PDA

View Full Version : Porez na razliku u cijeni

Bari Kent
15.04.2004., 11:14
Kak to ide?
Naime šta. Npr. ovako: ja kupim stan sad i platim porez na promet obzirom na cijenu koju su procijenili ili onu iz ugovora (naravno, na onu koja je veća...:mad: ) ali dobro to tak ide.
E sad šta me muči. Recimo da je cijena tj osnovica na koju sam paltio porez 100k€. A nakon godinu dana ja taj stan prodam za 120k€. Naravno, kupac plaća porez, kako to već ide - ali moram li ja onda još platiti porez na ovu svoju 'zaradu' od 20k€ ?
Hvala unaprijed:rolleyes:

sonja
15.04.2004., 14:17
Porez plaćaju obje strane!
Uvijek, osim u slučaju kada kupac kupuje prvi put nekretninu onda ima pravo na neplaćanje poreza, s tim da to također ovisi o kvadraturi. Recimo za 3članu obitelj, se ne plaća porez do 80m2.

Bari Kent
15.04.2004., 14:49
sonja kaže:
Porez plaćaju obje strane!

Molim? :confused:
Ovo prvi puta čujem :D Ja sam mislio da porez na promet
plaća onaj koga se stavi u kupoprodajnom ugovoru da ga plaća, a to je obično kupac, uglavnom eksplicitno se navodi u ugovoru. Ovo da obje strane plaćaju stvarno nisam još čuo...:confused:
Oslobođenje pravom kupnje prvog stana je sasvim druga priča i nema veze s onim što bih ja želio znati.
U svakom slučaju, hvala na doprinosu :)

Lei
15.04.2004., 14:52
Ovo sto tebe "muci" je porez na dobit kod prodaje nekretnine. Placas ga ako prodas nekretninu unutar (cini mi se, provjeri ovo!) 5 godina od kupnje, na dobivenu razliku.

Nakon 5 godina.... radi sto hoces :)

Vojky
15.04.2004., 14:56
Bari Kent kaže:
Kak to ide?

Nazoveš Poreznu upravu i pitaš. Najbolje.

imaš i www.pu.mfin.hr

Lei
15.04.2004., 15:07
Pretrazila ja www.pu.mfin.hr jer znam da sam to negdje vec citala, i nisam nista nasla :(

Bari Kent
15.04.2004., 15:28
Lei kaže:
Ovo sto tebe "muci" je porez na dobit kod prodaje nekretnine. Placas ga ako prodas nekretninu unutar (cini mi se, provjeri ovo!) 5 godina od kupnje, na dobivenu razliku.

Nakon 5 godina.... radi sto hoces :)

E, bravo, to je ono što me muči! Tako je, 5 godina je taj rok, i sad bi bilo zanimljivo znati kolika je stopa tog poreza. I kako se uopće utvrđuje osnovica za porez na dobit - da li se samo uzme
(cijena2-cijena1)*stopa ili dolaze poreznici na procjenu i razni kerefeki...

Lei
15.04.2004., 15:31
20%? Nemam pojma, nisam uopce to uspjela iskopati u zakonu, ali porez na dobit je 20%.

A za cijene bi se trebale uzimati stvarne, a ne procjenjene vrijednosti. To je bar moje misljenje. Placas porez na stvarnu dobit, ne na procjenjenu :)

zara
16.04.2004., 01:06
E ovo me baš zanima. Jel to stvarno 20 % i je li rok 5 godina. Sonja, daj pojasni malo svoj post, i ako nešto više znaš o ovome,reci.

Juraj
16.04.2004., 09:49
Da vas malo ohladim nema poreza na dobit nego porez na dohodak a on je 15-35% ovisno o iznosu zarade + prirez ovisno o opcini :D Naravno, treba odbiti sve troskove u uredjenje kuce.

Bari Kent
16.04.2004., 11:14
A tako! Znači ta razlika u cijeni dodaje se u moj godišnji dohodak, znači na godišnju plaću koju zaradim dodaje se još i taj iznos i onda po svemu tome udri porez. A do 12,000 Kn prizna se, s računima naravno, olakšica. Znači na razliku u cijeni od npr. 32,000 Kn, udarili bi mi porez na 20,000, a stopa ovisi o tome koliko sam zaradio u plaći. Ako nemam plaću onda bi to bilo valjda ovak:
do 18,000 Kn -neoporezivo (osobni odbitak)
do 36,000Kn -15%
36,000-81,000 -25%
81,000-252,000Kn -35%
preko 252,000Kn -45%
Pa još ak imaš uzdržavane članove obitelji kao porezne olakšice i tako to.
Juraj, nadam se da sam te dobro razumio:D

zara
16.04.2004., 23:58
Postoji li neki vremenski period koji to ograničava? Tj, da li se nakon npr. 3 godine ta razlika prestaje smatrati dohotkom?

zara
16.04.2004., 23:59
Ej, a povrat poreza? Vraćaju li išta?

Juraj
17.04.2004., 00:34
Bari Kent kaže:
Juraj, nadam se da sam te dobro razumio:D

Yap :D

Juraj
17.04.2004., 10:32
... malo pricu. Porez moze biti i 15%+prirez a moze biti i kao porez na dohodak. Ovisi o okolnostima. Savjetujem procitati zakon i pravilnik + popricati sa savjetnikom iz porezne uprave.

Evo clan 23 zakona o porezu na dohodak stavci 5,6,7 koji govore o tome.

5) Dohotkom iz stavka 1. ovoga ?lanka smatra se i dohodak koji porezni obveznik ostvari od otu?enja nekretnina i imovinskih prava. Otu?enjem se smatra prodaja, zamjena i drugi prijenos uz naknadu. Dohodak ?ini razlika izme?u primitka utvr?enog prema tržišnoj vrijednosti nekretnine ili imovinskog prava koje se otu?uje i nabavne vrijednosti uve?ane za rast proizvo?a?kih cijena industrijskih proizvoda. Troškovi otu?enja mogu se odbiti kao izdaci.

(6) Dohodak od otu?enja nekretnine iz stavka 5. ovoga ?lanka ne oporezuje se ako je nekretnina služila za stanovanje poreznom obvezniku ili uzdržavnim ?lanovima njegove uže obitelji iz ?lanka 29. ovoga Zakona, a i u slu?aju ako je nekretnina ili imovinsko pravo otu?eno nakon tri godine od dana nabave.

(7) Dohotak od otu?enja nekretnina i imovinskih prava iz stavka 5. ovoga ?lanka ne oporezuje se ako je otu?enje izvršeno izme?u bra?nih drugova i srodnika u prvoj liniji i drugih ?lanova uže obitelji te izme?u razvedenih bra?nih drugova ako je otu?enje u neposrednoj svezi s razvodom braka te naslje?ivanjem nekretnina i imovinskih prava.

Cijeli zakon i pravilnik na ovoj adresi Zakon o porezu na dohodak (http://propisi.pu.mfin.hr/index_open.asp?idPropisa=963&jid=1&ime=Zakon%20o%20porezu%20na%20dohodak)

Trazite kljucnu rijec nekretnin

Inace, ima zanimljivih tekstova na starnicama porezne uprave ali su ljudi lijeni citati :D

Bari Kent
19.04.2004., 09:41
Juraj kaže:

Inace, ima zanimljivih tekstova na starnicama porezne uprave ali su ljudi lijeni citati :D

Ma slažem se potpuno ;)
Što lijenost, što vremenska stiska, a treba doći baš do onog dijela koji te zanima. Zato imamo naš forum, svako ponešto zna pa se to lijepo podijeli. Naravno, treba i dobra volja, koju si npr. ti pokazao. Thnx :D

zara
19.04.2004., 22:49
A kako se dokazuje da je nekretnina koristila za stanovanje iz članka 6? Prijavom prebivališta na toja adresi? Ima li to neki određeni minimalni rok? Ako znaš, molim te napiši da ne moram sad kopati po pravilnicima. Hvala

Juraj
19.04.2004., 23:02
Da, prijavom prebivalista na toj adresi.