PDA

View Full Version : Vježbe za oči - prirodno skidanje dioptrije

stranice : [1] 2

utisana
26.05.2009., 09:08
Nosim naocale vec 20 godina.Dioptrija -3.
Oci su mi bile uvijek glavni adut,..bile!
U zadnjih par godina,oci su mi postale kao ukocene,mrtve.To sam primijetila kod vecine ljudi koji nose naocale.
Da li netko zna neku metodu,vjezbu,-da se oci ozive?
je li neko isprobao one supljikave naocale?Da li to ista vrijedi?
I stalno su mi oci umorne,kao da ih moram naprezati.A sve vidim bistro.
Kod oftamologa su rekli da je sve o.k.Tj. stakla na naocalama su mi dobra.
Hvala

ashwinikumaras
26.05.2009., 09:49

Znam ja. Pošalji mi mail na pm da ti mailam knjigu.

SAS
26.05.2009., 10:13
@ashwinikumaras

je to imas knjigu knjiga od Harry Benjamin - Bolji vid bez naocala ili neku drugu

inace mozes vjezbati jos dolje ispod osjetio sam malo pomaka kombinirajuci Benjmina i yoga za ublazavanje naprazanja ociju

YOGA ZA UBLAŽAVANJE NAPREZANJA OČIJU
Slijedeće vježbe mogu pomoći kod jačanja očnih mišića i stvaranja protuteže posljedicama naprezanja očiju. Kod ovih vježbi najvažnije je opustiti se i isprazniti um kao da meditirate.
Opći savjeti kod vježbi za oči
Skinite naočale ili kontaktne leće, tako ćete se osjećati ugodnije i opuštenije. Dok radite vježbe usmjerite punu pozornost na vaše oči. Osjećajte kako rade i ponovno se vraćaju u život. Radite ih redovno, a idealno bi bilo tri puta dnevno. Rezultati će biti bolji.

Poboljšanje vizualne koncentracije.
Prvi je korak jačanje vizualne koncentracije. Udobno sjednite, izravnajte leđa i vrat i opustite se. Na početku u svakom položaju ostanite nekoliko minuta, a kasnije možete produžiti vrijeme.
1. Usmjerite svoj pogled na vrh nosa bez treptanja. Ostanite tako što duže možete. Zatim sklopite oči i opustite se.
2. Usmjerite svoju pozornost na područje između obrva, vaše «treće oko», bez treptanja. Zatim sklopite oči i opustite se. To će možda u početku biti neugodno ili teško, no s vremenom će biti sve lakše.
3. Ne okrećući glavu fokusirajte oba oka na vaše lijevo rame. Ostanite tako što dulje možete. Zatim ponovno sklopite oči i opustite se. Ponovite to pogledom u desno rame.
Nakon što ste završili, dlanovima pokrijte sklopljene oči i odmarajte se neko vrijeme.

Imaginacija za uravnoteženje vizualne koncentracije

Lezite na leđa, opušteno, dlanovi neka su okrenuti prema gore, a noge blago raširene u širini ramena. Ova vježba može se raditi i u sjedećem položaju, pa se udobno smjestite uspravne kralježnice, opuštenih ramena. Sklopite oči, duboko udahnite trbuhom. Osjećajte kako se vaš trbuh širi dok se lagano puni zrakom. Dišite tako par minuta i nakon toga otvorite oči i pogledajte neki predmet. Ponovno sklopite oči i nastavite «gledati» taj predmet. Ova vježba pomaže u opuštanju očnih mišića i uravnotežuje mentalni fokus s imaginacijom.

Dlanovanje

Oči pokrijte dlanovima na način da se dlanovi ne polažu izravno na očne jabučice, već se pritisak smije vršiti samo oko očne duplje. Nježno pokrijte oči tako da ne možete vidjeti nikakvo svjetlo. Možda ćete u početku vidjeti kratke bljeskove svjetla, no to je potpuno normalno i ukazuje na spontano aktiviranje neurona u vašim očima. Ako su bljeskovi previše intenzivni to može ukazivati da ste previše napeti. Pokušajte se opustiti. Trajanje dlanovanja ovisi o vama, u početku to može biti samo par minuta, ali s vremenom pokušajte doći do 30 minuta jer ćete tada osjetiti pravu vrijednost dlanovanja. Pazite da su vam ruke čiste.

inace su nam oci u banani kad nosimo naocale, zasto ? zato jer se oko onda uopće nemice stoji citavo vrijeme ispred/ravno gledajuci kroz staklo, a svaki dio tijela se mora micati jer inace vise nema niti cirkulacije koje bi trebale biti to je isto ko kad si mjesec dana lezo u krevetu i onda odlucis odmah iza toga potrcati, posljedicu znate kako je tada katastrofalna od zakrzljenosti, nizaju se same upale od vrata do petiju

maja0101
26.05.2009., 10:31
Kratkovidne osobe ne bi smjele nositi naočale, barem ne za uobičajene aktivnosti. Nošenjem naočala oko se sve više i više opušta i dioptrija raste. Evo jedan zgodan tekst.
http://www.korcula.net/ppages/myopiaprev/default.htm

ashwinikumaras
26.05.2009., 11:36
@ashwinikumaras

je to imas knjigu knjiga od Harry Benjamin

Ne, to su tehnike iz yoge. Bilo koja bolest se može liječiti pomoću yoga tehnika, ako odvojimo iz nje religijsku komponentu i mantre.

normall
26.05.2009., 11:55
kratkovidnosti ima više oblika, vrsta uzroka, tako da nenošenje naočala može kod degenerativne kratkovidnosti biti štetno.

no, postoje i drugi tipovi kratkovidnosti kao npr. rana odrasla miopija kod koje se može pojaviti npr. dioptrija -0,5 i da se godinama ne pogoršava, čak se nakon 40 godine može i smanjiti.

slažem se da nije potrebno nositi cvikere za sve tipove kratkovidnosti, no samo nošenje očala kod određenih kratkovidnosti, ne utječe na povećanje ili smanjenje dioptrije.

inače, za alternativce postoji Batesova metoda.

utisana
26.05.2009., 12:26
Hvala na svemu navedenome!
Aa li je neko probao one supljikave naocale?

ashwinikumaras
26.05.2009., 13:37
Samo da napomenem da u toj knjizi osim vježbi za oči postoje vježbe za gotovo sve bolesti i poremećaje zdravlja. Na kraju knjige se nalaze vježbe za svaku pojedinu bolest.

utisana
26.05.2009., 13:44
Samo da napomenem da u toj knjizi osim vježbi za oči postoje vježbe za gotovo sve bolesti i poremećaje zdravlja. Na kraju knjige se nalaze vježbe za svaku pojedinu bolest.
save-la sam je!Dobro da je na hrvatskom!
400 stranica!
Hvala

ashwinikumaras
26.05.2009., 14:17
=utisana;20766055]
save-la sam je!Dobro da je na hrvatskom!
400 stranica!
Hvala

Jest, inače su takve knjige u pravilu na engleskom. Sada imaš metodu kako prevenirati večinu bolesti, a postojeće srediti na sasvim prirodan način, ako ne u potpunosti onda barem u jednoj većoj mjeri :top:

utisana
27.05.2009., 09:09
Ove gore navedene vjezbe vec primjenjujem.
Pomakla sam monitor na nekih 50 cm i citam bez naocala.Mutno vidim,ali vidim.
Prije sam obavezno u toku dana skidala naocale na bar pola sata.
U zadnjih par .2-3 godinemih stalno ih nosim.
Bas od tada primijecujem taj zamor ociju i ukocenost.
Tko bi rekao da gledanje u kriz(gledanje vrha nosa)zapravo pomaze??!!
Kad smo bili klinci,i gledali u kriz,roditelji su nas znali vikati-Nemoj tako gledati!Ostati ce ti oci u kriz!!
A,u stvari,to je dobra vjezbica...

ashwinikumaras
27.05.2009., 10:25
Kad smo bili klinci,i gledali u kriz,roditelji su nas znali vikati-Nemoj tako gledati!Ostati ce ti oci u kriz!!
A,u stvari,to je dobra vjezbica...

Gledanje u križ prema gore (treće oko) i prema vrhu nosa je veoma dobra gimnastika za naše oči. Na žalost, roditelji su nas učili mnogo toga što nije dobro... Ja sam isprobao te vježbe i vid mi se rapidno poboljšao, kao i koncetracija. Generalno pravilo je da vježbajući oči vježbamo i našu koncetraciju, jer se moramo fokusirati na neki objekt.

SAS
27.05.2009., 13:35
gledanje u kriz kako je to stetno su zapravo sami doktori vikali, pa otuda su roditelji od njih pokupili recenicu... prestani gledati u kriz jer je stetno za oci :lol:

i tako mnoge stvari krivimo bas nase roditelje, a zapravo trebas kriviti druge koji su nase roditelje ucili da nas djecu tako uce/neuce :lol:

ja bas imam cudan slucaj al bas svaki puta je isto, prije stavljanja naocala mogao sam procitati tablice na autima na jedno 7-8m, no kasnije kad bi nosio naocale i nakon toga ih skinuo jednostavno nemogu procitati tablice na autima niti na 2 metra :eek:

pito okulisticu vezano uz taj problem veli samo ih nosi samo ih nosi da ti vid nepogorsa :confused: a uopce nenosim naocale osim u slucaju kad trebam na predavanju na faksu, u tih 8 godina kad sam prvi put iso kod okulistice dioptrija mi je tada bila -0.5 i -1 a sada -1.75 na oba oka, prepostavljam da mi se vid pogorsao jos prije 2 godine, tak da ispada 10 godina da nenosim naocale, dok moji frendovi skoro svake godine za 0.25-0.5 pojacavaju cvitke :flop:

pitam ovako informativno jel mi mozete reci kako Vama se mjenjala dioptrija kroz godinu dana posto okulistica govori da treba ici svakih 6mj. na kontrolu ?

utisana
27.05.2009., 13:43
Meni je u posljednjih 10 godina isla gore za 1.0
prije toga,je bila dosta stabilna,sve dok jednom nisam imala jaku anginu i viiisoku temperaturu.U tih 2 dana dioprtija mi se pogorsala za 1.

maja0101
27.05.2009., 13:55
Prije par godina sam primjetila da malo slabije vidim, reda radi sam otišla na pregled gdje mi je rečeno da mi je dioptrija -0.25 lijevo i -0.50 desno. Pokušali su mi na silu uvaliti naočale. Nisam pristala i posvađala sam se s njima. Svi koje poznajem, a koji uredno nose naočale imaju svake godine povećanje dioptrije.
Mislim da mi se dioptrija nije mijenjala. Nisam bila na pregledu nakon toga. Imala sam jednu fazu u kojoj sam vježbala oči i nosila blagu + dioptriju za čitanje i bilo je pomaka na bolje.

Alan_SP
28.05.2009., 00:48

Kad smo kod toga, pogledaj ovaj link: http://www.forum.hr/showthread.php?t=414154

Ja to koristim za meditiranje (i zadovoljan sam), ali se ocito moze koristiti i za jos neke stvari. Jos nisam primjetio da mi je vid popravljen, ali ako nista, bar ces se bolje osjecati psihicki, zbog sinkronizacije polutki (meni se svida).

Upute su u linku, a stvar je stvarno jednostavna, samo ti treba printer. :)

arja
28.05.2009., 11:30
Evo da pitam, i oprostite ak ste i o tome pisali, a ja nisam vidjela, ima li kakvih vježbi ili tehnika za plus?

SAS
28.05.2009., 11:50
mislis leca plus ?

bolje kreni vjezbanjem ociju mozda ostavis sva ta sranja za druge lijencuge koji nezele osobno raditi na sebi ili bar da upola smanjis postojecu dioptriju pa da koristis naocale samo u slucaju nuzde :top:

jer ako je vjerovati ondasnjem Benjaminu koji je imo naocale od -20 i da si je uspio prema uputama iz knjige od dr. Bates nakon tri tijedna ponovno citati knjigu bez naocala i nakon dvije godine rada na sebi ponovno dovesti sebe u nov zivot bez ikakvih staklenih pomagala mislim da tih 5-10min rada na sebi nece oduzeti toliko dragocijenog vremena koje provodimo citajuci po forumima i nadmetati se drugim formuasima :lol:

arja
28.05.2009., 12:02
Mislim na plus dioptriju (dečko je ima, ja imam mali minus)...A hvala bogu, odustao je od lasera, pa me zanima jel si može pomoć (ima +4), naime posao mu je takav da dugo gleda u računalo i u karte i sl. pa se jako brzo umara...Naočale nosi samo dok vozi i radi (čita)...

ashwinikumaras
28.05.2009., 21:36
Evo da pitam, i oprostite ak ste i o tome pisali, a ja nisam vidjela, ima li kakvih vježbi ili tehnika za plus?

Yoga vježbe za oči utječu na dioptriju plus i minus.

SAS
28.05.2009., 22:46
teorija dr. Bates jest da oni koji su kratkovidni oni imaju jako naprezene ocne misice na lecu zbog blizine to se pojavljuje npr. kod citanja, buljenja u ekran od monitora/tv no problem je sto se tesko dovoljno opuste da bi mogli vidjeti na daljinu, dok kod dalekovidnih je naravno obrnut slucaj imaju vrlo slabe i opustene misice sto naravno rezultira da nemogu ocni misici izostriti lecu na blizinu kako bi mogli citati knjigu itd. dok na daljinu nemaju nikakvih problema

dalekovidnost mislim da je cesce kod sportasa, dok kratkovidnost kod onih koji više vise za knjigama za skolu, jer npr. moji starci kad su bili mladi oni su se bavili sportovima, samo mi je stari cito knjigu navecer prije spavanja sada to vise necini vise od 25godina dok stara nijednu knjigu u zivotu nije procitala u cijelosti i naravno oba dva su dalekovidni, dok sam ja kratkovidan stim da je kod mene obrnut slucaj visio sam za knjigama no ne i u sportovima

zapravo kod dr. Bates je isti nacin vjezbanja ociju kak kod yoge vjezbe mozda je cak i dr. Bates pokupio te vjezbe od yoge, tj. vrlo malo se razlikuju stim da kod yoge je slucaj da si pomazes tako sto gledas ocima u kutove ispruzenim rukama pa usmjeris pogled na palcevima ruke dok kod dr. Bates nije takav slucaj vec oci se slobodno gleda na neodredena mjesta po kutevima kod pojedinih vjezbi, zato mislim da je cak bolje bas izvorno od yoge jer imas usredoceno pracenje palcevima po vjezbama :top:

utisana
28.05.2009., 22:52
Kao mala sam sa baterijskom svjetiljkom citala romane (Alan Ford)ispod pokrivaca.Starci bi rekli..Laku noc,spavanje!..I ugasili svjetlo i onda bih tako skriveno citala.
Da li sam zato izgubila vid?:ne zna:
Sad cu ga vratiti.

SAS
28.05.2009., 23:13
Kao mala sam sa baterijskom svjetiljkom citala romane (Alan Ford)ispod pokrivaca.Starci bi rekli..Laku noc,spavanje!..I ugasili svjetlo i onda bih tako skriveno citala.
Sad cu ga vratiti.

vjerojatno si izgubila vid dok si isla u skolu, ako si malo vise citala knjige da bi imala sto bolje ocjene pa se desi jedno dobro drugo lose, dobre ocjene lose za vid, tak sam i ja nastradao, jer je okulistica rekla da su mi oci zdrave no samo mi se malo dioprtija pokvarila :D

prije tri dana sam krenuo po vjezbama dr. Bates no od danas sam krenuo sa yoga vjezbama vjerujem da su nesto jace i bolje pa se nadam da ce biti za tijedan dana poboljsanja, jer sam vec osjetio malenu bol po ocnim misicima kao da su mi se zakrzljali :D

luiz
28.05.2009., 23:20

http://www.forum.hr/showpost.php?p=20816975&postcount=447

arja
29.05.2009., 10:10
Yoga vježbe za oči utječu na dioptriju plus i minus.

SAS: zapravo kod dr. Bates je isti nacin vjezbanja ociju kak kod yoge vjezbe mozda je cak i dr. Bates pokupio te vjezbe od yoge, tj. vrlo malo se razlikuju

Hvala vam obojici!

Je li to ova “Better Eyesight Without Glasses” ili ima još neka?
Ima li neka knjiga s yogom da proguglam, naručim....?

Merlina
29.05.2009., 10:57
Sad cu ga vratiti.

Eto vidiš ista situacija kod mene. Gasili bi mi svjetlo u 10 a ja sam u gotovo potpunom mraku čitala još po 2,3 sata i tako godinama. Pročitala sam tonu knjiga u mraku :eek:. Mislim da to sigurno ima veze, nitko u obitelji mi nije kratkovidan a i meni je počelo tek sa 19,20 g sad sam slijepa ko slijepi miš :D ili ćorava koka.

utisana
29.05.2009., 11:45
, nitko u obitelji mi nije kratkovidan a i meni je počelo tek sa 19,20 g sad sam slijepa ko slijepi miš :D ili ćorava koka.[/QUOTE]

I kod mene je tako!!He,he

utisana
29.05.2009., 11:46
, nitko u obitelji mi nije kratkovidan a i meni je počelo tek sa 19,20 g sad sam slijepa ko slijepi miš :D ili ćorava koka.[/QUOTE]

I kod mene je tako!!He,he

Samo je s naocalama!!
Intelektuaaalkaa:lol:

SAS
29.05.2009., 12:42
SAS:

Hvala vam obojici!

Je li to ova “Better Eyesight Without Glasses” ili ima još neka?
Ima li neka knjiga s yogom da proguglam, naručim....?

da to ti je vjerojatno ucenje od dr. Bates pod imenom od Harry Benjamin bolji vid bez naocala

stim da sam ti poslo link na pm/pp za yogu knjigu bolji vid

arja
29.05.2009., 13:00
SAS & ashwinikumaras :top:

Evo ja našla link za ovu knjigu kaj si mi ti SAS spomenuo (Harry Benjamin bolji vid bez naocala), pa ga stavljam ovdje za sve zainteresirane:
http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Zdravlje/Harry_Benjamin_Bolji_vid_bez_naocala.pdf

I svima želim da uskoro progledaju i 'progledaju' :mig:

minmasin
31.05.2009., 16:08
SAS & ashwinikumaras :top:

Evo ja našla link za ovu knjigu kaj si mi ti SAS spomenuo (Harry Benjamin bolji vid bez naocala), pa ga stavljam ovdje za sve zainteresirane:
http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Zdravlje/Harry_Benjamin_Bolji_vid_bez_naocala.pdf

I svima želim da uskoro progledaju i 'progledaju' :mig:

:top:

utisana
31.05.2009., 20:36
Iskopala sam naocale od prije 15 godina.Okvir je fenomenalan radius 15 cm!
Doma mi se svi smiju.
Naocale tj. dioptr. su duplo slabije i u kuci koristim njih a za van-nove.
Vjezbice radim,nista zahtjevno.
Bar dok ne otprintam yoga vjezbe(ostala sam bez boje u printeru...)

Alen Neuro
01.06.2009., 16:30
Pozdrav društvu!

Pred jedno godinu i pol sam počeo raditi vježbe za oči i mogu reći da ima pomaka, ali nikako do kraja skinuti dioptriju, ali gibljivost i akomodaciju je vrlo lako srediti. Tko god može neka si nabavi Libermanovu letvu na http://www.exerciseyoureyes.com/ i tek onda će skužiti koliko su mu slabe oči i kako se svaki dan rezultat popravlja sa deset minuta vježbe dnevno. Šupljikave naočale su isto jako dobre, ali više za dioptriju. Kod mene bi bilo sve divno da ne sjednem za kompjuter, jer koliko vježbom popravim dnevno stanje, toliko odmah pokvarim kad me posao prikuje za računalo do kasno u noć. Vježbom se može puno pomaknuti stvar na bolje. Radio sam i klasične Batesove vježbe, ali one su mi oduzimale po 2 sata na dan i kad sam jednom napravio pauzu, poslje mi se bilo teško ukopčati istim intenzitetom, a one su davale najbolji rezultat, pogotovo dio sa osvjetljivanjem i zatamnjivanjem očiju.

Pogledajte si i stranicu http://www.drmilanpavic.hr/
Jedan prijatelj mi je rekao točnu vježbu što mu je Pavić dao za skidanje kratkovidnosti, ali nisam još počeo vježbati po toj metodi. Njemu je sa -3,5 pala dioptrija na -0,5 nakon 2 tjedna vježbanja i više se nije mjenjala. Osobno sam se uvjerio da ta metoda radi jer sam samo malo počeo isprobavati, ali nemogu još reći krajnji rezultat. jer nisam ozbiljno ni počeo sa treningom. Po svemu što sam čuo preporučio bih pregled kod Pavića. Kažu da je skup, ali u rangu cijene jednih malo boljih klasičnih naočala, pa ispadne da je vrlo jeftin njegov rad ako se njime sredi stanje oka na zdravo. Sve je stvar nas samih, koliko ćemo se potruditi da sami sebe pomaknemo u bolje stanje.

Pozdrav svima i ne budite ljeni raditi na sebi.

SAS
01.06.2009., 19:02
Pozdrav društvu!

Pred jedno godinu i pol sam počeo raditi vježbe za oči i mogu reći da ima pomaka, ali nikako do kraja skinuti dioptriju, ali gibljivost i akomodaciju je vrlo lako srediti. Tko god može neka si nabavi Libermanovu letvu na http://www.exerciseyoureyes.com/ i tek onda će skužiti koliko su mu slabe oči i kako se svaki dan rezultat popravlja sa deset minuta vježbe dnevno. Šupljikave naočale su isto jako dobre, ali više za dioptriju. Kod mene bi bilo sve divno da ne sjednem za kompjuter, jer koliko vježbom popravim dnevno stanje, toliko odmah pokvarim kad me posao prikuje za računalo do kasno u noć. Vježbom se može puno pomaknuti stvar na bolje. Radio sam i klasične Batesove vježbe, ali one su mi oduzimale po 2 sata na dan i kad sam jednom napravio pauzu, poslje mi se bilo teško ukopčati istim intenzitetom, a one su davale najbolji rezultat, pogotovo dio sa osvjetljivanjem i zatamnjivanjem očiju.

Jedan prijatelj mi je rekao točnu vježbu što mu je Pavić dao za skidanje kratkovidnosti, ali nisam još počeo vježbati po toj metodi. Njemu je sa -3,5 pala dioptrija na -0,5 nakon 2 tjedna vježbanja i više se nije mjenjala. Osobno sam se uvjerio da ta metoda radi jer sam samo malo počeo isprobavati, ali nemogu još reći krajnji rezultat. jer nisam ozbiljno ni počeo sa treningom. Po svemu što sam čuo preporučio bih pregled kod Pavića. Kažu da je skup, ali u rangu cijene jednih malo boljih klasičnih naočala, pa ispadne da je vrlo jeftin njegov rad ako se njime sredi stanje oka na zdravo. Sve je stvar nas samih, koliko ćemo se potruditi da sami sebe pomaknemo u bolje stanje.

Aj opisi koje su to vjezbe koje je Pavic preporucio tvom frendu za skidanje dioptrije jer ja imam trenutno na oba oka -1.75 i nemam nikakve mane na ocima osim slabije dioptrije pa da sad neidem bezveze Pavicu koji ce mi skupo naplatiti a mozda bas te vjezbe vec radim, sad radim yoga vjezbe za vid i to samo jedan krug od 4-5 vjezbi i to dva puta na dan i zbilja vec vidim pomaka nakon 6dana.
Aj opisi kak idu te vjezbe od Pavica.

lola7
01.06.2009., 22:13
Stranica 153,pa nadalje..jako dobre vjezbe za oci.
Prve vjezbe su za vid,a pritiskanje i masaza meridijana za bolji protok limfe i opc. za bolju opskrbu energijom citavog podrucja oko oka,a i samog oka..
Svakodnevno izvoditi,postepeno povecavati duzinu izvođenja i rezultat vas jednostavno ne moze zaobici :top: :D
Taoisticka yoga

lola7
01.06.2009., 22:16
E da.,pa solarna yoga naravno! :cerek:

štreberica
01.06.2009., 23:37
Pred jedno godinu i pol sam počeo raditi vježbe za oči i mogu reći da ima pomaka, ali nikako do kraja skinuti dioptriju, ali gibljivost i akomodaciju je vrlo lako srediti. Tko god može neka si nabavi Libermanovu letvu na http://www.exerciseyoureyes.com/ i tek onda će skužiti koliko su mu slabe oči i kako se svaki dan rezultat popravlja sa deset minuta vježbe dnevno.

pogledala sam tu Libermanovu letvu, košta puuuuno (skoro 300$) po čemu toliko vrijedi? Imaš li je doma? Ako je tak dobra, bum riskirala.
Ja vježbam po Batesu i nekim drugim autorima skoro 6 mjeseci, pomaka i ima i nema, nešto ne radim baš dobro, a očigledno ni vremenski dovoljno. Imam -4.00 d.o. 4.25 l.o i skinula sam sigurno 1.5 , ali mi se vratilo uslijed stresa na poslu i nepoštivanja "pravila". Treba mi nešto za što se mogu primiti pa da ustrajem, jer imam osjećaj da previše švrljam unaokolo, probat ću ovo, pa ono...

Ajde Alene, karte na stol :D

I još molba za ashwinikumaras, jel može i meni knjiga o jogi, šaljem na p.m. mail.
Hvala

SAS
01.06.2009., 23:55
Stranica 153,pa nadalje..jako dobre vjezbe za oci.
Prve vjezbe su za vid,a pritiskanje i masaza meridijana za bolji protok limfe i opc. za bolju opskrbu energijom citavog podrucja oko oka,a i samog oka..
Svakodnevno izvoditi,postepeno povecavati duzinu izvođenja i rezultat vas jednostavno ne moze zaobici :top: :D

ej hvala ti vec sam bio onak spontano masirao ocne duplje nekih dve vjezbice bas kak tu u taoistickoj knjizi pise no sad sam vidio i detaljnije kako i na koji nacin treba izvoditi, hvala :top:

a solarna yoga sad bas neprimjenjujem jer je previse oblacno i hladno pa nemogu biti vani bos na zemlji i suncati se i sa otvorenim i zatvorenim ocima :(

@štreberica

poslo sam ti link na pm knjigu koju mi je dao ashwinikumaras

SAS
02.06.2009., 14:02
nakon 6 dana mislim da vec vidim poboljsanja kod vida jer su mi nekako ove naocale koje inace nosim samo za vrijeme predavanja postale prejake bole me oci cim ih stavim svega nakon 5-10 sek, no prije tih vjezbi koje sada radim nisu me boljele oci

no slabije naocale nemam jer sam samo dva puta bio kod okulistice u 8 godina i mjenjao stakla na postojecim okvirima :rofl:

nadam se da cu se rijesiti tih cvitki u dva tijedna vjezbe jer imam dioptriju svega -1.75 na oba oka, posto mi nije tolko losa dioptrija zato mi zvuci realno da bi trebo za dva tijedna rijesiti taj problem

preko vjezbe za oci nekak mi djeluje ko da mi oci idu sada u teretanu da se malo nabildaju misici :lol:

meja
02.06.2009., 17:39
poslo sam ti link na pm knjigu koju mi je dao ashwinikumaras
pozdrav svima, mogu li i ja moliti dobru dusicu za link za knjizicu..naime dosla sam do dioptrije -3.25.. i to u zadnjih 9 godina, mi j eod o.5 narasla do ove sadasnje,...a moram jos punoo knjiga procitati...unaprijed hvala!!:top:

utisana
02.06.2009., 20:36
[QUOTE=SAS;20897479]nakon 6 dana mislim da vec vidim poboljsanja kod vida

Koje vjezbe izvodis?
Yoga?

SAS
02.06.2009., 22:09
Koje vjezbe izvodis?
Yoga?

da yoga, prije toga malo od dr. betesa (benjamin) sluze mi kao zagrijavanje, pa onda yoga, inace radim tri puta nadan, danas sam ukljucio jos i taoisticke vjezbe za masiranje ocnih duplja te vjezbe inace sluze za bolju cirkulaciju ociju, jucer sam na predavanju na par puta nakratko uspio "progledati" na plocu tj. procitati sta pise u toku tri sata predavanja bez naocala, mislim da sam na dobrom putu :D

pozdrav svima, mogu li i ja moliti dobru dusicu za link za knjizicu..naime dosla sam do dioptrije -3.25.. i to u zadnjih 9 godina, mi j eod o.5 narasla do ove sadasnje,...a moram jos punoo knjiga procitati...unaprijed hvala!!:top:

EDIT:

@meja

inace ak si kratkovidna i mos citati bez naocala onda ih nemoj imati jer time samo cinis uslugu da jos bolje pogorsas vid od trenutnog stanja, a za daleko gledanje onda koristi dok nebus mogla svremenom kretati po vani bez njih, tj. probaj bar po kuci ici bez naocala tako da se oci cim vise odmore od neprirodnih naocala

@utisana

i da zaboravio sam reci da se bavim dlanovanjem oko 10-15min i solarnom yogom zapocetak otvorenim ocima, a iza toga sa zatvorenim ocima, mada za plasljivce: slobodno mozete gledati u sunce zatvorenim ocima dok nebudete na licu osjecali da Vas pocelo malo peckati od vrucine tada prekinite i to je to

SAS
03.06.2009., 22:24
posto su mnogi poskidali sa rapida i oni koji budu radili na sebi i oni koji nebudu radili na sebi tada je isteklo besplatan broj skidanja sa rapida, stoga molim za ozbiljnije clanove koji doista zele raditi na sebi tih 5-6 vjezbi bar u dva tijedna svaki dan, da mi se jave na PM kako bi im dao link za skidanje,

jer inace manje od tijedan dana rada stim vjezbama nece biti pomaka pogotovo ak imate malo losiju dioptriju iznad 2-3 bilo plus ili minus, ja sam sada na 7 danu i tek sada vidim ocitog poboljsanja pogotovo sad kad sam ukljucio taoisticke vjezbe za masazu ocnih duplja

ostali ljudi koji isto se bavite sa ocima bar nakon 5 dana rada, pisite svoja iskustva radi medusobnih poticaja :top:

štreberica
05.06.2009., 23:59
Jel neko ima Libermanovu letvu? Vrijedi li dati te novce za nju - s poštarinom gotovo 300$

lola7
06.06.2009., 00:20
Jel neko ima Libermanovu letvu? Vrijedi li dati te novce za nju - s poštarinom gotovo 300$

Tesko je reci dali vrijedi te novce kada je u pitanju zdravlje.,ali smatram da je ta letva jako korisna.
Osobno kada bi se odlucio raditi na sebi,radio bi taoisticke vjezbe za oci i solarnu yogu..
U biti.,tebi ne treba 300$,nego dobra motivacija,odvojiti si vremena za sebe svaki dan,biti strplijiv,temeljit i nikuda ne zuriti.Ostalo je nagrada koja te nece zaobici. :top:

štreberica
08.06.2009., 09:52
Evo, već treći dan marljivo vježbam (ko prava štreberica) taoističke vježbice masaže, nisu uopće teške. Možda si i umišljam, ali ujutro kad ustanem boje su mi jasnije i vidim na veću udaljenost oštre rubove (koji se istina nakon nekog vremena zamute...)
Naručila sam i Libermanovu letvu, pa kud puklo da puklo. Ima nas više za koristiti u familiji, pa će se valjda isplatiti.

ashwinikumaras
23.06.2009., 18:30
Kome se na da vježbati može otići na bioenergetske tretmane po metodi Zdenka Domančića za skidanje dioptrije.

Cruel
27.08.2009., 19:04
Da li netko ima iskustva ili saznanja o tzv. prirodnom liječenju vida odnosno skidanju dioptrije vježbama očnih mišiča?
U Zagrebu i navodno jedini u europi to radi dr.Milan Pavić u španskom...

SAS
27.08.2009., 23:06
postoji vec tema

http://www.forum.hr/showthread.php?t=451764

no imam jos jednu preporuku umjesto da ides kod Pavica koji ti bude odrapio đzep, radije nabavi ayurediske naocale to su rupicaste naocale koje kostaju svega 198kn koje ispravljaju vid forsiranjem ocnih misica i misica oko ociju gledajuci preko rupica :top:

http://www.biorama.net/rupicaste-naocale.html

ja sam inace kratkovidan no okrenuo sam se solarnoj yogi i ima pomaka pri skidanju dioptrije pomocu te metode, mada ako nezelis tom tehnikom onda mos preko tih ayurediskih naocala i par vjezbi za oci ispraviti vid ovisno o tezini dioptrije 1-3mj., provjerio sam na par blogova gdje su ljudi sami izjavili da su ispravili trajno vid preko tih naocala, inace osobno nisam probao te naocale vec sam bio probao s tehnickom olovkom izbusiti par rupica na komad papira i gledati kroz to i to svega 1min, doista sam se uvjerio da sljaka bolje vidis jos k tome osjetis misice oko ociju i u ocima kak se naprezu, zato preporuka :top:

windwalker
03.09.2009., 14:08
Problemi s vidom su stvar stanja svijesti.

Ako si želite pomoći onda pogledajte u sebe i pitajte se gdje leže vaši strahovi.

Gadno ali drugačije ne ide.

Suočite se sa strahom i riješili ste se problema s vidom.

Standardna tumačenja problema s vidom:
kratkovidnost - strah od budućnosti
dalekovidnost - nemogućnost nošenja sa sadašnjom situacijom

Osvještavanje problema pomaže svijesti da shvati i prebrodi.

Koje načine koristiti?
Pisanje. Uzmite komad papira i pišite za sebe, što vas muči. Budite pošteni prema sebi i to nikome ne trebate pokazivati.

Just do it

Begemotica
03.09.2009., 14:38
Da li je sve napisano vrijedi i za "dobnu" dalekovidnost (to je ona koja pojavljuje s eposlje 40 godina)?

SAS
03.09.2009., 14:46
@windwalker

ok, idemo ovako za coravost na daljinu znaci kratovidan sam, problem lezi strah od budućnosti i toga sam svijestan nevolim bas budnucnost jer neznam sto me ceka, no dobro

1. popisem hrpu problema
2. nisi rekao cime onda treba suocavati se stim problemima ?

jel postoji kakva tehnika cime se suzbija taj problem ? tipa EFT tehnika i tomu slicno ?

jer npr. kod prakticiranje solarne yoge bas to i cini suzbijanje problema preko luicidnih snova koji su dosta bolesno uvjerljivi kao u stvarnosti, znaci problemi koje Vas muce u zivotu i ostavlja neke poruke

e sad windwalker kod tebe nisam shvatio cime se suzbija taj problem kako se suociti tim problemom, jer lako je reci da je za sve probleme koje imamo jest problem svijesti to je istina i ja se slazem, no kojim se alatom radi :D

EDIT:
Da li je sve napisano vrijedi i za "dobnu" dalekovidnost (to je ona koja pojavljuje s eposlje 40 godina)?

ma za sve prikaze na zemlji to vrijedi bez obzira na dob, jer je Liberman između 40-50godini negdije rijesio problem vida, samo nisam skuzio cime se rijesava kad popises probleme

odel
06.09.2009., 10:43
Da li netko ima iskustva ili saznanja o tzv. prirodnom liječenju vida odnosno skidanju dioptrije vježbama očnih mišiča?
U Zagrebu i navodno jedini u europi to radi dr.Milan Pavić u španskom...

Bila sam kod njega prije nekih 5-6 g.ne znam sad smijem li ovdje napisati koje vježbe on daje,jer on naplačuje te savjete,da mi se ne desi tužba:D.Uglavnom vježbe su slične yoga vježbi sa 1.str.zatvoriš oči,vizualiziraš neku sliku sa jakim kontrastima i gledaš gore,dolje,lijevo,desno,ukoso,kružiš očima i nakon toga otvoriš oči i čitaš tekst koji si prije stavio na udaljenost na kojoj vidiš mutno i stvarno ti se razbistri nakon toga ,zatim se papir udaljava i ponovno tako.Pritom nosiš naočale sa "alfa"kutom koje otežavaju čitanje i po potrebi preko njih naočale slabije dioptrije nego što imaš,alfa naočale se stavljaju sve jače kako se vid popravlja.Ja sam vježbala preko 4 mjeseca i bilo je značajnih pomaka,već sam i auto vozila bez očala,ali sam se obeshrabrila zbog prevelike dioptrije(-10)i prevelikog posla preda mnom i odustala,nažalost

btw. ako može i meni link za knjigu sa taoističkim vježbama,bila bih zahvalna,pokušala bih sa djetetom raditi ,ja sam svoju dioptriju skinula laserom meni je kasno:)

Bule
11.09.2009., 07:56
Tu je napisano dosta interesantnih stvari,koje niti ja nisam znao.Međutim napisano je na nekoliko mjesta da se dioptrija kod kratkovidnosti vremenom povećava,i sa tom i takvom tvrdnjom se baš i ne mogu u potpunosti složiti.
Naime,ja nosim očale već 40godina,i od početka sam imao dioptriju -2,5 na oba oka.Prije dvije godine dioptrija je lagano porasla i bila je -2,75 na oba oka,da bi se proljetos ponovo vratila na -2,5.
Primijetio sam jednu razliku,prije sam sve radio sa očalama na nosu,dok sada ako radim nešto zbilja blizu ili čitam ili dok popravljam satove(to je hobi),ne mogu više imati očale jer mi se muti vid,moram ih skinuti.Tako da doma uglavnom ne nosim očale,već samo kada vozim ili sam po terenu na poslu.

SAS
11.09.2009., 11:21
Tu je napisano dosta interesantnih stvari,koje niti ja nisam znao.Međutim napisano je na nekoliko mjesta da se dioptrija kod kratkovidnosti vremenom povećava,i sa tom i takvom tvrdnjom se baš i ne mogu u potpunosti složiti.
Naime,ja nosim očale već 40godina,i od početka sam imao dioptriju -2,5 na oba oka.Prije dvije godine dioptrija je lagano porasla i bila je -2,75 na oba oka,da bi se proljetos ponovo vratila na -2,5.
Primijetio sam jednu razliku,prije sam sve radio sa očalama na nosu,dok sada ako radim nešto zbilja blizu ili čitam ili dok popravljam satove(to je hobi),ne mogu više imati očale jer mi se muti vid,moram ih skinuti.Tako da doma uglavnom ne nosim očale,već samo kada vozim ili sam po terenu na poslu.

ovako dosta sam trazio iskustva po netu pa su rezultati misljenja slijedeci neki su isli kod dr. Pavica, prirodni nacin skidanja dioptrije preko vjezbi za ociju i jedan dio ljudi su izjavili da im se vid doista ispravio vec za 2 do 3 tijedna, a nekima se nije ni mrdnuo ili malo se ispravio unatoc sto su radili vjezbe vise od mjesec dana, no ima onda ljudi isto tak kaj su skinuli dioptriju i pomocu bioenergije ZD no oni vas tam znaju pitaju dal se netko od ukucana dere na vas i sl. jer je to psihicki problem

zato trenutno imam ovako misljenje da postoje fizicki i psihicki problem, fizicki kao nedostak cirkulacije ili nedostatak energije u ocima i oko ociju, sto znaci da ce osoba koja prakticira vjezbe za oci moci povratiti vid na bolje ili ispraviti ga, no ako je bas psihicki problem unatoc redovnim vjezbama mozda nece ili ce malo ispraviti vid

zato netreba ocajavati, ako u roku od mjesec dana s redovnim vjezbama 3 puta na dan po tri kuga i to po vjezbi raditi 20puta, i naravno raditi dlanovanje po 10-15min tri i vise puta na dan da unesete energiju u oci ne ispravite vid, znat cete da je to psiholoski problem, pa probajte raditi na psihi preko EFT problem zbog straha od buducnosti kod kratkovidnih, dok kod dalekovidnih strah od trenutne situacije

@Bule

zato kod Vas prepostavljam da je to psihicki problem prepostavljam da Vam se nesto desilo u mladosti dok ste bili dijete pa je to ostavilo traga, jer da je fizicki onda bi Vam dioptrija u tih 40godina s naocalama tonula ko titanik na dnu mora, jer doista ima ljudi koji doslovno svake godine moraju sve jace i jace naocale nositi npr. moj frend svaki 6mj. je mjenjao stakla vec u osnovnoj skoli je dostigao vec onda preko -3 to bi trebao onda biti fizicki problem, a ne psihicki

jer nije badava napomenuto u knjizi yoga vjezbe za oci ili u taoistickim vjezbama za oci, da ako budete bili redovni mozda Vam se ispravi vid, tu je bio i uskocio Liberman svojim iskustvom i koji je iznio kao rezultat istrazivanja da je problem psihe

edit:
recimo u mojem slucaju ja sam kratkovidan radio sam vjezbe za oci i nisu mi pomogle tj. radio sam 2 tijedna malo se pomaknula no nije bilo znacajno, dok su recimo oba dva moja staraca bas ono dalekovidni tako da tu nemre biti problem fizicke prirode odnosno genetski, jer doista moji se starci tesko nose kad treba u tom i tom trenutku nesto odluciti pa cesto izbijegavaju kao odgađaje budemo to drugi puta ili u tom trenutku nadrobe gluposti pa poslije kaj bu bu, dok sam ja obrnuti tip za trenutnu situaciju 3 dana analiziram, no u pogled u buducnost nemogu smisliti :zubo:

utisana
11.09.2009., 16:50
I ja sam kratkovidna a i meni buducnost....tesko mi je zamisliti je kao bajnu.
Vjezbe sam radila par dana,pa stala,..
stala sam i sa svime ostalim..
sad se spremam,ponovno, i vjezbe za oci i gledanje u sunce i ponovno dijeta bez secera!

SAS
11.09.2009., 23:29
I ja sam kratkovidna a i meni buducnost....tesko mi je zamisliti je kao bajnu.
sad se spremam,ponovno, i vjezbe za oci i gledanje u sunce i ponovno dijeta bez secera!

malo sam povrsno reko kako sam radio vjezbe, no evo sada cu reci bio sam na dva puta do 2tijedna radio vjezbe za oci, i tada sam se bas drugi puta debelo potrudio kad sam bio na moru 10dana nisam imo komp ispred sebe, a na LCD TV bi gledo max 1h svaki drugi dan na 3.5m tako da nisam mogao oci nicim umarati tipa buljeci u ekran i njegovo zracenje zbog blizine i tako to, vec sam stalno gledao prirodno na daljinu kad sam bio na plazi gledo sam prek na drugu stranu obale pa gledo u ljude dok sam pricao snjima obicno na 1.5-2m, no najblize i nadulje na blizini bio bi to pogled na tanjur dok sam rucao ili cito novine pol sata na dan, i u tih 10 dana mi se skoro nis nije vid pomaknuo na bolje, unatoc trudu oko vjezbi za oci pa zato i smatram da za taj neuspijeh problem bas psihicki koji je mnogo kompleksniji od fizickog

recimo isto tako imam bar trojicu frendova koji svaki dan pilje u monitor i to jos CRT po 4-6h na dan i nemaju uopće problem sa vidom prosli su za vozacki bez potrebe za naocale nisu ni dalekovidni vec imaju savrseni vid, zato sam se i bio malo zacudio i razmisljao o tome kad bi stalno od oftamologa culi da je problem kaj cesto piljimo na blizinu u ekran, cak mi je nesto i govorilo u meni da nebudem postigao nis sa vjezbama za oci no ipak sam se unatoc tomu potrudio da odradim i dobio potvrdu da nije problem u fizickoj prirodi jer mi je godinama dioprija stajala na mjestu unatoc tomu sta nisam uopce nosio naocale, vec bi samo nabacio kad bi trebo pogledati sitna slova na zidu na koje bi projektor bacio sliku i to je sve :)

a starci pak kontra od mene oni su pak dalekovidni i tu nemos uopce povezati da je problem genetski jer dok sam bio mali negdije do 4 razreda osnovne imao sam savrsen vid, tek tamo poslije 5 razreda pocelo se nes malo po malo pogorsavati pa sam otisao tek u 7 razredu kod oftamologa i dobio potvrdu da sam kratkovidan cime su me htijeli ozeniti s naocalama, a ja intuitivno znao (jer mi je nes "saptalo") da trebam izbijegavati naocale :zubo:

ashwinikumaras
12.09.2009., 00:09

Ponekad je teško ustrajati u vježbanju, ali se isplati trud na kraju. Na žalost rezultati se ne vide baš brzo kao što bismo mi to htjeli. Ali nakon par mjeseci svakodnevnog vježbanja vid bi se trebao popraviti. Naravno, tada se ne smije stati sa vježbanjem nego nastaviti.

Mislim na yoga vježbe. I probaj ne mješati druge tehnike sa njima :top:

patikus
12.09.2009., 01:51
Ja sam skinuo dioptriju kombinacijom Batesove metode sa vec navedenim vjezbama gore-dole-lijevo-desno-ukrug za cca mjesec dana, oko -2 na desnom i 1.75 na lijevom, no ubrzo sam skuzio kao i kolega par postova iznad da moji frendovi koji pilje u monitor po par sati dnevno itd. i bez ikakvih vjezbi imaju savrsen vid. Pavic navodno tvrdi da kad se jednom dodje do nule da se dioptrija vise nece vratiti, to su mi rekli drugi, osobno nisam nikad bio kod njega vec sam sve radio na svoju ruku, i imao sam nevjerojatnih rezultata, nisam vidio savrseno ali po mojoj procjeni dioptrija je bila 0.25/0.50 i stvarno sam vidio odlicno.

Kad sam prestao vjezbati s vremenom se vratila i dioptrija. Takodjer mislim da je problem vise psihicke prirode, ne znam kakve veze ima deranje (ukucani), znam ljude koji su prosli stvarno stresne situacije u zivotu ili koji zive izuzetno stresnim nacinom zivota pa opet im nije utjecalo na vid. A sad, trebalo bi pitati nekoga tko je tim vjezbama skinuo skroz dioptriju (bas do nule) pa da vidimo jel se vraca ili ne... jer ako se vraca onda problem lezi negdje drugdje. Ne da mi se bas vjezbati cijeli zivot..

day n nite
25.09.2009., 22:41
Kome se na da vježbati može otići na bioenergetske tretmane po metodi Zdenka Domančića za skidanje dioptrije.

jel ima neko iskustva s tim bioenergetskim tretmanima,kolko traju,jesu ucinkoviti,dal se moze vratit dioptrija? radi se o kratkovidnosti..

goranbo
26.09.2009., 09:28
Jel skino ko ovdje na forumu dioptriju tim vjezbama? Ako da, za koliko i u kojem periodu?

ashwinikumaras
26.09.2009., 15:20
jel ima neko iskustva s tim bioenergetskim tretmanima,kolko traju,jesu ucinkoviti,dal se moze vratit dioptrija? radi se o kratkovidnosti..

Još sam uvijek na terapiji po metodi ZD-a pa ne mogu komentirati o krajnjem ishodu. Ali za sada vidim poboljšanja. Dioptrija se može vratiti, pitanje je samo za koliko vremena.

ashwinikumaras
26.09.2009., 15:27
Jel skino ko ovdje na forumu dioptriju tim vjezbama? Ako da, za koliko i u kojem periodu?

Svojevremeno sam poboljšao vid tim vježbama, ali nisam nastavio do kraja. Tako da ne znam za koliko je dioptrija bila skinuta, ali sam vidio mnogo bolje. Nakon što sam prestao vježbati dioptrija se opet pogoršala.

goranbo
26.09.2009., 19:04
A kolko dugo si vjezbao?

ashwinikumaras
28.09.2009., 11:04
A kolko dugo si vjezbao?

Vježbao sam oko dva mjeseca.

utisana
28.09.2009., 20:15
Renata M..si dobila vjezbe?

CroMan132
10.06.2010., 19:41
mali bumpić
Dali ima netko da mi pošalje te yoga vježbe?

deacon
11.06.2010., 13:53
Lijep pozdrav!

Ja sam nosio leće dioptrije + 4 i 6.
Onda sam naišao na knjigu (neznam trenutno autora) s objašnjenjima i vježbama, i uporno radio mjesec dana svaki dan i sad nosim leće + 3 i 5.

Vidim normalno kao i prije...

Malo mi ponestalo upornosti, ali prije nego ću kupovat nove leće, startam opet s vježbama i uvjeren sam da će nove leće bit + 2 i 4 !!! :top:

Tako jednostavno... onaj koji ide do kraja 100% uspjeva!!!

Ako nekog zanima onda potražim knjigu!

CroMan132
11.06.2010., 17:32
može sendaj na pm.

Vader
11.06.2010., 19:42
I ja sam zainteresovan o informaciji o kojoj knjizi se radi.

Da li je neko vježbao sa onim rupičastim naočalama koje navodno isto mogu skidati dioptriju? Ja sam ih nedavno kupio pa ih pomalo koristim.

To je ovo

http://www.biorama.net/rupicaste-naocale.html
http://teuta-ika.bloger.hr/default.aspx?id=516347
http://www.jdharris.co.uk/pinhole-glasses

deacon
12.06.2010., 13:06
Evo autora...

Harry Benjamin - Bolji vid bez naočala

Ima negdje za skinuti!

Sjajna knjiga, samo se nemojte "uplašiti" kad uvidite da se i kod problema s očima opet mnogo vrti oko prehrane!! :top:

Ja koristim i rupičaste naočale, kupio preko ebay-a za 2-3 €, isto vrlo dobra stvar...

Neko je spomenuo da ih ima ali rijetko koristi... u tome i jest stvar, imamo toliko rješenja i SAMO oni uporni koji ih koriste, SAMO oni postižu rezultate !!!

Ostali traže izgovore, koji NE POSTOJE !!

Sretno s vježbama, lijep pozdrav!! :top:

Vader
12.06.2010., 13:31
Znači ti si za mjesec dana vježbanja spustio dioptiju za po 1 na oba oka (sa + 3 i 5 na + 2 i 4)?

Sad sam pogledao medju knjigama koje imam i vidim da imam tu knjigu. Ja sam nabavio vise knjiga i vjezbi pa radio svasta, ali onako, nekad redovno, nekad ne, nasao sam raznih vjezbi pa radio malo ove a malo one. Proslo ljeto sam prvi put bio kod doktora i izmjereno je -1 na oba oka. Od tada sam radio vježbe, ove i one, manje i vise, kako kad. Ne znam da li imam poboljsanja, ako imam mislim da nemam puno, nisam isao da mi izmjere dioptriju. Ono sto znam je da po suncanim danima (kad ima dosta svjetlosti) vidim puno bolje nego po oblacnim danima i navece. Nasao sam objasnjenje zasto je to tako, kad ima dosta svjetlosti zjenica je manja pa su manja izoblicenja slike u oku.

Da te pitam o ovoj knjizi po kojoj si radio, koliko vremena si dnevno vjezbao? Koliko puta dnevno? Ja sam recimo u raznim knjigama citao da je vjezba "dlanovanja" dosta vazna, ali moram priznati da sam nju najmanje radio :ne zna:. Ono razgibavanje očiju sam redovno radio, gledanje desno-lijevo, gore-dole, kruženje očima. Ali sam opet čitao da doktor Bates od kojeg je sve ovo poteklo nije radio sa vježbama razgibavanja već samo neke vježbe za opuštanje očiju, usvajanje nekih navika u načinima gledanja i slično (8 navika kod gledanja koje treba usvojiti (http://www.cleareyesight.info/id20.html)), kaže se da dosta problema potiče iz mentalnog naprezanja pa treba raditi i na tome. Ovde ima puno o tome, opis vježbi i dosta teorije:

http://www.cleareyesight.info/index.html

Pretpostavljam da si cuo za doktora Milana Pavića iz Zagreba koji liječi dioptrije pomoću vježbi, ovo je njegov sajt

http://www.drmilanpavic.hr/dioptrija.htm

Tu se pominje da "postupak prirodnog izlječenja vida i nestanka dioptrije sastoji se od jednostavnog čitanja pomoću specijalnih naočala sa alfa-kutem koje prisiljavaju oko da gleda u jednu točku" (link (http://www.drmilanpavic.hr/jutarnji.htm))

Sad mene zanima da li neko zna o kakvim naočala se tu radi? Da li su to možda upravo ove rupičaste naočale?

A kad smo kod njih da te pitam pošto kažeš da si radio i sa njima, kako ih koristiš? Da li samo radiš neke vježbe kad ih staviš, i koje, ili ih koristiš u običnim svakodnevnim aktivnostima? Ja sam nedavno kupio neke sa eBay iz Rusije, neke baš medicinske, iz neke klinike, na svom sajtu navode neke vježbe koje se rade sa njima ali sam tek nekidan na nekom sajtu priočitao da njih zapravo treba koristiti u svakodnevnim aktivnostima, znači kod čitanja, gledanja TV-a i slično. Ne po cijeli dan, kreće se sa par minuta pa se povećava. Tek sam prije par dana počeo da ih pomalo koristim u čitanju i gledanju TV-a.

deacon
14.06.2010., 08:17
...

Molim te pročitaj knjigu, pa ako bude nejasnoća...

Ja sam na kraju izvadio samo opis vježbi, da ne moram stalno listat!

Lijep pozdav i sretno !! :top:

E da, rupičaste naočale... Sjedneš, staviš naočale, pališ TV, npr. NIZOZEMSKA - DANSKA, i pratiš...
Isti učinak imaju ako bi npr. popratio i JAPAN - KAMERUN !!

I onda tek nakon finala možeš očekivati određena poboljšanja !!! ;)

Vader
14.06.2010., 20:09
E da, rupičaste naočale... Sjedneš, staviš naočale, pališ TV, npr. NIZOZEMSKA - DANSKA, i pratiš...
Isti učinak imaju ako bi npr. popratio i JAPAN - KAMERUN !!
To sam i radio ovih dana :)

Vidjećemo stanje poslije finala :)

CroMan132
22.06.2010., 11:43
ja imam te naočale s ebaya i koristim već pol godine i nikakve pomake nisam osjetio. gledam s njima navečer tv i vidim dok i nosim čim skinem ne.

deacon
22.06.2010., 20:06
ja imam te naočale s ebaya i koristim već pol godine i nikakve pomake nisam osjetio. gledam s njima navečer tv i vidim dok i nosim čim skinem ne.

Trebao bi radit i tih par vježbi... pa to je 15-20 min dnevno... vrlo važno za opuštanje živaca !!! (a i u uputama piše da se uz naočale treba i vježbat)

Ja sam shvatio jednu stvar:
SAMO ONI koji su u nečemu uporni, SAMO ONI uspijevaju, napreduju i postižu rezultate!

Ako to povežemo sa ovom temom, to znači, SVAKI DAN vježbati, dvaput ako je "moguće". Znam da je dosadno i bez veze i ...

Sretno!!! :top:

Saty
24.06.2010., 20:46
evo ovako imam od rodjenja savrsen vid.Ali taj vid se pokvario jer sam dosta vremena provodio na kompu.
izmerena mi je dioptrija -0.75 pre nekako na oba oka dakle miopija(kratkovidost) i doktor mi je licno rekao da naocarima ne moze nikako al nikako vid da se vrati na 100%.Kaze moze malo da se poboljsa ali verovatno ce stagnirati il se pogorsati.makar je bio iskren.POtrazio sam alternative.Potrazio sam po forumima i cuo sam za bejtsove vezbe,laser i naravno najgora moguca varijanta naocare i sociva,cisto da se ljudi ne bi zavarali sociva su naocare koje se nalaze u vasim ocima.Laser je jako losa varijanta jer je skup,provereno je da ce biti uspensno u 95% slucajeva al ima i onih 5% kod kojih operacija nije bas najbolje uspela.Pogledo sam bejtsove vezbe i nisam verovo da se vid moze povratiti prostim vezbama.Al kad sam procito kolko njih je vratilo vid cak i od -15 do bukvalno normalnog sve mi je bilo jasno.Naocare i sociva su cist marketing,svi oftalmolozi bi jednostavno mogli da pokazu onima sa manjkavim vidom vezbe za oci umesto da im prepisu naocare.Ali nece,opet profit.Slicna stvar je jos kod nekih stvari.
Skinuo sam knjigu bolji vid bez naocara i poceo sam da radim vezbe.posto se bavim bb/trenutno pauziram ishrana mi je oduvek bila jaca strana.Sad sam samo dodatno korigovo.
Ujutru radim vratne vezbe 5-6 minuta.Upraznjavam osmice lezece,dlanovanje uvece 20 minuta i nesto malo preko dana ,umivanje hladnom vodom.....za rupicaste naocare sam cuo samo reci hvale al ih nisam uvrstio u svoj program.
http://www.taurunum.in.rs/
evo linka pa nek pogleda koga interesuju
..i jos dosta stvari al najvaznije od svega je vas UM,treba verovati i biti uporan,istrajan i verovati u sebe,ako budete rekli nema sanse da ce vam ove vezbe popraviti manjkav vid onda ce rezultati izostati il ih nece ni biti.
Savet moj svima je da minimiziraju komp,tv,izbace secere,alkohol,travu,cigare,smanje izlaganje promaji,poprave ishranu i smanje stres jer sve bolesti dolaze od stresa!zato don't worry be happy :)

Imam jedno pitanje za Deacona jel si ti radio one ocne vezbe(4 vezbe) svaki dan?tamo pise da se radi svaki dan al mislim da nije to pametno.Bolje bi bilo 2 dana raditi pa 1 dan pauza,neko moje misljenje.

deacon
26.06.2010., 11:53
Imam jedno pitanje za Deacona jel si ti radio one ocne vezbe(4 vezbe) svaki dan?tamo pise da se radi svaki dan al mislim da nije to pametno.Bolje bi bilo 2 dana raditi pa 1 dan pauza,neko moje misljenje.

Svaki dan naravno!

Možda znam na što ciljaš... preopterećenje ??

Ali vježbe treba radit pravilno, a to je POTPUNO bez naprezanja, je to nisu vježbe za jačanje, nego vježbe za OPUŠTANJE!!

Opisano sve u knjizi...

Zato, samo UPORNO naprijed!! :top:

A vidim i da kužiš da je sve samo stvar UMA... :mig:

Lijep pozdrav

Vader
26.06.2010., 14:14
A koliko dugo i često radiš vježbu "dlanovanja"? U knjizi piše da se radi dva-tri puta dnevno po 10-20-30 minuta. Znači ako sam dobro shvatio "dlanovanje" se radi 30-90 minuta dnevno?

Vježba "njihanja" se izvodi dva-tri puta dnevno po 5-10 minuta, po knjizi, znači ukupno 15-30 minuta.

Volio bih znati za one dane kada se nema previše vremena kojim vježbama treba dati prednost, dlanovanju i njihanju ili onim vježbama "gimnastike" očnih mišića (gledanje lijevo-desno, gore-dole, kruženje).

A što se tiče toga da je izliječenje vezano za stanje uma toplo preporučujem knjigu "Kako umom izliječiti tijelo", može se ovde (http://www.kupiknjigu.com/knjige/alternativna_podrucja/id,1213/kako_umom_izlijeciti_tijelo.html) naručiti, a ovde (http://www.forum.hr/showthread.php?t=506291) je tema o toj knjizi na ovom forumu.

Saty
26.06.2010., 22:47
palming(dlanovanje) zavisi od ozbiljnosti ociju.Ako imas veliku dioptriju radi 3 puta po 15-20 minuta.
Ja radim uvece pred spavanje 15min koje cu vremenom produziti na 20 i radim 5 minuta posle istezanja tj. gimnastike ocnih misica.dlanovanje ako ne stignes tokom dana uradi obavezno uvece!
Njihanje trenutno isprobavam a pocinjem za koji dan dok skontam pravilno izvodjenje i radicu ga ujutru posle vratnih vezbi nekih 5 minuta.
Preporucio bih ti da radis lezece(polozene) osmice!Bates ju je svrsto u top 4.
dlanovanje,suncanje.lezece osmice i njihanje su taj top.
Nacin izvodjenja polozenih osmica-zatvore se oci,sedne na stolicu,mozes i uz muziku.Glavu lagano pomeras tako sto ocima crtas lezece osmice ,horizontalno,vertikalno,dijagonalno.Ponavljam lagano glavu pomeras.Nekih 5-10 minuta bi bilo super.
Imaju neke kineske vezbe takodje koje su vrlo dobre za relaxaciju.postavicu link.

DrugDalmatinac
28.06.2010., 04:29
Moze li mi netko napisati kako se izvodi Batesova metoda?

Zyxzed
28.06.2010., 13:31
možeš si potražiti tu,
http://www.alternativa-forum.com/bolesti-oka/

LP!

trešnjica
30.06.2010., 20:15
Može li mi netko reći, ima li nade da tako bar malo skinem dioptriju (kratkjovidna sam) iako imam atrofiju očnog mišića? Zbog toga mi je dioptrija svake godine veća i veća...:ne zna:

Vader
01.07.2010., 16:10
Znači imaš "minus" dioptriju. Ne znam koliko imaš, ja sam prošlog ljeta imao -1 na oba oka, od tada raduckam ove vježbe, nekad više nekad manje, nekad redovno nekad ne tako redovno, nekad ove nekad one. Kupio sam i one rupičaste naočale pa pomoću njih u zadnje vrijeme svaki dan malo čitam i gledam TV. Ne znam kolika mi je sad dioptrija ali i dalje dosta bolje vidim sa naočalama koje imaju -0.75 stakla nego bez naočala. Ali naočale ne nosim, samo ponekad kad odem u kino, ali inače ih uopšte ne nosim.

Saty
03.07.2010., 20:16
vader za godin dana rada si trebo skinuti na nulu.
Jer si radio streching(gore dole,levo desno),zumiranje i palming svaki dan?

Na ovom sajtu neki rus(andrei petunin) skino miopiju sa -5 na oba oka za 2-3 meseca,takodje je stavio BEsplatne upute kako da se skida dioptrija vezbama,pa koga interesuje nek pogleda
http://www.squidoo.com/restorevision

Vader
03.07.2010., 20:47
Nisam radio svaki dan. Tu "gimnastiku očiju" sam najčešće radio od svih vježbi, ali nisam radio baš svaki dan, a uz to nisam te vježbe radio lagano, tek sam nedavno počeo da radim lagano, polako, mada možda čak ni to nije onoliko polako koliko treba :confused:

A palming nisam uopšte radio :(, ne znam ni sam zašto, na više mjesta sam čitao da je to bitna ako ne i najbitnija vježba ali je nisam radio, možda zato što mi je djelovala suviše jednostavno dok mi je ovo razgibavanje očiju djelovalo kao nešto konkretnije. Nedavno sam "okrenuio drugi list" i počeo sam raditi vježbe laganije, uz više palminga. U onoj knjizi piše da se radi plaming od par minuta iza svake vježbe, znači nakon vježbe lijevo-desno radi se malo palminga, pa nakon gore-dole opet malo palminga, pa kruženje očima pa opet palming. A valjda uz ovo treba raditi palming još par puta dnevno, po 5-10-15 minuta. Nisam radio ni ono sunčanje očiju, kada se gleda u sunce zatvorenih očiju. Mada i nema sunca stalno. Sad ga ima dosta pa planiram i to.

Ne znam koliko to smeta kod liječenja ali dosta vremena provodim pred kompjuterom.

Primjetio sam da mi je vid najbolji u jutro čim ustanem. To potvrđuje da se sa opuštanjem očnih mišića popravlja vid, jer spavanje predstavlja neku vrstu palminga koji traje oko 8 sati. Ali kad tokom dana nešto čitam i sjedim pred kompjuterom primjetim da mi je vid nešto slabiji nego u jutro kad ustanem.

Hvala na ovom linku, detaljno ću ga pogledati.

Mene je zbunilo i to što nisam znao koje vježbe raditi jer imam nekoliko knjiga o vježbama za oči, a čitao sam i više sajtova, svi oni imaju neke slične ili iste vježbe ali imaju i različitih. Različiti su sistemi vježbi. A onda sam na jednom sajtu pročitao da se Bejtsov metod uopšte ne bazira na tim vježbama gore-dole, lijevo-desno, već se bazira na mentalnom opuštanju (jer je to jedan od glavnih uzročnika poremećaja), palmingu i nekim drugačijim vježbama. Ako sam dobro shvatio te vježbe i taj sistem su predstavljeni na ovom sajtu, sa lijeve strane su lekcije koje su objašnjene i pomoću slika:

http://www.cleareyesight.info/index.html

Saty
04.07.2010., 14:17
taj sajt je odlican!.SLikovit i lepo opisano.Bas sam cito pre nekako kolko je laserksa operacija zaista losa.Sve tu pise.Nakon toga sto sam procito ne bih se opredelio za laser NIKAD!!!!
Mislim da nema neke veze ako radis puno za kompom,bitno je da ne buljis,treba da trepces,zatvaras oci povremeno i gledas u daljinu na par sekundi svakih 5-6 minuta a isto tako i na neki blizi objekat pored kompjutera i nema problema,naravno i da pravis pauze.Ja sam za kompom dnevno mozda 20min mada, neki su i uz 7-9h rada na kompu uspeli da smanje miopiju.Da se izbaci navika buljenja tj. zurenja najbolja ti je vezba njihanje u prevodu long swing.
Obavezno ubaci zumiranje 2-3 puta na dan.To je najbolja vezba za nas miopicare.Majka za akomodaciju.Pocni sa 3-3.5 metra i postepeno povecavaj.

Obavezno to pogledaj,naucices dosta a ako te zanima poslacu ti jos linkova gde taj rus prica i objasnjava jos neke vazne stvari.

Vader
04.07.2010., 18:52
Kako se izvodi vježba "long swing"?

Da li vama malo idu suze na oči kad radite one vježbe za vrat?

Saty
04.07.2010., 20:23
http://ezinearticles.com/?The-Long-Swing-Exercise-For-Eyestrain-Relief&id=3675704

http://www.sooperarticles.com/health-fitness-articles/eye-vision-articles/long-swing-eye-exercise-improve-your-vision-35633.html
levo desno se kreces.
ukucaj long swing eye excercise u gugl,izbacice ti puno sajtova.
Meni ne suze oci.Suze mi jedino kad zevam
Kod sunninga ne bih trebalo gledati direktno u sunce a i iako izgleda veoma lako treba procitati detaljno.

Vader
05.07.2010., 14:18
Taj "long swing" je onda vježba "njihanja" iz knjige "Bolji vid bez naočala" od Harry Benjamina?

Malo me zbunilo što se na internetu može naći i drugačiji opis te vježbe, kao npr. ovde

http://www.seeing.org/techniques/theswings/longswing.html

Saty
05.07.2010., 16:33
DA to je ta vezba!ima milion varijacija.To sam i ja video.Radi kako pise u knjizi znaci levo desno s podizanjem pete,razmak nogu oko 12 inchi sto je oko 30cm.Mada meni licno odgovara malo veci razmak od 30cm jer nekako imam vecu slobodu,vidi kako tebi odgovara.

Saty
06.07.2010., 13:01
http://cureyoureyes.com/blog/

OVo je nastavak od onog linka sto sam ti dao(andrei petunin).

Saty
10.07.2010., 14:13
ljudi u kolko sati vi radite sunning(suncanje)?
Pise da ne bih trebalo raditi od 10-18h leti zbog ultraviolet zracenja sunca.To je pisalo skoro svuda gde sam cito sunning...mada nije mi jasno kako ce me ozraciti ako ne gledam direktno u sunce :S
Jos jedno pitanje je u vezi tople vode,svi govore kolko je dobra hladna voda za nase oci al sta je sa toplom vodom?Kakav uticaj ona ima na nase oci?

Vader Sve spomenute vježbe trebalo bi izvoditi poslije dlanovanja,
s dlanovanjem od nekoliko sekundi a ne minuta! između vježbe 1 i 2, 2 i 3,
3 i 4.
TO je bila i moja greska tako da sam prvih 10tak dana radio streching brzo i nisam bio opusten.CIlj vezbi je raditi opusteno i polako dakle relaxacija misica a ne jacanje.relaxacija je primarni cilj.
Kako napredujes sa njihanjem?
vezba zoomiranje u knjizi pise da se izvodi brzo mada ja mislim da je bolje da se izvodi 2 sekunde prst 2 sekunde udaljeni predmet.Jer ovako naprezes oci po mom misljenju

Saty
10.07.2010., 14:17
http://www.mycity.rs/Ostali-zdravstveni-problemi/Vezbe-za-bolji-vid.html

na ovom linku su kineske vezbe za opustanje ociju.

Vader
10.07.2010., 14:46
TO je bila i moja greska tako da sam prvih 10tak dana radio streching brzo i nisam bio opusten
Tako sam i ja radio :(

Što se tiče vježbe sunčanja očiju koliko sam vidio pominje se gledanje o sunce otvorenih očiju ali samo pri izlasku i zalasku sunca. To je inače vježba kojom se navodno postiže puno više od liječenja očiju, navodno se sa njom unosi energija u tijelo pa se klasična ishrana može vremenom potpuno izbaciti, više o tome i tačnim načinima kako se vježba izvodi se može pronaći na internetu. Ali knjige o liječenju očiju navode da je zdravo i za oči da se gleda u sunce pri izlasku i zalasku sunca, samo tada. A kad je sunce jače onda se gleda u sunce zatvorenih očiju uz njihanje glave lijevo-desno tako da sunce zahvati cijelu površinu očiju, da se oči "kupaju" u suncu. Neke knjige i sajtovi kažu da se i to treba izvoditi samo kad je sunce slabije, u jutarnjim i večernjim satima.

Na jednom sajtu sam nekidan pročitao da se tom vježbom može otkloniti problem prevelike osjetljivosti očiju na jako sunce. Naime ja sam pri par godina počeo imati preveliku osjetljivost na ljetno sunce i tek prošle godine sam prvi put kupio sunčane naočale jer sam bio prinuđen, ali ih nosim samo onda kad baš baš moram, jer sve knjige i sajtovi o liječenju očiju govore da sunčane naočale nisu dobre za oči i da ih treba nositi samo onaj ko ima veliku osjetljivost na jako sunce, i samo onda kada osjeti da mu je teško bez naočala. Ni slučajno nositi sunčane naočale zbog mode i pomodarstva.

Tako da ako ove vježbe sunčanja očiju pomognu u "jačanju očiju" na jako sunce to će biti odlično.

A što se tiče količine vježbanja, ovaj sajt (http://www.squidoo.com/restorevision) o kojem smo pričali kaže da se radi jednom dnevno i to samo 4 dana u sedmici, a ostala 3 dana je pauza. Dok ona knjiga navodi da se radi svaki dan, i to dva puta dnevno. Vježbe su slične, neke su iste a neke nisu, na sajtu ima više vježbi nego u knjizi. To je mene zbunjivalo jer ima tih raznih sistema i svaki ima recept u kojem se kaže šta i koliko da se vježba. Sad radim ono iz knjige a uz to dodam poneku vježbi od ovih sa tog sajta, i radim u jutro a ponekad i naveče.

Njihanje sada radim redovno, čim ustanem, i par puta tokom dana, gledaću da stvorim naviku da radim redovno kad ustanem i pred spavanje. Sad mi je i lakše da se duže njišem, u početku se mišići na nogama ranije umore. Da li ti kada se njišeš gledaš u neku fiksnu tačku ispred sebe ili lagano pomjeraš pogled u skladu sa njihanjem? Negdje kaže da se radi ovo drugo, i to obavezno opuštenog pogleda, bez fokusiranja na ono što se vidi.

Što se tiče zoomiranja ja sam mislio da je to ono da staviš prst ispred sebe i onda pogledaš u njega pa gledaš "kroz njega" na neki objekat koji je udaljen. Knjiga valjda kaže da se te promjene rade brzo, ja ih nekad radim brzo a nekad laganije, inače kod te vježbe se baš može osjetiti da se oči naprežu.
Ali na ovom sajtu (http://pages.prodigy.net/unohu/bates.htm) (predlažem da baciš pogled na njega, ima svačega) se zoomiranje radi tako što udaljiš prst najdalje što možeš, gledaš u neku tačku na njemu i polako približavaš prst gledajući u tu tačku, pa polako udaljiš ruku gledajući u tu tačku, onda to ponoviš ali nešto brže pomjeraš ruku, i tako sve brže. Tu piše da je to dobra vježba za akomodaciju.

Saty
11.07.2010., 13:25
jos ja gledam na kom sajtu nadjoh to kad upravo na tom koj si napisao sad.
http://pages.prodigy.net/unohu/bates.htm#Acc
evo linka,procitaj sunning samo!
pise do not look directly at the sun,jedinu tu,na svim ostalim sajtovima pise gledaj direktno u sunce zatvorenih ociju..to me totalno zbunilo.
Zainteresovao si me,aj ako mozes posalji link to da se klasicna ishrana moze potpuno izbaciti da ne ceprkam po netu :).Ako si i dalje osetljiv na sunce onda nosi kacket al nikako naocare za sunce .One ce ti samo povecati osetljivost.O ovome je bates puno pricao.
Trenutno radim po principu 4 dana streching 3 dana pauza.Nekako mislim da je ovako bolje a ako ne bude islo onda se vracam na svaki dan ujutru.Takodje sam ubacio neke vezbe odande.
Kod njihanja trudim se da stalno menjam fokus, tj. da se ne skoncetrisem ni na jedan predmet.Glava se ne pomera kod njihanja samo oci.Uradim 100 komada uvece sto je oko 3 minuta.Ujutru vratne vezbe.
Pa to i jeste zumiranje,imas na tom sajtu isti ONaj link na pocetku kako se radi.Ja radim tako kao na linku i odlicno ide.

Vader
12.07.2010., 15:31
Zainteresovao si me,aj ako mozes posalji link to da se klasicna ishrana moze potpuno izbaciti da ne ceprkam po netu :)
Radi se o nečemu što se zove "sungazing". Evo par sajtova na koje sam sad naletio, a dalje možeš i sam tražiti

Sungazing Hrvatska (http://sungazing-hr.org/) (možeš skuinuti neke tekstove ovde (http://sungazing-hr.org/znanostisungazing.html))
http://www.sungazing.com/652.html
https://forums.vutra.org/threads/3752-Sungazing-Surya-Yoga

Saty
12.07.2010., 16:38
hvala nal linkovima.Radim streching ovako,gleda se za i jedan i drugi smer dakle ukupno 16,sve se radi polako
1.gore dole 8
2.levo desno 8
3.kruzno 8
4.kruzno zatvorenih ociju 8
5.vertik osmica 8
6.horizontalna osmica 8
7.e sad uradio sam i vertk osmice zatvorenih ociju,extra filing mada tamo ne pise.ne znam dal cu ih ubuduce raditi
8.relax
9.palming 5 min.

zoomiranje radim posebno 2x na dan.

Vader
12.07.2010., 16:56
A između svih vježbi radiš palming? U kom trajanju?

Saty
12.07.2010., 20:08
A između svih vježbi radiš palming? U kom trajanju?

oko 2-3 sekunde,tako pise u knjizi

Saty
15.07.2010., 14:16
vader gde ti radis sunning?
ja na terasi radim u pola 8 uvece i 8h ujutru sam uvrstio od pre koji dan po 7-8min.Naravno postepeno cu produziti i do 20 min ako budem mogao.naravno palming obavezno posle 10 minuta
jedno pitanje u vezi taotistickih vezbi jel su to vezbe ocne duplje,jagodica,lukova nosa itd???

Vader
15.07.2010., 14:29
Sunning isto na balkonu ali ga nisam nešto radio, do sada.

Gledaću da radim redovnije kad odem na more :)

Za Taoističke vježbe ne znam.

Saty
16.07.2010., 10:08
vader kako si radio sunning?
na onom sajtu pise da se ne gleda direktno a onda u knjizi batesa procitah da se trebaju oci izloziti sunca a ne direktno gledati u njega.NA ostalim sajtovima pise direktno da se gleda.
radio sam da ne gledam direktno tj. samo da se izlozim i razbistri dosta vid mada ima jedan problem.posle sto uradim sunning i palming jedno 1h-2h i posle toga pecka me oko,uglavnom jedno pa onda malo drugo.Ne znam tacno sta to moze da bude?.Radim u 8 ujutru i u pola 8 uvece a tad je zracenje sunca veoma malo.

Vader
16.07.2010., 11:44
Sunning praktično uopšte nisam radio, svega par puta po 10-15 sekundi i to tako što sam zatvorenih očiju gledao u sunce, i to dnevno sunce, ne ono slabo jutarnje i večernje, i onda dok zatvorenih očiju gledam u sunce pomjeram lagano glavu lijevo-desno tako da osjetim da sunce zahvata cijelo oko.

Bar ono što sam ja čitao o sunningu je takav nekakav opis vježbe.

Što se tiče gledanja direktno u sunce treba gledati sunce čim izlazi i u trenutku kad zalazi. Mislim da je ljetno sunce suviše jako u 8 sati da bi se gledalo direktno u njega otvorenih očiju. Ako se ne varam sunce ovih dana izlazi prije pola 5.

Saty
17.07.2010., 18:09
http://www.central-fixation.com/strengthening-the-eyes/
odlican sajt obavezno pogledaj,ima 3-4 knjige u LIBRARY da se skine besplatno

kruzno zatvorenih ociju sam izbacio jer me boli glava kad radim a ubacio sam onu vezbu gde se gleda u nos,vrh nosa i obrve, inace ta vezba je jako dobra za prosirenje perifernog vida.

Jedna extra vezba na koju sam naisao je ANGRY eyes.radi se tako sto se zatvore oci sto jace mozes i onda nakon 3 sekundi naglo otvoris oci.Odlicna je kad ste umorni.

Vader
18.07.2010., 19:30
ubacio sam onu vezbu gde se gleda u nos,vrh nosa i obrve
E da, kod ove vježbe nisam shvatio gdje se sve gleda, shvatio sam vrh nosa i onaj prostor između obrva (pogled prema gore), ali nisam shvatio gdje između toga. Na šta misliš pod "gledanje u nos"?

keti 13
18.07.2010., 20:45
Pozdrav društvu!

ja sam nabavila letvu dr libermana košta 210 eura, ali mislim da se isplati. Vježbam 8 tjedan i vidim promjene mada ja imam visoku miopiju a i dosta godina tako da neznam da li će mi se dioptrija smanjiti ali sve ostalo je bolje: percepcija vidno polje ne zamaram se tako kao prije. Nastaviti ću pa vam javim kako je

Saty
19.07.2010., 13:33
1.donji deo il sredisnji deo nosa(meni je lakse donji)(s jednim okom 1 sekundi pa s drugim okom 1 sekundu bez zatvaranja drugog oka
2.vrh nosa(s jednim okom 1 sekundu pa s drugim okom 1 sekundu bez zatvaranja drugog oka
3.obrve(oba oka 2 sekunde)

nadam se da si razumeo :)

Vader
19.07.2010., 16:14
Jesam, hvala.

Inače, nekidan sam u 8 u jutro pogledao koliko je sunce jako i utvrdio da je prejako da bi se u njega gledalo otvorenim očima. Ne bih preporučio da se u takvo sunce gleda otvorenih očiju.

Jedan prijatelj mi je rekao točnu vježbu što mu je Pavić dao za skidanje kratkovidnosti

E to mene zanima. Da li je neko bio kod njega pa da opiše koje vježbe Pavić daje? Da li su to ove vježbe koje mi već radimo ili neke sasvim druge? On na svom sajtu kaže da skida -1.5 za samo 15 dana, što bi bilo odlično ako bi bilo tačno. Takođe na sajtu mu piše da se terapija sastoji iz svakodnevnog čitanja pomoću nekih posebnih naočala, pa me zanima da li su to ove rupičaste naočale, ili neke sasvim druge. Zna li neko? Na nekom forumu sam čitao komentare par ljudi koji su išli kod njega, nekima je kao bilo nešto bolje ali nisu bili oduševljeni.

¤amélie¤
20.07.2010., 11:07
Dizem temu malo zato kaj nisam prije nabasala na nju. Daklem ja sam kratkovidna i imam dioptriju na jednom oku -5,5 a drugo -6. Razmisljam o skidanju dioptrije laserom ali sam malo skepticna oko toga kaj taj laser stvarno radi oku jer se o posljedicama toga jos jako malo zna tako da je ta ideja trenutno na hold-u :) Vidim da se tu spominju neke vjezbice pa ako bi mi netko mogao poslati link za skidanje te knjige u kojoj se vjezbice nalaze pa da probam s njima iako ne znam koliko bi to moglo djelovati na ovako visokoj dioptriji :ne zna:

Vader
20.07.2010., 14:27
Jedna od knjiga je ova "Bolji vid bez naočala" (http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Zdravlje/Harry_Benjamin_Bolji_vid_bez_naocala.pdf)

Na ovoj temi smo postavili i linkove o sajtovima sa vježbama pa možeš i njih pogledati. Želim ti uspješno liječenje :)

¤amélie¤
20.07.2010., 14:40
Hvala na linku i tako brzom odgovoru :top:

Saty
21.07.2010., 18:51
@amelie ovde procitaj o laseru http://www.cleareyesight.info/id14.html

jednom kad pristanes na operaciju nema povratka

@Vader ja sam cuo da je taj Pavic obican lopov.Za te naocare ne znam.Ima na jednom sajtu detaljnije kako je neka devojka pricala sve najgore o njemu.kad nadjem dacu ti da procitas.

Romantic_Clear
19.12.2010., 18:45
E ljudi, jel zna neko da li vezbe za oci profesora Bejtsa, vaze za svakoga, tj; Jel SVAKO moze da skine dioptriju njegovim vezbama?? (Ja koristim knjigu Harry Benjamin "Bolji vid bez naocara", ali to je po Bejtsu valjda.)

I jos nesto, nisu mi jasne neke stvari:

Na koji nacin sve mogu da se zagreju ruke da se radi dlanovanje?? Jel mora da se trlja ili moze na jos nacina ruke da se ugreju, zato sto sam procitao da moze da se sedi na njima ili da se stave pod toplu vodu? Zatim, njihanje, kada radim to, bole me noge pa ne izdrzim ni pet minuta? Jel smeju noge da me bole? I najvaznije, da li se naocare nose nakon ovih vezbi normalno i da li moze da se cita bez naocara? Meni je -2,5 i -3,5.

Vader
19.12.2010., 19:12
Ja upravo ovih dana čitam Batesovu knjigu. Do sada sam čitao knjige koje su izašle na našem jeziku kao što je ta "Bolji vid bez naočara" ali sam odlučio da pročitam originalnu Batesovu knjigu. Nalazi se ovde (http://www.iblindness.org/books/bates/).

Razne knjige se baziraju na vježbe kao što je gledanje gore-dole, lijevo-desno, kruženje očima i slično (očna gimnastika), ali sam negdje pročitao da Bates uopšte nije radio sa takvim vježbama i našao sam jedan sajt (http://www.cleareyesight.info/index.html) koji se navodno dosta vjerno drži Batesovog metoda. Čitao sam i sa njega ranije ali moram priznati da nisam previše vježbao. Sad čitam Batesa da konačno vidim šta je on tačno govorio, koje vježbe je dao a koje nije. Zasad stvarno kod njega nema vježbi gledanja gore-dole, lijevo-desno, kruženje očima i slično. On je liječenje zasnivao na stavu da svi problemi sa očima dolaze od mentalne tenzije i da je opuštanje mentalne tenzije pravilan put do opuštanja mišića na očima što onda dovodi do pravilne akomodacije tj. uklanjanja dioptrije. Jedna od glavnih vježbi je "dlanovanje" (palming) ali ga treba izvoditi pravilno, poenta je da se kod "dlanovanja" vidi što veća tama, što veća. A količina tame koja se može vidjeti zavisi upravo od količine mentalne opuštenosti, ko vidi sivu boju, bljeskove sive boje i slično nema potpunu mentalnu opuštenost i liječnje kroz "dlanovanje" je sporije u odnosu na situaciju kada se uspijeva vidjeti potpuna tama. Cijelo jedno poglavlje (http://www.iblindness.org/books/bates/ch12.html) u njegovoj knjizi je o vježbi "dlanovanja". Ima jedno poglavlje i o vježbi njihanja (http://www.iblindness.org/books/bates/ch15.html). Predlažem svima da pročitaju njegovu knjigu, ne samo zato što vjerujem da je korisna već su meni i zanimljiva neka saznanja do kojih je došao i pomoću kojih je uspješno liječio ljude ne samo od dioptrije nego i od drugih bolesti očiju.

Romantic_Clear
20.12.2010., 18:47
Hvala Vader. Interesuje me jos jedna stvar, ako znas da mi odgovoris (ili bilo ko, ko zna) - Vezba koja se zove - Warm Washcloth:
"Run a washcloth under warm water for at least 30 seconds so that the cloth becomes very warm, then wring it out as much as possible. Fold it twice so that it is about 2-4 inches wide. Lie down with your eyes closed in a quiet room and place the cloth over your eyes. With your eyes closed, pretend you are focusing out into space. The warm washcloth will aid in relaxation and
create complete darkness. Stay in this position for at least 5 minutes. You can warm the washcloth over and over for as long as youíd like and relax the day away!" Dakle kaze se da se odeca stavi pod toplu vodu, drzi tako oko 30 sekundi, pa da se dobro iscedi. Pa onda treba da se savije dva puta. Ostalo ok...ALI ne razumem koja odeca? Jel bi tu mogla na primer, marama? Sigurno ne mogu na oci staviti duksericu dva puta savijenu.

Vader
20.12.2010., 18:58
Misli se na obični peškir :)

washcloth = peškir

Romantic_Clear
20.12.2010., 21:50
Misli se na obični peškir :) washcloth = peškirHehehe hvala. Znaci peskir...A jel pomaze to? Koliko je efektivno? Uputi me u jos neke vezbe, originalne od dr Bejtsa, posto ti citas knjigu, a ja ne stizem...Ne moras da objasnjavas, samo imena njegovih vezbi.

P.S. Pomeranje ocima, ocnih misica, su vezbe joge. Dobre su. I da skinuo sam preko pirate bay od Orlina Sorensena knjigu Rebuild your vision. Kaze za 30 dana se skida dioptrija. Jako dobrih vezbi ima, samo sto nemam vremena za sve.

Vader
21.12.2010., 13:06
Ne znam koliko pomaže ta vježba sa peškirom, nisam je radio. Od Batesa sam pročitao tek pola knjige pa još ne znam šta sve tu ima od vježbi. Ako nemaš vremena da čitaš cijelu knjigu pročitaj bar ona poglavlja koja se tiču vježbi:

Centralna fiksacija (http://www.iblindness.org/books/bates/ch11.html)
Dlanovanje (http://www.iblindness.org/books/bates/ch12.html)
Memorija (http://www.iblindness.org/books/bates/ch13.html)
Imaginacija (http://www.iblindness.org/books/bates/ch14.html)
Njihanje i shifting (http://www.iblindness.org/books/bates/ch15.html)
Vježbe kod kuće (http://www.iblindness.org/books/bates/ch24.html)

Javljaj kako napreduje :)

Romantic_Clear
02.01.2011., 23:00
E Vader, jel dobra ova vezba...Ja uradim sledece - na sredini desnog kaziprsta, na jagodici, nacrtam malu crnu tacku i zatim levom rukom uhvatim desnu, a saka je zatvorena, okrenuta ka meni (naravno, kaziprst stoji uspravno, okrenut ka meni). Ja sam fokusiran samo na tacku, tako da pomerajuci samo gornji deo tela, okrecem se na jednu stranu, pa na drugu stranu, Dakle, gornji deo tela, vrat, lice, oci su fokusirani samo na onu tacku i to radim po 20 minuta na dan. Radim kao ovde http://www.seeing.org/techniques/theswings/longswing.html, samo sto ne drzim neki predmet u ruci, vec gledam tacku na sredini kaziprsta, gore opisano. Jel ovo sto ja radim Long Swing? Sve oko mene se okrece, a ja fokusiran na jednu tacku...??? Da ili ne...? Hitno brate.

Vader
02.01.2011., 23:24
Zašto hitno? :)
Kod Batesa sam baš došao do poglavlja o vježbi njihanja pa ne znam da li je on radio tako, mada i ako nije to ne znači da ta vježba što si je našao nije dobra. Mislim da sam već bio na tom sajtu i da sam vidio tu vježbu ali je nisam radio. Ništa te ne košta da je probaš, da je radiš neko vrijeme pa vidiš da li ima promjena na bolje.

Nadam se da ću sutra pročitati o vježbi njihanja kod Batesa pa ću vidjeti šta on kaže. Juče sam pročitao njegova iskustva sa vježbama imaginacije u liječenju vida, pokazalo mu se kao dosta dobro, čitao sam i o tome tu i tamo i vidim da su mnogi svoje vježbe bazirali na njegovim učenjima.

Romantic_Clear
03.01.2011., 17:10
Ma hitno da znam da li skodi...To njihanje mi i nije bas jasno, ali ja radim tako. A za imaginaciju ne znam sta je to...Nije mi bas jasno. Ja ne umem da stvorim sliku na primer jabuke, na nacin da je vidim kristalno, ipak su to zatvorene oci. Ne radim imaginaciju, ne znam kako bih. A sto se tice naocara koje nosim samo kada sam kuci, sada ih nosim samo kada gledam TV ili sam na kompu. Sta kaze Bejts (ili strucnjaci) po tom pitanju, da kratkovid cita bez naocara (i da gleda u mutno bez njih)?

E nasao sam ovaj video http://www.youtube.com/watch?v=whOUL-HGyyA&feature=related. Pogledaj od 2:20. To je skoro isto ona vezba koju ja radim, samo sto ja saku i kaziprst okrenem ka sebi i gledam u tacku na jagodici kaziprsta, ali se i brzo okrecem levo-desno, po sekund-dva.

Vader
03.01.2011., 18:34
Bates je bio mnogo protiv naočala. U jednoj knjizi piše da je pacijentima koji mu dođu sa naočalama skidao i bacao naočale. Naočale omogućavaju dobar vid dok ih nosiš pa ih treba nositi kad su neophodne, ali samo tada, jer naočale samo dodatno kvare vid, ne dozvoljavaju očima da se oporavljaju. A kada neko počne da liječi oči vježbama kažu da to ide teže i sporije što je osoba više i duže nosila naočale.

Što se tiče vježbi imaginacije radi se sa imaginacijom slova koliko sam vidio, i što je bolja i jasnija imaginacija to je oporavak brži.

I ja sam kratkovid, minus dioptrija, ali mi naočale ne trebaju u kući a i napolju ih gotovo nikad ne nosim.

Romantic_Clear
03.01.2011., 20:59
Cuj, ja sam od 14 godina zeznuo vid, ne znam sta se desilo, a naocare sve kada se skupi od 14. do moje 19. godine, jedva sam nosio godinu dana. Dakle, kada sam isao u srednju skolu nisam ih nosio, vec kada dodjem kuci. Ove godine sam uzeo sociva, koja nosim samo kada idem na faks. Sta mislis o ovome? Kojom bi brzinom meni mogao da se oporavi vid? I jos nesto, koliko ti je dioptrija...?

Vader
03.01.2011., 21:52
Prošlo ljeto sam imao -1.00 na oba oka, to je bio prvi put da sam mjerio dioptriju, a i zadnji jer nakon toga nisam išao.

Ne znam koliko bi ti trebalo da skineš dioptriju, to sve zavidi od više faktora ali najviše od toga koliko ćeš vježbati.

bleki988
11.01.2011., 22:56
Pozdrav svim forumasima na ovoj temi, tema je odlicna i mislim da se vjezbama moze popraviti vid.
Posebno me zanima jedna metoda odn. vise metoda skupljenih u jedan kurs za bolji vid http://www.unleash-your-vision.com/
Navodno ova metoda sadrzi Batesove elemente ali poboljsane jer Batesova metoda nije za trajno poboljsanje vida, tj kada prestanete koristiti Batesove metode dioptrija se vraca za razliku od metode u naznacenom linku.
Zanima me da li itko ima iskustva sa ovom metodom jer bih je rado narucio ali malo me demoralise cijena od 297 $ + transportni troskovi.

Vader
11.01.2011., 23:13
Nisam radio po njihovim vježbama, ne znam ni kakve su.

Ja bih lično radije vjerovao Batesu.

Oni moraju da kažu da su im tehnike bolje od Batesovih ako žele da prodaju za 300 dolara. Batesova knjiga i njegove tehnike ali i dosta zanimljivih saznanja do kojih je došao su besplatni, a da mu je još knjiga prevedena kod nas bilo bi odlično.

Begemotica
12.01.2011., 10:44
Da li i stariji ljudi mogu vježbama skinuti barem dio dioptriji? Kada je liječnička dijagnoza - staračka dalekovidnost?

Vader
12.01.2011., 11:20
Upravo sam juče čitao poglavlje iz Batesove knjige o "staračkoj dalekovidosti" (Presbyopia), on kaže da je prva osoba koju je izliječio od te dioptrije bio on sam, opisuje šta je radio uz ponoć asistenta koji mu je pomagao. To je kod njega trajalo malo duže jer je on tek tražio metodu i način liječenja, kad je pronašao kaže da je kasnije liječio druge za manje vremena. Kaže da su neki ljudi bili u stanju da se izliječe za samo par minuta:

In some cases a complete and permanent cure was effected in a few minutes. Why, I do not know. I will never be satisfied till I find out. A patient who had worn glasses for presbyopia for about twenty years was cured in less than fifteen minutes by the use of his imagination.

Evo tog poglavlja

PRESBYOPIA: ITS CAUSE AND CURE (http://www.iblindness.org/books/bates/ch20.html)

Begemotica
12.01.2011., 21:24
puno ti hvala :)

Romantic_Clear
13.01.2011., 17:25
Malo o Eye-robics http://www.youtube.com/watch?v=kiTeX2zQ_J0, a torrent imate na http://bitsnoop.com/eyerobics-q7507482.html (BESPLATNO!!). Ukupno ima 30-ako videa, gde se pokazuje kako treba i opisuje. Sve je prema dr Bejtsu. Jako dobra stvar. Pored ovoga i cuveni program http://www.rebuildyourvision.com/, koji naravno jako kosta, ALI besplatno skinuo sam preko nekog torenta (ne mogu da se setim tacno kojeg), na primer ima ovde http://www.bittorrent.am/torrent/4831346/6/310/rebuild-your-vision-Orlin-Sorenson-zip.html.

Ja radim prvo dlanovanje, pa onda vezbe vrata,pa onda vezbe ocnih misica (gore-dole, levo-desno...) i pljuskanje hladnom vodom. To je oko 2 sata u toku dana...Ali pocecu da se pripremam i za sve ostale vezbe...

Vader, primetio sam i neke promene u vidu nisu preterane, ali ima ih...Sta mislis jel to moze biti lagani oporavak vida ili ne...? Ne znam kako bih kuci mogao da proverim vid...

Vader
14.01.2011., 13:46
Hvala ti na torentu, skinuo sam pa ću pogledati nekom prilikom šta se tu radi, ali tek nakon što završim Batesovu knjigu.

vezbe vrata,pa onda vezbe ocnih misica (gore-dole, levo-desno...) i pljuskanje hladnom vodom.

Do sada sam pročitao preko dvije trećine Batesove knjige i on nije radio te vježbe. To ne znači da te vježbe nisu korisne, ali mislim da on nije radio te stvari.

Vader, primetio sam i neke promene u vidu nisu preterane, ali ima ih...Sta mislis jel to moze biti lagani oporavak vida ili ne...? Ne znam kako bih kuci mogao da proverim vid...

Vid stalno varira, to sam dosta puta vidio kod sebe a i Bates je pričao da vid stalno varira svima, i onima koji nemaju dioptriju. Meni je jedan dio dana bolji nego u drugi dio dana, a osjetno na vid utiče količina svjetlosti, po sunčanijim danima je vid osjetno bolji nego po oblačnim, isto tako čim počne padati mrak vid je sve slabiji. Čitao sam o uzrocima toga nakon što sam primjetio da se to dešava, kad ima više svjetlosti zjenica se smanji pa svjetlost ulazi pod manjim uglom i manje su greške prelamanja svjetlosti u oku usljed dioptrije, tako nešto. I ja sam imao periode kad mi je vid bio osjetno bolji i dosta sam se obradovao ali sam vidio da već sledeći dan vid bude po starom. Tako da ta poboljšanja vida mogu biti prava poboljšanja ali mogu biti i samo ovako neka privremena, mada i privremena su super, inače se i kaže da to u početku budu privremena poboljšanja a onda postaju sve češća. Samo treba nastaviti vježbati, nešto što bih i ja morao. Nažalost više sam čitao o svemu ovome nego vježbao.

Što se tiče provjeravanja vida najbolje je da si odštampaš one karte za oči, zalijepiš na zid u sobi, i provjeravaš. Te karte ne služe samo za provjeru već po Batesu sa njima treba dosta vježbati, upravo je svojim pacijentima davao da svaki dan vježbaju sa tim kartama. A te karte za oči (eye chart) su ovo:

http://www.disabled-world.com/artman/publish/eye-chart.shtml

ovde ih možeš skinuti pa odšampati, ima ih više

http://www.i-see.org/eyecharts.html

Romantic_Clear
14.01.2011., 17:40
Hvala ti na torentu, skinuo sam pa ću pogledati nekom prilikom šta se tu radi, ali tek nakon što završim Batesovu knjigu.Nema na cemu. U stvari sve vezbe u oba torenta da probas kada zavrsis sa citanjem knjige...:) To cu i ja samo da ugrabim vreme, e onda ce biti pravo vezbanje.Do sada sam pročitao preko dvije trećine Batesove knjige i on nije radio te vježbe. To ne znači da te vježbe nisu korisne, ali mislim da on nije radio te stvari.Da, ali jesu Jogine vezbe. A Joga za oci je takodje jako dobra, ako ne i bolja od nekih Bejtsovih vezbi. Mnogi koji rade vezbe rade Bejtsove i Joga vezbe za oci. Ja od Bejtsovih samo dlanovanje i ponekad njihanje i siftovanje (pogled na jednu tacku, pa na drugu)...E da sta kaze Bejts za shift?? Ne znam kako to da vezbam u potpunosti, a deluje lako...Da mozda uzmem beo papir i oznacim dosta tacaka, pa brzo od jedne do druge, a ne jednu pa drugu...(?)Vid stalno varira, to sam dosta puta vidio kod sebe a i Bates je pričao da vid stalno varira svima, i onima koji nemaju dioptriju. Meni je jedan dio dana bolji nego u drugi dio dana, a osjetno na vid utiče količina svjetlosti, po sunčanijim danima je vid osjetno bolji nego po oblačnim, isto tako čim počne padati mrak vid je sve slabiji. Čitao sam o uzrocima toga nakon što sam primjetio da se to dešava, kad ima više svjetlosti zjenica se smanji pa svjetlost ulazi pod manjim uglom i manje su greške prelamanja svjetlosti u oku usljed dioptrije, tako nešto. I ja sam imao periode kad mi je vid bio osjetno bolji i dosta sam se obradovao ali sam vidio da već sledeći dan vid bude po starom. Tako da ta poboljšanja vida mogu biti prava poboljšanja ali mogu biti i samo ovako neka privremena, mada i privremena su super, inače se i kaže da to u početku budu privremena poboljšanja a onda postaju sve češća. Samo treba nastaviti vježbati, nešto što bih i ja morao. Nažalost više sam čitao o svemu ovome nego vježbao.Aha. Hvala i za karte. :)

Vader
14.01.2011., 18:34
Vježbu shifrovanja sam pročitao ali ću se morati vratiti na to i detaljnije i pažljivije pročitati kad završim knjigu, mislio sam prvo pročitati cijelu knjigu da steknem opšti utisak o tome šta je on radio i pronašao pa ću se onda vratiti na poglavlja sa vježbama i detaljnije ih pročitati, i onda početi da vježbam. Zato ti sada ne mogu ništa pametno reći za shifting, najbolje je da sam pročitaš ovde (http://www.iblindness.org/books/bates/ch15.html).

Romantic_Clear
14.01.2011., 21:20
Aha...A koliko ti je jos ostalo sa knjigom...? Otprilike...? :)

Vader
14.01.2011., 21:35
Nije puno, ako se zaletim sa čitanjem možda završim preko vikenda :)

Begemotica
16.01.2011., 14:10
Nabavila sam vježbe za oči Yoga Ramanantate :)

Romantic_Clear
16.01.2011., 15:29
Nabavila sam vježbe za oči Yoga Ramanantate :)Sta je to...? Jesu to one Joga vezbe za oci, standardne ili nesto bolje...? :)

Begemotica
17.01.2011., 10:29
Mislim da su standardne, ima i trataka na svijeću (zapravo, na odraz svijeće u ogledalu) i koncentracija na odraz sunčevog diska i na disk lune. :)

Saharun
18.01.2011., 19:02
ne znam jeli već netko ovo stavio, ali nije zgorega ni ponoviti :)

Romantic_Clear
19.01.2011., 16:17
Ima, ali bar si podsetio. Jel ti radis (ili si radio) vezbe iz te knjige? Ja sam postavio 2 torenta za najbolje ocne vezbe gore, mozes i njih pogledati...

Vader, kako napreduje citanje? I kada zavrsis, obavezno skini ona 2 torenta, vezbe su vrhunske.

Vader
19.01.2011., 16:45
Knjigu sam završio. Zalijepio sam onu "kartu za oči" na zid u sobi pa povremeno vježbam. Recimo kad čitam neko vrijeme neku knjigu i bacim pogled na "kartu za oči" vid mi je slabiji, ali kad onda malo odložim knjigu i gledam u "kartu za oči", prelazim od slova do slova, od većih prema manjim, nakon par minuta mi vid bude bolji nego što je bio u trenutku kada sam odložio knjigu. To sam naročito primjetio juče i prekjuče kada je bilo više svjetlosti jer je bilo sunčanije vrijeme.

Doktor Bates puno potencira vježbanje sa ovim "kartama za oči", kaže da se redovnim vježbanjem popravlja vid i skida dioptrija. Radio je po školama gdje su djeci stavili "kartu za oči" u učionicu i svakodnevnim vježbanjem se svima popravljao vid a ujedno je služilo kao prevencija da se nikome vremenom ne kvari vid. On u knjizi piše dosta o tim iskustvima sa djecom iz škola koje su vježbale na ovaj način, na taj način su se liječile i druge bolesti oka a ne samo dioptrija.

Romantic_Clear
20.01.2011., 18:31
Aha...Lepo lepo. Ako bih zeleo da kupim original kartu za oci (umesto da kopiram), gde se to kupuje, ali da nije preko neta, jer ne kupujem nista preko neta...?

Vader
20.01.2011., 18:36
Ne znam. Nije problem da si odštampaš neko od ovih sa interneta i radiš sa njom, ne vjerujem da ima neke razlike između njih i kupovnih. Na sajtovima piše da ih možeš i sam napraviti a to je i Bates rekao. Poenta je samo da imaš slova različite veličine i da vježbaš.

Romantic_Clear
21.01.2011., 22:04
Uskoro uzimam stampac, pa cu videti da to istampam...Inace, sto se tice citanja, nije mi bas jasno, a posto si procitao celu knjigu, reci mi sta kaze Bates po tom pitanju? Pazi ja naocare nosim samo kada gledam komp i TV, a kada sam na faksu sociva.

E ovako, kada sam u kuci, a citam i ucim npr 8-9 sati, na koji nacin da citam...? Jel mogu stalno da citam, sa povremenim bacanjem pogleda u daljinu ili sta...? Neki savet povodom toga, jer mi je to sada najvaznije. Da znam da li tako kvarim vid ili ne radim pravilno.

Vader
22.01.2011., 00:52
Knjige kažu da očima prija da rade ono za šta su namijenjene: da gledaju. To onda uključuje i čitanje. Čitao sam da ne treba bježati od čitanja jer neki smatraju da to očima smeta. Dakle slobodno čitaj. Bates je utvrdio da na vid najviše utiče stanje uma. Recimo ako čitaš nešto zanimljivo oči se neće umarati a ako čitaš nešto naporno i nezanimljivo onda će se umarati (mislim da sam ovo i ja potvrdio na sebi). Vidio je to na konkretnim primjerima kada je radio sa djecom u školi, vid im je bio bolji na časovima sa predmetima koji su im zanimljivi a lošiji na predmetima koji im nisu zanimljivi. Takođe je utvrdio da je djeci lošiji vid u školi ako imaju strogu učiteljicu koja galami na njih, kada dođe dijete da mu on testira vid a učiteljica u tom trenutnu zagalami na dijete njemu je slabiji vid, jedva da nešto vidi na onoj karti za oči, a ako učiteljica izađe iz učionice isto to dijete vidi osjetno bolje. O ovim stvarima i velikoj vezi uma i vida se ne pronalazi toliko u drugim knjigama ali Bates je dosta o tome pisao. Recimo utvrdio je da ljudi koji imaju bolju memoriju imaju i bolji vid, oni koji imaju slabiju memoriju imaju slabiji vid. Liječenjem vida se popravljala memorija ali je važilo i obrnuto. Jednom je liječio i na kraju izliječio jednog doktora koji je imao jako slabu memoriju i kada ga je izliječio ovaj mu je rekao: "hvala ti za ono što si uradio za moj vid ali ti još više hvala za ono što si učinio za moj um". To je rekao jer mu se sa popravljanjem vida automatski sredilo i dosta toga na mentalnom planu.

Možeš tokom čitanja praviti pauze i gledati u daljinu, to je dobra stvar.

Romantic_Clear
22.01.2011., 21:02
Znaci da citam slobodno i da povremeno pogledam u daljinu i to...Ok hvala. Sada sam povecao broj vezbi, ali to jos ne obuhvata sve, zbog vremena. Dakle ja 3 puta u toku dana pljuskam lice po 25 puta hladnom vodom, pa onda dlanovanje 10 minuta (2 puta na dan), pa vezbe vrata (zbog cirkulacije), pa vezbe ocnih misica (pogled gore-dole, levo-desno...), pa vezba gledanja u prst, pa u objekat i sve tako. Radim i long shift. (Ovaj sajt je posvecen Bejtsovim metodama, a ovde je rec o long shift-u http://www.seeing.org/techniques/theswings/longswing.html. Jel ovo govorio Bejts, odnosno da li ja taj nacin? Da se gleda u, na primer, vrh olovke i okrece sa strane na stranu, a cini se da se "svet okrece". )

Vader
23.01.2011., 00:02
Nije govorio o tome u knjizi koju sam čitao.

Begemotica
23.01.2011., 14:02
Vježbe koje sam pronašla djeluju! Pišem ovo nez naočala. :)

Romantic_Clear
23.01.2011., 15:34
Vader, nema veze, verovatno bi dobro dosla...A sem toga najvaznije ce mi biti ono sa kartom za oci.

Vježbe koje sam pronašla djeluju! Pišem ovo nez naočala. :)Cestitam!! :) Koje vezbe si pronasla i izvodila? I koliko i kako...? Pomagaaaj...Pa da probam.

utisana
24.01.2011., 12:33
Evo knjige koju ja imam.
Sretno svima, javite napredak. Ja sam popravila vid za 0.50

Begemotica
24.01.2011., 15:05
Vader, nema veze, verovatno bi dobro dosla...A sem toga najvaznije ce mi biti ono sa kartom za oci.

Cestitam!! :) Koje vezbe si pronasla i izvodila? I koliko i kako...? Pomagaaaj...Pa da probam.

Ja sam skinula u pdf formatu ovu (http://www.amazon.com/Bolshaia-uprazhnenii-Jogicheskii-traktat-vosstanovlenii/dp/5818315185/ref=sr_1_6?s=books&ie=UTF8&qid=1295877584&sr=1-6) knjigu.

Ako znaš ruski, mogu ti dati link na stranicu gdje možeš čitati (i opirati tekst), ako ne, nema smisla.

Vježbe radim nekoliko puta na dan, čak i u uredu, kada imam vrijemena. Ali u knjige već na početku se piše, da na dioptriju ima veliki utjecaj naša psiha, tako da mi je čim sam sebi rekla da ja nemam onu "staračku dalekovidnost" koju mi prikačila liječnica (a nisam čak ni stara, ali ona kaže da je to dijegnoza za svaki poremečj vida na blizinu poslje 40), odmah mi se poboljašao vid. :D

Romantic_Clear
24.01.2011., 16:14
Evo knjige koju ja imam.
Sretno svima, javite napredak. Ja sam popravila vid za 0.50

http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Zdravlje/Harry_Benjamin_Bolji_vid_bez_naocala.pdfImam i ja tu knjigu...I dva torenta koja su fenomenalna (naveo sam ih u jednom od prethodnih postova), ali iz knjige koju si postavila ne radim sve vezbe...Ne radim njihanje (Sway), suncanje i centralnu fiksaciju - memorisanje. Sve ostalo radim. Koliko si ti radila dnevno ove vezbe, kada si pocela, koliko si nosila naocare i kada i kolika ti je bila dioptrija? Moilim te odgovori mi, da vidim da i ja ispravim nesto.Ako znaš ruski, mogu ti dati link na stranicu gdje možeš čitati (i opirati tekst), ako ne, nema smisla.

Vježbe radim nekoliko puta na dan, čak i u uredu, kada imam vrijemena. Ali u knjige već na početku se piše, da na dioptriju ima veliki utjecaj naša psiha, tako da mi je čim sam sebi rekla da ja nemam onu "staračku dalekovidnost" koju mi prikačila liječnica (a nisam čak ni stara, ali ona kaže da je to dijegnoza za svaki poremečj vida na blizinu poslje 40), odmah mi se poboljašao vid. Ne znam ruski, ali savrseno znam engleski i spanski...Postavi link svakako, mogu se snaci za prevod. Jel moze da se skine negde besplatno, kao torent ili nesto slicno? Ako mozes bar da ispises neke osnovne vezbe, ali neke nove, ne one ocne ili vrata koje su poznate...Ako te ne mrzi please...I koliko si ih vezbala? :)

utisana
24.01.2011., 18:07
[QUOTE=Romantic_Clear;31310359
Knjigu sam skinula lani, pa sva zapaljena vježbala nekih mjesec-dva.
Sada sam se ulijenila .
Sad ću ponovno na vježbe.
Dioprija je bila
kompiuter je raekao -3.00
doktor -2.50
ja sam tražila naočale sa- 2.25
Na pregledu pred mjesec dana , dioprija -1.75 po preporuci doktora, komp je pokazao veću dioptriju, ne znam koju

Begemotica
24.01.2011., 21:04
Imam i ja tu knjigu...I dva torenta koja su fenomenalna (naveo sam ih u jednom od prethodnih postova), ali iz knjige koju si postavila ne radim sve vezbe...Ne radim njihanje (Sway), suncanje i centralnu fiksaciju - memorisanje. Sve ostalo radim. Koliko si ti radila dnevno ove vezbe, kada si pocela, koliko si nosila naocare i kada i kolika ti je bila dioptrija? Moilim te odgovori mi, da vidim da i ja ispravim nesto.Ne znam ruski, ali savrseno znam engleski i spanski...Postavi link svakako, mogu se snaci za prevod. Jel moze da se skine negde besplatno, kao torent ili nesto slicno? Ako mozes bar da ispises neke osnovne vezbe, ali neke nove, ne one ocne ili vrata koje su poznate...Ako te ne mrzi please...I koliko si ih vezbala? :)

Ma nema nekih velikih razlika u odnosu na batesove vjžbe, niti nekih spektakularno novih vježba. Kad vježbaš, moraš sjditi u jednoj od meditativnih asana, najbolje u padmasani, kičma mora biti ravna, osim toga ja mantram i meditiram, kad mi tjekom dana oči se umore radim očima "leprira", ujutro migam u hladnoj vodi, navečer meditiram na odraz svijeće ili, ako je pun mjesec na mjesec. Poboljšanje sam osjetila odmah, ali ja nisam ni imala veliku dioptriju, + 1,5 ili 2.

Romantic_Clear
24.01.2011., 21:37
Tako znaci, a te vezbe za oci uopste, zasto niko ne plasira to u javnost i zasto neki govore da se ne moze tako vratiti vid, jer treba da se promeni oblik roznjace i slicno...Ja cu ipak pokusavati i ako osetim i malo poboljsanja dupliracu utroseno vreme.

Romantic_Clear
09.02.2011., 17:46
Vader, istampao sam u A4 formatu, ove "karte za oci" - http://www.i-see.org/snellen.gif i http://www.globalarray.net/user/nresults/images/snellen/snellen_20_ft_eye_chart-1.jpg. Znaci obe karte u A4 formatu, valjda to ne smeta...U cemu se sastoje vezbe sa kartama za oci? Sada kada ih imam, sta treba da radim?

Vader
09.02.2011., 21:54
Nedavno sam za jednog prijatelja na brzinu opisao vježbe iz Batesove knjige pošto sam je pročitao cijelu, postaviću to ovde, nadam se da ćete imati koristi od njih :). Samo da kažem da sam imao par bljeskova dosta boljeg vida, o tome je pisao Bates a pisali su i drugi, poboljšanja se prvo vide kao kratki intervali (bljeskovi) boljeg vida, u početko traju sekundu ili manje a onda su sve duži. Nekidan sam imao par tih bljeskova dok sam radio neke od ovih vježbi sa kartom za oči koju sam zalijepio na zid u sobi. U jednom trenutku sam vidio red slova koji inače ne mogu da vidim, to je trajalo kratko ali bilo je predivno :). To je bilo kad sam radio vježbu pomjeranja, nju sam inače najviše radio, dlanovanje sam radio jako malo.

VJEŽBE ZA OČI (iz knjige doktora Batesa)

Centralna fiksacija

Ova vježba se radi ako osoba kada gleda u neku tačku bolje vidi pored te tačke nego što vidi tačku u koju gleda. Takvi ljudi da bi vidjeli neku tačku moraju da gledaju malo pored nje. To nije dobro i trebalo bi vježbama postići da se najbolje vidi ona tačka u koju se gleda a da se sve pored nje vidi lošije, čak i ono što se nalazi samo par milimetara pored tačke u koju se gleda se mora vidjeti lošije.

Vježba se radi tako da se gleda onoliko pored objekta koji se želi vidjeti koliko je potrebno da bi se taj objekat vidio dobro, a onda se to rastojanje smanjuje. Vježba se tako da se u knjizi gleda gornji vrh nekog slova pri čemu bi se donji vrh slova morao vidjeti slabije, a kada se gleda donji vrh slova tada bi se gornji vrh morao vidjeti slabije. Treba tako gledati neke tačke na određenom rastojanju i to rastojanje treba smanjivati sve dotle dok se tačka u koju se gleda vidi bolje od svega što se nalazi pored nje, makad te ostale tačke bile udaljene samo milimetar. Osoba koja to postigne ima dobru centralnu fiksaciju. Osobe sa izuzetno dobrom centralnom fiksacijom mogu da golim okom vide Jupiterove mjesece.

Ova vježda je jako dobra i može da dovede do izliječenja oka od bioloških poremećaja i bolesti, a čak može da dovede i do izliječenja drugih organa u tijelu (organa za varenje i drugih), uz to dobra centralna fiksacija poboljšava mentalne moći.

Dlanovanje

Dlanovanje se izvodi tako da se dlanovima prekriju oči tako da do njih ne dolazi nimalo svjetlosti, ali se dlanovima ne smiju dodirivati oči. Ponekad je djelotvorno i samo zatvoriti oči i na taj način ih odmarati, jer oči vide dobro samo onda kada gledaju potpuno opušteno i bez naprezanja. Što se oči više naprežu da vide to će vid biti slabiji i samo će se još više kvariti. Ova i ostale vježbe u svojoj suštini služe samo za opuštanje očiju jer je opuštanje jedini način za izliječenjeočiju.

Kada se izvodi dlanovanje idealno bi bilo da se vidi samo velika tama, totalna crna boja. Mnogi to nisu u stanju da vide već vide sivu boju, bljeskove raznih boja i slično. Opušten um (a to je uslov za opuštene i zdrave oči) će kod vježbe dlanovanja vidjeti samo potpunu tamu. Oni koji su to bili u stanju postići (vidjeti potpunu tamo kod vježbe dlanovanja) su vrlo brzo izliječili svoj vid. Ostali moraju više vježbati. Bilo kakva neugodnost u umu i tijelu (glad, bol, umor, nervoza , depresija, nezadovoljstvo) će onemogućiti da se vidi potpuna tama kod vježbe dlanovanja a samim tim će i liječenje biti sporije.

Nemoguće je vidjeti potpunu tamu osim ako je vid odličan i zdrav, jer samo kada je vid odličan tada je i um u zdravom i opuštenom stanju. Što je vid bolji to će osoba vidjeti jaču i dublju crnu boju kada radi vježbu dlanovanja.

Oni koji ne mogu da vide jaku crnu boju bi trebalo da je zamišljaju (vizualizuju) kada rade vježbu dlanovanja. Što jaču crnu boju mogu da zamisle i što je duže zadržavaju u umu to će se vid brže popravljati. Osoba se može podsjetiti nekih crnih predmeta (cipele, kišobran) ako bi joj to pomoglo da zamišlja crnu boju.

Memorija

Treba zamišljati crnu boju, nešto crno, na primjer crnu tačku. To se može raditi kada se sjedi, leži, bilo kad.
Može se takođe pogledati u nešto crno, neko crno slovo, onda se zatvore oči i to slovo se pokuša držati u sjećanju isto onako crno kako se vidjelo, pa se opet pogleda na slovo pa se opet zatvore oči i pokuša se držati u sjećanju to crno slovo.

Pogleda se crno slovo sa one udaljenosti sa koje se ono vidi najbolje, nakon toga se to slovo pogleda sa veće udaljenosti i pokušava se zamisliti da se vidi isto onako jasno i crno kako se vidjelo sa male udaljenosti, dakle pokušava se da se izvuče iz memorije kako je to slovo izgledalo sa male udaljenosti. Nije bitno što se slovo sa veće udaljenosti neće vidjeti kao sa male udaljenosti, bitno je da se zamišlja da se vidi jednako dobro kao sa male udaljenosti.

Pomjeranje i ljuljanje

Pogleda se u jedno slovo na karti zavježbanje ili u knjizi pa se pogleda u neko drugo, pa se opet pogleda prvo slovo, pa drugo, prvo, drugo, prvo, drugo... Pogled se na svakom slovu zadržava kratko ali ne bi trebalo napraviti više od 2-3 ova pomjeraja u jednoj sekundi.

Kada se ovaj pomjeraj pravilno izvede doživjeće se efekat "ljuljanja", tj. osjetiće se da se slova pomjeraju u smjeru suprotnom od onoga kako se oči pomjeraju i gledaju, steći će se iluzija da se slova koji se gledaju pomjeraju u suprotnom smjeru od kretanja oka.
Dakle kada se pogleda lijevo slovo pa se pogleda desno slovo steći će se utisak da se slovo pomjera sa desna u lijevo. Što se češće doživljava ovaj efekar "ljuljanja" to je poboljšanje vida bolje. Nemoguće je doživjeti efekat "ljuljanja" bez poboljšanja vida. Na ovaj način vid mogu poboljšati i oni koji inače imaju dobar vid.

Tokom vježbe "pomjeranja" oči se mogu povremeno odmarati sa vježbom "dlanovanja" nakon čega se nastalja sa vježbom "pomjeranja".

Par načina za vježbu "pomjeranja":

Broj 1

a) Pogledaj jedno slovo
b) Pogledaj drugo slovo u istoj liniji koje je toliko udaljeno da prvo slovo vidiš slabije od drugog
c) Pogledaj opet prvo slovo tako da drugo slovo vidiš slabije
d) Gledaj tako više puta jedno pa drugo slovo tako da se slabije vidi ono slovo u koje se ne gleda

Broj 2

a) Pogledaj na veće slovo
b) Pogledaj na manje slovo. Veće slovo bi trebalo da se vidi slabije.
c) Pogledaj opet veće slovo
d) Ponavljaj više puta, gledaj malo slovo, pa veliko, malo, veliko, malo...

Broj 3

a) Pogledaj iznad vrha slova na tolikoj udaljenosti da dno slova ili cijelo slovo vidiš lošije
b) Pogledaj ispod dna slova na tolikoj udaljenosti da vrh slova ili cijelo slovo vidiš lošije
c) Ponavljaj više puta

Broj 4

Vježba "pomjeranja" se može raditi i tako što se gleda jedno slovo na manjoj udaljenosti pa onda drugo na većoj pa opet ovo na manjoj, većoj, manjoj...

Ove vježbe "pomjeranja" se ne moraju raditi sa slovima, može se gledati na jedan prozor neke zgrade pa onda drugi prozor, prvi, drugi...Može se gledati jedan dio prozora pa onda neki drugi dio istog prozora. Poželjno je postići efekat "ljuljanja" tj. iluziju da se objekat koji se gleda pomjera u suprotnom smjeru od kretanja oka.

Vader
09.02.2011., 22:00
Tu Batesovu knjigu sam prebacio u PDF pošto mi se nije svidio onaj PDF koji se može naći sa sajtu, pa ako je želite postavio sam je da je možete skinuti. Njegova knjiga je "Treatment without glasses".

http://rapidshare.com/files/446989012/knjige_za_oci.zip

Begemotica
15.02.2011., 13:41
Jedan savjet od mog facebook prijatelja:

To maintain good vision, it is useful to blink often while reading, watching TV or working on computers. Frequent and gentle blinking allows your eyelids to coat your eyes with three beneficial layers of tears, which are essential to providing your eyes with ongoing nourishment and cleansing. Be sure to blink every two to four seconds - about fifteen to thirty blinks per minute

bleki988
16.02.2011., 01:34
Da li je neko koristio ili koristi rupicaste naocale? I općenito kakva su vasa misljenja o tome?

Romantic_Clear
16.02.2011., 11:32
I mene interesuju te naocare, ako neko ima bilo kakvog iskustva sa njima, neka napise.

Zyxzed
16.02.2011., 16:54
Pozdrav svima.

Ja se želim riješiti svoje kratkovidnosti.
I tražim riješenje već jaako dugo za ovo i nikako!!

http://www.alternativa-forum.com/kratkovidnost/715-vjezbe-za-oci-za-kratkovidnost-4.html#post67458
kao što sam tu napisao
ovo su neke od metoda na koje sam naišao,

ali od ovih rupičastih naočala čini mi se nema ništa.

Idem dalje traziti na jos foruma,
Dr. Pavića sam zelio posjetiti, ali je on u HRV tek krajem 3. mj (eh)..

jtvatn10
17.02.2011., 06:05
Ashwinikumaras, molim na PM, ime knjige izposta 2009.g. alternativno lijecenje.Hvala.

jenny510
24.02.2011., 17:52
bas budem probala , ja imam +3

azdaja009
27.02.2011., 21:56
evo prvi put se ukljucujem u temu....dosta ste vjezbi za sada dali a zanima me kako se radi to njihanje

Romantic_Clear
05.03.2011., 20:58
Ljudi, gledajte sta sam nasao, nocna sociva koja vracaju vid, a koja kostaju oko 250$, a trenutno ih ima samo u Britaniji...

http://www.youtube.com/watch?v=mUCtXW3GFRA&feature=related

Sajt:http://igolenses.co.uk

Romantic_Clear
15.03.2011., 18:36
http://www.youtube.com/watch?v=iLxls0RlJk0&feature=related

M@ng@
20.04.2011., 13:10
Pozdrav svima! Evo da odgovorim ekipi koja ima pitanja u vezi rupicastih naocala... ja ih nosim 3 mjeseca i mogu reci da mi je vid vidno poboljšan,a oci su mi odmornije, osjecam opuštenost ocnih jabucica. Nakon što skinem rupicaste i stavim dioptrijske imam osjcaj da su mi dioptrijske prejake pa ih ne mogu nositi, smetaju me. Opcenito više ne nosim dioptrijske vec samo rupicaste, cak i sad dok ovo pišem :) Rupičaste nosim uvijek i koliko mi to paše. Čak i ono što kažu da bi ih se trebalo nositi 10 min da se navikneš meni nije bilo potrebno, ja sam ih nosila koliko mi je to pasalo. S njima čitam, samo ako je noc rasvjeta treba biti jaka, kad sam vani služe mi umjesto sunčanih itd... I ne radim nikakve vježbe samo nosim naočale prelijena sam za viježbe :D A što se tiće ovi leća koje je našao Romantic_Clear hm nešto mi tu ne štima samo ne znam još što, moram o malo detaljnije proučiti...

Vader
20.04.2011., 15:59
Znači samo ih nosiš u običnim svakodnevnim situacijama?

Da li ti je vid sada kad gledaš bez njih (i bez dioptrijskih) bolji nego što je bio prije? Jesi li mjerila dioptriju prije i sada?

M@ng@
20.04.2011., 16:05
Tako je, nosim ih kao što sam nosila dioptrijske. Vid mi je osjetno bolji, doma imam ona slova kao što imaju opticari, i uvijek ih gledam s iste udaljenosti pa po tome vidim da mi je vid bolji, te mi ni netreba okulisticki pregled.

bleki988
24.04.2011., 01:45
a kolika ti je dioptrija bila prije stavljanja tih rupicastih naocala, da li je obicna miopija ili s cilindrima (astigmatizmom) ?

M@ng@
24.04.2011., 15:53
Dioptrija mi je bila -3.25 na oba oka i blagi astigmatizam. Kad bi vani skinula dioptrijske naočale (u početku) ne bi ništa vidjela sve mi je bilo totalno mutno, znakove na cesti nisam raspoznavala, a sad, ne da ih vidim nego ih i raspoznajem, uzmi u obzir da ja znakove gledam iz tramvaja i busa to je prilično daleko, a kad imam rupićaste onda vidim sve savršeno, s njima i bicikl vozim i rolam se :D al auto ne, tu ipak treba više opreza.

bleki988
25.04.2011., 00:02
ok hvala na info, to je ono sto me najvise brine kod ovih rupicastih naocala (da li pomazu i kod astigmatizma) nemam veliku dioptriju ali imam jak astigmatizam:(

Begemotica
26.04.2011., 09:13
Ja sam radila jednu pranayamu koja navodno poboljšava vid (iako sam bila skeptična kako to može pomoći) i ne znam da li postoji veza, ali danas sam primjetila da mogu pročitati brojevi na katastarskim mapama za kojji mi prije trebalo povećalo.

M@ng@
26.04.2011., 23:07
ok hvala na info, to je ono sto me najvise brine kod ovih rupicastih naocala (da li pomazu i kod astigmatizma) nemam veliku dioptriju ali imam jak astigmatizam:(

Da sam ja na tvom mjestu, otišla bih u dučan i isprobala naočale. Ako s njima ne primječuješ astigmatizam ili ga primječuješ ali u blažem obliku onda pomažu, jer ni meni vid s njima nije savršen, ali što ih češče nosim to mi je bolje.

Romantic_Clear
02.05.2011., 20:47
Pozdrav svima! Evo da odgovorim ekipi koja ima pitanja u vezi rupicastih naocala... ja ih nosim 3 mjeseca i mogu reci da mi je vid vidno poboljšan,a oci su mi odmornije, osjecam opuštenost ocnih jabucica. Nakon što skinem rupicaste i stavim dioptrijske imam osjcaj da su mi dioptrijske prejake pa ih ne mogu nositi, smetaju me.Kada napises da ti je vid poboljsan jel mislis na smanjivanje dioptrije? A najvise me obradovala ova zadnja recenica, sto znaci da rupicaste deluju, jel tako? Ima onih koji su skepticki i hvala to sto si podigla samopouzdanje mnogima ovde.:)Opcenito više ne nosim dioptrijske vec samo rupicaste, cak i sad dok ovo pišem :)To je idealno.I ne radim nikakve vježbe samo nosim naočale prelijena sam za viježbe :DEkstra...Ali ja cu ipak raditi vezbe po 10-ak minuta na dan kada ih budem uzeo da ubrzam proces oporavka vida.

M@ng@
05.05.2011., 14:25
Romantic_Clear :) pa ja bih rekla da su mi rupićaste definitivno skinule dioptriju, ako već moram nositi cvikere onda nosim one bivše tj. slabije. Te slabije su -2.75 i one mi nisu idealne ali su mi puuuno ugodnije od onih jačih.

Sjećam se... kad su mi te slabije bile preslabe, nisam vidjela čitati slova na telki, i bila sam toliko nesretna što mi se dioptrija toliko pogoršala, da sam počela istraživati i našla sam rupićaste i sad vidim slova sa slabijim cvikama :D nije to još savršeno ali jako sam zadovoljna. I počela raditi yoga vježbe isto da ubrzam proces.

bleki988
05.05.2011., 16:12
M@ng@

A gdje si kupila te rupicaste naocale i koliko su kostale ?

Romantic_Clear
05.05.2011., 17:38
Ova godina ce za mene biti godina uspeha, ako mi budu uspele 3 stvari, medju kojima je to za vid najvaznije. Ja cu u junu nabaviti te rupicaste naocare. Jedva cekam da ih nosim uz rad vezbi naravno. :)

M@ng@
05.05.2011., 17:53
M@ng@

A gdje si kupila te rupicaste naocale i koliko su kostale ?

Ja sam svoje kupila u bioteri u vlaškoj 7 po 200kn, a na ovom linku imaš sve trgovine u kojima ih možeš nabaviti http://www.biorama.net/prodajna-mjesta.html

bleki988
08.05.2011., 23:49
a da li si kupila jedan od ovih modela navedenih na ovoj stranici mslm da li ima model naocala uticaj na njihov efekat jer planiram i ja naručiti kod Biorame naocale (inače sam iz BiH ali izgleda vrse dostavu iz Hrvatske) ?

sorry sto davim sa pitanjima, al fakat mi je ovo veoma vazno :ne zna:

M@ng@
09.05.2011., 12:27
Ne gnjaviš, drago mi je da mogu pomoći :) model ne ma veze uzmi onaj koji ti se sviđa, samo moja preporuka ti je da uzmeš one koje imaju obje strane mat, ja sam se zeznula... kupila sam clasic http://www.biorama.net/rupicaste-naocale.html na linku možeš vidjeti da im je vanjska strana "stakla" lakirana, meni je to smetalo jer mi se sunce odbijalo od laka i rupice nisu bile fino izbrušene, pa mi je pravilo zamućenje dok moja majka ima ne lakirane i kod njih mi se to nije događalo. Al ja sam onda tu stranu zagladila sa šmirgl papirom i prošla kroz rupice sa čačkalicom da maknem onj oštar rub i sad su super ;)

bleki988
09.05.2011., 23:16
aha, znaci fol je u tome - trebam naruciti nelakirane naocale, ok hvala na savjetu :)

kandorus
09.05.2011., 23:39
Sad cu ga vratiti.

I ja sam nešto slično radio. Vid se zbog toga ne gubi. Baš naprotiv, čitanjem Alan Forda u detinjstvu vid se "izoštrava". A i druga čula se izošravaju kao i sposobnost razmišljanja.

Pozz.

Yuna
04.09.2011., 16:25
Pozdrav! Pošto se puno ljudi raspitivalo o vježbama iz knjige od Benjamina, ja ću vam ih tu stavit opisane sa slikama :)
Sve vježbe obavezno raditi BEZ dioptrijskih naočala. A mislim da se nesmije ni s rupičastima.

VJEŽBE ZA OPUŠTANJE OČIJU

1. PALMING (dlanovanje)
- staviti dlanove preko očiju i zatvoriti oči. Što je boja tamnija, to bolje.
- zamišljati što crnju boju ili ugodne i zanimljive vizije
- 10-30 min, 3 puta dnevno

http://www.easilysharing.com/images/46860084925362815660.png

2. SWINGING (njihanje)
- stati uspravno razdvojenih stopala oko 30 cm, ruku opuštenih sa strane tijela
- nježno njihati cijelo tijelo u jednu pa u drugu stranu na stopalima (dići samo petu, prsti ostaju na podu), bez savijanja na tijelu.
- 2-3 puta, 5-10 min na dan ili kad su oči umorne ili nas bole

http://www.easilysharing.com/images/47432769749999717998.png

3. TREPTANJE
- treptati 1-2 puta svakih 10 sekundi bez naprezanja. Smanjuje umor kod čitanja itd.

4. SUNČANJE
- zatvoriti oči na suncu i pomicati glavu lijevo-desno da se svi dijelovi očiju sunčaju jednako
- oko 10 min, 3 puta dnevno
- uzrokuje povlačenje krvi u oči i opuštanje mišića i živaca

5. HLADNA VODA
- kod umivanja napuniti šake vodom i ispljuskati oči s udaljenosti od 5 cm.
- ponoviti 20 puta, obrisati se i istrljati oči ručnikom 1.2 min.
- 3 puta dnevno. Voda mora biti hladna, ne mlaka
- zagrijava, osvježava i ojačava oči

POMOĆNA SREDSTVA

1. PAMĆENJE I SPOSOBNOST ZAMIŠLJANJA
- promatrati neki mali predmet, uočiti oblik i veličinu, zatvoriti oči i pokušati ga vidjeti što savršenije. Otvoriti oči, ponovo ga pogledati i ponoviti postupak
- 5 min dnevno
- još je uspješnije sa riječi iz knjige ili slovom. Pri svakom gledanju izgleda crnje nego prije, to je znak popravljenog vida.

2. CENTRALNA FIKSACIJA
- promatrati jedan štampani red u knjizi i usredotočiti se na jednu riječ u sredini. Zatvoriti oči i zamisliti red s tom riječi jasnijom od ostalih, ostale neka budu nejasne, zamagljene. Otvoriti oči, pogledati i ponoviti.
- pokušati vidjeti tu riječ što jasnije, a ostatak maglovitije. Kad riječ stvarno postane jasnija znači da je popravljen vid.
- 5 min dnevno
- s popravljanjem vida odabirati dio riječi i dalje sve manje i manje riječi i dijelove, pa slog, pa jedno slovo.

3. ČITANJE
- dlanovati nekoliko minuta pa početi čitati na razmaku gdje najbolje vidiš slova (između 15 i 30 cm za kratkovidnost, 60 ili više kod dalekovidnosti)
- čitati pola stranice, stranicu ili dokle god se oči ne počinju umarati, onda stati, zatvoriti oči na 1-2 sec. I početi ponovo.
- redovito treptati tijekom čitanja. Oči nikad ne smiju biti napete.

VJEŽBE OČNIH MIŠIĆA
(Izvoditi sjedeći u naslonjaču, poslije dlanovanja)

1. VJEŽBA
- Držati glavu mirno i lagano pomicati oči gore-dolje 6 puta. Lagano i neprekidno što je moguće više i niže, bez napora, koristeći minimalnu snagu.
- 6 pokreta u svakom smjeru, po 2-3 serije, s odmorom od 1-2 sekunde između.

http://www.easilysharing.com/images/05252097053826058208.png

2. VJEŽBA
- Isto kao prethodno, ali u stranu lijevo-desno što više

3. VJEŽBA
- držati kažiprst 20 cm ispred očiju, onda prebaciti pogled na neki veći predmet udaljen 3 m ili više (prozor, vrata)

http://www.easilysharing.com/images/99808930543194339759.png

- ponoviti 10 puta, odmor 1 sekunda, pa opet 10 puta. Izvoditi brzo.
- najbolja vježba za popravljanje akomodacije. Raditi što češće.

4. VJEŽBA
- pomicati oči u krug u jednom smjeru, pa u drugom. 4 puta u svakom smjeru s 2-3 ponavljanja uz odmor od 1-2 sekunde.
- uz najmanji otpor, nježno i lagano.

VJEŽBE VRATA
(Služe olabavljivanju zategnutih mišića vrata. Najbolje poslije ustajanja svako jutro, traju 4-5 minuta.)

1. VJEŽBA
- stati što opuštenije s rukama sa strane. Podići ramena što više, povući natrag, spustiti i vratiti u normalan položaj. Kruženje ramenima.
- 25 puta neprekidno kružno što snažnije

http://www.easilysharing.com/images/17825556996790539988.png

2. VJEŽBA
- Isto kao u prethodnoj, ali u suprotnom smjeru.

3. VJEŽBA
- pri opuštenom vratu, neka brada padne što više naprijed na grudi.
- ponoviti 12 puta

http://www.easilysharing.com/images/40128728618572608173.png

4. VJEŽBA
- kao u prethodnoj neka brada padne, a onda opiše puni krug u desno.
- ponoviti 12 puta u oba smjera (prvo desno, pa lijevo)

http://www.easilysharing.com/images/15348310150273338728.png

5. VJEŽBA
- okrenuti glavu u lijevo što više držeći tijelo mirno. Vratiti u normalan položaj, a zatim u desno.
- 10 puta svaka strana

http://www.easilysharing.com/images/00736934541579597305.png

Vader
04.09.2011., 16:28
Hvala Yuna. Kakva su tvoja iskustva sa ovim vježbama, ako ih i sama radiš?

Ima li ovde neko ko je ovim ili bilo kojim drugim vježbama zaista popravio vid bar u nekoj mjeri?

Yuna
04.09.2011., 17:06
Iskreno, tek sam ih danas počela radit tak da još ništa.
Ali nosim rupičaste naočale već 2 mj. Osjetim da mi mišići rade od njih i naprežu se, ali nisam primjetila neko smanjenje dioptrije za sad ://
A to može biti i zato jer ja imam relativno malu dioptriju ( - 2), a navodno brže ide kod većih. Vidjet ćemo za par mjeseci :)

Vader
04.09.2011., 17:20
Ja imam još manju, oko -1. Dioptrijske naočale skoro da uopšte ne nosim, ne volim ih nositi a ove knjige kažu da one samo još više kvare vid.

Rupičaste naočale sam malo tu i tamo nosio, recimo dok čitam, ali nisam ih nosio po cijeli dan u svim aktivnostima.

mirosimicic
08.09.2011., 00:28
molim vas da mi pošaljete skice vježbi za poboljšanje vida skidanje kratkovidnosti

nikky55
18.09.2011., 09:45
Ne gnjaviš, drago mi je da mogu pomoći :) model ne ma veze uzmi onaj koji ti se sviđa, samo moja preporuka ti je da uzmeš one koje imaju obje strane mat, ja sam se zeznula... kupila sam clasic http://www.biorama.net/rupicaste-naocale.html na linku možeš vidjeti da im je vanjska strana "stakla" lakirana, meni je to smetalo jer mi se sunce odbijalo od laka i rupice nisu bile fino izbrušene, pa mi je pravilo zamućenje dok moja majka ima ne lakirane i kod njih mi se to nije događalo. Al ja sam onda tu stranu zagladila sa šmirgl papirom i prošla kroz rupice sa čačkalicom da maknem onj oštar rub i sad su super ;)

ja isto imam te clasic.. i bilo mi je mutno i sve duplo jedno godinu dana.. ali od kada sam ih počela nosit intenzivno cijelo ljeto svaki dan po 3-4 sata i vježbe za oči nemam više problema gledanja kroz njih.. i sve mi je prilično bistro...

antik
15.04.2012., 08:55
Nosim naocale vec 20 godina.Dioptrija +4 a sad + 2,5
Čuo sam za vježbe od rusa Ždanova
gdje se mogu naći te vježbe?

Begemotica
15.04.2012., 14:57
Ako znaš ruski, tu (http://seeactive.by/methods/zhdanov-shichko-bates.html) i tu (http://video.mail.ru/mail/yesli/zrenie/37.html)

antik
15.04.2012., 15:03
Hvala. Supruga mi je profesorica ruskog. ja ruski ne znam. malo. Spasiba..tak nekek

antik
16.04.2012., 05:57
Natrijev glutamat
je jedan od uzroka za slabi vid
(monosodium glutamate, MSG) je pojačivač okusa koji može biti biljnog ili životinjskog podrijetla. Najčešće ga nalazimo u instant juhama, začinskim mješavinama, a obilno je prisutan u kineskoj kuhinji. Natrijev glutaminat nalazi se prirodno i u ribi, mlijeku, rajčici, no tada je u potpunosti bezopasan, jer nije u slobodnom obliku. Posljednjih tridesetak godina uz ovaj se aditiv vežu razne kontroverze. Tijekom proteklih godina zabilježeno je niz slučajeva neželjenih reakcija kod ljudi nakon unosa ovog aditiva. Istraživanja su pokazala da aditivi iz skupine glutamata mogu imati neželjene učinke na živčani sustav. Tijelo koristi glutamat kao prijenosnika živčanih impulsa u mozgu.
a znate li i podatak a optička idndustrije prodajući očale (štake za oči) godišnje zaradi 50 miljardi dolara?

Počeo sam raditi vježbe za oči i prvo kad me moja mala kći vidjela je rekla
tata nemoj to raditi
jer čula sam u vrtiću da je jedan striček to radio i oči su mu tak ostale.
sjetil sam se i ja da su to meni rekli dok sam bio mali
Znate li vi neku osobu kojoj su zbog toga oči tako ostale?
hehe
Imam doma narupičaste naočale. i kad čitam koristim ih
a po suncu , vani, mogu već čitati i bez naočala.
Pozz

Vader
16.04.2012., 09:01
Imam i ja rupičaste naočale već neko vrijeme ali ih nikad nisam ozbiljno i redovno nosio, nosim ih tu i tamo ali nikad to nije redovno, znači da ih nosim svaki dan tokom mjesec dana. Sa njima dosta bolje vidim ali me zanima da li ih je neko od vas redovnije nosio i da li je nakon nekog perioda stvarno imao manju dioptriju? One se obilčno reklamiraju tako što kažu da se sa njima sprečava dodatno pogoršanje vida ali kažu i da se sa njima miože skidati dioptrija, mene taj dio više zanima pa me zanima da li je neko od vas to uspio, bar malo smanjiti dioptriju, i koliko je često nosio naočale i u kojim sve situacijama da bi tako nešto postigao? Svaki dan po par sati? Kad čita? Gleda TV? Kažu da bi ih trebalo koristiti baš u takvim situacijama u kojima se oči naprežu.

antik
16.04.2012., 13:23
Znate li da ako 2 čajne žličice čaja od Petoprste kuhate 2 minute u mlijeku ili vinu i šustite da ostoji 15 minuta i to pijete u gutljejuma tijekom dana, da to pomaže da imate bolji vid?
iz osobnog iskustva vidim da to pomaže.

antik
16.04.2012., 17:17
da, svi vi koji imate probleme s očima pitajte se

što ne želite vidjeti u svom životu?
čega se bojite?

DrTony
17.06.2012., 19:08
Tip govori da se može popraviti vids nekim vježbama, dakle bez operacije. Ja imam dioptriju -4 skupa s cilindrima. Da li ima šanse da to ja uspijem ili je to samo za one sa sitnom dioptrijom?

Evo, gledaje što piše izvjesni dr. Medvedev: http://www.pogledbeznaocala.com/?utm_source=etarget&utm_medium=cpc&utm_campaign=etarget

Da li je ovo nešto stvarno i moguće ili je to samo marketinški trik?

Mortiis
17.06.2012., 19:19
mislim da u nekim djelovima možda i ima istine
pogotovo u ovome da naočale kvare vid,meni je recimo nošenje naočala dosta naporno za oči...
prije par godina kad sma bio na dioptrijskom pregledu,doktorica koja mi je pregledala dioptriju mi je rekla da nije dobro stalno imati naočale na glavi,da tako umrtvim mišiće..i rekla mi je da ih skidam(pogotovo ako sam pred kompom)...i da vježbam očne mišiće tako da gledam jako u lijevo,u desno,gore,dolje,na blizinu i daleko...da se tako jako dobro vježbaju očni mišiči

evo pronašao sad nešto na netu

Knjiga : „ Bolji vid bez naocara „ - podsetnik za vežbanje
1. - Vežbe ocnih mišica
Vežba 1 : Lagano, bez naprezanja pomerati oci gore-dole šest puta. Ponoviti 2 – 3 puta.
Vežba 2 : Isto kao u prvoj vežbi samo se oci pomeraju levo – desno.
Vežba 3 : Kažiprst postaviti na oko 20 cm ispred ociju. Brzo pomerati 10 puta pogled sa prsta na neki
veci predmet koji je udaljen bar 3 metra. Ponoviti 2 – 3 puta više puta u toku svakog dana.
Vežba 4 : Kružiti ocima 4 puta u jednom smeru a zatim u drugom smeru. Ponoviti 2 – 3 puta.
Preporuke : Korisno je da se pre izvodjenja ovih vežbi najpre izvede kompletno „dlanovanje“
a izmedju vežbi samo kratkotrajno

El Gato Félix
17.06.2012., 20:53
Premješteno s pdf-a Zdravlje.

meto22
19.06.2012., 14:43
Pozdrav !

Dali ima netko ko koristi ove metode(Beats....itd) za poboljsanje vida duze vrijeme i dali je uspio u tome?
I ima li tko kakva iskustva sa dr Pavicem?

suzette
25.06.2012., 13:45
Vezano za Eyeport, odnosno Libermanovu motku ili kak ju sve već zovemo, naravno tko neće pljucnut 300 USD, kao ja npr. :) - obzirom da je sistem takav da se izmjenjuju crvena i plava boja, a uz to se vježba i različita udaljenost :)
- može se biti kreativan pa recimo dok se šećeš možeš vježbati naizmjence gledajući nešto plavo :( i nešto crveno :mad:, i tako dok prolaziš kraj toga mijenjaš i udaljenost
tako sam se ja šećući po Bundeku bogme navježbala (plavi hidranti, crveni kiosk za sladoled, plavi kiosk za sladoled, crveno cvijeće, plavi znakovi, crveni znakovi itd.) i mogu reći da zaista sad, barem što se tiče plave i crvene boje, uočavam puno oštrije, a tek sam dvaput to odvježbala :)

što se tiče vježbi, mogu još dodati vježbe dr. Meir Schneider (potražiti na youtube)

suzette
25.06.2012., 19:51
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=572
dr. deepak chopra - vježbe za vid

kbszeljko
30.06.2012., 11:10
A mogu li i ja dobiti mail sa knjigom na hrvatskom ? PM -- u svakom slučaju hvala poslao ili ne

teta-elza
09.07.2012., 23:03
da, svi vi koji imate probleme s očima pitajte se

što ne želite vidjeti u svom životu?
čega se bojite?

pa ne bojim se ničega. ćorava sam, imam godina ko matuzalem, oćoravila čitajući knjige uz noćnu lampu godinama, oćoravila pored kompjutera. kaj da radim? ničega se ne bojim,ništa podsvjesno ne blokiram vidjeti, očito asociraš na problem psihološke naravi. nemam problema sa psihom, tu i tam poživčanim al to je normalno. ne vidim bez naočala i točka. imam progresivke jer sam izgubila jedno 12 pari, što za čitanje, što za gledanje.

znatiželja je pojela mačku a ja sam tip koji želi sve vidjeti, znati i sve imati pod kontrolom. ( vojnički tip, jebeni odgoj).

pojasni mi u čemu je kvaka.

fala.

Begemotica
10.07.2012., 08:10
teta-elza, ako se radi o dobnoj dalekovidnosti, izgubili su tonus mišići očne jabučice, i njih treba vježbati kao i sve druge mišiće, imaš link na vježbe u jednom od prijašnjih postova.

teta-elza
10.07.2012., 11:47
begemotice, na zadnjem pregledu kod okuliste ustanovljeno je-ako sam dobro shvatila, oštećenje vidnog polja, smanjenje, što li. stavili su me na kompjuter i trebala sam stiskati gumbić kad bi se pojavila svijetla točkica. doktorica je bila jako nezadovoljna mojim stiskanjem jer jednostavno nisam vidla točkice i nisam mogla reagirati. ponovili smo test, naručena sam za rujan. što to znači uopće? malo me frka propitkivati, da li oštećenje/odumiranje/zatajenje ne znam više što vidnog polja znači gubitak vida ili što?

inače, idem kod privatnika koji ima vrhunsku opremu i sve za čas napravi. za razliku od bolnica u kc,bj, vt koje su daleko od opremljenosti za razliku od moje doktorice. nosim naočale, idem na kontrole svakih 6 mjeseci i sve je ok. muči me to vražje vidno polje ma što to značilo.

Begemotica
10.07.2012., 14:56
Joj, ne znam, ja nisam nikakav stručnjak po tom pitanju. Samo sam pomislila da imaš isti problem kao i ja (dalekovidnost uzrokovana godinama), a ja dođem na sistematski pregled i lijpo njma izrecitiram sva ona slova na zidu, a mene onda pitaju gledati kroz nekakvo staklo i pitaju na kojem polju su kockice, a ja - kakve kockice? Onda dokotorica kaže, pa što ne nosite naočala kad ne vidite :D, a ja samo namjestim si zoom na kompu :zubo:

I primječujem da nakon dana provedenog za kompom vidim puno slabije nego ujutro, i tu puno pomaže svako toliko odmoriti oči i napraviti vježbe.

zlrjgnhh
15.07.2012., 12:00
rupicaste naocale

da li ih se moze koristiti ako je jedno oko u redu a drugo je u velikom minusu

ili se koristi samo na jednom oku

tj da li steti ako se koristi na zdravom oku

dd15
28.07.2012., 23:53
Može link neke dobre stranice sa vježbama?

Još prije upisa u prvi osnovne, ustanovljena mi je kratkovidnost. To je godinama raslo i sada iznosi oko -8 na jednom oku i -9 na drugom oku. E sad, zadnjih par godina idem kod privatnog okulista, 1-2 puta godišnje. Prošle godine mi je odlučio mijenjati naočale i stavio mi je dioptriju manju nego što sam imao. Znači stavio mi je negdje oko -7 na jedno oko i -8 na drugo oko, tako da se očni mišići naprežu.
Svaki put mi pregledava očnu pozadine i ta ostale dijelove oka i zaključio je da mi je pozadina savršeno čista i da mi neće trebati lasersko skidanje dioptrije.
I da naponome, zadnjih godinu-dvije dana, dioptrija mi se ne mjenja.

Što vi kažete na ovo? Je li pametno ovo što je napravio druge naočale tako da se oči naprežu?

DrTony
29.07.2012., 14:48
Može link neke dobre stranice sa vježbama?
Što vi kažete na ovo? Je li pametno ovo što je napravio druge naočale tako da se oči naprežu?

Nije pametno. Kad budeš vozila na magistrali, osobito noću, tada će se desiti da će netko pretjecati iz suprotnog smijera i vozit će velikom brzinom ravno na tebe, a ti nećeš kočiti na vrijeme. To se meni desilo kad sam imao za cencu manju dioptriju. Nije velika razlika u dioptriji bila, ali je sasvim dovoljna za izgubiti glavu. Da me nije suvozač upozorio na vrijeme ja sad možda ne bi pisao ovo.

Dakle, te naočale s manjom dioptrijom možeš nositi u manje opasnim situacijama, ali kad voziš, ploviš ili letiš, onda se ne igraj s tim.

Gen.Maximus
13.08.2012., 16:01
ja nosim samo lece..naocale tu i tamo prije spavanja..probao bi radit te vjezbe za oci..
znaci pitanje je,..te vjezbe radim bez leca?kad zavrsim lece stavim nazad?
kolko vremena na dan je potrebno za vjezbe?

2003-FOTOGRAF
09.09.2012., 22:21
Lijep pozdrav svima .
Nosim naočale već nekoliko godina , a smetaju mi kada radim , jer se jako znojim i spadaju mi , nisu obične socijalne , nego lijep lagani okvir za naočale , plastična stakla sa zatamljenjem do 80% i presvučena tankim slojem refleksivnog stakla 90 % otpornog na ogrebotine , koje mi pomaže da mogu sjediti pred računalom dugo a da mi se oči ne suše i kada noću vozim auto da mi iz suprotnog smjera ne smetaju svjetla od automobila .
Znači kada ništa ne radim nosim ih , a kada radim ne nosim ih , kako sam čuo da to nije dobro jer tako dodatno kvarim vid odnosno dioptriju očiju , počeo sam se zanimati kako se riješiti naočala a da imam oko sokolovo .
Lasersko skidanje dioptrije , je jedno od rješenja ali nisam u mogućnosti financijski , odustajem od laserske korekcije vida i tražim dalje .
Našao sam ovo : http://www.pogledbeznaocala.com/
PITANJE , zna li itko išta o ovomu , jeli to netko radio , kupio knjigu i vježbama vratio vid :eek: ?
Knjiga nije skupa , da je i skuplja kupio bi ju , samo da se riješim naočala .
Ali ipak prije kupnje knjige volio bih znati ima li netko s tim iskustva ?

El Gato Félix
10.09.2012., 15:59
Premješteno s pdf-a Zdravlje.

zlrjgnhh
17.09.2012., 07:01
Lijep pozdrav svima .
Nosim naočale već nekoliko godina , a smetaju mi kada radim , jer se jako znojim i spadaju mi , nisu obične socijalne , nego lijep lagani okvir za naočale , plastična stakla sa zatamljenjem do 80% i presvučena tankim slojem refleksivnog stakla 90 % otpornog na ogrebotine , koje mi pomaže da mogu sjediti pred računalom dugo a da mi se oči ne suše i kada noću vozim auto da mi iz suprotnog smjera ne smetaju svjetla od automobila .
Znači kada ništa ne radim nosim ih , a kada radim ne nosim ih , kako sam čuo da to nije dobro jer tako dodatno kvarim vid odnosno dioptriju očiju , počeo sam se zanimati kako se riješiti naočala a da imam oko sokolovo .
Lasersko skidanje dioptrije , je jedno od rješenja ali nisam u mogućnosti financijski , odustajem od laserske korekcije vida i tražim dalje .
Našao sam ovo : http://www.pogledbeznaocala.com/
PITANJE , zna li itko išta o ovomu , jeli to netko radio , kupio knjigu i vježbama vratio vid :eek: ?
Knjiga nije skupa , da je i skuplja kupio bi ju , samo da se riješim naočala .
Ali ipak prije kupnje knjige volio bih znati ima li netko s tim iskustva ?

I mene zanima da li je netko ovo probao, tu knjigu tj te vjezbe?

kbszeljko
24.09.2012., 20:23
A jel mogu i ja dobiti mail sa knjigom ?
Hvala

anja8
25.09.2012., 11:28

može i meni knjiga?? hvala...

letecha_krafnica
26.09.2012., 11:22

i ja bih molila knjigu na pp ako nije problem, hvala :cerek:

zlrjgnhh
01.10.2012., 06:40
Da li ima tko ovu knjigu da posalje na pp ili jos bolje da ju se stavi na internet i posalje link za download?

Hvala.

ivagirl
03.10.2012., 14:50
Ako netko ima knjigu molim da mi pošalje na pp pa da ja pošaljem mail jer mi stvarno ove naočale već idu na živce -.- Tražila sam na internetu i nigdje nema torenta. Dioptrija mi je -4 na jedno i -4.5 na drugo oko,a pošto se bavim sportom moram ih nositi jer inače niš ne vidim,a leće mi smetaju.

Vader
03.10.2012., 19:34
Evo jedan paket (https://dl.dropbox.com/u/10751723/vjezbe%20za%20oci.zip) koji sam sad napravio, tu imate tri knjige na našem jeziku, jedan word fajl sa nekim izdvojenim vježbama i jednu knjigu na engleskom, ta na engleskom je dosta dobra, to je knjiga koju je napisao dr. Bates od kojeg je i počelo sve to sa vježbama za skidanje dioptrije.

zlrjgnhh
04.10.2012., 08:15
Hvala na knjigama ;)

Z_interactive
27.10.2012., 12:01
L -7
D -6.5
evo vidim da su neki uspjeli čak skinit za 1 što plus što minus) dioptrije

idem i ja probat ovo
Poboljšanje vizualne koncentracije.
Prvi je korak jačanje vizualne koncentracije. Udobno sjednite, izravnajte leđa i vrat i opustite se. Na početku u svakom položaju ostanite nekoliko minuta, a kasnije možete produžiti vrijeme.
1. Usmjerite svoj pogled na vrh nosa bez treptanja. Ostanite tako što duže možete. Zatim sklopite oči i opustite se.
2. Usmjerite svoju pozornost na područje između obrva, vaše «treće oko», bez treptanja. Zatim sklopite oči i opustite se. To će možda u početku biti neugodno ili teško, no s vremenom će biti sve lakše.
3. Ne okrećući glavu fokusirajte oba oka na vaše lijevo rame. Ostanite tako što dulje možete. Zatim ponovno sklopite oči i opustite se. Ponovite to pogledom u desno rame.
Nakon što ste završili, dlanovima pokrijte sklopljene oči i odmarajte se neko vrijeme.

Imaginacija za uravnoteženje vizualne koncentracije

Lezite na leđa, opušteno, dlanovi neka su okrenuti prema gore, a noge blago raširene u širini ramena. Ova vježba može se raditi i u sjedećem položaju, pa se udobno smjestite uspravne kralježnice, opuštenih ramena. Sklopite oči, duboko udahnite trbuhom. Osjećajte kako se vaš trbuh širi dok se lagano puni zrakom. Dišite tako par minuta i nakon toga otvorite oči i pogledajte neki predmet. Ponovno sklopite oči i nastavite «gledati» taj predmet. Ova vježba pomaže u opuštanju očnih mišića i uravnotežuje mentalni fokus s imaginacijom.

Dlanovanje

Oči pokrijte dlanovima na način da se dlanovi ne polažu izravno na očne jabučice, već se pritisak smije vršiti samo oko očne duplje. Nježno pokrijte oči tako da ne možete vidjeti nikakvo svjetlo. Možda ćete u početku vidjeti kratke bljeskove svjetla, no to je potpuno normalno i ukazuje na spontano aktiviranje neurona u vašim očima. Ako su bljeskovi previše intenzivni to može ukazivati da ste previše napeti. Pokušajte se opustiti. Trajanje dlanovanja ovisi o vama, u početku to može biti samo par minuta, ali s vremenom pokušajte doći do 30 minuta jer ćete tada osjetiti pravu vrijednost dlanovanja. Pazite da su vam ruke čiste.

dakle za 2 mjeseca bih mogao skinit -0.5???

Z_interactive
14.11.2012., 18:04
skoro 20 dana radim, nema razlike osim što imam čudan osjećaj da su mi oči otišle u križ i kad gledam u ogledalo mi se to nekako čini :ne zna:
btw, nakon 30min dlanovanja vidi lošije nego prije nakon minut opet vidim jednako (loše) kao prije

nabe
15.11.2012., 22:09
Danas mi čovjek nudio/ prodavao neki CD sa vježbama za oči koji traje cca sat vremena i navodno jako pomaže metoda vježbi...dali je netko imao takvog što...i molim napišite iskustva ako ih ima...

Freyr
20.11.2012., 14:06
gledam ovdi rupičaste naočale http://www.biorama.net/index.php/site/proizvod/rupicaste_naocale
evo vidite sliku
http://www.biorama.net/image-files/model2.jpg
dođu 117kuna prema više, e sad :D inače sam sam svoj majstor jel to mogu sam napraviti ? trebaju li te rupice imati točan razmak ? Mislio sam upotrebiti jedne svoje stare sunčane , skinuti optiku i staviti karton sa rupicama koje bi izbušio sam.

Kad bi sve to učvrstio, pobojao bi da izgleda lijepo a i da bude otporno na vlagu hocu reć da budu kao orginalne :D
Što mislite o tome ? Bi li to moglo fukcionirati ?

antik
01.03.2013., 10:13
ja ih imam. koriste. ako ih sam napraviš,ok.

Wardog
27.03.2013., 14:13
Iako je proslo 26 dana od zadnjeg posta :confused:
Dali su ikom pomogle vjezbe i ako neko moze poslati mi vjezbe na pm :durica

Shime 307
15.04.2013., 17:55
Evo jedan paket (https://dl.dropbox.com/u/10751723/vjezbe%20za%20oci.zip) koji sam sad napravio, tu imate tri knjige na našem jeziku, jedan word fajl sa nekim izdvojenim vježbama i jednu knjigu na engleskom, ta na engleskom je dosta dobra, to je knjiga koju je napisao dr. Bates od kojeg je i počelo sve to sa vježbama za skidanje dioptrije.

Hvala na knjiigama!
:kava:

CottonEyeJoe
08.05.2013., 14:10
ljudi trebam pomoč...

zbog rada za računalom imam kratkovidnost od -0.5...da, nije to puno...

To sam ustanovio prije 1 godinu, jer su me svaki dan boljele oči nakon posla, a i imao sam zamučeni vid.

Dobio sam naočale, premazane sa nekim sredstvom za rad za računalom. Ali jeftine naočale, 1000kn sa okvirima.

I što se sad događa? Jednostavno imam osječaj kao da bih trebao još jaču dioptriju nakon godinu dana. Umaraju mi se oči, krmelji mi se radi cijeli dan, i zbog toga mi se često spava na poslu (umorne oči).

Inače naočale nosim od jutra pa do cca 17h dok ne dođem sa posla. Doma i za vikend ne nosim naočale jer ih baš nevolim. Jedino znam nositi dok vozim po noći, onda mi super pomažu.

Imam osječaj da ne radim za računalom, da bi i bez naočale puno bolje vidio.

Što mislite, da prestanem sa naočalima i da probam sa očnim vježbama?

hevi
09.05.2013., 10:58
Pročitao sam većinu poruka ove teme i čini mi se da nema ni jedan jedini slučaj poboljšanja vida navedenom metodom(odnosno vježbama). Kad kažem poboljšanje onda smatram dokazano poboljšanje, znači staviti ovdje skenirani liječnički nalaz prije početka vježbanja i skenirani nalaz poslije navodnog smanjenja dioptrije. To još nigdje nisam vidio ni na ovom forumu ni po internetu općenito. Izjave tipa uspio sam ili smanjio sam ne znače ništa, to je pričam ti priču.
Ja sam prvi put čuo za ovu metodu još prije 20 godina kad ju je kod nas "uveo" Milan Pavić. U suštini je metoda ista kod njega i kod svih ostalih koji je prije ili kasnije reklamiraju. Probao sam te vježbe radit par mjeseci, ali ništa. Imam i te rupičaste naočale i onaj povez za jedno oko međutim sve to mi nije ni malo smanjilo dioptriju. Znam još par ljudi koji su pokušali, isto bez uspjeha.

Vader
09.05.2013., 12:28
Izjave tipa uspio sam ili smanjio sam ne znače ništa
Ja nisam vidio čak ni takve izjave.

Ja nisam uspio ali možda je to zato što nisam dovoljno vježbao. Ono što sam postizao vježbama je privremeno i to drastično poboljšanje vida, ali samo privremeno. U knjigama se kaže da se kod vježbanja prvo pojavljuju bljeskovi dobrog vida, ti bljeskovi traju dio sekunde, pa se produže na sekundu, par sekundi... Ja sam ih imao od starta od oko 5 sekundi pa do možda 30 sekundi. To sam doživljavao kad sam vježbao sa onom kartom za oči, kao ona iz ordinacija gdje se nalaze redovi slova, od većih ka manjim. Zalijepio sam jednu takvu na zid svoje sobe naspram kreveta i vježbao gledajući je na određen način, od većih slova ka manjim, i bilo je dovoljno par minuta vježbanja da vidim rezultate, a oni su ovakvi: u početku i najkrupniji red vidim malo mutno, treći red vidim dosta mutno, a u ovim "bljeskovima" sam čak i sedmi red vidio kristalno jasno. Ali kao što sam rekao taj kristani vid sam imao oko 20-30 sekundi. I kao što rekoh u knjigama piše da to i ide tako, ali se taj period dobrog vida produžuje. Moj problem je što sam vježbe prestao raditi a to je samo iz razloga što vremenom nisam primjetio da se ti periodi dobrog vida produžuju, obično su trajali oko pola minute. Možda sam trebao biti uporniji, ustvari ni sada nije kasno, razmišljao sam da opet počnem sa tim. Kod ovih vježbi je bitna i motivacija, a treba i izdvojiti vrijeme svaki dan za to.

Ali kada doživite taj kristalni pogled, makar i na pola minute...milina.

Naočale inače ne nosim, ne volim da ih nosim, kvare se oči sa njima jer mišići na njima uopšte ne rade. Nedavno sam bio na pregledu dioptrije, prije 4 godine sam imao -1 a sada imam minimlano pogoršanje, -1.25.

Begemotica
09.05.2013., 12:31
Moj problem je što uz vježbi i dalje se aktivno kvarim vid radom i zabavom na kompu ali vježbe pomažu.

hevi
10.05.2013., 10:38
Ja čak ni te kratke trenutke poboljšanja nisam uspio postić. Jedino malo poboljšanje, ako se to može uopće nazvat poboljšanje je kad smanjim rad na računalu(teško postić jer radim na njemu) i manje gledam TV. Nedavno sam čitao o suhoći oka koja dugoročno isto slabi vid, a najčešće ta suhoća dolazi baš zbog rada na računala jer se ekran gleda bez treptanja kapaka. Znači važno je ponovo steći naviku treptanja da bi oči ostale normalno vlažne. Ako su oči već jako suhe onda svakako treba nekoliko mjeseci uzimati kapi za vlaženje oka. To mi je okulist preporučio.

meto22
10.05.2013., 11:48
Pozdrav !

Evo da i ja svoje iskustvo kazem na ovu temu. Prije oko godinu dana krenuo sam sa vjezbama uz pomoc razno raznih knjiga sto se more skinuti sa interneta,nakon nekih 2 mj vjezbi nisam primjetio neko poboljsanje i da nabavio sam i rupicaste naocale i njih istovremeno nosio. Inace moja dioptrija prije ovih vjezbi je:D -0.50/-1,00/85*=0,95 i L -3,00/-6,00/110*=0,95 na livo vec keratoconus .

Tada(09.2012) sam se odlucio ipak da se javim dr. Pavicu i krenuo sa njegovim vjezbama,poslije nekih 5 dana na bolje oko(desno) sam na test tabli mogao procitati cjeli zadnji red(dok prije nisam mogao) sad i dalje mogu nakon 8mj bez vjezbi na to oko. A livo oko sam isto poceo vjezbat(10/2012) nekih 20-ak dana i osjetio zavidno poboljsanje,tada sam zbog posla(odsutan iz drzave,non stop pod neonskim svjetlom....itd)prekinuo sa vjezbama,bas sam jucer bio kod dr.Pavica na konzultacijam i probali smo opet sa par vjezbi(poboljsane nego prije...) i opet sam imao neko poboljsanje tako da cu sad nastavit sa vjezbama pa ce mo vidit sto ce biti.
Jos uvik nisam isao kod oftamologa na pregled poslije vjezbi ali ici cu za nekih 2mj. ali znam sto sam vidio prije sto sad.

Vader
10.05.2013., 19:34
Kako izgledaju te vježbe kod njega? Da li liče na vježbe iz knjiga?

Kad se dođe kod njega koliko dugo se vježba u ordinaciji? Koliko često se dolazi? Ili on samo pokaže vježbe pa vježbaš sam kod kuće?

meto22
10.05.2013., 23:32
U principu nema bas veze sa knjigama(ima nekih slicnosti),i radis samo jednu vjezbu bar ja.
Najprije u ordinaciji napravis par vjezbi i ako ima poboljsanja(prije svega ti testira vid) onda ti rece kako vjezbati doma i da ti rekvizite. U cjenu su ti ukljucene i konzultacije dvije, ako ti ne moze pomoci nece ti ni naplatiti samo cjenu pregleda ili ako neces dalje.

hevi
11.05.2013., 10:03
............i opet sam imao neko poboljsanje tako da cu sad nastavit sa vjezbama pa ce mo vidit sto ce biti........

Ajde javi se onda za 3-4 mjeseca tu na forum ako budeš redovito vježbao.
Meni je Pavić kao dvije glavne vježbe preporučio stalno(odnosno čim više, ne mogu stalno) nošenje rupičastih naočala i čitanje knjiga bez naočala ali sa povezom preko jednog oka, znači uvijek samo sa jednim okom. I nisam imao nikakvog poboljšanja za 3 mjeseca. Ostale vježbe su ove koje svi navode na ovoj temi.

meto22
11.05.2013., 23:11
Ja sam prvi put čuo za ovu metodu još prije "20 godina" kad ju je kod nas "uveo" Milan Pavić. U suštini je metoda ista kod njega i kod svih ostalih koji je prije ili kasnije reklamiraju.

Neznam jesi li bia u medu vremenu kod drPavica,ali on je ipak to usavrsija (poboljsa) u zadnjih 20g.

Javin ja na forum ako bude rezultata i ako ne bude,ali za ovo livo oko gdje imam keratoconus ce biti tesko to mi je odma reka drPavic jer me on ometa
pri vjezbanju(muti mi vid) ali isto vidin nesto bolje na njega nakon vjezbi...

Asphodel
28.05.2013., 13:09
I mene zanima da li je netko ovo probao, tu knjigu tj te vjezbe?

da li je netko vježbao po toj knjizi ?

Iako nekako sumnjam da se dioptrije veće od -3 mogu uopće dovesti do nivoa da ti uopće ne trebaju naočale ili leće...

Wardog
11.06.2013., 18:18
jel itko uspio skinut , barem malo ??? :cool::Snajper:
UPOMOC :503:

Asphodel
12.06.2013., 13:29
A očito nitko....:504:

Gefutko
12.06.2013., 15:56
moguće je znatno reducirat dioptriju ako je riječ o minusu, samo bi morao zaboraviti računala, forume, knjige, novine, interijere termički tretiranu hranu, urbane sredine, ...

Wardog
12.06.2013., 20:49
Pokusat cu ove vjezbe sad preko ljeta, bez kompa samo priroda. Dioptrija mi je oko -2

meto22
16.06.2013., 11:54
Evo nakon 1mj i pol vjezbi vidim nesto bolje na livo oko ali zbog keratoconusa(muti mi vid) sporo napredujem,sad zbog posla moram prekinuti sa vjezbama....Pozdrav!

Vader
16.06.2013., 13:20
Koje vježbe si radio?

meto22
17.06.2013., 23:58
A od drPavica ka sta sam i pisao u prethodnim postovima. Prije odlaska kod njega sam sam pokusao radit po Beatsu ali nisam primjetio nikakav napredak(oko 2mj) ali nisan bas nesto bio koncentriran na te vjezbe(citaj:dosta brzo sam ih izvodio)...

collector
06.07.2013., 12:29
Ja imam sve predispozicije da dobijem neku dioptriju:
- dnevno radim 10h uz računalo,
- svi u obitelji nose naočale.
Ali moj vid je savršen (zasad).

Jedina razlika od ostatka obitelji je što redovito igram 3D pucačine (2-3 puta tjedno po 1h), pri toj zabavi vježbam brzu reakciju očiju. Da li itko od vas slijepaca igra 3D igrice? Da li itko želi isprobati tu metodu liječenja (bilo je par članaka na internetu kako 3D igrice stvarno mogu pomoći kao vježba za oči)? :)

Wardog
07.07.2013., 19:41
Jedina razlika od ostatka obitelji je što redovito igram 3D pucačine (2-3 puta tjedno po 1h), pri toj zabavi vježbam brzu reakciju očiju. Da li itko od vas slijepaca igra 3D igrice? Da li itko želi isprobati tu metodu liječenja (bilo je par članaka na internetu kako 3D igrice stvarno mogu pomoći kao vježba za oči)? :)

Koju to 3D pucačinu igras voli bih probat? :D