PDA

View Full Version : Dnevnik vozača kamiona (za one koji vole "big wheels")


stranice : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10

Josip09
25.01.2012., 20:59
Ček, kak misliš "zakvačil ralicu"..... :D

pa lepo, zakvačil na traktor, na hidrauliku... zakopčil, kak vi to velite.

Nalc
25.01.2012., 21:06
A ha, a ja mislil zakvačil s autom :D

Actros1841
26.01.2012., 11:33
Odgovor Actrosu na postavljeno pitanje - oće kurac. Da nisu ti i tebi slični sjebali klimu spaljivanjem fosilnih goriva sad bi bilo snijega. Ovako - kanarinci na granama. :mig:

:rofl:


jeee, jeeeeee, jeeeee , nis ja ...nis ja, to su oni sa Buš Me Widel.....za 1500€ i Gnojfom 2!

Nego učestala su mi pitanja po opsluživanju DIGITALNOG TAHOGRAFA. očito da nabavom novih kamiona i u Hrvatskoj polako sve više ima kamiona s digitalnim tahografom.

Iako prema savjetima kakti najvećih stručnjaka tvrtke Tahograf- d.o.o ne treba nakon kraja smjene vadit chip vozačku karticu, JA KAŽEM DA TO NIJE TAKO, vozačka kartica se SMIJE NAKON KRAJA SMJENE IZVADIT I DOBRO JE DA IZVADI IZ TAHOGRAFA ( kao što vadite svoj tahografski listić) ....

Nije mi jasno što tvrtka Tahograf ima s time kad je njihova osnovna djelatnost UGRADNJA, POPRAVAK I BAŽDARENJE TAHOGRAFSKIH UREĐAJA .....a da na hrvatsko tržište dolaze digitalni tahografi, a meni za opsluživanje NIJE NA HRVATSKOM JEZIKU!

Razloga za vađenje vozačke kartice na kraju smjene ima više!

1. Ne možete biti sigurni NIKAD da netko u firmi neće premještat ili čak vozit vaš kamion, a da ni ne provjeri i shodno tome izbaci vašu karticu iz uređaja!

2. Vozačka kartica JESTE VAŠ OSOBNI DOKUMENT a sumnjam da bi svoju osobnu iskaznicu prepustili nekome drugome da se njome služi!

3. Ovo je i ono najbitnije, NADLEŽNIMA KAO I STRUČNJACIMA poznate su TEHNIČKE GREŠKE SENZORA pa tako već za stajanja na rampi MOŽE DOĆI DO NEPRIMJETNE PROMJENE ZAPISA ( Sa "kreveta" na " čekić" ) ...ili ako pored vas na parkingu prođe neko vozilo i zaljulja vaš kamion!

Njemački časopis Trucker OPŠIRNO JE PISAO O TOME!

4. Kod mnogih kamiona ne možeš otvorit prozor ili "oberlicht" ( električni) ako NE OKRENEŠ KONTAKT KLJUČ ....a po defaultu je tahograf tako programiran da kod davanja kontakta MJENJA GRUPU ( sa "kreveta" na "čekiće" što znači RAD) i već je to dovoljno da vam upropasti već započeti dnevni odmor ili pauzu nakon nekoliko sati što ste već u ODMORU!

Prednosti vađenja kartice nakon smjene, i manualnog upisa pri početku slijedeće smjene su višestruke!

1. Ako radite dnevni odmor....i izvadite kartice te stavite tahograf na OUT za vozilo.....sitna pomjeranja ĆE BILJEŽITI SAMO U ZAPIS MEMORIJE U VOZILU A NE NA VAŠU KARTICU! Naravno da tako ne možete "odvozit" 100km ...ili imat brzine do 90km ....jer vas kontrolor može upita "zar vaša firma ima dvorište ko aerodromsku pistu???"

2. Za ranžiranja u krugu dvorišta VAŠEG POSLODAVCA dok je tahograf na OUT ne morate imat karticu u tahografu ....AKO JE DVORIŠTE OGRAĐENO I PRIVATNI POSJED NA KOJEM NE VRIJEDI ZOSPC!

3. Kod kontrole, zapise koji su u tahografu na OUT ....a nisu na vašoj kartici ....NJIH OBRAZLOŽAVA VAŠ POSLODAVAC ( tko je vozio i gdje) A NE VI!

A pošto NEMA UPISA MJESTA ( osim države) KONTROLOR VAM NE MOŽE NIKAKO DOKAZAT DA STE VI POMJERALI VOZILO I DA JE TO
BILO NA JAVNOJ PROMETNOJ POVRŠINI! ( Osim ako vas zaustavi NEPOSREDNO NAKON TOGA!!!)

4. Manualni UNOS NAKON VIKENDA ili PRAZNIKA je isto tako DOKAZ KAO DA IMATE POTVRDU DA NISTE VOZILI! U TOM SLUČAJU VAM ZA VIKEND NE TREBA POTVRDA POSLODAVCA ( ili za slobodni dan u tjednu) ( u biti vrednuje se isto kao da ste na poleđini listića "crtali" odmor i potpisali se)

Naravno to vrijedi samo u slučaju da STALNO VOZITE NA DIGITALNOM TAHOGRAFU ( ne mješate sa papirnatim listićima)


5. Prednost za poslodavca i kontrolne organe jeste da PROGRAMI ZA OČITAVANJE KARTICA TAKO LAKŠE PREPOZNAJU VAŠE DNEVNE ODMORE I KOREKTNO OČITAJU VRIJEDNOSTI KAO ŠTO JE
a) ukupan broj sati vožnje dnevno i tjedno i dvotjedno
b) broj sati rada dnevno i tjedno
c) dnevni i vikend odmor

i još je prednost da u ZAPISU "NEMA NEPOZNATIH RUPA"! Što olakšava posao KONTROLORIMA I POSLODAVCU KOD OBRAČUNA, i Vama smanjuje puno priče s kontrolom u stilu gdje , kada , kome i prepucavanja!


Po običaju hrvatski gazdeki OPET SVE ZNAJU I TUMAČE PROPISE KAKO NJIMA ODGOVARA ...pa tako i u svezi opsluživanja i korištenja digitalnog tahografa, te prepuštaju i samim vozačima po sistemu SNAĐI SE ....TI SI VOZAČ i ti to trebaš znat!


Zbog toga sam pripremio tutorijal kako opsluživat digitalni tahograf u riječi i slici ( na njemačkom pa ko voli može prebacit jezik tahografa sa engleskog na njemački) koji ću ovdje postavit OVAJ VIKEND ....UJEDNO I NA FORUMU HRVATSKI TRUCKSTOP....i sve nedoumice i pitanja onda neću više odgovarat na privat već u ovom topicu....da svi vide pitanje i odgovor!

bugy_AB
26.01.2012., 14:41
A na papirnatom tahograf listiću, smijem ja recimo vozit bez listića u krugu firme ? Naprimjer, idem kamion oprat i očistit.

VOLVO KUTINA
26.01.2012., 15:46
Odličan putopis.Svaka ti čast

VOLVO KUTINA
26.01.2012., 15:51
Rudi kak se zove ta firma gdje radiš?

Actros1841
26.01.2012., 17:39
Uf uf, KONAČNO JE PRAVNA DRŽAVA DJELOVALA!

Jučer cijeli dan, i danas u svim vijestima, NJEMAČKA CARINA OBAVILA ISTODOBNO U VIŠE POKRAJINA, RACIJU U DISTRIBUTIVNIM SKLADIŠTIMA

FIRMI ....KAUFLAND i NETTO .....sumnja na UTAJU SOCIJALNIH DAVANJA I ZAPOŠLJVANJE PO DUMPING PLAĆAMA!


Ono što sam i sam spominjao nekoliko puta ovdje.....

Kaufland izbacio skoro sve zaposlene Njemce ( i strance sa dozvolom boravka i rada) i ZAPOSLIO MAĐARE I RUMUNJE ....

KVAKA 22 JESTE:

Rumunji i Bugari su još pod šperom od 7 godina zabrane slobodnog biranja zaposlenja u Njemačkoj.....ali NISU RUMUNJSKE FIRME!

Tako su "odabrali" ko fol rumunjsku firmu da " odradi uslužno" poslove skladištenja u distributivnim skladištima.....naravno po cijeni od samo 5,50€ po satu brutto! Tako su izbjegli njemačka socijalna davanja ( što smije samo za sezonske radnike) i umjesto MINIMALNE SATNICE OD 8€ plaćali samo 5,50€! za obične skladišne radnike ...viličaristima je minimalna nadnica 9,80€ po satu!


U KAUFLAND CENTRALI u MOCKMUHL ( blizu Heilbrona) su i službeno preko razglasa davane upute na RUMUNJSKOM JEZIKU .,....samo personal koji je obrađivao dostavnice je bio njemački i GOVORIO NJEMAČKI!

Netto imaju 2 različite firme ...jedna se piše crvenim slovima i njemačka je centrala ....druga je crnim slovima i filijala je danske firme!

Racija je bila u crvenoj!


Jako me zanima što će biti od toga JER NEBI NJEMAČKA CARINA ( izvršni organ države po pitanju utaje poreza i ilegalnog zapošljavanja) KLEPILA RACIJU I PREMETAČINU SINKRONIZIRANO I U NEKOLIKO POKRAJINA DA NEMAJU ELEMENATA!


@ VOLVO

firma je Kraftverkehr Nagel ....specijalizirana za termički kontroliran prijevoz...

NE BRKAT SA KUHNE & NAGEL što je KLASIČNA ŠPEDICIJA!

CDRW
26.01.2012., 18:33
Pravna država kažeš .. a kod nas Zoki premijer nabio nogom u guzicu doministra Ferdeljia (čovjek koji je od Elektrokontakta napravio FIRMU) jer je rekao da vlada nema muda (otkrio čovjek toplu vodu) uhvatit se s pravim problemima nego se ko djeca zajebavaju jel bi vaki porez ili bi naki porez .... a mi tonemo ko Titanik ....

Actros1841
02.02.2012., 10:35
Svaka čast Volvo FH12.....ali ipak je lipov kxxxxc!

Da netko ne pomisli što loše, uvijek sam govorio ako ne Actros onda Volvo!

Evo stojim i radim odmor od 11 sati nedaleko Neubrandenburga, snijeg pada ....u Meri je toplo, a kolega "Horvat Problem" u Volvo FH12 ....slovačka ispostava onog austrijskog BANDITA KRALOWETZA, smrzla mu se guzica jer mu krepali akumulatori! Pozvao sam ga u Meri da zgrije jer restoran otvara tek u 11h ....cijelo jutro pokušava dobit firmu ...ništa .....a hebem i Švabe! Nitko nema kablove za premostit!


A hebeš i mene! Nemam ih ni ja! Da čovjeku dam struje da upali i da se zgrije i krene! Psuje Mađar ...sve u 16 ...stalno samo " pinaaaaa mičinaaaaaaaaaaaaaas"

Znam ja kako mu mogu dat struje ...ali mi panika da ne skurim sebi nešto ....naime da se dovoezem jako blizu njega i uštekam svoj kabel od ABS-a ...sa tegljača na utičnicu na njegovoj prikolici ....to radi ...znam da može ali nisam siguran jel bu kaj skurilo KOD MENE????


Možda CDRW ( ako neko zna zna on) ima koju pametnu po tom pitanju?????

Gledal sam Poljake kako su si tako davali struju ...ali njima se hebe ako nekaj skuriju!

A mene tu skoro na poljskoj granici čeka noćas "Yukiyokasaya" .....snijeg pada ko lud da ne bude "ateriranja"?

http://img94.imageshack.us/img94/5990/motor5a.jpg


Koja triper kombinacija, ko od koga prepisuje? Austrijski Lopov od naših gazdeka ili naši gazdeki od austrijskog lopova?

Austrijska firma ( mada u Austriji Kralowetz nesme više imat firmu)
Slovački kamion ( Kralowetz zato u Slovačkoj otvorio firmu)

Španjolska poluprikolica .....

vozač MAĐAR ....za 1300€ mjesečno!


Evo stigao mu je "servis" u starom DAF-u tj ...onaj jebeni leylend ili kak se već zove to čudo!

http://img545.imageshack.us/img545/5787/img0451qh.jpg

markec1
02.02.2012., 22:17
A na papirnatom tahograf listiću, smijem ja recimo vozit bez listića u krugu firme ? Naprimjer, idem kamion oprat i očistit.

možda je kvaka da bi moglo doći do oštečenja igle,pa nije se s tim igrat....

georgy
03.02.2012., 20:57
Već dva dana tegljači i HGV sa prikolicama ne mogu do Dalmacije zbog olujnih udara vjetra. Ako nekog baš zanima koja je brzina vjetra kritična za prevrtanje njegova vozila, mogu mu to izračunati samo je potrebno da provjeri i izmjeri osnovne parametre vozila: visinu vozila, težinu , dužinu , promjer kotača i širinu gume.

georgy
03.02.2012., 22:33
Da Bura na Maslenici može biti opasna i usred ljeta dovoljno je pogledati ovaj video. Udari bure su bili manji od 25m/s. Vrlo lako se može predpostaviti kako bi vozač ovog furgona prošao da je nastavio vožnju.

http://www.youtube.com/watch?v=ARTArcXBzHg&feature=youtu.be

hcerinski
03.02.2012., 22:52
Već dva dana tegljači i HGV sa prikolicama ne mogu do Dalmacije zbog olujnih udara vjetra. Ako nekog baš zanima koja je brzina vjetra kritična za prevrtanje njegova vozila, mogu mu to izračunati samo je potrebno da provjeri i izmjeri osnovne parametre vozila: visinu vozila, težinu , dužinu , promjer kotača i širinu gume.

pa kaj tu nije bitno i koliko kilma ima auto tj. s koliko je natovare? također da li ima npr cerdau pa ta cerada ima veći otpor nego isti takav auto koji nema cerade?

Actros1841
04.02.2012., 15:58
Evo da rezimiram svoj Fleetboard slučaj za mjesec siječanj!

http://img36.imageshack.us/img36/9420/fleetboardsijecanj2012f.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/36/fleetboardsijecanj2012f.jpg/)

S time da zadnje 2 vožnje u siječnju su nova tura i ekstremno jaki utjecaj olujnog vjetra i zimski uvjeti vožnje!

Svejedno je ukupna ocjena na 9500km ...9,8 i prosječna potrošnja 27,7 Litara!

green-sk
04.02.2012., 20:30
Jel ti to ulaziš u bitku protiv novih tehnoligija i robota? ;)

"Ajte sad Japanezi, napravite robota koji ovo može pobijediti!" :D

Actros1841
05.02.2012., 16:48
Dečki, vrag je odnio šalu!

Večeras na turu ide i "najbolja supruga na svijetu"!

Njena priprema je:

1,5 litra kave u termosici
kutija sa 140gr Pall Mall duhana
200 filtera za radit cigarete

Klopa za nju posebno ...sve lešo i sve kaj zečevi jedu! ( mrkva, kauli, celer)

3L "kriminalne vode" .....

Vreća za spavanje, ekstra kušin, ekstra deka!

green-sk
05.02.2012., 17:33
Znači, ništa od konobarica ovaj put :D

200 filtera? Iza tebe će se pušiti kao iza Golfa 2 sa lošim karikama :mig:

hcerinski
05.02.2012., 18:12
200 filtera cigareta a samo 3 litre vode... nije baš razmjerno... e da, jel vama dozvoljavaju pušiti u kamionima pogotovo kada su novi?

adblue
05.02.2012., 18:38
Dečki, vrag je odnio šalu!

Večeras na turu ide i "najbolja supruga na svijetu"!

Njena priprema je:

1,5 litra kave u termosici
kutija sa 140gr Pall Mall duhana
200 filtera za radit cigarete

Klopa za nju posebno ...sve lešo i sve kaj zečevi jedu! ( mrkva, kauli, celer)

3L "kriminalne vode" .....

Vreća za spavanje, ekstra kušin, ekstra deka!

EEEEEEe nije ti lako Rudi kad je supruga s tobom sada u kamionu,mozda ce ti i malo paznju odvuci od flatboarda pa ce ukupna ocjena voznje biti manja,reci mi da li u zadnje vrijeme vozis prema Wilnsdorfu(blizu Siegena)mozda bi se nekad mogli naci da se upoznamo i kavu popijemo,vozac nisam i ne vozim al jako me zanima sve o kamionima i propisima u saobracaju,mozda ako sredim papire mogu trazit posla i u KV Nagel,tesko jeste al vrijedi pokusati.
Topic je GENIJALAN i vec neznam koliko dugo ga redovno pratim pozzzzzz

Nalc
05.02.2012., 19:00
Hahahahahahaha, to je zato kaj si gospođu postavil za admina na svom forumu pa čita putopise.......:lol:
Šalim se. Kaj joj je dosadno doma, ili samo hoće velku zvezdu bolje upoznati?

Josip4
05.02.2012., 19:09
Uh Rudi sad si tek nadrljal, nema više frendica i sl. ovaj tjedan u kabini.:D

georgy
05.02.2012., 21:07
Danas je vozač kamiona, makedonskih reg.pločica krenuo sa PUO Desinec u krivom smjeru prema Zagrebu umjesto za Rijeku. Nakon vještačenja utvrđeno je kako je isti bio pod utjecajem alkohola. To je drugi slučaj nakon istog na A3 prošle godine, kod Svete Nedjelje. Ovaj prekršaj je i za amatere neoprostiv, a za profiće je................, no evo link:

http://danas.net.hr/crna-kronika/page/2012/02/05/0232006.html

Josip4
05.02.2012., 21:13
Danas je vozač kamiona, makedonskih reg.pločica krenuo sa PUO Desinec u krivom smjeru prema Zagrebu umjesto za Rijeku. Nakon vještačenja utvrđeno je kako je isti bio pod utjecajem alkohola. To je drugi slučaj nakon istog na A3 prošle godine, kod Svete Nedjelje. Ovaj prekršaj je i za amatere neoprostiv, a za profiće je................, no evo link:

http://danas.net.hr/crna-kronika/page/2012/02/05/0232006.html

Nije on jedini, pun je jubito takvih, imaš jednog kaj na AC vozi rikija i sl. talenata. Glede "profića" to je diskutabilno, nekom je posao da vozi kamion, a nekom da vozi osobna vozila, ako ti u glavi nekaj ne štima sve jedno je jel si u kamionu ili u autu ako izuzmemo da u kamionu imaš veće šanse ostat živ u slučaju nesreće.

green-sk
06.02.2012., 00:42
http://www.youtube.com/watch?v=P4EfH1r8p60

U komentarima je objašnjena situacija, navodno znak zabrane prometovanja za kamione je postavljen tek na izlasu sa prilazne ceste. :ne zna:

kiwiman
06.02.2012., 09:08
Evo jedne istinite priče koju sam čuo u onoj radio emisiji Convoj :
Čovjek poveo svoju ženu na put. Pred večer parkirao na parkiralištu za kamione, i polako navukli zavjese i pripreme za spavanje. Kad ono netko kuca na vrata kamiona. Kaže muž daj pogledaj tko kuca . Žena makne zavjese i lagano otvori prozor a ono ispred vrata neka žena i kaže; Oprosti kolegice vidim da več radiš idem ja dalje.

Actros1841
07.02.2012., 14:00
Hahahahahahaha, to je zato kaj si gospođu postavil za admina na svom forumu pa čita putopise.......:lol:
Šalim se. Kaj joj je dosadno doma, ili samo hoće velku zvezdu bolje upoznati?

Ma znaš kako je ..najavili snježne padavine pa reko da se nađe pri ruci ako treba "pogurat" ako zapadnem! :)

Uh Rudi sad si tek nadrljal, nema više frendica i sl. ovaj tjedan u kabini.:D

A jok dečki, namjerno sam je povel sa sobom, da mi doma kako ono dalmatinci kažu " ne njorga" stalno!

Te sad daj ovo napravi daj ono, odnesi smeće, spremaj spizzu ( ok volim sam kuhat ali ne kad idem na put)

Evo nas danas se vratili ja navečer opet na put....ali ona nebi više ni za živu glavu!

Prvo nismo ni krenuli NJOJ SE VEĆ PIŠA!

Nakon 100km opet! Pa normalno kad pije kavu ko ja kad sam u formi gemište!

Neko vreme ajde sjedi i spika itako ...a onda je došlo ono ....idem ja malo prileć! Aha ..za 10 minuta ni zuc više od nje!

Ko mala beba...kad mi kćer nije htjela nikako zaspat ja s njom u auto i đir oko kvarta .....posle je moš hitat u zrak kako spava!

I normalno .....dok ja vozim i radim ona drinja.....kad ja moram spavat počinje PLANINARIT PO KABINI!

Onda raspored stvari po kabini ..sve je spretumbala! POPIZDIM ......tražim lampadinu ....nema ....e kad ono nakon što ja ko mutav tražim pita ona a što tražiš..rekoh LAMPADINUUUUUUUUUUUUUUUUU!

a ona onako ..pa što ne kažeš eto je tute!


Ok ..neka malo isproba ,,,još kolega čiji kamion vozim ostavio svoju spakiranu posteljinu na gornjem krevetu ...i dodatni štramac! E pa jebem mu sve, što nije to izvadio kad ide na goidšnji aaaaaa!


E sad si to kolega može kad se vrati na svoju liniju, tražit na nekom parkingu kod Luebecka ....tamo sam od bijesa pobacao VAN IZ KAMIONA!

Otvorim bunker i tražim kablove za premostit ...u nedelju od hladnoće samo je KRC KRC delal.....NEMA ....al u oba BUNKERA IMA SVA SILA ZRAČNIH CREVA I ABS KABLOVA i Y - KABELA!!!!!!!! Očito to on svako malo razvuće na malo dužu mjeru!

Onda zovem vog našeg dežurnog iz radione da dođe da mi da struje .....kaže nemože čeka jednog koji nema zraka u 3 osovinu ....a pa pizda mu se ogadila!

Ja uzmem drugi tegljač i u radionu ...rekoh mali ako nećeš da te obesim na špiglina ko maskotu daj neke kablove ko te šiša bum ja sam premostil! Rekoh biraj ili na špiglina ili gore na krov ko "michelin čovečuljak" ...dal mi je prave kabloveeeee!!!!!


čak malo imaju klješta ko papagaj kljun .....odlično ...znaš kad bu te natrag videel??????? NA SVETO NIGDARJEVO!

Dođem gore u Rostock .....-20!!!!!!!!


Prazan za Alten Treptow u siranu ( u srijedu tovarim pravi nizozemski GAUDA, TILSITER i EDAMER proizveden industrijski u NJEMAČKOJ za METRO HRVATSKA i LIDL HRVATSKA ....a naši kupuju JOJ KAK JE TO FINO! ....više o tome za vikend!)

U Alten Treptow ---još gorše! temp -27!!!!!!!

E nebu se Deda dal zajebat! Nisam gasil motor za celo vreme odmora!

na -27 prevelika je opasnost da mi zimsli dizel postane čorba i začepi sve! Ovak bar od povrata dobi bar malo toplog dizela u tank nazad.....taman dovoljno da ne postane "čušpajz" ...a ne kak su danas kod mene na autohofu odmah do firme ..2 Slovenca od Šmarjetransa sa MAN ...TGX ....palili vatru da zgriju sve kaj treba ....tank ...separator ....filter ...i lajtunge! .....

Boli me kitares.....9 uri po ca 3 litre u leeru....27 litri .....ali ja nem se smrzaval nigdje!

markec1
07.02.2012., 16:42
deda još si i sve dobro zbavil...a ovo sa stajanjem i pišanjem i tim spikama a nema nikaj rekel,samo jaj jaj ko da su sve iste

fiat doblo
08.02.2012., 08:56
Actros, vjerojatno si ovo već videl ali nisam mogel odoljeti :

http://max.tportal.hr/Mercedesov-sleper-prerusen-u-taksi-Video_10450_0__0.aspx

pozdrav i sretan put

Svicar
08.02.2012., 14:24
Actros, vjerojatno si ovo već videl ali nisam mogel odoljeti :

http://max.tportal.hr/Mercedesov-sleper-prerusen-u-taksi-Video_10450_0__0.aspx

pozdrav i sretan put

Jesteli zapazili odakle kupi klijente:)?

_SS_
08.02.2012., 15:49
Jesteli zapazili odakle kupi klijente:)?

Dobra im je fora, još im uredno tutne prospekt od actrosa u ruke :D

green-sk
08.02.2012., 18:14
Jesteli zapazili odakle kupi klijente:)?

To se zove provociranje konkurencije! :D

CDRW
08.02.2012., 19:22
Legalno, legalno .... Sjećam se da je Fiat Deutschland tako "strateški" parkirao Stila ispred Opelove tvornice u Bochumu, Russelsheimu, BMW-a, Mecedesa ....

marek45
09.02.2012., 07:48
Boli me kitares.....9 uri po ca 3 litre u leeru....27 litri .....ali ja nem se smrzaval nigdje!

nije štetno za kamionski motor da radi tako dugo u leru?
zar se ne rashladi motor ako staviš grijanje na max?

Actros1841
09.02.2012., 08:54
nije štetno za kamionski motor da radi tako dugo u leru?
zar se ne rashladi motor ako staviš grijanje na max?

Garant je manje štetno nego "guranje" ako neće upalit! :)

A i ne pali mi se vatra pod tankom na -27! O mjenjanju filtera da ne pričam ....mada došla bi servisna služba, koja je ionako bila preopterećena zbog mnogih koji nisu imali na umu da kod -27 akumulator izgubi više od pola svog kapaciteta, i ako u to ubrojiš još i webasto a već sam startao kod kretanja na kablove ....


Koliko blesav moram onda biti da riskiram opet??????

Hm , daj malo razmisli ....12 litri motor nije isto ko i 1600 ili 2000 ccm! ....Ako se zna da funkcionira hlađenje.....termostat u toku rashladne tekućine...koji po potrebi otvara i zatvara dio kruga hlađenja....visko kvačilo za ventilator ( ili električni) ....kad bi se zbog grijanja previše rashladilo .....onda bi termostat zatvorio prolaz u hladnjak! I ja nisam nigdje spomenuo da je grijanje na max bilo .....a i to vjerojatno imaš od " narodskih" savjeta kad se auto "grije" da se otovori grijanje na max ....pa eto kao pomaže da ne zakuha! ....kamioni su ipak malo drugačije "zaštrikani" od osobnih auta!

green-sk
09.02.2012., 09:08
Prošlu zimu je ocu Daily nakon noći provedene na -15 odbijao raditi duže od 2 minute. Ni novi filter goriva nije pomogao, a rezervar je od neke plastike pa "kurenje vatre" nije dolazilo u obzir :D

Sreća da je garaža dovoljno prostrana da smo ga mogli uvesti. Noć u garaži i Iveco se oporavio! :rolleyes:

CDRW
09.02.2012., 09:18
Nije Iveco nego nafta.

markec1
09.02.2012., 13:58
kak su drugi na parkingu bili isto sa upaljenim kamionima ili ne,i kakve su bile reakcije na rad motora,da nije opet bil šou sa pijanim holandezom:mljacko:

Actros1841
09.02.2012., 17:28
kak su drugi na parkingu bili isto sa upaljenim kamionima ili ne,i kakve su bile reakcije na rad motora,da nije opet bil šou sa pijanim holandezom:mljacko:

Eeeeee, Markec, imaš ti "insider" informacije, neznaju ovi sa foruma za "letećeg i i brzo spavajućeg holandeza"!!!! Ha ha ha ha ha kak si se njega sjetil?

A sa parkingom ni problema, to je ipak Budesstrasse, i mesta uvek ima a ja ionak delam odmor po danu, pa kad vide hladnjaču love mesto što dalje od mene! .....i uzmi bocu šampanjca! Upravo mi javlja Blaženko ....dopeljal ga jeeeeee! Jahuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu jippppiiiiiiiiiiiiiiiii jeeeee! Moramo ga ZALEVAT!!!!!!! Valjda bu dal do vikenda slike da ih denem ovamo i na hrvatski -truckstop!!!!

hcerinski
09.02.2012., 18:14
zašto kad tebe vide (hladnjaču) zašto bježe tj. love mjesto što dalje od tebe?

bugy_AB
09.02.2012., 18:37
zašto kad tebe vide (hladnjaču) zašto bježe tj. love mjesto što dalje od tebe?

Zato jer ima tihi rad :D

Josip4
09.02.2012., 18:43
zašto kad tebe vide (hladnjaču) zašto bježe tj. love mjesto što dalje od tebe?

Ha, ha ha..., probaj jednom na odmorištu kroz noć stat uz hladnjaću pa ćeš shvatiti zašto svi bježe od njega.

Kad tražiš parking gledaš da (ako je moguće) se uguraš između dva normalna kamiona, a ako ti uleti hladnjača to znači da nema spavanja taj dan ili noć.:D

jerx1
09.02.2012., 19:38
pozdrav
Novi sam na ovom forumu, ali sam ovu temu pročitao od a do ž!
Neki dan sam upisao autoškolu za C kategoriju, planiram voziti za sebe (za obiteljski obrt).
Imam par pitanja, pa bih molio znalce da odgovore:
Gledali smo Atego 1217 (nosivost mi odgovara, sa 8-toncem bi bio stalno u pretovaru).
Koš nekih 37 m kubnih, rampa, cerada, klima.
Ima 600 i nešto tisuća km, izgleda ok, na -6 je upalio bez problema.
Mislim da je '99. godište.
Čovjek traži 73 000 kn za to.
Isplati li se po vama kupiti atega s tom kilometražom?
Kolika je razlika u registraciji i osiguranju između 817 i 1217?

Još me zanima vrijeme upravljanja:kad radim, radim 2 mjeseca bez vikenda, praznika i ostalog, tu i tamo koji dan odmora. Radno vrijeme i do 18 sati na dan, neki puta i više. Nije sve vožnja, ali je rad. Vožnje ima od 300 do 700 km, neki prosjek je oko 450-500 dnevno.

Ima li veze što radim za sebe (obiteljski obrt), a ne za transportnu firmu?
Što se tiče radnog vremena, svejedno mi je jesam li u kamionu ili se vozim u autu za njim (tako sam do sada radio), radim jednake sate i isti rad.

Hvala na odgovorima!

Josip4
09.02.2012., 19:45
pozdrav
Novi sam na ovom forumu, ali sam ovu temu pročitao od a do ž!
Neki dan sam upisao autoškolu za C kategoriju, planiram voziti za sebe (za obiteljski obrt).
Imam par pitanja, pa bih molio znalce da odgovore:
Gledali smo Atego 1217 (nosivost mi odgovara, sa 8-toncem bi bio stalno u pretovaru).
Koš nekih 37 m kubnih, rampa, cerada, klima.
Ima 600 i nešto tisuća km, izgleda ok, na -6 je upalio bez problema.
Mislim da je '99. godište.
Čovjek traži 73 000 kn za to.
Isplati li se po vama kupiti atega s tom kilometražom?
Kolika je razlika u registraciji i osiguranju između 817 i 1217?

Još me zanima vrijeme upravljanja:kad radim, radim 2 mjeseca bez vikenda, praznika i ostalog, tu i tamo koji dan odmora. Radno vrijeme i do 18 sati na dan, neki puta i više. Nije sve vožnja, ali je rad. Vožnje ima od 300 do 700 km, neki prosjek je oko 450-500 dnevno.

Ima li veze što radim za sebe (obiteljski obrt), a ne za transportnu firmu?
Što se tiče radnog vremena, svejedno mi je jesam li u kamionu ili se vozim u autu za njim (tako sam do sada radio), radim jednake sate i isti rad.

Hvala na odgovorima!

Ako si čitao temu onda si mogao pročitati da je Rudi (Actros) već stavio tablice koliko smiješ voziti. To što ti planiraš ti neće ići, moraš imati 2 dana odnosno 45 sati slobodno u tjednu, jedan tjedan u mjesecu možeš "ukrasti" jedan dan, ali do kraja mjeseca ga moraš vratiti.

markec1
09.02.2012., 19:46
pa kak se nebi sjetil letečeg holandeza hahahhahaaaaa
a znači došel je brzo ga je onda riješil,nikaj se ne hvali,a mogel bi i nekog janjca okrenut i pozvat ekipu,čekamo slike
dečki,jedno iskustvo s graničnog prijelaza goričan,hladnjača je mila majka za spavat kraj nje,ali kad vidite stočara bježi bježi od njega,pogotvo ako ima svinje,krave ili teliće kad to počne pjevat nema spavanja

manticore2801
09.02.2012., 21:31
ali kad vidite stočara bježi bježi od njega,pogotvo ako ima svinje,krave ili teliće kad to počne pjevat nema spavanja

a još ako si niz vjetar pomoz' Bog

Actros1841
10.02.2012., 12:47
pa kak se nebi sjetil letečeg holandeza hahahhahaaaaa

A bum im jednom prilikom ispričal storiju o " letećem holandezu" ili upute kako zaspat u roku 1 sekunde!

A sad ono kaj sam najavil, još sam u "DDR-u" ....Alten Treptow kod Neubrandenburga.....utovaril sam 22 tone ko bajagi pravog holandskog sira napravljenog industrijski od njemačkog mlijeka u Njemačkoj! Ovaj teret koji imam je za METRO Hrvatska i LIDL Hrvatska! Ide sad u predgrađe Osnabrucka, u Georgs Marienhuette....tamo je mljekara sada već bivše Hrvatima dobro poznate HUMANE! Kažem bivše, jer eto HUMANA i NORDMILCH su fuzionirali i sada su pod imenom Deutsche Milchkontor ...ili skraćeno DMK! Prije fuzioniranja Humana je izgradila u istočnoj Njemačkoj, na LEDINI kod Alten Treptowa potpuno novu siranu, i stavila je pod svoju sestrinsku firmu EUROCHEESE! ....

Moja firma je pretprošle godine kupila segment prijevoza hladnjačama firme Greiwing koji je imao ugovor sa Humanom o prijevozu i bio "kućni špediter" i kad je izgubio ugovor ....prodao je firmu ....zna se kome ....to je bio uvjet nama za posao!

Ta se sada naša sestrinska firma zove FOOD Logistics! tako smo i kućni špediter za EUROCHEESE!

E sada, DMK vrši prodaju ...a moja firma prijevoz! Kako će Nagel to dalje transportirat to je stvar Nagela....DMK je bitno samo da na vrijeme i uredno stigne do naručioca ( kupca).

Proizvode Eurocheesa nalazite u Njemačkoj u ALDI, METRO, REWE, LIDL, u biti u svih velikih diskontera.....samo pod raznim nazivima!

negdje je to kućna marka "JA" ...drugdje se zove "Gut und Gunstig" itd ....

Vrste sireva su sve vrste ....mladi GAUDA, EDAMER, MAASDAMER TILSITER ..sve poznata holandska imena ...a da Holandiju nisu vidjeli! ili ONAJ TOAST SIR topljeni!

Sir ubrzano sazrijeva ....točno 4 tjedna, kad se vadi iz slane vode ( kalupa) reže i vakumira i pakira ..nekad su to blokovi od nekoliko kila , a nekad već pakirano i narezano po 200gr! Okrajke iz proizvodnje kod rezanja ...njih vozim u Osnabruck gdje se "ribaju" i pakiraju za maloprodaju ili ide u Dr. Oetker za gotove smrznute pizze! Ne samo u Dr. Oetker već i Wagner i druge marke smrznutih pizza! .....

Moje je mišljenje da je DOMAČI PRODUKT poput "podravca" ..moslavca i kak se sve već ne zovu ....KVALITETOM I OKUSOM 10x bolji od ovog "lažnog holandeza" ali Hrvati ga očito kupuju na tone!

Otkupna cijena mlijeka je po kg ( 1l = 1,020kg) sada nešto u porastu i iznosi trenutno od 0,34-0,36€!

A kg tog sira u supermarketu je ca 6-7€!

Plaćanje je zakonom regulirano i seljaci čekaju novac za isporučeno mlijeko najviše 30 dana! Kad uzmemo u obzir da ovdje selajci imaju hektare i hektare za proizvodnu SVOJE STOČNE HRANE i SILAŽE ..i ne kupuju gotovu stočnu hranu....onda je jasno da naši ne mogu biti tako konkurentni ...a i lovu čekaju do svetog nigdarjeva!

Imam u Drnju kod Koprivnice familije od žene, oni samo se mlijekom bave i sami delaju svoju silažu ( čak koriste nekih par hektara moje oranice) i znam koja je to muka isusova, a onaj lopovski DUKAT ne da ne plaća u roku 90 dana već i 120 dana!

uf al sam se raspisal!

a evo kako se u EU radi sa VSS .....visoki konzultant sirane koji dolazi iz NL ....pa ostane par dana ....i onda tako svaki mjesec dođe na par dana ....dolazi s ovime i tu radi i onda spava .....

http://i467.photobucket.com/albums/rr31/Actros1841/IMG_0448.jpg


a evo iz daljine da se vidi ....u oranici je napravili!

http://i467.photobucket.com/albums/rr31/Actros1841/IMG_0452.jpg

http://i467.photobucket.com/albums/rr31/Actros1841/IMG_0453.jpg

http://i467.photobucket.com/albums/rr31/Actros1841/IMG_0455.jpg

http://i467.photobucket.com/albums/rr31/Actros1841/IMG_0454.jpg

green-sk
10.02.2012., 15:38
Nije Iveco nego nafta.


Zanimljivo da se sa T4 to nikad nije dogodilo :ne zna:

Inin dizel u Ininom vozilu pravi probleme :503:

:D

CDRW
10.02.2012., 16:43
Imaš na jednom drugom topiću opisano zašto je to vjerojatno tako (konstrukcija povrata nafte u rezervar).

Neno..
10.02.2012., 16:55
Pozdrav,danas oko 12 sati,na slavonskoj aveniji na petrolovoj pumpi sam vidio mali mercedesov kamion od tvoje firm.

Plavo,bjeli i pise gore nagel! to je vjerojatno neko kupil iz njemacke.. pozdrav!

markec1
10.02.2012., 17:01
sad trebaš nagovoriti disponeneta da ideš direkt u hr sa sirom.
to bi ti bil posel

mariop
10.02.2012., 22:12
Pozdrav,danas oko 12 sati,na slavonskoj aveniji na petrolovoj pumpi sam vidio mali mercedesov kamion od tvoje firm.

Plavo,bjeli i pise gore nagel! to je vjerojatno neko kupil iz njemacke.. pozdrav!

Mislim da ti nije to to..
Ti vjerojatno misliš na špediciju Kuehne+Nagel...

Nalc
11.02.2012., 08:47
Mislim da ti nije to to..
Ti vjerojatno misliš na špediciju Kuehne+Nagel...

Pa, to bi bilo to..... Skladište je u Svetoj Nedelji.

georgy
11.02.2012., 17:02
Danas sam išao na službeni put i zabilježio ovo:

<http://img860.imageshack.us/img860/417/s5006813.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/860/s5006813.jpg/)
Mađarski kamion kojem je orkanski vjetar polomio tovarni sanduk dok je bio parkiran kod Putnika na Grobniku.
Možete reportažu pogledati na linku:

http://forum.hr/showthread.php?t=704331&page=5

Nalc
11.02.2012., 17:16
Uf, nagledal se toga poprilično.... Kad bura praf lupi nema toga da nekaj cijelo ostane. Na tautliner sistemima odlaze krovovi, a kad ode krov postoji mogučnost da prejdeju i stranice nakon nekog vremena za njim..... A ostale, il okrene il ode opet cijela cerada.

Actros1841
13.02.2012., 12:17
heb ga ako mi nije bolje bilo kad sam dolazio doma svaka tjedna ...ha hah hahaha

ovako dođeš doma a "najbolja na svijetu" samo beštimaje....te napravi ovo, te napravi ono, najnovije...dođem doma a ona još sa vrata:" perilica pušta vodu!"

Ma kako pušta bog je njen? I ajd idem pogledat....stvarno pušta!
Ništa čekalo je vikend dok imam više vremena....prvo skini s nje sušilicu....onda nju ....otvaram utrobu...en ti jarca počeli su svugdje stavljat ove TORX vide!

Sreća pa mi paše kacavida koju imam za Actrosu promjenit žarulju u faru!

Otvorim i gledam, nigdje ništa ...ni traga da je negdje voda izlazila....unutra i nakon 10 godina KO NOVA! Sva gumena crijeva ...ISPRAVNA! Ajmo je sad " na grabi" pustit da radi .....program "ispiranje i ispumpavanje" ....

1 prolaz ------NE PUŠTA
2. prolaz ........NE PUŠTA
3. Prolaz ........NE PUŠTA!

Bit će se "Marica" preplašila da ću je "otpustit" pa se povukla iz "štrajka"!
A već sam tražio po internetu dijelove za nju ....


Drugi problem "najbolje na svijetu" isto za vikend riješen...

Njen desktop Acer, star nekih 4-5 godina, origigi bila gore Vista, dok je ona nije pred par mjeseci "zašrotala" tak dobro da je bilo " rien neva plus" .....

Pitam je gdje je stavila RECOVERY DVD...nema ona pojma! A nije dala blizu kompu ko da je "Fort Knox"! Stavio joj trial Win7 za probu ....sporo naravno kad ima samo 3GB ( za Vistu dovoljno) RAM-a....i počeo se gubit ko da ima Alzheimer! ......ona vrišti kako će bez kompa ( ima još jedan stari koji sam ja davno sam sastavio i još je up to date!!!) ....ajde skinem UBUNTU NA USB STICK....i startam njen ...vidim sa Gpart da ima skrivena PQSERVICE verzija origigi VISTA...ali nikako je INSTALIRAT! Dok ja tražim način kako esktrahirat iz tog skrivenog DVD za novu instalaciju ...ona vrišti da instaliram UBUNTU ZA STALNO!

Skužila je da sa WINE može večini svojih Win igrica igrat....i kaže HEBEŠ MICROSOFT i WINDOWSE!

Pingvini pašu uz štimung vani ......Snijeg pada ko blesav a ja navečer moram opet na put! Prvo je njorgala na LINUX ....ali kad je vidla da joj nikad komp nije bio tako brz ko na linuxu ......čujem je kako njurga :" hebeš Billa , hebeš Microsoft, hebeš Windowse!"

I DAJ MI VEĆ JEDNOM INSTALIRAJ TO NA HARD!!!!!


Koji je nama muškima "tantor" da se ženimo??????

Josip4
13.02.2012., 17:11
heb ga ako mi nije bolje bilo kad sam dolazio doma svaka tjedna ...ha hah hahaha

ovako dođeš doma a "najbolja na svijetu" samo beštimaje....te napravi ovo, te napravi ono, najnovije...dođem doma a ona još sa vrata:" perilica pušta vodu!"

Ma kako pušta bog je njen? I ajd idem pogledat....stvarno pušta!
Ništa čekalo je vikend dok imam više vremena....prvo skini s nje sušilicu....onda nju ....otvaram utrobu...en ti jarca počeli su svugdje stavljat ove TORX vide!

Sreća pa mi paše kacavida koju imam za Actrosu promjenit žarulju u faru!

Otvorim i gledam, nigdje ništa ...ni traga da je negdje voda izlazila....unutra i nakon 10 godina KO NOVA! Sva gumena crijeva ...ISPRAVNA! Ajmo je sad " na grabi" pustit da radi .....program "ispiranje i ispumpavanje" ....

1 prolaz ------NE PUŠTA
2. prolaz ........NE PUŠTA
3. Prolaz ........NE PUŠTA!

Bit će se "Marica" preplašila da ću je "otpustit" pa se povukla iz "štrajka"!
A već sam tražio po internetu dijelove za nju ....


Drugi problem "najbolje na svijetu" isto za vikend riješen...

Njen desktop Acer, star nekih 4-5 godina, origigi bila gore Vista, dok je ona nije pred par mjeseci "zašrotala" tak dobro da je bilo " rien neva plus" .....

Pitam je gdje je stavila RECOVERY DVD...nema ona pojma! A nije dala blizu kompu ko da je "Fort Knox"! Stavio joj trial Win7 za probu ....sporo naravno kad ima samo 3GB ( za Vistu dovoljno) RAM-a....i počeo se gubit ko da ima Alzheimer! ......ona vrišti kako će bez kompa ( ima još jedan stari koji sam ja davno sam sastavio i još je up to date!!!) ....ajde skinem UBUNTU NA USB STICK....i startam njen ...vidim sa Gpart da ima skrivena PQSERVICE verzija origigi VISTA...ali nikako je INSTALIRAT! Dok ja tražim način kako esktrahirat iz tog skrivenog DVD za novu instalaciju ...ona vrišti da instaliram UBUNTU ZA STALNO!

Skužila je da sa WINE može večini svojih Win igrica igrat....i kaže HEBEŠ MICROSOFT i WINDOWSE!

Pingvini pašu uz štimung vani ......Snijeg pada ko blesav a ja navečer moram opet na put! Prvo je njorgala na LINUX ....ali kad je vidla da joj nikad komp nije bio tako brz ko na linuxu ......čujem je kako njurga :" hebeš Billa , hebeš Microsoft, hebeš Windowse!"

I DAJ MI VEĆ JEDNOM INSTALIRAJ TO NA HARD!!!!!


Koji je nama muškima "tantor" da se ženimo??????

Rudi tak ti je to sa ženama, kad me moja razjebe sam sebi govorim, da je žena korisna i Bog bi ju imao.:D

Znaš kak ide ona stara, čovjek uči dok je živ, a žena duže.

VOLVO KUTINA
15.02.2012., 16:22
baci koju sliku iznutra da ga vidimo:kava:

Actros1841
15.02.2012., 17:33
Eto novosti, u subotu parkiram kamion u firmi ....sve 5, u ponedeljak navečer krenem na svoju liniju....naravno od odvojka za Dissen prema Osnabrucku ima prvi uspon ca. 5-6% još dok sam kretao sam osjetio da sam natovaren ako ne 40t NDM...a ono bar blizu! ....

Dodajem lagano gas da u brdo ( eko način vožnje) uđem sa malo više speeda, i onda ga pustim da vuče dok na vrhu ne počne "sam lovit" nizbrdicu....

kad ono pedala do poda ...a on stoji na 85km/h ...ko da je kazaljka brzinomjera zavarena! Odmah mi se pali lampica u glavi....LIMITIRAN JE! No dobro, meni to i onak ne znači puno jer rijetko sam ga i držao na "gas do daske" jer fleetboard to kažnjava negativnim bodovima u ocjeni vožnje...no kaj je tu je...sad će u brdo malo neznatno više trošit jer će se prije šaltat niža da ostane duže na 85km/h!

A niz breg se zna, ratni poklić " GERONIMOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO" i do 9 banki nek juri! ....

Tak se fino ljuljam do Rostock -Laage u našu podružnicu, tu skidaju skoro sve i dodaju mi 8 paleta za LIDL Rostock....u Lidlu predam u 6:30h dostavnice i krećem na drugu stranu skladišta gdje je "friška roba" do +4.....kad dolazi neka cura a možda 20-22 godine ....svaki put kad ja prolazim uz zgradu ona na posao .....otvorim prozor i kažem : " mala, u četvrtak ako te opet sretnem tu idemo na kavu!!!!! Svaki puta ujutro kad ja prolazim i I TI ISTO!" ....

Cura se nasmije i kaže VAŽI, ali i ja moram na posao ....rekoh da ali da baš uvijek u MINUTU ISTO DOLAZIŠ??????! ....nakon LIDLA idem za Altentreptow...danas sam malo kasnije nego po "voznom redu" ...stajem još na jednu pumpu na A19 i uzimam crnu pivicu ( tableta za spavanje) ...kad na MSN mi se javlja kćer iz Hrvatske....najmlađa tatina!

Da bi ona rado na neki koncert pi pa po ......znam koliko je vuri!!!!

Jadan ja sa 4 ženske u kući! To je gore nego Al Bundy! Dođeš doma a onda samo podijeliš perje da imaš mira! ....nema druge ...vadim čitać kartice i spajam na USB.....dižem program Moneyplex i samo kliknem na ...Überweisung......als Vorlage .....i onda ...AUSFÜHREN ukucat PIN ( HBCI) .....i već je lova ošla dritto u ZABA! Za 2 dana lova joj je sigurno na računu!

Ali to je ipak moja NAJMLAĐA!

Nakrcam taj sir i odmah na parking ...na drugoj strani ...drotovi haltaju kamione....e dečki ja sam FAJRUNT! Navuko zavjese i OTVORIO HLADNU PIVICU! U 23h ....summer cvili za popizdit ...neda mi se ustat iz kreveta ali moram ....ajmo hgijenski ritual .....i otvorim zavjese ...a ono MEĆAVA! Snijega napadalo sigurno 15cm! A i vjetar za popizdit....265km do Hamburga potrošnja neće ispod 37l na 100km! od toga je 140km BUNDESSTRASSE....vjetar tuće u čelo .....u Hamburgu uru vremena pauza pa dalje ....do firme sam ga skinul na 34,5 litri ....više nije išlo jer od mjenjanja poluprikolice idem dritto u brijeg na autocestu i onda samo brda do 6km pred kraj....u 10h sam FAJRUNT I DOMA!

I sad navečer u 20h opet ista tura!

markec1
15.02.2012., 21:51
a koja sam ja danas imaoo sranja,izgleda da mi na srednjoj osovini zacvika ležaj,ili mi je blokirala kočiona čeljust,pa sam morao skidati gumu i navlačiti ju u šlepu i onda samo ovak po gasu za vž k mehaničaru,a nisam se sjetil da dok je bil na dizalici da probam okrenut kotač da vidim dal je čeljust ili ležaj.
sutra budem znal dijagnozu,a gazdek je ušpara dobaru cifru jer sam trebal jučer za njemačku krcat,a onda bi imal veselje u at ili de,a to bi koštalo...

markec1
16.02.2012., 17:36
evo danas gotovo,dijagnoza zašteka je kočioni cilindar,stavljen novi i vozi dalje....

hcerinski
16.02.2012., 19:52
mislim da to baš i nije jeftino ili imam ja krivu predžbu?

yedwy
16.02.2012., 20:07
Zamisli samo kako jeftino bi bilo zbrinjavanje toga da je zaštekalo na nekom autohofu ili nasred autobahna... :D

hcerinski
16.02.2012., 20:20
auuuuuu

markec1
17.02.2012., 09:54
neznam kolko dođe cilindar,a ovaj gdje vozimo ima sat 100kn+pdv tako da je jako povoljan i kvalitetno radi,a on ide i na teren ako negdje ostaješ i opet bude jeftinije nego da izlazi van man servis ili šlepanje.jednio ako ostanem negdje u austriji ili njemačkoj na autobahnu,e onda košta samo da te maknu,jer nikad gore nisam vidio kao kod nas,da te cestari ograde sa čunjevima i onda čekaš ekipu da dojde pa se slaže na autocesti...
jednom prilikom mi kod chiemsee u njemačkoj otišao alternator,zovem gazdeka i on zove tog mehaničara,gazdek ga dopela u njemačku,zamjeni alternator i vozi doma.
i opet je gazdek bolje i jeftinije prošao.

hcerinski
17.02.2012., 19:29
ovo je stvarno jeftina satnica... jer ipak je to kamion a toliko ti je satnica i za auto a koliko se on više zaje... sa svim tim velikim šerafima i stime da je sve zapečeno i sl...

hcerinski
17.02.2012., 19:46
ovo je stvarno jeftina satnica... jer ipak je to kamion a toliko ti je satnica i za auto a koliko se on više zaje... sa svim tim velikim šerafima i stime da je sve zapečeno i sl...

markec1
17.02.2012., 20:14
da dečko je upola jeftiniji od ovlašetnog man servisa,a ima prednost da mu je hala u dvorištu,i rade otac i sin i još 2 dečka i rade cijele dane,i subote ono dođem gore u 18h oni još u radioni...
a ima i sav potreban softvear i kad mi radi servis ukuca mi unutra sljedeći intreval i miran sam,i kad mi izbaci neku grešku na display,samo zapišem nazovem ga i on pogleda i veli kaj je i dal se mogu tak voziti itd...uglavnom samo riječi pohvale imam za njega.

georgy
19.02.2012., 14:00
EU Easy Way projekt je podnaslovom "INTELLIGENT TRUCK PARKING AND SECURE TRUCK PARKING" objavio prije mjesec dana smjernice sa funkcionalnim uputama za uslužne objekte sa parkiralištima za kamione, pa ako netko zna engleski može se upoznati:
FA1: The capacity of the parking area should be defined in relation to the measures of goods vehicles.
FA2: The characteristics of transport in relation to the occupancy of the parking areas should be known, such as the proportion of the vehicles on short distance trips (that are only stopping for breaks) or long distance transports (that are stopping for breaks and daily/weekly rest periods), the type and value of the cargo including transport with exceptional dimensions and the distance to other parking facilities in the neighbourhood possibly providing extra services and security.
FA3: The provision of the static information must require maintenance and availability of a list or a database as well as regular, systematic data maintenance.
FA4: For the initial determination of public truck parking facilities all the truck parking facilities on separated truck parking areas which are permitted according to the road traffic law must be recorded.
FA5: Private truck parking facilities beside the highway may be no more than 1 km from the junction.
FA6: The road link to private truck parking facilities should be suitable for heavy goods vehicles both with regard to its construction and suitability, i.e., giving due consideration to the interest of the residents.
FA7: The collection of dynamic (up-to-date) information must require the recording of the presence of goods vehicles through personnel on site or by way of automated procedures. They are either vehicle-related systems (such as probe vehicle data/floating vehicle data, satellite-based location systems) or infrastructure-related
technologies. For infrastructure-related technologies there must be detectors in the truck parking spaces themselves (direct data collection), in the access and exit roads of the parking area (indirect collection by means of registering the arriving and departing vehicles) or technologies that cover detection across several parking spaces (e.g. mast mounted cameras).
FA8: The detectors must be reliable and robust within their operational environment, and therefore offer suitable protection against environmental influences (rain, snow, fog, darkness), vandalism and other forces (water, winter service).
FA9: The dynamic information may subsequently be further improved by the relevant algorithms (comparison with historical data, with account of the physical upper and lower limits for occupancy).
FA10: The collection of dynamic data on truck parking areas with limited parking spaces should require suitable beneficial business cases.
FA11: To ensure robustness, a regular calibration of the number of free truck parking spaces through manual counting should be indispensable.
FA12: If there is no permanent manned presence in the direct vicinity of the truck parking areas, the installation of (pivoting) CCTV cameras may be recommended for validation of the detector data. The images may be transmitted to screens in the traffic centre or similar installations and be evaluated there. This saves having a ride to the truck parking area. The data protection provisions regarding the use of camera images must be observed.
FA13: The collection of dynamic data may require electricity and telecommunications systems.
FA14: The dynamic data itself should require a time stamp and information regarding its quality (period of validity, accuracy).
FA15: The smallest possible deviation from the actual/planned status should be available about 1 hour before the full occupancy of the parking area. This is when the demand for dynamic data is the highest and the information for the users is the most valuable.
FA16: Dynamic information achieves its greatest effectiveness when the demand for truck parking spaces and supply in a section of about 40 km (driving time 30 minutes) correspond.
FA17: VMS may be used before the goods vehicle parking areas (recommended distance of about 750 m) as well as on the parking area itself for the guidance of the trucks.
FA18: For the signs there must be a compliance with the requirements of the 1968 Vienna Convention on Road Traffic Signs. This means that the colours red, yellow and green cannot be used to show the “degree of occupation” of the truck parking area. Signs with language dependent written messages such as “free” are also not recommended.
FA19: Furthermore, signs along the road should only be used for singular rest facilities in the pilot phase. Dynamic signs may be helpful within the rest facility if there is only one access way to reach several separate parking areas. If information on the occupancy of multiple rest facilities are on a single sign this quickly overtaxes the drivers (goods vehicle driver with 80km/h has 3 seconds for recognising and understanding). Here modern information systems in the vehicle cab offer better solutions to the driver.
FA20: Call-centres, internet and smart phone apps may be used for making the reservation.
FA21: The relevant parking spaces on site must be reserved at an early stage. This requires the management of the entire truck parking area with the allocation of parking space or the physical blocking of individual truck parking spaces by, for example the use of a chain. In every case there must be personnel on site to guarantee the availability of the parking spaces. Reserved places have to be subtracted from the number of available places.
FA21: For security operators should use the LABEL definitions.

georgy
19.02.2012., 14:09
S obzirom na očekivano povećanje tranzitnog prometa i povećanja udjela teretnih vozila u prometnom toku neophodno je sve postojeće PUO sa kamionskim parkiralištima pokriti CCTV sustavima i real-time informacijama, austrijski primjer:
http://img543.imageshack.us/img543/298/puokam.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/543/puokam.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

georgy
19.02.2012., 14:13
Signalizacija na prilazu PUO u Austriji:
http://img18.imageshack.us/img18/8656/easywayaustria.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/18/easywayaustria.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

georgy
19.02.2012., 14:34
Francuski primjer:
http://img513.imageshack.us/img513/8560/franceh.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/513/franceh.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

georgy
19.02.2012., 14:38
http://img207.imageshack.us/img207/8801/bresciai.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/207/bresciai.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)


Njemačka:
http://img688.imageshack.us/img688/6863/germanyzc.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/688/germanyzc.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Park management program:

http://img220.imageshack.us/img220/3677/parkmanagementprogram.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/220/parkmanagementprogram.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

zanny
20.02.2012., 19:08
evo rudi, da vidiš kako meca dere uzbrdo.... i to 23 godine stara meca

http://www.youtube.com/watch?v=P8JEYBNiNYg

Actros1841
21.02.2012., 22:01
evo rudi, da vidiš kako meca dere uzbrdo.... i to 23 godine stara meca

http://www.youtube.com/watch?v=P8JEYBNiNYg

A šteta da nije Scania ili MAN.....ah da oni ne prave tako male! Šalim se naravno!

I bogami dušu mu vadiš! Evo ja sad vozim 4 godine stari MP2 Megaspace od kolege Roberta koji je na ošo na godišnji pa završio na bolovanju....prešo ravno 900.000km a vozi ko da je sad izašao iz tvornice!@georgy

Dečko ako ti se polemizira idi na prometni faks pa se spikaj sa prof mislim da se zove Marušić....ne kužim koja je poanta tvojih postova ovdje...

Ovo što si ti postavio možeš BACIT SVE U SMEĆE jer mjesta kad ti treba NEMA NIGDJE i tu ne pomaže nikakava indikacija! Ili indikacija pokazuje mjesta ima a ne možeš do njega jer je zaprto kamionom iza ....osim toga tih indikacija ima toliko malo da si možeš rit obrisat s njima!


A ovaj "autoporto" u Brescia možeš koristit ako želiš ostat bez svega osobnoga i goriva i nebi bio prvi! Jedino ako ideš u ZATVORENI DIO za koji bukiraš unaprijed mjesto i platiš ca 80-100€ i taj dio je pokriven nadzornim kamerama i dio je projekta EU SETPOS za sigurne parkinge.....

U Italiji ako krcaš vrlo vrijednu robu onda ostaješ u KRUGU FIRME gdje si krcao i kad imaš novu šihtu spizdiš u komadu iz Italije!

Za tebe je "veliki brat" koji sve vidi i nadzire običan šegrt! Nema još ni dovoljno mjesta da se vozači tuširaju a ti bi kamere, pse, security ..a kad imaš to onda nema kurvi na takvim mjestima!


googlaj pojam LA JONQUERA pa vidi koliki je parking za više tisuća kamiona a kamere su samo na pumpama da vide tko krade gorivo!


zato te molim da se suzdržiš od daljnih teoretiziranja u ovom topicu!


Zato smanji doživljaj i ne prosipaj pamet!

CDRW
21.02.2012., 22:57
Nemoj tak Ruda - dečko ima dobru namjeru (bar sam ja tak razumio) - daj pogledaj kak se tebe ko vozača jebe - te digitalni tahograf, te podaci godinu dana unazad (što i sam znaš da NIJE istina nego dok se memorija ne napuni), te fleet-board, pa ti sad prete i aktivnim GPS praćenjem ....

A u isto vrijeme di je infrastruktura? U kurcu blago rečeno. Ne znam jel pratiš događaje u Deželi ali prošle godine je tam bilo puno sranja na potezu Maribor-Murska Sobota jerbo su panduri uredno imali racije a stat nisi mogao NIGDJE - pa su se nekoliko puta desila "događanja naroda" i blokiranje prometa.

Dakle bilo bi ljepo da se malo sjaše s vozača i poslodavaca i istima omoguće UVJETI za zakonsko obavljanje posla, tj da posluju u okviru propisa. Jer u gornjem primjeru - odmorišta za kamione nije bilo (još gore - bila su ZATVORENA), sa benzinskih su ih tjerali a na lokalnu cestu ne smije. Pa di da radi odmor? Na Gralla-i ili u Hevizu (bez viceva o veličini Dežele).

markec1
22.02.2012., 08:57
CDRW tak je,neznam dal je otovorena ona prva benzinska kak se krene od maribora prema murskoj soboti,ali do sad tam je bila samo jedna petrol pumpa sa parkingom i to tamo negdje poslije mure,ako se ide prema mađariji,i parking je neki smješni na onom mjestu gdje su bile naplatne kad nije bio gotov cijeli autoput do maribora.
sad sam videl da austrijaci,asfinag,napravili par parkinga po austriji na autoputevima baš za kamione,i stavili tuš kabine platiš 1eur i imaš 10 min tople vode.
i na ulazu u beš kod bp pumpe napravili veliki parking i ovo sa signalizacijom je ok stvar,jer ti piše cca kojih 20km prije dal je free ili pun parking.
a ovo je točno,nema mi veče jebade i stresa,kad znam da poslije 19h ako nađem parking je ko dobitak na lutriji,a gazdek uvijek tjera da čim dalje dođeš ili da čim više vremenski odvozim.
uglavnom sranje s parkingom uvijek.

Actros1841
22.02.2012., 14:16
Ma CDRW i ja znam da je malo parkinga za kamione u HR, no ako pogledamo druge uvjete, treba napravit velike parkinge na prijelazima prema Srbiji i BiH, da nebi bile gužve i kolone kamiona ko što su sada iz Njemačke u CH, na autocestama je malo parkinga koliko sam vidio, a i cestarina je preskupa tako da se promet odvija državnom. No to bi bili prioriteti prije nekih video kamera i nadzora, a obavijesti gdje i koliko mjejsta još ima je igrarija pošto su ti parkinzi ionako PREPUNI navečer!

Ono što Hrvatska treba jeste da se definiraju ZONE ZA LOGISTIKU po uzoru na njemačke GVZ ( Gueterverkehrzentrum) i zabrana ulaska kamiona iznad 12t na područje gradske sredine!

Onaj Jankomir u ZG je ruglo, o Veletržnici i Hladnjači da ne pričam, u Zagrebu u biti osim Kraš-a i nema neke veće industrije.....a i ono što je ostalo treba komunalnim mjerama PRESELIT u NOVE INDUSTRIJSKE ZONE PO ŠIREM OBODU GRADA! To otvara mjesta za male prijevoznike koji će onda distribuirat 12 toncima po gradu! ( ili kombijima) a i ove gazdeke koji na papiru imaju mjesto za svoje kamione a onda ih drže pred kućom na gradskoj poljani, to treba prisliti da ih maknu iz grada!

Holding umjesto da radi dubiozne poslove sa T.H. je mogao prije izgradit pretovarne centre i davat u podnajam privatnicima!

Isto kao hladnjača ....ili veletržnica ....svaki privatnik ima svoj zakupljnei prostor a pretovar i utovar vrši zajednička služba!

CDRW
22.02.2012., 15:33
Pa neki opskrbni centri su se i preselili u Sv.Nedelju. Prvo je Kuehne&Nagel otvorio špediciju, sad vidim da je i Mercatorova distribucija tam, Schenker je tam.
I slažem se s tobom da kamion nema što tražit u gradu - gledam jučer sa svog prozora, na parking se na rikija uvlači Bauhausov šleper .... i iskrca JEDNU paletu. Pa u materinu ako je to normalno.

Dakle - mjesta za pravit reda u kamionskom prometu u Hr ima. Al kad je kod nas JEDINA parola "oderi ga kaznom". A to što je infrastruktura u banani ... Bože moj, kriza je, nije vrijeme za investicije.

Mala digresija - kak to da u Francuskoj totemi pokazuju cjene naftnih derivata za pumpe kilometrima (stotinama kilometara) unaprijed? Kod nas ne znaš niti koja radi a koja je zarasla u korov (sramota zvana autocesta Zg-Bajakovo)

kornjas
22.02.2012., 17:41
Pozdrav svima, pogotovo Rudi tebi, proćitao sam skoro sve postove od početka i vrlo su poučni i zanimljivi. Samo naprijed, očekujemo nove dogodovštine !

mighty
22.02.2012., 19:32
@georgy

Dečko ako ti se polemizira idi na prometni faks pa se spikaj sa prof mislim da se zove Marušić....ne kužim koja je poanta tvojih postova ovdje...


poanta foruma je da se polemizira, ako vam to smeta onda je za vas blog pravo mjesto, naravno, s isključenim komentarima...

zanny
24.02.2012., 18:24
A šteta da nije Scania ili MAN.....ah da oni ne prave tako male! Šalim se naravno!

I bogami dušu mu vadiš! Evo ja sad vozim 4 godine stari MP2 Megaspace od kolege Roberta koji je na ošo na godišnji pa završio na bolovanju....prešo ravno 900.000km a vozi ko da je sad izašao iz tvornice!pa mogu reći da ga kvalitetno gazim, ali isto tako kvalitetno održavam, temperatura mu nikad nije došla u crveno, ulje se minja prije 10000 km, redovno kontrolira voda, raspuhuje hladnjak, mažu mazalice.... i tako već 7 godina.... jako sam zadovoljan izdržljivosti....

georgy
24.02.2012., 21:00
Kako bi se morale projektirati i opremati naše AC sa ciljem spašavanja života onih koji pogriješe namjerno ili nenamjerno, svejedno.
Neznatna investicija od par tisuća kuna već se sto puta isplatila samo na ovom primjeru. Na žalost, još je mnogo sličnih mjesta koja nisu adekvatno
zaštićeni zaštitnim sustavima (jastuci ili pravilno pozicionirane NJ ograde):

http://www.youtube.com/watch?v=KW5M9NuYdMU

Actros1841
25.02.2012., 21:56
Mala poslastica za ljubitelje DAF-a!

Nizozemski prodavač kamiona DAF-a, De Burgh za potrebe svoje mušterije je napravio pregradnju DAF-a XF 105 u XT ( T za uobičajeni naziv "njuškaša" u Nizozemskoj "TORPEDO" tako je i Stralis ....STRATOR) ....Pri tome je originalna kabina pomaknuta nazad a ostao je i prednjui donji dio originalan...samo hauba i blatobrani su samostalna nova konstrukcija!

http://oi44.tinypic.com/11hgqwz.jpg

a mislim da je ovo bio zadnji DAF hauber...
http://desmond.imageshack.us/Himg427/scaled.php?server=427&filename=1988dafntthertog1eh.jpg&res=medium


Naime do kasnih šeszdestih je na cestama NL bilo još mnogo kamiona američkog podrijetla tako da je design DAF-a bio jako oslonjen na američke predloške....

Nalc
25.02.2012., 22:44
Dal si mi volju da googlam Jansena..... Vidim da se bavi svime i svačime. A vidim i da ima zakopčanu kipericu za DAF-a. Znam da imaju drukčije propise za osovinska opterećenja, al dužina? Znam da je kiperica kraća, al da pitam....

Ah da, s boka je još i dobar, al od naprijed je ružan, ova grba mi ne stoji..... Za moj ukus, il blatobrani ko kod starijih amera, ili hauba ko kod kokoši T model, glatka, bez grbe..... Ova sredina mi je bljak....
Treća osovina se ne diže? Po slici mi nema baš mesta za u zrak.....

nenocutlas
25.02.2012., 22:46
prednosti njuškaša? cW,udobnost kabine? ima tko iskustva?:kava:

Actros1841
25.02.2012., 23:04
prednosti njuškaša? cW,udobnost kabine? ima tko iskustva?:kava:

U ovom slučaju gotovo da i nema razlike, ne mogu na pamet tvrditi da je cW bolji ( makar bi laički rečeno trebao biti bolji i manja potrošnja) ....samim time da je šasija duža i dodana još jedna osovina i činjenica da "ne sjediš više na samoj osovini" MNOGO JE UGODNIJI ZA VOZIT! ...mana je da ne možeš iza kačit standarnu poluprikolicu jer onda prelazi maks dopuštunu dužinu tako da se najviše koristi za cisterne, silos, staklo.....u NL smiju i do 60t NDM vuć! ...

mana je i veći prostor potreban za okretanje ....jer se sad poluprikolica kači više iza ali pošto su ono što najčešće vuće kraće...dođe opet na isto!

No u konkretnom slučaju je promiđbeni karakter u igri .....jednostavno upada u oči izdaleka!

bugy_AB
26.02.2012., 02:02
ko papagaj zgleda :D

zanny
26.02.2012., 10:33
U ovom slučaju gotovo da i nema razlike, ne mogu na pamet tvrditi da je cW bolji ( makar bi laički rečeno trebao biti bolji i manja potrošnja) ....samim time da je šasija duža i dodana još jedna osovina i činjenica da "ne sjediš više na samoj osovini" MNOGO JE UGODNIJI ZA VOZIT! ...mana je da ne možeš iza kačit standarnu poluprikolicu jer onda prelazi maks dopuštunu dužinu tako da se najviše koristi za cisterne, silos, staklo.....u NL smiju i do 60t NDM vuć! ...

mana je i veći prostor potreban za okretanje ....jer se sad poluprikolica kači više iza ali pošto su ono što najčešće vuće kraće...dođe opet na isto!

No u konkretnom slučaju je promiđbeni karakter u igri .....jednostavno upada u oči izdaleka!

i onda kojia je prednost njuškaša nad trambusom ?
govorimo o dvoosovinski kamionima, ja mislim nikakva...
meni je osobno u dajcu ili fapo smiješna ona nepreglednost prednjeg kraja kod okretanja, dok u trambus kabini se samo malo odigneš na noge i vidiš prednji desni kut....

ne znam kako bi recimo dajca utirao u radunicu, dok ovi kamionići do 5 tona tipa 814, 813, tamić, zastavica, i slično uđu bez problema a donesu isto tona

Nalc
26.02.2012., 14:15
Osim imiđa, nikakva. Dobro, tvrdi se da su sigurnije kod frontalnog sudara, moguće, ipak imaš cca 1,30 prostora ispred sebe i motor još k tome. A moreš legalno vuči samo kipericu, kratku cistrenu ili silos i staklarku. Po mojem skrimnom mišljenju, dakleko najbolji "koncept" produljivanja kabine je Scania Longline kabina.... Nudi više prostora za vozače.

georgy
26.02.2012., 15:04
Još jedan biser za upravljačem:
http://www.24sata.hr/112/kamion-natovaren-psenicom-sletio-je-s-ceste-i-prevrnuo-se-255052

Actros1841
26.02.2012., 17:25
Nakon što je obnovljen bolje rečeno potpuno novo konstruiran Actros
i sada ga već ima pomalo sve češće za vidjet na cesti, nagađa se da će i sredinom 2012 biti predstvaljen i NOVI VOLVO FH!

Upravo vrti svoje zadnje testne runde u polarnom krugu
a za zazubice evo i još maskiranog gdje se naslučuje budući izgled!

Iako nam se svima sviđa jako zakošen vjetrobran kod aktuelnog Volvo FH ipak su spremišta u kabini bila manja nego u konkurencije, a izgleda da se Volvo baca na retro design koji se u novoj izvedbi jako oslanja na staru F seriju opremljenu na moderan način!

http://i467.photobucket.com/albums/rr31/Actros1841/fh1c.jpg

http://i467.photobucket.com/albums/rr31/Actros1841/DSC_00_1.jpg


ono što meni posebno upada u oči da se Volvo u montaži kabine tj. samoj koncepciji izgleda ravna koncernsku filozofiju Renaulta i to posebice MAGNUM i Premium..kad su već Magnum i Premium profitirali sa Volvo tehnikom ispod lima ....red je da i Volvo nešto što je dobro preuzme od Renaulta!

A to je da će kabina biti strogo odvojena od postroja s pogonskim sklopom! ( A Renault je za magnum taj koncept preuzeo od MACK-a)

Dobro se vidi i na ovom video uradku da je kratka kabina vrlo slična Renault Premium-u....

http://youtu.be/Putb7eCegh0

georgy
27.02.2012., 19:57
Danas u Makarskoj srpski vozač kamiona je podcjenio jačinu Bure:

http://cro.time.mk/read/1b5127267d/b90a9278d1/index.html

usernamm
27.02.2012., 22:34
pozdarv svima, novi sam ovdje :)
imam jedno pitanjeza tebe Rudi, ako mi možeš reći pravila u vezi rol barova ( maglenki kao ono 6 gore na krovu, 4 dole ... ) koji bi služili pod dugačkim svjtlima, čuo sam i da su u Mađarskoj kaznili kamionj od firme koja je imala 40 kamiona za takih 10 maglenki i morao ih je skinuti, pa me zanima dal je to dozvoljeno ??? hvala :D

Actros1841
28.02.2012., 16:13
pozdarv svima, novi sam ovdje :)
imam jedno pitanjeza tebe Rudi, ako mi možeš reći pravila u vezi rol barova ( maglenki kao ono 6 gore na krovu, 4 dole ... ) koji bi služili pod dugačkim svjtlima, čuo sam i da su u Mađarskoj kaznili kamionj od firme koja je imala 40 kamiona za takih 10 maglenki i morao ih je skinuti, pa me zanima dal je to dozvoljeno ??? hvala :D

Koliko dodatnih farova smiješ stavit ovisi o tome koliko glavnih farova već postoje serijski!

Iako se uobičajilo da na krovu ugrađuju i po 6 dodatnih i onda dolje na braniku isto ..TO NIJE DOZVOLJENO!

EU propisi nalažu max 4 fara za dugo svjetlo, te 2 maglenke!

Što znači ako kamion ( ili koje drugo vozilo) ima samo kombinirani far za kratko i dugo svjetlo, smiješ ugradit 2 dodatna za dugo!

Ako ima serijski 1 kombinirani ( kratko i dugo) i jedan samo za dugo .....NE SMIJEŠ UGRADITI NI JEDAN DODATNI FAR!

isto tako ako je svjetlo za maglu u sklopu glavnog fara ( MB Actros) nesmije se ugradit dodatno!

Dodatna svjetla za maglu moraju biti propisno ugrađena, što podrazumijeva da nesmiju biti postavljena više od glavnog fara, i postoje propisi koliko maksimalno od ruba vozila!


Jedina "kvazi legalna" ugradnja je da se ti dodatni na krovu deklariraju kao "svjetla za osvjetljavanje radnog mjesta iliti radna svjetla" ...u tom slučaju moraju biti na POSEBNOM PREKIDAČU i nesmiju se paliti preko prekidača za dugo svjetlo, i dok se ne koriste MORAJU BITI POKRIVENA.

Moguće je da se Mađari striktno drže propisa i da su našli novi izvor za " uzimanje bakšiša" ....Kod Njemaca recimo takvi nebi prošli na TUV....a u slučaju nezgode osiguranje može odbiti plaćanje nadoknade jer sva nedozvoljena ugradnja povlači automatski za sobom "poništenje uporabne dozvole za vozilo" te se vozilo smatra TEHNIČKI NEISPRAVNIM!


Srećem mnogo poljskih kamiona na rutama za Skandinaviju načičkani tim dodatnim svjetlima i onda ih koriste i po Njemačkoj .....

Ono što ima smisla za bespuća Skandinavije blizu polarnog kruga gdje su i noći duže i gdje je opasnost da se zaslijepi nekoga minimalna....u ostalim dijelovima EU su NEPOTREBNE!

Konačno i povećanje potrošnje goriva nije zanemarivo, što zbog većih opterećenja u alternatoru, što zbog narušene aerodinamike.

U novom Truckeru su ustanovili da NOVI ACTROS troši 1l goriva više na 100km od istog modela bez tih dodatnih svjetala! ( ima bul bar i na krovu 4 dodatna fara)

usernamm
28.02.2012., 19:47
Ma radi se o Scaniji r500 2006. god, ima 2 fara dole i ona 2 duga svjetla iznad šajbe koja su original(znaš kako scania ima ona svjetla) pa sam pričao s tatom da ju malo sredimo, pošto smo ofarbali masku i sve plastike u crveno, trebaš vidjet, fantastična je :)
ali hvala za odgovor, jer načuo sam da je to zabrranjeno, pa da saznam od nekoga, a ti znaš jer voziš tu po Njemačkoj i to...
a za tog mađara sam čuo prije par dana pa me zanimalo, imap ih je na volvo novom :)

Josip4
28.02.2012., 20:07
Baš neki dan vidio neki crveni kamion sa barem 6 komada tih farova na krovu, bila je noć, mimoilazili smo se na AC, kad mi je bio bliže ugasio je ta svjetla na krovu, ali je ostala svijetliti pozicija na njima, barem tako mislim jer svjetlo koje je ostalo svijetliti je izgledalo kao da na autu upališ poziciju. E sad ako je to nelegalno kako taj isti vozi po EU?

Rudi daj mi reci još glede D vozačke dozvole, jel istina da se u D na B kat smiju voziti vozila do 7500 NDM?

usernamm
28.02.2012., 20:31
Ma da puno ima kamiona s takim sjetlima, i da pod pozicijom sjaje slabo, a na dugima skroz, tak ti ide, a moja scania je stočarka (za prijevoz životinja živih) i svi stočari to imaju pa mi čudno kak prolaze s tim

Nalc
28.02.2012., 20:51
Daljinke su, kod nas, dušu dale samo za kretene koji "pozabe" kak se ugase duga svjetla, pa mu onda iz noći dan napraviš. Za sve ostalo su kod nas nepotrebne, ko i razne varijante inox "ograda" napred. Sve to skupa na sjeveru ima smisla, kak je već i napisano prije, u onim bespućima gde nikoga nema svjetlosnim godinama oko tebe pa onda savršeno sve vidiš, i sobova ima ko muha kod nas pa kad živinu spičiš u brišućem leti nikom niš....

Actros1841
28.02.2012., 23:30
Baš neki dan vidio neki crveni kamion sa barem 6 komada tih farova na krovu, bila je noć, mimoilazili smo se na AC, kad mi je bio bliže ugasio je ta svjetla na krovu, ali je ostala svijetliti pozicija na njima, barem tako mislim jer svjetlo koje je ostalo svijetliti je izgledalo kao da na autu upališ poziciju. E sad ako je to nelegalno kako taj isti vozi po EU?

Napisao sam da ih deklariraju kao " radna svjetla" iliti svjetla za osvjetljenje radnih mjesta ( šumari npr.)


Rudi daj mi reci još glede D vozačke dozvole, jel istina da se u D na B kat smiju voziti vozila do 7500 NDM?


Do reforme tj. usklađivanja sa EU propisima, Njemačka nije imala kategorije vozačkih kao što je to bilo npr. u nas , Italijana, Francuza i svog ostalog svijeta već su imali 5 Klasa!

Klasa 1 ( eins)
Klasa 2 ( današnji CE)
Klasa 3 ( današnja B)
Klasa 4
Klasa 5

Pošto amaterske vozačke u Njemačkoj vrijede doživotno ( nema liječničkih pregleda o sposobnosti nakon navršene 65 godine života)
te vozačke koje su na "tekstilnom sivom papiru" ( zato ih zovu "krpa" ) vrijede još i danas!


Tako si klasom 3 smio vozit kamion do 7,5t NDM i čak sve skupa do 18t NDM sa prikolicom .....obrazloženje je u drugom propisu

sa klasom 3 si smio vuči priključno vozilo čija masa nije smjela prelazit 1,5x masu vučnog vozila ....a tada je prikolica bila tandemka ako osovine nisu bile više od 1m razmaknute....7,5 + 10,5 = 18!!!!!!

Oni koji su svoju krpu tada mjenjali za " karticu" njima je automatski upisivana

B, BE, C1, C1E! s tom razlikom da je ograničena NDM na 12t!

Problem je bio u tome što je masa ljudi u D vukla sa kl 3 prikolice za konje itd koje sve prelaze 750kg NDM ( o kampinama sa 2 osovine da ne pričam) i danas u sklopu polaganja za B kategoriju smiju onda samo do 750kg prikolice vuć ...tako da se svi odlučuju na BE polagat što je poskupilo vozačke ispite!

C1 i C1E su kategorije koje izumiru, jer cijena polaganja za C1 je ista ko za C....tako da je bedasto sam si pravit ograničenje!


A što se tiće stare klase 3 ili C1E ...ima firma koja je već više godinu dana u žiži napada časopisa Trucker, Max Logistic iz Muenstera ( znam ja gazdu lopinu) koja u skupini C1E do 12t prijevozi robu volumena a male mase i tako koristi pogodnosti da ne moraju ni cestarinu za autobahn platiti ( tek iznad 12t ) voze sa MAN LE ( TGL) i prikolicom i plaća vozače ispod svake cijene ...1200€ brutto i 500€ dragovoljnih dodataka ( koje gazda može prekrižit kad se sjeti) a voze cijelu EU s tim škatulama!


Dalje je bilo isto korištenje uz posebne njemačke propise ......gradske autobuse bi vozili s kl3 jer nisu prelazili masu od 7,5t ...a postoji tkzv.

PERSONENBEFOERDERUNGSCHEIN ( koje je izdavala gradska uprava) koji si morao imat i putnički kombi sa 8+1 ako si vršio prijevoz komercijalno kao i za taxi! Tako da si manje i kraće autobuse mogao legalno bez D kategorije vozit!

mjau mjau
05.03.2012., 16:19
Bubreg bi dao za šlepera :D
Fascinirali su me od prvog dana kad znam za sebe, voziti obožavam, šteta kaj nisam išo u prometnu školu.
Al s druge strane, krvav je to posao, možda kad se obogatim na lotu jednog dana odjebem sve i sjednem za prave strojeve. :D
Pozdrav Rudiju i Meri, a i svim vozačima, divim im se, treba znati voziti mrcinu od 12 kotača...:mig:
Pitanje: kad je prikolica prazna, diže se jedna osovina...
Jel to puno pridonosi lakšem skretanju ili nema razlike previše? :)

Actros1841
06.03.2012., 11:29
Pitanje: kad je prikolica prazna, diže se jedna osovina...
Jel to puno pridonosi lakšem skretanju ili nema razlike previše? :)

Nemaju sve poluprikolice podiznu vodeću.....ali one koje imaju kad je dignuta treba pripazit kod jačih skretanja jer zadnji kraj "puno prije uđe u zavoj" pa da nebi bilo .....nismo znali! isto tako je onda kod guranja u rikverc "agilnija" pa oće "pobjeć" prije!

CDRW
06.03.2012., 18:57
Rudi - kak to da tvoja špedicija na testira Giga-linere? Baš sam prije neki dan gledal kak su zeleni u švabiji pozelenili radi njih. A prilog je bio o prednostima takvog transporta i kako se trenutno testira - nego drugo pitanje - koliko bodova imaš u Flensburgu? Navodno onak ko vozi G-L ne smije imati niti jedan.
Ko ne zna što je giga-liner - to je ovo:

http://www.krone-trailer.com/nfz_images/products/pi_gigaliner_005.jpg

ili ovo:

http://img2.photographersdirect.com/img/19309/wm/pd2196413.jpg

kornjas
06.03.2012., 19:37
Rudi, koliko košta registracija za kamion koji voziš?

hcerinski
06.03.2012., 19:41
meni se ovo čini kao super stvar, samo mislim da to ipak treba znati voziti i da to baš i ne može svugdje... no to je moje mišljenje

Nalc
06.03.2012., 19:51
Stručni naziv EMS - European Modular Sistem.... Ovo Giga liner je Kroneov naziv.... Po mom mišljenju, u friškom sortimentu bi to bila veća muka nek ovak s običnim, ovo je dobro za neke dalje rute..... kad nemoraš svaki dan po par puta na rampu.
Bilo bi zanimljivo videti EMS na nekim našim lokalnim rotorima, recimo ovaj ispod Gjalskog, malo malo pa s običnim deru gume po desnom rizolu, a s ovim.... :D Ili još bolje, onaj švedski One more pile od 30 metri..... Zastoj sam takav :D

Da se nadovežem na podizne akse, vidim da naš lokalni prijevoznik Kolarec ima dvije podizne, prvu i treću na Koegelici. Samo ne znam dal je to sam radil ili ne, jer prije je imal prvu podiznu, al pošto je poluprikolica ista ko i ona (karoserija i paletar u boji kamiona) nekak si mislim da je to sam dal napraviti i da nije novo kupoval..... A i Malus ima na kiperici prvu i drugu podiznu, veli masna nadoplata kad je uzimal.... Al samo na kompoziciji koju on sam vozi, drugi dečki imaju samo jednu podiznu. S kipericom je još dobro, kratka je, al Kolarca je zanimljivo videti u Tuheljskima na rotoru kad ide doma a akse su u zraku.

CDRW
06.03.2012., 20:11
Čuj - šlepa sa tandemkom mi se čini pain-in-the-ass za ranžirat ali prva slika - zapravo običan prikoličar. Ne vidim tu neku veliku razliku (ili po onoj narodnoj - lako je tuđim po koprivama mlatit - ja ne vozim prikoličara). Bude već Rudi rekel svoje.

A za njihov sortiment mi se čini pogodno - jer maksimalna težina je ostala ista kao i za obične šlepere - a kak Rudi ne vozi tračnice ili betonske blokove nego hranu, mislim da bi im više prostora dobro došlo.

Nalc
06.03.2012., 21:23
Ma za Dolly treba malo prakse samo, i soli u glavi. I išlo bi bez problema. Slično je kao na klasičnim kompozicijama. Samo moraž zapamtiti da kontra motaš i ne motaš punoga jer je i mali pomak volana dost.... B tripple iz Down under je još veća gnjavaža, kad smo kod toga :mig:
Recimo, u bivšoj firmi nitko živ nije htel ranžirati klasične kompozicije, dok su se za tandeme i poluprokoličare trgali. Klasika je bila za mene. Hebat ga, godine vježbe doma sa traktorom i kolima, isti princip, malo lošija preglednost :D Dobro, bilo je muke koji puta, dok su dolazile žuto crvene kompozcije jedne limarije iz okolice Zagreba, s luftom na rudu za pol klina, pa ti ju onda i kamen hiti kam ne treba..... Ili vidiš da nejde pa daš volana malo pa onda najdamput pobegne k vragu, pa opet iz početka...... Ili drukaš zrak pa ti u tom trenutku ostave hrpu paleta na putu...:503:

Tony_Black
07.03.2012., 06:55
Pozdrav ekipa!!!
Zelim vam cestitat i izrazit postovanje svim vozacima! Moj otac je takodjer vozac vec 30 ak godina i proputovao sam snjim dosta svijeta, obozavam kamione, voznju i sve to! Posto mi je otac vozac tako mi je i poznato da je to krvav posao, kruh sa 7 kora kak se kaze! Ja sam isto 2 godine vozio, ali bise ne vozim jer imam drugi posao, ali oduvjek mi je zelja bila voziti slepera, imao sam priliku vozit ocevog slepera, ali to je to! Drzite se i sretan vam put svima gdje god krenuli. Pozdrav

hcerinski
07.03.2012., 08:29
toliko voliš kamione da si isto 2 godine vozio i odustao i našao drugi posao...

Actros1841
07.03.2012., 10:47
Rudi - kak to da tvoja špedicija na testira Giga-linere? Baš sam prije neki dan gledal kak su zeleni u švabiji pozelenili radi njih. A prilog je bio o prednostima takvog transporta i kako se trenutno testira - nego drugo pitanje - koliko bodova imaš u Flensburgu? Navodno onak ko vozi G-L ne smije imati niti jedan.
Ko ne zna što je giga-liner - to je ovo:

http://www.krone-trailer.com/nfz_images/products/pi_gigaliner_005.jpg

ili ovo:

http://img2.photographersdirect.com/img/19309/wm/pd2196413.jpg

Bil je već jedan test i vozili smo, mislim da je još negdje dolly u krugu firme, Nagelu je interesantno samo za Skandinaviju, a u ovom testu ne sudjeluju jer je i dalje ograničenje na 40t NDM....a mi za Skandinaviju u "doppelstock" već sada dolazimo na granicu dozvoljenog! Inaće Danci i Šveđani nam dovoze poluprikolice u toj kombinaciji DO GRANICE NJEMAČKE SAMO! Do tuda smiju sa 60t NDM!

Ima i ograničenje rute kojom smiju vozit! Planirane pauze nemaš GDJE radit jer je sve puno, čak i mjesta za specijalne terete, ali za njih policija očisti kad im treba! Osobno i ja sam PROTIV! Već sad neki voze "air cargo" kako ja zovem one koji voze samo zrak u teretnom prostoru! Zatim nesmije imat ni jedan incident ( sudar ) u prošlih 5 godina ( za vozača).

Bodovi u Flensburgu?????? Ni neznam kako to izgleda! Kad sam predaval CV za posao čude kad navedem da nemam i nisam nikad ni imao bodova u Flensburgu! ( znam se svadit sa drotovima hahahahahahah ko i sa modovima na forumu hr hahahahaahah ali oni mi ipak udjele koji ubod!!!!!)

Rudi, koliko košta registracija za kamion koji voziš?

Nemam pojma i ne zanima, NE PLAĆAM JE JA!

Čuj - šlepa sa tandemkom mi se čini pain-in-the-ass za ranžirat ali prva slika - zapravo običan prikoličar. Ne vidim tu neku veliku razliku (ili po onoj narodnoj - lako je tuđim po koprivama mlatit - ja ne vozim prikoličara). Bude već Rudi rekel svoje.

A za njihov sortiment mi se čini pogodno - jer maksimalna težina je ostala ista kao i za obične šlepere - a kak Rudi ne vozi tračnice ili betonske blokove nego hranu, mislim da bi im više prostora dobro došlo.

Ova poluprikolica i tandem je pizdin dim, lakša je od klasične prikolice za rikverc! Gledaš je u retrovizor i motaš na nju kontra od da je samo poluprikolica i ide ko iz puške kam si god zamisliš ! Samo POLAFKEEEEEEE ( gmizanje) obično tam gdje ideš s njom imaš i mesta ko na aerodromu!

Ma ok prostor ali mi vozimo u doppelstock gotovo sve! I tu smo sam klasikom već na rubu dozvoljenog!
Ovo ti opet kao i Low Liner + Megaliner forsira automotivna industrija da smanji troškove prijevoza! Low Liner i mega su izum Mercedesa da mogu stat 3 gitterboxa u visinu i tako u jednoj turi povećava kapacitet za 30% a cijena ista! Umesto 66 giboxa....99 komada!

Evo ti link na stranicu KV NAGEL SVERIGE.....tu je još na slici Actros MP1 !

http://www.kv-nagel.com/Standorte.aspx/Index/swedencontact1

Tony_Black
07.03.2012., 16:43
toliko voliš kamione da si isto 2 godine vozio i odustao i našao drugi posao...

A gle, dobio sam ponudu za bolji posao i prihvatio, ali kad nebi radio to sta radim, sigurno bih vozio :)))

Actros1841
16.03.2012., 14:04
Obožavam moje susjede, Njemce! Javno parkiralište ispred zgrade, osim supruge i mene nema drugih stranaca u 3 stambene zgrade, i nije da je sredina "socijalna", kad sam otišao na put u nedelju sve uredno, oba auta jedan do drugog parkirana, oba imaju valjanu registraciju, i TÜV....samo što u zadnjih 3 mjeseca koristimo samo srebrni, onaj bordo crveni stoji...nema potrebe za njim trenutno.

Danas dođem kući.....i na crvenom ispuštene obe PREDNJE GUME, jer eto nekome izgleda smeta, parkirna mjesta nisu privatna i nisu označena imena stanara ili broj auta da je "rezervirano", znači parkirat se može svatko, gdje trenutno ima mjesta! Ali nekome očito smeta jer "možda je naviko na SVOJE mjesto" ili ga smeta što su oba auta Mercedesi? Ajde da su najnoviji model možda bi nekoga i bolo u oči....ali nisu!

A kada je prije 2 godine bio zapao snijeg, i bilo ga skoro pola metra na parkiralištu , nitko od bajnih susjeda nije uzeo lopatu za snijeg da očisti....osim mene naravno.....oni su naravno ko majmuni na grani gledali s prozora kako eto budala čisti! A čistio sam naravno da JA mogu na posao kad idem usred noći!

No dobro, eto nije bilo strašno, imam ionako garažnu dizalicu, a i usput sam promjenio sa zimskih na ljetne gume....ove ispuštene napuhao, i spremio u podrum! 2 sata posla! ( svaki auto ima komplet zimskih i ljetnih guma) ....


Ali onako za dušu sam u sebi ....onako bosanski ...i nanu i babu i daidžu i amidžu i cijelo pleme!

Nalc
16.03.2012., 18:27
E Rudi, vidiš, ipak je to "civiliziran" svijet. Tu kod nas nebi bile ispuštene, nek probušene. I možda (ili sigurno) još dodatno lim ukrašen s par crta, onak, umjetnički, cijelom dužinom auta.....

markec1
16.03.2012., 20:05
daj naj da je več 2 leta kak si pri nagelu,u kaj vrijeme ide....

Actros1841
17.03.2012., 09:51
E da dečeci, moram malo promovirat svog dobrog prijatelja Six-a, privatni prijevoznik iz Orašja, koji je sve do nedavno svoj posao obavljao sa Actrosom Mp1...., i dok drugi kupuju Mp2 ....moj Blaženko sa MP1 dritto na Mp3!

Actros 1846 Mp3.....i kip pumpa ....Actros ima sve kaj se more imat od dodatne opreme, distance cruise control, štand klima, lane guard, itd...

Njegov stari mp1 je prodan i to za dobru lovu i sad je negdje u Afganistanu!

Dok je naš SIX na ruti ....Orašje - Mađarska....te kad vidite dragi forumaši jednog od rijetkih Actrosa MP3 sa BiH registracijom i u ovoj rijetkoj boji...šampanj ....Onda mašite i blicajte kolegi! ....E da ako netko zna za povoljne alu felge za poluprikolicu ....neka mi se javi da ga spojim s njime!http://i467.photobucket.com/albums/rr31/Actros1841/Image0082.jpg

http://i467.photobucket.com/albums/rr31/Actros1841/Image0084.jpg

http://i467.photobucket.com/albums/rr31/Actros1841/Image0081.jpg

http://i467.photobucket.com/albums/rr31/Actros1841/P1011936.jpg

bugy_AB
17.03.2012., 13:40
Jel to prvi mp3 u bosni opće ? :D

Kaj će reći sva ona dječurlija kojima su mp1 i fh 12 svemirski brodovi i za drugo neznaju :D

Šalu na stranu, ovaj mp3 je savršenstvo općenito. Kaj prevozi opće ?

markec1
17.03.2012., 13:56
bravo za sixa,nek napravi čim više sretnih kilometara...
e da mogel bi i svoju lavinu predstaviti drugi tjedan kad ga zadužim....
bugy nije prvi,ima u BIH večih prijevoznika koji imaju mp3 več jedno vrijeme.
ali sa ovom bojom bi mogao biti među ljepšima.

bugy_AB
21.03.2012., 14:26
Svega sam se navozo ali ovak nekaj nemrem vjerovat, koji je to biser radio... :D

http://i39.tinypic.com/v5h54m.jpg

http://i41.tinypic.com/adgopw.jpg

pa sad ti vozi...

Nalc
21.03.2012., 18:53
"Sused", a kod koga to voziš? Ne viđam više puno MAN-ova F8 okolo......
Eh da, cool pogled. :D

Toni11
21.03.2012., 18:59
Šta reć na Actrosa mp3 već- ACTROS :amen:
Koja je ovo godina i koliko pila ima km?:)

Nalc
21.03.2012., 19:32
Eh da, idem malo u off, a i piknut malo neke ljude, nadam se da mi Rudi nebu zameril.... :D
Na "onom tam belom" forumu o kamionima se pojavila slika bijelog Actrosa MP3 s, citiram, "velikom kipericom"..... Ne znam kak oni tam "stručnjaci" to nisu dešifrirali, al riječ je o Actrosu MP3 od Celjaka iz Zaboka, s 12 metarskom dumper kipericom, a vozi se sve i svašta........ Ima dva MP3, bijeli i srebrni s Megaspace kabinama, žuti MP2 s LX kabinom, ak se ne varam, zeleni MAN TGA s XL kabinom, sve popluprikoličari, te bijeli Volvo FH, prije redizajna svjetala, klasična 2 + 3 kompozicija. Pa eto, ak ima koji da je tam regan, nek to prenese, ja se tam ne mislim registrirati.

bugy_AB
22.03.2012., 15:32
"Sused", a kod koga to voziš? Ne viđam više puno MAN-ova F8 okolo......
Eh da, cool pogled. :D

Da, man 14.136, cisterna. Iz Bistre je firma :mig:

BTW sad sam tek osjetio kak je imat iza sebe 10kubika, cijelu noć mi se vrtilo u glavi :D

Nalc
22.03.2012., 19:49
Da, zanimljivo..... Lagano i bez naglih pokreta.....
Bistra? Koja firma?

Actros1841
24.03.2012., 11:08
Neda se DEDAAAAAAAAAAAAA! Nemreš ga ubit ni topom! Evo me stojim na A2 između Hannovera i Porta Westfalica, kod 90km/h niz breg prasnula mi prednja desna guma i otišla u nirvanu! Sad čekam pomoć na cesti da promjeni i policiju da osigura mjesto radova jer je rezerva na strani prometne trake....a tam nebi rado da me prepegla neki Poljak!

Josip09
24.03.2012., 11:22
Neda se DEDAAAAAAAAAAAAA! Nemreš ga ubit ni topom! Evo me stojim na A2 između Hannovera i Porta Westfalica, kod 90km/h niz breg prasnula mi prednja desna guma i otišla u nirvanu! Sad čekam pomoć na cesti da promjeni i policiju da osigura mjesto radova jer je rezerva na strani prometne trake....a tam nebi rado da me prepegla neki Poljak!

Kolko je to česta pojava? Da prasne guma? Prasnula= ispustila, razletila se bočnica... ili otpao protektor?

Koja guma ako nije tajna? :D

Kakvo je ponašanje kamiona kad prasne guma na volanu? Staješ,kočiš, mir, ili je borba?

CDRW
24.03.2012., 11:35
Rudi, Rudi ... to se tebi nekak češće događa ...

Actros1841
24.03.2012., 11:48
Rudi, Rudi ... to se tebi nekak češće događa ...

Prije točno 2 dana sam kontroliral tlak! I na zadnjoj sam moral dopunit 0,5 bara, prednje su bile ok na 9,0.....zadnje su umjesto 7,5 bile na 7,0!


Mora da sam nešto skupio pa je puštala i kad joj je postalo vruće se skinula hahahahahahaah

markec1
24.03.2012., 14:21
deda,evo kaj si me navčil,kod novoga gazdeka da mi svoj volvo tandem nek idem na turu, 440ks,i idem doma iz omiša i prosjek potrošnja 29lit.budem del fotku ali sam u gužvi...
a prosjek gazdeka je bil 30 lit kad saam išel na put.

Actros1841
24.03.2012., 18:56
Kolko je to česta pojava? Da prasne guma? Prasnula= ispustila, razletila se bočnica... ili otpao protektor?

Koja guma ako nije tajna? :D

Kakvo je ponašanje kamiona kad prasne guma na volanu? Staješ,kočiš, mir, ili je borba?

U biti je jako rijetka! I ako češće je na zadnjoj osovini nego na prednjoj!

Guma je Continental za Regional traffic profil za prednju osovinu ....315/70R 22,5 a "telefonirala" mi je možda 10 sekundi prije nego je otišla! Prvo je poćela zujat ko kad gaziš po onoj bijeloj liniji koja ima ispupćenja ono zzzzzzzzz zzzzzzzzzzz zzzzzz pjevala!

U prvi sam mah pomislio da gazim tu bijelu liniju pa se malo odmakao od nje kad ono ne prestaje .....onda je bilo ...drži čvrsto volan! I kad je počela trest ko mutava, vuče me desno i to opako! Piknem samo ovlaš kočnicu kad me zvleće na leve!!!! iskidala je zračno crijevo za kočioni cilindar pa nisam imal sile kočenja na desnoj strani ( i bolje da nisam! ) ....Borba počinje kad jako usporiš....onda počne vleć na stranu .... a moral sam malo na kočnicu jer sam imal 22 tone čokolade na šlepi, a još niz breg, pa retarder sam nebi tak usporil!

deda,evo kaj si me navčil,kod novoga gazdeka da mi svoj volvo tandem nek idem na turu, 440ks,i idem doma iz omiša i prosjek potrošnja 29lit.budem del fotku ali sam u gužvi...
a prosjek gazdeka je bil 30 lit kad saam išel na put.


Mi se vidi da bu of gazdek počel kuriti starog ( siguran sam da se znaju) da kak je mogel dozvolit da mu tak dobar vozač prejde u konkurenciju!


Evo slikice događaja!

http://i467.photobucket.com/albums/rr31/Actros1841/IMG_0509.jpg

http://i467.photobucket.com/albums/rr31/Actros1841/IMG_0507.jpg

http://i467.photobucket.com/albums/rr31/Actros1841/IMG_0508.jpg

http://i467.photobucket.com/albums/rr31/Actros1841/IMG_0514.jpg

http://i467.photobucket.com/albums/rr31/Actros1841/IMG_0511.jpgOno što je čudno guma je NOVA! Nova ima 15mm profila a ova je imala još 13mm!

Ovaj iz servisne je uzeo gumu i sačuvat će je pa ako firma hoće može je poslat u Continental na reklamaciju! Ako je reklamacija opravdana bit će usluga servisa i guma na račun Continentala!

CDRW
24.03.2012., 19:26
Bogme nije lijepa reklama za Conti ... a nije li ti nedavno pukla zadnja na nekoj Landstrasse?

Josip09
24.03.2012., 19:43
U biti je jako rijetka! I ako češće je na zadnjoj osovini nego na prednjoj!

Guma je Continental za Regional traffic profil za prednju osovinu ....315/70R 22,5 a "telefonirala" mi je možda 10 sekundi prije nego je otišla! Prvo je poćela zujat ko kad gaziš po onoj bijeloj liniji koja ima ispupćenja ono zzzzzzzzz zzzzzzzzzzz zzzzzz pjevala!

U prvi sam mah pomislio da gazim tu bijelu liniju pa se malo odmakao od nje kad ono ne prestaje .....onda je bilo ...drži čvrsto volan! I kad je počela trest ko mutava, vuče me desno i to opako! Piknem samo ovlaš kočnicu kad me zvleće na leve!!!! iskidala je zračno crijevo za kočioni cilindar pa nisam imal sile kočenja na desnoj strani ( i bolje da nisam! ) ....Borba počinje kad jako usporiš....onda počne vleć na stranu .... a moral sam malo na kočnicu jer sam imal 22 tone čokolade na šlepi, a još niz breg, pa retarder sam nebi tak usporil!

.............

............

Ono što je čudno guma je NOVA! Nova ima 15mm profila a ova je imala još 13mm!

Ovaj iz servisne je uzeo gumu i sačuvat će je pa ako firma hoće može je poslat u Continental na reklamaciju! Ako je reklamacija opravdana bit će usluga servisa i guma na račun Continentala!

Hvala na odgovoru.

Čudno i žalosno. Mogu oni platit kolko oćeš kad su zajebali stvar. Sreća i znanje tvoje pa je završilo tak kak je, a moglo je biti grdo.

Dakle Conti HSR2, dika ekologije, "EKO +" gumijerka.

Actros1841
24.03.2012., 19:49
Bogme nije lijepa reklama za Conti ... a nije li ti nedavno pukla zadnja na nekoj Landstrasse?

A to je prije dvije godine bilo! na zadnjoj osovini se sfrkala ali ono je bila protektirana bridgestone ako se ne varam ( imaju slike još i ono je bio MAN)!

A čuj reklama ili ne, u svakoj proizvodnji se može dogodit da promakne neki defekt u završnoj kontroli!

Ili je "kolega" koji je vozil prije 2 dana po danu nešto dobro pokupil pa je načel ....jer kažem, provjerio sam tlak u gumama, obično svakih 10-14 dana provjerim tlak kao dio polazne kontrole! i pred 2 dana mi se na zadnjoj učinilo sumnjivo pa sam provjerio sve gume!

Obično svaki puta pred polazak obiđem i pregledam ali s unutranje strane ne vidim jel ima da je negdje načeta!

b74
24.03.2012., 19:55
hm..lose za vidjeti,,,sto je najgore i u mene je conti.samo long distance ...velika je mogucnost da je nesto bilo u njoj cim ti je telefonirala.inace kad je platno lose samo pukne bez najave neke..sto se tice pritiska iako neki tvrde 9.0 bara ja sam na 8.5 na svim gumama..e sad..

CDRW
24.03.2012., 21:33
Viš kaj mi je čudno - ti kamioni puni kojekakve elektronike a nemaju senzore tlaka u gumama??? Malo čudno mjesto za štednju ak mene pitaš.

Actros1841
24.03.2012., 21:41
Viš kaj mi je čudno - ti kamioni puni kojekakve elektronike a nemaju senzore tlaka u gumama??? Malo čudno mjesto za štednju ak mene pitaš.

od iduće godine ili 2014 nisam siguran su zakonom propisani za sve nove proizvedene!

..sto se tice pritiska iako neki tvrde 9.0 bara ja sam na 8.5 na svim gumama..e sad..

Imamo na blatobranu naljepnicu od Continentala koja propisuje 9,0!....i naravno profi službu koja stalno nadgleda gume i provjerava .....moje je da se držim toga i ne kemijam!

markec1
25.03.2012., 12:22
kolko si dugo čekal da dojde služba za zamjenu,jel bila i murja da te ograde?
i dal je dosta samo jedan trokut iza ili treba 2 deti,i na kolko metara 100 ili 150....

Actros1841
25.03.2012., 13:01
čekal sam jedno uru i pol ....ne "konjaništvo" je imalo drugog posla izgleda, na autocesti sam ga del na 150m ....a trebalo je još i trepčuću bateriju stavit .....samo ona je bila na levoj strani u bunkeru a tam je bilo preopasno ići po nju! Poslije je došel još tronožac od gumi servisa sa upozorenjem ....ali u takvim situacijama tek vidiš KOLIKO SU VOZAČI KRETENI i oni osobnih i neki kamiona!

Oni u osobnima jure 130-150 na sat, i gledaju 50m ispred sebe! onda kad se približe i shvate .....skuže da nemaju pojma kako izgleda situacija iza njih, da se prestroje u srednju traku! Nikome od tih kretena nije jasno da kamion ne stoji bez razloga na zaustavnoj traci, nitko ne vidi friški trag gume na kolniku ....i da pokopća da se tamo mjenja guma i da je kamion na dizalici, pa da i osobni auto kad projuri na metar razmaka od kamiona može ga zaljujat toliko da padne sa dizalice i ozljedi servisera ili ljude koji rade oko kamiona!

Čak je i jedna AUTOŠKOLA tupo prozujila...jebem i takve instruktore, takvi odgajau glupe vozače!

Pa boga mu ljubim ja kad vozim ne samo po danu, gledam i do 2 km unaprijed situaciju ispred sebe i pogled mi stalno šeta od ispred sebe do 2km dalje, u retrovizor iza sebe, preko na drugu stranu ....sve vidim i zapazim i kontam kako što i kako se prilagodit i predvidjet što može biti! Na vrijeme zapazit i prestrojit se, jer ako me situacija ispred iznenadi, onda mogu u pokušaju izbjegvanja napravit još veće sranje ako neznam ko i kako je iza mene i na kojoj udaljenosti! Jednostavno mi nije jasno da ljudi VOZE BEZ DA UKLJUČE MOZAK!

Josip4
25.03.2012., 15:53
čekal sam jedno uru i pol ....ne "konjaništvo" je imalo drugog posla izgleda, na autocesti sam ga del na 150m ....a trebalo je još i trepčuću bateriju stavit .....samo ona je bila na levoj strani u bunkeru a tam je bilo preopasno ići po nju! Poslije je došel još tronožac od gumi servisa sa upozorenjem ....ali u takvim situacijama tek vidiš KOLIKO SU VOZAČI KRETENI i oni osobnih i neki kamiona!

Oni u osobnima jure 130-150 na sat, i gledaju 50m ispred sebe! onda kad se približe i shvate .....skuže da nemaju pojma kako izgleda situacija iza njih, da se prestroje u srednju traku! Nikome od tih kretena nije jasno da kamion ne stoji bez razloga na zaustavnoj traci, nitko ne vidi friški trag gume na kolniku ....i da pokopća da se tamo mjenja guma i da je kamion na dizalici, pa da i osobni auto kad projuri na metar razmaka od kamiona može ga zaljujat toliko da padne sa dizalice i ozljedi servisera ili ljude koji rade oko kamiona!

Čak je i jedna AUTOŠKOLA tupo prozujila...jebem i takve instruktore, takvi odgajau glupe vozače!

Pa boga mu ljubim ja kad vozim ne samo po danu, gledam i do 2 km unaprijed situaciju ispred sebe i pogled mi stalno šeta od ispred sebe do 2km dalje, u retrovizor iza sebe, preko na drugu stranu ....sve vidim i zapazim i kontam kako što i kako se prilagodit i predvidjet što može biti! Na vrijeme zapazit i prestrojit se, jer ako me situacija ispred iznenadi, onda mogu u pokušaju izbjegvanja napravit još veće sranje ako neznam ko i kako je iza mene i na kojoj udaljenosti! Jednostavno mi nije jasno da ljudi VOZE BEZ DA UKLJUČE MOZAK!

A ni tu ti nije puno bolje, situacija ista. Neki dan se pokušavam uključiti na Zagrebačku aveniju lijeva traka slobodna i nikom nije palo da se prostroji u lijevu pa da se ja ne moram zaustavljati.

Neki dan na čvoru zaprešić poginuo vozač, fulal izlaz pa je odlučio na AC u rikija i onda je na njega naletil kombi Zagorke.

A da tek vidiš naše prometne stručnjake, na čvoru zaprešić su ti radovi, e sad ako ideš zaobilaznicom iz ZG prema ZAP. moraš skrenuti skoro pa pod 90°, a da bi skrenuo ako imaš prikolicu moraš usporiti na 30 kmh, tako da ako ti par sto metara ranije ne počneš držati štop i desnu žmigu imaš velike šanse da te netko poljubi. A tek vozači osobnih, poneki vjerojatno ne znaju, voze 100 kmh i onda skuže da je izlaz skoro pod 90 i naglo po kočnici, pa onda ovaj iza njega..., prestrašno, kad se spoje takva loša prometna rješenja i genijalci posljedice su tragične.

CDRW
25.03.2012., 19:48
To što su napravili na čvoru Zaprešić je kriminal. Dok se ne počne ozbiljno trpat u zatvor debile koji to tako rade neće bit sreće.

markec1
25.03.2012., 20:56
hehehe dečeci ja sam fula taj čvor,i nikaj otišel van na west gate,kod kružnog toka se okrenul i nazad prema zaprešiću,i točno kak ste rekli,zbog tih radova,makar ja sam misli da je cijeli izlaz zatvoren i da se nemože sa autoceste izaći....

Josip4
25.03.2012., 21:15
To što su napravili na čvoru Zaprešić je kriminal. Dok se ne počne ozbiljno trpat u zatvor debile koji to tako rade neće bit sreće.
Cijena ispita na prometnom fakultetu samo da se nije objavila u oglasnicima, to ti sve govori. I samo uključenje je opasno ako ideš od West G. prema ZG, trebali su tu zatvoriti lijevu traku tako da se ljudi bez problema uključuju na zaobiklaznicu.


hehehe dečeci ja sam fula taj čvor,i nikaj otišel van na west gate,kod kružnog toka se okrenul i nazad prema zaprešiću,i točno kak ste rekli,zbog tih radova,makar ja sam misli da je cijeli izlaz zatvoren i da se nemože sa autoceste izaći....
A sad zamisli koliko ima onih kaj u zadnje vrijeme skuže pa po kočnici, a kad iza tebe netko naleti sa 130 kmh već je prekasno. Sad za blagdane će biti mnogo stranaca koji nisu upoznati sa tim genijalnim prometnim rješenjem, moglo bi biti svega.
Koji dan prije nego što je onaj poginuo reko sam ženi da će tu biti mrtvig, i evo obestinilo se. Čudi me samo da to još nije bilo u medijima.:ne zna:

bugy_AB
25.03.2012., 21:29
bilo je...

http://www.24sata.hr/crna-kronika-news/u-prometnoj-nesreci-kod-cvora-zapresic-poginuo-jedan-covjek-258563

tu se ne vidi taj zagrađeni dio..

Josip4
25.03.2012., 21:30
bilo je...

Ima link od emisije...?

Nalc
25.03.2012., 21:57
Uh al mrzim ova hrvatska žutila! Da se bar potrude napisati sve kak spada, provjetiti, a ne zaključivati poprek samo! Da, čovjek je naletel na auto, muž je poginul. Nije sporno da je kriv, em se brzo vozil a radovi su, em je razmak možda bil i premali, em mu je pažnja možda bila negde drugde. Ne velim da nije kriv. Al je kriv i ovaj kaj je poginul. O mrtvima sve najbolje, da se razme, al koji klinac imaš STATI na traci na autocesti ak si fulal izlaz????¸Haloooo, koja je to pamet?

Žena, kad je hitna došla i kad su je izvadili iz auta se nije dala u bolnicu, da joj niš nije, i vikala je da su oni krivi! Kak znam? Znam čovjeka koji ih svo troje zna, iz istog kraja su!

Josip4
25.03.2012., 22:07
Uh al mrzim ova hrvatska žutila! Da se bar potrude napisati sve kak spada, provjetiti, a ne zaključivati poprek samo! Da, čovjek je naletel na auto, muž je poginul. Nije sporno da je kriv, em se brzo vozil a radovi su, em je razmak možda bil i premali, em mu je pažnja možda bila negde drugde. Ne velim da nije kriv. Al je kriv i ovaj kaj je poginul. O mrtvima sve najbolje, da se razme, al koji klinac imaš STATI na traci na autocesti ak si fulal izlaz????¸Haloooo, koja je to pamet?

Žena, kad je hitna došla i kad su je izvadili iz auta se nije dala u bolnicu, da joj niš nije, i vikala je da su oni krivi! Kak znam? Znam čovjeka koji ih svo troje zna, iz istog kraja su!

Jel ona bila suputnica u autu u kojem je čovjek poginuo?

Vidio sam neki srebrni auto sa mosta, ali nisam mogo odgonetnut koji je, jel bio VW?

Ovaj sa kombijem valjda neće biti osuđen, jebate koji mozak moraš biti da steneš na voznoj traci i to još na AC:504:

Tak sam ja pred koji mjese skretao na čvoru jankomir za Breganu, a lik sa nekim karavanom na rikija ide jer je vjerojatno skužil da je krivo otišel, a na stražnjoj klupi dijete u sjedalici, piutam se što je takvim ljudima u glavi. Bio sam sa osobnim autom i jedva sam ga izbjegao, trubim mu a on me gleda ko tele u bijela vrata.:mad:

georgy
26.03.2012., 17:09
Evo friške vijesti iz susjedne nam države vezano za najnovije kontrole vozača kamiona i primjene integriranog sustava nadzora:
http://www.worldhighways.com/news/article.cfm?recordID=21666

bugy_AB
26.03.2012., 17:40
Evo friške vijesti iz susjedne nam države vezano za najnovije kontrole vozača kamiona i primjene integriranog sustava nadzora:
http://www.worldhighways.com/news/article.cfm?recordID=21666

Bez brige naći će se rješenje i za to :D

Nalc
26.03.2012., 18:16
Da, žena je bila suputnik u Golfu. Misli da je riječ o Golfu 4, nisam pital, al po sliki je teško zaključiti, jer je zadnja klupa završila na mjestu prednjih sjedala.
Al je očito ovaj s kombijem probal izbjegnuti sudar, jer je lijeva strana jače dobila, a i prešel je napred, da je bil direkt udarac nebi ni žena ostala živa, a i sve bi to bilo zgužvano skup s kombijem....

georgy
27.03.2012., 16:52
To što su napravili na čvoru Zaprešić je kriminal. Dok se ne počne ozbiljno trpat u zatvor debile koji to tako rade neće bit sreće.

Danas sam išao preko A2 i snimio prometnu regulaciju koja je tamo postavljena već dva mjeseca i čudno je da se nezgode nisu dogodile ranije. Pretpostavljam da je tome pomogla mala gustoća prometa jer u gušćem prometu nezgode bi tamo bile češće.

http://img829.imageshack.us/img829/2884/97004864.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/829/97004864.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Actros1841
27.03.2012., 17:40
UPS kupuje nizozemski TNT! Čeka se samo odluka komisije za kartele.....DHL ( tj njemačka pošta) nema prigovora jer i oni planiraju u kupovinu !

CDRW
27.03.2012., 18:41
UPS kupuje nizozemski TNT! Čeka se samo odluka komisije za kartele.....DHL ( tj njemačka pošta) nema prigovora jer i oni planiraju u kupovinu !

Vidim ima se, ne štedi se .... a onda opet - a kad će kupovat nego kad je kriza. Pa nije kriza za sve - oni sposobniji akumuliraju a oni manje sposobni postanu .... jeftini.

@Gregory - sunce Bogovo i tom izlazu. Idem ujutro - ne radi nitko. Vraćam se popodne - ne radi nitko. Idem u subotu usred dana - ne radi nitko. PA KAD RADE ???!!!???

Kad su ti radovi već tak hitni i neodgodivi da se nije moglo čekat otvaranje novog ulaza u Zaprešić (prek puta West-gate-a), što bi omogućilo da se OVAJ izlaz zatvori potpuno i kompletan promet preusmjeri na izlaz Pojatno, koji je 100 m dalje - koji se klinac ne radi u 3 smjene. Da bude prije gotovo. Al neeee, čemu žurba? Par mrtvih više-manje koga to briga.

Ko i oni navodni "radovi" na spoju obilaznice i AC Zagreb-Sisak. Sunce žarko, navodno "gradilište" stoji napušteno GODINAMA, godinama suženje, godinama znakovi a tragovi radova se vide jedino 2-3 tjedna prije nekakvih izbora.

Josip4
27.03.2012., 20:21
@georgy@

Ima i znak zabrane za vozila iznad 7.5 t i za ona duža od 14 m.

Evo i video:

http://www.youtube.com/watch?v=wMDYyD9uYCY&feature=youtu.be

markec1
27.03.2012., 20:24
evo i moje lavine
http://img15.imageshack.us/img15/9690/slikazaforum.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/15/slikazaforum.jpg/)

Nalc
27.03.2012., 20:54
Šef, se voziš kaj h zadnje vreme s lavonjom tu oko Tuheljskih? Videl sam jednog takvog, al nisam videl rege koje su. Još si i komentiram da grdo zgledaju svi bez suncobrana.....

georgy
27.03.2012., 21:10
[QUOTE=Josip4;38683907]@georgy@

Ima i znak zabrane za vozila iznad 7.5 t i za ona duža od 14 m.

QUOTE]
U tome i je problem. Ne samo taj znak nego i znakovi za snijeg ili poledicu na kolniku, znak za rijeku, znakovi gradilišta i nekoliko velikih džambo plakata, svi su zmiksani zajedno sa znakovima zone radova i više su uočljivi nego ovi o kojima je riječ. Osim toga znak suženja kolnika nije odgovarajući za ovu situaciju jer se ne radi o suženom kolniku nego o ukidanju izlazne trake. Izlazna traka je sa 200m svedenena na nulu i direktno sa vozne trake se skreće u zavoj prema izlazu. Znači da je prethodna brzina od 80km/h preopasna za eventualne rizične situacije u kojima će vozači prije skretanja morati naglo usporiti ispod 40km/h, ako žele na tom kratkom segmentu izići. Pošto nema usporavajuće trake, a morali bi postojati zbog deceleracije vozila, u situaciji gušćeg prometa nezgode su vrlo izvjesne. Prije par godina je zbog slične situacije na A3 naša zona radova dobila loše ocjene od ocjenjivačkih tijela EuroTest projekta. Možete se uvjeriti na stranici:http://www.eurotestmobility.net/images/filelib/road_work_zone_table_2007_1742.pdf
Problem se mogao vrlo jednostavno rješiti na način spajanja dvaju prometnih tokova prije izlaza na pretjecajnoj traci i osiguravanje usporavjuće izlazne trake u dovoljnoj dužini od 200m na voznoj traci. Naravno da je za to potrebno bilo osigurati potpuno drugu prometnu signalizaciju zone radova kao i bolju opremu sa svjetlosnim nizevima. S druge strane kada se vozite iz Krapine za Zagreb situacija je još opasnija i čudi me da tamo nije bilo nezgoda. Tamo su isto ukinuli traku za uključivanje i direktno se preko dva STOP znaka promet uvodi na voznu traku bez da su vozila prethodno ubrzala. Tu se trebala primjeniti slična logika, tj. prije spajanja je trebalo promet iz dvije trake prebaciti na pretjecajnu traku, a vozna traka se morala iskoristiti kao traka za ubrzavanje i uključivanje na autocestu. Naravno, da se onda ne bi radilo o suženju kolnika nego o ukidanju jedne od traka. Na takav način se moglo sve izvesti prema sigurnosnim zahtjevima, a promet ne bi trpio. Ako nije jasno, mogu kompletnu šemu i nacrtati.

markec1
27.03.2012., 21:27
Šef, se voziš kaj h zadnje vreme s lavonjom tu oko Tuheljskih? Videl sam jednog takvog, al nisam videl rege koje su. Još si i komentiram da grdo zgledaju svi bez suncobrana.....

nalc nisam ti nikaj u tom kraju...možda si videl i kojega od mojeg bivšeg gazdeka,jer se vozi u krapinske da delaju cerade....
a najviše sam bil u loboru,a to je na drugi strani od tebe,i jednom sam bil u pregradi,vozil sam makitu za tenu g.
a ovo gore top used me pika u oči...pitam sad gazdeka a bude to skinul,veli ne,nek ostane...i kaj buš...nek svi vide da je to rabljena lavina...

Josip4
27.03.2012., 22:12
[QUOTE=Josip4;38683907]@georgy@

Ima i znak zabrane za vozila iznad 7.5 t i za ona duža od 14 m.

QUOTE]
U tome i je problem. Ne samo taj znak nego i znakovi za snijeg ili poledicu na kolniku, znak za rijeku, znakovi gradilišta i nekoliko velikih džambo plakata, svi su zmiksani zajedno sa znakovima zone radova i više su uočljivi nego ovi o kojima je riječ. Osim toga znak suženja kolnika nije odgovarajući za ovu situaciju jer se ne radi o suženom kolniku nego o ukidanju izlazne trake. Izlazna traka je sa 200m svedenena na nulu i direktno sa vozne trake se skreće u zavoj prema izlazu. Znači da je prethodna brzina od 80km/h preopasna za eventualne rizične situacije u kojima će vozači prije skretanja morati naglo usporiti ispod 40km/h, ako žele na tom kratkom segmentu izići. Pošto nema usporavajuće trake, a morali bi postojati zbog deceleracije vozila, u situaciji gušćeg prometa nezgode su vrlo izvjesne. Prije par godina je zbog slične situacije na A3 naša zona radova dobila loše ocjene od ocjenjivačkih tijela EuroTest projekta. Možete se uvjeriti na stranici:http://www.eurotestmobility.net/images/filelib/road_work_zone_table_2007_1742.pdf
Problem se mogao vrlo jednostavno rješiti na način spajanja dvaju prometnih tokova prije izlaza na pretjecajnoj traci i osiguravanje usporavjuće izlazne trake u dovoljnoj dužini od 200m na voznoj traci. Naravno da je za to potrebno bilo osigurati potpuno drugu prometnu signalizaciju zone radova kao i bolju opremu sa svjetlosnim nizevima. S druge strane kada se vozite iz Krapine za Zagreb situacija je još opasnija i čudi me da tamo nije bilo nezgoda. Tamo su isto ukinuli traku za uključivanje i direktno se preko dva STOP znaka promet uvodi na voznu traku bez da su vozila prethodno ubrzala. Tu se trebala primjeniti slična logika, tj. prije spajanja je trebalo promet iz dvije trake prebaciti na pretjecajnu traku, a vozna traka se morala iskoristiti kao traka za ubrzavanje i uključivanje na autocestu. Naravno, da se onda ne bi radilo o suženju kolnika nego o ukidanju jedne od traka. Na takav način se moglo sve izvesti prema sigurnosnim zahtjevima, a promet ne bi trpio. Ako nije jasno, mogu kompletnu šemu i nacrtati.

Sve navedeno je točno. Ono najgore mi je kaj ovaj znak od 80 kmh. Recimo svaki vozač ako na AC vidi znak 80 kmh vozi barem 100 kmh jer kazne nema zbog tolerancije na AC od 10 kmh + 10%.

Znači netko se vozi 100 kmh, a ja sa kombijem recimo usporim na 30 kmh, to je ono kaj je opasna, jer sa 80 kmh je teško autom proći to skretanje, a da ne govorimo za teretna vozila.

bugy_AB
27.03.2012., 23:18
[QUOTE=Josip4;38683907]@georgy@

Ima i znak zabrane za vozila iznad 7.5 t i za ona duža od 14 m.

QUOTE]
U tome i je problem. Ne samo taj znak nego i znakovi za snijeg ili poledicu na kolniku, znak za rijeku, znakovi gradilišta i nekoliko velikih džambo plakata, svi su zmiksani zajedno sa znakovima zone radova i više su uočljivi nego ovi o kojima je riječ. Osim toga znak suženja kolnika nije odgovarajući za ovu situaciju jer se ne radi o suženom kolniku nego o ukidanju izlazne trake. Izlazna traka je sa 200m svedenena na nulu i direktno sa vozne trake se skreće u zavoj prema izlazu. Znači da je prethodna brzina od 80km/h preopasna za eventualne rizične situacije u kojima će vozači prije skretanja morati naglo usporiti ispod 40km/h, ako žele na tom kratkom segmentu izići. Pošto nema usporavajuće trake, a morali bi postojati zbog deceleracije vozila, u situaciji gušćeg prometa nezgode su vrlo izvjesne. Prije par godina je zbog slične situacije na A3 naša zona radova dobila loše ocjene od ocjenjivačkih tijela EuroTest projekta. Možete se uvjeriti na stranici:http://www.eurotestmobility.net/images/filelib/road_work_zone_table_2007_1742.pdf
Problem se mogao vrlo jednostavno rješiti na način spajanja dvaju prometnih tokova prije izlaza na pretjecajnoj traci i osiguravanje usporavjuće izlazne trake u dovoljnoj dužini od 200m na voznoj traci. Naravno da je za to potrebno bilo osigurati potpuno drugu prometnu signalizaciju zone radova kao i bolju opremu sa svjetlosnim nizevima. S druge strane kada se vozite iz Krapine za Zagreb situacija je još opasnija i čudi me da tamo nije bilo nezgoda. Tamo su isto ukinuli traku za uključivanje i direktno se preko dva STOP znaka promet uvodi na voznu traku bez da su vozila prethodno ubrzala. Tu se trebala primjeniti slična logika, tj. prije spajanja je trebalo promet iz dvije trake prebaciti na pretjecajnu traku, a vozna traka se morala iskoristiti kao traka za ubrzavanje i uključivanje na autocestu. Naravno, da se onda ne bi radilo o suženju kolnika nego o ukidanju jedne od traka. Na takav način se moglo sve izvesti prema sigurnosnim zahtjevima, a promet ne bi trpio. Ako nije jasno, mogu kompletnu šemu i nacrtati.

Točno. Taj bi za mene jedino mogo na golom otoku projektirat cestu za tačke.

Nalc
28.03.2012., 18:12
nalc nisam ti nikaj u tom kraju...možda si videl i kojega od mojeg bivšeg gazdeka,jer se vozi u krapinske da delaju cerade....
a najviše sam bil u loboru,a to je na drugi strani od tebe,i jednom sam bil u pregradi,vozil sam makitu za tenu g.
a ovo gore top used me pika u oči...pitam sad gazdeka a bude to skinul,veli ne,nek ostane...i kaj buš...nek svi vide da je to rabljena lavina...

Ne, nisam ga videl kod Beline a ni prema njemu. Videl sam ga u visini Zelengaja, ili po domaći Debele guze. Mislim da se zna na koju birtiju mislim :D

Osobno nemam niš protiv rabljenih vozila, bolje i rabljeno a novije nek neki stari kramp. Ali da bode..... jep. Rekel sam i jednom iz Zaprešićanke zakaj to ne skidaju kad su TGA pokupovali, veli da onima gore ne smeta.... A to inače ide tak jednostavno dolje.... Ak smo kolega i ja za jen dan sve naljepnice sa Atega od Jamnice skinuli, ovo je gotovo za pol vure. I ne vidi se niš poslje, nije tak dugo gore....

hcerinski
28.03.2012., 20:08
iskreno ja koji nisam u/s kamionima je to glupo.. ne mora se znati da je rabljeno... a još mi je gluplje kaj to ti iz auto kuća uopće ljepe gore... meni bode u oči

Nalc
28.03.2012., 21:27
Eh..... Al ja sam to do sad samo na lavonjama videl. Il to ostali skidaju, il dileri rabljenih ne kelje......

hcerinski
29.03.2012., 08:54
mislim da je to sve iz AH njihove podružnice koja ima Man preko sebe...

Nalc
29.03.2012., 17:23
Zam, al i Euroline ima/je imal rabljenih kamiona pa nisu keljili gluposti po njima. Bar kolko sam ja uspel videti. A i par ih je bilo u bivšu firmu došlo po cerade.....

markec1
29.03.2012., 20:18
veliš nalc ide to dole...
baš dobro da si rekel,onda budem mora to u vlastiti akciji riješiti.
imaš još neki savjet kak da to skinem,da bude čim bezbolnije i efikasno.

Josip4
29.03.2012., 20:32
veliš nalc ide to dole...
baš dobro da si rekel,onda budem mora to u vlastiti akciji riješiti.
imaš još neki savjet kak da to skinem,da bude čim bezbolnije i efikasno.

Si danas možda sa lavonjom išel oko 4 i 15 po staroj zagorskoj?

Pitam zato jer je išel isti jedan takav "rabljeni"

Nalc
29.03.2012., 20:36
Trebaš fen, skalper i lojtru (očito :D). Zagriješ malo čošak slova, načneš sa skalperom, ili noktom ak imaš :D. Lagano vučeš i istodobno griješ sa fenom. I ide dolje. Ak ostane ljepilo, ovisno i kvaliteti folije, uzmeš sintetički razrjeđivač i očistiš. Al sumnjam da bude ostalo kaj ljepila, nije to dugo gore. Možda jedino tu gdi načneš slovo.
A ak je loša folija, pucala bude. Onda ti postupak malo dulje traje. A ima i za kupiti skalpere za skidanje folija, par kuna dojde. Izgleda ti ko one stare dobre britve. Al u tvom slučaju ti ni ne treba, velim, sumnjam da je to tak dugo gore. A i bolje je grijati i skidati, manje ljepila ostane nakon, jer ak ideš samo sa skalperom, ostane ti svo ljepilo pa imaš kaj prati. I ne brini, SINTETIČKI razrjeđivač nebu niš napravil farbi kabine, drugi naziv mu je i uljni. Jest da ima lepi miris...:lol:

Actros1841
30.03.2012., 18:04
Evo dečeci, morti ste već i na drugom topicu pročitali, ali jučer sam uspio snimit

Audi Q4 ....prvo je bil pod nekom smeđom plahtom i samo otvore imal za šajbe.....onda ga je tvornički vozač otkril ( čekal je drugog "Kelju") da dođe s novim Audi RS4......i tak dok su se "keljavci" spominali .....deda je slikal ko paparazzo!

Koliko je meni poznato, od novog Q4 i RS4 još nema slika a da nisu maskirani....a ja sam slikal oba na kupecu bez maskerade i to visokoj rezoluciji ( 4000x 2248 pixela) i poslal još snoćka mail u AUTO BILD ...denes su se javili da moraju vidjet fotke i onda će odlučiti o otkupu i cijeni koju su spremni platiti!


Pa ak je sreće i ako nisu škrtice....onda bu pala 4 znamenkasta cifra za njih ....


a ako daju i za poštenu rundu pijače ....opet boljše nek nikaj! Ak ne otkupiju
onda bu FORUM .HR ( i forum hrvatski-truckstop) imal prvi slike tih novih modela ( pa ako ih forum hr tj guzda foruma uspije svojim kanalima "utopit" opet dobro)

markec1
30.03.2012., 19:00
josip
nisam bil danas sam bil tu u lokalu oko varaždina....
nalc
hvala budem probal,samo je fora kaj nemam onaj fen,kak oni za cerade krpat,jedino ako more i obični za lasi :-)
deda deda
jesi postal pravi paparazo..
e da danas ošel u tahograf da mi očita karticu i da vidi kao kak to meni ide,jer je rekel da svi imaju prvi tjedan brige oko toga.kod mene sve ok,kaj se tiče poznavanja kartice i unosa podataka i vožnje,jedino jučer prešel prek šihte 40 min jer slovencima nije dela sistem pa sam 2:30h čekal na granici,a da nije toga bilo bilo bi cap-cap...
a dok je meni objašnjaval kaj sve i kak sve ne delaju kauoboji kod nas,ja si mislim ma nek samo delaju,dok god se ja s dedom čujemo to bude sve štimalo kod mene.

Nalc
31.03.2012., 14:59
Ma more i onaj obični, bitno je da grije.... Ja sam za silu h ovoj firmi s upaljačem grel.... :D
Nego, veliš jučer u lokalu bil..... da se nisi šuljal korz Marof s mobitelom na vuhu i cvikerima na nosu? Recimo tam negdi oko 11, pol 12..... Mimoišel sam se s jednim takvim lavonjom kod one tvornice vune ili čega već.....

Toni11
31.03.2012., 18:34
Zam, al i Euroline ima/je imal rabljenih kamiona pa nisu keljili gluposti po njima. Bar kolko sam ja uspel videti. A i par ih je bilo u bivšu firmu došlo po cerade.....

Ovo na MAN-u je totalno bezveze vidit a koliko ja znam Euroline ima isto te naljepnice ali na bočnim stranama kabine ,opće nisu uočljive, ako baš idete za tim onda ih i vidite! Jedino sam vidio da imaju na suncobranu naljepnice kamioni koji se kupuju u "truckstore" tj. vidio sam par takvih što su ih uvozili preko Euroline-a,uglavnom tako neka kombinacija!:)

markec1
05.04.2012., 15:12
Nego, veliš jučer u lokalu bil..... da se nisi šuljal korz Marof s mobitelom na vuhu i cvikerima na nosu? Recimo tam negdi oko 11, pol 12..... Mimoišel sam se s jednim takvim lavonjom kod one tvornice vune ili čega već.....

jesi me našel :-)

Nalc
05.04.2012., 17:18
Khm, tračanje na mobitel tokom vožnje nije dozvoljeno.... :D:D:D:D

BundyBoy
06.04.2012., 13:52
Bok,

molio bih preporuku za Gps navigaciju znači program za vozača kamiona, to mi treba za susjeda. do sada je koristio Microsoft AutoRoute 2007 ali je dosta zastario. dali možda 2011 verzija postoji za kamione ?

hvala !

BundyBoy
07.04.2012., 09:04
Bok,

molio bih preporuku za Gps navigaciju znači program za vozača kamiona, to mi treba za susjeda. do sada je koristio Microsoft AutoRoute 2007 ali je dosta zastario. dali možda 2011 verzija postoji za kamione ?

hvala !

da budem konkretniji. on želi program tj. navigaciju na laptopu , a da vanjska jedinica bude ispod stakla (gps)...

znači koji program preporučate ?

hvala !

markec1
07.04.2012., 11:19
ima autoroute 2011.
i program je dobar,ne koristim ga ko gps,ali ga imam u laptopu.
e sad,neznam dal je to jedna od lovačkih priča,bude znal rudi,ali kao čuo sam priče od ovih lokalnih prijevoznika da su u njemačkoj kazne od par tisuća eur,ako se u vožnji ima otvoren laptop,bez obzira dal je gore navigacija ili film ili bilo kaj drugo...

Josip4
07.04.2012., 11:38
ima autoroute 2011.
i program je dobar,ne koristim ga ko gps,ali ga imam u laptopu.
e sad,neznam dal je to jedna od lovačkih priča,bude znal rudi,ali kao čuo sam priče od ovih lokalnih prijevoznika da su u njemačkoj kazne od par tisuća eur,ako se u vožnji ima otvoren laptop,bez obzira dal je gore navigacija ili film ili bilo kaj drugo...

Prvi glas, jeba ih qurac ako je to istina, znači ako gledam mali ekran nisam opasan za promet, ali ako gledam veći ekran onda jesam. Ako je to stvarno tako onda su u nekim stvarima gori nego naši. Ono što znam je da se D cestama voze civilni kombiji koji snimaju vozače dok recimo čitaju novine i sl. i nakon toga ih vode na prvo ugibalište i ide kazna.

BundyBoy
07.04.2012., 12:25
ima autoroute 2011.
i program je dobar,ne koristim ga ko gps,ali ga imam u laptopu.
e sad,neznam dal je to jedna od lovačkih priča,bude znal rudi,ali kao čuo sam priče od ovih lokalnih prijevoznika da su u njemačkoj kazne od par tisuća eur,ako se u vožnji ima otvoren laptop,bez obzira dal je gore navigacija ili film ili bilo kaj drugo...

Prvi glas, jeba ih qurac ako je to istina, znači ako gledam mali ekran nisam opasan za promet, ali ako gledam veći ekran onda jesam. Ako je to stvarno tako onda su u nekim stvarima gori nego naši. Ono što znam je da se D cestama voze civilni kombiji koji snimaju vozače dok recimo čitaju novine i sl. i nakon toga ih vode na prvo ugibalište i ide kazna.

instalirao sam Microsoft AutoRoute 2011 i nigdje nisam našao nikakvu opciju u programu za kamion ili sam pogrešnu verziju instalirao ili krivo gledam ?

Actros1841
07.04.2012., 12:29
ima autoroute 2011.
i program je dobar,ne koristim ga ko gps,ali ga imam u laptopu.
e sad,neznam dal je to jedna od lovačkih priča,bude znal rudi,ali kao čuo sam priče od ovih lokalnih prijevoznika da su u njemačkoj kazne od par tisuća eur,ako se u vožnji ima otvoren laptop,bez obzira dal je gore navigacija ili film ili bilo kaj drugo...

Lovačke priče, ako imaš laptop od 17" onda imaš problem jer zaklanja vidno polje osjetno, ali ako imaš onaj 15" ili čak 14" večina njih u kontroli neće ništa reč! A i ako onda će te upozorit da zaklopiš ekran!

Prvi glas, jeba ih qurac ako je to istina, znači ako gledam mali ekran nisam opasan za promet, ali ako gledam veći ekran onda jesam. Ako je to stvarno tako onda su u nekim stvarima gori nego naši. Ono što znam je da se D cestama voze civilni kombiji koji snimaju vozače dok recimo čitaju novine i sl. i nakon toga ih vode na prvo ugibalište i ide kazna.

Ne radi se o tome da je gledanje u ekran opasno već ZAKLANJA VIDNO POLJE I TO OSJETNO, na autocesti manje ...ali u uvjetima gradskog prometa i skretanja vrlo lako previdiš ne jednog pješaka več cijeli razred!

instalirao sam Microsoft AutoRoute 2011 i nigdje nisam našao nikakvu opciju u programu za kamion ili sam pogrešnu verziju instalirao ili krivo gledam ?

Autoroute nema opcije za kamione, ali u pravilu bira pogodne rute!

bugy_AB
07.04.2012., 13:02
Pa svaki drugi turčin ima laptop i gleda spotove sa trbušnim plesačicama :D

BundyBoy
07.04.2012., 13:15
Lovačke priče, ako imaš laptop od 17" onda imaš problem jer zaklanja vidno polje osjetno, ali ako imaš onaj 15" ili čak 14" večina njih u kontroli neće ništa reč! A i ako onda će te upozorit da zaklopiš ekran!Ne radi se o tome da je gledanje u ekran opasno već ZAKLANJA VIDNO POLJE I TO OSJETNO, na autocesti manje ...ali u uvjetima gradskog prometa i skretanja vrlo lako previdiš ne jednog pješaka več cijeli razred!Autoroute nema opcije za kamione, ali u pravilu bira pogodne rute!

onda koji ima opciju za kamione ?

hvala

markec1
07.04.2012., 13:15
e pa baš je u tome bila fora,evo priča ide ovak.
moj kolega koji ima svoji kamion,bil je na sastanku u obrtničkoj komori u vž,gdje su gazdeki imali sastančenje,i sad kak oni to bla bla ovo ono sim tam,kazne dozvole,veli jedan od tih gazdeka,je moj šofer platil kaznu za laptop,jer je imal otvoren i vozil tak,i odma veli neku bijesnu cifru u eurima.
u tom trenutku se sastanak prekida na par min,jer su svi ti gazdeki odma zvali svoje disponenete nek prek sms-a i prek ovih sistema za praćenje i komunikaciju pošalju vijest da se zabranjuje laptop u vožnji,a ako bude kazna ide na vozača.
e sad jedan od tih gazdeka rekel, kao da su delali neko istraživanje ili statistike su pokazale da je do večine nesreća na autocesti došlo jer je vozač imal neku drugu zanimaciju i nije pratil promet....eto tak sam ja čul.....

probal sam od cdo dayton naviagaciju za kamione,i nije ostavila neki dojam,jer ako je mjesto istovara negdje gdje je zabrana za kamione,ali nema za dostavu,znači ako ideš tam na istovar,i sad ona meni neče dati rutu,jednostavno veli navigacija nije moguća do cilja.
zato ne vidim neku razliku između obične i kamionske,a za podvožnjake i te stvari,do sad bilo gdje vani da sam bil,vidio sam znakove upozorenja puno prije nego sam došao do nekog mosta ili podvožnjaka.

Actros1841
07.04.2012., 13:34
onda koji ima opciju za kamione ?

hvala


http://www.mapandguide.com/en/

http://www.cartft.com/catalog/il/42


pogledaj cijene pa ćeš se smrznut ....a koliko znam nema ni rapidshare crack verzije ni jedne!

S time da truck navigator u HR pokriva samo glavne ceste!

BundyBoy
07.04.2012., 13:40
http://www.mapandguide.com/en/

http://www.cartft.com/catalog/il/42


pogledaj cijene pa ćeš se smrznut ....a koliko znam nema ni rapidshare crack verzije ni jedne!

S time da truck navigator u HR pokriva samo glavne ceste!

ok. znači truck navigator bi odgovarao jer on ne vozi po HR nego po europi, italija, njemačka itd.. radi za slovenca.

i koliko vidim postoji truck navigator 11

tak da ako uspijem to srediti bude vidio kako radi.

vi iskustva s truck navigatororom imate ?

hvala

Actros1841
07.04.2012., 13:50
e pa baš je u tome bila fora,evo priča ide ovak.
moj kolega koji ima svoji kamion,bil je na sastanku u obrtničkoj komori u vž,gdje su gazdeki imali sastančenje,i sad kak oni to bla bla ovo ono sim tam,kazne dozvole,veli jedan od tih gazdeka,je moj šofer platil kaznu za laptop,jer je imal otvoren i vozil tak,i odma veli neku bijesnu cifru u eurima.
u tom trenutku se sastanak prekida na par min,jer su svi ti gazdeki odma zvali svoje disponenete nek prek sms-a i prek ovih sistema za praćenje i komunikaciju pošalju vijest da se zabranjuje laptop u vožnji,a ako bude kazna ide na vozača.

Gazdeki ko gazdeki, jebe ih laptop, za koji vozač plati u najgorem slučaju 25€ kazne ili one viseće zastavice i slično , a ne jebe ih kazna za prekoračenje vremena upravljanja i šihte za koju se plaća najmanje 450€!!!!!! ( ovisno o tome koliko je prekoračio)!!!!!


e sad jedan od tih gazdeka rekel, kao da su delali neko istraživanje ili statistike su pokazale da je do večine nesreća na autocesti došlo jer je vozač imal neku drugu zanimaciju i nije pratil promet....eto tak sam ja čul.....

Činjenica jeste to ne poričem jer sam i sam imal situacije da mi je laptop pokrio na raskrižju osobni auto koji sam u zadnji tren ipak uspio vidit a da nisam bilo bi .....KAAAAA----BUUUUUUM ---TRASSSSS----LOOOOOM!


probal sam od cdo dayton naviagaciju za kamione,i nije ostavila neki dojam,jer ako je mjesto istovara negdje gdje je zabrana za kamione,ali nema za dostavu,znači ako ideš tam na istovar,i sad ona meni neče dati rutu,jednostavno veli navigacija nije moguća do cilja.
zato ne vidim neku razliku između obične i kamionske,a za podvožnjake i te stvari,do sad bilo gdje vani da sam bil,vidio sam znakove upozorenja puno prije nego sam došao do nekog mosta ili podvožnjaka.

Za kamione ima samostalnih uređaja sa velikim 7" ekranom koji su 3x bolji od VDO Dayton! Ujedno ima i DVB-T prijemnik i hands free preko bluetootha.....recimo Snooper....a sad i Blaupunkt već ima.....ono zašto ja koristim autoroute jeste KONTROLA rute koju imam na mobitelu ( iGO 8.3) koja zna u brdovitom kraju uzet koji puta i šumske puteve....

Prošvrljat malo na www.pearl.de ima jedan solidan stand allone uređaj za truck navigaciju!

flanker
16.04.2012., 09:24
Evo dečeci, morti ste već i na drugom topicu pročitali, ali jučer sam uspio snimit

Audi Q4 ....prvo je bil pod nekom smeđom plahtom i samo otvore imal za šajbe.....onda ga je tvornički vozač otkril ( čekal je drugog "Kelju") da dođe s novim Audi RS4......i tak dok su se "keljavci" spominali .....deda je slikal ko paparazzo!

Koliko je meni poznato, od novog Q4 i RS4 još nema slika a da nisu maskirani....a ja sam slikal oba na kupecu bez maskerade i to visokoj rezoluciji ( 4000x 2248 pixela) i poslal još snoćka mail u AUTO BILD ...denes su se javili da moraju vidjet fotke i onda će odlučiti o otkupu i cijeni koju su spremni platiti!


Pa ak je sreće i ako nisu škrtice....onda bu pala 4 znamenkasta cifra za njih ....


a ako daju i za poštenu rundu pijače ....opet boljše nek nikaj! Ak ne otkupiju
onda bu FORUM .HR ( i forum hrvatski-truckstop) imal prvi slike tih novih modela ( pa ako ih forum hr tj guzda foruma uspije svojim kanalima "utopit" opet dobro)

I što bi sa otkupom slika?
lova ili forum ima ekskluzivu?

Actros1841
16.04.2012., 09:46
http://i467.photobucket.com/albums/rr31/Actros1841/IMG_0516.jpg

http://i467.photobucket.com/albums/rr31/Actros1841/IMG_0515.jpg

http://i467.photobucket.com/albums/rr31/Actros1841/IMG_0519.jpg

http://i467.photobucket.com/albums/rr31/Actros1841/IMG_0518.jpg

Evo slika.....autobild kaže da je to facelift Q5.....i da imaju svoje slike.....ako forum hr može utopit neka!

goran288
20.04.2012., 09:48
pozdrav za sve ucesnike foruma,prije svega za sve vozace kamiona...temu sam procitao od A do Z i mislim da se dosta tog moze nauciti i preporucujem je svakom da procita,svaka cast,nemam rijeci....

ja bi imao par pitanja koje cu da postavim ovdje,prije svega Actrosu,ali molim i ostale da se ukljuce,slao sam par PM Actrosu,ali ne odgovara,mozda covjek ne praktikuje tu da odgovara,ali mislim da je prije svega zauzet i da on tih poruka na dan dobije dosta...valja to sve stici....:)...no da krenemo....

1.jel svaki Mp-3 dolazi sa ovom opremom ili se to dodatno placa

http://www.youtube.com/watch?v=9-x72GNNodg

2.jesu li svi Mp-3 kao sto ti vozis,automatizirani,jel ima jos neki vrsta mjenjaca tipa(isti 12 brzina sa kvacilom ili nesto slicno) i jel imas ti mogucnost pritiska na neko dugme da ga prebacis u MANUEL mod

3.vidim negdje u prethodnim postovima pises,da moze,sutra bi doveo par svoji drugara u tu firmu gdje si sad da voze,interesuje me zasto je to ne moguce,zar ne moze,Viza,radna dozvola i udri Mujo u tamburu,kao npr sto se ide u Sloveniju...

4.jel ima neko iskustva sa onim autotransportom,tkzv. labudicama,kako je to voziti po vama,jel npr. bolje ipak voziti,klasiku slepera,kadu ili kao sto Actros kaze do penzije hladnjacu...:)

5.i jos jedno pitanje,mada je Actros to objasnjavao par puta i imam svaku stranicu memorisanu u komjuteru,ali mi ipak nije jasno,a radi se o vremenu voznje....znaci ako si tek krenuo iz firme i vozis 2h,nakon toga dolazis na granicu ili nedaj boze neki udes ili ti ga istovar,uglavnom stojis 2 i pol sata....jel se to pika u voznju ili pod nesto drugo,jel moras poslije toga praviti pauzu odma 45 ili se to samo pika u rad,nastavljas sa voznjom tih 2 ipol sata sto ti je ostalo pa onda puza od 45 i nastavak voznje...

Actros1841
20.04.2012., 11:25
ja bi imao par pitanja koje cu da postavim ovdje,prije svega Actrosu,ali molim i ostale da se ukljuce,slao sam par PM Actrosu,ali ne odgovara,mozda covjek ne praktikuje tu da odgovara,ali mislim da je prije svega zauzet

Jebaj ga nemam vremena za sve!1.jel svaki Mp-3 dolazi sa ovom opremom ili se to dodatno placa

http://www.youtube.com/watch?v=9-x72GNNodg

Ovo active brake assist je dio posebnog paketa SAFETY!


2.jesu li svi Mp-3 kao sto ti vozis,automatizirani,jel ima jos neki vrsta mjenjaca tipa(isti 12 brzina sa kvacilom ili nesto slicno) i jel imas ti mogucnost pritiska na neko dugme da ga prebacis u MANUEL mod

Mercedes još od SK modela sa power shift ( prvi automatizirani klasični mjenjač) radi samo automatizirane ( a po volji i manualne uz doplatu osim kod građevinskih) ...u pravilu i PS ( 8 ili sa među brzinama 16) i PS2 sa 12 brzina imaju mogućnost biranja A/M modusa mada sada ima i takozvani FLEET modus u kojem je isključena mogućnost biranja modusa i ima samo automatic i bez KICK DOWN!

3.vidim negdje u prethodnim postovima pises,da moze,sutra bi doveo par svoji drugara u tu firmu gdje si sad da voze,interesuje me zasto je to ne moguce,zar ne moze,Viza,radna dozvola i udri Mujo u tamburu,kao npr sto se ide u Sloveniju...
5.i jos jedno pitanje,mada je Actros to objasnjavao par puta i imam svaku stranicu memorisanu u komjuteru,ali mi ipak nije jasno,a radi se o vremenu voznje....znaci ako si tek krenuo iz firme i vozis 2h,nakon toga dolazis na granicu ili nedaj boze neki udes ili ti ga istovar,uglavnom stojis 2 i pol sata....jel se to pika u voznju ili pod nesto drugo,jel moras poslije toga praviti pauzu odma 45 ili se to samo pika u rad,nastavljas sa voznjom tih 2 ipol sata sto ti je ostalo pa onda puza od 45 i nastavak voznje...

Sve ovisi o tome kad si stao koji si modus stavio na tahografu ...u pravilu bi trebao stavit na "čekić" koji označava drugi rad..u tom slučaju to vrijeme ide samo u "smjenu" ( šihtu koja može biti 13 ili 15 sati od početka rada) i RADNO VRIJEME ( koje smije biti samo 48 sati tjedno izuzetno i do 60 sati ako je projsjek zadnjih 12 tjedana 48 sati)

da ako si vozio 2 sata i sad imaš 2 ili više sati RADA ( čekić) onda smiješ vozit 2,5 sata nakon ČEKIĆA...ako si stavio na " krevet" i prošlo je najmanje 45 minuta onda smiješ u nastavku opet vozit 4,5 sata u komadu!

bugy_AB
20.04.2012., 13:36
Eo da se pohvalim da sam danas prvi put vidio i sjeo u MP4 :clint: :mig:

http://i39.tinypic.com/20hm5np.jpg

http://i44.tinypic.com/2wq4mzb.jpg

goran288
20.04.2012., 22:23
Jebaj ga nemam vremena za sve!

Sve ovisi o tome kad si stao koji si modus stavio na tahografu ...u pravilu bi trebao stavit na "čekić" koji označava drugi rad..u tom slučaju to vrijeme ide samo u "smjenu" ( šihtu koja može biti 13 ili 15 sati od početka rada) i RADNO VRIJEME ( koje smije biti samo 48 sati tjedno izuzetno i do 60 sati ako je projsjek zadnjih 12 tjedana 48 sati)

da ako si vozio 2 sata i sad imaš 2 ili više sati RADA ( čekić) onda smiješ vozit 2,5 sata nakon ČEKIĆA...ako si stavio na " krevet" i prošlo je najmanje 45 minuta onda smiješ u nastavku opet vozit 4,5 sata u komadu!


hvala na odgovorima...mada na treci mi nisi odgovorio i ja opet moram nesto pitati u vezi ovog vremena....

npr ovo sto kazes ovisi kad sam stao....uzmimo da sam tek krenuo iz firme i da mi je tek pocelo teci radno vrijeme,znaci novi radni dan i da sam odma stao nakon 2h voznje i stojim nekih 2h,znaci granica ili istovar ili nesto trece,dakle po pravilu se okrece na cekic(((mada tad mozes i iskoristiti u pauzu,npr. ako ti je do odredista ostalo otprilike 4,5h da mozes u komadu to odraditi poslije tog stajanja))) ali mi uzmimo da smo okrenuli na cekic i to se znaci ne racuna u voznju,poslije toga mozes nastaviti voznju 2,5h sto ti je ostalo do 4,5,praviti pauzu od 45min i opet 4,5h......jesam li upravu....
šihta ili "smjena",koja kazes moze da traje 13 ili 15 sati jel u sklopu nje 9 sati voznje i 1 pauza od 45 min i ostali rad(utovari,istovari,granice,zastoji)...sve to mora da se uklopi u šihtu i onda naravno ide pauza od 11 sati....sad da ne nabrajamo da ona moze da se skrati 3x u sedmici,a voznja da se produzi 2x na 10h.....

Actros1841
20.04.2012., 22:39
hvala na odgovorima...mada na trece mi nisi odgovorio

Odgovor na treće ima na podforumu "dijaspora" u topicu Njemačka! Uglavnm da ne ulazim dublje u temu .....za sada je pitanje radne dozvole i boravka jako restriktivno, a ni ulaskom u EU neće bit ništa bolje ako je Njemačka u pitanju!

i ja opet moram nesto pitati u vezi ovog vremena....

npr

ovo sto kazes ovisi kad sam stao....uzmimo da sam tek krenuo iz firme i da mi je tek pocelo teci radno vrijeme,znaci novi radni dan i da sam odma stao nakon 2h voznje i stojim nekih 2h,znaci granica ili istovar ili nesto trece,dakle po pravilu se okrece na cekic(((mada tad mozes i iskoristiti u pauzu,npr. ako ti je do odredista ostalo otprilike 4,5h da mozes u komadu to odraditi poslije tog stajanja))) ali mi uzmimo da smo okrenuli na cekic i to se znaci ne racuna u voznju,poslije toga mozes nastaviti voznju 2,5 sata sto ti je ostalo do 4,5,praviti pauzu od 45min i opet 4,5h......jesam li upravu....

U pravu si!

šihta ili "smjena",koja kazes moze da traje 13 ili 15 sati jel u sklopu nje 9 sati voznje i 1 pauza od 45 min i ostali rad(utovari,istovari,granice,zastoji)...sve to mora da se uklopi u šihtu i onda naravno ide pauza od 11 sati....sad da ne nabrajamo da ona moze da se skrati 3x u sedmici,a voznja da se produzi 2x na 10h.....


I to je točno, samo ....još uvijek "gazdekima" nije ušlo u glavu da ako misli tjerat vozača da skrati odmor na samo 9 sati ...da je morao u šihti prije imat vezanih 3 sata odmora! tako je odmor kod 9 sati ukupno 12 sati! Zbog toga se ne isplati skraćivat na 9 sati!

Josip4
20.04.2012., 22:40
Ako stojiš po pravilu treba ćekić, ali svi stavljamo na krevet. Ako si odvozio 2 i pol sata i čekao si o koloni na mjestu 2.5 sata i stavio na krevet, tada možeš bez problema oderati ponovno 4.5 sati, pa odmoriti 45 min i oderati još ona preostala 2,5 sati i onda ide dnevni odmor.

Glede same vožnje, ne moraš ti uvijek odvoziti striktno 4,5 sati, možeš recimo voziti dva sata, pa odmoriti 15 min (ne manje od 15 min jer to taho ne prizna pod odmor) pa odvoziti još 2,5 sati pa onda odmor od 30 min.

Actros1841
20.04.2012., 22:45
Eo da se pohvalim da sam danas prvi put vidio i sjeo u MP4 :clint: :mig:

http://i39.tinypic.com/20hm5np.jpg

http://i44.tinypic.com/2wq4mzb.jpg

A da si ga još vozio gdje bi ti bio kraj? Ja sam probnu vožnju obavio na prezentaciji u MB u gradiću Senden.....sa 40t ukupne....i 1845 ....okretnog momenta još " iz podruma okretaja" ko u priči! Realno 450ica vuče ko MP3 sa 510 KS!

Šteta što ih naši još nisu uzeli, ali ove godine kupuju 250 novih Schmitz CargoBull hladnjača....jer su prošle godine uzeli 120 mp3ica! ( izgovor: "bojimo se "dječjih bolesti")

Međutim sva iskustva onih koji su dobili prve su klasika ko i kod mp3....razne sitne software greškice ništa ozbiljno i ko u svakom sporadično AD Blue pumpe! To je sve što ima problema s njima! Za potpuno novi razvoj izuzetno malo .....što bi na to rekao Microsoft?

Josip4
20.04.2012., 22:49
A da si ga još vozio gdje bi ti bio kraj? Ja sam probnu vožnju obavio na prezentaciji u MB u gradiću Senden.....sa 40t ukupne....i 1845 ....okretnog momenta još " iz podruma okretaja" ko u priči! Realno 450ica vuče ko MP3 sa 510 KS!

Šteta što ih naši još nisu uzeli, ali ove godine kupuju 250 novih Schmitz CargoBull hladnjača....jer su prošle godine uzeli 120 mp3ica! ( izgovor: "bojimo se "dječjih bolesti")

Međutim sva iskustva onih koji su dobili prve su klasika ko i kod mp3....razne sitne software greškice ništa ozbiljno i ko u svakom sporadično AD Blue pumpe! To je sve što ima problema s njima! Za potpuno novi razvoj izuzetno malo .....što bi na to rekao Microsoft?

U Slo. sam ih već vidio nekoliko, od neke firme, ali su crvene boje, kod nas još ni jednog na cesti nisam vidio.

goran288
20.04.2012., 23:13
hvala vam momci,svaka cast mada cu i ovo pitati jos jednom,nadam se da ne pretjerujem,volio bi cuti vase misljenje...

jel ima neko iskustva sa onim autotransportom,tkzv. labudicama(mislim samo na prevoz auta,tipa Kovacic Slo),kako je to voziti po vama,jel npr. bolje ipak voziti,klasiku slepera,kadu ili kao sto Actros kaze do penzije hladnjacu i jesu li ti Slovenci regula sto se tice placanja....

Actros1841
20.04.2012., 23:16
Nego dugo nisam o svom poslu.....pa da evo nadoknadim....

Neko sam vrijeme mijenjao onog što sam ga opizdio na fešti jer je kako sam poslije saznao bio dugo u bolnici ( ne zbog mene već ga istamnuraše drugi još tu večer) i vozio njegovu standardnu liniju..

Brogholzhausen-Kritzkow ( Nagel) gdje bi kadkad dobio još za LIDL u Rostocku....pa onda od Rostocka za Altentreptow u onu siranu....

I tako jedno jutro ja još prije početka prijema dođem u LIDL ...i đonjam ...u 6 predam dostavnice i odmah iza zgrade na prijem svježe robe....ali to je bilo negdje od fašnika..i žena ( jedna riđa ...dobžaaaaaaaa) koja radila na prijemu uzela taj slobodno da ide "lumpat" ....i stavili nekog "poletarca" iz skladišta....ja iskrcam 12 paleta samo .....i kaže on da odem napred na šalter i popijem kavicu pa će on primit robu i sve5!

Možeš si mislit ...čekao sam ko mulac 2,5 sata!! !! polako pizdio jer mi do Altentreptowa treba ca 2-2,5 sata vožnje a vremena upravljanja imam, ali mi šihta postaje knap!

I ja popizdio ....sjeo u kamion i kad sam krenuo u maniri Vettela sa parkinga da odem iza zgrade ova na prijemu što mi je trebala dat papire već je nazvala tog poletarca da se pripremi ....uglavnom uletio ja u skladište i počela je potjera ko u filmu Charlie Chaplina! ....mamu mu jebem pokvarenu ...primio 3 kamiona a mene ostavio čekat! I nebi ništa bilo ....ja dođem drugi dan u firmu ..odjavljujem se kod dispozicije kad me zaustavi Jupp...šef moj ...

Veli Ruda kaj je bilo to LIDLU u Rostock? Pa kaj bi bilo? Niš nije bilo?

Kak niš nije bilo kad su poslali službeni mail i zvali ovamo i pizdarije!

ma kad ti velim nije niš bilo! Nije ni moglo biti jer GA NISAM USPIO UHVATIT!

Kad se Jupp počne smijat i veli sutra ideš na drugu liniju dok se ovo ne smiri malo! ....


E sad najnovije ..opet vozim svoju onu staru starcatu liniju koju sam na početku vozio 9 mjeseci jer je Peter na bolovanju ....nije mu ništa po mome....ima spolne probleme ...BOLI GA KURAC ZA POSAO!

Linija je standard ...Borgholzhausen-Hamburg Nagel- i za Waren gdje u istom krugu ima sestrinska firma od firem Noelke koja se zove FDU ...frische dienst union....i Noelke ....i sve 5 ....samo kaj su ovi iz FDU picjazle da moraš biti na termin u 5h ujutro tam! .....to su oni na slikama sa onim VARIO HLADNJAČAMA!

i baš eto u utorak ovaj tjedan ....dođem još u 3:30h i ajmo ubit oko do 5h!

I sve krene fino ...istovar paleta koje oni odmah sortiraj na svoje Vario hladnjače...međutim iza pregrade imam i duboko smrznutu robu i par paleta za njih ali prije pregrade imam robu za NOELKE ( tu u krugu) i ja rasporedim tih par paleta na rub tovarnog prostora ali i dalje ne mogu otvorit pregradu jer mi sad stoje na putu za manevriranje električnom "ameise" ...i kažem ovom što skida robu da skine jednu paletu koja je bila realtivno visoko natovarena...dolje 5 paleta H1 ( plastične sive za prehrambenu industriju zbog sterilizacije) i na njoj jedna sa ca 800kg jodirane soli za produkciju mesnih prerađevina ( nitriti itd) ...i veli flajpan ovo ne mogu skinut prevrnut će se ...reko dobro onda čekaj skinut ću gornju pa na 2 puta!

I on ne beje kaj mu velim ....i digne i drmne malo u stranu i sve se prevrne na tovarni prostor! I onak uzput veli kolegi svome: Samo sam htel pokazat da se bu prevrnulo! ...a ja mu skidam sve svece!

Kad on veli meni da ja sad prepakiram to kaj je SJEBAL! A meni para na vuha ide vun! Sad im nemrem ni skinut duboko smrznuto ni ništa!

reko aj idem do Noelke iza zgrade da viličar proba skinut ...kad ovaj odbije ....i ja ni 5 ni 6 nego 7!!!!!! Zovem našu dežurnu centralu ..kad veli nema nikoga ( a 5:30 ujutro je) noća disponentica Eva je otišla doma.....ekspedit dolazi tek u 7h ....a dežurni telefon za područje sjevera nemaju broja! I ZOVU ONI JUPA ( mog šefa) i dignu ga iz kreveta!

Ja mu objasnim o ćemu se radi a on veli čekaj do 7h dok dođe ekspedit nek se oni jebu s time! U to dolazi Jan koji vozi moju staru turu ( od onog dana kad sam je ja prestao vozit) i ja njemu aj samnom samo da si svjedok!

Ja se vrnem kod ovih papana iz FDU .....a prevrnuta paleta još stoji ....i rekoh dečkima: ima nas 7-8 ovdje, nudim vam da zajedno zapnemo i sredimo to prepakiranje za 5 minuta ....kad iz skladišta izkikiječe jedan ćelavi ....dere se: NI GOVORA....zapisnik ...roba nije isporučena i to će imat konzekvence ..možeš zaprt i gotovo! .....A meni pukne film!


Ja odmah zaprem vrata i uključim agregat ....i pomaknem se od njihova skladišta jedno 5m! Jan i ja sjedimo u kabini kad vidim eto njih čoporativno otvaraju vrata donose 2 prazne palete i prepakiravaju ....aha jebem vam sve po spisku ..sad možete? I skinu oni sve ....i ja miran...što bi se reklo HLADAN KO ŠPRICER!

Četvrtak ujutro ja u firmi svojoj ....oko 9h ..idem do Juppa....on spika na telefon i ja mu još jednom objasnim što je bilo ....a on meni ::NEBI IM NI JA PREPAKIRAO KO IH ŠIŠA! Kako je dobro kad ti firma i šef "drži leđa"!!!!!!

bugy_AB
21.04.2012., 01:35
A da si ga još vozio gdje bi ti bio kraj? Ja sam probnu vožnju obavio na prezentaciji u MB u gradiću Senden.....sa 40t ukupne....i 1845 ....okretnog momenta još " iz podruma okretaja" ko u priči! Realno 450ica vuče ko MP3 sa 510 KS!

Šteta što ih naši još nisu uzeli, ali ove godine kupuju 250 novih Schmitz CargoBull hladnjača....jer su prošle godine uzeli 120 mp3ica! ( izgovor: "bojimo se "dječjih bolesti")

Međutim sva iskustva onih koji su dobili prve su klasika ko i kod mp3....razne sitne software greškice ništa ozbiljno i ko u svakom sporadično AD Blue pumpe! To je sve što ima problema s njima! Za potpuno novi razvoj izuzetno malo .....što bi na to rekao Microsoft?

Ma eto, kod mene ide sve nekakvim redosljedom. SAd se muvam oko 12-18 tonaca a doći će i na red i 40 tonac :D

bugy_AB
21.04.2012., 01:36
BTW ovaj AdBlue. Dal njegov tank odnosno dal se troši paralelno sa dizelom il potraje i duže od cijelog tanka goriva ?

markec1
21.04.2012., 19:58
deda
a kak se tek ja moram pohvaliti,evo danas bil na tom kamion i bus roll showu i idem kod štanda od tahografa i velim dajte pogledaajte moj tjedan kak je bilo,i napravimo ispis i veli stric,vidim znate se služiti sa digitalcem i znate baratati sa aktivnostima,i sad gleda gleda i veli,ali ima jedna greška,kao prešli šihtu,reko ja njemu idemo se kladiti da nije i kad pogleda bolje,točno nekih 10-15 min prije počel delati dnevni odmor.
DEDA HVALA ZA SVE KAJ SI ME NAVČIL I KAJ ME JOŠ BUDEŠ!

bugy
ad blue troši se malo manje nego disel,cca 70 lit ad blue ide na tank od 600lit.

bugy_AB
25.04.2012., 19:08
Zanima me kad više vozača vozi jedan kamion, dal ja svoje listiće od tog kamiona moram ostavljat u njemu ?

Actros1841
25.04.2012., 19:18
Zanima me kad više vozača vozi jedan kamion, dal ja svoje listiće od tog kamiona moram ostavljat u njemu ?

ne

bugy_AB
25.04.2012., 19:26
Kak da dokažem da je neko drugi vozo ? Dal bi gazda trebo napisat neku ko potvrdu da više vozača vozi taj kamion il kaj ?!

EDIT: evo sad sam sazno da trebaju bit kopije u kamione, a original normalno sa sobom..

Actros1841
26.04.2012., 10:11
Kak da dokažem da je neko drugi vozo ? Dal bi gazda trebo napisat neku ko potvrdu da više vozača vozi taj kamion il kaj ?!

EDIT: evo sad sam sazno da trebaju bit kopije u kamione, a original normalno sa sobom..


A tko to kaže i zahtijeva?

OBVEZA NE POSTOJI!!!!! NEMA NIGDJE u PROPISU 561 EU koji je Hrvatska u potpunosti PREUZELA niti jedan član zakona i propisa NE GOVORI O TOJ OBVEZI!!!!

Poslodavac je dužan voditi evidenciju tko i kada upravlja vozilom, poslodavac je dužan čuvat listiće tahografskog zapisa sortirano PO VOZAČU....zato postoje u nas samo PUTNI RADNI LISTOVI ...

A ti kao vozač DUŽAN SI SAMO imat uza se listiće za 28 proteklih dana, i potvrdu ako koji od tih dana nisi radio ili vozio vozilo za koje nije obvezno korištenje tahografskih listića!

Ako kontrola ima sumnji NEKA IDE U SJEDIŠTE POSLODAVCA U KONTROLU!

Preporučam da si napravite i ukoričite PROPIS 561 EU na hrvatskom jeziku i upitate kontrolora GDJE TU PIŠE DA MORAŠ IMAT KOPIJE U VOZILU SVIH KOJI SU VOZILI TAJ KAMION?????

Isti se slučaj pojavljuje bajane o NOĆNOM RADU koji svatko tumači na svoj način! I onda čupaju nebuloze od 0-5h itd.....

Zakon o radu mobilnih radnika kaže da je noćni rad od 22-6h!!!!!!

I da nesmije trajat duže od 10 sati!!!!

Gjde je tu onda problem???? Vožnja je rad .....smiješ ionako vozit samo 9 sati u tijeku 24 sata!!! Istovar je rad ...znači ako si 2 sata radio ....smiješ vozit ne više 9 sati već samo 7!!!!! Jer se inaće kosi i sa odredbom 561EU .....koja kaže da vozač smije radit najviše 48 sati tjedno ...izuzetno i do 60 sati POD UVJETOM DA JE PROSJEEK RADA U PROTEKLA 4 mjeseca ( 12 tjedana) 48 sati!!!!! .....Čekanje na istovar NIJE RAD ako ništa ne radiš i staviš tahograf na "kocku" ...ali NIJE NI ODMOR!


Ja neznam kako kod nas SVAKO TUMAČI KAKO NJEMU PAŠE!

Za držanje propisa od 48 sati rada tjedno ODGOVORAN JE POSLODAVAC, a kontolirat ga smije INSPEKCIJA RADA SAMO!

ja 88
06.05.2012., 10:29
Rudiiiiii, vozi li se šta, dešava li se šta

Rango77
06.05.2012., 17:46
Ajmo deda po gasu. Jel godišnji ili je kakav novi actros pao

ja 88
11.05.2012., 22:51
Ruda, koja je funkcija zelenih tablica na poluprikolicama po Njemačkoj? Mnogo ih viđam po vašim cestama na naizgled standardnim poluprikolicama, hladnjačama također,...

Actros1841
12.05.2012., 09:53
Rudiiiiii, vozi li se šta, dešava li se šta

Mijenjao kolegu koji je bio bolestan 2 mjeseca pa vozio svoju "staru" liniju Borgholzhausen-Hamburg-Waren/ Mueriz.....inaće ruta na kojoj bi neki bili rado do penzije! ...6 sati vožnje dnevno ....u pauzi 3-4 sata spavanja.....dnevni odmor od 12-14 sati!

Ajmo deda po gasu. Jel godišnji ili je kakav novi actros pao

Ma imam pripreme za godišnji, moram rdeču strelu uglancat i otić s njom na TUV i opet je prijavit ( odjavio jer nije mi trebala zadnje vrijeme pa stoji u garaži pa se uštedilo 200€ za pola godine na porezu i 300 na osiguranju)

Pa dok sam razmišljao o probnim tablicama za odvest je na TUV, ( koštaju oko 70€ za 5 dana) nazovem svoje osiguranje pa kaže nema frke poslat će mi SMS sa elektronskom verzijom police ...pa mi onda gradska uprava da nalog za izradu probnih tablica pa će me tablice koštat samo 25€ jer će osiguranje tih 5 dana prebit sa policom obaveznog nakon prijave registracije! ( a inaće bi samo osiguranje koštalo oko 50€ za probne pa posebno obavezno, a na tehnički sa izbrisanim plaketama na odjavljenim tablicama NESMIJEM NI POMISLIT da odem tih 300m koliko imam do radione u kojoj se vrši TUV)

Ruda, koja je funkcija zelenih tablica na poluprikolicama po Njemačkoj? Mnogo ih viđam po vašim cestama na naizgled standardnim poluprikolicama, hladnjačama također,...

Zelene su "BEZ POREZA" u biti prijevoz za vlastite potrebe bi se kod nas reklo....proizvođač vozi robu samo koju je ON proizveo i dostavlja kupcu, ili vozi svoj repromaterijal i ambalažu nazad u SVOJU FIRMU!

Na prikolice u komercijalnom prijevozu ima porez od 7500€ godišnje!

Actros1841
17.05.2012., 07:30
Danas NERADNI DAN! Krščanski blagdan SPASOVO! Nekad za bivše države imali smo SPASOVO svaki mjesec, to je bio dan kad je firma djelila

NALOG ZA UPLATU plaće na štednu knjižicu Zagrebačke Banke, bonove za topli obrok i ZET-ov pokaz, a ca. svakih 3-6 mjeseci i "višak" ...pojačanje plaće od 10-15% kako kada nekad i 25% ovisno kako je "radnički savjet" donio odluku!

Prvo si stajal u redu u firmi da uzmeš nalog a poslije u banci na šalteru da upišeš i digneš odmah DIO SPASA.....koji si onda šutnul odmah dio u tank koji je već opasno bio na rezervi, a i ti sam si bio na razervi pa si s dečkima poslije šihte u obližnjem kafiću i ti obilno "tankiral" !!!!! :) :) :) Pod kraj mjeseca se živjelo uvijek na "malom štednom plamenu" a nakon spasova ....HI LIFE! :) :) :)

Drugi dan SPASOVA si onda rešaval kod MACE u kafiću ( imali smo kafić-kantinu u postaji Hitne pomoći) dugove iz bilježnice ha hahahahahaha!

Ovdje je SPASOVO tradicionalno nazvano i DAN OČEVA...kako majke imaju majčin dan....tako je spasovo OČEV DAN!

E svim dečkima koji su tateki ......sretan vam očev dan! ....danas su u điru "ekipe" dečkih koji vuku za sobom "kolica" ( dalmatinski kariole) sa gajbama piva i roštiljaju negdje u prirodi , parku itd ..obično su PIJANI KO DEVE!


Neki od praktičnih dijelova opreme za muškarce za današnji dan!

http://i467.photobucket.com/albums/rr31/Actros1841/3h343bild.jpg

Actros1841
18.05.2012., 00:01
Onaj CDRW, kad ga ulovim...ima da ga nema! hahahahahahhahaha!

Jel me pitao koliko bodova imam u Flensburgu? Jeste ...i ja ponosno NEMAM NI JEDAN....e upravo sam zaradio 3 boda!!!! i 95€ kazne!

Pizda im se ogadila, lopovi, secikese, razbojnici!

A2 kod Braunschweiga.....na portalu ograničenje 100km/h.....nigdje ništa zašto ..cesta skoro prazna samo najavljuju "bauštelu" .....kilometar dalje na drugom portalu stavili 60km/h ograničenje i odmah ali ODMAH IZA TOGA SAČEKUŠU!!!! A taman sam izbacio tempomat i povukao retarder koji pak treba par sekundi da počne djelovat!


Naravno da sam uletio sa 90km/h ....3km/h će skinut za toleranciju ..i ostaje 27km/h prebrzo što za kamion čini 95€ i 3 boda u Flensburgu....i sad će stajat 2 godine da se obrišu, a ako u te 2 godine dobijem samo jedan bod onda ovi ostaju tako dugo dok novom bodu ne istekne 2 godine!

yedwy
18.05.2012., 00:23
Ček malo pa kaj nema propis kolko ti moraju dat od znaka mjesta za usporavanje prije nego te mogu blicat?

Actros1841
18.05.2012., 00:29
Samo kod table za naseljeno mjesto, ne na autocesti!

yedwy
18.05.2012., 00:41
Neznam, iskreno nemogu si zamisliti da je takva sačekuša legalna, mora postojati udaljenost/vrijeme koje ti se mora dati da brzinu prilagodiš znaku, nisam vozio ništa što ima retarder al po tvom opisu nebi se reklo da je bilo baš vremena da te uspori kulturno, iskreno - ja bi se žalio na takvu sačekušu, naravno ne ak je od znaka do mjesta zaustavljanja pol kilometra, al ak su "parkirali iza znaka" to ne samo da je bezobrazno nego je sasvim sigurno protupropisno, član zakona o ograničenju brzine nemože imati veću snagu od člana koji te obvezuje da ne radiš opasne radnje kao naglo kočenje bez prijeke potrebe, pogotovo ne u 40 toncu, neznam koji bi sudac to prihvatio ma kakvu god čemu "integriteta policije" provodili...

CDRW
18.05.2012., 09:11
Pa nemre takva stvar bit legalna - nije 40 tona list papira da stane i krene kako vjetar puhne ... čak i kod nas postoji nekakva uredba, naputak, štoli (interna?) da se mjeri 100 m iza znaka, 30 metara kod škola. To me jednom spasilo kad su "jarani" napravili sačekušu prije Siska.

Hrc
18.05.2012., 09:49
Onaj CDRW, kad ga ulovim...ima da ga nema! hahahahahahhahaha!

Jel me pitao koliko bodova imam u Flensburgu? Jeste ...i ja ponosno NEMAM NI JEDAN....e upravo sam zaradio 3 boda!!!! i 95€ kazne!

Pizda im se ogadila, lopovi, secikese, razbojnici!

A2 kod Braunschweiga.....na portalu ograničenje 100km/h.....nigdje ništa zašto ..cesta skoro prazna samo najavljuju "bauštelu" .....kilometar dalje na drugom portalu stavili 60km/h ograničenje i odmah ali ODMAH IZA TOGA SAČEKUŠU!!!! A taman sam izbacio tempomat i povukao retarder koji pak treba par sekundi da počne djelovat!


Naravno da sam uletio sa 90km/h ....3km/h će skinut za toleranciju ..i ostaje 27km/h prebrzo što za kamion čini 95€ i 3 boda u Flensburgu....i sad će stajat 2 godine da se obrišu, a ako u te 2 godine dobijem samo jedan bod onda ovi ostaju tako dugo dok novom bodu ne istekne 2 godine!

Vidiš, sranja se dešavaju a ti ni kriv ni dužan nego su te zajebali. Kod nas postoji pravilnik po kojemu se 100 metara u zoni znaka ne smije mjeriti brzina iako naši drotovi koji baš nisu previše pismeni tu zonu zamjenjuju sa "od znaka" iako Klaić kaže da je "zona" sve okolo neke točke pa shodno tome oni mulci prije naplatnih ne smiju mjeriti brzinu jer su znakovi postavljeni svakih 200 metara. Ali, dok zeko dokaže da je zeko, odoše jaja :eek: Pa se probaj vaditi na to :mig:

Eto, u NEMačkoj su kazne za brzinu čak i niže kako mi se čini nego kod nas.

Svicar
18.05.2012., 12:28
Onaj CDRW, kad ga ulovim...ima da ga nema! hahahahahahhahaha!

Jel me pitao koliko bodova imam u Flensburgu? Jeste ...i ja ponosno NEMAM NI JEDAN....e upravo sam zaradio 3 boda!!!! i 95€ kazne!

Pizda im se ogadila, lopovi, secikese, razbojnici!

A2 kod Braunschweiga.....na portalu ograničenje 100km/h.....nigdje ništa zašto ..cesta skoro prazna samo najavljuju "bauštelu" .....kilometar dalje na drugom portalu stavili 60km/h ograničenje i odmah ali ODMAH IZA TOGA SAČEKUŠU!!!! A taman sam izbacio tempomat i povukao retarder koji pak treba par sekundi da počne djelovat!

Naravno da sam uletio sa 90km/h ....3km/h će skinut za toleranciju ..i ostaje 27km/h prebrzo što za kamion čini 95€ i 3 boda u Flensburgu....i sad će stajat 2 godine da se obrišu, a ako u te 2 godine dobijem samo jedan bod onda ovi ostaju tako dugo dok novom bodu ne istekne 2 godine!


Steta za kaznene bodove, da se isto desilo u CH otisla bi i vozacka.

http://www.bussenkatalog.ch/bussen

ili

Überschreitung

Innerorts Ausserorts und A utostrassen Autobahn

um 1 – 5 km/h CHF 40.00 CHF 40.00 CHF 20.00
um 6 – 10 km/h CHF 120.00 CHF 100.00 CHF 60.00
um 11 – 15 km/h CHF 250.00 CHF 160.00 CHF 120.00
um 16 – 20 km/h Verzeigung CHF 240.00 CHF 180.00
um 21 – 25 km/h Verzeigung Verzeigung CHF 260.00
um mehr als 25 km/h Verzeigung Verzeigung Verzeigung

u CH oproste obicno 5 km/h

yedwy
18.05.2012., 12:42
To je svica, oni su poznati diljem svjeta kao prometni fašisti...

Actros1841
18.05.2012., 13:13
Vidiš, sranja se dešavaju a ti ni kriv ni dužan nego su te zajebali.

Ne brini se ti za mene, NIJE MENE NITKO ZAJEBO, sam sam kriv, ali neću krivit nikoga, ni cestu, ni njih .....moj trenutak nepažnje


Neznam, iskreno nemogu si zamisliti da je takva sačekuša legalna, mora postojati udaljenost/vrijeme koje ti se mora dati da brzinu prilagodiš znaku, nisam vozio ništa što ima retarder al po tvom opisu nebi se reklo da je bilo baš vremena da te uspori kulturno, iskreno - ja bi se žalio na takvu sačekušu, naravno ne ak je od znaka do mjesta zaustavljanja pol kilometra, al ak su "parkirali iza znaka" to ne samo da je bezobrazno nego je sasvim sigurno protupropisno, član zakona o ograničenju brzine nemože imati veću snagu od člana koji te obvezuje da ne radiš opasne radnje kao naglo kočenje bez prijeke potrebe, pogotovo ne u 40 toncu, neznam koji bi sudac to prihvatio ma kakvu god čemu "integriteta policije" provodili...

Pa nemre takva stvar bit legalna - nije 40 tona list papira da stane i krene kako vjetar puhne ... čak i kod nas postoji nekakva uredba, naputak, štoli (interna?) da se mjeri 100 m iza znaka, 30 metara kod škola. To me jednom spasilo kad su "jarani" napravili sačekušu prije Siska.

Dečki, sačekuša je klasična "mamipara" !!!!!! Ne beje mene lova da i je 150€ ali bodovi su važeći 2 godine......i ako dođe koji u tom roku produžuju se opet na 2 godine!


Upalili su noću u 23:30 svjetleću signalizaciju, jer inače na toj dionici NEMA OGRANIČENJA...i namjerno je snizili na 60km/h "zbog samo njima znanog razloga" jer inaće nesmiju bi oni i na niže da smiju ali nesmiju na autocesti ispod 60 snizit ...mi to ovjde zovemo "fake" prometni čep ili ŠTAU...
tako da ono kaj zovete "zona" je već prvo ograničenje na svjetlosnim oznakama...nema šanse s njima se bost!

Poanta je da je masa kamiona do 22h imala zabranu prometa zbog spasova, i sad su poljaci požurili doma...i zato su šačekušu napravili ...prije tjedan dana je dan i pol bila zatvorena cijela dionica jer su se na kamaru skupili kamioni u čunfanju! I sad ODMAZDA! a ubrali su jedno 20.000€ sinoć!

Prvi je portal pokazao 120...pa drugi 100.....e sad jel treći bio 80 ili je odmah na 60 ...NEZNAM ....prozujil sam jer sam tražil na "tunelu" gdje su mi cigarete! I onda sam popušil! hahahahah! Bad Luck! Nisam dugo išo tom dionicom....i nisam očekival da će u ponoć bit VAMPIRI da se napiju krvi! da sam bio na Bremen - Hamburg tamo znam da imaju oštre očnjake!

Obično si pustim "izvidnicu" pred sobom.....na dovoljnoj udaljenosti da vidim ako on "okine" crveno svjetlo ...ovjde je bljeskalica IR pa grune samo crveno jer ne snimaju iza ko u kulturnim državama već sprijeda.....pa da ne zaslijepe vozača....na ca 800-1000m ispred je vozio jedan Poljak i on nije okinuo ali nije ni snižavao brzinu jer mu se nisam približavao nešto brzo ( čitaj mala razlika u brzini) tako da si mislim da je on bil na 8 banki ....ak je tak onda sam u granici za bez bodova i koji 45€ ...."all inclusive"
Tarifa za preko 3,5t NDM

außerorts ( van naselja)
bis 10 km/h 15,00€
11 bis 15 km/h 25,00€
bis 15 km/h für mehr als 5 Minuten Dauer oder in mehr als zwei Fällen nach Fahrtantritt 70,00€ 1 bod

do 15km iznad 90km/h duže od 5 minuta ( ako gleda tahograf) ili više od 2 x od početka vožnje )


16 bis 20 km/h 70,00 € bez boda
21 bis 25 km/h 80,00€ 1 bod
26 bis 30 km/h 95,00€ 3 boda
31 bis 40 km/h 160,00€ 3 boda 1 mjesec zabrane
41 bis 50 km/h 280,00€ 3 boda 1 mjesec zabrane
51 bis 60 km/h 480,00€ 4 boda 2 mjeseca zabrane
über 60 km/h 680,00€ 4 boda 3 mjeseca zabrane

na te sume treba dodat 20€ administrativnih troškova i 3,50€ poštarine!


tarifa za naseljeno mjesto

nnerorts
bis 10 km/h 20,00
11 bis 15 km/h 30,00
bis 15 km/h für mehr als 5 Minuten Dauer oder in mehr als zwei Fällen nach Fahrtantritt 80,00 1
16 bis 20 km/h 80,00 1 bod
21 bis 25 km/h 95,00 1
26 bis 30 km/h 140,00 3 boda 1 mjesec zabrane
31 bis 40 km/h 280,00 3 boda 1 zabrane upravljanja
41 bis 50 km/h 175,00 4 boda 2
51 bis 60 km/h 480,00 4 boda 3
über 60 km/h 680,00 4 boda 3

Hrc
18.05.2012., 16:40
Šta onda kukaš kada te nitko nije zajebao? Mogli su ti staviti znak 40 i odmah slikalicu pored znaka i slikati te pa bi ti sve bilo OK????? :503:

Nego, kažeš da si išao po cigaretline pa su te slikali. Jesi svjestan da nisi prilagodio brzinu uvjetima na cesti i da ugrožavaš druge sa svojim pušenjem cigaretlina dok voziš? ;)

MMachéte
18.05.2012., 19:30
Jesu samo meni smijesne ove novcane kazne u eurima i francima?
ak prekoracis 60 iznad ogranicenja , odrape te sa punih 500€ . Buuuu. 500 eura . Citao sam jucer da Norvezanin ima dnevnicu od 200€.Njemac ajd nek ima 150, to su 3 i pol dana.

Kolko je nama kazna za 60 iznad ogranicenja , i kolko je to nasih radnih dana ? Kata jebena strofa.

Ajd u Švici ti uzmu vozacku valjda za 25+, al i dalje je novcana kazna smijesna.Dobro, vjerovatno idu tom logikom da je veca kazna uzet vozacku neg platit par sto eura/franaka.

CDRW
18.05.2012., 22:46
Rudi, daj si truda i potraži po Njemačkoj literaturi - netko ih je već morao razapet na sud radi ovakvih "sačekuša". I za puno manje pizdarije su ljudi išli na sud i obično dobili ....

Actros1841
19.05.2012., 07:04
Rudi, daj si truda i potraži po Njemačkoj literaturi - netko ih je već morao razapet na sud radi ovakvih "sačekuša". I za puno manje pizdarije su ljudi išli na sud i obično dobili ....

Nema šanse, danas ujutro kad sam prolazio, baš sam gledao, postavili su bijele nereflektirajuće table upozorenja o radarskoj kontroli .i to veličine da moraš biti "oko sokolovo da je vidš i danju" ...noću je teško možeš "osvjetlit" ....svaka škola se plaća! Ko što rekoh nisam dugo išao na Berlin, uvijek samo na jug ili sjever. Vidim da su ugradili i "lidar" sistem koji raspoznaje kaktegoriju vozila! Sad hebi sve kamione...jer je službeno dozvoljneo za preko 7,5t NDM samo 80km/h....koje naravno nitko ne vozi već svi imaju tempomat na 90km/h postavljen....

Do sada je prolazilo npr. ograničenje 100km/h .....samo osobne je lovilo ..sad kamion uz "lidar tehniku" svaki kamion bez obzira na ograničenje znakom, drži za službenih 80km/h....i cepaj miki!

Actros1841
29.05.2012., 17:15
Uf uf uf ..."budale, malu djecu i pijance" i bog štiti!


Stigla čestitka na firmu ...danas mi Jupp daje, ajde poboljšali su kvalitetu slike ali opet za 15€ trebala bi biti velika ko POSTER!


Eto, prošlo bolje nego sam se nadao .....slikali su me sa 91km/h ...odbili 3km/h .....ispada 88km/h .....kažu 8km/h više od dozvoljenog ....mater im lopovsku ...ispada da sam bio u pravu kad sam vidio 120 na svjetlećoj signalizaciji, ali za kamione je generalno na autocesti 80km/h ....na to se pozivaju!!!!! Mada svi voze 90 i policija i BAG tolerira kad vidi ispis....ali kad te slika drže se slova zakona!

OK...svaka škola se plaća!!!!! Sad znam za tu klopku ....

A ovih 15€ je pizdin dim .....bitno da nema negativnih bodova! Scanirat ću da vidite kako to kod njih izgleda!

CDRW
29.05.2012., 18:41
Ajd, ajd, valjda će mi se prestat štucat nakon ove vjesti ....

Actros1841
29.05.2012., 18:45
Ajd, ajd, valjda će mi se prestat štucat nakon ove vjesti ....

Ma to sam ja onako od dragosti te spomenuo onda! Sad i dalje mogu reč ...NEMAM BODOVA! Ali će mi 2-3 "prijatelja" sa foruma sada biti žalosni najmanje tjedan dana!

CDRW
29.05.2012., 22:37
Štucanje je prestalo al me sad žgaravica muči .... no za to nisi ti kriv.

Ajd bitno da se imaš sa čim hvalit. :Pivo:

yedwy
30.05.2012., 09:53
A ovih 15€ je pizdin dim .....bitno da nema negativnih bodova!

:top:

ja 88
07.06.2012., 21:30
Rudonja...vidjeh jednu črnu MP4-ku sa vašom frigo poluprikolicom...jel su to počele stizat i vama ili neki privatni subunternehmer??

Actros1841
07.06.2012., 21:44
Rudonja...vidjeh jednu črnu MP4-ku sa vašom frigo poluprikolicom...jel su to počele stizat i vama ili neki privatni subunternehmer??

Moguće da je od Niedermayera iz Passau....to je firma koju smo kupili prije ohoho vremena! Naše su samo ako sa strane na kabini imaju garažni broj i naše su ili plave ili nijele ...bijele sa ROW regom jer su leasing!

Naše neće možda tek pred kraj godine kad krene "božične radosti" .....

Danijel1310
08.06.2012., 14:22
Imam jedno pitanje?Kako je ovo moguće što radi ovaj sa kamijonom?Kako to da se ne prevali?
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=54zuqh5TL0c#!

Actros1841
08.06.2012., 14:46
Imam jedno pitanje?Kako je ovo moguće što radi ovaj sa kamijonom?Kako to da se ne prevali?
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=54zuqh5TL0c#!

1. Cisterna je prazna!
2. Za razliku od EU ima samo 2 osovine ( EU 3 osovine)
2. Ameri imaju ono što je u EU zabranjeno a to je da iz kabine može djelovat samo na kočnicu prikolice! Dovoljno da malo potegne ( ko torpedo na biciklu) i ona se postavi poprijeko....svaki puta prije nego je "zanese" vidiš oblak dima! Kad ju pusti ona se odmah ispravlja jer kamion vuče....samo mora pazit na koordinaciju jer ako mu ode u rezonancu ....onda je "bum tras"

VkciML
08.06.2012., 18:24
Imam jedno pitanje?Kako je ovo moguće što radi ovaj sa kamijonom?Kako to da se ne prevali?
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=54zuqh5TL0c#!

Još treća klasa ADR-a :kava:

Nalc
08.06.2012., 19:22
Jel samo mene smeta još i to kaj ovaj to snima i još mu je tak blizu? Osim naravno očitog.....

Josip4
08.06.2012., 23:18
A ovaj kamion vozi 160 kmh...

http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=1KsZ3DK6PmY

A kako je ovo muguće?

Otvorili se jastuci, a samo se proklizavali kotači:confused:

http://www.youtube.com/watch?v=luxY255eHLg&feature=related

Actros1841
09.06.2012., 08:03
Ovime želim upozorit naše članove a i ostale vozače koji navrate na naš forum,
da su kontrolni organi u EU posebno u Njemačkoj počeli pojačanu kontrolu vozača na
korištenje MAGNETA kako bi zamaskirali i vozili duže nego što im to vremena vožnje
dozvoljavaju.

U Njemačkoj je Autobahnpolizei ( mog okruga Osnabruck) opremljena a s njom i druge postaje,
posebnim uređajem za otkrivanje magneta!

Uređaj se zove MAGNA TRACK 102...od firme CST/ BERGER....u obliku palice kojim se brzo i bezbolno
može utvrditi prisustvo magneta bilo oko davača na mjenjaču ili bilo gdje na šasiji kamiona, te u kabini vozača.

Da podsjetim, SAMI POSJED MAGNETA u kabini dovoljan je razlog da POLICIJA preprati vozilo u ovlašteni servis, gdje će biti
podvrgnuto detaljnom pregledu te očitavanju "memorije grešaka" u centralnom kompjuteru vozila!

Naime iako magnet ne ostavlja zabilješke na tahografu, ali code greške sa datumskim i vremenskim pečatom se upisuje u centralnu memoriju koju onda ovlašteni stručnjaci očitaju ....za sve vrijeme dok vozite pod magnetom svako malo u centralnu jedinicu ide novi status greške te je tako lako utvrditi vrijeme i dužinu trajanja vožnje pod magnetom!

Kazna nije samo "prekršajna" za vozača jer to spada u tehničku manipulaciju zapisa i postajete KAZNENO ODGOVORNI ....

U pravilu 5000€ za takve manipulacije za vozača ( a 3X toliko za firmu)

U novom broju časopisa Fernfahrer opisan je slučaj jednog vozača iz NL koji je tako uletio u kontrolu, i nađen je magnet ISPOD SJEDALA.....prepraćen je u ovlašteni DAF servis. Tu izčitavanjem codova greške ustanovljena manipulacija u 248 slučajeva ( toliko je puta udarilo code greške) ......

Kazna na licu mjesta 1500€, i pokrenut kazneni postupak od strane državnog odvjetništa OSNABRUCKA.....

U okrugu Stade je tako kontrola ( dubinska kontrola) jednog poslodavca otkrila manipulacije 2 vozačke kartice za 15 vozača i kamiona.....vozači su imali sa sobom kartice nekoga tko je u tom trenu radio neke druge poslove u firmi ( disponeta, gazde, itd) i tako otkrili 343 slučaja .....slučaj je predan državnom odvjetništvu!

Od LISTOPADA 2012 je EU za sva NOVA vozila propisan novi KITAS davač koji prepoznaje manipulaciju i bilježi je direktno u tahografu!

Zbog toga što je policiji jasno da danju zbog veće mogućnosti kontrole vozači manje koriste magnet, zbot toga će biti pojačane generalne i leteće kontrole NOĆU! U Belgiji je jedna takva kontrola pokazala da od 80 kontroliranih vozača 11 je koristilo magnet!

http://www.fastgmbh.de/image/MagnaTrak/Magna1.jpg

Tako da ako vidite službenika da u ruci nosi ovaj uređaj a vozili ste na magnet ( kviska) ....znajte da vam se crno piše!

Nedavni slučaj na GP Letenye .....onaj famozni "Horvath problem" ....otkriven vozač iz BiH koji je koristio magnet ( tim uređajem otkriven) i 5000€ da nastavi put! navodno mu je gazdek već poručio da mu tu kaznu nebu platio!

Tako da fakat moram citirat kolegu jednog: OSTALA MU JE SAMO MEDALJA NAJBOLJEG VOZAČA U FIRMI ....jer od plaće dugo vremena nebu puno videl!

Policije su investirale u tehniku jer je inaće skriven magnet ( ako nije korišten trenutno) teško pronać....a kontrolnim organima je pronalaženje magneta dovoljna indikacija da vozilo preprate u ovlašteni servis kako bi "osigurali dokaze" iz centralnog kompjutera vozila! ....Magna Track košta ca 1000€ ( za građane) a ako koja direkcija uzima 20-30 komada cijena pada!


Pa KO VOLI NEKA IZVOLI!


http://www.youtube.com/watch?v=QlpkPdrdik0

Nalc
09.06.2012., 11:47
Ha, nisam ni mislil da je drugo osim Kamaza i ludih Rusa (i okolice). Dakle, rusko vojno vozilo s (napamet govorim, ne da mi se kopati za točnim podacima) V8 motorom od 700 i nešto lipicanera, sposoban za brzine do 160 km/h i to pod punim opterećenjem, prolazak kroz vodu od nekih 1,5 metar bez posljedica.....

Pa sad znate zakaj Čagin, Firdaus i kompanija vlada Dakrom zadnjih godina..... Recimo ovak, prek 1000 lipicanera, brzina ograničena na 170 km/h (restriktorima, inače more i više) težina 11 tona i sposobnost da kod skoka cijela težina padne na jedan kotač i ne slomi ništa. Ovjes je kombinacija lisnatih opruga, 14 otraga i 10 naprijed i hidropneumatskog ovjesa.

Inače, meni najcool video svih vremena, DeRooy s DAF X1 turbotwinom šiša Vattanena u 405 T16. Zabava počinje tam oko 1:20....
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=dfi5XO1T6aU&NR=1

A kaj se tiče običnih kamiona, bez blokade mogu i oni do 140, 150, 160, ovisi o omjeru prijenosa. Velim, znam za jednog Magnuma kaj ide 140...... A još k tome nema ni neku strašnu konjicu pod guzicom, 420 lipicanera ak se ne varam, onaj prvi dci u Renaultima......

Rudi, dobro je to, al dok se to ne raširi po cijeloj Europi nebu niš pametnoga za naše lokalne gazde..... A i ak ulove kojeg vozača s tim, zvršil bude ko ovaj bosanac. Gazda pere ruke od svega, vozač snosi kaznu, a nije se sigurno sam tjeral da vozi kad nesme. Po mojem bi i firmi trebalo packu dati, pa da se onda vidi dal bu im to još na pamet palo!

hcerinski
10.06.2012., 16:33
mislim da ne možeš kazniti firmu jer ne možeš dokazati da te "gazda" prisilio da tako voziš...

markec1
10.06.2012., 17:01
mislim da ne možeš kazniti firmu jer ne možeš dokazati da te "gazda" prisilio da tako voziš...
ovo je zanimljiva teorija,i baš me zanima dal ima u zakonu kaj o tome,jer po takvome,onda smo svi nahebali....jer onda svaki gazdek može tjerat da se tako vozi,i poslije ako se uhvati vozača,on(gazdek) se vadi na tu foru,pa nisam mu ja rekao da to napravi ili da tako vozi.

Actros1841
10.06.2012., 17:04
mislim da ne možeš kazniti firmu jer ne možeš dokazati da te "gazda" prisilio da tako voziš...

Pitaj Njemca jel može ili ne može kazniti firmu!

naravno da može kazniti firmu, jer firma je dužna najkasnije svakih 3 mjeseca skinuti podatke iz tahografa, i tu može utvrditi manipulacije sa 2 vozačke kartice ODMAH!
Tako se poslodavac NE MOŽE PRAT da nije znao! Kod nas dapače ima poslodavaca ( gazdeka) KOJI SVOJU VOZAČKU DAJU VOZAČU NA KORIŠTENJE!

E tu se ne može oprat da se ubiješ! Isto tako kod redovitog servisa kad se očitava i memorija grešaka ....OPET INDIKACIJA POSLODAVCU da netko manipulira tahograf!

Po EU zakonima poslodavac tako postaje SUUČESNIK u kažnjivom djelu i prikrivanju ISTOGA!

Actros1841
10.06.2012., 18:51
Dugo očekivani nasljednik Axora imat će novo ime....ANTOS

MB će ga predstavit u rujnu na IAA u Hannoveru...

http://www.dnevno.hr/images/800/63832.jpg

http://www.dnevno.hr/images/600/63831.jpg

hcerinski
10.06.2012., 20:49
da OK... ovo oko skidanja podataka stoji no ovo u redovnom servisu baš i ne... zašto bi netko morao ići u ovlašteni servis i zašto bi se morale ispisivati greške... kamion je tvoj i radi s njime što hoćeš... drugim riječima servisi tebi nisu obavezni a i samim time i izčitavanje grešaka...

ja ne poznajem zakone tako da možda i griješim u nekim stvarima no ovo što se tiče skidanja podataka s tahografa stoji... no opet... možda može reći da se gazda ne razumije u "softwer" i nezna ništa o tome... tako da mu to ništa nije jasno

jerx1
10.06.2012., 20:53
imam jedno pitanje što se tiče vožnje na tuđe kartice: što ako ga policija zaustavi a on u tom trenu koristi tuđu karticu?

mislim, jel piše negdje prilikom očitavanja kartice vozačevo ime?

Actros1841
10.06.2012., 21:05
da OK... ovo oko skidanja podataka stoji no ovo u redovnom servisu baš i ne... zašto bi netko morao ići u ovlašteni servis i zašto bi se morale ispisivati greške... kamion je tvoj i radi s njime što hoćeš... drugim riječima servisi tebi nisu obavezni a i samim time i izčitavanje grešaka...

ja ne poznajem zakone tako da možda i griješim u nekim stvarima no ovo što se tiče skidanja podataka s tahografa stoji... no opet... možda može reći da se gazda ne razumije u "softwer" i nezna ništa o tome... tako da mu to ništa nije jasno

Ako se gazda ne razumije MORA IMAT OSOBU KOJA SE RAZUMIJE ( po zakonu) a osim toga i sam program upozori na nepravislnosti!
Ne razumit se nije izgovor za IZBJEĆ KAZNU!

imam jedno pitanje što se tiče vožnje na tuđe kartice: što ako ga policija zaustavi a on u tom trenu koristi tuđu karticu?

mislim, jel piše negdje prilikom očitavanja kartice vozačevo ime?

Pa naravno da piše! Piše na papirnom ispisu ime i prezime čija je kartica u tahografu ...piše i na kartici koju se izvadi kod kontrole.....a i u memoriji tahografa koja se kod kontrole očitava piše SVEEEEE! Koji vozač kada i kretanje vozila ako i nije stavljena kartica ...sve se bilježi u memoriji tahogafa!

jerx1
10.06.2012., 22:47
a na koju foru on zna da ga neće zaustaviti dok vozi na tuđu karticu?
mislim, kao da na listić napišem tuđe prezime, a kasnije svoje pišem, naj... sam ako me zaustavi s tim "tuđim" listićem

pa ne zna kad će ga zaustaviti! ili je to šema ako prođe-prođe?

Josip4
10.06.2012., 22:54
a na koju foru on zna da ga neće zaustaviti dok vozi na tuđu karticu?
mislim, kao da na listić napišem tuđe prezime, a kasnije svoje pišem, naj... sam ako me zaustavi s tim "tuđim" listićem

pa ne zna kad će ga zaustaviti! ili je to šema ako prođe-prođe?

Kad se voziš tuđom karticom moliš boga da te ne zaustave, znači sistem ako prođe...

Actros1841
10.06.2012., 22:55
a na koju foru on zna da ga neće zaustaviti dok vozi na tuđu karticu?
mislim, kao da na listić napišem tuđe prezime, a kasnije svoje pišem, naj... sam ako me zaustavi s tim "tuđim" listićem

pa ne zna kad će ga zaustaviti! ili je to šema ako prođe-prođe?

To je baš šema APP ....ako prođe, prođe! Ima mudraca koji imaju 2 kartice na svoje ime!!!?????? Međutim brzo su shvatili da to ne hoda ( plaćanjem kazne) pa su prešli na "kviska" ( magnet) ..ali ko što vidimo i kvisko ostavlja trag ako nigdje drugdje ono u računalu vozila ....kao kod greške!

Nalc
10.06.2012., 23:10
To je šema ako prođe prođe. Ak kolka je kazna, nebi znal, Rudi će to......

Kasnim, i to jako, omeo me Facebook..... :D

jerx1
10.06.2012., 23:12
aaa, znači ipak sistem za one koji imaju "muda"


btw. Josip4, u vezi onog aktiviranja jastuka u porscheu, ne čudi me
zavrtio je gumu full gas, ako druga na istoj osovini stoji, ova se odmah vrti brže zbog diferencijala
još ako je pokupila nešto u blatu pa se probila i eto eksplozije gume

a kako se brzo vrtila imala je dovoljno energije da mu razvali blatobran i pola auta, senzori su to očitali kao bočni udar i aktivirali se jastuci

ako ima love za to radit s autom, ima i za popravak

Actros1841
10.06.2012., 23:17
aaa, znači ipak sistem za one koji imaju "muda"

Joj kako se "vani" brzo ostaje bez muda! K tome vani to nije "prekršaj" već KAZNENO DJELO! A tu onda prestaje zajebancija, jer s plaćanjem kazne na licu mjesta nije sve riješeno! Sudski postupak i konzekvence iz istoga tek slijede!


btw. Josip4, u vezi onog aktiviranja jastuka u porscheu, ne čudi me
zavrtio je gumu full gas, ako druga na istoj osovini stoji, ova se odmah vrti brže zbog diferencijala
još ako je pokupila nešto u blatu pa se probila i eto eksplozije gume

a kako se brzo vrtila imala je dovoljno energije da mu razvali blatobran i pola auta, senzori su to očitali kao bočni udar i aktivirali se jastuci

ako ima love za to radit s autom, ima i za popravak

Krivo, ono nije prasnula guma već se raspala FELGA! Samo su krakovi ostali, obod je zajedno s gumom odletil! I to je bio toliko jak udarac da su se jastuci otvorili!

A kreten je pokazal da nema blagog dunsta o terenskoj vožnji! Da je uključil reduktor išel bi ko ionaj kamion kam bi htel!

jerx1
10.06.2012., 23:30
ne znam, evo i kad povećam video felga mi nekako čitava izgleda
ali moguće je i to, naravno

al nije samo do redukcije, treba i špere imat, džabe ti redukcija ako su ti diferencijali otvoreni, vrte se kotači na kojima nema otpora i opet stojiš u blatu

a i bogme su gume bitan faktor!

Actros1841
22.06.2012., 22:44
Evo malo da i ovdje pišem ....

2 tjedna bio na bolovanju ....ništa strašno samo me BOLIO TANTOR ZA POSEL!

I onda nakon 2 tjedna javim se da završavam bolovanje prošli petak....i kaže mi Jup ok javi se u ponedeljak oko podne.....i onda za pol ure zvoni telefon....ja kažem ženi da se ne javlja ...a ona se javi....i naravno kaže možeš u nedelju oko podne krenut za Garching ( kod Muenchena) i Gaimersheim...a kaj sad ne da mogu već moram! Poslje me na chat ulovi kolega moj ROBERT i veli da mu nije htio dat godišnji par dana a onda mu eto odobrio ...naravno kad je meni uvalio njegov kamion i turu! ....

A turaaaaaaaaaaaaa idealna za neradnike! Do Garchinga ima oko 8 sati vožnje....i onda dolje PUNA PAUZA 11 sati....tek ujutro dolaze ovi iz FDU ....znači pivuša i spavanje ....oni iskrcaju i ajmo dalje prema Ingolstadtu ...tu u REWE ....došao u 10h.....i džonjao cijeli dan do 17h..onda na brzaka izbacio 16 paleta od kojih su 3 vratili!

Zovem za povrat ..kaže u Allershausen u Nagel....kompletno 495 H1 paleta za Bochum...ma kud ćeš bolje???

Dolje me odmah natovarili i ajmo gas ....sve računam do autohofa na A3 Geiselwind....dan je kad Hrvatska igra sa Španjolskom! A na Geiselwindu naših uvijek ko šodra bar imaš s kime PIVU POPIT! No kako sam blesav....dok sam celi dan stajal držal sam na "rad" tahograf i sad imam 4,5 sata vožnje kod odmorišta Frauenaurach.....ajmo migalvec i vun!

Desne stoji Scania od Kos-a iz VŽ....Leve stoji DAF CF bosanac! Izađem i ajmo do KOS-a......dečec lupa po laptopu ....traži da bu gledal tekmu ....prek interneta ....daj pa to je prava mora malo ide slika malo ne!

ja sam planiral samo pauzu pa do autohofa a sad idem prvo do pumpe po španjulete ....vrnem se i velim dečecu kaj ne ide pogledat tekmu na velikom LCD ekranu u restoranu??? A kaj ima? Pa sigurno da ima ...a jel prenose naše?

A ne najbolje da buju prenosili Talijane i Irce! Ideme tam i spikamo a ono kaj ti je slučaj .....Tu sedi već jen naš....i to iz "mog sela podrijetla" ...Hum na Sutli!

No zbog očajnof suđenja morali smo si isprat suha grla! I tak sam ostal tu!

Vjutro tek u 8 uri dalje za Bochum u Nagel....tasm iskrcal i ajmo dime!

Do jutra nema nikam! Guido veli ideš za Landsberg kod Halle/ Sale ( Leipzig) ...i odem ja ..fino je opet malo vozit po danu a ne smo " noćni lovac"! Istovarim na brzaka u Halle...i ni 5 ni 6 opet NAGEL u Grosskugel.....opet 495 paleta za doma! I stignem još do autoha Uhrsleben na A2 ....

I sad pizdarija.....gadi mi se ulazit u krug zbog onih brklji i automata ionako bum potrošil za klopu i cugu 2x više nego kaj košta parking....i sve 5....

No nakon večere dođem do kamiona ....kad cedulja da se javim u Tankstelu da je ovdje zabranjeno parkiranje .....aha ....skinem to i ajmo kad za jedno pol ure se pojavi neki kepec koji je tek počel smjenu ...i počne se drat .....rekoh mali .....ak se deda raspali, obesil te bum za retrovizor ko MASKOTU ONU MICHELIN MAN! Da bu on zval policiju ...ma rekoh zovi odmah svećenika mamu ti tvoju da ti da zadnju pomast!

Otvorim ja vrata ...a kepec u trk! Dobar je strah kome ga je bog dal!

Kad evo ide dečec kaj sam pričal s njime kad sam došel .....ma da veli ali ako bude gužva onda se buš moral maknut itd ...kuži dečec sve a onaj kepec iza flanke luka .....i sve 5! ostal ja gdje sam stal!

Vjutre u četvrtak u 5 uri ....ajmo ..pali motore! u 8 sam u firmi ....veli Niko oj doma i javi se navečer u 20h ..Eva je noćni disponent pa ti bu rekla koju turu voziš!


EEEEE NIKO nebumo se tak igrali! ja sam krenul već u nedelju i imam 2 punu dnevnu vožnju znači mora biti tura da sam u petak DOMA! Zašto? Zato jer ja tak velim ...onda imam 6 dnevnih vožnji i to je FAJRUNT onda nakon 6 DNEVNIH VOŽNJI JE VIKEND!

Ja doma i spim kad zvrlju telefon ....negdje oko 17h ....Niko je ...Eva je na bolovanju ( boli je patka za posel) pa ti ja velim turu ...dođi oko "podne " ( u ponoć) imaš turu za NAGEL u Wilnsdorf ...ionda prazan dime ....samo u Gutersloh u CAMPINA po jogurt i mir! Ko grom tura! znači da sam u petak oko 8 ujutro na vikendu!

No račun je bio bez krćmara! Dođem ....čekam ..nije još gotov utovar ! Odem u kamion i ubijam oko uru i pol....pa opet u ekspedit ....kad ono malecka se čudi ....NEMA TVOJE TURE! Zove kolegicu Silke ....gleda Silke ..telefonira ...veli oj doma spat i javi se negdje oko 9 ujutro ....ja ti pišem potvrdsu da si u pripravnosti da ti bude plaćeno .....jebate nikad lakše nisam zaradio lovu!

Danas ujutro zovem tek u 10 ....Mike nema pojma ..daje me Jupu....ovaj kaže nema ništa ali ideš u nedelju oko 20 ...moja stara tura NAGEL ROSTOCK...LIDL ROSTOCK.....pa za siranu u Altentreptow ....i veli NEMOJ OPET NAGANJAT ONOG NA PRIJEMU!

Ma Jup nisam mu niš napravil! Znam znam i smije se.....zato jer ga nisi uspel dohvatit ti je pobegel! .....i ja se već veselim kako ima vikend kad evo Jup zove na mobitel ....da mu fali vozača kad mogu doć????


Jup, žena je uzela auto i ošla na posao...dolazi tek u 14h! .....a veli onda ti bum poslal praktikanta da dođe s osobnim po tebe! kad moreš biti spreman? Ma daj mi samo vremena da se otuširam!

I evo glavom i bradom Jupa po mene! Nema vozača, mnogo bolovanja....rekoh otvori NAGEL HRVATSKA I IMAM JA ZA TEBE VOZAČA I TO DOBRIH KOLIKO TIU SRCE ŽELI! I odmah mu objašnjavam prednosti NAGELA U HR!

Dođem u firmu i onda ajde idi u Ibbenburen u Oelmuehle ....dođem tam a ono 5 lokacija ...na koncu lud jebe zbunjenog ...i ja zovem kaj moram uzet a on mi veli odi za GRONAU i zbirni za doma .....joj samo to ne!

Ima uru i pol vožnje a celi dan LEĐNA PERAJA! I na koncu dođem u 21:30 u firmu i kolega me sa službenim autom odveze doma!


To je firma i pol!