PDA

View Full Version : Rak jednjaka


njusa
31.05.2006., 07:17
Osobi iz obitelji je dijagnosticiran rak jednjaka, za 10ak dana operacija na Jordanovcu. Malo Googlala i totalno se istraumirala. Jedna od stvari koju sam procitala je da je prezivljavanje 5 godina u postotcima od 10 do 25 posto. Ono sto nigdje nisam nasla je zasto tako nizak postotak, sto se dogadja unutar tih 5 (ili koliko vec) godina.
Ne znam puno detalja, povijesti bolesti i sl. Ovoliko: dugogodisnji pusac i drinker, prije godinu dana lijecen od kvrzice na glasnici (zracenje, uspjesno), inace zdrav i snazan organizam. Rak je negdje ispod prve trecine, receno mu je da ce ga otvarati od vrata do zeluca, operacija od kojih 6-7 sati (jel' skinut ban Rijecanki? please, zeno, reci koju o operaciji), nekoliko dana sok-sobe pa do 3 tjedna u bolnici, da se odmah radi rekonstrukcija (ali ne i kako) i da se vec nakon nekoliko dana pocinje uzimati hrana. Eventualno poslije ce se razgovarati o nastavku lijecenja zracenjem ili cito..
Hvala svima, ne morate biti obazrivi, sto otvorenije to bolje.

Smilla
31.05.2006., 08:41
Moja baka umrla od tog. I, da, od dijagnoze do smrti bilo je pet godina. Nije pila i nije pusila nikad. Tad je imala 64 godin (kad je dijagnosticirano). Operacija, pa terapije (i cito i zracenje i prirodne.neka jaja je pila, sjecam se), ugradilo joj neki apratic u grlo... Namucila se.
Al jedna mamina poznanica, tezak pusac, takodjer imala operaciju, takodje joj ugradilo aparatic, al ok zivi s tim vec godinama. Sve ovisi...

Nanna
31.05.2006., 08:58
Kod raka jednjaka je vrlo bitan predisponirajući faktor konzumacija alkohola (osobito pića sa vrlo visokom koncentracijom alkohola) i pušenje zbog stalnog nadražajnog djelovanja na sluznice. Tumor je najčešće smješten u srednjoj trećini. Lokalno infiltrira u medijastinum prema aorti, plućima, dušniku, i uz limfogene metastaze,metastazira i krvlju ka jetri i plućima.
Anamnestički podaci su progresivna disfagija(otežano gutanje) isprva samo krute hrane a u napredovalom stadiju i tekuće uz gubitak na tjelesnoj težini. Jednjak nema serozu tako da ima značajnu mogućnost širenja i prilagođavanja rastu tumora tako da nerijetko prije no što se jave problemi sa gutanjem tumor zauzme više od polovice njegove unutrašnjosti. Tok bolesti je nepovoljan ponajprije zbog nepovoljnog anatomskog smješaja i bliskog dodira sa mnogim vitalno važnim strukturama. U liječenju koriste se kirurški , radiološki ili kemoterapijski pristup. Kirurški u operabilnih pacijenata radi se potpuna ili djelomična ezofagektomija (odstranjivanje jednjaka) sa rekonstruktivnim zahvatom - najčešće interpozicijom tankog ili debelog crijeva. Nakon op potrebno je provesti dodatno kemo ili radio terapiju kao pokušaj eliminacije drugih sijela bolesti. Kod inoperabilnog karcinoma u jednjak se uvlači plastični tubus ili se učini gastrostoma da se omogući hranjenje bolesnika.Loša prognoza rezultat je kasnog postavljanja dijagnoze, brzog širenja i često lošeg stanja bolesnika.

trebor
31.05.2006., 11:22
Ezofagektomija sigurno spada u red najzahtjevnijih operacijskih zahvata. I nažalost nije neočekivano da bolesnik, uglavnom već načet bolešću, ponekad ni ne preživi radikalnost i ekstenzivnost same operacije.

Nezgodna lokalizacija jednjaka uglavnom uvjetuje operaciju u čak tri akta - laparotomiju ( otvaranje abdomena ), desnu torakotomiju ( otvaranje prsišta s desne strane ) te otvarnja medijastinuma u području vrata .... Dobro, ovisno o lokalizaciji tumora i spretnosti kirurga nekad je dovoljan samo pristup kroz abdomen ili samo kroz medijastinum i prsni koš....al ja to ne viđam baš prečesto.
Prazninu u probavnoj cijevi nastalu odstranjenjem jednjaka kirurg obično riješava spajanjem ždrijela i želudca ( oesophagogastroplastica ili anastomoza ). Ja rekonstrukcije tankim i debelim crijevom, kako navodi prethodnik, nisam vidio mada sam o tome čuo. Ovi naši kirurzi anastomoze rade isključivo s želudcem prethodno malo "izmodeliranim".

Bolesnik nakon operacije, još u narkozi, obavezno dolazi u Intenzivno liječenje.
Uvijek ima neki od višeluminalnih centralnih venskih katetera kojim dobiva lijekove i infuzije, redovito i arterijsku kanilu za kontinuiranu kontrolu tlaka i uzimanje uzoraka krvi te osim urinarnog katetera, torakalnih, abdominalnih i lokalnih drenova još obavezno i tkz. jejunostomu - prehrambenu sondu koju kirurg uvodi tijekom operacije u dio tankog crijeva radi hranjenja. o početku hranjenja tom sondom odlučuje kirurg a obično to bude relativno brzo nekon zahvata - 2-3 dana. Ova sonda "život znači" i vrlo je važna za cjelokupni oporavak. Ponekad umjesto jejunostome, kirurg postavi prehrambenu sondu kroz nos, preko operacijskog područja u želudac i do tankog crijeva. Osim putem sonda bolesnik obično prvih dana dobiva i intravenske pripravke za parenteralnu prehranu ( "hranjenje preko vene" ).

Nakon buđenja iz narkoze, razdoblje odvajanje od respiratora može biti produženo zbog specifičnosti operacijskog pristupa.
Ukoliko je zahvat tehnički izveden dobro a parametri hemodinamike i status disanja pokazuju dobre brojke dok je osigurana dobra analgezija...ključno je u ranom postoperacijskom periodu nakon ekstubacije još u JIL-u pa nadalje dobro iskašljavanje, vježbe dubokog disanja i što brža mobilizacija.
Kod ovih bolesnika specifičnosti operacije vrlo često uvjetuju nemogućnost dobrog iskašljavanja te gotovo u pravilu ukoliko se ovo zanemaruje, sekret koji "navire odozdola", iz pluća zna sve zajedno zakomplicirati u vražju mater....tako da bolesnik opet zbog nemogućnosti disnja i loših ventilacijskih parametara završi ponovno na respiratoru uz nekakvu opaku pneumoniju...pa jedno vuče drugo ... do ponekad fatalnog ishoda.

njusa
31.05.2006., 18:10
Puno, puno hvala! Pogotovo Treboru za opsirnost. Zna li netko zasto su tako niski postotci prezivljavanja? Kako izgleda zivot nakon bolnice? Zbog cega je tako opaka statistika? Agresivan je i ide u invazije ili ljudi tesko podnose operacije ili je kvaliteta zivota tako losa nakon operacije ili nesto skroz drugo?
Ej, hvala jos jednom!

Veky
01.06.2006., 07:44
Pa piše ti u postu. Zato što ti izvade pola tijela nakon što se toliko proširio, a nisi ga mogla primjetiti. Drugim riječima, primjetiš ga prekasno, a onda još vrlo radikalno liječenje ionako naćetog organizma sa svim dodatnim komplikacijama.
Držte se svi i vjerujte u najbolji ishod liječenja.

njusa
01.06.2006., 18:01
Pa piše ti u postu. Zato što ti izvade pola tijela nakon što se toliko proširio, a nisi ga mogla primjetiti. Drugim riječima, primjetiš ga prekasno, a onda još vrlo radikalno liječenje ionako naćetog organizma sa svim dodatnim komplikacijama.
Držte se svi i vjerujte u najbolji ishod liječenja.

Da, mislila sam si to ali sam htjela da mi netko jos kaze. Hvala. Ako ikome padne ista na pamet, please, pisite.

njusa
19.06.2006., 21:26
Bila operacija u petak, danas cula sto kaze doktor koji je radio operaciju. Izvadili su cijeli jednjak i zaheftali zeludac direktno na grlo. Nije siguran da li ce zarasti jer je sivano na tkivo koje je promijenjeno radio-terapijom (prijasnja prica, cvor na glasnici koji se povukao nakon terapije, bez operacije). Ne bi znao reci da li je doslo do invazija ili ne. Pacijent inace vise nije na respiratoru, poceo se pridizati i misle da ga za dva-tri dana mogu prebaciti na normalni odjel i za dva tjedna doma. Meni to sve zvuci onako... ne znam kako ali ne bas blistavo...

imago2007
19.06.2006., 22:36
Gle, nema pravila, to moras imati stalno na umu. Ima onih za koje su mislili da ce ih pokopati za sest mjeseci pa sad s njima igraju nogomet. Kao i onih za koje su mislili da su "laki" slucajevi pa ih vise nema.

Ono što je glavno je da li je sva tumorska masa odstranjena ili ne. To ti moze odgovoriti samo kirurg.

Nama su odmah rekli da nisu uspjeli, iako su "potrijebili" koliko god su mogli. I ma koliko se pacijent na izgled oporavljao nakon nekoliko mjeseci je počeo propadati i umro. Riječ je bila o vrlo mladoj i vrlo jakoj osobi.

S druge strane imam djeda alkoholičara koji je do sad popio deset cisterni rakije i popušio tri vagona najlošijih cigareta. Nadzivjet ce sve nas. Nema tu pravila ni logike.

Pogledaj u kojoj je fazi karcinom. Nemoj Googlati previše jer ćeš pročitati svašta, a pola toga nije istina. Drzi se onoga sto ti kazu lijecnici i vjeruj im da znaju sto rade, cak i onda kad ti se cini da ne brinu dovoljno i da nemaju pojma. Imaju. Nece raditi pretrage često, jer kod takve bolesti nema niti smisla. Nemoj misliti da zato ne brinu. Znaju oni, samo je to teško shvatiti u tom trenutku.

Ako mozes podnijeti i ako zelis pitaj kirurga i pitaj onkologa - kakvo je stanje i kakve su prognoze. Oni imaju obavezu i uvijek ce ti lijepo reci kakvo je stanje, a pitanje je samo da li ti zelis cuti. Nemoj brijati po forumu, pitaj njih. OK?

Ja se sjećam da sam ja, u trenutku kad mi je kirurg govorio situaciju, dozivjela toliki sok da nisam cula sto je covjek, a kasnije i druga lijecnica, govorila. Samo sam vidjela da otvaraju usta i da nesto govore, a nemam pojma sto su rekli, cak niti danas. Znala sam samo da su mi rekli da nema nade i da je situacija bezizlazna. Sad kad razmisljam, vise niti nisam morala znati, to mi je bilo sasvim dovoljno. I previše. Puno previše.

njusa
20.06.2006., 07:24
Imago, hvala puno. Najezila sam se citajuci tvoj post. Ali, da, u pravu si u svemu.
Na zalost, ja sam ovdje a ostatak obitelji tamo, idem u Zagreb za 3 tjedna i tek cu onda moci sama razgovarati (ovo sve mi je sto cujem telefonom od ostatka obitelji).
Hvala na podrsci i lijepim rijecima, znaci vise nego sto se moze napisati.

Anna_maca
17.04.2007., 08:32
[QUOTE=njusa;5422281]
Bok. Prijavila sam se na ovaj forum jer sam pročitala tvoje rijeći. Moj stari ima rak jednjaka već godinu dana (isto je bio pušač i drinker). Kad je saznao, krenuo je na kemoterapije i zraćenja. Pomogla su mu, sve je izgledalo kao da će se oporavit. I danas, godinu dan kasnije, leži na Jordanovcu u bolnici, 40 kila lakši, nije jeo na svoja usta 4 mjeseca (samo infuzija i nekakva cijev u nosu), rak mu se proširio na pluča i ko zna di još, i doktori neznaju kaj će s njim, nema mu pomoći. Provjeravaju da li mu bar mogu ikako olakšat ugradnjom nećega u jednjak, a pitanje je da li ga uopće budu smjeli operirat. Navodno da je ovako agresivno sve krenulo nakon terapija, jer su one sve samo odgađale. Očajna sam i neznam s kime bi uopće pričala o tome, pa se evo obračam tebi, jer sigurno znaš kak je to.

Anna_maca
17.04.2007., 08:33
[QUOTE=njusa;5422281]
Bok. Prijavila sam se na ovaj forum jer sam pročitala tvoje rijeći. Moj stari ima rak jednjaka već godinu dana (isto je bio pušač i drinker). Kad je saznao, krenuo je na kemoterapije i zraćenja. Pomogla su mu, sve je izgledalo kao da će se oporavit. I danas, godinu dan kasnije, leži na Jordanovcu u bolnici, 40 kila lakši, nije jeo na svoja usta 4 mjeseca (samo infuzija i nekakva cijev u nosu), rak mu se proširio na pluča i ko zna di još, i doktori neznaju kaj će s njim, nema mu pomoći. Provjeravaju da li mu bar mogu ikako olakšat ugradnjom nećega u jednjak, a pitanje je da li ga uopće budu smjeli operirat. Navodno da je ovako agresivno sve krenulo nakon terapija, jer su one sve samo odgađale. Očajna sam i neznam s kime bi uopće pričala o tome, pa se evo obračam tebi, jer sigurno znaš kak je to.

principessa1709
02.07.2009., 21:09
Priča je sljedeća...maminom mužu otkriven je prije 7 dana tumor na želucu i jednjaku i to veličine 40cm, pokrio je praktički cijeli jednjak i želudac.
On ima 74 godine, pušač je cijeli život, ne pije mnogo, makar je volio crno vino uz ručak/večeru.
Sad mora obavit još pretraga da vide da li je metastazirao. Za sada znamo da su mu pluća čista.
Rekli su mu da, ukoliko rak nije metastazirao će mu morati izvaditi jednjak i želudac i 'spojit' ga direkt na crijevo. Naravno, prvo moraju vidjeti da li bi uopće izdržao operaciju.
Imao je dosta visoke markere na tumor, ali mu je ostatak krvne slike bio više-manje ok. Pred 10 dana 'samo' su 2 vrijednosti bile nešto umanjene, što je po riječima doktorice vrlo pozitivno. Do nedavno nije imao većih problema, zadnja 3-4 mjeseca je imao problema sa želucem tako što bi nakon jela osjetio bol, žgaravicu itd. Ali nije povraćao nikad.
Danas su završili na Hitnoj pomoći jer se strašno loše osjećao, bolio ga je želudac i strašno su ga leđa boljela. Dali su mu infuziju i vadili mu krv te su rekli da mu je neka vrijednost u krvi jako pala. Pustili su ga kući (na njegov zahtjev) i sad mu je bolje.
Molim vas, ako imate kakvih iskustava, recite mi par riječi, toliko mi je teško da se to riječima opisati ne može. Može li se živjeti bez želuca i jednjaka? Kolike su šanse da nije metastaziralo na druge organe?
Ukoliko operacija nije moguća, kolike su šanse da se riješi raka? Breussovom metodom? Ima li smisla?
Eto, ako mi itko može nešto savjetovati, bila bih od srca zahvalna.

nordea
02.07.2009., 21:38
Moze se zivjeti bez zeluca. Fino se to operacijom spoji na crijeva i uz malo drugaciju prehranu, bude sve ok. Najbitnije je tu da nije negdje drugo se rasirio i koji je stadij bolest.
Ako se ne moze operisati...hm...zavisi koji stadij i gdje je prosireno. I koliko mu prognoziraju. Generalno, kvalitet zivota je jako vazan, da covjek provede vrijeme koje je preostalo u lijepim trenucima i okruzen ljudima koje voli. Niko od nas ne zna sta ce nam se sutra desiti.
Sta god da mu se desi, i sta god da doktori procijene, VALJA SE BORITI!

principessa1709
02.07.2009., 21:57
Moze se zivjeti bez zeluca. Fino se to operacijom spoji na crijeva i uz malo drugaciju prehranu, bude sve ok. Najbitnije je tu da nije negdje drugo se rasirio i koji je stadij bolest.
Ako se ne moze operisati...hm...zavisi koji stadij i gdje je prosireno. I koliko mu prognoziraju. Generalno, kvalitet zivota je jako vazan, da covjek provede vrijeme koje je preostalo u lijepim trenucima i okruzen ljudima koje voli. Niko od nas ne zna sta ce nam se sutra desiti.
Sta god da mu se desi, i sta god da doktori procijene, VALJA SE BORITI!

Puno ti hvala na odgovoru. Jako mi puno znače riječi podrške....to je zapravo ono što nam je i potrebno u ovakvim situacijama.
Pa ne znam kolike su šanse da pored tumora tolike veličine koji se nalazi na jednjaku i želucu da se nigdje nije proširio. Makar sam više puta pročitala da kad u 'relativno kratkom' roku izratse ogroman tumor, često puta tamo i ostane i hrani se tamo i 'dobro' mu je tamo. Navodno su amnji opasniji i šire se na okolne organe. Sad, sve su to naklapanja i pretpostavke. Treba čekati nalaze i vidjeti što i kako dalje. Ja se nadam da će ga moći operirati i da će moći nastaviti živjeti. Borit ćemo se svakako, neću stati dokle god diše!

nusazvrk
03.07.2009., 13:46
MGeneralno, kvalitet zivota je jako vazan, da covjek provede vrijeme koje je preostalo u lijepim trenucima i okruzen ljudima koje voli. !


Ja bi samo malo nadopunila- ovakvo razmisljanje bitno je da je sve prisutno cijeli zivot, ne samo kada netko najavi da bi mozda mogao otici. Mnogi odu i bez najave. Svaki trenutak, pogotovo dok ste zdravi, jer zdravlje za sobom vuce- vise energije, vise volje, vise smjeha, vise zelja, vise mogucnosti..vise puno toga.

Moj suprug je prije 2,5 godina operirao zeludac, no njemu je bila zahvacena velika krivina te se stoga moglo ukloniti "samo" 2/3 zeludca. To je nase iskustvo. U kratko da te ne zamaram sa hrpetinom toga- zakljucak je- sve je dobro i zivimo normalno. Puno info o karcinomima, pa tako i o zeludcu imas na stranicama i na forumu udruge za novi dan, pa mozes tamo sigurno naci vise informacija.

Sretno!!!!

principessa1709
03.07.2009., 21:18
Puno hvala!
Znam da je moguće živjeti bez želuca, za to sam čula, nažalost, puno slučajeva.
Međutim, ovdje se radi i o jednjaku i želucu i to me jako muči. Još je on i poprilično star....
A pitanje je i koliko će operacija biti moguća....
Teško je to, zaista.
Treba iskoristiti svaki trenutak, uopće, ali ljudi uzimaju previše toga zdravo za gotovo, nažalost, i tek kad se ovakve situacije dogode, počnemo cijeniti zajedničke trenutke....

marylin
03.07.2009., 23:05
To što je poprilično star u jednu ruku može biti i pozitivno. Naime, rak se razvija sporije kod starijih ljudi. Držite se!

principessa1709
11.07.2009., 22:03
Nalazi su stigli i hvala Bogu, tumor se nije proširio. Izgleda da je 'zasjeo' na želudac i jednjak i još uvijek mu je tamo bilo dovoljno dobro da ne ode dalje.
Sad mu predstoji operacija, gdje će mu izvaditi oba organa. Budući da je tumor velik 40cm, moraju mu izvaditi i jednjak i želudac. Tumor je zaista ogroman. Izgleda da se i dosta brzo razvio što je neuobičajeno kod starijih ljudi. Budući da je on u 75.godini, dosta brzu je tumor napredovao.
E sad, nadam se da će operacija biti uspješna. A poslije....hoće li on moći poslije? Kako se živi bez ta 2 organa? Koliko je to mučno? teško? A koliko uspješno?
Doktori su mu rekli da dođe u utorak opet na neki pregled i da će se tada odlučiti hoće li prvo na kemo i zračenja ili će ga odmah operirati.
Zašto bi ga oni prvo slali na kemo i zračenje? neće li mu to oslabiti i organizam i srce? Ako mi poslije toga dolazi operacija, organizam će mu biti znatno slabiji....čemu zračenje kad mu svejedno moraju izvaditi oba organa?
Zašto ga ne bi poslali na zračenje i kemo poslije operacije?
Zna li netko nešto o tome?

*jezebel*
11.07.2009., 23:20
...čemu zračenje kad mu svejedno moraju izvaditi oba organa?
Zašto ga ne bi poslali na zračenje i kemo poslije operacije?
Zna li netko nešto o tome?

iskreno, ne znam. mozda prvo zele malo smanjiti tumor, pa tek onda operirati.
imate pri vrhu stranice i topik za pomoc obiteljima. preporucam da se i tamo javite ukoliko jos niste, kao i, kao sto je vec preporuceno, na stranice udruge zanovidan.hr. pokusajte se izboriti i za neke konzultacije sa lijecnikom.
sretno!

lahor
12.07.2009., 04:35
U svakom slučaju, želim sve najbolje.

U vašem konkretnom slučaju, bilo bi dobro potražiti još jedno mišljenje, možda je najjednostavnije otići privatnom onkologu pa da se vidi koje su opcije i prognoze.

trebor
12.07.2009., 08:31
Nalazi su stigli i hvala Bogu, tumor se nije proširio. Izgleda da je 'zasjeo' na želudac i jednjak i još uvijek mu je tamo bilo dovoljno dobro da ne ode dalje.
Sad mu predstoji operacija, gdje će mu izvaditi oba organa. Budući da je tumor velik 40cm, moraju mu izvaditi i jednjak i želudac. Tumor je zaista ogroman. Izgleda da se i dosta brzo razvio što je neuobičajeno kod starijih ljudi. Budući da je on u 75.godini, dosta brzu je tumor napredovao.
E sad, nadam se da će operacija biti uspješna. A poslije....hoće li on moći poslije? Kako se živi bez ta 2 organa? Koliko je to mučno? teško? A koliko uspješno?
Doktori su mu rekli da dođe u utorak opet na neki pregled i da će se tada odlučiti hoće li prvo na kemo i zračenja ili će ga odmah operirati.
Zašto bi ga oni prvo slali na kemo i zračenje? neće li mu to oslabiti i organizam i srce? Ako mi poslije toga dolazi operacija, organizam će mu biti znatno slabiji....čemu zračenje kad mu svejedno moraju izvaditi oba organa?
Zašto ga ne bi poslali na zračenje i kemo poslije operacije?
Zna li netko nešto o tome?
Sa 75 godina i takvim nalazom bojim se da je to opasno na granici inoperabilnosti ako je i uopće operabilno...:(...Kirurški zahvat gdje se radi samo resekcija jednjaka je jedan od najsloženijih u kirurgiji uopće, k tome ako i želudac vlaaj dirati onda je to nešto što se bojim da će malo koji kirurg htjeti napraviti u ovakvoj situaciji.
Ako je liječničko razmišljanje takvo onda je pošteno da se tako kaže. Eventualno se može razmisliti o palijativnom zahvatu gdje bi se postaila ili gastrostoma ili jejunostoma pa da čovjek može kako-tako jesti.
Ako pak se netko odluči za radikalan zahvat mora se biti jasno svjestan da za takvo što treba imati punp, puno sreće za ostati živ bez obzira na spretnost kirurga...nažalost...

doc_1
14.07.2009., 08:42
Tumor od 40 cm na toj lokaciji pa nije metastazirao? Onda je gotovo sigurno benigan (osim što je maligan po lokaciji).
POstoji li patohistološki nalaz?

ajvi30
14.07.2009., 13:11
U obitelji imam slučaj karcinoma želuca. Svi ultrazvuci, pa i PET-CT su ukazivali da nema metastaza, ali je potvrđena malignost. Jedini, ali zaista jedini način koji bi 100% ukazivao na procjenu metastaza jest operacija, tj. golo oko. Kada su ga operirali, (a rekli su da je samo na želucu), izvadili su kompletan želudac, limfne čvorove, slezenu, žučnu kesicu i spojili jednjak na tanko crijevo. Dakle, može se živjeti, lako se oporavio od same operacije, ali kilogrami se ne vraćaju. I još jedan savjet. Ne obazirite se na prognoze jer je svaka osoba individua za sebe i drugačije organizam funkcionira. Jer da smo mi slušali liječničku prognozu, njega ne bi bilo već nekoliko mjeseci, no on je tu, živi i dalje..i čak neloše izgleda, premda je bolest nepredvidiva. Glavu gore jer je jako puno u njoj i zaista pozitivan stav je put ka uspjehu....

El Gato Félix
13.07.2013., 12:05
Poštovana bokka, Vaš post premješten je na temu Pomoć obiteljima oboljelih od zloćudnih i drugih teških bolesti (http://www.forum.hr/showthread.php?p=45872456#post45872456).

Bubaaa13
10.08.2013., 18:05
Pozdrav, pisem vam iz Srbije, registrovala sam se na ovaj forum jer sam videla dosta prepiska oko tumora jednjaka. Stric mi ima tumor jednjaka, nije metastazirao, ali doktori su rekli da takvom tumoru nema pomoci (sta god znacilo). Digli su ruke od njega i ako, ponavljam NEMA metastaze. Zna li neko, mozda, neki lek pomocu bilja? Nasla sam ih na stotine, ali nijedan mi nije siguran. Pre pola godine sam videla da ima jedna knjiga, covek koji je sam pobedio tumor biljem, i ako su ga otpustali iz bolnice. Unapred vam hvala.

Ivanicapeca
10.08.2013., 20:27
Promasila si podforum.To je pitanje za alternativno lijecenje tj pdf alternativa.
Moja preporuka jest da ne gubite vrijeme na alternativu vec da trazite drugo misljenje u inozemstvu jer mi iskustvo govori da ne jednom sto je nemoguce kod nas drugdje je rutina.
Googlaj na Dana Farber cancer institute Huston.Postoji mogucnost davanja drugog misljenja.Ono se placa,nije preskupo (par stotina dolara,zavisno o dijagnozi),moze ih se kontaktirati mailom i daju precizno misljenje i upute gdje otici ili javiti se u neku od studija..

Bubaaa13
10.08.2013., 23:28
Promasila si podforum.To je pitanje za alternativno lijecenje tj pdf alternativa.
Moja preporuka jest da ne gubite vrijeme na alternativu vec da trazite drugo misljenje u inozemstvu jer mi iskustvo govori da ne jednom sto je nemoguce kod nas drugdje je rutina.
Googlaj na Dana Farber cancer institute Huston.Postoji mogucnost davanja drugog misljenja.Ono se placa,nije preskupo (par stotina dolara,zavisno o dijagnozi),moze ih se kontaktirati mailom i daju precizno misljenje i upute gdje otici ili javiti se u neku od studija..Ok, hvala ti puno u svakom slucaju. Sada cu bas da guglam za to sto si mi rekla. Ne znam, ali zivimo u takvom okrugu, cini mi se najgorem u Srbiji, da je on u Beogradu bila bi druga prica, ali mala mesta (provincije) su haos. Hvala ti jos jednom.

hrvoje dr.
11.08.2013., 18:25
Pozdrav, pisem vam iz Srbije, registrovala sam se na ovaj forum jer sam videla dosta prepiska oko tumora jednjaka. Stric mi ima tumor jednjaka, nije metastazirao, ali doktori su rekli da takvom tumoru nema pomoci (sta god znacilo). Digli su ruke od njega i ako, ponavljam NEMA metastaze. Zna li neko, mozda, neki lek pomocu bilja? Nasla sam ih na stotine, ali nijedan mi nije siguran. Pre pola godine sam videla da ima jedna knjiga, covek koji je sam pobedio tumor biljem, i ako su ga otpustali iz bolnice. Unapred vam hvala.
Što se tiće alternative to je odg Ivanica, no bilo bi korisno navesti potpunije podatke(EGD-PHD, EUS,Rtg s/p s osvrtom na medijastum i LČ kao i CT toraxa i abdomena),iako se moram složiti s ocjenom liječnika jer čim postoji ca ezofagusa je loša prognoza.

Bubaaa13
11.08.2013., 22:40
Što se tiće alternative to je odg Ivanica, no bilo bi korisno navesti potpunije podatke(EGD-PHD, EUS,Rtg s/p s osvrtom na medijastum i LČ kao i CT toraxa i abdomena),iako se moram složiti s ocjenom liječnika jer čim postoji ca ezofagusa je loša prognoza.Sada si ti meni svasta napisao, a ja sam te slabo sta razumela, iskreno. Radi se o tome da mu je tumor otkriven 14.12.2012. i do dana danasnjeg nista nije promenjeno na bolje, naprotiv. Receno mu je da ima 2x po 3 serije hemoterapije (koja je bila ne daj Boze nikome, 7h trajala, a izmedju hemoterapije je trebao imati pet nedelja zracenja. Isao je dve nedelje na hemoterapiju (trecu nije mogao izdrzati), zatim su ga snimili na CT i rekli da mu je dovoljno samo 10 zracenja. Ponadali smo se da se tumor smanjio jer je smanjen broj zracenja, ali nista. Ponavljam NEMA metastaze i ne znam po kom osnovu lekari (ako se mogu nazvati lekarima) dici ruke od coveka. Ne razumem se u medicinu, ali znam da dizu ruke od pacijenta kada tumor metastazira.