PDA

View Full Version : Meksicka kuhinja


1rice
10.04.2004., 11:13
da li volite tu spizu?
koja su vam najdraza jela?
volite li zapaprit?

ja sam se totalno ushemija u pravljenju tortilja...
razvlacim ih ko profesionalac :zubo:

razmazoti
10.04.2004., 12:32
i ja i ja :zubo:

a najveci mi je gust kad slozim fino sve zivo od salata ribanog sira mesa graha i svih tih cuda, ljutih, manje ljutih i kojekakvih umaka, i ona se svi kolektivno zaprasimo za stolom slazuci si sami te divote na tortilje, ma mljac
meksicka kuhinja mi je najdraza definitivno, i da, nadasve volim zapaprit, ili zachilit :D

njasa
10.04.2004., 12:57
ja volim tortilje zapecene ili samo onakao. iman neku meksicku kuvaricu i skroz je dobra! a sta se tice zacinjenijih stvari to svi doma volimo, i u obicnu juvu stavljamo tabaska :D zasadila sam 3 vrste ljutih papricica- jedva cekam da daju ploda.

Lei
10.04.2004., 17:36
Juha od kukuruza sa sirom :klopa:

*cactus*
10.04.2004., 22:34
kako slažete tortilje?

molim detaljan postupak :)

.....čime ih sve punite?


....ajde recepti

..da napomenem, volim pikantno ;)


thx

Lei
11.04.2004., 08:17
Na malo ulja prodinstam kapulu, dodam paprike, u to ubacim piletinu i pelate, sve dobro zacinim sa soli, paprom, chillijem u prahu i/ili dodam chilli papricicu (svjezu ili susenu, sto mi je vec pri ruci). Kad je sve gotovo ubacim konzervu "fazola i kukuruza u meksickom umaku" od Bonduellea (sto se pokazalo kao super kombinacija umjesto posebno fazola, posebno kukuruza). Ako nije dovoljno "hot" jos ubacim tabasca.

Tortilje punim s tim, salatom, ribanim sirom i umakom od vrhnja (ili obicnim cistim vrhnjem (kiselim) ako nemam vremena napraviti umak).

:klopa:

njasa
11.04.2004., 19:16
ne kuzim sta ti znaci kako SLAZEM tortilje?!?

punim ih najcesce sa povrcem.

bizi, mrkva, kukuruz, pelati + zacini po zelji
spinat, svjezi sir + zacini
kuhani grah, pelati, kukuruz + zacini
piletina na prugice, poriluk + zacini
gljive, meso + zacini

povrce sve moras skuhat, ocidit vodu pa onda dodat pelate, zacini i pusti da se kuha oko 15 min (ili dok ne ispari voda) . tortilje mozes zapec ili samo napunit sa filom. ako zelis zapec napravi umak od kiselg vrhnja, pola kesice parmezana i oko 10-15dkg izribane gaude. tortilje napunis cime zelis, preklopis ih na pola, polijes vrhnjem i sirom i zapeces!

ma najbolje ti je da stavljas sta god oces unutra, sta god volis i sta god ti pase- eksperimentiraj :

1rice
12.04.2004., 09:22
meni green tabasco traje manje od sedmice dana :zubo:
a najdraze mi je liti kad ima svjezeg povrca, napravit neki umak
sa svim i svacim i sve to stavit sirovo sa nachosima i pun ku*ac
sira u pecicu samo da se sir otopi...
i onda to jest rukama :klopa:

atlantis
12.04.2004., 12:40
atlantis kaže:
na sto manje ulja sitno nakosati malo crvenog luka, proprziti, posoliti i na to baciti sitne komadice teletine...

malo prziti (minutu dvije) i zatim nastaviti pirjati podlijevajuci temeljcem... na pola baciti unutra jedan siiitno kosani paradajz, malo ljutih feferona ili papricica (sitno kosano), josh malo prodinstati, ubaciti kukuruz, prije kuhani grah (onaj smedji ili sitniji bijeli), zaliti temeljcem i dodati ukuhane rajcice po zelji, prokuhati... popapriti, posipati s malo sjeckanog persinovog lisca i posluziti :)

dobar tek :)

Indi
12.04.2004., 20:39
meso u tex mex zacinu, ribani sir, svjezi paradajz, avokado, nekad zelene salate i grckog jogurta :klopa:

zucchera
12.04.2004., 20:43
mljeveno meso, ribani sir, kukuruz, friski luk, paradajs i krastavac izrezan na sitno i na to neki jak preljev i ponekad sourcream

razmazoti
12.04.2004., 22:08
a di ima kupit grckog jogurta :(

Indi
13.04.2004., 08:43
razmazoti kaže:
a di ima kupit grckog jogurta :(

Pa sta nema sad u Rvackoj sve za kupit???

*cactus*
13.04.2004., 19:42
njasa kaže:
ne kuzim sta ti znaci kako SLAZEM tortilje?!?


pa postupak kako napraviti tortilje

omjer brašna.....itd,itd
(jel je nužno da bude kukuruzno brašno?)

razmazoti
13.04.2004., 20:29
Indi kaže:
Pa sta nema sad u Rvackoj sve za kupit???

nisam rekla da nema, pitala sam di ima :)

njasa
14.04.2004., 06:43
*cactus* kaže:
pa postupak kako napraviti tortilje

omjer brašna.....itd,itd
(jel je nužno da bude kukuruzno brašno?)

ahaaaaa to si mislila :)
joooj nemoj se ljutit ali imas na ovde bar tri teme o tortiljama, kako se rade- recepti. sta se tice brasna nije nuzno da bude kukuruzno brasno (iako to imas kupit u svakom drugom ducanu, ne palentu nego bas brasno. puno ljudi misli da je to isto).

sve u svemu pogledaj malo po temama i uzivaj u pripremanju :)

Indi
14.04.2004., 08:17
razmazoti kaže:
nisam rekla da nema, pitala sam di ima :)

Neznam, jer ne zivim u Hr

shoosha
16.04.2004., 10:08
Mene zanima kako napraviti one umake koji se dobiju u meksickom restoranu (oni u malim zdjelicama). Crveni mi jos i uspije (pelati, paradajz, nesto ljuto), ali onaj bijeli nikako iskemijati. Zna li netko kako?

samuraj92
18.04.2004., 01:56
sushi, umeboshi, pirinach, dimljeni losos, soja sos, kuvana paprika, kecthap, sok od limuna.:top:

klio
18.04.2004., 19:30
Tortolje punim sa čili-grahom: maslinovo ulje, luk, češnjak, grah, čili, pelati i začini (sol, papar, origano,lovor...)
Preko toga napravim umak od vrhnja i čilija.
Umjesto graha možeš staviti i razno povrće.
Ako ti je preljuto stavi čili samo u umak od vrhnja.

samuraj92
19.04.2004., 02:07
Pavlaka + pasulj? To ne mogu da zamislim. Ali svako ima svoj ukus.

manc
14.06.2004., 10:27
Ajde dajte neke recepte... meni je ta kuhinja odlicna, ali nikako da nabavim neke recepte...
Pliz...

sotona69
14.06.2004., 12:36
Obozavam Meksicku kuhinju. Najcesce zavrsim na Fajitama.

lucija
14.06.2004., 13:06
Ja bih se prodala za dobru meksičku klopu. Obično pojedem sve i konobar me onako pogleda, s kombinacijom užasa, čuđenja i straha, i odmah mogu ustat - to je jedina hrana koja me ne uljuljka u letargiju. Fajitasi su zaaaakon!!!

Jel netko kuha doma meksički? Ja recimo to nisam još probala. A bih :p

RobiKa
14.06.2004., 13:47
lucija kaže:
Ja bih se prodala za dobru meksičku klopu. Obično pojedem sve i konobar me onako pogleda, s kombinacijom užasa, čuđenja i straha, i odmah mogu ustat - to je jedina hrana koja me ne uljuljka u letargiju. Fajitasi su zaaaakon!!!

Jel netko kuha doma meksički? Ja recimo to nisam još probala. A bih :p

Fajitas jesu zakon! :top: Our favorite! I na njima ne piše 'ove su napravili profići, a vas, dragi konzumenti, molimo, radi rizika ne iskušavajte kod kuće'.

Za fajitas od govedine ili piletine sa salsom, guacamoleom, salatom, grahom sa kukuruzom, ribanim sirom, sjecakom salatom - o tome se priča? Treba ti ukupno sat i sat i pol za pripremu.

- pol dana ili vecer prije - mariniraj meso piletina ili govedina svejedno - (trebalo bi peći na roštilju u komadu i ispečeno isjeckati ali možeš probati isjeckano i marinirano ispeći u woku ili dobroj tavi) - dakle, izreži u dovoljno male trakice i mariniraj pol dana u soku od limete, piva, malo ulja i začina koji ti se čine dovoljno meksikanski,

- spremi salsu i guacamole - ako sama radis salsu bolje je napraviti dan prije, što je ostalo još od priloga - grah s kukuruzom (kupovne konzervirane grah i kukuruz najbolje poveže neka šalša od poma, sve kratko prokuhano)

Prije gozbe

- naribaj sir i nasjeckaj salatu

- kupovne tortille mozes zagrijati u pecnici zamotane u foliju ili na tavi (bez folije) neposredno prije

- ispeci ocijeđeno meso - samo ne gruvaj sve odjednom u wok

----

Kak vam ovo izgleda? Dost meksikanski?

magic
14.06.2004., 18:39
RobiKa kaže:


Kak vam ovo izgleda? Dost meksikanski?

Meni ne :)

Ne volim improvizacije.

Kad radim kinesku, radim po recepzu. Meksichku isto tako.

Napishi tochno sasojke za guacamole umak i ne spominji kupljene tortilje.

Hvala!

lucija
14.06.2004., 22:12
Potaknuta ovim topicom kupila sam danas meksičku kuharicu :lux:

I ja volim kuhat kak se šika :o

To doduše znači da ću uskoro kupit regal za kuhinju za kuharice, ali sve za dobru klopu :klopa:

Mislila sam da će mi mužić dobit slom žifaca kad vidi još jednu, ali je lakonski rekao - ak te to veseli zašto da ne.

Jel on dobar ili samo voli jest :misli: :lol:

sotona69
17.06.2004., 12:15
magic kaže:
Meni ne :)

Ne volim improvizacije.

Kad radim kinesku, radim po recepzu. Meksichku isto tako.

Napishi tochno sasojke za guacamole umak i ne spominji kupljene tortilje.

Hvala!
A sta fali kupljenim tortillama i fajitasima. I sama ih kupujem, Lakse, brze i sigurno uspijeva. :D

RobiKa
18.06.2004., 11:34
magic kaže:
Meni ne :)

Ne volim improvizacije.

Kad radim kinesku, radim po recepzu. Meksichku isto tako.

Napishi tochno sasojke za guacamole umak i ne spominji kupljene tortilje.

Hvala!

Ni ja ne volim improvizacije kad nisam siguran što radim. E sad radit tortilje doma mi se čini nekako malo ka zanovijetanje. Možda griješim dušu ali mi se čini i da restorani nude samo gotove kupovne.

Pico de galo i guacamole sigurno mi je bolji nego u restaću.

Dakle moj Guacamole -
Zreli avokado
Sok od limete (a moze proci i limun)
malo soli
opcije:
2-3 žlice mladog sira i (ili vrhnja)
tko voli neka ljutara od chili paprike

Možda su domaće tortilje mrak ali su meni - uz malo pripreme prethodni dan ili ujutro - fajitas mrak varijanta za brzi kasni ručak / ranu večeru radnim danom. Sad bi se lucija mogla raspisati iskustvima od toga što je probala, a 1irce iskušanim receptom za domaće tortilje.

1rice
19.06.2004., 08:06
nije nikakav problem ih napravit doma,
meni triba nekih 15-20 min,
najbolje potrosit 20-30 kn na 4 tortilje
radije cu kupit brasno

gama
15.10.2007., 09:23
oni umaČići me zanimaju koje dobijemo prije glavnog jela po meksičkim restoranima. navalim na njih da mi je sve neugodno.. Posebno onaj bijeli..
Jel radite to sami?

atlantis
15.10.2007., 09:30
vrhnje (neki stavljaju i svjezi sir), sol, papar, cesnjak, luk, vlasac, persin :)

a sad idem trazit temu da ih spojim

invicta
15.10.2007., 10:51
vrhnje (neki stavljaju i svjezi sir), sol, papar, cesnjak, luk, vlasac, persin :)

a sad idem trazit temu da ih spojim
sir svakako, probala sam obje varijante, svi su rekli da je sa sirom puno finije :)

darling
15.10.2007., 11:49
oni umaČići me zanimaju koje dobijemo prije glavnog jela po meksičkim restoranima. navalim na njih da mi je sve neugodno.. Posebno onaj bijeli..
Jel radite to sami?

Evo ja juce pravila beli sos za tortilja cips. Ispalo sasvim dobro.
U mleku na laganoj vatri otopis zdenka sira i to je to. Potpuno je ludilo sos. Mere nemam pojma. Mozda pola decilitra mleka, pa sam prvo stavila tri trougla, pa mi je bilo retko, pa sam dodala ostatak. U svakom slucaju sama regulisi gustinu kako ti odgovara. Jako je ukusan taj sos.

I mi u kuci volimo meksikom. Juce smo pravili meksikci rucak za goste. Sluzili smo zelenu salatu, naribani sir trapist, iseceni na sitne kocke svezi paradajz s malo belog luka, mileram, piletinu na komadice mariniranu u vuster i soja sosu, povrcijadu od milion vrsta povrca sa vuster i soja sosom (beli luk, crveni, praziluk, sargarepa, sampinjojni, patlidzan, tikvice, paprika, ljuta papricica, nismo koristili kukuruz jer gosca ne sme kukuruz), gvakamoli (avkoado, mladi luk, paradajz, lajm), meksicki pasulj (konzerva crvenog pasulja, preprzena na malo luka, pa se doda belog luka, soka limete i sve se ispasira, i tabaska) i premijerno beli sos za koji sam recept dala gore.
Tortilje kupovne podgrejane u rerni.

Razvalili smo se hranom i umazali se kao prasici. Dosta je zabavan mekskici rucak. Jedino sto nisam sigurna koliko je to meksiko, jer nisam koristila nijedan tradicionalni meksicki zacin, nit kumin, nit korijander, a ni ostale. No svejedno, bilo je odlicno.

Anki
17.10.2007., 08:44
nije nikakav problem ih napravit doma,
meni triba nekih 15-20 min,
najbolje potrosit 20-30 kn na 4 tortilje
radije cu kupit brasno

Možeš mi napisati recept kako da napravim tortilje sama?

Hvala:)

danči
17.10.2007., 11:44
Možeš mi napisati recept kako da napravim tortilje sama?

Hvala:)

probaj ovaj recept. ja ih nikad nisam radila, uvijek kupim gotove


http://www.net.hr/webkuhinja/page/2003/04/22/0240006.html

Anki
18.10.2007., 13:01
probaj ovaj recept. ja ih nikad nisam radila, uvijek kupim gotove


http://www.net.hr/webkuhinja/page/2003/04/22/0240006.html

Hvala ti:)

Kladi
20.10.2007., 21:44
probaj ovaj recept. ja ih nikad nisam radila, uvijek kupim gotove


http://www.net.hr/webkuhinja/page/2003/04/22/0240006.html

tak se isto zagorski mlinci mijese....:lol: