PDA

View Full Version : moram li imati prebivaliste da bih mogla birati gradonacelnika?


*jezebel*
15.05.2009., 23:02
konkretno, zivim u zagrebu kao podstanar i zeljela bih sudjelovati u biranju zagrebackog gradonacelnika. prebivaliste mi je u gradu koji je van zupanije, a boraviste nemam prijavljeno. moze li se ikako prebaciti na popis biraca u zagrebu, a da se ne mijenja prebivaliste?

i jos jedna stvar: decko mi se nalazi na popisu biraca u gradu u kojem je zivio i u kojem radi (doduse, tamo ima vlasnicki udio u kuci, ali nema prijavljeno ni prebivaliste ni boraviste. boraviste je imao prijavljeno samo povremeno, ali ne i sada) iako mu je prebivaliste ne samo u drugom gradu, vec i u drugoj zupaniji pa mi nije jasno kako je to moguce. a ni on nema pojma. :ne zna:

zahvaljujem!

kerempuh
16.05.2009., 09:45
Nemreš glasovati u Zagrebu, moraš se odjaviti u svojem mjestu i prijaviti za stalno (steći prebivalište) u Zagrebu. Isto vrijedi i za tvog dragog. Sve ostalo su muljaže i makinacije.

sunset_ri
16.05.2009., 10:54
kakvo je ovo pitanje?
ti ni ne živiš (službeno) u Zagrebu?
Mogu li i ja glasat u Zagrebu?

No_One_Knows
16.05.2009., 13:05
svatko može glasati samo u gradu u kojem je imao prijavljeno prebivalište prije raspisivanja izbora

motika
16.05.2009., 13:14
kakvo je ovo pitanje?
ti ni ne živiš (službeno) u Zagrebu?
Mogu li i ja glasat u Zagrebu?

To su ti oni kojima su mozak punili onom da je "Zagreb glavni grad SVIH Hrvata" (a ne ono što je: glavni grad Hrvatske) pa bi eto po tome svi Hrvati bez obzira na prebivalište trebali imati pravo birati zagrebačkog gradonačelnika. :)

sunset_ri
16.05.2009., 14:15
Pa doista i ima neke logike, budući da je Hrvatska centralizirana država.
Slično kao što i ima logike da cjeli svijetui bira američkog predsjednika.

*jezebel*
16.05.2009., 16:50
sto mislis s tim kakvo je ovo pitanje? trazila sam odgovor na pitanje, odnosno cinjenice, a ne necije osobno misljenje. a forum, izmedju ostalog, sluzi i za pitanja, pa i ona naizgled besmislena.
zivim u zagrebu i ne planiram skoro otici, ako i uopce... a o odredjenim kandidatima znam u svakom slucaju neusporedivo vise nego o onima u svom rodnom gradu, i u svakom slucaju vise od nekog polupismenog dedeka ili neke napola neubrojive osobe (a ima ih) ili kumice koja glasa za tog i tog samo zato sto ju je sarmir'o na placu... da ne duljim i ne oftopicarim, njima sigurno ne biste osporili glasanje buduci da su oni ipak pravi zagrepcani, ne? nadalje, prirodno je da me sada prije svega brinu stvari u zagrebu nego u mome gradu pa bi mi bilo logicnije glasati ovdje. najgluplje bi mi bilo izlaziti na izbore u rodnom gradu jer em sto ne poznajem prilike u njemu, em sto nisam osoba koja mari za regionalnu pripadnost, a ista bi definitivno po meni bila jedini i stoga glup razlog za izlazak na izbore pa sam odlucila da uopce necu glasati ako to ne mogu uciniti u zagrebu. a ako nemam ovdje prijavljeno prebivaliste, to me ne cini manje ziteljom ovog grada, stoga molim da subjektivne izjave u kojima ste iziritirani time sto si ova nalazi za pravo biti zagrepcankom ostavite za neki drugi topik jer je ovdje pitanje glasilo: je li ogranicenje prebivaliste ili kod glasanja moze vrijediti i promjena boravista?

kerempuh i no_one_knows, hvala na odgovorima! :)

sunset_ri
16.05.2009., 17:46
ako ne živiš (službeno) u zagrebu, nemaš pravo glasa. Ma koliko za sebe smatrala da ćeš kvalitetnije izabrati od onih koji žive (službeno) u Zagrebu. Simple as that!

A ako je neko kriv što nemaš pravo glasa, onda je to vlasnik stana u kojem živiš, i koji ne želi plaćati porez! Njemu se žali!

sunset_ri
16.05.2009., 17:48
I nije mi jasno po kojem si ti kriteriju Zagrepčanka ako ne živiš u Zg-u?

*jezebel*
16.05.2009., 21:15
nisi izlucio bitno iz mog posta. ono sto navodis sam samo navela kao ilustraciju jer smatram da se ostali ne bi trebali snebivati na moju zelju da glasam niti pljuvati po ostalima meni slicnima koji zele isto. :ne zna: nigdje nisam napisala da netko ima vise ili manje prava glasa na temelju kvalitete koju spominjes. to nije bit mog pitanja.
ja itekako zivim u zagrebu, jedino ga nemam na osobnoj karti, ni u potvrdi o boravistu. i nemam se ja kome zaliti jer nitko nije kriv, samo su me zanimale opcije jer ne znam puno o zakonu.
mislim da sam savrseno jasno formulirala pitanje o prebivalistu i boravistu tako da ga necu opet parafrazirati. a i odgovore sam vec dobila.

sunset_ri
16.05.2009., 21:17
OK, ako do sad shvatila odgoivor na tvoje pitanje je NE!