mu se i vjeruje.

Vilko
27.04.2009., 08:52
Da nastavimo sa CENTRELINK uslovima za mirovinu

What is an asset?
An asset is any property or item of value you or your partner own or have an interest in, including those held outside Australia. Assets used to calculate your Australian Government income support payment are known as assessable assets.
================================

Sta je Asset?=imovina.

Imovina je sve sta posjedujete od vrijednosti vi ili vas partner u Australiji i ukljucujuci izvan Australije .

Oporezna imovina ukljucuje:

# trenutnu vrijednost Vaseg novca i financijskih ulaganja. To ukljucuje banke, stedno-kreditna unija i racuna, orocenih depozita, obveznica, obveznice, prijateljska drustva ulaganja, dionice i jedinice uzda.

# superannuation / rollover ulaganja u posjedu osobe iznad dobi mirovinu

# neke proizvode tok prihoda

# nekretnina, ukljucujuci upraznjena zemljista i kuce za odmor

#zemlju za obradu, privatnih tvrtki / poduzeca, obiteljskih zaklada etc

# krediti, ukljucujuci bez-kamate na kredite privatnih tvrtki / poduzeca, obiteljskih zaklada etc

# motornih vozila, plovila i kamp prikolice/osim ako je kamper mjesto za stalni smjestaj

# stvari kucanstva kao i osobne stvari

# otkupna vrijednost zivotnog osiguranja

# antikviteta, slike, novca, zbirki ili bilo koje druge predmete od vrijednosti

# pokloni novca ili druge imovine za vise od $10.000 u svakoj godini i više od $30.000 u razdoblju od pet godina),i

#zivotna osiguranja koje su nasljedstvo od supruznika.

Neka imovina je izuzeta i ne ulazi u obzir prilikom izracunavanja prihoda vaše Australske mirovine.

P.S. vilko koment:
pisano od neznalice reportera:

*#Sve skupocjenosti koje ne donose zaradu, a to može biti na primjer i slika Pabla Picassa od 10 milijuna dolara, računaju se kao emotivno vlasništvo i ne oduzimaju pravo na mirovinu.

nastavak/

Vilko
27.04.2009., 08:59
Izuzeće imovine ukljucuju:

* Vase glavne kuce, i opcenito, do dva hektara privatno koristi, okolno zemljiste na isti naslov dokument kao svoj dom. U nekim slučajevima, sve zemlje na isti naslov moze biti izuzete. Za vise informacija, pogledajte factsheet imovine za Trgovina-ruralnim i ruralnim naseljima

*neke proizvode tok prihoda

* sve superannuation/rollover ulaganje u odobrenu fonda do dobi mirovinu

* bilo koje imovine ili vam novac slijeva u nekretnine koji još ne može primati

* jednom groblju zemljiste,i/ili bilo koje napredne placanje pogrebnih usluga ili najvise dva sprovoda ulaganja ili obveznice koje stoje vise od trenutne Pogrebne Bond Dozvoljena ogranicenje. Pogledajte factsheet Funeral-troskovi pripreme koje možete napraviti.

* pomagala za osobe s invaliditetom

* Primici od prodaje vase glavne kuce koju namjeravate koristiti za kupovinu drugu (obicno u trajanju do 12 mjeseci, ali u nekim slucajevima ovaj moze biti produžen do 24 mjeseca)

•najvise naknade ili osiguranje placanja za gubitak ili stetu na objektima ili osobne stvari, i

*smjestaj obveznice uplacene na ulaz u stambeni staracki smjestaj.

nastavak/

Vilko
27.04.2009., 09:17
Income streams

Superannuation pensions, annuities and other income stream products may be either fully assessable, partially assessable or exempt from asset test assessment depending on their particular characteristics and when they were purchased. See the factsheet Income streams.

How are my assets valued?

We ask you to provide your own estimate of the net market value of your assessable assets. The net market value is the amount of money you would get if you sold the asset now, less any debts on the asset such as registered mortgages, hire purchase debts or loans.
The net market value is not the:
• amount you paid for the asset
• amount it is insured for or what it would cost to replace, or
• fire sale value.

Prihodni potoci

Starosna mirovina, mirovinama i drugim prihodima tok proizvoda moze biti podlozan bilo potpuno, djelomicno ili podlozan oslobodjena test procjene imovine, ovisno o njihovim karakteristikama i posebice kad je kupljen. Pogledajte factsheet Prihodi potoci.

Kako je moja imovina procijenjena?

Molimo vas da daju svoju vlastitu procjenu neto trzisne vrijednosti vase imovine podlozan. Neto trzisna vrijednost je iznos novca koji cete dobiti ako se proda imovina sada, umanjenom za dugove na imovinu, kao što su registrirani hipoteka, unajmljivanje na otplatu dugova ili kredita.

Neto trzisna vrijednost nije:
• iznos koji ste platili za imovinu
• iznos je osiguran ili za ono što bi trosak zamjene, ili
• vatru-prodaju vrijednost.

Primjer: ste kupili automobil za $10.000,a jos uvijek dugujute 2000. Kad bi mogla prodati auto za 7000 dolara, to bi se njegova trzizna vrijednost. Neto trzisna vrijednost bi bila $ 5000 ($ 7000 od prodaje manje dugujete $2000).

Možete dobiti ideju za mnoge trzisne vrijednosti imovine (kao sto su nekretnine, automobile, plovila i kamp prikolice) od novinskih oglasa.
Ako postoje bilo kakve dvojbe o vrijednosti imovine, ili vam je potrebna pomoć procijeniti vrijednost bilo koju stavku obavijestiti Centrelink osoblja.

Centrelink moze dogovoriti za australsku Vrednovanje Officea na vrijednost imovine, kao što su nekretnine.


Kućanstva i osobne stvari

Kucanstvo ukljucuju sadrzaje namjestaja, antikviteta, slika i ostalih umjetničkih djela, mekih namjestaj i elektricnih aparata.
Osobni efekti ukljucuju nakit za osobnu upotrebu. Morat cete procijeniti vrijednost tih stavki.
Stvari poput stednjaka i ugradjen-in stavke nisu ukljucene kao imovina.

P.S.cijeli text od Centrelinka je prevodjen od vilka/izvinjavam se na nekim rijecima/,ali uglavnom cijeli text je tocan.

nastavak

Vilko
27.04.2009., 12:01
Kućanstva i osobne stvari

Kucanstvo ukljucuju sadrzaje namjestaja, antikviteta, slika i ostalih umjetničkih djela, mekih namjestaj i elektricnih aparata.
Osobni efekti ukljucuju nakit za osobnu upotrebu. Morat cete procijeniti vrijednost tih stavki.
Stvari poput stednjaka i ugradjen-in stavke nisu ukljucene kao imovina.

Dakle gospodine Goran Milic...ovo je istina...a ne vase pisanje:

*#Sve skupocjenosti koje ne donose zaradu, a to može biti na primjer i slika Pabla Picassa od 10 milijuna dolara, računaju se kao emotivno vlasništvo i ne oduzimaju pravo na mirovinu.

Nije potrebno biti novinar i intelektualac"samo treba znati istinu" i provjeriti podatke prije pisanja lazi i gluposti..........ali rijec istina je strana rijec za vas novinare.


Senior citizen

Vilim vilko K.

nastavak slijedi/
primjer obracuna za mirovinu.

pantigana
27.04.2009., 12:29
Umirovljenike svi hoće iskoristiti.
Evo i ovi pelikani samo čekaju da on ulovi ribu pa da mu je maznu :rofl:

http://www.abc.net.au/reslib/200703/r131026_433883.jpg

Retirement options ... half of Australia's 55- to 65-year-olds have a superannuation balance less than $24,000 while others have accrued hundreds of thousands of dollars. (AFP: AFP PHOTO DAVID HANCOCK)

Super-duper or super-duped ? (http://www.abc.net.au/news/stories/2009/04/13/2541353.htm)

Vilko
27.04.2009., 14:25
Umirovljenike svi hoće iskoristiti.
Evo i ovi pelikani samo čekaju da on ulovi ribu pa da mu je maznu :rofl:

Retirement options ... half of Australia's 55- to 65-year-olds have a superannuation balance less than $24,000 while others have accrued hundreds of thousands of dollars.

Super-duper or super-duped ? (http://www.abc.net.au/news/stories/2009/04/13/2541353.htm)

Vidi se da je pantigana dobro upucen ,cak mogu kazati i bolje nego mnogi koji su ovdje.:top:
Pa mi smo globalne osobe:cerek:,samo treba imati lokalno poznavanje zivota od pravih izvora.:):mig:

vilko

Vilko
28.04.2009., 15:55
Da vidimo primjer situaciju za mirovinu” nazovimo ih Mr.X & Mrs X

a/ocjenjujemo bracni par koji zive u svojoj kuci i imaju mali ljetnjikovac na moru.

b/obadvoje zadovoljavaju godine za “staracku mirovinu”

c/posjedjuju automobile, 2005 Mazda 6 automatik 2.3l, koji su platili $31.000 AU dollara novi

d/namjestaj u stanu /kuci i ljetnikovcu im je osiguran na(replacement) $60.000 AU dollara

e/Izmedju Mr.X i Mrs.X posjeduju u zlatnome nakitu/osigurano na $15.000

d/imaju superannuation vrijednost od $250.000 AU dollara

f/ na banki za emergenci /hitno $10.000 AU dollara

Kako je imovina procijenjena?

a/kuca i ljetnikovac je ispusten iz procjene/jer stanuju u njima/

b/starost preko 65 godina …O.K.

c/ukoliko bi probali automobil “trade in ili prodati trgovcu za gotovinu “……$15.000

d/namjestaj se ne “ocjenjuje po osiguranju “, nego ako probamo prodati privatno ili recimo pozovemo nekoga tko kupuje i preprodaje stvari……$10.000

e/zlato?...jeste li ikada probali prodati natrag u trgovinu isti nakit?.....$1.000

e/superannuation =$250.000………………………………………………$250.000

f/Bank $10.000……………………………………………………………........$10.000

REZULTAT:

Bracni par posjeduje $286.000

Dvoje osobe: do $243.500 za punu mirovinu…..za smanjenu mirovinu manje od 1,011.500

**Assets=Imovina /vlasnistvo preko dozvoljenoga limita smanjuje mirovinu za $1.50 na $1.000 dollara……bilo za samca ili dvoje.

Iznos za racunanja mirovine:bracni par posjeduje $286.000 Au dollara – dozvoljeno za punu mirovinu=$243.500=preko dozvoljenoga je $42.500

$42.500 se procjenjuje prema $1.50/$1.000 AU dollara=$63.75.
Prema tome bracni par ce primate smanjenu mirovinu za $63.75 na 14 dana.

To je samo jedan obracun na posjedovanje.
Isto se mora testati na financijski dohodak.

nastavak/

Vilko
28.04.2009., 16:12
Ima jos test po financijskome income.

Po kojemu bracni par moze imati income do $240AU dollara na 14 dana.

*Financijski dohodak koji je preko dozvoljenoga limita, smanjuje mirovinu 40 centa po dollaru za samce ili za dvoje 20centi po osobi=40 centi po dollaru.

To get part payment your earnings per fortnight need to be less than+#
$2,634.50,

Dohodak se izracunava za bracni par:Mr.X & Mrs.X

Dohodak test na :$260.000AU dollara
Threshold……………………$68.000AU dollara
$260.000-$68.000 =$192.000
Deeming rates 2%.....ispod $68.000AU dollara = $1.360AU dollara
Rates preko $68.000 = 3%.....$192.000AU dollara=$5.760AU dollara
$1.360+$5.760=$7.120/26 (14 dana placanja)=$273.85-$240=$33.85x40c per 1dollar=$13.55.

Prema obracunu bracni par ce izgubiti $13.55 na 14 dana .

Note:Iznos od placanja mirovine je ovisna o racunanju pod “financijskim dohodkom i imovini-posjedi”.

Rezultat obracuna”koji je manji ili (0) ce se uzeti za rijesenje isplate.

U ovome slucaju za Centrelink je posjedovanje vise privlacno za isplatu i manje.

Note: gornji obracuni su sa najboljom namjerom...za sve podatke kao i savjete kontaktirajte Centrelink.

Superannuation se moze i ulaze se u mnoge proizvode /uloge koje su pogodnije za porezne kao i Centrelink...kao naprimjer Annuity.

vilko

ampevad
29.04.2009., 22:58
:kava::kava::)Ja zivim u Makedoniji rodena sam u Hrvatskoj radila sam u NJemackoj udala sam se 1975.g.imam cerku i sina cerka udana u Hrvatskoj 33g.sin 30g.zivi u MK.neozenjen.sagradili smo kucu u MK.namjestili sa najboljim namjestajem iz HR.drvo za terase ,parketi sve iz \hr.Cak i cvijece iz mamine basce mala slavonija milina,radili smo mnogo za djecu.Sada sam penzioner invalid 2000g,dobila sam rak.operisana i otisla u invalidsku penziju,2002g.muz umro,sada sam udovica.Kad je umro pocela sam sve prodavati,nisam mogla gledati stvari za koje smo se mnogo toga odrekli sada tu sve mi se cinilo bezvredno,a to i je sada sam sama sa 55g.sa sinom nisam mogla ostaviti grob.Prosle godine sam naucila da radim na kompj.ne mnogo ali dovoljno da mogu da komuniciram sa cerkom preko skajpa i sa prijateljima,nemam ih mnogo.Aktivna sam sam u u nevladinim organizacijama u makedonsko hr.drustvu.Sada se otvara novoa nevladina nepartisko drustvo HRVATSKO NACIONALNO SOBRANJE*(vijece) i ja sam prvi predsjednik i tako zelila sam reci dami nekoji u diaspori nemamo sada mnogo ,ali sam sretna da sam nasla ovu temu o zlatnoj mladzi i da se mozemo dopisivati jer vlim ljude i volila bi da mi pisete jer kad si sam potrebno je da imas prijatelje koji znaju kako je zivjeti u diaspori.Imam 55g.ostala sam sama sa 48.nije mi lako,ponekad tesko i osamljeno ali takav je zivot za neke lagan i ugodan za neke tzak.Nakraju svi nosimo neki teret,neku bol i mnogo sjecanja na LIJEPU nasu.Pozdrav svima u diaspori kod nas je vrijeme za spavanje,noc je mlada i mirisna kao ona iz nase mladosti negdje u HRVATSKOJ,Laku noc:)

*mrtva_hladna*
30.04.2009., 03:46
Vilko,evo posto je tema o umirovljenicima jeli :D pa da i ja doprinesem malo toj vasoj temi :D

Evo jedna pjesmica kao cinjenica :rofl: http://www.youtube.com/watch?v=H3boqUjKkTUE, doktore,doktore :lol:

ampevad
01.05.2009., 21:24
Da nastavim sa mojim pisanjem,sa svim tim sto sam napisala htijela sam reci da nije sve u novcu,da je kad ostanes sam i kad se okrenes i vidis za sto si se mucio i patio da imas sto vise,da uopce nije vazno,da nema veze gdje zivis i koliko imas,onda tek vidis da nije imalo smisla svega odricanja a te lijepe godine brzo produ,kad imas napokon vremena stojis sam gledas svu tu imovinu i svaki dio pokucstva ima svoju pricu,za sve je povezano sjecanje i uspomene i svatis da nije vredilo.Kad bi imala ponovo sansu da pocnem otpocetka napravila bi drugacije vise vremena bi posvetila sebi i muzu a manje stvarima koje me okruzuju.Nije vredilo sada sam penzioner imam penziju nije lose mozem zivjeti od toga.Toliko toga si nisam dozvolila dok sam bila mlada a sada to jednostavno neprilaze mojim godinama.Neznam zasto ovo nazivaju, zlatne godine,bile bi kad bi ih imala skim podjeliti mislim mog muza koji je prerano otisao.Nova prijateljstva su nova imam prijatelj ali to nije to nemozes reci ,sjecas li se stari ovoga ili onoga,ova prijateljstva su da mozes pricati o jucerasnjim vijestima.Sa prijateljima Hrvatima mozemo pricati o lijepoj nasoj i oni znaju kako srce boli kad si daleko od rodnog ognjista kako lijepo mirise jutro u slavoniji i mnoge stvari nas povezuje.Kad se vratim kuci opet,stvari prazne sobe i uopce niso to zlatne godine.Nekazem da za nekoga nisu tim parovima zelim srecu i uzivajte i u svadama i u lijepim trenucima dok ste zajedno jer u sekundi se sve moze izmjeniti i citav zivot pode drugim smjerom.Nisam prestala zivit puna sam aktivnosti i aktivna sam gdje god mogu biti ali zlatne godine ili zlatno doba nije to to.Pozdrav svima koji su daleko od rodnog ognjista i uzivajte i bilo kojoj zemlji daste,sa svojim partnerimanije sve u stvarima u ljudima je koji vas okruzuju.Laku vam noc zelim danas je 1.maj kisa pada citav dan Makedonija je zelena za rucak samo imali lepinje sa cevapima i mladi luk.TO je to lijepo spavajte.:bicedobro::ceka:

pantigana
02.05.2009., 12:59
Kad ostariš, ježeš ježa ako netko tvoj, mlađi, ne brine o tebi :(

U Australskom domu umirovljenika miševi izgrizli 89-godišnjaka (http://www.youtube.com/watch?v=fuOh73y3zwE)

Vilko
02.05.2009., 17:33
Kad ostariš, ježeš ježa ako netko tvoj, mlađi, ne brine o tebi :(

U Australskom domu umirovljenika miševi izgrizli 89-godišnjaka (http://www.youtube.com/watch?v=fuOh73y3zwE)


Istinito i zalosno.
Nazalost cijelu okolinu je "napala razmonezena gomila miseva"...sta nije nista novo....dogadja se po cijeloj australiji"ne biraju samo misevi umirovljenicki smjestaj".

Nema nista sa neredom ili higijenom nego jednostavno navalom miseva i uvuku se u stan veoma jednostavno kao i svi znademo.

A sta se tice komenta : Kad ostariš, ježeš ježa ako netko tvoj, mlađi, ne brine o tebi :(

Moja supruga ove godine 72 i ja 68 vec sada nemamo nikoga za pomoc ili brigu o nama ako trebamo.

Djecu smo podigli na noge i oni vode svoji zivot....tako volimo i oni i mi.

Ja se smatram modernom starijom generacijom i znadem sta nas ocekuje.

Jedan sin je u Whyalla 400km od Adelaida i ne vjerujem da ce ikada da se seli od tamo, vidimo se oko 4 puta godisnje.

Drugi je u Indoneziji, Bali zivi tamo stalno dolazi dva puta godisnje radi lijecnicke potrebe, on je dozivotan invalid....ovdje je sve prodao i zive tamo
za sada stalno.

Eto to je zivot.

Mi smo sami izabrali da zivimo kako zivimo, jer niti djeca i unuci ne trebaju da prolaze nase bolesti i probleme isto tako i mi ne moramo ponovo odgajati jos jednu obitelj.

I mi smo bili mladi i znademo kako je bilo sa starijim osobima iako nismo zivjeli od pocetka braka sa roditeljima ...ne mismo otisli u jednu sobu kao postanari,
iako rodjen u Zagrebu.

Ali vidio sam i stakore u manjim i vecim mjestima...radi neurednosti i zapustenosti.

A sjecam se godinama sam po noci vozio po autoputu po noci.....preko kolone miseva i gazio ih tako je to ...gdje ima zita ima i miseva.

A uopce mi se ne pise o majci koju je kcer ostavila na podu mrtvu....i sta se je dogodilo poslije....

Tako birati da djeca vode brigu o tebi ili staracki dom, dalo bi se pricati o tome....pogotovo o buducoj generaciji, koja ne znade niti voditi brigu o sebi.


Senior citizen

vilko

pantigana
02.05.2009., 23:26
Nema nista sa neredom ili higijenom nego jednostavno navalom miseva i uvuku se u stan veoma jednostavno kao i svi znademo.

Ali vidio sam i stakore u manjim i vecim mjestima...radi neurednosti i zapustenosti.

A sjecam se godinama sam po noci vozio po autoputu po noci.....preko kolone miseva i gazio ih tako je to ...gdje ima zita ima i miseva.

Očito je AU raj za miševe, pantigane i ostale glodavce :lol:


Tako birati da djeca vode brigu o tebi ili staracki dom, dalo bi se pricati o tome....pogotovo o buducoj generaciji, koja ne znade niti voditi brigu o sebi.


Osobno vodim brigu o starijoj osobi, iznad 85 god i velika je razlika između 70.godine i 85.godine. Naravno, to je sve individualno, dosta zavisi o osobi, netko može puno brže stariti i gasiti se.

Držim da su 3-generacijske obitelji najbolje rješenje, najprirodnije, jer i mladi trebaju vidjeti što je to starost, kakva je to realnost a ne da žive u svijetu iluzija. A kako to mogu vidjeti ako se izoliraju od starijih ?

Vilko
04.05.2009., 16:10
Držim da su 3-generacijske obitelji najbolje rješenje, najprirodnije, jer i mladi trebaju vidjeti što je to starost, kakva je to realnost a ne da žive u svijetu iluzija. A kako to mogu vidjeti ako se izoliraju od starijih ?

Drago mi je da ste se dotakli "brige o starijima kod kuce".

Mi zivimo u dvije potpuno razlicite "kulture ili obicaja".
Dok se u Zagrebu /Hrvatskoj ocekuje da ce dijeca naslijediti stan ili kucu i zive ponekada svi u veoma "napetoj situaciji ili su stariji financijski obavezni o pomoci mladjijih....ovdje je u vecini slucaja situacija drugacija.

Roditelji su samostalni i ili odluce promjeniti od vece kuce u manji unit "kao mi 70sqm2" Retirement village, gdje zivimo kao da smo svaki u svojoj kuci ili stanu.

Sam Retiremnt Village nema sa nama nikakove brige, mi smo usli u "kontract da smo platili u danasnje vrijeme je $200.000 dollara"....za unit, koji ne posjedujemo nego je na licence izdan na nas obadva...dok zadnji ne umre ili ode u staracki dom....onda se isplacuje 75% od vrednosti unita.

Sve sta je u unitu stvari namjestaj ,i ostale stvari refrigerator,perilica /washing mashina/ sudoper je nasa briga i kost popravka,
dok sve ostalo sta smo napravili bolje iznad standarda je prihvaceno i oni rade maintenance/popravke, isto kao i electricne kao i vodoinstalerske popravke, izmjenu pokrivanje poda/carpet/ i isto kada je potrebno farbanje stana/unita.

Mi placamo za maintenance $50Au dollara na tjedan = $2.600 dollara na godinu.

Mi placamo struju,plin, telephon, internet ili Satelite Tv ako zelimo.

Mi zivimo u Uniting Churche grupi od 7 unita predvidjeno za "ekonomske smjestaje"sagradjeno 25 godina unatrag.

Mnogi uniti danas kostaju i po $300.000-$500.000 i maintenance tjedno na $130 do $150 dollara.

Za takovo nesto treba imati dobar dohodak...to se ne moze placati od "staracke mirovine".

Natrag na brigu staraca.

U uskoro 12 godina u Retirement Village, pokopali smo dosta starijih i mi smo sada najduze u tih 7 unita.

Osobe su zivjele u prosjeku 85-87 godina, dvije osobe su i danas u starackome domu...stari su 93 i 95 godina....kada su odlazili bili su pokretni i samo se odrekli vozacke dozvole "na savjet dijece".

Ta stara zilava klasa staraca je uvijek sama vodila brigu o sebi, od kupovine redovito u ducanu ,kuhanju,pranju vesa, cak i mala obrada vrta.

Jedna osoba je sa 85 godina imala izmjenjeni umjetni lakat, i to dvije operacije ,jer su spojili nerve krivo.

Vecina drugih su umrli kod kuce ili zadnjih tjedan dana u bolnici.

============
Jedina stvar sta nije uredu mi nismo povezani sa automatskim prelazom u "staracki dom"....moramo kao i oni od kuce cekati na red.

Imali smo prilike ici na takovo mjesto gdje je sve zajedno od Retirement Village, hostel room za dvoje i poslije staracki dom, ali nije bio na mjestu kao ovaj i osjecaj da nisi u retrement Villagu nego u svojoj kuci.

Mi prodjemo kroz vrtna vrata ravno u "shopping mall", gdje je veliki ducan, farmaci, doktor, posta i jos par servis ducana....ali zasada moja supruga sam odlazi rano ujutro"to je njezin izlazak" jednom na tjedan u veliki shopping centre sa blizu 400 ducana i 5.000 parkiralista...dok jos moze i zdravlje je sluzi....to je samo 3.5 km.

Nije nam lagano nekada kada dodje kao ove godine "Uskrs '....ili Bozic, a mi smo sami....pozvani smo da dodjemo mladjem sinu u Whyalla ....400km nije mnogo ali ja sam na mnogim tabletima i ne spavam po noci...i to je onda tesko nekada moram otspavati putem 1-2 sata.

Ali to je sve sta smo znali da ce tako biti, mladjiji sin u Whyalla /35 g/supuga mu ima veliku obitelj oko 30 i tako oni provedu zajedno.

A da iskreno kazem od kada sam imao 1991 "nervoz breakdown" na poslu, major depresion,panic attacks i stress niti ne mogu vise podnijeti drustvo.

Najvise volim svoju sobu gdje sam rijesavam svoje kronicne bolove i neprospavane noci....sta bi tu djeca /mladi pomogli?.....pa i sin mi je dozivotni invalid i ima dosta svojih briga....zivi za stalno na Bali/Indonezija i dolazi svaka 6-7jeseci na medikalni "punjenje ugradjene pumpe u tjelu za fentinyl i ostale lijekove".

Eto sami idemo specijalistima/ne treba nam prevodioc kao mnogima kada vidim u bolnici/...i snalazimo se veoma dobro i bolje nego mnogi koji zive sa dijecom,
od njih slusaam stalno plakanje u bolnici dok cekam/govore sa prevodiocom ....eto ne idu niti sa menom do doktora....i mogu kazati jer idem veoma cesto kao i supruga u bolnicu.....to su vecinom izbjeglice rata iz bivse SFRJ, koji nisu nikada radili niti se snasli, nego zive od drzavne pomoci.......cujemo i slusamo i znademo da smo napravili pravu odluku....za nacin kakovim zivimo.

vilko

pantigana
04.05.2009., 22:28
"Žena koja je tako dugo dominirala raspravama ne može više ne samo voditi razgovor nego ni slijediti nit razgovora na koktel-zabavama. U danima kad joj je stvarno loše, jedva da se sjeća početka rečenice u trenutku kad je završava."
Carol Thatcher,
kći "Čelične Lady" o svojoj majci

Ovakve sam slučajeve mislio, ona sada ima 83 godine a kada se čovjek samo sjeti kakva je mustra bila... :rolleyes:

http://i206.photobucket.com/albums/bb65/crochepied/thatchertank.jpg

Vilko
05.05.2009., 07:22
"Žena koja je tako dugo dominirala raspravama ne može više ne samo voditi razgovor nego ni slijediti nit razgovora na koktel-zabavama. U danima kad joj je stvarno loše, jedva da se sjeća početka rečenice u trenutku kad je završava."
Carol Thatcher,
kći "Čelične Lady" o svojoj majci

Ovakve sam slučajeve mislio, ona sada ima 83 godine a kada se čovjek samo sjeti kakva je mustra bila... :rolleyes:
Za sve te bogate osobe ja se ne brinem....nece je sluziti i voditi brigu suprug,nego placena medikalna osoba kod kuce ili ce zavrsiti u "specijalnom domu "....sa svim najboljem.

A kada dodjemo do tako bolesnih osoba "one znadu biti i nesavladive i nemoguce za bilo koga da o njima vodi brigu"...nego samo medikal insitution.

Imao sam priliku vidjeti prve ruke u nasem Village advancan/ubrzan slucaj Alzejmers....jedan momenat kao zlato drugi tuce zenu...sta je on kriv?

I jos su im stvarno dobra dva sina se preselila u blizinu i dolazio je jedan svaki dan/nije radio/i uzimao poslije majku sebi na preko noci.....ali je na koncu zavrsila u starackome domu radi medikalnih zahtjeva....ubrzo je i umrijela.

Kada govorimo o toj obitelji govorimo o dobro stojecima, starci su bili preko miliona, jer znadem koliko su morali platiti za ulaz u staracki dom.

Kazu novac nije vazan vazno je zdravlje.

Hebes to kada nemas niti novac niti zdravlje.

Iz svojega iskustva zadnjih 18 godina znadem koliko kosta biti nezdrav, koliko su izdaci koje nitko ne pokriva...i svatko zivi od indvalida i sve sta on treba je najskuplje i nitko ne placa nego on sam u vecini slucaja.

vilko

:W

dame Helen
05.05.2009., 09:28
Nedavno sam bila na sahrani covjeku koji je bio 87 god. star. Bio je vojni pilot i bas prije nego ce umrijeti preselio se iz svoje velike kuce u manji novosagradjeni junit.Bio je jako dobar, skroman i razuman covjek i veoma vitalan i jos se i u tim godinama na temperaturi od 40 penjao na kucu da nesto popravlja krov i sve u vrtu je radio i vozio auto do zadnjeg dana. Dakle on nije umro od nikakve bolesti nego je srce reko svoje da je vrijeme da se ide sa ovoga svijeta posto je zadnji dan igrao karte (bridz) i bocao. Zena mu je 80 god i jos se sama sluzi i sve sto treba radi i cak jos uvijek leti preko oceana. Moga muza baka 86 godina isto jos sve sama se brine o sebi i sve radi sama i u vrtu.To bi se reklo da su to long liveri neovisno o zdravlju i neki prozive svoj zivot bez zdravstvenih problema, a netki neovisno o godinama stalno ili cesto imaju iste.

rijeka53
07.05.2009., 23:29
.....mi se cini da cemo morati i mi svi zivjeti do preko 80-te da dozivimo penziju,
koja je najprije bila do 58 godina, pa se pomakla do 60, a sada smo na 65....dok se priblizim skociti ce i na...... :-((((

Vilko
08.05.2009., 08:07
.....mi se cini da cemo morati i mi svi zivjeti do preko 80-te da dozivimo penziju,
koja je najprije bila do 58 godina, pa se pomakla do 60, a sada smo na 65....dok se priblizim skociti ce i na...... :-((((

Ja znadem mnogo osoba koja je otisla sa 56-65 godina u mirovinu sa dosta novca od superannuation...nisu niti primali kao ja "staracku mirovinu".

Mislili su da ce novac biti "nepotrosen i nikada premalo".....prema statistici i savjetima "strucnih osoba".

Ja sam odmah kazao da im nece trajati dulje od 10 godina...ako i toliko.

Poslije dvije godine te iste osobe su se vratile raditi, potrosile su vise nego polovinu od novca "nisu budgetali kao vilko....bez strucnjaka".

Mene je naucila supruga davno...."nije vazno koliko zaradis ...nego koliko trosis"....je pravilo koje se mora drzati.

Ti isti ljudi su se vratili i kazu raditi ce do 70 godina, jer drzava daje posebne priviledge takovim osobima, koje rade do 70 godina starosti.

Ja osobno nisam nikada mislio da cu zavrsiti u mirovini u 51 godini.

Mislio sam podigao sam sinove na svoje noge sada cu poceti konacno otplatiti kucu i zastedjeti superannuation /extra/za stare dane.

Zamisljao sam se poslije 65 da cu si uvijek zaraditi po koji dollar, posebno od mirovine.

Istina 17 godina poslije skoro sav ustedjen novac je otisao...i zivi se veoma disciplinirano i sa planom za svaki dollar.

I sta je najgorje bolesti "kostaju veoma mnogo"....a najgorje je odkuda pokriti.

Ja se ne sramim pisati o situaciji kakova je, jer znadem da ima osoba "koje zive jos daleko gorje od mene".

Mnoge su si i same krive...i dalje se pusi i pije svaki dan...a nemaju za hranu,i zavrse se moliti vec par dana poslije mirovine "za pomoc od grupa koji im pomazu sa konzervama kao i hranom'.

vilko

Vilko
09.05.2009., 05:40
Himna za penzionere

Godinama opterećen
umno poremećen
novčano ugrožen
vremenom pregažen
dosadom zaražen
tekstilno unakažen
uvijek drijema
zuba nema
jede sve manje
sere sve tanje
smežurana lica
rijetka stolica
sve mu smeta
svakog grdi
ide i prdi
na bijeli luk smrdi
nitko ga ne gleda
leđa pognuta
stomaka naduta
dupe sve manje
noge sve tanje
guza sve uža
kita više nije ni za smeća
TOTALNA NESREĆA!

Koja je razlika između štakora i penziča?
Štakor brže stigne do kontenjera za smeće.

Vilko
10.05.2009., 16:29
Mozda ce kome trebati ili pomoci....nasao sam link za "staracki smjestaj u Hrvatskoj"

http://www.starackidomovi.com/

Dragi posjetiocu,
direktorij sadrži sve potrebne infomacije kao sto su brojevi telefona, slike i ostale informacije o staračkim domovima koji se nalaze u Hrvatskoj. Zadovoljstvo nam je olakšati posao pronalaska idealnog staračkog doma za Vase najmilije roditelje.
Starački domovi su razvrstani po županijama, tako možete pronaći najbolji i najbliži koji Vam odgovara.


vilko

Vilko
12.05.2009., 15:35
Mnogo ocekivana noc utorak 12/05/2009, kada je objavljen Budget 2009-2010, je dosla.

Pensioneri /Umirovljenici su ocekivali "prvu vecu promjenu u godinama od osnovne mirovine "nakon mnogih godina istrazivanja koliko je potrebno za zivjeti.

Umirovljenicko predsjednistvo je ocekivalo povisicu za $80 AU dollara za samce i $50Au dollara za svakoga od bracnoga para ili $100Au dollara zajedno.

Na opce "veselje samaca i siguran sam na razocaranje couple /dvoje/predlog budgeta je povisica od 20/09/2009:

a/za single $32.49AU na tjedan = $64.98 na 14 dana.

b/za dvoje $10.14AU na tjedan = $20.28 na 14 dana.

Jos nije sve jasno , ali sve dolazi sa cijenom...kao prvo do 2023 povisiti ce se godine starosti za umirovljenike u intervalima od 6 mjeseci....na 67 godina starosti za kvalifikaciju mirovine.

Osim toga vec se znade da ce se pojacati skrutine za dobivanje mirovine, isto kao i povecanje na dohodak od 40C na dollar na 50C na dollar.

Do slijedecega pisanja.

Srdacan pozdrav svima sirom svijeta

Vilko

RioGrande
13.05.2009., 11:38
Ovako to izgleda s mirovinama u Njemackoj

http://www.pismaiznjemacke.livno-online.com/2009/04/14/njemacke-mirovine-u-hrvata/

http://www.pismaiznjemacke.livno-online.com/

Vilko
13.05.2009., 16:13
Ovako to izgleda s mirovinama u Njemackoj

http://www.pismaiznjemacke.livno-online.com/2009/04/14/njemacke-mirovine-u-hrvata/

http://www.pismaiznjemacke.livno-online.com/

Mnogo hvala na doprinosu...iako je malo nejasan.
Ali se u Njemackoj dogadjaju mnogo promjena...vec dulje vrijemena.
Kao sta Njemci kazu:....dobri stari dani i dobre mirovine su otisle.

Prolazim kroz internet i trazim sve svjetske podatke sta je tesko naci....sve zemlje mjenjaju starost odlaska u mirovinu...vecina na 67 godina u slijedecih 15-17 godina....vecina za osobe koje su sada stare 50 godina.

vilko

Vilko
14.05.2009., 17:10
@ ZLATNE GODINE


Cijenjena gospodjo drago mi je da ste se javili i predstavili.
Izvinjavam se sta se javljam tako kasno od vasega pisanja.
Ja inace pisem na vise tema na ovom forumu i dosta sam zauzet oko istrazivanja svega sta pisem.

A i isto tako imam dosta bolesti koje zahtjevaju posjete doktorima…i tako ode vrijeme veoma brzo….i jos kada se dogodi kao zadnjih par tjedna upala uha, koja me je unistila do kraja, ali eto kako se kaze sve se prozivi.

Razumijem vas u potpunosti, jer si mogu misliti kako je zivjeti sam bez bracnoga druga, nakon godina…ali sta cemo sve nas ocekuje sudbina.

Sreca je kako kazete da imate sposobnost koristenja komputera koji vas ipak sluzi u kontaktu sa svijetom, a posebno sa kcerkom.

Svi smo mi skoro isti jedino u razlicitim situacijama, isto kao i godinama.

Postavili smo djecu na noge i sada se borimo sa svojim razlicitim problemima .

Eto mi smo samo 400km jednim putem do sina, ali radi mojega problema sa bolesti, nismo bili vec godinu dana u posjetu.
Sretni smo sta se vidimo 3-4 puta kada on dodje u Adelaide na par dana u posjetu, zajedno sa obitelji i unukom 7 godina starom.

Drugi sin je upravo sve prodao u Australiji i preselio se u Indoneziju/Bali na zivot za stalno za jedno vrijeme.

Eto od njega imamo unuke 16,17,21 i snahu koji zive oko 40 km od nas ali se vidimo jedno 6 puta na godinu…jedan od razloga je sta ja trebam mir i tisinu.

I eto drugi tjedan idemo sinu u Whyallu na par dana.
Isto je i dvogodisnjica smrti od moje supruge brata koji je umro u 72oj godini.

Gledam…..sjedim i mislim sta je zivot …od tjedna do tjedna sve isto, sada kada si slobodan i umirovini sa svima problemima, sta covjek ima od zivota?
Sjecam se jos samo 4-5 godine unatrag, po koje putovanje i izlazak u park ili setnja uz plazu….nije da se i sada ne otpelamo sa autom ali nije vise tako…lijepo kada ne mozes vise dalje hodati.

A onda vidis nekoga kako ge se gura u invalidskim kolicima pa si pomislis koliko si sretan da jos ne trebas pomoc, da se sam operes i legnes i dignes iz kreveta.

Eto gospodjo toliko malo od mene i previse…ali morao sam se javiti i sa obzirom da jos imam posla na komputeru …a vec je blizu 2:00 poslije pola noci.

Primite srdacan pozdrav iz Juzne Australije, Adelaide.

Vilim vilko K.

Vilko
17.05.2009., 16:03
Nostalgija!!!

Glas iz daljine!

Mnogi dani su prosli, a ti me video nisi
O divni grade,za mene si osto isti.
Svakog dana sunce zapada ,doci ce
Dan od kojeg ce se znati: mene
Vise nema!

Prije nego se to dogodi, kroz misli mi idu:
Voljet ce se mladici i djevojke
Kao sta se prije njih
Nikada nije volio nitko
I ja same bio tamo i ljubio kao nitko prije

U jesen kad voce sazreva ,prolaziti ce njih dvoje
Drzeci se za ruke,dugo,dugo
Kao sta se prije njih nitko nije drzao nikada.
Setati ce se njih dvoje pod kestenima na Gricu
Ili mozda Tuskancom ili Mirogojom

Putovima koja sam i ja prosao i tako dobro zapamtio
Jer ja sam bio i djevojka jedini
Jer nitko nije ni volio ni ljubio i drzo se za ruke
Kao nas dvoje.
Oni ce sjesti na klupu i tesko da ce i zapaziti srebrnu mjesecinu.
(Koja je negda pocivala draga na tebi i meni
U doba mlade ljubavi).

Preko cetrdeset tri godina je proslo
I ja sam u tudini, nema Grica
Nema ni Tuskanca ili Mirogoja
Al ja i djevojka i dalje se drzimo za ruke
I ponekada mjesec baci sjenu na nas i u srcu nas sjeti
Da smo i mi bili mladi i jedini.

O divni grade ostario si kao i ja, i mnogo toga te muci kao i mene…..ali moras ostat i dalje
Za one koji vole i ljube kao nitko prije.


U uspomenu na Zagreb!

http://www.destinacije.com/Slike/Hrvatska/FloraiFauna/Park_Suma_Tuskanac-Dubravkin_Put-Cmrok.JPG

Vilim Vilko K.
Adelaide
Australia
27.11.2003

Vilko
23.05.2009., 06:17
Nakon duljega vremena nasao sam malo vremena da se ponovo javim na temu.
Na par dana smo u posjeti sinu u Whyalla, Juzna Australija…400km od Adelaida.
Tamo smo zivjeli od 1969-1994,25 godina.
Kuda god idem nigdje vise poznatih lica.
U zadnjih 15 godina sreo sam mnogo puta osobe u Adelaidu, neki su preseljeli neki u posjeti.
Sin mi ponekada kada govorimo ili posalje e-mail i pita dali se sjecas toga i toga i kaze ime i tko je po zanimanju.
Mnogi mladjiji od mene su imali mozdani udar ili srcani isto tako je mnogo i umrlo mladjijih a da nisu niti docekali mirovinu.
Jedno 15-20 je umrlo od mezatholeome/Azbestosa…ja i sam imam pleural plaque/za koji se znade vec 10 godine/, srecom stanje je jednako i za sada se ne mjenja.
Dio puta je bio i posjeta grobu od supruginoga brata umro je u 72oj godini,prije dvije godine.

Eto covjek nikada ne znade kada je njegovo vrijeme i kada ce umrijeti.
Toliko na brzinu za sada.

Srdacan pozdrav
vilko

dame Helen
23.05.2009., 13:33
Vilko bas je lijepo nanovo proci putevima i biti u kraju u posjeti gdje ste po drugi put u zivotu prohodali. Ljudi i okolica se izmjenjuju i mi se mjenjamo postajemo sve stariji. Uzivajte u posjeti sa svojom dijecom i sretam put kuci. Lijepi pozdrav!

Vilko
25.05.2009., 15:05
Vilko bas je lijepo nanovo proci putevima i biti u kraju u posjeti gdje ste po drugi put u zivotu prohodali. Ljudi i okolica se izmjenjuju i mi se mjenjamo postajemo sve stariji. Uzivajte u posjeti sa svojom dijecom i sretam put kuci. Lijepi pozdrav!

Hvala,
bilo je lijepo ponovo poslije godinu dana.....iako je samo 400km jednim putem, radi zdravlja ne idemo cesto...ali cemo morati malo promjeniti jer to je najjeftiniji godisnji:cerek:

srdacan pozdrav
vilko

Vilko
25.05.2009., 15:11
Objavljeno: 14.05.2009.

Iznenađujuća analiza belgijske eutanazije

Revizija ozakonjene eutanazije u Belgiji sugerira da je ona jako rasprostranjena, često nedragovoljna i često ilegalna.

U članku objavljenom u časopisu Issues in Law & Medicine, izraelski akademik Raphael Cohen-Almagor sa Sveučilišta Hull u Velikoj Britaniji taktično kaže da "Belgija ima mnogo toga učiniti kako bi nametnula svoju politiku i učinkovito ograničila praksu eutanazije".

Potrebno je "jasno empirijsko istraživanje" koje bi točno iznašlo što se događa, kaže Cohen-Almagor, no ono što je pronašao nesumnjivo će šokirati ne-Belgijce.

Čak i prije no što je eutanazija postala legalna 2001. godine, studija iz 1998.g. pokazala je da se 1.3% svih smrti moglo pripisati dragovoljnoj eutanaziji ili suicidu potpomognutom od strane liječnika.

No u 3.3.% svih smrti, smrtonosni lijekovi su primijenjeni bez pristanka. Drugim riječima, nedragovoljna eutanazija prije 10 godina bila je daleko češća nego dragovoljna eutanazija.

Što se događa u ovome trenutku, nije u potpunosti jasno. Belgijski stručnjaci vjeruju da se malo promijenilo nakon što je zakon prošao, osim što liječnici mogu prihvatiti zahtjeve pacijenata za smrću bez straha za sudskim progonom.

No znakovito je kako se zakon ignorirao već u prvom slučaju dragovoljne eutanazije, tjedan dana nakon što je postala ozakonjena. Zakon je jasno odredio kako mora proći mjesec dana nakon što liječnik zaprimi zahtjev.

Situacija je zamršena čestom praksom "terminalne sedacije" - držanjem pacijenta u nesvjesnom stanju sve do smrti. To ne zahtijeva pacijentov pristanak i jedan liječnik kojeg je Cohen-Almagor intervjuirao procjenjuje da je "terminalna sedacija najčešća smrt u jedinicama intenzivne skrbi, smatrajući da tu spada polovica svih umrlih u bolnicama".

Drugi liječnik procjenjuje da 8% svih smrti u Flandriji (nizozemskom govornom dijelu Belgije) uslijedi zbog terminalne sedacije. Zakon, također, određuje da pacijenti moraju zatražiti eutanaziju u pisanom obliku. Ipak, flamanski liječnici to često ne poštuju.

Cohen-Almagor je izrazio zabrinutost zbog pacijenata u stanju produljene nesvijesti. "Bojim se da u Belgiji, gdje su eutanazija i razmatranja o kvaliteti života značajna, pacijenti mogu izražavati općenitu želju daumru ako zapadnu u takvo stanje, te će taj zahtjev biti prihvaćen preuranjeno."

Trenutno se u Belgiji raspravlja o proširivanju eutanazije na djecu i odrasle s oštećenim mozgom. "Na demokratskim vladama je da zaštite najbolje interese ranjivih trećih strana", kaže Cohen-Almagor. "Nadam se da će Belgijski parlament uložiti vrijeme i promisliti prije povlačenja bilo kakvih zaključaka." Ovo je presudno čitanje za sve uključene u raspravu o eutanaziji."

Izvornik: bioedge.org (Issues in Law & Medicine)
Preveo: Ivan Ćelić, dr.med.

Vilko
25.05.2009., 15:19
Godinama unatrag bio sam veoma aktivan na Zdravlju, vec godinama ne pisem
tamo iako bi imao o cemu pisati ili sudjelovati.

Ovo su teme koje sam pisao na Zdravlju :

http://www.forum.hr/showthread.php?t=29081
Bolesti muskarca

http://www.forum.hr/showthread.php?t=18544
Asbestoza

http://www.forum.hr/showthread.php?t=48580
Križobolja, protruzija i prolaps intervertebralnih diskova

http://www.forum.hr/showthread.php?t=73639
Intratecal Morphium Pumpa Za Bolove!

http://www.forum.hr/showthread.php?t=114795
Dobre i lose strane "ANTIDEPRESANTA"

http://www.forum.hr/showthread.php?t=16736
Zdravlje .......Doctori......i ......NOVAC????


http://www.forum.hr/showthread.php?t=77630
Sta muskarac znade o ;menopauzi,hysterectomy,HRT i osteoporozi i drugim problemima?


http://www.forum.hr/showthread.php?t=21555
SVE O SEKSUALNOSTI...ona...on...ona i on...i jos!!!

http://www.forum.hr/showthread.php?t=73487
Ubijmo sve strare bolesne osobe...sta kazete???

http://www.forum.hr/showthread.php?t=17495
"Psihijatrija I Mi" Tema Za Forumase Koji Su Ozbiljni Oko Ovih Bolestih!

http://www.forum.hr/showthread.php?t=17503
"Psihijatrija I Mi"//odgovori, Dopisivanje Kao I Podrzak!!!

http://www.forum.hr/showthread.php?t=13236
Da li znadete za APNEA?

http://www.forum.hr/showthread.php?t=61104
Vilko:To se ne moze dogoditi meni,problem sa type 2 dijabetisom!

http://www.forum.hr/showthread.php?t=60247
Vilko:100 nacina kako da zivite da budete 100 godina stari!

http://www.forum.hr/showthread.php?t=114795
Vilko: 35 godina borbe s bolestima, lijekovima, terapijama

http://www.forum.hr/showthread.php?t=59925
Dijeta koja radi: THE AMISH DIET!

Vilko
26.05.2009., 05:41
Objavljeno: 20.05.2009.
Stariji ljudi trebaju na sunce

Stariji ljudi mogli bi smanjiti rizik za bolesti srca i dijabetes tipa 2 tako da provode više vremena na suncu, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu "Diabetes Care".

Istraživači sa Sveučilišta u Warwicku proučavali su vezu između razine vitamina D i prevalencije metaboličkog sindroma kod 3 262 ljudi u dobi od 50 do 70 godina.

Metabolički sindrom skup je medicinskih stanja koja povećavaju rizik za bolesti srca i dijabetes.

Istraživači su otkrili da ljudi s niskim razinama vitamina D imaju mnogo veću vjerojatnost za razvoj metaboličkog sindroma od ljudi s normalnim ili visokim razinama.

Kod ljudi koji su sudjelovali u istraživanju 94% imalo je nisku razinu vitamina D, a od njih 42,3% imalo je metabolički sindrom.

Dr. Oscar Franco, voditelj istraživanja provedenog na spomenutom britanskom sveučilištu, rekao je: "Pomanjkanje vitamina D postaje stanje koje diljem svijeta uzrokuje mnoge bolesti."

"Otkrili smo da je niska razina vitamina D povezana s povećanim rizikom za metabolički sindrom, i značajno povezana s povećanom inzulinskom rezistencijom," dodao je.

Većina vitamina D potrebnog organizmu stvara se kada koža dođe u doticaj sa suncem. No, male količine mogu se unijeti i prehranom, iz sastojaka poput ribljeg ulja i jaja.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

===========
P.S.

Iako zivim u Australiji...zato jer se pazim opeklina od sunca i u zadnje vrijeme ne hodam dosta na suncu imam pomanjkanje vitamina D, tako da redovito uzimam svaki dan dvije tablete vitamina D3.

vilko

Vilko
26.05.2009., 13:14
Kao sta sam pisao par postova gore bio sam u Whyalla gdje smo zivjeli 25 godine.

Kao i uvijek prosao sam kraj kuce/kucih gdje smo stanovali.
1993 smo prodali radi mojega zdravlja i stalnoga putovanja 800km u Adelaide i natrag u posjete doktorima.

Prodali smo dvije kuce/jedna uz drugu i unit u vrtu sve zajedno koliko sam trazio smo dobili $150.000 AU dollara.

Iznenadilo me je sta je u tocno vrijeme kako smo prodali u isto vrijeme se sada prodaje za $350.000 AU dollara.

Momentalno u Whyalla se prodaje 800 kuca sta je veoma mnogo ...to je radi sta su se poslovi zaustavili isto tako i rudnici stali...ali ce se sve opet vratiti,
i to veoma uskoro jer razna rudaca u okolini od 600km ima mnogo isto kao i rudnika.

Eto kako se mnogo toga promjeni i dozivi u 40 godina.
Prilazem slike prije prodaje i sada na prodaji.

http://farm3.static.flickr.com/2419/1738453489_f0f8a81e14.jpg


http://au.geocities.com/vilimkov/goodbay_Whyalla1994.jpg

Svibanj1993

http://farm4.static.flickr.com/3579/3566336882_57ccb9b616_o.jpg

Svibanj 2009


vilko

:W :w

Vilko
26.05.2009., 15:35
Dvolicnost u pogledu starosti izmedju muskarca i zenske!

Jeste li ikada zamislili kada muskarac od 70 godina postane otac?
Prijatelji mu cestitaju otvara se flasa sampanjca i slavi se.

Slavi se sta?...koliko ce zivjeti…koliko ce sprovesti sa malom djecom , gdje ce mu biti energi za mlade teens?

Ja cu biti ove godine 68 godine ne mogu si niti zamisliti “radi zdravlja zadnjih 17 godina sa kompanijom mojih unuka koji su sada 21,17,16 i 7 godina….moje vrijeme sa njima je ograniceno.

A znadem veoma mnogo osoba nasih godina i ranije koji su radi svoje djece ponovo “roditelji svojim unucima”.

Zasto pisem ovo o dvolicnosti?

Prosle godine British Elizabeth Adeney je putovala u UKRAINE da dobi IVF treatment.
Kao rezultat 66 godisnja je sada u 8 mjeseca u drugom stanju….”ponavljam 66godina”.

Koliko god se ne pojavljuje u javnosti i drzi za sebe, novosti oko njezinoga stanja se siri i ima mnogo misljenja …a najvise da je to jedna stara nepromisljena sebicna osoba ,koja misli samo na sebe.

Ona je dobro stojeca i vec ima pripremljenu “nanny koja ce zivjeti u kuci”.
Ako sve dobro prodje sa porodjajem…pa to je zena/majka od 66 godine, u njezinim ranim 80 godinama /ako dozivi djete ce biti u teens godinama…i ne jos odraslo, velike su mogucnosti da i nece zivjeti tako dugo.

Znadem mnogo muskaraca koji su se rastali u 55-65 godina i ozenili se ili zive sa mnogo mladjom zenom koja ima djete ili djecu sa njima…i opet se pitam gdje je tu pamet?

JESMO LI STVARNO DVOLICNI?

Ostavljam vama da sami odlucite sta mislite i ako zelite javite se sa misljenjem, bilo bi interesantno cuti vase misljenje.

Srdacan pozdrav

vilko

Vilko
27.05.2009., 12:18
Iako je ovo Dijaspora ne zelim je pretvoriti u Zdravlje....ALI UMIROVLJENICI IMAJU POTREBE I MNOGI IH MOZDA NE RAZUMIJU U DUBOKOME!

Vecina na starijih provedemo mnogo sa doktorima ili u bolnici ili specijalista.

Nekada je bilo "sta doktor kaze to je zakon"...danas je malo drugacije...barem za mene.
Od 1991 od kada sam otisao veoma bolestan da sam morao prestati raditi, (jer nisam bio vec prije fizicki uredu) i onda jos sam dobio nervoz breakdown.

Trajalo je par mjeseca da se je ustanovilo da imam Major depresion, anxiety, stress, panik attack/napade straha/.

Sa vremenom sam se naucio da izmedju svih specijalista i mojega doktora i svih nalaza ja drzim sve kopije i znadem o svakoj dijagnozi isto kao i nalaze od svih x-ray ili Ct-scan ili MRI, isto tako i Pain Clinic/kliniku za bolove.

Vodim sve na komputeru i kada idem specijalistu /pogotovo novome dajem mu svu povijest bolestih isto kao i lijekova...i moj doktor opce prakse to znade i uvijek dade reference i koment sve potrbne nalaze i X-ray MR.Vilim K. ce priloziti.

I mogu kazati do sada sam uvijek bio pohvaljen i kazan da im puno pomogne sta donesem sve sredjeno i listu lijekova kao i listu svih specijalista koje vidim i povijest mojih roditelja i obitelji.

=========
A sada sta su savjeti od strucnjaka.

Objavljeno: 15.04.2009.

Odnos obiteljskog liječnika i pacijenta.

U odnosu liječnik i pacijent akteri su dvije osobe, koje su u različitoj poziciji i različitih potreba. Tko komu treba? Liječnici bolesnicima, naravno. Ali i bolesnik liječniku, kada govorimo o samoostvarenju kroz altruizam i osiguravanje pritom materijalne stabilnosti.

Na formiranje osobnosti liječnika utječe niz čimbenika: obitelj, škola, nacionalnost, vjeroispovijest, karakter, temperament, obrazovanje, bračno stanje, profesionalna etika i td. Liječnik je pozvan da bude pravedan u odnosu prema pacijentu bez obzira na njegovo obrazovanje, nacionalnu i vjersku pripadnost, zvanje, zanimanje, odijelo, imovinsko stanje. A što znači biti pravedan? Dati svima jednako, moglo bi se na brzinu zaključiti. Pravednost u odnosu uključuje razborit odnos prema pacijentu, njegovom stanju i njegovim potrebama. Iz tog proizlazi da pravednost zahtijeva prilagođeni odnos. Uz mnogo toga zajedničkoga, ipak svaka specijalnost u struci zahtijeva specifično ponašanje.

Liječnik je pozvan da bude pravedan u odnosu prema pacijentu bez obzira na njegovo obrazovanje, nacionalnu i vjersku pripadnost, zvanje, zanimanje, odijelo, imovinsko stanje.

nastavak/

Vilko
27.05.2009., 12:38
nastavak/
Nastup obiteljskog liječnika prema pravilima struke

Obiteljski liječnik u odnosu prema pacijentu nastupa prema pravilima struke, što znači da je određen specifičnim okolnostima koje su svojstvene baš njemu. To su:
holistički -cjelovit pristup pacijentu kao osobi u cjelini koja ima tijelo i dušu, a ne samo bolesni organ;
- promatra osobu u obiteljskom ozračju poznavajući ostale članove obitelji, (mogućnost posjeta i liječenja u sredini u kojoj stanuje);
- uključuje posebno iskazano povjerenje i djelovanje liječnika kao lijeka.

Nastup obiteljskog lijecnika prema pravilima struke.

Nijemi kontakt (neverbalna komunikacija) i razgovor (verbalna komunikacija) olakšavaju bolesniku da izreče svoje probleme. Nijemi kontakt označuje liječnikovu potporu osobi tjelesnim, očnim kontaktom i poticajnom mimikom. Razmak između bolesnika i pacijenta mora biti 1 do 2 m kako bi liječnik mogao povremeno učiniti neku prisniju kretnju ili dodirom ohrabriti bolesnu osobu i potaknuti je na daljnji razgovor.

Kontakt razgovorom se uspostavlja upoznavanje općenitim rečenicama, nakon čega liječnik postavlja pitanja na koja očekuje primjerene odgovore. Pitanja moraju biti jednostavna i razumljiva, u skladu s intelektom i naobrazbom bolesne osobe. Dvije su osnovne vrste pitanja otvorena i zatvorena.

Otvorena pitanja: Razgovor započinjemo pitanjima o razlogu dolaska na primjer: " Što vas je navelo da potražite liječničku pomoć? Kakve smetnje imate?". Ta vrsta pitanja od bolesnika zahtijevaju spontani opis tegoba i zapažanja. Daljnja otvorena pitanja trebaju pri uzimanju anamneze navesti bolesnu osobu da svojim riječima opiše poremećaje, izrazi osobno viđenje i svoj stav prema tegobama. Liječnik istodobno pažljivo sluša i može poticajno usmjeriti tijek razgovora u željenom pravcu, da bi se izbjeglo preopširno ili nevažno izlaganje.

Pitanja trebaju biti jasna i ne smiju zahvaćati istovremeno dva moguća odgovora ili više njih, jer bolesnik može potvrdno odgovoriti na jedno, a liječnik pomisliti da se odnosi na više njih. (Jeste li imali mučninu, povraćanje, proljev?) Pitanja ne smiju biti sugestivna.

Pitanja o osjetljivim podatcima i navikama moraju biti zatvorenog tipa koja uključuju odgovore sa Da i Ne ( Pijete li? Pušite li?) i može se nastaviti izravnim pitanjima zatvorenog tipa (Što pijete? Koliko često pijete?).

Pomoć u dopunjavanju i razjašnjavanju odgovora provodi se:
-Šutnjom na kraće vrijeme - liječnik na kratko zašuti što omogućuje bolesniku da pažljivo odgovori na postavljeno pitanje. Do izražaja mogu doći napetost, neželjeni pokreti, nervoza, što liječniku pomaže kod donošenja zaključka.
-Olakšavanje razgovora kratkim komentarom. Liječnik pokretom glave, gestom ruke, mimikom može potaknuti bolesnika na daljnje izlaganje problema. Koristan je komentar: "Samo nastavite", "da", "razumijem", " slušam vas", "shvaćam"...
-Jednostavnim govorom, izbjegavanjem "žargona". Važno je izbjegavati medicinsku terminologiju i pojednostavniti pitanja.
-Ponavljanje navoda
-Pojašnjenjem pojmova - Treba pojasniti nedovoljno jasne podatke. Npr.: "Kuca li vam srce nepravilno?"

-Ritam razgovora i završetak razgovora. Liječnik mora davati tempo razgovora i voditi računa o duljini opisivanja, skretanju s teme, te znati uskladiti razgovor potpitanjima ili prekidom.
-Postavljanjem ciljanih pitanja za upotpunjavanje anamneze (Jeste li bili u bolnici? Kada ste bolovali od zaraznih bolesti?) (5)

Uzimanje anamneze važan je postupak u postavljanju dijagnoze.

Komunikacijske vještine i odnos liječnika i pacijenta su vrlo važni pri uzimanju potpune i kvalitetne anamneze. Fizikalni pregled osim pravila struke, usvojenog znanja i tehnike pregleda bolesnika, ovisi o uspostavljenoj komunikaciji i odnosu liječnika i pacijenta. Suradljivost bolesnika je važan čimbenik pri uzimanju anamneze, fizikalnom pregledu, a i u daljnjem liječenju.

Obiteljski liječnik u odnosu prema pacijentu nastupa prema pravilima struke, što znači da je određen specifičnim okolnostima koje su svojstvene baš njemu. To su:
holistički -cjelovit pristup pacijentu kao osobi u cjelini koja ima tijelo i dušu, a ne samo bolesni organ;
- promatra osobu u obiteljskom ozračju poznavajući ostale članove obitelji, (mogućnost posjeta i liječenja u sredini u kojoj stanuje);
- uključuje posebno iskazano povjerenje i djelovanje liječnika kao lijeka.

nastavak slijedi/

Vilko
28.05.2009., 12:10
nastavak/

Specifičnost obiteljskog liječnika je holistički pristup.

Takav pristup uključuje bolesnika kao čitavu osobu koja ima dušu, duh i tijelo. (7) Potrebno je imati na umu da pacijent ima osobnost, dostojanstvo, odgovornost (8) i prava (9), a ne samo bolesni organ. Psihosomatske bolesti zahtijevaju i razgovor o životnoj situaciji i okolnostima koje dovode do somatizacije.

Obiteljska psihoterapija je jedan od načina pomoći takvim bolesnicima. Uključuje ventilaciju, uvjeravanje, savjetovanje i preodgoj (metode suportivne psihoterapije s ciljem uklanjanja ili ublažavanja aktualno postojećih simptoma, bez bitnijeg mijenjanja bazične strukture ličnosti). (2)

Bez obzira bio pacijent vjernik ili ne, medicinsko znanje i vještine liječnika moraju biti primjenjive na svakog pacijenta. Danas se često nameće potreba da osim u bolesti, liječnik savjetuje nekoga u životnoj nevolji umjesto dušobrižnika, jer ljudi danas u životnoj nevolji većinom ne traže dušobrižnika, nego životno iskusnog savjetnika. Dimenzija u koju zadire religiozan čovjek jest viša, obuhvatnija od dimenzije u kojoj se odvija psihoterapija.

Prodor u višu dimenziju ne događa se u znanju nego u vjeri. Osim fizičke boli važno je uočiti i bol duše, i uputiti pacijenta dušobrižniku, hagioterapeutu ili u centar za duhovnu pomoć, ako problem nije u mogućnosti riješiti sam. (9, 10)

Takav pristup zahtijeva više vremena, pa je naručivanje pacijenata poželjno. Mogućnost naručivanja je pravo ne samo pacijenta već i liječnika u organiziranju radnog vremena. Pacijent ima potrebe, prava i zahtjeve. Liječnik ima znanje i dobru volju da pomogne pacijentu - dobar dijalog jamstvo je i kvalitetnog odnosa i uspješnijeg liječenja!!!

Slušanje

Slušanjeje ključ komunikacije. Slušati znači dopustiti pacijentu da slobodno izreče svoj problem i pritom ga ne ometati sugestijama, nego mu dopustiti slobodu izražavanja. Za kvalitetno slušanje potrebno je strpljenje, vrijeme i umijeće. Ponoviti nekoliko posljednjih riječi, klimnuti glavom, dati znak ne samo da slušamo već i da suosjećamo. (11) I ne sablažnjavati se, nego sagledati situaciju i djelovati što prikladnije. Ima pacijenata koje treba ukoriti, izgrditi i iza toga slijedi popravak. Prema nekima treba biti izuzetno oprezan, pogotovo ako su plašljivi, polako, oprezno i s ohrabrenjem pristupiti njihovom problemu.

Empatija.

Empatija, neophodna za komunikaciju, može opteretiti liječnika kod uživljavanja u pacijentovu situaciju. Mjera gdje se zaustaviti i koliko emocija unijeti je neophodna. U razgovoru pacijent može biti u ulozi subjekta ili objekta. (12) Liječnik se u objektivnoj komunikaciji postavlja kao profesor koji poučava, dijeli savjete i recepte, sebe izuzima iz situacije, a u subjektivnoj komunikaciji s nekoliko izrečenih rečenica o sebi stvara ozračje prihvaćanja i povjerenja. Vještina komunikacije pridonosi kvaliteti rada. Ona uključuje njuh, vid, sluh, dodir i čitavu osobu, a uči se čitav život počevši od obitelji, vrtića, škole, studija i svakodnevne prakse. Potrebno je voditi računa o svom izgledu, pravilima lijepog ponašanja, prilagoditi pristup svakom pojedinačnom pacijentu ovisno o njegovoj dobi, obrazovanju, zdravstvenom stanju, stanju svijest, težini problema. Osim izrečenog sadržaja, važno je znati kontrolirati svoje emocije, ne biti zlopamtilo, znati oprostiti pacijentu koji je dan prije galamio, jer njemu je još teže.

Vid i sluh.

U komunikaciji je važan i vid. Gledati lice i tijelo bolesnika koji odaju stanje i oboljenje, zapažanjem znati što pacijentu treba a da ga se ne upita. Zapaža i pacijent na licu liječnika njegovo raspoloženje (zar niste dobre volje, ljutite li se, jesam li vam dosadio, jeste li umorni?). Dobar sluh pomaže u slušanju govora, a i raspoznavanju patoloških zvučnih fenomena. Za slušanje govora koji je različito emocionalno obojen potrebno je imati srce i dušu.

Ciljano postavljanje pitanja.

Postoje pacijenti koji su nam izuzetno naporni, neovisno boluju li od težih bolesti. Kako čuti pacijenta u kratkom vremenu, a da istodobno prikaže problem i emocionalno se rastereti? Svaki pregled nije i ne može biti detaljan, niti to pacijent traži. Potrebno je znati ciljano postaviti pitanje, a za dulje razgovore ostaviti prostora u savjetovalištu.

Tradicionalni odnos u kojem je važna dominacija liječnika nad pacijentom može štetiti razmjeni informacija. Tada je i pacijentovo zadovoljstvo slabije. Posljednjih godina nastaje pomak prema većoj otvorenosti s pacijentima, kao i prema jačanju uloge pacijenta u zdravstvenim odlukama. Odnosi među liječnikom i pacijentom tako sve više nalikuju na odnos suradnika, za razliku od odnosa suprotstavljenih strana. (13)

nastavak/

Vilko
28.05.2009., 12:37
nastavak/
Metakomunikacija

Metakomunikacija je komunikacija o komunikaciji, poruka o poruci, razgovor o razgovoru. Metakomunicirati možemo o sadržaju razgovora, o načinu i tijeku razgovora te o tijeku komunikacije. U ordinaciji obiteljskog liječnika nalazi se i knjiga žalbi i pohvala. Osim što liječniku pacijent može izraziti stav o kvaliteti međusobnog razgovora, može o kvaliteti razgovora i odnosa zapisati u spomenutu knjigu.

Komunikacija s teškim bolesnicima.

Posebno je važno znati postupati u komunikaciji s teškim bolesnicima. Oni su najčešće ljutiti, somatizirani, zloupotrebljavaju alkohol, drogu ili lijekove, česti korisnici, zahtjevni, a i oni koji uvijek nešto traže (među njih spadaju naši poznanici, članovi obitelji, kolege i zdravstveni djelatnici). Umijeće komunikacije uključuje i znati reći: Ne.

Važno je prepoznati i potencijalne teške bolesnike.
Posebno zahtjevno je reći istinu bolesniku koji boluje od maligne bolesti. Postoje oni koji ne znaju i ne žele čuti istinu, a liječnik treba poštivati takav stav. Ljudi koji znaju i žele znati otvoreno pričaju s liječnikom o svom problemu. Postoje definirane faze kroz koje prolazi svaki čovjek koji je doživio nešto teško, pa tako i umirući bolesnik (odbijanje, ljutnja, faza cjenjkanja i potištenosti, faza prihvaćanja). Bolesnik je spreman ući u razgovor tek u fazi cjenjkanja, a posebno je spreman u fazi prihvaćanja, pa je ponekad začuđujuće kako lako u toj fazi prihvaća smrt. Vrijedno se pritom pridržavati ovih pravila kod priopćavanja loših vijesti:
-Reći samo ako bolesnik želi znati
-Reći postupno, onoliko koliko bolesnik želi znati u tom trenutku
-Nikada ne lagati
-Uvijek pružiti nadu, ali ne lažnu
-Uvijek nuditi pomoć.
Informacije rodbini kod loših vijesti treba davati dozirano i postupno, ne treba žuriti, vrijeme nam može pomoći. ( 1)

Konfliktne situacije.

Liječnik je po svom zvanju i obrazovanju onaj koji prepoznaje konfliktnu ličnost i poput vozača pred semaforom treba se znati zaustaviti, odnosno usmjeriti komunikaciju da riješi nesuglasice. Slušanje i prepoznavanje pacijentovih problema a da ih ne izreče, osnovni je dio posla. Događa se da pacijent ima svoje nerealne prohtjeve koji i nisu uvijek u skladu sa savješću, mogućnostima i odgovornošću liječnika, pa je dužno objašnjenje liječnika, koje pacijent ne zna primiti mirno.

Liječnik kao lijek.

Kroz susret s osobom liječnika pacijent može riješiti ili olakšati neke situacije, ali ne sve. Prebacivanje odgovornosti i neposluh pacijenta, očekivanje da liječnik riješi problem umjesto pacijenta, gotovi recepti umjesto savjetovanja, vjerovanje da su medicina i liječnik neograničenih sposobnosti su opasnosti koje izaziva nerealan pacijent. Da je lakše prihvatiti i težu situaciju uz blagu i pravovremenu riječ, strpljenje i pravovremeni savjet, govori u prilog da i sama osobnost liječnika djeluje terapeutski.

Mediji.

Osim osobe postoje i sredstva koja posreduju komunikaciju: telefon, mobitel, kompjutor, internet, radio, televizija, dnevni tisak, časopisi, knjige, stručni članci. Oni su samo pomoć u komunikaciji i vrijedno ih je znati koristiti. Događa se da upravo sredstva komunikacije postaju kamen smutnje: telefonski razgovor u ordinaciji, mobitel na ulici, kompjutor između liječnika i bolesnika, kojekakve vijesti i informacije u novinama. Rad u malim grupama i edukacijska predavanja su daljnje mogućnosti komuniciranja s pacijentima, bilo da je riječ o zdravstvenom prosvjećivanju, preventivnom radu ili liječenju.

nastavak/

Vilko
28.05.2009., 15:26
nastavak/

Znati prepoznati konfliktne osobe i ne upasti u sukob nego gospodariti situacijom, umijeće je potrebno za svakodnevni opstanak na radnom mjestu. Liječnici su educirani prepoznati i riješiti problem pacijenta, bez afektivnih ispada.

Odnos obiteljskog liječnika i pacijenta.

Odnos obiteljskog liječnika i pacijenta je specifičan i zahtijevan i zbog toga što uključuje ne samo pacijenta, već i njegovu obitelj, promatra ga u okruženju u kojem živi. Pacijent od svog obiteljskog liječnika očekuje simpatiju, naklonost, uvažavanje, slušanje, udovoljavanje raznim zahtjevima koji nisu uvijek realni.

Danas je u mogućnosti izabrati svog obiteljskog liječnika, a isto tako bez riječi i objave ga promijeniti. Kako danas sačuvati uredan odnos s kolegama i dovoljno distanciran odnos s pacijentima, a da istovremeno ne bude prehladan ili suviše blizak, to je zaista umijeće. Uvjetuju li pacijenti i odnos liječnika prema njima laskanjem ili prijetnjama da će otići kod drugog liječnika ili je odnos prema obiteljskom liječniku postao upravo obiteljski pa ga se ne mijenja kao što se ne mijenjaju članovi obitelji? Takav odnos tada postaje zahtjevan, ne samo pažnje, već je lišen potrebne distance koja se ne odnosi na metar i pol razmaka dok pacijent sjedi u ordinaciji, nego takvu dozu odmaka koja je potrebna da pacijent samostalno i odgovorno preuzme brigu za sebe, a ne da od svog obiteljskog liječnika traži roditeljsku skrb.
Obiteljski liječnik često je prvi liječnik kojem se obraća pacijent.

On zna što može uraditi sam i kada treba uputiti pacijenta drugom liječnik na konzultaciju, dijagnostički pregled ili liječenje. Događa se da pacijent ne želi ići nikuda, vjerujući da mu njegov liječnik može dati sve. U tim situacijama treba biti trijezan i ne preuzimati na sebe odgovornost za one postupke koje ne može i ne smije učiniti. Obiteljski liječnik pred sobom ima ne samo bolesnički karton, već i uvid u obitelj pacijenta (obiteljska anamneza, heredogram, obiteljski apgar) (3) kroz naraštaje.

Tako je i on postao "član" obitelji. Slobodnim izborom liječnika jedan dio rodbine, ukućani, susjedi, prijatelji postali su pacijenti obiteljskog liječnika, prema kojima ne može uvijek biti objektivan. Oni zahtijevaju poseban odnos uz dužno poštovanje pravila struke i profesionalne etike. Za trajno održavanje dobrog profesionalnog odnosa potrebno je i permanentno stručno usavršavanje, ali i trajan rad na sebi, zauzimajući se ujedno i za sebe, svoju obitelj i povjerene mu pacijente.

Znati prepoznati konfliktne osobe i ne upasti u sukob nego gospodariti situacijom, umijeće je potrebno za svakodnevni opstanak na radnom mjestu. Liječnici su educirani prepoznati i riješiti problem pacijenta, bez afektivnih ispada. Odnos liječnika i pacijenta je dinamičan proces međusobnog uvažavanja i poštivanja.

Prava pacijenta i udruge za njihovo ostvarivanje postaju li danas za liječnike zastrašujuće ili poticajne? Odgovornost liječnika uključuje njegov odnos prema Bogu, prema sebi i prema drugome. Liječnik ima svoju savjest, a pacijent svoju. Liječnička prisega je ponekad u koliziji sa zahtjevom pacijenta. Liječnik ima pravo priziva na savjest ( 4), a to pacijentu treba objasniti. Liječnička tajna (5) i njeno čuvanje zahtijeva dodatno povjerenje i pridonosi dubini i kvaliteti odnosa. Liječničko zvanje uključuje ponašanje u skladu s pravilima struke i etičkog kodeksa. (6) Prvi ili posljednji pacijent po redu, liječniku često psihofizički nije svejedno, ali mora biti. Za održavanje kvalitetnog odnosa potrebno je i održavanje psihofizičke kondicije uz stalno intelektualno i duhovno usavršavanje i obnavljanje.

Zaključak

Obiteljski liječnik pristupa pacijentu cjelovito. U njegovu odnosu vrlo su važne usvojene vještine komunikacije, stručno znanje i osobnost i poznavanje okruženja u kojem pacijent živi. Liječničko zvanje uključuje stručnu naobrazbu, ponašanje u skladu s pravilima struke i etičkog kodeksa. Odnos dviju osoba uvijek je obostran. Liječnik ne može ostati nedodirnut pacijentovim problemom, no njegova profesionalnost zahtjeva razborito djelovanje u skladu s pravilima struke.

Suosjećanje s pacijentom motiv je za što bolje i kvalitetnije djelovanje. Kvalitetan odnos zahtijeva trajnu interakciju između liječnika i pacijenta koja je obostrana. Uz profesiju koja ima svoju etiku, važno je trajno izgrađivanje i dotjeravanje vlastite osobe i osobnosti, te permanentno obrazovanje i duhovno obnavljanje pridonosi izgrađivanju kvalitetnijeg odnosa liječnika i pacijenta.
====================
Zahvaljujem se na vasemu strpljenju citanja ...ako ste procitali....preneo sam
zato jer danas zivimo u "drugim uslovima kao i lijecnici tako i pacijenti", i mnogo toga se je izmjenilo za one koji su napredni sta ide lijecnike kao i pacijente.

Ja sam u Australiji promjenio par lijecnika u 40 godina, koji su bili kao i ja druge nacije isto tako i religion i mogu kazati da sam uvijek imao dobar odnos i
razumijevanje i medjusobno postivanje izmedju nas.

Zavrsetak/kraj.

srdacan pozdrav svim osobima koje prate ovu temu.

Senior citizen

Vilim vilko K.

:w :W

Vilko
30.05.2009., 16:27
Prolazim i trazim podatke cijeloga svijeta oko mirovina i uslova zivota.
Cijelo stanje je "nevjerojatno koliko je veliki broj umirovljenika a malo sredstva i pripreme za njih."

Ugodan život u starosti?

Svaki drugi umirovljenik nema za osnovne životne troškove
S mirovinom manjom od prosječnih 2.125 kuna pokušava preživjeti više od pola milijuna hrvatskih umirovljenika

Hrvatskim je radnicima za umirovljenje potrebno najmanje 15 godina radnog staža. Upravo je to najveća razlika između bogatih zapadnih mirovinskih sustava i hrvatskog, ali i razlog zbog kojeg oko 130.000 naših građana starijih od 65 godina nema nikakvih redovitih primanja.

Međutim, osim tih 130.000, problema je zapravo mnogo više. Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 2.125 kuna i dovoljna je za pokrivanje manje od 60 posto potrošačke košarice.

Prema izračunima sindikata, dvočlano umirovljeničko kućanstvo mjesečno za hranu potroši oko 1200 kuna, a na režije dodatnih 1300 kuna. Dakle, prosječna je mirovina nedovoljna čak i za te osnovne troškove, pa se na lijekove, dopunsko zdravstveno osiguranje, izlete, popravke u stanu itd. ne smije, valjda, niti pomišljati.

70.000 prima manje od 500 kuna

Još alarmantnije zvuči podatak da s mirovinom manjom od prosječnih 2.125 kuna pokušava preživjeti više od pola milijuna osoba starijih od 65, odnosno svaki drugi umirovljenik, javlja Večernji list.

Istovremeno, gotovo 70.000 umirovljenika preživljava s mirovinom manjom od 500 kuna, dok njih 102.000 pokušava preživjeti u prosjeku sa 748 kuna mirovine. Riječ je o umirovljenicima koji na temelju svojih uplata u mirovinsko osiguranje primaju od 500 do tisuću kuna mirovine. Stoga i ne čudi zašto je svaka osma ili deveta mirovina u Hrvatskoj pod ovrhom.

U Austriji i do 2.855 eura

Za razliku od Hrvatske, bračni par umirovljenika u Italiji s prosječnim mirovinama od 2400 eura živi sasvim solidno. Mjesečne režije im ne prelaze 300eura, hrana ih košta oko 400, a ostale aktivnosti za razonodu 200 eura.

Austrijski umirovljenici najmanje primaju 722 eura mirovine, a najviša mirovina može iznositi i do 2.855 eura. Koliko dobro žive austrijski umirovljenici, vidi se i po njihovim brojnim dolascima u Hrvatsku na ljetovanje.

U Sloveniji, prosječan umirovljenički par mjesečno primi oko 1100 eura. Budući da mjesečna potrošačka košarica iznosi 780 eura, a režije oko 170, starijim Slovencima tako ne ostaje mnogo za ostale životne potrebe.

Crnogorski umirovljenici pak, nalaze se u sličnoj situaciji kao i hrvatski. Prosječni prihodi umirovljeničkog kućanstva tamo iznose 250 eura, a s tim jedva pokrivaju najosnovnije životne potrebe.

U Bosni i Hercegovini, mjesečni kućni proračun prosječnog umirovljeničkog para iznosi 358 eura, a prema izračunu Agencije za statistiku BiH, osnovni troškovi takvog bračnog para iznose 520 eura.

.

Vilko
06.06.2009., 13:19
Malo promjene od preteske ozbiljnosti!

Oh,mladosti…kuda si otisla?

Za koliko osoba je tesko da prihvate "normalan proces starenja,koji dolazi sa godinama",dok mnoge prihvate dotle sve mladjiji pocinju se unistavati sa nepotrebnim kozmetickim zahvatima"

http://www.canusgoatsmilk.com/eng/images/stories/girl_mirror.jpg

Mislim da se nije tesko sjetiti mladosti.

Da pogledamo kako neke poznate osobe stare....koje su oduvijek imale sve kozmeticke potrebe kao i tko znade koliko kozmeticke operacije.

http://images.starpulse.com/pictures/2008/04/24/previews/Faye%20Dunaway-AGM-008284.jpg
poznata zvijezda Faye Dunaway 67 /born January 14, 1941

http://tbn3.google.com/images?q=tbn:6rlXJHzdOZ_53M:http://4.bp.blogspot.com/_0yljkJGHQJc/SMYhVLYrtZI/AAAAAAAAAH4/MHi2scIg0BQ/s400/Faye-Dunaway-Photograph.jpg Faye Dunaway mladija

HTTP://WWW.CONTACTMUSIC.COM/PICS/M/JANE_FONDA_COMMERCIAL_240408/JANE_FONDA_5124163.JPG

Jane Fonda 71/rodjena 1937

HTTP://WWW.FILMCRITIC.COM/MISC/MEPICS.NSF/VIEW/FEMHERO7/$FILE/FEMHERO7.JPG
mlada

HTTP://PICTURES.STREAKR.COM/IMAGES/AGINGCELEBS/JAMIE-LEE-CURTIS.JPG

JAMIE-LEE-CURTIS....rodjena 1958...prestala se brinuti o svojemu izgledu!

HTTP://PICTURES.STREAKR.COM/IMAGES/AGINGCELEBS/BRIDGET-BARDOT.JPG

Brigitte Bardot.....MLADA I 74 GODINA....rodjena 1934

Pamela Anderson....born July 1, 1967/slike iz Parisa 2009 stara 41 godine.

http://www.fhm.com.au/images/fhm/gallery/Entertainment/2009_05/Life%20Ball/pam_03.jpg

http://www.fhm.com.au/images/fhm/gallery/Entertainment/2009_05/Life%20Ball/pam_04.jpg

http://www.fhm.com.au/images/fhm/gallery/Entertainment/2009_05/Life%20Ball/pam_11.jpg

Za 41 godinu ?!, mozda bi bilo bolje da je i ostala u haljini
.

Vilko
06.06.2009., 15:49
Malo pogleda na "normalne osobe"

http://pro.corbis.com/images/42-18083561.jpg?size=572&uid=%7B9D99C3FC-886B-4BF0-8F32-1AB56F98BDB3%7D Nepoznat Senior!

http://images.mirror.co.uk/upl/m4/mar2009/4/8/mandy-paige-and-anne-after-860631101.jpg 3 generacije!

http://seniorjournal.com/images/Symbols/Fitness/Weights-hand-woman-mirror.jpg starija generacija!

Senior osoba rodjena 18/06/1937.

http://farm4.static.flickr.com/3006/2808148166_f437defd73.jpg 2008/71

http://au.geocities.com/vilimkov/vera_2005.jpg 2005/68

http://farm4.static.flickr.com/3633/3597110421_770e26ebc2_m.jpg 1962/25

Vilko
16.06.2009., 16:37
Objavljeno: 10.06.2009.

Kakvoća života nakon moždanog udara: usporedba osoba koje žive u staračkom domu i onih koji žive u vlastitom domu

Kakvoća života starijih osoba koje žive u staračkom domu bila je značajno viša nego u njihovih vršnjaka koji žive u vlastitom domu, što može biti povezano s boljom skrbi koja se pruža u specijaliziranim ustanovama, objavljeno je u CMJ-u.


Cilj

Odrediti razlike u subjektivnoj procjeni kakvoće života između starijih osoba koje su pretrpjele moždani udar a koje žive u staračkom domu i onih koji žive u vlastitom domu, i odrediti doprinos demografskih varijabli i različitih domena kakvoće života objašnjenju samo-procijenjene kakvoće života.

Postupci

Istraživanje je uključilo 60 muškaraca i žena, 30 koji žive u njihovom vlastitom domu (medijan dobi, 81; raspon, 72-90) i 30 koji žive u staračkom domu (medijan dobi, 81; raspon, 72-86). Obje skupine su primale skrb (stacionarnu ili ambulantnu) od istog staračkog doma. Kratka inačica Upitnika o kakvoći života Svjetske zdravstvene organizacije (engl., World Health Organization Quality of Life Questionnaire - short version), upitnik za samo-procjenu kakvoće života, i demografski upitnik rabljeni su za prikupljanje podataka o subjektivnoj kakvoći života. Sudionici su samostalno ispunili upitnike.

Rezultati

Starije osobe koje žive u staračkom domu imale su značajno više rezultate na testu kakvoće života nego one koje su žive u vlastitom domu (srednja vrijednost - standardna devijacija, 78,7+/-12,8 prema 59,3+/-17,3 od maksimalno 100 bodova, P<0,001). Također, starije osobe koje žive u staračkom domu imale su značajno viši rezultat nego one koji žive u vlastitom domu u sve 4 domene kakvoće života (maksimalno 100 bodova za svaku domenu): fizička (28,5+/-3,25 prema 17,2+/-4,99), psihološka (22,3+/-3,67 vs 16,3+/-4,00), socijalni donosi (11,4+/-1,57 vs 8,3+/-1,66), i okoliš (32,8+/-4,57 vs 24,0+/-6,12) (P<0,001 za sve). Sve prediktivne varijable zajedno objasnile su 51.9% varijance kakvoće života, a samo-procijenjena kakvoća života je bila najznačajniji prediktor.

Zaključak

Kakvoća života starijih osoba koje žive u staračkom domu bila je značajno viša nego u njihovih vršnjaka koji žive u vlastitom domu, što može biti povezano s boljom skrbi koja se pruža u specijaliziranim ustanovama.

vvk

Vilko
18.06.2009., 14:57
Koristim ovu priliku da dodam sliku "Senior osoba rodjena 18/06/1937." sa posta #41....danas stare 72 godine...ona nema pojma da sam uzeo sliku za Dijasporu....misli da je za slati djeci i unucima.

http://farm4.static.flickr.com/3362/3637335649_0737f230f2.jpg

Isto tako koristim priliku i cestitati starijem sinu Dario Tony ,46 rodjendan, jer je rodjen u Zagrebu na isti dan kao i supruga....18/06/1963.

http://farm4.static.flickr.com/3655/3638792364_dfd5fbafed_o.jpg

I na kraju slika 2009 sa dva srednja unuka 17 & 16 godine i bake i djeda vilka .

http://farm4.static.flickr.com/3599/3638769068_f40145d08a_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2480/3637955595_feecac8dc9_o.jpg

P.S. baka je 1.72m & djeda 1.75m...kuda rastu ta djeca :) :mig:

vilko

Vilko
18.06.2009., 16:00
Zivjeti u starije doba samostalno, neovisno o nikome ima dobre i lose strane.

Dobre strane su sta ja volim nitko se ne mijesa u moj osobni zivot/sa obzirom na moje zdravlje niti se ne vidimo veoma cesto sa unucima...jer trebam tisinu i mir/.

Kada zelim mogu imati kao sada kontakt sa kim zelim ili pisati sta zelim, i moje potrebe su zadovoljene ,sa time da jos istrazujem sta me interesira.

Zivim u svojoj sobi i spavam u njoj, jer moj zivot je od 1991...veoma komplex,i sa mentalni tako vec i 38 godina sa fizickim kronicnim bolovima.

Ali imam i ja svoje momente u ducanu i sa suprugom, obicno izlazimo jednom tjedno u kino...i cesto se odpelamo samo 3km do mora, a isto samo manje od 3km je veliki Shopping centre sa preko 300 ducana i kinom i 5.000 parkiralista.

Supruga inace voli gledati dokumentarne ili prirodne Tv programe, isto joj je hobby malo vrta sta imamo i uglavno ona vodi brigu o tome, jer je lijepo imati sredjeno oko unita.

Ali eto danas je rodjendan moje supruge i sina.
Sin je poslao iz Bali/Indonezia preko Interflora cvijece....isto kao i nazvao.

Drugi sin iz Whyalle 400km dalje je poslao e-mail i kartu i govoriti cemo sutra navecer sa njim i unukom.

I kao i uvijek "veoma rijetko sam izveo suprugu na veceru, nista posebno" , i da pravo kazem zurili smo se kuci ,jer navecer pratimo neki program /koji sam inace stavio snimiti/.

I onda se vidi da to nije kao nekada....djeca, unuci , vecera pripremljena od supruge....sta su svi najvise zeljeli i velika torta...zadnjih godina sam je kupovao.

Iskreno kazajuci osjecamo se kao da je svaki dan isti....nema razlike kada je Nedjelja ili Subota ili Ponedjeljak....ostalo je jednom tjedno /moja briga nabaviti svu medicinu/isto kao je i spremiti i sloziti u nosioc za tjedan dana, i nije lagano danas za genetik i generik tabletama tako se mnogo mjenja da vise ne znades koji su oblik ili boje....treba to sloziti blizu 200 tableta na tjedan.

I onda vjeciti posjeti doktorima izmedju nas dva cini mi se da tamo zivimo.

A nisam nikada ocekivao da ce biti tako....mislio saam da cu u mirovini napraviti po koji fus...a ne da cu ostati cisto nesposoban i fizicki i mentalno....sta je najgorje depresion i anxiety i panic attacks se ne vide oni se osjecaju....i kada se dobi Major depresion nije lagano.

Eto toliko do drugi puta......sredinom dana sutra krvni polugodisnji test !

Sta sam kazao da je zivot dosadan:lol::rofl:

srdacan pozdrav svima bez obzira na godine

vilko

mgrci43
18.06.2009., 17:45
Koristim ovu priliku da dodam sliku "Senior osoba rodjena 18/06/1937." sa posta #41....danas stare 72 godine...ona nema pojma da sam uzeo sliku za Dijasporu....misli da je za slati djeci i unucima.

http://farm4.static.flickr.com/3362/3637335649_0737f230f2.jpg

Isto tako koristim priliku i cestitati starijem sinu Dario Tony ,46 rodjendan, jer je rodjen u Zagrebu na isti dan kao i supruga....18/06/1963.

http://farm4.static.flickr.com/3655/3638792364_dfd5fbafed_o.jpg

I na kraju slika 2009 sa dva srednja unuka 17 & 16 godine i bake i djeda vilka .

http://farm4.static.flickr.com/3599/3638769068_f40145d08a_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2480/3637955595_feecac8dc9_o.jpg

P.S. baka je 1.72m & djeda 1.75m...kuda rastu ta djeca :) :mig:

vilkoSretan rođendan suprugi i sinu.

Vilko
19.06.2009., 07:53
Hvala mgrci43 u ime supruge i sina.:top:

srdacan pozdrav i sve najbolje i tebi

vilko

Vilko
19.06.2009., 08:14
Jucer navecer po Australijskom vremenu me je nazvala moja mladjija sestra,ustvari nabrzinu da "cestita supruzi i sinu rodjendan".

Ipak sam jedva uspio "IZCJEDITI" malo informacije koliko je dobila mirovinu.

Kao sta sam pisao prije ona je bila sef racunovodstva u jednoj od vece Zagrebacke bolnice....ona je zavrsila Gimnaziju i dosla u taj department i napredovala do toga polozaja....jucer je potvrdila da joj je placa bila u zadnjih 2 godine oko 5.500-6.000 kuna.

I tako sam "iscijedio iz nje kolika je njezina mirovina"....kaze ona nije vise tako visoka prema placi kao nekada kako je bilo oko 75%.

Na koncu je kazala da dobiva 3.100 kuna...ja sam joj kazao pa to nije lose TO JE preko 50%....dok ja dobivam kao i supruga isto svaki( ali samo oko 25% od prosjecne place ).

Ona odgovara ALI kod vas je zivot drugaciji.......srecom nismo dalje govorili....jer se je zurila :mig: :cerek:

Ona je inace osoba koja se nikada ne zali veoma je ponosna sa Hrvatskom i jos je nikada nisam cuo jednu rijec losu o drzavi ili politicarima ili kriminalcima.

I tako si mislim citajuci osobe koje se zale kako je tesko zivjeti i male place /sta i pratim kupovinsku kosaricu/ ....iako ne znadem cijene mnogo, obitelji imaju samo /4.000-6.000/kuna na mjesec za zivjeti.

Ali svi mi mislimo "kako je drugome lakse i bolje".

Ja najvise zalim kada vidim koliko umirovljenika jedva nateze od mjeseca do mjeseca sa samo niti 2.000 kuna na mjesec.

srdacan pozdrav

vilko

:w :W

dame Helen
19.06.2009., 15:06
Nasla sam nesto sto mi se dojmilo veoma zanimljivo pa mi se rodila zelja da podjelim to s Vama koji pratite ovu temu tekst je na engleskom, a posto ja imam veoma malo slobodnog vremena pa nestignem mnogo toga nadam se da cete me razumjeti. Hvala. THE LAST END Views on Aging Do you realize that the only time in our lives when we like to get old is when we're kids? If you're less than 10 years old, you're so excited about aging that you think in fractions.'how old are you?' I'm four and a half!' You're never thirty-six and a half. You,re four and a half, going on five! That's the key. You get into teens, now thay can't hold you back. You jump to the next number, or even few ahead. 'How old are you?' I'm goona be 16!' you could be 13, but hey, you're gonna be 16! And then the greatest day of your life. You become 21.. Even the words sound like a ceremony YOU BECOME 21. YESSSS!!! But then you turn 30. Ooohh, what happened therw? Makes you sound like bed milk! He TURNED; we had to trow him out. There's no fun now, you're just a sour-dumpling. What's wrong?What's changed? You BECOME 21, you TURN 30, then you're PUSHING 40. Whoa! Put on the brakes, it's all slliping away. Before you know it, you REACH 50 and your dreams are gone. But wait!!! You MAKE IT to 60. You didn't think you would! So you BECOME 21, TURN 30, PUSH 40, REACH 50 and MAKE it to 60.. You've build up so much speed that you hit 70! After that it,s a day-by-dsy think; you HIT Wednesday! You get into your 80,s and every day is a complite cycle; you HIT lunch; you TURN 4:30; you REACH bedtime. And it doesent and there. Into the 90s, you start going backwards; 'I Was JUST 92'. Then a strange thing happens if you make it over 100, you become a little kid again. 'I'm 100 and a half! May you all make it to healthy 100 and a half!! HOW TO STAY YOUNG 1. Throw out nonessential numbers. This includes age, weight and height. Let the doctors worry about them. That is why you pay 'them'. 2. Keep only cheerful friends. The grouches pull you down. 3. Keep learning. Learn more about the computer, crafts gardening, whatever. Never let the brain idle. 'an idle mind is the devil's workshop'. And the devil's name is ALZHEIMER'S. 4. Enjoy the simple things. 5. Laugh often, long and loud. Laugh until you gasp for breath. 6. The tears happen. Endure, grive, and move on. The only person, who is with us our entire life, is ourselves. Be ALIVE while you are alive. 7. Surround yourself with what you love, whether it's your family, pets, keepsakes, music, plants, hobbies, whatever. Your home is your refuge. 8. Cherish your health; If it is good, preserve it. If it is unstable, improve it. If it is beyond what you can improve, get help. 9. Don't take guilt trips. Take a trip to the mall, even to the next country; to a foreign country but NOT to where the guilt is. 10. tell the people you love that you love them, at every opportunity, AND ALWAYS REMEMBER Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.

Vilko
19.06.2009., 17:00
Hvala na doprinosu dame Helen.:top:

Prevesti cu cim stignem :rolleyes: :mig:

vilko

Vilko
18.07.2009., 07:53
Oh....zapustio sam temu...prezauzet sa drugim stvarima i posjetima doktorima i specijalistima.

Eto za one koji ne zive u Hrvatskoj malo podatka sta se dogadja sa umirovljenicima u Hrvatskoj.

http://www.monitor.hr/clanci/umirovljeno-54-386-osoba-puni-staz-ima-ih-samo-6000/23205/

Umirovljeno 54.386 osoba, puni staž ima ih samo 6000.

Prosječna mirovina lani je pala na svega 39,31 posto prosječne plaće. U mirovinu je otišlo novih 54.386 osoba

Piše: Gordana Galović

S punim radnim stažem u mirovinu je prošle godine otišao tek svaki deseti novi umirovljenik. Naime, 40 i više godina radnog staža lani je imalo svega 11,47 posto novih umrovljenika. Riječ je o neznatnom povećanju u odnosu na godinu ranije, kada je u punu starosnu mirovinu nakon više od 40 godina rada otišlo svega 11,22 posto umirovljenika.

Nepovoljan omjer

Redovna godišnja analiza Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za 2008. godinu tako je potvrdila nastavak negativnih trendova koji opterećuju održivost hrvatskog mirovinskog sustava. Hrvatska je za isplatu mirovina lani potrošila 9,80 posto BDP-a. Nakon kontinuiranog smanjenja taj je udio lani ponovo povećan u odnosu na 2007. godinu zbog isplate dodatka kojim se ispravljala nepravda prema novim umirovljenicima koji su u u mirovinu otišli nakon 1999. godine.

Nepovoljan omjer zaposlenih i umirovljenika trenutno se zaustavio na odnosu 1:1,40. Unatoč velikim izdvajanjima većima od 34 milijarde kuna godišnje za mirovine, jednako je nepovoljan i odnos mirovine i prosječne plaće. Prosječna mirovina od 2126 kuna iz prosinca 2008. iznosila je svega 39,31 posto prosječne plaće, a pritom više od 561.000 umirovljenika ili svaki drugi umirovljenik prima mirovine do iznosa od 2000 kuna.

Prosječna starosna mirovina od 2353 kune ima nešto veći udio u prosječnoj plaći od 43,50 posto.

- U 2008. godini mirovine su usklađene za 6,70 posto, što znači da su usklađivanjem realno porasle više od rasta potrošačkih cijena za 0,39 posto. Najniži udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći bio je 2000. godine, kada je iznosio 37,62 posto - ističu stručnjaci HZMO-a u analizi.

Najveći priljev 1999.

Prema podacima HZMO-a, 2008. godine u mirovinu je otišlo ukupno 54.386 umirovljenika ili 5,51 posto više nego godinu prije. Hrvatska je najveći priljev novih umirovljenika imala 1999. godine, kada su evidentirana 82.604 nova umirovljenika. Lani je bio najveći udio novih starosnih i prijevremenih starosnih mirovina, međutim, 13.317 je ostvarenih invalidskih mirovina. Drugim riječima, svaki četvrti novi umirovljenik lani je otišao u invalidsku mirovinu koju je moguće ostvariti po povoljnijim uvjetima od starosne mirovine.

Svaki peti umirovljenik, dakle njih više od 214 tisuća, ima između 65 i 69 godina.

vilko
.

Vilko
18.07.2009., 07:58
http://www.monitor.hr/clanci/rezu-se-mirovine-iznad-2000-kuna-hrelja-napusta-koaliciju/23235/

Režu se mirovine iznad 2000 kuna, Hrelja napušta koaliciju?
Za Pelješki most je u proračunu namijenjeno 200 milijuna kuna. Vlada ne planira povećati PDV

Piše: Krešimir Žabec

"Razgovori o okviru budućeg rebalansa unutar koalicije su završeni. Jedino je predsjednik Stranke umirovljenika Silvano Hrelja zatražio par dana za dogovor unutar stranke.

Prema ovom prijedlogu, novi rebalans bi iznosio oko 3 milijarde kuna, ali i donio mnoge novine na prihodovnoj strani. Do kraja sljedećeg tjedna imat ćemo novi rebalans", najavila je nakon trosatnog sastanka s koalicijskim partnerima premijerka Jadranka Kosor.

"Mislim da već sada mogu reći da neće biti mijenjanja stope PDV-a", kazala je premijerka. Ona je najavila da će Povjerenstvo za ceste za ponedjeljak predložiti koji se projekti u cestogradnji moraju zaustaviti, koji usporiti a koji nastaviti. Što se tiče Pelješkog mosta, rekla je da je za ovaj projekt u proračunu namijenjeno 200 milijuna kuna što će se utrošiti za temeljenje mosta.

Čobanković: Uvodimo trošarine na SMS i kraći radni tjedan

Srednjoškolci ostali bez besplatnog prijevoza

Nije željela konkretnije kazati za koliko će se rezati plaće i mirovine. Tvrdi kako na sastanku Silvano Hrelja nije prijetio izlaskom iz koalicije te da je razgovor bio ugodan. Naime, sat vremena prije Hrelja je nakon sastanka novinarima ispred zgrade Vlade kazao da je "prijedlog o smanjenju mirovina potpuno neprihvatljiv i da ja odlučujem, HSU bi danas napustila vladajucu koaliciju".

Naime, prema tom prijedlogu, koji je iznijet na sastanku, mirovine bi se smanjile od 3 do 10 posto. Prema tom prijedlogu, mirovine do 2000 kuna se ne bi dirale dok bi svakih 500 kuna viša mirovina značila bi jedan posto više smanjenje.

To znači da bi se mirovine od 2000 do 2500 kuna smanjile za 3 posto, one od 2500 do 3000 kuna smanjile bi se za 4 posto i tako sve do 10 posto koliko bi bile smanjenje one najviše. Hrelja napominje kako bi se osim ovog rezanja zamrznula i usklađivanja mirovina s troškovima života i gospodarskim rastom.
To znači da bi mirovine bile zamrznute do kraja 2010. godine. Ovim smanjem mirovina do kraja bi se uštedjelo 500 milijuna kuna, dok bi na godišnjoj razini ušteda iznosila 1,2 milijarde kuna. Podsjećamo da su se prema prethodnom prijedlogu mirovine od 2000 do 3000 kuna trebale smanjiti za 5 posto, a one iznad 3000 kuna 10 posto. Tim prijedlogom na godišnjoj razini bi se uštedjela 1,5 milijardi kuna.

Hrelja je kazao da će nakon sastanka koordinacije umirovljeničkih udruga u srijedu premijerki Kosor kazati ostaje li HSU u koaliciji ili ne. Potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić tvrdi kako HSS podržava sve planove rebalansa. On naglašava kako je potpuno jasno da se bez rezanja plaća i mirovina ne može napraviti pravi rebalans.


------------------------------------------------------------------------

SMANJIVANJE MIROVINA

2000-2500 kn - 3%
2500-3000 kn - 4%
3000-3500 kn - 5%
3500-4000 kn - 6%
4000-4500 kn - 7%
4500-5000 kn - 8%
5000-5500 kn - 9%
5500 kn - ... - 10%
Izvor: Jutarnji list

Vilko
12.08.2009., 13:24
I jeli se smanjila mirovina u Hrvatskoj....nisam uhvatio dulje vremena sa mojom sestrom......da je pitam?

Vrijeme dignuti temu gore....naci cu vremena nekako i za ovu temu :rolleyes: :) :mig:

Vilko
14.08.2009., 00:50
13/08/2009

Težak život u trećoj dobi.

U Hrvatskoj siromašno 50, a u Češkoj tek 5 posto umirovljenika
U mnogim tranzicijskim zemljama umirovljenici doista i čine siromašniji sloj stanovništva.

Gotovo trećina britanskih umirovljenika suočava se sa siromaštvom, što je skoro jednako kao i u Litvi, ali je taj postotak za trećinu veći od prosjeka Europske unije.

Budući da se siromašnima služeno definiraju osobe čiji su prihodi niži od 60 posto nacionalnog prosjeka, to bi značilo da je u Hrvatskoj siromašan svaki radnik s plaćom manjom od 3300 kuna, ako računamo da je prosječni dohodak oko 5500 kuna. Budući da prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 2100 kuna, siromašan bi, prema definiciji, bio svaki umirovljenik s mirovinom manjom od 1.260 kuna, javlja Večernji list.

100.000 bez prihoda.
Iako u Hrvatskoj svaki drugi umirovljenik preživljava s iznosom manjim od EU linije siromaštva, u najgoroj se situaciji nalazi nešto više od 100.000 osoba starijih od 65 godina koje nemaju nikakva primanja. Naravno, u svakoj predizbornoj kampanji spominje se uvođenje tzv. državne ili socijalne mirovine za tu kategoriju, ali do danas ništa s tim u vezi nije napravljeno.

Nadalje, oko 71.500 umirovljenika mjesec preživi s prosječne 254 kune, dok njih 100.000 prima mirovinu od oko 100 eura. Tome još treba dodati da je svaka sedma mirovina u Hrvatskoj pod nekom vrstom ovrhe.

Bogati Britanci?.

Podaci europske statističke agencije Eurostat pokazuju da je u Velikoj Britaniji siromašno 30 posto umirovljenika, u Njemačkoj 17, u Francuskoj samo 13 posto, a u Češkoj nevjerojatno niskih 5 posto. Unutar EU samo Cipar ima višu razinu umirovljeničkog siromaštva od Velike Britanije, za koju se uglavnom misli da je bogato društvo.

No, u mnogim tranzicijskim zemljama umirovljenici doista i čine siromašniji sloj stanovništva. Tako primjerice u Poljskoj drastične razlike u mirovinama manji broj umirovljenika smještaju u dobrostojeći, ali većinu u iznimno siromašni sloj građana. Iako je prosječna mirovina oko 350 eura, većina od 7,5 milijuna umirovljenika prima samo 150 eura.

Hrane se u menzama.

Blagostanje među umirovljenicima ne cvjeta niti u razvijenim dijelovima svijeta, pa tako u SAD-u 20 posto umirovljenika živi na rubu egzistencije. Iako su im zdravstvene usluge osigurane, lijekovi su mnogima preskupi, a sve je više onih koji si uz mnoga odricanja mogu priuštiti samo dva obroka dnevno.

U Italiji pak, od 14,5 milijuna umirovljenika, njih 7 milijuna prima manje od 600 eura mirovine, što se smatra granicom siromaštva. Iako je umirovljenicima s minimalnim mirovinama vlada dala mjesečni bonus od 40 eura za kupovinu, mnogi umirovljenici hrane se u društvenim menzama.

Het
14.08.2009., 10:09
Alo, jeli ovo copy/paste?

Vilko
14.08.2009., 11:06
Sta kurac trazis dlaku u jajetu?
Cijela tema je statisticna.

odjebi!

nadgledaj one koji pisu gluposti i izazivaju.....koji su prosti i.t.d.
a ukoliko zelis mozes me banati ili kurac zatvori sve moje teme

Senior citizen

Vilim vilko K.

Het
14.08.2009., 17:39
Sta kurac trazis dlaku u jajetu?
Cijela tema je statisticna.

odjebi!

nadgledaj one koji pisu gluposti i izazivaju.....koji su prosti i.t.d.
a ukoliko zelis mozes me banati ili kurac zatvori sve moje teme

Senior citizen

Vilim vilko K.

Dlaka u jajetu?? Pravila vrijede za svih pa tako i za tebe.
I da ide karton jer mi vise puna kapa gluposti, ne zbog dugog posta vec tvog ponasanja.

Kad se moderira forumase jer te vrijedjau ne pase ti, kad ih se ne moderira ne pase ti, kad ti odlucis sta zelis slobodno javi do tad bi ti bilo dobro da malo razmislis prije nego tipkas.

The Chaser/AU
15.08.2009., 06:23
Dlaka u jajetu?? Pravila vrijede za svih pa tako i za tebe.
I da ide karton jer mi vise puna kapa gluposti, ne zbog dugog posta vec tvog ponasanja.

Kad se moderira forumase jer te vrijedjau ne pase ti, kad ih se ne moderira ne pase ti, kad ti odlucis sta zelis slobodno javi do tad bi ti bilo dobro da malo razmislis prije nego tipkas.


Joj kak je mulac stupido?
kaj ni znal da ti je kapa mala?i kaj te poslo
kaj ni mogel ustrajbat odhebi?

kak se bu curiknul vtemu bu se morel vsramit:rolleyes:

http://farm4.static.flickr.com/3040/2679513968_e0ff51702c.jpg

.

Het
15.08.2009., 08:13
Joj kak je mulac stupido?
kaj ni znal da ti je kapa mala?i kaj te poslo
kaj ni mogel ustrajbat odhebi?

kak se bu curiknul vtemu bu se morel vsramit:rolleyes:


.

Vilko se sam zalio na brisanje njegovih postova/djelova istih :ne zna:
On se okrece kako vjetar puse, a posto je zadnji put dobio napadaje jer mu je post bio obrisan zbog ne prikladnog sadrzaja eto mu ga sad tu.

Kako je htio tako mu je i bilo, EOD.

♥ boner ♥
15.08.2009., 08:29
Vilko se sam zalio na brisanje njegovih postova/djelova istih :ne zna:
On se okrece kako vjetar puse, a posto je zadnji put dobio napadaje jer mu je post bio obrisan zbog ne prikladnog sadrzaja eto mu ga sad tu.

Kako je htio tako mu je i bilo, EOD.Vilim vilko K. Vjetropir

Vilko
18.08.2009., 11:41
@regarding post #155

Da li se osjecam glup? Jest :rolleyes:

Mogao sam i bez toga...ALI sam se i sam prijavio moderatorima http://www.forum.hr/images/buttons/report.gif ,odmah cim sam napisao.

Zelio sam biti banan…to se moze vidjeti po postu.

I istina je da sam puknuo "nepotrebno"...trebao sam objasniti da je nesto copy/paste jer svi linkovi ne rade uvijek....i da su moje teme veoma cesto
statistika koja nema linka...ili je dio linka.

A moderatorici Het se izvinjavam. :s

vilko

Het
18.08.2009., 14:37
Apology accepted, sljedeci post nek bude on topic please.

Vilko
20.08.2009., 15:43
Vozači starije životne dobi nesvjesni utjecaja lijekova

Većina osoba starije životne dobi nije svjesna da neki lijekovi mogu znatno smanjiti njihovu sposobnost upravljanja automobilom, pokazalo je istraživanje provedeno u SAD.


Intervjui provedeni sa 630 vozača u dobi između 56 i 93 godine su pokazali kako ih 78% koristi najmanje jedan lijek, no da ih je samo 25% svjesno rizika vožnje pod utjecajem medikamenata.

Tek je 18% ispitanika izjavilo kako je dobilo upozorenje o mogućnosti negativnog utjecaja lijekova na njihove vozačke sposobnosti.

Svijest o potencijalnim rizicima povezanima s uzimanjem lijekova se smanjivala paralelno s povećanjem dobi ispitanika, iako su upravo najstariji ispitanici uzimali najviše lijekova.

============

Iz osobnoga/licnoga iskustva koji sam 18 godina na velikoj kolicini lijekova, veoma dobro znadem koliko pojedina medikacija utice na "reflekse kao i obavljanje samo obicnih zaduzenja a kamoli sta se tice vozacke sposobnosti.

Mnogi lijekovi koje uzimamo za depresiju anxieti i stress...i u kombinaciji sa drugim lijekovima djeluju i imaju mnogo nuspojeva..koje i nisu iste u svakoga pacijenta/bolesnika.

Ja idem na svoju inicijativu svake 2-3 godine na test "pod punim utjecajem lijekova" na specijalni test, koji pokriva sve vrste prepreka kao i vremenskih prilika.
Traka za vjezbu i ispit je na polju izvan ceste, ALI prepreke i test je tezi nego u prometu...do sada sam uvijek zavrsio veoma dobro, ALI kako idem stariji znadem i sam da se moram vise koncetrirati isto kao i ne voziti dok me medicina ne popusti.

A kada putujemo 400km, ovih dana mi treba dva puta dulje nego prije, vozim sa istom brzinom 110km/h, ALI moram stati svaki sat radi bolova i ne uzimam /kao nekada/ nista za bolove...ponekada cak moram i odspavati na pola puta 1-2 sata...ALI zato dodjemo sigurno i bez opasnosti.

srdacan pozdrav

vilko

Vilko
29.08.2009., 04:48
Četvrtak, 27.08.2009

IZBACITE POVLAŠTENE IZ MIROVINSKOG FONDA
(http://www.monitor.hr/clanci/kako-do-mirovine-u-visini-75-prosjecne-place/24290/)
Kako do mirovine u visini 75% prosječne plaće?

http://www.monitor.hr/resources/generated/articles/0024290.jpg

Lazar Grujić, predsjednik Stranke umirovljenika.


Bez imalo problema uz političku volju može se postići prosječna mirovina u visini od 75% prosječne plaće, smatra predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić. On traži da iz mirovinskih fondova mirovine mogu uzimati samo oni koji su u njega uplaćivali, razmjerno onome koliko su uplaćivali - i ništa više. "Sve druge kategorije umirovljenih koje su se uz pomoć politike radi raznih razloga, ubacivale u mirovinske fondove treba iz njih odstraniti, te ostaviti onima koji su ih prijevremeno ili po povlaštenim uvjetima umirovili, da iznalaze sredstva za financiranje istih", stav je Stranke umirovljenika. Pritom, umirovljenici smatraju da bez prijevremenih parlamentarnih izbora nema rješenja...............

/za ostatak texta kliknite na link/

.

Vilko
29.08.2009., 13:12
Cesto govorimo na Dijaspori pod raznim temama o Australiji….o umirovljenistvu.
Ja sam ga opisao i prikazao na ovoj temi veoma opsirno sa svih strana.

Kada god spomenem na kojoj temi da sam u punoj “Starackoj mirovini”, koja nije i toliko velika samo je kako sam pisao 25% od prosjecne nacionalne place…..odmah se jave mladje osobe ili cak i srednjih godina….PA ON NIJE PLACAO I STEDIO ZA starost…niti je imao SUPERANNUATION.

Situacija je bila malo drugacije unatrag prije 1988.
Superannuation je najcesce bila samo za staff i drzavne sluzbenike i pojedina druge ustanove.

Mnogo puta sam pisao da nije svatko sretan sa zdravljem “da mora i prestati radi kronicnih bolesti raditi prije IAKO je osoba , radila i po 12-14 sati dnevno,7dana tjedno 23 godine.

Govorim o sebi, jer znadem najbolje svoju situaciju.

Jest i ja sam imao od zeljezare Superannuation, koji nije bio niti u kojem slucaju kao “sta smo poslije sa strajkovima postigli “ za buduce generacije.

Koja danas obavezno dobiva od poslodavca 9% od svoje bruto place/prekovremeno i bonusi i dodaci se ne racunaju.Dakle AKO je netko na $50.000AU dollara na godinu,poslodavac mora placati redovito, tjedno ili svakih 14 dana ili mjesecno kako je placa isto i superannuation…dakle to je $4.500 dollara na godinu na koji rastu kamati.

Mnogi poslodavci plate i vise, ALI 9 % je minimalno.Tako da opet nema pravednosti koliko ce i kako tko zavrsiti na kraju pred mirovinu…ne radi se samo o zaradi NEGO i za koga radis....neki poslodavci daju superannuation bonus kao dio place.

Pogledajmo najmanju placu puno radno vrijeme koja je $550AU dollara tjedno=$28.600 na godinu x 9%=$2.574 dollara na godinu.

Ovo je kao primjer kazimo u danasnje vrijeme.

Da dodam svatko moze dobrovoljno uplacivati koliko zeli, cak je i jedan dio koji placa svojevoljno smanjeni porez.

Nastavak slijedi/

Vilko
29.08.2009., 17:15
Da se vratim na moju situaciju….radio sam kao special class elektricar prvih 10godina,ostatak 13 godina sam radio u kancelariji za raznim zanimanjima koja su bila bolje placena i mnogo veca odgovornost, Ali sam morao napraviti par diploma/doskolovanja.

Zeljezara je smanjila 1990-1992 u 2 godine od 6.500 zaposlenih na 3.000, tako da koji smo radili na poboljsanju produktivnosti i komputerizaciji cijeloga sistema/i prije toga BHPco.Ltd, je imao najveci computer system u Austra-l-asia i zaposljavao 75.000 osoba sveukupno.

Uglavnom neki od nas smo imali previse posla i razlicite duznosti istovremeno, sa jedne strane davanje naloga za posao/breakdown kao i opis i pripremu posla i dokumentacije ,dok smo sa druge strane radili na novom sistemu na pripremi potrebnih charts za programere/bilo ih je 20 iz Indije na 2 godine/.

Imali smo po 3 komputera…jedan na stari system, drugi za novi i treci za nas elektricarski program za sve motore na cijelome Plantu u Juznoj Australiji, imali smo preko 10.000 motora u skladistu za izmjenu.

Osnovna placa i bonus u 1991 godini je bila placa bruto $30.000AU dollara,
Od toga sam ja uplatio sam u godinu dana $585 dollara u SFU.

Kada sam zavrsio raditi 1992….dobio sam isplatu Superannuation sve skupa $43.338AU dollara….nakon 23 godine rada…ukljucujuci sta sam ja placao i zeljezara.
Tekar je oko 1988 poceo se placati veci dio od poslodavca/zeljezare.

Nakon otpusta od zeljezare kao nesposoban za bilo kakav posao…trazio sam da mi se isplati “Disability /total incapacity’…Invalidska isplata.

Na stotine osoba koje su bili i na Staff i imali kap ili bilo koju nesposobnost nitko nije dobio Invalidsku isplatu sa izgovorom …da je svatko sposoban nesto raditi.

Kada sam bio obavijesten da ce moja molba biti gledana u Whyalla i da ce me predstavljati radnici u “odboru pretstavnici nas svih iz Whyalle”….a znao sam da su to samo sutioci koji klimaju glavom i ne usude se ista kazati ili proturijeciti, nazvao sam Pravnika i trazio da ja sam sebe predstavljam.

Na sastanku je bilo jedno 15 osoba”predstavnici su sjedili na klupi kao u parku u cosku,jedno 8 metra od stola.
Bio je i General manager zeljezare, koji me je znao po reputaciji “troubleshooter za svaku situaciju isto u slucaju vecega kvara ili pozara “natrag na alat”.

Dao sam im reporte od 3 specijalista koji su imali isto misljenje, nesposoban za bilo koji posao fizicki ili mentalni...jedan od reporta je bio od specijaliste kojemu me je poslala zeljezara/njihov Advokat/Pravnik.

Poceo je da me ispituje Superannuation officer i nateze i motao da se mora slati u Melbourne u glavni office…da oni vide Ali da je veoma tesko da cu dobiti....da cu u buducnosti biti bolje nego sada i tako dalje.

Nato sam se svarno raspalio/jednom prije kada su dosli kod mene kod kuce njih oko 4, prije nego su me otpisali probali su me nagovarati da se vratim raditi….isto da sam bolestan kao pretrgana noga pa ce zarasti i ja cu biti zdrav veoma brzo.

Jer ako me otpuste bilo mi je receno od mojega superintendeta platit ce mene za ostetu i kaznu prekrsaju zakona,sta nisu slusali kada sam trazio podjelu posla i pomoc…sta je trajalo godinu dana, izbacio sam ih sve iz kuce…samo su letjeli…cak i dalje od gdje im je bio automobile i molili me da se smirim.

Tako sam i onda razbacao vrecu punu tableta po stolu koji je mozda oko 10 metra dugacak, i poceo vikati i pretiti se….da cu ih srediti jednoga po jednaga ….nasto je Superannuation osoba pitala managera dali da zove security…koji su bili pred vratima,on je kazao Mr. Vilim K. smirite se….a Vi svi pokupite lijekove da se covjek ne mora muciti sam....jer ne moze da savija ledja....ima vec 20 godine poslije operacije problem...i onda kada je prijavio "bio je odbijen a nije znao da mora prijaviti....dosta je sta smo mu onda napravili zlo...sta se nije smjelo dogoditi.

Izgleda da je manager stvarno znao o meni veoma dobro sve od pocetka, i to priznanje nakon 21 godine mi je znacilo vise nego da sam dobio sav novac svijeta.

Dao mi je popiti vodu i obecao da ce on licno pogledati da sve bude uredu.

Dva sata poslije bio sam u ducanu kada me je video Superannuation officer i kazao” Vi ste jedan bezobrazan covjek kako ste se usudilo sve to kazati pred manager…nasto sam se raspalio i kazao hocete Vi biti prvi kojega cu srediti?...odmah se je sav zabjelio i poceo izvinjavati i kazao….”mogu Vam kazati da ste dobili odobrenje da cete biti isplaceni u dva dana”…nasto sam ja kazao kako to da ostali nisu dobili i moralo je u Melbourne?…a ja bezobrazan sam dobio ODMAH u Whyalla?…kazao je da se mora zuriti i uvijek kada me je video je odlazio na drugu stranu ulice ili ducana.

Mozda nisam “Veliki Hrvat’…ALI nitko mene ne hebe.

Moja isplata je bila $26.321AU dollara nije mnogo ALI bolje u mojemu djepu,jer po zakonu mi i pripada.

Eto jedan zalostan slucaj, koji je istiniti.

I nakon pocetka bolesti 1991, jos uvijek idem svaka 6-8 tjedna Psychiatristu, i sve djeluje na moj zivot…ZASTO?....jer mi se nije ostvario zivotni cilj da radim i do 70 godina..u tih 14 do 19 godina bi zaradio novac za svoju starost i ugodniju mirovinu, jer sam tekar poceo da mislim i planirao o stednji za buducnost.

Ali covjek neznade sta ce nikada sudbina donesti.
Ja se ne zalim …nego samo zelim osobima prikazati…zasto neke osobe i generacije nemaju isto.

Hvala na citanju i izvinjavam se na dugackom opisu.

Senior citizen

Vilim vilko K.

Vilko
30.08.2009., 11:50
Jos samo jedan primjer Superannuation u 1991 godini.

Slucaj osobe koja je radila samo kratko vrijeme od 12/04/86 i prestala raditi pocetkom 1992 radi zdravlja.

Osoba je bila 51 godinu,kada se je dobrovoljno uclanila, 21/09/1988- u Drzavni Juzna Australija…Superannuation Fund.
Izabrala je da placa 6% od bruto place.

Benefit je bio u ono vrijeme izracunan ako je osoba recimo 60 godina stara za umirovljeninu….uplacen iznos za kamatima+1.12 puta godisnja zarada.

Ukoliko gledamo prosjecna placa te osobe je bila recimo $19.000 na godinu X 6%=$1.140AU dollara na godinu uplata u Fund.

Ako pomnozimo sa 9 godina(do 60 godine)daje nam=$10.260.

Recimo da je Fund zaradjivao u prosjeku godisnje 8%=$14.500.

Dakle fund placa na 60 rodjendan 1.12 X $19.000=$21.280.

Ukupno od Found =$21.280 + $14.500 dobro voljno ulaganje i kamati=Total $35.780AU dollara isplata.

==========================

U medjuvremenu osoba se je razboljela i sa obzirom da je isla u Permanent Invalidity,prije 55 godine dobila je placeno 2.48 X $19,469.40 AU dollara godisnje place= $48,291.22

Na vrh toga osoba je dobila $2,967.46 dollara, koje je ulozila sama u Found.Gledano prema gornjem mojemu primjeru “Drzavni superannuation je bio mnogo bolji i darezljiviji i bez ikakovoga natezanja.

Sada dolazi primjer KOJI MNOGE OSOBE NE SHVACAJU!

Osoba je otisla na CENTRELINK da se prijavi za Indvalidninu.

Ovo je odgovor koji je dobila poslije ispunjene molbe:

Postovana Mrs.XX.

Vasa molba je bila pregledana i Vi nemate pravo na primanje Invalidske mirovine.

Razlog za ovu odluku je slijedeci stoga sta Vas suprug Mr.XX zaradjuje $1,150.50 AU dollara na 14 dana.

Pola od toga je $575.25 dollara je racunano kao direktan odbitak od rate Invalidske mirovine koje bi Vi inace dobili.

Najvise sta bi Vi dobili bi bilo $257.90 dollara na 14 dana.

Autorizacija za ovu odluku je u section 1168 od Social Security Act.

Dakle dosli smo do toga sta sam pisao mnogo puta o NEZAPOSLENIMA, BOLESNIMA kao i INVALIDIMA…da se ne vode tocno po statistici.

Isti slucaj bi bio da se je gornja osoba prijavila za nezaposlenost.
Bila bi kazana Vas suprug ” zaradjuje po zakonu dosta za Vas dva i OBAVEZAN JE DA VAS UZDRZAVA.”

Zato sam pisao mnogo puta da se ne moze vjerovati “STATISTICI od SOCIJALNOGA….jer nisu ISTINITI I TOCNI..

Slijedeci post o danasnjim umirovljenicima koji su samostalni i proracunu i prikazanu koliko je potrebno za zivjeti samostalno bez “Staracke mirovine “…ili samo dio.

Gledam sa uzitkom prikaz “kako ce /i kako bi trebalo biti “….a sta se ustvari dogodi.

Srdacan pozdrav

Vilko

Vilko
05.09.2009., 17:45
Primjer “nove generacije” Superannuation!

Primjer osoba rodjena 10/08/1974
Matriculirala: 1991
Zapocela Multi skill training/zanat i elektrotehnicku skolu 02/1992.

Zavrsila multi skill 02/1996 sa znanjem electricar/elektrotehnicar
Osoba je clan superannuation 02/2009 = 17 godina.

Momentalno zanimanje: Senior electrotehnicar.

Placa :$80.000AU dollara na godinu.
Sam placa 3.1% od $80.000= $2.480 na godinu.
OneSteel placa 13% od $80.000= $10.400 na godinu.

Superannuation details 30/06/2008:

Ogranicena nesačuvana beneficija:…..$15,192.62

Sacuvana beneficija………………………$110,969.42

Ukupno odlaska iz službe………………..$126.162.04

Smrt i totalan permanentn-
Invalidnost beneficija.........................$517,875.72

.

Vilko
13.09.2009., 12:07
Age Pension/Staracka mirovina

Najveca promjena u mirovini od kada postoji100 godina!

http://www.jennymacklin.fahcsia.gov.au/internet/jennymacklin.nsf/content/index_table_200909.htm#6

Kao prema Travanju 2009 Federalnom budgetu povisice mirovine na 14 dana su povisene od 20/09/2009 prva mirovina poslije toga datuma.

1/za same osobe $65 AU dollara

2/za dvoje $20.30 AU dollara

Isto tako odsada ce biti placeni telephon &Utilities dodatak/komunalne usluge, umjesto svaka tri mjeseca, svota podjeljena na svaka 14 dana.

Prema novoj povisici i sa dodacima 20/09/2009,mirovina je na 14 dana:

1/sama osoba : $671.90AU dollara
USD…581.13
EUR…398.20
GBP….348
CAD….625.58
HRK...2.921


2/partnered/couple: $1,013 AU dollara
USD…876.15
EUR…600.34
GBP…524.76
CAD…943.17
HRK..4.404

**valuta -13/09/2009

Od 1/07/2010 umirovljenici ce moci izabrati da dobiju polovinu dodatka ,svaka 14 dana i drugu polovinu svaka tri mjeseca.

Samo za usporedbu:
Australijska prosjecna placa 2009, je $1.200 na tjedan prije poreza i odbitka.

Ako se uzme da je na dva tjedna placa $2.400AU dollara i pomnozi sa 25% =
$600AU dollara.

Dakle mirovina za dvoje nije niti 25% od prosjecne place.

Jedina utjeha je da dvoje"u starackoj mirovini ako imaju godisnji dohodak $40.000AU dollara ne placaju porez.

srdacan pozdrav
vilko

:W :w

nemacold
13.09.2009., 12:29
sramota

Vilko
13.09.2009., 15:13
sramota

samo koment ban je zaradjen na postu http://www.forum.hr/showpost.php?p=22519544&postcount=73 :ne zna::rofl:

Vilko
13.09.2009., 15:39
Age Pension/Staracka mirovina

Najveca promjena u mirovini od kada postoji100 godina!

http://www.jennymacklin.fahcsia.gov.au/internet/jennymacklin.nsf/content/index_table_200909.htm#6

Kao prema Travanju 2009 Federalnom budgetu povisice mirovine na 14 dana su povisene od 20/09/2009 prva mirovina poslije toga datuma.

1/za same osobe $65 AU dollara

2/za dvoje $20.30 AU dollara

Isto tako odsada ce biti placeni telephon &Utilities dodatak/komunalne usluge, umjesto svaka tri mjeseca, svota podjeljena na svaka 14 dana.

Prema novoj povisici i sa dodacima 20/09/2009,mirovina je na 14 dana:

1/sama osoba : $671.90AU dollara
USD…581.13
EUR…398.20
GBP….348
CAD….625.58
HRK...2.921


2/partnered/couple: $1,013 AU dollara
USD…876.15
EUR…600.34
GBP…524.76
CAD…943.17
HRK..4.404

**valuta -13/09/2009

Od 1/07/2010 umirovljenici ce moci izabrati da dobiju polovinu dodatka ,svaka 14 dana i drugu polovinu svaka tri mjeseca.


Samo za usporedbu:
Australijska prosjecna placa 2009, je $1.200 na tjedan prije poreza i odbitka.

Ako se uzme da je na dva tjedna placa $2.400AU dollara i pomnozi sa 25% =
$600AU dollara.

Dakle mirovina za dvoje nije niti 25% od prosjecne place.

Jedina utjeha je da dvoje"u starackoj mirovini ako imaju godisnji dohodak $40.000AU dollara ne placaju porez.

ISPRAVAK:

Samo za usporedbu:

Australijska prosjecna placa 2009, je $1.200 na tjedan prije poreza i odbitka.

Ako se uzme da je na dva tjedna placa $2.400AU dollara i pomnozi sa 25% =
$600AU dollara za jednu osobu za dvije bi bilo $4.800 x 25% = $1.200AU dollara....na dva tjedna....a sa najnovijom povisicom mirovina za dvoje je $1.013AU dollara

Dakle mirovina za dvoje nije niti 25% od prosjecne place.

To bi bilo ako bi Vi uzeli u Hrvatskoj od svoje place tko ima recimo/kao moja sestra koja je samo otisla u mirovinu kao sef racunovodstva sa placom oko 5.500-6.000 kuna ima mirovinu 3.100 kuna to je procentic % oko 55% ? od place.

Upravo AKO dvoje imaju zajedno recimo 5.000 kuna na mjesec....KOLIKO je to od prosjecne place za dvoje? i koliko je prosjecna placa za dvoje?

Znadem da se vama cini i mnogo novaca sta mi dobivamo to bi bilo dosta za Hrvatsku...ali ne i za Australiju...prema troskovima.

Mi imamo od 1989 novi sistem sa superannuation sta sam i pisao, ALI i mi smo i prije placali porez za mirovinu "samo nasa drzava ne vodi podatke jer ima drugi sistem mirovine".


srdacan pozdrav
vilko

:W :w

šatro gospon
14.09.2009., 01:11
samo koment ban je zaradjen na postu http://www.forum.hr/showpost.php?p=22519544&postcount=73 :ne zna::rofl:

ispravak krivog navoda: ban mu je dan za sad vec obrisane postove na pdf povratak...
gone with the wind

Vilko
14.09.2009., 05:09
ispravak krivog navoda: ban mu je dan za sad vec obrisane postove na pdf povratak...
gone with the wind

hvala na ispravi......ja sprovedem vrijeme vise sa pisanjem i istrazivanjem :cerek:...tako da sam pogledao statistiku....gdje nije bilo izbrisano.. :brukica:

.

Vilko
23.09.2009., 15:38
Australia
Centrelink
www.centrelink.gov.au

20 Rujan 2009

Povećanje dobi za starosnu mirovinu!

*Kvalificirana starost za Old Pension/starosnu mirovinu bit ce postepeno povecane od 65 na 67.

Ovo povecanje zapocet ce od 1 Srpnja 2017.
Nova kvalificirana starost za Old pension/Staracku mirovinu potpuno ce biti na snazi do 1 Srpnja 2023.

Promjena nece djelovati na tekuce mirovine dobi i nece utjecati na osobe rodjene prije 1. srpnja 1952.

.

The Chaser/AU
04.10.2009., 09:37
Vilko kaže:
Prva posjeta nakon 29 godina iz Australije,
Odonda je proslo 11 godina i znadem da Hrvatsku necu vise nikada vidjeti.....


:eek: :eek:

U 40 godina si isao samo jednom u HR, i znas da vise nikad neces. Zasto?!

Ne zvucis mi kao osoba koju ne zanima HR (inace ne bi stalno visio na HR forumu)
Ako je karta skupa, ne mora se ici svake godine. Eto probas ustedit, pa odes npr. svake 5-te godine. Radije kupis kartu za HR nego elektricnu stolicu i sl.

Jebes zivot ako dusa pati.


Domovina ti je gdje je tvoja i suprugina osobna obitelj/djeca, unuci…i gdje si proveo najveci dio zivota i gdje ces umrijeti.

Moja i suprugina majke su davno umrle, isto kao i ocevi.

Sa svojim sestrama i bracom se cujemo kada zelimo.Ja sa mojom sestrom redovito govorim tjedno preko Skype.

Meni je jedan sin 400km od gdje mi zivimo, pa mi je i to tesko dva puta na godinu se odvesti, Ali on posjecuje po 4-6 puta godisnje.

A drugi je u Indoneziji u Bali zivi za stalno…platio bi nam i avionske karte da dodjemo i ostanemo koliko dugo zelimo….ALI necemo nikada “ne volimo klimu ” i bili smo u Bali kada je bio teroristicki napad i poginuli mnogi Australijanci kao i druge nacije,zakleli smo se “nikada natrag u posjetu”.

Sta se tice Hrvatske ……sta ona ima sta nema u Australiji?

Nostalgija?

To je samo sjecanje na mladost i sta je bilo veoma davno.

Jamesbond kaze….zastedji novac pa idi svakih 5 godina …radje nego sta kupujes elektricne stolice.

Elekricne stolice su “potreba za osobe koje imaju problema sa kicmom i rukama “, one su za invalidsku pomoc/potrebu….a ne za luksus.

I kao zadnje ja sam prestao raditi 1992…to je veoma davno…17 godina.
Mi smo prosli skoro cijelu Australiju isto kao i Novi Zeland i to na dulje vrijeme…ta putovanja su kostala najmanje 10-15 puta u Hrvatsku....po 4-6 tjedna.

A zastedjeti sada od cega?

To je isto kao da se pita Hrvatski umirovljenik da si zastedi da posjeti Australiju.

Od mirovine koju dobijemo jedva se zivi i da se pokriju sve rezije.

I ne ja ne zalim sta vise necu ici u Hrvatsku….oprostio sam se sa njom 1998….zauvijek…..i jedva smo cekali da se otpelamo do Frankfurta i vratimo iznamljeni automobil i da se “vratimo kuci u Australiju, gdje su djeca i unuci”

I kao "zadnje vece putovanje sve je vec sredjeno i placeno….14 dana u Sydney "/Darling Harbour, Apartment hotel **** star….to je jedino mjesto/grad kroz koji smo prosli desetak puta…Ali nikada ostali dulje”….i onda cu moci kazati bio sam svugdje okolo i popreko po Australiji…trajalo je sveskupa preko 18 mjeseci u 15 godina

Novac koji cemo potrositi bi lagano pokrio avionske karte i trosak na mjesec dana u Hrvatskoj AKO bi ostao kod sestre i suprugine obitelji.

P.S.Ovo je zadnji post na forumu HR.

Bok.

Senior citizen
Vilim vilko K.

:W :w

dame Helen
05.10.2009., 05:02
Vilko ,farewell wishes. I will miss you dearly.

Vilko
12.04.2011., 05:52
.
Kako brzo prodje 18 mjeseci...koliko toga se u zivotu dogodi i koliko se je promjenilo po svijetu kao i Australiji.

================
Za mene je danasnji dan poseban.

12/4/1961,dvoje mladih su sjedili u parku drzali se za ruke i izmjenili po koji poljubac.

Dok on nije pogledao dok je pusio malo u nebo i vidjeo "nesto neobicno svjetlo",sta nije pripadalo ili bilo prije.

Drugi dan smo svi znali iz novina.

Jurij Aleksejevič Gagarin (rus. Юрий Алексеевич Гагарин, kraj Gžatska, 9. ožujka 1934. - kraj Moskve, 27. ožujka 1968.), sovjetski kozmonaut i vojni pilot
Prvi je čovjek koji je otputovao u svemir 12. travnja 1961. godine u svemirskoj letjelici Vostok 1. Let je trajao 1 sat i 48 minuta.

Jest 50 godina je brzo ili mnogo kako se pogleda.

Dvoje mladih su se ozenili 28/4/1962.

Toliko za sada!

Senior citizen

Vilim vilko K.

P.S.Nema nas mnogo na Dijaspori sa tim godinama( sta ne znaci da dosta osoba ne prati i cita)

:W

Vilko
12.04.2011., 16:44
Staracka Mirovina u Australiji!
Pensions 20-3-2011

Pensions are indexed twice a year in March and September to the highest of the Consumer
Price Index, Male total Average Weekly Earnings and the Pensioner and Beneficiary Living Cost Index.

Od zadnje povijesne “promjene Mirovine”….2009 na prijedlog Prime Ministra Kevin Rudd,buduce Mirovine se racunaju prema slijedecem.

Mirovine su indeksirane dva puta godišnje u ožujku i rujnu do najviše potrošača Indeks cijena, muske ukupno prosječne tjedne zarade i umirovljenika i korisnikaStambene troškova Index.

Od 20 Ozujka 2011 ,prema gornjij formuli mirovina je slijedeca.

Old Age Pension/Staracka Mirovina.

Samci povisica od $13.20 i couple/dvoje $19.80(zajedno) na 14 dana.

Mirovina se sastoji od osnovne mirovine i supplement/dodatak za Utility.

Dakle od 7/4/2011 puna mirovina je slijedeca.

Samci : $670.90 + $58.40 dodatak = $729.30 na 14 dana.

Couple/dvoje: $1011.40 + $88.00 dodatak = $1099.40 na 14 dana.Average Weekly Earnings, Australia, November 2010

Full-time adult ordinary time earnings 1 274.30

Prosjecna tjedna zarada u AU za odraslu osobu/muskarac je za Studeni 2010 $1274.30 AU dollara.

Vilko
14.04.2011., 13:53
Mnogo puta sam citao pitanja kolike su cijene i koliko treba za zivot u Australiji.

Dati cu nase podatke koje su veoma dobar primjer za dvoje…iako smo mi umirovljenici, u nekim stvarima imamo manje izdatke ali u mnogima i vece nego zaposlene osobe.

Ja vodim tjednu potrosnju zadnjih 40 godina,i svake godine radim koliko smo imali dohodak isto kao i kolilko smo tocno potrosili.
Isto svake godine radim unaprijed “BUDGET PLANNER”…koji je do sada se pokazao dosta tocan.

Mali opis nase situacije:
Mi zivimo u “Retirement Village”/naselje za osobe u Umirovljenju.
Danas kosta ulazak u takav smjestaj unit 2 sobni 70m2,sa garadjom $200000-$215000AU dollar.

Mi placamo tjedno /zato sta placam unaprijed /po $50AU dollar za maintenance/odrzavanje stana.

Dakle za te novce nam rade popravke koji su potrebni kao i maljanje stana i promjena tepiha svake 8-10 godine.
Vodu ne placamo,ali struju ,plin i sve drugo placamo kao i svi drugi umirovljenici, isto i osiguranje za nase stvari u unitu.
Mi posjedujemo automobil Mazda 3/2litre Max/2005 model koji ima samo 26000 km.

Mi smo od 1992 prekinuli raditi radi bolesti ,iako nismo dobivali Mirovinu do 1994.
19 godina su veoma dugo biti u Mirovini …moze se kazati kao da sam isao normalno sa 65 godina +
19 godina…bio bi 84 godina …tako se slicno moze i gledati na financijsku situaciju nakon tolikih godina.

Nasa Mirovina u 2010 je bila $13677 dollara za jednoga ili ukupno $27354 za obadva.

Nas totalni prihod je bio $35515/sta znaci da ne moramo placati porez jer za dvoje Umirovljenika je dozvoljeni godisnji prihod od $43000 dollara.

U prikazanom linku je “Budget planner 2011” isto kao i opsiran potrosak svega u 2010.
*U usporedbi sa drugim osobima mi trosimo dosta.
**Moze se vidjeti da nismo u 2010 bili na godisnjemu ili cak i do Whyalle /400km jednim putem da vidimo sina ,radi bolestih.

***isto iskreno ne izlazimo na vecere,ponekada sa sinovima kada su u posjeti,ali izlazimo 1 do 2 puta u kino tjedno.

Isto imamo izlete na more i okolo Adelaida ,jer smo na moru i “Slano Jezero” je oko 60 metra od kuce.

2010 i 2011 Budget & Planner. (http://flic.kr/p/9ycx4c)

Vilko
25.04.2011., 11:57
Trazim neku dokumentaciju "link o svjetskim mirovinima".....pa sam naisao na slijedece.

INFORMACIJE O NJEMAČKOJ |
25.06.2008

Srebrna generacija. (http://www.dw-world.com/dw/article/0,,3422537,00.html)

Njemački umirovljenici su društvo u kojem vladaju dvije klase: neki od njih svoju mirovinu provode na obalama sunčanog juga Europe, a neki su toliko siromašni da jedva preživljavaju. Broj umirovljenika stalno raste.

Stonesi, Udo Lindenberg ili pak Bob Dylan – sve to su neumorni rockeri u najboljoj umirovljeničkoj dobi koji su zajedno prodali nekoliko milijuna albuma i misle na sve samo ne na mirovinu. Umirovljenici koji svoju jesen života provode na Mallorci ili Teneriffima, koji svake večeri pijuckaju crno vino i koji konačno u obilju mogu uživati u mediteranskom suncu. Ali i stari koji moraju živjeti od približno 400 eura socijalne mirovine, koji moraju napustiti svoj stan, nemaju više nikoga od obitelji i koji su postali socijalni slučaj – i tako žive mnogi stariji ljudi. U Njemačkoj je trenutačno 20 milijuna umirovljenika. 2050. bit će ih 30 milijuna. Time će više od polovice birača biti u mirovini.

Spor oko mirovine

Na putu smo ka Umirovljeničkoj Republici Njemačkoj“, priopćio je nedavno najveći njemački bulevarski list. Nakon odluke Vlade u proljeće 2008. da se prekoredno povećaju mirovine za 1,1 posto, mnogi su povjerovali u početak „tihe revolucije“: Mnogi su „mladi“ na izvanplansko povećanje mirovina sumnjičavo gledali. Podsjetili su na to da mladi danas moraju raditi do 67 godina, da u mirovinski sustav uplaćuju visoke doprinose, ali da će primati tek male mirovine. Današnjim starima pak, primjećuju oni, još uvijek ide dosta dobro. I bivši savezni predsjednik Roman Herzog umiješao se u tu kontroverznu raspravu te je upozorio na predstojeću „umirovljeničku demokraciju“. „Bit će sve više starijih, a sve stranke nerazmjerno obraćaju pažnju na njih. To bi na kraju moglo otići u smjeru da stariji opljačkaju mlađe“, rekao je u travnju Roman Herzog. Sporom oko mirovine izgleda da je definitivno eskalirao sukob generacija

Učiti od starijih

Mladi bi mogli učiti od starijih; jednako tako bi i seniori mogli profitirati od ostalih generacija – u tome su stručnjaci jedinstveni. Pri tome ne misle samo na know-how u profesiji. Čak i odlike koje sve više nestaju, kao što su obazrivost ili pak spuštanje noge s papučice za gas, mogli bismo preslikati od starijih, uvjeren je sociolog koji se bavi istraživanjem starijih, Klaus R. Schroeter. Potencijali starosti dragocjen su resurs upravo za društvo sa slabim natalitetom.

Starački dom, kuća s nekoliko generacija ili seniorska stambena zajednica

I seniori moraju odgovoriti novim izazovima. Kako se živi u starosti? Starački dom upravo bolesnom senioru nudi osigurano stanovanje uz zdravstvenu skrb. Ali u staračkom domu su samo među starcima. Zbog toga se – bar oni živahniji – sve češće odlučuju jesen života provesti u kući u kojoj živi nekoliko generacija. U Weimaru, na primjer, već nekoliko godina postoji jedan moderni stambeni blok za seniore i obitelji. Na jednom je mjestu i dovoljno infrastrukture – frizer, kafić, bazen i liječničke ordinacije. Tako je u Weimaru stvoren „komadić grada u gradu“, koji starije ljude integrira u svakodnevni život, umjesto da ih odbacuje.

Inteligentni sustavi

Tko u starosti ne želi biti upućen na pomoć drugih, može ostati stanovati i unutar svoja četiri zida – uz potporu najsuvremenije tehnike. Institut Fraunhofer iz Dortmunda razvio je tip kuće u kojoj stanuje stariji čovjek i koji kroz život može upravljati uz pomoć kompjutora. Nova tehnološka rješenja trebala bi seniorima omogućiti da što duže samostalno žive – u najmodernijem okruženju.

Novi hedonizam

Generacije današnjih seniora sve više ulaze u vizir stručnjaka za marketing. Ljudi starijih od 50 godina, a to je za deset godina gotovo polovica njemačkoga stanovništva, u međuvremenu su postali atraktivna ciljna skupina: većina tih „mlađih seniora“ sportski su aktivni, imaju relativno visoke prihode i rado troše novac. „Hedonizam umjesto štednje novi je trend tih generacija“, drži agencija Age iz Nürnberga, koja se među prvima počela baviti generacijskim marketingom. Stariji godišnje u ekonomski krvotok ubace ukupno 310 milijuna eura godišnje, što je trećina svih izdataka za potrošnju. Kako bi se iskoristio tržišni potencijal „srebrne generacije“, u međuvremenu su se razvile čitave grane specijalizirane za stariju klijentelu: koncerni nude mobitele kojima su sučelja s većim brojkama, industrija igračaka proizvodi karte s većim natpisima. U saveznoj pokrajini Sjevernom Porajnju i Vestfaliji postoji čak i vlastiti radni kružok koji se naveliko bavi gospodarskom granom budućnosti orijentiranom ka seniorima.

Antje Allroggen

Vilko
05.06.2011., 10:43
Javiti cu se poslije malo vise!

Dizem temu da se vidi da nas ima i 74/70 godina starih na internetu kao i na dijaspori!

Srdacan Pozdrav DR.bronco
:kava:

bronco
05.06.2011., 10:46
Javiti cu se poslije malo vise!

Dizem temu da se vidi da nas ima i 74/70 godina starih na internetu kao i na dijaspori!

Srdacan Pozdrav DR.bronco
:kava:

Misunderstanding dragi Vilko, to se odnosi na umirovljenike iz HR.

Vilko
05.06.2011., 16:00
Misunderstanding dragi Vilko, to se odnosi na umirovljenike iz HR.

Ma razumio sam ja ALI koliko nas od svih koji su stara generacija ima ovdje na Dijaspori?,koji sudjelujemo i vladamo komputerizacijom od prvoga dana?

Mozda bi se dalo izbrojiti na prste jedne ruke...steta je jer bi onda kada bi te starije osobe pisale mogli imati malo bolju opcenitu sliku nakadasnjega teskoga zivota u usporedbi sa danas.

Zivot kada su place bile male a sve stvari su bile veoma skupe...to mogu znati samo osobe koje su kroz to prosle.

Ja sam dosta o tome pisao i pisem ALI sta koristi...to je proslost.

To su dani kada si placao "zanatsku placu $50AU dollara na tjedan"....5 x = $250 za obican 250l refrigerator.

Danas se kupi recimo najbolji 520L za 2 tjedna place i manje, i jos se moze dobiti na kredit bez kapare i kamata i na dvije godine.

I tako bi mogao mnogo toga.

Ali ima vremena sada je prekasno i treba drugi post sa malo drugih informacija.

vilko

Vilko
06.06.2011., 16:26
Sve je to lijepo i krasno, a sto sa jezikom?? To je uvijek najveci problem. Eng ipak svi ponesto znaju, a Norveski!!!U HR umirovljenici zive u svom stanu, prosjek velicine 50m2, mirovina 1500-2000Kn/mjesecno po osobi. Minimalna zdravstvena njega (nakon 65godine zivota doktori cesto odbijaju da rade operacije jes su prestari, itd), to je realnost u HR, ali nitko o tome ne prica jer nasi umirovljenici se ne sluze internetom.
Svi su radili u toku zivota i skolovali djecu itd.
Mislim da se kvaliteta zivota umirovljenika u AU i HR ne moze usporediti.

Veoma drago mi je odgovoriti na ovaj koment!

Zasto bi se i kako uopce mogao usporedjivati jedan system zapadne zemlje i hrvatske”
Da se znade odgovor za ovo pitanje i usporedbu osoba mora biti kao ja u mirovini i radi losega zdravlja fizickoga kao i mentalnoga sam bio dobio otkaz kao nesposoban za bilo koji posao 1992.

Sa obzirom da je mentalni dio bolesti bio krivnja BHP co.ltd(za koji su bili kaznjeni/jer nisu pruzili pomoc na poslu kada sam trazio)…dobio sam kao 50 godinu star $99000 AU dollar ostetu .

Ali nisam mogao dobiti 2 godine Invalidsku mirovinu rati toga novca …znaci zivjeli smo od istoga.
Znaci mojih 15 godina radnoga zivota je za njih bilo $99K?

2006 kao 65 godisnji sam bio dobio “Age pension “ koji je bio od prosjecne place i danas je oko 25% od prosjecne place.

Pisao sam unatrag godinama kakove su mirovine po Evropi…u ono vrijeme od 65-80% od place koju ste zaradjivali.

Danas kada je situacija veoma losa po svijetu sjecam se izjave Njemackoga politicara:
Gospodo uzivali smo u dobrome zivotu I visokim placam,a i mirovina oko 50 godina….doslo je vrijeme da cemo morati zivjeti sa manjim standardom.

Vi koji ne znadete ne mozete zamisliti kakav je bio bijedan socijalni zivot oduvijek u Australiji,nije niti nikakav postajao do 1974.
Tekar je odna poceo placeni bolesnicki odsutak od posla preko 8 dana i onda prvo 14 dana se je cekalo i ukoliko ste imali novac na banki niste mogli biti na socijalnome.

Da vidimo koliko su to velike “staracke mirovine”.

Prije nego pocmem da samo kazem sta mnogima nije jasno da je 10% osoba u Australiji na liniji existence ili kako mi zovemo “poverty liniji”…..vecina od tih osoba su socijalni slucajevi kao oko blizu 2 miliona umirovljenika.

Koliko je placen umirovljenik “koji je na punoj mirovini”?

Samac je placen $729.30 na 14 dana ili $18961 na godinu.

Couple /dvoje su placeni na 14 dana $1099.40 na godinu $28584.40

Ja znadem da ce se to vama ciniti veoma mnogo za kada se pretvori u kune ALI za zivot u Australiji sa time je veoma tesko zivjeti cak i nemoguce ovisno o bolestima i okolnostima.

Prilazem svoju listu troskova iz koje se moze vidjeti koliko trosimo i koliko sta kosta .
Ja vodim svoje izdatke najmanje 40 godina isto kao i place tako da znadem veoma dobro kada pisem sta pisem.

Budget 2010 & planner 2011 (http://www.flickr.com/photos/10568681@N05/5615232717/)

Nasa Mirovina u 2010 je bila $13677 dollara za jednoga ili ukupno $27354 za obadva.

Nas totalni prihod je bio $35515/sta znaci da ne moramo placati porez jer za dvoje Umirovljenika je dozvoljeni godisnji prihod od $43000 dollara.

U prikazanom linku je “Budget planner 2011” isto kao i opsiran potrosak svega u 2010.
*U usporedbi sa drugim osobima mi trosimo dosta.
**Moze se vidjeti da nismo u 2010 bili na godisnjemu ili cak i do Whyalle /400km jednim putem da vidimo sina ,radi bolestih.

***isto iskreno ne izlazimo na vecere,ponekada sa sinovima kada su u posjeti,ali izlazimo 1 do 2 puta u kino tjedno.

Isto izlazimo na more i okolo Adelaida ,jer smo na moru i “Slano Jezero” je oko 60 metra od kuce.

Ovim zelim da buduci emigrant vide realnost.

P.S.Nova generacija ce imati superannuation i veci novac u zastedi ALI opet samo ce biti oni sa velikim placama u dobrom stanju dok oni na manjim placama ce imati veoma malo zastedjeno.

Slijedeci post oko zarada koje su po statistici isto kao i moji razgovori sa mnogim osobima i pitanja kako zarade i koliko rade i gdje rade.

Nadam se da vam ne dodijavam!

gerard butler
06.06.2011., 16:55
naravno da nedodijavate i naravno da se nemogu uspoređivati dvije različite zemlje pogotovo jedna bogata,a jedna siromašna.
Ali evo nekih podataka da budu dostupni svima.
Hrvatski umirovljenici vrlo često žive od jedne mirovine koja iznosi oko 2400,00 kn
ima ih i manjih
kruh je kod nas 7,00 kn
mlijeko 6,00kn
1kg krompira 4,00-7,00 kn
1kg rajčice 6,00 kn
1kg mesa 40,00kn
struja oko 250,00kn
grijanje oko 400,00 kad se podjeli na godinu
voda i odvodnja 160,00 mjesečno
odvoz smeča 80,00 kn mjesečno
to je osnovno i kad to stavite u mjesečnu potrošnju jedna mirovina je jedva dostatna za ovo gore napisano a šta sam napisao NIŠTA,a naravno da ima još stvari kroz mjesec od režija što dolaze na naplatu o hrani neču ni pisati doktoru isto tako oblačenju ili putovanju apsurd.
svuda je teško nekažem da je kod nas najteže ali sveopča situacija je kaos

Vilko
11.06.2011., 13:17
.
Super shortage hits retirees (http://www.adelaidenow.com.au/money/superannuation/super-shortage-hits-retirees/story-e6fredku-1226044834691)

• By Jason Bryce
• From:Herald Sun
• April 25, 2011 11:30pm

Super nedostatak djeljuje na umirovljenike

Za sve procitajte gornji link...

Ukratko!

Priblizavanje umirovljenja.

Podizanje troskova zivota takodjer su zabrinjavajuci zaposlenih blizu umirovljenja.
Big super fond First State Super izvijestio je proslog mjeseca da su 70 posto svojih clanova priblizavaju umirovljenja zabrinuti za svoju buducnost.

Mozda zato sta prosjek mirovine isplate na mirovinu su krajnje neadekvatni - $63.000 dolara za zene i $136.000 dolara za muskarce.

Milijuni Australca rijetko imaju bilo kakve mirovine na sve.

Nacionalni centar za socijalni i ekonomski Modeliranje kaze polovice svih zena između 45 i 59 imaju manje od $8000 dolara.

Mnogi super fondove i financijski savjetnici kazu $750.000 dolara do jedan milijun dolara je potreban za financiranje skromnoga ili udobnoga zivota u mirovini.

Najnoviji Westpac ASFA Retirement Index Standard kaze bracni par u potrazi za udobno umirovljenje potrebno $53.729 dolara godisnje, dok za one koji traze skromni nacin zivota treba **$30.557 dolara godisnje.

Financijski savjetnicki -brzo pravilo palca/racunjanja, da rade ono sto treba umirovljenik -pomnozite godisnji prihod koji zelite u mirovinu za 17, ako odlazi u mirovinu oko 55 godina, pomnozite 15 za dob za umirovljenje od 60, i 13 ako cete raditi do 65 godina.

Sta bi bilo kao primjer predspostavimo za $40.000 godisnje.

Sa 55 godina u mirovinu: $40K x 17=$680000
Sa 60 godina u mirovinu: $40K x 15=$600000
Sa 65 godina u mirovinu: $40K x 13=$520000

** mi zivimo na starackoj mirovini i ja sam nasao (moze se vidjeti moj trosak/planning list/ da je svota od $30557 ...samo za prezivjeti u 2010...a za 2011 sam pripremio planirao veci izdatak.

U nasem trosku nema godisnjega ili privatno osiguranje za bolnicu (osim extra).
Tako da se pitam tko uopce pise i racuna i vuce za nos ,“buduce umirovljenike“, znadem iz iskustva da su Financijski savjetnici "jedni od najpokvarenijih osoba,koji ce svasta pokazati na papiru" i prvo gledaju da obezbede svoj interes...a sta ce biti je buducnost sta dolazi.

Ima nas po cijelome svijetu koji smo osjetili u 20 godina mnogo puta financijske velike promjene i izgubili i po 25-40%.

Ima mnogo osoba koja umjesto u superannuation ulaze u nekretinu...recimo 1-2 apartmenta ili kuce.

Ali sa mojim iskustvom i to nije tako sjajno uvijek se moze namjeriti na veoma lose stanare...“koji su zasticeni zakonom“...tako da ostaju velike stete i nekada navlacenje da se ih moze ukloniti iz kuce/stana.

Kako bilo da bilo od 1998 do sada obavezno je placanje 9% od osnovne place zaposlenome.
Labor/Radnicka partija trazi da bi se podiglo na 12% u slijedecih par godina.

1998 se je znalo da ce uvijek biti osoba koje nece moci zastedjeti radi male place Superannuation dosta veliki za da zivi poslije rada od nje...i da ce "Staracka mirovina morati ostati zauvijek".

Nekada prije se je placalo kao i danas za mirovine ali nikada se nije vodilo koliko je taj novac i gdje je ulozen.

Nego se kao sta sam ja kazao prije 20 godina i 40 unatrag "mi placamo i radimo za staracke mirovine"....tako kazu danas i nama. :):mig:

Vilko
17.06.2011., 16:22
UVOD
1960-u Slavoniji…proljece…prolazi vlak sa marsalom Titom…obavezan docek, za sve na zeljeznickoj stanici…dva mlada elektricara na terenu …jedan glup se okladi da ce popiti flasu konjaka na brzinu….ne sjeca se nista tokom dva slijedeca dana.
Obadva mulca zavrsila u jarku uz plocnik zagrljeni u najboljoj odjeci…sa licem dolje…
Prolaze tri prijateljice…kaze jedna vidi ovoga obucen u 1960 olimpijadsku odjecu”koja se je prodavala u NA-MI”…steta kaputa i hlace…kaze druga trecoj mladjoj…zamisli da se ozenis sa takovim,kaze namladja kada idemo u kino moram paziti sta tko nosi…da se ne zaletim na ovoga,ali ja i ovako ne mislim da cu brzo naci nekoga koga bi voljela.
=================

Draga sjecas se lijepe proljetne noci,kada smo sjedili na klupi, drzali se za ruke, ja sam ponekada zapalio koju i nisam znao kako da te poljubim?
Boze moj pa to je bilo 1960….mene je bilo sram govoriti,a i ti si bila sutljiva.
I pomalo smo postal prijatelji pa onda zaljubljeni i dalje je bila sudbina,
1961 smo se zarucili.
1962 smo se skromno vjencali i poceli zivjeti u jednoj sobi .
1963 na tvoj rodjendan 18/06/1963 rodila si nam sina.

Prosle su mnoge lose i dobre godine.
I onda je dosao dan da smo odlucili da odemo u daleku zemlju Australiju.
Pomalo smo isli stariji i odlucili imati jos jedno dijete nakon 11 godina.
I 1974 stariji sin je dobio 11 godina mladjega brata.
Godine su prolazile i stariji sin se je ozenio i sa vremenom nam dao tri unuka.
I mladjiji se zarucio i ozenio i dao nam uskoro 10 godisnju unuku.

Kuda su prosle godine?
Ove godine smo ozenjeni 49 godina imamo dva sina 48 i 37 godina.
I ti draga,danas si 74 godine.
Bila su losa vremena ali bila su i dobra.
I ja mnogo puta nisam bio najbolji suprug u zadnjih 42 godine(iako ne pijem niti se ne druzim),unistili su me brige kao i kronicne bolesti…..i mnogo puta se izgubim sa rijecima koje poslije pozalim.

I ujutro naci ces na stolu skroman poklon kao i kartu…kao i svake godine.
I dok si u krevetu mozda i spavas (ili vodis brigu o bolesti starijega sina)…..
Eto upravo se je javio da je sretno stigao u Bali i da nije tako lose….i zahvaljuje se na svemu sta smo mu pruzili iako nije mogao biti kod nas.

Prije 5-10 godina bi pisao poemu o ljubavi to Verica…ali ove dane se cijeni vise prijateljstvo izmedju nas dvoje nego ljubav…iako je ljubav vjecna….prijateljski odnosaj partnera je vazniji.

I 2012 se nadamo 50 godisnjici vjencanja (moj 70 rodjendan ove godine) i Vericin 75 rodjendan, i stariji sin na isti dan 49 godina.


Izvinjavam se ALI zelim podjeliti iskustvo jedne starije forumaske obitelji.
Jest ja sam “PROUD OLD MAN”


Nadam se da cu se javiti za godinu dana sa slicnim postom!

P.S. supruga je nasla:
steta kaputa i hlace…kaze druga trecoj mladjoj…zamisli da se ozenis sa takovim,kaze namladja kada idemo u kino moram paziti sta tko nosi…da se ne zaletim na ovoga,ali ja i ovako ne mislim da cu brzo naci nekoga koga bi voljela.

Bilo je i suza ali i smjeha...i mnogo puta se prica o tome pijanom i skromnoj djevojci.

vvk

Blues Dada
17.06.2011., 16:41
Vilko, i ja se pridružujem čestitkama povodom rođendana supruge Verice.
Najbolje želje za dobro zdravlje i dugi život.

Vilko
09.09.2011., 17:26
.
Mislim da sam oduvijek pisao i na “Zdravlju o bolestima muskaraca i opominjao o redovitima pregledima…pogotovo oko PROSTATE,jer vise osoba muskarca umire od prostate cancer/raka ,nego zena od prsnoga/brest cancer/raka.

Ja sam jedna od osoba koja je redovito isla na kontrolei imala testove i preglede.
U Srpnju rano sam imao pregled prostate i nadjeno je bila mali tumor,isao sam isto i zelio da se pregleda za “incontinence” inkontinencija nemogućnost zadržavanja…koju nisam mogao kontrolirati kada je doslo vrijeme.

Bio sam narucen za dva testa za prolaz mokrace isto poslije za ako je potrebno cistoskopy.
ALI u noci 25og Srpnja preko noci od polanoci do oko 8:00 sati ujutro,sam imao mokracu 2.5 litre koja je izgledala kao Coka Cola/veoma mracno crveno?,zvao sam svojega doktora sta da radim kazao je da zovem odmah Hitnu prije nego izgubim svjest….jer sam izgubio mnogo krvi preko krvarenja.

Ali sam svejedno se otpelao sa suprugom u Emergenci,gdje sam cekao od 10.00 da se nadje krevet u emergency da me se moze poceti lijeciti….za cijelo vrijeme sam isao u toilet i prolazila je uz velike bolove krvne krpe.

Oko16:45 su me smjestili u krevet i uzeli krv i dosla je doktorica i odmah kazala da moramo staviti katarakt u mokracni mjehur i poceti cistiti system,krvni test je pokazao da mi ne rade bubrezi kako treba i to dosta lose....isto i veoma losa infekcija za koju sam dobio odmah umjesto tableta injekciju....i nastavak sa tabletama

Ostavili su me u emergency ,jer nije bilo mjesta u bolnici,osobe su bili po koridorima/prolazima i cekale da ih se smjesti.....za cijelo vrijeme od 8 dana bio sam premjestan 5 puta.

Konacno sam bio smjesten oko 21:30 i kazan da ce me ujutro vidjeti Urology team.
Opet sam imao ponovo special krvni test i nastavak u slijedeca 48 sati oko20 litre solucije za ciscenje,
Veoma neugodno jer se nema kontrole…mokraca tekucina sam ide kroz katarakt u i iz mjehura u vrecicu za skupljanje.

U utorak su me pregledali i kazali da me salju u sredu na Ct –scan,isto potvrdili da imam mali tumor na prostate ali da to nije nista za voditi brigu.

Cim je bio Ct-scan napravljen u sredu oko 17:00 sati odmah je dosao urologist da mi kaze da cu imati hitno cim stignu u cetvrtak cistoskopy ALI da ce me staviti pod general anestetik…jer slika nije bila najcistija i da sumnjaju da se nesto dogadja u mjehuru prema cijevi/ureter koja ide do bubrega.

Kada sam se probudio bio sam kazan da su izvadili koliko su mogli odmah cancer/rak koji je u ureter/cijevi koja vodi prema bubregu i da su stavili stent.
Isto da su dobro sve ocistili ali da ce nastaviti krvarenje mozda i 2-3 dana i opet jadan pimpek,katarakt i slijedeca 3 dana sam hodao sa cijelim unitima za ciscenje kao i odvodom vrecicom za krvarenje…nisam mogao puno lezati radi bolova sa mojom kicmom, iako sam bio na fentinyl injekcijama ,(bez kojih nebi mogao podnesti moje bolove od svih mojih kronicnih bolova),bolovi su bili dosli na 9 od mjere 1-10,odmah poslije prve injekcije se je smanjilo jer sam bio u spasam i grcevima.

Iako sam mogao imati injection svaka 2 sata uzimao sam samo kada mi je bilo najgorje ,iako je bolje uzimati prije nego se povise bolovi…..nisam zelio da se previse naucim na njih jer sam znao kada se vracam doma da ih necu moci dobiti …takav je zakon .

Moj najveci strah je bio kakocu podnasati kronicne bolove,jer sam morao prekinuti anti-inflamatory tablet (celebrex),koje sam uzimao zadnjih 40 godinu,i ponekada radi bolova u trbuhu kada sam prekinuo na par dana ili prije operacija za tjedan dana....bio sam se jedva micao i prolazio kroz velike bolove.

Jest u petak sam bio kazan da cu morati imati operaciju vadjenja cijeloga bubrega (iako je zdrav)cijev /ureter prema mjehuru i dio mjehura…da se odstrani cancer /rak completno.
Od 100% raka na bladeru/bubregu moj cancer je samo nadjen u 5% slucaja veoma je rijetki,
Zove se TTC of the Ureter ili Transitional cell carcinoma.

Bio sam pusten kuci 2/9/2011, da obavim sve Nuclear Medicine preglede koji su trajali dugo iako su bili stavljeni prvenstveni,jer sam ih trebao vise nego su ocekivali.

Kao sta sam i ocekivao...kronicni bolovi su strahoviti...ponovo po 10ti puta sam probao Fentinyl patch, ali nema srece odmah reakcija svrbes i nepodnosljivost ..morao sam prekinuti.

To mi ostaje i dalje najveca briga...."veca nego operacija"

Nastavak sutra/subota.

Vilko
11.09.2011., 13:16
Nemam vise vremena za pisati/ionako koga zanimaju tudje brige/.

Javiti cu se poslije operacije kada se vratim kuci....BOG dao.

vilko

srebrna
11.09.2011., 19:15
Zelim ti srecu i nek te dragi bog cuva. Znam da nije lako i da je tezak period ali drzim palceve da te jos dugo, dugo citamo po forumu...

Donata
11.09.2011., 21:46
Javiti cu se poslije operacije kada se vratim kuci....BOG dao.

vilko

Vilko, ne znam hoćeš li pročitati prije odlaska u bolnicu, ali želim ti sve najbolje i da operacija prođe školski bez problema.

seomag
11.09.2011., 22:16
Pensions at a Glance 2011 (http://www.oecd-ilibrary.org/finance-and-investment/pensions-at-a-glance-2011_pension_glance-2011-en)
RETIREMENT-INCOME SYSTEMS IN OECD AND G20 COUNTRIES
Pensions at a Glance provides an expanded range of indicators for comparing pension policies and the outcomes of these policies between the following countries:

Australia, Austria, Belgium, Canada, Chile, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland, Ireland, Israel, Italy, Japan, Korea, Luxembourg, Mexico, Netherlands, New Zealand, Norway, Poland, Portugal, Slovak Republic, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland, Turkey, United Kingdom, United States, Argentina, Brazil, China, India, Indonesia, Russian Federation, Saudi Arabia and South Africa

Vilko
13.09.2011., 03:17
Vilko, ne znam hoćeš li pročitati prije odlaska u bolnicu, ali želim ti sve najbolje i da operacija prođe školski bez problema.


Hvala sta si se javila!

Eto mene natrag doma!
Jucer u ponedjeljak su odlozilu operaciju od 07:00-do 09:00 da se prijavim u utorak, danas dodje mladja doktorica i izvinjava se kaze "veliko razocaranje ALI operacija ce biti najvjerojatnije slijedeci utorak i pricamo i kaze mi da imaju tko da operira ali operacija kao moja i nije tako cesta i da "ce je raditi privatni specijalista koji ih je napravio mnogo vise nego njihov specijalista".

Sta cemo takav je zivot.

Pozdrav svima/umirem od kronik bolova/.

Poslije cu napisati sta sam prosao prije pripreme operacije.

Imati cu LAPAROSCOPIC NEPHROURETERECTOMY.

Italijanski DA VINCI :lol::rofl:

http://youtu.be/uqVNWslG-5Y

Da Vinci Nephro Ureterectomy .The tecnic developed in our group: Urologia

šatro gospon
13.09.2011., 04:46
drz se Vilko! nece grom u koprive :zubo:

sve najbolje!

vemar1
13.09.2011., 21:26
Vilko, moj muz je imao tu istu operaciju. Zasto ne ides na klasicnu operaciju? Imati ces malo veci rez ali ce biti operacije prije gotova? Nije da mi je drago plasiti te ali sa laserom su mu prerezali glavnu arteriju, jedva ga spasili, izgubio je puno krvi, zadao doktorima puno glavobolje i svima nama i presli su na na klasicnu operaciju. S tim da je operaciju radio privatni profesor sa univerziteta jako dobar. Nitko iz moje obitelji vise ne ide na laser, cak ni na najmanju operaciju. Samo klasicno. Ako malo citas na internetu nitko od lijecnika u stvarnosti nije za laser.

Svejedno, tebi zelim vise srece, brz oporavak i da nam jos dugo pises.

Vilko
14.09.2011., 08:13
Vilko, moj muz je imao tu istu operaciju. Zasto ne ides na klasicnu operaciju? Imati ces malo veci rez ali ce biti operacije prije gotova? Nije da mi je drago plasiti te ali sa laserom su mu prerezali glavnu arteriju, jedva ga spasili, izgubio je puno krvi, zadao doktorima puno glavobolje i svima nama i presli su na na klasicnu operaciju. S tim da je operaciju radio privatni profesor sa univerziteta jako dobar. Nitko iz moje obitelji vise ne ide na laser, cak ni na najmanju operaciju. Samo klasicno. Ako malo citas na internetu nitko od lijecnika u stvarnosti nije za laser.

Svejedno, tebi zelim vise srece, brz oporavak i da nam jos dugo pises.

kakova slucajnost!

Znaci tvoj suprug je imao cancer/rak na ureter/blader( na cijevi koja vodi od bubrega do mjehura veoma rijetki 5% cancer? TCC???

Znaci da su mu izvadili bubgreg/moj je zdravi/ali se vadi radi raka isto kao i ureter i dio mjehura!

Ne, ja idem sa punim povjerenjem sa Laparoscopic ukoliko je potrebno da se okrene na punu operaciju.

A mislim da sam procitao najmanje 50 razlicitih misljenja od raznih specijalista sa svih strana svijeta.

malo kasnije slike kao i video i linkovi potrebni za znati.

pozdrav vilko

vemar1
14.09.2011., 10:59
Ne Vilko, moj muz je isao na laparaskopsku operaciju bubrega zbog 100 postotnu sumnju na rak bubrega. Mi smo odmah trazili da se ipak za svaki slucaj odstrani cijeli bubreg. Na kraju srecom nije bio rak bubrega ali su mu ipak izvadili cijeli bubreg. Bio je jedan uzasno rijedak tumor koji izgledom izgleda kao cancer i od kojeg je dosada obolilo samo 300 ljudi u cijelom svijetu. Nitko ga dosada na Univerzitetu u Sydneyu jos nikada nije sreo. Na svu srecu, hvala Bogu da je bio on.
Ali da sam znala to sto znam sada o bilo kojoj laparaskopskoj operaciji ne bi vise nikad pristala na ijednu.

Vilko
13.10.2011., 05:33
pozdrav svima!

Umjesto reporta o operaciji odlazim sa ambulancom u bolnicu,imam VIRUS koji se moze samo lijeciti u bolnici...ne znadem koliko dugo "OPASAN JE".

srdacan pozdrav svima!

srebrna
04.11.2011., 16:28
:w Danas sam posle mesec dana usla na forum i stvarno me je obradovalo sto vidim da se gospon Vilko opet raspisao na sve strane...
Sretno ti bilo i jos nam dugo godina budi ovde :kava:

Vilko
05.11.2011., 02:49
:w Danas sam posle mesec dana usla na forum i stvarno me je obradovalo sto vidim da se gospon Vilko opet raspisao na sve strane...
Sretno ti bilo i jos nam dugo godina budi ovde :kava:

Spremam se stalno nastaviti ovdje kako je bilo sa rakom zavrsilo uproslih dva mjeseca.

Zahvaljujem se od srca na dobrim zeljama.

Ja se stalno sjetim na vas gubitak i nadam se dacete polagano naci mir i nastaviti zivot(sa lijepim sjecanjem najljepsega),sta ste prosli u zivotu.

P.S. isto tako mi je svaki dan na mislima gospodja i obitelj iz Melbourna (ona znade koja je ),koja je izgubila mladu kcer od raka/cancera u veoma mladim danima.

srdacan pozdrav

vilko

Vilko
05.11.2011., 12:04
pozdrav svima!

Umjesto reporta o operaciji odlazim sa ambulancom u bolnicu,imam VIRUS koji se moze samo lijeciti u bolnici...ne znadem koliko dugo "OPASAN JE".

srdacan pozdrav svima!

Zavrsilo je da je ambulanta/hitna navratila i vidjeli su me i pitala ako mogu pricekati, jer imaju dva srcana udara kao i vecu automobilsku nesrecu,da me prevezu poslije ….nasto smo odlucili da me supruga odveze sama u emergency u bolnicu( sa uputnicom od doktora opce prakse).

7/10/2011 ima sam sve testove koji su potrebni za poslije operacije vadjenja bubrega.
Dosao je mokracni test da imam positive VRE***infekciju.

Predao sam dokumente na shalter “ Triage nurse”,cija je duznost da sa medical staff sredi prvenstvo tko ce biti vidjen prije….dosli smo u 16:30 13/10/2011.
Nakon jedan sat je dosla sestra izmjeriti tlak i temperature i kazala nece biti dugo “imamo pomanjkanje kreveta u bolnici”.Oko 22:30 moja supruga je bila u bolovima sa kicmom i nogama tako da sam je poslao kuci i kazao da cu se javiti ujutro oko 07:30 sa situacijom gdje sam i sta se dogadja.

Oko 23:30 dosla je nurse i pitala me kako se osjecam…kazao sam da imam bolove i spasm/grceve,sa obzirom da u bolnici imam record da mogu dobiti injekciju Fentanyl (radi mojih kronicnih bolova)kazala je d a ce pitati doktora za odobrenje….vratila se je sa jos jednom kao svjedok oko
01:30,(dakle nakon 2 sata)….vrijeme je prolazilo i oko 05:00 cekaona se je dosta ispraznila i dali su mi krevet u cekaoni ima ih oko 4 i isto stave po 3-4 okolo gdje god mogu u cekaonici/prolazu.

U 06:00,14/10/2011 bio sam prebacen u emergenci i odmah IZOLIRAN SA NATPISOM i kazan da se ne smijem kretati izvan mojega mjesta.

Sta onda nisam znao je da je VRE virus prelazan… infection setao sam se po cekaonici,jer ne mogu niti sjediti niti lezati (radi sciatica u obadvije noge kao i gluteal)....a bilo je veoma mnogo pacijenta koji su bili sa otvorenim ranama /krvarili su ....za njih sam bio velika opasnost za prelaz zaraze)...kada su me konacno prebacili u emergency iz cekaone odmah su mi zabranili da se krecem iz mojega krevata i bila je stavljeno "UPOZORENJE".

Dakle toliko o jednostavnom slucaju sta su me trebali izolirati odmah pa makar sjedio u emergency prostoru a ne u cekaoni.

Cekao sam za Urology team koji me je video oko 07:45 i odlucio da me se stavi u bolnicu i da me vidi specijalista za zarazne bolesti.
Cekao sam u emergenci do 11:00 ,dok sam bio prebacen na “Urologi odjel,gdje su me smjestili u sobu samo za jednoga i stavili upozorenje.
Oko 12:30 Urology doktorica u treningu me je ponovo vidjela i kazala da po mojemu rekordu kao i kako se osjecam da specijalista misli da bi mogao ici kuci ali ne biti u kontaktu sa osobima kojima bi mogao prenesti zarazu /na otvorene rane/.
Isto da pricekam na 5-6 dana novi test od mokrace sta ce pokazati.

Dobio sam telefonsku poruku od mojega doktora opce prakse da najnoviji test pokazao sve u redu i da mogu sada da idem gdje zelim da ne predstavljam opasnost.

Dodao bi samo sta sam video u roku 13.5 sati` u emergenci cekaonici da bi imao sta pisati za satima,dakle sve sta se cita po novinama od “pismo editor su istine i tocni podatki od pojedinaca.”

Primjer osobe sa Parkinson dovezene od kuce sa ambulantom,koje se je umokrila u svojoj odjeci i koje je molila svaku osobu u uniformi da joj pomogne…jadna starija zena.
Iako sam ja isao oko 5 puta do Triage nurse i zamolio i preneo njezino plakanje,cekala je 2 sata da je presvucu.
Nakon 1 sat jadnica je bila u bolovima i opet nista u slijedecih 2 sata,kada sam ja opet otisao i preneo sta se dogadja jadnica se je jedva cula,bio sam kazan da se vratim natrag na svoje mjesto jer to nema nista sa menom…sta je i istina.

I tako bi mogao opisati par slucaja sta sam video veoma slicna,ali mislim da je ovo dovoljno da se vidi kako funkcionira emergency, ALI moram dodati isto da je za to vrijeme 13.5 sati doslo i oko 3-4 osobe sa srcanim problemom.

***Vancomycin-Resistant Enterococci (http://www.medicinenet.com/vancomycin-resistant_enterococci_vre/article.htm)

seomag
19.11.2011., 23:22
Jedna od vaznijih stvari prilikom odluke u koju zemlju emigrirati je i usporedba mirovniskih sustava.
Evo jedne takve za 15-tak zemalja:
http://www.globalpensionindex.com/pdf/melbourne-mercer-global-pension-index-report-2011.pdf

Vilko
28.11.2011., 14:10
Australija - posao i život

Australija - posao i život!
(http://www.forum.hr/showthread.php?t=199883&page=348)

Sve dosada napisano cete naci na toj temi od stranice#69348 nadalje.
Sa obzirom da se je preslo predaleko u vezi "disability/invaliditi".....iako smatram i vidi se prema broju osoba koje su invalidi....skoro svaki 5/6 od stanovnika...neki rade neki ne....mnogi su radi valjanoga razloga/bolestih na invalidnini ....a opet ima ih koji dosli zato sta su nesposobni za bilo koji drugi posao/sta i ne znaci da umiru od bolova/.

Daleko od toga da nema i osoba koje na COMPO,varaju ili recimo koriste koliko mogu...sta radi tesko za one koji su stvarno ozljedjeni.

Nego da se vratimo isto na koliko te osobe na Disability/Invalidnini na Centrelinku dobivaju i dali mogu od toga zivjeti.

Sve socijalne grupe po AU kazu da je nemoguce ziviti od invalidnine ili nezaposlenosti pogotovo oni koji moraju placati stan i o tome se momentalno razglaba.

Da vise ne preopterecujem ovu temu nastaviti cu pisati dalje na
Umirovljenici/trece doba/u Dijaspori!
================================================== =

Prosjecna tjedna placa puno radno vrijeme ukljucujuci i prekovremeno/za muskarca/ u Australiji je $1336.20 na tjedan x2=$2672.40 na dvotjedno radi usporedbe sa placanjem CENTRELINK.

Svi doljnji podaci su preneseni sa CENTRELINK:

http://www.centrelink.gov.au/internet/internet.nsf/online_services/index.htm

================================================== =====

Disability Support Pension
Vi mozete dobiti podršku za mirovinsko invalidsko ako ste nesposobni za rad za 2 godine zbog bolesti, ozljede ili invalidnosti, ili ako ste trajno slijepi.

Ove plaćanja cijene za Disability Support Pension su na snazi od 20. rujna 2011.

Najveća stopa Disability Support Pension (više od 21, ili ispod 21 s djecom)
Ako ste Maksimalna dvotjedno plaćanje
Jedan $ 689,00 *
Par $ 519,40 (svaki) *
Napomena: Neki umirovljenici mogu dobiti mirovinski dodatak[1] , dodatni dvotjedni plaćanja bazu mirovinu. Stope mirovinskog dodatka su 59,80 dolara za samce i $ 45,10 (svaki) za parove.

* Kupci prima mirovinu na 19 rujna 2009 može se procijeniti na temelju prijelaznih odredbi i biti prikladna za različite stope za plaćanje.

================================================== ==

Najveća stopa Disability Support Pension (pod 21, bez djece)
Ako ste Maksimalna dvotjedno plaćanje
Samac, ispod 18 godina, kod kuće $ 322,70
Samac, ispod 18 godina, neovisno $ 498,70
Samac, 18-20 godina, kod kuće $ 365,80
Samac, 18-20 godina, neovisno $ 498,70
Član par, do 18 godina $ 498,70
Član par, 18-20 godina $ 498,70
Napomena: Vi mozete također biti podobni za primanje Pharmaceutical Allowance[2] .
Disability Support Pension podliježe testu prihoda[3] i imovine ispitivanja[4] , osim ako primate Disability Support Pension jer ste trajno slijepi. Svaka pomoć za plaćanje stanarine plaća trajno slijepi Disability Support Pension primatelj podliježe testu prihoda i imovine.
==================================================
Bolest Allowance
Bolest Allowance vam pomaže ako ste zaposleni, uključujući i ako ste samozaposleni, i vi ste privremeno nesposobni za rad zbog zdravstvenog stanja.
U nekim slučajevima, vi mozete kvalificirati za bolesti Allowance ako ste redoviti student.
Plaćanje cijene
Ove plaćanja cijene za bolesti dodatak su na snazi od 20. rujna 2011 su samo kao vodič.
Ako ste Maksimalna dvotjedne isplate
jednom, bez djece $ 486,80
jednom, s uzdržavano dijete (ili djecu) $ 526,60
jednom, u dobi od 60 ili više godina, nakon 9 mjeseci kontinuiranog o uplati $ 526,60
udružio $ 439,40 (svaki)

Napomena: Pharmaceutical Allowance[1] mogu biti plaćeni.
Razdoblje čekanja je vrijeme morate čekati prije nego što možete dobiti isplatu.

Ako aplicirate za Newstart Allowance[1] ili Sickness Allowance[2] obično neće biti plaćeni za prvi tjedan ste podobni za plaćanje. To se zove "običnim čekanja '. Ostala razdoblja čekanja može primijeniti, ovisno o okolnostima. Oni uključuju:

Novopridošlih stanovnika
Ako ste nedavno stigao stanovnik, a niste dobili izbjeglica ili humanitarnim statusom, možda ćete morati čekati 2 godine prije nego što možete primiti isplatu.

Prihodi razdoblje održavanja
Ako ste primili prava na dopust od vaše zadnje posao, uključujući i godišnjeg odmora, dug vijek dopust, bolovanje i porodiljni dopust, možda ćete morati služiti "razdoblja održavanja dohotka". Ako ste primili otpremnine prava no možete imati i služiti "razdoblja održavanja dohotka". To znači da ne može primiti uplatu od dana kada ste primili bilo ostaviti ili otpremnine prava do kraja razdoblja na koje oni prava.
Pod dohodak razdoblja održavanja odredbe, ostaviti i vremenski povezanih otpremnine tretiraju kao prihodi za razdoblje jednaka onoj za koju je plaćen. Na primjer, dva tjedna godišnjeg odmora će rezultirati 2-tjedno prihoda razdoblja održavanja.
Bilo koji dio otpremnina plaćanja koji je "smotani-over 'od strane poslodavca nije izuzet od razdoblja održavanje prihoda.
Razdoblje održavanje prihoda odnosi se na ljude koji se primjenjuju za, ili su u primitka Newstart Allowance, Youth Allowance, Partner Allowance, udovica Allowance, Austudy, Roditeljstvo plaćanja, bolest Allowance i Disability Support Pension (osim ako ste trajno slijepi).
Za više informacija, pogledajte Jeste li primili ostaviti ili otpremnine plaćanja?[3] ulaznicama.
Likvidnih sredstava čekanja
Ako imate novca na raspolaganju da vam (likvidna sredstva) od 6.000 dolara ili više (ako imate partnera ili zavisna djeca) ili $ 3000 ili više (ako ste jedan) na dan vi ili vaš partner postao nezaposlen ili nesposoban za rad zbog bolesti ili nesreće, možda ćete morati služiti 'likvidnih sredstava čekanja' do 13 tjedana.
Napomena : Možete služe samo likvidnih sredstava testa čekanja svakih 12 mjeseci, a možete ga poslužiti u isto vrijeme kao razdoblje održavanje prihoda.


nastavak/

Vilko
28.11.2011., 14:15
Vi mozete biti podobni za Youth Allowance ako ste:
• 16-20 godina stara i potrazi za puno radno vrijeme ili poduzimanje kombinaciju odobrenih aktivnosti, ili su privremeno izuzeće od sudjelovanja i aktivnosti ispitni zahtjevi. Ako nemate godinu 12 certifikat ili ekvivalent kvalifikacija (potvrda razine II ili gore) obično se očekuje da poduzme studij ili obuku kako bi se zadovoljile provjere aktivnosti.
• 16-24 godina star, a studiraju ili poduzimanje australski naukovanja s punim radnim vremenom.
• Ako pak 25 možete držati uzimajući Youth Allowance dok ne završite tečaj i naukovanja.


Vi mozete također biti podobni za Youth Allowance u nekim okolnostima, ako ste od 15 godina, a vi ste:
• smatra nezavisni[1] , i
• iznad školske dobi predviđene za završetak u državi teritorija, i
• tražite posao, studiranje ili poduzeće australski naukovanja s punim radnim vremenom.

If you are The maximum fortnightly payment is
single with no children, under 18 years and living at home $212.70
single with no children, under 18 years and not living at home $388.70*
single with no children, 18 years and over and living at home $255.80
single with no children, 18 years and over and not living at home $388.70*
single with children $509.20*
partnered with no children $388.70*
partnered with children $426.70*
single job seeker, principal carer of a dependent child (granted an exemption for foster caring/relative (non-parent) caring under a court order/home schooling/distance education/large family) $641.50

• * You may qualify for Rent Assistance[3].
• If you receive Youth Allowance you may qualify for other benefits[4].
• If you are under 18 years of age and not considered independent your payments will usually be paid to a parent or guardian.

Newstart Allowance
Ako ste nezaposleni, Newstart Allowance pruža financijsku potporu, dok ste u potrazi za poslom.
Napomena : Centrelinka osoblje su obučeni da će vam pomoći da zahtjev Newstart Allowance i bilo koja druga plaćanja i pogodnosti možete imati pravo na.
Pravo
Vi mozete biti podobni za Newstart Allowance ako ste:
• u dobi od 21 ili više godina, i
• ispod dobi za starosnu mirovinu, i
• u potrazi za plaćeni rad, te
• spremni ući u plan zapošljavanja put i ispunjavaju uvjete provjere aktivnosti, i
• nisu uključeni u industrijske akcije.

Dobi za starosnu mirovinu
Dobi za starosnu mirovinu za muškarce je 65 i više godina.
Dobi za starosnu mirovinu za žene ovisi o tome kada ste rođeni. Na primjer:
• ako ste rođeni na dan ili nakon 1. siječnja 1949 dobi za starosnu mirovinu je 65 godina, ili
• ako ste rođeni na dan ili između 1. srpnja 1947 do 31. prosinca 1948 dobi za starosnu mirovinu je 64,5 godina.

Staza za zapošljavanje plan
Morate ući u i potpisati plan zapošljavanja Staza kada počnete primati Newstart Allowance. To navodi aktivnosti slažete se da poduzeti, dok ste u potrazi za rad vam dati najbolje šanse za dobivanje posla.
Aktivnost Ispitni zahtjevi
Da bi sve Newstart Allowance, morate sudjelovati u aktivnosti osmišljene da bi povećali šanse za pronalazak posla. To se zove sastanak 'provjere aktivnosti zahtjevima. Oni bi moglo značiti prijave za radna mjesta, radi naravno, ili rade skraćeno radno vrijeme. Vi mozete biti u mogućnosti primiti kratkoročni izuzeće od provjere aktivnosti u posebnim okolnostima.
Napomena : Ako ste u dobi od 55 ili više godina, aktivnosti ispitni zahtjevi su fleksibilniji.

Pravo
Vi mozete biti podobni za Newstart Allowance ako ste:
• u dobi od 21 ili više godina, i
• ispod dobi za starosnu mirovinu, i
• u potrazi za plaćeni rad, te
• spremni ući u plan zapošljavanja put i ispunjavaju uvjete provjere aktivnosti, i
• nisu uključeni u industrijske akcije.
Dobi za starosnu mirovinu
Dobi za starosnu mirovinu za muškarce je 65 i više godina.
Dobi za starosnu mirovinu za žene ovisi o tome kada ste rođeni. Na primjer:
• ako ste rođeni na dan ili nakon 1. siječnja 1949 dobi za starosnu mirovinu je 65 godina, ili
• ako ste rođeni na dan ili između 1. srpnja 1947 do 31. prosinca 1948 dobi za starosnu mirovinu je 64,5 godina.
Staza za zapošljavanje plan
Morate ući u i potpisati plan zapošljavanja Staza kada počnete primati Newstart Allowance. To navodi aktivnosti slažete se da poduzeti, dok ste u potrazi za rad vam dati najbolje šanse za dobivanje posla.
Aktivnost Ispitni zahtjevi
Da bi sve Newstart Allowance, morate sudjelovati u aktivnosti osmišljene da bi povećali šanse za pronalazak posla. To se zove sastanak 'provjere aktivnosti zahtjevima. Oni bi moglo značiti prijave za radna mjesta, radi naravno, ili rade skraćeno radno vrijeme. Vi svibanj biti u mogućnosti primiti kratkoročni izuzeće od provjere aktivnosti u posebnim okolnostima.
Napomena : Ako ste u dobi od 55 ili više godina, aktivnosti ispitni zahtjevi su fleksibilniji.

Payment amounts
If you are Maximum fortnightly payment
single, no children $486.80
single, with a dependent child or children $526.60
single, aged 60 or over, after 9 continuous months on payment $526.60
partnered (each) $439.40
single principal carer granted exemption for foster caring/relative (non-parent) caring under a court order/home schooling/distance education/large family $641.50

Note: Pharmaceutical Allowance may be paid.

Ove starosnu mirovinu plaćanja cijene su na snazi od 20. rujna 2011.
Prihoda i imovine[1] test će se koristiti za rad koliko možete dobiti.
Status Pansion stopa dvotjedno
Jedan $ 689,00 *
Par $ 519,40 * svaki


* Ovi iznosi ne uključuju mirovinskog dodatka[2] iznos koji je trenutno najviše 59,80 dolara dvotjedno za samce i $ 90,20 dvotjedno za parove (kombinirano).
• Kupci u primitku mirovine na 19. rujna 2009 može se procijeniti na temelju prijelaznih odredbi i biti prikladna za različite stope za plaćanje.
• Ako vi i vaš partner odvojene zbog bolesti, možete biti plaćeni po jedinstvenoj poreznoj stopi. Vaš kombinaciji prihoda i imovine će se koristiti za rad izvan vaše stope.
• Možete dobiti jedinstvenoj stopi od starosnu mirovinu, ako je vaš partner u zatvoru ili psihijatrijskoj bolnici.
• Vi mozete biti podobni za nekoliko stopa Age Pension čak i ako vaš partner ne prima mirovinu, korist ili dodatak.
• Ako dobijete Age Pension možete kvalificirati za druge pogodnosti[3] .


kraj
:w

Blues Dada
28.11.2011., 22:13
Vilko, dobro da je operacija dobro prošla i da ste ponovno aktivni. Samo tako i dalje, čovjek imu trećem dobu mora biti aktivan. Ja sam dvije godine stariji od vas i još uvijek radim par sati na dan. Živim u Londonu i da ne zaboravim pisati hrvatski pišem blog.

Pozdrav, Angelo

Vilko
03.12.2011., 14:54
Vilko, dobro da je operacija dobro prošla i da ste ponovno aktivni. Samo tako i dalje, čovjek imu trećem dobu mora biti aktivan. Ja sam dvije godine stariji od vas i još uvijek radim par sati na dan. Živim u Londonu i da ne zaboravim pisati hrvatski pišem blog.

Pozdrav, Angelo

Da se zahvalim.

Lijepo je cuti kada se netko javi nasih godina,jer mi iako smo stariji "mozda imamo malo drugacije misljenje ali i postivanje za starije kao i zakone.

Morati cu opsirnije napisati o operaciji i radi drugih.
Bio sam sretan poslije pataloskoga pregleda samo je prosao prvi sloj,tako da je sa obzirom da je i vrh mjehura rezan kao i cijeli bubreg sva izvadjeno van.

Ali od 2 koji imaju operaciju jedan ce dobiti cancer/rak ponovo ,ne iste vrste.
Ali cu imati redovite,3-6 mjesecne preglede godinama.

srdacan pozdrav ,Vilim vilko K.