PDA

View Full Version : Pravedna razdioba kuće- vaše mišljenje

simon3
05.06.2009., 19:03
Dragi forumaši, doista mi je potreban vaš sud:

Kuća na obali, u malom turističkom mjestu, ekskluzivna lokacija, prvi red do mora. Kuća je dvojna, stara gradnja. Polovina koja pripada mojim roditeljima
ima oko 50m2, na dvije etaže. Stubište vanjsko.

Okućnice oko 120m2 građevinske zemlje, ostatak od oko 400m2 nema dozvolu za gradnju, a i malo je odvojeno od kuće, nepravilnog oblika.

Moji roditelji daju jednom djetetu svu građevinsku zemlju (oko 100m2), ostatak zemlje dijele na tri jednaka dijela. Ostalim dvoje djece daju kuću, 40-tak m2, koja ostaje u sredini. Moja sestra gradi kuću na tom građevinskom dijelu, bočno, zagradi postojeću kućicu s bočne i djelomice i sa stražnje strane, jer uzima svu raspoloživu zemlju uz kuću.

Na našoj strani gradi stubište, koje kao treba biti zajedničko.

Sa stražnje strane postavlja teracu za svoje goste( kuća je namjenjena za izdavanje) i to tako da njeni gosti sjede bukvalno ispred našeg prozora od sobe za odmor.

gosti će prolaziti preko naše terase, našeg stubišta koji nama vodi na kat.

Dakle, kuća je nekad imala pogled na tri strane. Sad ima na dvije i to tako da je isključena bilo kakva nadogradnja sa svake strane, osim event. sprijeda, na terasu od 10tak kvadrata.

Kad smo se pobunile, rekli su da je to fer, jer smo nas dvoje dobili "gotovu" kuću (staru, bez mogućnosti proširenja sad).

Način na koji je to sve izvedeno da nas nitko ništa nije pitao, također je ružan, ali to bi bila druga tema. Predlagale smo da roditelji odu kod odvjetnika i posavjetuju se, jer nama ne vjeruju da je to u redu, odbili su s gnušanjem.

Više ne možemo učiniti ništa i neprestano se pitamo jesmo li zbilja u pravu mi ili oni?

Ona je dakle sagradila kuću koja ima osnovicu 100m2 i gleda na četiri strane.

Mi imamo kuću s osnovicom 30m2 koja gleda na dvije strane, bez mogućnosti da je ikada proširimo.

Kako se to vama čini?

neno1966
05.06.2009., 21:04
Jednom je župan jedne županije (da nikoga ne reklamiram) rekao: sve je bilo po zakonu a dali je moralno o tome bi se dalo raspravljati! :mig:

Mislim da je ista situacija i ovdje- roditelji su podijelili kako su smatrali najispravnije...a pošto je sve skupa nepravilna oblika najpoštenije je bilo sve prodati i podijeliti novac na jednake dijelove.

štemajzl
05.06.2009., 21:29
Možemo lamentirati o tome je li pravedno ili nije, možda ti se naši odgovori svide, a možda i ne, ali zaista ne vidim nikakve koristi od rasprave na tu temu.

Može se raspravljati o tome je li to sve po zakonu ili nije, ali onda je to pitanje za neki drugi podforum.