PDA

View Full Version : Zdrava prehrana - eko uzgoj


izgubljena
04.05.2009., 11:07
Imam želju da se počnem baviti eko uzgojem, za početak za vlastite potrebe. Zanima me zna li netko gdje se može nabaviti eko sjeme, i koji se točno dodaci mogu koristiti u takvom uzgoju? Ima li netko malo više iskustva u tom području da ga podijeli jer ja sam absolute beginner? :D

Scarletta
04.05.2009., 13:02
Ako te zanima literatura, javi pa ti šaljem.

macatoban
04.05.2009., 14:37
Ako te zanima literatura, javi pa ti šaljem.

Pozdrav!

Molim te ako možeš kopirati literaturu ili kako bili več da i ja dođem do nje? Unaprijed hvala!
P.s.
Ako može pošaljem ti adresu na pm
:s:s:s

izgubljena
04.05.2009., 21:17
Vidim da već ima zainteresiranih za literaturu, :) o kojim se točno knjigama radi?
Zvala sam danas Zrno, sjeme više nemaju, ali imaju nešto sadnica, pa ću vjerojatno skoknut tamo u subotu.

Reisser
04.05.2009., 21:38
Kakvo je to "eko sjeme"?

Scarletta
04.05.2009., 21:43
Evo, ja imam ove knjige:
1. Rudolf Steiner – Poljoprivredni tečaj
2. Alternativno poljodjelstvo – Zdravko i Renata Dajčbar
3. Bio poljoprivreda – Dragan Vićanović
4. Biodinamička poljoprivreda – Desimir Ivanović
5. Gajenje povrća s ljubavlju – S. Ognjenović (ćirilica)
6. Moj bio vrt – Marija Omahen
7. Osnove biovrta i biopoljoprivrede – Sonja Karoglan Todorović i Dubravka Malić
8. Sakupljanje i čuvanje sjemenja – Božica Pepeš Mokos
9. Starinski voćnjak
10. Gradjenje ilovačom – F. Hellwig
11. Mineralna gnojiva

Alan_SP
05.05.2009., 00:08
Kakvo je to "eko sjeme"?

Danasnje sjeme se svo proizvodi na takav nacin da su mnoge stvari kontrolirane na ne bas zgodan nacin. Tako se uglavnom i GM sjeme prodaje pod normalno, biljke znaju imati genetska svojstva koja i te kako utjecu na mnoge stvari (recimo, otpornost na nametnike se postize tek kad se doda kljucna stvar, koju pak firma prodaje samo registriranim kupcima, cilj je da se kontrolira tko moze kupiti, a i da se poveca zarada).

Da sad ne duzim, eko sjeme je ono pravo, prirodno sjeme, kakvo je prije bilo. Prije su seljaci dio uroda cuvali za buducu sjetvu. Danas toga nema (u velikoj vecini slucajeva).

wardancer
05.05.2009., 08:19
evo link udruge rustica (http://www.rustica.hr/)

rustica na recikliranom imanju zmaga cijelo prolijeće već održava vrtne radionice na kojima se uči ekološki uzgoj biljaka kroz predavanja i praktični rad, a na sajtu se nalazi i popis korisne literature koja se od njih može posuditi :mig:


od njih se može dobiti netretirano sjeme lokalnih, često već i zaboravljenih, vrsta koje se skuplja još od 90ih...sjeme vam neće naplatiti, ali će vas pozvati da se učlanite u udrugu i platite neku mizernu godišnju članarinu - onaj tko ga preuzme postaje sudionik projekta očuvanja bioraznolikosti i obvezuje se na uzgoj bez pesticida i umjetnih gnojiva, te je ideja da dio sjemena koje skupi na kraju godine vrati u banku za buduće generacije. mislim da je to kaj rade jako lijepa i važna stvar i treba ih podržati, a to se može na više načina:
*ako uzmete njihovo sjeme, stvarno nemojte koristiti na njemu kemikalije, skupite ga na kraju godine i odvojite za njih malu vrećicu, zapišite gdje ste ga sijali, kako je raslo, kada je cvalo, kada je rodilo i sl.
*ako imate neku zaboravljenu sortu doma - donirajte koju sjemenku u banku, također s opisom biljke :top:
*možete i donirati koju kunu u škrabicu - novac ide za izgradnju adekvatnog spremišta za sjeme - udruga trenutno nema prostor, pa se sjeme čuva po kutijama i podrumima...

pic
05.05.2009., 08:54
kaj mislite o povrcu koje je gnojeno ljudskim i/il zivotinjskim izmetom?

Scarletta
05.05.2009., 09:06
Wardancer, super je ova Rustica. Hvala za link.

Reisser
05.05.2009., 12:44
Danasnje sjeme se svo proizvodi na takav nacin da su mnoge stvari kontrolirane na ne bas zgodan nacin. Tako se uglavnom i GM sjeme prodaje pod normalno, biljke znaju imati genetska svojstva koja i te kako utjecu na mnoge stvari (recimo, otpornost na nametnike se postize tek kad se doda kljucna stvar, koju pak firma prodaje samo registriranim kupcima, cilj je da se kontrolira tko moze kupiti, a i da se poveca zarada).

Da sad ne duzim, eko sjeme je ono pravo, prirodno sjeme, kakvo je prije bilo. Prije su seljaci dio uroda cuvali za buducu sjetvu. Danas toga nema (u velikoj vecini slucajeva).

Previse si zabrijao :)

Trebas razluciti pojam hibridizacije i genetske modifikacije.

Istina je da neki hibridi imaju otpornost na odredjene parazite, bolesti, viruse, ali to je postignuto kontinuiranim uzgojem i selekcijom najboljih biljaka, a ne upucavanjem tudjeg genetskog materijala u te biljke!

Istu stvar radi i priroda, opstaju najjaci, ali ona to radi jako dugo, dok hibridizacijom ubrzavamo tu prirodnu selekciju.

Previse se zabrijava na "eko-ovo" "eko-ono". Uzimanjem tih hibrida koji imaju urodjene otpornosti ti se automatski moras manje brinuti za njih, manji je opseg bolesti koje ih mogu pogoditi i dobivas biljke tj plodove zeljenih svojstava.

Protivnik sam GM-a, da se razumijemo. Volim i stare sorte, recimo obozavam kod paradajza amerikanac, ali isto tako ima jedna odlicna hibridna sorta: Hector koji ima odlican slatkast okus i sav je nepravilan i ogroman, a prednost nad amerikancem je veci prinos i to sto je hibrid - uvijek znas sto ces dobiti.
Kod paprika - babura je drugacija situacija, tamo jos nisam naisao na neku staru vrstu koja moze parirati hibridima, posebice Istri i Bianci koje su mi omiljene :)

izgubljena
05.05.2009., 21:21
Moram priznati da sam i ja mislila da je hibridizacija neki miks između dvije različite sorte iste biljne vrste, a ne ubrzana prirodna selekcija :zbunj: :confused:

Daj napiši malo više o tim sortama voća i povrća, ako ti se da, bar ono što ti uzgajaš. Jesi kaj posadio u zadnje vrijeme?

Reisser
05.05.2009., 22:49
Nije bas "miks", to je vise pametno biranje zeljenih svojstava metodom pokusaja i pogresaka (oplodnja cvjetova s polenom druge biljke koja ima zeljena svojstva) i vidjeti kakvo ce zeljeno sjeme biti. Poprilicno dugotrajan i iscrpljujuci postupak.
Vecinom to rade velike firme, ali ima svjetlih primjera u nasem susjedstvu, u Vojvodini je jedan covjek, prof povrtlarstva krenio sam '93. i sada ima respektabilnu sjemensku kucu koja ima valjda najbolju ajvaricu na svijetu, Slonovo uho i jos niz drugih sorti paprike i paradajza.

Moja obitelj se bavi uzgojem profesionalno, plastenici.
Ekoloska proizvodnja je prilicno nezahvalna stvar i zato ju moji ne primjenjuju jer su troskovi veci, a trziste je nezahvalno prema takvim proizvodima, drzavni poticaji su nula kuna. Jedino se dobije povrat ulaganja do 50% za kapitalne investicije, sve ostalo je nula. U takvim uvjetima nesubvencionirane proizvodnje ekoloska proizvodnja je neisplativa, a drzava nema sluha za plastenicko povrce.
Osobno sam misljenja da bi se s ekoloskom proizvodnjom mogla cuda postici, ne samo za nase trziste nego i ino trzista, ali vaznije je poticati kukuruz, psenicu i duhan...

Sto se tice sorti, vecinu paradajza sto ces kupiti po trgovinama, a koja dolazi iz Slavonije je Bele sorta, meni osobno nezanimljiv paradajz jer ima neutralan-kiselkast okus i ponekad tvrdu kozicu. Ali ta sorta donosi unificirane plodove dosta otporne na transport i dugotrajne svjezine. Jos jedan dobar za komercijalu je Tamaris, on mi se zgadio prije 4-5g jer je imao miris ribe, totalno cudno, samo je tu jednu godinu imao takav miris, godine prije i godine poslije nije imao(ali mi je svejedno gadan zbog svog kiselkastog okusa). Sumnjamo da je to bio izlet u GM vode proizvodjaca, ali jedina sorta sto znam da ima pomjesane gene ribe i paradajza je Flavr Savr i da uopce na trzistu vise nema GM paradajza. Sumnjam da je to bio GM paradajz, ali nikad se nezna, a nikad necu ni saznati vjerojatno :)

Paprike babure sto dolaze odole iz Metkovica i okolice su u vecini slucajeva Istra, ona ima karakteristicnu zelenkasto-zutu boju kad je mlada, a ti idioti odole ju beru mladu samo da sto prije dodje na trziste, umjesto da sacekaju jos tjedan-dva pa da dobiju na masi i opcenito na okusu jer je mlada paprika gorka i tanka, brzo uvene.

Vecina uzgajivaca uzima jedne te iste sorte jer placaju strucnjake da im dolaze obilaziti polja i plastenike, a ti strucnjaci su se specijalizirali za odredjene sorte i znaju sve njihove tajne. Moji non-stop isprobavaju nove sorte, neke sorte ostaju jer su iznimno kvalitetne, ali svake godine dodje neka nova na probu, pa mozda i ostane.

Rita
06.05.2009., 06:08
kaj mislite o povrcu koje je gnojeno ljudskim i/il zivotinjskim izmetom?

Fuj, za ljudski a ovo za zivotinjski mi je normalno ,pa gnoj se oduvijek stavlajao u zemlju.

izgubljena
06.05.2009., 10:08
Vecina uzgajivaca uzima jedne te iste sorte jer placaju strucnjake da im dolaze obilaziti polja i plastenike, a ti strucnjaci su se specijalizirali za odredjene sorte i znaju sve njihove tajne. Moji non-stop isprobavaju nove sorte, neke sorte ostaju jer su iznimno kvalitetne, ali svake godine dodje neka nova na probu, pa mozda i ostane.

Ti si se specijalizirao za paradajz i papriku? Meni je onaj mali slatki paradajs najukusniji.

Reisser
06.05.2009., 11:23
Za papriku u vecem djelu.

To ti je Cherry, ali ima jaako puno vrsta tog mini paradajza i onda sve podvaljuju pod Cherry.

izgubljena
06.05.2009., 20:21
To ti je Cherry, ali ima jaako puno vrsta tog mini paradajza i onda sve podvaljuju pod Cherry.
Mislim da ga uvoze iz Španjolske :confused: Možda bih mogla posaditi taj Cherry, pretpostavljam da se sjeme može nabaviti u poljoapoteci.

Reisser
06.05.2009., 21:38
Ima ga odasvud, cak i iz Maroka :)

Mozda ima, ali pogledaj ovaj (http://hr.kpr.sk/vegetable.php)sajt, imas razno raznih vrsta za naruciti, ali prekasno sam ga nasao i narucio par vrsta paradajza ali mi jos nisu dosli, nadam se da ce uskoro pa da imam vec ove godine male slatke paradajzice :)

izgubljena
06.05.2009., 21:53
wau wau, koliko svega...prvo gledam kako ima puno sorti paradajsa, a onda pogledam egzotično grmlje i drveće, neke cvjetove nisam vidjela nikad u životu.

Reisser
06.05.2009., 22:13
Nabavili smo 4 sorte zutog, od onog normalne velicine, pa do mini velicine :)

Njega jedva cekam probati, covjek sto nam ga je dao kaze da su jako fini, slatki.

Rita
07.05.2009., 05:17
MI ga tu stalno jedemo i super je,ali isto ga ima sto vrsti.MOje cure vole jos manje koji se zovu grape tomatoes isto slatki i ima ih zutih i crvenih. Meni su naj bolji oni hearloom tomatoes, ti su kao stare sorte, svi nepravilni a u nutra su ko nase bivolje srce, ne znam da li znate tu sortu. Ti su stvarno naj ukusniji. Ja cu ove godine nadam se sadit paradajz koji ce visit naglavacke,jedva cekam.

albaharija
07.05.2009., 07:17
Što je danas zdrava prehrana? Eko uzgoj, zdrava hrana, domaće sjeme, sve je to izgleda dio prošlosti , jer .... sve je povezano, davno započeti procesi genetskih promjena u biljnom i životinjskom svijetu danas su postali dio svakodnevnice, u tijeku je proces prilagodbe na tako izmijenjen biljni i životinjski svijet. Sve je na neki način kontaminirano atmosferskim utjecajima i stalnim procesima u prirodi. Ljudsko biće može svjesno sagledati te procese i prilagoditi se recimo da unosi manje hrane u organizam. Ili da počne uzgajati vlastitu hranu, na vlastitom zemljištu .

pic
07.05.2009., 09:12
Fuj, za ljudski a ovo za zivotinjski mi je normalno ,pa gnoj se oduvijek stavlajao u zemlju.

zakaj fuj, u cem je razlika, pa govance je govance:D
osim mozda ako neko ima mekanu stolicu :zubo:

mukotrpak
07.05.2009., 11:31
zakaj fuj, u cem je razlika, pa govance je govance:D
osim mozda ako neko ima mekanu stolicu :zubo:

Razlika je u bakterijama koje ga opsijedaju tako da od ljudskog možeš fasovati garadrizgu ilitiga sraćku.

Rita
07.05.2009., 19:52
BAs tako jedno je gnoj od biljojeda ,makar i od kravljeg gnoja mozes pokupit E-Coli bakterije ali barem je rijedje. MOji u ZG (predgradju ) imaju kucu gdje uzgajaju zdravo povrce i voce, a susjedi okolo ispumpaju septicku i drito na polje, meni je to katastrofa. Nemres se borit protiv svega ali napravit naj vise sto mozemo da uzgojimo zdravo.

izgubljena
07.05.2009., 21:16
BAs tako jedno je gnoj od biljojeda ,makar i od kravljeg gnoja mozes pokupit E-Coli bakterije ali barem je rijedje. MOji u ZG (predgradju ) imaju kucu gdje uzgajaju zdravo povrce i voce, a susjedi okolo ispumpaju septicku i drito na polje, meni je to katastrofa. Nemres se borit protiv svega ali napravit naj vise sto mozemo da uzgojimo zdravo.
O Bože svašta, čeg se sve ljudi neće sjetiti..ispumpavati septičku pa gnojiti polje, a svašta.:rolleyes:

Reisser
08.05.2009., 09:49
Without proper treatment, the use of human feces as fertilizer is a hazardous practice because of disease-causing microbes it contains. Nevertheless, in developing nations it is a common practice. Parasitic worm infections, such as Ascariasis in these countries are linked to night soil, since the larvae are in feces. There have also been cases of disease-carrying tomatoes, lettuce, and other vegetables being imported from undeveloped nations into more developed nations.

Night soil (http://en.wikipedia.org/wiki/Night_soil)

jimmy jazz
09.05.2009., 16:52
BAs tako jedno je gnoj od biljojeda ,makar i od kravljeg gnoja mozes pokupit E-Coli bakterije ali barem je rijedje. MOji u ZG (predgradju ) imaju kucu gdje uzgajaju zdravo povrce i voce, a susjedi okolo ispumpaju septicku i drito na polje, meni je to katastrofa. Nemres se borit protiv svega ali napravit naj vise sto mozemo da uzgojimo zdravo.

Predgrađa Zagreba u mnogome liče Turski, neg nekoj naprednoj regiji sa svješču o okolici i prirodi.

i to kaj ima septičke jame ih ne daje prazniti, jer jebote, pražnjenje košta.

poljoprivreda v okolici Zagreba je jako loša, jer su ljudi večinom zaposleni v gradu, tak da o svojoj prirodnoj okolici opće ne briguju. ja mislim da je to i zbog moćvarnog terena, koji stvara takve energije-vleće ljude v mulj.

jimmy jazz
09.05.2009., 16:54
moja mama sadi ekološki, sjeme nabavlja v Austriji, al ga ima i v Bio&Bio v Zagrebu.
paprike paradajze, mrkve salata sve zraste bez ikakvog umjetnog gnojiva.

jimmy jazz
09.05.2009., 16:55
Fuj, za ljudski a ovo za zivotinjski mi je normalno ,pa gnoj se oduvijek stavlajao u zemlju.

stajski, očeš reći. životinjski bi bil i od mački i pesa.

najbolji je naravno kravlji, i po Steineru, i po Vedama/Hinduizmu.

jimmy jazz
09.05.2009., 17:02
evo link na eko-gospodarstvo Orlov Put (http://www.oglasi.com/oglasi-25817-eko-gospodarstvo-Orlov-put.html) pri Kopačkom Ritu.
eko-gospodarstvo se more običi a moru vam i dati zanimljive savjete.

pročital sam o njima v Vjesniku zanimljiv članak. more se naručiti čak i eko-ajvar.
dobitniki su nagrade za eko-hranu.

a evo ga i članak u Vjesniku (http://www.vjesnik.hr/html/2009/05/06/Clanak.asp?r=tem&c=6)

dobili su titulu najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednog proizvođača! :top:

ashwinikumaras
09.05.2009., 18:54
stajski, očeš reći. životinjski bi bil i od mački i pesa.

najbolji je naravno kravlji, i po Steineru, i po Vedama/Hinduizmu.

Složio bih se s tobom. Ja bih gnojio definitivno kravljom balegom. Kravlja balega je od davnina poznata ne samo kao idealno gnojivo nego i kao ljekovit sastojak. U Vedama se ona često spominje (Ayurveda).

Rita
10.05.2009., 06:19
Predgrađa Zagreba u mnogome liče Turski, neg nekoj naprednoj regiji sa svješču o okolici i prirodi.

i to kaj ima septičke jame ih ne daje prazniti, jer jebote, pražnjenje košta.

poljoprivreda v okolici Zagreba je jako loša, jer su ljudi večinom zaposleni v gradu, tak da o svojoj prirodnoj okolici opće ne briguju. ja mislim da je to i zbog moćvarnog terena, koji stvara takve energije-vleće ljude v mulj.
MA tu di mi imamo taj vrt je prema zagorskoj strani i nema mocvare a naj veca fora mi je kad uzgajaju tak kak uzgajaju a onda salju bakice na plac da to prodaju ko zdravu(nebi ja to nikad s nicim spricala, vidi me staru i nemocnu)hranu. Ureu spricaju isto non stop a bacaju umjetni gnoj na salatu koju ce sutra jest i to ih uopce ne dira. Truju sami sebe i druge iz ne znanja i ne brige a i siromastva. MOje starce gledaju ko totalne ludjake i u biti jako malo ljudi s njima uopce i komunicira,hehe. Ipak smo mi dotepenci s grada,ne:rofl::rofl:
Nisam znala da bi netko gnojio psecim ilimacjim izmetom,to mi je isto fuj.MIslila sam na kravlji,konjski i kokosji gnoj.

Reisser
10.05.2009., 13:16
Da, to cesto napominjem. Opasnije je kupiti od tih baba na trznicama jer su oni neuki ljudi koji su tako naucili raditi i spricaju sve u 16. I onda dodje gradjanin kojem se gadi neki komercijalist s ogromnim standom i ode kupit kod bakice jer misle da ona to sve prirodno i neznam sta sve ne radi.

mukotrpak
11.05.2009., 14:32
Prođe vikend, ja posadih polje. Daklem, u subotu je u zemlju ušao kukuruz šećerac (služiti će kao motka za penjanje mahuna), niske mahune, grašak, paradajz, kelj i soja. Ovo zadnje je genetski nemanipulirano sjeme. Moram još posijati blitvu. To raste ko korov i ne treba bog zna kakvu njegu. Malo sam zakasnio zbog traktora no valjda se neće previše vidjeti na konačnom rezultatu.

izgubljena
11.05.2009., 18:10
Prođe vikend, ja posadih polje. Daklem, u subotu je u zemlju ušao kukuruz šećerac (služiti će kao motka za penjanje mahuna), niske mahune, grašak, paradajz, kelj i soja. Ovo zadnje je genetski nemanipulirano sjeme. Moram još posijati blitvu. To raste ko korov i ne treba bog zna kakvu njegu. Malo sam zakasnio zbog traktora no valjda se neće previše vidjeti na konačnom rezultatu.

Odlično :) ja sam zbog nenadanih obveza i službenih sastančenja morala propustiti ovaj vikend, ali sljedeći me neće ništa zaustaviti. Nadam se :)
Stavljaš li možda neke mineralne dodatke ili prirodni kompost ili nešto?

mukotrpak
11.05.2009., 18:27
Odlično :) ja sam zbog nenadanih obveza i službenih sastančenja morala propustiti ovaj vikend, ali sljedeći me neće ništa zaustaviti. Nadam se :)
Stavljaš li možda neke mineralne dodatke ili prirodni kompost ili nešto?

Za sada ništa. Vrt je bio ledina pod travom pa ću ga godinu-dvije drljati bez gnojenja. Nakon toga sijem djetelinu a vrt selim jedan blok dalje. Za koju godinu vraćam se na početni položaj obogaćen dušikom i tako simo-tamo u nedogled.

mukotrpak
14.05.2009., 18:22
Gdje ste, srcad moja zdravoprehranska? Proljeće je a u meni nemir, mogao bih preorati svemir! Uzurpirajte komad zemlje ispred zgrade ak već nemate nešto svoje i udarnički, uz pjesmu: hajdemo zovu nas polja da sijemo žito. Ne gubite vrijeme, posijte bar peršin i celer u teglu. Ak vam psi ne sereju na livadu hitite šaku sjemena blitve i iznenadit ćete se.

izgubljena
14.05.2009., 18:51
Gdje ste, srcad moja zdravoprehranska? Proljeće je a u meni nemir, mogao bih preorati svemir! .

:lol::lol: mukotrpak u elementu. evo ja ću u subotu, ne stignem prije.
prije mjesec dana sam posadila cvijeće kod mojih i to je niknulo.

mukotrpak
14.05.2009., 19:04
:lol::lol: mukotrpak u elementu. evo ja ću u subotu, ne stignem prije.
prije mjesec dana sam posadila cvijeće kod mojih i to je niknulo.

Moje biljke danas zalivene. Sve sam čekao da se Bog smiluje a ono šipak. Dok sam ne pumpaš niš od posla. Lišće kelja se oklembesilo, grdo ga bilo gledati, ali nakon par kanti vode lijepo se uspravilo.

Rita
14.05.2009., 21:53
Mi smo do sada imali smao cvijece,maline, ribizle i jagode. Ove godine sadim povrce. Radim gredicu uzdignutu 40cm, dole ide plahta koja stiti od draca, na to 2cm pijeska i kupujem organsku zemlju koju mjesam 2/1 sa kompostom. Kupujem flance i prekrivam ih onom bijelom plahtom da ih zastiti od promjena temperature i letecih nametnika. Vidjet cu kako ce to proci. Jos sam u fazi pripreme zemljista,kod nas sezona krece mjesec dana kasnije nego kod vas i jako je kratka pa mislim stavit plastenik preko na jesen i za sljedece proljece, javljam rezultate. E da i narucila sma si ovo
http://www.solutions.com/jump.jsp?itemID=14267&itemType=PRODUCT javim kako ce proc ljeto i kolko paradajza bude.
Ako ce ici dobro onda kupujem i za papriku,krastavce i tikvice sljedece proljece.

mukotrpak
15.05.2009., 13:48
Mi smo do sada imali smao cvijece,maline, ribizle i jagode. Ove godine sadim povrce. Radim gredicu uzdignutu 40cm, dole ide plahta koja stiti od draca, na to 2cm pijeska i kupujem organsku zemlju koju mjesam 2/1 sa kompostom. Kupujem flance i prekrivam ih onom bijelom plahtom da ih zastiti od promjena temperature i letecih nametnika. Vidjet cu kako ce to proci. Jos sam u fazi pripreme zemljista,kod nas sezona krece mjesec dana kasnije nego kod vas i jako je kratka pa mislim stavit plastenik preko na jesen i za sljedece proljece, javljam rezultate. E da i narucila sma si ovo
http://www.solutions.com/jump.jsp?itemID=14267&itemType=PRODUCT javim kako ce proc ljeto i kolko paradajza bude.
Ako ce ici dobro onda kupujem i za papriku,krastavce i tikvice sljedece proljece.

Draga Rita, pa gdje si da ti sezona tek sada počinje i traje kratko. Oreš li ti to arktički led?
Oduvjek sam mislio da je cilj zdravog uzgoja hrane što manje se petljati u prirodu. Koliko sam skužio, ti prvo stavljaš geotekstil pa ovo i ono i na kraju pokrivaš nečim (prirodna vlakna, umjetna, što li). Zar su kod tebe klima i tlo tako loši da je nemoguć normalni uzgoj? Onaj viseći paradajz mi izgleda, da prostiš, ko najgore silovanje prirode.

Rita
15.05.2009., 20:29
Hehe, ja ti zivim na 3 i pol tisuce metara u Rocky Mountains;) Eto tek sad bi mogla stavit nesto van ali to mora biti prekriveno po noci. A ovo za silovanje prirode mi je smijesno. NAsa zemlja je tu sve samo ne zemlja, Rocky (kameno) nije za badava i ako hoces radit vrt moras stavit zemlju, to radimo u kutijama.Sklepas drveni okvir i to ti drzi zemlju, moras je stitit ogradom jer ti inace zivine pojedu sve(medvjedi, jeleni,zecevi, vjeverice... necu ni pricat o redovnim koje i kod nas ima), a snijeg nam moze past i u 6. mj a bome i u 8. nikad ne znas, tako da je sve lutrija. Ovdje rastu vocke, drvece i malo nize u dolini krumpir i to ti je to.Sve ostalo moras pazit ko male bebe.A viseci paradajz je super, nutriensi ne odu u ostatak zemlje, zadrzava vlagu u vreci i mozes ga zastitit ako je grdo(stavis ga u nutra), ne moras spricat jer nametnici ne dodju do njega, ne znam zasto bi to bilo silovanje prirode?

mukotrpak
16.05.2009., 08:08
Hehe, ja ti zivim na 3 i pol tisuce metara u Rocky Mountains;) Eto tek sad bi mogla stavit nesto van ali to mora biti prekriveno po noci. A ovo za silovanje prirode mi je smijesno. NAsa zemlja je tu sve samo ne zemlja, Rocky (kameno) nije za badava i ako hoces radit vrt moras stavit zemlju, to radimo u kutijama.Sklepas drveni okvir i to ti drzi zemlju, moras je stitit ogradom jer ti inace zivine pojedu sve(medvjedi, jeleni,zecevi, vjeverice... necu ni pricat o redovnim koje i kod nas ima), a snijeg nam moze past i u 6. mj a bome i u 8. nikad ne znas, tako da je sve lutrija. Ovdje rastu vocke, drvece i malo nize u dolini krumpir i to ti je to.Sve ostalo moras pazit ko male bebe.A viseci paradajz je super, nutriensi ne odu u ostatak zemlje, zadrzava vlagu u vreci i mozes ga zastitit ako je grdo(stavis ga u nutra), ne moras spricat jer nametnici ne dodju do njega, ne znam zasto bi to bilo silovanje prirode?

Fakat živiš u grdom podneblju. Tri i pol soma metara je visina na kojoj avioni moraju imati turbopunjače. Tlak zraka vam je upola manji nego na morskoj razini. Kako si se uopće odlučila na takav život? Slučajno ili namjerno?
Probleme sa životinjama, posebno medvjedima, imaju i naši koji žive na Velebitu. Znam za jednog iz Krivog puta koji jedini u selu ima mrkvu jer je u polje stavio semafor za obilježavanje radova na cesti (trepće žuto a radi na akumulator) koji tjera medvjede.

izgubljena
16.05.2009., 10:14
Probleme sa životinjama, posebno medvjedima, imaju i naši koji žive na Velebitu. Znam za jednog iz Krivog puta koji jedini u selu ima mrkvu jer je u polje stavio semafor za obilježavanje radova na cesti (trepće žuto a radi na akumulator) koji tjera medvjede.

:lol: ima li još sličnih smicalica za npr. tjeranje čvoraka? Prošle godine su nam pobrstili dvije trešnje.

mukotrpak
16.05.2009., 11:17
:lol: ima li još sličnih smicalica za npr. tjeranje čvoraka? Prošle godine su nam pobrstili dvije trešnje.

Za čvorke postoji samo jedno: moraš biti brži.

jimmy jazz
16.05.2009., 11:36
MA tu di mi imamo taj vrt je prema zagorskoj strani i nema mocvare a naj veca fora mi je kad uzgajaju tak kak uzgajaju a onda salju bakice na plac da to prodaju ko zdravu(nebi ja to nikad s nicim spricala, vidi me staru i nemocnu)hranu. Ureu spricaju isto non stop a bacaju umjetni gnoj na salatu koju ce sutra jest i to ih uopce ne dira. Truju sami sebe i druge iz ne znanja i ne brige a i siromastva. MOje starce gledaju ko totalne ludjake i u biti jako malo ljudi s njima uopce i komunicira,hehe. Ipak smo mi dotepenci s grada,ne:rofl::rofl:
Nisam znala da bi netko gnojio psecim ilimacjim izmetom,to mi je isto fuj.MIslila sam na kravlji,konjski i kokosji gnoj.

e da ista stvar tu kraj grada al k prigorskoj strani. starosjedioci tu rijetko imaje septičke jame, a ak ih imaju, onda isto tak rijetko ispumpavaju-eventualno na polje il v kanal, a večinom ne.
"novosjedioci" pak, pridošli s brdovitog Balkana ponekad skopaju samo rupu i to im je dosta, ko na Viru, gdi se isto kopaju rupe, onda dok se napune, ide se doma s mora. ovi pak ostanu.

v Zagorju neznam zakaj je to tak, ja si tumačim da je to djelomično zbog lošeg vina kojim se truju i to im onda poždere i mozak.
tak da na jednu stranu imaš močvaru, a na drugu pak brege s otrovnim vinom. zvuči ko da je iz Lord of The Rings, al nije, neg je to susjedstvo Zagreba.

v Prigorju isto tak gnoje naveliko umjetnim, "jer bez toga niš ne zraste" kak vele mojoj mami. i zato imamo to da je Hrvatska pri vrhu oboljenja od raka, jer su i vode i hrana zagađeni.
HSS je propal, niš ih ne vuči kak se dela moderno selo, kak je to negda bilo.

jimmy jazz
16.05.2009., 11:41
ja pak manje il više uspješno uzgajam organske biljke/začine na prozoru. Bosiljak sam skužil kak, imam Ružmarina i Timijana, jedino Ružmarin mi ima ko neke bjele piknjice i neke "lisnate" uši, kojih se nemrem rješiti. al ponekad čak i procvjeta dok ga jako zaljevam.

doma, imamo 3 kamenjara s grmovima mediteranskih začina i to sve jako lijepo raste, zgleda i miriši. a i da se fino upotrijebiti za svaki ručak ili večeru.

Rita
16.05.2009., 14:36
jimmi,nabavi si buba mare ,one ti jedu lisne usi.Tu kod mene imas za kupit cijelo gnijezdo sa tisucama bubamara koje stavis u vrt i sve pojedu kaj ne valja.
Mukotrpak ja ti zivim na preljepom mjestu u jednom od naj modenijih skijalista na svijetu,hehe i nije mi uopce lose, ali evo imamo malo ne tipicni nacin poljoprivrede;) nis strasno, ljudi se snalaze.

jimmy jazz
16.05.2009., 17:07
rita ovo su neke čudne uši, jedna vrsta ko lišajevi, list ružmarina je onak izbljeđen točkasto, nema nekih vidljivih uši, a ak ima, onda su više ko neki smeđi lišajevi, nisu one klasične uši.
ti si stvarno na 3500m? to je visoko.
ah živeti na takvom mestu, sa šumama, potokima, o tom ja sanjam. al mi je USA malo predalo. no navek sem voljel gledati Grizzly Adamsa :D

Rita
18.05.2009., 04:15
Jimmy to ti je pljesanj, to moje ruze zna napasti a i brsljan sam moral maknut iz kuce(bacila ga van), jer je zrak pre suhi i onda se to stvara i ubija sve. Znaju biti i mali paucici(nevidljivi skoro) ,kupi si neki biljni fungicid.
Da ja sam ti u planinama skoro ko Grizzly Adams;) ali civilizirano donekle,mada nam se medvjedi secu ko da su u svojoj dnevnoj sobi.

mukotrpak
18.05.2009., 09:10
Mukotrpak ja ti zivim na preljepom mjestu u jednom od naj modenijih skijalista na svijetu,hehe i nije mi uopce lose, ali evo imamo malo ne tipicni nacin poljoprivrede;) nis strasno, ljudi se snalaze.

Znači, svojevoljno na krovu svijeta. Meni bi to bila teška pokora no vidim da ti uživaš. Samo nastavi i sretno ti sa vrtom.

Provirili su i kukuruz i mahune i soja. Jedino grašak nije pa ću morati ponovo sadit. Paradajzi i kelj su još uvjek živi i zdravi.

Rita
20.05.2009., 18:48
MOj paradajz naopacke posadjen,sad c emo vidjet sta ce iz njega biti. Posadjena i buca u velikoj tegli pred kucom, za klince da zaljevaju i dive se bucama.

izgubljena
23.05.2009., 18:57
ja sam posadila danas krastavce koje je moj tata uzgojio u kanti iz sjemena. :D ma nikako da odem do Zrna pokupovat druge sadnice, uvijek mi nešto iskrsne.

mukotrpak
24.05.2009., 18:05
Upravo sam zalio vrt. Sve jako dobro izgleda i začuđujuće napreduje s obzirom da nisam zalijevao tjedan dana a sunjara je pržila nemilice. Mahune su od prošle subote narasle 10-15 cm. Paradajz propupao, kukuruz izrastao za pedalj. Moram nabaviti diferencijal od lade ili nečeg na stražnji pogon da konačno napravim kosilicu i uredim okoliš. Ne da mi se tresnuti 5kkn za novu.

jimmy jazz
25.05.2009., 19:51
Jimmy to ti je pljesanj, to moje ruze zna napasti a i brsljan sam moral maknut iz kuce(bacila ga van), jer je zrak pre suhi i onda se to stvara i ubija sve. Znaju biti i mali paucici(nevidljivi skoro) ,kupi si neki biljni fungicid.
Da ja sam ti u planinama skoro ko Grizzly Adams;) ali civilizirano donekle,mada nam se medvjedi secu ko da su u svojoj dnevnoj sobi.

imate dobre kapute :zubo:

ja sam baš pojel inegralne organske spagete s friškim bosiljkom s mog prozora. inače gledam da mi je oko 80% prehrane na organskoj bazi.

inače, ak se jede integralno, onda baš treba paziti da je organsko, jer inače pesticidi koji se zadržavaju na ljuski ulaze. isto tak i zdeno-prešano maslinovo ulje, treba biti organsko, jer inače ulazi puno sastojka od prijašnje kemijske obrade.

i evo, eko-uzgoj v Hrvatski - nužno zlo (http://www.vecernji.hr/newsroom/regions/podravina/3298251/index.do;jsessionid=5197319AB15FB10A2BB0C49D0122AA 2D.1).
mislim katastrofa, Hrvatska uvozi prek 40% hrane (zavisi dal voća, povrča il mesa), a domaća proizvodnja se ne stimulira dosta, tak da je vanjsko jeftinije, iako još nismo u EU.

jimmy jazz
25.05.2009., 19:53
Upravo sam zalio vrt. Sve jako dobro izgleda i začuđujuće napreduje s obzirom da nisam zalijevao tjedan dana a sunjara je pržila nemilice. Mahune su od prošle subote narasle 10-15 cm. Paradajz propupao, kukuruz izrastao za pedalj. Moram nabaviti diferencijal od lade ili nečeg na stražnji pogon da konačno napravim kosilicu i uredim okoliš. Ne da mi se tresnuti 5kkn za novu.

a uzgajaš ti kaj tradicionalne kulture, iz ovog podneblja? kaše, leču, raž? divlje šparoge?

jimmy jazz
25.05.2009., 19:54
MOj paradajz naopacke posadjen,sad c emo vidjet sta ce iz njega biti. Posadjena i buca u velikoj tegli pred kucom, za klince da zaljevaju i dive se bucama.

:rofl: kak vam je to uspjelo?

Rita
25.05.2009., 21:32
Evo Jimmy stavljam opet link
http://www.solutions.com/jump.jsp?itemID=14267&itemType=PRODUCT
na moje paradajze. Necu ni mislit o njima, evo vec 5 dana pada kisa i hladno je , sad smo se vratili sa planine a gore snijeg pada ko lud. Mislim si ga prekrit a opet necu ga razmazit, sta je tu je ak prezivi,prezivi. Napravila sam mjesta za gredicu u vrtu i sutra kupujem zemlju i daste da sagradim sve sta trebam. Onda krece sadjenje, nadam se negdje do kraja tjedna da ce sve bit u zemlji.
Kod vas vrucina, bas sam ljubomorna:)

jimmy jazz
25.05.2009., 22:00
je samo 30°C :rofl: i nema međeda :(
moram zaljevati bosiljak 2 put na dan, i timijan isto, ružmarine jenput dosta.
hmm hehe ovo je neki čudni američki izum...lifraju to i v Evropu? :top: ovo je super za balkone! a mogel bi si i obesiti na prozor. sigurno brzo raste :zubo:

mukotrpak
26.05.2009., 09:14
a uzgajaš ti kaj tradicionalne kulture, iz ovog podneblja? kaše, leču, raž? divlje šparoge?

Posadio sam ono za što sam dobio sjeme od prijatelja. Domaće, ništa iz dućana. Paradajz iz sjemena od lani, isto tako i kuruza i mahune a bome i soja. Da je genetski manipulat ne bi se dala tako razmnožavati.

Rita
26.05.2009., 15:56
Jimmy, to si mozes napravit od obicne faktorice(kante za farbu od 20l). Ima na netu sve o tome i nije to nikakva novotarija, tu to rade dugo.Mozes sadit papriku,krastavac i tikvice isto tak. Ja sam sad krenula sa paradajzom a ako ce ici sljedece godine cu i ovo drugo. Svidja mi se jer je zauzima manje prostora, koristi manje vode, i ubacis dobru zemlju i ne moras cijeli vrt gnojit i ne znam kaj,ovak je sve koncentrirano na jednom mijestu a i ako je grdo vrijeme(tuca) pobjegnes s tim pod krov.

salviavera
28.05.2009., 14:22
I ja sam se zainteresirala za eko uzgoj povrca (djecica...). Imam pitanje za Ritu koja kaze da kupuje eko zemlju - GDJE?!? Jer kakvog ima smisla saditi eko ako nemas dobru, cistu zemlju... A ne znam gdje bih je nabavila...

Rita
29.05.2009., 05:26
I ja sam se zainteresirala za eko uzgoj povrca (djecica...). Imam pitanje za Ritu koja kaze da kupuje eko zemlju - GDJE?!? Jer kakvog ima smisla saditi eko ako nemas dobru, cistu zemlju... A ne znam gdje bih je nabavila...

Ja sam ti u USA, tu ima u svakom supermarketu(organske zemlje i one obicne) isto tak i gnojiva i sve ostalo. Fakat moras znat u sta sadis.
Evo posadila sam 20tak jagoda i 2 biljke rhubarb(ne znam kak se to kaze kod nas). Od tog cu probat radit pekmez i kolace, napravila sma tortu sa rhubarb i super je.

Ivanasp
29.05.2009., 11:16
Jimmy, to si mozes napravit od obicne faktorice(kante za farbu od 20l). Ima na netu sve o tome i nije to nikakva novotarija, tu to rade dugo.Mozes sadit papriku,krastavac i tikvice isto tak. Ja sam sad krenula sa paradajzom a ako ce ici sljedece godine cu i ovo drugo. Svidja mi se jer je zauzima manje prostora, koristi manje vode, i ubacis dobru zemlju i ne moras cijeli vrt gnojit i ne znam kaj,ovak je sve koncentrirano na jednom mijestu a i ako je grdo vrijeme(tuca) pobjegnes s tim pod krov.

ne znam pod što bih uopće tražila, daj neki link ako znaš molim te :p

hvala

ashwinikumaras
31.05.2009., 15:24
Baš mi je drago što postoji ovakav topic. Ja sam novi u tim vodama. Proučavam biodinamički uzgoj za sada. Imam eko vrt i zasađeno dosta šaroliko društvo :top:

Rita
31.05.2009., 21:33
Ivana,odi na google i trazi hanging tomatoe plants, do it yourself hanging tomatoe plants ili tak nesto ,ima hrpa i na youtube isto tak ljudi stavljaju filmove svojih vrtova i rezultate i sve zivo.Bas sam neki dan gledala .

Brzimrzi
31.05.2009., 21:53
Prava stvar su puževi. Evo kratkog filmića o osnovama uzgoja puževa.
http://www.reklamacije.net/video/sve-o-uzgoju-puzeva-money-money.html
Najzdravije meso, a tko voli raditi može i zaraditi:)

Ivanasp
01.06.2009., 10:29
Ivana,odi na google i trazi hanging tomatoe plants, do it yourself hanging tomatoe plants ili tak nesto ,ima hrpa i na youtube isto tak ljudi stavljaju filmove svojih vrtova i rezultate i sve zivo.Bas sam neki dan gledala .

hvala...:)
moja prijateljica, odnosno njen otac radi vrt bez motike, odnosno to se zove malčiranje, ima više o tome na stranici rustice (već je netko gore stavio link na tu stranicu) a našla sam još jedan link o tome http://www.trudnoca.net/forum/viewtopic.php?f=74&t=10261

a evo i dio s te stranice...

"Ušteda vremena i novca"
Malčiranje je zapravo prekrivanje tla slojem za to prikladnog materijala, kao na primjer korom drveta, sijenom, borovim iglicama, piljevinom, kompostom i sl. Malčevi organskog podrijetla osim što sprječavaju isušivanje tla i rast korova, istodobno postupnim raspadanjem obogaćuju tlo organskom tvari, te tako popravljaju njegovu strukturu. Potiču i razvoj korisne mikroflore tla te sprječavaju eroziju tla, a biljke koje rastu na malčiranim gredicama nakon kiša nemaju blatnjave mrljice po cvjetovima i listovima...:D

Ivanasp
01.06.2009., 10:31
i ja sam počela tako u svojem vrtu, najbolje od svega je što zemlja postaje sve bolja i bolja što se više godina malčira :)

arja
01.06.2009., 11:03
Ivana,odi na google i trazi hanging tomatoe plants, do it yourself hanging tomatoe plants ili tak nesto ,ima hrpa i na youtube isto tak ljudi stavljaju filmove svojih vrtova i rezultate i sve zivo.Bas sam neki dan gledala .

http://www.howdididoit.com/home-garden/how-to-grow-hanging-tomato-plants/

http://oldfashionedliving.com/tomato2.html

http://www.youtube.com/watch?v=by0ttwUmvdw

https://www.topsyturvy.com/

:top:

Rita
01.06.2009., 22:03
Ovo sa prekrivanjem tla moji rade vec godinama, i koriste slamu,travu, svasta ali i dalje moticare,hehe. Nemres ti moju baku(stari kov) nes takvog naucit.Nema kruha bez motike,hehe

Ivanasp
02.06.2009., 13:51
Ovo sa prekrivanjem tla moji rade vec godinama, i koriste slamu,travu, svasta ali i dalje moticare,hehe. Nemres ti moju baku(stari kov) nes takvog naucit.Nema kruha bez motike,hehe

znam dobro kak je to, ni moja mama se nije dala, rekla je da ne može to tako: bez motike :eek: i gotovo... e a onda je jedno jutro u poljoprivrednoj emisiji prikazano malčiranje i onda mi je rekla da probam... a ja trubim na sav glas od kad sam to vidla kod svoje frendice...:mudri:
a zemlja je rahla, crna, šupljikava, bez problema počupaš iz te zemlje jer je tako mekana...a tek kak je gušt saditi u takvu zemlju...ne trebaš zaljevati, pljeviti (možda malo oko mrkvice i peršina dok su manji, dok ne izrastu malo bolje) a onda ubireš plodove... idealno za one koji nisu stalno uz vrt...:D

mukotrpak
03.06.2009., 10:10
Kupio diferencijal od lade. Kad napravim kosilicu javljam rezultate.

danaye
03.06.2009., 23:51
ja pak manje il više uspješno uzgajam organske biljke/začine na prozoru. Bosiljak sam skužil kak, imam Ružmarina i Timijana, jedino Ružmarin mi ima ko neke bjele piknjice i neke "lisnate" uši, kojih se nemrem rješiti. al ponekad čak i procvjeta dok ga jako zaljevam.


Jesi ga probao pošpricati s koprivom?

Ivanasp
04.06.2009., 10:03
Ovo sa prekrivanjem tla moji rade vec godinama, i koriste slamu,travu, svasta ali i dalje moticare,hehe. Nemres ti moju baku(stari kov) nes takvog naucit.Nema kruha bez motike,hehe

ne treba motika, osim za vadit krumpir ili čičoku ili nešto drugo...:mig:
zašto ne treba motika, zato što se u jesen (nakon što se pobere sve povrće)pokrije kartonima, slamom ili nečim već gore navedenim i u proljeće samo napraviš rupicu i posadiš, naravno, može se i razgrnuti malo više i posijati povrće npr. mrkva, peršin, cikla, dakle kad sjeme ide direktno u zemlju, pa se malo pljevi dok ne izraste, a onda zagrne s tim kaj si pljevio, odnosno malčira..a za flance samo rupica i to je to :cerek:

Ivanasp
04.06.2009., 10:08
sam da javim da sam doznala da se krumpir kad se sadi samo malo utisne u zemlju i pokrije slamom ili sijenom...malo deblji sloj mora biti... i stvarno NIKNE :top:

ashwinikumaras
05.06.2009., 17:30
sam da javim da sam doznala da se krumpir kad se sadi samo malo utisne u zemlju i pokrije slamom ili sijenom...malo deblji sloj mora biti... i stvarno NIKNE :top:

Baš sam to htio pitati nekoga :top: Da li tko uzgaja krumpir malčiranjem? Krumpir se položi na zemlju i samo se prekrije slojem slame i ostaloga što ide u mix.

Ivanasp
06.06.2009., 11:21
Baš sam to htio pitati nekoga :top: Da li tko uzgaja krumpir malčiranjem? Krumpir se položi na zemlju i samo se prekrije slojem slame i ostaloga što ide u mix.

a ha.. to je to...malč i krumpir..:rock:

jimmy jazz
06.06.2009., 11:24
Jesi ga probao pošpricati s koprivom?

hmgrh neznam vec, bum probal..mislm da jesam.

ashwinikumaras
06.06.2009., 12:00
a ha.. to je to...malč i krumpir..:rock:

I kako ide, kakvi su ti krumpiri ispali? :) Nisam još probao tu metodu ali mi se čini ok. Jel znaš što se još može uzgajati na takav način?

Ivanasp
06.06.2009., 12:16
I kako ide, kakvi su ti krumpiri ispali? :) Nisam još probao tu metodu ali mi se čini ok. Jel znaš što se još može uzgajati na takav način?

ja sam to prvi put probala ove godine i lijepo ja to sve napravila, inače to sadim na gruntu gdje moram putovati pa mogu samo vikendom i kad sam prošli put došla... ajme majko...:eek:... susjedine kokoši sve su mi razgreble..:(.. ostao je samo jedan pokriveni, ne znam kako im je taj promakao) i on je jedini nikao... ne znam kak će dalje... javim..

moram ograditi vrt jel inače ništa neću imati od njega

ali... na gruntu moje frendice koja nema kokica ima se što za vidit :)...već lijepo cvate, prekrasno za vidjet, bez trunke travke...

bum pitala frendicinog tatu kaj se još može tak uzgajati, on tako uzgaja povrće već godinama pa se ima šta i čut pametnoga, toliko je zanimljivo slušati ga jer on svake godine nešto eksperimentira i dolazi do novih otkrića... i nesebično to dijeli tko god ga želi slušati...jedva čekam otići do njih..:D

vjerojatno se može čičoka uzgajti, al nisam sigurna bum pitala pa javim...

ashwinikumaras
06.06.2009., 13:42
ja sam to prvi put probala ove godine i lijepo ja to sve napravila, inače to sadim na gruntu gdje moram putovati pa mogu samo vikendom i kad sam prošli put došla... ajme majko...:eek:... susjedine kokoši sve su mi razgreble..:(.. ostao je samo jedan pokriveni, ne znam kako im je taj promakao) i on je jedini nikao... ne znam kak će dalje... javim..

moram ograditi vrt jel inače ništa neću imati od njega

I ja imam vrt na koji dolazim 1-2 puta tjedno, vikendom. Sreća je što ipak netko može uletiti ako je baš kriza sa vodom. Eh, toga se i ja bojim, susjedovih kokoši :) Baš mi je žao što su ti sve uništile :( Što prije ograda, svakako. Ili nabavi nekog jastreba kokošara :cerek:
Sretno sa vrtom i javi neke novosti kada saznaš od frendičinog tate neku "tajnu metodu" :top:

spartak2006
29.06.2009., 22:12
Pozdrav svima...

E ovako trebao bih neki link za eko prkanje voća i povrća znači protiv gljivičnih, bakterijskih virusnih bolesti i insekata...malo sam tu tražio na netu pa nisam baš našao....ili ako neko zna nek stavi ovdje recept pa da svi imamo ako je voljan....

Unaprijed zahvaljujem....

Ivanasp
03.07.2009., 16:56
Sreća je što ipak netko može uletiti ako je baš kriza sa vodom.

ako malčiraš ne treba zalijevati jer ti malč:

- održava vlagu
- gnoji
- sprečava rast korova!!!:)

ashwinikumaras
04.07.2009., 18:10
ako malčiraš ne treba zalijevati jer ti malč:

- održava vlagu
- gnoji
- sprečava rast korova!!!:)

Hvala na informaciji :top: Danas sam malo vrtlario i shvatio da od kupusa ništa :kava:

izgubljena
04.07.2009., 18:30
Hvala na informaciji :top: Danas sam malo vrtlario i shvatio da od kupusa ništa :kava:

moji roditelji su sve biljke zasadili u zemlju kojoj su dodali - agrovit, nemam pojma što je to, ali biljke rastu ko blesave.

izgubljena
04.07.2009., 18:33
aha, našla sam, to je nekakvo eko gnojivo

Visoko učinkovito ekobiološko sredstvo u proizvodnji namirnica za zdravu prehranu.

Agrovit je:

- Prirodni stimulator rasta i razvoja bilja, djelotvorno utječe na razvitak većeg broja cvjetova, boljeg rasta biljaka i plodova, osigurava zdrave, veće i kvalitetnije prinose - zdravu prehranu.

- Višegodišnje ekobiološko gnojivo, učinkovito i trajno priprema, oplemenjuje i obogaćuje za proizvodnju sve tipove zemljišta i vraća im sklad i ravnotežu prirode

- Veže vlagu u zemljištu i spriječava ispiranje korisnih iona iz tla

- Neutralizira onečišćenja plodova, zemljišta i okoliša

Prosječna doza:

50 g/m2

30 g/m2 za vrijemejesenje pripreme tla, odnosno sjetve i to po cijeloj površini
20 g uz biljku, početkom vegetacije

luiz
06.07.2009., 22:11
veceras sam ubrala svoja prva tri krastavca...he he...vec sam ih smazala sa cesnjakom i vrhnjem...
koja uzivancija :klopa:

ashwinikumaras
06.07.2009., 22:26
moji roditelji su sve biljke zasadili u zemlju kojoj su dodali - agrovit, nemam pojma što je to, ali biljke rastu ko blesave.

Hvala, na informacijama koje djeliš ovako sa nama :top: Ja sam svoj vrt gnojio ovčjim izmetom, samo da se zna :kava:

ashwinikumaras
06.07.2009., 22:28
veceras sam ubrala svoja prva tri krastavca...he he...vec sam ih smazala sa cesnjakom i vrhnjem...
koja uzivancija :klopa:

Dobro došla u klub gutača domaćih krastavaca :rofl: Ja za sada tamanim salatu i blitvu :top: Mmmm, krastavci i češnjak :rolleyes:

izgubljena
06.07.2009., 22:35
veceras sam ubrala svoja prva tri krastavca...he he...vec sam ih smazala sa cesnjakom i vrhnjem...
koja uzivancija :klopa:

Ti krastavci rastu doslovno preko noći, samo ih treba dobro zaliti :)

izgubljena
06.07.2009., 22:36
Hvala, na informacijama koje djeliš ovako sa nama :top:
Uvijek, i ja sam od drugih puno korisnih stvari saznala. :)

McGrubi
12.07.2009., 11:38
Pozdrav svima...

E ovako trebao bih neki link za eko prkanje voća i povrća znači protiv gljivičnih, bakterijskih virusnih bolesti i insekata...malo sam tu tražio na netu pa nisam baš našao....ili ako neko zna nek stavi ovdje recept pa da svi imamo ako je voljan....

Unaprijed zahvaljujem....

https://forums.vutra.org/problemi-tokom-uzgoja/3361-bio-uzgoj-gnojiva-i-pesticidi.html

BIO PESTICIDI

Sredstvo za prskanje od Koprive

Upotrebljava se za unistavanje mnogobrojnih lisnih usi, a istovremeno jaca biljke, poboljsava im otpornost i gnoji ih.

Priprema:

1 kg svjezih nasjecenih kopriva potopiti u 10 lit vode i ostaviti 24 sata. Ne duze, jer preparat gubi moc. Ako nema svjezih kopriva, na istu kolicinu vode treba uzeti 100 do 200 gr osusenih. Posljiej 24 sata tekucinu treba procijediti i njome dobro popriskati biljke sa svih strana. U tu svrhu moze se upotrijebiti rasprcivac ili prskalica za vocke. Postupak se moze ponoviti nakon nekoliko dana.

Ne bi trebali prskati tokom vjetrovitih dana da ne unistimo i dobre insekete, koji pomazu u borbi protiv nametnika. Posto je ovo bio pesticid on nema dugorocno djelovanje kao kemijski preparati tako da sa ovakvim pesticidom treba redovito prskati biljku, svakih par dana.

Sredstvo za prskanje od Pelina

Koristi se protiv lisnih usi, hrđe, grinja, gusjenica i mrava.

Priprema:

300 gr svjezih listova cvjetova palina (ili 30 gr osusenih) potopiti u 10 lit vode i ostaviti 2-3 dana. Procijediti i nerazrijedenom tekucinom prskati biljke.

Sredstvo za prskanje od Preslice (Rastavića)

Ova biljka sadrzi prilicno silicijumove kiseline. Koristi se protiv biljnih bolesti, kao sto su pljesan, hrđa, protiv raznih vrsta grinja i crvenog pauka.

Priprema:

1 kg svjeze preslice (ili 150 gr osusene) potopiti u 10 lit vode i ostaviti 12 sati. Drugi dan preslicu izvadimo i u manjem djelu vode u kome se namakala skuhamo, tako da polako vrije jedno 30 min. Ostavimo poklopljeno da se ohladi a zatim dodamo preostalu vodu u kojoj se namakala. Jedna litra ovog caja razrijediti u 5 lit vode, procijediti i upotrijebiti.

Biljke treba prskati kada je vrijeme lijepo i suncano. Veoma je dobro i sredstvo od preslice i kopriva. Ako prvo prskanje nije zadovoljavajuce treba ga ponoviti, ne moze skoditi vec koristiti.

Sredstvo za prskanje od Vratiča u cvjetu (tanacetum vulgare)

Djeluje protiv stetocina, protiv grinja, buba, protiv lisnog moljca, hrđe na biljkama i pljesni.

Priprema:

500 gr svjezih listova, stabljika i cvjetova vratiča ili 30 gr osusene biljke potopiti u 10 lit vode. Moze se skuhati kao preslica. Zimi se njima prskaju biljke a ljeti samo zemlja oko biljaka.
Paznja: ova tekucina pripremljena na ovaj nacin je otrovna za ljude!

Sredstvo za prskanje od listova Rabarbare

Djeluje protiv moljaca koji nagrizaju listove.

Priprema:

1 kg svjezih listova rabarbare preliti sa 6 lit vrele vode i ostaviti 24 sata. Procijediti i upotrijebiti. Moze se i zalijevati.

Sredstvo za prskanje od crnog i bijelog luka

Koristi se kada se pojave grinje i pljesan i u slucaju da lisce postane smeđe. Od kuhanih ljuski crnog luka moze se dobiti i sredstvo za prskanje protiv insekata.

Priprema :

500 gr nasjecenog crnog i bijelog luka potopiti u 10 lit vode. Kada tekucina prestane pjeniti, razrijediti sa desetostrukom kolicinom vode i protiv pljesni njome prskati zemlju.

Sredstvo za prskanje od Buhača

1 kg usitnjenog svjezeg bilja ili 100- 200 gr usitnjenog suhoh bilja, preliti sa 10 lit kipuce vode, te ostaviti pokriveno 20-30 min. Tekucinu procijediti, ostaviti da se ohladi i upotrijebiti.

izgubljena
12.07.2009., 11:45
Sad sam se sjetila kako su pričali da Zlata Nanić uredno prska svoj vrt, pa su se kao čudili, ali vjerojatno je žena prskala s eko psticidom.

Ivanasp
12.07.2009., 21:20
bila na gruntu, sve je lijepo...krastavci, mahune, krumpir... dobila energiju od tih biljčica, dala sam im malo malča da se bolje pognoje...

pripremala sam jedan dio zemlje za slijedeću godinu (malčirala s pokošenom travom) mislim da je tak bolje... jedne godine malčiraš jedan dio zamlje pa slijedeće tu sadiš i malčiraš na drugom dijelu... pa tak u krug..:D

dobar tek svim eko-uzgajivačima :top:

maher18
13.07.2009., 10:28
ne bih vas htjela ražalostiti, no ovo čime se bavimo je organski uzgoj samo u užem smislu. danas je zagađenost tla, vode i zraka tolika da gotovo da nema na zemlji nekontaminiranog mjesta. u samoj zamlji se cijeđenjem, prenosom zrakom, površinom, nalazi toliko zaostalih pesticida, otrova od zagađenja kiša, protočnih voda, da ne pričam o pesticidima koji su se nekoć koristili, pa onda bili zabranjeni zbog štetnosti. organoklorni bifenili, endosulfan, dimetoat, ddt... pravi uzgajivač će prije svega poslati zemlju na kojoj sadi (često nije dovoljno samo nasipati provjerenu vreću pa onda sadit flance!) na analizu, pa onda tek uzgajati. vodu, kako je kontrolirati, kišu, to je još teži problem.:ne zna:

moj frend koji se bavi branjem ljekovitih biljaka, kemičar po struci, da bi mogao plasirati svoje esencije i biljke van, mora proći rigorozne analize. zato obilazi cijelu hrvatsku, raspituje se kod mještana što je kada i gdje sađeno, koje su lokacije gdje ne dolaze ljudi, zaštićene od kontaktnog zagađenja, nadaleko i naširoko provjerava kojim putem idu vodotokovi, gdje je kakva industrija bila ili je još ima, bome se čovjek debelo angažira.

SAS
13.07.2009., 11:00
al opet moja stara u svome vrtu posadi povrce koje kupi onak u paketicu u ducanu stim da pise kao nije tretirano i vrt se zaljeva iz bunara tj. prvo iz bunara ide u veliku plasticnu crvenu posudu od 350litara pa onda preko dana ostoji na suncu da bude topla voda i njime se zaljeva vrt koje je isto pored kuce, i zbilja hrana je puno socnija i ukusnija u odnosu cak i sa placa i ovo po trgovinama djeluje nam da je njihovo kao blato bez okusa i mirisa :ne zna:

istina nesprica se itd. no kako god bilo domaci vrt ce i dalje biti zdravija i ukusnija od one kaj se nude po trgovinskim centrima jer se ono prvo zavrijeme uzgoja sprica protiv nametnikov pa jos hormonski filaju i opet nakraju kad pobereju jos jednom pospricaju da nebi prebrzo zagnjililo i onda se iscuđavamo kakve su nas sve bolesti snasle :rolleyes:

maher18
13.07.2009., 11:32
eh, da, zato sam ja imala baku u zagorju koja je imala vrteca. tak finu mrkvu, poriluk i krastavce nisam jela više nigde. ono kaj je mama doma skuhala me teralo na bljak. ne čudim se kaj moji klinci ne vole ni čušpajze ni salate. na žalost, meni biljke nekak uspijevaju tek unatrag par tjedana. dosad su mi krepavale, kaj god bi dobila u loncu, venulo bi za par dana. sad ne! raste, lista i zeleni se:cheer:

plavva
13.07.2009., 12:36
Ja vam zavidim što uzgajate. Ja imam samo balkon:D

maher18
13.07.2009., 12:49
Ja vam zavidim što uzgajate. Ja imam samo balkon:D

pa i ja, ali nema veze. ljekovito bilje i začine možeš i u tegli. za krastavce i putericu baš ne garantiram da buju zrasli:cerek:

plavva
13.07.2009., 12:51
pa i ja, ali nema veze. ljekovito bilje i začine možeš i u tegli. za krastavce i putericu baš ne garantiram da buju zrasli:cerek:

Dobro, taman imam balkon viška za koji ne znam kaj bi s njim:D

SAS
13.07.2009., 13:29
problem je ak je vani vruce i tako svaki dan onda bas treba svaki dan zalijevati najbolje navecer da preko noci bude vlazno nikako u toku dana da biljke nedobiju šok, one su u toku dana vruce pa zalijes mlakom ili hladnom vodom, i da dobro bi bilo onda voda iz pipe drzati u nekoj prozirnoj staklenoj posudi i njime na sunce pa ce to biti solarna voda bolje ce bilje rasti :mig:

obicno bilje znaju pozutijeti zbog klora u vodi, jer to sam bio i sam primjetio baka zaljeva vodu iz pipe a stara iz te bacve koja je na suncu, bakino je nekako cvijece uvijek napol zuto i napol zeleno, a mamino sve zeleno i onda naravno ide prigovarati snahi kak ima bolje biljke :lol:

Ivanasp
13.07.2009., 16:33
Ja vam zavidim što uzgajate. Ja imam samo balkon:D

ako imas mogućnosti kupi negdje komadić zemlje pa sadi, nije loše... i ja sam mislila negdje bliže kupiti grunt...:mig:

ashwinikumaras
15.07.2009., 10:29
Papriku sam već smazao a uskoro će i paradajz :top: Ovo sa špricanjem otopine od koprive je dobro, ali za nas vikend vrtlare nije ostvarivo na žalost. Za to je potrebno često tretiranje.
Slažem se da nema danas 100% čistog eko proizvoda, ali ipak nam ovaj način daje najzdraviji proizvod koji se može uzgojiti na našoj planeti trenutno. Isto tako je i sa medom, ne postoji 100% eko med ili pelud, samo manje ili više zagađen. Posebice pelud koji nije obrađen od strane pčela. Kad kažem domaći med mislim isključivo na med sa imenom i prezimenom pčelara, ne na med koji vidimo po dučanima iz punionica meda. Takav "med" je nezdrav i u takvom proizvodu ima najmanje meda. Ali moramo se truditi da uzgojimo u ovakvom svijetu što manje zagađenu hranu...

izgubljena
15.07.2009., 11:57
Papriku sam već smazao a uskoro će i paradajz :top: Ovo sa špricanjem otopine od koprive je dobro, ali za nas vikend vrtlare nije ostvarivo na žalost. Za to je potrebno često tretiranje.
Slažem se da nema danas 100% čistog eko proizvoda, ali ipak nam ovaj način daje najzdraviji proizvod koji se može uzgojiti na našoj planeti trenutno. Isto tako je i sa medom, ne postoji 100% eko med ili pelud, samo manje ili više zagađen. Posebice pelud koji nije obrađen od strane pčela. Kad kažem domaći med mislim isključivo na med sa imenom i prezimenom pčelara, ne na med koji vidimo po dučanima iz punionica meda. Takav "med" je nezdrav i u takvom proizvodu ima najmanje meda. Ali moramo se truditi da uzgojimo u ovakvom svijetu što manje zagađenu hranu...
Ja obično uzmeme med od biljaka s planinskih livada od Majnarića, prodaje se u DM-u. :ne zna:

ashwinikumaras
15.07.2009., 13:09
Ja obično uzmeme med od biljaka s planinskih livada od Majnarića, prodaje se u DM-u. :ne zna:

Super :top: Ja ću nabaviti njegove košnice.

Hoyt
16.07.2009., 07:23
Jel ima kakav eko-recept za suzbijanje crvenog pauka? Škrt sam kupiti bocu akaricida za samo jednu biljku :(

slatkostvorenje
20.11.2009., 21:35
čitam vaše postove i želim vas upozoriti


[QUOTE]
Agrovit je:

- Prirodni stimulator rasta i razvoja bilja, djelotvorno utječe na razvitak većeg broja cvjetova, boljeg rasta biljaka i plodova, osigurava zdrave, veće i kvalitetnije prinose - zdravu prehranu.

- Višegodišnje ekobiološko gnojivo, učinkovito i trajno priprema, oplemenjuje i obogaćuje za proizvodnju sve tipove zemljišta i vraća im sklad i ravnotežu prirode

- Veže vlagu u zemljištu i spriječava ispiranje korisnih iona iz tla

- Neutralizira onečišćenja plodova, zemljišta i okoliša

Prosječna doza:

50 g/m2

30 g/m2 za vrijemejesenje pripreme tla, odnosno sjetve i to po cijeloj površini
20 g uz biljku, početkom vegetacije [QUOTE]




Agrovit je čisti zlo!!!!:mad::mad:

to je čista laž, prije par godina je napravljena analiza uzoraka navedenog gnojiva na agronomskom fakultetu i otkriveno je 16 % :eek: više teških metala nego što je dopušteno u konvencionalnoj poljoprivredi, a za ekološki uzgoj da i ne spominjem...
uz to porijeklo sirovina za to "ekološko " gnojivo nije kontrolirano i u sastavu tog gnojiva nalasi se separacioni mulj iz mađarske :eek:

Sluga Bozji pravi
21.11.2009., 07:56
čitam vaše postove i želim vas upozoriti


[QUOTE]



Agrovit je čisti zlo!!!!:mad::mad:

to je čista laž, prije par godina je napravljena analiza uzoraka navedenog gnojiva na agronomskom fakultetu i otkriveno je 16 % :eek: više teških metala nego što je dopušteno u konvencionalnoj poljoprivredi, a za ekološki uzgoj da i ne spominjem...
uz to porijeklo sirovina za to "ekološko " gnojivo nije kontrolirano i u sastavu tog gnojiva nalasi se separacioni mulj iz mađarske :eek:
Pa dobro, tko je zadužen za kontrolu gnojiva i kako je moguće da se u prodaju nalazi gnojivo koje sadrži 16 % više teških metala nego što je dopušteno?

slatkostvorenje
21.11.2009., 13:06
zapravo nitko!:eek: nema zakonske regulative o kontroli gnojiva kao rerpromaterijala. ali, ima naznaka da se to promjeni

agrovit nikako nije gnojivo za ekološki uzgoj hrane. a, po mom mišljenju ni za konvencionalai uzgoj

Sluga Bozji pravi
21.11.2009., 21:54
Izgleda da je ipak zadužena poljoprivredna inspekcija na razini svake županija kontrolira uzorke gnojiva, tla i ostalo.

A što je s ostalim gnojivima organskog podrijetla koja se spominju u ovoj skripti iz Ekološke poljoprivrede?

http://209.85.135.132/search?q=cache:Eshh8oA2tgYJ:www.skriptologija.com/files/skripte/EKOLOSKA_POLJOPRIVREDA.doc+agrovit+te%C5%A1ki+meta li&cd=5&hl=hr&ct=clnk&gl=hr&client=firefox-a

Crovit, ekovit...?

mukotrpak
23.11.2009., 12:57
A da se ekološka poljoprivreda konačno počne shvaćati kao ekološki prihvatljiva djelatnost i da se prestanu rabiti razni -vit gemišti i pređe na dobri stari kravlji drek?

Sluga Bozji pravi
23.11.2009., 14:48
A da se ekološka poljoprivreda konačno počne shvaćati kao ekološki prihvatljiva djelatnost i da se prestanu rabiti razni -vit gemišti i pređe na dobri stari kravlji drek?

pa to bi bilo ok kada bi te krave jele travu. a što danas jede stoka na farmama- osušene i prerađene ostatke mrtvih životinja, ljudi su od biljojeda napravili mesoždere, tzv. stočni kanibalizam, pa to ne bi pas s maslom pojeo. tko zna što sve ima u tom kravljem dreku. :eek:
:D

mukotrpak
24.11.2009., 09:10
pa to bi bilo ok kada bi te krave jele travu. a što danas jede stoka na farmama- osušene i prerađene ostatke mrtvih životinja, ljudi su od biljojeda napravili mesoždere, tzv. stočni kanibalizam, pa to ne bi pas s maslom pojeo. tko zna što sve ima u tom kravljem dreku. :eek:
:D

Nikada krave i nisu pasle samo travu. Hrdale su one i puževe, mrave, bubamare, komarce, gliste i sve ono što se može naći u travi. Još uvjek postoje seljaci koji svoju kravicu poteraju vun na pašu, a njihovi kenjci su pravi domači eko dreki dobri za gnojidbu. Osim toga, i krave kanibalke produciraju bolji gnoj od bilo kakve tvornice.

Sluga Bozji pravi
24.11.2009., 15:01
Zvuči kao dobar slogan "Eko drek- najbolji za gnojdbu" :D

mukotrpak
25.11.2009., 09:46
Zvuči kao dobar slogan "Eko drek- najbolji za gnojdbu" :D

Ne samo to! Dobro fermentiran proizvod kravljih crijeva izvrsno je sredstvo za njegu kože i uklanjanje bora.

Sluga Bozji pravi
25.11.2009., 12:32
Ne samo to! Dobro fermentiran proizvod kravljih crijeva izvrsno je sredstvo za njegu kože i uklanjanje bora.
hahaha, pošalji nam svoje slike prije i poslije tog tretmana da nas uvjeriš. :D

mukotrpak
26.11.2009., 11:36
hahaha, pošalji nam svoje slike prije i poslije tog tretmana da nas uvjeriš. :D

Pravi muž uči na tuđim greškama.

Dragonfly
01.12.2009., 10:10
Evo ja se spremam na proljeće.
Imam grunt koji je idealan jer već 20 g. nije na njemu ništa rađeno, nitko tamo ne živi, smješten je maloj udolini okružen bregima, nikakvih polja ni industrije blizu :D.
Dogovorila sam se sa susedom da bu mi zoral za 200 kn traktorom parcelu, kupila bum pumpu i onda ju spustila u bunar da mogu dovući gore navodnjavanje (jer je parcela malo dalje od bunara) pa dalje polako.
Nemam ambicija nikakvih za intenzivnu proizvodnju, nego samo za nas familiju. :)
Da ne moramo ići na plac non stop i da znamo podrijetlo onoga kaj smo uzgojili. Osim toga bude ziher zabavno, a kako imamo u sklopu velik podrum gdje inače radimo prirodni jabučni ocat od nešpricanih jabuka, stavili bumo i sanduke s pijeskom tako da možemo čuvati namirnice.
Svi savjeti iskusnih su dobro došli :s :s

plavva
01.12.2009., 13:34
Evo ja se spremam na proljeće.
Imam grunt koji je idealan jer već 20 g. nije na njemu ništa rađeno, nitko tamo ne živi, smješten je maloj udolini okružen bregima, nikakvih polja ni industrije blizu :D.
Dogovorila sam se sa susedom da bu mi zoral za 200 kn traktorom parcelu, kupila bum pumpu i onda ju spustila u bunar da mogu dovući gore navodnjavanje (jer je parcela malo dalje od bunara) pa dalje polako.
Nemam ambicija nikakvih za intenzivnu proizvodnju, nego samo za nas familiju. :)
Da ne moramo ići na plac non stop i da znamo podrijetlo onoga kaj smo uzgojili. Osim toga bude ziher zabavno, a kako imamo u sklopu velik podrum gdje inače radimo prirodni jabučni ocat od nešpricanih jabuka, stavili bumo i sanduke s pijeskom tako da možemo čuvati namirnice.
Svi savjeti iskusnih su dobro došli :s :s

Svaka čast:) Tak nekaj ja planiram.

zveckica
13.01.2010., 09:51
Pozdrav svima, želim reći da je ova Rustica super sajt, drago mi je što takvo što postoji u RH :)

Odrasla sam na selu, te smo tamo sadili/sijali bašte (svatko je imao svoju), tak da sam u biti odrasla na "eko" uzgoju. No, kako sam krenula na studij i sve ove godine u gradovima ne jedem više hranu koju sami uzgajamo.

No, sve što dalje, sve mi se više rađa želja da krenem s tim iznova (imam slobodnu zemlju, jer baka je ostarila i više ne radi na njoj), tak da ću na proljeće vidjeti šta se za prvu ruku može napraviti:)

I naravno pridružit ću se Rustici, jer želim aktivno djelovati :D

deacon
18.02.2010., 06:19
Lijep pozdrav...

Eto, ja sam se upitao jučer kod njih, da naručim sjeme za roditelje i baku...
Javila mi se gđa. Božica i kaže da im je ostalo sjemena još samo za sebe i prijatelje, i uputila me na www.zsr.hr zavod za sjemenarstvo.
Malo sam tamo prolistao izvor nekih sjemenki, pa su dobavljači npr. Monsanto i takvi, tako da sam odustao od toga...

Eh sad, da li netko zna gdje se još može nabaviti staro organsko sjeme, a da je donekle pouzdan izvor?

Hvala na informacijama... :afro:

BigLima
20.02.2010., 16:24
pozdrav svima
moj problem nije eko vrt neko informacije gdje bih mogao nabavti u HR sjemenke prosa. Po mogucnosti Ur sjemenku koja je crvenkasto smeda i to ne hibrid nego kao sto sam rekao izvornu. Trebam ju za prehranu, posijem je u veliku teglu pa kad izklija klice koristim za prehranu. Trazio sam u vise trgovina zdrave hrane u Zagrebu no mnogi nemaju pojma o tome a oni koji nesto imaju to je oljusteni zuti proso navodno za ptice, kako vele. Bio sam razocarn znanjem i susretljvoscu osoblja, mozda sam kontaktirao krive trgovine neznam :ne zna: Vidim da su na temi mnogi koji bi mozda mogli imat neku dobru informaciju...:)

Dragonfly
21.02.2010., 15:53
Lijep pozdrav...

Eto, ja sam se upitao jučer kod njih, da naručim sjeme za roditelje i baku...
Javila mi se gđa. Božica i kaže da im je ostalo sjemena još samo za sebe i prijatelje, i uputila me na www.zsr.hr zavod za sjemenarstvo.
Malo sam tamo prolistao izvor nekih sjemenki, pa su dobavljači npr. Monsanto i takvi, tako da sam odustao od toga...

Eh sad, da li netko zna gdje se još može nabaviti staro organsko sjeme, a da je donekle pouzdan izvor?

Hvala na informacijama... :afro:

Hm, jesi probao kod Mavrovića?

A ima i ovdje: http://www.bio-zrno.hr/

BigLima
21.02.2010., 16:57
Dragonfly hvala za info
..hm, hm kod Zeljka nebi bas. Kod zrna sam nasao, moram ih nazvat dali imaju sortu koju ja trazim (Panicum miliaceum L.) ili nesto drugo. :top:

Dragonfly
21.02.2010., 18:43
Dragonfly hvala za info
..hm, hm kod Zeljka nebi bas. Kod zrna sam nasao, moram ih nazvat dali imaju sortu koju ja trazim (Panicum miliaceum L.) ili nesto drugo. :top:

Nema na čemu. Javi kako je prošlo. :)
Ja naručujem idući tjedan.

deacon
22.02.2010., 06:22
Hm, jesi probao kod Mavrovića?

A ima i ovdje: http://www.bio-zrno.hr/

Da baš sam u kontaktu sa njima i moram samo narudžbu napravit pa da vidimo čega ima a čega ne...

A sigurno nebi bilo loše i kod Mavrovića probat, mislim da je baš fanatik što se toga tiće, pa vjerovatno nema nikakve hibride... :ne zna:

Javim kako napreduje stvar...

BigLima
22.02.2010., 20:47
..

A sigurno nebi bilo loše i kod Mavrovića probat, mislim da je baš fanatik što se toga tiće, pa vjerovatno nema nikakve hibride... :ne zna:

Javim kako napreduje stvar...[/QUOTE]

.....eko trgovine i poslovanje nebi smjelo biti Big bisnis nego poziv. Treba vidjeti gdje se tolike tone eko proizvoda zanju......Ako iste proizvode mogu kupiti i u Konzumu onda je to svarno hm....:flop:

Dragonfly
23.02.2010., 11:18
..
.....eko trgovine i poslovanje nebi smjelo biti Big bisnis nego poziv. Treba vidjeti gdje se tolike tone eko proizvoda zanju......Ako iste proizvode mogu kupiti i u Konzumu onda je to svarno hm....:flop:

Vidiš, moje mišljenje potpuno je suprotno.

Ono što najviše zamjeram "eko proizvodnji" je njena ekskluzivnost i vrlo visoke cijene.

Na taj način vrši se neposredna diskriminacija među ljudima jer ispada da se samo građani dubokog džepa mogu hraniti zdravo. I to od strane ljudi koji propagiraju "duhovnost i jednakost među čovječanstvom".
Moja prijateljica koja živi u gradu na takvu hranu troši mjesečno 2500 kn.
Usporedimo li to s prosječnim plaćama hrvatskih građana, poruka je jasna.

Ne kažem da su proizvođači za to "krivi" jer je forsiranje na masovnosti i konzumnosti dovelo do toga da su se takovi načini proizvodnje pokazali najjeftinijima s obzirom da ih je moguće proizvesti u velikim količinama u kratkom vremenu čime im cijena rapidno pada.
Tako je stvoreno "plodno tlo" za nastanak ekstenzivne eko proizvodnje visokih troškova i cijena što je dovelo do stvaranja segregacije i neke vrste "prehrambenog elitizma".

Kada gledam iz današnje perspektive, ono što se naziva ekskluzivnom "bio" ili "eko" proizvodnjom i košta k'o sam vrag, mi smo kao djeca jeli u vrtu naših baka takorekuć za badava. :)

Mavrovićevi proizvodi u Konzumu većini populacije i obitelji neće značiti ništa jer si ne mogu ionako priuštiti njihovu kupovinu, tako da iz te perspektive nema straha od "velikih tona eko proizvoda dostupnih svuda". :)

Tako zaključujem da eko i bio proizvodnja itekako jest "big biznis", a ponajmanje poslanje jer je proizvod doslovno ekskluzivan, skup i nedostupan većini prosječnih građana što ponajmanje ovisi o njegovoj poziciji na policama u sklopu velikih lanaca trgovina.

BigLima
23.02.2010., 21:44
Vidiš, moje mišljenje potpuno je suprotno.

Ono što najviše zamjeram "eko proizvodnji" je njena ekskluzivnost i vrlo visoke cijene.

Na taj način vrši se neposredna diskriminacija među ljudima jer ispada da se samo građani dubokog džepa mogu hraniti zdravo. I to od strane ljudi koji propagiraju "duhovnost i jednakost među čovječanstvom".
Moja prijateljica koja živi u gradu na takvu hranu troši mjesečno 2500 kn.
Usporedimo li to s prosječnim plaćama hrvatskih građana, poruka je jasna.

Ne kažem da su proizvođači za to "krivi" jer je forsiranje na masovnosti i konzumnosti dovelo do toga da su se takovi načini proizvodnje pokazali najjeftinijima s obzirom da ih je moguće proizvesti u velikim količinama u kratkom vremenu čime im cijena rapidno pada.
Tako je stvoreno "plodno tlo" za nastanak ekstenzivne eko proizvodnje visokih troškova i cijena što je dovelo do stvaranja segregacije i neke vrste "prehrambenog elitizma".

Kada gledam iz današnje perspektive, ono što se naziva ekskluzivnom "bio" ili "eko" proizvodnjom i košta k'o sam vrag, mi smo kao djeca jeli u vrtu naših baka takorekuć za badava. :)

Mavrovićevi proizvodi u Konzumu većini populacije i obitelji neće značiti ništa jer si ne mogu ionako priuštiti njihovu kupovinu, tako da iz te perspektive nema straha od "velikih tona eko proizvoda dostupnih svuda". :)

Tako zaključujem da eko i bio proizvodnja itekako jest "big biznis", a ponajmanje poslanje jer je proizvod doslovno ekskluzivan, skup i nedostupan većini prosječnih građana što ponajmanje ovisi o njegovoj poziciji na policama u sklopu velikih lanaca trgovina.

..imas potpuno pravo, tako i ja to vidim. Mene smeta jedino sto mnogi proizvodi pod sinonimom EKO ne dolaze sa njihovih njiva ili vrtova nego pitaj boga od kuda.
Mislim da je hrvatska momentalno eldorado za mnoge prizvode koji su deklarirani kao eko. Normalno bi svako pakovanje trebalo imati reg. broj sa koje eko njive i od kojeg eko proizvodaca dolazi, tekar onda bi mozda mogli povisiti cijenu, to je u zap. Europi tako zakonski regulirano. Osim toga ima premalo trgovina i proizvodaca a potraznja je velika sto naravno dize cijenu. Ja mislim da u HR jos ni nema tjela koja bi to kontrolirala.
Ni u Zrnu mi nisu znali reci koju sortu prosa prodaju, neznam samo na kojoj njivi su ga onda uzgajali, ma mislim ostao sam bez teksta, prodaju a neznaju sta prodaju. A prirodno suseno voce (Papaja, ananas, marelice - vazno radi enzima i minerala) do sad niko nije trazio, vele. Imaju nesto kandirano, stvarno veliko hm !!!:flop:

7poem
03.03.2010., 08:33
evo linka za razne radionice pa i one za vrt:
http://www.zamirzine.net/IMG/pdf/raspored_radionica_-_reciklirano_imanje_2010.pdf

zeleni među zelenima
17.12.2010., 21:27
Lijep pozdrav...

Eto, ja sam se upitao jučer kod njih, da naručim sjeme za roditelje i baku...
Javila mi se gđa. Božica i kaže da im je ostalo sjemena još samo za sebe i prijatelje, i uputila me na www.zsr.hr zavod za sjemenarstvo.
Malo sam tamo prolistao izvor nekih sjemenki, pa su dobavljači npr. Monsanto i takvi, tako da sam odustao od toga...

Eh sad, da li netko zna gdje se još može nabaviti staro organsko sjeme, a da je donekle pouzdan izvor?

Hvala na informacijama... :afro:

Alo, alo,
jesam li zakasnio, samo 10 mjeseci, nema veze
imam nešto sjemena povrtnica iz vlastitog uzgoja, nešto cvijeća.
ništa spektakularno, samo ono što sam uzgajao u vrtu.
Je organsko, ali nisu stare sorte (osim par, tipa kuruza i neki paradajzi).
Što se mene tiče, ja sam totalno pouzdan, a vi provjerite
Tko voli nek izvoli.... :)

zeleni među zelenima
17.12.2010., 21:38
Vidiš, moje mišljenje potpuno je suprotno.

Ono što najviše zamjeram "eko proizvodnji" je njena ekskluzivnost i vrlo visoke cijene.

Na taj način vrši se neposredna diskriminacija među ljudima jer ispada da se samo građani dubokog džepa mogu hraniti zdravo. I to od strane ljudi koji propagiraju "duhovnost i jednakost među čovječanstvom".
Moja prijateljica koja živi u gradu na takvu hranu troši mjesečno 2500 kn.
Usporedimo li to s prosječnim plaćama hrvatskih građana, poruka je jasna.

Ne kažem da su proizvođači za to "krivi" jer je forsiranje na masovnosti i konzumnosti dovelo do toga da su se takovi načini proizvodnje pokazali najjeftinijima s obzirom da ih je moguće proizvesti u velikim količinama u kratkom vremenu čime im cijena rapidno pada.
Tako je stvoreno "plodno tlo" za nastanak ekstenzivne eko proizvodnje visokih troškova i cijena što je dovelo do stvaranja segregacije i neke vrste "prehrambenog elitizma".

Kada gledam iz današnje perspektive, ono što se naziva ekskluzivnom "bio" ili "eko" proizvodnjom i košta k'o sam vrag, mi smo kao djeca jeli u vrtu naših baka takorekuć za badava. :)

Mavrovićevi proizvodi u Konzumu većini populacije i obitelji neće značiti ništa jer si ne mogu ionako priuštiti njihovu kupovinu, tako da iz te perspektive nema straha od "velikih tona eko proizvoda dostupnih svuda". :)

Tako zaključujem da eko i bio proizvodnja itekako jest "big biznis", a ponajmanje poslanje jer je proizvod doslovno ekskluzivan, skup i nedostupan većini prosječnih građana što ponajmanje ovisi o njegovoj poziciji na policama u sklopu velikih lanaca trgovina.


Ja isto tako, bekendom i forhendom napucavam razne "biobio" schneekopfe čokoladice i eko kavu iz brazila, sve što je "eko" i što je u celofanu na policama trgovina samo je mami-novac za ljude koji žele nešto zdravo i dobro za sebe, a onda padnu u zamku raznih mavrovića i inih, pa budu prevareni za svoj vlastiti novac. Ma neka im i placebo šljaka 100 na sat, opet je to neka vrsta muljanja i prijevare, osim ako, čisto pravnički, netko ima certifikat za taj svoj "eko". Tek s plaćenim certifikatima, možeš biti siguran da je onaj koji ih je platio daleko od prave eko-proizvodnje, jer tu lovu treba zaradit, a di ćeš to s malom proizvodnjom. A velika proizvodnja znači - baj baj ekologiji.

zeleni među zelenima
17.12.2010., 21:40
..

A sigurno nebi bilo loše i kod Mavrovića probat, mislim da je baš fanatik što se toga tiće, pa vjerovatno nema nikakve hibride... :ne zna:

Javim kako napreduje stvar...

.....eko trgovine i poslovanje nebi smjelo biti Big bisnis nego poziv. Treba vidjeti gdje se tolike tone eko proizvoda zanju......Ako iste proizvode mogu kupiti i u Konzumu onda je to svarno hm....:flop:[/QUOTE]

Je da je fanatik, ali mu je ekologija slaba strana.

Barbareeella
25.02.2011., 15:17
Alo, alo,
jesam li zakasnio, samo 10 mjeseci, nema veze
imam nešto sjemena povrtnica iz vlastitog uzgoja, nešto cvijeća.
ništa spektakularno, samo ono što sam uzgajao u vrtu.
Je organsko, ali nisu stare sorte (osim par, tipa kuruza i neki paradajzi).
Što se mene tiče, ja sam totalno pouzdan, a vi provjerite
Tko voli nek izvoli.... :)

vezano za organsko sjeme...zanima me da li u slučaju da kupim neko sjeme u trgovini i iz toga svega mi naraste neko povrće (na kojemu ne bi primjenjivala nikakave pesticide, umjetna gnojiva i sl.) iz kojeg bih iskoristila sjeme za iduću godinu, mogu li to sjeme koje ću dobiti smatrati organskim? ili uopće ne postoji mogućnost organskog u tom slučaju?

ex_time
02.11.2011., 20:59
Evo ja se spremam na proljeće
.....
Svi savjeti iskusnih su dobro došli :s :s

http://www.zemljani.com/forum/index.php

Malo društvo koje skuplja i dijeli iskustva organskog uzgoja i zdrave prehrane :)