PDA

View Full Version : Torta s jagodama


emili
23.04.2004., 07:01
ima li netko dobar recept za tortu s jagodama....djete mi naručilo i očekuje baš takvu:klopa:
ajde pomagajte ....u subotu slavi rođendan :)

ana_m
23.04.2004., 08:11
Evo jedan jednostavni recept, a torta je jako fina. Ja sam ju često slagala za dječje rođendane jer je lagana, djeca ju vole, a u sezoni se može napraviti i s drugim voćem ( ribizli, višnje, breskve).

U modli za tortu ispeći biskvit od 5 jaja
- bjelanjke istući u čvrsti snijeg, dodati 5 žlica šećera 2 žlice vruče vode, 1 žlicu ulja, žutanjke. Zatim lagano umiješati 5 žlica oštrog brašna.
Kad je biskvit ohlađen izvaditi ga iz kalupa. Gornju tanku koricu skinuti sa nožem. Biskvit pokapati sa 2-3 žlice vode.

½ l slatkog vrhnja istuči u čvrsti šlag, dodati 2 žlice šećera.

40 g želatine u prahu otopiti u 1 dl hladne vode, 3 dl mlijeka ugrijati, dodati 3 žlice šećera i u vruče umiješati otopljenu želatinu, miješati do vrenja, ne smije zakipiti. Malo ohladiti uz povremeno miješanje.

½ kg jagoda usitniti (u multipraktiku). 2-3 jagode prepoloviti i ostaviti za ukras na kraju.

U smjesu od mlijeka lagano umiješati usitnjene jagode a zatim šlag.

Kalup od torte obložiti alu folijom, ulijati smjesu u kalup, lagano poravnati i gore staviti biskvit tako da dno biskvita bude na vrhu.

Ostaviti u frižideru barem 2-3 sata. Na kalup staviti veliki tanjur za tortu, prevrnuti kalup i oprezno skinuti foliju. Ukrasiti s polovicama jagoda.

Dobar tek!

emili
23.04.2004., 08:35
ana_m kaže:
40 g želatine u prahu otopiti u 1 dl hladne vode, 3 dl mlijeka ugrijati, dodati 3 žlice šećera i u vruče umiješati otopljenu želatinu, miješati do vrenja, ne smije zakipiti. Malo ohladiti uz povremeno miješanje.

½ kg jagoda usitniti (u multipraktiku). 2-3 jagode prepoloviti i ostaviti za ukras na kraju.

U smjesu od mlijeka lagano umiješati usitnjene jagode a zatim šlag.


Dobar tek!

ana_m, puno hvala ti na trudu:)
i molim te pojasni malo ovo s kremom od mlijeka, nije li to prerijetko, čini mi se da ide dosta mlijeka, pa onda vodene jagode...dal je dovoljna samo želatina da to održi na hrpi?

ana_m
23.04.2004., 09:04
Ja stavim 1 i pol vrećicu, čini mi se da je vrećica želatine 30 g. Na vrećici piše za 1/2 l tekućine, a šlag isto malo učvrsti. Samo nek se dobro ohladi! Ako je opet previše želatine onda nije fino, dođe onak malo "plastično".

Winona
23.04.2004., 15:08
to ti je omiljena torta mog muza. Napravim obican biskvit za bazu na to ociscene i preoplovljene jagode i gore izlijem zelatinu, obicno jednu vrecicu ali kako sam ja u DE ne znam jel ti sto znace moje mjere.

Ohladim u frizideru. Probala sam vec razne djije tipa s kremom od vanilije sa cokoladom itd ali njemu je ova najjednostavnija varijanta i najbolja.

emili
24.04.2004., 19:17
Winona, slažem se s tobom upotpunosti, al se mene ovog puta ne pita
očekuje veliku, glamur tortu...

ispekla sam je....pojeo jednu krišku, a sad me zanima hoće li je se sjetiti još koji put....lijepa , velika, bogata kremom i jagodama stoji u frižideru:D

Winona
25.04.2004., 18:22
pa jedi ti :D tak ja bar problem rijesim ;)

emili
26.04.2004., 06:30
jedem je očima, čuvam zube;)

Gabriel Buzančić
02.05.2004., 05:15
No dobro...ako želite "glamour tortu", bit će gore narečeni recept sa želatinom...
Ali grijeh je jagode tako mučiti, nego je najbolje napraviti običan biskvit i nafilati ga vrhnjem tučenim i jagodama...Tu je važno samo ukrasiti lijepo s pomoću šprica...i polovicama jagoda...

Ali ima i jedan kompliciraniji recept...

Napraviti 3 kore od 6 bjelanjaka i 100 grama prah cukra... koje treba osušiti u pećnici...

Pa ih premazati otopljenom mliječnom čokoladom...ukupno 10-200 grama, tanko da bude...

Pa po tome jagode, svježe narezane na polovice...

Pa filom premazati, a fil je od žutanjaka...na vodenoj kupelji skuhati 6 žutanjaka, 100 grama čećera i 2 dl vrhnja... i KAd se ohladi umiješati 125 grama maslaca...

Pa staviti prvo žuti fil, pa vrhnje (ukupno pol litre!!), i na kraju premazati vrhnjem i ukrasiti polovicama jagoda...

Najbolje je prije jagoda koru premazanu čokoladom - pustiti da se čokolada očvrsne!! - prvo premazati žutim filom, pa staviti jagode, pa vrhnje...

Lagano ohladiti...
:klopa: uh....

chiquita
02.05.2004., 13:45
ana_m kaže:
U modli za tortu ispeći biskvit od 5 jaja
- bjelanjke istući u čvrsti snijeg, dodati 5 žlica šećera 2 žlice vruče vode, 1 žlicu ulja, žutanjke. Zatim lagano umiješati 5 žlica oštrog brašna.
Kad je biskvit ohlađen izvaditi ga iz kalupa. Gornju tanku koricu skinuti sa nožem. Biskvit pokapati sa 2-3 žlice vode
samo jedna me stvar zanima: na koliko stupnjeva i koliko dugo pečem biskvit?

Rita
03.05.2004., 05:46
Buzancic ova tvoja je super torta, probala jednom i jako mi se svidja:top:

ana_m
03.05.2004., 08:20
Biskvit se peče na 180 C, 20-25 min.

chiquita
03.05.2004., 08:32
fala :w baš ću probati napraviti tu tortu kad dođe sezona jagoda.

emili
03.05.2004., 11:42
Gabriel Buzančić kaže:

Napraviti 3 kore od 6 bjelanjaka i 100 grama prah cukra... koje treba osušiti u pećnici...

Pa filom premazati, a fil je od žutanjaka...na vodenoj kupelji skuhati 6 žutanjaka, 100 grama čećera i 2 dl vrhnja... i KAd se ohladi umiješati 125 grama maslaca...

Pa staviti prvo žuti fil, pa vrhnje (ukupno pol litre!!), i na kraju premazati vrhnjem i ukrasiti polovicama jagoda...

:klopa: uh....

molim te možeš li pojasniti koliko se dugo suši jedna kora u rolu i na koliko stupnjeva!

i još nešto, kod žute kreme, žutanjci, šečer i vrhnje da li se sve zajedno kuha na pari ?!

Noemi
03.05.2004., 11:50
Imam recept za tortu s jagodama i sa sirom,lijepo izgleda(na vrhu zelatina i jagode) i jako je fina.
Ako mislis da ti moze posluziti saljem sutra navecer,cim dodjem kuci.:)

emili
03.05.2004., 13:15
sam ti šalji, sve primamo :)

Gabriel Buzančić
04.05.2004., 05:49
emili kaže:
molim te možeš li pojasniti koliko se dugo suši jedna kora u rolu i na koliko stupnjeva!

i još nešto, kod žute kreme, žutanjci, šečer i vrhnje da li se sve zajedno kuha na pari ?!

Suše se na 160 stupnjeva okoli pola sata...

Da, žutanjci se mute skupa sa vrhnjem i šečerom. Tek poslije ide maslac...

Ovo je kakti beze varijanta...

Ima i još jedna, sa lješnjacima...

4 bjelanjka... 2 dl krupno mljevenih proprženih lješnjaka, 1 i pol dl šečera... 175 Celzija 30 minuta... ta kora se peče odjednom i prereže se na pola...

Trick za premazivaje čokoladom ove kore od lješnjaka:
natrgati mliječnu čokoladu po korama i staviti na 2-3 minuta u zagrijanu pećnicu...150 stupnjeva... pa izvaditi i razmazati čokoladu širokim nožem...neka se očvrsne... pa žuti fil, pa jagode..najbolje kore odijelito filati pa staviti jednu na drugu i nakraju sve vrhnjem omazati i ukrasiti jagodama...

Inače sam kore ove ukral od "Švedske torte", i malo modificirao...jer volim takve tanke kore sa lješnjacima...

emili
04.05.2004., 11:36
puno hvala na trudu, biti će isprobano!:)

vjeverica
05.05.2004., 11:56
Moja mama je cesto radila ( sad se malo uljenila) neku verziju torte od jagoda sa sirom . Toliko je bila dobra , da smo je slistili u jednom danu ( s tim da ja pojela minimum pola:rolleyes: ). fantazija:D

nazalost nemam recept:(

maristella69
07.05.2004., 15:20
Ajoj, šteta, a baš mi ta kombinacija jagode - sir zvuči predobro!:)
Nego, jel' se sjećaš, to je bio mascarpone sir?!

Noemi
07.05.2004., 18:41
Evo i mog priloga.(Kasnim jer nisam mogla naci recept)

Tijesto:

15dag brasna
10 dag Rame
2 zlice secera
1 jaje
malo soli
korica limuna,vanilin secer

Zamijesti i staviti u kalup promjera 26 cm,peci 10-15 min na 180.

Krema

500-750 gra jagoda-izrezu se na snitice,nekoliko ih se sacuva za ukras
17 dag stauba
500 gr sira
2 vanilin secera
0,125 l vina-prosek da posebni okus,ili neko slatkasto domace bijelo
0,5 lit slatke vrhnje
3 lista zelatine
malo soka od limuna
2 kremfixa

1 svijetli preljev za tortu

NA hladno tijesto izrezati jagode.
Ocijediti sir i pomijesati sa secerom.
U malo hladne vode omeksati zelatinu,dodati u vino zagrijano do vrenja,lagano mijesati.
Dok je jos malo toplo dodati u sir,sve skupa zakiseliti s par kapi limuna.
U pola stvrdnutu kremu umijesati tuceno slatko vrhnje(tuceno s kremfixom)

Uliti u kalup na jagode.
Na vrh sloziti cijele jagode i preliti svijetlim preljevom za tortu.

Odlicna je i s visnjama iz kompota.

goga
08.05.2004., 04:17
rado bih isprobala ove recepte, ali se ne razumijem u zelatinu :(
mogu li umjesto listica staviti one jelly u prahu :confused:
cini mi se da je to ista stvar, samo sto ti prahovi vec imaju neku aromu i boju

ma netko je bas detaljno pisao o tome, ali ne mogu nikako naci
:w

darling
24.07.2004., 22:42
Gabriel Buzančić kaže:
No dobro...ako želite "glamour tortu", bit će gore narečeni recept sa želatinom...
Ali grijeh je jagode tako mučiti, nego je najbolje napraviti običan biskvit i nafilati ga vrhnjem tučenim i jagodama...Tu je važno samo ukrasiti lijepo s pomoću šprica...i polovicama jagoda...

Ali ima i jedan kompliciraniji recept...

Napraviti 3 kore od 6 bjelanjaka i 100 grama prah cukra... koje treba osušiti u pećnici...

Pa ih premazati otopljenom mliječnom čokoladom...ukupno 10-200 grama, tanko da bude...

Pa po tome jagode, svježe narezane na polovice...

Pa filom premazati, a fil je od žutanjaka...na vodenoj kupelji skuhati 6 žutanjaka, 100 grama čećera i 2 dl vrhnja... i KAd se ohladi umiješati 125 grama maslaca...

Pa staviti prvo žuti fil, pa vrhnje (ukupno pol litre!!), i na kraju premazati vrhnjem i ukrasiti polovicama jagoda...

Najbolje je prije jagoda koru premazanu čokoladom - pustiti da se čokolada očvrsne!! - prvo premazati žutim filom, pa staviti jagode, pa vrhnje...

Lagano ohladiti...
:klopa: uh....

Prosli put kad je ova torta pravljena u mojoj kuci zaboravila sam da se zahvalim. Ali danas necu. Pravili smo je sa malinama i potpuno je savrsensto ukusa. Hvala za recept :)

Gabriel Buzančić
02.08.2004., 05:41
Drago mi je, gospođo.
Zadovoljstvo je moje.
Preporučam se.