View Full Version : Umro je UDB-aš.
Umro je UDB-as.
Uzoran otac, djed i pradjed, oplakan od obitelji, kako to već ide.
O mrtvima sve najljepše. Na sprovodu sam bio samo zato, da bih se mogao zagledati u doduše malo udbaških faca pridošlih odnekud.
S ovim uzornim i oplakanim odavno sam se pozdravljao i razgovarao o svačemu, pa i ciljano, još od vremena kada sam par godina bio podstanar u njegovoj kući.
Tada je već bio prijevremeno (debelo) umirovljen zbog opijanja i podkradanja u službi. Razočaran (i pijan) pokazivao mi je punu ladicu prašnjavog ordenja, otkinutih časničkih oznaka i veliki trofejni zarđali pištolj.
Tim pištoljem, govorio je, postigao sam povoljnu kupnju ove kuće u centru grada 1946 godine, stavivši ga zajedno s napisanim kupoprodajnim ugovorom na stol pred vlasnika kuće. Potpisao je bez riječi.
Koja su to bila vremena, prisječao se, kada sam skrivenu bandu izvlačio iz krušnih peći, tavana ili kojekakvih rupa. S nekima sam rješavao odmah na licu mjesta. Kod nekih supruga od odvedenih bandita, odlazio sam već drugog dana utješiti ih.
Njegov ratni drug u Vojnom okrugu . . . . o . . . bio je kaže bolji od njega. Potukao ih je nebrojeno više. Za zasluge "borbe" njegovo je ime i lik nosila jedna ORB (Omladinska radna brigada).
Tako je govorio "Zaratustra".
Mnogo godina kasnije u sadašnjoj državi, prikupljajući podatke o poratnim žrtvama drugog svetskog rata, zamolio sam uzornog da mi posvjedoči o onome što mi je ranije govorio. Ničeg se nije dobro sjećao i odbio je svaki pokušaj prisjećanja. Uostalom, rekao je, vezan sam prisegom čuvanja tajne do (naveo je neke lude godine).
Koje fore, a možda i ne. Ova država se zaista nije do danas sjetila skinuti tajnost s onih rabota i arhiva. A prošlo je dobrih pedesetak godina. A možda se čeka da ode i zadnji UDB-aš.
Za utjehu:
ONDA - Mnogo se toga činilo bez zapisa, dakle bez traga.
SADA - Ni arhive više nemaju ono što su imale.
Otton kaže:
Umro je UDB-as.
Koje fore, a možda i ne. Ova država se zaista nije do danas sjetila skinuti tajnost s onih rabota i arhiva. A prošlo je dobrih pedesetak godina. A možda se čeka da ode i zadnji UDB-aš.
Za utjehu:
..
"Veo tajni" neće nikad biri skinut.Otkrio bi možda neke nezgodne stvari ili bar nezgodnu prošlost, neki sad još živućih i aktualnih!
A da 1945/46 se pištoljem dolazilo do stanova i vila.I nacionalizacijom i tako slično.
A 1990 i kasnije, kupovinom budzašto od onih koji su ( s razlogom ili bez razloga) "brisali" iz Hrvatske.
U konačnici se svodi na isto.Iskorištavanje situacije da bi se dočepao tuđeg.
liberali
03.07.2007., 20:05
Umro je UDB-as.
.
Pa kako se zove ili si i ti pod velom tajne? :confused:
consigliere
03.07.2007., 20:15
možda bi i nama trebala braca Kacinsky. barem što se ovakvih tema tiče
mali febo
03.07.2007., 22:19
imena na sunce
kako ime ovog krepalog,tako i imena onih koji još nisu krepali
josip_st3
03.07.2007., 22:36
neka je crka
jedan kriminalac manje
SS FRITZ
03.07.2007., 22:46
Baš me zanima jesu li ga skurili:cerek: (kremirali) ili je pokopan i dali je dobio križ na grob ili zvezdaru??:D
josip_st3
03.07.2007., 22:49
Baš me zanima jesu li ga skurili:cerek: (kremirali) ili je pokopan i dali je dobio križ na grob ili zvezdaru??:D
prije je zvezdaru
ka sta je rommel dobija zeljezni kriz (al dobro,zeljezni kriz je 10000000000000 puta lipse vidit nego zvizdu)
novak63
03.07.2007., 22:56
neka je crka
jedan kriminalac manje
Nije zaslužio Franjo da ovakvi bijednici po njemu pljuju....
walther-P38
03.07.2007., 23:30
"Veo tajni" neće nikad biri skinut.Otkrio bi možda neke nezgodne stvari ili bar nezgodnu prošlost, neki sad još živućih i aktualnih!
A da 1945/46 se pištoljem dolazilo do stanova i vila.I nacionalizacijom i tako slično.
A 1990 i kasnije, kupovinom budzašto od onih koji su ( s razlogom ili bez razloga) "brisali" iz Hrvatske.
U konačnici se svodi na isto.Iskorištavanje situacije da bi se dočepao tuđeg.
Niti su usporedive metode niti valuta kojom se plaćalo. Ne pretjeruj bako
Niti su usporedive metode niti valuta kojom se plaćalo. Ne pretjeruj bakoIako je ova tema izvučena iz prašine (2004) Eto samo da utvrdim i pojasnim.
Ljudima je 1945 otimana imovina, stečena generacijama. Jer su bili: buržuji, kolaboracionisti (sa ili bez dokaza) i .t.d. Dakle tadašnja nova klasa gologuzih i bosih se opernatila - krađom, zloporabom.... kako god tko to zvao.
Kupovina stanova za neku trećinu ili još manje,stvarne cijene koja se događala 45 godina kasnije, je što? Zloporaba situacije. I opet se to radilo politički. Nisam ja otišla i susjedu budzašto "otkupila" kuću je je čovjek htio iz Hrvatske, nego, zna se tko. Baš kao i tvornice u privatizaciji.
Nisu okolnosti iste, nisu metode iste, al' ipak ima sličnosti: gologuzi i bezčarapaši, postali tajkuni i "elita" i 45 godina kasnije.
hrexpat
04.07.2007., 07:24
Niti su usporedive metode niti valuta kojom se plaćalo. Ne pretjeruj bako
slozio bih se, malo je toga tu usporedivo ...
metode su puno sofisticiranije, 45 godina poslije
puno vise ljudi osteceno (ukljucujuci privatizaciju) i zavrsilo na ulici
walther-P38
04.07.2007., 09:33
Nisu okolnosti iste, nisu metode iste, al' ipak ima sličnosti: gologuzi i bezčarapaši, postali tajkuni i "elita" i 45 godina kasnije.
Sličnosti svakako ima, ali uspoređivati ubojstva i pljačku osobne imovine koju su počinili komunisti, sa pljačkama u pretvorbi je miješati babe i žabe.
45 te ti je komunist ušao u kuću i objasnio da je nacionalizirana tj. da su dva stanja dodijeljena drugovima iz komiteta, treči njemu osobno a ti možeš zadržati stan u suterenu. Ili te jednostavno uhapsio kao buržuje i sve to napravio bez ikakvih objašnjenja. O otimanju tvornica radionica dučana i sl. da ni ne govorimo.
Nedavna pljačka nije direktno pogađala pojedince. Štoviše kupnja društvenih stanova za bagatelu je svima odgovarala. Indirektno smo svi popušili ali ne možeš uspoređivati razbojnika i sileđiju sa đeparom.
Umro je UDB-as.
Za utjehu:
Nema nikakve tajnosti arhiva od '45 naovamo. Stvar je u tomu da u tim arhivima nema ničega osim tragova čišćenja kompromitirajućeg gradiva. U gradivu OZNE NRH ima mnoštvo dokumenata koji glase otprilike ovako: dokumenti o ubojstvima (ili "streljanjima") uništeni iz "razumljivih razloga".
No zaista, bi bilo zanimljivo saznati pokoje ime iz ove tvoje priče. Ili je sve to samo fikcija, jer, rekli bi neki, nije udba ubijala nikoga izuzev pokojeg zločinca?
metode su puno sofisticiranije, 45 godina poslije
Kako to misliš?
novak63
08.07.2007., 23:40
UMRO JE RAZUM!!!!
Umro je UDB-as.
Uzoran otac, djed i pradjed, oplakan od obitelji, kako to već ide.
O mrtvima sve najljepše. Na sprovodu sam bio samo zato, da bih se mogao zagledati u doduše malo udbaških faca pridošlih odnekud.
S ovim uzornim i oplakanim odavno sam se pozdravljao i razgovarao o svačemu, pa i ciljano, još od vremena kada sam par godina bio podstanar u njegovoj kući.
Tada je već bio prijevremeno (debelo) umirovljen zbog opijanja i podkradanja u službi. Razočaran (i pijan) pokazivao mi je punu ladicu prašnjavog ordenja, otkinutih časničkih oznaka i veliki trofejni zarđali pištolj.
Tim pištoljem, govorio je, postigao sam povoljnu kupnju ove kuće u centru grada 1946 godine, stavivši ga zajedno s napisanim kupoprodajnim ugovorom na stol pred vlasnika kuće. Potpisao je bez riječi.
Koja su to bila vremena, prisječao se, kada sam skrivenu bandu izvlačio iz krušnih peći, tavana ili kojekakvih rupa. S nekima sam rješavao odmah na licu mjesta. Kod nekih supruga od odvedenih bandita, odlazio sam već drugog dana utješiti ih.
Njegov ratni drug u Vojnom okrugu . . . . o . . . bio je kaže bolji od njega. Potukao ih je nebrojeno više. Za zasluge "borbe" njegovo je ime i lik nosila jedna ORB (Omladinska radna brigada).
Tako je govorio "Zaratustra".
Mnogo godina kasnije u sadašnjoj državi, prikupljajući podatke o poratnim žrtvama drugog svetskog rata, zamolio sam uzornog da mi posvjedoči o onome što mi je ranije govorio. Ničeg se nije dobro sjećao i odbio je svaki pokušaj prisjećanja. Uostalom, rekao je, vezan sam prisegom čuvanja tajne do (naveo je neke lude godine).
Za utjehu:
sad cu bit tuzan 6 mjeseci i necu moc spavat
Ab_Origin
09.07.2007., 17:31
sedma godina vec...eh.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.