View Full Version : Prilog razumjevanju povijesne antropologije...
prenosim u cjelosti ovaj tekst autora Lame Deer (zahvaljujem na trudu!) s jednog chaterskog topica ("upoznajmo se") jer zasluzuje svoju temu :)
Prilog razumjevanju povijesne antropologije...
Posto me jos nekoliko ljudi pitalo o cem se radi, evo prvog pokusaja odmah ovdje, a jednog dana mozda otvorim temu o socijalnoj antropologiji.
Povijesna antropologija nije zasebni pravac nego vise neka vrsta foruma za znanstveno obradjivanje i diskusiju aktualnih tema te novih pogleda (nacina pristupa) povijesnim znanostima.
Pojam povijesne antropologije se iskristalizirao kao izraz za vise znanstvenih pravaca koji se na najnizoj razini slazu u tome da se pitanje o covjeku ne postavlja s tocke nekog metafizickog vanjskog, nego da pitanje polazi od konkretnih ljudskih sudbina.
Izjave o "ljudskom bicu" se ne smatraju generalnim istinama, nego izrazima - konstruktima drustveno-konkretnog suzivota izvjesnih ljudi.
Poseban naglasak se stavlja na "male" ali "guste" isjecke stvarnosti. S ove tocke postaju vidljive strukturalne datosti i njihove promjene; nad.individualno i ne.intencionalno postaje uvjetnim momentom povjesne zivotne prakse bez da pritom specificna iskustva i "subjektivne" slike samoga sebe te praktike posmatranih ljudi postanu nevazne. (citaj: zanemarene)
Diskutiramo i opisujemo stanja i atitude, interpretacije i imaginacije, nacine ponasanja i (re)agiranja - ovisno o doticnim povijesno-socijalnim situacijama. Analiziramo rituale (ne samo religiozne ), obicaje, simbolicke radnje koje otvaraju unutrasnju stranu drusva... Interes na razlicitostima i pluralitetu perspektiva i forma prakse u razlicitim povijesno-drustvenim uvjetima i kulturama trazi prosirenje kuta pogleda daleko izvan Europe...
Radi se o pronalazenju istovremenosti "stranog" i "vlastitog", "dugotrajnog" i "rapidno mjenjajuceg" u drustveno-kulturnim odnosima i svakodnevnim zivotnim svjetovima proslosti i sadasnjosti.
Jedan od srednjih pojmova je kultura - ali ne kultura kao znacajka nekog posebnog sektora (teatar, glazba...) nego kultura kao medij zivotne prakse i mjesto konflikata.
Kao povijesna, P.A. cilja na proslost i uvjete nastajanja danas aktivnih kolektivnih i individualnih struktura, struktura razmisljanja, politika iskustva, svjetova imaginacije i osjecajnih stanja. Pri tom sama potraga ostaje povijesna, znaci, uvjetovana drustenim uvjetima pitalaca.
Kao kriticna, P.A. pokusava otkriti ideoloske sadrzaje ljudskih imagea, posebno tamo gdje abstrahirajuca metafizika razuma ili glorificirajuca povijest ratova i pobjeda, silu i tlacenje krivo tumace kao nepromjenjivu prirodu covjeka ili ih cak heroiziraju kao njegovu nadljudsku genijalnost.
Potraga za ljudskim polazi od pitanja trenutacne ljudske egzistencije, od dogadjaja cije uzroke vise ne znamo te ciju povijest "posjecujemo". Cilj nasih napora nije "uciti iz povijesti", (citaj: povijest koju smo vec razumjeli napasati na nasa pitanja), nego razumjeti danasnja pitanja kao aluzije na odavno zaboravljene povijesne odgovore. U potrazi za tragovima ljudskog kao oslonci sluze konkretni materijaliteti, realna stanja i izrazi ljudi u proslosti i sadasnjosti, od prvih tragova hominida do problema modernih eksplozija broja ljudi na zemlji, od ranih pecinskih slika do virtuelnih svjetova neposredne sadasnjosti i buducnosti.
P.A. ne cilja na konacno objasnjenje covjeka, nego na hermeneutiku ljudima moguceg, na re-viziju ljudskog iz vlastite povijesti koja okvire mogucih buducnosti ostavlja otvorenije nego sto to absolutiranje sadasnjosti dozvoljava.
PS. Luce, vidin da te zanima bijo-antropologija, pa ti evo par linkova.
Na !
http://www.bioanth.org/
http://www.anthro.net/
http://www.socio.demon.co.uk/magazine/magazine.html
PPS - lahorice, pozdrav, vidim da si tu
Tufir II
05.02.2003., 09:21
Zvuči kao ono što se uobičajeno naziva "cultural studies". Iako sam vrlo površno upoznat s ovim temama (ali su mi jako zanimljive), stekao sam dojam da u antropologiji i srodnim područjima postoji sukob, ili tenzija između dva pristupa i svjetonazora. Prvi, univerzalistički, se oslanja na evolucijsku biologiju i na psihologiju i osnovna mu je ideja tražiti univerzalnosti prisutne u svim kulturama. Drugi je relativistički i inzistira na traženju razlika između kultura i razlika u tome kako pojedicni konstruiraju vlastitu sliku realnosti (tu spada i PA). Pretpostavljam da nije velika mudrost zaključiti kako je istina negdje u sredini.
Tufir II kaže:
Pretpostavljam da nije velika mudrost zaključiti kako je istina negdje u sredini.
:)
Tufir II
05.02.2003., 10:12
Pa ovaj srednji put mnogima i nije (bio) tolko očigledan, barem relativistima. Evo par citata (iz Pinkerove knjige Blank Slate; OK Lame, znam da gnjavim s dotičnim autorom, ali kad mi je već pri ruci):
Man has no nature; what he has is history. (Jose Ortega y Gasset, 1935)
With the exception of instinctoid reactions in infants to sudden withdrawls of support and to sudden loud noises, the human being is entirely instinctless ... Man is man because he has no instincts, because everything he is and has become he has learned, acquired, from his culture, from the man-made part of the environment, from other human beings. (Ashley Montagu, 1973)
ili pak moj dodatak, o jezičnom relativizmu i različitoj konstrukciji stvarnosti:
The real world is to a large extent built up on the language habits of the group. We see and hear and otherwise experience very largely as we do because the language habits of our community predispose certain choices of interpretation. The worlds in which different societies live are distinct worlds, not merely the same world with different labels attached.
Sapir (1956)
S univerzalističke strane, aktualne su teme univerzalna gramatika, jezik kao instinkt, urođenost pojmovnih struktura, sociobologija i evolucijska osnova društvenog ponašanja, urođene (i kroz kulture univerzalne) spolne razlike itd.
Dakle problem je: što je sve univerzalno, zašto je univerzalno, i što i zašto je različito?
Tufir II kaže:
aktualne su teme univerzalna gramatika, jezik kao instinkt, urođenost pojmovnih struktura,
s ovim ja trenutno muku mucim. ali tek sam pocela citati knjigu (on nature and language N. Chomsky) pa jos ima nade da pohvatam konce :)
kakva dobra uvodna literatura za ovo?
Tufir II
05.02.2003., 11:03
Na hrvatski je Chomskog prevedena "Jezik i problemi znanja". Na hrvatskom je još OK Ljubešić i još jedan autor (?): "Jezik, govor, spoznaja". Inače, Chomskijeve su knjige vrlo teške i suhoparne (barem meni), ali njegove osnovne ideje i osnove generativne gramatike obično su prikazane u svim uvodnim udžbenicima iz lingvistike i psiholingvistike, a često i iz kognitivne psihologije (najveći dio onih koje sam ja čitao su OK). Ipak mislim da je idealna uvodna knjiga: Pinker - "The language instinct" i odmah nakon nje kritika: Elman, Bates, Karmiloff-Smtih: "Rethinking innateness".
nemam bas prilike kupovati u Hr, ali ovaj udzbenik od P. mi se cini potencijalno koristan. hvala :)
nemam inace problema s noamom, procitala sam do sada tri ili cetiri njegove knjige. ovu koju sad citam je zapravo uvod u opce teorije i zatim njegova predavanja na tu temu u Bologni prije godinu-dvije.
za sada sam zahvalna jer prvo istresu teoriju a onda stave i male primjere (na njemackom, engleskom, francuskom i talijanskom) :)
Lame Deer
05.02.2003., 17:37
Tufir:
Pretpostavljam da nije velika mudrost zaključiti kako je istina negdje u sredini.
----
Ma i nije, ali mislim da je nasa moderna civilizacija (a i jezik kojim se koristimo) mnogo vecim dijelom konstruirana no sto je innate. Na onom topicu tamo si naveo primjer sa sposobnoscu ljudi razlicitih kultura da prepoznaju boje, ali udio takovih primjera je stvarno minimalan. (po mom skromnom misljenju)
I naravno, trebali bismo ovdje malo vise diferencirati...ali ima vremena za to...
Drago bi mi bilo kada bismo bez ikakvih vremenskih i inih pritisaka nastavili razglabati u pravcu u kojem smo poceli...
Bum se javil za koji dan, do tada mucha suerte i fala tufiru drugom na ugodnim postovima. Izgleda da konceptualne razlike ne moraju biti prepreka u konstruktivnoj diskusiji.
a "kumica" me je iznenadila :(
Usput nekoliko "mozda interesantnih" linkova:
Language Links (http://psych.wisc.edu/courses/language/links.html)
Revealing theLanguage of Thought (http://www.geocities.com/Athens/Sparta/7551/RevealLanguageOfThought.html)
Deep Language, Intelligence and Language Proficiency in (Academic) Learning (http://www.und.ac.za/und/ling/archive/gama-01.html)
Solaris
05.02.2003., 20:10
LD, neizmjerno hvala na linkovima :)
Lame Deer kaže:
I naravno, trebali bismo ovdje malo vise diferencirati...ali ima vremena za to...
Drago bi mi bilo kada bismo bez ikakvih vremenskih i inih pritisaka nastavili razglabati u pravcu u kojem smo poceli...
i ja se nadam. vidis bilo je steta ostaviti ovaj tekst na chatu :) ja sam u ovim vodama, potpuno "nova" i zato mi je i jako drago da sto vise ljudi sudjeluje, narocito ako nemaju identicna misljenja.... to meni (a valjda i drugim laicima) daje prilike da uvide koje sve opcije postoje :)
btw, tko je kumica?
Tufir II
06.02.2003., 10:21
Lame Deer kaže:
Ma i nije, ali mislim da je nasa moderna civilizacija (a i jezik kojim se koristimo) mnogo vecim dijelom konstruirana no sto je innate. Na onom topicu tamo si naveo primjer sa sposobnoscu ljudi razlicitih kultura da prepoznaju boje, ali udio takovih primjera je stvarno minimalan. (po mom skromnom misljenju)
Pa evo, ja sam više za innate stranu. Možda ne tolko za innate, nego za univerzalije između različitih kultura (iako ne bi za to stavio ruku u vatru). A ovo s bojama nikako nije izolirani primjer. Antropolog Donald Brown je sastavio popis ovakvih univerzalija - fenomena koji su pokazani u svim istraživanim kulturama i pridodao ih listi jezičnih univerzalija. NPR:
Kognitivne: vjerovanja o smrti, binarne distinkcije, riječi za crno i bijelo, razne klasifikacije (dob, dijelovi tijela, boje, fauna, flora, mentalna stanja, alati...), izborno ponašanja (odlučivanje), gramatika, jezik, magijska vjerovanja, planiranje, razlikovanje prošlost/sadašnjost/budućnost, razne semantičke kategorije, snovi, self, figurativni jezik, logičke relacije...
Emocionalne: dječiji strahovi (buka, stranci), plakanje, izrazi lica za osnovne emocije, strahovi i načini prevladavanja straha...
Društvene: koalicije, kolektivni identitet, konflikti, rješavanje i posredovanje pri rješavanju konflikta, suradnja, razni rituali, podjela rada, ogovaranje, vođe, status, uloge...
Sex i spolne razlike: muški - dominacija u politici, više agresivni, jezično razlikovanje spolova, privlačnost, ljubomora, pravila i norme, spolni odnos u privatnosti, silovanje...
Umjetnost: osjećaj za lijepo, ples, pripovijedanje, glazba, poezija, mitovi...
Tehnologija: vatra, osnovni alati...
... i tako još preko 300.
Je li to zbilja tako? (istraživanja)
Ako je zašto je? U kojoj je mjeri rezultat urođenog, a u kojoj je rezultat "vanjskih univerzalnosti"? (Je li ovo pitanje uopće dobro postavljeno?)
:confused:
Lame Deer
18.02.2003., 15:33
luca kaže:
;)
luca kaže:
(zasto ne otvoris topic o ovome?
i ja se ispricavam na upadu, evo, gotovo :) )
Prvo, ne volim otvarati topice koje nisam u stanju "odrzavati"
Drugo - ne znam cemu bi trebao posluziti. Da uvjeravam ljude da postoji nesto iznad nas ? Bog ? Smisao ? Telepatija ? Gornji i donji svjetovi ?
Ili ti vise mislis da, onako "po znanstvenisticki" ;) raschepusam shamanizam i zakljucim da je sve to placebo :confused: Krvavu krpicu u usta i uvjeri zrtvu da si isisao demona !
Cijeli nas zivot je placebo. Think about it !
Cini mi se da cu ne samo rijecima, nego i djelom u zen-budiste. Koru kruha, litru rakije i dvi pastete u torbu i - u kamishare :D
A na ljeto natrag na more - u nudiste :B
tvoja luca ovdje samo sluzi da ponekad kaze sto misli, ali cesce da nevede druge da kazu sto misle ;) a da se pri tome ne pokolju :rolleyes:
raznolikost misljenja je smisao foruma, ne poanta da se nekoga u nesto uvjeri. ti pisi sto ti mislis da treba, netko ce pohvaliti, netko ce kritizirati. glavno da smo svjesni da su nam razlike potrebne ;)
ili, ne pisi. tvoj je izbor u cijelosti ;)
Lame Deer
18.02.2003., 15:55
Naravno da cu pisati. Ces mi ti zabranit ? :D
Htjedoh se obazrijeti na tufirove teze, cak sam i napisao nesto o tome, ali znas kako je, kad jednom dignes topic - moras racunati s tim da ces iducih dana imati volje i vremena opsirno se baviti istim, tako da nisam jos htio poslati upis. Ubrzo cu se izjasniti o gornjim nesporazumima, pa ce mozda uz vasu pomoc mnogosta biti jasnije.
PS. Ne ljutis se na ovo moja luca ? Vidim da te mnogi odje svojataju :p
...to je iz pisme bana i trubadura.
Lame Deer kaže:
1. Naravno da cu pisati. Ces mi ti zabranit ? :D
2. Bio sam se zalaufao u kognit. psihologiju, ali me brzo prodje volja kad vidim cime se ljudi bave. Htjedoh se obazrijeti na tufirove teze, cak sam i napisao nesto o tome, ali znas kako je, kad jednom dignes topic - moras racunati s tim da ces iducih dana imati volje i vremena opsirno se baviti istim. Ubrzo cu se izjasniti o gornjim nesporazumima, pa ce mozda uz vasu pomoc mnogosta biti jasnije.
PS. Ne ljutis se na ovo moja luca ? Vidim da te mnogi odje svojataju :p
...to je iz pisme bana i trubadura.
1. nikad :)
2. pa ako ti se da, bila bi nam zanimljiva i kritika kognitivne psihologije.... sto god zelis, kad god zelis :)
ps: ne ljutim se :) ja sam svoja. ponekad se nekome posudim ;)
Tufir II
18.02.2003., 16:06
Lame Deer kaže:
Bio sam se zalaufao u kognit. psihologiju, ali me brzo prodje volja kad vidim cime se ljudi bave. Sami neki "IQ testovi".
:o ;)
BTW, IQ testovi ne spadaju u kognitivnu psihologiju. To sam natuknuo na onom topiku o Mensi. (Za Mensu :bljak: )
A kritika kog psi, sa pozicije (pretpostavljam) moderne fenomenologije, narativne psihologije ili nekog postmodernističkog pristupa mene i te kako zanima :W
Lame Deer
18.02.2003., 16:07
luca kaže:
1. nikad :)
2. pa ako ti se da, bila bi nam zanimljiva i kritika kognitivne psihologije.... sto god zelis, kad god zelis :)
ps: ne ljutim se :) ja sam svoja. ponekad se nekome posudim ;)
1 - znam
2 - znam i hocu ubrzo
ps - znam :) znam ;) hocu :D
Lame Deer kaže:
ps - znam :) znam ;) hocu :D
sta hoces? :D
Tufir II kaže:
BTW, IQ testovi ne spadaju u kognitivnu psihologiju. To sam natuknuo na onom topiku o Mensi. (Za Mensu :bljak: )
btw, bilo mi te drago sresti :)
Tufir II
18.02.2003., 16:19
Joj, nemaš pojma kolko me živciraju ti IQ topici!
Tufir II kaže:
Joj, nemaš pojma kolko me živciraju ti IQ topici!
koliko mene "kloniranje" topici? :D
Lame Deer
18.02.2003., 16:23
...mi sve to grdno lichi na njih.
luce :)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.