View Full Version : Prvi okot kod kuje
Lakonogi
15.04.2004., 16:38
U kojoj dobi kuja spolno sazrijeva, i da li je ok da prvi okot ima kod prvog tjeranja, ili bi bilo bolje preskočiti koji ciklus...?
Pitam to jer ću možda starijem psu u dvorište dofurat 5-mjesečnu kujicu, a njemu vjerojatno neće bit do čekanja. :K
Hoće on nju napadat prije vremena, ili će osjetit kad je ona spremna...?
kujice mogu imati prvo tjeranje vec sa 6 mjeseci sto je prerano za prvo parenja, pricekaj dok ne sazrije.
Lakonogi
15.04.2004., 17:00
Kako da ih spriječim da se pare ako žive zajedno? Jel postoji neko kontracepcijsko sredstvo?
Prerano za prvo parenje ili za prvi okot? Ako je ovo drugo valjda se to može riješit nekom kontracepcijom...?
traxdata
15.04.2004., 17:08
Billi kaže:
kujice mogu imati prvo tjeranje vec sa 6 mjeseci sto je prerano za prvo parenja, pricekaj dok ne sazrije.
tako je, prerano je odmah pripustiti kujicu kod prvog tjeranja..a pricuvaj ju malo, da se ne prasnu..mislim da postoji neki sprej za kujicu, ali nemam pojma koliko je ucinkovit..
p.s. prerano je i za prvo parenje i za prvi okot..
traxdata
15.04.2004., 17:13
evo ti, kopirala sam jedan clanak, nije mi se dalo pisati..lijepo ti je objasnjeno kad moras kujicu pripaziti, pa si prouci..
Spolni ciklus kuje
Spolnim ciklusom nazivamo promjene koje se događaju na reproduktivnim organima ženki od jednog do drugog tjeranja. Do promjena dolazi zbog neposrednog djelovanja spolnih hormona, no na tok spolnog ciklusa utjecaj ima i okolina, zdravstveno stanje ženke, prehrana, starost i drugo.
Kujice se tjeraju prvi puta kada su stare između 6 i 16 mjeseci što ovisi o pasmini kao i utjecajima okoline. Ženke manjih pasmina sazrijevaju ranije od velikih. Između dva tjeranja može proteći različito dug period što opet ovisi o vrsti psa, no može i značajno varirati. Razmak između normalnih ciklusa tako može biti samo 4 mjeseca, ali i 14 mjeseci. Tjeranje u kuja je jednakomjerno tokom cijele godine, aktivnost je nešto veća u proljeće, no nije točno da se kuje tjeraju striktno u proljeće i jesen. Spolni ciklus se sastoji iz 4 faze. U svakoj fazi se mijenja koncentracija spolnih hormona i pod njihovim utjecajem se događaju promjene na spolnim organima koje se također očituju i u promijenjenom ponašanju ženke.
U prvoj fazi, proestrusu, dozrijevaju folikuli na jajnicima, izlučuje se estradiol koji uzrokuje proliferaciju sluznice maternice i vaginalnog epitelija. U proestrusu dolazi i do vanjskih promjena na kuji-ona postaje nemirna, privlači mužjake, ali nije spremna za parenje. Vulva je nabrekla i pojavi se iscjedak koji je u početku gust i tamno crven, a prema kraju prve faze ciklusa postaje svjetliji, vodeniji te manje obilan. Ova faza traje približno desetak dana. Druga faza ciklusa, estrus, predstavlja vrhunac spolne aktivnosti. Dolazi do pada koncentracije estrogena i slijedi predovulacijski val drugih hormona koji će izazvati ovulaciju. Do ovulacije dolazi na početku ove faze. Iscjedak postaje svijetao, a količina je minimalna. Ženka je spremna za parenje.
Treća faza ciklusa, diestrus, je faza u kojoj dolazi do oblikovanja žutih tijela. Ukoliko ženka nije gravidna ta će faza trajati 6 do 8 tjedana. U tom periodu dolazi do regresije prije opisanih promjena na spolnim organima pod utjecajem hormona progesterona.
Anestrus je faza spolnog mirovanja. U toj fazi dolazi do snižavanja koncentracija spolnih hormona u plazmi. Opisane faze spolnog ciklusa moguće je pratiti pregledom vaginalnog brisa pod mikroskopom. Na taj način pratimo promjene na epiteliju vaginalne sluznice koji se mijenja pod utjecajem hormona, te možemo točno odrediti kada je došlo do ovulacije. Ovu metodu upotrebljavamo prvenstveno za određivanje pravog dana za parenje ženke.
karamazov
20.05.2008., 21:33
Imam kuju labradora koja se prvi puta okotila 1.4.2008. Zanima me da li je moguće da se sada već ponovno tjera?
Smartie
21.05.2008., 07:09
Kako da ih spriječim da se pare ako žive zajedno? Jel postoji neko kontracepcijsko sredstvo?
Postoje hormonske injekcije koje su i skupe i nepouzdane. Kastracija je po meni najbolja opcija.
Andrea25
21.05.2008., 10:22
U kojoj dobi kuja spolno sazrijeva, i da li je ok da prvi okot ima kod prvog tjeranja, ili bi bilo bolje preskočiti koji ciklus...?
Pitam to jer ću možda starijem psu u dvorište dofurat 5-mjesečnu kujicu, a njemu vjerojatno neće bit do čekanja. :K
Hoće on nju napadat prije vremena, ili će osjetit kad je ona spremna...?
kujicu ti je najbolje pariti s tri do cetiri godine.. prije vecina nije dovoljno zrela a kasnije je vec prestara.
najbolje je sterilizirat i nemati frke sa time :mig:
white alien
22.05.2008., 14:11
kujicu ti je najbolje pariti s tri do cetiri godine.. prije vecina nije dovoljno zrela a kasnije je vec prestara.
Bože dragi, možda je najbolje i da žene imaju djecu s 40 godina :rolleyes:
Dakle, prvo sve zavisi o pasmini.
Za male pasmine se preporuča na 3. ili 4. tjeranju. Dakle, s godinu i pol do dvije prosječno.
Kod velikih pasmina minimalno na trećem, ali preporuka na 4. tjeranju, dakle oko 2 god. čak 2.5.
Iz osobnog iskustva ne bih čekala više nikad kasnije parenje od 3 godine, sve ostalio je rizik za kujino zdravlje, rizik za piometru, lažne trudnoće, rak dojki itd.
Spriječiti parenje možeš jedino razdvajanjem zaljubljenog pasa počevši od 5. dana tjeranja ili ranije ako muižjak maltretira kuju što neiskusan mužjak svakako hoće raditi pa sve do bar 20. dana ili koji dan više .
Ako nemaš uzgojne pse, preporučam sterilizaciju kuje jer će ju mužjak maltretirati naskakivanjem od trena kad dođe pa dok su živi što nije ugodno za nju, a i njemu je frustracija.
Hormonske injekcije ne preporučam kao što neće niti jedan veterinar jer su jako štetne za zdravlje kuje. Mogu momentalno izazvati piometru i još neke poremećaje. Kod piometre se prontno operativno vadi maternica van i nada se najboljem tijekom iste itd. pa kako hoćeš.
Andrea25
23.05.2008., 09:38
Bože dragi, možda je najbolje i da žene imaju djecu s 40 godina :rolleyes:
Dakle, prvo sve zavisi o pasmini.
Za male pasmine se preporuča na 3. ili 4. tjeranju. Dakle, s godinu i pol do dvije prosječno.
Kod velikih pasmina minimalno na trećem, ali preporuka na 4. tjeranju, dakle oko 2 god. čak 2.5.
kao prvo pitanje je za kujicu ne za ženu :mig:
sto se tice velikih pasmina pa sta nisam rekla od 3 do 4 godine?? to je oko 4 -5 tjeranja... :kava:
a sto se tice malih mislim da nije bitno jer koliko sam uspjela vidjeti onaj koji pita ima njemackog ovcara... :mig:
karamazov
23.05.2008., 10:10
Imam kuju labradora koja se prvi puta okotila 1.4.2008. Zanima me da li je moguće da se sada već ponovno tjera?
Kaj nitko nezna?
Andrea25
23.05.2008., 10:27
a cuj moguce je, ali moguce je i da je lazno krvarenje... koliko dugo traje? dal izgleda ko obicno tjeranje?
karamazov
23.05.2008., 10:47
a cuj moguce je, ali moguce je i da je lazno krvarenje... koliko dugo traje? dal izgleda ko obicno tjeranje?
Traje skoro od okota na mahove, a izgleda... neznam, malo se mota s drugim psima, ali mislim da ih više tjera od mladih, nego da s njima koketira... nemogu sam nikako procijenit, a ne bih htio ponovno peseke.
Andrea25
23.05.2008., 11:00
Traje skoro od okota na mahove, a izgleda... neznam, malo se mota s drugim psima, ali mislim da ih više tjera od mladih, nego da s njima koketira... nemogu sam nikako procijenit, a ne bih htio ponovno peseke.
ako traje od okota na mahove onda sigurno nije tjeranje.. najbolje da odes veterinaru da pogleda
Kod kuja je normalno da poslije poroda 2-3 dana imaju zeleno do crveno smeđi iscjedak.. taj iscjedak je vidljiv od 4 do maksimalno 6 tjedana.. ako je iscjedak prisutan i nakon 9 tjedana, tamnije boje i neugodnog mirisa postoje sanse da je posteljica zaostala i da je doslo do upale... dakle odmah veterinaru!
white alien
24.05.2008., 01:00
kao prvo pitanje je za kujicu ne za ženu :mig:
sto se tice velikih pasmina pa sta nisam rekla od 3 do 4 godine?? to je oko 4 -5 tjeranja... :kava:
a sto se tice malih mislim da nije bitno jer koliko sam uspjela vidjeti onaj koji pita ima njemackog ovcara... :mig:
Ako nisi shvatila usporedbu, ok, ali ista stoji jer kuja velikih pasmina s 4 godine je kuja u srednjim godinama, a ne mlada kuja.
I 4-5 tjeranje je 2-2.5 godina starosti (i 3 ako se kuja prvi put protjerala s godinu dana, a većina se ipak prije protjera), znači nikako 4 godine što si ti napisala da je ista stvar kad se već hoćeš hvatati.
Ostalo je jasno napisano kao i to i ne vidim što ti tu točno smeta ?
Sve je moguće, ali teško da se radi o tjeranju, prije da još uvijek ima iscjedak od okota povremeno ili kako je rečeno, neku upalu.
Da je ostalo posteljice nakon okota, krvarenje bi bilo daleko obilnije i već bi davno došlo do većih problema i pogoršanja općeg stanja kuje ako ne i do sepse tako da ne bi bilo to, ali upala je moguća.
Andrea25
25.05.2008., 12:11
I 4-5 tjeranje je 2-2.5 godina starosti (i 3 ako se kuja prvi put protjerala s godinu dana, a većina se ipak prije protjera), znači nikako 4 godine što si ti napisala da je ista stvar kad se već hoćeš hvatati.
Ostalo je jasno napisano kao i to i ne vidim što ti tu točno smeta ?
Moja kuja ima 3 godine i tek je zavrsila s trecim tjeranjem tako da :kava:
white alien
27.05.2008., 13:39
Moja kuja ima 3 godine i tek je zavrsila s trecim tjeranjem tako da :kava:
Tako da ti kuja ima hormonalne probleme :rolleyes:
Normalan razmak između tijeranja je od 5-7 mjeseci i sve kraće ili duže ( u tvom slučaju puno duže) je znak problema i na tvom mjestu bih je što prije parila ili sterilizirala.
Ako je pariš i nakon okota opet bude imala duga razdoblja između tijeranja, steriliziraj no, možda se trudnoćom sve izregulira.:top:
Ja sam ipak govorila o kujama s normalnim, tj. zdravim ciklusom, ne problematičnim.
Andrea25
27.05.2008., 14:03
Tako da ti kuja ima hormonalne probleme :rolleyes:
Normalan razmak između tijeranja je od 5-7 mjeseci i sve kraće ili duže ( u tvom slučaju puno duže) je znak problema i na tvom mjestu bih je što prije parila ili sterilizirala.
Ako je pariš i nakon okota opet bude imala duga razdoblja između tijeranja, steriliziraj no, možda se trudnoćom sve izregulira.:top:
Ja sam ipak govorila o kujama s normalnim, tj. zdravim ciklusom, ne problematičnim.
opet ovisi o pasmini :D.. nema hormonalnih problema i svi psi njene pasmine se tjeraju svakih 10 do 12 mjeseci.. samo sto su dosta rijetki tu kod nas pa ljudi to ne znaju :top:
white alien
28.05.2008., 13:39
Nisam znala, a o kojoj se pasmini radi?
Nije bila tema tvoja pasmina zar ne :mig:
Andrea25
28.05.2008., 13:50
Nisam znala, a o kojoj se pasmini radi?
Nije bila tema tvoja pasmina zar ne :mig:
nije :mig:
mozda sam i malo krivo napisala za tjeranje. Trebala sam rec najkasnije do 4 godine, ali psa ne bi nikako parila prije 2,5... nekak mi je to prerano za bilo koju veliku pasminu
ovi moji se pare i do 6 godine jer zive po 20 godina :top: , ali to je samo kod njih
white alien
28.05.2008., 20:33
Ok, nisam to znala jer kod većina velikih pasmina je kuja od 6 godina već stariji pas i pari se ako je u dobroj formi, ali ne prvi puta u tim godinama jer rijetke nesterilizirane i neparene tih godina bi bile i zdrave te se svakako teže podnosi trudnoća nego kod kujice od 2-3 god.
Nisam imala namjeru ništa filozofirati već iznijeti svoje mišljenje i iskustvo, a isto ja kako sam navela.
Parili smo i kuju od 4 godine i od i 2.5 i primjetila sam da su ove mlađe kujice bile i sposobije strpljivije majke, brže s oporavljale od štenaca, imale manji, odnosno 0 mortaliteta u leglu itd.
Lijepo sma rekla što smatram najboljim od do, a što nedopustivim ( prerano parenje), uostalom, za uzgojne kuje postoji pravilnik koji dozvoljava parenje tek od određene dobi do određene prema pasminama i u određenim razmacima za sve isto, a kad se radi o leglima bez rodovnika, tu samo možemo savjetovati jer opet sve ostaje na vlasniku, nadam se dobre savjesti :mig:
Andrea25
01.06.2008., 18:12
Lijepo sma rekla što smatram najboljim od do, a što nedopustivim ( prerano parenje), uostalom, za uzgojne kuje postoji pravilnik koji dozvoljava parenje tek od određene dobi do određene prema pasminama i u određenim razmacima za sve isto, a kad se radi o leglima bez rodovnika, tu samo možemo savjetovati jer opet sve ostaje na vlasniku, nadam se dobre savjesti :mig:
da onda skratimo najbolje je od 2.5 do 3.5 :D za vecinu velikih pasmina. Jel tak?
white alien
02.06.2008., 10:14
Je :top:
oprostite sto smetan al znate li sto cu s kujinim dojkama da se ne upale posto su mi kuji uginuli svi mladi..unaprijed hvala
ChiliKimi
25.07.2010., 10:54
Odi kod veterinara ili u veterinarsku ljekarnu da ti daju tablete koje će zaustaviti stvaranje mlijeka. Zaboravila sam kako se točno zovu. Ali obavezno jer će se stvarati nakupine mlijeka, a od toga može svašta nastati.
Smartie
25.07.2010., 10:56
oprostite sto smetan al znate li sto cu s kujinim dojkama da se ne upale posto su mi kuji uginuli svi mladi..unaprijed hvala
Nemoj ih dirati niti istiskivati mlijeko. Imaš u vet. ljekarnama ili poljoprivrednim apotekama neku mast koja se koristi za kravlje vime pa time maži da splasnu. I odi kod veterinara prema potrebi ako vidiš da za par dana nije bolje. Pa od čeg su malci uginuli?
a neznan od cega ono bilo ih je 3 i bili su se normalno okotili al nakon sto se kuja navecer okotila ujutro mi dolazi do vrata i cilo vrime cvili ja otidjen tamo a oni se ne micu ni nista
i koliko otprilike kosta ta mast ili te tablete o kojim govorite
ChiliKimi
26.07.2010., 00:40
A nemam pojma, ne sjećam se više. Odi po to jer bi ti kujica mogla imati problema ako joj ne zaustaviš mlijeko.
LinaLena
26.07.2010., 10:26
Čemu služe veterinari????? :mad:
Mogu se stavljati hladni oblozi od peršina ali ako dođe do ozbiljne upale, onda treba nešto jače.
Steriliziraj kuju!
Molila bih vas za savjet. :)
Imam kujicu labradora (ima i rodovnicu), kojoj je sada 3 godine. Odmalena ima neku vrstu hromonalnog poremećaja, imala je lažnu trudnoću, curenje mlijeka i psi su za nju stalno zainteresirani. Krvarenja su redovna, iako malo produžena.
Bili smo kod endrokrinologinje i ona je rekla da je s organima sve o.k., međutim preporučila je što bržu sterilizaciju ili parenje pa potom sterilizaciju.
Jedno mišljenje je bilo i da bi kuja trebala imati jedan okot pa bi se možda hormoni uravnotežili.
Iskreno, ja bih voljela da ima jedan okot, radi nje same, ali se bojim da trudnoća kuje sa poremećenim hormonima ne završi kobno.
Planiramo svakako napraviti i progesteronski test, kao i obaviti još neke pretrage.
Ima li tko neki savjet ili iskustvo sa takvim slučajevima?
Hvala
Corduroy
16.01.2012., 19:05
Iskreno, ja bih voljela da ima jedan okot, radi nje same, ali se bojim da trudnoća kuje sa poremećenim hormonima ne završi kobno.
Planiramo svakako napraviti i progesteronski test, kao i obaviti još neke pretrage.
Ima li tko neki savjet ili iskustvo sa takvim slučajevima?
Hvala
Ne troši novac. Steriliziraj
orejaslargas
17.01.2012., 12:37
Bolje je sterilisi jer okotom se lazne trudnoce neces resiti. Govorim iz iskustva. To je predrasuda isto kao i to da kuja treba prvo da ima jedno leglo pa posle sterilizacija.
Ako nemas uzgojnu dozvolu za svoju kuju kako mislis da je paris?
Bolje je sterilisi jer okotom se lazne trudnoce neces resiti. Govorim iz iskustva. To je predrasuda isto kao i to da kuja treba prvo da ima jedno leglo pa posle sterilizacija.
Ako nemas uzgojnu dozvolu za svoju kuju kako mislis da je paris?
Pa mislim da nije tako teško dobiti uzgojnu dozvolu.
Konkretno je niti nisam sada mislila pariti da tražim dozvolu.
Postoji mogućnost da se kuja pari sa čistokrvnim psom bez rodovnice pa tada uzgojna dozvola nije niti potrebna.
Osim toga, ona je pregledana i sve je u redu, nema nekih pokazatelja da ne bi mogla imati mlade, ali općenito ima problema sa hormonima.
Ja se samo brinem da radi toga ne bi imala velikih problema u trudnoći, jer mi je najbitnije da bude dobro.
Hvala na savjetima.
Prvo što ću napraviti jest progesteronski test, da točno vidimo može li ona uopće ostati skotna, a onda ćemo je sterilizirati ili nešto napraviti po tom pitanju.
atlantis
17.01.2012., 22:24
Ah štancerica.
Smartie
18.01.2012., 00:14
Osim toga, ona je pregledana i sve je u redu,
a koja si testiranja obavila da znaš da je pasminski sve u redu?
ali općenito ima problema sa hormonima.
Onda se preispitaj zašto. Od prehrane, psihičkog stanja i stresa, pa go nasljednih osobina - sve može biti uzrok. Ako je od stresa onda joj još i leglo zaista ne treba (napomena: stres nije samo živciranje kao što ljudi vole zamišljati). A ako je ovo zadnje, onda pogotovo.
Ja se samo brinem da radi toga ne bi imala velikih problema u trudnoći, jer mi je najbitnije da bude dobro.
Dobro se brineš... i mogla bi imati problema, a nakon štenjenja pogotovo.
A za razmišljanje o štancu i lijenost oko uzgojne :flop:
Timbalandica
18.01.2012., 08:12
Ma joooojj....Nemaš pojma kako je teško podići leglo. Zašto svi misle da je to tako lako? Nemoj se upuštati u to samo tako, pogotovo bez uzgojne dozvole.
Leglo neće ništa pomoći tvojoj kujici nego joj može samo odmoći. Steriliziraj ju :)
Jučer mi je digla tlak kolegica koja bi parila kujicu bez papira koja nije čak niti tipičan predstavnik te pasmine. Na moja nagovaranja da odustane je odgovorila:
"Ali moj dragi oduvijek želi njezino štene. Željela bih "zaokružiti" njezin ciklus i dati joj da ima štence, mene peru majčinski osjećaji pa da ih i ona ima. A i fakat je primjerak!"
eto,ja toliko gluposti u svom životu nisam čula. Prekrasno je kada netko za svog psa može reći da je "fakat lijep primjerak" a nikada u životu nije bila niti na jednog izložbi i nema pojma što je to kinologija.
Ne znam što bi onda trebali reći vlasnici svjetski poznatih pasa...Nakon uvjeravanja da je ona čovjek a njezina ljubimica pas i da neće imati majčinske osjećaje začepila je tek onda kada sam joj napisala da bi bilo lijepo da joj pas ima papire.
Neću shvatiti takve ljude :ne zna:
Učini uslugu svojoj mezimici i sebi i steriliziraj ju :mig:
wlenarsi
19.01.2012., 14:56
Ma joooojj....Nemaš pojma kako je teško podići leglo. Zašto svi misle da je to tako lako? Nemoj se upuštati u to samo tako, pogotovo bez uzgojne dozvole.
Leglo neće ništa pomoći tvojoj kujici nego joj može samo odmoći. Steriliziraj ju :)
Jučer mi je digla tlak kolegica koja bi parila kujicu bez papira koja nije čak niti tipičan predstavnik te pasmine. Na moja nagovaranja da odustane je odgovorila:
"Ali moj dragi oduvijek želi njezino štene. Željela bih "zaokružiti" njezin ciklus i dati joj da ima štence, mene peru majčinski osjećaji pa da ih i ona ima. A i fakat je primjerak!"
eto,ja toliko gluposti u svom životu nisam čula. Prekrasno je kada netko za svog psa može reći da je "fakat lijep primjerak" a nikada u životu nije bila niti na jednog izložbi i nema pojma što je to kinologija.
Ne znam što bi onda trebali reći vlasnici svjetski poznatih pasa...Nakon uvjeravanja da je ona čovjek a njezina ljubimica pas i da neće imati majčinske osjećaje začepila je tek onda kada sam joj napisala da bi bilo lijepo da joj pas ima papire.
Neću shvatiti takve ljude :ne zna:
Učini uslugu svojoj mezimici i sebi i steriliziraj ju :mig:
Za ovo gore napisano...:top::top::top:,
a ovo za tvoje "nerviranje" ,ustvari za to kako padaš u "vatru" i skoro te vidim kako ti na sve strane izlazi para od nemoći i ljutnje i zato mi se jako dopadaš..:lol::cerek::lol:
:top:
a koja si testiranja obavila da znaš da je pasminski sve u redu?
Ovako...snimali smo joj kukove, napravili smo čitav pregled unutrašnjih organa i sve je u redu, osim tih problema sa hormonima.
Često je kontroliramo. Što se tiče problema sa hormonima, nitko nije sugerirao da bismo je trebali prvenstveno sterilizirati (bili smo i na fakultetu), ali sugerirali su da što prije ima jedan okot ili da je steriliziramo.
A za razmišljanje o štancu i lijenost oko uzgojne :flop:
Što se tiče tzv. 'štanca', parenje pasa bez rodovnice nije zabranjeno niti jednim zakonom RH, a niti vani (koliko ja znam).:mig:
Mogla bih spomenuti hrpetinu primjera ljudi koji imaju pse bez papira pa su usprkos tome vrlo odgovorni vlasnici, dakle nema mjesta generalizaciji kako su psi sa rodovnicom 'u boljim rukama'.
Međutim, postoji problem za parenje pasa sa papirima...
Naime, nažalost nije dovoljno pribaviti tzv. 'uzgojnu dozvolu', već je potrebno da pas položi i neke ispite, karakteristične njegovoj pasmini, što je zahtjevniji i dugotrajniji proces i ne može si ga svatko priuštiti.
Ja razmišljam o tome da je u slučaju parenje, parim sa psom sa 'papirima' i da joj pribavim sve potrebne 'dozvole', ako bi uopće došlo do tog, jednog okota.
Razlog tome jest u činjenici da smatram kako je lakše udomiti štence sa papirima u dobre ruke kao i da se u prosjeku više kontrolira potomstvo/sudbina takvih štenaca, od onih 'bez papira'. Uopće se ne radi o razlozima zarade itd.
Inače, vezano uz temu...ja sam čula dosta oprečna mišljenja veterinara o parenju pasa. Neki propagiraju sterilizaciju, drugi spominju neke neželjene posljedice sterilizacije (debljanje, sklonost depresiji...)
Pitam se koliko su sterilizacija i/ili jedan okot kuje i iskustva nakon toga sa kujom, zaista individualne stvari.:ne zna:
Kakva su vaša iskustva sa istim i što preporučate?
Naime, nažalost nije dovoljno pribaviti tzv. 'uzgojnu dozvolu', već je potrebno da pas položi i neke ispite, karakteristične njegovoj pasmini, što je zahtjevniji i dugotrajniji proces i ne može si ga svatko priuštiti.
Zato se uzgojem ni ne bavi svatko. :kava:
Timbalandica
20.02.2012., 14:25
Ovako...snimali smo joj kukove, napravili smo čitav pregled unutrašnjih organa i sve je u redu, osim tih problema sa hormonima.
Često je kontroliramo. Što se tiče problema sa hormonima, nitko nije sugerirao da bismo je trebali prvenstveno sterilizirati (bili smo i na fakultetu), ali sugerirali su da što prije ima jedan okot ili da je steriliziramo.
Što se tiče tzv. 'štanca', parenje pasa bez rodovnice nije zabranjeno niti jednim zakonom RH, a niti vani (koliko ja znam).:mig:
Mogla bih spomenuti hrpetinu primjera ljudi koji imaju pse bez papira pa su usprkos tome vrlo odgovorni vlasnici, dakle nema mjesta generalizaciji kako su psi sa rodovnicom 'u boljim rukama'.
Ja razmišljam o tome da je u slučaju parenje, parim sa psom sa 'papirima' i da joj pribavim sve potrebne 'dozvole', ako bi uopće došlo do tog, jednog okota.
Razlog tome jest u činjenici da smatram kako je lakše udomiti štence sa papirima u dobre ruke kao i da se u prosjeku više kontrolira potomstvo/sudbina takvih štenaca, od onih 'bez papira'. Uopće se ne radi o razlozima zarade itd.
Inače, vezano uz temu...ja sam čula dosta oprečna mišljenja veterinara o parenju pasa. Neki propagiraju sterilizaciju, drugi spominju neke neželjene posljedice sterilizacije (debljanje, sklonost depresiji...)
Pitam se koliko su sterilizacija i/ili jedan okot kuje i iskustva nakon toga sa kujom, zaista individualne stvari.:ne zna:
Kakva su vaša iskustva sa istim i što preporučate?
aha, nemaju za potrebne ispite ali se naravski vide kunice u očima od štenaca.
mislim to su gluposti. ako je propisano da pas treba imati uzgojnu, položiti taj i taj ispit, onda MORA. nema tu izbora. ak nemaš novaca za to, nemoj ni pariti.
otkud ti onda novac za parenje??
za pravi i odgovoran uzgoj treba imati novaca. a ne vrati ti se baš nešto, skoro pa ništa. i i to što kakti zaradiš, sve se uloži ponovo u izložbe i nove uzgojne i slično.
ali da, lako je imati jednu kuju pa s njom svako malo baciti nekakvo parenje i viđeeee novacaaa! katastrofa...
a za ovo drugo.
svakako sam za sterilizaciju :) nikakvi štenci.
evo mog primjera.
imam kujicu dvorištarku, boktepitaj čega je sve mješanka.:D i zašto da ja sad s njom imam leglo? s kime da ju parim??
kuda ću ja sa svim tim štencima?? kao da nema dovoljno neodgovornih vlasnika koji napuštaju pse pa se sa svime time bore azili i udruge i Plava šapa.:ne zna:
ili to za jedan okot vrijedi samo za kakti "čistokrvne" i čistokrvne pse. pa da si malo i usput zaradiš. onaj veterinar koji ti kaže da je bolje imati jedno leglo je glup veterinar.
aha, nemaju za potrebne ispite ali se naravski vide kunice u očima od štenaca.
...
ili to za jedan okot vrijedi samo za kakti "čistokrvne" i čistokrvne pse. pa da si malo i usput zaradiš. onaj veterinar koji ti kaže da je bolje imati jedno leglo je glup veterinar.
Meni je jasno da bi prodaja štenaca sa papirima gotovo samo pokrila troškove podizanja štenaca.
Što se pak tiče mojih 'ambicija za kunicama'...ja sam bila spremna u slučaju parenja i dobivanja svih dozvola, sve štence dati uzgajivaču da ih udomi/proda i da mi pritom ne mora dati niti kune.:mig:
Eto, toliko o mojim planovima 'profita'. Razlog tome je što smatram da on ima uhodanu praksu i bolje 'veze' za uspješno udomljenje.
Problem za dobivanje 'papira' nije isključivo platiti ispite. Osoba mora naći vremena da odvede psa na treninge polaganja ispita, kao i da ga po potrebi vozi itd. (to mi je najveći problem), tako da ograničenja nisu nužno materijalne prirode.
Po pitanju jednog legla...konzultirala sam se više veterinara i to dobrih veterinara, koji su rekli da bi možda jedan okot normalizirao te hormone, tako da neću u startu reći da su glupani.
A što se tiče nuspojava sterilizacije, iz prve ruke sam čula neke neželjene posljedice iste, od strane osoba koje su odmah sterilizirali svoje kuje.
Jedna od njih je izuzetnija potreba za hranom, dakle debljanje (moje već ionako podebele kuje), depresivnije raspoloženje itd.
Ja smatram da svaki 'neprirodni' čin kao što je sterilizacija ima također neke neželjene posljedice, a kakve će one biti, vrlo je individualno.
Nekad je sterilizacija najbolje rješenje, ali mislim da se ne može generalno reći da nema nikakvih mana.
Timbalandica
20.02.2012., 14:47
ok.
ali ja nisam za parenja bez papira kao niti za nepromišljena parenja. tako da danas imamo puno pasa van standarda. a neki ljudi koji se idu igrati uzgajivača nemaju pojma što je zapravo standard. pa tako danas imamo previsoke/preniske, predebele/ premršave pse.
a da ne pričam o bolestima koje se javljaju. nije sve u tome da se pas proda u dom gdje će mu biti lijepo (iako je svakako jedna od najbitnijih stavki:))
naravno da svaki pas drukčije podnosi neke stvari pa tako se mogu javiti i neke posljedice kod sterilizacije. ali tako ti se isto može zakomplicirati okot..
a što se tiče debljanja, to je bar vrlo lako za riješiti, smanjiš joj prehranu :)
Medaline
06.06.2012., 19:20
Imam jedno pitanje, naime kujica mi je preko noći okotila dvoje štenadi. Mislila sam da je okot završen, no 2 sata nakon što je okotila drugo štene, okotila je treće, no nažalost ono je već bilo uginulo.
Kujica se sada čudno ponaša... i dalje povremeno dahće i dosta je uznemirena, trči i cvili. To joj je bio prvi okot pa nisam sigurna da li je to normalno ponašanje? Da li možda traži uginulo štene? Bojim se da se možda nije do kraja okotila. Je li to moguće?
Možete li mi, molim Vas, pomoći?
Timbalandica
06.06.2012., 19:24
probaj joj lagano pipati po trbuhu, ako osjetiš kakvu grudu, najvjerojatnije je štene ostalo!
I idi veterinaru jer će ti onda kujica morati na carski!!
Kada se krenula šteniti?
Mislim da bi svakako trebala veterinaru jer postoji mogućnost da je u njoj ostalo još jedno uginulo štene! Idi odmah zovi veta jer ti i kujica može uginuti!
Anabella08
07.06.2012., 11:30
Imam jedno pitanje, naime kujica mi je preko noći okotila dvoje štenadi. Mislila sam da je okot završen, no 2 sata nakon što je okotila drugo štene, okotila je treće, no nažalost ono je već bilo uginulo.
Kujica se sada čudno ponaša... i dalje povremeno dahće i dosta je uznemirena, trči i cvili. To joj je bio prvi okot pa nisam sigurna da li je to normalno ponašanje? Da li možda traži uginulo štene? Bojim se da se možda nije do kraja okotila. Je li to moguće?
Možete li mi, molim Vas, pomoći?
Sve kujice nakon okota i za vrijeme dok hrane štenad dahću , čak neke izgledaju kao da će hiperventilirat i onesvjestit se .
Normalno je da je uznemirena , pa tek se okotila , ne zna ni sama što joj se desilo . Moja kujica je htijela izgristi prvo štene kad se okotilo , da nisam bila pored nje vjerovatno bi ga dokrajčila . Nakon par minuta se sabrala i prihvatila štene kao da se ništa nije desilo . Drugo je prihvatila odmah čim se okotilo .
Poslije smo imali cijeli cirkus sa kujicom jer nije htijela ostaviti štenad ni na sekund da ode van nuždu obaviti . Na kraju sam joj u predsoblju napravila wc. Odi do veta da ju pregleda zbog sumnje na zaostalo štene i da joj da injekciju kalcija da ti ne bi dobila eklamsiju . Ne mora biti da će završiti na carskom rezu , možda će biti dovoljno da joj da oksitocin da se do kraja očisti .
rock_lady
07.06.2012., 12:29
Meni je jasno da bi prodaja štenaca sa papirima gotovo samo pokrila troškove podizanja štenaca.
Što se pak tiče mojih 'ambicija za kunicama'...ja sam bila spremna u slučaju parenja i dobivanja svih dozvola, sve štence dati uzgajivaču da ih udomi/proda i da mi pritom ne mora dati niti kune.:mig:
Eto, toliko o mojim planovima 'profita'. Razlog tome je što smatram da on ima uhodanu praksu i bolje 'veze' za uspješno udomljenje.
Problem za dobivanje 'papira' nije isključivo platiti ispite. Osoba mora naći vremena da odvede psa na treninge polaganja ispita, kao i da ga po potrebi vozi itd. (to mi je najveći problem), tako da ograničenja nisu nužno materijalne prirode.
Po pitanju jednog legla...konzultirala sam se više veterinara i to dobrih veterinara, koji su rekli da bi možda jedan okot normalizirao te hormone, tako da neću u startu reći da su glupani.
A što se tiče nuspojava sterilizacije, iz prve ruke sam čula neke neželjene posljedice iste, od strane osoba koje su odmah sterilizirali svoje kuje.
Jedna od njih je izuzetnija potreba za hranom, dakle debljanje (moje već ionako podebele kuje), depresivnije raspoloženje itd.
Ja smatram da svaki 'neprirodni' čin kao što je sterilizacija ima također neke neželjene posljedice, a kakve će one biti, vrlo je individualno.
Nekad je sterilizacija najbolje rješenje, ali mislim da se ne može generalno reći da nema nikakvih mana.
Zašto pariti kuje i mužjake koji nisu čistokrvni? naime, svi ti štenci mogu završiti na ulici ili tko zna gdje, pa kada odrastu pare se sa uličnim psima i onda nastaje problem pasa lutalica po gradovima, prenosiocima bolesti i tko zna čega sve ne. Ne negiram, ima i odgovornih vlasnika. Naime, uzgoj toliko ''neprihvatljivih'' čistokrvnih pasa je kontroliran uzgoj (ima iznimaka kao i svugdje), dakle prije svakog parenja MORAJU biti napravljeni testovi, potvrde i ostale ludosti da se ne bi neka genska bolest prenosila dalje. dakle, uzgoj i parenje pasa trebalo bi poboljšavati vrstu a ne unistavati. štenci jesu lijepi, slatki, medeni....ali odgovornost, gdje štene završava na kraju, mora biti isključivo uzgajivačeva. jer ovo sto se danas događa u Ukrajini (eutanazija svih pasa uličara) je isključivo krivnja svih ljudi, jer ljudi su ti koji moraju kontrolirati to i biti razumni, psi ipak slijede svoje nagone. Dakle, kastracija pasa koje NE MOŽEMO kontrolirati je po meni najhumanija poduzeta mjera, za dobrobit i životinje i okoline. :)
Medaline
07.06.2012., 15:00
Poslije smo imali cijeli cirkus sa kujicom jer nije htijela ostaviti štenad ni na sekund da ode van nuždu obaviti .
Znam ni moja ne napušta male. Jedva je uspjevam odvesti van (samo da obavi nuždu). Odmah trči k njima. Znaš možda dal ima koja veterinarska stanica s ultrazvucima u krapinsko-zagorskoj županiji?
Medaline
07.06.2012., 15:05
Jučer tijekom noći. Trudovi su počeli oko 11-12 navečer, tako da sam probdjela cijelu noć. Prvo štene je okotila oko pol 5, drugo u 5. A treće (ovo uginulo) u 8 sati.
atlantis
07.06.2012., 15:34
izvoliš kod veterinara iste sekunde i prestani spamat po forumu.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.