Shtefitza
02.02.2003., 17:51
Mozda bi moglo pod "iz cijelog svijeta", ali znam da jako puno ljudi ima recepte bas za stir fry, a opet ne bih ovaj recept zeljela staviti niti u jednu nacionalnu kuhinju, jer je vise miks.
Sparoge sa smedjom rizom
2 salice skuhane smedje rize
sprej ulja za kuhanje (moze i kap ulja, salvetom razmazana po posudi
1,5 salice sparoga, dijagonalno rezanih na stapice duzine 4-5 cm
1 luk, izrezan na rezance
1/2 salice celera, izrezanog dijagonalno (celer sam izostavila, bas ga ne volim)
3/4 salice tanko izrezanih gljiva
2 zlice sojinog sosa (onaj s manje soli, "low-sodium")
LAgano naspricati wok ili veliku tavu sprejem ulja, dobro zagrijati na srednje jakoj vatri. Dodati sparoge i luk, prziti dok sparoge ne omeksaju. Dodati celer i gljive, pojacati vatru i preprziti. Dodati sojin sos. Servirati - riza, na nju povrce.
Sve je brzo gotovo. Zapravo se smedja riza dugo kuha, a i sparoge su spore za cistiti. Inace je sve jednostavno i brzo.
Ciscenje sparoga:
Sparoge se operu, donji dio stapke se lagano savije, na jednom mjestu, gdje tvrdi dio prelazi u mekani (otpirlike 3-5 cm od dna sparoge) stapka ce puknuti. Donji dio se moze cuvati za juhu (magic hvala za tip :) ) a gornji dio se moze malo oguliti "gulilicom za povrce" i onda se priprema.
Sparoge sa smedjom rizom
2 salice skuhane smedje rize
sprej ulja za kuhanje (moze i kap ulja, salvetom razmazana po posudi
1,5 salice sparoga, dijagonalno rezanih na stapice duzine 4-5 cm
1 luk, izrezan na rezance
1/2 salice celera, izrezanog dijagonalno (celer sam izostavila, bas ga ne volim)
3/4 salice tanko izrezanih gljiva
2 zlice sojinog sosa (onaj s manje soli, "low-sodium")
LAgano naspricati wok ili veliku tavu sprejem ulja, dobro zagrijati na srednje jakoj vatri. Dodati sparoge i luk, prziti dok sparoge ne omeksaju. Dodati celer i gljive, pojacati vatru i preprziti. Dodati sojin sos. Servirati - riza, na nju povrce.
Sve je brzo gotovo. Zapravo se smedja riza dugo kuha, a i sparoge su spore za cistiti. Inace je sve jednostavno i brzo.
Ciscenje sparoga:
Sparoge se operu, donji dio stapke se lagano savije, na jednom mjestu, gdje tvrdi dio prelazi u mekani (otpirlike 3-5 cm od dna sparoge) stapka ce puknuti. Donji dio se moze cuvati za juhu (magic hvala za tip :) ) a gornji dio se moze malo oguliti "gulilicom za povrce" i onda se priprema.