PDA

View Full Version : Dizajn vizualnih komunikacija

crvenkapica_05
03.06.2009., 01:19
Dragi ljudi pomagajte dok nisam skrenula..
Nadam se da ce se ovdje naci koja dobra dusa da mi bilo sta napise,na ostalim forumima ljudi moja pitanja nisu bas tangirali,imam osjecaj da moram samo imati ljubavne i ne znam koje kakve probleme da mi napisu nesto..

A moj prolem je slijedeci: Naime,ove godine sam odlucila upisati dizajn vizualnih komunikacija u Splitu,prethodnih godina sam posustajala slusajuci svakakve price,no ove silno zelim..

Kako se blizi prijemni,meni se blizi i neka panika,kojoj ne smijem dopustiti da me savlada..Pa vas MOLIM da mi kazete bilo sto vezano za ovaj faks..

Kako izgleda test opce kulture,test likovne kulture,inervju,sami zadaci na prijemnom,mapa??' Bilo sto sto bi mi dobro doslo..
PS..pocinjem se ubijati u pojam,od cinjenice da ih tako malo primaju,pa o nekim vezama sto sam cula da ti trebaju za prijemni,na dalje..:(..Hvala

agent
03.06.2009., 02:36
i gdje bi i šta bi poslije tog faksa radila?

Double size
03.06.2009., 03:15
isto to pitanje mogu pitati milijunima ucenika koji svake godine upisu ekonomski fakultet.
to pitanje u ovom trenutku nije vazno

agent
03.06.2009., 15:47
ne al fakat me zanima gdje ona može raditi is tim faksom!

Double size
03.06.2009., 17:33
nisam upoznat sa faksom ali sam morao regirati na 2. post.
ko kaze da mora raditi u hrvatskoj:ne zna:

iako mi se sada ne da traziti nesto o tom faxu(prije svega program) i nagadam ali zasto ne bi mogla raditi u nekoj marketinskoj firmi. ili na televiziji smisljati reklame, pa spotovi, naslovnice casopisa.ma mislim da ima jako puno mogucnosti. ako ne ovdje, vani

crvenkapica reci nam malo o tom fax.

crvenkapica_05
03.06.2009., 20:37
Dizajn vizualnih komunikacija, odnosno oblikovanje svih vidljivih oblika informacije, djelatnost je od velike važnosti u suvremenom gospodarstvu i društvu. Razvijena djelatnost dizajna indikator je i promotor ekonomskog razvitka: u suvremenim uvjetima, bez istaknute dizajnerske komponente uopće se ne može zamisliti bilo kakva gospodarska djelatnost. Osim toga, sposobnosti i vještine koje se stječu predloženim studijem važne su i u smislu koji nije prvenstveno komercijalan, nego služi promicanju opće dobrobiti društva i povećanju društvene kohezije.

Povratne informacije koje dolaze iz strukovnih udruga, od dizajnera i bivših studenata, ukazuju na to da raste broj diplomanata koji bi željeli raditi samostalno, utemeljiti vlastiti dizajnerski studio, ili raditi s manjim lokalnim klijentima koji postaju sve svjesniji koliko je kvalitetan dizajn važan za gospodarski uspjeh.

Mjereno standardima razvijenih, postindustrijski moderniziranih društava, Hrvatska je “nedovoljno dizajnirana” zemlja. U budućnosti će stoga potražnja za dizajnerskim radom rasti, pogotovo u poduzećima manje i srednje veličine, čije potrebe ne mogu zadovoljiti međunarodne reklamne agencije, jer su im usluge preskupe a lokalno znanje nedovoljno. S druge strane, globalne će reklamne agencije u svojim hrvatskim podružnicama nastaviti zapošljavati i lokalnu radnu snagu.

ima mnogo toga..al eto malo da se poblize upozna s vaznoscu dizajna opcenito..Mozes da se bavis s mnogo cime..Citas novine,knjige,gledas reklame,plakate,pijes pice--pogledaj bocu..ma gdje se god okrenes imas vidjet ces da je dizajn svugje oko nas..
Zaposlit se nije problem,malo ih zavrsava,mnogo lakse se jednom dizajneru iz bilo koje oblasti zaposliti nego nekom pravniku..

A zar bas nitko ne studira ovdje to??????

hope21
03.06.2009., 23:46
Cuj je li to isto sto i graficki dizajn
Ja ti to planiram upisati ove godine ali u BiH(sarajevo) posto zivim tu.
Ovdje ti primaju samo 5 i ja sam ti na velikim mukama,kako upasti. Prijemni mi traje 5 dana
1.dan historija umjetnosti na ponudjene 3 teme pisati esej
2.dan crtanje portret
3.dan crtanje mrtva priroda
4.dan piktogrami na zadane teme
5.dan kolaz i intervju

Double size
04.06.2009., 00:26
bokte pa manje stvari polazez kada se prijavljujes u tajnu sluzbu ili bilo gdje. koda je hardvard

crvenkapica_05
04.06.2009., 01:11
Ma ne pricaj mi o mukama,stvarno ne znam gdje se nalazim..Voljela bi da bar netko ima tu da ovo studira..

Inace ovo je dosta opsirno,al naravno i graf,dizajn spada u to..

Evo sta sve ovdje treba: • praktični rad (3 zadatka) (vizualizacija pojma i dva zadatka iz grafičkog oblikovanja)
• pismeni ispit iz opće i likovne kulture
• razgovor s kandidatom

Mene zanima jel mi u mapi moze biti sve radeno rucno..ili npr.sve radjeno kompjuterski

crvenkapica_05
04.06.2009., 01:17
I ako ti mapa ne zadovolji kriterij ne mozes na prijemni,sto mi nema smisla..Jer moze ti ju bilo tko onda napraviti..

A mapa mora da sadrzi: 10 radova
(crtež/ilustracija/strip/vizualizacija), 5 radova (znak/logotip), 5 radova iz grafičkog dizajna
(letak/brošura/plakat/časopis/knjiga/tipogra∫ja/piktogrami/vizualni identitet i sl.), i 5 fotografija.

i evo sad sazna drugi dio: Ostali radovi iz područja vizualnih komunikacija (web sjedište/CD ROM/animacija/...).
Preporuča se da crteži, fotografije i radovi iz grafičkog oblikovanja budu na standardnim formatima (do formata
A3). Ako kandidat/-kinja ima realizirane radove neka priloži original. Snimke svih radova iz mape predati na CD-u
u rezoluciji 1280x768 pix, 200 dpi

Necu se nikad upisati na ovo:mad:

Katharina
04.06.2009., 05:19
a koliko su bitne ocjene iz srednje za upis?

crvenkapica_05
04.06.2009., 17:43
a koliko su bitne ocjene iz srednje za upis?

Na ovo sto ja zelim najmanje se boduju ocjene iz srednje..

Evo sta i kako boduju:

prakticni rad donosi do 60 bodova
pismeni iz opce i likovne kulture do 15
intervju do 15
uspjeh u skoli do 5 i mapa

Prag mora znaci biti 50..sto znaci da je nabitniji sam rad na prijemnom..

ratata
22.06.2009., 02:01
hello. do nedavno nazalost nisam uopce znala za ovaj fax, ali to je valjda jedini koji me privukao. sad: pretpostavljam da se uglavnom upisuju maturanti grafičkih srednjih skola. buduci da sam zavrsila gimnaziju i nemam ni radova ni znanja sto se tog podrucja tice, ima li smisla pokusati i postoje li neke pripreme ili nesto sl.(barem za sljedecu godinu:))??

perica0005
26.06.2009., 23:49
Evo i mene s pitanjima. Čuo sam da je dizajn vizualnih komunikacija u Splitu jedan od boljih fakulteta tog tipa u Hrvatskoj. Ono što mene najviše zanima je koliko ga je teško upisati. Znam što se traži na prijemnom, ali ne znam na koliko dobrom nivou to treba biti. Za sebe mislim da sam dosta kreativan i da imam dobre ideje u tom nekakvom grafičkom smislu, ali što se tiče crtanja nisam neki poseban talenat, rekao bih da sam možda malo iznad prosjeka. E sad, ne znam da li je to dovoljno. Dakle, ako ima netko tko to studira ili je upućen, bio bih zahvalan da mi kaže što se više traži i gleda, crtačko umijeće ili kreativnost. Ili nemožeš proći ako nemaš oboje? Najidealnije bi bilo kad bi mogao vidjeti neke radove koji su prošli prijemni, čisto usporedbe radi (da, znam da previše tražim). Eto, to je to od mene. Unaprijed zahvaljujem na svim informacijama.

Balonka
08.09.2010., 16:50
Evo bump.
Ja bi htjela znat odgovore na isto sto i osoba povise mene.:P
Namjeravam to upisati sljedece godine, na akademiji u Splitu, jer je to jedini fakultet koji me zanima.. Ove godine sam maturantica, u umjetnickoj skoli, i koliko sam shvatila da akademija ne trazi drzavnu maturu za upis? Molila bi nekoga da mi potvrdi to.
I sto se prijemnog tice, sto se trazi u vezi teorije? I sto daju da se nacrta?
Ako ima iko ko ide na taj smijer, i moze mi reci nesto vise o prijemnom i predmetima, molila bi da se javi na PM ili barem ovdje napise nesto? Hvala unaprijed! :D

canazirk
09.09.2010., 02:24
umjetnička u splitu?

..angie..
16.09.2010., 20:24
Jedina takva akademija u RH.
Koliko znam na Vizualne komunikacije primaju po 2 studenta godisnje..
Upasti je jako tesko..

Moja neprezaljena zelja, jer nema vanrednog studija tamo..

marianna000
30.09.2010., 23:10
dosta informacija ima ovdje, na njihovoj stranici
http://www.umas.hr/
ja takoder to namjeravan upisat.
prima ih po 11 godisnje. jako je tesko upast i prilicno su zahtjevni.
zanima me ako ima netko tko se upisivao da cujem iz prve ruke koliko je to zapravo tesko?
i rezultat drzavne mature se ne gleda, samo je treba proci.

Lala18
05.10.2010., 16:50
Jel onda moras biti drama talentiran za crtanje da prodjes tu mapu? Jesu li u pitanju prava likovna djela,rukom crtana ili se radi vise o kompjutorski uradjenim?

Balonka
14.10.2010., 18:09
Pa koliko sam ja shvatila vise se radi o kompjuterski uredenim radovima, s obzirom da mapa sadrzi radove iz grafickog dizajna sto su plakati naslovnice itd. napravljeni na kompjutoru.. fotografija takoder, i ona spada pod vrstu moderne umjetnosti. Čini mi se da je jedino što se ovdje treba crtati onih 5 radova crtež/ilustracija.. I ovisi što misle pod ovim vizualizacija pojma na prijemnom, a koliko vidim tu imaju 2 zadatka pa je vjerojatno jedan od njih ručno a drugi kompjutorski.

I ja bih isto htjela cut iz prve ruke od nekoga tko je upisivao, kako to sve ide, tako molim vas ako itko jest da malo to opise ovdje.. Hvala!

Lala18
17.12.2010., 17:01
Jako me zanima koliko su bitna ta rukom crtana djela, jer stvarno nisam neki ekspert za likovno i crtanje ali što se tiče rada na kompjutoru sam zadovoljna. I je li to znači da ako ne znam baš crtati mogu slobodno zaboraviti na ovaj fakultet ?

Balonka
09.03.2011., 14:37
Bump!
Ima li koja dobra duša da mi odgovori na pitanja, po mogućnosti netko tko ide na ovaj fax? :D

Rough
08.01.2012., 00:37
Ok, vidim da se tu svašta nagađa. Evo, čak sam se registrirao, samo da bih odgovorio (Imam iskustvo studiranja na ovom fakultetu):

Prvo, živciraju me budalaštine u tipu "čula sam" ili "čuo sam kako je za upis potrebna veza"- to, jednostavno, nije istina. Ja sam očit primjer toga. Na prijemnom ispitu sam bio drugi na listi, a od kolegice koja je bila na prvom mjestu djelilo me svega 0,5 bodova. Ne mogu dokazati, ali sam siguran da ni ona nije imala vezu, nit' je platila upis na fakultet. Sve mi se čini da se ovom urbanom legendom o upisu na fakultete "preko veze" koriste one ili oni koji sumnjaju u vlastite sposobnosti- iza toga čvrsto stojim.

Drugo, na stranicama Sveučilišta u Splitu možete saznati sve što je potrebno o programu i prijemnom ispitu, to je dosta dobro definirano. Dakle, o tome neću puno. Ono o čemu ću radije govoriti je osobno iskustvo i subjektivan stav o odsjeku na ovom fakultetu. Također, osobno sam i prije prijemnog otišao na nekoliko predavanja, sudjelovao u radu na nastavi, ... (To je i legitimno i poželjno- samo se raspitajte i lijepo zamolite profesora.)

Primjetit' ćete, u stilu mog pisanja, kako sam se obraćao s "ona ili on"- to je jedna od "kurtoazija" koje sam upravo na fakultetu usvojio. Dakle, oni koji se odluče pristupiti prijemnom ispitu, mogu očekivati da će se od njih, i kroz samo studiranje, zahtijevati da budu socijalno, ekološki, (...) osjetljivi, pa i angažirani. Jednostavo, takva "atmosfera" "vlada" na fakultetu, i svi su profesori ujedinjeni u istom cilju, a taj je da obrazuju mlade ljude koji će svom poslu pristupati po tim principima (održivog razvoja, ...). Istina je, isto tako, da to ponekad prerasta u snobizam, kod studenata i kod profesora. Što prije osvjestite te nekakve svjetonazore, to će vam biti lakše prilagoditi se "sistemu".

Što se tiče profesorskog kadra, on je "sastavljen" od nekih vrhunskih profesionalaca, ali i onih koji ne bi trebali biti na tim funkcijama, a jesu- to ćete otkriti sami.

Ono što će se, pa i na samom prijemnom, na intervjuu i kroz vašu mapu i radove nastale tijekom prijemnog ispita, tražiti od vas je da imate stavi i širom otvorene oči. Dakle, stvar je jednostavna: najveću količinu informacija primamo upravo osjetilom vida, u ogromnoj većini (to nam je primarno osjetilo), tako smo evoluirali, pa, kako je sve ono što vidimo podložno dizajnu, tako je "dizajn vizualnih komunikacija" ništa do vještina oblikovanja gotovo svega ili dijela svega što vidimo, a u svrhu komuniciranja određene ideje, bila ona, kako rekoh, za neke etičke i/ili marketinške ciljeve. Ovo drugo je, ako smijem, na fakultetu zapostavljeno. Dakle, kad zamislite vizualni medij, bilokoji, dizajner vizualnih komunikacija može i mora imati svoje "prste" u njemu. Istina, grafički dizajn je temelj, iako dizajn vizualnih komunikacija prodire sve do termina iz "lijepih" umjetnosti, što grafički dizajn ne mora nužno biti, pa i šire, sve do političkih, socioloških, etičkih, (...), ovisno o ambicijama ili afinitetima dizajnerice ili dizajnera.

I, ne, na prijemnom ispitu se neće tražiti od vas da budete vrhunske crtačice ili crtači, iako je to poželjna VJEŠTINA (koja se da naučiti, bez obzira na to tko je uči- da razbijem još jednu legendu o "talentima"). Na drugoj strani, jako je bitno moći baratati oblikovnim elementima, odnosno, kako bih rekao, "znati što konotira određena boja uz neku drugu boju/ koji je oblik prikladan i kakav to utisak ostavlja na neupućenog promatrača", naprimjer. To su i takve su stvari kojima se dizajnerica ili dizajner vizualnih komunikacija uglavnom bavi u svom praktičnom radu i moj je savjet da, kao prvo, počnete o tome istraživati i učiti, o tome čitati. Povijest umjetnosti je dobra podloga za oblikovni dio, a sociologija, semiotika, psihologija, statistika, (...) za "filozofski" dio. To je moj savjet.

Ne znam, mislim da sam počeo pisati knjigu ili barem esej, pa sam zagušio samoga sebe. ako vas što konkretno interesira, slobodno me pitajte, rado ću odgovoriti. Samo me nemojte pitati ono što vam piše na web stranicama fakulteta, ili gluposti o "vezama".

Eto, nadam se da sam barem malo pomogao.

E, još jedna fusnota- za vrijeme studija možete očekivati imati posla preko glave, raditi čitavu noć, pa ujutro imati prezentacije ili predavanja (na kojima sam ja redovito spavao.) :)

marre18
09.01.2012., 21:33
e ovako!
maturant sam srednje skole za primjenjenu umjetnost i dizajn u Osijeku- smjer graficki dizajner ovo me bas zanima i vec sam na neki nacin upucena u sve to jel radimo na nastavi vizualni identitet itd...ak ima netko ko ide na taj faks zanima me svee o tomee..mal se bojim da nemam neke sanse da upadnem posto jako malo traze za upisnu kvotu i to..i nijem i bas jasno u mapi radovi jel moraju bit rucno radeni ili kompjuterski... hvalaa!:)

anchii00
12.01.2012., 11:03
koja je razlika dizajna vizualne komunikacije u St i na arhitektonskom u Zg?
osim što u Zg prima 30, a mislin da sam pročitala da u St prima samo 11?

Balonka
17.01.2012., 15:29
Ej bok ljudi! Vas dvoje poviše mene, ako namjeravate upisat ovo javite mi se, i ja namjeravam... Vec 3 godine. xd Maturirala sam prošle godine i igrom slučaja upisala jedan lijevi fakultet (na prijemni za DVK nisam ni pošla), ali ove godine idem na prijemni 100%. Počela sam se pripremati nedavno, inače sam završila Umjetničku školu u DBK-u, smijer Slikarski dizajn (jer jedino taj likovni smijer ovdje postoji), ali oduvijek me više vukla digitalna umjetnost. Sad, razlika između DVK i Grafičkog u ZGu je koliko sam ja shvatila to što je grafički u Zagrebu više tehnički orjentiran, znači gledaju znaš li smjestit stvari u perspektivu, formate (naravno i ovdje je to važno) itd... A u Splitu je važniji kreativni proces i općenito umjetnički izražaj. A što se radova tiče, obadvoje, i kompjuterski i ručno, pretpostavljam da je tvoj izbor.. Uglavnom marre18 i anchii00 ako namjeravate ići na prijemni javite mi se ovdje u PP pa možemo razmjenjivati savjete prijedloge i slično.. I ako saznamo nešto korisno i to. Mislim svi smo u istoj situaciji, ne znamo hoćemo li upasti, pa zašto ne pomagati si međusobno :D

bizaa24
25.01.2012., 00:36
Ej bok ljudi! Vas dvoje poviše mene, ako namjeravate upisat ovo javite mi se, i ja namjeravam... Vec 3 godine. xd Maturirala sam prošle godine i igrom slučaja upisala jedan lijevi fakultet (na prijemni za DVK nisam ni pošla), ali ove godine idem na prijemni 100%. Počela sam se pripremati nedavno, inače sam završila Umjetničku školu u DBK-u, smijer Slikarski dizajn (jer jedino taj likovni smijer ovdje postoji), ali oduvijek me više vukla digitalna umjetnost. Sad, razlika između DVK i Grafičkog u ZGu je koliko sam ja shvatila to što je grafički u Zagrebu više tehnički orjentiran, znači gledaju znaš li smjestit stvari u perspektivu, formate (naravno i ovdje je to važno) itd... A u Splitu je važniji kreativni proces i općenito umjetnički izražaj. A što se radova tiče, obadvoje, i kompjuterski i ručno, pretpostavljam da je tvoj izbor.. Uglavnom marre18 i anchii00 ako namjeravate ići na prijemni javite mi se ovdje u PP pa možemo razmjenjivati savjete prijedloge i slično.. I ako saznamo nešto korisno i to. Mislim svi smo u istoj situaciji, ne znamo hoćemo li upasti, pa zašto ne pomagati si međusobno :D

evo i ja se pridruzujem na topic kao takodjer jedna od buducih kandidatkinja za upis na DVK ove god. Nadam se da cemo razmjenjivat korisne informacije,savjete itd..

Balonka
25.01.2012., 17:04
evo i ja se pridruzujem na topic kao takodjer jedna od buducih kandidatkinja za upis na DVK ove god. Nadam se da cemo razmjenjivat korisne informacije,savjete itd..

Što se mene tiče možda-buduća-kolegice, samo se javi u PP pa cemo razmjenit mailove ili nešto tako i konzultirat se međusobno :D Nekako je najlakše tako :)

BlackLeopardFan
18.09.2012., 22:26
Bila sam na prijemnom u ljetnom roku na DVK, nisam prošla, ali mogu vam opisati zadatke koje smo dobili, ako će vam pomoći da se malo bolje pripremite te da znate što očekivati.

1. Grafičko oblikovanje - 1. dobili smo zadatak da napravimo zaštitni znak i primjenimo ga na memorandum, vizitku i kuvertu (možete samo nacrtati pravokutnike na jedan ili dva papira), dobili smo tri tvrtke i jedan moramo odabrat, krojač, društvo za zaštitu životinja i prevoditelj.
2. dobili smo praznu malu knjižicu od 4 lista, zadatak je bio da ga ispunimo sa ilustracijama, tema je bila slobodna.

2. Vizualizacija pojma - dane su nam tri teme, kolektiv, glazba i nešto treće, zadatak je bio da odabereš jednu temu te da napraviš pet vizualizacija, crteža.

3. Pismeni ispit - to morate proučiti literaturu koju su zadali. Bilo je pitanja poput: tko je naslikao "Noćna Straža", tko je autor knjige "No Logo", dobijete komadić znak, poput lista, i morate ga dovršiti (Apple), imate 6 različitih CNN loga i morate zaokružiti ispravni, imate 10 krugova i morate ih nacrtati tako da sliče na jedan objekt (trokut), i sl.

4. Mapa - ja sam napravila jedan ili više radova od svake teme, znači 1 ilustracija (kompjuterski), 7 crteža stolice i drugih predmeta (ručno), 5 logotipa (kompjuterski), 1 3D animacija od 10 sek., 1 web stranica, itd.
Stavite što više radova i od svega pomalo.

5. Razgovor - mene su npr. pitali što je po meni kreativnost, koji mi je dizajner uzor, kako mi se čine logotipovi na plakatima i u reklamama, zašto baš ovaj smjer, odaberi iz svoje mape najdraži rad.....

Neznam kak će biti na drugim godinama, najvjerojatnije će neke stvari izmjenit, ali ovak je nama bio prijemni i valjda ćete vam pomoći.

:)

matejčica
18.10.2012., 02:34
Kazu 10-11 da ih se prima, zanima me jel to istina?

Balonka
03.11.2012., 18:35
Kazu 10-11 da ih se prima, zanima me jel to istina?

Istina, sve ti pise na umasovoj stranici. Ove godine 11 ljudi, 1 mjesto naknadno zatrazeno i dodano, ali inace je 10 upisna kvota.