View Full Version : Izgradnja kuće, kako do love bez hipoteke?
B_stard
25.04.2004., 10:43
Eto jednog pitanja za dobre ljude na forumu.
Ne znam da li je netko imao slican problem, ali evo ga: daklem, ja bih sa curom krenuo u izgradnju kuce, ali do normalnog stambenog kredita ne mozemo jerbo nemamo kaj stavit pod hipoteku. Ja sam zaposlen na stalno u drz. firmi, ona na odredjeno vrijeme.
Imamo mogucnost dobiti odnosno fiktivno kupiti staru (malo vrijednu) kucu sa velikim gradilistem pored i sa gotovo svim komunalijama (struja, voda, plin, telefon), a koja je vlasnistvo njenih roditelja.
Koji bi nam bio najbolji plan za namicanje novaca za izgradnju nove kuce velicine npr. 10x10 na toj parceli?
Pliz pomoc...
Stambena stednja do maksimuma koji si mozete priustiti. Plus dodatni poslovi da zaradite sto vise u sto kracem roku.
B_stard
25.04.2004., 13:26
Juraj kaže:
Stambena stednja do maksimuma koji si mozete priustiti. Plus dodatni poslovi da zaradite sto vise u sto kracem roku.
Stambenu smo poceli pred oko 1/2 godine, ali dugo mi je to cekat
B_stard kaže:
Stambenu smo poceli pred oko 1/2 godine, ali dugo mi je to cekat
Bit strpljivi :)
I jako puno dodatno raditi :)
I graditi kucu velicine kakva vam realno treba a ne spomenik svojoj megalomaniji :)
I ozeniti se i napomenuti gostima u svadbi da primate poklone iskljucivo u kovertama :D
I kaj je sa starom kucom, jel se mozda ona moze adaptirati da posluzi par godina ?
Commodus
26.04.2004., 01:07
dignite kredit za izgradnju kuće,. s hipotekom na novoj kući!!
ne kužim, u čemu je problem, pogotovo s obzirom da radiš u drž. firmi?
dakako, mora sve biti legalno, građ. dozvola projekt i to, ali nije porblem... odi u RBA i tamo imaš s 7,25%
30000 eura (za prizemnicu dosta, ako imate plac) je oko 340 eura na deset godina, 230 na 20, oko 200 na 25 godina...
1:10 s ulogom u stamb. štedionici, od kredita ti uzmu 10% i uplate na stamb. štednju, na to dobiješ poticaj plus kamatuz, tako da taj iznos raste, i ustvari za 16 godina otplatiš kredit od 20!
EKS ti je ispod 7%
Budući da je stara kuća vlasništvo roditelja od cure, njoj bi teško banka odobrila kredit za takvu transakciju.
Stavite pod hipoteku stan/kuću od staraca, bake, dede......
B_stard
27.04.2004., 19:48
Daklem tako, nismo u ZG tako da je vrijednost te stare kuce mozda 10 milja EUR-a sto je nedovoljno za bilo kaj suvislo od hipotekarnih kredita. Ja moram namaknut nekih 30-40 tisuća, al jednostavno ne vidim kako. Drugih nekretnina podobnih za zalog nemamo!! U tome i je problem. A sto se tice adaptacije te starke, nije mi to u interesu jer mi imamo gdje bit dokle god zelimo. Problem je u tome sto ja zelim biti svoj na svome - 28 godina...
Meni inace ne bi bio problem otplacivat 2000-2500 Kn pa makar i 30 godina, ali nemam priliku.
B_stard
27.04.2004., 19:53
Commodus kaže:
dignite kredit za izgradnju kuće,. s hipotekom na novoj kući!!
ne kužim, u čemu je problem, pogotovo s obzirom da radiš u drž. firmi?
dakako, mora sve biti legalno, građ. dozvola projekt i to, ali nije porblem... odi u RBA i tamo imaš s 7,25%
30000 eura (za prizemnicu dosta, ako imate plac) je oko 340 eura na deset godina, 230 na 20, oko 200 na 25 godina...
1:10 s ulogom u stamb. štedionici, od kredita ti uzmu 10% i uplate na stamb. štednju, na to dobiješ poticaj plus kamatuz, tako da taj iznos raste, i ustvari za 16 godina otplatiš kredit od 20!
EKS ti je ispod 7%
Daj molim te razjasni mi ovo malo, kak mislis kredit s hipotekom na novoj (neizgradjenom u trnutku dizanja kredita?) kuci? Pa jel to ima? Tak nesto mi treba
Commodus
27.04.2004., 20:07
RBA, doneseš planove, dozvole i sve s troškovnikom, i oni daju lovu, jedino je najveći dio plaćanje računa, ne daju ti keš, ...tako je bilo kad sam ja pitao u stambenoj štedionici, doduše, čisto informativno, a meni nije baš gorilo pa nisam inzistirao na detaljima...
Inače, svaka banka ti daje privremenu hipoteku (staviš na nešto već sagrađeno, dobiješ po predračunima kredit, pa preneseš na novu...)
B_stard
28.04.2004., 17:18
Commodus kaže:
RBA, doneseš planove, dozvole i sve s troškovnikom, i oni daju lovu, jedino je najveći dio plaćanje računa, ne daju ti keš, ...tako je bilo kad sam ja pitao u stambenoj štedionici, doduše, čisto informativno, a meni nije baš gorilo pa nisam inzistirao na detaljima...
Inače, svaka banka ti daje privremenu hipoteku (staviš na nešto već sagrađeno, dobiješ po predračunima kredit, pa preneseš na novu...)
Ah tak to ide...nije lose, moram ispitat detalje.
Hvala puno svima
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.