PDA

View Full Version : Istra-zaštp SDP ne želi srušiti IDS?

Michael Collins
27.04.2009., 18:14
Ovo ne razumijem...

SDP više nije na vlasti,pa mu 3 IDS-ove ruke mu ne znače ništa...

Ima jedinstvenu priliku srušiti IDS-ovu vlast u Istri,a on ulazi u predizbornu koaliciju?!?

Protiv koga?

Na stranu Cucarin,a o HDZ-u da ne pričamo...

macorrrr
27.04.2009., 23:10
IDS i SDP su ideološki, strateški i programski srodne stranke. Imaju i istu bazu (potencialnih) birača.
Njihovim sukobom može samo IDS izgubiti vlast, a SDP je ne može dobiti.
Takav sukob može koristiti samo HDZ-u.
Stoga je logično da su IDS i SDP u koaliciji, a ne konkurenti.

macorrrr
28.04.2009., 00:33
ontihrvatske su koliko je SPD antinjemački i Borut Pahor antislovenski nastrojen.

Michael Collins
29.04.2009., 17:52
IDS i SDP su ideološki, strateški i programski srodne stranke. Imaju i istu bazu (potencialnih) birača.

U tome i je stvar...

Glasač HDZ-a može glasati za HSP,ali nikako za SDP...

Ljevičari glasuju za ljeve stranke,desničari za desne...

vbureti
29.04.2009., 21:20

Točno. To je bilo u Istri ovako. Najprije je u Istri na višestranačkim izborima pobijedio SDP (Stranka demokratskih promjena). Jedino je u Pazinu bila pobijedila Koalicija narodnog sporazuma. Na sljedećim izborima, istarski reformirani komunisti su shvatli da s SDP-om gube izbore i brzo su se prestrojili u IDS i dio je ostao u SDP-u. I tako je pobijedio IDS.

Od tada se SDP se šlepa sa IDS-om, jer je IDS i tako samo lokalna varijanta SDP-a. Drugim riječima reformirani u Istri imaju dvije stranke: IDS i SDP.

Dokazi:
1. Kajin i njegova "antifašistička " retorika i
2. stalno koaliranje tih dviju stranaka

Michael Collins
29.04.2009., 22:07
Za razliku od bivših HDZ-ovaca Mesića,Manolića i Boljkovca, gotovo nitko u SDP-u nema tu "antifašističku" retoriku... :ne zna:

cave troll
29.04.2009., 23:29
Točno. To je bilo u Istri ovako. Najprije je u Istri na višestranačkim izborima pobijedio SDP (Stranka demokratskih promjena). Jedino je u Pazinu bila pobijedila Koalicija narodnog sporazuma. Na sljedećim izborima, istarski reformirani komunisti su shvatli da s SDP-om gube izbore i brzo su se prestrojili u IDS i dio je ostao u SDP-u. I tako je pobijedio IDS.

Od tada se SDP se šlepa sa IDS-om, jer je IDS i tako samo lokalna varijanta SDP-a. Drugim riječima reformirani u Istri imaju dvije stranke: IDS i SDP.

Dokazi:
1. Kajin i njegova "antifašistička " retorika i
2. stalno koaliranje tih dviju stranaka

SDP je sada (nakon dogovora Račan-Jakovčić) slizan sa IDS-om. Prije je bilo sasvim drukčije. Pulski SDP je npr. bio najjača opzicija IDS-u i srušio (skupa sa nekakvim pseudodesničerima i IDS prebjezima) je IDS-ovu vlast u Puli.
Nakon dogovora u koaliciji IDS- SDP izmađu Jakovčića i Račana pulski SDP se raspao i dio ljudi je osnovao ISDF koji je i danas najveća opzicija IDS-u.
Sve do dogovora Jakovčić-Račan odnosi nisu baš bili toliko idilični.

Nebuloze o nekakvim reformiranim komunistima ne treba ni komentirati. Dovoljno je reći da su ovdje Merčepovu stranku vodili bivši IDS-ovci. Toliko o tome.

vbureti
30.04.2009., 08:11
SDP je sada (nakon dogovora Račan-Jakovčić) slizan sa IDS-om. Prije je bilo sasvim drukčije. Pulski SDP je npr. bio najjača opzicija IDS-u i srušio (skupa sa nekakvim pseudodesničerima i IDS prebjezima) je IDS-ovu vlast u Puli.
Nakon dogovora u koaliciji IDS- SDP izmađu Jakovčića i Račana pulski SDP se raspao i dio ljudi je osnovao ISDF koji je i danas najveća opzicija IDS-u.
Sve do dogovora Jakovčić-Račan odnosi nisu baš bili toliko idilični.

Nebuloze o nekakvim reformiranim komunistima ne treba ni komentirati. Dovoljno je reći da su ovdje Merčepovu stranku vodili bivši IDS-ovci. Toliko o tome.

Ne poričem citirane navode. Moguće je da su posve točni. Ali, cjelovita ocjena da su SDP i IDS sestrinske stranke je točna. Obje imaju istu izbornu bazu.

Mesić se najbolje osjeća u Istri - među svojim "antifašistima". Manolić i Boljkovac nisu posjetioci Istre, ali to i nije dokaz da "antifašizma" nema i drugdje. Naprotiv. Oni ga drugdje upravo dokazuju svojom retorikom.

Vidi se da "antifašizam" pod navodnike jer i ne mislim da je riječ o antifašizmu. Radi se o neprikrivenoj nostalgiji za "dobrim starim komunističkim vremenima" kad su oni vedrili i oblačili.

cave troll
30.04.2009., 18:57
Da dođeš u Istru i da normalnim ljudima koji će izaći na ove lokalne izbore počnes govoriti o Mesiću, Manoliću i Boljkovcu, ovi bi te blijedo gledali.
Uostalom takav je i status svih onih Istarskih političara koji ljudima sole pamet o komunistima, Jugoslaviji ustašama i partizanima - bilo oni ekstramno desno ili ekstremno lijevo.
Sam Kajin koji se u zadnje vrijeme sveo na biflanje gorenavedenog postaje sve veći i veći redikul. Na njegovu sreću, ima stranačku mašineriju iza sebe pa će, kako tako, opstati. Inače bi skončao kao i ovi freakovi iz SRP , HIP-a i sličnih faca koji još žive u vrijeme Mussolinijeve Italije ili Titove Jugoslavije i kojima fašisti i komunisti ispadaju iz pašteta, a ljudi se pitaju da li je njihovo skupljanja promila na izbora egzibicionizam ili bolest.

Michael Collins
30.04.2009., 19:37
Da dođeš u Istru i da normalnim ljudima koji će izaći na ove lokalne izbore počnes govoriti o Mesiću, Manoliću i Boljkovcu, ovi bi te blijedo gledali.
Uostalom takav je i status svih onih Istarskih političara koji ljudima sole pamet o komunistima, Jugoslaviji ustašama i partizanima - bilo oni ekstramno desno ili ekstremno lijevo.
Sam Kajin koji se u zadnje vrijeme sveo na biflanje gorenavedenog postaje sve veći i veći redikul. Na njegovu sreću, ima stranačku mašineriju iza sebe pa će, kako tako, opstati. Inače bi skončao kao i ovi freakovi iz SRP , HIP-a i sličnih faca koji još žive u vrijeme Mussolinijeve Italije ili Titove Jugoslavije i kojima fašisti i komunisti ispadaju iz pašteta, a ljudi se pitaju da li je njihovo skupljanja promila na izbora egzibicionizam ili bolest.

Manje-više istina :top:

babaluj
09.05.2009., 14:01
Milanović prepušta IDS-u Pulu i Istru na lokalnim,a zauzvrat IDS će podržati SDP na državnim izborima.
Da SDP hoće bez problema bi srušio u Puli IDS,ali smatraju da bi im to bilo kontraproduktivno!
Zbog nacionalnog sastava stanovništva u Istri mogu pobjeđivati samo lijeve prokomunistički orijentirane stranke!

cave troll
09.05.2009., 22:01
Zbog nacionalnog sastava stanovništva u Istri mogu pobjeđivati samo lijeve prokomunistički orijentirane stranke!

:lol::rofl:

A ja mislio da je Đekson najluđi lik na ovim prostorima.

FFshocker
13.05.2009., 08:52
Milanović prepušta IDS-u Pulu i Istru na lokalnim,a zauzvrat IDS će podržati SDP na državnim izborima.
Da SDP hoće bez problema bi srušio u Puli IDS,ali smatraju da bi im to bilo kontraproduktivno!

Evo ti nacionalni sastav Istre prije da znas drugi puta prije nego lupas ono o cemu nemas pojma.

http://www.istra-istria.hr/index.php?id=14

Hrvati cine 70 posto o cemu ti pricas? Forum hr , mjesto kamo svatko moze lupetat zadojen nekakvim predrasudama a pogotovo neznanjem. Komunisticke? Alo di ti zivis ??:rofl:

divizija
13.05.2009., 22:21
ids i sdp imaju odnos kao cdu i csu u njemačkoj.

Ken
13.05.2009., 23:04
Mislim da bi ovaj put moglo doci do velikih promjena u vlasti, gotovo sam siguran da ce gradonacelnik Pazina biti HDZ-ovac (IDS-ovom kandidatu ne bi dvije ovce najljuceg neprijatelja dao da ih cuva). Rovinj ce isto prijeci nezavisnima. Za ostale gradove ne znam kako stoje.

Trolleo
14.05.2009., 20:08
Nije se nitko zapitao da li SDP uopće može srušiti IDS u ovom trenutku?
Sam sigurno ne može, a s kime će koalirat? S Plinijom i HDZom? :rofl:

Begemotica
15.05.2009., 07:37
Nije se nitko zapitao da li SDP uopće može srušiti IDS u ovom trenutku?
Sam sigurno ne može, a s kime će koalirat? S Plinijom i HDZom? :rofl:

Plinio će sam dobiti više glasova od SDP-a, u drugi krug za župana sigurno idu Plinio i Jakovčić.

sunset_ri
15.05.2009., 17:05
Ne poričem citirane navode. Moguće je da su posve točni. Ali, cjelovita ocjena da su SDP i IDS sestrinske stranke je točna. Obje imaju istu izbornu bazu.

Mesić se najbolje osjeća u Istri - među svojim "antifašistima". Manolić i Boljkovac nisu posjetioci Istre, ali to i nije dokaz da "antifašizma" nema i drugdje. Naprotiv. Oni ga drugdje upravo dokazuju svojom retorikom.

Vidi se da "antifašizam" pod navodnike jer i ne mislim da je riječ o antifašizmu. Radi se o neprikrivenoj nostalgiji za "dobrim starim komunističkim vremenima" kad su oni vedrili i oblačili.

naravno, IDS su istarski socialdemokrati, a SDP hrvatski,
tj IDS su regionalni socialdemokrati, a SDP nacionalni.
Stoga je njihova koalicija logična i prirodna.

Ovi koji se tome čude; zar bi po vama bila logičnija koalicija IDS plus HDZ u Istri?
Ili pak SDP plus HDZ?

sunset_ri
15.05.2009., 17:07

Ne razumijem; koji to narod u Istri su ljevičari, a koji desničari?
Jedino logično objašnjenje tvog posta bi bilo da je Istra multinacionalna regija, i kao takva preferira ljevici, jer ljevica zagovara multikulturalnost, dok desnica nacionalizam.

Michael Collins
15.05.2009., 17:19
Ne razumijem; koji to narod u Istri su ljevičari, a koji desničari?
Jedino logično objašnjenje tvog posta bi bilo da je Istra multinacionalna regija, i kao takva preferira ljevici, jer ljevica zagovara multikulturalnost, dok desnica nacionalizam.

To nije točno...

Ljevica ne mora značiti tolerantost...

sunset_ri
15.05.2009., 18:27
ne mora. ali u teoriji i u većini slučajeva, uključujući i Istru jest!

Ken
15.05.2009., 20:50
Istrani nisu ljevicari, a ponajmanje multikulturalni, mi smo regionalsovinisti koji mrzimo sve preko Ucke i preko Mirne :)

sunset_ri
16.05.2009., 11:46
vi? :confused:

Trolleo
16.05.2009., 18:22
Plinio će sam dobiti više glasova od SDP-a, u drugi krug za župana sigurno idu Plinio i Jakovčić.

što se skupštine tiče ladonja i sdp bi mogli voditi bitku za drugo mjesto, a što se tiče župana slažem se da će u drugom krugu biti plinio i jakovčić, pošto smatram da plinio i nema nekih ozbiljnijih konkurenata za drugo mjesto u 1. krugu, mada mi je više upitno dal će uopće doći do drugog kruga za župana. jakovčić, osim ids-a ima podršku sdp-a, hns-a i manjinaca i ukoliko birači budu disciplinirani i glasuju za kandidatata kojeg je njihova stranka podržala, jakovčić bi mogao preko 50% već u 1. krugu. međutim, ukoliko ipak dođe do drugog kruga, tu se stvari ipak okreću pozitivnije na drugu stranu. plinio će imat podršku isdf-a i hdz-a, možda još nekog, i tu bi se mogao znatno približit jakovčiću, al mislim da će ipak biti nedovoljno za pobjedu.

sunset_ri
16.05.2009., 18:29
navijaš za plinija?

Trolleo
16.05.2009., 18:34
navijaš za plinija?

ne :flop:

sunset_ri
16.05.2009., 19:00
nego?

babaluj
16.05.2009., 20:12
Evo ti nacionalni sastav Istre prije da znas drugi puta prije nego lupas ono o cemu nemas pojma.

http://www.istra-istria.hr/index.php?id=14

Hrvati cine 70 posto o cemu ti pricas? Forum hr , mjesto kamo svatko moze lupetat zadojen nekakvim predrasudama a pogotovo neznanjem. Komunisticke? Alo di ti zivis ??:rofl:

Da li ti zaista vjeruješ u taj nacionalni sastav??? Srba samo u Puli ima debelo preko 10 tisuća!Hrvata je oko 50 %. Činjenica je da se masa ljudi upisalo u Hrvate,a Hrvati nisu ili su samo djelom!
Kada sam ja išao u osnovnu školu u Puli,Hrvati su bili debela manjina u razredu!:s

sunset_ri
16.05.2009., 20:13
i kakve sad to ima veze s bilo čime?

cave troll
17.05.2009., 01:43
što se skupštine tiče ladonja i sdp bi mogli voditi bitku za drugo mjesto, a što se tiče župana slažem se da će u drugom krugu biti plinio i jakovčić, pošto smatram da plinio i nema nekih ozbiljnijih konkurenata za drugo mjesto u 1. krugu, mada mi je više upitno dal će uopće doći do drugog kruga za župana. jakovčić, osim ids-a ima podršku sdp-a, hns-a i manjinaca i ukoliko birači budu disciplinirani i glasuju za kandidatata kojeg je njihova stranka podržala, jakovčić bi mogao preko 50% već u 1. krugu. međutim, ukoliko ipak dođe do drugog kruga, tu se stvari ipak okreću pozitivnije na drugu stranu. plinio će imat podršku isdf-a i hdz-a, možda još nekog, i tu bi se mogao znatno približit jakovčiću, al mislim da će ipak biti nedovoljno za pobjedu.

Jedini protivnik Jakovčiću je Plinio.
Ovi ostali kandidati za župana su ajme majko.
Langer? :lol:
Klaun iz Umaga? :rofl:
Hrelja? :rigo:
Sve likovi za koje ni vlastita majka na bi glasala.

Mislim da će jedva 15% glasova ići nekome tko nije Jakovčić ili Plinio.
HDZ je u padu. ISDF je van Pule poptuno beznačajan, a i u Puli tabori na par postotaka.

Osobno nisam uvjeren da bi Plinio značio promjenu nabolje. Na sumnjam u njegove sposobnosti ali Ladonja mi sve manje liči na nezavisnu listu, a sve više ne sektu.
Onom imbecilnom biciklijadom u Puli sami su izgubili barem 20% potencijalnih glasača jer ljudi nisu mogli doći k sebi kad su vidjeli taj debilizam u zelenoj boji.
Da ne govorim o tome kako su katastrofalno kadrirani svugdje gdje Plinio ne vidi interes, a on ga vidi samo u Rovinju i Puli. U mojoj općini su kandidati Ladonje ljudi za koje nisam uvjeren da znaju tablicu množenja.

cave troll
17.05.2009., 01:53
Da li ti zaista vjeruješ u taj nacionalni sastav??? Srba samo u Puli ima debelo preko 10 tisuća!Hrvata je oko 50 %. Činjenica je da se masa ljudi upisalo u Hrvate,a Hrvati nisu ili su samo djelom!
Kada sam ja išao u osnovnu školu u Puli,Hrvati su bili debela manjina u razredu!:s

Ne lagati.
Srba jeste bilo u Puli ali je velik dio njih stutnjio 1991. Kad je otišla JNA i skupa s njom njihova Jugoslavija otišli su i oni. Nema ih ni blizu brojke od 5000, a kamoli da ih ima 10 000. Ima ih oko 3 500.
Hrvati nikad nisu bili manjina u Puli od 1945g, a kamoli debela zato te ne mogu nazvati nikako drukčije nego patološkim lažovom.

Bark
17.05.2009., 20:41

Ti si išao u školu od1921 valjda pa do 1933!:lol::rofl:A itada bi omjer bio drugačiji.Ča pališ ljude bez veze!!

Dear Prudence
17.05.2009., 20:58
Ovo ne razumijem...

SDP više nije na vlasti,pa mu 3 IDS-ove ruke mu ne znače ništa...

Ima jedinstvenu priliku srušiti IDS-ovu vlast u Istri,a on ulazi u predizbornu koaliciju?!?

Protiv koga?

Koalicija protiv odgovornosti i posla! To su najbolje koalicije!:D

Inox 18/10
17.05.2009., 21:15

Dobar uzorak si dao. :rofl::s:s

cave troll
17.05.2009., 22:09
Izgleda da su Anti-IDS stranke i liste dožvjele totalni potop.
Jakovčić na 1% od pobjede u 1. krugu, u Puli Miletić sve riješio u prvim krugu, a u Pazinu skoro 60% za IDS-ovca.

Iza IDS-a je Cuccurin. HDZ oko 10-11%. ISDF - debakl.

Ken
17.05.2009., 22:12
Pazin me razocarao. Do kraja. Prvi put da se glasa za osobu, a mi cemo izabrat.. ma bolje da sutim :zubo:

freelancer
17.05.2009., 23:05
1. Zato što nema snage.
2. Zato što su pičke.

.....

p.s. Evetualno jednoga dana neki Plinio. :s

cave troll
17.05.2009., 23:10
Eto, SDP je izašao samostalno na izbore za županijsku skupštinu i osvojio "velikih" 8%.

Ken
17.05.2009., 23:11
Kad sam zadnji put provjeravao, Pazin je bio glavni grad. Jebem ti HTV :rigo: Za vrijeme parlamentarnih izbora su oba dva grada, zaboravljaju sada izgleda.

aryna
18.05.2009., 00:10
Istrani nisu ljevicari, a ponajmanje multikulturalni, mi smo regionalsovinisti koji mrzimo sve preko Ucke i preko Mirne :)

znači, ima vas koji to i kužite? :mig: :D

cave troll
18.05.2009., 00:14
ali kakav debakl Bolkovića, Langera i ekipe :lol:
mogu slobodno ugasiti stranku nakon ovoga

aryna
18.05.2009., 00:27
ali kakav debakl Bolkovića, Langera i ekipe :lol:
mogu slobodno ugasiti stranku nakon ovoga

a bolkoviću ne pomaže to što je titov zet? :D

cave troll
18.05.2009., 00:41
ne njegovu žalost, ne :)

Bark
18.05.2009., 01:02
Uuuuuuuuu,ma smo ovce,nisam baš mislio da smo toliko ovce!!!!!!!Mati moja ma smo ovceeee,beeee,beee!!:rolleyes::p

cave troll
18.05.2009., 01:26
Fakat, apsolutna pobjeda IDS-a. Nisu bili tako jaki još od sredine devedestih.
Ovo su trenutni rezultati:

ŽUPAN:
Jakovčić (IDS) 48% dugi krug protiv Cuccurina

Gradonačelnici:
PULA - Miletić (IDS) 58%
ROVINJ - Sponza (IDS) 72%
POREČ - Štifanić (IDS) 69%
LABIN - Demetlika (IDS) 58%
PAZIN - Krulčić (IDS) 53%
BUZET - Flego (IDS) 83%

Drugi krug u gradovima:
UMAG - Bassanese (HNS-HSU-Zeleni) 35% protiv Blažević (IDS) 28%
BUJE - Andreašić (IDS) 35% protiv Jergović (HDZ) 28%

IDS je osvojio ogromne postotke. Gotovo su uvostručili glasove u odnosu na prošle parlamentarne izbore i ovime su si zacementirali apsolutnu vlast u Istri.
Jednostavno rečeno, potukli su oporbu do nogu.

Razlog?
U Istri defakto ne postoji oporba. Postoje samo smiješni likovi koji pokušavaju sa oporbenjaštvom.
Tko bi normalan dao glasove nekakvom Hrelji, Langeru i sličnima? Tko bi htio da mu kreten Červar bude župan?
Cuccurin je bio najveća prijetnja ali njegov pokušaj je na kraju završio totalnim debaklom. U Rovinju nisu dobili ni 10%. Nažalost, njegovu listu građani više doživljavaju kao sektu nego kao političku listu.
Ne znam. Nakon ovoga mi se čini da će ljudi početi gubiti nadu u nekakve promjene u Istri.

amrandov klon
18.05.2009., 01:52
Cuccurin je bio najveća prijetnja ali njegov pokušaj je na kraju završio totalnim debaklom.

On bi mogao biti župan jer će vjerojatno svi koji nisu glasali za Jakovčića, u drugom krugu glasati za Plinija.

Begemotica
18.05.2009., 08:12
Najverojatnije neće biti župan, ali već i sam ulazak u drugi krug je uspjeh.

cave troll
18.05.2009., 17:29
On bi mogao biti župan jer će vjerojatno svi koji nisu glasali za Jakovčića, u drugom krugu glasati za Plinija.

Ma neće. Dođe li do 30% u drugom krugu, to će mu biti plafon.

Mammi
18.05.2009., 22:05

Ne slažem se.
Tko će komu što prepustiti,to ćemo još vidjeti,ali mišljenja sam da SDP još nije toliko jak da skine IDS.

A o nacionalnom sastavu su svi komentari zbilja suvišni.
Ispada da u Istri žive samo Srbi,a to ni po kojem popisu ne odgovara istini.

Mammi
18.05.2009., 22:08

:confused:

Ja ne.:mig:

Mammi
18.05.2009., 22:11

:confused:
Ne znam u koju si ti išao školu,ali ovo što ja znam je da drugih nacionalnosti jeste bilo,ali Hrvati nisu NIKADA bili u manjini!

yation
21.05.2009., 11:35
A zašto bi bilo promjena u Istri. Imaju bolji standard i žive debelo bolje nego ostatak hrvatske. Tek tu i tamo ih pomalo slijedi Varaždinsko i Čakovečko područje. Istrani nisu glupi da rasipaju glasove na langera i ostale likove. A dovoljno su pametni da ne predaju vlast SDP-u i HDZ-u jer znaju kamo bi ih to odvelo. OVako , dovoljno su pametni da glasaju za svoje. Niti jedna regija nite tako precizno zemljopisno dređena ali i odvojena kao istra, idealna za čuvanje vlastite autohtovnosti. I dovoljno mala da su svi složni. Dalmacija je nekad imala Dalm. akciju, al se to raspalo, . Bar da je ostala....

Michael Collins
21.05.2009., 13:13
A zašto bi bilo promjena u Istri. Imaju bolji standard i žive debelo bolje nego ostatak hrvatske. Tek tu i tamo ih pomalo slijedi Varaždinsko i Čakovečko područje. Istrani nisu glupi da rasipaju glasove na langera i ostale likove. A dovoljno su pametni da ne predaju vlast SDP-u i HDZ-u jer znaju kamo bi ih to odvelo. OVako , dovoljno su pametni da glasaju za svoje. Niti jedna regija nite tako precizno zemljopisno dređena ali i odvojena kao istra, idealna za čuvanje vlastite autohtovnosti. I dovoljno mala da su svi složni. Dalmacija je nekad imala Dalm. akciju, al se to raspalo, . Bar da je ostala....

Varaždin,Čakovec i Zagreb su ispred Istre,imam i ljestvicu ako te zanima,
Rijeka je 5., a moja županija nažalost zadnja...

markosplit
21.05.2009., 13:21
Varaždin,Čakovec i Zagreb su ispred Istre,imam i ljestvicu ako te zanima,
Rijeka je 5., a moja županija nažalost zadnja...

Aj stavi ako nije problem volio bi vidit

Michael Collins
21.05.2009., 16:54
Nemam više link,imam samo post:
http://www.forum.hr/showthread.php?t=386319

Da ovo ne ispadne samo moje blebetanje, evo popisa regija po konkurentnosti i razvijenosti iz najnovije Nacionala:

1.Grad Zagreb
2.Međimurska
3.Istarska
4.Varaždinska
5.Zagrebačka
6.Primorsko-Goranska
7.Koprivničko-Križevačka
8.Splitsko-Dalmatinska
9.Zadarska
10.Dubrovačko-neretvanska
11.Bjelovarsko-bilogorska
12.Karlovačka
13.Šibensko-Kninska
14.Osiječko-Baranjska
15.Krapinsko-Zagorska
16.Sisačko-Moslovačka
17.Virovitičko-Podravska
18.Brodsko-Posavska
19.Ličko-Senjska
20.Požeško-Slavonska
21.Vukovarsko-Srijemska

Mammi
21.05.2009., 18:52

Hm...ovo boldano je diskutabilno...Nije Istra baš tako složna.Ima tu svega i svačega!

markosplit
21.05.2009., 20:09

Da ovo ne ispadne samo moje blebetanje, evo popisa regija po konkurentnosti i razvijenosti iz najnovije Nacionala:

1.Grad Zagreb
2.Međimurska
3.Istarska
4.Varaždinska
5.Zagrebačka
6.Primorsko-Goranska
7.Koprivničko-Križevačka
8.Splitsko-Dalmatinska
9.Zadarska
12.Karlovačka
13.Šibensko-Kninska
14.Osiječko-Baranjska
15.Krapinsko-Zagorska
16.Sisačko-Moslovačka
17.Virovitičko-Podravska
18.Brodsko-Posavska
19.Ličko-Senjska
20.Požeško-Slavonska
21.Vukovarsko-Srijemska

Hvala:)

cave troll
21.05.2009., 21:36

1.Grad Zagreb
2.Međimurska
3.Istarska
4.Varaždinska
5.Zagrebačka
6.Primorsko-Goranska
7.Koprivničko-Križevačka
8.Splitsko-Dalmatinska
9.Zadarska
12.Karlovačka
13.Šibensko-Kninska
14.Osiječko-Baranjska
15.Krapinsko-Zagorska
16.Sisačko-Moslovačka
17.Virovitičko-Podravska
18.Brodsko-Posavska
19.Ličko-Senjska
20.Požeško-Slavonska
21.Vukovarsko-Srijemska

Međimurska županija ispred Istarske?
Tko je taj kreten koji piše za Nacional?

Po čemu je Međimurje razvijenije od Istre?
Manji BDP/st, puno manja prosječna plaća, veća stopa nezaposlenosti.

Ako ćemo malo o podacima evo ti ovo:

http://www.fina.hr/Default.aspx?art=9284&sec=1383

U Međimurskoj županiji se isplaćuje najniža prosječna plaća u Hrvatskoj.

U veljači 2009. godine kod svih županija, osim u Gradu Zagrebu i u Goransko-primorskoj županiji, bilježi se zaostajanje plaća u odnosu na republički prosjek. Po županijama prosječne neto plaće isplaćene u veljači 2009. godine kretale su se od 3.889 kuna u Međimurskoj županiji, do 5.818 kuna u Gradu Zagrebu, dakle razlika je čak 1.929 kuna. Najniži prosjek neto plaća po radniku u veljači 2009. godine, uz Međimursku županiju, bilježi i Virovitičko-podravska županija 4.019 kuna, Bjelovarsko-bilogorska županija 4.040 kuna te Varaždinska županija 4.092 kune.

BDP/st po županijama za 2008 - izvor DZS:
1. Zagreb 19 270$
2. Istarska županija 14 050$
3. Primorsko-Goranska županija 12 975$
4. Ličko Senjska županija 12 145$
5. Varaždinska županija 11 095$
...
...
...
9. Međimurska županija 9 315$

Ne znam kakve su nakradne kriterije koristili u Nacionalu ali županija koja je zadnja po plaćama i deveta po BDP/st nikako ne može biti razvijenija od Istarske.

Nemoj postati plaćene nebulozne statistike sa Nacionala gdje što si slabije plaćen i što manje proizvedeš to si bogatiji od onih koji više proizvedu od tebe i žive boljim standardom od tebe.
Imaš HNB, FINU i DZS za to.

Michael Collins
21.05.2009., 23:53
Jel ti kužiš da je po tvome Ličko-Senjska 4.?

yation
22.05.2009., 07:52
Michael, prvo sam te mislio oprat jer miješaš gradove i regije, al poslije si uvalio listu regija i na tu sam i mislio.:D Zg je van konkurencije. Iz istre je Rovinj u prvih pet.
I zaista . međimurska bolje stoji. Ko ne vjeruje nek ide vidit, ja bio. U prosjeku puno više obrtnika u uspješnih poljprivrednika, koji prijavljuju manje plaće a višak ostaje u brtu ili doo-ima. (BTW, znate li da je najbolja malvazija pošlogodišnja spravljena u južnoj dalmaciji (dubrovnik):mig:
Složnost? Tko ne vjeruje, nek ode u dalmaciju i slavoniju.
Blitvari (zadar),mandrili (split), i gospari ( dubrovnik) se ne mogu međusobno smislit, a svi skupa šibenčane smatraju seljacima :confused:. Svi glasaju za razl- stranke.
U slavoniji je slična situacija u odnosu Sl. brod, vinkovci, Požega, Osjek.
Niti regija međimurja niti istra nisu opterećene ratom, već sam ekonomskim boljitkom. BTW znate li što istrani kažu, koji im je ministar turizma učinio najviše do sada? Vjerovali ili ne, to je Pave Ž. Rusković, autohtona dalmatinka, da ne kažem dubrovčanka.

yation
22.05.2009., 08:00
Usput, kako mi je povijest "bliža" tema, evo jedan jako dobar citati iz drugog topica, nek se vlasnik posta ne ljuti.

O BRDU I RAVNICI je sociolog Dinko Tomašić napisao je knjigu koja objašnjava neke pojave koje su vezane uz društveni razvitak Hrvata. Autor je podijelio prostor života etničkih Hrvata na dva dominantna sistema društvenih vrijednosti.
S jedne strane, u sjevernim i zapadnim dijelovima, te parcijalno u istočnim, razvijala se tzv. zadružna kultura. S druge strane, prema jugoistoku se razvijala tzv. plemenska kultura.

Tomašić o plemenskoj kulturi:

Plemenska kultura je karakteristična za kulturološko određenje Balkana. Dominantna je bila iz smjera Like i planina uz Jadran, u prvom redu Velebita i Dinare, prema bosansko – hercegovačkim, te srpskim i turskim etničkim teritorijima. Solidarnost se bazirala na krvnom srodstvu. Suradnja je postojala među rodovima. Rodovi su se ujedinjavali u plemena, premda su među njima postojali rivaliteti. Pozicije u rodovima su bile nasljedne, po patrijarhalnoj liniji. Postojala je striktna podjela rada između muškaraca i žena, a patrijarhalni sistem se bazirao na inferioriziranju i prinuđivanju žena. Među četama plemenskih pljačkaša je dominirao herojski kodeks časti. Sva sredstva su bila dopuštena protiv neprijatelja, neovisno o moralnim principima. Prijevare i okrutnost su bili tolerirani načini ponašanja, negirajući time vrijednost pravednosti. Politička moć se bazirala na primjeni prinude i slijepe podložnosti vladarima. Plemenske skupštine su donosile odluke na bazi prinude od strane plemenskih poglavara, pa su suprotna mišljenja bila smatrana kao izdajnička. A to je važan element plemenske kulture sa Balkana. (...) Iz ekonomske perspektive, to je bila stočarsko – nomadska kultura, koja je prelazila u onu ratničkog karaktera. Zato je važno bilo zauzimanje strateških pozicija, kao priprema za pljačke drugih teritorija. To je bila glavna profesija muškaraca, dok su žene trebale skrbiti za kuću, djecu i stoku (...) Laki i kriminalni profit je bio dopušten. Nije postojao smisao u važnosti štednje, što vodi prema akumulaciji kapitala. Zato se u toj kulturi nije mogao razviti kapitalizam. Važna karakteristika trgovca je bila lukavost. Nepravednost je značila mudrost, dok su težnje za pravednošću bile znak gluposti. Lažna svjedočanstva na sudovima su bila tolerirana. Pisma, novac i dokumenti su često bili krivotvoreni. Mjerenja su bile bazirana na prijevarama.
Nema sumnje da plemenska kultura nije mogla biti plodna za razvoj demokratskog i kapitalističkog poretka, te razvoja građanskog društva. Agresivnost, impulzivnost, autoritarnost, nepoštivanje temeljnih ljudskih prava, nepostojanje mirnog javnog dijaloga, potiskivanje kritičkog i otvorenog razmišljanja kao izdajničkog i lažnog, prezir prema ambicioznim pojedincima, generalna moralna hipokrizija i korupcija, nedostatak smisla za pravednost i vladavinu prava, korupcija i organizirani kriminal, inferioriziranje žena, nasilje u obitelji i druge pojave su samo neke od karakteristika društva koje je bazirano na antidemokratskim elementima. Odbijajući prihvaćanje zapadnih vrijednosti, ta društva su odredila kulturološki pojam Balkana.

Tomašić o zadružnoj kulturi:

Zadružna kultura je bila dominantna u Hrvatskom Zagorju, Prigorju i Međimurju, a parcijalno se manifestirala u Slavoniji, gdje je postojala mnogo veća razina etničke i religijske tolerancije, u odnosu na ostale dijelove. Sigurno je da su ti dijelovi bili pod utjecajem kulture iz Srednje Europe. Važnu ulogu imala je samodisciplina, u obliku kontrole emocija, pa je racionalnost u djelovanju mogla biti na višoj razini nego u plemenskoj kulturi. (...) Možemo razabrati 3 kulturne razine, odnosno 3 osnovna utjecaja kroz koje je prošao društveni razvitak: autohtona zadružna kultura, feudalizam i zapadnoeuropski kapitalizam. Skupčina je zadruga, a znači skupni, odnosno kolektivni imetak i zajednički život. Zajedničku imovinu obrađuje družina, čiji članovi ne moraju biti u rodbinskim odnosima. Nisu pod upravom oca obitelji već izabranog gospodara, koji je jednak ostalima i može biti u svako doba svrgnut sa svog položaja. Važan je bio kolektivni interes, a ne politika prinude i egoizma. Kooperacija i poštivanje mišljenja su bili na mnogo višoj razini nego u plemenskoj kulturi, iz koje se razvila agresivnost i autoritarnost u načinu razmišljanja. Političko se vodstvo ne smatra kao neka naročita vlast, nego kao jedna od funkcija zajednice. Državu se ne shvaća kao instituciju sile, nego kao organizaciju kolektivnih interesa na principu suradnje i jednakosti svih njezinih autonomnih dijelova.

cave troll
22.05.2009., 20:25
Jel ti kužiš da je po tvome Ličko-Senjska 4.?

Po mome?
Valjda po državnom zavodu za statistiku koji ima malo vjerodostojnije podatke od Nacionalovog novinara.
I da, ako nisi znao Ličko-Senjska županija ima ne baš male turističke prihode, s obirom na mali broj stanovnika (53 000). Ne radi se tu samo o Donjem Lapcu nego i npr o Novalji i sličnim mjestima.

Uostalom, na dzs.hr imaš godišnja statistička priopćenja pa se sam uvjeri da je Nacinalov tekst nebulozan.
Po niti jednom relevantnom statističkom pokazatelju: bdp, stopa nezposlnosti, plaća, robna razmjena s inozemstvom (npr. samo grad Pula izvozi i proizvodi više robe od kompletne Međimurske županije), broj visokoobrazovanih itd.itd....Međimirska županija nije niti blizu drugog mjesta. Dapače, daleko je od toga.

Tvoj link je iz 2008g, a na dzs.hr možeš skinuti statističko priopćenje za 2008g pa se uvjeri u ono što pišem.

baj-kej
24.05.2009., 15:23
Fakat, apsolutna pobjeda IDS-a. Nisu bili tako jaki još od sredine devedestih.
Ovo su trenutni rezultati:

ŽUPAN:
Jakovčić (IDS) 48% dugi krug protiv Cuccurina

Gradonačelnici:
PULA - Miletić (IDS) 58%
ROVINJ - Sponza (IDS) 72%
POREČ - Štifanić (IDS) 69%
LABIN - Demetlika (IDS) 58%
PAZIN - Krulčić (IDS) 53%
BUZET - Flego (IDS) 83%

Drugi krug u gradovima:
UMAG - Bassanese (HNS-HSU-Zeleni) 35% protiv Blažević (IDS) 28%
BUJE - Andreašić (IDS) 35% protiv Jergović (HDZ) 28%

IDS je osvojio ogromne postotke. Gotovo su uvostručili glasove u odnosu na prošle parlamentarne izbore i ovime su si zacementirali apsolutnu vlast u Istri.
Jednostavno rečeno, potukli su oporbu do nogu.

Razlog?
U Istri defakto ne postoji oporba. Postoje samo smiješni likovi koji pokušavaju sa oporbenjaštvom.
Tko bi normalan dao glasove nekakvom Hrelji, Langeru i sličnima? Tko bi htio da mu kreten Červar bude župan?
Cuccurin je bio najveća prijetnja ali njegov pokušaj je na kraju završio totalnim debaklom. U Rovinju nisu dobili ni 10%. Nažalost, njegovu listu građani više doživljavaju kao sektu nego kao političku listu.
Ne znam. Nakon ovoga mi se čini da će ljudi početi gubiti nadu u nekakve promjene u Istri.

To što pišeš je istina i nemože bolje ali da nije tako možda bi bilo drukčije .Sa ovim izborima vidimo koliko smo zaostali i nemamo svoje ja .Demokrcija je u puno jakih stranaka a ovo ovdje je jednoumlje koje potječe iz bivšeg sistema .Proči če još mnogo godina dok se mi naučimo demokraciji .:)

yation
25.05.2009., 07:51
Strpati senj, karlobag i pag- novalju u ličko senjsku županiju bila je totalna nebuloza. Politička odluka koja zanemaruje ekonomsko -socijalne aspekte.

mestar
25.05.2009., 12:12
To što pišeš je istina i nemože bolje ali da nije tako možda bi bilo drukčije .

:lol:
Već peti put preslagujem ovu tvoju rečenicu u glavi i nikako uhvatit poantu.
Bi'će neki Istarski đir?

A zaključak "da nije tako možda bi bilo drukčije" je apsolutno dostojan Grunfove majice :top:

mestar
25.05.2009., 12:16
Strpati senj, karlobag i pag- novalju u ličko senjsku županiju bila je totalna nebuloza. Politička odluka koja zanemaruje ekonomsko -socijalne aspekte.

Da li je išta u geografsko-političkoj strukturi HR normalno?
Zemlja od 4mil. stanovnika ima 21 županiju!! I 21 župana, njegovu sekretaricu, ured sa par zaposlenih, automibile, aparat za kavu... :zubo: kužiš poantu.

A svaka rupa koja ima više od 4 kokoše može se nazvati općinom. Pazi, Otok Krk ima 7 općina. Sedam!! Na desetak tisuća ljudi.

Ken
25.05.2009., 12:49
Da nemamo toliko administracije, pola Hrvatske bi bilo gladno.

yation
25.05.2009., 13:50
Da nemamo toliko admnistracije, pola hr. bi bilo sito! Još kad bi napaćenoj raji pridodali 1/10 vjerskih nekretnina....