View Full Version : Prava nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i reg. samouprave
Michael Collins
30.04.2009., 18:26
Po našem zakonu manjine moraju biti zastupljene i u predstavničkom i u izvršnom tijelu...
Ali ima kvaka:
Samo manjine od 5% do 15% imaju zapravo pravo na zastupnika...
Onih kojih ima manje od 5% smatra se da ima premalo,a onih s više od 15%,smatra se da im ne treba automatski osiguravat zastupnika jer ih ima 3 puta više od potrebnih 5%...
Sam zakon zapravo i nije loš,ali ima kvaka...
Koliko se sjećam HDZ je u Našicama iskoristio tu situaciju,jedan vijećnik im je bio Slovak,i automatski,nisu dobili to zastupničko mjesto,nego je HDZ-ov zastupnik postao vijećnik iz redova Slovačke manjine...
To mi se čini nepravedno,jer ako već ta manjina ima pravo na zastupnika, ne bi li ga onda trebala birati,a ne da,ako je slučajno već jedan izabran, da automatski gube jedno mjesto i imaju zastupnika kojeg nisu sami birali...
U Iloku je bila slična situacija sa Srbima. Na prošlim lokalnim izborima se izabralo gradsko vijeće od 15 članova i onda se ustanovilo da nema niti jednog predstavnika srpske manjine. Odlukom gradskog izbornog povjerenstva, gradsko vijeće je prošireno na 16 članova i dodana je vijećnica sa liste SDP-HNS. Ta lista je prešla prag, ali nije dobila niti jednog zastupnika. Time su se spasili od potpune katastrofe na tim izborima.
Ne znam na osnovu kojih pravila se bira lista s koje se uzima zastupnik manjine. Valjda se gleda koja je lista prva na redu za viječnika, a da ima odgovarajućeg manjinca. Stoga mislim da ovo sa HDZ-om nije nepravedno jer bi valjda i dobili slijedeće mjesto da je vijeće veće.
Da li je glupo ili ne, ne znam.
Nebojša Borovo
03.05.2009., 12:48
Srbima besplatan prevoz za izbore u Hrvatskoj
29. april 2009. RTV
Predstavnici Koalicije i Asocijacije udruženja izbeglica u Srbiji pozvali su danas sve izbeglice iz Severne Dalmacije, Like, Korduna, Banije i Zapadne Slavonije da izađu na lokalne izbore koji se održavaju u nedelju 17. maja u Hrvatskoj.
Pravo da glasaju na predstojećim izborima imaju svi punoletni državljani Hrvatske, kako izbegli Srbi tako i drugi hrvatski državljani koji žive u Srbiji, a koji imaju prebivalište u susednoj državi, rekao je predsednik Koalicije izbeglica Miodrag Lina na konferenciji za novinare u Media centru.
Lina je istakao da će izbeglice sa što većim učešćem na lokalnim izborima povećati izglede za rešavanje svojih brojnih nerešenih imovinskih, statusnih i drugih pitanja u Hrvatskoj.
"Želimo da preko svojih izabranih predstavnika doprinesemo ekonomskom razvoju i sveukupnom poboljšanju uslova života u našim krajevima", kazao je Lina.
Kako bi što više izbeglica moglo da ostvari svoje biračko pravo, obezbeđen je besplatan prevoz autobusima i opštine i gradove u Hrvatskoj.
Zainteresovane izbeglice mogu dobiti dodatne informacije i prijaviti se za odlazak na glasanje na adresi Koalicije u Ulici Kraljice Marije 47/2 (kod Vukovog spomenika) i u Lomnoj ulici 4, u kojoj je smešteno Udruženje izbeglih i prognanih iz Hrvatske, i putem telefona na 011/ 2420 730, 011/ 3820 251, 063/ 7024 994.
Mate-Spawn-Die
04.05.2009., 13:59
Ako ne žive ovdje, zašto onda imaju pravo glasa, pošto nisu HRVATSKA dijaspora? :confused:
Koji je to zakon i zašto se do sada nije izmijenio??
Waldteufel
04.05.2009., 18:55
Vjerovatno će Njemcima u Hrvatskoj predstavnik biti Čeh.
Svaka manjina (naravno svaka koja ima barem više od 50 ljudi) bi trebala imati svoga predstavnika u Saboru.
rezon@tor
06.05.2009., 06:46
Pa da, stvarno nije u redu što nema ni jednog Kineza u Saboru.
Koliko bi trebalo biti zastupnika nacionalnih manjina? 15-25?
Mate-Spawn-Die
06.05.2009., 12:52
Jedan zastupnik za sve nacionalne manjine.
Ili svakom narodu vratimo onako kako on postupa sa našim, ako je ima, u svojoj državi. Znači u slučaju Srba, barem polovicu za početak proglasimo Vlasima.
Waldteufel
06.05.2009., 13:11
Ok, nema problema.
Možete li mi onda objasniti kako Nijemce može predstavljati Poljak, Rusin ili Čeh ili obratno ?
rezon@tor
06.05.2009., 14:02
Ovisi uvelike od onog što očekuješ od tog predstavljanja.
Ja recimo nisam niamo zadovoljan time što manjine namaju dvostruko pravo glasa.
Ali pogledaj koliko nemanjinski Sabornik ima glasova u pozadini, a koliko manjinski Sabornik.
Meni je u redu da manjine imaju 4-5 zastupnika u Saboru, a isto tako znamo kako manjina ima više od 4-5.
Mate-Spawn-Die
06.05.2009., 14:21
Ok, nema problema.
Možete li mi onda objasniti kako Nijemce može predstavljati Poljak, Rusin ili Čeh ili obratno ?
A što manjine uopće imaju raditi u Saboru!? Ajde da vas/ih ima kao što ima Albanaca u MAkedoniji ili Mađara u Vojvodini, ali ovo je naprosto smiješno.
Sveukupno glasova manjine pojedinačno nije ni približno veličini broja glasova potrebnih za jednog hrvatskog zastupnika.
A dvostruko pravo glasa je još gluplja ideja. Pa te manjine onda vrijede dvostruko više i tu se tek dobija prostor za manipulaciju VEĆINE.
Jedan zatupnik za sve manjine, a ako vam se ne sviđa
rezon@tor
06.05.2009., 14:25
Pa te manjine onda vrijede dvostruko više i tu se tek dobija prostor za manipulaciju VEĆINE.
Ne vrijede dvostruko ako imaju jednog ili pet zastupnika maksimalno.
Samo ti dodatni zastpnici imaju kakav takav legitimitet.
Zomboni
06.05.2009., 14:26
A što manjine uopće imaju raditi u Saboru!? Ajde da vas/ih ima kao što ima Albanaca u MAkedoniji ili Mađara u Vojvodini, ali ovo je naprosto smiješno.
Sveukupno glasova manjine pojedinačno nije ni približno veličini broja glasova potrebnih za jednog hrvatskog zastupnika.
A dvostruko pravo glasa je još gluplja ideja. Pa te manjine onda vrijede dvostruko više i tu se tek dobija prostor za manipulaciju VEĆINE.
Jedan zatupnik za sve manjine, a ako vam se ne sviđa marš u svoje matične zemlje.
Vala baš, a ako se tebi ne sviđa današnji sustav marš natrag u Iran.
Michael Collins
06.05.2009., 15:57
Mi smo Slaveni...
A ti vjerovatno izva interneta nisi tako kurčevit...
No, manjie nisu problem,i ne smetaju mi dovjezični natpisi niti dvostruko pravo glasa...
No,Talijansk inatpisi u općinama sa 1% Talijana,ili Ćirilićni natpisi koji nisu dio tradicije Hrvatskih Srba,e protiv toga sam...
Mate-Spawn-Die
06.05.2009., 16:55
Svakom idiotu, pa znači i tebi, je jasno zašto su doneseni takvi "manjina friendly" ustav i zakoni.
Rat je završen, mi smo pobijedili, ovo je hrvatska zemlja i zakone i ustav treba izmijeniti. Kome se ne sviđa -> pravac matična država. To vrijedi i za tebe jugoslavenčino mutava. Ups, pa ti nemaš više svoju prokletu državu.
Daj neka mi netko nabroji europske zemlje sa tako usrano liberalnim pravima prema manjinama kao što ih ima Hrvatska.
Pessimus dux
06.05.2009., 17:43
Definitivno ima previše zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. Optimalan broj bio bi negdje na pola sadašnjega.
Zomboni
06.05.2009., 17:54
Mi smo Slaveni...
A ti vjerovatno izva interneta nisi tako kurčevit...
No, manjie nisu problem,i ne smetaju mi dovjezični natpisi niti dvostruko pravo glasa...
No,Talijansk inatpisi u općinama sa 1% Talijana,ili Ćirilićni natpisi koji nisu dio tradicije Hrvatskih Srba,e protiv toga sam...
Nije stvar u kurčevitosti već u određivanju tko treba gdje marširati.
Mate-Spawn-Die
06.05.2009., 18:11
Nije stvar u kurčevitosti već u određivanju tko treba gdje marširati.
Ja sam doma, ja nemam gdje drugdje marširati.
Zomboni
06.05.2009., 19:56
Ja sam doma, ja nemam gdje drugdje marširati.
Isto kao i pripadnici manjina.
Waldteufel
07.05.2009., 01:43
A što manjine uopće imaju raditi u Saboru!?
Manjine su dio Hrvatske i njene kulture htio ti to ili ne.
Ajde da vas/ih ima kao što ima Albanaca u MAkedoniji ili Mađara u Vojvodini, ali ovo je naprosto smiješno.
E pa to se treba regulirati da se ne bi dogodila manipulacija.
Jedan zatupnik za sve manjine, a ako vam se ne sviđa
A kaj onda ... ?
Vjerovatno će Njemcima u Hrvatskoj predstavnik biti Čeh.
Svaka manjina (naravno svaka koja ima barem više od 50 ljudi) bi trebala imati svoga predstavnika u Saboru.
Nijemce ne može zastupati Čeh, niti bi koji Čeh htio predstavljati Nijemce, ali može Rom, što gospodin Memedi i čini, a u tome ima neke kozmičke pravde.
Michael Collins
07.05.2009., 22:39
Nijemce ne može zastupati Čeh, niti bi koji Čeh htio predstavljati Nijemce, ali može Rom, što gospodin Memedi i čini, a u tome ima neke kozmičke pravde.
Meni je to katastrofa...
Neka budu tri manjiska zastupnika:
1 Za Srbe
1 Za autohtone manjine-Talijane,Mađare,Čehe,Slovake,Rusine,Ukrajince,Nije mce...
1 Za neautohtone manjine-
Bošnjake,Albance,Rome,Crnogorce,Makedonce...
Waldteufel
07.05.2009., 23:08
Neka budu tri manjinska zastupnika:
1 Za Srbe
1 Za autohtone manjine-Talijane,Mađare,Čehe,Slovake,Rusine,Ukrajince,Nije mce...
Ovo je isto jedna od solucija koja je dobra, mada bi se moglo još i pričati što su točno bile ili jesu autohtone manjine u Hrvatskoj. No načelno je ok.
Opasne Misli
08.05.2009., 13:44
Evo u kakvoj (prokletoj) državi mi živimo: 14 Pripadnika srpske paravojske na izbornim listama u Sisačko-moslavačkoj županiji (http://www.domovinskirat.hr/content/view/13691/1543/)
:rolleyes:
Waldteufel
08.05.2009., 14:58
Evo u kakvoj (prokletoj) državi mi živimo: 14 Pripadnika srpske paravojske na izbornim listama u Sisačko-moslavačkoj županiji (http://www.domovinskirat.hr/content/view/13691/1543/)
''Krasno''. Baš me ni ne čudi previše što su i na listi HNS-a. A čitava stvar je nešto što se samo može dogoditi u Hrvatskoj.
Michael Collins
08.05.2009., 15:19
:eek::eek::eek:
Isuse,ovoga ni kod nas nema...
Jebem ti ovu državu i ovaj narod...
Pessimus dux
08.05.2009., 17:16
Meni je to katastrofa...
1 Za Srbe
Zanimljiv prijedlog.:top:
vbureti
08.05.2009., 17:58
S tim nacionalnim manjinama, s tim proturječnim pojmom, državljani Hrvatske nisu ravnopravni. U Hrvatskoj ostoje Hrvat kao etnička većina, i razne druge etničke skupine, narodnosti koje su manjinske. Svi bi državljanio morali biti ravnopravni. A nisu. Čim se ustoanovljuju kvote ili posebne liste za etničke manjine krši zse temeljno ustavno načelo o ravnopravnosti građana. Ispšada da su svi građani jednaki, a neki su jednakiji.
Treba izmijeniti Ustav i dokinuti tzv. nacionalne manjine. U državi koja nije konfederativna, koja nije savez država nego unitarna država ili federalna dražava - postoji samo jedna nacija.
Kad će shvatiti oni koji bi to trebali shvatiti da ne postoje nacionalne manjine. Postoje tek etničke manjine. Drugim riječima u državi postoji jedan politički narod.
Zar mora Hrvatska biti žrtva jedne takve svjesno stvorene pojmovne zbrke ?
Michael Collins
09.05.2009., 10:06
Da me netko krivo ne shvati:
Manjine sam podjelio na autohtone i neautohtone,jer nemaju iste probleme manjine koje imaju svoja sela,i one koje žive pomješane u velikim gradovima...
Nebojša Borovo
17.05.2009., 18:24
U Benkovcu kamenovana dva autobusa iz Srbije... :flop:
Tel Aviv
18.05.2009., 21:00
Ne Michael, hebrejsko pismo je dio tradicije Srba. :rofl:
Tel Aviv
18.05.2009., 21:09
Meni je to katastrofa...
1 Za Srbe
Ako Srbi čine 4,5% stanovništa u Hrvatskoj toliko onda trebaju biti zastupljeni i u Saboru.
Samo da kažem da u Republici Srpskoj postoji vijeće naroda sa srpskim, bošnjačkim i hrvatskim klubom, sa istim brojem predstavnika iz svakog naroda iako Hrvati danas čine oko 1% stanovništva Srpske.
Michael Collins
18.05.2009., 21:35
Ako Srbi čine 4,5% stanovništa u Hrvatskoj toliko onda trebaju biti zastupljeni i u Saboru.
Samo da kažem da u Republici Srpskoj postoji vijeće naroda sa srpskim, bošnjačkim i hrvatskim klubom, sa istim brojem predstavnika iz svakog naroda iako Hrvati danas čine oko 1% stanovništva Srpske.
Prag je 5% za ulazak u Sabor,koliko bi oni mogli osovjiti... :ne zna:
Osim toga,rekao sam za dvostruko pravo glasa,ovoga bi imali automatski,a ostalo,što skupe...
Tel Aviv
18.05.2009., 21:45
Prag je 5% za ulazak u Sabor,koliko bi oni mogli osovjiti... :ne zna:
Osim toga,rekao sam za dvostruko pravo glasa,ovoga bi imali automatski,a ostalo,što skupe...
Dobro znamo u kakvom su nažalost demografskom s(t)(r)anju Srbi u Hrvatskoj, tako da nema šanse da bi prešli cenzus za ulazak Sabor.
Zato da, ako ništa drugo, ostanu bar ova 3 zagarantovana srpska zastupnika u Saboru, iako ja mislim da bi sasvim korektan broj bio 5.
francesko
18.05.2009., 21:45
Ustav RH
(1) Republika Hrvatska jamči pripadnicima nacionalnih manjina pravo na zastupljenost u predstavničkim tijelima jedinica lokalne samouprave i predstavničkim tijelima jedinica područne (regionalne) samouprave.
(2) Ako u predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave na temelju općeg biračkog prava ne bude izabran bar jedan član pripadnik neke od nacionalnih manjina koje u stanovništvu jedinice lokalne samouprave sudjeluju s više od 5%, a s manje od 15%, broj članova predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave povećat će se za jednog člana, a izabranim će se smatrati onaj pripadnik nacionalne manjine koji nije izabran prvi po redu prema razmjernom uspjehu svake liste na izborima ako zakonom kojim se uređuje izbor članova predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave nije drugačije određeno.
(3) Ako u predstavničkom tijelu jedinice lokalne samouprave na temelju općeg biračkog prava ne bude osigurana zastupljenost onoliko članova pripadnika nacionalne manjine, koja u stanovništvu jedinice lokalne samouprave sudjeluje s najmanje 15%, koliko osigurava zastupljenost pripadnika te nacionalne manjine srazmjerno njenom udjelu u stanovništvu jedinice lokalne samouprave, broj članova predstavničkog tijela jedinice povećat će se do broja koji je potreban da bi zastupljenost bila ostvarena, a izabranim će se smatrati oni pripadnici određene manjine koji nisu izabrani, po redu prema razmjernom uspjehu svake liste na izborima ako zakonom kojim se uređuje izbor članova predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave nije drugačije određeno.
(4) Ako u predstavničkom tijelu jedinice područne (regionalne) samouprave na temelju općeg biračkog prava ne bude osigurana zastupljenost onoliko članova pripadnika nacionalne manjine koja u stanovništvu te jedinice sudjeluje s više od 5%, koliko im osigurava zastupljenost srazmjerno njihovom udjelu u stanovništvu jedinice područne (regionalne) samouprave, broj članova predstavničkog tijela jedinice povećat će se do broja koji je potreban da bi zastupljenost bila ostvarena, a izabranim će se smatrati oni pripadnici određene manjine koji nisu izabrani, po redu prema razmjernom uspjehu svake liste na izborima ako zakonom kojim se uređuje izbor članova predstavničkog tijela jedinice područne (regionalne) samouprave nije drugačije određeno.
(5) Ako se ni primjenom odredbi stavaka 2. i 3. ovoga članka ne postigne zastupljenost predstavnika nacionalnih manjina u predstavničkom tijelu jedinice lokalne samouprave, odnosno ako se ni primjenom odredbi stavka 4. ovoga članka ne postigne zastupljenost predstavnika nacionalnih manjina u predstavničkom tijelu jedinice područne (regionalne) samouprave, u skladu s ovim odredbama, u jedinici samouprave raspisat će se dopunski izbori.
(6) Kandidiranje i izbor članova predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave odnosno jedinice područne (regionalne) samouprave prema odredbama stavaka 2., 3., 4. i 5. ovoga članka uređuje se zakonom kojim se uređuje izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.
(7) Za određivanje broja pripadnika nacionalne manjine radi provođenja odredbi ovoga članka mjerodavni su službeni rezultati popisa stanovništva. Prije svakih izbora službeni rezultati popisa stanovništva o broju pripadnika nacionalnih manjina u jednici lokalne samouprave odnosno jedinici područne (regionalne) samouprave usklađuju se s eventualnim promjenama registriranim u posljednjem potvrđenom popisu birača te jedinice.
Pessimus dux
19.05.2009., 10:51
Dobro znamo u kakvom su nažalost demografskom s(t)(r)anju Srbi u Hrvatskoj, tako da nema šanse da bi prešli cenzus za ulazak Sabor.
Zato da, ako ništa drugo, ostanu bar ova 3 zagarantovana srpska zastupnika u Saboru, iako ja mislim da bi sasvim korektan broj bio 5.
Ja ipak mislim 10.:rolleyes:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.