PDA

View Full Version : Problem sa klimom u Audiu 100 2.3E 1989.


nerminsel
26.07.2009., 18:57
auto ima ful opremu, kompresor klime mu stao prošle godine nakon što mi je jedan "majstor" napunio plinom 134, nakon toga našao sam ispravan kompresor kojeg je drugi majstor stavio, napunio plinom r12 i funkcionisao je 2-3 sedmice. Al i to vrijeme dok je radio osjećao sam da je baš puno otežan rad motoru. Nedavno sam opet napunio i za 2 sedmice ista priča. Dal je neko imao nešto slično? Nedavno sam čuo od jednog da treba filter promjeniti...al ne znam više...

I wonder
26.07.2009., 21:49
kako misliš, stao?

stao - da prestane raditi, ili stao - uništen kompresor?
ako je stao pa ne radi dok ga ne napuniš plinom, negdje curi instalacija.

kod montaže zamjenskog kompresora, dali je bilo ulja u kompresoru?

nerminsel
26.07.2009., 22:04
stao skroz-zaribo, našao drugi stavio , radio 2-3 sedmice i on je stao al nije zaribo. Interesantno mi je što je bio puno otežan rad motoru a inače motor je extra...

I wonder
26.07.2009., 22:15
a tko ti je stavljao?
lokalni majstor ili specijalista za klime?

kod zamjene kompresora, u novi kompresor se mora staviti ista količina ulja koja je bila u starom kompresoru. ako se je raspao prijenos unutar kompresora, moguće da su sitni dijelovi (ostaci) raspršeni po sistemu i uvijek će dolaziti do problema.
treba SVE rastaviti, očistiti, novo ulje i plin i radit će.

Hawker
26.07.2009., 22:32
auto ima ful opremu, kompresor klime mu stao prošle godine nakon što mi je jedan "majstor" napunio plinom 134, nakon toga našao sam ispravan kompresor kojeg je drugi majstor stavio, napunio plinom r12 i funkcionisao je 2-3 sedmice. Al i to vrijeme dok je radio osjećao sam da je baš puno otežan rad motoru. Nedavno sam opet napunio i za 2 sedmice ista priča. Dal je neko imao nešto slično? Nedavno sam čuo od jednog da treba filter promjeniti...al ne znam više...

Napisi tu specifikacije kompresora pa cemo ti znat rec.

nerminsel
26.07.2009., 22:49
a tko ti je stavljao?
lokalni majstor ili specijalista za klime?

kod zamjene kompresora, u novi kompresor se mora staviti ista količina ulja koja je bila u starom kompresoru. ako se je raspao prijenos unutar kompresora, moguće da su sitni dijelovi (ostaci) raspršeni po sistemu i uvijek će dolaziti do problema.
treba SVE rastaviti, očistiti, novo ulje i plin i radit će.

taj drugi kompresor sam našao na autootpadu, zamjenu je vršio lokalni majstor, al kod njega mnogi dolaze i zadovoljni su, meni se podrepilo..to kad kažeš rastaviti, očistiti- to mi se čini velik poso. Dal je moguće da je upitanju samo filter jer njega nisam mjenjo...

I wonder
27.07.2009., 13:14
pa gledaj, neznam.
nisu svi klima sustavi isti i nemogu ja znati detalje o svima.

znam ono što vrijedi općenito za sve klime. a to je da se u plin miješa ulje za podmazivanje i kod zamjene bilo kojeg dijela to se ulje mora nadomjestiti. ako si ugradio drugi kompresor a u tom (zamjenskom) nije bilo uopće ulja, nije ni čudno da je riknuo.
filter većinom postoji na samom reduktoru (orifice) kao komad mrežice a dali tvoj auto ima posebno neki filter, to neznam.

kompletno čišćenje nije tako strašno.
treba skinuti i očisiti hladnjak klime, orifice, akumulator pritiska i kompresor (sve su to dostupni dijelovi), staviti nove brtve, a ostatak instalacije ispuhati i odvlažiti prije ugradnje dijelova. naravno, onda ide novi plin i novo ulje u punoj količini.

igor136
08.12.2009., 09:01
Nermine dali si rješio problem sa autom.
Ja imam identičan auto. U klimi je freon 12 i klima hladi ali ima problem da mi se grije sustav kad je prevruće, odnosno propada kočnica. To ima smisla jer njemu kočnicu druka ulje iz servo volana pa se to ulje ugrije i eto ti problema.
Jedan put mi se desilo da se kompresor nije htio paliti ali to je nakon nekog vremena nestalo, valjda se je presostat zaglavio te nije davao komandu kompresoru da se treba upaliti. Taj se kompresor u pravilu treba upaliti i ugasiti cca 3-6 puta u minuti. Napominjem da je klima automatska.
Pitanje: zašto se sistem pregrijava?

CDRW
08.12.2009., 09:12
Nego kolega a tko je tebi prodao bajku da je sistem servo volana IKAKO povezan s kočnicom? Jel ti to možda voziš Citroena sa Hydractive ovjesom?

igor136
08.12.2009., 13:40
Očito voziš stojadina pa nisi upućen u ovu tematiku

CDRW
08.12.2009., 13:42
Očito voziš stojadina pa nisi upućen u ovu tematiku

Da vozim stojadina. No koliko je meni poznato na Audiju servo volana i servo kočnica imaju zajedničko samo ime servo u nazivu.

Ako ti imaš suprotnu informaciju - molim te prosvijetli me. Još nisam dovoljno star da ne učim dalje.

igor136
08.12.2009., 13:50
Pumpa servo volan druka i pritisak za kočnicu, umjesto vakuma iz motora kako je slučaj na ostalim autima. Kad ti nije orginal ulje u sevo volanu onda ti i kočnica propada. Ako ne vjeruješ provjeri na (audi 100 selbst document) pa ćeš vidit.

nerminsel
08.12.2009., 14:30
Nermine dali si rješio problem sa autom.
Ja imam identičan auto. U klimi je freon 12 i klima hladi ali ima problem da mi se grije sustav kad je prevruće, odnosno propada kočnica. To ima smisla jer njemu kočnicu druka ulje iz servo volana pa se to ulje ugrije i eto ti problema.
Jedan put mi se desilo da se kompresor nije htio paliti ali to je nakon nekog vremena nestalo, valjda se je presostat zaglavio te nije davao komandu kompresoru da se treba upaliti. Taj se kompresor u pravilu treba upaliti i ugasiti cca 3-6 puta u minuti. Napominjem da je klima automatska.
Pitanje: zašto se sistem pregrijava?

I sad imam isti audi 100, nisam riješio problem...sve ostalo je na autu extra a eto to me malo koči....inače je i kod mene automatska klima....

P.S. na mom niku; to je moj audi.

CDRW
08.12.2009., 14:35
Pumpa servo volan druka i pritisak za kočnicu, umjesto vakuma iz motora kako je slučaj na ostalim autima. Kad ti nije orginal ulje u sevo volanu onda ti i kočnica propada. Ako ne vjeruješ provjeri na (audi 100 selbst document) pa ćeš vidit.

Eto vidiš. Ja nikad seriju iz 1989 vidio nisam. Već iduća je to sranje izbacila van.
Dakle stvarno je jedna pumpa :brukica:.

Jel pravo ulje unutra? Spominju probleme ako se ulje pjeni? Postoji li hladnjak za to ulje - da nije možda prljav?

nerminsel
08.12.2009., 17:46
Kod mene ne propada kočnica i ne grije se kad je vruće.....osim što sam osjetio pregrijavanje kad mi je klima radila nakon što je u kompresor ubačen noviji plin 134.

igor136
09.12.2009., 07:02
Eto vidiš da se i tebi grije nešto. Inače 134 je najsličnija r12 samo bi trebalo filter promjenit. R12 će bit za uzet u makedoniji još 2 godine tako da....navali.
Sa r 12 ti se nije pregrijavao jer ga je vjerovatno bilo malo pa nije stvarao otpor. Inače ga ide 1100 grama. Poslušaj kad upališ klimu dali ti kvačiko kompresora privuče ili ne. Ako ne onda je problem u presostatu. Znači presostat misli da je kompresor nadrukao plin pa ga drži ugašenog.A imaš i onaj prekidač ispod gasa koji gasi klimu na ful gasu i to točno 12 sekundi. možda da ga isključiš za probu.
Inače na toj klimi se mogu očitat errori na jednostavan način, vidi ovu stranicu:http://mitglied.lycos.de/KFZ_Bilder/Audi/Climatronic/.
A ako oćeš vidit ful opremu pogledaj V8 ili 200 20v pa ćeš vidit što ti auti imaju, pošto si već opterećen sa nekakvom opremom koja je stara 20 godina i koje pola ne radi. Na kraju krajeva moja stotka iz 82 je imala tempomat a sumnjam da to tvoja ima.

nerminsel
09.12.2009., 09:04
Eto vidiš da se i tebi grije nešto. Inače 134 je najsličnija r12 samo bi trebalo filter promjenit. R12 će bit za uzet u makedoniji još 2 godine tako da....navali.
Sa r 12 ti se nije pregrijavao jer ga je vjerovatno bilo malo pa nije stvarao otpor. Inače ga ide 1100 grama. Poslušaj kad upališ klimu dali ti kvačiko kompresora privuče ili ne. Ako ne onda je problem u presostatu. Znači presostat misli da je kompresor nadrukao plin pa ga drži ugašenog.A imaš i onaj prekidač ispod gasa koji gasi klimu na ful gasu i to točno 12 sekundi. možda da ga isključiš za probu.
Inače na toj klimi se mogu očitat errori na jednostavan način, vidi ovu stranicu:http://mitglied.lycos.de/KFZ_Bilder/Audi/Climatronic/.
A ako oćeš vidit ful opremu pogledaj V8 ili 200 20v pa ćeš vidit što ti auti imaju, pošto si već opterećen sa nekakvom opremom koja je stara 20 godina i koje pola ne radi. Na kraju krajeva moja stotka iz 82 je imala tempomat a sumnjam da to tvoja ima.

Jarane, uopće nisam opterećen nekakvom opremom?
Ta oprema je sva u funkciji od do, osim klime, i ovaj audi je upravo urađen na kalup V8 i 200 (1988 - 1992)...potpuno isto.Bilo koji V8 nađi iz tog godišta, interijer je potpuno isti. (4 pod.stakal, abs, servo, centralano s daljinskim, tempomat, interijer - drvo.....,)
Ima i nekakav ekrančić gdje mi pokazuje većinu kvarova ako se dese, a povezani su sa strujom.

hvala na informacijama.

A što se tiče stotke 0d 1982 do 1988, one su male mace za ove i po udobnosti i po estetici posebno mislim na interijer.
A to što auto ima 20 godina nije nikakva mana ako je redovno održavano, a taj slučaj je kod mene.

igor136
09.12.2009., 11:42
E vidiš ispod tog ekrančića oni imaju putni kompjuter. Ajd nabaci koju sliku pa da ga vidimo

jasmin16v
09.12.2009., 15:43
sta se to takmicite koji je bolji audi:cerek:

nerminsel
26.03.2010., 21:57
E vidiš ispod tog ekrančića oni imaju putni kompjuter. Ajd nabaci koju sliku pa da ga vidimo

http://photos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs069.snc3/13662_1092121761594_1783047693_189563_898178_n.jpg