PDA

View Full Version : Određivanje kursa

Bildo
13.07.2009., 15:10
Može li mi netko objasniti kako se na nautičkoj karti odredi kurs uz pomoć onog nautičkog trokuta. Imam knjižicu voditelj brodice ali je tamo glupo objašnjeno. Molim vas ukratko.

biba
13.07.2009., 15:34
Može li mi netko objasniti kako se na nautičkoj karti odredi kurs uz pomoć onog nautičkog trokuta. Imam knjižicu voditelj brodice ali je tamo glupo objašnjeno. Molim vas ukratko.

Nautički trokut ima horizontalnu i vertikalnu liniju koje se sijeku u sredini trokuta. Postavi to sjecište na meridijan (okomitu crtu na naut. karti) uvijek mora biti na meridijanu. Kada ti je vertikalna crta trokuta poklopljena sa meridijanom kurs ti je 90° (desno) ili 270° (lijevo). Pomicanje trokuta oko osi s time da sjecište UVIJEK OSTAJE NA MERIDIJANU mijenja se i očitavanje kursa. Kurs se uvijek očitava na onom mjestu na kojem meridijan siječe trokut sa time da paziš na koju stranu ploviš.
Kurs je kut između (sjeverojužnice ili meridijana) i pramčanice (pramca)broda te se mjeri preko desne strane od 0 - 360°. Smatraj da je hipotenuza trokuta pramac plovila i onda ćeš znati kurs kojim ploviš.

Bildo
13.07.2009., 16:56
Aha, a kako ja znam smjer plovidbe na karti ?? Trebam li to očitat na kompasu ili ?
I btw. može mali savjet na šta da obratim pažnju za polaganje B kategorije(ne auto nego brodice lol)

biba
13.07.2009., 21:15
Aha, a kako ja znam smjer plovidbe na karti ?? Trebam li to očitat na kompasu ili ?
I btw. može mali savjet na šta da obratim pažnju za polaganje B kategorije(ne auto nego brodice lol)

Kurs očitavaš na karti pomoću trokuta na karti.

SEALION
13.07.2009., 21:20
ugradi gps

C.Morgan
14.07.2009., 00:24
bok,
u nautici sam prilicno nov, htio bi izracunati sa koliko cvorova bi se kretala moja brodica u raznim prilikama. Ima li kakova formula koja ukljucuje.... tezinu ..... snagu motora....vjetar ..... m.struju ?

Farymann
14.07.2009., 12:57
bok,
u nautici sam prilicno nov, htio bi izracunati sa koliko cvorova bi se kretala moja brodica u raznim prilikama. Ima li kakova formula koja ukljucuje.... tezinu ..... snagu motora....vjetar ..... m.struju ?

Nema formula,brzina varira iz sekunde u sekundu,ovisno o stanju mora.
Koliko ti brodica milja prevali za 1 sat,dobiješ prosjecnu brzinu.
Ili po novome vidiš brzinu na GPS-u.

biba
14.07.2009., 13:30
Ovisi o vrsti plovila, stanju mora (gliser-poludeplasmanac), morske struje nisu stalne brzine (uz obalu ili na otvorenom), tako da jedino GPS je ''točan'', a u krajnjem slučaju uzmi udaljenost između dvije punte, vrijeme plovidbe i dobiješ prosječnu brzinu.

europe2seoul
15.07.2009., 23:32
bok,

Ako je tvoja brodica deplasmanac i more je mirno (bonaca) maksimalna teoretska brzina trupa (u cvorovima - nm/h) je drugi korjen iz duzine na vodnoj liniji (tam gdje ti dodje voda pa izmjeri) u metrima puta 2.43. A ostalo kako su ti drugi rekli.

mwm
17.07.2009., 23:27

Kurs ti je kut između sjevera i smjera tvoje plovidbe. Dakle, na karti nađeš pravac kojim želiš ploviti i izmjeriš kut između tog pravca i sjevera.
Taj isti kut drži na busoli i to je to.

trajekt
15.08.2009., 02:02
zaboravi sve što su ti ovi mudraci rekli prije, kurs odrediš tako da pravac smjera plovidbe paralelno preseliš na ružu vjetrova koju imaš na svakoj nautičkoj karti u donjem desnom uglu(ili negdje drugdje). To je tek dio jer na svakoj karti ti piše podatak o magnetskoj varijaciji za određenu godinu izraženu u stupnjevima, minutama i sekundama. Taj broj pomnoži sa brojem godina od godine za koju je dana magnetska varijacija pa do godine kad računaš kurs. Tako dobivenu korekciju dodaš ili oduzmeš od kursa očitanog na ruži vjetrova. naime magnetska varijacija može bit pozitivna i negativna. tek tada imaš kurs koji bi trebao očitati na busoli što u pravilu neće biti slučaj jer ti i busola mora bit kompenzirana, pa i tada trebaš očekivat određenu razliku do par stupnjeva.

mwm
15.08.2009., 09:04
zaboravi sve što su ti ovi mudraci rekli prije, kurs odrediš tako da pravac smjera plovidbe paralelno preseliš na ružu vjetrova koju imaš na svakoj nautičkoj karti u donjem desnom uglu(ili negdje drugdje). To je tek dio jer na svakoj karti ti piše podatak o magnetskoj varijaciji za određenu godinu izraženu u stupnjevima, minutama i sekundama. Taj broj pomnoži sa brojem godina od godine za koju je dana magnetska varijacija pa do godine kad računaš kurs. Tako dobivenu korekciju dodaš ili oduzmeš od kursa očitanog na ruži vjetrova. naime magnetska varijacija može bit pozitivna i negativna. tek tada imaš kurs koji bi trebao očitati na busoli što u pravilu neće biti slučaj jer ti i busola mora bit kompenzirana, pa i tada trebaš očekivat određenu razliku do par stupnjeva.

A čuj, mudrače, kad već idemo "ukratko" - objasni mu i postupak popravke busole.

big six
15.08.2009., 09:10
zaboravi što ti je ovaj mudrac gore rekao i slobodno ignoriraj deklinaciju, inklinaciju, varijaciju i svaku drugu aciju. Ekipa gore ti je dobro objasnila.

Staviš točkicu na kartu tamo di jesi. Staviš drugu točkicu na kartu tamo di hoćeš ići. Spojiš linijom. Izmjeriš kut između te linije i okomite crte na karti. Za ovaj zadnji korak ti treba troks - uzmi ga u ruke i vrti i igraj se dok ga ne skužiš.
Hint: ako putuješ gore desno, za očekivat je da će ti kurs bit negdje između 0-90. Slično, ako ideš dole desno (od rijeke do dubrovnika) kurs će bit između 90-180. Ako ideš dolje lijevo, 180-270. Pop-quiz: kolko će bit ako ideš iz dubrovnika nazad u rijeku???

Ako hoćeš detaljnije o varijaciji, ko što nećeš:
Varijacijom (deklinacijom) se moraš zamarati samo ako ploviš na dugim relacijama. Na 20km udaljenosti, pogreška uzrokovana ovim što ti je trajekt napisao iznosi 600-700m a to se u obalnoj plovidbi zanemaruje jerbo ćeš ionako napikirat brod gledajuć u odredište a ne u kompas.
Da si u pol indijskog oceana, onda bi te glava morala dobrano zabolit oko gore navedenih otklona. Pogle ovu mapu: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/World_Magnetic_Declination_Map_2005.png

tamo di crte idu prema gore, boli te đon za varijaciju, nemaš straha (ko npr u jadranu)
tamo di crte idu daleko od okomice, e tamo ne vjeruj kompasu previše odnosno korigiraj, da ne bi završio u somaliji umjesto u norveškoj

biba
15.08.2009., 09:14
Ruža vjetrova se nalazi na nekoliko mjesta na karti u ovisnosti o mjerilu karte. Koliko sam razumio pitanje nije kojim kursom voziti nego kako ga odrediti na karti. Na karti se kurs ucrtava direktno, bez mag. varijacije. Varijacija i devijacija kompasa se uzima u obzir kod navigacije tj. kursa navigacije (ne kod ucrtavanja kursa na kartu), a sigurno na čamcu od 4-5 metara ima dobro kompenziran kompas po kojem se plovi.

trajekt
15.08.2009., 21:32
Ako sam dobro shvatio Dildo pita kako odrediti kurs na karti za potrebe polaganja ispita voditelja brodice ili skipera. Pokušaj onako kako su ti ostali rekli i sigurno ne prolaziš, ako je moguće past ispit onda padaš, bar se u moje vrijeme padalo, a što češ činiti u praksi to je već nešto drugo. Ja plovim već više od pedeset godina i nikad, ali nikad nisam upotrebio nautičku kartu jednostavno zato što plovim u poznatom akvatoriju, navigaš od punte do punte, lanterne i sl. A za probu pokušaj očitati kurs kako su ti sugerirali.......mislim da ćeš bit zbunjen jer ti niko nije čak sugerirao koji kut ustvari očitavaš, baš me zanima što bi očitao.......i nedaj bože da po tom očitanju negdje zaploviš, pogotovo noću

I još bi ti nešto sugerirao Dildo, iz vlastitog iskustva, nauči kako se stvari rade teoretski ispravno pa kad dobro shvatiš postupak i odnose između veličina relativnih i apsolutnih onda si možeš dopustiti improvizacije a da se ne ugroziš. Bdw mislim da ti osim za eventualno polaganje ispita ono što si pitao neće nikad ni trebat.

biba
16.08.2009., 09:07
Moram priznati da nikad nisam polagao za voditelja čamca ili skipera pa zapravo ne znam kako ide ispit, ali mislim da je kurs uvijek kurs. Karta, trokut, šestar i strane svijeta, a one se uče već u 2-3 razredu osnovne škole.

Bildo
16.08.2009., 16:06
Super, puno hvala svima, pomogli ste mi !!
Btw. rasturio sam na ispitu !

Svicar
16.08.2009., 23:25
Kurs ti je kut između sjevera i smjera tvoje plovidbe. Dakle, na karti nađeš pravac kojim želiš ploviti i izmjeriš kut između tog pravca i sjevera.
Taj isti kut drži na busoli i to je to.

Tocno,ali mu reci kako se kut mjeri,na svakoj karti imas to,samo malo vjezbe

mwm
22.08.2009., 00:33
Tocno,ali mu reci kako se kut mjeri,na svakoj karti imas to,samo malo vjezbe

Kut se mjeri tako da izmjeriš razliku temperature mora i temperature frižidera u brodu.

branka knezevic
18.11.2009., 21:49

treba da polazem astronomsku navigaciju a nemam bukvalno blage veze , prije gotovo hiljadu godina sam se upisala na nauticki odsjek i pokusavajuci da se prebacim na neki od smjerova bliskijih meni dosla sam do 3 ispita pred kraj vps u Kotoru. starim studentima do kraja godine je ostavljen rok da ispolazu to sto imaju pa koristim priliku... zna li iko da uradi zadatke ako i h posaljem i koliko toliko objasni:ne zna:

Bark
18.11.2009., 23:53
ugradi gps

:rofl::zubo::klap:

biba
19.11.2009., 13:07
treba da polazem astronomsku navigaciju a nemam bukvalno blage veze , prije gotovo hiljadu godina sam se upisala na nauticki odsjek i pokusavajuci da se prebacim na neki od smjerova bliskijih meni dosla sam do 3 ispita pred kraj vps u Kotoru. starim studentima do kraja godine je ostavljen rok da ispolazu to sto imaju pa koristim priliku... zna li iko da uradi zadatke ako i h posaljem i koliko toliko objasni:ne zna:

Posalji, nesto ce se napraviti.