PDA

View Full Version : Izviđači - da ili ne?

Ileana
26.04.2004., 18:30
Baš sam razmišljala kako bi mi bilo super ponovno uspostaviti super odnos s prirodom, i tako su mi izviđači i izviđački Savez pali na pamet. E sada - da ili ne? Ima li među vama koji izviđač da mi da pametan savjet? Obožavam prirodu, pa...

Ludi konj
28.04.2004., 13:39
Izviđači -> DA, Uvijek.
Mislim, ako si ti ikada bila izviđač onda znaš kak je to u izviđačima. Ja ti ih preporučam jer to je spoj prirode i prijateljstava.
A mogu pitati od kud si? Ako si bila u izviđačima u kojem si odredu bila? Ja ove godine slavim deset godina u izviđačkom pokretu.
Budi pripravna!!!

Ileana
28.04.2004., 16:06
Već deset godina? Čestitam, stvarno dugo! Očito si teški zaljubljenik u prirodu i to je stvarno super! Nisam bila u izviđačima, ali mi se čini dobra ideja, jer obožavam prirodu i druženje, a čula sam da je tamo uvijek prava ludnica. Ne znam osobno, ali... Neki ljudi koje poznam su u izviđačima i oduševljeni su. Znači ti mi to preporučaš? Hvala, dobro ću razmisliti! Ja sam ti s područja koprivničko-križevačke županije, a ti?

Ludi konj
28.04.2004., 23:41
Pa mi smo iz iste županije. Sumnjam da se poznamo, ali ako se uključiš u izviđače možda se upoznamo. Koji grad, ako smijem pitati?

Potala
29.04.2004., 01:30
Ludi konju, ajde upoznaj nas malo bolje s aktivnostima izviđača...

Ileana
30.04.2004., 09:37
Iz iste županije? Tko bi rekao! Znam da su na ovom području izviđači prilično aktivni i ima ih mnogo. Čula sam mnoge priče i zato sam se i zainteresirala. A gdje si ti učlanjen? U Koprivnici? Vidiš, baš bi mogao reći nešto o aktivnostima izviđača! Što vi tamo radite? Jel putujete često na seminare i sastanke?

El Tomo
30.04.2004., 20:00
Evo ja sam bio aktivan izviđač, iako više to nisam zbog privatnih organizacija (no još uvijek sam njezin član i pomažem kada mogu). Inače, ove godine mi istječe 20 godina (bogte!!!) u izviđačima, a radio sam sve i svašta, različita zaduženja i funkcije.

Inaće, meni je dodir i život sa prirodom (posebno morem) koji su mi izviđači pružili nenadomjestiv i definitivno su mi promijenili svjetonazor i formirali me onakvim kakvim jesam danas. Jer ne kažu badava da je to način življenja, a ne samo tek jedan hobi. I u tome ima jako puno istine.

S izviđačima sam upoznao prirodu, stekao neke iznimno važne životne vještine (komunikacija, snalaženje, rješavanje problema, vođenje), razvio neke meni jako bitne vrijednosti. Uz to sam vidio pola svijeta - i to doista mislim pola svijeta - od južne amerike do azije i natrag. Još i danas su mi najbolji prijatleji oni iz izviđača. još i danas imamo neformalnu grupu koja jednom u dvije godine otputuje netke na drugi kraj planete po mjesec-dva.

Sve u svemu, izrazito pozitivno iskustvo. No, na žalost, dosta ovisi i u koju sredinu upadneš, jer nisu sve sredine jednako dobre, uspješne i otvorene. Ako želiš više podataka o mjestima koje mogu toplo preporučiti za bavljenje izviđačima, javi mi se PM.

Ludi konj
01.05.2004., 12:11
Izviđački pokret je nastao 1907. godine i od tada se stalno razvija. Savez izviđača Hrvatske (SIH) je član Svjetske skautske organizacije (WOSM).
Izviđači su neprofitna i nepolitička organizacija koja okuplja članove svih religija i rasa. Sve je na dobrovoljnom principu, nikoga se ne sili da bude izviđač. Mislim da je temeljni cilj izviđača odgoj i naobrazba djece te postavljanje na pravi put u životu. To sam zaključio na vlastitom iskustvu. Barem mislim da sam na pravom putu, a na taj put su me postavili izviđači (naravno i roditelji), ali izviđači su mi pomogli pa počnem misliti o suživotu čovjeka, prirode i ostalih živih bića.
Pridržavamo se tri temeljna načela:
1. Dužnost prema Bogu (ovisno o religiji)
2. Dužnost prema drugima
3. Dužnost prema samome sebi
Imamo svoje zakone kojih se pokušavamo pridržavati. Polažemo zavjete (izviđači). tekst našeg zavjeta glasi:
Dajem časnu riječ da ću:
- voljeti i upoznavati svoju domovinu
- poštivati božje zapovijedi
- uvijek pomagati starijima
- živjeti i raditi po izviđačkim zakonima
No nemojte misliti da je sve tako službeno na izviđačima. Sve to se radi stalno na izviđačima samo kroz metode igre i pjesme najviše jer je prigodno za djecu, a i zanimljivo im je.
Ono što se meni najviše svidjelo na izviđačima su zajednička druženja (logorovanja, izleti, seminari...). Na tim druženjima sam stekao mnogo dobrih prijatelja iz cijele Hrvatske. Nisu to ona neka prijateljstva koja nestaju zbog udaljenosti. Svi se mi družimo, često se srećemo na natjecanjima i raznim aktivnostima.
Događaj koji mi je najviše ostao u sjećanju sa jednog izviđačkog bivaka (oblik izleta) bio je 2001. godine kada smo iz Fužina krenuli na vrh Bitoraj, udaljen nekoliko sati hoda. Sve to je bilo u sklopu seminara SIH-a. Došli smo do skloništa Bitorajka, udaljenog od samog vrha nekih 25 minuta hoda, tamo smo imali predavanje, večerali smo, sjedili kraj vatre i oko pola dva u noći nas trinaest je krenulo na vrh Bitoraj (1385 m). Upoznali smo se par dana prije, ali bili smo složni i bili smo jedna patrola s jakim patrolnim duhom. Došli smo na vrh i stali svi zajedno na stijenu, pogledali u noć, zagrlili se i stajali tako, kao jedan nekih desetak minuta pjevajući pjesme. Nakon toga smo se vratili do skloništa gdje su ostali koji nisu išli do vrha već spavali kraj vatre. Mi smo svi legli isto pokraj vatre i zaspali pod nebom punim zvjezdica. Ujutro kad sam se probudio bio sam jako sretan jer mi je noć prije bilo prekrasno na vrhu. Tokom jutra još smo se jednom uspeli na sam vrh i opet otpjevali nekoliko pjesama te se vratili nazad nadajući se da ćemo nešto takvo još nekada ponoviti, ako ne u istom ovom sastavu onda sa nekim drugim izviđačima koji će možda u tom trenutku osjetiti isto ono zajedništvo koje smo mi osjetili kad smo stajali zagrljeni na stijeni.
Često puta se dogodi da zadnji dan našeg druženja suze teku jer nam je bilo lijepo družiti se sa ostalim izviđačima.
Zbog svega toga vam svima preporučam da se učlanite u izviđače jer to što ćete tamo proživjeti nije ravno ničemu, a ono što ćete obići sa izviđačima zauvijek će vam ostati u sjećanju.

Ako vas još nešto zanima pitajte.

Izviđački pozdrav:
BUDI PRIPRAVAN!!!
:w :w :w

Ludi konj
01.05.2004., 12:13
Ileana kaže:
Iz iste županije? Tko bi rekao! Znam da su na ovom području izviđači prilično aktivni i ima ih mnogo. Čula sam mnoge priče i zato sam se i zainteresirala. A gdje si ti učlanjen? U Koprivnici? Vidiš, baš bi mogao reći nešto o aktivnostima izviđača! Što vi tamo radite? Jel putujete često na seminare i sastanke?

Nisam u Koprivnici. U Đurđevcu sam. A ti? Možda u Križevcima?
Putujemo često na seminare, akcije, logorovanja, ljetovanja, izlete, a sastanke unutar odreda imamo jednom tjedno.

Ileana
03.05.2004., 22:54
Iz Đurđevca si? Nije to daleko od mene... Vidim da si veliki zaljubljenik u prirodu. To je baš fora. Znači li to i da su svi oko tebe isto takvi, npr. tvoja cura ako ju imaš? :romeo:

Ludi konj
04.05.2004., 22:57
Imam curu, ali nije takav zaljubljenik u prirodu. Više je gradski tip osobe. Mnogo puta kad poželim u prirodu, a nitko od iziđača ne želi onda odem s planinarima. Ima dosta ljudi oko mene koji poštuju prirodu.
Ileana, a od kud si ti?

Ileana
04.05.2004., 23:12
I u planinarima si? Imaš li ti uopće što slobodnog vremena? Pa i ja sam tzv. gradski tip osobe (tako mi barem govore, jer mi je cool lutati gradom, ići u shopping, dobro podnosim gužvu itd.), ali isto tako obožavam prirodu. Ne znam, meni je super i u gradu i na selu. A tek šetnje... Imam frendicu s kojom znam šetati satima... Obožavam to!!! Mislim da nema ništa bolje od dobre šetnje koja ti razbistri glavu i napuni baterije! Kaj ne? :top:
Zašto je važno otkud sam? Ti si rekao da si iz Đurđevca, ali isto tako možeš biti i iz Zg-a. Anonimnost mi je super, osim ako je riječ o PM-u! Sad si me malo zainteresirao - koliko imaš godina? :w

Ludi konj
05.05.2004., 13:08
dok sve organiziraš imaš vremena za sve pa i za planinare i za izviđače i za razonodu i učenje...

Ludi konj
05.05.2004., 13:14
dok sve organiziraš imaš vremena za sve pa i za planinare i za izviđače i za razonodu i učenje...

Kain
18.05.2004., 12:00
Ileana kaže:
Baš sam razmišljala kako bi mi bilo super ponovno uspostaviti super odnos s prirodom, i tako su mi izviđači i izviđački Savez pali na pamet. E sada - da ili ne? Ima li među vama koji izviđač da mi da pametan savjet? Obožavam prirodu, pa...

Definitivno DA.I opet DA.Ja sam bio aktivni clan u dva odreda od 1984. pa do negdje prije par godina.Izvidjaci su me pratili kroz cijelu osnovnu i srednju skolu.Vise ne stignem radi posla a i pomalo sam postao lijen.Ali jedno ti mogu rec, tamo sam puno toga naucio i izdogadjale su mi se svakakve stvari, uglavnom lijepe i da mogu, sve bih to prosao opet.Da nije bilo izvidjaca, ne bih vidio niti obisao pola mjesta na kojima sam bio.Medjutim, ni izvidjaci u Hrvatskoj vise nisu sto su nekada bili.Sve je pocelo nestajati kad je poceo rat.Ljudi vise nisu pustali djecu iz straha da im se nesto ne dogodi, posto se uglavnom islo po cijeloj Hrvatskoj i Sloveniji, nerijetko i po cijeloj bvsoj jugi - i tu se izgubilo nekoliko generacija malih poletaraca; neki vise nisu mogli podnijeti financijske izdatke u to doba (15 dana u prirodi placano je 100-150 dema, a onda to vise nije mogao svatko platiti), a bilo je i onih opterecenih genijalaca koji su izvidjace povezivali s komunizmom i JNA pa nisu htjeli da im djeca odrastaju u pogresnom politickom
okruzenju -:lol:.Sve u svemu i bez obzira na sve glede & unatoc - go for it.Odlican nacin za upoznavanje prirode i novih ljudi neopterecenih malogradjanskim glupostima.

Kili
05.04.2006., 13:57
Izviđači, da ili ne? :ziba: Pa kako jesam izviđač, evo ide mi 8 godina od kako sam se uključila, rekla bi svakako da... Oni koji jesu - znaju koji je to feeling, sistem, obitelj... oni koji nisu... hm, teško je to za objasnit...treba probat... A i ne znači da ćeš se naći u tome... Meni su izviđači sve...

http://www.sih.hr
http://www.scoutpark.net
http://www.siz.hr

itd...

tuk'bah
05.04.2006., 14:36
Pridržavamo se tri temeljna načela:
1. Dužnost prema Bogu (ovisno o religiji)
2. Dužnost prema drugima
3. Dužnost prema samome sebi
Imamo svoje zakone kojih se pokušavamo pridržavati. Polažemo zavjete (izviđači). tekst našeg zavjeta glasi:
Dajem časnu riječ da ću:
- voljeti i upoznavati svoju domovinu
- poštivati božje zapovijedi
- uvijek pomagati starijima
- živjeti i raditi po izviđačkim zakonima
Bio sam izviđač oko 15 godina. U prvoj fazi nije bilo dužnosti prema Bogu, božjih zapovjedi i sl., ali je zato bilo čuvanje tekovina socijalističke revolucije. :D

skates
07.04.2006., 00:03
I ja idem na izvidjace!
To je najbolja stvar na koju sam se ukljucila!
Ne radi se samo o prirodi, vec i o drustvu, prakticnim znanjima i snalaženju. Pocinjes s prirodom, ali to je savez u kojem je potrebno bavit se sa svecim pomalo - od snalaženja u prirodi i kuhanja do administrativnih poslova.
Izvidjaci te pripreme na zivot. Ali nije to samo rad i učenje, več zabava i druženje

deep forest
09.04.2006., 00:56
Svakako DA za izviđače. :top:
Bila sam u izviđačima prije rata nekoliko godina. Još se rado sjetim svih izleta, putovanja, druženja, a bilo je i prvih ljubavi. :cerek:
Izviđači su me približili prirodi, zavoljela sam boravit u njoj, poslije se počela potucati po planinama i na kraju odabrala struku vezanu za prirodu. :top:
Amen! :s

happygoose
10.04.2006., 16:30
Ako mi netko moze odgovoriti, da li su izvidjaci kod nas odvojeni, prema spolu u svoje grupe i aktivnosti, ili sve aktivnosti rade zajedno.....?

hvala

God soldier
10.04.2006., 16:46
išo sam s izviđačima nekoliko,puta na more i bilo je legendarno.Bratići i sestrične su mi učlanjeni u izviđače ali u drugoj županiji pa ja sad pitam di se to ima učlanit u zagrebu jer već duže vrijeme namjeravam...

Kili
14.04.2006., 13:49
Ako mi netko moze odgovoriti, da li su izvidjaci kod nas odvojeni, prema spolu u svoje grupe i aktivnosti, ili sve aktivnosti rade zajedno.....?

hvala

Hm, teško za objasnit ako ne znaš baš ništa o izviđačima i kako se grupiramo... Uglavnom, izviđački rad se temelji na radu u skupinama, pa su tako svi naši klinci podijeljeni u kategorije po dobi... ovi od 1-4 razreda osnovne škole su miješani, a od 5-8 bi trebali biti u grupama gdje su svi istog spola... Napominjem trebali bi jer ako nema dovoljno članova, i njih se može pomiješati... i kasnije, ovi srednjoškolci i studenti su isto u mješovitim grupama... tzv. patrolama... evo, nadam se da je jasnije ;)

Kili
14.04.2006., 13:52
išo sam s izviđačima nekoliko,puta na more i bilo je legendarno.Bratići i sestrične su mi učlanjeni u izviđače ali u drugoj županiji pa ja sad pitam di se to ima učlanit u zagrebu jer već duže vrijeme namjeravam...

http://www.siz.hr - stranice Saveza izviđača Zagreba... na njima imaš sve izviđačke odredu u Zagrebu... pa vidi koji ti je najbliže, najsimpatičniji ili šta već pa im se javi... vrlo jednostavno...

happygoose
15.04.2006., 21:59
Hm, teško za objasnit ako ne znaš baš ništa o izviđačima i kako se grupiramo... Uglavnom, izviđački rad se temelji na radu u skupinama, pa su tako svi naši klinci podijeljeni u kategorije po dobi... ovi od 1-4 razreda osnovne škole su miješani, a od 5-8 bi trebali biti u grupama gdje su svi istog spola... Napominjem trebali bi jer ako nema dovoljno članova, i njih se može pomiješati... i kasnije, ovi srednjoškolci i studenti su isto u mješovitim grupama... tzv. patrolama... evo, nadam se da je jasnije ;)

hvala na odgovoru.....:) ja namjeravam moju curicu uputiti:zubo: na izvidjache...:top: u buducnosti....:)

da li netko razmislja da se klince pocne ukljucivati i u jos ranijoj dobi, prije osnovne.....recimo od pet godina starosti....?

Dustflower
15.04.2006., 23:04
Izviđači su super! Najljepse uspomene iz djetinjstva imam bas s logorovanja. E da mi se vratit :) Super je to za djecu, nauce se gomilu korisnih stvari, razvije osjecaj za prirodu, a o druzenju i zabavi i ne govorimo. I kod mene je prva ljubav pala upravo u izviđačima :cerek:

keks
18.04.2006., 20:15
Bio sam izviđač oko 15 godina. U prvoj fazi nije bilo dužnosti prema Bogu, božjih zapovjedi i sl., ali je zato bilo čuvanje tekovina socijalističke revolucije. :D

"Sto znaci to duznost prema Bogu? Koliko znam-izvidjaci nisu bili samo vjernici, i dobro je to: pa nisu valjda sad svi postali rezervni popovi, da imaju duznost (i obavezu) prema svevi:kiss: :kiss: :kiss: snjemu,

Kili
19.04.2006., 12:14
E vidiš, ta dužnost prema Bogu je dosta škakljiva tema... ali u principu vjera nije problem na izviđačima... mi imamo područje rada koje nazivamo duhovnost... pa se onda to dužnost prema Bogu za nas koji ne vjerujemo radi kroz to...

Madame Hooch
19.04.2006., 19:57
da, i mene je iznenadila ova dužnost prema Bogu, jer ja sam bila izviđač "prije Krista" , a bez obzira na tuk'bahovo zezanje, ne sječam se ni nekakve druge ideološke indoktrinacije

ali,bilo mi je krasno, bilo me je svugdje, idealno za dijete (tinejđera) sa viškom vremena i raznolikim interesima, a sklonog više fizičkim aktivnostima, prirodnim grupama predmeta u školi i sl.

na svojem prvom logorovanju sam otkrila što će mi biti budući životni poziv, na drugom sam imala prvu ljubav i naučila se žrtvovati za prijatelja, a o vrijednosti proputovanju cijele (ondašnje) domovine baš u periodu života kad si najprijemčiviji na novo i drugačije da se i ne govori

i zato - IZVIĐAČI - DA i UVIJEK !!:top:

Sanjuška
19.03.2007., 23:48
Uvijek da za izviđače,ja sam izviđačica vec 15 godina,iako nisam svih 15 bila full aktivna,al sam u tome,u zadnje vrijeme opet jako puno i uvijek bi ih svima rado preporučila.Osim što se djeca nauče odgovornosti,urednosti(i dan danas mi je ormar složen za čistu desetku u smotri),praktičnosti,komunikaciji(dobro i za sramežljive,jer se otvore),puno su u prirodi,putuju,stiču prijateljstva,uče svim živim i neživim vrijednostima...
Sve gotovo prve stvari su mi se deslile na izviđačima i zato vjerujem da ću biti dio njih cijeli život,jer to je način života,ne neki hir.
Danas imam svoje jato,njih desetak 4.razred i super su mi!Volim ih jako!:cerek:

westq
18.10.2007., 21:11
Vidio sam slučajno post

Jato?

Što se radi na izviđačima?

Annwyn_alg
21.10.2007., 01:07
oj izvidjaci..jel znate za neki izvidjacki klub u Rijeci???Hebate dovoljno sam se nagledala survival dokumentaraca, vrijeme je da se ta teorija sprovede u praxu:D

Nego ludi konju(ovo je cudno zvucalo:) jel vas ta putovanja jeftinije dodju posto ste u sklopu neke organizacije??

18Delta
21.10.2007., 11:44
tko spominje survival????? :zubo:

kao dugogodisnji survival entuzijast (zasad entuzijast hehe, dok ne dodje vrijeme za ozbiljniji projekt) bavim se outdoor materijom vec dugo, al ne bih znao tocno o izvidjacima. usitinu, sto se radi tamo?

ako kome treba kakvog materijala, slobodno se javite... knjige, dokumentarci, mape... uvijek sam za pomoc. eh i ako navratite u slavoniju, idemo malo u sumu;)

Annwyn_alg
21.10.2007., 15:25
A ne seri:lol: jel to na slici gospon Bear Grils iz Man&Wild?? Dobro je, nisam jedini freakcina, e vec sam pogledala Survival Basics, Ray Maer's doc., Survival man itd..ma bolesno..prakticiramo survival sjedeci pred ekranom:kava:
Ovi izvidjaci iz Ri su sve mulci,prava stvar je ovo o cem su gore pisali..jao kriva zupanija hebemu:mad:
Ak imas neki klub u blizini obavezno se ukljuci..da sprovedes u akciju sve to nauceno..
P.S. ak budem u prolazu kroz Slavoniju ajmo ca nabacit koje prezivljavanje u sumi..riknuli bi za 2 dana:rofl:

Annwyn_alg
21.10.2007., 15:50
OK, sad sam tek pogledala link Moje zivotno zvanje..
Nemam rijeci..ideja ti je do yaya!!!Da vec ima tako nesto, odmah bi se upisala! Nego kak ti napreduje taj plan? Si uspio kakvog sponzora nabavit?

18Delta
21.10.2007., 17:49
ne, ne i ne! nemoj pogresno shvatit moju izjavu dok ne upoznas (prvo) kompletnu survival materiju i (drugo) mene kao osobu i sto ja znam.

cemu izjava 'a ne seri'? ja sam gotovo svaki dan vani i radim na tom znanju. sad kak imam ispite, ne stignem van, al uvijek mogu kod kuce radit nesto - vjezbat cvorove, prosirivat poznavanje drveca, gljiva itd... znaci ne moras nuzno bit vani, od nekud moras pocet.

ovi decki sto imaju svoje survival show serije moze biti samo nest pozitivno. tv kao mocni medij mnoge je zarazio, u ovom slucaju, survival materijom. i to je sasvim ok referenca za naucit neke survival vjestine. ista stvar je i s knjigama.. citas i ucis, ali dok ne izadjes van i umijes to primijenit nisi ni na pola puta. zato smatram da i najgori instruktor te moze naucit vise, nego neka knjiga (dobro, mozda ne doslovno, al kuzis)

projekt je u stanju mirovanja :D dok ne rijesim faks nista (osim ovako nekih privatnih izleta i tecajeva) jer projekt je poduzetnicki rizik tako da prvo idem na sigurno.

El Tomo
21.10.2007., 17:57
oj izvidjaci..jel znate za neki izvidjacki klub u Rijeci???Hebate dovoljno sam se nagledala survival dokumentaraca, vrijeme je da se ta teorija sprovede u praxu:D

Ah, Rijeka ti mozda nije najbolji izbor za takvu vrstu aktivnosti. U Zagrebu postoji nekoliko izvidackih klubova koji se bave intenzivno tim aspektom izvidastva. Nekada je superjaki bio Tornado (danas vise nije, na zalost), no decki iz Studentskog grada su jos uvijek nabrijani na tu pricu. U Rijeci jedini koji imaju jacu grupu za odrasle (i koji se natjecu po raznoraznim natjecanjima) je 3. maj - mogla bi se njima javiti. Dosta je dobro i Primorje - oni su vise 'zenska' grupa. Ostali uglavnom okupljaju klince. Pogledaj, pa im se javi:
http://www.oi3maj.net/
http://oiprimorje.blog.hr/
http://www.sir.hr/

westq
22.10.2007., 13:41
onaj post gore moje je bila mala provakacija, ja sam vec dosta u izvidacima
El Tomo ti je dobro napisao ako si zainteresirana za natjecanja, oni dosta idu na izviđačka natjecanja po Hrvatskoj. Studentski grad cak i van zemlje.
Istina je većina izviđačkih klubova (tocnije bi bilo odreda ili udruga), okuplja djecu od 7 do 16 godina, i programski je naviše pokriveno to područje. Dok od zanimljivijih aktivnosti za 16 + su natjecanja i ekspedicije (koje si sami organiziraju), ja sam inace iz slavonije i spustio sam se kanuima Dravom (od Varaždina do Aljmaša) dvaput, a moji kolege su isli i Dunavom i Tisom oko 700 km.

Annwyn_alg
22.10.2007., 15:25
Ej delta vidim da si krivo shvatio moje rijeci.."ne seri" nije bilo nesto negativno nego eto ja se tako izrazavam kad mi je nesto strava..
moj prijedlog ti je da pocnes s radionicama. Znaci najprije u svom gradu pa dalje..Svaki grad ima neko kulturno mjesto za mlade..Predlozis im svoju ideju, stavis obavjest na njihovu stranicu i vidis kako ce to ic.
Prisustvovala sam u radionici pred 2 god di smo ucili svirat didge(aboridjinski instrument),doslo nas je svega pet ljudi, mislim da i u drugim gradovima nije bio nesto veci odaziv, ali u zadnje vrijeme sve cesce vidim tog tipa na televiziji, stalno prica o nekim novim programima, idejama..eto on je bio uporan i uspio u svojoj namjeri..trebas krenut od manjih stvari ne odmah sponzori,projekt, investicije..Eto to je moje misljenje..
Ali mislim da bi mogao biti velik odaziv ljudi..Sad su in takve stvari..cula sam za "lov na dravske nemami" neki low avanturizam gdje picis dravom u lov na neka nepostojeca bica, prespavas u sumi u satorima,sljedeci dan lovis ribu i sam si ju spremas..nije neka luda nabrijana pustolovina, ali je jedina u ponudi..(ako netko zna za jos neke samo nek javi!!!:))

Inace javila sam se vec primorju i 3. maju..u primorju mi kazu da se starija ekipa nalazi odvojeno od mladje pa se nadam da i uce neke naprednije stvari od stavi iglu na list i evo ti kompas..Nego razmisljala sam da bi mozda bolje bilo pridruzit se planinarima..Znate li da li oni imaju u svom programu prezivljavanje u prirodi??

18Delta
23.10.2007., 10:51
Nego razmisljala sam da bi mozda bolje bilo pridruzit se planinarima..Znate li da li oni imaju u svom programu prezivljavanje u prirodi??

argggg:mad: :D ja sam cuo da neka drustva imaju

joj, samo dok mi se svi planovi i rasporedi poklope da imam vise vremena za pisanje. radim na jednom dendroloskom survival vodicu, al imam u planu i knjigu o o cistoj survival materiji (vec imam hrpetinu biljesaka i svega sto piskaram kad mi dodje inspiracija). vidjet ce javnost kako cu ja lijepo izlozit sto je to prezivljavanje - ne samo prakticnost i snalazljivost, vec spiritualnost i umjetnost (zblizavanje s prirodom, povratak u vrijeme...). Ja nemam namjeru niti me (narocito) interesira znanje o prezivljavanju od instruktora planinarenja, al volio bih da mi netko u kratkim crtama baci o cemu ti ljudi tamo govore tocno, sto obuhvaca njihov 'tecaj' i na kojoj razini (no pun intended). Jer JA kad budem (daj boze novca dovoljno) isao svojim projektom to nece biti ni malo ispod vec VISOKA RAZINE USLUGE! Svi vi koji ucite napravit kompase i prepoznat koja biljka je jestiva vec u startu fulate sto je smisao prezivljavanja. Zato cu vas ja sve posjest u jednu predavaonicu, donijet hrpu hand-outa i opreme i malo vam pojasnit neke stvari prije odlaska na teren. 'Prezivljavanje' je samo termin... termin iza kojeg se krije puno puno vise nego sto mislite. Tocno, prezivljavanje se ne vrti oko toga kako pronaci vodu i uloviti zeca na 15 nacina!:kava:

Survival vjestine su produkt suradnje prirode i covjekove volje koju svi možemo nosit u svojem umu i misicima.:s

keko
23.10.2007., 12:14
Pa zašto se ne vratiš?
Ima nas puno!

westq
23.10.2007., 12:44
jedno pitanje? Jel znate zapaliti vatru samo od nađenog matrijala u šumi i jedne špage? (bez ikakvih šibica i ostalih pomagala)

westq
23.10.2007., 12:54
Eh da? Ako netko misli da su izviđači preživljavanje u prirodi gadno se prevario?
Radi se i to, ali izviđači su izvaninstitucionalna odgojna organizacija koja pokušava od djece napraviti bolje ljude?
U izviđačima se ne uće samo vezati čvorovi, dizat šator, paliti vatra već ućiš postati bolji čovijek. Budući da imaš mogućnost upoznati puno ljudi iz različitih kultura i okruženja samim time upounaješ i njihove obićaje, odosno imaš manje predrasuda.
Preko izviđača sam bio i na dosta seminara vani a i kod nas, učenje stranih jezika, marketing menadžment, team building.
Vani se cak takvi seminari i samo napredovanje u izviđačima upisuje i u radnu knjižicu. trenutno se i kod nas radi na tome.
Naravno da bi ja tu mogao pisati stranice i stranice što su izviđači.
Ako nekoga zanima kakve aktivnsti imamo, što se radi neka posjeti
www.scoutpark.net ili www.sih.hr

18Delta
23.10.2007., 14:48
jedno pitanje? Jel znate zapaliti vatru samo od nađenog matrijala u šumi i jedne špage? (bez ikakvih šibica i ostalih pomagala)

hm, ok, ja cu uzet svoju vezicu od cipela i odabrat jedno tvrdo (za svrdlo) i jedno meko drvo (za plocu), ali koja drva to ovisi o sumi sto nudi. neke gljive takodjer mogu posluzit mjesto mekog drva, a mjesto vezice uvijek se nadju vrbe cija unutarnja kora daje odlicno vezivo.

jedino sto taj postupak paljenja vatre nije bas lak kao sto bi se moglo cinit.

18Delta
23.10.2007., 14:54
U izviđačima se ne uće samo vezati čvorovi, dizat šator, paliti vatra već ućiš postati bolji čovijek. Budući da imaš mogućnost upoznati puno ljudi iz različitih kultura i okruženja samim time upounaješ i njihove obićaje, odosno imaš manje predrasuda.

tako bi i trebalo biti, zar ne?:top:
srecom pa postoje ljudi koji sire takvo znanje (nadam se da cu i ja biti jedan od njih u skoroj buducnosti)

El Tomo
23.10.2007., 15:43
Inace javila sam se vec primorju i 3. maju..u primorju mi kazu da se starija ekipa nalazi odvojeno od mladje pa se nadam da i uce neke naprednije stvari od stavi iglu na list i evo ti kompas..Nego razmisljala sam da bi mozda bolje bilo pridruzit se planinarima..Znate li da li oni imaju u svom programu prezivljavanje u prirodi??

Planinari i prezivljavanje u Rijeci? Mislim da to ne ide skupa.

Za avanturizam i prezivljavanje u rijeckim izvidacima, mislim da ti je 3.maj ipak najbolji izbor i najblize tome.

E da, u zagrebu se ovom tematikom jos dosta bavi i Dubrava te jedan stari izvidac iz Jaruna.

westq
23.10.2007., 18:33
18Delta jel bi se moglo znati od kuda si, napisao si da si iz slavonije, a po web stranici se vidi da si s faksa u Osijeku. Sto se tice paljenja vatre samo sam to htio cuti, Imao sam jednom zgodu na izviđačima naravno, išli smo na Banovu kosu (brdo u Baranji), trebali smo si skuhati jelo, ali naravno da mi je klinac nakvasio šibice, to mi je bio prvi i uspjesni pokusaj paljenja vatre drvo o drvo

Gospon iz Jaruna je maher, imamo i mi u Osijeku isto jednoga.

18Delta
24.10.2007., 12:36
18Delta jel bi se moglo znati od kuda si, napisao si da si iz slavonije, a po web stranici se vidi da si s faksa u Osijeku. Sto se tice paljenja vatre samo sam to htio cuti, Imao sam jednom zgodu na izviđačima naravno, išli smo na Banovu kosu (brdo u Baranji), trebali smo si skuhati jelo, ali naravno da mi je klinac nakvasio šibice, to mi je bio prvi i uspjesni pokusaj paljenja vatre drvo o drvo

Gospon iz Jaruna je maher, imamo i mi u Osijeku isto jednoga.

inace ne nosim sibice ili vrlo vrlo rijetko. u iglu-sportu sam si nakupovao onih tzv. metal match (kremen/čelik) za palit vatru, ne znam dal ih jos prodaju. neki otope vosak preko sibica tak da se ne mogu pokvasit.

znas kak je, nitko se ne zeli kompromitirati davanjem osobnih podataka na forumu koje netko moze iskorisit kasnije. pola godine sam u osijeku, drugu polovicu ni sam ne znam gdje:top:

ne kuzim ono zadnje? jel ima netko u osijeku da se bavi primitivnim vjestinama?

jel se sjecas mozda koja drva si koristio za paljenje vatre?

westq
24.10.2007., 13:12
inace ne nosim sibice ili vrlo vrlo rijetko. u iglu-sportu sam si nakupovao onih tzv. metal match (kremen/čelik) za palit vatru, ne znam dal ih jos prodaju. neki otope vosak preko sibica tak da se ne mogu pokvasit.

imamo i mi u odredu par stvarcica u zadnje vrijeme prezentiramo na raznim radionicama kod izviđača:
kremn i čelik (dali kod kovača da nam iskuje, kremen našli u goskom kotaru, istra, kod nas u baranji ispalo s nekog kamiona 10 komadičaka), firesteel (magnezij i iskra), špaga, tvrdo i meko drvo( uspjeli smo i s struganjem isto kombinacija meko podloga, tvrdo grana), baterija i žičica, lupa itd.

što se tiče čovijeka, malo je stariji i puno godina u izviđačima i spavanja po šatorima je uzelo danak (bubrezi), ne bavi se baš primitivnim naćinom života u prirrodi, ali zna dosta o prehrani. Inace su on i onaj iz Jaruna prošle godine na jednom otoku držali "tečaj preživljavanja" 2 dana za 16+ izviđače. Inace mi u izviđačima uz program koji radimo imamo i posebni program koji možeš svladavati po svom osobnom interesu, odnosno možeš a ako nečeš nemoraš. Pa su u sklopu smotre izviđača držali taj tečaj kao jednu radionicu, imali su 12 polaznika. prvo su na splavi (sami napravili) prešli s jednog otoka na drugi, ponjeli su samo par šatorskih krila, nešto malo vode za rezervu u svakom slučaju (koju nisu ni koristili), jedne šibice, nožiće, 3 najlonske vrečice, i još nešto sitno.

18Delta
24.10.2007., 13:34
imamo i mi u odredu par stvarcica u zadnje vrijeme prezentiramo na raznim radionicama kod izviđača:
kremn i čelik (dali kod kovača da nam iskuje, kremen našli u goskom kotaru, istra, kod nas u baranji ispalo s nekog kamiona 10 komadičaka), firesteel (magnezij i iskra), špaga, tvrdo i meko drvo( uspjeli smo i s struganjem isto kombinacija meko podloga, tvrdo grana), baterija i žičica, lupa itd.

pa sve ste obradili sto se tice metoda paljenja vatre (dobro neke ekstremene metode ne brojimo jel, npr. kalijev permanganat i glicerin), jedino jos mjesto mekog drveta da pokusate sa gljivom. vec sam x puta naisao na gromade gliva koje rastu na panjevma i opalim trupcima, al nisam se zaustavio da pokusam. tko zna dal bi bilo vruceg pepela.
eh sad sam si dao motivaciju, znam tocno gdje sam prosli tjedan vidio jednu gromadu, odem tamo ovih dana i uzet cu, stavit da se susi jedno vrijeme pa cemo vidjet. :evil: :kava:

westq
24.10.2007., 15:34
Pokusali smo s gljivom, inace mi ju zovemo guba i dobro osušena daje žar, a i upaljena može dosta dugo držati žar 5-6 sati (isprobano). Inace su ih koristili i za potpalu, ali onda treba malo priprema

Mozda ce se nekima ciniti malo ekstremno.
Naime treba je osušiti, potom je staviti u neki stari lonac i zaliti je urinom te na vatri kuhati da vrije nekih pola sata, potom osušiti i spremna je za potpalu i po kiši. Postoji i modernija metoda kuhanje u nekom spoju s amonijakom neznam sad s kojim.

18Delta
24.10.2007., 19:58
znam koja j to gljiva, moze i do 12sati ;) moji izvori kazu

westq
24.10.2007., 20:58
super, vjerujem jer je gljiva s kojom sam radio bila manja, kao dlan otprilike

ivanVU
24.01.2009., 18:48
bok ljudi..
novi sam na temi...
Tek sam se upisao na izvidace...
imam 12 god....