PDA

View Full Version : Zvučna izolacija

sick_boy
04.04.2004., 22:04
Imam veliki problem: kupio sam stan u betonskoj zgradi. Između mene i susjeda iznad je samo betonska deka na betonskim nosačima, te Knauf ploče na mom stropu. Zgrada je užasno bučna, ali me ne muči ništa toliko kao susjedovi klinci koji skaču kao nespašeni, toliko da mi znaju zavibrirati nosači Knauf ploča. Probao sam razgovarati sa susjedom, ali ništa ne pomaže.

Ima li mogućnosti zvučno se izolirati (dakle, između betonske deke i knauf ploča staviti nešto, i naravno učvrstiti nosače), barem toliko da se buka i vibracije umanje na podnošljivu mjeru? Ima li netko iskustava? Naime, ne moram stanovati u "gluhoj sobi", ali bih volio barem spriječiti onaj šok koji doživim kad klinci počnu ludovati (to odjekne slično kao kad padne granata).

Arion
05.04.2004., 11:37
Jedino mineralna vuna, ali neće ti baš puno pomoći.

bodul
06.04.2004., 00:43
Zvučna izolacija
Postoje nacini da se izvrsi izolacija , ali ne vijerujem da se tako sto moze izvesti toliko uspijesno da se smanji buka na podnosljivu , jer je to stvarno kompleksan i skup posao.
Jednostavnije je da Prihvatis jedno od slijedecih rijesenja :
1. Kupi dijeci neke mekane papuce .
2. Postavi izolaciju kod susjeda na pod .
3. Postojeci stropni knauf , triba skinuti i postaviti novu konstrukciju koja se nece dirati ni stropa ni zidova , sto zahtijeva vise prostora , to jest smanjenje sobe , a o cijeni nemoj ni pitati. Uspijeh nije garantiran . Jer se buka moze prenositi i iz ostalih zidova .
4. Slusalice na usi .
5. Veliki razglas i velike zvucnike , sa osobnom kontra muzikom.
Znam da sve skupa izgleda kao sala , ali uvijerices se da je sve bas tako kako sam napisao.
6. Ajde kod susijeda ispod tebe pa izmijeri buku kad tvoje susijede iznad uhvati trcanje .
.Ako se buka i tamo cuje onda postupi po tocci 7.
7.Mislim da je naj jednostavnije promijeniti stan . Znam da zvuci kao zezanje , ali mislim da je naj jeftinije ,

sick_boy
07.04.2004., 10:32
Uh, baš ste me utješili. Što je najgore, ova točka 7 se i meni već duže vremena (točnije, otkad sam kupio taj stan) mota po glavi. Slijedeći put ću posjetiti potencijalni stan za kupovinu desetak puta, u različita doba dana i ostajati po sat vremena, kako bih osluškivao susjede.

Najgore od svega je što mi stan savršeno odgovara - prostran je, prostorije su fantastično raspoređene, u dobrom je dijelu grada, ima veliki parking ispred na kojem uvijek ima mjesta, ima igrališta za djecu u blizini (ne moraju pretrčavati preko ceste da dođu do njih), puno trgovina, škola (do koje opet nema niti jedna cesta za pretrčavati)... Ukratko - skoro savršeno. Možda da se zamijenim sa susjedom koji je na posljednjem katu u istom takvom stanu, pa da ja mogu lupati ovima ispod mene (ja sam dva kata ispod posljednjeg, pa bih, zamijenivši se sa onim na zadnjem katu, došao ustvari iznad ovih što meni sada skaču po glavi). :E

husky
07.04.2004., 10:47
Odrast ce djeca.... :B

Izolacija ne pomaze previse. Trebao bi financirati debelu glazuru gornjem susjedu, a to ti se bas ne isplati. Mijenjanje stana? Pokusaj i zaradit koju kunu na transakciji.

A kontranapad je najbolje rjesenje trenutne situacije. Jos koji put upozorit.... A onda opalit sa glazbom. Pogotovo kad te nema doma. Metnes ono kaj najmanje vole slusat i nek dere. Kad on tebi dodje dole, postoji sansa za pregovore. ;)

sick_boy
07.04.2004., 12:38
Ma, problem je što su mi susjedi ispod i okolo mene sasvim OK, pa ne bih želio i njih maltretirati s glazbom. Ali, ako se ovo nastavi, morat ću (hvala bogu imam poprilično moćan home theater sustav).