View Full Version : Studiranje u BiH
stranice :
1
2
3
[
4]
5
6
7
libertasdu
09.12.2010., 12:39
pozz...
koji se predmeti trebaju polagati na upisu za filozofski u mostaru?
LazySod
09.12.2010., 21:53
hrvatski, povijest i opća najčešće, ovisi šta želiš upisati...
domagoj27
10.12.2010., 21:25
Uglavnom imam informaciju (za izvanredne koje zanima), da je kolokvij iz hrvatskog, za predškolski odgoj 15.12. ako netko može potvrditi ovo bilo bi super... da će biti č,ć, ije/je, glasovne promjene itd...
hrvatski, povijest i opća najčešće, ovisi šta želiš upisati...
A na političkim znanostima, radi li se npr. o ustavu BiH ili Hrvatske budući da je hrv. fakultet?
anchesa
15.12.2010., 21:28
ovako mene zanima... mislim sad nije vezano za ovu temu ali ipak da pitam... ja sam iz Hrvatske i isto tako nisam položila maturu u prvom roku nego u drugom tako da su mi u Hr bila sva mjesta zauzeta za ono što sam htjela :flop: pošto sam završila srednju medicinsku sad sam upisala u bihacu sanitarstvo i znam da mi se faks prizna u hr jer je tamo isto sve po bolonji.. ali me zanima nakon što završim ovaj faks dali moram ici godinu dana stažirat u bolnicu da bi mogla položit državni ispit ili mogu stažirat u svojoj struci (tj u javnom zdrastvu-labaratoriju) ili moram u bolnici proci ono što moram da bih dobila pravno na državni ispit... bilo bi vam vrlo zahvala kad bih mi mogao netko odgovorit na to :s ... hvala unaprijed :)
malaivana
18.12.2010., 12:38
trebala bi upisat na građevinskom fakultetu Đemal Bijedić nastavak skolovanja,godinu razlike...pa onda jos +2...da li neko zna jel taj fax priznat u hrvatskoj,i dali se moguce pri kraj faxa pribacit u split,ili na sveuciliste u mostaru da se dobije njihova diploma?pomazite pliiiiz...hitno je.jer brzo trebam odluciti:s:s:s:s:s:s
od prvog miseca jer onda ta godina razlike pocinje na građevini u Bihacu,ka upisivat ce se tokom 12 i 1 miseca i pri kraju prvog miseca pocet :)
Za ekonomiju ces morat pitat da ti recedu kad je njima pocetak te godine i dali je imaju,jer npr. gradevina u mostaru nema tu godine razlike....tako mi je rekla ona nedruzeljubljiva teta u referadi:mad:
kao vanredni student posto san iz Hr,tj stranac placan 2400 KM a inace je 1200 KM..
i nemoj zaboravit da moras nostrificirat diplomu ako si iz Hr, a to kosta 800 KM:mad::D
ako te jos sta zanima pitaj:top:
ja studiram U Bihacu i vjeruj mi da nigdje ne dobijes skripte, nego brate snađi se.. a kad se upisujes, tako ti lijepo napricaju, da pomisliš da ce ti oni davat materijale a ti samo naucis i izadjes na ispit.. ja sam vanredan student i stanovala sam tamo do kraja 1 semestra sada, i nemogu vise, izlazit cu samo na ispite a i to neznam oceli mi dopustiti :) a u Bihacu u svakoj studentskoj su ti neljubazni ..pa sad.. to je moje mišljenje i iskustvo :)
PilotInstruktor
28.12.2010., 22:44
Većina ljudi koji nalete na ovu temu nisu svijesni političke situacije u BiH, i aparthajda koji tamo vlada.
Draga djeco, u BiH žive tri naroda, koja se baš ne vole, i sukobi se dešavaju na svim razinama, pa tako i akademskim.
Hrvati studiraju na Sveučilištu u Mostaru
Bošnjaci (Muslimani) na Sveučilištu u Sarajevu
Srbi na Sveučilištu u Banjaluci
Nije to sad striktno pravilo, ali uglavnom tako stvari funkcioniraju. Znam da politika ne spada u školstvo, no u toj državi je to nezaobilazno, jebiga. :ne zna:
Većina ljudi koji nalete na ovu temu nisu svijesni političke situacije u BiH, i aparthajda koji tamo vlada.
Draga djeco, u BiH žive tri naroda, koja se baš ne vole, i sukobi se dešavaju na svim razinama, pa tako i akademskim.
Hrvati studiraju na Sveučilištu u Mostaru
Bošnjaci (Muslimani) na Sveučilištu u Sarajevu
Srbi na Sveučilištu u Banjaluci
Nije to sad striktno pravilo, ali uglavnom tako stvari funkcioniraju. Znam da politika ne spada u školstvo, no u toj državi je to nezaobilazno, jebiga. :ne zna:
Istina, ali imas i muslimana koji studiraju na nasem fakultetu, imas i srba i hrvata koji studiraju na njihovim fakultetima.
Ne treba u sarajevu, imaju i oni na istocnoj strani fakultete. Jeftiniji su, laksi za proc, ali se radi bo bosanskom programu!
animanijak26
30.12.2010., 20:03
ja studiram U Bihacu i vjeruj mi da nigdje ne dobijes skripte, nego brate snađi se.. a kad se upisujes, tako ti lijepo napricaju, da pomisliš da ce ti oni davat materijale a ti samo naucis i izadjes na ispit.. ja sam vanredan student i stanovala sam tamo do kraja 1 semestra sada, i nemogu vise, izlazit cu samo na ispite a i to neznam oceli mi dopustiti :) a u Bihacu u svakoj studentskoj su ti neljubazni ..pa sad.. to je moje mišljenje i iskustvo :)
a meni teta u referadi lipo svega lipoga rekla.....skripte,materijale sa predavanja,kad naucim da se pojavim i to je to :(:(
sad si me ubila u pojam:mama::mama::mama:
cini mi se da ce bit veselo za 15 dana kad pocne:mama::mama:
ako imas jos koje iskustvo podiliga slobodna sa nama,da me ne afana kad pocnem tamo ic...bija cili pun optimizmaa sad sipak:(
Phoebos Apollon
31.12.2010., 10:20
Ima li itko s medicine u Mostaru da malo opiše kakvo je stanje.
Program mi izgleda puno zanimljiviji nego ZG, ST, RI jer niste
nakrcani kemijama i fizikama (koje mi ne idu nešto pretjerano), a
vidim da nitko ne spominje leševe pa je to još jedan plus (jer me toga
strah i muka, a na našim se faksovima radi na leševima). Imate i bolnicu
kraj faksa pa mi je to još jedan plus, a i grad nije skup za hrvatske prilike.
Hvala, pozdrav!
Hej,dragi ljudi(:
Sada kada postavim svoje pitanje,nemojte živčanit,prepostavljam da to već ima ovdje,ali stvarno mi se nije dalo gledati sve ove stranice(:
Ja sam iz Mostara,maturantica Gimazije fra Grge Martića i Glazbene škole Ivana pl.Zajca(:
Željela bih upisati hrvatski jezik i pedagogiju u Mostaru na Filozofskom fakultetu.
Treba mi netko tko mi može reći kakav prijemni bude,sto bude najvise,kakvo je daljnje studiranje,je li stvarno teško kao sto sam nacula:D
Ovo me sve pretežno zanima za hrvatski jezik,za pedagogiju više manje znam(:
Hvala vam i ako netko moze da mi odgovori((:
Ne znam sad tocno kako sto bude, ali znam da sa hrvatskim neki imaju problema. Prof. Musa ona je kao najgora, mislim da ona hrvatski predaje...
Sto je tim Musama, sve neke uzas, i meni predaje jedna, najradije bih ju ubio xD
Za tu sam i ja čula,no nešto kontam necu odustati prije nego što probam.Pokušat ću,pa što bude((:
Phoebos Apollon
03.01.2011., 19:49
Za tu sam i ja čula,no nešto kontam necu odustati prije nego što probam.Pokušat ću,pa što bude((:
Ako to doista voliš, upiši. I ne slušaj komentare o prof.
Na svakom faksu ima svakakvih likova, ali su u manjini.
Normalno je da od 40 predmeta imaš 2-3 koja su ekstra
teška, ali se može...
ljubichkasta
04.01.2011., 13:54
Ima li itko s medicine u Mostaru da malo opiše kakvo je stanje.
Program mi izgleda puno zanimljiviji nego ZG, ST, RI jer niste
nakrcani kemijama i fizikama (koje mi ne idu nešto pretjerano), a
vidim da nitko ne spominje leševe pa je to još jedan plus (jer me toga
strah i muka, a na našim se faksovima radi na leševima). Imate i bolnicu
kraj faksa pa mi je to još jedan plus, a i grad nije skup za hrvatske prilike.
Hvala, pozdrav!
heheh...malo mi je smijesno da ti je muka i strah leseva,to je nesto najnormalnije za medicinu...kako sutra mislis biti doktor...samo mi jos reci da padas u nesvijest kad vidis krv...:) ..ja studiram na tuzlanskoj medicini i uzivam na vjezbama iz anatomije gdje imamo leseve...mislim da cu jednog dana bez problema moci biti hirurg...:D
Phoebos Apollon
04.01.2011., 15:50
heheh...malo mi je smijesno da ti je muka i strah leseva,to je nesto najnormalnije za medicinu...kako sutra mislis biti doktor...samo mi jos reci da padas u nesvijest kad vidis krv...:) ..ja studiram na tuzlanskoj medicini i uzivam na vjezbama iz anatomije gdje imamo leseve...mislim da cu jednog dana bez problema moci biti hirurg...:D
haha, a što ćeš. Stvar je u tome da oduvijek čitam enciklopedije bolesti (one jugoslavenske) i zanimljivo je čitat o bolestima, kako što nastane, kako se liječi. Zanimaju me fiziologija i anatomija (ali bez leševa)... Ali brate mili, da ću moći prčkat po nekom smežuranom mrtvacu, ne hvala... Možda se čovjek navikne, ali opet... Ne znam. Koliko me to sve zanima, pomalo me i odvraća od studija. A vjerojatno se svega nagledate i na sudskoj, kirurgiji i patologiji... Mislim da odustajem :( ... Nije da me strah krvi, ali više sam teoretičar. Prakse se stvarno bojim...
Ako to doista voliš, upiši. I ne slušaj komentare o prof.
Na svakom faksu ima svakakvih likova, ali su u manjini.
Normalno je da od 40 predmeta imaš 2-3 koja su ekstra
teška, ali se može...
A sto je pitala to sam i napisao, znaci da ju zanima!
haha, a što ćeš. Stvar je u tome da oduvijek čitam enciklopedije bolesti (one jugoslavenske) i zanimljivo je čitat o bolestima, kako što nastane, kako se liječi. Zanimaju me fiziologija i anatomija (ali bez leševa)... Ali brate mili, da ću moći prčkat po nekom smežuranom mrtvacu, ne hvala... Možda se čovjek navikne, ali opet... Ne znam. Koliko me to sve zanima, pomalo me i odvraća od studija. A vjerojatno se svega nagledate i na sudskoj, kirurgiji i patologiji... Mislim da odustajem :( ... Nije da me strah krvi, ali više sam teoretičar. Prakse se stvarno bojim...
A čuj, studij medicine poučava znanosti ali i praksi liječenja, tako da... Praksa je neizbježna i to ne malo prakse...
borntobewinner
10.01.2011., 17:56
Frenda zanima studij psihologije u Mostaru, a najviše kako izgleda prijemni :)
Našli smo da su na njemu biologija, fizika, matematika i psihologija.
Postoji li negde primjer tog prijemnog? I najvažnije - na kojoj razini je matematika na prijemnom? :D
*the lady
11.01.2011., 16:34
studira li netko na fakultetu zdravstvenih studija u Mostaru sestrinstvo?
ivanabl
11.01.2011., 20:57
bok ivana, nisam dugo bio na forumu pa sam tek sad vidio.
index možeš pokupiti kad bilo u referadi (meni su rekli da mogu slobodno i tek kad ispiti počnu) pa prepišeš samo predmete u index sa ploče ispred referade.
p.s. nisam iz mostara, iz dubrovnika sam :)
p.s. jeli ima nešto predavanja da treba doći obaveno iako si vanredno ili nešto što bi se trebalo znati, i još nešto , kad i dje dobijemo lozinku za studomat za prijavit ispite?
thnx :mig:
hej,tek sam sad vidila!jesi ti možda visok??i crn??jer ja sam do sad na kolokvijima vidila samo dvi muške osobe hehe
kolko znam za nas nista nije obavezno!!a triba pitat u referadi to za lozinku i nemoj se zenut jer ispite triba prijavit tjedan dana prije,a mislim da nam je rekla da ce 1.veljace bit iz hrvatskog ispit!a ja sam ti se suuper snasla gore,i upoznala puno dobrih cura-bosanki,a i tvojih dubrovkinja koje su vanredno i jednu koja je redovno!!bas u utorak idem gore na par dana jer sam nasla stan (tribat xce u 2 mise)pa...i bdw ne zovem se ivana nego jasna :P
e kako si se ti kao muško odlučia za predškolski??
HAJDUK BOY
12.01.2011., 22:44
Pozdrav svima,budući da se namjeravam na ljeto upisat na pravo u mostaru je li mi netko može reći kakav je prijemni i koliko primaju redovnih i redovnih sa plaćanjem?I pošto sam iz Hrvatske je li se trebam prijavljivat kao stranac na policiju ili?može neko malo o tome.
zrinka88
12.01.2011., 23:01
Ja bi upisala magisterij na privatnom fakultetu Milenka Brkica u Međugorju, pa me jako zanima ima li itko da tamo studira? pa da mi malo pojasni?
Inace sam iz Hrv
HAJDUK BOY
17.01.2011., 00:25
Zar stvarno nema nikog da mi odgovori,stvarno me zanima?
Pozdrav svima,budući da se namjeravam na ljeto upisat na pravo u mostaru je li mi netko može reći kakav je prijemni i koliko primaju redovnih i redovnih sa plaćanjem?I pošto sam iz Hrvatske je li se trebam prijavljivat kao stranac na policiju ili?može neko malo o tome.
Trebas samo nostrificirat diplome, nista u policiji.a za prijemni ti ne bih znao reci
Power Seducer
19.01.2011., 15:37
Pozdrav !
Planiram upisati faks iduće godine pa bih volio da mi kažete da li je istina ono što se priča u vezi mržnje ,sveprisutnog straha te ufuranih mostarki !
Malevar
19.01.2011., 16:17
po čemu je sarajevska priznatija? ja nisam rekao da u Sarajevu predaju nepriznati, neki '' kvazi profesori'' :rolleyes:, ne izmišljaj, samo sam rekao da na sveučilištu u Mostaru predaju profesori iz Hrvatske, koji su puno priznatiji od sarajevskih! jesi ti možda bila na fakultetima u Mostaru? ja sam ih sve obišao, a bio sam i u Sarajevu na univerzitetu, stoga daj argumentiraj svoje izjave, mostarska diploma se može nostrificirati u svim državama kao i iz hrvatske diplome, a sarajevska ne može! to je činjenica, jer Sveučilište u Mostaru radi na hrvatskom jeziku i predaju profesori iz Hrvatske, a usto i svi znamo da je Hrvatska mnogo razvijenija država od BiH...
druga su stvar puste želje, ja ne želim vrijeđati tebe ako studiraš u Sarajevu, ali mogu savjetovati budućim generacijama gdje im je kvalitetnije i perspektivnije upisati faks...
Samo za ilustraciju: JA sam studirao u Sarajevu, i predaju neki profesori iz HR pa čak i iz Slovenije, diploma je priznata, znam par kolega koji su diplomu nostrificirali u Njemačkoj, tako da nema brige.
Druga stvar da su zgrade derutne, je donekle istina. Recimo zgrada pmf-a, gdje bi djevojka studirala kemiju je OK, zgrada na pravu je iz austrougarske, i OK je, zgrada ekonomskog fakulteta je ekstra, medicine, dočim zgrada ETFA I kriminalistike je u fazi raspada.
Tko radi, njemu ovi fakti nisu od presudne važnosti.
Pozdrav !
Planiram upisati faks iduće godine pa bih volio da mi kažete da li je istina ono što se priča u vezi mržnje ,sveprisutnog straha te ufuranih mostarki !
Mrznja izmedju glupih ljudi, izmedju normalnih nema.
Sveprisutni strah je prvih mjesec dana jer ti svasta ljudi napricaju o Mostaru i onda skontas da to nije istina.
Ufuranih mostarki ima, ali ima ih i svagdje ufuranih tako da ne zaostaju u tome...
naftali
22.01.2011., 00:42
Molim vas, ako mi netko može odgovoriti na nekoliko pitanja...
Inače sam dipl.teolog i htjela bih upisati izvanredni studij predškolskog odgoja u Mostaru.Živim u Rijeci.
Je li se teško upisati, treba li se često ići na predavanja i priznaju li kakve srodne ispite sa dr.fakulteta..npr.hrvatski, engleski jezik,itd?
hvala...:rolleyes:
genius12
22.01.2011., 16:40
Ima li netko da studira ili planira studirati na filozofskom u Sarajevu?
Šta se tamo sve polaže na prijamnom?
a meni teta u referadi lipo svega lipoga rekla.....skripte,materijale sa predavanja,kad naucim da se pojavim i to je to
sad si me ubila u pojam:mama::mama::mama:
cini mi se da ce bit veselo za 15 dana kad pocne:mama::mama:
ako imas jos koje iskustvo podiliga slobodna sa nama,da me ne afana kad pocnem tamo ic...bija cili pun optimizmaa sad sipak:(
ako ti treba kakva pomoc, samo se javi na pm .. :)
ja imam sad ispite, pa sam trenutno tamo :):top:
Molim vas, ako mi netko može odgovoriti na nekoliko pitanja...
Inače sam dipl.teolog i htjela bih upisati izvanredni studij predškolskog odgoja u Mostaru.Živim u Rijeci.
Je li se teško upisati, treba li se često ići na predavanja i priznaju li kakve srodne ispite sa dr.fakulteta..npr.hrvatski, engleski jezik,itd?
hvala...:rolleyes:
Ovisi kako se upise faks, vanredno ili redovno. Vanredno vjerovatno ima manje predavanja, tj nekoliko glavnih na koja se mora ic.
Sto se tice ispita vjerujem da priznaju, kolega zavrsio veterinu u zg, pa ovdje upisao biologiju, priznali mu pola predmeta...
naftali
24.01.2011., 01:34
Ovisi kako se upise faks, vanredno ili redovno. Vanredno vjerovatno ima manje predavanja, tj nekoliko glavnih na koja se mora ic.
Sto se tice ispita vjerujem da priznaju, kolega zavrsio veterinu u zg, pa ovdje upisao biologiju, priznali mu pola predmeta...
Hvala Bubi.....:)
HAJDUK BOY
24.01.2011., 23:23
Je li netko ima ovdje s prava u Mostaru da napiše je li teško upisati se i o prijemnom,na njihovoj stranici je sve nešto loše napisano,niti piše koliko studenata prima,niti išta.
roletna
31.01.2011., 09:06
Samo za ilustraciju: JA sam studirao u Sarajevu, i predaju neki profesori iz HR pa čak i iz Slovenije, diploma je priznata, znam par kolega koji su diplomu nostrificirali u Njemačkoj, tako da nema brige.
Druga stvar da su zgrade derutne, je donekle istina. Recimo zgrada pmf-a, gdje bi djevojka studirala kemiju je OK, zgrada na pravu je iz austrougarske, i OK je, zgrada ekonomskog fakulteta je ekstra, medicine, dočim zgrada ETFA I kriminalistike je u fazi raspada.
Tko radi, njemu ovi fakti nisu od presudne važnosti.
Predaju i u Mostaru profesori iz Slovenije,čisto da se zna :D.
Nemoj te lupat,i diploma iz Mostara i iz Sarajeva nose apsolutno istu vrijednost,nema tu koji je bolji grad ili je li bolje sveučulište ili univerzitet,kvaliteta studija je bitna,a koliko ja znam Sarajevo možda malo prednjači u tom segmentu,dok Mostar ima bolju infrastrukturu,a sve ostalo je tu negdje.
bok...jel ima ko od vas da studira na fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u mostaru, smjer turizam i zaštita okoliša?zanima me da li je moguce prebaciti se sa ekonomije u splitu, da li bi mi priznali ispite,kolika bi bila upisnina, kakav je studij???inace bi upisala vanredno...
freya's_chariot
11.02.2011., 16:09
ciaos ljudovi! baš mi se nekako svi učiniste susretljivi i fini pa se i ja odlučih priključiti ovom topicu. imal' koga kome bi se dalo koju pametnu o filozofskom fakultetu u mostaru? koliko je 'izvanredan' studij doista izvanredan (što se predavanja tiče; naravno ne mislim na jezike i jezicne vjezbe vec ostale grupe). i mozda istu stvar o kombinaciji geografija-biologija ili biologija-kemija. pretpostavljam da su na pmf ipak odredjeni praktikumi i vjezbe obavezne.
ajte razveselite jedno djevojče i tipkajte prstićima, štapićima, čačkalicama...
@Junio Mislim da je moguce prebacivanje, treba napisati zamolbu i platiti 50-100 maraka, nisam siguran, barem je moj jedan kolega to radio kad je sa ekologije prebacivao se na biologiju. Sad kako tocno ide sa faksa na faks ne znam.
Sto se tice smijera, nista posebno. Isto kao i svaki drugi faks, imas predmete koji su tezi i oni koji su laksi (oni su u vecini :D )
Ispite bi ti sigurno priznali ako si ih tamo polozila i imas ih ovdje na ovom smjeru.
@freya's_chariot ja ti mogu reci za pmf. Imas vjezbe na koje moras dolazit. Znaci praktikumi su ti obavezni, dok ostalo nije. Naravno ovisi i o profesoru dali zahtjeva da se dodje, ali onu su u manjini.
Na prvoj godini praktikumi iz zoologije, kemije, botanike, za dalje ne znam, ne studiram te smjerove.
Ugl sve se dogovori sa asistentima kad ce bit praktikumi, te si tako odredjujes kad ces dolazit ovdje, bit na poslu ili nesto trece. Uglavnom vjezbe budu 1-2 puta tjedno, ovisno koliko traje i koliko se vjezbi odradi u danu.
freya's_chariot
12.02.2011., 14:15
tenks bubi69, svaka ti dala, mnogo si koristan svima nama koji zalutamo sa svakakvim pitanjima ovdje :top:
ma naravno, kad bih se za tako nesto odlucila isla bih na vjezbe i praktikume. sto ces bez toga?
kojim se tempom uopce odvijaju? jel kao ona fora da izvanredni imaju predavanja vikendom ili preko tjedna pa onda nakrkaju svu satnicu u nekoliko termina ili je tempo redovnog studija - preko tjedna jedan ili dva termina pa tako kroz cijeli semestar?
znam da sam malo zagulila pitanjima, ali trebaju mi konkretne informacije i to najbolje od ljudi koji i sami studiraju to sto me zanima :)
petty_crime
12.02.2011., 21:43
Jel znate ikakve priče o farmaciji u Mostaru? Hoće li to skoro? :ne zna:
Znam da su govorili da bi trebala biti. Čujem od ove prijateljice da su nešto vjećali o tome da je puste u sklopu PMF-a sljedeće godine, ne ove. A isto tako je bilo nešto na njihovim stranicama o tome.
@freya's_chariot ja pisem o onome sto znam, a ako tako mogu pomoci nekom zasto ne :)
Sto se tice praktikuma, tu nema doci ces neces doci, imas pravo 2-3 puta izostati te se ima nadoknada onda, ali sve vise od toga papa i vidimo se sljedece godine ponovno.
A ovo za predavanja, nema toga ovdje navecer ili subota, ono sto uzmes od redovnih kolega za ucenje to ti je to. Ja govorim za smjerove ekologiju, biologiju, kemiju, zemljopis jer se snjima vise drugim nego sa ostalima pa ne znam kako je ko njih, ali cisto sumljam da je ista drukcije.
@petty_crime za farmaciju nisam jos nista cuo, tako da ne mogu bas nista odgovorit. Ove godine nije uvedena, sad hoce li bit sljedece to je pitanje.
freya's_chariot
13.02.2011., 16:14
bubi69: da, da, jasno mi je sto se praktikuma i vjezbi tice. ali kako sam vec diplomirala antropologiju i etnologiju, a uskoro cu i muzeologiju, trazim neki studij koji bi mi dozvoljavao 'ležerniji' tempo u smislu ispunjavanja osobnog gušta, razumnih profesora, fleksibilne satnice i sl.
zato pokusavam ispipati teren što je detaljnije moguce :) a moze li se negdje on-line otprilike vidjeti primjer rasporeda pradavanja za svaki smjer na pmf-u?
a što je s filozofskim? nema nitko uviđavan i spreman dijeliti iskustvo kao bubi?!
Nema to nigdje na netu kad ces imat predavanje, na oglasnoj ploci se stavi "predavanje iz tog i tog predmeta je tad i tad"
Je li netko ima ovdje s prava u Mostaru da napiše je li teško upisati se i o prijemnom,na njihovoj stranici je sve nešto loše napisano,niti piše koliko studenata prima,niti išta.
Pravo je Easy mode u Mostaru.Samo to znam.:)
ciaos ljudovi! baš mi se nekako svi učiniste susretljivi i fini pa se i ja odlučih priključiti ovom topicu. imal' koga kome bi se dalo koju pametnu o filozofskom fakultetu u mostaru? koliko je 'izvanredan' studij doista izvanredan (što se predavanja tiče; naravno ne mislim na jezike i jezicne vjezbe vec ostale grupe). i mozda istu stvar o kombinaciji geografija-biologija ili biologija-kemija. pretpostavljam da su na pmf ipak odredjeni praktikumi i vjezbe obavezne.
ajte razveselite jedno djevojče i tipkajte prstićima, štapićima, čačkalicama...
Kao vanredna studentica ne moraš dolaziti na predavanja,važno je samo da dođeš na ispit.:D
Kao vanredna studentica ne moraš dolaziti na predavanja,važno je samo da dođeš na ispit.:D
Da,ali ima profesora koji zahtjevaju da i izvanredni dolaze na predavanje. Moze se to sredi sa dekanom, ali zasto se zamjerit profesoru...
A praktikumi i vjezbe kako na kojem smijeru se takodjer moraju dolazit ako se ne dogovori sa najcesce asistentom, drukcije.
freya's_chariot
16.02.2011., 21:00
r.KO sto studiras? ubaci u petu pa prozbori rječcu više! ajde dok smo jos mladi i nadobludni!
nemoj u bubijevu ahilovu petu - na praktikume i vjezbe se mora i kapak!
ajmo filozofi i pumaši - te mi grane lipo zvuče - dajte siromahu svjetla u mraku - kako to iđe na filozofijskom? :)
verguli
21.02.2011., 15:18
alo ekipa!!!
da li ima netko iz hrvatske da je završio pedagošku razliku (dopunsko pedagoško psihološko obrazovanje) u mostaru bilo na filozofskom ili prirodoslovno matematičkom fakultetu? zanima me da li se s tim bez problema itko uspio zaposliti u školi u RH s obzriom da to nije moguće nostrificirati!!
trenutno je natječaj u tijeku ne znam šta da radim pomagajte!!!!:s:s:s
Maturant2011
21.02.2011., 17:44
Jel ima tko ikakve informacije o tom faksu, ili da netko studira tamo?
Kakav je točno prijamni???
Bio sam na njihovoj stranici ali latinica i engleski ima baš nisu nešto pa je dosta na ćirilici...
Znači to je cijelo studiranje na ćirilici?
Malevar
23.02.2011., 14:40
Jel ima tko ikakve informacije o tom faksu, ili da netko studira tamo?
Kakav je točno prijamni???
Bio sam na njihovoj stranici ali latinica i engleski ima baš nisu nešto pa je dosta na ćirilici...
Znači to je cijelo studiranje na ćirilici?
Ćirilica ti nije nikakav problem, to ćeš savladati za 2 dana učenja, ako ti sve ostalo štima, neka ti ćirilica ne bude problem.
Ja bi upisala magisterij na privatnom fakultetu Milenka Brkica u Međugorju, pa me jako zanima ima li itko da tamo studira? pa da mi malo pojasni?
Inace sam iz Hrv
Mene isto zanima odgovor na ovo pitanje... čula sa da je tamo puno studenata iz Hrvatske. Zar stvarno nitko ništa ne zna??? :(
Sto se tice Univ. u BL ..... jedino su sluzbeni dokumenti na cirilici, sve drugo knjige,skripte,predavanja(ppt) je na latinici tako da to stvarno nije problem.
San Francisco
01.03.2011., 11:51
Može li mi netko reći gdje mogu naći informacije o upisu na fakultet u mostaru (konkretno PMF; biologija- geografija): Gleda li se državna matura, ima li prijemnih i sl.
Također, zanimalo bi me i o fakultetu ako netko može nešto reć ( Je li "težak" i je li teško upasti)
Može li mi netko reći gdje mogu naći informacije o upisu na fakultet u mostaru (konkretno PMF; biologija- geografija): Gleda li se državna matura, ima li prijemnih i sl.
Također, zanimalo bi me i o fakultetu ako netko može nešto reć ( Je li "težak" i je li teško upasti)
Nema drzavne mature ovdje, a kako ce to gledat s obzirom da u Hrvatskoj vise nema obicne mature ne znam.
Imas prijemni, ne bude nesto prezetak. Za geografiju malo pogledaj i o BiH jer bude i takvih pitanja bez obzira sto je hrvatski program. Ja nisam ima prijemni jer sam se jedini prijavio na drugom roku, ali ovi koji su imali, odgovarali su na pitanja tipa "poredaj rijeke u BiH od sjevera prema jugu"
Ja sam ekologija, ali isto je bio zemljopis na prijemnom.
Tezina sve ovisi koliko ces ucit. Svaki je faks tezak na svoj nacin. Ja imam neke predmete kao i biologija, ali manje ucimo a opet ima dosta, tako da biolozi imaju i predosta onda xD
Do sad nije bilo tesko za upast, vecinom je ostajalo mjesta i za drugi rok, a sad sve ovisi koliko ce ljudi htjet na taj smjer i koje znanje posjeduju za prijemni te ocjene iz srednje.
San Francisco
01.03.2011., 21:07
Nema drzavne mature ovdje, a kako ce to gledat s obzirom da u Hrvatskoj vise nema obicne mature ne znam.
Imas prijemni, ne bude nesto prezetak. Za geografiju malo pogledaj i o BiH jer bude i takvih pitanja bez obzira sto je hrvatski program. Ja nisam ima prijemni jer sam se jedini prijavio na drugom roku, ali ovi koji su imali, odgovarali su na pitanja tipa "poredaj rijeke u BiH od sjevera prema jugu"
Ja sam ekologija, ali isto je bio zemljopis na prijemnom.
Tezina sve ovisi koliko ces ucit. Svaki je faks tezak na svoj nacin. Ja imam neke predmete kao i biologija, ali manje ucimo a opet ima dosta, tako da biolozi imaju i predosta onda xD
Do sad nije bilo tesko za upast, vecinom je ostajalo mjesta i za drugi rok, a sad sve ovisi koliko ce ljudi htjet na taj smjer i koje znanje posjeduju za prijemni te ocjene iz srednje.
J*bemu prvi sam razred ima loše
A kakvi su nekakvi životni uvijeti tamo (je li moguće dobit smještaj u domu, kolike su cijene stanova, je li hrana jeftinija nego kod nas, imaju li student servis i može li se nać neki posao uz studij) i postoje li neki projekti sa međunarodnim razmjenama studenata?
Prelista sam temu i naša neke informacije ali to je sve staro par godina tako da se vrlo lako moglo promijenit
J*bemu prvi sam razred ima loše
A kakvi su nekakvi životni uvijeti tamo (je li moguće dobit smještaj u domu, kolike su cijene stanova, je li hrana jeftinija nego kod nas, imaju li student servis i može li se nać neki posao uz studij) i postoje li neki projekti sa međunarodnim razmjenama studenata?
Prelista sam temu i naša neke informacije ali to je sve staro par godina tako da se vrlo lako moglo promijenit
Ma ako si imao koliko toliko dobre ocjene u ostalim razredima ne brini.
Smjestaj se dobija takodjer preko ocjena, ugl 4 pa na vise prosjek treba imat, ili pak nekakvu vezu.
Hrana nije puno jeftinija, no ima stvari koje jesu ali nije nesto previse. No nadje se stvari.
Student servis postoji i moze se nac i posao, samo treba bit uporan.
Stanovi, sve ovisi koliko si udaljen od faksa i dal je u centru ili malo dalje.
Cijene se krecu od 150 maraka pa nadalje, negdje su ukljucene rezije ali to je u manjini.
Oko 250 maraka sa rezijama mozes slobodno racunat, plus ako hoces internet i kablovsku onda jos i vise.
Postoji razmjena studenata, ali stim nisam upoznat pa ti ne mogu rec nista o tome.
MarkTom
03.03.2011., 11:09
Vidim da malo spominjete Univerzitet Džemala Bijedića.
Mostar je grad sa dvije obale, zapadni dio gdje su Hrvati i istočni gdje su Muslimani...
Ja studiram na istočnome, bez obzira što sam Hrvat, i super mi je, Engleski jezik studiram, divno je što možeš sam engleski studirati a ne dvopredmetni...
Imaju mnogo fakulteta svi posebno svoje zgrade i naravno to je univerzitet....
Jeftino je nisu uopće skupi kao npr na sveučilištu na zapadnome djelu.
Ja sam upao kao redovan bez plaćanja i plaćam 300 KM jednu godinu ili ti 1200 Kuna. A ako obnavljate tu istu godinu onda plaćate oko 1500 Kuna i ne trebate biti na predavanjima.
Po meni mnogo bolje.
Jer vi radite sve na hrvatskome jeziku ukoliko ste Hrvat, tako da nema diskriminacije...
Susretljivi su i sve zavisi koliko ste vi svjetski čovjek i koliki je aspekt vašeg razmišljanja....Ako vam ne smeta muslimansko društvo i diskriminacija onda nećete imati problema.....
Meni je super, čak i bolje nego naš hrvatski fakultet...To je moje mišljenje...
http://www.unmo.ba/default.aspx
to je stranica o fakultetima Džemal Bijedić...
@MarkTom da, i Đemal je vrlo kvalitetan fakultet, na zalost vecina to ne misli, pogotovo kad ljudi dolaze iz Hrvatske.
Tako da ako netko ima a misli da taj fakultet ne valja, malo razmislite, pogledajte stranicu, raspitajte se i uvidjet ce te da ste sigurno u krivu :)
MarkTom
05.03.2011., 07:38
:top:
Mislim svak nek ide gdje želi i misli da će mu biti ok ...
Ja znam da je bilo studenata koji odu na Džemal fakultet i ubrzo se prebace jer im smeta taj sistem i sve to...
Al trebate biti svjesni da idete u novo društvo i okolinu...
Meni osobno su extra profesori i asistenti, za moj odsjek ima i mnogo izvana profesor, neki su iz Engleske, Amerike, zanimljivo je :D
Sve je do Vas koliko se znate prilagoditi, jer nije uopće big deal što ste tamo na onoj strani....Jeftinija je kava bar, hahahah:kava:
Općenito mnogo je jeftinije kad želiš bilo što...
Ja Hrvatsku obožavam, pored sveg Zagreb, pol rodbine mi je gore i često odem, extra se tamo snalazim.....Al kad uspored cijene npr. školovanja , velika je razlika....Ali vi uvijek se možete prebaciti, napraviti transfer drugdje, nostrificirati dokumente itd itd....
Dobro, istina za cijene skolovanja, ali moras imat na umu da je u ZG-u i skolovanje kvalitetnije.
Ovdje nema tolikog hodanja po planinama, rijekama, jezerima, sumama i gdje li se vec ide na terensku nastavu, 1-2 puta godisnje, a npr moj smijer u 2 godine jos nigdje nije otisao, jednom trebali ali prof. odustao, vjerovatno mu se nije dalo ustat u subotu ujutro bas kao i nama xD
Fakulteti (naravno neki koji imaju ovdje i u Hrv.) su bolje opremljeni u Hrv. nego ovdje, ali vjerujem da vrijedi i obratno. Tako da se uvijek prije upisa mora raspitati o tome sto hoces i gdje studirati.
hopeandfaith
08.03.2011., 16:13
da li mi itko moze reci informaciju? naime zanima me kako je studirati u sarajevu, kakve su cijene stanova i hrane? odnos profesora prema studentima i medusobni odnosi studenata? hvala :)
MarkTom
08.03.2011., 21:45
http://www.pik.ba/?trazilica=&id=2&vrsta=samoizdavanje&kategorija=23&kanton=9&od=&do=&kvadrata_min=&kvadrata_max=&x=133&y=25
evo imaš ovdje na ovoj stranici mnogo toga za vidjeti o stanovima...
a hrana ti je tako tako, sigurno jeftinija, mada opet zavisi sve, koliko i šta voliš jesti i dali ćeš biti sama ili više vas...
A odnos između studenata je ok ukoliko si i ti ok prema drugima.. :D
hopeandfaith
09.03.2011., 10:14
hvala! :D
namjeravan se sljedeću akademsku godinu prebacit tamo, pa mi treba što više informacija o sarajevu i studiranju tamo.
pokušavala sam naći i statut sveučilišta tj univerziteta da vidim koliko stranih studenata primaju jer sam čula neku informaciju da primaju neograničen broj stanih studenata.. šta mi je "malo" nerealno :eek:
bilo kakva informacija je dobro došla :)
@ gita ja ti ipak toplo preporucujem Sarajevo, neces se pokojati ako upises, posebno sto ti je blizu i sarajevski fakulteti su daleko priznatiji, ipak je sarajevo metropola, glavni grad, ako imas jos nekih pitanja tu sam :D
ja imam par pitanja o studiranju u sarajevu..
ja bi se prebacila tamo pa me zanima sve živo. jel znaš ikoga tko se iz hrv prebacio tu i kako je to prošlo??
tnx! :)
Brkchey
09.03.2011., 15:15
Ako cete studirat u BiH, bolje nemojte ni studirat. Toliko o tome...
hopeandfaith
09.03.2011., 15:22
Ako cete studirat u BiH, bolje nemojte ni studirat. Toliko o tome...
jesi li možda isfrustriran??
Brkchey
09.03.2011., 23:36
Jesam, jel' ti krivo? :D
Btw, ovo je vise bio sarkazam, jer studiranje u BiH je postalo, da izvinete, kurvaluk, u pravom smislu te rijeci.
Bez obzira na to, svima koji ce da se upuste u tu jedinstvenu avanturu, zelim sve najbolje i da prodjete sto bezbolnije kroz torturu zvanu "Visoko obrazovanje u Bosni" :D
hopeandfaith
10.03.2011., 16:44
zašto bi mi bilo krivo? :rolleyes:
koliko vidim ti si jedini s takvim iskustvom. a jedna lasta ne čini proljeće... jel
MarkTom
10.03.2011., 20:34
Hope dobro si mu rekla.
:mig:
BiH ima dobre fakultete i jedina razlika je nacija....Ima i Hrvata, Muslimana i Srba, ali znajte Jugodlavija je bila uspješnija nego npr sadašnje države koje su postale nezavisne nakon Juge...zar ne...
Fakultet ko fakultet, neće te svugdje radi toga zafrkavati
Petar92
24.03.2011., 20:49
Nadam se da cu ove godine upast kao redovni student na Prometni fakultet u Sarajevu (tj Saobracaj i komunikacije). Posto sam sam zakasnio na polaganje drzavne zanima me da li je moguce prebacili se na fakultet Pometnih znanosti u Zagreb nakog sto ocistim prvu godinu u Sarajevu i postoji li sansa da dobijem dom.
Molim za pomoc ako tko sta zna
Hvala!
jel mi kao hrvatski studenti tamo moramo plaćati faks? i ako da koliko?
nemoraš ti plaćat faks ako upadneš na listu bez plaćanja.
HAJDUK BOY
05.04.2011., 18:16
Koliko sam ja shvatio studenti iz Hrvatske imaju jednak status kao domaći studenti iz BiH,dakle ako upadneš na listu bez plaćanja ne plaćaš,isto važi i za domove,ako griješim neka me ispravi netko.
hvala, tako sam i mislila, ali su me neki ljudi razuvjerili i rekli da bi trebali plaćat :)
MarkTom
06.04.2011., 11:15
I Hrvatski studenti plaćaju ukoliko nisu upali bez plačanja, a studentski dom obično prima one koji i jesu iz Hrvatske, dakle oni koji su izdaleka obično dobiju sobu u domu, ali zato vi trebate da s eraspitate i prije to obedite, odite malo u Mostar, ili gdje već, pa malo istražite, pričajte sa nadređenima, i da onda vas imaju u vidu, ako si uz to i odličan đak, onda ne moraš da se brineš :D
HAJDUK BOY
06.04.2011., 11:35
I Hrvatski studenti plaćaju ukoliko nisu upali bez plačanja, a studentski dom obično prima one koji i jesu iz Hrvatske, dakle oni koji su izdaleka obično dobiju sobu u domu, ali zato vi trebate da s eraspitate i prije to obedite, odite malo u Mostar, ili gdje već, pa malo istražite, pričajte sa nadređenima, i da onda vas imaju u vidu, ako si uz to i odličan đak, onda ne moraš da se brineš :D
Je li možda znaš o pravu na sveučilištu,koliko ih primaju,je li težak prijemni,jer je to loše objašnjeno na njihovoj stranici,čini mi se da si upućen u mostarske fakultete.Kad sam prije 2 mjeseca ovdje pitao isto,nisam dobio baš puno odgovora pa ako znaš nešto odg.
MissSappy
06.04.2011., 21:45
Jel itko ovdje ima bilo kakve dodatne informacije o ALU Široki brijeg,jer službena stranica nije ažurirana neke dvije godine,fejsbuk nemam,imam njihov mail za raspitat se al ovaj...e.jel ima itko kakve informacije?koji su smjerovi/jel radi na principu ''klasične'' akademije,kada su im prijemni otprilike,di će izać natječaj(na stranici očito neće).Unaprijed puuuuno hvala
Je li možda znaš o pravu na sveučilištu,koliko ih primaju,je li težak prijemni,jer je to loše objašnjeno na njihovoj stranici,čini mi se da si upućen u mostarske fakultete.Kad sam prije 2 mjeseca ovdje pitao isto,nisam dobio baš puno odgovora pa ako znaš nešto odg.
i mene ovo sve zanima, čak sam čula (sad neznam koliko je to istinito jer je meni predobro da bi bilo istinito) da oni koji su prošli s 4 ili 5 četvrti razred ne moraju pisat prijemni
borntobewinner
07.04.2011., 16:24
Jel itko ovdje ima bilo kakve dodatne informacije o ALU Široki brijeg,jer službena stranica nije ažurirana neke dvije godine,fejsbuk nemam,imam njihov mail za raspitat se al ovaj...e.jel ima itko kakve informacije?koji su smjerovi/jel radi na principu ''klasične'' akademije,kada su im prijemni otprilike,di će izać natječaj(na stranici očito neće).Unaprijed puuuuno hvala
Prva godina je zajednička, na drugoj odabireš smjer - slikarstvo, kiparstvo ili grafika. U 7. mjesecu se predaje mapa s radovima, a prijamni je u 9. mjesecu i traje 5 dana.
HAJDUK BOY
07.04.2011., 20:04
i mene ovo sve zanima, čak sam čula (sad neznam koliko je to istinito jer je meni predobro da bi bilo istinito) da oni koji su prošli s 4 ili 5 četvrti razred ne moraju pisat prijemni
To ti sigurno nije točno.
MissSappy
08.04.2011., 18:11
Prva godina je zajednička, na drugoj odabireš smjer - slikarstvo, kiparstvo ili grafika. U 7. mjesecu se predaje mapa s radovima, a prijamni je u 9. mjesecu i traje 5 dana.
prva godina zajednička?umm to je onda ka šta mi je bilo sad i u srednjoj umjetničkoj.pretpostavljam da prijemni funkcionira onda po principu crtanje portreta,akta,intervju ili...? molim te ako znaš još bilo kakve informacije pošalji il molim te uputi me na nekoga tko je studira il studira tamo ne znam...e i hvala na info.
borntobewinner
08.04.2011., 22:16
prva godina zajednička?umm to je onda ka šta mi je bilo sad i u srednjoj umjetničkoj.pretpostavljam da prijemni funkcionira onda po principu crtanje portreta,akta,intervju ili...? molim te ako znaš još bilo kakve informacije pošalji il molim te uputi me na nekoga tko je studira il studira tamo ne znam...e i hvala na info.
Da, da, prva je zajednička :)
Mislim da je prvi dan prijemnog pisanje eseja, drugi dan se crta pogled s krova akademije, ostale dane vjerojatno portret i akt, nisam upućena.
Što još... u mapi koju predaješ moraš imati 35 radova, prima se 15 ljudi.
Inače, Akademija ima Facebook profil, pronađi i pitaj što te zanima, sve ovo što ja pričam je iz druge ruke :)
ghostrider17
11.04.2011., 18:57
Eh ovako,sigurno ima slicnih tema,kao sto je ova moja ali novi sam na ovom forumu i iskreno mi se neda puno trazit.Kako sam evo zavrsna godina gimnazije,tocnije ostalo mi je nesto manje od mjesec dana skolovanja,odlucio sam da zelim vise sasznati o ovom fakultetu zemljopisa,odsijek turizam i zastita okolisa.Dakle zanimalo bi me za ovaj faks,kao prvo ima li kakav prijemni ispit,koliko se otprilike studenata prima.Znaci najvise me zanima zemljopis i njegovo podrucje turizma,pa moze li par savjeta koji su jos predmeti na faksu na koje se treba ajmo reci pripaziti.Ja sam htio upisati ovaj faks u Mostaru,pa eto ako neko ima da je tamo,jos bi bolje bilo,al svaka pomoc je dobro dosla.
Pa bih molilo ako ima koga tko ga studira ili ga je slučajno završio. Kakva su vam iskustva, da li se isplati upisati ga i kakve ste bili ruke pri traženju posla u struci,i koji poslovi uglavnom dolaze u obzir. Mogu se javiti i osobe koje poznaju nekoga tko studira Znanosti o okolišu. Svaka korisna informacija je dobrodošla. A možda se nađe još netko koga zanima ovaj izbor.
Hvala :):):)
Opća opasnost
12.04.2011., 19:24
Koliko sam ja shvatio studenti iz Hrvatske imaju jednak status kao domaći studenti iz BiH,dakle ako upadneš na listu bez plaćanja ne plaćaš
Na mostarskoj medicini od prosle godine svi bez BiH-drzavljanstva placaju. Za ostale fakultete ne znam.
Eh ovako,sigurno ima slicnih tema,kao sto je ova moja ali novi sam na ovom forumu i iskreno mi se neda puno trazit.Kako sam evo zavrsna godina gimnazije,tocnije ostalo mi je nesto manje od mjesec dana skolovanja,odlucio sam da zelim vise sasznati o ovom fakultetu zemljopisa,odsijek turizam i zastita okolisa.Dakle zanimalo bi me za ovaj faks,kao prvo ima li kakav prijemni ispit,koliko se otprilike studenata prima.Znaci najvise me zanima zemljopis i njegovo podrucje turizma,pa moze li par savjeta koji su jos predmeti na faksu na koje se treba ajmo reci pripaziti.Ja sam htio upisati ovaj faks u Mostaru,pa eto ako neko ima da je tamo,jos bi bolje bilo,al svaka pomoc je dobro dosla.
Pa bih molilo ako ima koga tko ga studira ili ga je slučajno završio. Kakva su vam iskustva, da li se isplati upisati ga i kakve ste bili ruke pri traženju posla u struci,i koji poslovi uglavnom dolaze u obzir. Mogu se javiti i osobe koje poznaju nekoga tko studira Znanosti o okolišu. Svaka korisna informacija je dobrodošla. A možda se nađe još netko koga zanima ovaj izbor.
Hvala :):):)
Turizam ti je novi smjer, star tek oko 2-3 godine, tako da ga nitko jos nije zavrsio. Smjer sam po sebi nije tezak, barem kad vidim ljude koji ga studiraju, pa vec u prvo semestru njih vise od pola polozilo po 6 predmeta.
Tu imas petrologije, geologije, hidrogeografije, zemljopisa, nesto biologije i mislim kemije. Ugl, smjer je zabavan ali nista specijalno.
Oko 30 studenata primaju, imas prijemni na prvom roku, na drugom ako ostane mjesta i ne prijavi se dovoljno ljudi nece bit prijemnog.
Sto se tice Znanosti o okolisu, ja studiram to, druga sam godina.
Ne znam sto te tocno zanima.
Imas puno kemije, botanika i zoologija, protisti i gljive i slicni predmeti, te naravno i zemljopisni predmeti tipa geologija, hidrogeografija, klimatologija, skoro sve isto kao i Turizam, no naravno ima razlike.
Ako te jos sto zanima pitaj.
Mostar ko Mostar, evo kao student Turizma i zaštite okoliša
Naime navodno primaju 45 ljudi, no nas su akademske 2010./2011. primili 125 !!!
Oko 100 nas je bilo na prvom roku, većina ih se upisala, i oko 25 ih se upisalo u drugom roku-bez prijemnog. Pet primaju bez plaćanja, i to ti je u biti jedini razlog zbog čega se trebas uopće truditi na prijemnom, jer kao sto sam rekao u Mostaru će sve primiti...
Ako ikako imaš mogućnosti idi u Zagreb studiraj ovo isto,mislim da se zove Baština i turizam, uvjeti rada su ovdje nemogući sa ovoliko studenata, na predavanjima smo uglavnom svi, na vježbama nas dijele u dvije grupe po 60ak studenata...
Fax ko fax nije općenito težak, sve što trebaš je sjest i naučit, nema stvari tipa kemije-matematike koju prosječan student teže polaže :D Jedino će te namučiti kolegij Kartografija(ima nešto matematike) u 2. semestru i to je sve za što se trebaš pošteno namučiti, pošto fax postoji tek dvije godine ne znam sta nas dalje čeka :p
Fax je poprilično zabavan, i vjerujem da ti ako imalo voliš geografiju i još uz to turizam neće biti dosadno :D - klimatologija, hideogeografija, promet i turizam, baština u turizmu, kartografija,osnove biologije, ekologija...svega pomalo
Da se vratim prijemnom ispitu, imaš ispit iz opće kulture, a pitanja su tipa: Metafora je? Tko je napisao djelo Prijan Lovro? pa imaš četiri ponuđena odgovora ...
A na ispitu iz geografije su bila pitanja tipa poredaj dijelove atmosfere od najniže prema najvišoj, što je turizam, kako se turizam dijeli, gdje se nalazi gorski prag Hrvatske, nabrojati rijeke ponornice u BiH,na koja dva entiteta se dijeli BiH... bilo je nekih stvari kojih nema u gimnazijskim udžbenicima, ako si iz Hr. nauči osnove geografije BH, a bome i ponešto o politici heh
Sretno kako god
pauspapir
26.04.2011., 23:26
pozdrav svima! jel mi može netko reći kako funkcionira studiranje u sarajevu, točnije arhitekture?
prošle godine nisam upala u zagrebu, a ove godine sam opet prijavila, al sad razmišljam i o splitu i o sarajevu, ali o arhitekturi u sarajevu stvarno ništa ne znam! jel može ikakva pomoć?
freya's_chariot
01.05.2011., 18:06
ciaos! evo mene ope.
bas prije neki minut nabasah na ovaj novi modul u sklopu glazbene kulture na fak. prirodosl.-matematičkih i odgojnih znanosti pa me zanima ima li tko kakvu info o tome? na stranici je to poprilično oskudno 'pojašnjeno'.
ako sam dobro shvatila, mora se upisati glaz.kultura pa se onda naknadno odabere etnomuzikološki modul. što uopće obuhvaća prijemni ispit za glaz.kulturu i može li se i to studirati izvanredno?
mnogo hvalem!:)
:s :s
maturantica007
03.05.2011., 17:51
Bok, da li netko zna odgovore na sljedeća pitanja o upisu na sveučilište u Mostau: Kada su upisi na fakultet? Da li ja kao hrvatski državljanin trebam plaćati neku naknadu ili ne trebam ništa plaćati ako ostvarim veći broj bodova pa upadnem bez plaćanja? Koliko se prima studenata na studij razredne nastave, a koliko na studij pedagogije? Koja područja se traže na prijemnom?
Pliz ako bilo tko nešto zna?
Bok, da li netko zna odgovore na sljedeća pitanja o upisu na sveučilište u Mostau: Kada su upisi na fakultet? Da li ja kao hrvatski državljanin trebam plaćati neku naknadu ili ne trebam ništa plaćati ako ostvarim veći broj bodova pa upadnem bez plaćanja? Koliko se prima studenata na studij razredne nastave, a koliko na studij pedagogije? Koja područja se traže na prijemnom?
Pliz ako bilo tko nešto zna?
poznato mi je da se razredbeni postupak plaća,za skolarine neznam.(900 maraka po semestru za zdravstvene smjerove)
pogledaj na stranici mostarskog sveucilista.
poznato mi je da se razredbeni postupak plaća,za skolarine neznam.(900 maraka po semestru za zdravstvene smjerove)
pogledaj na stranici mostarskog sveucilista.
i ja sam gledala, pa ništa tamo :ne zna:
Robbie MO
04.05.2011., 02:46
Dokumentarac HRT-a u 6 dijelova o Akademiji:
http://www.youtube.com/watch?v=XzPOcngqg2A&NR=1
Prezentacijski film Sveučilišta u Mostaru i svih 10 fakulteta
http://www.youtube.com/watch?v=2ECyxOR4zcg&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=ULqx_ZlYT9o&feature=player_embedded
Tour oko medicinskog fakulteta
http://www.youtube.com/watch?v=-9iqsV_12ns&feature
myactinglife
04.05.2011., 17:42
jel zna netko kakva je situacija s akademijom u sarajevu?smjer gluma
jel ima poseban kriterij rangiranja ili je podjednako za sve?kako stoje stvari s plačanjem?koliko se prosječno ljudi prijavi? hvala
roletna
05.05.2011., 20:53
Ako nekoga interesuje studij Racunarstva u Mostaru na fakultetu Strojarstva i Racunarstva neka pita sta god zeli znati.Rado ću podijeliti iskustva sa buducim kolegama :D.
Jeli ima netko ovdje možda sa iskustvima sa ovog fakulteta? Zanima me ova zdravstvena usmjerenja posebice laboratorijska dijagnostika. Ne znam koliko je to priznato jer je registriran fakultet na Republiku Srpsku al po novom našem zakonu nema više nostrificiranja diploma pa bi trebalo biti priznato?
Robbie MO
09.05.2011., 14:58
Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti
Sveučilište u Mostaru
Dekan: dr.sc. Zoran Primorac, izv. prof.
Adresa: Matice hrvatske b. b., 88 000 Mostar
Broj telefona: 036 355 455
Fax: 036 355 458
E – mail: fpmoz.mostar@tel.net.ba Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Web stranica: www.fpmoz.ba
Na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti mogu se upisati sljedeći studiji:
1. Fizička kultura
2. Glazbena umjetnost
3. Pedagogija
4. Biologija
5. smjer Znanosti o okolišu (Ekologija)
6. Zemljopis
7. Kemija
8. Informatika
9. Matematika
10. Fizika
11. Razredna nastava
12. Predškolski odgoj
Studiji su organizirani jednopredmetno i dvopredmetno.
Jednopredmetni studiji su:
1. Fizička kultura
2. Glazbena umjetnost
3. Pedagogija
4. Informatike
5. smjer Znanosti o okolišu (Ekologija)
6. Razredna nastava
7. Predškolski odgoj
Dvopredmetni studiji su ravnopravni.
Mogu se studirati u sljedećim kombinacijama:
1. Matematika – Informatika
2. Matematika – Fizika
3. Fizika – Informatika
4. Pedagogija – Informatika
5. Pedagogija - Hrvatski jezik i književnost
6. Pedagogija - Povijest
7. Pedagogija-Filozofija
8. Biologija – Kemija
9. Biologija –Zemljopis
10. Zemljopis – Fizika
11. Zemljopis – Informatika
12. Zemljopis - Povijest
13. Kemija – Fizika
14. Kemija – Informatika
U akademskoj 2006./07. Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti na Studiju biologije otvoren je smjer Znanost o okolišu i na Studiju pedagogije jednopredmetni Studij pedagogije.
U akademskoj 2007./08. na Studiju informatike otvorio se jednopredmetni Studij informatike.
mijauuu86
10.05.2011., 21:29
Ako nekoga interesuje studij Racunarstva u Mostaru na fakultetu Strojarstva i Racunarstva neka pita sta god zeli znati.Rado ću podijeliti iskustva sa buducim kolegama :D.
mene zanima!!!:D
Robbie MO
11.05.2011., 15:19
UPISI Predstavljamo: Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Mostar
http://www.hercegbosna.org/kolumne/obrazovanje-kultura-i-znanost/upisi-predstavljamo-fakultet-prirodoslovno-matematickih-i-odgojnih-znanosti-mostar-3461.html
PREDSTAVLJAMO: Ekonomski fakultet, Sveučilište u Mostaru
http://www.hercegbosna.org/kolumne/obrazovanje-kultura-i-znanost/predstavljamo-ekonomski-fakultet-sveuciliste-u-mostaru-691.html
PREDSTAVLJAMO: Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
http://www.hercegbosna.org/kolumne/obrazovanje-kultura-i-znanost/predstavljamo-agronomski-i-prehrambeno-tehnoloski-fakultet-sveuciliste-u-mostaru-659.html
(ovo su tri od ukupno 10 fakulteta i 3 instituta)
INFO
O gradu Mostaru
Mostar= peti grad po veličini u BiH, pod zaštitom je UNESCO-a, brojne austrijske vile, studentski grad s preko 8 000 studenata (od toga 1000 iz Hrvatske), najveći grad u BiH kojeg nastanjuju Hrvati, grad s najvećim standardom, klima=mediteranska.
http://fc03.deviantart.net/fs70/i/2010/263/e/e/mostar_at_night_by_loffy-d2z57br.jpg
http://i36.tinypic.com/2ewjpk4.jpg
http://www.freewebs.com/jugosloven/MOSTAR%20-%20Stari%20Most.jpg
http://img546.imageshack.us/img546/5549/bolslika226924.jpg
http://img822.imageshack.us/img822/6591/screenhunter02mar271906.gif
http://img192.imageshack.us/img192/1056/kosaca.jpg
http://img801.imageshack.us/img801/8011/biskupija.jpg
http://www.komentar.ba/wp-content/uploads/2011/03/Rektorat.jpg
http://i38.tinypic.com/2hcddhk.jpg
http://www.hercegbosna.org/baza_slika_upload/20100114/small/herceg_bosna201001141911490.jpg
http://i862.photobucket.com/albums/ab183/matosoldo/IMG_0303.jpg
http://forum.net.hr/cfs-filesystemfile.ashx/__key/CommunityServer.Components.ImageFileViewer/CommunityServer.Discussions.Components.Files.14/2728.P1000756.jpg_2D00_550x0.jpg
Malo kampusa:
građevinski f. http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/b_090210031.jpg http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/090210031.2_mn.jpg
filozofski f. http://www.hercegbosna.org/baza_slika_upload/20100114/small/herceg_bosna201001141901260.jpg
rektorat http://www.komentar.ba/wp-content/uploads/2011/03/Rektorat.jpg
Studentski dom u Mostaru
http://www.scmo.ba/images/stories/soba.jpg
http://www.scmo.ba/images/stories/kupatilo.jpg
http://www.scmo.ba/images/stories/menza.jpg
http://www.scmo.ba/images/stories/fitnes%20klub.jpg
Studentski centar raspolaže sa 188 soba, dvokrevetnih i trokrevetnih smještajnih kapaciteta, odnosno 400 ležaja za studente.
Rekonstrukcijom 2008.godine, smještajni kapaciteti u potpunosti su obnovljeni te je postignut visok standard života u Studentskom centru. Studentske sobe tako sada imaju:
- vlastiti wc
- internetski priključak
- kablovski TV priključak
Osim toga studentima su na raspolaganju i :
- dvije čitaonice
- sveučilišna knjižnica
- dva multimedijalna centra
- studentski buffet
- fitnes klub
- vešeraj
Ishrana
Studenti dnevno imaju dva obroka, gdje na ponudi u obroku imaju najmanje tri raznovrsna menija prilagođena svim ukusima.
http://www.scmo.ba/images/stories/menza.jpg
mene zanima!!!:D
Same here!
:kava:
Veliki pozdrav svima,zanimalo bi me ako bi mi mogao netko nesto reci o predskolskom odgoju u Mostaru,jos sam nedoumici da li da upisem se u Mostaru ili Splitu( iako mi drzavna matura i nije bas napeta) .... :confused:
roletna
11.05.2011., 20:45
Same here!
:kava:
Ok,a sta vas konkretno zanima?
Razredbeni postupak?Programski jezici koji se uce?Koliko kosta semestar?Općenito kako je na faksu,predmeti,profesori i sl.?
Malo određeniji budite samo,ako moze :D.
mene zanima razredna nastava u Mostaru saznala sam da semestar košta 600 KM za nas iz Hrvatske, a sad jel to znači da se ne moram brinut oko upada jer plaćam? jer mislim da neću više uopće izlazit na državnu maturu, pa da se ne zeznem i ne upadnem ni u Mostar, jel ima određen broj ljudi koji primaju? :ne zna:
petty_crime
12.05.2011., 15:34
Ok,a sta vas konkretno zanima?
Razredbeni postupak?Programski jezici koji se uce?Koliko kosta semestar?Općenito kako je na faksu,predmeti,profesori i sl.?
Malo određeniji budite samo,ako moze :D.
Piši sve to što si nabrojao. :p
Robbie MO
12.05.2011., 16:19
mene zanima razredna nastava u Mostaru saznala sam da semestar košta 600 KM za nas iz Hrvatske, a sad jel to znači da se ne moram brinut oko upada jer plaćam? jer mislim da neću više uopće izlazit na državnu maturu, pa da se ne zeznem i ne upadnem ni u Mostar, jel ima određen broj ljudi koji primaju? :ne zna:
Kolegice, najbrže ćete do odgovora doći tako da nazovete 036 355 455 (broj referade Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, na kojem je studij razredne nastave), i tete s referade bi vam trebale objasniti sve šta vas zanima.
Pozivni za BH je +387, znači trebali bi ako se ne varam birat broj 387 36 355 455, mislim da je bez te prve nule.
Cijena poziva prema BiH (to jest prema mostarskom telekomu - HT Mostar) je oko 2-3 kn po minuti, nešto jeftinije ako zovete sa HT mreže.
Sveučilište u Mostaru
E – mail: fpmoz.mostar@tel.net.ba
roletna
12.05.2011., 17:09
Piši sve to što si nabrojao. :p
:D
Ovako sto se tiče prijemnog ispita on se radi iz fizike i matematike.Mislim da se radi 40 zadataka-24 iz matematike,16 iz fizike.Uglavnom je obuhvaćeno gimnazijsko gradivo iz matematike i fizike( 3 i 4 razred).Tako da ako ste isli u gimnaziju u srednjoj skoli dovoljno je da ponovite gradivo iz 3 i 4 razreda i ne bi trebalo biti problema na prijemnom ispitu.
Evo primjer prijemnog ispita od prije 2 ili 3 godine:
http://www2.fsr.ba/razredbeni/razredbeni-ispit-primjeri.pdf
Stvar je u tome da fakultet prima 120 studenata(bar je tako bilo prosle godine),i svi upadnu :D:eek:.Razlog tomu je sto se prijavi jako mali broj ljudi na fakultet,uzrok moze biti jer je fakultet relativno nov,a i stanovnistvo u BiH jos nije uvidjelo vaznost racunarstva i informatike .
Sam fakultet dijeli zgradu sa fakultetom strojarstva,sto je jako dobra stvar jer ako vas zanima neko predavanje iz strojarstva slobodno otiđete i poslusate ga.Fakulteti dijele i dosta profesora,posto imaju nekoliko slicnih predmeta.
U vezi profesora,jako je malo profesora koji su u biti profesori sa Racunarstva.Najveći dio profesora dolazi sa FESB-a iz Splita,npr.profesorica programiranja je sa FESB-a,a ima i nekoliko profesora sa FER-a i Elektrotehnike iz Osijeka.Ima i profesora sa PMF-a u Mostaru i sa Racunarstva u Sloveniji.U svakom slucaju sa svih strana:D.
Fakultet je solidno tehnicki opremljen,postoje zasebne laboratorijske ucionice u kojim se nalaze racunari i tu se izvode vjezbe iz tehnickih predmeta.Svaka sala za predavanje ima projektore,platna i sl.
E da jedan semestar kosta 600 KM,a ako ste uz potporu ministarstva onda 100 KM.
Nastava je dosta kvalitetna(ne i pretijerano zanimljiva),ocijenjivanje je korektno i uvijek mozete pogledati vas rad nakon sto izadu rezultati i nije nemoguće da se desi situacija da uvijerite profesora da je pogrijesio prilikom ispravljanja pa vam ipak dadne prolaznu ocjenu.
I nemam vremena da vise pisem,ali pitajte ako vas jos nesto zanima.
E programski jezici:D:uglavnom C porodica jezika,Java,PHP,HTML,SQL,CSS i jos u zavisnosti koje izborne predmeta uzmeta.(dobro neki od ovih i nisu programski jezici,ali shvatate sta hocu reci).
Ne,nema Pythona:flop:,ali sta je tu je.
petty_crime
12.05.2011., 18:29
:D
Ovako sto se tiče prijemnog ispita on se radi iz fizike i matematike.Mislim da se radi 40 zadataka-24 iz matematike,16 iz fizike.Uglavnom je obuhvaćeno gimnazijsko gradivo iz matematike i fizike( 3 i 4 razred).Tako da ako ste isli u gimnaziju u srednjoj skoli dovoljno je da ponovite gradivo iz 3 i 4 razreda i ne bi trebalo biti problema na prijemnom ispitu.
Evo primjer prijemnog ispita od prije 2 ili 3 godine:
http://www2.fsr.ba/razredbeni/razredbeni-ispit-primjeri.pdf
Stvar je u tome da fakultet prima 120 studenata(bar je tako bilo prosle godine),i svi upadnu :D:eek:.Razlog tomu je sto se prijavi jako mali broj ljudi na fakultet,uzrok moze biti jer je fakultet relativno nov,a i stanovnistvo u BiH jos nije uvidjelo vaznost racunarstva i informatike .
Sam fakultet dijeli zgradu sa fakultetom strojarstva,sto je jako dobra stvar jer ako vas zanima neko predavanje iz strojarstva slobodno otiđete i poslusate ga.Fakulteti dijele i dosta profesora,posto imaju nekoliko slicnih predmeta.
U vezi profesora,jako je malo profesora koji su u biti profesori sa Racunarstva.Najveći dio profesora dolazi sa FESB-a iz Splita,npr.profesorica programiranja je sa FESB-a,a ima i nekoliko profesora sa FER-a i Elektrotehnike iz Osijeka.Ima i profesora sa PMF-a u Mostaru i sa Racunarstva u Sloveniji.U svakom slucaju sa svih strana:D.
Fakultet je solidno tehnicki opremljen,postoje zasebne laboratorijske ucionice u kojim se nalaze racunari i tu se izvode vjezbe iz tehnickih predmeta.Svaka sala za predavanje ima projektore,platna i sl.
E da jedan semestar kosta 600 KM,a ako ste uz potporu ministarstva onda 100 KM.
Nastava je dosta kvalitetna(ne i pretijerano zanimljiva),ocijenjivanje je korektno i uvijek mozete pogledati vas rad nakon sto izadu rezultati i nije nemoguće da se desi situacija da uvijerite profesora da je pogrijesio prilikom ispravljanja pa vam ipak dadne prolaznu ocjenu.
I nemam vremena da vise pisem,ali pitajte ako vas jos nesto zanima.
E programski jezici:D:uglavnom C porodica jezika,Java,PHP,HTML,SQL,CSS i jos u zavisnosti koje izborne predmeta uzmeta.(dobro neki od ovih i nisu programski jezici,ali shvatate sta hocu reci).
Ne,nema Pythona:flop:,ali sta je tu je.
Ma daj, ne mogu vjerovati da imamo takav faks sa tim miksom profesora. Fino. :D
roletna
12.05.2011., 19:17
Ma daj, ne mogu vjerovati da imamo takav faks sa tim miksom profesora. Fino. :D
Evo lista svih profesora koji predaju na Racunarstvu,a nisu "domaci" profesori.
1. Prof. dr. sc. Sven Gotovac, FESB Split
2. Prof. dr. sc. Marko Matić, PMF Split
3. Prof. dr. sc. Nikola Šoškić
4. Prof. dr. sc. Mladen Kos, FER Zagreb
5. Prof. dr. sc. Vedran Mornar, FER Zagreb
6. Prof. dr. sc. Branko Jeren, FER Zagreb
7. Prof. dr. sc. Damir Kalpić, FER Zagreb
8. Prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, FER Zagreb
9. Prof. dr. sc. Radoslav Galić, ETF Osijek
10. Prof. dr.sc. Mirjana Bonković, FESB Split
11. Izv. prof. dr. sc. Bojan Dolšak, FS Maribor
12. Izv. prof. dr. sc. Ivanka Boras, FSB Zagreb
13. Izv. prof. dr. sc. Krešimir Fertalj, FER Zagreb
14. Izv. prof. dr. sc. Ivan Petrović, FER Zagreb
15. Doc. dr. sc. Borka Jadrijević, PMF Split
16. Doc. dr. sc. Hrvoje Dujmić, FESB Split
17. Doc. dr. sc. Maja Štula, FESB Split
18. Doc. dr. sc. Stipe Čelar, FESB Split
19. Doc. dr. sc. Jadranko Matuško, FER Zagreb
U svakom slucaju sretno sta god da izaberes.:)
Kyka@ mislim da nas muci isti "problem":ne zna: bilo bi najbolje poslusat robia ...:top:
Kyka@ mislim da nas muci isti "problem":ne zna: bilo bi najbolje poslusat robia ...:top:
ajde, ko će ih zvat ti ili ja? :rofl:
Robbie MO
13.05.2011., 18:53
ajde, ko će ih zvat ti ili ja? :rofl:
A ono dečki ili tete na referadi će vam odgrist glavu ako ih nazovete i pitate ih, još veća strava nastaje kad shvatite da je odgovaranje na pitanja ustvari njihov posao. :D
Naviknite se na službene kontakte, niste više srednja škola. :D
Telefon u ruke i : "Dobar dan, zovem iz Zagreba/Splita, zainteresirana sam studij XY na vašem faksu pa imam par pitanja..." :D
Pitajte ih prvo službene informacije, pa onda pred kraj čavrljanja ih možete pitat ovako malo neslužbeno neke korisne informacije, poput toga kako je situacija oko onoga što vas zanima u praksi radila prošlih godina (tipa da li su možda na jesenskom roku puštali ljude bez prijemnog i to).
Discordia
14.05.2011., 15:55
bili mi ovi u domu dopustili da buden kod njih misec dana, za vrime rokova? znan da im ona (ljetna) ponuda za smještaj vridi od 15.7.
samo mi je opet malo zeznuto jer ne znan di bi jela, neman iskaznicu da jeden u menzi, a nisan sigurna imaju li kuhinju tj. koliko bi mi bila na raspolaganju... :ne zna:
Robbie MO
14.05.2011., 22:00
bili mi ovi u domu dopustili da buden kod njih misec dana, za vrime rokova? znan da im ona (ljetna) ponuda za smještaj vridi od 15.7.
samo mi je opet malo zeznuto jer ne znan di bi jela, neman iskaznicu da jeden u menzi, a nisan sigurna imaju li kuhinju tj. koliko bi mi bila na raspolaganju... :ne zna:
Pitaj ih tamo u SC-u, a ne bi bilo na odmet ni da imaš nekog tko je već bio u sličnoj situaciji da ti podijeli iskustvo. Vrlo moguće je da se neki ljudi isele iz doma prije 15.7. (vjerujem da neki idu doma već 1.7.) pa ostane nešto praznih mjesta, onda ti mogu dat sobu po turističkoj cijeni (22KM / 25 KM po danu) i ranije nego 15.7. Za još raniji datum od toga, opet, samo ako ima mjesta.
Što se tiče hrane, na stranicama studentskog centra (http://www.scmo.ba/turisticka-ponuda) navode da kuhinja radi ljeti samo ako ima dovoljan broj gostiju, tako da je to nepoznanica.
Znači za hranu ćeš se možda morat snać, kao i svatko tko nije student. Ako znaš kuvat super ti je :D, ako ne znaš onda doručak i večera u diskont po hranu iz vrećice :D, a ručat možeš u jeftinijim restoranima.
Što se tiče privatnog smještaja, u gradu ima velik broj jeftinih privatnih kapaciteta. Nedavno mi je prijatelj bio u jednom od samo 35 KM i kaže da je imao super smještaj. Za veći period probaj ispregovarat i popust :D , iako će radi jeka turističke sezone pregovori bit tvrđi. :D
U najgorem slučaju, jedno vrijeme u privatni smještaj (nađi si nešto do 40 KM, mogu ti na pp dat ovaj od 35KM (Podhum- 10 minuta pješke od Rondoa, daju ti kuhinju, kupaonu, TV) gdje je bio frend.), a na vrijeme rezerviraj u domu da se moš odma prebacit čim bude mjesta. (dom = 25 KM)
Ovo je vjerojatno najbolji način za minimizaciju troškova bez odricanja standarda.
Discordia
15.05.2011., 11:24
najprije, puno hvala! :top:
iman potencijalan smještaj i to blizu faksa, ali, bez uvrede, nekako mi je malo previše dat u mostaru 200 eura misečno za korištenje sobe, kuhinje, kupatila i možda neta u trosobnom stanu, a da su gazde tu sa mnom.. ali ako ništa ne nađen, vjerojatno ću igrat na tu opciju. bilo bi najidealnije kad bi me netko primio kao cimericu za vrime ispita i to je to. :)
šema s dnevnim plaćanjem mi dugoročno nije isplativa ali razmislit ću.
šta se kuhanja tiče, nisan neki kuhar, osnovne stvari znan ali volin eksperimentirat tako da se ne bojin da bi ostala gladna, to nikako :zubo:
HAJDUK BOY
15.05.2011., 16:16
najprije, puno hvala! :top:
iman potencijalan smještaj i to blizu faksa, ali, bez uvrede, nekako mi je malo previše dat u mostaru 200 eura misečno za korištenje sobe, kuhinje, kupatila i možda neta u trosobnom stanu, a da su gazde tu sa mnom.. ali ako ništa ne nađen, vjerojatno ću igrat na tu opciju. bilo bi najidealnije kad bi me netko primio kao cimericu za vrime ispita i to je to. :)
šema s dnevnim plaćanjem mi dugoročno nije isplativa ali razmislit ću.
šta se kuhanja tiče, nisan neki kuhar, osnovne stvari znan ali volin eksperimentirat tako da se ne bojin da bi ostala gladna, to nikako :zubo:
Odakle ti to s200 eura,meni sestra prije10 dana iznajmila sobu za 150KM plus režije,sa svime što si nabrojala osim neta,a i to se da sredit.
Je li mi iz Hrvatske ili iz neke druge zemlje moramo bit prijavljeni kao stranci na policiji dok studiramo u Mostaru ili to nitko ne pita,znam da kod nas ovi što dolaze studirat iz BiH se ne prijavljuju ali oni većinom imaju i hrvatske papire?Može odgovor od nekog tko studira u Mostaru iz Hrvatske.
Discordia
15.05.2011., 20:46
Odakle ti to s200 eura,meni sestra prije10 dana iznajmila sobu za 150KM plus režije,sa svime što si nabrojala osim neta,a i to se da sredit.
zato jer san bila uletila kasno lani i hitno mi je triba smještaj - to šta san nabrojala je bila jedna ponuda, moglo je funkcionirati kao kratkoročno rješenje ali općenito kažen mi se takva cifra ne isplati, pa i u st se može nać jeftinije od toga :)
A ono dečki ili tete na referadi će vam odgrist glavu ako ih nazovete i pitate ih, još veća strava nastaje kad shvatite da je odgovaranje na pitanja ustvari njihov posao. :D
Naviknite se na službene kontakte, niste više srednja škola. :D
Telefon u ruke i : "Dobar dan, zovem iz Zagreba/Splita, zainteresirana sam studij XY na vašem faksu pa imam par pitanja..." :D
Pitajte ih prvo službene informacije, pa onda pred kraj čavrljanja ih možete pitat ovako malo neslužbeno neke korisne informacije, poput toga kako je situacija oko onoga što vas zanima u praksi radila prošlih godina (tipa da li su možda na jesenskom roku puštali ljude bez prijemnog i to).
imas pravo!! ne gine mi sutra tel u ruke... hvala ti punoo :top:
Louise Jane
17.05.2011., 10:10
Imam pitanje u vezi Filozofskog fakulteta u Mostaru, tj. pitanje u vezi prijemnog, u onom vodiču piše da je ispit usmeni i pismeni, nisam skužila za koji je to točno fakultet i što se to točno usmeno ispituje? :D
I postoje li ikakvi primjeri prošlogodišnjih prijemnih ispita, ili barem neka pitanja okvirno? Konkretno me zanima novinarstvo, ispit bi trebao biti iz opće informiranosti, povijesti i hrvatskog jezika, ali nema nikakvih detalja što u to ulazi. Jel postoji neka dobra duša koja studira novinarstvo da udijeli pokoju informaciju? :moli:
croat92
17.05.2011., 18:52
Se moze upisati na ekonomski fakultet u mostaru bez državne mature mislim da li treba drzavna matura jer sam nesto procitao da zahvaca i i sveuciliste u mostaru?
petty_crime
17.05.2011., 23:39
Se moze upisati na ekonomski fakultet u mostaru bez državne mature mislim da li treba drzavna matura jer sam nesto procitao da zahvaca i i sveuciliste u mostaru?
Ma niti jedan fakultet u BiH ne traži drž. maturu, pa tako ni na Sveučilištu. Samo prijemni. :mig:
croat92
18.05.2011., 12:55
hvala znaci ne treba.... to je to onda mostar izgleda kao najizglednija opcija za studiranje jer je faks puno laksi, zivot jeftiniji
MarkTom
19.05.2011., 09:35
Mostar kao grad nije toliko skup.....Vi ako imate cimera ili cimericu, 2.-3. vas u stanu, onda možete plaćati i 100-150 KM po osobi plus režije, dakle to je super....:s
ja kada vidim dosta njih koji plaćaju mnogo u nekim gradovima, tek vidim da je moj Mostar jeftin..
I ljudi nemojte se forsirat, ima tona studenata iz Hrvatske što kod nas studiraju, i nemojte se plašiti što idete dalje i to..
steći ćete prijateljstva, upoznat ćete sve, vidjet ćete šta i gdje vam odgovara, znat ćete gdje izlaziti, gdje dobro popit i pojest....samo cool...sretno svima naravno....možda se i sretnemo nekada, hahah:eek:
Mostar kao grad nije toliko skup.....Vi ako imate cimera ili cimericu, 2.-3. vas u stanu, onda možete plaćati i 100-150 KM po osobi plus režije, dakle to je super....:s
ja kada vidim dosta njih koji plaćaju mnogo u nekim gradovima, tek vidim da je moj Mostar jeftin..
I ljudi nemojte se forsirat, ima tona studenata iz Hrvatske što kod nas studiraju, i nemojte se plašiti što idete dalje i to..
steći ćete prijateljstva, upoznat ćete sve, vidjet ćete šta i gdje vam odgovara, znat ćete gdje izlaziti, gdje dobro popit i pojest....samo cool...sretno svima naravno....možda se i sretnemo nekada, hahah:eek:
Mostar je najskuplji grad u BiH :) No za razliku od Rijeke, Zagreba, Splita je jeftiniji :)
Sto se tice stanova, ako ce te dolazit ovdje, trazite odmah cim dodjete na prijemne i platite kauciju i amen. Ako cete trazit kasnije onda ce te nac na preskupo a jadno, tako da se bolje osigurat.
Treba se kao prijavit u policiji, ali... to nitko ne radi tako da :D
Ja sam cak prijavu davao u policiji, morao sam rec gdje mi je prebivaliste, prvo kazem Slavonski Brod posto nisam ovdje prijavljen, i onda su mi rekli da moram rec gdje ovdje zivim, a nitko nije nista rekao za to sto nisam prijavljen.
Robbie MO
22.05.2011., 21:31
Pravni fakultet Mostar
Upisi - opće informacije
Na natječaj za upis u I. godinu studija mogu se prijaviti osobe koje imaju završenu četverogodišnju srednju školu.
Prijave na upis predaju se Studentskoj službi i to u I. (srpanjskom) ili II. (rujanskom) roku. Točni datumu podnošenja prijava objavljuju se početkom početkom lipnja tekuće akademske godine. Prijave na natječaj u II. roku primat će se samo ako ostane slobodnih mjesta nakon I. roka.
Pristupnik koji se prijavljuje na više mjesta predaje originalne dokumente jednom fakultetu, a drugim fakultetima predaje ovjeren prijepis ili ovjerene fotokopije uz potvrdu fakulteta kojem je predao originalne dokumente.
Izbor pristupnika za upis na studije obavlja se RAZREDBENIM POSTUPKOM
koji se temelji na vrednovanju uspjeha u prethodnom školovanju - opći uspjeh i prosjek ocjena iz predmeta:
1. HRVATSKI JEZIK
2. POVIJEST
3. FILOZOFIJA
te provjeri znanja na temelju pisanog testa iz navedenih predmeta.
Razredbeni ispit se sastoji od 30 pitanja, po 10 pitanja iz svake od 3 oblasti.
Svaki ispravan odgovor na pojedino pitanje vrednuje se jednim bodom. Maksimalan broj bodova
osvojenih na testu je 30.
Pristupnik je prešao "razredbeni prag" ako je na pismenom testu osvojio
najmanje polovinu mogućih bodova (15).
Na pitanja se odgovara na način da pristupnik zaokruži slovo koje se nalazi ispred točnog odgovora,
da napiše traženu definiciju ili da odgovori na postavljeno pitanje.
Ako pristupnik zaokruži više od jednog slova, odnosno ako precrta ili
izbriše već zaokruženo slovo, smatrat će se da na pitanje nije odgovorio, pa makar se
među njegovim odgovorima nalazio i točan.
Test se piše jedan školski sat (45 minuta).
Prilikom pisanja testa pristupnici su dužni imati osobnnu iskaznicu ili
neku drugu ispravu s fotografiju radi utvrđivanja identiteta kao i pribor za pisanje
(nije dopuštena uporaba grafitne olovke i gumice za brisanje).
Razredbeni ispit polažu svi pristupnici, i oni koji žele upisati studij redovno i izvanredno.
Pristupnici koji ne pristupe razredbenom ispitu na dan i vrijeme kada je to bilo predviđeno,
ne mogu naknadno polagati rezredbeni ispit.
Bok. Namjeravam upisati u Mostaru predškolski odgoj , ali izvanredno, pa me zanima jel ide sve isto kao i za redovne studente?
Čitala sam gore da i Hrv.studenti mogu upasti bez plaćanja, al vrijedi li to samo za redovne ili za sve?
I po čemu se gleda to dali se upada s ili bez plaćanja?
ako ima netko da mi odgovori, hvalaaa :)
Uglavnom sve ti je isto kao i kod redovnih, samo sto ne moras dolazit na predavanja, no ima profesora koji zahtjevaju da dolaze i vanredni studenti. Ne znam dali imaju i neki predmeti na kojima moras bit, ja npr na ekologiji imam vjezbe na kojim moraju svit bit.
Mozes upast bez placanja, no ne znam dali to vrijedi i za vanredne.
Za (ne)placanje se gledaju bodovi koje si ostvarila na srednjoskolskim ocjenama i rezultatima prijemnog. Imas odredjeni broj bodova koje moras imat, i odredjen broj ima bez placanja.
Uglavnom sve ti je isto kao i kod redovnih, samo sto ne moras dolazit na predavanja, no ima profesora koji zahtjevaju da dolaze i vanredni studenti. Ne znam dali imaju i neki predmeti na kojima moras bit, ja npr na ekologiji imam vjezbe na kojim moraju svit bit.
Mozes upast bez placanja, no ne znam dali to vrijedi i za vanredne.
Za (ne)placanje se gledaju bodovi koje si ostvarila na srednjoskolskim ocjenama i rezultatima prijemnog. Imas odredjeni broj bodova koje moras imat, i odredjen broj ima bez placanja.
To za plaćanje me najvise zanima, jer mislim, ako bi kao vanredan student mogla upast, da bi po ocjenama iz srednje upala.
Hvala. Ako ima tko još,pomagajtee
Robbie MO
24.05.2011., 07:42
To za plaćanje me najvise zanima, jer mislim, ako bi kao vanredan student mogla upast, da bi po ocjenama iz srednje upala.
Hvala. Ako ima tko još,pomagajtee
Evo ovdje na prošloj stranici http://www.forum.hr/showthread.php?t=464973&page=43
imaju još dvije cure koje idu na predškolski odgoj i razrednu nastavu u Mostar (oba studija su na fakultetu Prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti), sa sličnim pitanjima kao i ti.
Najbolje uradi kao i one, lijepo kontaktiraj referadu fakulteta i sve informacije dobiješ u roku 10 minuta:
Kolegice, najbrže ćete do odgovora doći tako da nazovete 036 355 455 (broj referade Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, na kojem je studij koji vas zanima), i dečki/tete s referade bi vam trebale objasniti sve šta vas zanima.
Pozivni za BH je +387, znači trebali bi ako se ne varam birat broj 387 36 355 455, mislim da je bez te prve nule.
Cijena poziva prema BiH (to jest prema mostarskom telekomu - HT Mostar) je oko 2-3 kn po minuti, nešto jeftinije ako zovete sa HT mreže.
Sveučilište u Mostaru
E – mail: fpmoz.mostar@tel.net.ba
a vidjela sam to, nego nisam imala namjeru zvat pa sam mislila ako ima netko tko zna. vidim da su inace malo pisali o ovome.
Discordia
24.05.2011., 15:09
fpmoz - kad su ispiti zna li itko?
iman učit, psihički se pripremit za selidbu na po miseca, misec u mostar i svašta nešta pa da se znan organizirat :D
HAJDUK BOY
24.05.2011., 16:13
fpmoz - kad su ispiti zna li itko?
iman učit, psihički se pripremit za selidbu na po miseca, misec u mostar i svašta nešta pa da se znan organizirat :D
Imaš sve napisano na Vodiču za studente na stranici od sveučilišta.
ivonaaa
26.05.2011., 16:04
Što mislite o višoj u Bihaću, koliko ljudi primaju, dali ima prijemni, i općenito o tome kako to tamo funkcionira (predavanja, ispiti..)
Molila bi one koji imaju iskustva da daju neke informacije.. Tnx :)
malaplava1
26.05.2011., 19:33
E to sve i mene zanima, čini mi se lakše tamo završiti uz posao nego u Zg, al bi bilo lijepo da nam neko da par informacija o svemu.. :mig:
E ovako: studiram u Sarajevu i druga sam godina drugog ciklusa studija na fakultetu kriminalistickih nauka (pojednostavljeno :D), kako je moj fax srodan s pravnim i fakultetom politickih nauka, zanima me postoji li kakva fina organizacija pri univerzitetu u Zagrebu, preko koje bi se mogla srediti kakva stipendija za doktorske studije, i kakve su procedure i mogućnosti za to u vezi nostrifikacije i drugih procedura?? :confused::rolleyes:
Josip28961
26.05.2011., 22:28
Ima li tko da studira na teolosko-katehetskom institutu u Mostaru, kakva su mu iskustva, gdje su smjesteni studenti ovog studija, jeli tesko proci prijemni ispit
Robbie MO
27.05.2011., 03:47
Ima li tko da studira na teolosko-katehetskom institutu u Mostaru, kakva su mu iskustva, gdje su smjesteni studenti ovog studija, jeli tesko proci prijemni ispit
http://www.tkim-mostar.com
Teološko-katehetski institut u Mostaru u prvu godinu sveučilišnoga preddiplomskog studija upisuje 15 redovitih studenata.
Prijemni ispit je svake godine u srpnju, u prostorijama Teološko-katehetskog instituta u Mostaru, a potom kratki razgovor s kandidatima.
Informacije o upisu najbolje zatražiti u Tajništvu Instituta na tel.: 00387 (0)36 326 690,
te mail-om: tajnistvo@tkim-mostar.com ili tkim@tkim-mostar.com
Jučer su mediji objavili da se otvorio novi smjer na Filozofiji, pa prenosim vijest:
Filozofski fakultet pokreće novi studij - Informacijske znanosti
Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru od iduće akademske godine pokreće novi studij - Informacijske znanosti. Završetkom ovog studija stječu se kompetencije, nanje i vještine za obavljanje poslova u različitim informacijskim i ustanovama kulture kao što su knjižnice, arhivi, muzeji te u tijelima javne uprave i vlasti, poduzećima i tvrtkama koje imaju potrebu za osobama koje znaju upravljati informacijama u novom tehnološkom okruženju.
Studij će se moći upisati jednopredmetno, ali i dvopredmetno u kombinaciji s bilo kojim od dvopredmetnih studija na Filozofskom fakultetu. Preddiplomski studij traje 3 godine (6 semestara, 180 ECTS bodova), a diplomski studij traje dvije godine (4 semestra, 120 ECTS bodova).
Inače, uvjet za upis na preddiplomski studij je završeno četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje s odgovarajućim uspjehom te uspješno obavljen razredbeni ispit. Na razredbenom ispitu provjerava se znanje iz hrvatskog jezika i književnosti, informatike i opće kulture.
Prijave za upis na Filozofski fakultet obavljat će se od 20. lipnja do 1. srpnja ove godine u vremenu od 9 do 14 sati.
Više informacija o ovom studiju, kao i o ostalim studijima na Filozofskom fakulteta, može se naći na web stranici ovoga fakulteta (www.ffmo.ba) i dobiti na broj telefona 036/355-400.
(bljesak.info)
Josip28961
29.05.2011., 21:29
Moze li se nakon zavrsenog teoloskog-katehetskog studija u Mostaru postati svecenik
Moze li se nakon zavrsenog teoloskog-katehetskog studija u Mostaru postati svecenik
Nakon samo fakulteta cini mi se da ne, jer za svecenika moras ic u sjemeniste odredjeno vrijeme.
Robbie MO
02.06.2011., 23:46
Nakon samo fakulteta cini mi se da ne, jer za svecenika moras ic u sjemeniste odredjeno vrijeme.
I meni se tako čini.
I meni se tako čini.
Sad vidim na stranici da svi mladici koji zele postat svecenici, da se jave i bla bla...
Uglavnom, na stranici pise da se zavrsavanjem postaje magistar teologije, to nije svecenik.
Ima bogoslovni fakultet u Sarajevu.
Inace, http://www.fraklas-gimnazija.edu.ba/pdf/upis.pdf ovdje pise da je taj fakultet besplatan i prima neogranicen broj studenata.
To je po meni jako dobra prilika za svakog tko zeli taj studij upisat i radit ono sto voli.
Robbie MO
07.06.2011., 10:56
Počeli upisi na FPMOZ-u!
Razredbeni postupak
Dokumenti potrebni za pristup na razredbeni postupak
Zaprimanje dokumentacije za razredbeni postupak vršit će se u lipnju 2011.god. Točno mjesto i vrijeme za primanje prijava oglasit će se pravovremeno na web stranici Fakulteta www.fpmoz.ba
Pravo pristupa na razredbeni ispit imaju sve osobe koje su uspješno završile četverogodišnju srednju školu.
Razredbeni postupak temelji se na vrednovanju uspjeha iz srednje škole, te na vrednovanju uspjeha na razredbenom ispitu. Pristupnik može na razredbenom postupku steći najviše 1000 bodova, i to: na temelju uspjeha u srednjem obrazovanju najviše 400 bodova, a na temelju provjere znanja na razredbenom ispitu najviše 600 bodova.
Vrednovanje uspjeha u srednjoj školi u okviru razredbenog postupka utvrđuje se na sljedeći način:
Prosjeku ocjena općeg uspjeha pojedinih razreda i mature pomnoženom sa 50 (pedeset) pribraja se prosjek ocjena relevantnih predmeta iz trećeg i četvrtog razreda (ako ih nije slušao u trećem i četvrtom razredu, tada iz prva dva razreda) srednjeg obrazovanja pomnožen s 30 (trideset). Tako dobiven broj zaokružuje se na cjelobrojnu vrijednost.
U svrhu prijave za razredbeni postupak treba dostaviti
1. Izvadak iz matične knjige rođenih ( ne stariji od 6 mjeseci) i vjenčani list (ako je mijenjano prezime)
2. Svjedodžbe svih razreda srednje škole u četverogodišnjem trajanju i svjedodžbu mature (Svjedodžbe trebaju biti originalne ili ovjerene kopije s potvrdom drugog Fakulteta gdje se nalaze originali). Pristupnici koji su srednju školu završili u inozemstvu moraju priložiti rješenje o istovrijednosti svjedodžbi.
3. Potvrda o prebivalištu
4. Popunjenu prijavu za razredbeni postupak (formular dobijete na Fakultetu) (Ukoliko se prijavljujete na dvopredmetne studije, popunjavate dvije prijave – za svaki studij posebno- ali predajete jednu dokumentaciju)
5. Liječničko uvjerenje za Studij fizičke kulture
6. Dokaz o uplati troškova razredbenog postupka u iznosu od 50 KM. Uplata se vrši na žiro račun Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti 3381002202660017 kod UniCredit bank BIH d.d.Mostar
7. Za Studij fizičke kulture i za smjer Viša sportska škola liječničko uvjerenje o psihofizičkim sposobnostima od obiteljskog liječnika, sa naznakom da je student sposoban za upis i studij na Studiju fizičke kulture na FPMOZ.
Prijemni ispit
Termini i raspored održavanja prijemnih ispita te ostali podatci vezani za razredbeni postupak moći će se vidjeti na oglasnim pločama Fakulteta i na web stranici www.fpmoz.ba.
Napomena: Svaki pristupnik za vrijeme prijemnog ispita treba imati osobni dokument sa slikom.
Na dvopredmetnim studijima pristupnici trebaju položiti prijemni ispit za oba studija na koja su se prijavili da bi se mogli upisati redovito. Ukoliko pristupnik na prijemnom ispitu ostvari prvenstvo samo na jednom od studija na koje je izlazio, tada taj studij upisuje po cijeni redovitog , a drugi studij po cijeni redovitog uz plaćanje.
Upisi na Fakultet
Nakon završetka razredbenog postupka u I. (srpanjskom) roku raspisuje se Natječaj za preostala slobodna mjesta u II. (rujanskom) roku.
Studenti koji steknu pravo upisa na I. Razredbenom postupku trebaju izvršiti upis na Fakultet u vremenu predviđenom za to (vrijeme upisa određuje se također odlukom Senata Sveučilišta i objavljuje u Natječaju), u protivnom gube pravo upisa.
Prilikom upisa studenti trebaju priložiti sljedeće:
1. Index i upisni materijal ( može se kupiti u kopirnici Fakulteta)
2. Dvije fotografije (format 4/6)
3. Originalne dokumente (ukoliko ih nisu priložili na prijavi za razredbeni postupak)
4. Priznanicu o uplaćenim troškovima upisa.
Lijep pozdrav!! Ovako imam par pitanja vezanih uz Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u Orašju..prvo da li ima nekog među vama da studira tamo razrednu nastavi i da li bi bili voljni podijeliti iskustva... ja sam iz Hrvatske i strudiram na Pravnom fakultetu u Zagrebu I. godina, pa me zanima postoji li mogućnost prebacivanja jer imam položeno među ostalim informatiku i engleski a, ti predmeti su i na I. godini razredne nastave.. ili moram ipak polagat prijamni ispit? Zahvaljujem se unaprijed!! :)
Pozdrav svima! Mislila sam upisati matematiku i fiziku pa imam par pitanja i bila bih vam zahvalna ako biste mi pomogli :). Smiju li se koristiti formule na prijemnom? Kalkulator? Koliko otprilike traje ispit? TNX!
zabac2703
15.06.2011., 20:14
zna li tko kada su prijave u mostaru za fizicku kulturu,a kada je prijemni,jel se zna tocan datum? na slunebzim stranicama jos nista nema....
zna li tko kada su prijave u mostaru za fizicku kulturu,a kada je prijemni,jel se zna tocan datum? na slunebzim stranicama jos nista nema....
U 7. mjesecu su prijevni. Napisano ti je gore u 887. postu vecina toga sto trebas znat, ostalo ce bit dodano na stranicu!
Discordia
18.06.2011., 18:19
sc mostar, novi dom - treba mi relativno brz odgovor :zubo:
- čitaonica. dokad je otvorena, jel se smi unit boca vode i tako to? i jel ulaz iznutra, s prizemlja, ili izvana? :misli:
i ima li di u ovom domu aparat za kavu ili kakva kuhinjica da se može koristit? :s
sc mostar, novi dom - treba mi relativno brz odgovor :zubo:
- čitaonica. dokad je otvorena, jel se smi unit boca vode i tako to? i jel ulaz iznutra, s prizemlja, ili izvana? :misli:
i ima li di u ovom domu aparat za kavu ili kakva kuhinjica da se može koristit? :s
Bude dosta dugo otvorena, do kad ne znam tocno jer nisam u domu. Smijes unjet pice, koliko znam koji uce unesu normalno.
Sto se tice kuhinjice ima studentska menza, a da ti sama kuhas nece ic :)
Mislim da ima aparat za kavu, nisam 100% siguran... ako nista imas ga na faksu :)
Discordia
20.06.2011., 18:34
hvala ti :)
Robbie MO
21.06.2011., 03:48
Ajde bar jednom nek donesem dobru vijest za sve vas. :D
Čini se da je na cijelom Sveučilištu (pa tako vjerojatno i na većini fakulteta sastavnica), zbog navale znatno povećan broj slobodnih mjesta u odnosu na prošlu godinu.
Podatak koji imam: Prošle godine na Sveučilište u Mostaru upisalo se točno 3948 studenata, od toga oko 700 iz Hrvatske.
Ove godine 4984 slobodna mjesta:
http://www.dnevni-list.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=19826:4984-slobodna-mjesta-za-brucoe&catid=2:mostar&Itemid=3
PAŽNJA (da kasnije ne pitate): na ovom gore linku imate BROJ SLOBODNIH MJESTA I TABLICU ŠKOLARINA ZA SVAKI STUDIJ (brucoši = "preddiplomski")
(izvor: mostarski dnevni tisak)
Izbor pristupnika za upis na fakultete obavlja se razredbenim postupkom, prvi rok je na mostarskom Sveučilištu od 4. do 8. srpnja (ovisno o fakultetu), a drugi rok od 5. do 9. rujna 2010. Do 10. srpnja će povjerenstvo obaviti svoj dio posla što se tiče bodovanja i objaviti popis onih koji su primljeni na prvom roku. Oni koji budu primljeni, trebaju doći i upisati prvu godinu studija od 11. do 15. srpnja.
Završavajte vaše pripreme, budite u kontaktu s referadom fakulteta, na vrijeme pošaljite prijave i sretno!
Pozdrav svima! Mislila sam upisati matematiku i fiziku pa imam par pitanja i bila bih vam zahvalna ako biste mi pomogli :). Smiju li se koristiti formule na prijemnom? Kalkulator? Koliko otprilike traje ispit? TNX!
Formule i kalkulator su zabranjeni.
Prijave za upis na FPOMZ na I. godinu studija zaprimat će se:
- za I. (srpanjski) razredbeni rok od 20. lipnja do 1. srpnja 2011. godine od 9. do 14. sati u učionici 119. Požurite s prijavama i pribavljanjem dokumenata.
Ovdje imaš primjere prošlih prijemnih ispita: http://www.fpmoz.ba/new/index.php?option=com_content&view=article&id=11796&Itemid=464
Više info:
http://www.fpmoz.ba/new/index.php?option=com_content&view=article&id=12343:prijave-za-upis-i-razredbeni-postupak&catid=1
Ekonomski fax, Mostar. prijemni ???
Može li informacija ???? falaa
Zanima me ako ima netko iz Mostara da zna za neki ok smještaj blizu faxa FPMOZ- trebale bi u ponedjeljak ja i prijateljica ostati spavati ali nećemo imati auto-dakle treba nam nešto blizu faxa-cca pješačenja pola sat? Zna li itko? Hvalaaaaaaaa mi smo iz Dubrovnika:ne zna:
HAJDUK BOY
21.06.2011., 22:29
Zanima me ako ima netko iz Mostara da zna za neki ok smještaj blizu faxa FPMOZ- trebale bi u ponedjeljak ja i prijateljica ostati spavati ali nećemo imati auto-dakle treba nam nešto blizu faxa-cca pješačenja pola sat? Zna li itko? Hvalaaaaaaaa mi smo iz Dubrovnika:ne zna:
Ovisi kakav smještaj tražiš,imaš hostela po Mostaru,ako tražiš na duže imaš oglasnik koji izlazi utorkom,evo ja sam si iznajmio skupa s još jedmim likom stan na mjesec dana i sutra putujem u Mostar.
Ovisi kakav smještaj tražiš,imaš hostela po Mostaru,ako tražiš na duže imaš oglasnik koji izlazi utorkom,evo ja sam si iznajmio skupa s još jedmim likom stan na mjesec dana i sutra putujem u Mostar.
Ne, napisala sam treba mi samo za ponedjeljak večer-ali ne znam u blizini gdje ima i gdje da tražimo :(:eek:
Robbie MO
22.06.2011., 00:15
marry, imaš privatnu poruku.
zanima me sta mislite o izvanrednom? ja bi isla pedagogiju izvanredno, pa me zanima to u vezi predavanja i ispita. dali su u isto vrijeme kada i redovnim studentima? dali je sve isto ili? samo ne moram bit na svim predavanjima ...
zanima me sta mislite o izvanrednom? ja bi isla pedagogiju izvanredno, pa me zanima to u vezi predavanja i ispita. dali su u isto vrijeme kada i redovnim studentima? dali je sve isto ili? samo ne moram bit na svim predavanjima ...
Ja sam upisala lani vanredno predškolski odgoj. Ispiti su naravno u isto vrijeme za SVE, predavanja su kad jesu za redovne studente. Možeš poći na konzultacije kod profesora kad imaju. U nas većina predmeta nema usmeno dakle kad pišeš ispit ostaviš nekome index i ako prođeš zamoliš tog nekog da i tebi upiše ocjenu (ako nisi u Mostaru)
Ja sam upisala lani vanredno predškolski odgoj. Ispiti su naravno u isto vrijeme za SVE, predavanja su kad jesu za redovne studente. Možeš poći na konzultacije kod profesora kad imaju. U nas većina predmeta nema usmeno dakle kad pišeš ispit ostaviš nekome index i ako prođeš zamoliš tog nekog da i tebi upiše ocjenu (ako nisi u Mostaru)
Hvala ti puno. Znaci sve je isto kao i za redovne samo sto ja ne moram dolaziti na predavanja. Iako mislim otici nekad...
Znas li mozda jeli na pedagogiji tako isto?
Hvala ti puno. Znaci sve je isto kao i za redovne samo sto ja ne moram dolaziti na predavanja. Iako mislim otici nekad...
Znas li mozda jeli na pedagogiji tako isto?
A ne znam to ali mislim da je isto... Trebalo bi biti...
A ne znam to ali mislim da je isto... Trebalo bi biti...
Nadam se da je:mig: hvala :)
Ja i dalje molim tko je iz Mostara i tko zna kakav smještaj za 2 osobe na 1 večer blizu FPMOZ-a jer smo pješke, da mi javi :) 27.6. nam treba smještaj do kojeg možemo pješice sa faxa-da nije predaleko? Hvlaaaaaaaaaaaa :kava:
Formule i kalkulator su zabranjeni.
Prijave za upis na FPOMZ na I. godinu studija zaprimat će se:
- za I. (srpanjski) razredbeni rok od 20. lipnja do 1. srpnja 2011. godine od 9. do 14. sati u učionici 119. Požurite s prijavama i pribavljanjem dokumenata.
Ovdje imaš primjere prošlih prijemnih ispita: http://www.fpmoz.ba/new/index.php?option=com_content&view=article&id=11796&Itemid=464
Više info:
http://www.fpmoz.ba/new/index.php?option=com_content&view=article&id=12343:prijave-za-upis-i-razredbeni-postupak&catid=1
pa kako cu na prijemnom iz fizike racunati velike brojeve?:confused:
zovkot19
22.06.2011., 19:57
pozdrav forumaši ...
vec sam pisao dva puta, al svaki put mi se resetuje komp prije nego sto dovrsim (virus neki) -.- .. svaki put sam pisao biblije :D ... zato cu sad ukratko
zelio bih studirati dvopredmetni fakultet u mostaru ( geografiju i informatiku )
moze li mi itko reci otprilike kakvi su zadatci na prijemnom .. gledao sam na fpmoz.ba razredbene ispite ... geografija nije teska, usudio bih se reci cak i lagana... informatika mi je poteska jer sam imao samo jednu godinu informatike pa tako da ne znam nista :)
inace imam prijemni ispit geografije iz zagreba, pmf odsjek geografija .... ispit je PRETEŽAK, znaci stvarno BRUTALA na odnosu na primjer na fpmoz.
Sad me zanima dali da ocekujem pitanja slicna fpmoz ili prijemnom iz zagreba
http://www.fpmoz.ba/new/index.php?option=com_content&view=article&id=11796&Itemid=464 ... tu imate primjer ispita za mostar
http://www.geografija.hr/clanci/377/prijemna-groznica-na-geografskom-odsjeku-pmf-a-u-zagrebu ... a to su samo neka pitanja na prijemnom iz zagreba ... uocavate razliku između ovog:
MOSTAR:
• Posljedice Zemljine rotacije su________________________________________
1. Nabroj kontinente na Zemlji
12. Klima je
23. Pripoji životinje kontinentima: (opca kultura--> klokan - austalija, jak-azija i sl.)
24.Najveći planinski vrh na svijetu je na
i ovog:
ZAGREB:
1. Prostorni ili geografski elementi pri unosu u bazu podataka geografskih informacijskih sustava (GIS-a) pojavljuju se u tri osnovna oblika.
2. Tropske savane u Venezueli se nazivaju ____ a u Brazilu ______
3. Hrvatska je prema popisu stanovništva 1991. godine imala 4 784 265 stanovnika, a 2001. godine 4 437 460. Izračunaj indeks promjene.
4. Antičke gradove karakterizirao je kvadratičan raspored ulica, među kojima su bile dvije glavne:
5. Mjera agrarne politike kojom se teži zaokruživanju i okrupnjavanju zemljišnog posjeda naziva se
Molim vas ljudi, što da ocekujem iz zemljopisa ... zadatke slicne prijemnom iz mostara ili iz zagreba :S ... mislim da svi vidite da je zagreb (PUNO PUNO) tezi.
00
A za informatiku:
http://www.fpmoz.ba/new/index.php?option=com_content&view=article&id=11828&Itemid=463
od tih 20 pitanja ... koliko cu morati znati za prolaz ???
znam pretvaranje iz jednog brojevnog sustava u drugi, te znam ovu logiku .. skoro sve vise manje ... bio sam dobar iz toga :)
a informatiku ostale zadatke ne znam, jer sam imao samo jednu godinu ... al budem naucio nesto :)
molio bih vas da mi kazete otprilike kako ce biti, da znam mogu li upasti. Od mogucih 400 bodova iz srednje skole ponjet cu 360 ... prva tri razreda prolazio sam vrlo dobrim, 4 razred odlicnim i maturu sam prosao vrlo dobro :)
Od mogucih 1000 bodova, koliko ce trebati za upis na fakultet ... 600-700 ?... ja to pojma nemam :( ... i dali je za dvopredmetne faksove ostalih 600 bodova, max 300 iz geografije i 300 iz informatike... kako se to boduje ?
Znam da sam puno napisao... al molim vas da procitate, jer stvarno mi je hitno ... provjeravat cu forum svako malo :)
hvala vam
Jel ima netko iz Hrv.da mi kaze sta sve trebam napravit sa svjedodzbama?
Jel ima netko iz Hrv.da mi kaze sta sve trebam napravit sa svjedodzbama?
Trebas nostrificirat diplomu tj maturu. Ovisno o faksu, negdje se to moze na faksu negdje se mora u ministarstvo ic, treba oko sat vremena da bude gotovo, i ne znam koliko novca treba za to, nekih 50-60 maraka nisam siguran.
Znam za FPMOZ da se mora nostrificirat dok za ostale ne znam...
@zovkot19 cuj, ako upisujes u Mostaru onda je ocigledno da bi pitanja trebala bit kao sto su u primjerku :)
Trebas nostrificirat diplomu tj maturu. Ovisno o faksu, negdje se to moze na faksu negdje se mora u ministarstvo ic, treba oko sat vremena da bude gotovo, i ne znam koliko novca treba za to, nekih 50-60 maraka nisam siguran.
Znam za FPMOZ da se mora nostrificirat dok za ostale ne znam...
@zovkot19 cuj, ako upisujes u Mostaru onda je ocigledno da bi pitanja trebala bit kao sto su u primjerku :)
i svjedodzbe?
tamo sam čitala da piše ako su kopije da trebaju biti ovjerene, dali to onda ovjeravam u svojoj školi? a nostrificiram gore u njih?
i svjedodzbe?
tamo sam čitala da piše ako su kopije da trebaju biti ovjerene, dali to onda ovjeravam u svojoj školi? a nostrificiram gore u njih?
Da, ovjeravas u svojoj skoli, tamo ti je najjeftinije, mozes i kod notara no preskupi su.
Ovjeravaju se samo kopije, originale ne moras.
Nostrifikaciju radis ovdje!
Da, ovjeravas u svojoj skoli, tamo ti je najjeftinije, mozes i kod notara no preskupi su.
Ovjeravaju se samo kopije, originale ne moras.
Nostrifikaciju radis ovdje!
e hvala ti puno. mozes li mi reci gdje se radi nostrifikacija?
i vidjela sam da pise da se prilikom upisa moraju donijeti orginal dokumenti ako nisu doneseni prilikom prijave, znaci jel se pod tim smatraju i svjedodzbe? jer ako jesu onda ih mogu odmah donijet orginale,da bezveze ne ovjeravam, jer cu ionako prijaviti samo jedan faks :)
Ja i dalje molim tko je iz Mostara i tko zna kakav smještaj za 2 osobe na 1 večer blizu FPMOZ-a jer smo pješke, da mi javi :) 27.6. nam treba smještaj do kojeg možemo pješice sa faxa-da nije predaleko? Hvlaaaaaaaaaaaa :kava:
Mostar je cijeli u pola sata pješice, osim ako nije nešto baš izvan grada. ;)
Zna li itko je li moguce prijavit upis i na strojarstvo i na racunrastvo (na FSR Mostar) pa kad stignu rezultati prijemnog kad bude upis da upisem sto hocu? :D
e hvala ti puno. mozes li mi reci gdje se radi nostrifikacija?
i vidjela sam da pise da se prilikom upisa moraju donijeti orginal dokumenti ako nisu doneseni prilikom prijave, znaci jel se pod tim smatraju i svjedodzbe? jer ako jesu onda ih mogu odmah donijet orginale,da bezveze ne ovjeravam, jer cu ionako prijaviti samo jedan faks :)
Ne citas, malo gore sam ti odgovorio :)
"Trebas nostrificirat diplomu tj maturu. Ovisno o faksu, negdje se to moze na faksu negdje se mora u ministarstvo ic, treba oko sat vremena da bude gotovo, i ne znam koliko novca treba za to, nekih 50-60 maraka nisam siguran.
Znam za FPMOZ da se mora nostrificirat dok za ostale ne znam..."
Uglavnom, to ministarstvo je 2 minute hoda od pfm-a, od ostalih fakseva je 1-2 minute osim medicinskog i agronomskog gdje imas 10tak min :)
Neda mi se sad objasnjavat kako doc do tamo jer pretpostavljam da nisi jos dolazila ovdje, reci ce ti na faksu gdje i kako, pogodit ces odmah, neces promasit :)
Ako predajes samo na jedan faks, onda donosis originale, ne treba nikakva ovjera jer su originali.
Donosis i svjedodbe jer se po ocjenama gledaju bodovi.
Matura, ocjene iz srednje skole te prijemni ispit, i ako si npr. isla na natjecanja i slicno. Mozes imat cini mi se najvise 1000 bodova (kako koji faks), evo npr prosle godine na pmf-u za ekologiju najveci broj bodova je bio nesto malo veci od 700. Da bi se upisalo uz potporu ministarstva treba imat vise od 700 bodova, tako da je i na drugom roku se moglo upisat bez placanja.
@cavkai najbolje posalji mail na fakultet ili nazovi i pitaj, ja npr nisam na pmf-u mogao iako je jedan prijemni bio u 9 a drugi tek u 11. Vjerovatno ovisi od fakulteta do fakulteta!
Mostar je cijeli u pola sata pješice, osim ako nije nešto baš izvan grada. ;)
E pa meni su tamošnji mještani rekli da imam dalje pa sada... :) Našla sam smještaj 5 min od faxa :P Hvala svima
zovkot19
24.06.2011., 11:17
Pozdrav forumasi :P ... Zanimam se za fakultet u mostaru!
-Dali cu ja imati na prijemnom hrvatski, matematiku, opcu kuluturu ako hocu upisati na fpmoz geografiju i informatiku (dvopredmetni)
Ili cu samo imati geografiju prijemni + informatiku
-Ako znate koliko se radi prijemni, mogli bi napisati.. hvala :)
-Dali na prijemnom iz informatike imam ponuđene odgovore ili moram sam napisati odgovor ?
-Zanima me dali uporedo radim i informatiku i zemljopis ili posebno jedan posebno drugi.
-Takodjer me zanima koliko bodova otprilike trebam imati da bi upao bez placanja, a koliko trebam imati da bi upao sa placanjem.
-Ako netko zna nek napise koliko prima moj fakultet, akoliko se otprilike prijavi ucenika :)
-Zanima me ako uradim dobro zemljopis, a lose informatiku. Dali cu upasti na fakultet. Recimo za primjer, uradim sve iz zemljopisa a nista iz infomatike.
-Također me zanima posto studiram dva fakulteta(dvopredmetni), dali cu placati semestar 1200 maraka ili cu placati 600 maraka kao da studiram jedan.
Hvala vam, nadam se da ce mi bar netko odgovoriti na neka pitanja :)
Ne citas, malo gore sam ti odgovorio :)
"Trebas nostrificirat diplomu tj maturu. Ovisno o faksu, negdje se to moze na faksu negdje se mora u ministarstvo ic, treba oko sat vremena da bude gotovo, i ne znam koliko novca treba za to, nekih 50-60 maraka nisam siguran.
Znam za FPMOZ da se mora nostrificirat dok za ostale ne znam..."
Uglavnom, to ministarstvo je 2 minute hoda od pfm-a, od ostalih fakseva je 1-2 minute osim medicinskog i agronomskog gdje imas 10tak min :)
Neda mi se sad objasnjavat kako doc do tamo jer pretpostavljam da nisi jos dolazila ovdje, reci ce ti na faksu gdje i kako, pogodit ces odmah, neces promasit :)
Ako predajes samo na jedan faks, onda donosis originale, ne treba nikakva ovjera jer su originali.
Donosis i svjedodbe jer se po ocjenama gledaju bodovi.
Matura, ocjene iz srednje skole te prijemni ispit, i ako si npr. isla na natjecanja i slicno. Mozes imat cini mi se najvise 1000 bodova (kako koji faks), evo npr prosle godine na pmf-u za ekologiju najveci broj bodova je bio nesto malo veci od 700. Da bi se upisalo uz potporu ministarstva treba imat vise od 700 bodova, tako da je i na drugom roku se moglo upisat bez placanja.
@cavkai najbolje posalji mail na fakultet ili nazovi i pitaj, ja npr nisam na pmf-u mogao iako je jedan prijemni bio u 9 a drugi tek u 11. Vjerovatno ovisi od fakulteta do fakulteta!
Hvala, zvala sam pa mi je jasnije sve :mig:
• Posljedice Zemljine rotacije su________________________________________
1. Nabroj kontinente na Zemlji
12. Klima je
23. Pripoji životinje kontinentima: (opca kultura--> klokan - austalija, jak-azija i sl.)
24.Najveći planinski vrh na svijetu je na
i ovog:
ZAGREB:
1. Prostorni ili geografski elementi pri unosu u bazu podataka geografskih informacijskih sustava (GIS-a) pojavljuju se u tri osnovna oblika.
2. Tropske savane u Venezueli se nazivaju ____ a u Brazilu ______
3. Hrvatska je prema popisu stanovništva 1991. godine imala 4 784 265 stanovnika, a 2001. godine 4 437 460. Izračunaj indeks promjene.
4. Antičke gradove karakterizirao je kvadratičan raspored ulica, među kojima su bile dvije glavne:
5. Mjera agrarne politike kojom se teži zaokruživanju i okrupnjavanju zemljišnog posjeda naziva se
Ne očekuj ovako lagan prijemni u Mostaru, prijemni neće biti u stilu zagrebačkog, nego nešto lakši, ali nikako lagan kao što piše na njihovoj stranici.
Meni su pitanja prošle godine bila tipa ovih...
1. Poredaj slojeve atmosfere od najniže prema najvišoj.
2. U kojoj projekciji se najčešće prikazuju pomorske karte?
3. Vrste mjerila: a) b) c)
4. Što su vadi?
5. Mjesečeve mijene: slike i ispod slike naziv mjesečeve faze.
Što je bilo totalno suprotno od onog što sam očekivao, s obzirom na to kakav su "uzorak" prijemnog stavili na stranicu.
No kako god, prijemni ćeš 100% proći jer primaju SVE (ovo je sad teško povjerovat jer ni ja nisam vjerovo, ali eto nama je prag bio 45, a ima nas dupli više.)
Jedino ako želiš upasti bez plačanja brini se za prijemni ;)
-----------------------------
-Dali cu ja imati na prijemnom hrvatski, matematiku, opcu kuluturu ako hocu upisati na fpmoz geografiju i informatiku (dvopredmetni)
Ili cu samo imati geografiju prijemni + informatiku
-----Samo informatika i geografiju
-Ako znate koliko se radi prijemni, mogli bi napisati.. hvala
----geografiju radis 1 h, informatiku nisam siguran, ali ne bi trebalo biti vise od 2 h
-Dali na prijemnom iz informatike imam ponuđene odgovore ili moram sam napisati odgovor ?
/
-Zanima me dali uporedo radim i informatiku i zemljopis ili posebno jedan posebno drugi.
Radis odvojeno obadva prijemna.
-Takodjer me zanima koliko bodova otprilike trebam imati da bi upao bez placanja, a koliko trebam imati da bi upao sa placanjem.
-----Max 1000 bodova, prosjek, matura, vazni predmeti iz srednje i prijemni... prvih xx upada bez placanja zavisi kolika je kvota, ali postoji granica od 600 bodova, ispod 600 bodova ne mogu upasti bez placanja cak i da su prvi na listi...- mozes opet pokusati na jesen preci tu granicu.
-Ako netko zna nek napise koliko prima moj fakultet, akoliko se otprilike prijavi ucenika
-----Informatika i goegrafija po 45, ali to ti je nevazno, svi prijavljeni upadaju...
-Zanima me ako uradim dobro zemljopis, a lose informatiku. Dali cu upasti na fakultet. Recimo za primjer, uradim sve iz zemljopisa a nista iz infomatike.
-----Upadas bez obzira na sve... samo se pojavi na prijemnom XD (ne salim se)
-Također me zanima posto studiram dva fakulteta(dvopredmetni), dali cu placati semestar 1200 maraka ili cu placati 600 maraka kao da studiram jedan.
----Plačaš 1200 KM jedan semestar, svaki po 600 KM... ako jedan upadnes bez placanja, drugi s placanjem onda 600
zovkot19
24.06.2011., 19:43
acetic imas privatnu por.
molim te odgovori :mig:
Robbie MO
25.06.2011., 04:37
pa kako cu na prijemnom iz fizike racunati velike brojeve?:confused:
Sorry, možda sam u krivu, to sam samo pretpostavio.
Ukoliko su takvi zadaci da treba kalkulator, naravno da će kalkulator biti predviđen.
Ima tko na pedagogiji,pa da mi kaze kako je, ? dvoumim se izmedju toga i razredne.. ili čak predškolskog o. pa ako ima netko savjet! Hvala
Moze li mi neko pomoc...
Namjeravam upisat politologiju u mostaru....
1) Ukoliko upisivam izvanredno jeli moram pisat prijemni ?
2) Trebam nostrificirat svjedozbe, jeli moguce da to uradim u istom danu kad budem isao u mostar predati prijave za upis ?
3) Ako upisivam redovno, onda moram obavezno pisat prijemni i bit iznad crte ?
Moze li mi neko pomoc...
2) Trebam nostrificirat svjedozbe, jeli moguce da to uradim u istom danu kad budem isao u mostar predati prijave za upis ?
Ja sam zvala PMF al mislim da ti je isto za sve. Iako si izvanredni student moras pisati prijemni. Nostrificiraš svjedodzbe prije dolaska na fax u njihovom ministarstvu. Ako nosiš kopije trebaš ih ovjeriti, to možeš i gore, ovjera dođe neke 3km(tako su mi rekli) a ako je orginal kopija ne treba. Ja cu za svaki slučaj ponijeti i kopije. Nakon toga ideš na fax i oni kažu šta dalje.
A za redovno, mislim da da.
Moze li mi neko pomoc...
Evo vec ti je shinny odgovorila sve.
Vanredno i redovno ti je potpuno isto sto se tice prijemnog, placanja, ispita, samo je drugacije sto se tice predavanja.
Nostrifikaciju mozes uradit isti dan, treba oko sat vremena da se to sve napravio, ovisno koliko ljudi bude u tom trenutku kad to dolazis radit.
Ja sam bio jedini kad sam isao, samo je bio problemcic sto za moj smjer nikad nisu culi, pa su pretrazivali neke velike knjizurine dok nisu nasli, i onda pravili.
Kad god pises prijemni uvijek moras bit iznad crte. Ako si medju prvima (ne znam koliko tocno primaju bez placanja) sasvim ti je svejedno onda koji ces bit :)
Bubi69 znas koga da ide na PMF (pedagogija,razredna il predškolsko) ?
Bubi69 znas koga da ide na PMF (pedagogija,razredna il predškolsko) ?
Reci mi sto trebas pa cu se raspitat!
Reci mi sto trebas pa cu se raspitat!
Troumim se a ovaj tjedan upis,pa.. 99% je za pedagogiju al ne znam. Neki kazu da je laksa razredan i pedagogija..
Troumim se a ovaj tjedan upis,pa.. 99% je za pedagogiju al ne znam. Neki kazu da je laksa razredan i pedagogija..
Za razrednu znam da nije nista posebno teska, jedna poznanica to studira, par sati tjedno uci i sve prolazi...
Znam da je morala ucit svirat pjesmu Bratec Martin xD
Sorry, možda sam u krivu, to sam samo pretpostavio.
Ukoliko su takvi zadaci da treba kalkulator, naravno da će kalkulator biti predviđen.
A jesi li siguran za formule? Previse ih ima u sve 4 godine!
Za razrednu znam da nije nista posebno teska, jedna poznanica to studira, par sati tjedno uci i sve prolazi...
Znam da je morala ucit svirat pjesmu Bratec Martin xD
imam i ja dvi jedna je na razrednoj jedna na predškolskom.. samo mi se pedagogija čini lakša jer nema hrv,mat,likovni,glazbeni i te gluposti, ono samo su predmeti za "bubanje"
Jel mi samo mozes rec puni naziv tog ministarstva di trebam nosit svjedodzbe na nostrifikaciju?
imam i ja dvi jedna je na razrednoj jedna na predškolskom.. samo mi se pedagogija čini lakša jer nema hrv,mat,likovni,glazbeni i te gluposti, ono samo su predmeti za "bubanje"
Jel mi samo mozes rec puni naziv tog ministarstva di trebam nosit svjedodzbe na nostrifikaciju?
Nemam pojma koje je, ali vjerovatno je ministarstvo prosvjete i sporta jer ipak se radi o skolstvu. Uglavnom, sve ce ti rec na faksu tocno gdje je kad dodjes, nije problem nikakav da ga nadjes :)
Robbie MO
29.06.2011., 17:22
A jesi li siguran za formule? Previse ih ima u sve 4 godine!
Nisam siguran, zato kazem nazovi upitaj ih, ali sumnjam da su igdje dozvoljene formule, kada je u pitanju matematika i fizika.
Inače ne bih se slozio da je baš toliko previse formula, ako si slusala mat i fiz u srednjoj (a jesi) i razumiješ gradivo, morala bi preko 2/3 tih formula već imat bar negdje u podsvijesti.
Nemam pojma koje je, ali vjerovatno je ministarstvo prosvjete i sporta jer ipak se radi o skolstvu. Uglavnom, sve ce ti rec na faksu tocno gdje je kad dodjes, nije problem nikakav da ga nadjes :)
Nasla sam sve, samo sto su ga preselili u 12mj. Sada nije baš u blizini faksa ;)
Nasla sam sve, samo sto su ga preselili u 12mj. Sada nije baš u blizini faksa ;)
Onda se ja ispricavam radi sirenja krivih podataka, nisam imao pojma o tome :)
maja---
01.07.2011., 20:45
Polazem prijemni na ekonomiji u mostaru i ne znam nista kakav je nabavila sam skriptu ali zadaci su katastrofa preteski...
Imas privatnu poruku :)
fatigue
02.07.2011., 18:00
Polazem prijemni na ekonomiji u mostaru i ne znam nista kakav je nabavila sam skriptu ali zadaci su katastrofa preteski...
Imas privatnu poruku :D
Onda se ja ispricavam radi sirenja krivih podataka, nisam imao pojma o tome :)
nemaš brige, ni gore nitko ne zna
Hajde mi samo reci di je ta nova zgrada PMF-a jer mi je u njoj prijemni...
nemaš brige, ni gore nitko ne zna
Hajde mi samo reci di je ta nova zgrada PMF-a jer mi je u njoj prijemni...
Odmah kod stare, u sredini kampusa je ta zgrada, isto narandjasta ili kakve vec boje, ima kafic Skripta.
Discordia
05.07.2011., 16:19
a i napisali su na vratima barake - nova zgrada :zubo:, prijemni za nešto (pmf, valjda)..
Pozdrav,dragi moji...vidim na str.da su bili prijemni ispiti u mostaru za predskolski,pedagogiju,razrednu...pa mogu li se cuti dojmovi? :cerek: :cerek:
Džaklić
06.07.2011., 23:17
Odmah kod stare, u sredini kampusa je ta zgrada, isto narandjasta ili kakve vec boje, ima kafic Skripta.
Koga god pita pokazat će, ta nije nam kampus od 50 ha :D :D
Pozdrav,dragi moji...vidim na str.da su bili prijemni ispiti u mostaru za predskolski,pedagogiju,razrednu...pa mogu li se cuti dojmovi? :cerek: :cerek:
test, opća kultura na pedagogiji. 30 pitanja eci-peci-pec :) nema pola onoga veze s općom kulturom ..
Ana_007
07.07.2011., 15:40
jel zna netko koliko se placa godina na sestrinstvu?
test, opća kultura na pedagogiji. 30 pitanja eci-peci-pec :) nema pola onoga veze s općom kulturom ..
kolika je onda prolaznost? jesu li strogi? nadam se da si ti sve rijesila za +5 :top: :)
ivonaaa
07.07.2011., 17:56
jel zna netko koliko se placa godina na sestrinstvu?
Oko 1200E vanredno.
buco19992
07.07.2011., 23:11
što mislite o Farmaceutsko zdravstvenom fakultetu u Travniku,,,ima netko nekih iskustava i zna nešto o faksu....
Robbie MO
09.07.2011., 22:03
onda, ko se uspio upisat u MO? :mig:
fatigue
11.07.2011., 02:52
Prisutan:lol::rofl: bilo je dovoljno napisat ime i prezime.
petty_crime
11.07.2011., 13:35
Prisutan:lol::rofl: bilo je dovoljno napisat ime i prezime.
Da, baš sam gledao rang listu. Pa ljudi su na prijenom imali ispod 0 bodova i primili ih. :eek:
E sada, Robbie, koliko njih zapravo tu diplomira? Ne vjerujem da su svi koji se upišu. :lol:
Da, baš sam gledao rang listu. Pa ljudi su na prijenom imali ispod 0 bodova i primili ih. :eek:
E sada, Robbie, koliko njih zapravo tu diplomira? Ne vjerujem da su svi koji se upišu. :lol:
Cuj, u ovoj se drzavi sve vrti oko novca :D
A pogledaj npr tko moze upast bez placanja... Ekologija, samo jedno a 5 treba bit sa placanjem :) Ocigledno da ne dobivaju redovno novac od ministarstva za skolarine, pa ih je briga. Ako netko prodje prag na iducem roku, ok, ako ne jos bolje :rofl:
Samo mi reci kako je moguce imat ispod 0 bodova??? Sorry nisam upoznat sa situacijom bas, nisam sad u MO da vidim rezultate a nisam siguran dal se dobijaju negativni bodovi pa zato :)
A sad tko diplomira, diplomiraju ti oni koji redovno uce i koji su uporni. Uporni bilo ucenjem ili kumljenjem, moljenjem i plakanjem, vjeruj mi znam puno takvih :D
Ja nisam nesto specijalan ucenik, ucim mozda tjedan dana prije ispita, prodjem prodjem, ne prodjem jebiga, ali mi krivo bude kad vidim kako neki koji uopce ne uce polazu ispite, i onda mi bas nekad dodje da i ja postanem cigan i neke predmete prodjem plakajuci, moljenjem i slicno... :durica
Uopce nisam takav tip, ali u danasnje vrijeme samo takvi ljudi opstaju, ocigledno je da se nesto moze postic ili redovnim ucenjem ili cigancenjem, drukcije ne ide.
To sam uspio shvatit na fpmoz ne znam za druge fakultete, ali ovdje je tako.
PS. upravo gledam listu koji upadaju bez placanja, lik je upao sa maksimalnih 1000 bodova :s stvarno svaka cast :top:
HAJDUK BOY
13.07.2011., 11:27
Evo uspio sam,ko što ste svi govorili bez ikakvih problema se na pravo upisiva.
kolika je onda prolaznost? jesu li strogi? nadam se da si ti sve rijesila za +5 :top: :)
ma jok, svi prosli :) od danas sluzbeni student FPMOZ - Pedagogija :)
BTW. sta mislite bili ja i frendica mogle naci neki stan za prvih mjesec dana? jer studiramo vanredno pa bi u pocetku bile gore da se upoznamo,a kasnije bi se nekako snasle. najbolje bi nam bilo naci jos neke dvije cimerice koje ce stajat gore cijelu godinu pa kad budemo i mi da dijelimo troskove,ali sad koliko je to moguce ostvariti . i znate li koliko se krecu cijene stanova, jednosban neki/dvosoban? ne veliki
Matheica18
16.07.2011., 17:14
imala bih par pitanaj,znam da ste vjerovatno već odgovorili na to što pitam ali eto,da sad ne kopam po ovim svim stranicama,ja ću ponovo pitati,pa bi molila da me ne ubijte,heheh htjela bih upisat geografiju i biologiju ili samo geografiju. što se tiče prijemnog da mi neko kaže odakle je on ili ona učio za to??jer mislim da sad ponovno učim svoje 4 knjige iz gimnazija mislim da nema smisla,pa bih bila zahvalana jakoooo kad bi mi neko dao nekakve smjernice odakle i što najviše učiti,i još jedno što se tiće bosdova kako se gledaju??mislim kako se zbroj bodova gleda ta granica 600 ,700 jeli u taj broj bodova uključen prijemni ili samo ocjene iz škole.???hvala svima unaprijed ,ako neko uspije pomoći ;))) i oprostite što sluašte po 100 put ista pitanja ,al eto što ćuu .. ;)
Robbie MO
16.07.2011., 23:40
to ideš na jesenski rok?
imala bih par pitanaj,znam da ste vjerovatno već odgovorili na to što pitam ali eto,da sad ne kopam po ovim svim stranicama,ja ću ponovo pitati,pa bi molila da me ne ubijte,heheh htjela bih upisat geografiju i biologiju ili samo geografiju. što se tiče prijemnog da mi neko kaže odakle je on ili ona učio za to??jer mislim da sad ponovno učim svoje 4 knjige iz gimnazija mislim da nema smisla,pa bih bila zahvalana jakoooo kad bi mi neko dao nekakve smjernice odakle i što najviše učiti,i još jedno što se tiće bosdova kako se gledaju??mislim kako se zbroj bodova gleda ta granica 600 ,700 jeli u taj broj bodova uključen prijemni ili samo ocjene iz škole.???hvala svima unaprijed ,ako neko uspije pomoći ;))) i oprostite što sluašte po 100 put ista pitanja ,al eto što ćuu .. ;)
ako ides na jesenski rok mozda ti i ne bude prijemnog, a ionako ti za prijemni gore ne uči nitko. Ipak, vidi koliko je ostalo slobodnih mjesta.
Ja npr.za pedagogiju nisam nista takla, bubala na prijemnom i upala, tj.svi su upali, i ne samo na pedagogiji nego na svim smjerovima.
Nemaš frke vjeruj! :mig:
petty_crime
21.07.2011., 14:04
Samo mi reci kako je moguce imat ispod 0 bodova??? Sorry nisam upoznat sa situacijom bas, nisam sad u MO da vidim rezultate a nisam siguran dal se dobijaju negativni bodovi pa zato :)
Na ovom faxu vjerojatno. Nema šta drugo biti. Uđi na stranicu fsr-a i pogledaj bodove na prijemnom. Dosta ljudi imaju negativno, a što je najsmješnije neki od tih su upali bez plaćanja. :rolleyes:
Robbie MO
22.07.2011., 09:24
Od 2011/2012 Mostar dobija farmaceutski fakultet
http://www.hercegbosna.org/vijesti/mostar/od-20112012-mostar-dobija-farmaceutski-fakultet-3862.html
Išao bih sad na jesenski rok gore u Mostar na filozofski fakultet :kava:
gledam politiku ili novinarstvo upisati, jeli ostalo što mjesta na tim smjerovima jeli tko zna, koliko je težak prijemni i koliko dođe godina studiranja na filozofskom, hvala unaprijed :)
Robbie MO
23.07.2011., 00:34
Išao bih sad na jesenski rok gore u Mostar na filozofski fakultet :kava:
gledam politiku ili novinarstvo upisati, jeli ostalo što mjesta na tim smjerovima jeli tko zna, koliko je težak prijemni i koliko dođe godina studiranja na filozofskom, hvala unaprijed :)
Na politologiji je ostalo slobodnih mjesta:
0 redovitih bez plaćanja
0 redovitih uz plaćanje
10 izvanrednih
Ukupno: 10 mjesta
Na novinarstvu je ostalo mjesta:
2 redovitih bez plaćanja
11 redovitih uz plaćanje
15 izvanrednih
Ukupno: 28 mjesta
Način studiranja i cijene studija
Redoviti studij (cijena studija je 150 KM po semestru, odnosno 300 KM za ak. godinu)
Izvanredni studij (cijena studija je 750 KM po semestru, odnosno 1500 KM za ak. godinu)
Redoviti studij uz plaćanje (cijena studija je 750 KM po semestru, odnosno 1500 KM za ak. godinu)
Napomena: Ukoliko se jedan od dvopredmetnih studija upisuje redovito, a drugi redovito uz plaćanje tada se po semestru plaća 450 KM, odnosno 900 KM za ak. godinu (150 za redoviti studij i 750 za redoviti uz plaćanje).
........
Prijave za razredbeni postupak u II. rujanskom roku za upis na preddiplomske studije u akad. 2011./2012. godinu
Prijave za razredbeni postupak u II. rujanskom roku za upis na Filozofski fakultet primaju se od 29. kolovoza do 12. rujna 2011. godine, u vremenu od 10 do 12 sati i 14 do 15 sati, u Studentskoj referadi.
Uvjeti za upis
Pravo pristupa na razredbeni ispit imaju sve osobe koje su uspješno završile četverogodišnju srednju školu. Razredbeni postupak temelji se na vrednovanju uspjeha iz srednje škole, te na vrednovanju uspjeha na razredbenom ispitu.
U svrhu prijave za razredbeni postupak treba dostaviti:
1. Izvadak iz matične knjige rođenih
2. Vjenčani list (ako ste vjenčani)
3. Svjedodžbe svih razreda srednje škole u četverogodišnjem trajanju i svjedodžbu mature
(- Svjedodžbe moraju biti originalne ili ovjerene kopije s potvrdom drugog fakulteta gdje se nalaze originali.
- Studenti koji su srednju školu završili u inozemstvu, uz svjedodžbe trebaju dostaviti Rješenje o nostrifikaciji od strane Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa)
4. Popunjenu prijavu za razredbeni postupak (formular dobijete na Fakultetu)
Napomena: Ukoliko se prijavljujete na dvopredmetne studije, popunjavate dvije prijave (za svaki studij posebno) ali predajete jednu dokumentaciju.
5. Uvjerenje o prebivalištu ili boravištu
5. Dokaz o uplati troškova razredbenog postupka u iznosu od 50 KM. Uplata se vrši na žiro račun Filozofskog fakulteta 3381002202661957 kod UniCredit banke BiH d.d. Mostar.
...........
Upisi na fakultet vršit će se od 13. do 16. rujna 2011. godine u vremenu od 10 do 12 sati i 14 do 15 sati u Studentskoj referadi.
Prilikom upisa studenti trebaju priložiti sljedeće:
- indeks i upisni materijal (može se kupiti u Kopirnici Fakulteta)
- dvije fotografije (format 4/6),
- originalne dokumente (ukoliko ih nisu priložili na prijavi za razredbeni postupak)
- priznanicu o uplaćenim troškovima upisa.
lucylu13
23.07.2011., 01:27
Mene zanima jeli zna netko nešto o farmaciji u mostaru??Meni frendica rekla kako od ove godine to ima kod njih..upisi su tek u jesenskom roku i da primaju 16 studenata..jeli zna netko nešto više?? Jeli ima neka stranica za upis ili nešto slično? Komu se obratiti za više informacija?? :confused:
HVALA!.. :)
@RobbieMo
hvala puno, da te pitam ako si slučajno upućen, kako to da je ostalo toliko mjesta na novinarstvu - slaba potražnja bila ili težak prijemni? kakve su šanse za upasti na ovom jesenskom roku na redovno studiranje novinarstva i molim te ili ako tko drugi slučajno zna da mi kaže jesu li popunjena i sva mjesta na pravu u mostaru jer nikako ne mogu naći taj podatak :)
hvala unaprijed :)
lucylu13
23.07.2011., 14:29
@RobbieMo
hvala puno, da te pitam ako si slučajno upućen, kako to da je ostalo toliko mjesta na novinarstvu - slaba potražnja bila ili težak prijemni? kakve su šanse za upasti na ovom jesenskom roku na redovno studiranje novinarstva i molim te ili ako tko drugi slučajno zna da mi kaže jesu li popunjena i sva mjesta na pravu u mostaru jer nikako ne mogu naći taj podatak :)
na pravo možeš uvijek upasti..100% provjereno..
Robbie MO
23.07.2011., 15:52
@RobbieMo
hvala puno, da te pitam ako si slučajno upućen, kako to da je ostalo toliko mjesta na novinarstvu - slaba potražnja bila ili težak prijemni? kakve su šanse za upasti na ovom jesenskom roku na redovno studiranje novinarstva
neam pojma, ali pretpostavljam da su ti šanse poprilične.
HAJDUK BOY
28.07.2011., 16:26
@RobbieMo
Pravo ti je sigurno da ne može sigurnije da ćeš se upisat ako platiš,a i novinarstvo su ti šanse velike,ali za pravo znam sto posto da će upisat tko god preda.
chiara13
30.07.2011., 20:15
Pozdrav svima!
Završila sam Učiteljski fakultet u Splitu, ali nekako mi se još ne odustaje od učenja :D, pa sam se htjela raspitati za mogućnost izvanrednog studiranja u Mostaru? Razmišljala sam o polaganju razlike ispita za pedagogiju pa ako netko ima ikakva saznanja o tome, bila bih mu jaaako zahvalna ( može i drugi srodni studiji). E i da napomenem, nisam u mogućnosti stalno boraviti u Mostaru, pa me zato zanima kako tamo funkcioniraju stvari? :)
morana2010
03.08.2011., 23:43
hiiii ljudi :))
Imam par pitanjaca za vas frendice i mene zanima : za pocetak cu naglasiti koji me studijski programi zanimaju a to je : Pedagogija, predskolski odgoj , novinarstvo i politologija u mostaru
nadalje zanima me sto na pojedinom od navedenog bude na prijemnom i kako nisam niti ja niti moje frendice u mogucnosti ziviti u mostaru tjekom godine, zanima me koliko su obavezna predavanja za izvanredne studente !! ( bit cu jako zahvalna na ikavom odgovoru ako ko provjereno zna nesto o navedenim studijima ))
dalje za iste predmete me zanimaju ista pitanja ali za sarajevo jel tamo ima navedenih predmeta??
i jos zadne pitanjce : frendica je upisala u mostaru cistu biologiju, a na njihovim stranicama pise da biologija ide samo u oliku dvopredmetnog studija, jel itko od vas zna ista o tome?? nije mi jasno zasto nigdje ne pise ako se to moze tako??!! bubi znas li ti ista o tome?!
Znaaaam puno pitanja ..... sorry
nadam se da ce se naci netko ko zna nesto o bilo cemu navedenom
unaprijed vam zahvaljujem na odgovoru/ima :))
pozdrav
Da nije slucajno upisala ekologiju??
Jer ja opce nemam saznanje o tome da su uveli niti da ce uvodit biologiju kao jednopredmetni studij, ako jesu onda ok, ali ja za to nisam cuo.
_Malena_
04.08.2011., 06:05
Mene zanima jeli zna netko nešto o farmaciji u mostaru??Meni frendica rekla kako od ove godine to ima kod njih..upisi su tek u jesenskom roku i da primaju 16 studenata..jeli zna netko nešto više?? Jeli ima neka stranica za upis ili nešto slično? Komu se obratiti za više informacija?? :confused:
HVALA!.. :)
e ovo i mene zanima...
morana2010
04.08.2011., 12:20
Da nije slucajno upisala ekologiju??
Jer ja opce nemam saznanje o tome da su uveli niti da ce uvodit biologiju kao jednopredmetni studij, ako jesu onda ok, ali ja za to nisam cuo.
ne , bas biologija ,i ja sam je to bila pitala al ne biologija, ona ju je studirala u HR i izgubila pravo na skolovanje i u mostra se prebacila i priznali su joj sve polozene predmete i dalje samo polaze razliku i to je to
meni je isto cudno al eto tako je...
petty_crime
04.08.2011., 23:27
Da nije na Univerzitetu? Tamo ima čista biologija.
hiiii ljudi :))
Imam par pitanjaca za vas frendice i mene zanima : za pocetak cu naglasiti koji me studijski programi zanimaju a to je : Pedagogija, predskolski odgoj , novinarstvo i politologija u mostaru
nadalje zanima me sto na pojedinom od navedenog bude na prijemnom i kako nisam niti ja niti moje frendice u mogucnosti ziviti u mostaru tjekom godine, zanima me koliko su obavezna predavanja za izvanredne studente !! ( bit cu jako zahvalna na ikavom odgovoru ako ko provjereno zna nesto o navedenim studijima ))
dalje za iste predmete me zanimaju ista pitanja ali za sarajevo jel tamo ima navedenih predmeta??
i jos zadne pitanjce : frendica je upisala u mostaru cistu biologiju, a na njihovim stranicama pise da biologija ide samo u oliku dvopredmetnog studija, jel itko od vas zna ista o tome?? nije mi jasno zasto nigdje ne pise ako se to moze tako??!! bubi znas li ti ista o tome?!
Znaaaam puno pitanja ..... sorry
nadam se da ce se naci netko ko zna nesto o bilo cemu navedenom
unaprijed vam zahvaljujem na odgovoru/ima :))
pozdrav
Slobodna mjesta: pedagogija - 22 , razredna -30, predškolski odgoj - 21
Novinarstvo - 15, Politologija 10
Napisala sam ti samo za izvanredne studente jer ćeš tako i ići kako sam skužila.
Ja sam upisala pedagogiju , prijemni Test opće kulture, vjeruj ništa lakše od toga. Većinu pitanja sam "bubala" kao i većina,al svi smo upali tako da s tim nemaš brige.
Na predškolskom odgoju imam prijateljicu koja također kaže da je prijemni lagan, imaš hrvatski jezik i književnost, likovni, glazbeni i test opće kulture. Na razrednoj nastavi sve to + matematika.
S obzirom da si izvanredni student (kao i ja) predavanja nisu obavezna,ali ipak ne možes doći tek tako tek na ispit, mislim možeš, ali bilo bi lijepo pojavit se bar na jednom predavanju da upoznaš profesore. :)
Za politologiju i novinarstvo ti i ne treba prijemni ako si izvanredan student.
Eto toliko ti ja znam, ako još šta treba, pitaj! :D
magic potion
05.08.2011., 11:38
Može li mi netko dati link na forum FF-a Mostar, ako taj postoji i normalno funkcionira?:D Jer forum koji sam ja našla, nije baš nešto posjećen...:ne zna:
Može li mi netko dati link na forum FF-a Mostar, ako taj postoji i normalno funkcionira?:D Jer forum koji sam ja našla, nije baš nešto posjećen...:ne zna:
Mislim da je to jedini, a posjecenost, vidim ima ljudi koji su i jucer pisali ondje, pa vjerujem da ima ljudi koji ga redovno koriste.
magic potion
05.08.2011., 14:16
Mislim da je to jedini, a posjecenost, vidim ima ljudi koji su i jucer pisali ondje, pa vjerujem da ima ljudi koji ga redovno koriste.
Da, vidim. Ali na odsjeku koji mene zanima, nitko ništa nije napisao više od godinu dana!:zubo:
:rofl:
marko@mark
07.08.2011., 10:28
Pozdrav svima!
Zanima me sve o pravnom fakultetu u Sarajevu. Kakva je prolaznost, da li ga je teško upisat, tj. gleda li se državna matura, da li je tako lako potkupit profesore kao što sam već pročitao na drugim forumima i koliko je priznat u RH??Hvala svima na odgovorima:)
Imam par pitanja za svih, ako nije problem:mig:
Živim u Hrvatksoj, pa me zanima da li je moguće dobiti stipendiju ako idem na studij u BiH kao redovan student nekog fakulteta ukoliko imam odlične ocijene.Hvala na odgovoru i pišite o fakultetima u BiH, o vašim iskustvima, pišite mi sve...:top:
Zanima me koja je razlika između studija u istočnom i zapadadnom Mostaru. Čuo sam da u istočnom ima više muslimana, i da su Hrvati manje prihvaćeni. Ali dobra je strana što je istočni dio mostara jeftiniji i da su fakulteti lakši. Mene konkretno interesira pravo.....Da li i u istočnom i u zapadnom mostaru traje četiri godine ili u zapadnom traje pet kao i kod nas, jer sam negdje vidio da u istočnom piše četiri godine, kao i u ostalim dijelovima BiH.....pišite vaša iskustva...ako netko planira ići neka se javi, jer i ja idem na put u nepoznato....:p
Evo mene s jednom zanimljivom temom.....Zanima me da li ima netko ko studira u Sarajevu,a da je iz Hrvatske.Konkretno, zanima me kako ste prihvaćeni, jeste li dobili neku stipendiju, i dal je to moguće, živite li u domu, koliko trošite novaca, da li ste poznavali ikoga gore kad ste otišli, koliko su fakulteti iz sarajeva poznati, te je li bolje otići u mostar ili sarajevo za nas iz Hrv. I ako može da mi kažete jeste li išli sami ili sa nekim kolegama, jer ja bi išo sam..pa mi pište sve što znate........Velika hvala:top::top:
Post editiran zbog spajanja 4 novootvorene teme u jednu.
Bat
Pozdrav!
Zanima me studij psihologije u Mostaru,kakvi budu prijemni,jel tesko upast itd....
morana2010
08.08.2011., 15:41
Da nije na Univerzitetu? Tamo ima čista biologija.
eee to trebam provjeriti nisam sigurna, ako je onda super , ako ne onda se javim ako saznam sta novo za ostale ako ce koga zanimati kakva nova informacija :))
morana2010
08.08.2011., 15:48
Slobodna mjesta: pedagogija - 22 , razredna -30, predškolski odgoj - 21
Novinarstvo - 15, Politologija 10
Napisala sam ti samo za izvanredne studente jer ćeš tako i ići kako sam skužila.
Ja sam upisala pedagogiju , prijemni Test opće kulture, vjeruj ništa lakše od toga. Većinu pitanja sam "bubala" kao i većina,al svi smo upali tako da s tim nemaš brige.
Na predškolskom odgoju imam prijateljicu koja također kaže da je prijemni lagan, imaš hrvatski jezik i književnost, likovni, glazbeni i test opće kulture. Na razrednoj nastavi sve to + matematika.
S obzirom da si izvanredni student (kao i ja) predavanja nisu obavezna,ali ipak ne možes doći tek tako tek na ispit, mislim možeš, ali bilo bi lijepo pojavit se bar na jednom predavanju da upoznaš profesore. :)
Za politologiju i novinarstvo ti i ne treba prijemni ako si izvanredan student.
Eto toliko ti ja znam, ako još šta treba, pitaj! :D
Za pocetak puno hvala na odgovoru :))
vidim da od tebe mogu dobiti inf. iz prve ruke u vezi pedagogije, pa ako mozes napisati svoja iskustva kakav je studij, jel profesori na usmenom puno 'tlace' i sl. informacije?? i jos me zanima kao vanredni student moze li se na kolokvije i moras li pisat seminare pa im ih nosti kad oni zatraze, a kako nismo u mostaru pitanje je kako cemo se organizirati za u zadnji cas ako netko od njih sta zatrazi ici gore i sl.' opcenito malo o funkcioniranju studija :) hvalaa :))
jos za novinarstvo i polotilogiju mora li se na predavnja???? i o tome malo ako ko zna nesto provjereno ?!! :)))
jos jednom puuno hvala stvarno ste od velike pomoci :)
hvala :))
marko@mark
08.08.2011., 22:06
vidim da od tebe mogu dobiti inf. iz prve ruke u vezi pedagogije, pa ako mozes napisati svoja iskustva kakav je studij, jel profesori na usmenom puno 'tlace' i sl. informacije?? i jos me zanima kao vanredni student moze li se na kolokvije i moras li pisat seminare pa im ih nosti kad oni zatraze, a kako nismo u mostaru pitanje je kako cemo se organizirati za u zadnji cas ako netko od njih sta zatrazi ici gore i sl.' opcenito malo o funkcioniranju studija :) hvalaa :))
jos za novinarstvo i polotilogiju mora li se na predavnja???? i o tome malo ako ko zna nesto provjereno ?!! :)))
Ljudi, može meni netko opisat studiranje u Sarajevu.Zanima me može li se dobit stipendija, je li teško, može li se dobit dom, koliki su troškovi hrane i tako to....Pišite malo i o Mostaru iskustva. Gdje je veća prlaznost, koji su priznatiji u RH i tako to.......Hvala na svakom odgovoru...:mig:
Zenica.ba
08.08.2011., 22:13
Ljudi, zanima me ima li iko da studira na univerzitetu u Travniku. Čujem da je studij lak, ali me zanima jel ima ko da mi baš kaže iskustva.Tnx:D
Zenica.ba
08.08.2011., 22:18
Zanima me jel ima ko da studira na fakultetu Džemala Bijedića u istočnom Mostaru. Ako ima, nek piše iskustva, kakve su cijene, jel teško.Svaki odgovor se cijeni....Puno Hvala:)
hrc1988
08.08.2011., 22:20
Ne studiram na tom fakultetu, ali vidio sam već prije da imaju dosta zanimljive studije poput farmacije...kada ste već otvorili ovu temu ,zanima me sljedeće. Što mislite o studiranju npr. u Travniku? Mislite li da bi njihove diplome bile priznate u Hrvatskoj?
E, da vas pitam nešto. Veterina traje svugdje 6 godina, jel tako? S obzirom da ''ima u sebi'' riječ medicina, a svi studiji sa tom riječi u sebi trebali bi trajati 6 godina. Kako je onda moguće da studij veterine u Sarajevu traje 5 godina samo i stječe se titula dipl. veterinar? Skužio sam to i na primjeru dentalne medicine. Imajte na umu da govorimo o Sarajevu koji je glavni grad BIH. Po tome ja dolazim do zaključka da diplome u BIH ne bi bile baš priznate u Hrvatskoj...
Zanima me matematika- izvanredni studij- sve- upisi, da li je jednopredmetni ili dvoprednetni studij. Literatura za upis, cijena godine! Molim vas hitno!!
zaboravih napisati u Mostaru
Ma nema na čemu, ali ja sam ti isto tek prva godina sada. Takodjer vanredno. Čula sam od drugih da nije uopće teško ako imalo učiš. Naravno kao vanredan student imaš sva prava kao i redovni što se tiče izlaska na kolokvije i ispite, samo ne moraš biti na predavanjima. Za seminare ti ne znam,ali mogu se raspitati imam gore prijateljica koje su sada 2 godina pa sve ovo znam preko njih.
Što se tiče ispita, istina da znaju nekada mijenjati termine pa neb bilo loše svako malo posjećivati njihovu stranicu, ali mislim ako se i dogodi nešto da ne možeš doći da bi se moglo dogovortiti s profesorom. Ipak sve zavisi od njega/nje želi li izaći u susret. Inače sam čula da se vanredni mogu dogovoriti s profesorom za usmeni ispit, ako im ne odgovara zadani termin, ipak mi nećemo biti stalno gore.
Za novinarstvo i politologiju ti neznam, isto ću pitati jednu curu,ali ona je redovna. Najbolje ti je da im pošalješ mail i pitaš što te zanima, ili zovneš referadu. Tako sam ja radila :)
eto ako još šta treba, pitaj slobodno! :D
Meni je žao što moram na ovoj stranici otvarat ovu temu,ali bosanski forumi su neposjećeni a još k tome i zastarjeli.Stoga bi zatražio pomoć na ovom forumu(ako nije problem).E ovako.Sad ću u 4. razred gimnazije i razmišljam da se upišem na ovaj fax dogodine.Brat mi je magistrirao računarstvo prije godinu,a meni je preporučio da se upišem na strojarstvo.Pregledao sam neke stranice i velika je mogućnost da se odlučim za strojarstvo.Molio bih da mi netko kaže koji je smijer najbolji,je li težak,isplati li se ići na natjecanje iz matematike ili fizike pa se sa onom nagradom upisat i kakve su mogućnosti s tim fakultetom poslije.
garibić
10.08.2011., 22:53
Zanima me matematika- izvanredni studij- sve- upisi, da li je jednopredmetni ili dvoprednetni studij. Literatura za upis, cijena godine! Molim vas hitno!!
zaboravih napisati u Mostaru
Jel ti sad prekasno da odgovaram?
Meni je žao što moram na ovoj stranici otvarat ovu temu,ali bosanski forumi su neposjećeni a još k tome i zastarjeli.Stoga bi zatražio pomoć na ovom forumu(ako nije problem).E ovako.Sad ću u 4. razred gimnazije i razmišljam da se upišem na ovaj fax dogodine.Brat mi je magistrirao računarstvo prije godinu,a meni je preporučio da se upišem na strojarstvo.Pregledao sam neke stranice i velika je mogućnost da se odlučim za strojarstvo.Molio bih da mi netko kaže koji je smijer najbolji,je li težak,isplati li se ići na natjecanje iz matematike ili fizike pa se sa onom nagradom upisat i kakve su mogućnosti s tim fakultetom poslije.
Strojarstvo je po meni puno ozbiljniji fakultet od racunarstva.
Ja sam na gradjevini, ali dosta predmeta s prve godine se na gradjevini i fs-u podudara. Ako ti ide matematika, ne bi trebao imati problema. Ne znam kako je s natjecanjima na fs-u, na gradjevini ti priznaju ako osvojis jedno od prva tri.
Sto se tice zaposlenja, a cuj, danas su ti vremena gadna. U mene tata ing. strojarstva i nema posla vec 20-ak godina. Doduse, on je vec star, a takve nitko ne zeli zaposliti. Sigunro da su mladji u prednosti.
Naci posao danas u bilo kojoj bransi je luda sreca.
Btw, zanima li te gradjevina?
Jel ti sad prekasno da odgovaram?
Strojarstvo je po meni puno ozbiljniji fakultet od racunarstva.
Ja sam na gradjevini, ali dosta predmeta s prve godine se na gradjevini i fs-u podudara. Ako ti ide matematika, ne bi trebao imati problema. Ne znam kako je s natjecanjima na fs-u, na gradjevini ti priznaju ako osvojis jedno od prva tri.
Sto se tice zaposlenja, a cuj, danas su ti vremena gadna. U mene tata ing. strojarstva i nema posla vec 20-ak godina. Doduse, on je vec star, a takve nitko ne zeli zaposliti. Sigunro da su mladji u prednosti.
Naci posao danas u bilo kojoj bransi je luda sreca.
Nisam ti baš za malterisanja. :rofl: Ali ozbiljno,imam frenda koji je taman magistrirao(gradjevinu) i nije baš sretan.Zanimaju me iskustva s strojarstva,a čuo sam da će sada mijenjat program i plan na strojarstvu(onaome na www.fsr.ba ima milion godina) a tko zna kakav je sad.Stoga bih molio za još savjeta. Pozdrav
petty_crime
11.08.2011., 11:53
Slobodno ti napiši i o građevini. :D
Čujem da je prepreteška. Istina?
BlackBoy :)
11.08.2011., 16:21
Da li je teško upisati Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu?
Nadam se da nije kao u Zagrebu..
Zenica.ba
11.08.2011., 20:14
Da li je teško upisati Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu?
Nadam se da nije kao u Zagrebu..
Ljudi, molim vas pišite iskustva o studiranju u Mostaru. Mene zanima pravo, pa vas molim da pišete o pravu u Mostaru, Sarajevu, Travniku, gdje god da studirate. Zna li neko jel se može dobit stipendija, dom, koliki su troškovi hrane, ima li zabave ili se samo uči i tako to...Pls, odgovorite.....Hvala na svakom odgovoru:mig:
ribicica
13.08.2011., 09:14
Bok ljudi ...
Imam pitanje za starije studente iz Hrvatske koji studiraju u BiH :)
Zanima me mogu li raditi preko sc u Hrvatskoj ako studiram u Mostaru ??? Hvala :)
Mozes najnormalnije, a kako tocno, saznas u SC-u :)
Ajmo još informacija o strojarstvu na fsr-u,nije valjda da nitko ništa nezna reć o tome.
marko@mark
14.08.2011., 16:36
Ljudi, molim vas da mi neko odgovori na ova moja pitanja. Zanima me studiranje prava u mostaru ili sarajevu. Na stranici pravnog fakulteta u zapadnom mostaru piše da fakultet traje 5 godina, dok na fakultetu Džemala Bijedića piše 4 isto kao u Sarajevu, pa me zanima zaš je to tako. Također me zanima je li moguće dobit stipendiju kao hrvatski državljanin u Sarajevu ili Mostaru. Zanima me i kakvo je društvo, jesu li prihvaćeni Hrvati jer ja tamo nikog ne poznam. Pišite vaša iskustva, sve što znate...koliko trošite, gdje izlazite, što jedete, kakvi su domovi.....Tnx na svakom odgovoru:)
:mig::mig::mig::mig:
Ljudi, molim vas da mi neko odgovori na ova moja pitanja. Zanima me studiranje prava u mostaru ili sarajevu. Na stranici pravnog fakulteta u zapadnom mostaru piše da fakultet traje 5 godina, dok na fakultetu Džemala Bijedića piše 4 isto kao u Sarajevu, pa me zanima zaš je to tako. Također me zanima je li moguće dobit stipendiju kao hrvatski državljanin u Sarajevu ili Mostaru. Zanima me i kakvo je društvo, jesu li prihvaćeni Hrvati jer ja tamo nikog ne poznam. Pišite vaša iskustva, sve što znate...koliko trošite, gdje izlazite, što jedete, kakvi su domovi.....Tnx na svakom odgovoru:)
:mig::mig::mig::mig:
Bratov prijatelj je nedavno završio pravo na Sveučilištu(zap. strana).5 godina ti je zbog bolonje(3+2).Moreš ti završit 3 godine,ali kažu da ti od toga nema nikakve koristi stoga svak iđe 5 godina.Za prihvaćenost-kažu da su na Džemal Bijediću veoma kolegijalni,a za Sarajevo ti neam pojma.Moj brat je magistrirao prije godinu dana računarstvo na fsr-u i živio je u domu 5 godina.Hrana nije nešto,ali kaže da su ljudi koji imaju po 2 stana(u Mostaru) tražili da upadnu u dom.Ali ako ćeš već na pravo,zar nebi bilo bolje da odeš u Hrv?!
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.