View Full Version : Kuharice - preporuke, pohvale, pokude, omiljene
Sasvim slucajno sam danas na Internetu naisla na opis ove knjige. http://www.hic.hr/dom/282/dom08.htm
Mislim u sebi, to je bas ono sto meni treba. Narucit cu je iz Sveznadara.com za Bozic. Imate li vi omiljenu kuharicu?
Shtefitza
05.12.2002., 01:44
Bas tu kuharicu koristim. Odlicna je, ima sve moguce tradicionalne recepte. Ali ima manu, racuna da znas neke stvari... kao npr ono sa mlincima. Kaze ti koliko brasna, ali ne kaze koliko vode.
Ili u receptu za brodet, nabroji sve sastojke, ali zaboreve spomenuti vodu...
svejedno, cesto je koristim...
E bas mi je drago da je netko i osobno preporuci. Jedva cekam :D
Je, to s vodom u mlincima mi je bilo sumnjivo, ali polako sam dodavala dok tijesto nije bilo OK pod rukom... Na zalost za masinu za kruh moras znati tocno koliko treba...
Bonemine
05.12.2002., 07:00
Meni je najbolja "Kuharica" Mire Vučetić.
Najbolja kuharica mi je ona od Jamiea Olivera.
Shtefitza
05.12.2002., 17:53
I meni se jako svidja Vucetickina kuharica. IMa svakakvih detalja, cak i o higijeni, postavljanju stolova... Malo su recepti mozda staromodni (stvari se pripremaju na svinjskoj masti, dosta zaprske...)
Najdraza kuharica koju imam je jedna talijanska - Carla Capalbo: Italian (tradicionalni recepti), jako me podsjeca na nasu domacu kuhinju, a opet sve je u nekoj laganoj izvedbi... Nije onako previse modernisticki, kao sto neke mediteranske kuharice znaju biti.
Cordon bleu je prekrasna knjiga koja opisuje tehnike i sastojke. Recepti su mozda malo prekomplicirani, tako da mi se rijetko sto od toga da raditi.
Jedina kuharica koju koristim je "Il cuoco di tutti", Ettore Grati, izdana 1923. godine, naslijedjena od none. Potpisani primjerak.
I kineske i orijentalne reepte skidam s neta.
Od Vuceticke sam nasla naslov "Ja sam mala kuharica".. jel to ta kuharica, ili je ovo nesto za djecu>
Shtefitza
06.12.2002., 02:30
Originally posted by T.C.
Od Vuceticke sam nasla naslov "Ja sam mala kuharica".. jel to ta kuharica, ili je ovo nesto za djecu>
:D :D :D
Ona o kojoj sam ja pricala definitivno nije. :D
Ta je neki reprint, a nemam pojma koje godine je izvorno napisana, u svakom slucaju zvuci jako konzervativno i sto se tice recepata, ali i bontona. Ali savrseno je za procitati... Opisuje kako pozvati ljude na veceru, pa na sto ih sve mozes pozvati (hladni buffet, topli sendvici) daje ti cijeli scenarij i jos kako sloziti goste za stol kad je dvoje , troje, petero, mislim imas crteze stolova i gostiju za svaku mogucu brojku... pa onda tablice s visinama i tezinama za muskarce i zene (ali sve neke velicine iz devetnaestog stoljeca, nema bas visokih spodoba, ali zato s kilazom su dost velikodusni). Ma prekrasna je knjiga, mozes stvarno naci o tradicijama i stvarima koje su znale nase bake., a nase mame u sezdesetima i sedamdesetima u emancipaciji zaboravile, pa sad moramo same kopati po knjigama... :) :)
Evo upravo sam narucila :) To mi je bas cool sto si napisala za Vuceticku, ali eto nisam je nasla. Mozda za Uskrs :)
Drums In The Deep
03.04.2003., 09:38
o knjigama je riječ,ali i o gastronomiji,pa nek ostane tu...:D
da li kuhate po receptima iz kuharica i koje koristite?
ja sam kupio nedavno "hrvatsku kuharicu" autora nikice gamulina - game i mogu vam reći da je dosta korisna.ja sam početnik u kuhanju,a uz tekst,u ovoj su kuharici i fotografije uz pripremu.
napravio sam nekoliko jela po njoj i ispala su mi jako dobro.
možete preporučiti još koju dobru?
Imam jednu prastaru iz sezdesetih godina, zove se Kuharica, ne znam autora, morala bih ici pogledati. Inace, ne koristim kuharice, osnove sam davno naucila od mame, a sve ostalo dodje spontano.:)
Drums In The Deep
03.04.2003., 11:08
ma znaš kaj je moj problem?
ja ti ne volim kuhati nabrzaka i ova jednostavna jela.ako ih i kuham,ne radim to s guštom.
a početnik sam u gastronomiji,pa mi ova knjiga dođe jako dobro.
uglavnom ja još dodam koji svoj detalj improvizacije i baš mi je ok tak kuhat...:)
shef Sale
03.04.2003., 12:10
FFE kaže:
Imam jednu prastaru iz sezdesetih godina, zove se Kuharica, ne znam autora, morala bih ici pogledati. Inace, ne koristim kuharice, osnove sam davno naucila od mame, a sve ostalo dodje spontano.:)
hm...jel Dika Marijanovic? ;) :D
sloboda
03.04.2003., 19:09
Suvremeni KUHAR
3200 recepata i savjeta
(Prosvetino izdanje,objavljeno'89).
the best!:top:
nemam kuharicu ali imam puno recepata - neznam gdje su mi :)
Shtefitza
04.04.2003., 07:41
Joj, pradavno sam prelistavala maminu Miru Vucetic. :) Sad koristim Dragec-ovu (ma ne da mi se ici vidjeti, Dragecove recepte napisala neka zena), onda jednu Talijansku, s tradicionalnim receptima. Prava domaca kuhinja. :) :) Neku francusku (Cordon Bleu :eek: , nju koristim kad imam vremena i zivaca ( :rolleyes: ) Ali dobro dodje za informirati se o sofisticiranim jelima. I onda jos jednu narodsku francusku. Ta nije losa.
I internet!! www.epicurious.com tamo sam svako malo. :)
shef Sale
04.04.2003., 09:05
E, da....Vuceticka je zakon! (naravno da je ima i kod mene doma :D)
Kad smo vec kod kuharica, zapanjila me jednom jedna kaj sam vidio kod tete.
Izdanje je nekih 30-ih godina, Njemacka, a radi se o Kuhinji Schwarzwalda (iz doba prije prof. Brinkmanna i kompanije :D :D) - dakle relativno malog podrucja na 1000+ stranica... :eek:
Naravno, ima svih mogucih vrsta jela, ali 1000 stranica... svasta. :D
Bluegirl
04.04.2003., 09:55
MOja baka ima Vuceticku jos od kad je isla u srednju skolu! Bila ima je ucbenik u srednjoj uciteljskoj skoli :D.
shef Sale
04.04.2003., 11:46
Bluegirl kaže:
MOja baka ima Vuceticku jos od kad je isla u srednju skolu! Bila ima je ucbenik u srednjoj uciteljskoj skoli :D.
E, da...i moja Vuceticka je isto od bake...
:(
*****, kuham pomalo, (ob)liz(uj)em puno! :top: :D
Imam ih puno, a sestra mi ih cak i skuplja.
Nemam neku posebnu, iz svake ponesto koristim.
Dosta recepata sam dobila, neke nasla po casopisima, neke na Forumu ;) , pa ih zapisem u svoju posebnu teku za recepte.
Planiram kupiti od Zlate Nanic (Zrno) njezinu knjigu o zimnicama bez secera i zdravoj hrani.
Dobre su mi i Talijanska skola kuhanja u tri toma. Isto imas brdo recepata, sa slikama, brojem kalorija, svim objasnjenjima.
splicanka
09.04.2003., 08:56
A kod mene je samo jedna kuharica: Internet. :B Odem na Google, ubacim ime jela, i dobijem hrpu recepata, sa razlicitim verzijama i sastojcima. Moja mater, koja inace bjezi od kompjutera, se sokirala kad je vidila laptop pokraj kuhala, ali kad je shvatila odma je trazila uputstva za upotrebu. :D
super je kuharica od Branke Vlahović Hrvatska domaća jela, a njene recepte možete skidati s HThineta bez pol muke;)
Posudila sam u knjiznici Goli kuhar-moji sretni dani.
Puna je krasnih slicica od kuhara, a recepte sam mnoge odbacila, npr. sve s lososom, bakalarom, skoljkama, ...
Neki su mi se svidjeli, ali manje sam odusevljena nakon sto sam imala prilike drzati tu kuharicu u rukama.
Meni je Jamie super, premda su mi njegovi recepti skoro skroz neupotrebljivi jer sam vegetarijanka; ali mi ga je super gledati na TV, baš se vidi da zna s hranom i da ima onako spretne ruke za kuhanje. Recepti mi djeluju dobro, premda za mene više manje neiskoristivi - recimo ovi ravioli koje je radio zadnju puta baš djeluju yummy; i svaka čast kako je super napravio tijesto.
MaSanYa
09.04.2003., 23:05
Često posegnem za udžbenikom za srednju školu. Udžbenik se zove Kuharstvo i ima više autora (imam izdanje od 1979. g.) i jako mi je pomogla ne samo zbog raznovrsnih recepata već sadrži i neke osnove kuharstva (pribor, zdjele, sječenje i rezanje, pa čak i posluživanje hrane).
question mark
09.04.2003., 23:36
Veliki narodni kuhar mi je biblija, dosta koristim internet, za kolace imam more knjiga i knjizica ali su sve na engleskom. Recepti su bezveze, ali imaju super ideje za ukrasavanje torti i keksica pa ih zato koristim.
verica kazˇe:
Meni je Jamie super, premda su mi njegovi recepti skoro skroz neupotrebljivi jer sam vegetarijanka; ali mi ga je super gledati na TV, basˇ se vidi da zna s hranom i da ima onako spretne ruke za kuhanje. Recepti mi djeluju dobro, premda za mene visˇe manje neiskoristivi - recimo ovi ravioli koje je radio zadnju puta basˇ djeluju yummy; i svaka cˇast kako je super napravio tijesto.
Kada bi radili tijesto da li bi stavili kao i on 2 cijela jaja i 8 zumanjaka?
Malo mi je to bilo cudno na pola kg brasna.:confused:
Iskreno rečeno - ne znam. Ja ne znam raditi tijesto; zato me valjda i fascinira kad je netko tako spretan kao Jamie. Doduše, i moja baka je bez problema radila rezance, široke i za juhu, i to bez one spravice koju je Jamie koristio.
just Sandy
14.09.2004., 22:15
Molim preporuke - koje su "Kuharice" po vašem mišljenju najbolje napisane, koje su najrazumljivije i najdetaljnije, koje imaju fotografije i slično. Može "opće" kuharice, može specijalizirane (jela od mesa; tjestenina; kolači; nacionalne kuhinje...) Bilo bi poželjno da su domaće (domaći autori) jer takve sadrže sastojke koje je kod nas lako nabaviti.
Hvala. :)
(Ako je ova tema već bila, slobodno zatvorite ili izbrišite topic.)
beatrice
14.09.2004., 22:27
daj si truda i proguglaj, uhiti se arhiviranja i/ili printanja i eto ti naaaj kuharice na svitu.
e, da, bud redovita na "šta ste danas imali za..."; neki imaju stvarno dobrih ideja.:)
LadyInRed
14.09.2004., 22:30
najbolja knjiga s kolačima meni je Dolcelina knjiga. divni recepti, slike, odlično objašnjeno i prava mjera za sve:) mama i ja radile već dosta kolača po njoj, po mjerama koje stoje i svaki je ispao savršeno. slijedeći podvig nam je tzv. kolač "Pijani Izidor":D:D taj mora biti cool;)
inače sam strastvena skupljačica recepata i imam dosta knjiga ali i baksu izrezanih iz časopisa. nikada ih se ne držim "slijepo" jer mi jelo ne ispadne dobro nego često sama određujem mjerice i ponekad sastojke.
jedino znam da one koje ima za kupiti u knjižarama, sa nazivom "talijanska kuhinja", "jela s tjesteninom" "jela s rižom" "mediteranska kuhinja" i sl. po 80-90 kn nisu dobre. radila sam po njima, loši su omjeri namirnica i kombinacije ne funkcioniraju baš:zvrko:
imam isprintatno dosta strana sa foruma, bili su topici samo s receptima:top: pronađi.
just Sandy
14.09.2004., 22:41
"Pijani Izidor" :klap: :rofl:
Prolaznica
14.09.2004., 22:41
od domacih, meni je zakon "Dalmatinska kuhinja" autor Dika Marjanovic - Radica
nedavno sam je odlucila nabaviti i moram priznati da sam se dobrano namucila da je nadjem (nabavila je u Splitu za 300 kn)
LadyInRed
14.09.2004., 22:42
just Sandy kaže:
"Pijani Izidor" :klap: :rofl:
jel' da da je super?:D:D ako ništa napravit ću ga da vidim kol'ko je pijan:zubo:
LadyInRed
14.09.2004., 22:44
Prolaznica kaže:
nedavno sam je odlucila nabaviti i moram priznati da sam se dobrano namucila da je nadjem (nabavila je u Splitu za 300 kn)
eeeeee ja je imam;) slažem se, to je "mama" svim kuharicama.
moja mama ju je dobila za 2.godišnjicu braka 1977:frajer: ja ću je dobiti u dotu:D
PrittPen
15.09.2004., 01:40
Prolaznica kaže:
jedna i jedina - dika, carica.
xiola bleu
15.09.2004., 08:10
LadyInRed kaže:
moja mama ju je dobila za 2.godišnjicu braka 1977:frajer: ja ću je dobiti u dotu:D
aha. meni je isto obecana u naslijedstvo - izdanje iz 1951., sa autogramom moje bake. izgleda kao totalna kupusara, ali ne bih je mijenjala za 'prezentabilnije' izdanje ni za zivu glavu.
Prolaznica kaže:
Ja sam je dobila prije par godina od mame za rodjendan:D
Ima jedna kuharica, ne znam ima li novo izdanje, moja je stara miljon godina - Sve kuhinje svijeta.
Iako je tak stara (petnaest godina, npr) predivna je - skupi teški papir, puno slika... a recepti :klopa:
Nikad nisam skuhala nešto po toj knjizi a da nije valjalo. Ima i neke osnovne upute o egzotičnim namirnicama, slaganje menija, odabir vina.
Ta knjiga mi je standard za kuharicu. :s
Možda je još uvijek izdaju, a možda je ima po antikvarijatima.
Mira Vučetić - the best :s
UnExpected
15.09.2004., 16:55
Mira Vučetič - katastrofa.
Sorr<, al kak nekome može biti dobra kuharica gdje ti samorauzmljive stvari piše u detalje, a ono najvažnije preskoči?
Tipa, napomene ti u svakom recepteu da moraš
1. sve pripremiti (ma nemoj:rolleyes: )
2. oprati povrće (kao to se ne bi sjetila)
itd.
a ne napiše ono što je najnajnajbitnije - koliko dugo se kuha / peče i na kojoj temperaturi.
Još jednom - katastrofa.
Da ne kažem da ima unutra potpuno debilnih ''jela'' a nekih običnih, a važnih - ne.
Npr. tam sam našla recept za mlijeko s kožicom i mlijeko bez kožice. :eek:
Onda, ima popis jelovnika za sva godišnja doba za četveročlanu obitelj. Osim kaj u svakom meniju ima po 12000 kalorija za tih četvero jadnika, svi ali baš svi prijedlozi za doručak se svode na kilu kruha, litru mlijeka i pekmez, med ili marmeladu.
nema što, svaka čast
ja iman krcato kuharica... a skoro najbolja mi je vegetarijanska- moran pogledat ko je napisa. i djejmi nije los
just Sandy
16.09.2004., 16:11
(ja šutim, ali čitam što pišete :))
nova kuharica ( a izdanje je 1973.g.)
podijeljena je na dijelove od prvih kasica do jela za starije ljude. ima i dio o prehrani bolesnika.
sastavili su je talijanski nutricionisti, a u nas ju je izdala mladost (cini mi se).
odlicna knjiga, super objasnjeno, a sastojke za sva jela mozes nabaviti u nasim trgovinama.
diadora
16.09.2004., 16:52
PrittPen kaže:
jedna i jedina - dika, carica.
Dika rules, big time!!
Dobila je na npoklon od prijateljice pred put u US i u sve ove godine niti jedno jelo pripremljeno po njenim receptima nije falilo.
offtopic - Pritt - u soku sam :eek: - di je Dylan - nemoj tako...
diadora
16.09.2004., 16:55
Moja dalmatinska kuharica - Josip Hrabra
Jela iz zadarskog podrucja
kuharica odlicna
upute takoder
sve dosad isprobano :top:
diadora
16.09.2004., 16:58
Oprezno sa Hrvatskim kolacima koju je priredila Lidija Sare
Ne znam koliko se zena kuzi u pripremu kolaca ali neki recepti nemaju smisla...
Jest slike su oku ugodne sto na zalost ne znaci da ce i uradak po receptima iz njezine knjige biti i nepcu ugodan
sparkica
16.09.2004., 17:12
lucija kaže:
Ima jedna kuharica, ne znam ima li novo izdanje, moja je stara miljon godina - Sve kuhinje svijeta.
Iako je tak stara (petnaest godina, npr) predivna je - skupi teški papir, puno slika... a recepti :klopa:
Nikad nisam skuhala nešto po toj knjizi a da nije valjalo. Ima i neke osnovne upute o egzotičnim namirnicama, slaganje menija, odabir vina.
Ta knjiga mi je standard za kuharicu. :s
I meni je :s :s :s Imam punu policu kuharica al ta je zakon! Koncepcija joj je izvrsna jer iz svake zemlje ima probrane najbolje recepte. Slike su dobre (što je bitno ako kuhaš nešto što nisi nikad vidio), a recepti - što god sam napravila - sveopće oduševljenje. Ta mi je od svih najupotrebljavanija. Morat će uskoro na ponovno uvezivanje jer se raspada od silne upotrebe ;)
A dalmatinska od Dike M.B. koju svi tolko hvalite mi se nije svidjela jer ima previše jela, naročito kolača, koja uopće nisu dalmatinska (koga vraga tamo radi Alpska torta ili tako nešto :confused: ), a čini mi se da uopće nema recepta za soparnik (ako ima u novom izdanju, moje isprike);
ne valja mi njen recept za njoke nikako, ni za rožadu, moje none je puno bolji; i ne paše mi kad ima puno varijanti istog recepta - izgubim previše vremena proučavajući i razmišljajući po kojoj bi varijanti bilo najbolje
Može li mi netko za predložit neku hrvatsku kuharicu sa pripremom normalnih jela tipa mesa, ribe, povrća. Čuo sam za onu od Ivanke Karačić al možda postoji još koja?:)
Moja je majka zove Vučetićka, pa pretpostavljam da se žena koja ju je napisala preziva Vučetić.
Kompletna kuharica, imam je doma i naučila me mnogim finim stvarima :)
Shoki kaže:
Moja je majka zove Vučetićka, pa pretpostavljam da se žena koja ju je napisala preziva Vučetić.
Kompletna kuharica, imam je doma i naučila me mnogim finim stvarima :)
Mira Vučetić, ak se ne varam
slovi kao najpotpunija i najbolje naša kuharica
ja je nemam pa ne mogu sudit
najkompletnija koju sam ja ikada vidio.
Stvarno, od kupovanja namirnica do pranja suđa (skoro) :)
Svakako je pogledaj.
Shoki kaže:
najkompletnija koju sam ja ikada vidio.
Stvarno, od kupovanja namirnica do pranja suđa (skoro) :)
Svakako je pogledaj.
moja je stara više od četrdeset godina. Što su je nanovo tiskali?
i ja imam doma staaaaru, još maminu. Al mislim da sam vidio novo tiskanu. Al nisam siguran.
Fala na savjetima, potražit ću kuharicu od Mire Vučetić.
Zakoračila ja u 20te a još ne znam napravit pošten ručak...:flop:
Sram me bilo
No već mi je krajnje vrijeme da naučim kuhat kak spada pa eto tražim Kuharicu za početnike al da se u njoj nalaze recepti koje svakodnevno jedemo - nikakva posebna jela neg ono od kako skuhat juhu, speč meso do izvaljat tijesto za kolače... po mogućnosti sa puno slikica da skužim
Stvar je u tome da meni to mora napisat ko za djecu u vrtiću jer ne znam niš. Ne znam ni kak napravit juhu (osim onu iz vrećice :zubo: ) znači u potrazi sam za tim osnovama
Jel čuo tko za takvu knjigu?
Ja sam naišla na par njih al to nisu nikakve osnove ili se radi o nekim posebnim vrstama jela koja nisu tak za svaki dan kod nas napravit neg se radi o nekoj stranoj knjizi i tamo uobičajenim jelima...
Molim Vas za pomoć ak tko zna za takvu knjigu neg mi javi kak se zove ak zna gdje je ima za kupit jer me već sram kad stari dođe doma i pita kaj ima za jest .... pa me onda napadne da kak sam cijeli dan doma a nisam niš napravila za jest a on gladan ko vuk... i onda me pita kaj sam ja jela a ja mu odgovorim - čokolino ko mala beba sam nesposobna
e da i ak ih ima više vrsta trebala bi neku koja ne koristi puno mesa ni graha, graška i sl jer to stari ne smije jest
Probaj nać "Studentsku kuharicu" - malo bolje od brošure - prodaje se po štandovima u SC, a foto recepti izlaze po ženskim časopisma, Lisa, Mila, ...
Iako bi sugerirala uložit par sto kuna u dobru kuharicu koja ima i dobar uvod. Nešto što je debelo ko enciklopedija i ima nazive tipa "Dalmatinska kuharica" , "Hrvatska kuharica" , "Obiteljska kuharica", "Velika kuharica" , "Francuska kuharica", većinom nemaju autore nego su zbirke recepata - ali imaju uvode u kojima je objašnjeno kako, što i zašto.
Ako želiš birat po autoru, onda Vučetić - generacije su s nojm naučile kuhati.
Studentsku imam doma :top:
Zgodno je, čak ima i recepte za pire krumpir i rižu :rofl: :top:
a pečeno jaje?:zubo:
Mislim da čak i to, ali s dodacima (tipa luk ili povrće) :D :D
bolje navracaj tu, citaj redovito "sto imate za dorucak/rucak/veceru" i pitaj za detalje ak ti se nesto svidi. i sve zapisuj. :)
Za početnike u pečenju kolača preporučam Oetkerovu kuharicu - novo je izdanje oko 150 kn, ali vrijedi svaku lipu. Doslovce piše sve - uzmi toliko brašna, mješaj toliko minuta mikserom na toj brzini, pa toliko minuta na toj brzini, čak i veličina posude u kojoj se peče - jednostavno ne možeš pogriješiti:) a ima sve klasične recepte koji bi ti mogli zatrebati. A onda, kad sve to savladaš, slijede eksperimenti...
Inače, što se tiče recepata u ženskim časopisima, potreban je oprez, jer često manjkaju sastojci, a objašnjenja su dvojbena. Problematične su i kuharice razmjerno nepoznatih izdvača, zapravo prijevodi, najčešće engleskih ili američkih kuharica. U tim prijevodima ima doslovce svašta - moj favorit je - dodajte custard prašak... u pitanju je, naravno, puding... ali to prevoditlj očito ne zna... a tek kad se dođe do nekoliko vrsta grožđica (raisins, sultanas etc...)
Dakle, poznati izdavači, provjereni recepti, detaljne upute...
Pa ja ne znam napravit pire krumpir :D Mislim, ne znam koliko to treba kuhat, koliko maslinova ulja kasnije kapnit i to :o
Uglavnom, dižem topic jer ću na jesen na faks. Kuhati ne znam ništa osim kave. Frigana jaja ne jedem, pomfrij ne jedem tako da mi od jednostavnijih stvari ostaju neko frigano meso i pire krumpir. Naravno da ne bi htjela jest samo to tako da bi htjela naučit još stvari. Iz Dalmacije sam i ostala bi na toj prehrani.
Probaj nać "Studentsku kuharicu" - malo bolje od brošure - prodaje se po štandovima u SC, a foto recepti izlaze po ženskim časopisma, Lisa, Mila, ...
Znači u toj studentskoj nema slika? Je l` barem detaljno objašnjeno (ala ovo što BBlue spominje za kolače)?
Iako bi sugerirala uložit par sto kuna u dobru kuharicu koja ima i dobar uvod. Nešto što je debelo ko enciklopedija i ima nazive tipa "Dalmatinska kuharica" , "Hrvatska kuharica" , "Obiteljska kuharica", "Velika kuharica" , "Francuska kuharica", većinom nemaju autore nego su zbirke recepata - ali imaju uvode u kojima je objašnjeno kako, što i zašto.
Ako želiš birat po autoru, onda Vučetić - generacije su s nojm naučile kuhati.
Radi para i pitam sad u 6. mjesecu tako da to nabavim preko ljeta, a ne u 10. mjesecu kad bude strka oko svega i novci odjednom budu išli na puno toga novoga.
Je l` u toj Vučetićki ima dalmatinskih elemenata?
Je l` se ove dalmatinske kuharice uglavnom baziraju na ribu i čisto dalmatinska jela ili se može naći i onih u kojima bude i uobičajenih ručkova/jela?
Pa ne jedu dalmatinci samo ribu, ima u kuharici i tjestenine, saftova, njoka, juha, divljači...
Pa ne jedu dalmatinci samo ribu, ima u kuharici i tjestenine, saftova, njoka, juha, divljači...
Pitam je l` se u takvim kuharicama koncentrira samo na ono što jedu samo Dalmatinci ili se može naći i jela koja su zajednička svima ;)
Pitam je l` se u takvim kuharicama koncentrira samo na ono što jedu samo Dalmatinci ili se može naći i jela koja su zajednička svima ;)
Ova Vučetičkina koju ja imam je uglavnom je dalmatinska varijanta, ali neki recepti su univerzalni, pileći saftovi, kuhano meso, čušpajzi.. ali ima i drugih kuharica ovakvog pristupa. (Ta knjiga u našoj familiji ide u nasljeđe 1. ženskom djetetu pa ću je vjerojatno prosljedit)
Pod poštena kuharica milsim na deblju knjigu koja ima uvodni dio gdje su opisana kuhinjska pomagala (slikovno), kuhinjske tehnike (pečenje, prženje, kuhanje, dinstanje...), začini, tablice pasteriziranja, načini kuhanja šećera, vrste tijesta (vučeno, dizano, lisnato...) - takve stvari. A recepti se lako poslje nadograđuju.
Kad sam ja kupovala meni je bilo važno da imam u kuharici recepte za sarmu, grah, kelj čušpajz :D
Dobra je kuharica "Kuhanje za neznalice" Bryan Miller, Marie Rama - imaš je po knjižnicama... Možeš naći zgodnih i jednostavnih stvari na stranici http://www.coolinarika.com/
GothicA
16.08.2007., 16:39
E ovako, bila bi zahvalna kada bi netko dao link ili preporuči neku kuharicu za početnike (gdje fino i omjeri pišu i najjednostavnija jela za raditi), a možete i sami neki recept napisati.
Nadam se da ovo nije bilo..
grogo bolger
16.08.2007., 16:40
evo ja te vodim na kebab :cerek: :Slin: :mig:
kako to da kuhaš? :zubo:
Madame Hooch
16.08.2007., 16:52
kupi na kiosku par onih LISA knjižica sa receptima ...više nego dovoljno za početak
Studentska kuharica, ona mala zelena :s
GothicA
18.08.2007., 04:42
evo ja te vodim na kebab :cerek: :Slin: :mig:
kako to da kuhaš? :zubo:
Samo daj. Jela sam ga davno zadnji put, negdje prošli tjedan.:zubo: Kako to da kuham..pa ne mogu svaki dan živjeti od fast food-a, a :mama: mi nije doma :zubo:
Imaš na indexu hrpu recepata, napiši index kuharica u google i eksperimentiraj :zubo:
j.oliver ima kuharicu za početnike i odlična je. imaš u algoritmu za kupiti ju. crna debela knjiga. unutra ima sve kaj te može interesirat.
GothicA
22.08.2007., 01:18
Baš ću si nabavit nekaj. Krajnje je vreme :) Fala na savjetima.
SmthSpecial
26.08.2007., 00:36
ma kuharice su meni bezveze :zubo: vecina recepata mi se uopce ne svidja, nadjem svega par zanimljivih. ja radije prosurfam ili prolistam neki casopis pa izrezem/printam recepte koji mi se svidjaju i cine jednostavnim za mene pocetnika i ,naravno, ukusnim ;)
ja vec mjesecima samo citam teme na gastronomiji i "slusam" iskusnije kuhare ;)
heureka
26.08.2007., 10:08
kuhanje za neznalice..
odlicni recepti + hrpetina savjeta vezanih za kuhinju.. posude, nozevi, zacini, nacini cuvanja hrane.. recepti za samce (moze biti itekako korisno ako zivis sam-a)..
bila oko 10tak eura kad sam je ja kupila na sarajevskom sajmuknjige prije 4-5 godina..
Ivanicapeca
27.08.2007., 15:51
Dika Marjanović Radica: �Dalmatinska kuhinja�
11. dopunjeno izdanje,
Moja mama je uplovila u bračne vode s ovom knjigom pod rukom i bez ikakve veze i jednino što je znala skuhati bila je kava:D
Ako te zanima adresa i broj tel. gdje je možeš nabaviti javi se na PM
ja i bash ja
27.08.2007., 16:13
strašno :eek: ...a meni koja kuham ko majstor i nisam udata ...i sad vele, kad nešta donesem na posao ili poslužim gostima "Možeš se udat!:top: "
:o ...i onda još neki vele da ljubav prolazi kroz želudac :lol:
chiquita
28.08.2007., 15:46
ima jedna knjiga :zubo:
u njoj ima sve ali baš SVE u dvije tri rečenice i bez ikakvih kerefeka objašnjeno kako se što kuha ili peče. baš ono totalno za početnike (kao što sam ja zadnjih deset godina)
ja je uvijek koristim kad trebam skuhati špinat na mlijeku.
nekako uvijek zaboravim koji je redoslijed kuhanja.
budem doma pogledala koji je autor pa nadopišem.
chiquita
28.08.2007., 18:18
evo ga
knjiga se zove KUHAR
a građu prikupile, sredile i obradile MARA LUKANC i ing. SENIHA BEŠLAGIĆ
Svjetlost, izdavačko poduzeće 1971.
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.rajvosa.net/lib/pic/SV122.jpg&imgrefurl=http://www.rajvosa.net/libs.asp%3Fid%3DSV122&h=200&w=131&sz=10&hl=hr&start=1&um=1&tbnid=yDJhvsp54rOCRM:&tbnh=104&tbnw=68&prev=/images%3Fq%3Dmara%2Blukanc%26svnum%3D10%26um%3D1%2 6hl%3Dhr%26rls%3Dcom.microsoft:hr%26sa%3DN
Zašto su mi post blokirali kao reklamu, a svi drugi isto navode knjige, časopise, emisije i internet stranice pa to ne ulazi u reklamu!!?
Na svim temama.
SmthSpecial
31.08.2007., 01:17
^^ vjerojatno si dala link ;)
^^ vjerojatno si dala link ;)
Da, napisala sam na kojoj stranici mogu naći recepte! Ali i na kozmetici pišemo stalno stranice na kojima ima nešto o čemu pišemo, pa nitko nije cenzuriran zbog toga!:mad:
GothicA
01.09.2007., 01:13
ja je uvijek koristim kad trebam skuhati špinat na mlijeku.
nekako uvijek zaboravim koji je redoslijed kuhanja.
:lol: Jel možeš vjerovati da sam topic otvorila baš iz razloga špinata i redosljeda? :lol:
chiquita
01.09.2007., 09:59
:zubo:
eto vidiš...očito nas ima više s tim problemom. :zubo:
Laa Laa
17.12.2007., 10:58
Posljednjih par godina svi živi se razumiju i bave pripremanjem hrane, a nerijetko i izdaju raznorazne kuharice.
Bilo da se radi o kulinarskim tv zvijezdama poput Jamiea Olivera, domaćim i stranim celebrityjima (Kuhajte s...), jeftinim izdanjima uz dnevne novine, internetskim siteovima tipa coolinarika, recepti nas bombardiraju sa svih strana.
Ovaj sam vikend radila ukrase za božićno drvce (kolačiće koji se vješaju o satensku vrpcu) i po tisućiti put posegnula sam za svojom omiljenom :s Velikom knjigom kolača.
Shvatila sam da sam unatoč poplavi raznoraznih rubrika, priloga, knjižica i knjiga ostala vjerna starim dobrim tvrdokuoričenim kuharicama koje rabim već zadnjih desetak godina (tj. koje posuđujem od mame :) ).
Domaća kuhinja, Dalmatinska kuhinja, Pellaprat, Kuhar i dalje su moji favoriti.
Kako je kod vas?
murtela
17.12.2007., 12:23
Uh, imam ih puno. I klasičnih kuharica i knjiga o gastronomiji. I sve su mi drage:) Neke volim zbog recepata, neke zbog savjeta i priča oko recepata. Jedna od draćih mi je Kuhinja dalmatinskih gospođa i to upravo zbog tih pričica o/oko hrane i stola. Nešto slabija, ali isto draga zbog povijesnih objašnjenja mi je i Kuharica none Karmen , Ivane Prijatelj. Dosta mi je korisna, u vidu recepata, jedna talijanska kuharica-Plodovi mora. S obzirom da ribu uglavnom spremam po obiteljskim receptima ovdje sam našla par ”novih” to jest drugačijih načina pripreme. Zanimljiva mi je i Danas kuham... Ane Ugarković. Ma zapravo volim sve kuharice koje nude nešto više od samog nabrajanja recepata
Dika Marjanović Radica-Dalmatinska kuhinja
Kalliste
13.09.2009., 13:21
Pozdrav svima! Evo ovako, dečko otišao u tuđinu i sam je u stanu, situacija je alarmantna, ni jaje nezna ispeć:rofl: Pa bi mu kupila nekakvu kuharicu za početnike s kratkim objašnjenjima, jednostavnim reeceptima i slikama kako će to na kraju ispast jer će mu to itekako trebat:)... E sad jel imate kakve preporuke...
MirakulZd24
13.09.2009., 13:59
Imam dosta kuharica što od jako starih do jako novih. Uvijek se nešt izvuče iz njih za insiraciju i jako se finih stvari da za naravit. Mira vučetić ima jako dobre knjige i imam nekoliko njenih knjiga.
:cerek:
Ja sam mala kuharica, mamina sam djevojčica. Kuham, perem, spremam, šivam i u poslu tom uživam ....
To mi je bila prva kuharica, još u osnovnoj školi. Još uvijek se sjećam cijelog onog teksta na početku :D
Pozdrav svima! Evo ovako, dečko otišao u tuđinu i sam je u stanu, situacija je alarmantna, ni jaje nezna ispeć:rofl: Pa bi mu kupila nekakvu kuharicu za početnike s kratkim objašnjenjima, jednostavnim reeceptima i slikama kako će to na kraju ispast jer će mu to itekako trebat:)... E sad jel imate kakve preporuke...
Mislim da sam nedavno vidjela neko izdanje na kiosku "kuharica za početnike". Jela su dosta jednostavna, a ima ih podosta, čak i recepti.
Što se mene tiče, ja gomilam knjige s kolačima. Klasičnih kuharica imam jako malo - imam onu od Nikice Gamulina, jednu debelu samo s tjesteninama, jednu za salate i to je to.
Lapulapu
13.09.2009., 18:22
Zar nema internet :confused:
Otkad smo se prije desetak godina umrežili, ne sjećam se kad sam potražila kakav recept u papirnatom obliku.
Kalliste
13.09.2009., 18:41
Nema teorije da će on tražiti recepte na netu, njegov odgovor bi bio: "brale mili, sendvič se napravi u minut"... Mislim riječ je o osobi koja 15 godina ima isti jelovnik (odobren od roditelja šta mi je još manje jasno), a to je bijela kava i keksi domaćica doručak, ručak kuhano (pizza ako je mama na putu) i za večeru sendvič... Nikakvo voće, tko je vidio kuhano večerat ili šta ti ga ja znam... I ovako neznam kako ću to izvest... Trebala bi nać kuharicu, otić u Austriju bit s njim par dana, svaki dan ga navest i zainteresirat za kuhanje nekog recepta i nabavit mu sav odgovarajući pribor...
Ufff... Gledala sam nešto, i naišla sam na spominjanje "Studentske kuharice", jel tko to ima, gdje se može nabaviti i tako to... Mislim da bi mu to najviše odgovaralo...
EDIT: Negdje sam pročitala da se ta sudentska kuharica može nabaviti u centru u Zagrebu, ali ja sam iz Splita...
MirakulZd24
13.09.2009., 20:11
Otkad smo se prije desetak godina umrežili, ne sjećam se kad sam potražila kakav recept u papirnatom obliku.
Među ostalim i internet na kojem se da isto tako naći jako dobrih stvari i receata za napraviti. :D
Bez obzira na internet, i hrpu recepata koje imam na kompu, one koje isprobam (i pokažu se dobri) prepisujem u svoju tekicu. Ne znam, nekako mi je tako draže, nego paliti komp za vidjeti recept. Isto tako, volim navečer zavaliti se u kauč uzeti kuharicu u ruke i tražiti neki novi kolač. Čačkanje po kompu mi ne pruža takav užitak :D
Ufff... Gledala sam nešto, i naišla sam na spominjanje "Studentske kuharice", jel tko to ima, gdje se može nabaviti i tako to... Mislim da bi mu to najviše odgovaralo...
EDIT: Negdje sam pročitala da se ta sudentska kuharica može nabaviti u centru u Zagrebu, ali ja sam iz Splita...
Jednom sam bila u lokalnoj knjižnici, kad je netko vraćao tu knjigu pa sam malo škicnula u nju. Doslovno prava studentska kuharica. Ako je ima kod mene u pripizdini :zubo:, vjerojatno je ima i u Splitu. Pregledaj malo on-line kataloge knjižnica, sigurno ćeš ju naći :mig:
Sutra ću pogledati na kiosku kako se točno zove ona kuharica za početnike, tko je izdavač i cijenu pa možeš i nju potražiti.
Btw, pohvalno što se brineš za dragog i za to što će on jesti :five:
Francesca
13.09.2009., 22:42
ja obožavam kuharice :)
naravno da hrpu toga nađem i na internetu, ima toliko divnih kulinarskih blogova i naših i stranih, da je to divota jedna :cerek:
ali ovo što kaže taja - uzmeš u ruku i listaš i guštaš... :)
Lapulapu
13.09.2009., 22:43
kuharice su kao popodnevno spavanje, il obožavaš il ne prakticiraš :D
Kalliste
13.09.2009., 22:43
Jednom sam bila u lokalnoj knjižnici, kad je netko vraćao tu knjigu pa sam malo škicnula u nju. Doslovno prava studentska kuharica. Ako je ima kod mene u pripizdini :zubo:, vjerojatno je ima i u Splitu. Pregledaj malo on-line kataloge knjižnica, sigurno ćeš ju naći :mig:
Sutra ću pogledati na kiosku kako se točno zove ona kuharica za početnike, tko je izdavač i cijenu pa možeš i nju potražiti.
Btw, pohvalno što se brineš za dragog i za to što će on jesti :five:
Joj, još kad bi ga natjerala da prihvati bananu kao dio deserta ili papriku kao dio mog začina u juhi bila bi najsretnija djevojka na svijetu:)
Hvala ti na trudu za informacije:kiss:
EDIT: Pogledam sutra u Profila šta imaju jer na netu ništa ne nalazim...
Autor Jureković Andreja - Studentska kuharica
Špranja
14.09.2009., 03:00
Vučetićkine I i II - mama mi dala davnih dana ko mladoj ženici koja jedva da je znala jaje ispeć, a već udata... :facepalm:
Uglavnom - prvih par godina te su kuharice služile za ludo zabavljanje s mužem, ili čak s gostima: čitali smo one uvodne tekstove o uređivanju i pripremi kuće i domaćice za doček gostiju (...obavezno nakon kuhanja dobro prozračiti kuću; domaćin i domaćica se moraju prikladno urediti i obući - domaćica posebno pažljivo: lijepo i ukusno, ali diskretno i neupadljivo da se kojim slučajem ne bi dogodilo da je "upadljivija" i "raskošnija" od koje gošće...:rofl:)
Pa o raspoređivanju gostiju oko stola po bontonu (tko s lijeve, a tko s desne strane domaćice ili domaćina - ovisno o starosti, spolu, statusu..., tko kraj koga - ovisno o interesima, eventualnim zajedničkim temema - da im bude zanimljivo...) i još hrpu takvih "pravila" i savjeta... pristojnih, uglađenih i zapravo dosta logičnih, ali meni tada beskrajno smiješnih i staromodnih...:p
I tako smo se mm i ja smijali par godina i jeli hranovke... A onda je (njemu prvom :D) dozvizdila studentska prehrana i ... the rest is history...
Osim Vučetićke najviše sam koristila Dalmatinsku kuharicu Dike Marjanović-Radice, a ostatak - od svega pomalo: druge kuharice, net, časopisi...
A moja "najbolja kuharica ikad" - je moja svekrva - Dalmatinka! Ta bi i travu skuhala tak da nemreš prestat jest...:ne zna: Moram se pohvalit da sam joj se, nakon niza godina staža, donekle približila. Što nije mala stvar, budući da me skoro do 40-te godine kuhanje kao aktivnost uopće nije ni zanimalo, ni veselilo...zapravo me opterećivalo i bilo mi nužno zlo...
Poučak: nikad nije kasno! :D
Imam cijelu biblioteku kuharica,knjiga o kuhanju,hrani,prehrani...
Svaka ima svoju vrijednost i često kopam po njima.To mi je jako draga literatura.
Black animal
01.03.2010., 13:28
je baš tak...a gdje ćemo tu kuharicu nabaviti :mad:
grogo bolger
01.03.2010., 13:36
+1
:s
svaki recepat počinje: Užutite luk :zubo:
ursamajor
01.03.2010., 14:16
ima je po knjižnicama npr. u zagrebu klikneš na ono e-katalog kgz i upišeš dalmatinska kuhinja pa do prve kopirke :)
http://www.kgz.hr/#
razni antikvarijati i online prodaje
http://www.antikvarijat-nostrimus.hr/db/product_info.php?products_id=174
http://www.aukcije.hr/item.php?id=900793
http://ezop-antikvarijat.hr/KNJIGE/kuharice.htm
al bolja je solucija
http://www.jutarnji.hr/cetiri-tisuce-tajni-dalmatinske-kuhinje-u-knjizi-sa-1400-stranica/241162/
"PULA - Veliki francuski kuhar Henri-Paul Pellaprat još je 1935. objavio svoju epohalnu Veliku francusku kuharicu, knjižurinu od kojih tisuću stranica i nekoliko tisuća recepata. A nekako u isto vrijeme i u Dalmaciji pojavila se i dan danas cijenjena "biblija" dalmatinske kuhinje Dike Marjanović-Radice, koja je prikupljanju starih recepata, obalnih i onih iz dalmatinskog zaleđa, bila prionula strašću pravog etnologa i antropologa.
I danas, 70 godina kasnije, Dikina knjiga Dalmatinska kuhinja je i nakon 11. izdanja korisna i zanimljiva. No, vrijeme čini svoje i dobro je da se stvari mijenjaju. Nedavno se pojavila još jedna Dalmatinska kuhinja, knjižurina koja s gotovo 1400 stranica i četiri tisuće objavljenih recepata nadmašuje i Pellaprata. Ali vrijednost knjige nije samo u njenom opsegu, kaže Aldo Ivanišević, autor ovog ambicioznog projekta.
Ivanišević se potrudio uzeti najbolje od Dikine kuharice, koja mu je bila uzor, i dodati još podosta toga što bi njegovu kuharicu ili priručnik moglo ubuduće učiniti jednom od nezaobilaznih točaka hrvatske gastronomske literature.
Lišena pretjeranih grafičkih i vizualnih dodataka, uz jednostavne i brojne, ali funkcionalne, ilustracije i crteže (njih više od 1300), nova je Dalmatinska kuhinja svakodnevni priručnik u najboljem smislu te riječi, i za početnike i za znalce..."
http://www.profil.hr/index.php?cmd=show_proizvod&proizvod_id=32213
http://www.antikvarijat-studio.hr/shop/product_info.php?products_id=80902&language=hr
*jezebel*
01.03.2010., 14:57
ne koristim kuharice i izrazito rijetko radim jela po receptu. doma kuharica ima cijelo cudo, ali nijednu nisam ponijela sa sobom. medjutim, moram izdvojiti jednu koja mi je bila draga: staaaro izdanje ja sam mala kuharica od mire vucetic, moja mama ju je dobila kao curica. :) fascinirala me slika one slatke salame. :o
inace, ako i trazim neki recept, onda je to uglavnom iz biljeznice u koju je mama recepte zapisivala, ali i uredno lijepila one iz raznih revija. u bakinoj je biljeznici, nazalost, dosta recepata umrljano ili izblijedjelo. tek ponegdje citljiv drhtavi rukopis. iako mislim da je mama dosta toga uspjela prepisati.
Imam cijelu biblioteku kuharica,priručnika,knjiga o kuhanju.
Stalno po njima nekaj tražim,proučavam,isprobavam...
Trenutno mi je najdraža ona Tamasin Day- Lewis :The Art of tfe Tart
medjutim, moram izdvojiti jednu koja mi je bila draga: staaaro izdanje ja sam mala kuharica od mire vucetic, moja mama ju je dobila kao curica. :) fascinirala me slika one slatke salame. :o
Pa to sam i ja dobila ko klinka :brukica:
Ja sam mala kuharica, marljiva sam djevojčica... :cerek:
Slatka salama, voćni sir, čokoladni jež, slatki sendviči (žele bomboni na kruhu omg)... :hvatajenostalgija:
Slatka salama, voćni sir, čokoladni jež, slatki sendviči (žele bomboni na kruhu omg)... :hvatajenostalgija:
Koliko sam samo puta napravila kuglice od lješnjaka i onu kremu od jagoda. Nedavno se negdje na forumu već spominjala ta kuharica i mislim da smo i cijelu onu pričicu izrecitirali :rofl:
Nakon te kuharice, više mi niti jedna nije toliko prirasla srcu, a i rijetko zavirujem u kuharice - i to najčešće u onu s receptima za tjesteninu. Ipak, najviše volim (i skupljam) kuharice s kolačima
ja sam totalno luda za slatkih kuharicama, imam ih??? na talijanskom, engleskom.
ne znam koja mi je najdraža, kad mi je dosadno uzmem pa listam,gledam slike, proučavam..
imam i nekoliko knjiga o ukrašavanju.
ipak kad se upuštam u avanturu s nekim novim receptom, proučim internet
MirakulZd24
02.03.2010., 01:26
Nemam neku omiljenu knjigu kuharicu, a imam ih mnogo, neke stare stare u kojima se da naći jako dobrih recepata znam naručiti preko interneta, jer u svakoj mogu naći nešto zanimljivo, nešto novo za isprobati, neku ideju. Kao što kaže @blalla ili uzmem pa listam, proučavam, tražim recepte za isprobavanje.
Koliko sam samo puta napravila kuglice od lješnjaka i onu kremu od jagoda. Nedavno se negdje na forumu već spominjala ta kuharica i mislim da smo i cijelu onu pričicu izrecitirali :rofl:
Da, uvuče se ona pod kožu.. sad bih je mogla bez problema iz glave izbiflat :zubo:
Gipsyqueen
02.03.2010., 12:30
Imam dosta kuharica i stalno ih kupujem ili dobijem za poklon.:lux:
Prva koju sam dobila bila je iz edicije Moja prva kuharica, pod nazivom "Slastice". Mama mi ju je poklonila kad sam sa šest godina završila u bolnici. Rekla bih da je tad i počela moja ljubav prema kuhanju, pečenju kolača... Kasnije smo zajedno isprobale sve recepte.:s
Jedna od dražih mi je već spomenuta Velika knjiga kolača, koju sam kao klinka redovito listala s mamom i odlučivala što ćemo peći.:cerek: Pošto nisam uspjela naći istu takvu, mama mi je poklonila svoju.:love:
Osim nje, često listam kuharicu od Mire Vučetić, koju sam naslijedila od bake. Knjiga se već lagano raspada. Kad vidim tu knjigu, podsjeti me na baku pa je listam i kad ništa ne namjeravam kuhati, samo da bih se prisjetila nekih jela koja je baka kuhala. Sam miris te knjige djeluje na mene kao na Prousta njegove madeleins. :o :cerek:
Volim kupovati tematske kuharice, ali i sve one koje mi zapnu za oko. Nerijetko kopam i po antikvarijatima jer mnoge se više ne izdaju pa tražim rabljene.
Često kupujem one koje se bave samo određenom namirnicom ili određenom vrstom recepata, a volim i kuhinje svijeta pa imam i takvih, tipa azijska, talijanska, itd.
Sljedeća koju namjeravam nabaviti je neka od Julie Child. :cerek:
I da, redovito pratim gastro rubrike, časopise, web siteove i sl. Uvijek se nađe nešto zanimljivo i nešto novo. :D
Imam dosta kuharica i stalno ih kupujem ili dobijem za poklon.:lux:
Prva koju sam dobila bila je iz edicije Moja prva kuharica, pod nazivom "Slastice". Mama mi ju je poklonila kad sam sa šest godina završila u bolnici. Rekla bih da je tad i počela moja ljubav prema kuhanju, pečenju kolača... Kasnije smo zajedno isprobale sve recepte.:s
Jedna od dražih mi je već spomenuta Velika knjiga kolača, koju sam kao klinka redovito listala s mamom i odlučivala što ćemo peći.:cerek: Pošto nisam uspjela naći istu takvu, mama mi je poklonila svoju.:love:
Osim nje, često listam kuharicu od Mire Vučetić, koju sam naslijedila od bake. Knjiga se već lagano raspada. Kad vidim tu knjigu, podsjeti me na baku pa je listam i kad ništa ne namjeravam kuhati, samo da bih se prisjetila nekih jela koja je baka kuhala. Sam miris te knjige djeluje na mene kao na Prousta njegove madeleins. :o :cerek:
Volim kupovati tematske kuharice, ali i sve one koje mi zapnu za oko. Nerijetko kopam i po antikvarijatima jer mnoge se više ne izdaju pa tražim rabljene.
Često kupujem one koje se bave samo određenom namirnicom ili određenom vrstom recepata, a volim i kuhinje svijeta pa imam i takvih, tipa azijska, talijanska, itd.
I da, redovito pratim gastro rubrike, časopise, web siteove i sl. Uvijek se nađe nešto zanimljivo i nešto novo. :D
...a meni zapela za oko Marcella Hazan i Jane Grigson.
nemam pojma
02.03.2010., 13:31
ja sam mala kuharica od mire vucetic, moja mama ju je dobila kao curica. :) fascinirala me slika one slatke salame. :o
jooooj, hvala ti što si me podsjetila :s, odmah sam je potražila i naručila za Šmizlu :cerek:
dbebic7
02.03.2010., 13:55
Meni definitivno najbolja Bračna kuharica od Slavice i Igora Mandića, dobra je još i od Game Hrvatska kuharica i naravno Dika
Pellaprat
02.03.2010., 14:31
"...budući da sam pošao u nauk već godine 1882.i od tada nisam skinuo bijeli kaputić, već sam odreda radio u slastičarnici, konfiseriji, kuhinji, u proizvodnji konzerva, sladoleda, čokolade, proizvodnji keksa to kraj sve skromnosti držim da sam stekao pravo da sam sebe smatram stručnjakom koji može i druge poučavati..."
Pariz,travanj 1935. Vaš
Henri-Paul Pellaprat
Pellaprat
02.03.2010., 15:09
Ona je 79. u periodičkom sustavu elemenata, plemenita je, žuta, jakog sjaja i topi se na 1065 C. Ona je Au-ona je zlato, i kad ne kuha svoje divote, napiše: "Danas kuham" !
zna se nać u antikvarijatu...
O.T.
Imam ih podosta, a jako mi je draga "Va kotliće zmešano" od Jelke Žilić jer su na tako jednostavan način, bez kompliciranja opisana prava domaća jela primorskog kraja...
I ja. Asti koji flesbek :cerek::s:s Moja je kod bake. Sjecam se da sam gnjavila dalmose sa dunjom (sir). I miksala kremice u staroj kuzini. Slatka salama :s
Kao studos sam prostudirala zelenu i crvenu kuharicu. U zelenoj su bila jela od povrca i tu sam najcesce koristila. Nabujak od spinata i ratatuj, jednom tjedno obavezno :D
Crvena je bila opcenita s klasicnim savjetima za sve. Ni jednu ne mogu pronaci jer renoviramo al budem.
Izvor novih recepata mi je momentalno internet. Ipak najcesce kuham napamet i od oka.
Dikinu ne zelim novu. Nadam se da cu bas ja nasljediti staru bakinu, izlizanu, masnih stranica s njenim nadopunama :cerek:
Btw. kaze baka da je poznavala Diku i da je njena sister bila na tecajevima ili sto vec kod nje :)
Bubi Trubi
02.03.2010., 23:21
ja sam totalno luda za slatkih kuharicama, imam ih??? na talijanskom, engleskom.
ne znam koja mi je najdraža, kad mi je dosadno uzmem pa listam,gledam slike, proučavam..
imam i nekoliko knjiga o ukrašavanju.
ipak kad se upuštam u avanturu s nekim novim receptom, proučim internet
Apsolutno isto! Sve od reda! :cerek:
(da ne pišem...)
Imam dosta kuharica i stalno ih kupujem ili dobijem za poklon.
Osim nje, često listam kuharicu od Mire Vučetić, koju sam naslijedila od bake. Knjiga se već lagano raspada. Kad vidim tu knjigu, podsjeti me na baku pa je listam i kad ništa ne namjeravam kuhati, samo da bih se prisjetila nekih jela koja je baka kuhala. Sam miris te knjige djeluje na mene kao na Prousta njegove madeleins. :o
Tako si to divno napisala, sva sam se raznježila. :cerek:
Ona je 79. u periodičkom sustavu elemenata, plemenita je, žuta, jakog sjaja i topi se na 1065 C. Ona je Au-ona je zlato, i kad ne kuha svoje divote, napiše: "Danas kuham" !
Lud, što reći! Ali i :top:. Bila bi zlato tvoje jako sretna da ovo vidi. :D
O.T.
Imam ih podosta, a jako mi je draga "Va kotliće zmešano" od Jelke Žilić jer su na tako jednostavan način, bez kompliciranja opisana prava domaća jela primorskog kraja...
To je moja mama dobila na poklon, simpa je, ali nisam baš detaljno...
žalfija
03.03.2010., 02:43
Meni definitivno najbolja Bračna kuharica od Slavice i Igora Mandića...
:cerek::cerek::cerek:
Htjela sam si je kupiti oko Nove godine, bilo ih je u Billi, novo izdanje 87 kn i prodale se odmah, kvragu! :tuzni:
Zlatna knjiga kuharstva od Mire Vučetić mi je uvijek na stolu, to mi je osnova, nešto kao mala crna haljina.:)
Gipsyqueen
03.03.2010., 10:08
Tako si to divno napisala, sva sam se raznježila. :cerek:
Hvala.:o
Zaboravila sam dodati i svog mezimca Bourdaina, a neke autore i kuharice nisam spominjala, iako ih imam i često listam. Npr. spomenuta Bračna od Mandića, Ana U., itd., itd. :D
grogo bolger
03.03.2010., 10:29
viš kako je korisno čitat ovu temu, podsitila me da iman Bračnu :cerek:
ja sam nju čito ko roman, pita mene prija šta čitaš, kaže ona pičim pamuka-istanbul, a ja fino mandić-bračna :cerek:
mada moram reć da mi je neslavno omandrknuo umak od naranče u receptu za patku sa umakom od naramče, jebo li je patak banjalučki :D
Ja sam bračnu kuharicu pročitala i sviđali su mi se oni bračni tekstovi, a što se recepata tiče, niti jedan mi nije posebno zapeo za oko
Kuharica koju priželjkujem
http://img3.imageshack.us/img3/1234/kuharica.png (http://img3.imageshack.us/i/kuharica.png/)
Gipsyqueen
04.03.2010., 08:12
+1
:s
svaki recepat počinje: Užutite luk :zubo:
Išla sam jučer do knjižare i našla je.:s 300kn. S obzirom da imam poduži popis knjiga koje namjeravam kupiti prije te, još će malo pričekati. (Ili ću prekopati antikvarijate.:zubo:)
grogo bolger
04.03.2010., 08:50
Išla sam jučer do knjižare i našla je.:s 300kn. S obzirom da imam poduži popis knjiga koje namjeravam kupiti prije te, još će malo pričekati. (Ili ću prekopati antikvarijate.:zubo:)
puno je to, čekaj slijedeći imterliber ili kaku akciju, mada vjeruj mi znaš već 80% recepata "užutiš luk" si vjerujem savladala :D
Gipsyqueen
04.03.2010., 09:05
puno je to, čekaj slijedeći imterliber ili kaku akciju, mada vjeruj mi znaš već 80% recepata "užutiš luk" si vjerujem savladala :D
:rofl:
Ma svejedno - slaba sam na kuharice pa ću je vjerojatno kadtad kupiti. :o
Na Interliberu sam u antikvarijatu ubola "Ribe" od Cankarjeve založbe. Njihova je i Velika knjiga kolača.:s
To je doista osnova osnove.
Većina recepata je reciklirana i ponavljana u gotovo svakoj iole ozbiljnijoj dalmatinskoj ili mediteranskoj kuharici.
Ja volim Barbierija - recepti su mu dobri,a priče prekrasne.
Imam dvije one njegove knjižurine.
. medjutim, moram izdvojiti jednu koja mi je bila draga: staaaro izdanje ja sam mala kuharica od mire vucetic, moja mama ju je dobila kao curica. :) fascinirala me slika one slatke salame. :o
.
Ideš!
Moja curka dobila od moje mame i oko Božića,dok sam ja bolovala,napravila kuglice svijetle i tamne!
Pellaprat
04.03.2010., 21:49
Ideš!
Moja curka dobila od moje mame i oko Božića,dok sam ja bolovala,napravila kuglice svijetle i tamne!
Sad si me podsjetila na jednu od najboljih knjiga o klopi koju sam ikada pročitao "Čokolada-gorkoslatka saga o svjetlu i tami" Morta Rosenbluma.
A, Normana Fostera i njegovo "Jelo iza samostanskih zidina" ljudi da li ste to čitali ? Genijalno !
Sad si me podsjetila na jednu od najboljih knjiga o klopi koju sam ikada pročitao "Čokolada-gorkoslatka saga o svjetlu i tami" Morta Rosenbluma.
A, Normana Fostera i njegovo "Jelo iza samostanskih zidina" ljudi da li ste to čitali ? Genijalno !
Fostera sam dobila na dar jako ,jako davno.Valjda kad je izašla kod nas.
Znam, da smo prvo kuhali *jaja na livadi*.
To je baš bilo štosno.
nemam pojma
05.03.2010., 18:13
Ideš!
nama jučer stigla :lux: :lux:
Saradonija
05.03.2010., 18:24
Veliki narodni kuvar, ali najbolji su usmeno prenošeni recepti...
Pellaprat
06.03.2010., 22:46
Veliki narodni kuvar, ali najbolji su usmeno prenošeni recepti...
Koliko gigabajta memorije imaš za te usmeno prenošene recepte ? Imaš 300 W u rukama i tri vilice, hard disc u glavi pa ti si BORG ! Bježim ja dok ne budem asimiliran.
Saradonija
07.03.2010., 10:40
Koliko gigabajta memorije imaš za te usmeno prenošene recepte ? Imaš 300 W u rukama i tri vilice, hard disc u glavi pa ti si BORG ! Bježim ja dok ne budem asimiliran.
čuj, kad 50x napraviš neko jelo, onda ti više ne treba ni recept niti ti isto zauzima prostor u memoriji, nego ti isto postane toliko jednostavno da o samom procesu rada više nemaš potrebu razmišljati nego napraviš automatski...ko robot..
Pellaprat
07.03.2010., 11:38
čuj, kad 50x napraviš neko jelo, onda ti više ne treba ni recept niti ti isto zauzima prostor u memoriji, nego ti isto postane toliko jednostavno da o samom procesu rada više nemaš potrebu razmišljati nego napraviš automatski...ko robot..
Pa znaš, nije da bih odbio večeru da me pozove Sedma od devet makar mi replicirala krpice s zeljem. (Volio bi te vidjeti kako tučeš šlag)
Saradonija
07.03.2010., 19:47
Pa znaš, nije da bih odbio večeru da me pozove Sedma od devet makar mi replicirala krpice s zeljem. (Volio bi te vidjeti kako tučeš šlag)
e, za šlag, već treba bit stručnjak da ne bi od previše mlaćenja došao maslac....i moraš imat malo naprednije pomagalo od vilica....al još uvijek se da i to bez miksera....
:kava: :zubo:
zub_vila
09.03.2010., 12:19
O.T.
Molim te Amalia mozes mi rec gdje si kupila tu kuharicu od J. Žilić? :moli:
Destructor
09.03.2010., 15:06
[QUOTE=Laa Laa;11827465]Posljednjih par godina svi živi se razumiju i bave pripremanjem hrane, a nerijetko i izdaju raznorazne kuharice.
Bilo da se radi o kulinarskim tv zvijezdama poput Jamiea Olivera, domaćim i stranim celebrityjima (Kuhajte s...), jeftinim izdanjima uz dnevne novine, internetskim siteovima tipa coolinarika, recepti nas bombardiraju sa svih strana.
Ovaj sam vikend radila ukrase za božićno drvce (kolačiće koji se vješaju o satensku vrpcu) i po tisućiti put posegnula sam za svojom omiljenom :s Velikom knjigom kolača.
Shvatila sam da sam unatoč poplavi raznoraznih rubrika, priloga, knjižica i knjiga ostala vjerna starim dobrim tvrdokuoričenim kuharicama koje rabim već zadnjih desetak godina (tj. koje posuđujem od mame :) ).
Domaća kuhinja, Dalmatinska kuhinja, Pellaprat, Kuhar i dalje su moji favoriti.
Kuhar sam po zanimanju,imam dosta kuharica,ali slazem se sa ovim postom iznad da su stare knjige najvrednije! Takodjer imam Pellaprata koji je odlican ali postoji jos jedna knjiga koja je cak i bolja iako radjena po uzoru na Pellaprata,Kuharski leksikon,autor Karl Düch. Takodjer vec dosta stara knjiga,ali uvjek uz mene i pomogla mi je stotinu puta! Dovoljno ju je prelistati i ideje krenu! Svakako bi ju trebalo imati,posebno ljudi koji od ovog posla zive.
Nove knjige rijetko cjenim,jer su besmislene i nabacane! Sareno je i budali drago,sto bi to rekao jedan moj kolega!
Knjiga Mire Vucetic,Zlatna knjiga kuharstva je takodjer knjiga koja ima svoju vrijednost!
crveno-crno
20.03.2010., 18:23
Obavijest zainteresiranima da je ove srijede u Profilovoj akciji na sniženju Barbierijev Kuharski kanconijer za samo 89 kn ( inače je 250)
Pročitala novu kuharicu od Karapandže i mislim se sreća da ju nisam kupila. 250 kn za nekih 10ak recepata koji mi se sviđaju bi ipak bilo previše
Gipsyqueen
20.03.2010., 22:11
Obavijest zainteresiranima da je ove srijede u Profilovoj akciji na sniženju Barbierijev Kuharski kanconijer za samo 89 kn ( inače je 250)
Nije li to bilo ovu, tj. prošlu srijedu? :misli:
Ako još vrijedi, super.:D
Pellaprat
20.03.2010., 22:27
Pročitala novu kuharicu od Karapandže i mislim se sreća da ju nisam kupila. 250 kn za nekih 10ak recepata koji mi se sviđaju bi ipak bilo previše
Nisam je imao prilike još prelistati, a po reklamama na netu nije mi jasno da li je to Stevin novi autorski uradak ili je to obnovljena njegova kuharica iz 1983.god.
"Moji najdraži recepti". Taja da li možda to znaš ?
crveno-crno
20.03.2010., 23:21
Nije li to bilo ovu, tj. prošlu srijedu? :misli:
Ako još vrijedi, super.:D
Na Profilovoj strani je još uvijek aktualna ponuda.
Nisam je imao prilike još prelistati, a po reklamama na netu nije mi jasno da li je to Stevin novi autorski uradak ili je to obnovljena njegova kuharica iz 1983.god.
"Moji najdraži recepti". Taja da li možda to znaš ?
nova kojoj je temlej stara :D
e sad jel su to samo lagano prerađeni recepti u novoj likovnoj obradil ili sasvim novi :ne zna:
prelistala sam, ali mi se nije u pamet usjekla :D
surlica
21.03.2010., 16:27
imam 3 najdraže koje stalno po rukama vrtim i listam i nekaj iz njih spremam
1. J. Barrett & N. Wasserman, Risotto
2. Ivana Prijatelj Pavičić, Kuharica none Carmen
3. Milan Žegarac Peharnik, Kuharica bake Ivke (Samoborska građanska kuhinja s početka XX. stoljeća)
a stalno su u prometu od Ugarkovićke i Golog Kuhara :mig: kod njega volim pogledati za tjesteninu i pite... i tako :kava:
nova kojoj je temlej stara :D
e sad jel su to samo lagano prerađeni recepti u novoj likovnoj obradil ili sasvim novi :ne zna:
prelistala sam, ali mi se nije u pamet usjekla :D
Tako je, ali ima i noviteta (priprema u woku, slatko-slane kombinacije).
Ja sam se prisilila pročitati od početka do kraja i našla 10ak zanimljivih recepata. Da sam ju išla listati u knjižnici, ne bih ju ni posudila :D
Black animal
03.04.2010., 14:20
ima je po knjižnicama npr. u zagrebu klikneš na ono e-katalog kgz i upišeš dalmatinska kuhinja pa do prve kopirke :)
http://www.kgz.hr/#
razni antikvarijati i online prodaje
http://www.antikvarijat-nostrimus.hr/db/product_info.php?products_id=174
http://www.aukcije.hr/item.php?id=900793
http://ezop-antikvarijat.hr/KNJIGE/kuharice.htm
al bolja je solucija
http://www.jutarnji.hr/cetiri-tisuce-tajni-dalmatinske-kuhinje-u-knjizi-sa-1400-stranica/241162/
"PULA - Veliki francuski kuhar Henri-Paul Pellaprat još je 1935. objavio svoju epohalnu Veliku francusku kuharicu, knjižurinu od kojih tisuću stranica i nekoliko tisuća recepata. A nekako u isto vrijeme i u Dalmaciji pojavila se i dan danas cijenjena "biblija" dalmatinske kuhinje Dike Marjanović-Radice, koja je prikupljanju starih recepata, obalnih i onih iz dalmatinskog zaleđa, bila prionula strašću pravog etnologa i antropologa.
I danas, 70 godina kasnije, Dikina knjiga Dalmatinska kuhinja je i nakon 11. izdanja korisna i zanimljiva. No, vrijeme čini svoje i dobro je da se stvari mijenjaju. Nedavno se pojavila još jedna Dalmatinska kuhinja, knjižurina koja s gotovo 1400 stranica i četiri tisuće objavljenih recepata nadmašuje i Pellaprata. Ali vrijednost knjige nije samo u njenom opsegu, kaže Aldo Ivanišević, autor ovog ambicioznog projekta.
Ivanišević se potrudio uzeti najbolje od Dikine kuharice, koja mu je bila uzor, i dodati još podosta toga što bi njegovu kuharicu ili priručnik moglo ubuduće učiniti jednom od nezaobilaznih točaka hrvatske gastronomske literature.
Lišena pretjeranih grafičkih i vizualnih dodataka, uz jednostavne i brojne, ali funkcionalne, ilustracije i crteže (njih više od 1300), nova je Dalmatinska kuhinja svakodnevni priručnik u najboljem smislu te riječi, i za početnike i za znalce..."
http://www.profil.hr/index.php?cmd=show_proizvod&proizvod_id=32213
http://www.antikvarijat-studio.hr/shop/product_info.php?products_id=80902&language=hr
hvala Vam na iscrpnom uputstvu i trudu.Mislim da ću uzeti spomenutu knjigu od Alda Ivaniševića.:)
a Vama da se odužim mogu preporučiti Larousse-a i njegovu gastronomique.Ta bi bila više kao gastronomska enciklopedija od istog autrora sve šta nađete.Na amazon.com-u ima tih knjiga za kupiti.
Inače moje kuharstvo se bazira skoro pa isključivo na kuhanje u lijevano željeznim loncima.:) :).Nešto doista posebno
Laa Laa
07.04.2010., 10:54
Ajme... vec sam i zaboravila da sam otvorila ovu temu. :kava:
U međuvremenu, "otkrila" sam jos jednog favorita... Naime, ja sam pristalica tradicionalnog nacina pripreme hrane, bez fusion prekenjavanja, polusirovih egzotika i "novih" kombinacija. :D
Dakle, ono sto sazima moju kulinarsku filozofiju je kuhanje casne Vendeline.
To je casna koja danas ima 80 i nesto godina i koja je odgojila generacije slovenskih domacica/kuhara. Izadala je desetak kuharica, ja sam prosle godine kupila posljednju "Zmeraj sestra Vendelina - Osnove dobre domace kuhinje."
Kao i sve njene knjige i ova je aposlutni bestseller, dozivjela je hrpu izdanja.
Unutra se objasnjava kako se radi domaci gulas, juha od buce, zganci od heljde... Sve korak po korak, onako kako su to radile nase bake. Casna Vendelina korsiti stare tave i lonce, a njene izborane ruke i jednostavni bijeli tanjuri i stolnjaci su neodoljivi.
http://www.cangura.com/knjigarna/kulinarika-in-kuharice/slovenske-narodne-jedi/zmeraj-sestra-vendelina-osnove-dobre-domace-kuhinje.php
Anthony Bourdain's Les Halles Cookbook
Iako je imam već dulje vrijeme isprobala sam tek nekoliko recepata.
Sad sam ponovo krenula u francusku kuhinju na Tonyijev način.
Nabavih Vefa's Kitchen.
Vefa Alexiadou piše i kuha 700 stranica knjižurine od 3 kile.
Čista poezija.
Trillian
21.04.2010., 10:18
Kod nas doma su oduvijek glavne kuharice bile Bečka kuhinja od Hessa i Vučetičkina kuharica (btw, da li sam ja jedina koja je umirala od smijeha čitajući njene upute i rasporede za radni dan domaćice? prestravično nešto, te sirotice su jedva imale vremena za spavat :D).
Imamo još puno raznih kuharica (jako volim knjigu "Sve kuhinje svijeta", mislim da je to isto Cankarjeva založba), ali ove dvije su oduvijek bila osnova za sve. :D
Black animal
22.04.2010., 14:39
Nabavio sam Damatinsku kuhinju od Dike Marjanović Radice.120kuna me koštala,sa poštarinom 158.:).Ima je za kupiti novoštampanu po toj cijeni.A knjiga je nakon evo dvodnevnog čitanja.Razumljiva,svatljiva na prvu.
021-345-679 Vam je broj telefona antikvarijata Misal koji ju prodaje po toj cijeni.Novu :)
Tamasin Day- Lewis Simply the Best
The Art of Seasonal Cooking
Danas kuham po receptu za White Tuscan Salad
Knjiga je prekrasna.Inspirativna,primammljiva,zabavna.Osim što dobro kuha Tamasin je i sjajna spisateljica.
Nije ni čudo.
Zagorhac
22.02.2011., 17:45
pozz!
htio bih djevojci kupiti kuharicu (voli mi kuhati pa zakaj da onda nema veci spektar jela :) ). moze li kakva preporuka? da nisu jela neka vanzemaljska (ona za koja se treba izdvojiti 500kn da se naprave), nego neka normalna, hrvatska (ne moraju biti nuzno sva), tradicionalna, slavonska itd. - kuzite valjda...
HVALA!!!
Napisao si da ti voli kuhati - zašto onda ne odeš u knjižaru, prolistaš kuharice i vidiš koja ima najviše jela koja ti se sviđaju pa kupiš tu.
Svakako pogledaj ovu temu, (http://www.forum.hr/showthread.php?t=446) možda ti pomogne :mig:
pozz!
htio bih djevojci kupiti kuharicu (voli mi kuhati pa zakaj da onda nema veci spektar jela :) ). moze li kakva preporuka? da nisu jela neka vanzemaljska (ona za koja se treba izdvojiti 500kn da se naprave), nego neka normalna, hrvatska (ne moraju biti nuzno sva), tradicionalna, slavonska itd. - kuzite valjda...
HVALA!!!
Kupi joj neku malog frfljavca - Jeamie Oliver.
Većini se jako sviđa.
Nemoj joj kupit kuharicu ak je neka prigoda, dobil bus ju natrag u glavu.:D
Iskreno. Recimo jako volim kuhat, stvarno, ali lonce i kuharice kupim si sama.
Kupi joj cokoladu, parfem, nakit, cvijece ....
Skuhaj joj nest....
A kuharicu skupa izaberite pa ju plati.
Ali nemoj joj poklonit kuharicu. Pliz.
:)
Nemoj joj kupit kuharicu ak je neka prigoda, dobil bus ju natrag u glavu.:D
Iskreno. Recimo jako volim kuhat, stvarno, ali lonce i kuharice kupim si sama.
Kupi joj cokoladu, parfem, nakit, cvijece ....
Skuhaj joj nest....
A kuharicu skupa izaberite pa ju plati.
Ali nemoj joj poklonit kuharicu. Pliz.
ne razumijem.
Zašto ne bi poklonio neku knjigu o kuhanju ?
U čemu je problem?
Pa ne poklanja joj peglu.
Ja ,recimo,mrzim da mi poklanjaju parfeme.Parfem je toliko osobna stvar da mi mogu pokloniti samo one koje već godinama koristim.Sve ostalo je vrlo neizvjesno.
Ako dobro barata engleskim jezikom preporučujem bilo koju kuharica G. Ramsaya..
Šta ste navalili s tim englezima :confused: Pitao je normalna hrvatska tradicionalna jela
pozz!
HVALA!!!
sun.shine
23.02.2011., 14:17
Šta ste navalili s tim englezima :confused: Pitao je normalna hrvatska tradicionalna jela
Onda Dika Marjanović-Radica! :o
Zašto? Evo reći ću ti, ja npr. imam kuharicu "Hrvatska tradicionalna kuharica (http://www.sajam-knjiga.com/ProductDetails.aspx?Product=53467)", koja nije jeftina (390 kn košta), a koja npr. u svojim receptima "zaboravlja" navesti određene korake u pripremi, sastojke, itd. Nasreću imam dovoljno iskustva u kuhinji da to primjećujem, ali netko drugi možda neće.. :ne zna:
Evo, da ne bude da neću hrvatske kuharice preporučititi, nova kuharica od Steve Karapadže je super.. :top:
Štrikalica
23.02.2011., 15:03
pozz!
HVALA!!!
joj, ja ti imam na desetke tih kuharica, al sad nisam doma pa ne znam točne detalje.. mogu ti reći ovak:
Od trga (bivši Krleža) pa lijevom stranom, ako gledaš prema frankopanskoj, imaš 3-4 knjižare s odličnim izborom kuharica.. stvarno odličnim.. isto tako, ako curi ne smeta engleski jezik, genijalnih imaš u Algoritmu u Gajevoj.. jedna od meni najdražih je (sad dolazimo do onog - nemam kod sebe podatke :) ), serija kuharica koje su relativno tanke, omoti su živih boja, podijeljene su na kajaznam, npr. šnicli, vegetarijanska, riba itd.. i ona koja je meni uvjerljivo najbolja od svih.. zove se, mislim "Štedljiva kuharica", korice su joj jarko narančaste.. u njoj imaš sve od jeftinog suđa i pribora za kuhanje, jeftinih, a finih namirnica, jednostavnih, svakodnevnih jela, načina za praktičnu uporabu raznih stvari itd itd..
nije nešto romantično, ali vjeruj mi, biti će joj puno korisnije nego neka fancy debela kuharičetina.. :)
edit: sad mi je sinulo da sam debil i da je gugl poprilično korisan (http://www.superknjizara.hr/index.php?page=knjiga&id_knjiga=18099).. :D
Sad mi je pala na pamet doista jako dobra kuharica.
Slavica i Igor Mandić - Bračna kuhinja
Jedino je malo naslov zeznut - da te krivo ne razumije...
Štrikalica
23.02.2011., 15:12
Sad mi je pala na pamet doista jako dobra kuharica.
Slavica i Igor Mandić - Bračna kuhinja
Jedino je malo naslov zeznut - da te krivo ne razumije...
DA! BRAVO! :top:
Odlična kuharica...
I Ugarkovićka ima dobre.. "Danas kuham" i "Danas kuham 2"..
Onda Dika Marjanović-Radica! :o
ovo je i meni najbolja kuharica !
BANANAFISH
23.02.2011., 16:54
Slažem se da je to nešto što trebate birati zajedno. proces biranja također može biti pravo zajedničko zadovoljstvo kao i kuhanje.
Ipak, moj izbor bi bio slijedeći:
1. Dika Marjanović ( mislim da bi to svi trebali imati kod kuće)
2. Igor i Slavica Mandić
3. Lidia Bastianich
Francesca
23.02.2011., 17:35
Bastijanichin Obiteljski stol je odlična za mladu kuharicu jer super pokazuje postupke
Zagorhac
23.02.2011., 20:20
joj, ja ti imam na desetke tih kuharica, al sad nisam doma pa ne znam točne detalje.. mogu ti reći ovak:
Od trga (bivši Krleža) pa lijevom stranom, ako gledaš prema frankopanskoj, imaš 3-4 knjižare s odličnim izborom kuharica.. stvarno odličnim.. isto tako, ako curi ne smeta engleski jezik, genijalnih imaš u Algoritmu u Gajevoj.. jedna od meni najdražih je (sad dolazimo do onog - nemam kod sebe podatke :) ), serija kuharica koje su relativno tanke, omoti su živih boja, podijeljene su na kajaznam, npr. šnicli, vegetarijanska, riba itd.. i ona koja je meni uvjerljivo najbolja od svih.. zove se, mislim "Štedljiva kuharica", korice su joj jarko narančaste.. u njoj imaš sve od jeftinog suđa i pribora za kuhanje, jeftinih, a finih namirnica, jednostavnih, svakodnevnih jela, načina za praktičnu uporabu raznih stvari itd itd..
nije nešto romantično, ali vjeruj mi, biti će joj puno korisnije nego neka fancy debela kuharičetina.. :)
edit: sad mi je sinulo da sam debil i da je gugl poprilično korisan (http://www.superknjizara.hr/index.php?page=knjiga&id_knjiga=18099).. :D
imas li tu knjigu doma? kakvih recepata ima?
valja li "Bračna kuhinja"?
Bračna kuhinja je ok, onako fora. Najbolje da prolistaš pa sam prosudiš koliko te zanimaju jela iz nje. A to vrijedi i za bilo koju drugu kuharicu
dbebic7
24.02.2011., 08:54
Odlične (po meni najbolje) su kuharice:
Mandićeva Bračna
Dika Marijanović
i od Hrvatske kuharica od Game
Štrikalica
25.02.2011., 16:21
imas li tu knjigu doma? kakvih recepata ima?
imam - sad nisam doma pa ti mogu samo po sjećanju... od najklasičnijih recepata tipa lasagne, bolognese umak pa onda redom sve što ti padne na pamet kao ukusna, a jednostavna i jeftina hrana.. iz cijele moje zbirke, jedina kuharica koju sam stvarno iskoristila od korica do korica. U potpunosti prilagođena našim namirnicama, platežnim mogućnostima, ritmu života... kad dođem mado i uhvatim malo cajta, nabacim ti popis nekoliko recepata.
Inače, sjetila sam te se jučer - Profil Megastore u Bogovićevoj - 3. kat - sniženje svih knjiga..ima i raznih kuharica, a ima i jedna iz serije iz koje je ova o kojoj ti pišem (zelena - mislim da je vegetarijanska.. al možda ih imaju još)..snižena na 79 kn...
odi si tam pogledaj jer fakat imaju kuharičetine od pol metra snižene na nekih 55 kn i slično..
Bračna kuhinja valja, ali ako se odlučiš za neku kuharicu tog tipa ipak bih ti preporučila Anu Ugarković.. al to je samo moj ukus.. :)
ursamajor
26.02.2011., 02:48
pogledaj novo izdanje aldo ivanišević- dalmatinska kuhinja skoro 1400 str. svuda ispod 400 kuna
http://www.ljevak.hr/knjige/knjiga-4237-dalmatinska-kuhinja/prikazi-2-o-autoru
http://www.forum.hr/showpost.php?p=25314622&postcount=6
prije nego si nabavite papirnate "danas kuham 1 i 2" te dvije anine kuharice možete u koliko toliko čitljivoj varijanti nać i na netu
http://www.4shared.com/dir/PkzVcdXV/KUHAR.html
ovdje ima još linkova većih i manjih kuharica npr. knjiga bosanski kuhar-lakišić 500 str. pdf 150 MB(detaljna, bookmarksi i pretraživanje teksta) i jedna bosanski kuhar nešto manja; hrvatska kuharica- s.karapandža;kuhinja bez zidova recepti sestre anđelike; slavonska; mediteranska itd.
http://www.coolinarika.com/diskusije/kuhanje/razmjena-recepata/48585/?page=3
jel ima neko kuharicu
http://www.mvinfo.hr/images/proizvodi/proizv7140.jpg
link (http://oblizeki.com/gi-kolaci-emila-kerseka-ili-kako-klasicne-slastice-uciniti-dostupnima-i-secerasima-933)
zvuci mi privlacno recepti za kolace a zdraviji :)
Zagorhac
23.03.2011., 20:44
Hvala svima na prijedlozima!
Apsolutno otkriće
Nigel Slater - Tender ,a cook and his vegetable patch
Kuharica i vrhunska literatura.
edit:
http://www.nigelslater.com/tender_volume-one.asp
u kuhanju sam tek počel uživat, kad sam prestal kuhat jela striktno po receptima...ok je raditi neko jelo prema nekom određenom receptu, ali jelo tek dobije na okusu kad se počne s njim eksperimentirati...treba biti maštovit i delat po svome...to je glavno pravilo, kaj sam naučil u kuhanju(to mi je struka)...da u kuhanju nema pravila :) tak da kuharice privatno uopće ne koristim, neg uvijek nekaj po svom iskombiniram...a kak nakon kaj skuham, svaki put ništ ne ostane...znači da se isplati biti inovativan :klopa:
ok, shvaćam netko ko je amater da mu trebaju smjernice da skuži na koji način se neko jelo priprema, ali ne mora se baš sve točno delat kak piše u receptu...treba malo po svom nekaj zmenjat...možda i ne bu ispalo dobro svaki put, ali se s praksom...stvarno se daju čuda napravit :)
Upravo naručio ovu.. (http://www.amazon.com/Complete-Robuchon-Joel/dp/0307267199)
http://ecx.images-amazon.com/images/I/41zNuM85ywL.jpg
Bacih pogled unutra koliko daju. Izvanredno .
u kuhanju sam tek počel uživat, kad sam prestal kuhat jela striktno po receptima...ok je raditi neko jelo prema nekom određenom receptu, ali jelo tek dobije na okusu kad se počne s njim eksperimentirati...treba biti maštovit i delat po svome...to je glavno pravilo, kaj sam naučil u kuhanju(to mi je struka)...da u kuhanju nema pravila :) tak da kuharice privatno uopće ne koristim, neg uvijek nekaj po svom iskombiniram...a kak nakon kaj skuham, svaki put ništ ne ostane...znači da se isplati biti inovativan :klopa:
ok, shvaćam netko ko je amater da mu trebaju smjernice da skuži na koji način se neko jelo priprema, ali ne mora se baš sve točno delat kak piše u receptu...treba malo po svom nekaj zmenjat...možda i ne bu ispalo dobro svaki put, ali se s praksom...stvarno se daju čuda napravit :)
moderne kuharice nisu samo recepti nego i autorov pristup i odnos prema hrani,gastronomiji,putovanjima...
A ne znam gdje bismo mi amateri mogli saznati za neke tehnike,namirnice,začine,jela i običaje drugih zemalja i civilizacija.Također su jako zanimljive stare kuharice koje nas podsjećaju na tradiciju i ishodišta moderne kuhinje.
Ja knjige o kuhanju i hrani obožavam.
Imam ih stotinjak.
Black animal
07.10.2011., 16:55
Bosanski kuhar.Doista nešto posebno. Lamija Hadžiosmanović
mozda glupo pitanje.. kako ste vi koj iste skinuli knjigu sa linka otvorili ovu knjigu ane ugarkovic u .djvu formatu..?
trebaš djvu reader, možeš ga free naći na nekoliko mjesta, recimo ovdje (http://www.caminova.jp/en/downloads/download.aspx?id=1) Slobodno si ga instaliraj, ako češće skidaš časopise i knjige, dobro će ti doći.
trebaš djvu reader, možeš ga free naći na nekoliko mjesta, recimo ovdje (http://www.caminova.jp/en/downloads/download.aspx?id=1) Slobodno si ga instaliraj, ako češće skidaš časopise i knjige, dobro će ti doći.
tnx! trazila sam i ja, ali nisam ovo nasla :)
Black animal
24.02.2012., 14:21
imam 3 najdraže koje stalno po rukama vrtim i listam i nekaj iz njih spremam
1. J. Barrett & N. Wasserman, Risotto
2. Ivana Prijatelj Pavičić, Kuharica none Carmen
3. Milan Žegarac Peharnik, Kuharica bake Ivke (Samoborska građanska kuhinja s početka XX. stoljeća)
a stalno su u prometu od Ugarkovićke i Golog Kuhara :mig: kod njega volim pogledati za tjesteninu i pite... i tako :kava:
ako je i jedna knjiga ne dorečena onda je to kuharica none Carmen.pa svaki drugi recept,pol ga fali..kako možete tak nešto preporučiti.
Black animal
26.02.2012., 14:04
:504:
ursamajor
24.04.2012., 23:58
dalmatinsku kuhinju od dike radice marjanović može se nać na netu npr. na baneprevoz i scribd
http://www.baneprevoz.com/
http://www.scribd.com/
to je novije izdanje od prije par godina, pdf ima ukupno oko 300 MB u tri ili četiri dijela.
moglo se nać i starije izdanje od prije tridesetak godina od nekih 60 MB al dotične stranice više ne rade pa tko je zainteresiran nek me kontaktira preko pp.
Tavanka
25.04.2012., 05:15
dalmatinsku kuhinju od dike radice marjanović može se nać na netu npr. na baneprevoz i scribd
http://www.baneprevoz.com/
http://www.scribd.com/
to je novije izdanje od prije par godina, pdf ima ukupno oko 300 MB u tri ili četiri dijela.
moglo se nać i starije izdanje od prije tridesetak godina od nekih 60 MB al dotične stranice više ne rade pa tko je zainteresiran nek me kontaktira preko pp.
:nono: to je knjiga koja se kupuje, a onda koristi i daje dalje u dotu :D
ursamajor
25.04.2012., 07:23
naravno al ovako će ostat bez otisaka masnih prstiju :)
a tko neće koristit e-čitač il kompić može kupit za svaki dan ove četiri od slobodne dalmacije
http://www.profil.hr/knjiga/gusti-od-ribe-i-povrca/37118/
Šefica prstena
25.04.2012., 08:47
Ponosna vlasnica tiskanog izdanja od prije ravno 30 godina. Fakat dobila je u dotu i mislim da će je Nasljednica dobiti u oporuci.
Tavanka
25.04.2012., 09:22
Ponosna vlasnica tiskanog izdanja od prije ravno 30 godina. Fakat dobila je u dotu i mislim da će je Nasljednica dobiti u oporuci.
Moja je mozda i nesto starije godiste :), skoro je brat stavio prste na nju, al sam se za taj dio nasljedstva izborila. Majka je ionako zakljucila da ce me tesko udat pa je ostatak dote, lancune i sl ubacila u turizam :rofl:
za to me nije puno briga, al Diku ne dam :cerek:
Šefica prstena
25.04.2012., 10:21
Ja sam je dobila od mame prije 30 godina, točnije 31 godinu, a mislim da ju je mama dosta ranije kupila. Ne smim reći ali ima listova koji baš i nisu primjereni jednoj knjizi (koja kap šalše, i nešto ostataka kreme od kolača), a i postoje 4 ili 5 mjesta koja se sama otvaraju.
Ja sam je dobila od mame prije 30 godina, točnije 31 godinu, a mislim da ju je mama dosta ranije kupila. Ne smim reći ali ima listova koji baš i nisu primjereni jednoj knjizi (koja kap šalše, i nešto ostataka kreme od kolača), a i postoje 4 ili 5 mjesta koja se sama otvaraju.
Ako je ta knjiga kuharica,onda je to najprimjereniji izgled.
Justin Thyme
25.04.2012., 11:16
Ponosni vlasnik sestog dopunjenog izdanja: 12 Dijelova - 13 Slika - 300 Uputa.
Split 1967
Pozdrav ljudi,
Relativno sam novi u kuhanju i polako se bacam u te vode amaterski i iz gusta. Kuham za sebe, curu, nekad svoje doma i tako i sve vise mi se kuhinja pocinje svidjat i volim eksperimentirat i isprobavat uvijek novo s hranom.
Neki od kuhara koje jednostavno obozavam su mi Jamie Oliver, koji mi je medju top topova, a tu su i emisije i recepti Anthony Bourdaina, pa volim polgedat Heston Blumenhtala i tako. Ugl 24kitchen je uvijek on:)
Posto volim kuhanje htio bih imati i razne kuharice i ine knjige u svojoj kolekciji no kako sam jos uvijek student kolekcija raste sporo i knjigu po knjigu. Prije par mj. od algoritma sam na akciji 3+2 uzeo komplet od Jamiea i sad mi fale jos samo 3 iz njegove kolekcije.
Ugl moja poanta ovog poduzeg posta je da cujem vasa iskustva, ako volite kupovat kuharice, hrvatske ili narucujete izvana (amazon ili tako nes), mozda neka stranica sa jeftinijim knjigama ili popustima i tako.
Ove godine namjeravam na Interliber pa tamo ubosti koju knjigicu na snjizenju ako bude sta, pa ako netko od vas je kupovao tamo mozda knjige vezane za gastronomiju i tako??
Eto toliko od mene, pa nadam se da ce tema zazivjet.
Pozdrav!!
Victoria88
11.09.2013., 20:37
mene se jako dojmila ova knjiga pa ako budes imao prilike prelistaj si je/kupi/stogod
http://www.profil-mozaik.hr/img/product/29t_2012/skola-kuhanja.jpg
Molim vas preporuku za kuharicu koja naginje makrobiotici* odnosno di su osnova jela i kolača cjelovite žitarice, di je misao vodilja "zdrava prehrana" ALI da nije krcata ezgotičnim sastojcima: alge, miso, rižin ocat, shoyu...
Volim "koketirati" sa onim što nije strogo hrvatska tradicionalna kuhinja, začinima, sjemenkama, uljima, bobicam, sladovima, raznim vrstama brašna.. al previše nepoznatih sastojaka me prosto odbija.
Me kužite? :D
Gipsyqueen
26.09.2013., 20:01
Kad je takva prehrana u pitanju, najveći izbor imaš u Algoritmu, ali na engleskom.;)
Molim vas preporuku za kuharicu koja naginje makrobiotici* ...
pogledaj u bio-bio dućanima
planetopija ima zgodnih izdanja
patientia
26.09.2013., 23:04
Ako mislis na one knjizice, pune su skupih sastojaka. Probaj Zlata Nanic: Kolaci za zdravlje.
patientia
26.09.2013., 23:09
Sad vidim da trebas i slana jela... ne znam, mislila sam da je vec shoyu nesto nezaobilazno u svakoj kuhinji u Hrvatskoj. Steta je ne koristiti miso i shoyu. Osim ako je netko alergican na soju. I dalje je steta, ali steta je sto ne smije. Sto se tice rizinog octa, mozes ga zamijeniti jabucnim.
Nemakrobioticka, ali s cjelovitim zitaricama je Whole Grain Vegan Baking (http://www.amazon.com/Whole-Grain-Vegan-Baking-Healthier-From/dp/1592335454), ali nema sve sto hoces :ne zna: Jako puno recepata je dostupno na Look inside, pa ih mozes isprobati i kupiti kuharicu samo ako ti se svide. Ja jos nisam isprobala, ali namjeravam.
Kad je takva prehrana u pitanju, najveći izbor imaš u Algoritmu, ali na engleskom.;)
hvala, pogledat ću. (a onda će me opet izluditi njihovi cups, oz-ovi)
pogledaj u bio-bio dućanima
planetopija ima zgodnih izdanja
e vi'š, baš mislim da će to biti krcato baš onoga što se može/mora kupiti u bio&bio. imam onu kuharicu za bebe jadranke boban pejić, koja je kakti nezavisna. al vraga..očito je sponzorirana od biobio. kad nema jela u kojem nema nešto od onog što sam navela.
ne znam, mislila sam da je vec shoyu nesto nezaobilazno u svakoj kuhinji u Hrvatskoj.
hehe :no:
biliv mi, mnoooogi nemaju u svojim gradićima gdje kupiti ni kakvo drugo brašno sem pšeničnog. kamoli nešto iz dalekog istoka.
edit: shoyu, bokte, pa to je soyasos. :lol: ok, to koristim al nisam znala da se tako zove. tek sad nakon što sam zguglala.
.... ALI da nije krcata ezgotičnim sastojcima: alge, miso, rižin ocat, shoyu...
....
....
e vi'š, baš mislim da će to biti krcato baš onoga što se može/mora kupiti u bio&bio. imam onu kuharicu za bebe jadranke boban pejić, koja je kakti nezavisna. al vraga..očito je sponzorirana od biobio. kad nema jela u kojem nema nešto od onog što sam navela.
......
nisam listala tu kuharicu i stvarno sam iznenađena da su sva jela krcata nećim od tih stvari koje si spomenula
ali niš te ne košta da prolistaš kuharice te problematike a koje je izdala planetopija, nije sve od j.b.p.
a zlatine kuharice možeš skinuti sa neta, kao uostalom skoro sve :D
patientia
27.09.2013., 17:39
edit: shoyu, bokte, pa to je soyasos. :lol: ok, to koristim al nisam znala da se tako zove. tek sad nakon što sam zguglala.
Pa naravno :)
.
pa i jest nezavisna. naime, ona je vlasnica bio&bio :no:
astii nisam uopće znala. a iz avijona je očito kamo vode ti njeni recepti :rolleyes:
leonalea
10.11.2013., 17:29
hej, pozz svima, znate neke kuharice o hamburgerima?
ursamajor
10.11.2013., 18:23
ovdje ima nešto domaćih kuharica (upisati kuhar i kuhinj u pretragu) i more engleskih svih vrsta pa onda vjerojatno i o hamburgerima, barem unutar grilova i steakova.
http://gen.lib.rus.ec/search.php?mode=last
ako nisi probala ovako nešto egzotičnije, od puretine, obavezno si brzo nabavi sastojke i spremi.
http://foodiewife-kitchen.blogspot.com/2011/08/mar-lago-turkey-burger.html
http://www.food.com/recipe/oprahs-favorite-turkey-burger-from-donald-trumps-mar-a-lago-401510
http://www.oprah.com/food/Mar-a-Lago-Turkey-Burger
+ veganska verzija
http://www.nj.com/homegarden/entertaining/index.ssf/2008/08/a_turkey_burger_recipe_fit_for.html
recept za chutney od krušaka ako nemamo nigdje za kupit.
Major Gray Chutney to make at home if you can't find it.
Mango Chutney (Major Grey’s Chutney)
2 1/2 cups diced mangos
1 (1-inch) piece peeled fresh ginger
1 hot pepper, minced
1 clove garlic, minced
1/4 teaspoon kosher salt
1/2 cup cider vinegar
1/2 cup firmly packed light brown sugar
1/2 cup raisins
Freshly ground black pepper
Place all ingredients in a saucepan. Bring to a boil, reduce heat to low, and simmer until thick, about 25 minutes, stirring often to keep from sticking. Let cool. Store in an airtight container.
Ubaciti sve sastojke u tavu. Zakuhati, kad zavrije smanjiti temperaturu na nisku i krčkati stalno mješajući dok se ne zgusne, oko 25 minuta. Pustiti da se ohladi pa spremiti u hermetički zatvorenu posudu.
MAR-A-LAGO PEAR CHUTNEY / Chutney od krušaka
Yield: 8 servings / dovoljno za osam porcija
1 Anjou pear, peeled and diced
1/2 teaspoon cinnamon
1 teaspoon sea salt
1 1/2 cups Major Grey's Chutney
1/4 cup dried currants or raisins
1. Preheat oven to 350 degrees. / Zagrijati pećnicu na 175 celzija.
2. Toss the diced pears with the cinnamon and salt. Bake on a parchment-lined cookie sheet for 10 minutes. / Pomiješati narezane kruške sa cimetom i soli. Peći 10 minuta na papiru za pečenje.
3. Cool and mix with the chutney and currants or raisins / Ohladiti i pomiješati sa suhim ribizlama ili grožđicama.
leonalea
11.11.2013., 15:52
hvala na receptima:) ja bi bas knjigu kuharicu za pokolon :)
Gipsyqueen
11.11.2013., 16:01
Nisam vidjela kod nas neku koja je samo o hamburgerima. Vidjela sam jednu na hrvatskom o roštiljanju i takvu sličnu i neke o fast foodu, na engleskom u Algoritmu. Najbolje da malo progooglaš, naručiš s neta ako može biti na engleskom.:)
Black animal
11.11.2013., 17:59
nakon nekog vremena i trošenja novaca na kuharice.Prevođenja recepata sa stranih jezika i raznoraznih pokušaja.Došao sam do zaključka da nema niš od stranih kuharica.
Na zapadu je gastronomija daleko iza nas.Zvuči kako zvuči ali je tako.
ivica1983
13.11.2013., 00:31
nakon nekog vremena i trošenja novaca na kuharice.Prevođenja recepata sa stranih jezika i raznoraznih pokušaja.Došao sam do zaključka da nema niš od stranih kuharica.
:rofl::rofl:
Gastronomija na zapadu je daleko ispred nas
Kad samo imaš priliku vidjeti slike sa svjetskog prvenstva u kuharstvu i kad vidiš što je naša kuharska reprezentacija napravila a što neke druge.....
( nije da naša nije dobra, super je za razdoblje koje postoji al neke druge imaju buđet po desetak milijuna eura pa mogu imati i više i kvalitetnije treninge)
uglavnom ,naša gastronomija je itekako iza gastronomiji nekih drugih zemalja . em nas je malo , em nam je kupovna moć kakva je , em .......
Molim vas preporuku za kuharicu koja naginje makrobiotici* odnosno di su osnova jela i kolača cjelovite žitarice, di je misao vodilja "zdrava prehrana" ALI da nije krcata ezgotičnim sastojcima: alge, miso, rižin ocat, shoyu...
Volim "koketirati" sa onim što nije strogo hrvatska tradicionalna kuhinja, začinima, sjemenkama, uljima, bobicam, sladovima, raznim vrstama brašna.. al previše nepoznatih sastojaka me prosto odbija.
Me kužite? :D
Ljiljana Đidara:Veganski recepti. cjelovite namirnice skuhane na "naš" način. ima dobrih stvari a bez "egzotike" koja ti se ne sviđa.
kao što je polly napisala ima puno toga u Planetopiji, ako imaš vremena potraži ih na Interliberu ovaj tjedan, obično imaju neka sniženja, ne velika ali ipak čovjeka veseli.
Black animal
15.11.2013., 19:30
:rofl::rofl:
Gastronomija na zapadu je daleko ispred nas
Kad samo imaš priliku vidjeti slike sa svjetskog prvenstva u kuharstvu i kad vidiš što je naša kuharska reprezentacija napravila a što neke druge.....
( nije da naša nije dobra, super je za razdoblje koje postoji al neke druge imaju buđet po desetak milijuna eura pa mogu imati i više i kvalitetnije treninge)
uglavnom ,naša gastronomija je itekako iza gastronomiji nekih drugih zemalja . em nas je malo , em nam je kupovna moć kakva je , em .......
svatko ima prvo na svoje miljenje,ali molio bih Vas da budete konkretniji.
Na kojem to svetskom prvenstvu ste bili i gdje.Pa na koncu dali trebaju svjetska prvenstva u dominaciji i na tom polju.
Bavim se turizmom i dobro znam što ljudi jedu.Svi se sa zapada oduševe našom kuhinjom.
Još jedaput,Ne bacajte novac na stane kuharice.!
Justin Thyme
15.11.2013., 22:41
A istok, Bosna, Srbija, Indija, Tajland, Kina, Japan?
ivica1983
16.11.2013., 00:45
svatko ima prvo na svoje miljenje,ali molio bih Vas da budete konkretniji.
Na kojem to svetskom prvenstvu ste bili i gdje.Pa na koncu dali trebaju svjetska prvenstva u dominaciji i na tom polju.
Bavim se turizmom i dobro znam što ljudi jedu.Svi se sa zapada oduševe našom kuhinjom.
Još jedaput,Ne bacajte novac na stane kuharice.!
Nisam bio ja osobno., bili su moje kolege iz Hrvatskog kuharskog saveza . na dvije kulinarske olimpijade plus još važnijih međunarodnih natjecanja.
Ja iz svake kuharice koju kupim ili češće posudim u knjižnici mogu izvući nešto dobro. recimo kad sam se pripremao za natjecanje ili češće kad samo želim nešto novo skuhati za sebe. listam neku kuharicu i vidim neki dobar recept i onda mi se upali žaruljica pa to bi i ja mogao napraviti ali promjenim nešto. nešto izbacim , nešto dodam. bitna je ideja koja se iz kuharica može dobiti.
p.s Black Animal iz mojeg pisanja na temi naša jela za svjetski kuhinju možete vidjeti da osobno jako cijenim hrvatsku gastronomiju, osobito jela iz baštine i svakako se slažem da stranim gostima treba nuditi naša izvorna jela a ne wokove ili što je kod nas još češće pljeskavice i ćevape
Black animal
23.11.2013., 22:12
nadam se da nisam uzbudio duhove :)
Ma gledajte,po meni gastronomija je nešto jako lijepo.Ajde po Gothe-u:to je umjetnost koja se koja se u potpunosti slaže sa intelektom.Umjetnost okusa,muzika sluha,kiparstva i slikarstva oka i opipa.(bit će da je volio dobro pojesti:).
Po meni nema dobre kuhinje ako nemate dobar vrt.Ili kumicu.
Strane kuharice i strane kuhinje se moraju proučavati.To je bez spora,ali ima tolio bezvrijednih da ih isključivo kupujem po preporuci.
Evo vam par dobrih autora.
Prvi Auguste Oscoffier,sve od njega,pa prevodite
larousse gastonomique,to mu ga dođe ko enciklopedija,pa ko voli.I njegovi recepti.
za mene gotovo sve knjige od firme Lodge cast iron cooking
posebno cast iron cooking for dommies prekrasno napisana knjiga,posebno o pozicijama mesa.
molly stevens all about braising,and all about roastig
ima toga još ali ko će...
eto te knjige su nekako najbliže mojim ukusima.
a volio bi doista znati grčki,njihova kuhinja je po meni najbolja.
kavopija-14
25.05.2014., 09:34
doma imam hrpu raznih kuharica, ali su sve isključivo sa receptima. recept za kolač: sastojci, priprema, par trikova, nekoliko slika i to je to. o kuhanju znam jako malo i želim krenuti od početka, kao kad učenik kreće u 1. razred srednje škole za kuhare.
zanima me ima li kakva dobra kuharica, ili više njih, u kojoj možda i nema puno recepata, ali ima dosta teorije. npr. gdje se koja vrsta mesa nalazi na životinji, koje je meso najbolje za određenu vrstu jela i kako se priprema, kako se filetira riba, koje su vrste rezanja povrća, koje su najpoznatije vrste tjestenine i kad izabrat koju vrstu, što je specifično za francusku kuhinju, a što za tajlandsku i sl.
znam da sve to neću nać u samo jednoj knjizi, ali nadam se da će netko razumit šta tražim. molim prijedloge. :)
tanveer
25.05.2014., 09:45
postoje jasne upute i u njegovim knjigama, ali meni je uz tekst još bolje vidjeti postupak, kao npr. ovdje: http://www.jamieshomecookingskills.com
ima još puno takvih how-to videa na youtubu.
kompanion knjiga uz to bila bi http://www.algoritam.hr/?m=1&p=proizvod&kat=645&id=103919
Jamieva kuhinja,
Uz novu sezonu Jamiejeve TV serije, u kojoj otvara restoran gdje se školuju mladi kuhari, Kuhinja je osnovni priručnik za ljude koje vole dobru hranu i žele naučiti kuhati. Na jednom mjestu naći ćete jednostavne upute i savjete za tehnike pečenja, poširanja, pirjanja, kombiniranja namirnica kao i stotinjak novih recepata, s kojima ćete pronaći novo samopouzdanje i interes za vlastitu kuhinju. Kada kuhate, zgodno je imati na raspolaganju mamu koju možete nazvati i upitati kada je pravi trenutak za vađenje tijesta za pitu iz pećnice, a ova knjiga umnogome sliči upravo nekome vrlo bliskom i iskusnom tko nam je uvijek spreman pomoći.
kavopija-14
25.05.2014., 10:16
puno hvala, stranica je zanimljiva i može se svašta vidit, a knjigu imam, ali sam više mislila na nekakvu verziju kulinarskih biblija koje su imale po 1000 stranica i bile teške nekoliko kila.
moj tata je imao takvu knjigu iz 60-ih, kad je bio u ugostiteljskoj školi u opatiji, radilo se o osnovama, ali jako detaljnim. mislim da ju je mama bacila kad je čistila špajiz. :rolleyes:
Anne Willan - Complete Guide To Cookery :s:s:s
http://www.amazon.co.uk/gp/product/0863183859/ref=olp_product_details?ie=UTF8&me=&seller=
http://www.mojaknjigarna.com/katalog/product.php?product_id=245
La Varenne Pratique
http://www.amazon.com/La-Varenne-Pratique-ANNE-WILLAN/dp/B0006BD960
http://lavarenne.com/
ivica1983
25.05.2014., 11:56
ako želiš krenuti kao učenik kad krene u školu za kuhara trenutni uđbenici za kuharstvo su ti Kuharstvo 1, 2, 3 od Josipa Žuvele pa možeš potražiti u knjižnicama ako si učlanjena u koju.
Po tim udžbenicima sam još ja učio davne 1999 ( bili smo prva generacija koja je učila po Žuvelinim knjigama)
shtifke
26.05.2014., 02:27
Mogu i knjige na engleskom?
kavopija-14
26.05.2014., 10:16
fala vam na prijedlozima. proučit ću.
da, može i na engleskom.
Justin Thyme
26.05.2014., 12:02
Professional cooking (http://www.amazon.com/Professional-Cooking-Wayne-Gisslen/dp/0470197536), ovo je 7. izdanje s prihvatljivom cijenom, 8. izdanje je preko 100$.
kavopija-14
27.05.2014., 09:31
ta izgleda odlično. fala. :)
BACARDI
12.10.2014., 10:09
Evo i mene u potrazi za kuharicom:D
Naime, znam kuhati, al u principu vrtim par vrsta jela u krug i sad bi prosirila vidike..
Trazim neku hmm kako da to napisem"zdravo seljacku kuharicu" gdje su opisana neka tradicionalna jela tipa-kako napraviti filanu papiku, sarmu i zelje, gra, kako peci razne vrste kruha itd..
Nesto sta se svakodnevno jede, al padne mi na pamet tek kad vidim recept..
Ima milion kuharica i gledam po knjizarama vec tjednima i nemam pojma koju da odaberem.
Ovdje se spominje Mira Vucetic i Dika Marjanovic, jel neko imao u rukama onu od Suzy Redzepagic? Kakva je ta?:kokice:
Nisam od pripremanja tipa tortilja i tih nekih stvari vec me bas zanima ta starinska kuhinja sa detaljistickim opisima.
Hvala :cheer:
tweetee
12.10.2014., 20:44
Naime, znam kuhati, al u principu vrtim par vrsta jela u krug i sad bi prosirila vidike..
Trazim neku hmm kako da to napisem"zdravo seljacku kuharicu" gdje su opisana neka tradicionalna jela tipa-kako napraviti filanu papiku, sarmu i zelje, gra, kako peci razne vrste kruha itd..
Ima milion kuharica i gledam po knjizarama vec tjednima i nemam pojma koju da odaberem.
Ovdje se spominje Mira Vucetic i Dika Marjanovic, jel neko imao u rukama onu od Suzy Redzepagic? Kakva je ta?:kokice:
Nisam od pripremanja tipa tortilja i tih nekih stvari vec me bas zanima ta starinska kuhinja sa detaljistickim opisima.
U Suzynoj Mama zna ćeš naći svašta - od tradicionalnih stvari do modernih, meni se jako sviđa :top: Pogledaj je u knjižari da dobiješ dojam...
Jedina kuharica koju koristim je "Il cuoco di tutti", Ettore Grati, izdana 1923. godine, naslijedjena od none. Potpisani primjerak.
I kineske i orijentalne reepte skidam s neta.
dali je ta sveta knjiga na prodaju?kolekcior
zlakopriva
14.03.2016., 18:24
Suzyna kuharica je dosta opsirna i stvarno u njoj ima svega, cesto posegnem za njom za inspiraciju.
Jako mi je draga i kuharica Lidije Bastijanić, Lidijin obiteljski stol. Dosta temeljito objasnjava i daje savjete.
Koju bi Jamievu kuharicu od navedenih preporučili za početnika?
http://www.algoritam-mk.hr/autori/jamie-oliver/80119
Pellaprat
18.03.2017., 19:23
Koju bi Jamievu kuharicu od navedenih preporučili za početnika?
http://www.algoritam-mk.hr/autori/jamie-oliver/80119
Niti jednu! :zubo:
Makni se što dalje od tog kuhinjskog cirkusanta kojem je majka priroda uskratila okusne pupoljke. Bježi što dalje prije nego povjeruješ da se u jedno pile smije ugurati grana ružmarina i grm timijana i da se vrhunsko jelo može skuhati jeftino, za 15 minuta.
body halleck
20.03.2017., 09:53
Niti jednu! :zubo:
Makni se što dalje od tog kuhinjskog cirkusanta kojem je majka priroda uskratila okusne pupoljke. Bježi što dalje prije nego povjeruješ da se u jedno pile smije ugurati grana ružmarina i grm timijana i da se vrhunsko jelo može skuhati jeftino, za 15 minuta.
U subotu se skrušeno pričešćujem svetom vodicom obogaćenom hmeljom, ječmenim sladom uz dodatak B-vitamina u ugodnom društvu gurmana.
Rasprava se nakon pretresanja aktualno-političko-gospodarstveno-domoljubnih tema usmjerava u pravom smjeru - klopa :klopa:
Fascinantno, gotovo identičan opis Đejmijevih "kulinarskih" umijeća od jedne mlade dame :D
Pellaprat
20.03.2017., 19:08
Fascinantno, gotovo identičan opis Đejmijevih "kulinarskih" umijeća od jedne mlade dame :D
Molim te, drugi put joj od mene daj :kiss: i reci joj da nas je malo, ali nas ima. :D
Molim te, drugi put joj od mene daj :kiss: i reci joj da nas je malo, ali nas ima. :D
niti ja ne cijenim prljavca, ali mozda te bas "citirala" :mig:
zlakopriva
17.05.2017., 18:32
Preporuke za knjige o slasticarstvu. Eng ili hrv jezik. Osnovne i napredne tehnike, sve me interesira. Hvala.
Poslano sa mog HTC One_M8 koristeći Tapatalk
krypteria
12.12.2017., 17:24
Bokić svima. Naime u zadnje vrijeme mi je kuhanje hobi, volim istraživati malo o svjetskim kuhinjama. Pa me zanima, imate li kakvu online knjigu/pdf za preporučiti (dolaze u obzir i one koje nisu free)? Tu mislim na knjige gdje su razne tehnike baratanja i pripremanja namirnica, osnove svake namirnice - termička obrada, struktura, poznate gastronomske delicije iz pojedine države. Pokušavam naći nešto kvalitetno, ali bezuspješno.
Hvala :)
Ako te bas iskljucivo tehnika zanima onda preporucam Craftsy video tecajeve, ima ih nekoliko i free. Imam njihove tecajeve za pite i prhka tijesta, dizana lisnata, pizze, azijske okruglice (ili tako nekako, posto jobs nisam odgledala), mislim da imam i pecenje kruha... ziher imam jos toga, ali sad se ne mogu sjetiti.
krypteria
12.12.2017., 18:09
Ako te bas iskljucivo tehnika zanima onda preporucam Craftsy video tecajeve, ima ih nekoliko i free. Imam njihove tecajeve za pite i prhka tijesta, dizana lisnata, pizze, azijske okruglice (ili tako nekako, posto jobs nisam odgledala), mislim da imam i pecenje kruha... ziher imam jos toga, ali sad se ne mogu sjetiti.
I tehnika i namirnice. Nešto tipa naša knjiga što sam vidjela na Gastro stranici - Sve o kuhanju od A do Ž.
Hvala ti puno, pogledat ću to! :)
Xiang Chi
13.12.2017., 08:35
Svidja mi se Marcella Hazan: The Essentials of Classic Italian Cooking (Sad kad me Donata pokudi :D).
To je dosta poznata knjiga i vjerujem da se da naci online. Debela je ko Biblija (skoro 700 stranica) i svega ima.
Ono sto joj po meni fali su slike.
Nadji pa vidi prije kupovine ;)
EDIT: Moja prva kuharica je bila Dr. Oetkerova Skola kuhanja. Tamo isto imas objasnjeno o namirnicama, tehnici i detaljno opisane recepte. Mozda ti nije toliko zanimljiva jer sadrzi jela nase svakodnevice iako ima i recepata koji se kod nas tipicno manje/ne spremaju.
shtifke
13.12.2017., 15:36
Preporučam set "Modernist cuisine - The art and science of cooking", lako je dostupan i povoljan. :D
krypteria
13.12.2017., 16:59
Da se ne zahvaljujem svima posebno, jedno veliko HVALA. :D
Divni ste! :)
kim possible
15.02.2018., 14:21
dobila na poklon obiteljsku kuharicu vesne pavlović.
kao to su stara narodna jela pa sam si mislila da bi moglo biti zanimljivo, kad ono očaj. sve na isti kalup - prepržite luk, dodajte crvenu papriku i kiselo vrhnje. od začina čula je jedino za tu crvenu papriku i za peršin sol i papar. a preporučuje čak i konzerve - haše - miješati u hranu. ili gotove juhe iz vrećice. mora da sam ja obavještavana o nekoj drugoj kulinarskoj prošlosti, jer meni je bilo rečeno da nekad nije bilo konzervi ili juha iz vrećeca.
slike koje je priložila (uz svako jelo) su uglavnom takve da izazivaju reakciju odgurivanja tanjura. na nekima je meso kao da je dobrano zagorilo.
naročito me nasmijala slika umaka od kopra, za koji sam ja čitav život mislila da je zelen, a na slici umak je žut, s nekakvim sitnim zelenim točkicama. moj umak od kopra je uvijek zelen. barem ja, kao što sam spomenula, čitav život tu boju zovem zelenom.
uglavnom, recepti su po mojoj procjeni iz razdoblja punog sjaja socijalizma, kad se više nije živjelo siromašno, pa se to trebalo pokazati i na tanjuru - gomiletine mesa, prekrivene raskuhanim povrćem ili zatpane rižom koja ne zna da može biti al dente, a kao ukras decilitri bezličnih umaka, koji su svaki na svojoj slici gotovo identične žute boje. možda zato jer u svaki ide žumanjak/jaje i kiselo vrhnje. ostalo su tek začini, po kojima su njeni umaci dobili ime. stvarna, stara kuhinja se u to vrijeme odbacivala kao "siromašna", valjda za jadnike. uzorna radnička klasa više nije trebala jesti tako sirotinjski, a s druge strane, kulinarstvo kao umjetnost još nije dospjela do tadašnjeg svekolikog pučanstva.
šteta, jer ona stvarna stara jela, za jadnike i siromahe su stvarno fina i zdrava
ovo iz njene knjige je napoj za industrijski tov svinja
zlakopriva
11.03.2018., 11:20
Kupuju mi se kuharice pa me zanima koju kuharicu Yotthama Ottolenghija preporučujete? :kava:
Poslano sa mog VTR-L29 koristeći Tapatalk
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.