View Full Version : Bacanje milijuna u vjetar...
Vozim se prije nekoliko dana vlakom kući iz Zagreba u Ivanić i promatram kroz prozor... Uz prugu se nižu deseci i deseci obiteljskih kuća u gradnji, na kojima se očigledno već godinama ne radi. Tipični primjeri:
- sve kuće najmanje katnice, a često i dva kata
- dignuti zidovi, ali nema ničeg drugog: ni prozora, ni opreme, a ni radnika koji išta rade, gradilište zaraslo
- isto tako ogromna kućerina koja ima prozore samo u prizemlju - valjda se tu živi ili drži materijal
- kuća od par stotina kvadrata, nedovršena, ali još dva temelja uz nju
Dakle, generalno gomile OGROMNIH objekata koji se ne grade već godinama, ili se živi u par sobica, ili se u najboljem slučaju živi u kućama bez fasade. Uložena ogromna lova, često valjda životne ušteđevine, krediti i sl. Sumnjam da to dovrše da bi mnogi imali i za grijanje istih.
Nema malih kuća - nema da netko napravi kuću od recimo 120 kvadrata i dovrši je. Također, mada se neke kuće godinama ne grade - kada smo tražili za takvu kuću kupiti ili ih nema u ponudi, ili su cijene ogromne.
Uglavnom, uložen ogroman novac koji sada polagano propada na kiši.
Mali ljudi hoce velike kuce rece moj dida, koji živi u 350m2 sa ženom i jedva fizicki stigne održavati.Tu je prisutan i mentalitet starijih generacija "svi pod jednim krovom" bilo nekad.Nema ljepše od urbanih vila (80-120m2)kao stan sa malo dvorišta 50m2 i malo trave,roštilj i mali pas.Pružaš djeci slobodu koju nemaju u stanu a nemaš obveza održavati "nogometno igralište" i financirati fasadu,ogradu... itd i taman kad misliš to je to hajde ponovo.Nemaš vremena za sebe ni za obitelj u tako velikoj kuči a život samo jedan.
kaskader
02.04.2004., 17:28
Ljudi...evo najiskrenije od srca preporucam svima da procitaju knjigu "Who moved my cheese"..procita se za 50 minuta. Ovo sa kucama je primjer tisuca ljudi koji se nisu pomakli sa vremenom, odnosno zive u nekom svom vremenu vjerujuci kak ce sve troje djece ostati kod kuce na zemlji, na poljoprivredi itd. Umjesto da su sebi napravili nesto malo, djecu potjerali (a ionako sami idu) u svijet da se skoluju, snalaze itd, a novac koji su ulagali u dvokatnice da ulazu u nesto sto ce im oplodjavati novac pa kad djeci zatreba da imaju da im daju da si kupe stan ili tako nesto. A ovako umjesto da su pomogli djeci, samo im odmazu jer djeca cesto moraju pomagati odrzavati takve kucerine...sto je i moje vlastito iskustvo.
Vojki, a jesi primijetio ono, ako je susjedova tolko, moja mora biti barem jedan red cigala visa...hi.
kaskader kaže:
Vojki, a jesi primijetio ono, ako je susjedova tolko, moja mora biti barem jedan red cigala visa...hi.
Kad smo već kod cigala - dođe strani poslovni partner i nakon par dana kaže kako u Hrvatskoj odlično ide gradnja kuća.
Kasnije se ispostavi da je čovjek sve kuće bez fasade smatrao novogradnjama... :D
Blues Dada
03.04.2004., 21:46
Ne znam zasto se ne nadje neki nacin za jeftinu gradnju kuca, od drveta sa metalnom konstrukcijom, kao sto to radi Ikea u Svedskoj. Ili kuca od bala od slame, ekoloski perfektno.
Uz sve vase mogao bih dodati jos par za te oversize gradnje. Nasi ljudi ulazu u nekretnine jer je to jedini oblik ulaganja koji je u socijalizmu bio toleriran. A ljudi ko ljudi, inercija... Ma ima tih razloga jos. Ko blata.
Nacini gradnje... Ljudi grade kako mogu, montazna kuca kod nas ispadne skuplja ili jednako skupa kao i zidana. A onu od cigle i betona mozes graditi etapno. A, navodno, nije ni moguce podici montaznu kucu u urbanoj zoni. :confused:
Vojki, ovo sa neozbukanim kucama i impresijom da je sve puno novogradnji je, skoro, pa opce mjesto - to zbilja primijete svi...
Porezno 'kaznjavanje' nedovrsenih gradnji ili porez na imovinu uspjesno kreshe apetite investitora i usmjerava ih ili u produktivnija ulaganja ili u realnije gradjevinske pothvate. Medjutim, volja da se tako nesto ucini je, mislim, negdje oko nule - poreznici bi rado opichili jos poreza ali bi otpor bio tako jak da bi politicarii brzo pritegli uzicu i povukli haraclije.
Outcast
05.04.2004., 12:00
Pa nije to baš tako kako ste vi opisali. S vašeg stajališta ovo ima smisla, ali morate uzeti u obzir i stajalište drugih ljudi koji su izgleda većina. Javna je tajna da su prilike teške (tu kod nas) i da vjerovali ili ne gradnja kuće za spomenutu većinu predstavlja projekt života. Pretpostavljam da bi ti ljudi željeli svojim potomcima ostaviti nešto u nasljedstvo, a što im ostaviti nego kuću. Mislim da to nije ništa negativno, budući da se trude osigurati budućnost onima do kojih im je najviše stalo. Što se fasada tiče, budući da se radi o životnom projektu, često ti ljudi nisu u mogućnosti da si odjednom priušte i krov i fasadu, pa ih treba razumijeti.
Pozdravljeni!
Outcast kaže:
... Pretpostavljam da bi ti ljudi željeli svojim potomcima ostaviti nešto u nasljedstvo, a što im ostaviti nego kuću. Mislim da to nije ništa negativno, budući da se trude osigurati budućnost onima do kojih im je najviše stalo. Što se fasada tiče, budući da se radi o životnom projektu, često ti ljudi nisu u mogućnosti da si odjednom priušte i krov i fasadu, pa ih treba razumijeti.
....
Pojava ima neki svoj ozbiljan rezon i pokazuje osobine koje bas nismo spremni pripisati sebi kao naciji - marljivost, medjugeneracijsku solidarnost, odricanje od neposredne potrosnje, spremnost na dugorocno ulaganje... Na primjer.
Uglavnom, povrsno, spremni smo o sebi misliti bitno drugacije i rigati vatru na kojesta.
sunčica
05.04.2004., 14:44
Vojky kaže:
Uz prugu se nižu deseci i deseci obiteljskih kuća u gradnji, na kojima se očigledno već godinama ne radi. Tipični primjeri:
- sve kuće najmanje katnice, a često i dva kata
- dignuti zidovi, ali nema ničeg drugog: ni prozora, ni opreme, a ni radnika koji išta rade, gradilište zaraslo
- isto tako ogromna kućerina koja ima prozore samo u prizemlju - valjda se tu živi ili drži materijal
- kuća od par stotina kvadrata, nedovršena, ali još dva temelja uz nju
Nema malih kuća - nema da netko napravi kuću od recimo 120 kvadrata i dovrši je. Također, mada se neke kuće godinama ne grade - kada smo tražili za takvu kuću kupiti ili ih nema u ponudi, ili su cijene ogromne.
Uglavnom, uložen ogroman novac koji sada polagano propada na kiši.
a čuj, ljudi počnu, nek se nađe :D
meni je to isto blesavo, ali šta sad. Imam oko sebe nekoliko takvih primjera, a tvrdim da je to sve zbog toga što inspekcija ne radi svoj posao.
Dođem kod frendice na more prije par godina i tamo, amlo preslatko dalmatinsko mjesto, ovi koji su gradili vikendice uglavnom se uklapali u lokalni kolorit, ma idila ... i sad, nasred sela pukla kućetina. Od cigle, nema krova (vire žice :D) otvora na gornjem katu nema, nego su zakovani, na ostalima ima neka drvenarija al se raspada (doslovno, vrata se više ne mogu ni zatvoriti, nego su pritisnuta starom ciglom). Ma katastrofa, prst u oko. I pitam ja sad ko je taj, čija je to kuća ... uglavnom, tip je nekakav gastarbajter, koji je došao prije dvaj'st godina, započeo tu kuću, sazidao doslovno (ali doslovno !!!!) kuću od međe do međe (koliko je imao zemlje, ali to je nekih cca. 100 kvadrata zemljišta, a kuća ima 95 kvadrata i nebo za krov) tako oni u toj "kući" svake godine provedu mjesec - dva :eek: (njih gomila, izmjenjuju se stalno), a to je svake godine sve sličnije ruševini (i završenu kuću, s fasadom i čudima, moraš održavati, a zamisli bloketaru)
I sad, zamisli ti, da on to isto napravi tamo u Njemačkoj gdje je gastarbajter ...
ja bih takvima odrapila porez + društveno koristan rad. Stavila bi ga da mete cestu, majke mi
A od ove frendice kod koje sam bila starci nisu nikad radili neke ludo plaćene poslove, ono, normalni ljudi rastežu od prvog do prvog i imaju prekrasnu kuću na kat od 90 kvadrata + okućnicu + vrt
sunčica
05.04.2004., 14:48
Outcast kaže:
Pretpostavljam da bi ti ljudi željeli svojim potomcima ostaviti nešto u nasljedstvo, a što im ostaviti nego kuću. Mislim da to nije ništa negativno, budući da se trude osigurati budućnost onima do kojih im je najviše stalo. Što se fasada tiče, budući da se radi o životnom projektu, često ti ljudi nisu u mogućnosti da si odjednom priušte i krov i fasadu, pa ih treba razumijeti.
šta ja ztnam, trudim se protegnut koliko mi je lancun dug, ne više, rijetko manje
a potomcima će onda piti krv kako su se za njih žrtvovali, k'o da su ovi to od njih tražili :D :D
Btw, jeste bili kad u Hercegovini? Tamo dovršene, namještene kućetine zjape prazne, vlasnici dolaze na odmor 15 dana godišnje. Al', neka kuće, nek selo vidi!
Outcast
05.04.2004., 15:18
sunčica:Btw, jeste bili kad u Hercegovini? Tamo dovršene, namještene kućetine zjape prazne, vlasnici dolaze na odmor 15 dana godišnje. Al', neka kuće, nek selo vidi! A što da velim, megalomani. Takve ima smisla oporezivati , ali u odgovarajućim granicama.
sunčica
05.04.2004., 15:35
iskreno, meni je tih ljudi žao. Uglavnom su na kraju svi ostali "ni na nebu, ni na zemlji" .... stranci tamo gdje su došli, stranci u svojoj vlastitoj kući
jako, jako ih je malo uspjelo proživjeti neki normalan život. Al da je njihovoj djeci super, stvarno jeste. Posebno u materijalnom smislu
mobyXXL
05.04.2004., 17:18
Ne znam zakaj neko ima neš protiv velikih kuća ak su legalno građene i imaju dozvole:confused:
Evo moji djed i baka su bili u Njemačkoj radili, još su 60-tih pobjegli tamo (vratili se 1973) i radili ko konji da bi skupili lovu za kuću. Prije toga živjeli su u svakakvim samo ne ljudskim uvjetima. I ovdje su relativno pristojno zarađivali za to doba, ali za stan ili nešto nisu imali jel se tad krediti nisu tek tako dijelili ko danas, a i ulazak u 30 ili 20 godišnji kredit je ipak hazard ili barem priličan rizik... Kad su se vratili prvo su kupili prilično velik stan tu u Dubravi jel onda (70-tih) nisu bili skupi. Al kaj ... dojadili im nakon 10 godina svakakvi susjedi koji ti kenjaju kad ti nekaj radiš a tebe ne smije smetat kad ti neki idiot turira auto u 3 u noći:rolleyes:
Otišli su kilometar dva dalje, više u prirodu na jedan prelijepi proplančić iznad Dubrave i još odabrali kvart di ima komunalija, ono svi priključci i to, bus svaki 15 minuta, ma sve pet. Tu i danas živimo. Kuća ima 300 kvadrata, troetažna sa tri jednaka stana po 100 i sad starci su mi na prvom, djed u prizemlju, a ja sam polako otišao na tavan makar baš i nije uređen jer nemam para za namještaj pa sve prilično klošarski izgleda (polunamješteno:rolleyes: )
E sad nikog ne osuđujem, da samo spomenem, kad ode od roditelja, kao što ni ja ne očekujem da neko kaka po meni zato kaj još uvijek živim pod istim krovom hmmm "s roditeljima". Meni bi smetalo kao mladom čovjeku da nekom plaćam i još ne smijem razvaliti mjuzu da se sve prozori tresu:D :top: Tu nemoram previše nikog pitat, susjedima ne smeta... U zgradi pogotovo kao podstanar svima ideš na jetra a moraš slušat sexanje susjeda sa gornjeg kata i to kako muž mlati ženu na katu ispod:flop:
Dakle, ja u zgradu ne bi išo. Ovo je jedan kvartić tu di živim pa skoro svi bivši gastarbajteri, al mi je odlično da se svi poznamo i svi će ti pomoć kad treba. U gradu se možeš zapalit nasred ceste kao recimo Jan Pallach i niko te nebi ni probao ugasit:flop:
Dakle nisam snob, da se palim na velike kućerine i to, jer na kraju krajeva to ni nije u mojem vlasništvu.
Doista je gradnja kuce u Hrvatskoj projekt zivota. Kao i drugdje, konkretno ovdje u Kanadi, i u Hrvatskoj je kuca najveca investicija koju ce vecina ljudi ikada poduzeti. Samo sto su u Kanadi dostupni krediti, poslovi a u Hrvatskoj kredita i poslova nema.
Hrvati su vrijedan narod. Ovdje u Kanadi poznajem "obicne" ljude koji su vrijednim radom, pametnim raspoloaganjem novcem i uz malo srece teski po milijun dolara. Ono, nikakve firme, turbo ekskluziva...al imaju. Da Hrvatima nije usud odredio da nam je uvijek "sjasi kurta - uzjasi murta" Hrvatska bi bila najbogatija zemlja na planeti.
mobyXXL
06.04.2004., 07:57
Da XeiX to je to šta kažeš:top: Kuća i je projekt života. Naši debili naprotiv rađe će imat novu bemvaru u garažici u koju jedva stane, mala kućica skoro pa straćara, al bitno je da lokalni kreten ima svakih 5 godina novi BMW:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :bljak: Takvih je puna tu moja Dubrava. Maleno dvorište, malena kućica, al lokalni polukrimos uredno ima parkiran naaajnoviji 545i
Isto tako od naših:rolleyes: "poduzetnika" i poduzetnika dobar dio mora imat auto od bar 100 000 eura (dakle visoka klasa) a s druge strane ne sjećaju se kad su zadnji put radnika isplatili a pogotovo ne kada su investirali pametno. Takvi krimosi su okolo dužni desetke tisuća eura al im niko niš nemože jer pravosuđe ne funkcionira:rolleyes:
Tuco-il brutto
06.04.2004., 09:38
Pa kako Sanaderovoj vlasti narod "vjeruje" i kako kad on i njegovi narodu to sve fino objasne, pa narod radi većih interesa puno ne pita i ne prosvjeduje, možda bi se tako postavili i kad bi Sanader najavio porez na nekretnine po uzoru na EU.
Mislim da bi to bilo OK kao prvi korak. Uveden je godišnji porez na automobile i motocikle, za jahte ne znam, zašto ne i godišnji porez na nekretnine. Kad bi to par godina postojalo-novac bi išao u sređivanje zemljišnih knjiga i internet katastar, onda bi mogli uvesti i dodatne stavke kao već spominjani porez na nedovršene kuće, koji bi investitore prisilio da sagrade kuće i druge objekte, ako ne u jednoj sezoni, onda u dvije najviše. Tko ima neka gradi.
Ma nek se gradi:D budu djeca imala kaj prodavati:D :D
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.