PDA

View Full Version : Ljetovanje i boravišna pristojba

Roko
26.04.2004., 18:48
Daklem.
Imam vikendicu na moru i ovog ljeta namjeravam pozvati tamo neke frendove koji su stranci. Ok jasno mi je da moraju platiti boravisnu taksu (zna netko koliko je mi placamo onaj pausal za familiju)

ali tko ce meni vjerovat da su mi to stvarno frendovi i da im ne naplacujem boravak. Kako ugostiti frenda stranca u vlastitoj kuci a da ti revna turisticka inspekcija ne dodje i optuzi te za utaju??

Anteaa
26.04.2004., 22:55
Prvo moraš platiti taksu za sebe (budući da ti tamo nije stalno prebivalište).

Mog ćalu su to tražili u njegovom rodnom mjestu :eek: . U istom tom mjestu sam i ja morala platiti taksu premda sam došla u bakinu kuću (koja je tamo prijavljena, jel'te). Jesu, doduše, neki sitni novci...

Kad prijaviš sebe, onda prijavi i njih - samo kažeš da su ti frendovi, neće biti frke.

Tito Puentes
27.04.2004., 09:54
Anteaa je to lijepo sročila...
Obitelj vlasnika plaća manju taksu, a prijatelji plaćaju veću taksu i to ti je to...A inspekcije se ne moraš bojati sve dok ne naplaćuješ...

Roko
27.04.2004., 13:41
naravno da ne naplacujem. Inace placamo ovu pausalnu taxu za obitelj Jedino znam da izdavaci soba da izbjegnu platit porez nekad kazu "ma to su mi prijatelji" pa im inspektori ne vjeruju.

Velim ovo su stranci pa si mogu svasta umisliti....

Biker
29.04.2004., 10:04
E sada, neka mi netko kaze, kupio sam kućicu na moru prije tri godine i nisam znao da za sebe i svoju obitelj moram plaćati boravišnu taksu ili išta drugo.
Uredno sam platio poreze i sve drugo sto uz kupovinu ide, pa tako i sve godišnje namete lokalne samouprave redovito.
Zato mi nije jasno zasto moram u svome objektu za sebe plaćati išta i to samo zato što sam tamo.
Ako ima kakve veze objekat se ne iznajmljuje i u njemu ne boravi nitko drugi osim moje obitelji nekoliko puta godišnje.
A ako se mora na moru plaćati boravišna pristojba zašto je recimo ne plaćaju vlasnici kuća uz Mrežnicu ili vlasnici vikendica u Zagorju i sl. po čemu su oni povlašteni što se toga tiče?

Anteaa
29.04.2004., 12:25
Biker, na pitanje zašto? ti ne znam od govorit. Al' znam da moraš.

Moj stari je dobija živčani slom kad je mora platit 50-ak kuna zato što je turist :rolleyes: u svom rodnon mistu di je živija do 18-te. Al' hebeš ga, takvi su propisi.

Kuća je u njegovom vlasništvu i uredno je sve plaćeno.

Tribalo bi tako bit valjda svugdi u državi, al' meni se čini da se toga drže samo ova mala mista. Ja kad dođen doma u Split (di isto više nisan prijavljena) ne plaćan nikakvu turističku taksu niti me je to itko ikad tražija.

Friedhelm
29.04.2004., 13:38
Meni nije jasno kako se pravno opravdava boravišna taksa, posebno u slučajevima Antejinog oca.

Ja mislim da je boravišna taksa nespojiva sa slobodom kretanja, biranja prebivališta te s uživanjem posjeda svojeg vlasništva.

To što BT postoji u većini (ili možda u svim) zemljama našeg okruženja mi je "yet-another-lame-excuse".

Roko
29.04.2004., 14:33
Biker kaže:
E sada, neka mi netko kaze, kupio sam kućicu na moru prije tri godine i nisam znao da za sebe i svoju obitelj moram plaćati boravišnu taksu ili išta drugo.
Uredno sam platio poreze i sve drugo sto uz kupovinu ide, pa tako i sve godišnje namete lokalne samouprave redovito.
Zato mi nije jasno zasto moram u svome objektu za sebe plaćati išta i to samo zato što sam tamo.
Ako ima kakve veze objekat se ne iznajmljuje i u njemu ne boravi nitko drugi osim moje obitelji nekoliko puta godišnje.
A ako se mora na moru plaćati boravišna pristojba zašto je recimo ne plaćaju vlasnici kuća uz Mrežnicu ili vlasnici vikendica u Zagorju i sl. po čemu su oni povlašteni što se toga tiče?

mislim da bi tu vrazju taksu trebali placati i ovi na Mreznici. Postoje neke zone pa ovisi di si toliko placas. Ni meni nije to sve skupa jasno zasto je tome tako. (btw to je samo za sezonu mislim da se od polovice 10 ne placa nista)

meni je isto bed nekog pozvat u goste i onda mu rec cuj moras platiti 10 kn na dan boravisnu taksu inace bi ja mogao imat probleme. jesi mi gost ali sorry moras platit.

Vojky odgovori nam.............

baobab
29.04.2004., 18:12
ZAKON
O BORAVIŠNOJ PRlSTOJBI (PROČIŠĆENI TEKST)
Članak 1.

Građanin koji u turističkom mjestu izvan svog prebivališta koristi uslugu nočenja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska ili turistička djelatnost (u daljnjerr tekstu: smještajni objekt) plaća boravišnu pristojbu.

Smještajnim objektom u smislu ovoga Zakona razumijeva se: hotel, pansion motel, turistički apartman, odmaralište, odmaralište za djecu i mladež kamp kuća i stan za odmor, soba za iznajmljivanje, lječilište, planinarski dom prenoćište, vez u luci nautičkog turizma (sidrištu, privezištu, turističkoj luci, marini i nautičkom centru) i svi drug objekti u kojima se građanima pružaju usluge noćenja.

Članak 2.

Boravišnu pristojbu plaća vlasnik kuće ili stana za odmor u turističkom mjestu i sve osobe koje borave u toj kuć ili stanu.

Osobe iz stavka 1. ovoga članka boravišnu pristojbu plaćaju kada u kući i stanu za odmor u turističkom mjestu borave u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna.

Boravišnu pristojbu plaća i vlasnik plovila koje se nalazi na vezu u luci nautičkog turizma kada boravi na plovilu te sve osobe koje borave na tom plovilu

Kućom ili stanom za odmor, iz stavka 1. ovoga članka, smatra se svaka zgrada ili stan, koji se koriste sezonski ili povremeno.

Kućom za odmor, u smislu ovoga Zakona, ne smatraju se gospodarske zgrade koje služe za smještaj poljodjelskih strojeva, alata i slično.

Članak 3.

Boravišnu pristojbu ne plaćaju:

1. djeca do dvanaest godina starosti,

2. slijepe i gluhe osobe i ni osobe s tjelesnim invaliditetom,

3. sudionici školskih izleta organiziranih od strane školske ustanove,

4. osobe upućene na liječenje u lječilište od strane zdravstvene ustanove,

5. dugogodišnji stalni gosti u turističkom mjestu zaslužni za unapređenje turizma, na prijedlog mjesnog odbora, a po posebnoj odluci turističkog vijeća turističke zajednice,

6. pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane, kada noće u smještajnom objektu, a nalaze se na obavljanju službenih zadaća,

7. sezonski radnici s prijavljenim boravkom u turističkom mjestu,

8. putnici na putničkom brodu u međunarodnom pomorskom prometu kada se brod nalazi u sidrištu ili vezu u luci,

9. vlasnici izvorne stare obiteljske kuće, stečene nasljeđivanjem od ostavitelja koji je imao prebivalište u turističkom mjestu i članovi njegove uže obitelji kada borave u toj kući.

Članak 4.

Osobe od 12 do navršenih 18 godina starosti, plaćaju boravišnu pristojbu umanjenu za 50%.

Članak 5.

Vlasnik iz članka 2. stavka 1. ovog Zakona i članovi njegove uže obitelji, plaćaju boravišnu pristojbu umanjenu za 70%.

Članovima uže obitelji vlasnika kuće i stana za odmor u smislu ovoga Zakona smatraju se supružnik, djeca, pastorčad, usvojenici, roditelji i usvojitelji.

Članak 5.a.

Osobe koje borave na plovilu dok se ono nalazi na stalnom vezu u luci nautičkog turizma boravišnu pristojbu plaćaju u godišnjem paušalnom iznosu.

Stalni vez u luci nautičkog turizma u smislu ovog Zakona, je vez u luci nautičkog turizma čije je pravo korištenja zakupljeno za razdoblje od godine dana.

Godišnji paušalni iznos iz stavka 1. ovoga članka, plaća korisnik stalnog veza u luci nautičkog turizma u jednokratnom iznosu za sve osobe koje borave na plovilu.

Visinu godišnjeg paušalnog iznosa boravišne pristojbe za korisnike stalnog veza u luci nautičkog turizma, na prijedlog ministra turizma, utvrđuje Vlada Republike Hrvatske u prvoj polovini tekuće godine za sljedeću godinu.

Iznimno od stavka 4. ovoga članka, Vlada Republike Hrvatske, na prijedlog ministra turizma, može utvrditi visinu godišnjeg paušalnog iznosa boravišne pristojbe za korisnike stalnog veza u luci nautičkog turizma i za tekuću godinu.

Članak 5.b.

Pravna i fizička osoba koja pruža uslugu stalnog veza u luci nautičkog turizma dužna je, najkasnije do 30. lipnja tekuće godine, turističkoj inspekciji županijskog ureda nadležnog prema sjedištu luke nautičkog turizma i turističkoj zajednici općine, grada ili turističkoj zajednici mjesta, dostaviti podatke o sklopljenim ugovorima o korištenju stalnog veza u luci nautičkog turizma (ime i registarski broj plovila, ime i prezime vlasnika plovila, jedinstveni matični broj građana ili broj putovnice).

Pravna i fizička osoba iz stavka 1. ovoga članka dužna je prijaviti turističkoj inspekciji županijskog ureda nadležnog prema sjedištu luke nautičkog turizma i turističkoj zajednici općine, grada ili turističkoj zajednici mjesta, svaku promjenu podataka glede ugovora o korištenju stalnog veza u luci nautičkog turizma, te svaki novi ugovor o korištenju stalnog veza, najkasnije u roku od 15 dana od dana nastale promjene odnosno od dana potpisivanja ugovora.

Anteaa
29.04.2004., 21:26
baobab kaže:
ZAKON
O BORAVIŠNOJ PRlSTOJBI (PROČIŠĆENI TEKST)

Kućom ili stanom za odmor, iz stavka 1. ovoga članka, smatra se svaka zgrada ili stan, koji se koriste sezonski ili povremeno.

E sad meni ovo nije jasno. Ako u kući NETKO živi (dakle, nekome to nije kuća za odmor) - u mom slučaju baka - kako se to onda može smatrati kućom za odmor? :misli:

baobab
30.04.2004., 07:08
q

baobab
30.04.2004., 07:10
Da li ti baka ima prijavljeno prebivalište u tom mjestu? Pročitaj tko je sve oslobođen od obveze plaćanja pristojbe, a tko plaća umanjenu.

Biker
30.04.2004., 08:45
Baobab, hvala.

Sve je jasno, sada samo ostaje ono pitanje, zašto?

Nakon što platiš sve moguće dadžbine kod kupnje, pa godišnje poreze, naknade i sl. onda te još gnjave i sa boravišnom pristojbom. Užas, ali eto, državi nikada dosta, uostalom moraju za plaće namaknuti, ali kada ti njih trebaš, bolje da ih netrebaš.

Anteaa
30.04.2004., 09:02
baobab kaže:
Da li ti baka ima prijavljeno prebivalište u tom mjestu? Pročitaj tko je sve oslobođen od obveze plaćanja pristojbe, a tko plaća umanjenu.

Da, baka je tamo prijavljena. Pa tamo živi!

E sad, pogledala ja kome se naplaćuje ta taksa. Citiram: hotel, pansion motel, turistički apartman, odmaralište, odmaralište za djecu i mladež kamp kuća i stan za odmor, soba za iznajmljivanje, lječilište, planinarski dom prenoćište, vez u luci nautičkog turizma (sidrištu, privezištu, turističkoj luci, marini i nautičkom centru) i svi drug objekti u kojima se građanima pružaju usluge noćenja. . Ali ja ne spadam ni u jednu od ovih kategorija. Dakle, dolazim u kuću koja NIJE kuća za odmor i dolazim kod bake koja mi to, jel'te, ne naplaćuje.

Mislin, lako za lovu, ali ako je ovo zakon nije mi jasno na osnovu čega moj stari plaća tu boravišnu taksu ako dolazi kod svoje majke u svoju vlastitu kuću. :confused:

Anteaa
30.04.2004., 09:07
I da, za*eb je očito u tome što kuća nije naslijeđena nego je nova. Ali mi svejedno nije jasno kako se kućom za odmor može smatrati kuća u kojoj netko stalno živi. :rolleyes:

Nevermind... Nisu neke pare.

Friedhelm
30.04.2004., 10:37
Svaki put kada sam pomislio da sam pročitao najveću glupost Hrvatska me još jednom iznenadi svojim zakonima!

BORAVIŠNA TAKSA ZA NOĆENJE PLANINARSKOM DOMU?! ?! ?! ?!

Svakome tko je noćio u planinarskom domu jasno je zašto se iščuđavam.
- grupni ležajevi, hladna voda (ako je uopće ima), zimi sam nosiš drva i ložiš... Ništa od toga pravom ljubitelju planine ne smeta, naprotiv - daje određenu čar ("Roughing it"). No s turizmom nema ništa zajedničko!

Osim toga oni koji opravdavaju BP tvrde nešto u smislu da je to naknada za korištenje infrastrukture.
Halo?
Pa u brda se i ide zato da se NE KORISTI infrastruktura.

Osim toga, osim noćenja koje je ispod tržišne cijene (ali je i QoS!) sve cijene u domovima su više nego u dolini. I to je za razumijeti. Primjer je dom Klek gdje je pola litre Jamnice, ako se ne varam 10 ili 12 kn, no to je u redu, jer do gore može samo tovar, mazga, mula, konj - i čovjek s ruksakom. Naravno i helikopter ;) Najbliže se s autom dođe na sat vremena hoda (pod opterećenjem). I sad bi još gore trebali plaćati BP. I još da je dam PD-u/HPS-u, ili općini Ogulin. NE.
Dajem je lokalnom turističkom društvu! Kao da je ono podiglo Klek u najmanju ruku razglasilo svijetu da Klek postoji te izgradilo cestu. :bljak:

baobab
30.04.2004., 11:05
Biker kaže:
Sve je jasno, sada samo ostaje ono pitanje, zašto?

Zato da bi općina/grad u kojoj je tvoja nekretnina mogla financirati lokalno komunalno društvo koje ti odvozi smeće;)

Roko
30.04.2004., 11:16
ma da? znaci placamo za smece 2 puta??

ne meni to stvarno nije jasno. evo recimo da ste pozvani u Italiju kod nekog prijatelja na recimo Lago Di Como gdje on ima vikendicu. Ne morate platiti nikom nista. On placa porez na vikendicu jednom godisnje i to je to.

baobab
30.04.2004., 11:44
Roko kaže:
ma da? znaci placamo za smece 2 puta??

Ma karikirao sam oko smeća, svaka jedinica lokalne samouprave se u osnovi financira kroz neke lokalne poreze, prihode, naknade, pristojbe i slično, iz kojih se onda financiraju, među ostalim, i odvoz smeća ili šišanje trave u lokalnom parku:

Financiranje jedinica lokalne i podruČne (regionalne) samouprave

Članak 68.

Jedinica lokalne samouprave i jedinica područne (regionalne) samouprave ima prihode kojima u okviru svoga samoupravnog djelokruga slobodno raspolaže.

Prihodi jedinice lokalne samouprave i jedinice područne (regionalne) samouprave moraju biti razmjerni s poslovima koje obavljaju njihova tijela u skladu sa zakonom.

Prihodi jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave su:

1. općinski, gradski, odnosno županijski porezi, prirez, naknade, doprinosi i pristojbe,

2. prihodi od stvari u njezinom vlasništvu i imovinskih prava,

3. prihodi od trgovačkih društava i drugih pravnih osoba u njezinom vlasništvu, odnosno u kojima ima udio ili dionice,

4. prihodi od naknada za koncesiju koje daje njezino predstavničko tijelo,

5. novčane kazne i oduzeta imovinska korist za prekršaje koje sama propiše u skladu sa zakonom,

6. udio u zajedničkim porezima s Republikom Hrvatskom,

7. sredstva pomoći i dotacija Republike Hrvatske predviđena u državnom proračunu,

8. drugi prihodi određeni zakonom.

Friedhelm
30.04.2004., 12:46
Baobab - u načelu si u pravu.
No bitna razlika poreza (takse, pristojbe) i doprinosa jest da se za porez ne zna na što će se trošiti, a za doprinos se zna.

Dakle - ako se BT skuplja kao porez - taj novac FWIW - može završiti u fondu za godišnju nagradu grada, ili za školstvo ili za sport ili za reprezentaciju gradonačelnika.

No bojim se da sam na ovom forumu pročitao kao BT ide - turističkoj zajednici.

Anteaa
30.04.2004., 12:54
Friedhelm kaže:
No bojim se da sam na ovom forumu pročitao kao BT ide - turističkoj zajednici.
Po onome što sam čula u mom selu veselom, i ja mislin da to ide turističkoj.

baobab
30.04.2004., 13:02
Friedhelm kaže:
Dakle - ako se BT skuplja kao porez - taj novac FWIW - može završiti u fondu za godišnju nagradu grada, ili za školstvo ili za sport ili za reprezentaciju gradonačelnika.

Članak 9.

Boravišna pristojba je prihod turističkih zajednica. Prikupljena sredstva boravišne pristojbe raspoređuju

se:

1. 65% sredstava turističkoj zajednici općine ili grada, od čega:

- 30% sredstava turistička zajednica doznačuje općini ili gradu na području kojih je osnovana,

- od preostalih sredstava s 20% turistička zajednica raspolaže za svoje potrebe, a s 10% sredstava raspolaže za potrebe turističkog mjesta.

2. 10% sredstava turističkoj zajednici županije,

3. 25% sredstava Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Sredstva iz stavka 2. točke 1. alineje 1. ovoga članka općina ili grad koriste za uređivanje naselja u funkciji turizma.

Godišnji program korištenja sredstava iz stavka 2. točke 1. alineje 2. ovoga članka turistička zajednica prihvaća i provodi uz pribavljeno mišljenje općinskog ili gradskog poglavarstva.

Odredbe ovoga Zakona koje se odnose na turističku zajednicu općine ili grada i županije, odgovarajuće se primjenjuje na Turističku zajednicu Grada Zagreba.

Odredbe ovoga Zakona koje se odnose na turističku zajednicu općine ili grada odgovarajuće se primjenjuju na turističku zajednicu mjesta ukoliko je osnovana sukladno posebnom zakonu.

Članak 10.

Turistička zajednica općine ili grada sredstva boravišne pristojbe koja pripadaju turističkom mjestu, tijekom poslovne godine raspoređuje sukladno godišnjem programu rada i financijskom planu i njihovom izvršenju u turističkom mjestu.

Turistička zajednica općine ili grada sredstva boravišne pristojbe koristi za poboljšanje uvjeta boravka turista u turističkom mjestu, za promicanje turizma na području općine ili grada, te za redovitu djelatnost turističke zajednice.

Friedhelm
30.04.2004., 14:21
... drugim riječima - nije bezveze što se više ne zove "taksa" nego "pristojba".
Ja sam rekao ako ...
Samo - nije li ovo nepotrebno birokratiziranje tj održavanje kratkoročne likvidnosti TZ:
- 30% sredstava {od 65% op. Friedhelm} turistička zajednica doznačuje općini ili gradu na području kojih je osnovana,

Znači, ako je BP 5 kn
- 0,975 kn ide općini u proračun
- 0,650 kn ide TZ u proračun da troši po svom planu
- 0,325 kn TZ mora potrošiti na turističko uzdizanje "našeg malog mista"
- 0,500 kn ide TZ županije
- 1,250 kn ide HTZ

===
:confused: nešto fali?
65% se dijeli na 30+20+10% fali onih 5!

Biker
30.04.2004., 14:51
Baobab, slažem se, ali sve poreze već plaćam, kud onda još i to što je po svemu namjenjeno turistima i gostima u turističkim mjestima.

BT OK za furešte, ali u vlastitoj nekretnini NEĆU plaćati BT nakon svih poreza i ostalih dadžbina lokalne samouprave.

A u svome postu naveo si "boravka turista u turističkom mjestu", ja sigurno nisam turist u vlastitoj nekretnini, u vlastitoj državi.

S druge strane i Varaždin ima TZ pa vlasnici klijeti ne plaćaju BT.

happygoose
30.04.2004., 17:32
Friedhelm kaže:
... drugim riječima - nije bezveze što se više ne zove "taksa" nego "pristojba".
Ja sam rekao ako ...
Samo - nije li ovo nepotrebno birokratiziranje tj održavanje kratkoročne likvidnosti TZ:

Znači, ako je BP 5 kn
- 0,975 kn ide općini u proračun
- 0,650 kn ide TZ u proračun da troši po svom planu
- 0,325 kn TZ mora potrošiti na turističko uzdizanje "našeg malog mista"
- 0,500 kn ide TZ županije
- 1,250 kn ide HTZ

===
:confused: nešto fali?
65% se dijeli na 30+20+10% fali onih 5!

Najzalosnije je u cijeloj ovoj kalkulaciji, ako je tocna, da najmanja stavka ona za uredjivanje turistickog mjesta i infrastrukture:confused: a najvise se vjerojatno trosi na place htz i lokalnog tz, cemu onda tz izmedju covjeka koji placa i opcine, mjesne zajednice , grada..
Zasto se taj novac ne uplacuje direktno opcini.......i da se odredi njegova funkcija, podizanje standarda i izgradnja turisticke infrastrukture.Lijepo se svake godine napravi natjecaj, i fino se izgradi nesto od te love, tako da svi vide na sto se trosi novac, pa i taj turista koji dodje svake godine.

baobab
30.04.2004., 17:50
Biker kaže:
Baobab, slažem se, ali sve poreze već plaćam, kud onda još i to što je po svemu namjenjeno turistima i gostima u turističkim mjestima.

Gledaj, dovodiš me u situaciju da branim zakon, što mi nije nikako namjera:) Ali, dok je zakon takav, možeš ga poštivati ili ne, ovisi o tebi. Nije važno što je nekretnina tvoja i što ti ne stanuješ u njoj, ukoliko nemaš uvjete za oslobođenje ti si pristojbeni obveznik, intencija zakona je da BP plaćaju oni koji na području grada/općine nemaju prijavljeno prebivalište. Porezi i slične dadžbine su često nelogični i nepravedni, ali nisu zalud još stari Latini govorili "vectigalia nervus rei publicae":)
Paralela se može povući i s HTV pristojbom, gledao ti ili ne, uplatnica stiže:D I nije to samo naš izum:D

Friedhelm
03.05.2004., 12:34
baobab kaže:
Gledaj, dovodiš me u situaciju da branim zakon, što mi nije nikako namjera:) Ali, dok je zakon takav, možeš ga poštivati ili ne, ovisi o tebi. Nije važno što je nekretnina tvoja i što ti ne stanuješ u njoj, ukoliko nemaš uvjete za oslobođenje ti si pristojbeni obveznik, intencija zakona je da BP plaćaju oni koji na području grada/općine nemaju prijavljeno prebivalište. Porezi i slične dadžbine su često nelogični i nepravedni, ali nisu zalud još stari Latini govorili "vectigalia nervus rei publicae":)
Paralela se može povući i s HTV pristojbom, gledao ti ili ne, uplatnica stiže:D I nije to samo naš izum:D
Je! I u srednjem vijeku nisu samo kod nas mislisli da je zemlja ravna ploča! Tako je bilo u cijeloj Europi. To što su dadžbine "nelogične i nepravedne" - sad bi se mi trebali pomiriti stim što je tako u cijelom svijetu. Ma da?! TO pomirivanje sa nepravdom je toliko u suštini hrvatskog mentaliteta da mi je upravo zlo od toga. Nije bitno što su nelogični i nepravedni već to što su protuustavni!
RTV pristojbu treba ukinuti. Boravišnu pristojbu treba ukinuti!
Evo rekao sam to. I što sad? Sada će mi policija pokucati na vrata?

Općenita je zabluda mnoigih je da se prema ljudskim zakonima odnose kao da su prirodni. E pa nisu - oni su konvencija i time su promjenjivi. Kantovski - zakoni se trebaju donositi tako da budu dobri, dosljedni - iz čistog uma - a ne da se gleda na gluparije kao što je financiranje.

Ako hrvatski sabor ukine BP i RTVP - nje više neće biti!
Osobno baš me briga što će biti s mjesnim turističkim zajednicama i s HRT. Ne može se zbog njih kršiti načela zadana u ustavu - sloboda kretanja, pravo vlasništva i fer tržišnog natjecanja (u slučaju RTV pristojbe).

happygoose
05.05.2004., 10:36
Potpisujem :top:

Zakoni se ne pisu da sami sebi postanu svrha, nego da sluze ljudima....:)

IrisL
10.07.2004., 22:19
Ako netko ima slično iskustvo, molila bih mišljenje:
Ja sam vlasnica kuće a moj muž je stranac i plaća punu boravišnu prostojbu za strance. Boravišna pristojba inaće se plaća umanjeno ako ste uža obitelj vlasnika kuće za odmor i to se primjenjuje samo na moju (HR) obitelj, ali ne i za mog muža. On misli da to nije u redu.

Dunj@
11.07.2004., 14:30
Ni meni nije u redu da plaćam bilo kakvu boravišnu taksu u mojoj zemlji, a moram ako se maknem bilo gdje izvan mjesta stalnog boravka a ne želim se natovariti rodbini. :)

To s nejednakim cijenama za domaće i strance ostatak je iz prošlih vremena (sindikalni popust za domaće). Vjerojatno je i sada to tako nekako formulirano. Ima za nas neku svoju logiku, ali koju -mogu samo pretpostavljati.

IrisL
11.07.2004., 20:45
Vode se logikom stranci imaju više novca pa mogu i više platiti.
Mi boravimo u svojoj kući za koju smo platili sve naknade (i finansiranje trafo-a). Ovu sezonu tražili su 700 € za asfaltiranje ulice. Dali smo i niko se nije javio da kaže šta je s tim. Plaćamo odvoz smeća za cijelu godinu iako boravimo 5 tjedana. Maksimalno nas 4-ero koristi kuću u isto vrijeme u tih 5 tjedana. Susjedi imaju 20-tak gostiju u isto vrijeme ali se odvoz smeća plaća po m2. Plaćamo godišnji porez i još nekakve komunalne naknade. Plaćamo održavanje vodomjera...Kupujemo namirnice na koje plaćamo PDV. Svake godine imamo troškove za održavanje i opravku ...stroj za rublje i hladnjak jer nije u uporabi 10 mjeseci. Vodoinstaleter je prvi kojega zovemo kad dodjemo. Plaćamo kosidbu travnjaka, nabavu boja za drvo, fasadu, ogradu... 30% troškova hrane i pića su za održavanje dobrosusjedskih odnosa. Račune za struju ne možemo plaćati iz inozemstva pa to riješimo tako što smo uvijek u enormnoj pretplati. Kuću više ne možemo odražavati jer nam majstori zaračunavaju višestruko veće (nerealne) cijene od domaćih i nikad ih ne možemo dobiti. Biće da je po istoj «sindikalnoj» logici da stranci mogu platiti više. Jednostavno smo na rubu da sve prodamo (strancima koji još ne znaju za sve ovo). Meni je žao jer je to rodno mjesto moga dede. Ipak, ima sve više stranaca i nadamo se da bi se stvari vremenom mogle promijeniti.

leo4
19.06.2005., 14:38
Pitanje grupi. Ima li neke zakonske osnove temeljem koje turistička zajednica nekog mjesta naplaćuje boravišnu taksu i vlasnicima vikendica, apartmana i objekta kao ostavštinu pokojne mještanke. Meni zvuči jako nelogično to naplaćivanje obzirom da gore navedene kategorije samom činjenicom vlasništva plaćaju komunalije, porez itd. Dakle zna li tko postoji li to za pitanje pravna regulativa. Hvala. :s

dr. Szmola
20.06.2005., 10:06
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/1995/0708.htm (http://)

nakon ovog ima još dosta promjena...ali to ćeš sam morati tražiti...

medissima
20.06.2005., 11:26
E zato je naš narod požurio i prijavio boravište u vikendici, tako da ne plaća... pa sad imamo puno stanovnika u malim mjestima na moru... a mi mislili da je to prirodni prirast ili nešto slično

europe2seoul
17.07.2008., 08:24
Primjetio sam svake godine (:() da svaki puta kada dodjem na more u vlastitu nekretninu popularno cestno nazivanu vikendicu da se odmah od negdje pojavi neki inspektor koji gleda da li sam(smo) platili boravisnu pristojbu odnosno taksu - i ima opcija pausal za cijelu "sezonu" ili po danu.

Da li je to legalno?

Zasto to kazem:

1. Nekretnina je u vlasnistvu mene odnosno moje obitelji na sto placamo godisnji porez drzavi kao i sva davanja odnosno racune (voda koje nema jer nema vodovoda!, struja, odvoz smeca iako ne stvaramo smece dok nismo tamo).

2. "Domaci" koji zive u tom selu ne placaju takvu boravisnu pristojbu.

3. Ako "domaci" odu iz jednog grada tipa grad Pag u grad Novalju kod prijatelja, napiju se i prespavaju inspektor im ne dolazi po turisticku pristojbu a isto su u drugom gradu nego u kojem zive kao i ja koji dolazim iz kontinenta.

4. Masa Hrvata dolazi recimo u Zagreb, Rijeku, Split gdje recimo ostanu neko vrijeme, itd...pa ne placaju turisticku boravisnu taksu a kada mi dodjemo iz gradova na more odmah se nama nacrtaju da nam naplate.

U nekim drzavama i nekim cetvrtima se placa poseban porez ili naknada lokalnoj samoupravi za bas taj kvart i ti kao kupac nekretnine znas za to pravilo a od tog novca se onda nesto uredjuje (kante za smece, signalizacija, svjetla) kako bi taj kvart bio jos bolji ili uzdrzavan. To je obicno pravilo u malo luksuznijim kvartovima vani tipa Beverly Hills, itd....i uplatnica dolazi na sve - bilo one koji su tamo svaki dan ili oni koji samo tamo imaju kucu a mozda je koriste tjedan dana godisnje.

U konkretno nasem HR slucaju, neki vlasnici nekretnine placaju (ljudi s kontinenta) a neki ne (tkvz. domaci). Da li je to posteno? Nije....A i pitanje je tko je donjeo uredbu? Ako su se domaci samo tako nasli i tako se dogovorili a da nisu pitali susjede koji isto imaju pravo glasa - to mi bas ne mirisi na demokraciju.

Nemojte me krivo shvatiti - ako dodjem negdje kao turista, platim smjesta ili apartman 7 dana, itd - neka mi se i naplati turisticka taksa. Ali ako sam dosao u SVOJU kucu ne vidim razlog zasto bi placao ikakvu taksu nekome....isto tako ako mi dodje frend ili brat ili stric nije bitno u posjet, zasto bi on placao takvo nesto? To je kao da neko dodje bratu u posjet u Zagreb na rodjendan ali prvo mora platiti turisticku taksu ?!? Apsurd.

Dakle - ako je netko upoznat sa zakonima da malo pojasni situaciju i ako se moze naci neki mehanizam da se to makne? Mislim, nije stvar u lovi jer je to mala svota ali je stvar u principu.

Frish
17.07.2008., 08:33
To su ti zakoni ove nam vrle banana države. Ja sam godinama ljetovao sa društvom u vikendici od svoje bake, dok nam nije jedno jutro banuo inspektor sa upitom jesmo li platili boravišnu pristojbu, na što sam ja zazujao, jer vikendica je obiteljsko vlasništvo. Frajer je rekao da to nema veze i da jedino direktan vlasnik objekta ne plaća boravišnu pristojbu. Na kraju nas je popisao i rekao da odemo odmah u turističku ured platiti pristojbe i da ćemo samo proći sa upozorenjem. Otišli, platili, da bi nakon nekoliko mjeseci mojoj baki došao poziv od suda zbog istog slučaja. Oni nju iz Zagreba zovu da se pojavi na sudu u Zadru zbog onog degenerika. To stvarno nema nigdje.

I najviše me raspizdi upravo to da kada kontinentalci dolaze na more plaćaju boravišne pristojbe, ali da netko s mora ode u kontinent, nečiju vikendicu, klet, štogod, naknade nema. Fenomenalno.

europe2seoul
17.07.2008., 11:10
I najviše me raspizdi upravo to da kada kontinentalci dolaze na more plaćaju boravišne pristojbe, ali da netko s mora ode u kontinent, nečiju vikendicu, klet, štogod, naknade nema. Fenomenalno.

Apsolutno - mislim da smo se razumjeli.

Da ne pricamo o tome da studenti izvan Zagreba kada dodju u Zagreb mogu se besplatno voziti ZET-om a oni, kao i njihovi roditelji ZET ne financiraju iz svojih placa preko prireza....a ja koji zivim u Zagrebu i radim, to placam i jos mi povise cijenu tramvaj karte radi povecanja troskova. Ajde da je osoba Zagrebcanin, tu mu starci rade i placaju poreze i prireze pa kao student ima beneficiju da se besplatno vozi. A dodje sa mora i sve besplatno....pa gdje to ima? Ekonomija drzave nam strmoglavo ide dolje a mi dajemo besplatne fakultete koji nisu usmjeravani na deficitarna zanimanja (ostalo mozes studirati ali ako si sam platis), besplatni ZET, besplatne udjbenike, itd...Halo?!? Pa u ultra bogatijim zemljama odnosno ekonomijama toga nema.

Neznadar
17.07.2008., 11:36
Pa u ultra bogatijim zemljama odnosno ekonomijama toga nema. Zato i jesu bogati.

Pimpinell@
20.07.2008., 18:23
Tako je, u ultrabogatim zemljama plaća se svake godien porez na nekretninu prema mjestu prebivališta i prema kvadraturi iz čega te ultrabogate zemlje imaju i odbajanje za zdravstvenu zaštitu, koje je ultrabogata, pa stoga ne znam što se bunimo.
Primjer kanade...na kuću van Toronta..godišnji porez je 55oo $

Da, moraš platiti boravišnu pristojbu.Plaćamo je i mi koji imamo stan u St a vikendicu u Trogiru.
I šteta, možda bi i nama trebalo uvesti godišnje poreze na vikendice kuće i apartmane kao što je i na auta...pa bi nam možda država bila više socijalno orijentirana, ljekovi dostupniji i bolnice bolje.

supher mali
20.07.2008., 18:27
ma smijesno stari moj sta ti imamo tu rec. ja stranca kako i nasog moram na ovaj nacin prijaviti:

ispunit prijavnicu s njegovim podatcima
zatim iste podatke u knjigu gostiju
opet iste podatke u knjigu za policiju
opet iste podatke za izdavanej racuna
i njegovo ime u knjigu racuna...

5 puta spominjem njegovo ime=?

Neznadar
20.07.2008., 20:00
...pa stoga ne znam što se bunimo. Bunimo se jer zakon nije jednak na sve. Nisam jos cuo da je netko u svojoj vikendici u Zagorju platio boravisnu pristojbu.

Pimpinell@
20.07.2008., 20:48
Mislim da je tu riječ i o županijama...ili općinama...u istoj ne plaćaš ništa

Neznadar
20.07.2008., 20:51
Mislim da je tu riječ i o županijama...ili općinama...u istoj ne plaćaš ništa

Aha, znaci, Zagreb je predgradje Splita, pa je zato kod nas sve besplatno... :D

Pimpinell@
20.07.2008., 21:47
Sad bi ti nešto rekla ali neću kartone :rofl:

Neznadar
20.07.2008., 21:53
Sad bi ti nešto rekla ali neću kartone :rofl:

I ja bih jos ponesto rekao, ali onda bi ova tema zavrsila na Politici. :D

komsija
23.07.2008., 09:21
Moja majka je vlasnica nekretnine (vikendice) u Hrvatskoj. Nismo drzavljani Hrvatske.
Kao takvi placamo:
1. Porez (koji je mislim 50% vise za nas strance nego za drzavljane Hrvatske)
2. RTV pretplatu
3. Odvoz smeca (mada nisu u stanju da nam postave kontejner pa smecje vozimo u autu do prvog najblizeg kontejnera, sto je nekih 10-tak kilometara)
4. El. energiju (naravno od skora po najskupljoj tarifi – kuca za odmor)
5. Vodu (malo je ima, malo nema)

I malo sentimenta: Kuca je izgradjena prije 30-tak godina, u vrijeme zajednicke drzave, pa su tako moji roditelji ucestvovali (finansijski) u asfaltiranju, uredjanju, elektrifikaciji, izgradnji vodovoda lokalne zajednice.

Nista od ovoga nas ne distancira od bilo kojeg turiste koji dodje u Hrvatsku, bude par dana i mozda nikad vise ne dodje u Lijepu vasu. Obavezni smo prijaviti se cim dodjemo (24 sata) i platiti taksu.
Cak i majka kao vlasnica mora placati punu taksu, s tim da prethodno mora donijeti papire koji potvrduju da je vlasnica. Ja fakticki ne mogu otici u kucu bez majke jer samo vlasnik kuce moze prijaviti goste. Sada su nam kao izasli u susret pa se mogu prijaviti sa maminom licnom kartom i punomoci? Inspektori kruze kao lesinari, dolaze gotovo svaki drugi dan u kontrolu sto postaje frustrirajuce. Recimo za vikend: petak kasno navece dodjem u vikendicu i onda ujutro ustajanje i prije dorucka, kafe bilo cega klapim do TZ (koja nije bas blizu) i idem se prijaviti za jedan dan jer ne zelim da se raspravljam sa inspekcijom i objasnjavam kada sam dosao.
Napominjem da nikada nismo platili kaznu za neprijavljivanje jer se redovno prijavljujemo i postujemo zakone.
Ali smatram da je zakon diskriminirajuci i da bi ga trebalo modifikovati.

Charon121
24.07.2008., 00:08
Ti inspektora valjda imaš pravo ne pustiti u vlastitu kuću. Prema tome, kako on uopće može saznati tko je sve unutra? :ne zna: Ja sam ljetovao svugdje po hrvatskoj obali u vikendicama koje su u vlasništvu moje rodbine i još nikad nisam naišao na inspektora. Mislio sam da pristojbu treba plaćati samo kad se boravi u nekretninama koje su registrirane kao turistički apartmani.

komsija
24.07.2008., 08:49
Ti inspektora valjda imaš pravo ne pustiti u vlastitu kuću. Prema tome, kako on uopće može saznati tko je sve unutra? :ne zna: Ja sam ljetovao svugdje po hrvatskoj obali u vikendicama koje su u vlasništvu moje rodbine i još nikad nisam naišao na inspektora. Mislio sam da pristojbu treba plaćati samo kad se boravi u nekretninama koje su registrirane kao turistički apartmani.

U stvari inspektor nikad i nije usao u moju kucu. Udje u dvoriste kuce gdje mi obicno sjedimo, mozda pijemo kafu, sjedne i on, vidi koliko nas je, trazi dokumente, ispituje kada smo dosli, itd. Pa dodje nakon dan-dva opet nas prebroji.
Isto tako mogu te zaustaviti na putu za plazu ili na plazi, i traziti dokumenta. Ako nemas kod sebe (a naravno da ne nosim dokumente na plazu) onda se fino vratis kuci po dokumente. Ili platis kaznu. A kazne kako sam cuo su uglavnom izmedju 300 i 1000 kuna. Eventualno zakacis i zabranu ulaska u Hrvatsku na odredjeni period.

Mi placamo kao i bilo koji drugi turisti koij unajme apartman. Imamo isti rok za prijavu i istu cijenu.

Neuson
24.07.2008., 15:13
.
Isto tako mogu te zaustaviti na putu za plazu ili na plazi, i traziti dokumenta.

Ja sam s kontinenta i nikada nisam susretao te "inspektore" po obali pa me zanima čiji su oni? Zaposlenici Turističke zajednice? Tko im daje pravo i ovlasti da legitimiraju ljude? Koliko znam to smije samo policija (i zaštitari u objektu kojega štite).

triax
24.07.2008., 18:38
U stvari inspektor nikad i nije usao u moju kucu. Udje u dvoriste kuce gdje mi obicno sjedimo, mozda pijemo kafu, sjedne i on, vidi koliko nas je, trazi dokumente, ispituje kada smo dosli, itd. Pa dodje nakon dan-dva opet nas prebroji.
Isto tako mogu te zaustaviti na putu za plazu ili na plazi, i traziti dokumenta. Ako nemas kod sebe (a naravno da ne nosim dokumente na plazu) onda se fino vratis kuci po dokumente. Ili platis kaznu. A kazne kako sam cuo su uglavnom izmedju 300 i 1000 kuna. Eventualno zakacis i zabranu ulaska u Hrvatsku na odredjeni period.

Mi placamo kao i bilo koji drugi turisti koij unajme apartman. Imamo isti rok za prijavu i istu cijenu.

Pa nije to baš točno, evo iz Zakona o Boravišnoj pristojbi:
" Boravišnu pristojbu plaća vlasnik kuće ili stana za odmor u turističkom mjestu i sve osobe koje borave u toj kući ili stanu.
Osobe iz stavka 1. ovoga članka boravišnu pristojbu plaćaju kada u kući i stanu za odmor u turističkom mjestu borave u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna.....
....Vlasnik iz članka 2. stavka 1. ovog Zakona i članovi njegove uže obitelji, plaćaju boravišnu pristojbu umanjenu za 70%.
Članovima uže obitelji vlasnika kuće i stana za odmor u smislu ovoga Zakona smatraju se supružnik, djeca, pastorčad, usvojenici, roditelji i usvojitelji..."

komsija
25.07.2008., 10:55
Pa nije to baš točno, evo iz Zakona o Boravišnoj pristojbi:
" Boravišnu pristojbu plaća vlasnik kuće ili stana za odmor u turističkom mjestu i sve osobe koje borave u toj kući ili stanu.
Osobe iz stavka 1. ovoga članka boravišnu pristojbu plaćaju kada u kući i stanu za odmor u turističkom mjestu borave u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna.....
....Vlasnik iz članka 2. stavka 1. ovog Zakona i članovi njegove uže obitelji, plaćaju boravišnu pristojbu umanjenu za 70%.
Članovima uže obitelji vlasnika kuće i stana za odmor u smislu ovoga Zakona smatraju se supružnik, djeca, pastorčad, usvojenici, roditelji i usvojitelji..."

Ovo se NE ODNOSI na strance. Procitaj Zakon do kraja naici ces i na taj clan.

triax
25.07.2008., 11:36
Ovo se NE ODNOSI na strance. Procitaj Zakon do kraja naici ces i na taj clan.

Skužaj, komšija, nisam išla za tim da ste stranci.

Putnik92
25.07.2008., 13:37
I šteta, možda bi i nama trebalo uvesti godišnje poreze na vikendice kuće i apartmane kao što je i na auta...

Već postoji, ovisi o lokalnoj vlasti!

Pimpinell@
26.07.2008., 02:04
Već postoji, ovisi o lokalnoj vlasti!

Ne postoji, ne ovo o čemu ja pričam
Svake godine
Na svaku nekretninu
U iznosu praktički od jedne plaće

to ne postoji

Putnik92
29.07.2008., 00:13
Kako ne postoji, lokalna vlast može donijeti odluku (postoji zakonski temelj) da se kuće za odmor oporezuju u iznosu, čini mi se, 5-15 kn/m2 godišnje...

Pimpinell@
29.07.2008., 03:17
Kako ne postoji, lokalna vlast može donijeti odluku (postoji zakonski temelj) da se kuće za odmor oporezuju u iznosu, čini mi se, 5-15 kn/m2 godišnje...

Ma o čemu ti ??
rekla sam porez na SVE nekretnine, koji si se kliki uhvatio samo kuća za odmor.

Moj komentar se odnosio na sasvim nešto drugo i molim vrati se pa pročitaj s razumijevanjem o čemu je riječ.

europe2seoul
30.07.2008., 14:29
Pa koliko ja znam mi u HR placamo porez na sve nekretnine koje imamo. Cestitka dodje za platiti redovito svake godine. Dakle, lijepo prosim...

Ali kaj stvarno ja u Hrvatskoj onda ne mogu imati vise od 1 nekretnine?
Zasto ne bih recimo imao stan u Zagrebu, kucu u Zagorju, kucu na moru tipa oko Rijeke? Primjerice petak-nedelja budem kod Rijeke, u ponedeljak drito na posao autom do Zagreba...pa malo odem u stan u Zagrebu...drugi dan se zaletim u Zagorje prespavati i tak kombiniras i koristis sve nekretnine kako ti pase odnosno kako ti se "digne". Recimo uzmes plin u auto pa nije skupo :D
Mislim nije to sci-fi scenario o kojem govorim....a ne neke tamo "vikendice" kuce za odmor i ostale debilane zbog kojeg moramo nesto jos extra placati sto ljudi koji tamo isto zive NE placaju!

Pimpinell@
31.07.2008., 01:52
Pa koliko ja znam mi u HR placamo porez na sve nekretnine koje imamo. Cestitka dodje za platiti redovito svake godine. Dakle, lijepo prosim...

Molim...??
Godišnji porez o kojem ja pričam mi plačamo ??
A gdje to ??
Koji porez??
Plačaš godišnji porez na stan??

Dakle, lijepo prosim, reci mi koji je to godišnji porez na sve nekretnine o kojem ti pričaš ?

europe2seoul
31.07.2008., 09:38
Molim...??
Godišnji porez o kojem ja pričam mi plačamo ??
A gdje to ??
Koji porez??
Plačaš godišnji porez na stan??

Dakle, lijepo prosim, reci mi koji je to godišnji porez na sve nekretnine o kojem ti pričaš ?

Za moju nazovi "vikendicu" mi dodje 1200 kuna za platiti. Svake godine. U cem je problem? Ako ne platim idem na sud...

Pimpinell@
01.08.2008., 01:24
a ljudi moji jel vi znate čitati išta osim zadnjeg posta

na ovoj temi iznijela sma prijedlog odnosno svoje razmišljanje da bi bilo pametno uvesti porez na SVE nekretnine koje se posjeduju...odnosno su u vlasništvu i svoje razloge za to, no nitko od vas tko je odgovarao upravo na taj post nije shvatio o čemu pričam već se svi grčevito držite naslova...i ponavljate jedno te isto kao papige

ajde sad lijepo natrag na čitanje pa možemo nastaviti diskusiju

da ti olakšam, ovo je dio teksta a ti nađi ostatak

I šteta, možda bi i nama trebalo uvesti godišnje poreze na vikendice kuće i apartmane kao što je i na auta...pa bi nam možda država bila više socijalno orijentirana, ljekovi dostupniji i bolnice bolje.

doduše, moje greška što uz kuće nisam napisala i stanove

europe2seoul
01.08.2008., 14:53
a ljudi moji jel vi znate čitati išta osim zadnjeg posta

na ovoj temi iznijela sma prijedlog odnosno svoje razmišljanje da bi bilo pametno uvesti porez na SVE nekretnine koje se posjeduju...odnosno su u vlasništvu i svoje razloge za to, no nitko od vas tko je odgovarao upravo na taj post nije shvatio o čemu pričam već se svi grčevito držite naslova...i ponavljate jedno te isto kao papige

ajde sad lijepo natrag na čitanje pa možemo nastaviti diskusiju

da ti olakšam, ovo je dio teksta a ti nađi ostatak

doduše, moje greška što uz kuće nisam napisala i stanove

Je skuzio sam to ali mi se nije dao editirati post. U masu zemalja postoji porez na sve nekretnine....ocito kod nas u onoj u kojoj kao "zivis" odnosno na kojoj si prijavljen taj porez ne postoji ili tako nesto (nisam pravnik). Ali ako vec placam porez na 2gu, 3cu ili Xtu nekretninu godisnji koji je preko 1000Kn dakle nije par kuna - ne vidim razloga zasto bih morao placati neku tamo turisticku pristojbu pogotovo kada tijekom cijele godine placam smece, vodu, struju, itd...kao i lokalci koji tamo zive. Dakle, nemam neki "negativni" utjecaj na tamosnju infrastrukturu jer je placam i jos dajem godisnji porez na tu nekretninu a oni ne....i onda moram platiti turisticki porez tokom "sezone". A moja je kuca/stan sto vec. Jel to ima smisla? Meni nema...

Putnik92
01.08.2008., 16:58
Ma o čemu ti ??
rekla sam porez na SVE nekretnine, koji si se kliki uhvatio samo kuća za odmor.

Moj komentar se odnosio na sasvim nešto drugo i molim vrati se pa pročitaj s razumijevanjem o čemu je riječ.

Nisi rekla *sve* nekretnine, rekla si "vikendice, kuće i apartmani" u temi koja se bavi vikendicama. A nekretnine su primjerice i zemljišta, kako građevinska tako i poljoprivredna!

Evo, sa razumijevanjem... :rolleyes:

Pimpinell@
02.08.2008., 02:23
Nisi rekla *sve* nekretnine, rekla si "vikendice, kuće i apartmani" u temi koja se bavi vikendicama. A nekretnine su primjerice i zemljišta, kako građevinska tako i poljoprivredna!

Evo, sa razumijevanjem... :rolleyes:

Pri kuće nisam mislila kuće za odmor već sve kuće...odnosno stambene jedinice...
Enivej, po meni je boravišna taksa glupost..
Porez na sve nekretnine (mislim da se na zemljišta plaća neki porez ) nije glupo za zemlju koja jedva kuburi sa budđetom za razvoj socijalne politike..
Samo, kada bi dotle došlo bilo bi posebno pametno i dobro znati točno u ŠTO se taj novac troši...

Neznadar
02.08.2008., 13:12
Porez na sve nekretnine (mislim da se na zemljišta plaća neki porez ) nije glupo za zemlju koja jedva kuburi sa budđetom za razvoj socijalne politike. Od takvog poreza najvise bi i stradali upravo socijalni slucajevi, jer najveca sirotinja i zivi u naslijedjenim nekretninama vrijednima milijune eura, po zagrebackom Gornjem gradu, splitskoj Dioklecijanovoj palaci i slicnim spomenicima kulture... Ne mogu si napraviti niti zahod i kupaonicu, a kamo li popraviti fasadu, pa ne vidim kako bi mogli placati porez na osnovu trzisne vrijednosti svoje nekretnine, a prodaja i preseljenje u jeftiniji kvart nije im niti na kraj pameti, jer bi inace to vec odavno napravili. Osim da drzava priceka da porezni dug premasi vrijednost nekretnine, pokrene ovrhu, a stanare izbaci na cestu, sto nikako ne bi bio mudar politicki potez.

Pimpinell@
03.08.2008., 02:26
Od takvog poreza najvise bi i stradali upravo socijalni slucajevi, jer najveca sirotinja i zivi u naslijedjenim nekretninama vrijednima milijune eura, po zagrebackom Gornjem gradu, splitskoj Dioklecijanovoj palaci i slicnim spomenicima kulture... Ne mogu si napraviti niti zahod i kupaonicu, a kamo li popraviti fasadu, pa ne vidim kako bi mogli placati porez na osnovu trzisne vrijednosti svoje nekretnine, a prodaja i preseljenje u jeftiniji kvart nije im niti na kraj pameti, jer bi inace to vec odavno napravili. Osim da drzava priceka da porezni dug premasi vrijednost nekretnine, pokrene ovrhu, a stanare izbaci na cestu, sto nikako ne bi bio mudar politicki potez.

1.socijalni slučajevi , koji to mogu dokazati trebali bi biti na neki način izuzeti ,odnosno im olakšano..
2.ne vidim razloga plaćanja po vrijednosti, već po kvadraturi i kvartu...ni vani se ne plaća po vrijednosti...tako se plaća onih 5% poreza..

U svakom slučaju, sve zemlje imaju socijalne slučajeve nemamo samo mi...a mnoge imaju i ovakav dodatni prihod...isto kai i na nove automobile iz goidne u godinu...

tala22
01.07.2010., 10:05
Ove godine su nam prijatelji ponudili da se koristimo njihovom kućom na moru (koji oni inače ne iznajmljuju) jer njih tamo neće biti u 8. mjesecu (mi bili nekih 10 dana) ali ne znaju koja je procedura tj. da li oni moraju nekome prijaviti da ćemo u određenom periodu mi biti u njihovoj kući, da li se i mi moramo prijaviti kad dođemo tamo, da li oni moraju nešto posebno registrirati (mislim da ne bi trebali jer se ne radi o klasičnom iznajmljivanju već nam nude na korištenje njihovu kuću) i sl.

Putnik92
01.07.2010., 10:24
Prijavit će vas u turističkoj zajednici za taj period i platiti boravišnu taksu za vas (~7kn po danu po osobi).

marko86
01.07.2010., 11:12
Prijavit će vas u turističkoj zajednici za taj period i platiti boravišnu taksu za vas (~7kn po danu po osobi).

po zakonu bi ja trebao plaćat tu pristojbu kada dođem kod brata u Zagreb ili kada netko dođe kod mene. U bit gdje god odem izvan mjesta stanovanja bi trebao plaćat pristojbu bez obzira kod koga jesam

TurbulentFluid
01.07.2010., 15:31
po zakonu bi ja trebao plaćat tu pristojbu kada dođem kod brata u Zagreb ili kada netko dođe kod mene. U bit gdje god odem izvan mjesta stanovanja bi trebao plaćat pristojbu bez obzira kod koga jesam

Uistinu? Čak i ako ne plaćaš boravak?! :confused:

Weedeemer
01.07.2010., 15:45
kad vam pokucaju na vrata - vi se sakrite i zviždite ko kupus :D

edit: http://www.vecernji.hr/biznis/bajsove-patrole-lovu-zimmer-frei-laznim-rodacima-prijateljima-clanak-161940

cross_that_line
05.07.2010., 02:49
Prvi put cujem za ovakvu glupost,ovo je moja drzava di god dođem,nemam ja sta kom placat jos pogotovo kod rodbine/prijatelja,isuse mogu se samo nasmijat na ovo hahaha.

W.M.H.
05.07.2010., 04:34
Prvi put cujem za ovakvu glupost,ovo je moja drzava di god dođem,nemam ja sta kom placat jos pogotovo kod rodbine/prijatelja,isuse mogu se samo nasmijat na ovo hahaha.

Platit ćeš Ti da će se samo dimiti...:rofl:
Obavezno je platiti boravišnu pristojbu ako ne vjeruješ raspitaj se malo, dovoljno je nazvati Turistički ured.

Sretna djevojka :)
05.07.2010., 07:04
Okej...budimo realni-svake godine sam negdje kod nekoga gratis-bakini prijatelji, frendice, frendice, još frendica... I nikad nisam plaćala tu boravišnu... Ono, ne zato jer sam htjela zayebat državu, nego zato jer nisam pojma imala da se mora nešto plaćat...i u zadnjih 8-10 godina od kako tako ljetujem, nikad na nikakvu inspekciju nisam naletila...

Mislim, jel se plaća boravišna i za posjet babi Jagi(koja mi nije baka ni u krvnom srodstvu npr.) na Babinom Bregu??? :confused:

Mladenac
05.07.2010., 09:18
Vlasnik i rod plaća paušalni iznos, ostali plaćaju 7kn po danu.
Pitati u turističku zajednicu grada.

Babina greda možda nema turističku zajednicu, ali da ima morala bi plaćati.

redcro
05.07.2010., 09:49
Vlasnik i rod plaća paušalni iznos, ostali plaćaju 7kn po danu.
Pitati u turističku zajednicu grada.

Babina greda možda nema turističku zajednicu, ali da ima morala bi plaćati.

Ako bi to bilo istina to bi značilo da je Hrvatska nedemokratska i neslobodna država koja spriječava kretanje ljudi taksama.Po USA ti nitko i nigdje to ne smije naplaćivati, najdemokratskija i najslobodnija zemlja svijeta.Upitajte se koga biramo kad nam donose ovakove zakone pod predpostavkom da ovi što pričaju o boravišnim taksama ne buncaju.

TurbulentFluid
05.07.2010., 10:04
Može kakav link?

I koja je definicija "turista"? Je li onaj tko posjećuje rodbinu također turist? Što ako imam više stanova?

Katrin
05.07.2010., 10:06
klik (http://www.mint.hr/default.aspx?id=858)

redcro
05.07.2010., 10:37
klik (http://www.mint.hr/default.aspx?id=858)

Sve iz lonca je pojedeno sad stružu po dnu u nadi da će to popuniti proračun.:rofl:Bijedno i jadno da jadnije ne može biti.

Neuson
05.07.2010., 13:22
Meni samo ni jasno ako ja npr. živim u Čakovcu i tamo plaćam sva komunalna, režijska, porezna, prirezna davanja. Ako odem mjesec dana u Zadar kod svoje strine zašto da plaćam boravišnu pristojbu? Jer trošim cipelama zadarske ulice i trenjem otpada trošim kanalizacijske cijevi? Neka im onda "iz moje kasice" u Čakovcu doznače 1/12 onoga što sam ja plaćao jer u Čakovcu nisam, a ne da ja platim 2X.

Dobro, sad sam ja to iskarikirao do bola no valjda kužite logiku. Što npr. da nemam tih 7kn/dan? Da sjedim u svom gradu kao u getu?

Ove Bajsove kontrole samo idu na foru plašenja. Sjevne ti značkom, a ti k'o dobar drug komunista pristavljaš kavu umjesto da tražiš nalog potpisan od strane nekog suca. I još Bajs super ponosan jer u biti krši zakon, ali donosi novac u proračun što je ipak više dobro. Po tome je i Tony Soprano pozitivac.

redcro
05.07.2010., 16:01
Meni samo ni jasno ako ja npr. živim u Čakovcu i tamo plaćam sva komunalna, režijska, porezna, prirezna davanja. Ako odem mjesec dana u Zadar kod svoje strine zašto da plaćam boravišnu pristojbu? Jer trošim cipelama zadarske ulice i trenjem otpada trošim kanalizacijske cijevi? Neka im onda "iz moje kasice" u Čakovcu doznače 1/12 onoga što sam ja plaćao jer u Čakovcu nisam, a ne da ja platim 2X.

Dobro, sad sam ja to iskarikirao do bola no valjda kužite logiku. Što npr. da nemam tih 7kn/dan? Da sjedim u svom gradu kao u getu?

Ove Bajsove kontrole samo idu na foru plašenja. Sjevne ti značkom, a ti k'o dobar drug komunista pristavljaš kavu umjesto da tražiš nalog potpisan od strane nekog suca. I još Bajs super ponosan jer u biti krši zakon, ali donosi novac u proračun što je ipak više dobro. Po tome je i Tony Soprano pozitivac.

Naravno da oni ne računaju da dok si kod rođaka na moru ne trošiš vodu u Čakovcu koju si uredno platio pogotovu ako živiš u zgradi i dijelite zajednički mjerni pokazatelj za vodu.Po njima ispada da je Čakovec na drugoj planeti i nema veze sa poreznim sustavom R.H.

Ajujana
05.07.2010., 16:18
Meni samo ni jasno ako ja npr. živim u Čakovcu i tamo plaćam sva komunalna, režijska, porezna, prirezna davanja. Ako odem mjesec dana u Zadar kod svoje strine zašto da plaćam boravišnu pristojbu?

Zato da te pljačkaju, što drugo :kava:
Ja sam imala viksu na Krku i uz sve račune koje smo plačali cijele godine, maltene za potrošeni zrak još smo morali plačat i pristojbu za vrijeme sezone.

Kladim se da toga ima samo u našo državi...

tinkerbell
07.07.2010., 07:34
Zato da te pljačkaju, što drugo :kava:
Ja sam imala viksu na Krku i uz sve račune koje smo plačali cijele godine, maltene za potrošeni zrak još smo morali plačat i pristojbu za vrijeme sezone.

Kladim se da toga ima samo u našo državi...

...ja imam kuću na moru u donjoj špičkovini gdje nema ni struje ni vode (kišnica+solarna) pa je prije cca 8 godina prvi puta navratio nam inspektor (na magarcu ni više ni manje jer se do nas tada cestom još nije moglo) i objavio da moramo plaćati taksu za boravak u vlastitoj kući za odmor bez obzira što smo vlasnici kuće...

nije samo kod nas nam da se i vani...pogledaj malo po aranžmanima ili samo po hotelima....svuda ti zaračunavaju 1 euro ili 1,xy euro turističke takse...i to već dugo...

crh
07.07.2010., 09:47
Može li mi netko naplatiti taksu ako imam svoju kuću koja nije legalizirana odnosno upisana je samo kao građevinsko zemljište?

~Scarlet~
07.07.2010., 12:50
Imam svoju viksu i svake godine sam tamo i cijela moja familija, nikad to još nismo platili. I nikad mi nije došla inspekcija, a da mi dođe, bi platila, ne bi mi se dalo s njima zahebavati. Na odmoru sam, ne...:mig:

tinkerbell
08.07.2010., 07:29
Može li mi netko naplatiti taksu ako imam svoju kuću koja nije legalizirana odnosno upisana je samo kao građevinsko zemljište?

da....njih ne zanima da li sit vlasnik ili ne...ti si turista...jedino ako tamo imaš prijavljeno boravište možeš izbjeći plaćanje...

Imam svoju viksu i svake godine sam tamo i cijela moja familija, nikad to još nismo platili. I nikad mi nije došla inspekcija, a da mi dođe, bi platila, ne bi mi se dalo s njima zahebavati. Na odmoru sam, ne...:mig:

jp...tako je bilo i s nama....30 godina imamo kuću i došli nam prije cca 8 godina (nisam ziher na vrijeme) i jbga odlučili da nam se ne da zahebavati i platili...

crh
08.07.2010., 07:33
da....njih ne zanima da li sit vlasnik ili ne...ti si turista...jedino ako tamo imaš prijavljeno boravište možeš izbjeći plaćanje...

Čitaj ponovo. Kuća nije legalizirana i ne postoji u gruntovnici nego samo u naturi. U gruntovnici je građevinsko zemljište. A uvijek se može izvlačiti na to da sam došao pokositi travu, zar ne?

Kladi
08.07.2010., 08:53
Čitaj ponovo. Kuća nije legalizirana i ne postoji u gruntovnici nego samo u naturi. U gruntovnici je građevinsko zemljište. A uvijek se može izvlačiti na to da sam došao pokositi travu, zar ne?

....oko bazena, jel?:D

nego, koliki je paušal za vlasnike kuće i koga sve pokriva taj paušal? mene, muža, djecu....da li njihove cure, dečke? ma sigurno ne...:rolleyes:

prilika
08.07.2010., 16:13
Recimo da netko ima mali stan negdje na moru, a živi u Zagrebu cijele godine. Na moru ljetuje svake godine tjedan ili dva. Za ta dva tjedna bi svejedno trebao plaćati i boravišnu pristojbu za svaki dan proveden u tom stanu na moru, bez obzira što je to njegovo vlasništvo. Činjenica je da oni to ne provjeravaju, skoncentrirani su na iznajmljivače i njih kontroliraju redovito, što je i u redu. Trebalo bi im puno ljudi da svako ljeto zvone svakodnevno ljudima na vrata privatnih stanova i da provjeravaju da li ti ljudi ljetuju u svom vlastitom stanu. Inače ti ljudi redovito plaćaju porez svake godine za stan u kojem ljetuju. Isto tako odvoz smeća se obavezno plaća svaki mjesec i to cijelu godinu, bez obzira što se u tom stanu ljetuje samo dva tjedna ili mjesec dana godišnje.

crh
08.07.2010., 21:58
....oko bazena, jel?:D

nego, koliki je paušal za vlasnike kuće i koga sve pokriva taj paušal? mene, muža, djecu....da li njihove cure, dečke? ma sigurno ne...:rolleyes:

Ne bazen nego građevinsko zemljište. Tako su mi komunalci poslali prije mjesec dana da se treba pokositi. I dalje stoji pitanje pošto kuće od 30 kvadrata tamo po gruntovnici nema. Šta mi mogu u tom slučaju?

Putnik92
08.07.2010., 22:14
...I dalje stoji pitanje pošto kuće od 30 kvadrata tamo po gruntovnici nema. Šta mi mogu u tom slučaju?

Poslat građevinsku inspekciju? :D

tinkerbell
09.07.2010., 07:44

daklem...
nema veze da li ti je kuća legalizirana ili ne to se ne tiče turističku inspekciju to se tiče građevinsku inspekciju a oni se međusobno ne obavješatavaju baš osim u izvanrednim situacijama...tako da papirnato stanje objekta u kojem boraviš nema veze s tvojim boravkom...ti možeš biti kod susjede/frenda/rođaka u baraci...ali ako tamo nemaš prijavljeno boravište moraš platiti turisičku/boravišnu taksu od 7 kn po danu..i točka...po zakonu gledano naravno...sada da li će ti doći ili ne ovisi samo o njima..oni vrlo vjerojatno znaju da je tvoja kuća tamo jer to su većinom lokalni inspektori...pogotovo ako se nalazi među ostalim kućama..oni ne dolaze samo u kuće koje su legalizirane...oni dolaze u mjesto/vikend naselje (to su najčešće neke "akcije" i kuc kuc na vrata)....ili te murija zaustavlja na cesti i provjerava....
...prvi puta se uvijek možeš izvući da si došao jučer (jer mislim da je 24 ili 48 h rok za prijavu od dolaska) ali onda oni to zapišu i jbga drugi dan se moraš ić prijaviti jer sljedeći put ako te ulove će te kazniti...tako funkcioniraju inspektori a i policija (to znam iz 1 ruke)...

Recimo da netko ima mali stan negdje na moru, a živi u Zagrebu cijele godine. Na moru ljetuje svake godine tjedan ili dva. Za ta dva tjedna bi svejedno trebao plaćati i boravišnu pristojbu za svaki dan proveden u tom stanu na moru, bez obzira što je to njegovo vlasništvo. Činjenica je da oni to ne provjeravaju, skoncentrirani su na iznajmljivače i njih kontroliraju redovito, što je i u redu. Trebalo bi im puno ljudi da svako ljeto zvone svakodnevno ljudima na vrata privatnih stanova i da provjeravaju da li ti ljudi ljetuju u svom vlastitom stanu. Inače ti ljudi redovito plaćaju porez svake godine za stan u kojem ljetuju. Isto tako odvoz smeća se obavezno plaća svaki mjesec i to cijelu godinu, bez obzira što se u tom stanu ljetuje samo dva tjedna ili mjesec dana godišnje.

da...to je točno...oni jesu skoncentrirani na iznajmljivače ali određeni dio je preusmjereni na privatne "neplatiše"...premalo ih je da kucaju svima ali nekima budu tako da uvijek možeš ići linijom APP...kao što sam rekla 1 puta se uvijek možeš izvuć...neće t ekazniti je rti ne mogu dokazati niš:rofl::rofl:...ali 2 puta mogu....

Ne bazen nego građevinsko zemljište. Tako su mi komunalci poslali prije mjesec dana da se treba pokositi. I dalje stoji pitanje pošto kuće od 30 kvadrata tamo po gruntovnici nema. Šta mi mogu u tom slučaju?

"turistički inspketor" ti neće ni tražiti gruntovnicu....njega boli kuki za to..njega je priga da li si ti platio boravišnu pristojbu...

e sada prije se "boji" ljubomornog susjeda nego tog inspektora da će ti pozvati inspekciju...a sada uvijek postoji šansa da se namjeriš na zahebanog inspektora pa ako se još s njim ideš pravdati oko plaćanja (yours truly:rofl::rofl:) da ide provjeravati...hehe...čorak :D (njemu naravno)

ako ti kojim slučajem dođe...reci da znaš da si došao jučer i da ćeš se sutra otić prijaviti i bok...ako ne dođe super...pogotovo ako ti dođe na kraju GOa :)

crh
09.07.2010., 09:13
Ma drotovi mi mogu staviti soli na rep. Već su me toliko puta zaustavljali i pitali gdje sam pa sam ih skoro stjerao u pizdu majkinu. Piše ti na osobnoj. Vozikam se po državi, tražim nešt za jebat :D Osim toga mogu spavati u autu-odmaram se od puta :p
Mogu isto tako doći i danas pa sutra biti kod prijatelja u Svetom Petru pa se opet vratiti jel tako, pa neka oni dokazuju da nije tako a prijatelj će potvrditi :mig: To mi je tako retardiran namet isto kao i TV pretplata.

Kako se mogu prijaviti negdje gdje nema kuće? Na koju adresu kada kuće službeno nema? Ili da se dođem prijaviti na svoju livadu? :cerek:

Onaj dio s čorkom ne kužim.

Kako god, ne vjerujem da će ići provjeravati kod mene jer je to neko selo.

tinkerbell
09.07.2010., 10:12
Ma drotovi mi mogu staviti soli na rep. Već su me toliko puta zaustavljali i pitali gdje sam pa sam ih skoro stjerao u pizdu majkinu. Piše ti na osobnoj. Vozikam se po državi, tražim nešt za jebat :D Osim toga mogu spavati u autu-odmaram se od puta :p
Mogu isto tako doći i danas pa sutra biti kod prijatelja u Svetom Petru pa se opet vratiti jel tako, pa neka oni dokazuju da nije tako a prijatelj će potvrditi :mig: To mi je tako retardiran namet isto kao i TV pretplata.

Kako se mogu prijaviti negdje gdje nema kuće? Na koju adresu kada kuće službeno nema? Ili da se dođem prijaviti na svoju livadu? :cerek:

Onaj dio s čorkom ne kužim.

Kako god, ne vjerujem da će ići provjeravati kod mene jer je to neko selo.

hmmmda ne znam...ja nemam adresu pa istu niti ne prijavljujem...ja samo kažem obitelj ta i ta mjesto to i to... :D

niš pod čorak je bilo... da sam se s njim "pravdala" da otkud sada ta taksa ako redovno godišnje plaćam porez na istu kući i da ću prvo provjeriti o čemu se tu radi i onda ako ću plaćati da neću njemu na licu mjesta već ću otići u turistički ured (htio da mu dam pinku što me iziritiralo još više)...e pa onda se išao groziti kako je on gospon inspektor i kako će on meni poslati inspekciju jer moja "kuća" "sigurno" (po njegovoj odoaktivnoj procjeni) nema papire i ja sam mu rekla samo neka pošalje...i gospon je otišao u svoj ured i kao "prijavio" prije nego je provjerio svoje "sigurne podatke" pa su mu tamo provjerili i rekli da nije normalan...da li on zna da smo mi tamo preko 20 godina (ne samo mi ima nas više ali ovo se samo nas ticalo) i da smo među prvima uopće imali papire tamo čak i prije nekig starosjedioca u samom mjestu..i da neka bude sretan ako ga nećemo tužiti zbog traženja mita (jer naravno da sam ja odmah zvala njegovog nadređenog kojeg ne znam ali on zna moje roditelje (pomagao graditi nam kuću) i ispričala priču koju je potvrdilo još 2 ljudi)..A priču iz ureda znam jer jedna poznanica radi kao tajnica tamo,a s obzirom da one znaju sve, mi jer vjerno prenijela...
...Da nadodam kažem da je uletio na moju terasu u 8:30h ujutro kada sam još krmeljava ustala iz kreveta bez dobro jutro već s tekstom ja sam "gospodin previšnji inspektor i dajte mi potvrde da ste platili tra la la la"...ugl taj frajer je imao i s drugim ljudima problema zbog ponašanja i traženja pinke jer nakon mene ga je baš prijavilo nekoliko ljudi pa je na kraju smijenjen i nemam pojma kamo poslan...

F10EXX
11.07.2010., 08:21

jp...tako je bilo i s nama....30 godina imamo kuću i došli nam prije cca 8 godina (nisam ziher na vrijeme) i jbga odlučili da nam se ne da zahebavati i platili...

Ili ako si vlasnik naslijedjene kuce. Onda ne placas.

crh
11.07.2010., 22:36
A vlasnik polovice darovanjem?

štemajzl
12.07.2010., 11:56
nije samo kod nas nam da se i vani...pogledaj malo po aranžmanima ili samo po hotelima....svuda ti zaračunavaju 1 euro ili 1,xy euro turističke takse...i to već dugo...
Nije mi problem vani kao turistu platiti BP. Pazi ovo, čak mi nije ni u HR problem platiti BP kad sam turist, dakle kad plaćam smještaj u hotelu ili privatno.

Ali za boravak u svojoj vlastitoj kući za koju sam platio sve poreze i doprinose, za koju plaćam jebene paušale pa me struja, voda i smeće izađu deset puta skuplje nego doma? Da mi još dođe neki luftiguz i kaže da mu za boravak 'svoj na svome' moram nešto plaćati?

prilika
12.07.2010., 20:13
Meni to isto nije jasno. Sada bi trebala plaćati u svom stanu na moru boravišnu pristojbu za svaki dan proveden tamo jer u Zagrebu imam prijavljeno prebivalište. I osim toga nikada ne znam točno koliko ću ostati tamo, šta bi tamo trebala čekati zadnji dan ujutro pa da to platim i kasnije krenem u Zg. A smeće se tamo plaća cijele godine iako smo tamo manje od mjesec dana godišnje. Prošle godine su stavili još i lokot na smeće, valjda to važu svakodnevno kod odvoza. Stvarno svašta. Porez isto plaćamo svake godine jer je to stan za odmor. I čemu sada još boravišna pristojba. Dobro za one koji to iznajmljuju i zarađuju na tome. Ali za vlasnike stanova koji sami dođu na odmor to stvarno nema nikakvog smisla.

tinkerbell
13.07.2010., 07:52
Nije mi problem vani kao turistu platiti BP. Pazi ovo, čak mi nije ni u HR problem platiti BP kad sam turist, dakle kad plaćam smještaj u hotelu ili privatno.

Ali za boravak u svojoj vlastitoj kući za koju sam platio sve poreze i doprinose, za koju plaćam jebene paušale pa me struja, voda i smeće izađu deset puta skuplje nego doma? Da mi još dođe neki luftiguz i kaže da mu za boravak 'svoj na svome' moram nešto plaćati?

točno to...zato sam se ja s njim i išla kačiti....to je to kaj mene živcira...ali na kraju jbga ipak sam odlučila platiti jer mi se ne da s njima ganjati radi 25 kn po ljetu (paušalno)....

neuspješan
13.07.2010., 13:33
Što mi dobijemo za tu naknadu koju platimo, 7 kuna po danu, koliko vidim??

Gord
13.07.2010., 14:06

Da mora se. Ali nije to tako strašno ako se uplati paušal za cijelu godinu. Moji starci plate 140 kn godišnje za 4 osobe, tj. obitelj (apartman 40 m2).

E sad kad nam dođu prijatelji ili rodbina, onda oni moraju platiti posebno. Pa ih na to upozorimo, jer kontrole su sve češće.

Lily_
13.07.2010., 14:22
Ili ako si vlasnik naslijedjene kuce. Onda ne placas.

moja majka je bila vlasnica nasljeđene nekretnine (dograđene na starini svog djeda) u mjestu na moru iz kojeg mi potječu roditelji (rođeni su tamo, a poslije živjeli u zagrebu).

poslije je kuću meni darovala darovnim ugovorom. da li to znači da i mi (ja, moj muž, djeca) ne moramo plaćati boravišnu taksu?

dajrakije
13.07.2010., 15:59
Iznimno od članka 3. ovoga Zakona, boravišnu pristojbu ne plaćaju:
7. vlasnici kuće za odmor i članovi njegove obitelji, ako je kuća za odmor izvorna stara obiteljska kuća stečena nasljeđivanjem od ostavitelja koji je imao posljednje prebivalište u turističkoj općini ili gradu, kada noće u toj kući,

Morate, jer očito nije riječ o izvornoj staroj obiteljskoj kući niti si je stekla nasljeđivanjem, a vjerojatno je i tvoja majka imala posljednje prebivalište izvan tog mjesta

Kladi
13.07.2010., 16:10
7. vlasnici kuće za odmor i članovi njegove obitelji, ako je kuća za odmor izvorna stara obiteljska kuća stečena nasljeđivanjem od ostavitelja koji je imao posljednje prebivalište u turističkoj općini ili gradu, kada noće u toj kući,

Morate, jer očito nije riječ o izvornoj staroj obiteljskoj kući niti si je stekla nasljeđivanjem, a vjerojatno je i tvoja majka imala posljednje prebivalište izvan tog mjesta

a vidi naš slučaj....

MM naslijedio staru, ruševnu kamenu kuću pola po ocu koji je živio u zg, drugu polovicu po stricu koji je živio i umro u dalmaciji...mi smo uredili kuću i tamo ljetujemo.
plaćamo li ništa ili pola BP? :zubo:
plaća li dečko moje kćeri?

dajrakije
13.07.2010., 17:28
Vi, muž i kćer biste trebali biti oslobođeni obveze plaćanja pristojbe, pod uvjetom da taj stric nije imao prijavljeno prebivalište negdje drugdje. Dečko vaše kćeri, (kao i bilo tko drugi) bio bi oslobođen da je mlađi od 12god., tj. plaća 50% pristojbe ako je 12-18god., tj. bit će oslobođen ukoliko ozakoni vezu s vašom kćerkom

Kladi
13.07.2010., 17:48
Vi, muž i kćer biste trebali biti oslobođeni obveze plaćanja pristojbe, pod uvjetom da taj stric nije imao prijavljeno prebivalište negdje drugdje. Dečko vaše kćeri, (kao i bilo tko drugi) bio bi oslobođen da je mlađi od 12god., tj. plaća 50% pristojbe ako je 12-18god., tj. bit će oslobođen ukoliko ozakoni vezu s vašom kćerkom

hvala na odgovoru!:)

(stariji je od 12 i od 18)

štemajzl
13.07.2010., 23:04
Da mora se. Ali nije to tako strašno ako se uplati paušal za cijelu godinu. Moji starci plate 140 kn godišnje za 4 osobe, tj. obitelj (apartman 40 m2).
Ovo mi je najdebilniji argument na svijetu. Nije strašno kad netko drugi plaća, je li? 140 ovdje, 50 tamo, 300 negdje drugdje i nabere se. Takve najradije pitam što bi učinili da im ja kao obični građanin dođem na vrata i pitam ih za 140 kuna, ali nije strašno jer mogu platiti u dvije rate. Obično me blijedo pogledaju i pitaju zašto bi mi davali bilo kakvu lovu. Baš to i mene zanima.

bluebox
14.07.2010., 08:51
Po zakonu se priznaje vanbračna veza (zajednički život?) koja traje mislim dvije ili tri godine.
I onda dođe gospon inspektor i traži papir :D
Je, kako da ne :zubeki:

Ok, kako se neki dijelovi jednog zakona mogu kositi s nekim drugim zakonom? :ne zna:
Ima li toga samo kod nas ili je europska praksa? :D

Gord
14.07.2010., 13:03
Ovo mi je najdebilniji argument na svijetu. Nije strašno kad netko drugi plaća, je li? 140 ovdje, 50 tamo, 300 negdje drugdje i nabere se. Takve najradije pitam što bi učinili da im ja kao obični građanin dođem na vrata i pitam ih za 140 kuna, ali nije strašno jer mogu platiti u dvije rate. Obično me blijedo pogledaju i pitaju zašto bi mi davali bilo kakvu lovu. Baš to i mene zanima.

0,39 lipa po danu za cijelu godinu smatram primjerenim (4 osobe). Iako nismo tamo cijelu godinu.

To što moj otac plaća, to što moja majka plaća, to što ja plaćam unutar rashodovne strane moje obitelji nikoga nije briga.

FileExplorer
16.07.2010., 09:25
Porez isto plaćamo svake godine jer je to stan za odmor. I čemu sada još boravišna pristojba. Dobro za one koji to iznajmljuju i zarađuju na tome. Ali za vlasnike stanova koji sami dođu na odmor to stvarno nema nikakvog smisla.

Porez koji placas je smijesno malen i mislim da ide u drzavnu kasu, ova pristojba ide lokalnoj upravi. Bilo bi mozda moguce povecat porez i ukinut pristojbu ali onda bi pak zanovjetali oni koji ne borave u vikendicama a placaju ko da borave. Ovaj argument tipa "placam jedan namet, zasto moram i drugi" ne drzi bas vodi.
Uvijek je netko nezadovoljan, no realnost je ta da te boravisne pristojbe i "prisilna" naplata smeca postoje u mnogim drugim drzavama. Jasno mi je da se ljudi bune kad treba nesto platit.

sinful
06.08.2010., 13:38
Bok!

Zanima me da li se naknadno mogu prijaviti strani gosti mupu?
da li itko zna??

drot13
06.08.2010., 14:54
Bok!
Zanima me da li se naknadno mogu prijaviti strani gosti mupu?
da li itko zna??

Kako naknadno? Došli, otišli, prijava?:ne zna:

sinful
07.08.2010., 15:37
ma....pitanje je zapravo: koji je najgori mogući scenarij za neprijavljivanje gostiju mupu?i to fakat nenamjerno!!

Sammy
16.03.2011., 23:22
Pitanje: trebam li platiti boravišnu pristojbu ako boravim kod sestrične na moru u sezoni? Naime, ne radi se o kući za odmor niti o stanu za odmor nego o obiteljskoj kući u kojoj sestrična živi.

Putnik92
17.03.2011., 16:10
Pitanje: trebam li platiti boravišnu pristojbu ako boravim kod sestrične na moru u sezoni? Naime, ne radi se o kući za odmor niti o stanu za odmor nego o obiteljskoj kući u kojoj sestrična živi.

Da.

afra
17.03.2011., 17:36
ma....pitanje je zapravo: koji je najgori mogući scenarij za neprijavljivanje gostiju mupu?i to fakat nenamjerno!!

Nemojte se slučajno naljutiti na moju observaciju, ali možete zakasniti jedan dan ako ste bili u gužvi, no nije mi jasno kako nenamjerno možete previdjeti prijaviti osobu mupu.
Mi smo se godinama bavili turizmom u velikom objektu, nikad nismo zakasnili prijaviti mupu, koliko god je bila gužva i puno posla.
Najviše što se znalo desiti jest da gost stigne kasno popodne pa ga prijavim ujutro drugi dan(mi smo imali kasnije uređenu prijavu preko kompjuterskog programa s mupom, pa je bilo i lakše nego ići stalno osobno).

A za boravišnu isto ne razumijem zašto je tolika buka, iako smo se bavili biznisom, moji su bili prijavljeni u tom objektu i tamo su živjeli, ja kao član obitelji koji nije živio tamo, sam redovito plaćala tu pristojbu kad bih došla u mjesto. Nikad mi nije bilo to čudno niti problem, nije ogroman novac i takav je zakon.

Ginger Boop
17.03.2011., 17:39
Jedan od izvora financiranja Hrvatske turističke zajednice ( i lokalnih i županijskih zajednica...ali nisam sigurna) je i boravišna pristojba...njima ide glavnina tih novaca, s tim da dobiju i iz proračuna i još dva izvora al ne znam koja...eto...

Sammy
17.03.2011., 22:05
Da.
Zašto?
Ne vidim nigdje u Zakonu da je to napisano:
II. OBVEZNICI I NAČIN PLAĆANJA BORAVIŠNE PRISTOJBE

Članak 3.

(1) Boravišnu pristojbu plaćaju:

1. osobe koje u turističkoj općini ili gradu u kojem nemaju prebivalište koriste uslugu smještaja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost,

2. putnici koji koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (charter, cruising),

3. osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu ili seljačkom domaćinstvu,

4. vlasnik kuće ili stana za odmor u turističkoj općini ili gradu, koji nije smještajni objekt u smislu ovoga Zakona, za sebe i sve osobe koje noće u toj kući ili stanu,

5. vlasnik plovila koje nije plovni objekt nautičkog turizma u smislu ovoga Zakona, za sebe i sve osobe koje noće na tom plovilu u turističke svrhe.

(2) Boravišna pristojba plaća se po svakom ostvarenom noćenju, ako ovim Zakonom nije drugačije određeno.

(3) Boravišnu pristojbu pod jednakim uvjetima plaćaju i strani državljani, osim ako ovim Zakonom nije drugačije određeno.

FileExplorer
18.03.2011., 12:28
Zašto?
Ne vidim nigdje u Zakonu da je to napisano:

Pa valjda zbog ovog:

4. vlasnik kuće ili stana za odmor u turističkoj općini ili gradu, koji nije smještajni objekt u smislu ovoga Zakona, za sebe i sve osobe koje noće u toj kući ili stanu,
...
boravišnu pristojbu ne plaćaju:

5. članovi uže obitelji stanovnika turističke općine ili grada

Sto konkretno "osporavas"? Ti i sestricna niste uza obitelj a ne vidim po kojoj drugoj tocki bi bio oslobodjen placanja pristojbe.

Sammy
18.03.2011., 12:38
Sto konkretno "osporavas"?
Osporavam oba navedena stavka.

Sestrična živi u toj kući (to joj je cjelogodišnje prebivalište) i ne bavi se iznajmljivanjem odnosno NE "pružaju usluge smještaja u domaćinstvu", a također nije niti "vlasnik kuće ili stana za odmor" nego vlasnik obiteljske kuće koja nije u kategoriji "kuća za odmor".

Dodatak: zašto bih gledao članak 4 (oslobođenje od plaćanja) ako nisam niti obvezan plaćati (po članku 3).

Mislim, to je kao da cura ode na Ured za obranu tražiti oslobođenje od vojne obveze, a nije uopće obveznik ;)

FileExplorer
18.03.2011., 13:26
Jel se radi o sestricni ili o nekoj drugoj osobi koja ti nije bliza rodbina - svejedno je. Zakon razlikuje samo uzu rodbinu.

A ako sam ja tebe dobro shvatio, ti dakle ocekujes da svaka osoba koja zivi u turistickom naselju smije ljudima davat da spavaju bez naknade, a kad dodje kontrola onda kazu da tamo borave besplatno i da na temelju toga ne bi trebalo placat pristojbu? U nekom idealnom drustvu bi tako nesto mozda i imalo smisla, ali pitanje je onda - tko bi uopce placao pristojbu (kako ces dokazat da netko ne placa)?

Meni je malo kontradiktorno ovo tvoje: ti namjeravas prespavat kod osobe koja po tebi ne pruza uopce usluge smjestaja. Ne znam tocno kakva je praksa kod inspektora, ali ja bih u tom slucaju zakljucio da si ti tamo smjesten protiv volje tvoje sestricne buduci konzumiras nesto sto ona uopce ne pruza.

Sammy
18.03.2011., 13:48
Meni je malo kontradiktorno ovo tvoje: ti namjeravas prespavat kod osobe koja po tebi ne pruza uopce usluge smjestaja. Ne znam tocno kakva je praksa kod inspektora, ali ja bih u tom slucaju zakljucio da si ti tamo smjesten protiv volje tvoje sestricne buduci konzumiras nesto sto ona uopce ne pruza.

Halo? Očito da nismo na istoj valnoj duljini...

Vidi ovo: pozove me sestrična (ili prijatelj) na ručak, malo popijemo crnjaka iza ručka i domaćin me pozove da prespavam... i, što onda... rano ujutro na Turističku prijavit boravak???

Mislim da smo se malo pogubili... Zakon izričito kaže da se mora raditi ili o smještajnom objektu ili o objektu (kući ili stanu) za odmor!

Zakonom nigdje nije definirano plaćanje boravišne pristojbe za slučaj koji sam naveo, a to je da boravim kod nekoga "doma".

FileExplorer
18.03.2011., 14:23
Vidi ovo: pozove me sestrična (ili prijatelj) na ručak, malo popijemo crnjaka iza ručka i domaćin me pozove da prespavam... i, što onda... rano ujutro na Turističku prijavit boravak???

Ja ne branim zakon (iako ne znam kako bi drugacije trebao/mogao bit sastavljen), vec samo prenosim ono kako ga tumacim, odnosno ono sto u njemu pise. Odgovor na tvoje pitanje je: ukoliko nisi clan uze rodbine a uzmes smjestaj u domacinsktvu kojem ne pripadas a domacinstvo se nalazi u turistickoj zajednici i nisi izuzet, odgovor je - da, moras platit (odnosno taj tko ti je pruzio uslugu smjestaja u svojem domacinstvu).

Zakon izričito kaže da se mora raditi ili o smještajnom objektu ili o objektu (kući ili stanu) za odmor!

???
Pa sam si citirao clanak zakona koji navodi slucajeve u kojima se mora placat boravisna pristojba, i sam si naveo tocke u kojima se ne mora radit o "smjestajnom objektu ili objektu za odmor"

Zakonom nigdje nije definirano plaćanje boravišne pristojbe za slučaj koji sam naveo, a to je da boravim kod nekoga "doma".

Da se ne "gubimo", zakon je ovdje:

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2008_12_152_4144.html

Ja mogu samo jos jednom citirat relevantne clanke zakona:

(1) Boravišnu pristojbu plaćaju:
...
3. osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu

Mozes li argumentirat zbog cega smatras da ta osoba koja bi tebi pruzila uslugu smjestaja u svojem domacinstvu ne bi bila obuhvacena ovom tockom zakona?

Sammy
18.03.2011., 14:34
Mozes li argumentirat zbog cega smatras da ta osoba koja bi tebi pruzila uslugu smjestaja u svojem domacinstvu ne bi bila obuhvacena ovom tockom zakona?
Zato jer da bi se nešto tretiralo kao "usluga smještaja" mora se raditi o kategoriziranom objektu.

FileExplorer
18.03.2011., 14:36
Zato jer da bi se nešto tretiralo kao "usluga smještaja" mora se raditi o kategoriziranom objektu.

Pise "usluga" a ne "djelatnost" smjestaja.
Usluga smjestaja je kad nekome pruzis uslugu smjestaja (kao sto i samo ime kaze), kad kod mene dodje prijatelj prespavat, ja sam njemu pruzio uslugu smjestaja i naravno da ne moram bit kategoriziran da bih nekome pruzio uslugu smjestaja.

Sammy
18.03.2011., 14:49
No, dobro... hajdemo onda dalje...

Postoji nešto što se zove "PRAVILNIK O RAZVRSTAVANJU I KATEGORIZACIJI OBJEKATA U KOJIMA SE PRUŽAJU UGOSTITELJSKE USLUGE U DOMAĆINSTVU" (Narodne novine (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/299159.html))

U tom pravilniku piše što je "usluga smještaja u domaćinstvu", a ja bih izdvojio samo jedan članak:
Članak 2.

(1) Objekt u domaćinstvu (u daljnjem tekstu: objekt), funkcionalna je cjelina u kojoj iznajmljivač pruža ugostiteljske usluge smještaja i ostale usluge propisane ovim Pravilnikom.
(2) Objekt iz stavka 1. ovog članka smatrat će se postojećim ako je ispunjen jedan od sljedećih uvjeta:
1. da objekt na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika ima rješenje nadležnog upravnog tijela za bilo koju vrstu i kategoriju iz skupina objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge smještaja,
2. da je objekt na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika zatečen u postupku kategorizacije koji se vodi kod nadležnog upravnog tijela, a zahtjevom je zatraženo razvrstavanje u neku od vrsta objekata u domaćinstvu,
3. da je konačna ili pravomoćna građevinska dozvola za gradnju objekta ishođena najkasnije godinu dana nakon stupanja na snagu ovog Pravilnika, pod uvjetom da gradnja objekta započne u roku od godine dana od konačnosti ili pravomoćnosti građevinske dozvole,
4. da se radi o rekonstrukciji (adaptaciji, dogradnji, nadogradnji) objekta ili prenamjeni iz objekta druge namjene ili bez namjene u objekt u domaćinstvu, a ti objekti su izgrađeni prije stupanja na snagu ovog Pravilnika.
(3) Dokazi o konačnosti i/ili pravomoćnosti građevinske dozvole, o vremenu izgradnje, iz stavka 2. točke 3. i 4. ovog članka, jesu isprave pribavljene sukladno posebnim propisima.
(4) Svi ostali objekti smatrat će se novim objektima.

Sammy
18.03.2011., 14:54
...kad kod mene dodje prijatelj prespavat, ja sam njemu pruzio uslugu smjestaja i naravno da ne moram bit kategoriziran da bih nekome pruzio uslugu smjestaja.
Pogrešno. Ne moraš imati kategoriziran objekt da bi primio nekoga na noćenje, ali moraš imati kategoriziran objekt da bi mogao pružiti uslugu.
U tvoj primjeru, tvoj postupak bi postao "usluga" onog trena kada bi gostu naplatio smještaj!

FileExplorer
18.03.2011., 15:16
No, dobro... hajdemo onda dalje...

Postoji nešto što se zove "PRAVILNIK O RAZVRSTAVANJU I KATEGORIZACIJI OBJEKATA U KOJIMA SE PRUŽAJU UGOSTITELJSKE USLUGE U DOMAĆINSTVU" (Narodne novine (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/299159.html))

Da, postoji, ali ne kuzim zasto se pozivas na njega. Tema je "boravisna pristojba" a zakon o boravisnoj pristojbi propisuje kada se boravisna prisojba mora placat - bez obzira jel doticni objekt kategoriziran, jel ima gradjevinsku dozvolu, jel zadovoljio minimalne uvjete... time se bave durgi zakoni, ali ne mozes ti zakljucit da svi objekti u kojima se pruzaju usluge smjestaja a nemjaju grdjevinsku dozvolu ne moraju placat boravisnku pristojbu, a oni koji imaju gradjevinsku dozvolu prisojbu moraju placat. :ne zna:
Ovo sto si citirao je "samo" pravilnik, ja (i ti prije mene) sam tebi citirao zakon a u zakonu se niti jednom rjecju ne spominje nekakva kategorizacija tako da ne razumijem zasto to povezujes. U slucaju da se ne naplacuje smjestaj, po mojoj logici kategorizacija nije niti potrebna jer se ne radi o djelatnosti.

Gle, ja nisam strucnjak za ovo podrucje niti poznajem sve relevantne zakone, ali znam iz vlastitog iskustva da sam za prijatelje koji su kod mene na moru prespavali (i nisu nista platili) morao placat pristojbu, bez obzira imao ja kategorizaciju ili ne, i meni je ono sto pise u zakonu sasvim logicno. A sad, ima li neka "rupa" (recimo ako "iznajmljujes" samo krevet), ja to ne znam. Boravisne pristojbe su stvar turisticke zajednice, svaka ima svoje pravilnike za provodjenje (koliko ja znam) i najbolje da vidis/pitas u doticnoj zajednici smiju li osobe pruzat usluge besplatnog smjestaja bez da placaju pristojbu. Po mojem tumacenju zakona - ne smiju, te nije bitno ni jel ti sestricna ili Bill Gates, nije bitno ni jel se placa ili ne (to nije pristojba na promet vec na boravak)... kad sam ja to proucavao (1.5 godina) stvar je bila ovakva kakav govorim, ne vjerujem da se nesto u medjuvremenu promjenilo. :ne zna:

FileExplorer
18.03.2011., 15:21
Pogrešno. Ne moraš imati kategoriziran objekt da bi primio nekoga na noćenje, ali moraš imati kategoriziran objekt da bi mogao pružiti uslugu.

Ti "primiti na nocenje" razlikujes od "usluge smjestaja". OK, ali gdje ti to pise? Jel negdje u zakonu ili rijecniku pise da je "usluga" samo ukoliko dolazi do protoka novca?

Zasto su po tvojem tumacnju u zakonu clanovi uze obitelji eksplicitno izuzeti od placanja pristojbe?

Putnik92
18.03.2011., 18:17
Zakon izričito kaže da se mora raditi ili o smještajnom objektu ili o objektu (kući ili stanu) za odmor!

Hm, sad kad sam malo detaljnije pročitao nisam baš siguran, sve ovisi o tome kako se tumači točka 3...

Anton
18.03.2011., 18:50
Sto konkretno "osporavas"? Ti i sestricna niste uza obitelj a ne vidim po kojoj drugoj tocki bi bio oslobodjen placanja pristojbe.

Setrična JE uža obitelj. To što zakon tvrdi suprotno je meni nebitno.

Ja ne branim zakon (iako ne znam kako bi drugacije trebao/mogao bit sastavljen), vec samo prenosim ono kako ga tumacim, odnosno ono sto u njemu pise.

Koliko znam, ti NISI pravnik, pa te molim da se ostaviš više tumačenja zakona na ovom podforumu, a Sammyu predlažem da se ne opterećuje glupostima.

Odgovor na tvoje pitanje je: ukoliko nisi clan uze rodbine a uzmes smjestaj u domacinsktvu kojem ne pripadas a domacinstvo se nalazi u turistickoj zajednici i nisi izuzet, odgovor je - da, moras platit (odnosno taj tko ti je pruzio uslugu smjestaja u svojem domacinstvu).

A daj mi reci koje domaćinstvo se NE nalazi u turističkoj zajednici, pošto svaka prčija u ovoj državi ima svoju turističku zajednicu?

Sammy
18.03.2011., 20:02
...Sammyu predlažem da se ne opterećuje glupostima.
Nisu gluposti. Radim u turizmu pa ponešto znam o svemu tome, a pitanje se nekidan slućajno pojavilo u razgovoru među kolegama.

Svi se slažemo da boravišna nije sporna ukoliko se radi o kategoriziranom objektu, ali se također i svi slažemo da u primjeru koji sam naveo - boravišna pristojba nije obuhvaćena niti jednim člankom Zakona.

Hm, sad kad sam malo detaljnije pročitao nisam baš siguran, sve ovisi o tome kako se tumači točka 3...
Usluge smještaja u domaćinstvu ili seljačkom domaćinstvu spomenute u navedenoj točci Zakona odnose se na kategorizirane objekte kako je to navedeno u Pravilniku u razvrstavanju i kategorizaciji objekata.

Katrin
20.03.2011., 12:20
File i Anton, ovo nije prvi put da svojim infantilnim prepucavanjem zaspamate topic, ali nadam se da je zadnji. Ubuduce obojica idete na hladjenje.

superlight
01.04.2011., 10:49
Sad imam prebivalište i boravište u Zagrebu. Ako boravište prebacim u vikendicu na moru, jel moram plaćat pristojbu ja i moja obitelj?
Sori ak je pitanje banalno, al sad sam tek ušla u te vode :rolleyes:

enchica1982
07.07.2011., 10:40
Pozdrav,

zanima me, ako netko zna, da li me netko može kazniti ako u vikendicu na more dovedem prijatelje? Da li mi može inspektor uopće doći u kuću ako nemam prijavljenu turističku djelatnost? Ako se ne varam, u kuću može ući samo policija s nalogom, nitko drugi?

Jer stvarno ne iznajmljujemo apartman, imamo svoj gdje idemo, ali nema mi smisla da u njemu možemo boraviti samo mama, tata, brat i ja.

Da li je dovoljno da se prijatelji prijave u TZ i plate boravišnu taksu?

(našla sam temu o ovome na Turizmu, ali bih molila da je ostavite ovdje, nadam se da ima netko stručniji tko bi mogao odgovoriti, tamo su sve samo nagađanja ;))

Katrin
07.07.2011., 10:45
Da li je dovoljno da se prijatelji prijave u TZ i plate boravišnu taksu?

Da.

enchica1982
07.07.2011., 12:15
OK, hvala.

Tako smo i do sada radili, ali sad je stari digao paniku da je novi zakon i da će nas kazniti. Što meni nema nikakvog smisla. Potpuno mi je besmisleno da ne mogu nikoga pozvat k sebi (praktički) doma. :ne zna:

suzy-q
07.07.2011., 12:21
Samo se pazi, jer si kao davatelj smještaja dužna prijaviti svoje goste, bez obzira jesi li iznajmljivač ili nisi.
Dakle, nisu se dužni tvoji gosti prijaviti, već si ih ti dužna prijaviti...
Ako ih policija zatekne a nisu prijavljeni, ti ćeš dobit prijavu kao davatelj smještaja.

Ovo se, naravno, odnosi na strance.

enchica1982
07.07.2011., 12:25
Misliš prijaviti u PP?

Nije nitko od njih stranac, sve domaći :D

Tata ih obično sve prijavi u TZ i plati za njih. Ili oni sami odu i plate.
A za sebe plaćamo paušal za cijelu godinu. Ono što nmjega sad brine je da ćemo dobiti kaznu jer su oni uopće tamo, valjd amisli da trebamo plaćat porez ili šta ja znam šta. A nemamo prijavljenu turističku djelatnost niti se njome bavimo niti imamo ikakvu namjeru se baviti istom.

Znači samo i isključivo prijatelji i obitelj. Doslovce. Ljudi s kojim sam ovce čuvala :D

optimus
26.07.2011., 16:31
Setrična JE uža obitelj. To što zakon tvrdi suprotno je meni nebitno.

Ovo je isto kao da si napisao:
Ubiti čovjeka se SMIJE. To što zakon RH tvrdi suprotno je meni nebitno.

Čim netko ovo napiše znači da ne poštuje zakone.
Čim ne poštuje zakone znači da je u krivu!

Ali da se razumijemo:
Meni osobno je također glupo to s prespavanjem kod nekoga ali jbga..

(1) Znači ja NE smijem doć na Zrće, napit se i prespavat na plaži jer mi drugi zakon brani da vozim u alkoholiziranom stanju, i ujutro trčat u Novalju platit pristojbu za 1 prespavanu noć...

(2) Identično je ovom da dođem na kavu k frendu pa se napijemo prespavam na podu i drugo jutro odem iz grada..
jedina je razlika dal spavam na ručniku na pjesku vani ili na poplunu na laminatu u stanu...

Pa ako mi može netko reć dal sam obavezan u oba dva gore navedena slučaja platit pristojbu?

sivkić
28.07.2011., 10:33
U zakonu se spominju kuće ili stanovi za odmor.Ako ti frend živi u svojoj kući onda ne bi trebao platit boravišnu jer mu je to osnovna kuća za život a ne za odmor.Mislim da je zabranjeno spavanje na plaži.

1) Boravišnu pristojbu plaćaju:

1. osobe koje u turističkoj općini ili gradu u kojem nemaju prebivalište koriste uslugu smještaja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost,
2. putnici koji koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (charter, cruising),
5. vlasnik plovila koje nije plovni objekt nautičkog turizma u smislu ovoga Zakona, za sebe i sve osobe koje noće na tom plovilu u turističke svrhe.

Članak 4.
5. članovi uže obitelji stanovnika turističke općine ili grada,

Članak 8.

Članovima uže obitelji u smislu ovoga Zakona smatraju se: bračni drug, srodnici u ravnoj lozi i njihovi bračni drugovi, braća i sestre te njihova djeca i bračni drugovi, braća i sestre roditelja te njihova djeca i bračni drugovi, posvojitelj i posvojče te njihova djeca i bračni drugovi, pastorčad, maćeha i očuh.