PDA

View Full Version : Pitanja vezana za PDV

stranice : 1 [2]

SavageFarmer
16.03.2012., 07:52
Mislio sam na ovo: http://www.porezniobveznik.net/Aktualno/PDVstopeikoeficijenti1/tabid/239/language/hr-HR/Default.aspx

vitas
16.03.2012., 07:58
Mislio sam na ovo: http://www.porezniobveznik.net/Aktualno/PDVstopeikoeficijenti1/tabid/239/language/hr-HR/Default.aspx

To je to 20%

SavageFarmer
16.03.2012., 18:40
To je to 20%

Hvala! :)

elpidika
18.03.2012., 11:10
pozdrav!

molim pomoć!

kolika je preračunata stopa pdv-a od 25% ali kad se pribroji i porez na potrošnju od 3%?

naime treba mi da bi mogla izbiti pdv+ppt i dobiti neto osnovicu kod izračuna cijena pića...

konkretno kad je pdv bio 23%
preračunata stopa je bila 18,6992%
a s porezom na potršnju 20,6349%

ili da mi napišete bilo koji način na koji mogu dobiti neto cijenu pića(pod ovim mislim na cijene-prodajne iz kafića)

hvala

bubamara1205
18.03.2012., 14:56
uuuu, napokon nešto što provjereno unam- jedva sam čekala da to netko pita!
dakle...pdv je 25%, porez na potrošnju 3%,jelte; slijedi formula:

stopa PDV x 100
PDV = ------------------------------------------------
100 + stopa PDV + porez na potrošnju,

bubamara1205
18.03.2012., 15:02
ups, sori; dakle; 2500/128=19,53125 odnosno koeficijent iznosi 0,1953125.

dalje slijedi porez na potrošnju- formula:

Porez porez na potrošnju x 100
na = -------------------------------------------------
potrošnju 100 + stopa PDV + porez na potrošnju

što znači da je: 300/1280=2,34375, tj. koeficijent iznosi 0,0234375.

Provjereno točno, iz ripup-a; slijedi primjer obračuna za sok čija je cijena 15,00kn:

PDV sadržan u ukupnoj cijeni: 19,53125% x 15,00 = 2,93 kn
Porez na potrošnju (3%) sadržan u ukupnoj cijeni: 2,34375 % x 15,00 = 0,35 kn
Prihod = 15,00 – 2,93 - 0,35 = 11,72 kn
Provjera: 11,72 + (11,72*25%) + (11,72*3%) = 11,72 + 2,93 + 0,35 = 15,00 kn

pozz....

elpidika
20.03.2012., 20:06
hej hvala na odgovoru
dakle da bi se iz MPC izbio pdv+pt treba pomnožiti s 21,875%

stihaa
22.03.2012., 15:40
Kupili smo neku licencu (uvoz) i dalje je prodali. Budući da nije išlo preko špedicije pretpostavljam da sama trebam obračunati porez i platiti. Gdje mogu provjeriti postupak. Koliki je uopće porez 25% ili nešto drugo. Na koji to ŽR uplaćujem i trebam li još kakve radnj epoduzeti osim plaćanja PDV-a.

Hvala unaprijed:)

lili p.
22.03.2012., 16:05
To ti špediter obračuna i njemu platiš. Oni dalje plate PDV u tvoje ime, pa ga u narednom poreznom razdoblju koristiš kao predporez.

stihaa
23.03.2012., 11:00
Ali zašto špediter ako nije imao nikakvih poslova oko toga? zar nije dovoljno da sama obračunam i uplatim (osim što ne znam koliko i gdje da uplatim). Ovako bih vjerojatno platila i špediteru neke troškove a nije imao nikakvog posla oko uvoza.

portoszg
13.04.2012., 16:09
Autoprijevoznik izdaje fakturu firmi XX d.o.o. u Hrvatskoj za izvoz i na toj fakturi nema pdv-a. S druge strane za Autoprijevoznika je prijevoz obavila firma AA d.o.o. BIH i izdala fakturu Autoprijevozniku u eurima. Da li Autoprijevoznik plaća pdv na ino usluge za taj račun od AA d.o.o. BIH?

suljovandam
15.04.2012., 09:13
Pozdrav,

Zanima me popunjavanje obrasca PDV-a kada nastane razlika u lipama kada se po ulaznim računima dogodi da nastane razlika zbog zaokruživanja decimala kod određenih dobavljača.

Naime npr. vrijednost isporuke dobara u određenom mjesecu (PDV 23%) iznosila je 8.791,58 kn,a iznos PDV-a u obrascu mi je 2.022,09 kn (kada stvarno izračunamo +23% na osnovicu PDV iznosi 2.022,06 kn)...znači po PDV obrascu sam odbio 0,03 kn više PDV-a :eek:

Stvarnu razliku potraživanja dobavljača od mog unosa (za tih par lipa) knjižio sam na otpis tako da mi ta strana odgovara.

E sad...da li se kod takvog prikaza u PDV obrazcu mora sastaviti kakav dopis s pojašnjenjem ili moram usklađivati...ili samo neka predam...ili što :ne zna:

Unaprijed zahvalan na odgovorima

lili p.
15.04.2012., 09:54
Toleriraju male razlike, a ja obično popravim osnovicu da mi štima PDV :ne zna:

vitas
16.04.2012., 07:39
Slažem se sa lili.. čak i na e-poreznoj prolazi razlika do nekih 1,00 kn..

Nata07
16.04.2012., 08:58
savjet !!
fakturiramo najam osobnog auta iz firme X doo u firmu Y doo! Da li firma X obračunava PDV od 01.03.12. ili ne

vitas
16.04.2012., 13:58
savjet !!
fakturiramo najam osobnog auta iz firme X doo u firmu Y doo! Da li firma X obračunava PDV od 01.03.12. ili ne

Ako je obveznik pdv-a naravno da obračunava.. Jedino što firma y ne smije koristiti 70% kao što je prije smjela..

martina1306
07.05.2012., 12:01
Bok!

Neznam da li je bilo slicno pitanje tj. odgovor. pa pitam:

PDV za teretno auto ( goriva i servisi..) mozemo uzimati 100%
ali danas u knjizi rifovoj procitam da mora imati carinsku oznaku 8704

http://www.profitiraj.hr/novosti/sto-nam-donosi-novi-pravilnik-o-pdv-u-kod-pretporeza-na-nabavku-automobila/

evo i citat :

Nova pojašnjenja koja donosi Pravilnik o porezu na dodanu vrijednost
Pravilnik u izmijenjenoj odredbi članka 133., stavka 13. navodi da se osobnim vozilima za koje nije dopušten odbitak pretporeza smatraju motorna vozila iz Carinske tarife, tarifne oznake 8703 konstruirana prvenstveno za prijevoz osoba (osim vozila tarifne oznake 8702), uključujući motorna vozila tipa „karavan“, „kombi“, „trkači automobil“, te „pick up“ vozila koja nisu razvrstana u tarifnu oznaku 8704

znaci svako teretno auto u biti nije teretno ako nema ovu oznaku?
ili? malo sam zbunjena

vitas
08.05.2012., 08:00
Bok!

Neznam da li je bilo slicno pitanje tj. odgovor. pa pitam:

PDV za teretno auto ( goriva i servisi..) mozemo uzimati 100%
ali danas u knjizi rifovoj procitam da mora imati carinsku oznaku 8704

http://www.profitiraj.hr/novosti/sto-nam-donosi-novi-pravilnik-o-pdv-u-kod-pretporeza-na-nabavku-automobila/

evo i citat :

Nova pojašnjenja koja donosi Pravilnik o porezu na dodanu vrijednost
Pravilnik u izmijenjenoj odredbi članka 133., stavka 13. navodi da se osobnim vozilima za koje nije dopušten odbitak pretporeza smatraju motorna vozila iz Carinske tarife, tarifne oznake 8703 konstruirana prvenstveno za prijevoz osoba (osim vozila tarifne oznake 8702), uključujući motorna vozila tipa „karavan“, „kombi“, „trkači automobil“, te „pick up“ vozila koja nisu razvrstana u tarifnu oznaku 8704

znaci svako teretno auto u biti nije teretno ako nema ovu oznaku?
ili? malo sam zbunjena

Tekst je odličan.. hvala ti.. Mislim da je sve jako dobro objašnjeno..Direktno je propisano što se tretira kao teretno vozilo..

legica82
29.06.2012., 11:01
Dobar dan,
Mene zanima sljedeće:
Ako sam u sustav PDV-a ušla 02.05.2012.a
tromjesečni sam obveznik istog,
kada trebam predati obrazac PDV-a?
30.08. ili 30.09.
hvala

lili p.
29.06.2012., 11:13
31.07.

Nema veze kad si ti ušla u sustav, tromjesječje se gleda na godišnjoj razini. Dakle ti predaješ za drugo tromjesječje i to do 31.07.

legica82
29.06.2012., 11:35
31.07.

Nema veze kad si ti ušla u sustav, tromjesječje se gleda na godišnjoj razini. Dakle ti predaješ za drugo tromjesječje i to do 31.07.

znači do 30.06.zaključni datum računa,ulaznih ili izlaznih?
hvala

lili p.
29.06.2012., 11:42
Da, obrazac predati i PDV platiti do kraja 07.

bubamara1205
07.08.2012., 10:03
mislim da sam prije pogriješila pdf- sorry....

molim informaciju-ako turistička agencija u skllopu svoje ponude nudi i prodaju suvenira- na to je porez 25%? a ukoliko prodaje vodu u bocama, ide i povratna naknada kao stavka na račun? hvala.

apis16268
07.08.2012., 12:43
mislim da sam prije pogriješila pdf- sorry....

molim informaciju-ako turistička agencija u skllopu svoje ponude nudi i prodaju suvenira- na to je porez 25%? a ukoliko prodaje vodu u bocama, ide i povratna naknada kao stavka na račun? hvala.

Sve što na ulazu ima povratnu naknadu ima i na izlazu.

bubamara1205
07.08.2012., 12:52
:cerek:hvala, apis!

moira_67
13.08.2012., 11:54
gadovi gladni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! smanjili su iznos mjerodavan za ispravak pretporeza sa 2000kn na 500kn po pojedinom dobru:503:

Evo pripremam si te ispravke pa sam proučavala Pravilnik o PDV-u i koliko sam ja shvatila, ispravak se ne provodi ako je ispravak preporeza po pojedinom dobru manji od 2.000,00kn, navede su iznimke koje se gledaju da je 500 kn, ali to je za one koji koriste određene postotke priznavanja pretporeza (dakle obavljaju oporezive i neoporezive usluge.

Jesam li ja krivo pročitala ili?

VTi underhood
20.08.2012., 10:40
Evo pripremam si te ispravke pa sam proučavala Pravilnik o PDV-u i koliko sam ja shvatila, ispravak se ne provodi ako je ispravak preporeza po pojedinom dobru manji od 2.000,00kn, navede su iznimke koje se gledaju da je 500 kn, ali to je za one koji koriste određene postotke priznavanja pretporeza (dakle obavljaju oporezive i neoporezive usluge.

iskreno, više se ne sjećam gdje sam pročitao ovih 500,00kn, ali znam da sam poludio... mislim da je u "pravilniku o izmjenama pravilnika o pdv-u) ili nešto slično...

jel imaš pročišćeni tekst pravilnka o pdv-u??? ako imaš, ajd stavi neki link ili mi pošalji na mail...

VTi underhood
20.08.2012., 11:22

evo sad se ja konzultirao sa rrifom, pa kažu da je ipak 2.000,00kn a da se ovih 500,00kn odnosi samo na određene slučajeve...

olakšanje :)))))) ali bogami sam ga čekao na liniji dok nije provjerio točno šta je šta...

moira_67
21.08.2012., 08:21
Znači, dobro smo se razumjeli, i dalje je 2.000kn.

Pročišćeni tekst pravilnika: na stranici porezne uprave :mig:

http://propisi.porezna-uprava.hr/?id=b04d1

Banque
22.08.2012., 09:40
Imamo jedno pitanje; naime, tvrtka je uvezla neku robu iz Njemacke i preko speditera sam napravio papire te sam dobio iznos PDV koji moram platiti. Zanima me sljedece; da li taj PDV moram platiti ODMAH ili postoji neki rok u kojem ga moram platiti kao sto je to kod poslovanja u Hrvatskoj kada PDV na izdane racune placam tek na kraju sljedeceg mjeseca.

Meni se cini da mi je netko rekao da PDV ne trebam platiti odmah nego u roku ali se ne sjecam koliko dana.

Ako netko zna odgovor bio bih mu zahvalan.

vitas
22.08.2012., 10:48
Imamo jedno pitanje; naime, tvrtka je uvezla neku robu iz Njemacke i preko speditera sam napravio papire te sam dobio iznos PDV koji moram platiti. Zanima me sljedece; da li taj PDV moram platiti ODMAH ili postoji neki rok u kojem ga moram platiti kao sto je to kod poslovanja u Hrvatskoj kada PDV na izdane racune placam tek na kraju sljedeceg mjeseca.

Meni se cini da mi je netko rekao da PDV ne trebam platiti odmah nego u roku ali se ne sjecam koliko dana.

Ako netko zna odgovor bio bih mu zahvalan.

Ako se plaća direkto državnom proračunu onda plaćate u roku 10 dana. Postoji dogovor i da špediteru plaćate pdv i toškove špeditera a špediter plaća pdv u vaše ime. U tom slučaju plaćate špediteru u roku koji je navedo na računu, moj klijent u tom slučaju ima rok nekih 5-7 dana..

Rosalita
30.08.2012., 11:15
Pozdrav svima!
Imam jedno pitanje vezano uz odbitak pretporeza kod osobnih vozila oko kojeg bih htjela čuti vaše mišljenje. Kupljeno je vozilo koje spada u onu carinsku tarifu 8703, radi se o kombiju sa 8 sjedala+vozač i sada ja za njega ne bih smjela odbiti pretporez. Služi za prijevoz radnika od firme do gradilišta. Osnovna djelatnost firme su elektroinstalacijski radovi. Da li se sada tu može primijeniti čl. 20 Zakona (one iznimke kada se dopušta odbitak za osobna vozila):

"...koja se koriste za obuku vozača, testiranje vozila, servisnu službu, djelatnost prijevoza putnika i dobara, prijevoza umrlih, iznajmljivanja ili se nabavljaju za daljnju prodaju."

Vozilo će se koristiti i za radove i odlazak na popravke, da li se to gleda kao servisna služba?

vitas
25.09.2012., 09:21
Šta je sa onim što se jedno vrijeme govorilo da će od 2013 najmanja stopa pdv-a biti 10%? Da će kruh, mlijeko i sve ono što spada pod nultu stopu biti oporezivo sa 10%?

lili p.
25.09.2012., 11:20
Ne znam. Koliko sam ja upratila, ono što je bilo oslobođeno i sa 0% ostaje tako, ali zaista nemam pojma. Nije me previše zanimalo jer čekam da vidim šta će bit na kraju. Prviše mi je pratiti sva njihova premišljanja i razmišljanja :rofl:

GricGric
27.09.2012., 23:53
Ne može ostati 0 % jer EU to ne dozvoljava... neki kažu da će se dignut na 5 % neki na 10 % jer kažu već sad imamo previše stopa pa nema prostora za nove...

GricGric
28.09.2012., 00:08
Ajmo ponovit gradivo:

Kad obrtnik na kraju godine odluči da želi izači iz pdv.a, mora obračunati pdv na sve ure/ire i dugotrajnu imovinu? Kao kod zatvaranja obrta?

Ima li još nešto što mora?

GricGric
28.09.2012., 22:33
Ajmo ponovit gradivo:

Kad obrtnik na kraju godine odluči da želi izači iz pdv.a, mora obračunati pdv na sve ure/ire i dugotrajnu imovinu? Kao kod zatvaranja obrta?

Ima li još nešto što mora?

zaboravih napisati neplaćene ure / ire i neamortizirani dio DI...
sad čitam svoj vlastiti post i shvatim da sam bila skroz nedorečena :rofl:

I uopće ne znam jesam li u pravu jer mi još nikad nije netko (obrtnik) izlazio iz pdv.a...

GricGric
30.09.2012., 15:21
Nitko neće potvrditi / osporiti moje mišljenje? :ne zna:

vlado3
30.09.2012., 18:47
Ne mora biti nužno neamortizirani dio DI.
Ovako kaže pravilnik o PDV-u:

Razdoblje za ispravak pretporeza kod nekretnina iznosi deset godina to jest 120 obračunskih razdoblja, a kod ostalih gospodarskih dobara pet godina to jest 60 obračunskih razdoblja od obračunskog razdoblja početka uporabe kada je dobro nabavljeno ili proizvedeno i odbijen pretporez. Ispravak pretporeza provodi se odjednom za razdoblje od promjene uvjeta do kraja razdoblja ispravka

Za URE/IRE OK

GricGric
30.09.2012., 18:58
Ne mora biti nužno neamortizirani dio DI.
Ovako kaže pravilnik o PDV-u:

Razdoblje za ispravak pretporeza kod nekretnina iznosi deset godina to jest 120 obračunskih razdoblja, a kod ostalih gospodarskih dobara pet godina to jest 60 obračunskih razdoblja od obračunskog razdoblja početka uporabe kada je dobro nabavljeno ili proizvedeno i odbijen pretporez. Ispravak pretporeza provodi se odjednom za razdoblje od promjene uvjeta do kraja razdoblja ispravka

Za URE/IRE OK

Ne kužim baš ovo...
Evo primjer- Stroj za pranje, kupljen 01.01.2010, vrijednost 12.000 kn bez pdv-a, na 31.12.2012 uz stopu 25 % amortizirano je 9.000 kn.
Neamortizirani dio vrijednosti je 3000 kn ( na to bih ja obračunala porez)

Želiš reći da treba obraćunati porez na 12000 / 60 = 200 x 36 = 7.200,
dakle pdv bi trebalo obračunati na 4.800 kn? Ako sam dobro shvatila?

apis16268
30.09.2012., 19:12
Nitko neće potvrditi / osporiti moje mišljenje? :ne zna:

Sve što se može iščitati iz Zakona i Pravilnika o PDV-u si dotakla. Ono na što sam imala primjedbu, upravo rješavaš s Vladom, tako da još ostaje pitanje iskazivanja dohotka, počev od 01.01. kada počnu stizati naplate iz prethodnih godina.

Jasno mi je kad obveznik mijenja status dohodaš-dobitaš i obratno, ali ovaj slučaj dohodaš ostaje dohodaš, a PDV nestaje, nisam imala i ne mogu ga "poloviti" u Zakonu i Pravilniku o dohotku.
Glava me upozorava da treba isključiti PDV iz plaćanja (u korist ili na teret, svejedno), ali proceduru, kako to izvesti, nisam prepoznala da je opisana (što ne mora ništa značiti). :)

Mogla bi ovo biti "vruča" tema, vjerujem da će znatan broj obveznika, na kraju godine, bježati i iz PDV-a, a tko uzmogne i iz vođenja knjiga za samostalne djelatnosti.

apis16268
30.09.2012., 19:20
Za izračun upotrijebi formulu iz čl.143 Pravilnika pa ćeš vidjeti da neamortizirani dio DI to nije.

GricGric
30.09.2012., 19:31
Mogla bi ovo biti "vruča" tema, vjerujem da će znatan broj obveznika, na kraju godine, bježati i iz PDV-a, a tko uzmogne i iz vođenja knjiga za samostalne djelatnosti.

Istina... Svi nastoje izaći iz pdv-a, pokušavaju smanjit dohodak (često neuspješno jer se posreći neka naplata od pred dvije-tri godine na koju nitko više ne računa) a do sad, sve ove godine koliko radim, nitko mi nije izašao iz pdv-a, svi su ili ostajali na istim pozicijama, ili su jačali, a sve to vjerojatno i zato što je granica od 85.000 kn za ulazak u pdv bila smiješno mala...

Kod mene je to trenutno vruća tema, jer je za sezonce kraj sezone ujedno i kraj godine, pa neki obrtnici kalkuliraju na gornjoj granici, a neki sigurno izlaze...
No svi bi rado van, i ugostitelji, i uslužne djelatnosti, i prijevoznici, i trgovci... čak i građevinci što me stvarno jako čudi...

GricGric
30.09.2012., 19:49
Za izračun upotrijebi formulu iz čl.143 Pravilnika pa ćeš vidjeti da neamortizirani dio DI to nije.

Mislila sam se izvući od čitanja zakona i pravilnika time što pitam ovdje, ali vidim da to ne mogu izbjeći nikako :rofl:

:D

apis16268
30.09.2012., 20:07
No svi bi rado van, i ugostitelji, i uslužne djelatnosti, i prijevoznici, i trgovci... čak i građevinci što me stvarno jako čudi...

Fiskalizacija će donijeti nove troškove na već ovako izmučenu privredu i mnogi neće moći to slijediti. Jedini način je da, ukoliko mogu, na vrijeme izađu iz sustava PDV-a i vođenja knjiga za samostalne djelatnosti i pređu u paušalce.
Naši vrli političari misle da svi doma imamo računala, printere i ostalu pomoćnu opremu, programe za vođenje poslovanja, internetsku vezu, fininu karticu (bez koje nitko neće moći ništa raditi) ... i td.
Lako je njima "dodirivati" ekrane o trošku poreznih obveznika i ne brinuti koliko to košta i koja logistika iza toga stoji.
Nisam sigurna da su ljudi dovoljno osvijestili koje će im se novine obiti o glavu iduće godine, a nisu reagirali na vrijeme, kada su još mogli, oni što su u prilici da mogu spriječiti udar promjena po svom džepu i shemi življenja na koju su navikli.

lili p.
30.09.2012., 20:45
Ne kužim baš ovo...
Evo primjer- Stroj za pranje, kupljen 01.01.2010, vrijednost 12.000 kn bez pdv-a, na 31.12.2012 uz stopu 25 % amortizirano je 9.000 kn.
Neamortizirani dio vrijednosti je 3000 kn ( na to bih ja obračunala porez)

Želiš reći da treba obraćunati porez na 12000 / 60 = 200 x 36 = 7.200,
dakle pdv bi trebalo obračunati na 4.800 kn? Ako sam dobro shvatila?

Nisam imala još izlazak iz PDV-a, pa ovo uzmi s veeeeeliiiikom rezervom.
Sjećam se da se na jednom seminaru govorilo o tome i tu nema veze amortiziranost niti se ista gleda, nego se vraća sav predporez koji se koristio za nabavku DI u zadnjih 5g.

apis16268
30.09.2012., 21:17
Nisam imala još izlazak iz PDV-a, pa ovo uzmi s veeeeeliiiikom rezervom.
Sjećam se da se na jednom seminaru govorilo o tome i tu nema veze amortiziranost niti se ista gleda, nego se vraća sav predporez koji se koristio za nabavku DI u zadnjih 5g.

Zakon i Pravilnik o PDV-u barataju s kategorijom "uvjeti mjerodavni za odbitak PDV-a".
Kada netko izlazi iz sustava PDV-a, a kupio je npr. opremu, u vrijeme dok je bio u sustavu, ima pravo "zadržati" pretporeza, upravo onoliko, koliko "pripada" vremenu dok je bio u sustavu.
Međutim, nema pravo odbiti (točnije, treba ispraviti) PDV za vrijeme koje nije proteklo (Vlado je citirao prvi dio članka 149. , u nastavku je i formula, po kojoj se računa vrijeme, a temeljem izračuna vremena i pripadajući iznos PDV-koji se ne priznaje i kojeg treba upisati u poziciju Obrasca PDV, rimsko III, točka 8., upisom negativnog iznosa.
Na taj način se provode odredbe o ispravku PDV-a.

Drugim riječima: izračunati po formuli koliko i upisati (negativni iznos) u rimsko III Obrasca PDV pod točku 8.

lili p.
30.09.2012., 22:01
Zakon i Pravilnik o PDV-u barataju s kategorijom "uvjeti mjerodavni za odbitak PDV-a".

Hvala, očito sam sjedila na ušima dok je objašnjavala :ne zna:
Strah me da ću opet zaboraviti do kad mi bude trebalo. Bar znam koga pitati :cerek:

Jel' ovo (http://www.porezna-uprava.hr/publikacije/IspisMisljenja.asp?IDKomentara=1499&FileName=410-19_09-01_219_513-07-21-01_09-1.xml) korisno?

apis16268
01.10.2012., 00:17
Jel' ovo (http://www.porezna-uprava.hr/publikacije/IspisMisljenja.asp?IDKomentara=1499&FileName=410-19_09-01_219_513-07-21-01_09-1.xml) korisno?

Da, ta 2010. godina je bila vrlo problematična nekim djelatnostima, npr. zubotehničarima. Bilo ih je koji su nabavili novu opremu, neposredno prije promjene zakona, imali zatvorene financijske konstrukcije, brdo kredita, pozitivnu studiju isplativosti posla i onda grom iz vedra neba, vrati pretporez, kojeg nisi planirao imati kao izdatak.
To su primjeri kako jedan potez pera (zakonodavstvenog) može, preko noći, promijeniti ljudima životne okolnosti iz temelja.
Očiti primjer nedostatka senzibiliteta i iskustva za nijansirana rješenja kada se nešto mijenja. Tako se ne provode zakoni.
Fiskalizacija će biti novi primjer, istih simptoma nebrige za posljedice odluka kojima će se opteretiti poduzetništvo.
Da me krivo ne razumiješ, nisam protiv fiskalizacije, ali sam protiv reza, bez finih predradnji kojima se može ublažiti proces uvođenja i s kojima se mogu izbjeći slučajevi nepotrebnog egzistencijalnog šoka dijelu poduzetnika. Burze su već dovoljno pune.

GricGric
01.10.2012., 18:48
Samo kod nas se takve stvari rade odmah, a često i unazad...

Bili smo svjedokom 01. ožujka kad je stupila na snagu nova stopa pdv-a, da je pravilnik objavljem na internetu sa zakašnjenjem, tj mi smo već svi ugazili u ožujak a pravilnika nigdje...

Tako će biti i sa fiskalizacijom... Svi znamo da dolazi, ali ne znamo sve detalje...

Sreća da su naši informatičari naučeni na takve promjene...

GricGric
01.10.2012., 18:49
Hvala, očito sam sjedila na ušima dok je objašnjavala :ne zna:

Moj izgovor kad nešto previdim je obično da nisam imala očale :mig::kava:

idempadodem
09.10.2012., 21:45
pitanje za trgovce?

Kako plaćate pdv?

znači trgovac od neke firme kupi neki predmet po cijeni 12,50 kn (10kn+2,5kn pdv)
i prodaje ga po 15 kn(12,00kn + 3,00 pdv)

Koliko na kraju taj trgovac plati pdv-a? 3kn?(2,5kn+0,5 kn razlike od izlaza ili?)

Danijela79
13.10.2012., 15:11
trebam pomoć..koje su prednosti, a koji nedostaci ako se izađe iz sustava,,znam da to zavisi od slučaja do slučaja..evo kod mene je slučaj minimarket mješovite robe u obrtu..manja trgovina..dali ostati u sustavu PDV a ili ne?

GricGric
19.10.2012., 23:38
trebam pomoć..koje su prednosti, a koji nedostaci ako se izađe iz sustava,,znam da to zavisi od slučaja do slučaja..evo kod mene je slučaj minimarket mješovite robe u obrtu..manja trgovina..dali ostati u sustavu PDV a ili ne?

Više ti se isplati izaći iz sustava pdv-a, OSIM ako nemaš veliku vrijednost nenaplaćenih potraživanja i dugotrajne imaovine, na koju moraš obračunati i platiti pdv prilikom izlaska...

scarreedd
21.10.2012., 08:04
Uvijek je bolje biti van sustava, samo ako je minimarket pa ima tako jako mali promet da može ići van sustava....ajoj....crno se piše

MaytiOne
15.11.2012., 19:07
Recimo da imamo neki artikl koji ima PDV 25% i PNP 3% i da on skupa sa svim porezima košta 35 KN...

Zanima me formula za izracun PDV-a, PNP-a i prikaz zajednicke osnovice?

Ukupna maloprodajna cijena = 35 kn
PDV=25%
PNP=3%
===========================
Osnovica = ? kn (formula ?)
PDV= ? kn (formula ?)
PNP= ? kn (formula ?)
P.S: Ako može formula koja ne sadrži '%' operator :) (nije za MS Excel)

GricGric
15.11.2012., 22:18
Recimo da imamo neki artikl koji ima PDV 25% i PNP 3% i da on skupa sa svim porezima košta 35 KN...

Zanima me formula za izracun PDV-a, PNP-a i prikaz zajednicke osnovice?

Ukupna maloprodajna cijena = 35 kn
PDV=25%
PNP=3%
Osnovica = ? kn (formula ?)
PDV= ? kn (formula ?)
PNP= ? kn (formula ?)
P.S: Ako može formula koja ne sadrži '%' operator :) (nije za MS Excel)

Ja to ovako: (pri čemu je ..,28 zapravo 25 + 3, tj.pdv + pp )

35 : 1,28 = 27,34 i kontrola:

Pdv 25 % +6,84
PP 3% +0,82
Ukupno =35,00

jjjaaannnaaa
20.11.2012., 11:52
Kako se negdi ispravak vrijednosti knjiži nakon 120 dana , negdi nakon 180? Po novom zakonu da kli će ispravak vrijednosti potraživanja ići odma nakon 60 dana ili?

eLaCiD
22.11.2012., 07:35
Kako do sada nisam nigdje naletio na temu načina obračuna PDV-a koji če uslijediti nakon ulaska HR u EU, slijedi pitanje :

S obzirom da se u HR gotovo sve uvozi, pogotovo što se tiče repromaterijala trenutačna situacija je slijedeća :

Poduzetnik uvozi repromaterijal napr iz Italije.
Talijanskom proizvođaču plaća robu u netto iznosu, bez PDV-a (IVA)
Kod uvoza na natto cijenu uvezene robe plaća PDV.
Kod prodaje obračunava PDV na netto prodajnu cijenu
Na kraju razdoblja obračunava razliku PDV-a.

Dakle pojednostavljeno

Netto cijena uvezene robe = 100,00 Kn
PDV kod uvoza = 25,00 Kn

Zarada = 50,00 Kn
Prodajna netto cijena = 150,00 Kn
PDV na prodajnu cijenu = 37,50 Kn

Ukupna cijena za kupca = 187,50 Kn

PDV za uplatiti = 12,50 Kn

Nakon ulaska HR u EU očito ova računica više ne vrijedi jer će se u gornjem primjeru plaćati u Italiji ukupna cijena znači roba + talijanski PDV (IVA).
U tom slučaju očito da se obračun PDV zakomplicirati.
Sad... ako netko ima kakav konkretan odgovor i novu kalkulaciju prema gornjem primjeru.

devilgirl
22.11.2012., 13:30
Dakle pojednostavljeno

Netto cijena uvezene robe = 100,00 Kn
PDV kod uvoza = 25,00 Kn

Zarada = 50,00 Kn
Prodajna netto cijena = 150,00 Kn
PDV na prodajnu cijenu = 37,50 Kn

Ukupna cijena za kupca = 187,50 Kn

PDV za uplatiti = 12,50 Kn

Nakon ulaska HR u EU očito ova računica više ne vrijedi jer će se u gornjem primjeru plaćati u Italiji ukupna cijena znači roba + talijanski PDV (IVA).
U tom slučaju očito da se obračun PDV zakomplicirati.
Sad... ako netko ima kakav konkretan odgovor i novu kalkulaciju prema gornjem primjeru.

Pretpostavka je da će biti isto kao kad kupuješ kod domaćeg dobavljača, osim što je stopa različita.

npr.
neto cijena (Italija) = 100,00 kn
PDV 22% (IVA) = 22,00 kn

zarada = 50,00 kn
prodajna neto cijena = 150,00 kn
pdv 25% = 37,50 kn
prodajna bruto = 187,50 kn

PDV za platiti = 15,50 kn

eLaCiD
22.11.2012., 20:10
Pretpostavka je da će biti isto kao kad kupuješ kod domaćeg dobavljača, osim što je stopa različita.

npr.
neto cijena (Italija) = 100,00 kn
PDV 22% (IVA) = 22,00 kn

zarada = 50,00 kn
prodajna neto cijena = 150,00 kn
pdv 25% = 37,50 kn
prodajna bruto = 187,50 kn

PDV za platiti = 15,50 kn

Ovo je vrlo gadna solucija s mogućim nesagledivim posljedicama :)
U ovom slučaju pitanje je od kuda popunit u državnom proračunu razliku od onih 22 Kn PDV-a (cca 60%) :ne zna:

lili p.
23.11.2012., 18:59
Krenuli ste naopako računat :mig:

Kad se nešto kupi u državi članici EU, neće vam oni obračunat njihov PDV, već ćete to morati vi napraviti. Ono što je do sad obračunavala carinarnica, sad ćete obračunavat sami i prijavljivat taj PDV.
Razlika je što taj PDV (do sada po uvozu) nećete morat platiti, već samo obračunat i koristiti kao pretporez.
Bit će i dodatnih obrazaca za PDV, ali nemojmo se za sad time opterećivati.

suljovandam
23.11.2012., 19:19
Pozdrav,

Evo početnika s blokadom uma i (ne)znanja koji moli pomoć.Naime primio sam predujam,izdao račun za predujam,obračunao i platio PDV,a sada kad trebam knjižiti storno računa malo sam zapeooo

Kupac plaća predujam:

10001: 4.693,75 D
2250 : 4.693,75 P

Izdajem račun za predujam:

2250 : -938,75 P
24013: 938,75 P

Došlo je vrijeme obračuna PDV-a :

24013: 938,75 D
2407 : 938,75 P
...plaćanje
10001: 938,75 P
2407 : 938,75 D

U slijedećem poreznom razdoblju izdajem račun za obavljenu uslugu:

120 : 9.393,75 D
24003: 1.878,75 P
752 : 7.515,00 P

...rasknjižavam obvezu za predujam...

2250 : 3.755,00 D
24013: -938,75 P
120 : 4.693,75 P

..e sada problem..koji me muči...kto 24013 sam "nulirao" kada sam obračunavao PDV i sada ide u minus za 938,75kn....gdje ga "odnulirati":ne zna: ...dali kod idućeg obračuna PDV-a sučeliti kto 24013 i 24003 za taj iznos ..

zeko_79
02.12.2012., 22:01
Jel zna netko kakve su sankcije u praksi za jedan dan kašnjenja s predajom obračuna pdv-a?

lili p.
02.12.2012., 22:40
Ne sjećam se da sam ikad vidjela kaznu za ne predavanje obrazaca na vrijeme :misli:

Znam da su propisane, ali nisam vidjela. Ne bi se brinula za jedan prekoračen dan ako vam to nije uobičajena praksa :mig:

vlado3
02.12.2012., 23:15
Sve ovisi tko će ti doći eventualno jednog dana u nadzor.
Svjedok sam slučaja da je poslodavac platio kaznu jer je prijavu na MO i ZO predao dan kasnije od roka od 8 dana. Na MO i ZO su mu prihvatili prijavu, a inspekcija rada je to sankcionirala.

alkopun
03.12.2012., 09:00
Poštovanje,

Htio bi izaći iz sustava pdv-a obzirom da nam je promet manji od 230k ali teta u računovodstvu nam je rekla da ne možemo prije nego platimo pdv na lovu koju smo dobili od bespovratnih državnih sredstava za tradicijske obrte?? što mi nije logično, kakvo plačanje pdv.a ako smo dobili bespovratna sredstva??
Hvala Vam unaprijed!

GricGric
10.12.2012., 21:36
Ne sjećam se da sam ikad vidjela kaznu za ne predavanje obrazaca na vrijeme :misli:

Znam da su propisane, ali nisam vidjela. Ne bi se brinula za jedan prekoračen dan ako vam to nije uobičajena praksa :mig:

ja vidjela i platila kazne... od 2.000 do 5.000 kn.... doduše radilo se o većim kašnjenjima od jednog dana...

i za neplaćanje pdv-a u propisanom roku (u svim slučajevima po nadzoru) slično tako...

dado 25
15.12.2012., 08:25
Molim ako netko može malo pojasnit moju situaciju i dati savjet:

Mali obrt smo, trgovina, u sustavu smo PDV-a više od 8 godina, vodimo poslovne knjige na principu blagajne, dohodak utvrđujemo prema poslovnim knjigama, izdajemo račune paragon blokove, obrt nema nikakve imovine, PDV plaćamo kvartalno.

Obzirom da će nam ukupni prihod od prodaje u 2012. biti manji od 230.000, kn, odnosno manji od 149.000,oo kn da li podnošenjem Zahtjeva poreznoj upravi do 15.01.2013.

a) samo izaći iz sustava PDV-a

b) prijeći iz sustava pdva_ na paušalno oporezivanje ( da se dodatno ne opterećujemo troškovima uvođenja fiskalnih kasa, jer po informaciji koju imam, paušalisti ne trebaju fiskalne kase)

varijanta a)

1. kako raditi, tj. voditi knjige počevši o1.o1.2013- ( s obzirom da još nećemo imati rješenje da smo izašli iz sustava PDV-a), tj. kako evidentirati ulazne račune i plaćati, da li odbijati pretporez u tom razdoblju dok dođe rješenje ili
već voditi kao da nismo u sustavu PDV-a
2. Da li u tom razdoblju obračunavati Pdv na prodanu robu i plaćati ga

3. Što je sa evidentiranom vrijednosti zalihe robe na dan 31.12.2012.( da li na nju treba obračunavati PDV i da li ga treba platiti odmah ili.... ne treba ništa

varijanta b)

ako prelazimo na paušal, i uz Zahtjev priložimo sve potrebno

-Pregled primitaka i izdataka u 2012,
_Pregled tražbina i obaveza za 2012 ( što tu ulazi ; spisak neplaćenih računa dobavljačima i spisak nenaplaćenih računa od kupaca ili još nešto?
-kod saldiranja poreznih obveza kako ? što zbrojiti i oduzeti da se dobije saldo na koji se plati porez prije nego se prijeđe na paušal)

Pročitavši gornje navedeno što vi predlažete? Varijantu a ili b?

Vaš cijenjeni odgovor i savjet puno bi mi pomogao u donošenju odluke kako poslovati u narednoj gdini.

Puno se zahvaljujem.

-

vlado3
16.12.2012., 01:25
"Pali smo" na prvom pitanju, paušalno se ne mogu oporezivati obveznici poreza na dohodak koji obavljaju samostalnu djelatnost ugostiteljstva i/ili trgovine

bleso11
16.12.2012., 03:10
Pozdrav! Trebao bih pomoć u vezi granice PDV-a od 230 000kn.
Imam otvoren sezonski obrt koji dosad nije bio nikako aktivan. Prvi put ce bit aktivan iduće ljeto kad se obavlja djelatnost. U slucaju da obrt u 2013. godini bude aktivan samo 3 mj, da li to znaci da je za mene granica za ulazak 3/12 tj 1/4 od 230 000kn= 57 500kn?

lili p.
20.12.2012., 13:36
Molim vas da mi pomognete jer sam dobila kontradiktorne informacije.
Zvali su me iz porezne uprave da dostavim zahtijev za ostankom u sustavu PDV-a za firme koje imaju oporezive isporuke preko 230.000,00 kn i priložim 70,00 kn biljega.
Zvala sam i rekli su mi za mogućnost izlaska iz sustava i to mi je jasno. Nikako mi nije jasno zašto trebam i za ove koji moraju ili žele ostati u sustavu PDV-a.
Plz help :D

moira_67
20.12.2012., 14:01
i priložim 70,00 kn biljega.

Jel treba prilagati biljege i kad se šalje zahtjev za izlazak?

rossonero_Zg
20.12.2012., 14:58
Člankom 10. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost propisano je da se od 1. siječnja 2013. odredbe članka 22. stavka 1. Zakona primjenjuju i na porezne obveznike koji su upisani u registar obveznika poreza na dodanu vrijednost temeljem godišnje vrijednosti isporuka dobara ili obavljenih usluga koje su nakon odbitka vrijednosti isporuka iz članka 11. i 11.a Zakona bile veće od 85.000,00 kuna, a u 2012. godini nisu ostvarili navedene isporuke vrijednosti veće od 230.000,00 kuna (bez poreza na dodanu vrijednost). Iznimno, takvi porezni obveznici obvezni su do 15. siječnja 2013. podnijeti zahtjev za brisanje iz registra obveznika poreza na dodanu vrijednost nadležnoj ispostavi Porezne uprave ili u tome roku pisanim putem zatražiti da se na njih primjenjuju odredbe članka 22. stavka 2. Zakona.

po tome oni koji su u sustavu PDV-a bili 2012.g., ali nisu presli 230.000,00 kuna moraju predati zahtjev da ne zele biti u sustavu ili da ipak zele ostati u sustavu PDV-a.. za sve se placa 70,00 kuna biljega.. oni koji su dobrovoljno usli u sustav PDV-a u proslih 5 godina i nisu presli 230.000,00 kuna u 2012. ne moraju nista predavati, jer ih zakon obvezuje da moraju biti minimalno 5 godina u sustavu PDV-a

oni koji su presli 230.000,00 kuna, a vec su u sustavu PDV-a po zakonu ne moraju nista predavati...

lili p.
20.12.2012., 15:21
Ovo što si stavio definira one koje žele izaći i tu nemam dvojbe.
Nejasno mi je zašto oni koji žele ostati u sustavu moraju predati zahtjev, te zašto su me tražili i za one koji imaju preko 230.000,00 kn :D

GricGric
21.12.2012., 06:24
Molim vas da mi pomognete jer sam dobila kontradiktorne informacije.
Zvali su me iz porezne uprave da dostavim zahtijev za ostankom u sustavu PDV-a za firme koje imaju oporezive isporuke preko 230.000,00 kn i priložim 70,00 kn biljega.
Zvala sam i rekli su mi za mogućnost izlaska iz sustava i to mi je jasno. Nikako mi nije jasno zašto trebam i za ove koji moraju ili žele ostati u sustavu PDV-a.
Plz help :D

70 kn biljega se plaća samo dobrovoljni zahtjev... ja sam pred par dana predala zahtjev za izlazak iz sustava po sili zakona, i nisam platila biljege...

Mislim da poreznici (imaju i neku proviziju na plaći navodno) love u mutnom kako bi natjerali obveznike da se obvežu na ostanak slijedećih 5 godina, a još k tome i malo napune državni proračun.

Provjerit ću to još....

lasangel
21.12.2012., 11:41
Mislim da poreznici (imaju i neku proviziju na plaći navodno) love u mutnom kako bi natjerali obveznike da se obvežu na ostanak slijedećih 5 godina, a još k tome i malo napune državni proračun.

navodno? od kud ti to da dobivaju proviziju....
napisati nešto takvo, bez ikakve činjenice, je u najmanju ruku strašno..i govori o nepoznavanju propisa..

lili p.
21.12.2012., 12:55
napisati nešto takvo, bez ikakve činjenice, je u najmanju ruku strašno..i govori o nepoznavanju propisa..

Ne možeš zamjeriti takvo razmišljanje jer nema druge logike zašto traže te takse i zbog čega bi se morala izjašnjavati da želim ostati u PDV sustavu.
Ušla sam po sili zakona. I dalje imam isporuke koje me, po sili zakona, obavezuju da budem u sustavu i zove me referent da donesem izjavu i biljege. Zašto? :ne zna:

Nisam nikad dobila nikakvo rješenje i meni je jedina logika da ću ja platiti kroz biljege izdavanje riješenja koje bi porezna trebala napraviti ili punimo proračun kap po kap.
Nije da baš vidim neku pametniju logiku.

GricGric
21.12.2012., 20:02

Kad netko kaže navodno, znači da je to rekla-kazala... ljudi svašta pričaju, ne znači da je to i točno.... ne moraš odmah skakati...
A da im plaća ovisi o učinkovitosti, to je činjenica, i to će ti i referenti sami potvrditit, samo ti neće reći na koji način...

No na stranu to, nije tema...

OT:

Nisam uspjela saznati ništa konkretno...
Teoretski, po zakonu, ako se ostvari manje od 230.000 automatikom se izlazi van iz sustava, međutim to do sada našoj vlasti nije odgovaralo, pa je bila navika da bez zahtjeva stanje ostaje nepromijenjeno. Sada se to izgleda želi promijeniti, pa je vrlo lako moguće da će ljudi izaći iz sustava a da to niti ne znaju... :ne zna:

lili p.
21.12.2012., 20:12
Sada se to izgleda želi promijeniti, pa je vrlo lako moguće da će ljudi izaći iz sustava a da to niti ne znaju... :ne zna:

Ne bi trebalo. Na stranicama porezne kaže

Stoga ako porezni obveznik koji je po sili zakona postao obveznik poreza na dodanu vrijednost u propisanom roku ne podnese zahtjev za brisanje iz registra obveznika poreza na dodanu vrijednost jer u 2012. godini nije ostvario promet veći od 230.000,00 kuna, ostati će porezni obveznik na kojeg će se primjenjivati odredbe članka 22. stavka 2. Zakona, odnosno Porezna uprave će o tome donijeti rješenje koje ga obvezuje narednih pet kalendarskih godina.

Dakle, oni koji imaju ispod 230.000,00 kn, a u sustavu su PDV-a i žele ostati, te ne podnesu zahtjev za izlazak trebaju dobiti rješenje koje ih obavezuje narednih 5 g.

Mene su zbunili pozivi poreznih referenata da i oni, koji po sili zakona moraju ostati, trebaju se pismeno izjasniti kao i oni koji imaju manje od 230.000,00 kn. Ta informacija i ovo napisano na njihovim stranicama je u kontradikciji. Zašto je tako možemo samo nagađati :mig:

GricGric
21.12.2012., 21:17
Vidjet ćemo... Ja isto imam jednu stranku koja ima manje prihode od 230 t, ali ima puno neplaćenih računa, i nema novaca za platiti pdv-a oko 50.000 kn koliko se nakupoilo po njima... pa silom prilika ne može predati zahtjev za izlazak...
Šta joj savjetovati... ne znam... :ne zna:

lasangel
22.12.2012., 10:00
A da im plaća ovisi o učinkovitosti, to je činjenica, i to će ti i referenti sami potvrditit, samo ti neće reći na koji način...

opet lupetaš gluposti... nemoj koristiti ono rekla kazati u svakoj situaciji..:rofl:

lasangel
22.12.2012., 10:02
što se tiče logičnosti može se postaviti pitanje:
zašto svako novoosnovano trgovačko društvo po upisu u sudski registar ne bi bilo obveznik pdv-a, a samo ono koje to ne želi mora podnijeti zahtjev za izlazak iz sustava? naravno, ukoliko ima promet veći od propisanog ostaje u sustavu..

jer većina d.o.o. i d.d. je u sustavu, a manjina nije...

GricGric
22.12.2012., 22:07
jer većina d.o.o. i d.d. je u sustavu, a manjina nije...

Jel ti radiš u poreznoj? :rofl:

dado 25
27.12.2012., 21:15
Molim malo za pojašnjenje :

Ako je obrt u sustavu PDV-a i želi izaći mora platiti Pdv na zalihu robe.

Ako je obrt u sustavu Pdva-a i s 31.12. 2012. izlazi iz susatava , i recimo nakon par mjeseci želi zatvoriti obrt.. Kakava je onda procedura? Jel se što plaća?

dado 25
27.12.2012., 21:26
Sory krivo upisala piitanje ?

Ako je obrt u sustavu PDVa i želi ga se zatvoriti, plaća se pdv na zalihu
robe.
Ako je obrt u sustavu PDVa i želi izaći iz sustava s 31.12.2012, a na primjer za par mjeseci želimo ga zatvoriti ... da li ga vežu kakva plaćanja?

Mali_Ahilej
28.12.2012., 20:53
Člankom 155. stavkom 1. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost propisano je da je poduzetnik, osim poduzetnika iz članka 6. stavka 1. točke 3. Zakona, čija godišnja vrijednost isporuka dobara i obavljenih usluga (oporezive i izvozne isporuke) nije veća od 85.000,00 kuna odnosno od 1. siječnja 2013. godine 230.000,00 kuna oslobođen plaćanja poreza prema članku 22. Zakona i nije porezni obveznik.
Stavkom 2. toga članka propisano je da pri prijelazu s redovnog oporezivanja na posebni postupak oporezivanja prema stavku 1. ovoga članka i obrnuto, kao i pri prijelazu s obavljanja oporezivih isporuka dobara i usluga na obavljanje isporuka dobara i usluga oslobođenih poreza i obrnuto, za porez na dodanu vrijednost na izlazne isporuke te odbitak pretporeza mjerodavan je način oporezivanja kalendarske godine odnosno obračunskog razdoblja u kojoj je isporuka obavljena.
Nadalje stavkom 4. toga članka pri prijelazu s redovnog oporezivanja na način iz stavka 1. ovoga članka isporuke koje poduzetnik naplati nakon prijelaza oporezuju se kako slijedi:
1. ako je poduzetnik prije prijelaza obračunavao porez prema izdanim računima (članak 17. stavak 1. Zakona), isporuke koje su obavljene prije prijelaza ne oporezuju se nakon prijelaza,
2. ako je poduzetnik prije prijelaza obračunavao porez prema naplaćenim naknadama (članak 17. stavak 3. Zakona), isporuke obavljene a nenaplaćene prije prijelaza uključuju se u konačni obračun poreza na dodanu vrijednost kao naplaćene.

Stoga porezni obveznik kod prijelaza s redovnog oporezivanja na način propisan člankom 22. Zakona, odnosno pri izlasku iz registra obveznika poreza na dodanu vrijednost, pri čemu i dalje nastavlja s obavljanjem gospodarske djelatnosti treba za dugotrajnu imovinu za koju je koristio pravo odbitka pretporeza provesti ispravak pretporeza na način propisan odredbama članka 143. stavka 7. Pravilnika.
Nadalje prilikom izlaska iz registra obveznika poreza na dodanu vrijednost poduzetnici su obvezni prema članku 115. stavku 3. i 4. Pravilnika podnijeti konačni obračun poreza na dodanu vrijednost.

Prema tome pravne osobe i obrtnici koji su obveznici poreza na dobit obvezni su u konačni obračun poreza na dodanu vrijednost unijeti sve izlazne i sve ulazne račune neovisno o tome hoće li ti računi biti plaćeni.

Poduzetnici koji su obveznici poreza na dohodak obvezni su sukladno članku 155. stavku 4. točki 2. Pravilnika u konačni obračun poreza na dodanu vrijednost unijeti sve izlazne račune na osnovi isporuka obavljenih prije izlaska iz registra obveznika poreza na dodanu vrijednost, odnosno trebaju iskazati obvezu poreza na dodanu vrijednost neovisno o tome jesu li im ti računi plaćeni ili ne te trebaju kao pretporez priznati porez na dodanu vrijednost iskazan u ulaznim računima neovisno o tome jesu li plaćeni ili ne.

U konačni obračun poreza na dodanu vrijednost svi poduzetnici trebaju unijeti i ispravak pretporeza za dugotrajnu imovinu i nekretnine za koje je korišten odbitak pretporeza, međutim na preostale zalihe robe te sirovina i materijala sukladno Zakonu i Pravilniku ne nastaje obveza za obračun i plaćanje poreza na dodanu vrijednost.

Nadalje poduzetnici obveznici poreza na dohodak koji izlaze iz registra obveznika poreza na dodanu vrijednost i prelaze na paušalno oporezivanje dohotka, ali i dalje nastavljaju obavljati gospodarsku djelatnost također su obvezni u konačni obračun poreza na dodanu vrijednost unijeti sve izlazne račune na osnovi isporuka obavljenih prije izlaska iz registra obveznika poreza na dodanu vrijednost, odnosno trebaju iskazati obvezu poreza na dodanu vrijednost neovisno o tome jesu li im ti računi plaćeni ili ne te trebaju kao pretporez priznati porez na dodanu vrijednost iskazan u ulaznim računima neovisno o tome jesu li plaćeni ili ne.
Također obzirom da nastavljaju s obavljanjem gospodarske djelatnost, te nije riječ o trajnom prestanku obavljanja djelatnosti, poduzetnici obveznici poreza na dohodak koji izlaze iz registra obveznika poreza na dodanu vrijednost i prelaze na paušalno oporezivanje dohotka obvezni su provesti ispravak pretporeza za dugotrajnu imovinu i nekretnine na način propisan člankom 143. stavkom 7. Pravilnika te ispravak pretporeza iskazati u konačnom obračunu poreza na dodanu vrijednost. Napominjemo da za preostale zalihe robe te sirovina i materijala sukladno Zakonu i Pravilniku ne nastaje obveza za obračun i plaćanje poreza na dodanu vrijednost.
IZVOR:
http://www.porezna-uprava.hr/DugackaVijest.asp?idVijesti=1371

Nata07
29.12.2012., 18:09
imam dilemu za ovaj PDV ....
obrt je otvoren ove godine u svibnju i nisam ulazila u sustav PDV-a. Za ovu godinu primici mi ispadaju cca 260.000, kuna pa me zanima dal sad moram sa 01.01.2013. godine u sustav ili se još mogu provući kroz 2013. godinu bez njega ?

Mali_Ahilej
29.12.2012., 18:54
imam dilemu za ovaj PDV ....
obrt je otvoren ove godine u svibnju i nisam ulazila u sustav PDV-a. Za ovu godinu primici mi ispadaju cca 260.000, kuna pa me zanima dal sad moram sa 01.01.2013. godine u sustav ili se još mogu provući kroz 2013. godinu bez njega ?

ZAKON O POREZU NA DODANU VRIJEDNOST

(Redakcijski pročišćeni tekst, 'Narodne novine', br. 47/95, 106/96, 164/98, 105/99, 54/00, 73/00, 48/04, 82/04, 90/05, 76/07, 87/09, 94/09, 22/12)
Na snazi i primjenjuje se od 1. ožujka 2012.

Članak 22.
Poduzetnik, osim poduzetnika iz članka 6. stavka 1. točke 3. ovoga Zakona, čija godišnja vrijednost isporuka dobara i obavljenih usluga iz članka 2. stavka 1. točke 1. ovoga Zakona, nakon odbitka vrijednosti isporuka koje su prema članku 11. i 11.a ovoga Zakona oslobođene poreza, u prethodnoj kalendarskoj godini nije bila veća od 230.000,00 kuna, oslobođen je plaćanja poreza na dodanu vrijednost na isporuke dobara i usluga, nema pravo na iskazivanje poreza na izdanim računima i nema pravo na odbitak pretporeza koji mu zaračunaju ostali poduzetnici.

PRAVILNIK O POREZU NA DODANU VRIJEDNOST

(Redakcijski pročišćeni tekst, 'Narodne novine', br. 149/09, 89/11, 29/12, 64/12)

Na snazi i primjenjuje se od 8. lipnja 2012., osim članka 3. i 4., članka 5. stavka 2., te članka 7. i 17. koji stupaju na snagu 1. siječnja 2013.

Članak 34.

(1) Porezni obveznik je svaka pravna i fizička osoba navedena u članku 6. Zakona.

(2) Pravne i fizičke osobe mogu biti stalni porezni obveznici (članak 6. stavak 1. točka 1. i 3. Zakona) i povremeni, od slučaja do slučaja, kad se ispune Zakonom utvrđeni uvjeti (članak 6. stavak 1. točke 2., 4. i 5. Zakona).

(3) Stalni porezni obveznik je poduzetnik koji obavlja oporezive isporuke dobara ili usluga.

(4) Poduzetnik, osim poduzetnika iz članka 6. stavka 1. točke 3. Zakona, koji u prethodnoj kalendarskoj godini nije imao isporuke koje bi bile oporezive veće od 230.000,00 kuna, prema članku 22. stavku 1. Zakona, oslobođen je plaćanja poreza na dodanu vrijednost na obavljene isporuke dobara i usluga i nije porezni obveznik.

(5) Poduzetnik iz stavka 4. ovoga članka koji u tekućoj, a vjerojatno i u idućim godinama, neće imati isporuke koje bi bile oporezive preko 230.000,00 kuna godišnje može, do kraja tekuće godine, zatražiti od Porezne uprave da od 1. siječnja iduće godine bude porezni obveznik. Porezna uprava to utvrđuje rješenjem i to ga rješenje obvezuje narednih pet kalendarskih godina.

(6) Ako poduzetnik iz stavka 4. ovoga članka tijekom tekuće godine ostvari isporuke koje bi bile oporezive u vrijednosti preko 230.000,00 kuna, postaje poreznim obveznikom od 1. siječnja iduće godine.

(7) O činjenici da je u protekloj godini obavio isporuke koje bi bile oporezive iznad određenog iznosa i time postao obveznikom poreza na dodanu vrijednost, poduzetnik iz stavka 6. ovoga članka obavještava nadležnu ispostavu Porezne uprave prema svome sjedištu odnosno prebivalištu ili uobičajenom boravištu podnošenjem prijave radi upisa u registar poreznih obveznika najkasnije do 15. siječnja tekuće godine.

(8) Poduzetnik koji je po sili zakona postao porezni obveznik, o činjenici da je u prethodnoj godini ostvario promet manji od iznosa propisanog u članku 22. stavku 1. Zakona i da ne želi i dalje biti porezni obveznik, podnosi nadležnoj ispostavi Porezne uprave pisani zahtjev do 15. siječnja tekuće godine. Poduzetnik koji ne podnese zahtjev u propisanom roku, ostaje porezni obveznik na kojeg se primjenjuju odredbe članka 22. stavka 2. Zakona.

Također Porezna uprava uvijek procjenjuje prihode na razini godine, pa sa obzirom da je obrt počeo raditi u svibnju, moglo bi se načelno reći da bi ostvareni prihodi na razini godine bili oko 500 000 kuna što je dosta više od 230 000 tisuća, te itekako imate obvezu prijave u sustav PDV-a, kao kvartalni obveznik.

Nata07
31.12.2012., 12:50
hvala Ahileju ...

tomatix
01.01.2013., 13:18
imam pitanje o e-poreznoj.....imam opg u sustavu pdv-a,iz knjigovodstva mi kažu da je od 1.1 obavezna opcija e-porezna....odnosno neće se moći više direktno pdv uplatiti u banci putem pisanog virmana nego će trebati koristiti internet...na njihovoj stranici ništa konkretno o toj (novoj)obavezi,s obzirom da je to u biti još jedan parafiskalni namet jer će navodno koštati oko 60kn plus pdv mjesečno usluga plus još ti neki certifikat...

citat:
ePoreznaje skup elektroničkih usluga Porezne uprave koja omogućava svim poreznim obveznicima elektroničku predaju digitalno potpisanih obrazaca, dohvat statusa poslanih obrazaca te uvid u porezno knjigovodstvenu karticu, a sve u cilju jednostavnijeg i bržeg ispunjavanja obveza prema Poreznoj upravi. Usluga omogućava elektroničku komunikaciju s obveznicima korištenjem Interneta kao komunikacijske infrastrukture. U sklopu usluge odvija se sigurna razmjena elektroničkih dokumenata između poreznog obveznika i Porezne uprave.

ja tu ne vidim nigdje datume niti obavezu???zna li netko nešto detaljnije?

Mali_Ahilej
01.01.2013., 17:27
Obveza elektroničke predaje obrazaca nastaje od 01.01.2013. temeljem:

OPĆI POREZNI ZAKON

(Redakcijski pročišćeni tekat,'Narodne novine', br. 147/08, 18/11, 78/12, 136/12)

Na snazi i primjenjuje se 15. prosinca 2012.

Članak 94. stavak 4. i 5. ovoga Zakona stupaju na snagu i primjenjuje se od 01. siječnja 2013.

Članak 11. do 20. ovoga Zakona, stupaju na snagu danom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Članak 63.

(6) Ministar financija propisat će pravilnikom porezne prijave ili druge podatke potrebne za oporezivanje koje Poreznoj upravi obvezno podnose elektroničkim putem:

1. porezni obveznici koji su razvrstani u srednje ili velike poduzetnike u smislu odredaba Zakona o računovodstvu,

2. svi obveznici poreza na dodanu vrijednost.

(7) U elektroničkom obliku porezne prijave, koju porezni obveznici podnose elektroničkim putem, obvezno se navode podaci propisani zakonom i posebnim propisom za poreznu prijavu kada se podnosi na propisanom obrascu u papirnatom obliku. Ako se porezna prijava podnosi elektroničkim putem, na istovjetan način podnose se prilozi koji se obvezno prilažu uz poreznu prijavu i koji moraju biti istovjetni izvornim ispravama ili dokumentima. Porezne prijave dostavljene elektroničkim putem s naprednim elektroničkim potpisom smatrat će se vlastoručno potpisanim.

(8) Ministarstvo financija – Porezna uprava objavljuje na svojim web-stranicama tehničke preduvjete za potrebe elektroničke komunikacije s Poreznom upravom, a porezni obveznici moraju osigurati ispunjenje objavljenih tehničkih preduvjeta potrebnih radi podnošenja poreznih prijava i drugih podataka elektroničkim putem. Ministarstvo financija – Porezna uprava osigurat će potrebnu programsku podršku (aplikativni softver) radi zaprimanja poreznih prijava i drugih podataka elektroničkim putem u Poreznoj upravi.

(9) Porezni obveznici kod podnošenja poreznih prijava i drugih podatka elektroničkim putem moraju koristiti kvalificirane poslovne certifikate koje je izdala ovlaštena pravna osoba registrirana za izdavanje certifikata i elektroničke sustave uspostavljene isključivo u svrhu prijenosa podataka. Na zahtjev poreznog tijela, porezni obveznik mora omogućiti pristup i preuzimanje dokumenata u elektroničkom obliku koji su pohranjeni na njegovom računalnom sustavu.

Vas konkretno prelaženje na e-poreznu ne mora koštati baš ništa, ako knjigovodstvo već ima Finin certifikat i već ima klijente za koje predaje obrasce putem e-porezne, dovoljno je da knjigovodstvu date punomoć za e-poreznu. Punomoć služi isključivo za predaju obrazaca elektronski.

E-porezna nema nikakve veze sa načinom plaćanja.

tomatix
01.01.2013., 22:29
Vas konkretno prelaženje na e-poreznu ne mora koštati baš ništa, ako knjigovodstvo već ima Finin certifikat i već ima klijente za koje predaje obrasce putem e-porezne, dovoljno je da knjigovodstvu date punomoć za e-poreznu. Punomoć služi isključivo za predaju obrazaca elektronski.

problem je što knjigovotstvo uopće nema taj certifikat i ako bi ga izvadilo imaju namjeru povećati cijenu mjesečnog knjigovotstva a rečeno im je u poreznoj da je to vrlo nezgodno iz mnogo razloga ako je puno klijenata u pitanju jer kao dovoljno je da jedan ne plaća pa da blokiraju sve pod tim jednim certifikatom...rezultat svega je da paragraf stavlja nas sitne poljoprivrednike i sitne ostale poduzetnike koji iz niza razloga moraju biti u sustavu pdv-a u rang sa todorićem ili sličnim kompanijama....što znači nekoj većoj kompaniji par desetina kuna mjesečno više??ništa.nama u poljoprivredi svaka kuna treba i pitanje je gdje je tu kraj nametima?problem se dalje komplicira jer pretpostavka je da vas neka od inspekcija može zatražiti i autorizirane windowse a sirotinja krpa informatičku opremu zna se kako....
ovo je još jedan udar na sitno poduzetništvo,korak po korak...i izvlačenje para za nahraniti golemu količinu nezajažljivih i gladnih birokrata...pitanje je što još neće uvesti samo da bi zakomplicirali sitnim poduzetnicima život...

Mali_Ahilej
02.01.2013., 00:03

problem je što knjigovotstvo uopće nema taj certifikat i ako bi ga izvadilo imaju namjeru povećati cijenu mjesečnog knjigovotstva a rečeno im je u poreznoj da je to vrlo nezgodno iz mnogo razloga ako je puno klijenata u pitanju jer kao dovoljno je da jedan ne plaća pa da blokiraju sve pod tim jednim certifikatom...rezultat svega je da paragraf stavlja nas sitne poljoprivrednike i sitne ostale poduzetnike koji iz niza razloga moraju biti u sustavu pdv-a u rang sa todorićem ili sličnim kompanijama....što znači nekoj većoj kompaniji par desetina kuna mjesečno više??ništa.nama u poljoprivredi svaka kuna treba i pitanje je gdje je tu kraj nametima?problem se dalje komplicira jer pretpostavka je da vas neka od inspekcija može zatražiti i autorizirane windowse a sirotinja krpa informatičku opremu zna se kako....
ovo je još jedan udar na sitno poduzetništvo,korak po korak...i izvlačenje para za nahraniti golemu količinu nezajažljivih i gladnih birokrata...pitanje je što još neće uvesti samo da bi zakomplicirali sitnim poduzetnicima život...

Moj prijedlog je da se dogovorite svi klijenti kod tog knjigovodstva koji su postali obveznici podnošenja obrazaca elektonski (preko ePorezne) da jednostavno podijelite troškove kupnje Fininog certifikata za knjigovodstvo, gdje ćete svi onda dati punomoć knjigovodstvu i doći će vas onoliko jeftinije koliko vas bude sudjelovalo u takvom zajedničkom postupku. Također smatram da bi i knjigovodstvo trebalo sudjelovati u tome, jer se i njima olakšava. Ne moraju fizički odlaziti u Poreznu upravu, imaju uštedu papira, tinte, uštedu amortizacije printera, uštedu vremena, uvid u poreznu karticu neovisno o radnom vremenu, znači neke stvari koje i njima olakšavaju rad, te ne bi trebali sav trošak prebacivati na vas odnosno ostale klijente. Morate se sami izboriti za svoju poziciju ravnopravnog partnera u svim poslovnim procesima.

Ovo što ste rekli da blokiranjem računa jednog od klijenata dolazi do nekakve blokade certifikate, opet vam moram napomenuti da ePorezna nema nikakve veze sa plaćanjem. Ovo što su vam rekli jednostavno nije točno. Vi dajete punomoći knjigovodstvu za elektroničko dostavljanje obrazaca (ePoreznu) i ništa više. Da bi se dodjelio certifikat ePorezne mora postojati Finin certifikat na tom uređaju (kartici, usb sticku). Drugi je par rukava što sa Fininom kartcom i fininim certifikatom možete raditi još neke stvari (plaćanja, eMirovinsko, eZdravstveno i sl.) i koje opet nemaju veze sa ePoreznom. Ono što može na ePoreznu utjecati je vijek trajanja Fininog certifikata, kad on prestane važiti i certifikat ePorezne prestaje važiti jer se on veže za finin certifikat.

Ako knjigovodstvo elektronički šalje obrasce, ne trebaju vam nikakvi windowsi, pa ni autorizacije takvog softvera. Knjigovodstvo vam može informativno poslati obrazac (mailom papirnato svejedno), prije nego što će elektronski poslati na Poreznu upravu.

tomatix
02.01.2013., 11:52
Moj prijedlog je da se dogovorite svi klijenti kod tog knjigovodstva koji su postali obveznici podnošenja obrazaca elektonski (preko ePorezne) da jednostavno podijelite troškove kupnje Fininog certifikata za knjigovodstvo, gdje ćete svi onda dati punomoć knjigovodstvu i doći će vas onoliko jeftinije koliko vas bude sudjelovalo u takvom zajedničkom postupku. Također smatram da bi i knjigovodstvo trebalo sudjelovati u tome, jer se i njima olakšava. Ne moraju fizički odlaziti u Poreznu upravu, imaju uštedu papira, tinte, uštedu amortizacije printera, uštedu vremena, uvid u poreznu karticu neovisno o radnom vremenu, znači neke stvari koje i njima olakšavaju rad, te ne bi trebali sav trošak prebacivati na vas odnosno ostale klijente. Morate se sami izboriti za svoju poziciju ravnopravnog partnera u svim poslovnim procesima.

Ovo što ste rekli da blokiranjem računa jednog od klijenata dolazi do nekakve blokade certifikate, opet vam moram napomenuti da ePorezna nema nikakve veze sa plaćanjem. Ovo što su vam rekli jednostavno nije točno. Vi dajete punomoći knjigovodstvu za elektroničko dostavljanje obrazaca (ePoreznu) i ništa više. Da bi se dodjelio certifikat ePorezne mora postojati Finin certifikat na tom uređaju (kartici, usb sticku). Drugi je par rukava što sa Fininom kartcom i fininim certifikatom možete raditi još neke stvari (plaćanja, eMirovinsko, eZdravstveno i sl.) i koje opet nemaju veze sa ePoreznom. Ono što može na ePoreznu utjecati je vijek trajanja Fininog certifikata, kad on prestane važiti i certifikat ePorezne prestaje važiti jer se on veže za finin certifikat.

Ako knjigovodstvo elektronički šalje obrasce, ne trebaju vam nikakvi windowsi, pa ni autorizacije takvog softvera. Knjigovodstvo vam može informativno poslati obrazac (mailom papirnato svejedno), prije nego što će elektronski poslati na Poreznu upravu.

odgovorno tvrdim da je to neviđena glupost....u našem konkretnom slučaju nemoguće se je dogovoriti sa ostalim klijentima dotičnog knjigovotstva(a zašto i bi?),ponavljam nemoguće,jer su vlasnici knjigovotstva to i probali ali većina klijenata odmahuje rukom iz samo njima znanih razloga,pretpostavka je da su u "govnima" pa ne žele da ostali to znaju.....uostalom ako je to prijedlog države da se udružujemo putem knjigovotstvenog servisa da bismo smanjili obične bezvezne i potpuno nesvrsishodne administrativne troškove onda je to čisti promašaj...i samo pokazuje stupanj nesvrsishodnosti državne administracije i njezinu potpuno nerazumjevanje poduzetništva.
jedinu uštedu ovdje vidim za finu za nas poduzetnike samo novi trošaK POD KRINKOM AUTOMATIZACIJE.

hajdemo sada iz početka da to svi mali poduzetnici probaju shvatiti jer koliko sam shvatio iz kontakata sa nima,pogotovo poljoprivrednici u pdv-u,ama baš ništa ne razumiju....
molim vas pojasnite nam iz početka.hvala.

Mali_Ahilej
02.01.2013., 18:02
odgovorno tvrdim da je to neviđena glupost....u našem konkretnom slučaju nemoguće se je dogovoriti sa ostalim klijentima dotičnog knjigovotstva(a zašto i bi?),ponavljam nemoguće,jer su vlasnici knjigovotstva to i probali ali većina klijenata odmahuje rukom iz samo njima znanih razloga,pretpostavka je da su u "govnima" pa ne žele da ostali to znaju.....uostalom ako je to prijedlog države da se udružujemo putem knjigovotstvenog servisa da bismo smanjili obične bezvezne i potpuno nesvrsishodne administrativne troškove onda je to čisti promašaj...i samo pokazuje stupanj nesvrsishodnosti državne administracije i njezinu potpuno nerazumjevanje poduzetništva.
jedinu uštedu ovdje vidim za finu za nas poduzetnike samo novi trošaK POD KRINKOM AUTOMATIZACIJE.

hajdemo sada iz početka da to svi mali poduzetnici probaju shvatiti jer koliko sam shvatio iz kontakata sa nima,pogotovo poljoprivrednici u pdv-u,ama baš ništa ne razumiju....
molim vas pojasnite nam iz početka.hvala.

Što da vam se odgovori na ovakav nastup?

Nije to nikakav prijedlog države da se udružujete preko knjigovodstva.
Boli državu i institucije dupe što se vi sad pjenite i smatrate da se cijeli svijet urotio protiv vas. Nakon 01.01.2013. ne budete li elektronički podnijeli izvješća možete platiti kaznu od 5.000 kn do 500 000 kn temeljem članaka 207. stavak 22. Općeg poreznog zakona (tko ne podnese poreznu prijavu ili druge podatke potrebne za oporezivanje elektroničkim putem iako je to bio obvezan učiniti (članak 63. stavak 6.)).

Ono je bio čisto ljudski prijedlog da pokušate smanjiti troškove, ako to niste prepoznali, što vam ja mogu.

Logika Porezne uprave je jasna. Podignut je prag ulaska u PDV-e na 230 000 kn, te svi obveznici koji ostvaruju prihode preko tog iznosa nikako se ne mogu smatrati malim, te je takvim i nametnuta obveza podnošenja obrazaca elektronički.

Onaj tko ostvari prihode manje od zakonom propisanih 230 000 kn, dužan je o tome obavijestiti Poreznu upravu i odlučiti se za izlazak ili za ostanak (do 15.01.2013.). Ako se odluči za ostanak, donosi se rješenje koje ga obvezuje 5 godina i time mu se također nameće obveza dostave obrazaca elektronički.

Dosad ljudi nisu htjeli izlaziti iz sustava PDV-a, jer eto nikad ne znaš kad će ih krenuti, te su godinama donosili prazne obrasce. Također činjenica jeste da je Porezna uprava izbjegavala donositi rješenja za takve obveznike upravo zato da im se ne bi nametnula obveza od 5 godina ostanka u sustavu PDV-a, u nadi da će se sljedeće godine predomisliti i izaći, jer praktički nisu ništa radili. Međutim toga više nema, ili ćeš izaći ili ćeš ostati još pet godina i dostavljati ćeš obrasce elektronički.

Na ovaj način se traži odgovornost poreznog obveznika da ako već ne zadovoljava uvijete propisane zakonom ima obvezu elektronički dostavljati obrasce (što nameće nove izdatke), a ako zadovoljava uvijete propisane zakonom onda on više nije mali porezni obveznik (pri tome ne mislim na kriterije utvrđene Zakonom o računovodstvu koji definiraju veličinu poduzetnika) te mu ovaj način dostavljanja ne predstavlja neki naročiti izdatak (ali činjenica jeste da je to za neke novi izdatak, ali za dosta njih to nije novi izdatak, jer su i prije posjedovali Fininu karticu i certifikat)

Tako i vi ako ste ostvarili prihode manje od 230 000 kn, jednostavno možete izaći (ne ulazim sad u to da li time sad gubite neka druga prava, jer sve ima prednosti i mane) i time prestajete biti obveznikom podnošenja obrazaca elektronički.

NEVEZANO:
Ja mogu također isto negodovati da plaćam godišnji pokaz za ZET, a da im tramvaji kasne, s prvim snijegom niti ne voze, da se pedeset posto putnika šverca i ne platiti tu uslugu. Ako se odlučim švercati onda moram biti spreman platiti i kaznu. Sve je stvar donošenja odluka i spremnosti trpjeti posljedica za takvu odluku. Tko me pita? Nitko

Roditelji u mojoj rodnoj kući plaćaju HRT pretplatu, a uopće na tom području nema HRT-ovog signala. Mogu izbaciti TV kroz prozor i dati izjavu kod javnog bilježnika da će pustiti svaku šušu sa HRT-a, mimo ustavnih odredbi o nepovredivosti doma. Tko ih pita? Nitko.

Također plaćaju naknadu za slivne vode rijeke Save, iako je ista od kuća najmanje 80-tak kilometara, te nikakvi kanali, nasipi u našoj lokalnoj jedinici nisu napravljeni desetljećima. Tko ih pita? Nitko.

Baka plaća komunalnu naknadu u brdsko-planinskom području iako do njene kuće vodi samo uski prašnjavi makadam, te ne postoji ni jedan uvjet da bi se naplaćivala takva naknada? Tko je pita? Nitko.

Činjenica je da obični čovjek više ne zna što sve plaća i ne može biti sveznalica za sve, nego naprotiv ne može zaštiti ni svoja osnovna ljudska prava u ovom moru zakona, pravilnika, uredbi, provedbenih i općih akata, a da za to ne angažira stručnjaka....život je pun nepravednosti, ali tko te pita?

tomatix
02.01.2013., 20:49
Što da vam se odgovori na ovakav nastup?

Nije to nikakav prijedlog države da se udružujete preko knjigovodstva.
Boli državu i institucije dupe što se vi sad pjenite i smatrate da se cijeli svijet urotio protiv vas. Nakon 01.01.2013. ne budete li elektronički podnijeli izvješća možete platiti kaznu od 5.000 kn do 500 000 kn temeljem članaka 207. stavak 22. Općeg poreznog zakona (tko ne podnese poreznu prijavu ili druge podatke potrebne za oporezivanje elektroničkim putem iako je to bio obvezan učiniti (članak 63. stavak 6.)).

Ono je bio čisto ljudski prijedlog da pokušate smanjiti troškove, ako to niste prepoznali, što vam ja mogu.

Logika Porezne uprave je jasna. Podignut je prag ulaska u PDV-e na 230 000 kn, te svi obveznici koji ostvaruju prihode preko tog iznosa nikako se ne mogu smatrati malim, te je takvim i nametnuta obveza podnošenja obrazaca elektronički.

Onaj tko ostvari prihode manje od zakonom propisanih 230 000 kn, dužan je o tome obavijestiti Poreznu upravu i odlučiti se za izlazak ili za ostanak (do 15.01.2013.). Ako se odluči za ostanak, donosi se rješenje koje ga obvezuje 5 godina i time mu se također nameće obveza dostave obrazaca elektronički.

Dosad ljudi nisu htjeli izlaziti iz sustava PDV-a, jer eto nikad ne znaš kad će ih krenuti, te su godinama donosili prazne obrasce. Također činjenica jeste da je Porezna uprava izbjegavala donositi rješenja za takve obveznike upravo zato da im se ne bi nametnula obveza od 5 godina ostanka u sustavu PDV-a, u nadi da će se sljedeće godine predomisliti i izaći, jer praktički nisu ništa radili. Međutim toga više nema, ili ćeš izaći ili ćeš ostati još pet godina i dostavljati ćeš obrasce elektronički.

Na ovaj način se traži odgovornost poreznog obveznika da ako već ne zadovoljava uvijete propisane zakonom ima obvezu elektronički dostavljati obrasce (što nameće nove izdatke), a ako zadovoljava uvijete propisane zakonom onda on više nije mali porezni obveznik (pri tome ne mislim na kriterije utvrđene Zakonom o računovodstvu koji definiraju veličinu poduzetnika) te mu ovaj način dostavljanja ne predstavlja neki naročiti izdatak (ali činjenica jeste da je to za neke novi izdatak, ali za dosta njih to nije novi izdatak, jer su i prije posjedovali Fininu karticu i certifikat)

Tako i vi ako ste ostvarili prihode manje od 230 000 kn, jednostavno možete izaći (ne ulazim sad u to da li time sad gubite neka druga prava, jer sve ima prednosti i mane) i time prestajete biti obveznikom podnošenja obrazaca elektronički.

NEVEZANO:
Ja mogu također isto negodovati da plaćam godišnji pokaz za ZET, a da im tramvaji kasne, s prvim snijegom niti ne voze, da se pedeset posto putnika šverca i ne platiti tu uslugu. Ako se odlučim švercati onda moram biti spreman platiti i kaznu. Sve je stvar donošenja odluka i spremnosti trpjeti posljedica za takvu odluku. Tko me pita? Nitko

Roditelji u mojoj rodnoj kući plaćaju HRT pretplatu, a uopće na tom području nema HRT-ovog signala. Mogu izbaciti TV kroz prozor i dati izjavu kod javnog bilježnika da će pustiti svaku šušu sa HRT-a, mimo ustavnih odredbi o nepovredivosti doma. Tko ih pita? Nitko.

Također plaćaju naknadu za slivne vode rijeke Save, iako je ista od kuća najmanje 80-tak kilometara, te nikakvi kanali, nasipi u našoj lokalnoj jedinici nisu napravljeni desetljećima. Tko ih pita? Nitko.

Baka plaća komunalnu naknadu u brdsko-planinskom području iako do njene kuće vodi samo uski prašnjavi makadam, te ne postoji ni jedan uvjet da bi se naplaćivala takva naknada? Tko je pita? Nitko.

Činjenica je da obični čovjek više ne zna što sve plaća i ne može biti sveznalica za sve, nego naprotiv ne može zaštiti ni svoja osnovna ljudska prava u ovom moru zakona, pravilnika, uredbi, provedbenih i općih akata, a da za to ne angažira stručnjaka....život je pun nepravednosti, ali tko te pita?

žalim zbog pomalo agresivnog nastupa,ipak je to išlo na račun države,njezine birokracije i kompliciranja života poduzetništvu...vama veliko hvala na odgovorima..

pričaju o rasterećenjima a u praksi provode fašizam nad poduzetništvom.propisuju kazne kao da nama pada novac sa neba i zaboli ih konkretno, sada pričam o poljoprivredi,da mi svoj novac moramo čekati po 6-8 mjeseci,da su otkupne cijene nikakve,da jedva krpamo kraj sa krajem i sada nam perfidno uvaljuju nekakvo elektronsko obrađivanje obrazaca za plaćanje pdv-a...
osobno i nisam u velikom problemu ali u komunikaciji sa mnogim poljoprivrednicima vidim da im se kosa diže na glavi na svaki spomen novih troškova...nije problem formalno izaći iz sustava pdv-a i brojke od 230 000 kn,praksa pokazuje da mi u povrtlarstvu ili voćarstvu uopće ne možemo birati otkupljivače iz niza razloga i onda je problem što našu robu firme niti ne žele otkupiti ako nismo u pdv-u jer ne mogu odbiti predporez ,lakše im je uvesti iz italije ili makedonije...isto tako nemamo pojma koji ćemo ostvariti prihod otprilike godišnje jer su jedne godine cijene čista nula,još i manje a već druge i do 5 puta veće...nema tu plana niti poretka,niti planiranja,već čisto barbarstvo i potpuno suludo tržište... i plus suluda država koju zanima samo punjenje njezine kase i egzistiranje njenih paradržavnih institucija.

ovo dolje iz privatnog života vaše familije ne bih komentirao već bih se samo složio i nadovezao da u mnogim mjestima ima još i tragičnijih situacija u srazu stvarnog života i potpuno prostorno -vremenski izgubljene državne birokracije...utjeha nam je da je gradsko/županijska birokracija još i gora..
izlazi iz teme ali kada već reklamiraju tu legalizaciju da se osvrnem brzinski na to...sada tjeraju ljude na legalizaciju a najmanje 80% kuća sagrađenih početkom 70˙ god prošlog stoljeća po selima nema nikakve papire ,to je jadna socijalistička izgradnja minimalistički složena za preživljavanje familija,bez izolacija i potupuno su zrele ili za rušenje ili temeljitu obnovu...ljudi tamo žive i plaćaju komunalije već 40 godina i sada to moraju LEGALIZIRATI???kome?umjesto da ljudima dadnu povoljne kredite za obnovu tih starudija oni ih harače ...doslovno ih harače i to pogotovo kroz komunalno jer hrpa bankrotiranih gradova niti ne pomišlja smanjiti komunalno,jer ipak treba nahraniti štakore po gradskim kancelarijama.....MA FUJ...

kajperinja
02.01.2013., 21:02
Pitanje u vezi iskazivanja i naplacivanja pdv-a u skladu s fiskalizacijom, u vezi s sljedecim tekstom:
"U vezi ugostiteljske djelatnosti koju obavljaju objekti jednostavnih usluga napominjemo da se snižena stopa 10% može primjenjivati samo u slučaju ako uz isporuku pripremljene ili nepripremljene hrane i/ili pića postoje i neke dodatne usluge kao što je primjerice, posluživanje, postojanje pribora za jelo, pospremanje. U slučaju da postoji samo isporuka pripremljene ili nepripremljene hrane i/ili pića bez ikakvih dodatnih usluga koja se ne konzumira u ugostiteljskom objektu tada takva isporuka podliježe oporezivanju porezom na dodanu vrijednost po stopi 25%."

Sto ako ja odem u lokal, narucim cevape i pivu...pijem pivu....znaci posluzili su me, usput ju i prolijem, pa moraju i pospremati/brisati..
I onda uzmem cevape i odem s njima doma. Moraju mi dati dva racuna? Jedan sa 10% (za pivu, cim ju donesu) jer su posluzivali i pospremali, a drugi sa 25% (za cevape) jer su mi ih samo dali?
Hoce li stvarno onima koji uzmu hranu za van, ona biti skuplja?

lili p.
02.01.2013., 21:02
Molim vas da se držimo teme i pitanja vezana za PDV, te pitanja o drugim porezima, legalizaciji i sl. postavite na temama vezanim za tu problematiku.
Molim vas i da ee quotate cijeli post kako bi zadržali preglednost teme. Hvala

kajperinja
06.01.2013., 13:27
U vezi ovog sto sam gore pitala (nije nitko odgovorio :( ) ...danas je mm bio u Starom Kotacu i uzeo cevape za van...i rekose mu da od sutra vise nece davati za van, upravo radi tog pdv-a koji bi morao biti 25% u tom slucaju.
A buduci nisu smanjili cijene (pa 10 cevapa kosta 50kn) ...to bi za one koji zele za van bilo 56 kn...a na to bi se ljudi vjerojatno bunili.
Naravo mogli su spustiti cijenu jednog cevapa s 5 na 4,5kn...pa bi sve bilo vise-manje ok, ali eto...oni za sada ovako razmisljaju.

nedica
06.01.2013., 15:33
Sto ako ja odem u lokal, narucim cevape i pivu...pijem pivu....znaci posluzili su me, usput ju i prolijem, pa moraju i pospremati/brisati..
I onda uzmem cevape i odem s njima doma. Moraju mi dati dva racuna? Jedan sa 10% (za pivu, cim ju donesu) jer su posluzivali i pospremali, a drugi sa 25% (za cevape) jer su mi ih samo dali?

zašto bi morali izdati dva računa, pa mogu dvije stope PDVa biti na istom računu, zar ne?

kajperinja
06.01.2013., 15:54
zašto bi morali izdati dva računa, pa mogu dvije stope PDVa biti na istom računu, zar ne?
Pa ne znam....
Mislila sam da ak narucim pivu, moraju odmah na stol staviti racun. A da za cevape mogu napisati drugi...pa dati kad donesu cevape.
Ali, da...mogu i odma dati...sa razlicitim obracunavanjam pdv-a.
Samo...obzirom da nitko nije pojeftinio, to bi znacilo da ce sada sve sto hoces za van biti skuplje za tu razliku...(ako ne ukinu tu mogucnost) a kupcima bas nece biti drago davati vise za istu stvar...zato jer nisu usluzeni i nije za njima pospremano.

Nata07
07.01.2013., 08:23
a jesu produžili i rok za plaćanje PDV-a na 45 dana kak je bilo u prijedlogu ?

vlado3
07.01.2013., 17:29
a jesu produžili i rok za plaćanje PDV-a na 45 dana kak je bilo u prijedlogu ?

Ne znam da li je bilo u prijedogu, ali nema "uživo", još uvijek 30 dana

GricGric
07.01.2013., 19:08
problem je što knjigovotstvo uopće nema taj certifikat i ako bi ga izvadilo imaju namjeru povećati cijenu mjesečnog knjigovotstva .....

mijenjajte knjigovodstveni servis jer očito nije dorastao situaciji...
U većini knjigovodstvenih servisa se već odavno obrasci za veće korisnike predaju na takav način...

lady G
09.01.2013., 19:10
1.Da li PDV za prosinac moram poslati ePoreznom ili?
Ako se dobije (kupi) taj certifikat od Fine, da li je potrebno nabaviti i neki softver za slanje PDV obrasca ePoreznom? :ne zna:

lady G
09.01.2013., 20:08
Kada netko izlazi iz sustava PDV-a, a kupio je npr. opremu, u vrijeme dok je bio u sustavu, ima pravo "zadržati" pretporeza, upravo onoliko, koliko "pripada" vremenu dok je bio u sustavu.
Međutim, nema pravo odbiti (točnije, treba ispraviti) PDV za vrijeme koje nije proteklo (Vlado je citirao prvi dio članka 149. , u nastavku je i formula, po kojoj se računa vrijeme, a temeljem izračuna vremena i pripadajući iznos PDV-koji se ne priznaje i kojeg treba upisati u poziciju Obrasca PDV, rimsko III, točka 8., upisom negativnog iznosa.
Na taj način se provode odredbe o ispravku PDV-a.

Drugim riječima: izračunati po formuli koliko i upisati (negativni iznos) u rimsko III Obrasca PDV pod točku 8.
Molila bih objašnjenje o razdoblju ispravka pretporeza na konkretnom pitanju:
Stroj kupljen 2010, vrijednost 31000,00, iskorišten pretporez kn 7130,00 u 02/2010 .
01.01.2013 OPG izlazi iz sustava PDV-a
Formula:
7130,00-(7130,00 x vrijeme korištenja opreme / razdoblje ispravka pretporeza)

Vrijeme korištenja opreme je 10+12+12=34 mjeseca !?
Koliko iznosi razdoblje ispravka pretporeza ? :confused:
Hvala puno na pomoći!

GricGric
09.01.2013., 21:51
Formula:
7130,00-(7130,00 x vrijeme korištenja opreme / razdoblje ispravka pretporeza)

Vrijeme korištenja opreme je 10+12+12=34 mjeseca !?
Koliko iznosi razdoblje ispravka pretporeza ? :confused:
Hvala puno na pomoći!

7.130,00- ( 7.130 x 34 / 60 ) = 7.130,00-4.040,33 = 3089,67 za ispravak....

GricGric
09.01.2013., 21:53
Ako se dobije (kupi) taj certifikat od Fine, da li je potrebno nabaviti i neki softver za slanje PDV obrasca ePoreznom? :ne zna:

da, mora se...
program se samo skine, najbolje je nazvati besplatan broj fine za uputstva...

nedica
09.01.2013., 21:57

mislim da obrazac PDVa za prosinac možeš predati kao i za studeni...

nakon pribave certifikata od Fine pogledaj ovdje (http://www.porezna-uprava.hr/e-porezna/kakoPostatiKorisnik.asp?id=b03d2) sve ti je objašnjeno kako i što dalje....vidjet ćeš koliko je lakše slati obrasce e-poreznom, nego svakog mjeseca hodočastiti u PU

GricGric
09.01.2013., 22:05
mislim da obrazac PDVa za prosinac možeš predati kao i za studeni...

nama je rečeno da se može predati u papirnatom obliku, isto kao i id, ali ne garantiraju da neće biti kazne zbog toga... :ne zna,

bubamara1205
10.01.2013., 09:18
ja sam slučajno naletjela na to pravilo (obvezno elektroničko predavanje obrazaca) nedavno (na forumu,ofkors)-srećom, koristim e-poreznu već godinu dana.

50 kn+pdv mjesečno se plaća fini, slanje poreznih obrazaca 0,00kn, a dodatna ovlaštenja (rsm) se plaćaju za svaku firmu/obrt 12 kn mjesečno.

mene zanima mogu li se rsm-ovi papirnato nositi ili ne? ne plaća mi se dodatnih 12 kuna ako ne moram-ok, cicija sam,znam. :)

lady G
10.01.2013., 14:21
7.130,00- ( 7.130 x 34 / 60 ) = 7.130,00-4.040,33 = 3089,67 za ispravak....

Hvala Gricx2, ma zar nisu mogli u formuli napisati ... /60 ili 120?

Hvala i Nedici. Bila ja u PU jutros pa su mi rekle da može još PDV 12/12 i PDV-K a onda gotovo...
A Regos može papirnato kao i do sada. :)

GricGric
10.01.2013., 22:15
Hvala Gricx2, ma zar nisu mogli u formuli napisati ... /60 ili 120?

Hvala i Nedici. Bila ja u PU jutros pa su mi rekle da može još PDV 12/12 i PDV-K a onda gotovo...
A Regos može papirnato kao i do sada. :)

To su ti rekle, ali ti nitko neće garantirati da neće doći kazna zbog toga nakon nekog vremena... Ne znam, ne vjerujem više nikom...

anonimna22
11.01.2013., 12:12
Da li postoji propisani obrazac zahtjeva ili je isti u slobodnoj formi? Hvala :)

syrenka
11.01.2013., 12:49
U slobodnoj formi, ne zaboravite 70,00 kn biljega.

kajperinja
11.01.2013., 12:54
Da li postoji propisani obrazac zahtjeva ili je isti u slobodnoj formi? Hvala :)
Evo tu (http://www.mikrobit.hr/okkzz.hr/attachments/695_Novi%20prag%20prometa%20za%20ulazakizlazak%20i z%20sustava%20PDV-a%20u%202013.pdf) ima spranca.
I jos stosta.

lady G
11.01.2013., 13:39
To su ti rekle, ali ti nitko neće garantirati da neće doći kazna zbog toga nakon nekog vremena... Ne znam, ne vjerujem više nikom...

Ma mogu se samo nadati da neće. Nego uzeli su mi u PU 70 kn biljega i za prelazak na tromjesečni obračun?? :503:

Zanima me da li
- ispravak pretporeza (DI) ide samo u PDV-k,
- neplaćeni računi iz Ire u primitak u naravi,
- neplaćeni računi iz Ure u izdatak u naravi ?
Jel ima još nešto?
Dajte, molim vas, sva sam se spetljala :confused:

lady G
11.01.2013., 13:49
Još nešto:
Da li netko ima iskustva;
2011 OPG ima isporuke manje od 85000 ali bez primitaka od poticaja. S tim primicima ostaje u sustavu. Nije tražio izlazak iz sustava, nije dobio rješenje za dobrovoljno 5 godina. Da li se poticaji računaju u tih 85000 odnosno sadašnjih (2012) 230000 ili ne?

sez
11.01.2013., 16:18
Može li mi netko reći kako se radi ispravak pretporeza za dugotrajnu imovinu (automobil) za obrtnike koji izlaze iz sustava ili koji zatvaraju (korišten je pretporez u 2010.)?

bubamara1205
12.01.2013., 10:43
molim za mišljenje i savjet; naime; ukoliko je pregledom knjiga utvrđeno da je obveza za pdv predana sa obračunatom stopom od 25, iako je trebala biti 0%, može li se to ispraviti kroz pdv-k, i je li to jako velika greška? državi je ustvari plaćeno više, radi se o par kuna-zanemariv iznos. da li jednostavno pustiti tako ili što učiniti? puno hvala.

moira_67
12.01.2013., 11:38
U slobodnoj formi, ne zaboravite 70,00 kn biljega.

Predala za zahtjev za izlazak za našu firmu prije 5 dana - morala priložiti biljege.
Odem prekjučer predati zahtjev za klijente - ne trebaju biljezi, dobili su novo tumačenje u kojem stoji da za izlazak ne trebaju biljezi!!!

moira_67
12.01.2013., 11:54
Može li mi netko reći kako se radi ispravak pretporeza za dugotrajnu imovinu (automobil) za obrtnike koji izlaze iz sustava ili koji zatvaraju (korišten je pretporez u 2010.)?

http://www.porezna-uprava.hr/DugackaVijest.asp?idVijesti=1371

Ovdje je uputa poreznjaka o izlasku iz sustava PDV-a te ispravku pretporeza

MDamir
12.01.2013., 12:09
molim za mišljenje i savjet; naime; ukoliko je pregledom knjiga utvrđeno da je obveza za pdv predana sa obračunatom stopom od 25, iako je trebala biti 0%, može li se to ispraviti kroz pdv-k, i je li to jako velika greška? državi je ustvari plaćeno više, radi se o par kuna-zanemariv iznos. da li jednostavno pustiti tako ili što učiniti? puno hvala.

Naravno da mozes, zato i sluzi PDV-k

AttitudeAdjuster
14.01.2013., 19:26
Zamolba, ako netko ima.

Upravo sam se vratio iz bolnice i dočekalo me ovo sve s fiskalizacijom, pa moram "podnijeti zahtjev za brisanje iz registra obveznika poreza na dodanu vrijednost."

Prozujio sam netom i ne vidim da ima nekog službenog obrasca, pa ako netko tko čita ovu temu ima neki predložak, bio bih zahvalan kad bi ti podijelio sa mnom.

kajperinja
14.01.2013., 20:39
Zamolba, ako netko ima.

Upravo sam se vratio iz bolnice i dočekalo me ovo sve s fiskalizacijom, pa moram "podnijeti zahtjev za brisanje iz registra obveznika poreza na dodanu vrijednost."

Prozujio sam netom i ne vidim da ima nekog službenog obrasca, pa ako netko tko čita ovu temu ima neki predložak, bio bih zahvalan kad bi ti podijelio sa mnom.
Da si samo ovu stranu malo pogledao vidio bi da je u postu br. 367 (http://www.forum.hr/showpost.php?p=43062993&postcount=367) dana spranca.
Taj zahtjev moras do 15-tog predati...trkom sutra u poreznu.

AttitudeAdjuster
15.01.2013., 09:51
Da si samo ovu stranu malo pogledao vidio bi da je u postu br. 367 (http://www.forum.hr/showpost.php?p=43062993&postcount=367) dana spranca.
Taj zahtjev moras do 15-tog predati...trkom sutra u poreznu.

zahvaljujem :)

vitas
15.01.2013., 11:43
Poduzetnik je još u 12/2012 mjesecu predao zahtjev za izlazak iz sustava pdv-a i naravno od 01.01.13. izdaje račune bez pdv-a s napomenom da nije u sustavu. Na stranici porezne uprave kad pozovem njegov oib tražim stanje na dan 05.01.13 piše da je obveznik pdv-a..

I šta sad napraviti? Savjetnici kažu da se pozove na predani zahtjev za izlazak iz sustava.. Ok.. Ali ako se treba na stranici porezne taj podatak provjeravati ne bi li onda trebali biti ažurni sa provođenjem takvih promjena??

BlindDog
15.01.2013., 11:59
Bemti, jučer takse nisu trebale a danas mi neće primiti zahtjev za izlazak is PDV bez 70 kuna taksi. Jebemu državu kad je danas ovako a poslijepodne onako.

lady G
15.01.2013., 12:25
Bemti, jučer takse nisu trebale a danas mi neće primiti zahtjev za izlazak is PDV bez 70 kuna taksi. Jebemu državu kad je danas ovako a poslijepodne onako.

Istina, ja sam bila danas i kažu da napokon imaju napismeno.
Treba 70,00 kn biljega za zahtjev

anonimna22
15.01.2013., 22:11
Predala za zahtjev za izlazak za našu firmu prije 5 dana - morala priložiti biljege.
Odem prekjučer predati zahtjev za klijente - ne trebaju biljezi, dobili su novo tumačenje u kojem stoji da za izlazak ne trebaju biljezi!!!

Predano danas i trebali su biljezi i pregled primitaka i izdataka i izvod s žr za cijelu godinu i ...

vitas
16.01.2013., 08:08
Predano danas i trebali su biljezi i pregled primitaka i izdataka i izvod s žr za cijelu godinu i ...

Stvarno su fascinantni.. Moja dva obrtnika su predala zahtjev jedan krajem godine a drugi prošli četvrtak i nisu ih tražili nikakvu dodatnu dokumentaciju:) za biljege nisam pitala...a u ripupu su me pitali jesu li tražili pdv-k jer da navodno neke traže pdv-k..
Ista stvar za prelazak na paušalno.. jednu su tražili pregled primitaka i izdataka i pregled tražbina drugu ništa..

syrenka
16.01.2013., 09:00
Ja poslala jedan zahtjev za d.o.o. - samo dopis, zvali da se donese 70,00 kn biljega i ništa drugo, a na drugu ispostavu zahtjev za obrt - isto samo dopis, nitko još ništa nije dodatno tražio. Ne vidim smisao dostavljanja PDV-K, pogotovo za obrt - ako mi zahtjev prihvate morat ću ga napraviti drugačije nego ako ne prihvate. Ne mogu unaprijed pogađati moram li u PDV-K uvrstiti i neplaćene i nenaplaćene račune ako ne znam izlazi li iz sustava ili ne. Pogotovo što su mjesečni PDV obrasci redovno dostavljani pa se vidi koliko je bilo prometa i PDV-a.

Neytiri11
16.01.2013., 12:52
Pozdrav svima.Trebam malu pomoć. Našla sam razliku od 0,16 lp između pretporeza prikazanog u KUF-i i onog u PDV obrascima.Navedeni iznos se odnosi na prošlu godinu pa me zanima da li se tolerira ta razlika od 0,16 lp ili moram trazit i tražit tu razliku....ajmeeeee......

kanj
16.01.2013., 14:53
Ja sam jučer predala jedan zahtjev za promjenu obračunskog razdoblja PDV-a, sa mjesečnog u tromjesečni i također su me tražili u Poreznoj upravi 70,00 kn biljega.
Kažu da uz sve zahtjeve po kojima se izdaju rješenja treba priložiti 20,00 kn biljega za zahtjev i 50,00 kn biljega za rješenje.

I sada da svi podnesu zahtjeve za ostanak u sustavu PDV-a, koji ne izlaze iz sustava PDV-a, a što bi morali podnijeti, također trebaju biljezi...

kanj
16.01.2013., 14:57
Pozdrav svima.Trebam malu pomoć. Našla sam razliku od 0,16 lp između pretporeza prikazanog u KUF-i i onog u PDV obrascima.Navedeni iznos se odnosi na prošlu godinu pa me zanima da li se tolerira ta razlika od 0,16 lp ili moram trazit i tražit tu razliku....ajmeeeee......

Lijepo ispravite tu razliku kroz PDV-K i tada će sve biti ispravno, a Vi bez brige.

vlado3
17.01.2013., 00:15
Ja sam jučer predala jedan zahtjev za promjenu obračunskog razdoblja PDV-a, sa mjesečnog u tromjesečni i također su me tražili u Poreznoj upravi 70,00 kn biljega.
Kažu da uz sve zahtjeve po kojima se izdaju rješenja treba priložiti 20,00 kn biljega za zahtjev i 50,00 kn biljega za rješenje.

I sada da svi podnesu zahtjeve za ostanak u sustavu PDV-a, koji ne izlaze iz sustava PDV-a, a što bi morali podnijeti, također trebaju biljezi...

Ja sam predao "Obavijest" o prelazu sa mjesečnog u tromjesečnog obaveznika za dva klijenta i nisam platio biljege.
A rekli su mi da, ako si ostvario prihode manje od 230k, a želiš ostati u sustavu pdv-a moraš dati zahtjev (sa biljezima) i to se tretira kao da si ušao na vlastiti zahtjev i postoji obaveza ostanka 5 godina.

kanj
17.01.2013., 16:23
Pametno! Neki su predali zahtjev krajem prosinca i nisu trebali priložiti biljege. Ma sve ovisi o referentu.

A ako ne podneseš zahtjev da želiš ostati u sustavu PDV-a, a imaš prihode manje od 230k, u prekršaju si?

lili p.
17.01.2013., 16:52
A ako ne podneseš zahtjev da želiš ostati u sustavu PDV-a, a imaš prihode manje od 230k, u prekršaju si?

Zašto? :ne zna:

Ako ne podneseš zahtijev, a u sustavu si i imaš ispod 230kkn onda ostaješ daljnjih 5 g. Nikakav prekršaj.
Iako su, neki tumači propisa, tražili da se očituje za ostanak, ali nije bilo nužno.

Ja sam čula da će zadužiti u poreznom sistemu 70,00 kn za biljege tko ih nije dao, a trebao je. Baš me zanima što će biti :rofl:

kanj
17.01.2013., 21:42
Hvala Lili!

Lijep pozdrav svim Forumašima!

vlado3
17.01.2013., 22:34
Ja sam čula da će zadužiti u poreznom sistemu 70,00 kn za biljege tko ih nije dao, a trebao je. Baš me zanima što će biti :rofl:
Dobiti ćeš rješenje, a u njemu će ti pisati koliko si dužna :mig:

moira_67
18.01.2013., 10:05

Oni koji nisu morali predati biljege uz zahtjev, neka očekuju poziv referenta, svi koji nisu predali, trebati će naknadno, mene već zvali :(

uraira
22.01.2013., 09:37
Fizička osoba, građanin, lani po Zakonu ušao u sustav PDVa zbog iznajmljivanja poslovnog prostora
(bez PDVa 102.000/godišnja). 10.1. predala zahtjev za izlazak iz PDVa, najprije mi nisu htjeli 70,00 kn, pa su me zvali da ih donesem:), predala i PDV i PDV-K.
Tražili i pregled KPI (nisam napravila PD, ne znam još izdatke u naravi po amortizaciji).
osim toga..da li mi u primitke 230.000 uključuju i plaću i naknadu iz nadzornog odbora ili samo primitak od najma?

Nata07
24.01.2013., 12:54
meni baš nije jasno kak napraviti ispravak predporeza za gospodarska dobra koja imaju određenu knjigovodstvenu vrijednost iako članak 145 Pravilnika o PDV-u govori ako je pojedinačni PDV manji od 2.000,00 kuna po gospodarskom dobru da to netreba raditi a na poreznoj me uporno to traži .....

vlado3
24.01.2013., 13:56
Pojasni malo pitanje, što se je desilo sa gospodarskim dobrima?

Nata07
25.01.2013., 07:12
obrtnika izlazi iz sustava PDV-a, obračunati primici i izdaci tokom godine + u PDV-K svi neplaćeni i nenaplaćeni. Zadnja imovina je nabaljena 2008 godine u vrijednosti 31.000, kuna i sve godine je amortizirano 10% posto. Sa 31.12.20012. stvar ima vrijednost 12.500,00 kuna i prema Pravilniku trebalo bi za tu vrijednost napraviti ispravak pretporeza.
Dal je tko to radio ili ste se pozvali na ovaj članak 145 Pravilnika ....

alphaman
25.01.2013., 16:50
Može li netko ukratko pojasniti kolanje PDV-a? Dakle, osoba A kupi nešto, proda taj proizvod osobi B, osoba B proda nešto drugo osobi C? Zanima me tko može priznati predporez i koliko, te kako se sve to plaća i namiruje. Hvala!

unicom
25.01.2013., 18:35
obrtnika izlazi iz sustava PDV-a, obračunati primici i izdaci tokom godine + u PDV-K svi neplaćeni i nenaplaćeni. Zadnja imovina je nabaljena 2008 godine u vrijednosti 31.000, kuna i sve godine je amortizirano 10% posto. Sa 31.12.20012. stvar ima vrijednost 12.500,00 kuna i prema Pravilniku trebalo bi za tu vrijednost napraviti ispravak pretporeza.

I mene to zanima, ako tko zna, imam sličan problem. Traže me u poreznoj PDV-K i prilog obračun ispravka pretporeza. Imam kombi koji ulazi u ispravak, ali i kompjuter nabavljen 2011, sadašnja vrijednost je 1000,00 kn, pretpostavljam da ne ide u ispravak pretporeza.

moses
25.01.2013., 18:40
Ja sam obrtnik, predala zahtjev za izlaz iz PDVa i za prijelaz u paušalce, nisu me tražili biljege ali me tražili izvod žira, PDV-K, popis DI, izvod KPI, popis TO, ispravak vrijednosti DI......i to u dva navrata jer su dva zahtjeva, a rješava ih isti referent :rofl:

vlado3
26.01.2013., 00:22

I mene to zanima, ako tko zna, imam sličan problem. Traže me u poreznoj PDV-K i prilog obračun ispravka pretporeza. Imam kombi koji ulazi u ispravak, ali i kompjuter nabavljen 2011, sadašnja vrijednost je 1000,00 kn, pretpostavljam da ne ide u ispravak pretporeza.
Članak 145 govori da se ne vrši ispravak pretporeza ako iznos koji bi se ispravio ne prelazi 2000 kn.
Ako je imovina iz primjera nabavljena 31.12.2008., pretporez je korišten u cjelosti (22% od 31.000= 6.820). Do kraja 2012. prošlo je 48 obračunskih razdoblja, pa je iznos pretporeza za koji ne treba vršiti ispravak 6820*48/60=5456, a za koji bi trebalo izvršiti ispravak je 1364. Pošto je to manje od 2000 temeljem čl. 145 ne treba vršiti ispravak.
Barem mislim da je tako.

GricGric
27.01.2013., 20:32
Ne znam samo po kojoj osnovi i kako mogu tražiti da se dostavi PDV-k ako znamo da postoji rok do kraja veljače odnosno travnja za njegovu dostavu?

Znači li to da će se moći raditi ispravak pdv-k obrasca ako naknadno dođu još neki ulazni računi? Ili je opet samovolja poreznika jača od zakona?

alphaman
28.01.2013., 18:01
Može li netko ukratko pojasniti kolanje PDV-a? Dakle, osoba A kupi nešto, proda taj proizvod osobi B, osoba B proda nešto drugo osobi C? Zanima me tko može priznati predporez i koliko, te kako se sve to plaća i namiruje. Hvala!

mijenjali su se raznorazni propisi, tražio sam odgovore na moje pitanje, ali nigdje to nema up-to-date za 2013. godinu.
iz tog razloga:

molim ponovo :mig:

Nata07
29.01.2013., 08:37
Članak 145 govori da se ne vrši ispravak pretporeza ako iznos koji bi se ispravio ne prelazi 2000 kn.
Ako je imovina iz primjera nabavljena 31.12.2008., pretporez je korišten u cjelosti (22% od 31.000= 6.820). Do kraja 2012. prošlo je 48 obračunskih razdoblja, pa je iznos pretporeza za koji ne treba vršiti ispravak 6820*48/60=5456, a za koji bi trebalo izvršiti ispravak je 1364. Pošto je to manje od 2000 temeljem čl. 145 ne treba vršiti ispravak.
Barem mislim da je tako.

jel to znači da imovina iz ranijih razdoblja koja ima knjigovodstvenu vrijednost ne ulazi u ovakve obračune ?

moira_67
29.01.2013., 08:43
jel to znači da imovina iz ranijih razdoblja koja ima knjigovodstvenu vrijednost ne ulazi u ovakve obračune ?

Ako je nekretnina nabavljena u zadnjih 10 godina, odnosno ostala dugotrajna imovina u zadnjih pet godina, a pri nabavi je korišten pretporez, bez obzira kolika je knjigovodstvena vrijednost imovine, treba izračunati koliki bi bio ispravak pretporeza. Znači gleda se iznos iskorištenog pretporeza pri nabavi.
Ukoliko računicom dobiješ da bi ispravak bio veći od 2000kn po pojedinom sredstvu, onda ga treba i provesti, ako je manje, nema potrebe.
Imaju neki izuzeci gdje se gleda do 500kn.

yvett86
29.01.2013., 10:18
Pozdrav, ako mi itko može pomoći a to je da bi otvorila web prodaju ali bi u tome bila samo posrednik tj. preko moje web stranice bi se prodavao proizvod i mogućnost oglašavanja drugih. Zanima me kako funkcionira sustav PDV-a? Ako on meni proda po jednoj cijeni i ja preko svoje stranice po drugoj jer bi na njegovu cijenu zaračunala maržu.

moses
31.01.2013., 18:44
Stiglo mi je rješenje o izlazu iz sustava PDVa, nitko me (zasad) nije tražio nikakve biljege :ne zna:

kanj
31.01.2013., 19:32
One koji su predali zahtjeve krajem prosinca 2012. nisu tražili biljege.

A ja sam morala priložiti biljege i na zahtjev za promjenu obračunskog razdoblja.

moses
31.01.2013., 20:53
Ja predala početkom siječnja :ne zna:
Možda to ima veze s tim što sam u sustav ušla po sili zakona :ne zna:

adicanio
16.02.2013., 17:17
Imam jednu molbu ako se tko razumije. Iznajmio sam stan od pravne osobe i dobio račun za režije na čiji je kupni iznos obračunat PDV! Večina stavki režija je osobođena PDV-a, a koje nisu PDV je već uračunat. Jesam li dobio ispravan račun ako mi je na ukupni iznos obračunat PDV! Meni nema logike, a ne mogu nigdje naći pojašnjenje u Zakonu. Hvala na odgovorima!

ps. ako se netko razumije u ovo s pdv-om bio bi zahvalan i odgovoru na mailu: adicanio@net.hr

vlado3
17.02.2013., 03:20
Ako je stan namijenjen stanovanju (trajni boravak - življenje u stambenom prostoru) onda je prema praviniku o pdv-u:
Najam stambenih prostorija i dijelova stana u svrhu stanovanja oslobođen je plaćanja poreza na dodanu vrijednost
Što znači da stanodavac ne bi smio na tu uslugu obračunavati pdv. Isto tako ne bi smio odbiti pdv po osnovu troškova stana namjenjenog stanovanju (isto tako ako je kupio stan kao poslovni prostor i tom prilikom si je odbio pdv, a kasnije je isti prenamjenio u stan za stanovanje mora izvršiti povrat pdv-a).
Ako je pak ugovor sročen na način da se iznajmljuje radi povremenog boravka, onda si on može odbiti pdv po ulaznim računima, a isto tako kad obračunava najamninu sa pripadajućim troškovima na sve te iznose obračunava pdv (iako su neki od njih za njega bili bez pdv-a, komunalna naknada npr.)

adicanio
18.02.2013., 23:44
Ako je stan namijenjen stanovanju (trajni boravak - življenje u stambenom prostoru) onda je prema praviniku o pdv-u:
Najam stambenih prostorija i dijelova stana u svrhu stanovanja oslobođen je plaćanja poreza na dodanu vrijednost
Što znači da stanodavac ne bi smio na tu uslugu obračunavati pdv. Isto tako ne bi smio odbiti pdv po osnovu troškova stana namjenjenog stanovanju (isto tako ako je kupio stan kao poslovni prostor i tom prilikom si je odbio pdv, a kasnije je isti prenamjenio u stan za stanovanje mora izvršiti povrat pdv-a).
Ako je pak ugovor sročen na način da se iznajmljuje radi povremenog boravka, onda si on može odbiti pdv po ulaznim računima, a isto tako kad obračunava najamninu sa pripadajućim troškovima na sve te iznose obračunava pdv (iako su neki od njih za njega bili bez pdv-a, komunalna naknada npr.)

Stan je ugovorom iznajmljen za življenje tj prebivalište jer sam i prijavljen, izvadio osobnu......

devilgirl
19.02.2013., 19:12
Stan je ugovorom iznajmljen za življenje tj prebivalište jer sam i prijavljen, izvadio osobnu......

Mislim da je stvar u tome kako je ta tvrtka koja iznajmljuje kupila taj stan - kao stambeni ili poslovni prostor, te kako isti vodi u svojim knjigama..
pretpostavljam da ga je kupila kao poslovni, iskoristila pretporez, sad ga renta ali ga i dalje vodi kao poslovni jer bi inače morali izvršiti povrat kao što je Vlado napisao...

vlado3
19.02.2013., 23:01
Takav slučaj sam vidio, u nadzoru je utvrđeno da je stan kupljen kao posovni prostor, a kasnije je rentan kao stan.
Rezultat: obaveza ispravka pretporeza sa pripadajućim kamatama itd.
ukupno cca 90k

goca25
20.02.2013., 18:16
pozdrav, radim pdv-k i vidjela sam da mi jedan R2 račun iz 1mjeseca kada je i plaćen nije ušao u PDV. To je račun za reprezentaciju i od 01.03. se ne smije priznat pretporez za reprezentaciju. Je li smijem ja sada iskoristit taj pretporez s obzirom da je on iz 1mj?

GricGric
20.02.2013., 18:48
pozdrav, radim pdv-k i vidjela sam da mi jedan R2 račun iz 1mjeseca kada je i plaćen nije ušao u PDV. To je račun za reprezentaciju i od 01.03. se ne smije priznat pretporez za reprezentaciju. Je li smijem ja sada iskoristit taj pretporez s obzirom da je on iz 1mj?

Smiješ, u PDV-K se vidi razlika, priložiš obrazloženje i to je to....
K upravo tome i služi, ispravci grešaka i unosu propuštenih računa...

Mada ja to nebih radila ako nije visok iznos u pitanju, jer to je kao da im kažeš - pregledajte mi knjige, u njima ima propusta :-))

lili p.
20.02.2013., 20:43
Mada ja to nebih radila ako nije visok iznos u pitanju, jer to je kao da im kažeš - pregledajte mi knjige, u njima ima propusta :-))

Ni ja ne volim imati razlike u PDV-K ali se desi. Do sad nisam imala ni kontrole ni problema zbog toga. Imala sam zbog drugih stvari koje nisu bile pod mojom kontrolom :zubo:

Ali da ne volim imati razlike, ne volim. Ako mogu izbjeć peglam sve u PDV-u od 12 mj. :rofl:

goca25
20.02.2013., 21:40
Ni ja ne volim imati razlike u PDV-K ali se desi. Do sad nisam imala ni kontrole ni problema zbog toga. Imala sam zbog drugih stvari koje nisu bile pod mojom kontrolom :zubo:

Ali da ne volim imati razlike, ne volim. Ako mogu izbjeć peglam sve u PDV-u od 12 mj. :rofl:

ok.ma nije neki iznos. iako ću svako imat razlike u pdv-k jer smo nakon prijave za 12mj dobili još par računa. kako onda to riješite tj.zatvorite pretporez.stavite na neku 4 ili?

bubamara1205
20.02.2013., 22:33
upomoć. šta upisati u onu kućicu "% pretporeza..." u pdv-k?

gric, kažeš obrazloženje, gdje ga pišeš, u napomenama ili...?

apis16268
20.02.2013., 22:46
ok.ma nije neki iznos. iako ću svako imat razlike u pdv-k jer smo nakon prijave za 12mj dobili još par računa. kako onda to riješite tj.zatvorite pretporez.stavite na neku 4 ili?

Prijavim ono što se stvarno desi i ne razmišljam o tome kako će se to svidjeti mom referentu. Jedino tako znam obrazložiti bilo kome i bilo kada što sam radila.
Moja preporuka je da učiniš isto i da ne brineš što PDV-K odstupa od zbroja svih dvanaest mjeseci.

apis16268
20.02.2013., 22:50

Kućicu ostavi praznu (nisi slučaj koji išta upisuje, barem koliko sam razumijela tvoju djelatnost prema dosadašnjim postovima).

bubamara1205
20.02.2013., 22:54
hvala, apis! :) djelatnost, konobarenje-ne ide uz knjige,ali svaki dan naučim nešto novo. fala ti puno,puno.

tinika2
21.02.2013., 09:34
Pozdrav, imam jedno pitanjce. Kako knjižiti nabavku osnovnog sredstva u KPI, naime obrtnik je kupio preko žiro računa kombi koji mu služi za obavljanje djelatnosti, račun je knjižen u URI i plaćen u cijelosti. Sada me zanima kako to sprovesti kroz KPI?

apis16268
21.02.2013., 17:24
Pozdrav, imam jedno pitanjce. Kako knjižiti nabavku osnovnog sredstva u KPI, naime obrtnik je kupio preko žiro računa kombi koji mu služi za obavljanje djelatnosti, račun je knjižen u URI i plaćen u cijelosti. Sada me zanima kako to sprovesti kroz KPI?

Ako imaš u URI mogućnost knjiženja preko čl. 22., upotrijebi (za iznos naknade, ako se PDV priznaje).
A obračun amortizacije kao izdatak u naravi.

GricGric
21.02.2013., 22:04

Obrazloženje se piše proizvoljno, kao zaseban dokumenat, onak u wordu...
Samo objesniš zbog čega je razlika, o kojem iznosu se radi i spomeneš obračun kamata u prilogu ako se radi i o razlici u isporukama...

vejanka
21.02.2013., 22:16
Kućicu ostavi praznu (nisi slučaj koji išta upisuje, barem koliko sam razumijela tvoju djelatnost prema dosadašnjim postovima).

baš sam se ja danas pitala šta upisati u tu kućicu na dnu pdv-k. mi imamo 52.21 i 45.20. isto ostavljamo prazno ili nešto upisujemo?

dajzek
22.02.2013., 10:30
molim pomoć, da li u obrascu pdv-k u koloni VI - ukupna razlika za uplatu, upisuje se samo dug pdv-a ( konkretno nije plaćeno za 10-12 mj, tromjesečni smo obveznik) ili ide dug pdv-a + kamate na dan podnošenja obrasca ?? :503: unaprijed hvala svima :)

dajzek
22.02.2013., 12:04
molim pomoć, da li u obrascu pdv-k u koloni VI - ukupna razlika za uplatu, upisuje se samo dug pdv-a ( konkretno nije plaćeno za 10-12 mj, tromjesečni smo obveznik) ili ide dug pdv-a + kamate na dan podnošenja obrasca ?? :503: unaprijed hvala svima :)

itko ?!? :rofl:

lili p.
22.02.2013., 13:06
Bez kamata :mig:

dajzek
22.02.2013., 13:48
Bez kamata :mig:

hvala lili p. :) :)

lady G
22.02.2013., 13:53
Pitanje:
1. da li je obrtnik dužan PDV na zalihe trg. robe i DI obračunati i platiti u zadnjem obračunskom razdoblju npr. 01-03/2013 do 30.04 ili može/mora u PDV-k u roku od 3 mjeseca?
2. Jasno mi je da obračun PDV-a na zalihe trgovačke robe ide na nabavnu cijenu, a u primitke ide prodajna vrijednost, e sad koja mora biti minimalna marža? :ne zna:

goca25
22.02.2013., 18:34
Može pomoć : Obavili smo uslugu u inozemstvu (prevođenje) znam da je ta vrsta usluge prema čl. 5 oporeziva prema mjestu primatelja usluge i da na to ne obračunavam pdv nego samo navedem taj članak, ali fakturirat ćemo im i troškove našeg dolaska . Je li na to trebam obračunat pdv?

MDamir
22.02.2013., 19:49
Pitanje:
1. da li je obrtnik dužan PDV na zalihe trg. robe i DI obračunati i platiti u zadnjem obračunskom razdoblju npr. 01-03/2013 do 30.04 ili može/mora u PDV-k u roku od 3 mjeseca?
2. Jasno mi je da obračun PDV-a na zalihe trgovačke robe ide na nabavnu cijenu, a u primitke ide prodajna vrijednost, e sad koja mora biti minimalna marža? :ne zna:

Ne vidim razlog zasto se izuzimanje ne bi provelo po nabavnoj cijeni .

BoniZG
23.02.2013., 05:00
Može pomoć : Obavili smo uslugu u inozemstvu (prevođenje) znam da je ta vrsta usluge prema čl. 5 oporeziva prema mjestu primatelja usluge i da na to ne obračunavam pdv nego samo navedem taj članak, ali fakturirat ćemo im i troškove našeg dolaska . Je li na to trebam obračunat pdv?

ne

lady G
23.02.2013., 20:17
Ne vidim razlog zasto se izuzimanje ne bi provelo po nabavnoj cijeni .

Ni ja :D
U Pravilniku o porezu na dohodak piše da se izuzimanje obavlja po usporedivoj tržišnoj vrijednosti a u članku 28 da je za izuzimanje mjerodavna prije svega prodajna cijena.
Što se tiče konkretne moje situacije tržišna vrijednost je za većinu zaliha robe niža od nabavne vrijednosti, ali koga to briga :503:
Nisam sigurna što napraviti? MDamire, jesi siguran? :misli:

lady G
25.02.2013., 20:25
Ni ja :D
U Pravilniku o porezu na dohodak piše da se izuzimanje obavlja po usporedivoj tržišnoj vrijednosti a u članku 28 da je za izuzimanje mjerodavna prije svega prodajna cijena.
Što se tiče konkretne moje situacije tržišna vrijednost je za većinu zaliha robe niža od nabavne vrijednosti, ali koga to briga :503:
Nisam sigurna što napraviti? MDamire, jesi siguran? :misli:

Još neko mišljenje, molim vas! :ceka:
Htjela bih spavati na miru :closed:

Tirao
07.03.2013., 21:07
1. Nakon ulaska RH u EU PDV će se placati u zemlji u kojoj je roba kupljena. To znaci da ce pravne i fizicke osobe tako placati PDV ili samo fizicke osobe, dokle ce pravne i dalje PDV placati u Hrvatskoj nakon sto obave uvoz?

2. Iz Kine uvozim sirovinu ( granulat ) iz kojeg proizvodim proizvode od plastike. Zanima me da li na taj input placam PDV ili sam osloboden njegova placanja?

Hvala!

nedica
07.03.2013., 21:18
naravno da plaćaš pdv....zašto bi bio oslobođen?

Tirao
07.03.2013., 21:56
naravno da plaćaš pdv....zašto bi bio oslobođen?

Pa mozda iz tog razloga sto mi je u slucaju izvoza taj PDV iz neutralne stavke ( niti prihod niti rashod ) postao rashod? :ne zna:

Da pojasnim posto nisam bio jasan; dakle uvoz sirovine iz Kine, prerada i izvoz u recimo Njemacku? Da li na taj uvoz placam PDV?

nedica
07.03.2013., 22:07
Pa mozda iz tog razloga sto mi je u slucaju izvoza taj PDV iz neutralne stavke ( niti prihod niti rashod ) postao rashod? :ne zna:

Da pojasnim posto nisam bio jasan; dakle uvoz sirovine iz Kine, prerada i izvoz u recimo Njemacku? Da li na taj uvoz placam PDV?

jesi u sustavu PDVa?

PDV nije rashod a niti prihod....

ako izvoziš robu nema PDV, a pri uvozu sirovine moraš platiti PDV, znači imaš pretplatu...onda zatraži povrat ili preknjiženje za druge obaveze prema PU

Tirao
07.03.2013., 22:11
jesi u sustavu PDVa?

PDV nije rashod a niti prihod....

ako izvoziš robu nema PDV, a pri uvozu sirovine moraš platiti PDV, znači imaš pretplatu...onda zatraži povrat ili preknjiženje za druge obaveze prema PU

Ok, puno hvala.:)

A znas li mozda odgovor na prvo pitanje?

1. Nakon ulaska RH u EU PDV će se placati u zemlji u kojoj je roba kupljena. To znaci da ce pravne i fizicke osobe tako placati PDV ili samo fizicke osobe, dokle ce pravne i dalje PDV placati u Hrvatskoj nakon sto obave uvoz?

nedica
07.03.2013., 22:24
nemam pojma o ovome

dajzek
11.03.2013., 11:33
kaj netko zna o blokadi računa zbog duga pdv-a, kraj 2. mjeseca izašla uredba, di ju naći.... tvrtke iznad 50.000,oo kn, obrtnici iznad 20.000,00 kn ??
od 15.3.ide blokada ?!? :ne zna:

dajzek
11.03.2013., 16:04
kaj netko zna o blokadi računa zbog duga pdv-a, kraj 2. mjeseca izašla uredba, di ju naći.... tvrtke iznad 50.000,oo kn, obrtnici iznad 20.000,00 kn ??
od 15.3.ide blokada ?!? :ne zna:

itko ????

Darsey
11.03.2013., 17:14
Prvi put čujem za tu uredbu. U stručnim časopisima ništa nisu pisali. Jesi siguran? :ne zna:

MDamir
11.03.2013., 18:12
Prvi put čujem za tu uredbu. U stručnim časopisima ništa nisu pisali. Jesi siguran? :ne zna:

Ne znam da li postoji uredba, ali ja danas od referenta cuo na vlastite usi

Darsey
11.03.2013., 19:28
A hoće li onda i oni ubrzat povrate PDV-a i prebijanje sa obvezama za doprinose?
Pošaljem PDV preko e porezne, imaju ga drugi dan, a njima treba mjesec dana da preknjiže.

suncica
11.03.2013., 23:13
Javljam se vezano za novi prijedlog zakona o PDV.

Do sada je bilo da nisu obveznici fiskalizacije svi oni koji ne moraju izdati račun i da će se to novim zakonom o PDV izmjeniti na način da će i ovi na tržnicama morati izdavati račun. Ima li da je netko pročitao prijedlog tog novo PDV zakona - mijenja li se sto vezano za obavezu izdavanja računa? Trazila sam po netu, ali nailazim stalno na prastari prijedog izmjena, a ovaj novi PDV prijedlog ne postoji nigdje ili ja ne znam naći... :(

vlado3
11.03.2013., 23:37
79. sjednica Vlade RH, točka 2.

http://www.vlada.hr/hr/naslovnica/sjednice_i_odluke_vlade_rh/2013/79_sjednica_vlade_republike_hrvatske

vejanka
11.03.2013., 23:38
ohoho!¨da li misle na dug samo za pdv ili ukupno stanje duga veće od 20.000kn za obrtnike?

MDamir
12.03.2013., 07:27
ohoho!¨da li misle na dug samo za pdv ili ukupno stanje duga veće od 20.000kn za obrtnike?

Ukupan dug

dajzek
12.03.2013., 09:45
Ukupan dug

tnx MDamir, a di piše, koja uredba, pravilnik ?? :rofl:

vejanka
12.03.2013., 22:49
jbg, bit će da smo povremeno nadrapali :zubo:

dajzek
13.03.2013., 11:13
blokade računa:

www.tportal.hr/tema?keywords=blokada+računa

:mad:

Darsey
13.03.2013., 21:20
Friško sa seminara :D:

Pdv obrazac ćemo predavati do 20-tog u mjesecu, rok za uplati zadnji dan u mjesecu.
Pri nabavi dobara u EU sami obračunavamo PDV i odmah koristimo predporez - tijeka novca nema.
I tak... ima promjena još, al svi su bili oprezni u komentiranju jer ništa nije konačno dok se ne izglasa i objavi u NN.
Konkretnije ćemo imat na slijedećem seminaru u travnju.

Nata07
14.03.2013., 11:31
jel može pomoć vezano za PDV vas sveznalica ...
obrtnik je morao ući u sustav PDV sa ovom godinom radi prometa ...
sad kad plaća račune dobavljača od prošle godine, može za njih koristiti predporez ili ne?

MARI S
14.03.2013., 12:26
Kao prvo ne znam da li postavljam pitanje na pravom mjestu?????
Zanima me rad sa fiskalnom blagajnom, odnosno kako izdavati račune. Radim u autoškoli gdje obavljanje usluge traje nekoliko mjeseci pa čak i više. Kada kanidat položi tj. završi obuku izdajemo mu R1 za obavljene usluge:kava:, a u međuvremenu ako nešto uplaćuje izdajem mu račun za primljenu akontaciju. Kako postupiti sa blagajnom kada se storniraju računi za primljene predujmove, kako postupiti sa izdanim računom kojeg kanidat nije platio :kava::kava:

Darsey
14.03.2013., 13:31
MARI S ovdje imaš dosta toga odgovorenog:
http://www.porezna-uprava.hr/fiskalizacija/dokumenti/Fiskalizacija%20HGK-FAQ-20121109.pdf

bubamara1205
14.03.2013., 14:14
sad kad plaća račune dobavljača od prošle godine, može za njih koristiti predporez ili ne?

ja ću blenuti, pa nek me ispravljaju, ovo je zanimljivo pitanje.

taj pdv se plaća u svakom slučaju, jer ga je onaj koji je u pedeveu dužan iskazati. kad nismo u sustavu, cjelokupan iznos je trošak. kada uđemo u sustav, situacija se mijenja- dakle, pdv je pretporez koji se odbija u trenutku plaćanja. i sad ga se može odbiti jer je obrtnik ušao u sustav????

Darsey
14.03.2013., 15:03

RRIF to tumači ovako:
“Pri prijelazu s redovnog oporezivanja na oporezivanje prema stavku 1.
ovoga članka i obrnuto“ (odnosno izlaska iz sustava
PDV-a i obrnuto, pri ulasku u sustav PDV-a), kao i
pri prijelazu s obavljanja oporezivih isporuka dobara i usluga na obavljanje isporuka dobara i usluga
oslobođenih PDV-a i obrnuto, za porez na dodanu
vrijednost na izlazne isporuke te odbitak pretporeza mjerodavan je način oporezivanja kalendarske
godine, donosno obračunskog razdoblja u kojoj je
isporuka obavljena.“

Prema ovome pretporez prema računima od prošle godine, a koji se plaćaju u ovoj godini se ne priznaje.

dddd0404
14.03.2013., 17:29
da li j.d.o.o. prilikom osnutka može ostati van sustava PDV-a, i da li to može trajno ostati dok god mu iznos godišnjih izdanih računa ne prelazi 230 000?

devilgirl
14.03.2013., 17:37
da li j.d.o.o. prilikom osnutka može ostati van sustava PDV-a, i da li to može trajno ostati dok god mu iznos godišnjih izdanih računa ne prelazi 230 000?

Upravo tako, :)

Garf
16.03.2013., 11:02
Može pomoć...prijateljica me danas nazvala sa pitanjem, a kako se ja nisam dosad s tim susrela, pitam pametnije od sebe. :)

Ona ima obrt, nije u sustavu PDV-a i sad bi prodavala robu na komisiju od jednog poduzeća koji jest u sustavu PDV-a.

Taj komitent njoj određuje cijenu proizvoda npr. proizvod A je u svih njegovih komisionara 80 kn+20 kn PDV.

E sad kako ona nije u sustavu PDV-a, znači li to da ona taj proizvod mora prodavati za 80, njoj komisionar isplati njenu proviziju, a on plati PDV na razliku?

Ili i ona taj proizvod prodaje za 100. čini mi se da to onda ne bi štimalo, ako n+je cijena određena kao 80+PDV.

Probala sam guglati, ali nalazim samo primjere kad su oba u sustavu PDV šta mi je jasno.

OSPER
25.03.2013., 22:59
Račun R-2 iz 2012. plaćen u 2013 da li se smije uključiti u PDV-K za 2012?
Po uvozu iz prosinca 2012 bili smo u obavezi za PDV pri uvozu. Isti je plaćen sa zakašnjenjem u veljači 2013.
Da li se može biti priznat u PDV-K za 2012 ili u obračunu za veljaču 2013?

nedica
25.03.2013., 23:01
Račun R-2 iz 2012. plaćen u 2013 da li se smije uključiti u PDV-K za 2012?
Po uvozu iz prosinca 2012 bili smo u obavezi za PDV pri uvozu. Isti je plaćen sa zakašnjenjem u veljači 2013.
Da li se može biti priznat u PDV-K za 2012 ili u obračunu za veljaču 2013?

u obračunu za veljaču 2013

chestnut
27.03.2013., 11:50
Može pomoć...prijateljica me danas nazvala sa pitanjem, a kako se ja nisam dosad s tim susrela, pitam pametnije od sebe. :)

Ona ima obrt, nije u sustavu PDV-a i sad bi prodavala robu na komisiju od jednog poduzeća koji jest u sustavu PDV-a.

Taj komitent njoj određuje cijenu proizvoda npr. proizvod A je u svih njegovih komisionara 80 kn+20 kn PDV.

E sad kako ona nije u sustavu PDV-a, znači li to da ona taj proizvod mora prodavati za 80, njoj komisionar isplati njenu proviziju, a on plati PDV na razliku?

Ili i ona taj proizvod prodaje za 100. čini mi se da to onda ne bi štimalo, ako n+je cijena određena kao 80+PDV.

Probala sam guglati, ali nalazim samo primjere kad su oba u sustavu PDV šta mi je jasno.

ODG: Njoj je nabavna cijena 100 kn i isto toliko će komisionar tražiti od nje da mu plati i on će platiti tako pdv (20kn). Ona nema pravo odbitka pretporeza što znači da će, ako podrazumijevamo iste uvjete ostalih komitenata, biti u startu skuplja za tih 20kn. Pod kojom cijenom će ona prodavati, njezina je stvar, ali sigurno neće ispod nabavne cijene, tj. ispod 100 kn. Nadam se da sam pomogla..

chestnut
27.03.2013., 12:19
ODG: Njoj je nabavna cijena 100 kn i isto toliko će komisionar tražiti od nje da mu plati i on će platiti tako pdv (20kn). Ona nema pravo odbitka pretporeza što znači da će, ako podrazumijevamo iste uvjete ostalih komitenata, biti u startu skuplja za tih 20kn. Pod kojom cijenom će ona prodavati, njezina je stvar, ali sigurno neće ispod nabavne cijene, tj. ispod 100 kn. Nadam se da sam pomogla..

ISPRAVAK: Previdjeh da je ovo 80+20 zadana prodajna cijena, a ne nabavna cijena..
Ako je nabavna cijena npr 60+15=75kn (njena je nabavna cijena uvijek ona s pdv-om), u tom slučaju ona može prodavati po 80 kn (ali i 100 kn jer tako imaju ostali komitenti koji vjerojatno nisu izravna konkurencija), ali komisionaru plaća 75 i nema nikakvog niti odbijanja pretporeza niti naplaćivanja poreza svojim kupcima jer nije u sustavu pdv-a. I u tom slučaju je zarada 5 kn.
Ako je nabavna cijena 70+17,50=87,50 kn, tada bi bila u gubitku ako bi prodavala po 80, dakle morala bi prodavati po minimalno 87,50 da bude na nuli, što naravno nikom nije interes..
Samo je stvar koliko je njena stvarna nabavna cijena i da li se njoj to isplati, uz zadani plafon od 100 kn. Ustvari kao i u svakom drugom trgovanju, razlika je ta koja je bitna, a ovdje sam objasnila sustav izračuna nabavne cijene.
Sad bi to bilo to.

goran44
30.03.2013., 22:13
Molim vas pomoć!
Imam firmu koja je već 4 godine u blokadi, a svaki mjesec predajem obrazac PDV-a na šalteru porezne, promet i PDV je nula! Firma ne radi, a PDV i statistika se predaje na vrijeme. Prošli mjesec sam saznao da treba predavati PDV u elektronskom obliku putem FINA-e! Moje pitanje je,da li treba i statistiku predavati ovim putem ili mogu kao i prije donijeti na sticku? Koliko košta token i kartica FINA-e? Jel mogu koristiti token od kolege koji ima Finin token, a da uzmem samo karticu FINA-e?

lili p.
30.03.2013., 23:38
Možda bi te mogla zanimati ova (http://www.forum.hr/showthread.php?p=44383582#post44383582) tema :mig:

Ne znam za token jer imam karticu i mogu je koristiti na račnalu koje ima instaliranu e-poreznu, pa odaberem moj certifikat.

sb25
14.04.2013., 10:08
pozdrav,
zanima me plaća li se PDV na prodaju dugotrajne imovine OPG-a koja je do kraja amortizirana i na koji točno iznos se plaća ako nije do kraja amortizirana?
Unaprijed zahvaljujem

nedica
14.04.2013., 10:37
pozdrav,
zanima me plaća li se PDV na prodaju dugotrajne imovine OPG-a koja je do kraja amortizirana i na koji točno iznos se plaća ako nije do kraja amortizirana?
Unaprijed zahvaljujem

ako je prilikom kupnje DI korišten pretporez, onda se obračunava PDV na iznos po kojem se prodaje

sb25
14.04.2013., 10:56
Hvaka na odg

bubamara1205
22.04.2013., 15:55
"Poduzetnici u Republici Hrvatskoj koji nisu porezni obveznici, a čija je vrijednost stjecanja dobara unutar Europske unije bila veća od 77.000,00 kuna tokom godine obveznici su obračunavanja PDV-a, ali bez prava priznavanja pretporeza. Isporučitelji iz drugih država članica koji isporučuju robu građanima u Republici Hrvatskoj u vrijednosti iznad 270.000,00 kuna godišnje također su obvezni obračunavati PDV na isporuke."

stjecanje i isporuka bi bili samo termini kada govorimo o kolanju pdv-a iz i u zemlje eu. ali što je, dovraga sa ovime o stjecanju, tj. obračunavanju, ali i ne korištenju pretporeza? ne kužim. pa ako se nekome da pojasniti.

mislim, osobno jesam u sustavu, molim se da mi se stvari neće mijenjati previše, imam kafanu, pa ono...

dakle, ako npr. do sad nisam bila u sustavu, a isporučila sam cipele u sloveniju u vrijednosti većoj od 77tk. od toga nadalje sam silom u sustavu ili šta? i onda nastavljam obračunavati pdv, a nemam pravo odbiti ga? jednostavno mi ne ide u glavu. doduše, već sam malo i predugo za kompom pa sam vjerojatno i otupila. :D

Darsey
22.04.2013., 17:14
"Poduzetnici u Republici Hrvatskoj koji nisu porezni obveznici, a čija je vrijednost stjecanja dobara unutar Europske unije bila veća od 77.000,00 kuna tokom godine obveznici su obračunavanja PDV-a, ali bez prava priznavanja pretporeza. Isporučitelji iz drugih država članica koji isporučuju robu građanima u Republici Hrvatskoj u vrijednosti iznad 270.000,00 kuna godišnje također su obvezni obračunavati PDV na isporuke."

Ovdje govore o stjecanju dobara unutar EU, tj. kupovini robe u nekoj od članica. To je do 01.07. uvoz, a od 01.07. stjecanje.
Po tome bi ti na robu koju si kupila npr u Austriji morala obračunati PDV i platiti ga, a kako nisi u sustavu pdv-a nemaš pravo istovremeno ga koristiti kao predporez.
Mislim da bi to tako nekako ispadalo.

Znam da poduzetnici koji jesu u sustavu pdv-a od 01.07. na stjecanje dobara u EU obračunavaju sami PDV, ali ga istovremeno koriste kao predporez pa nema kolanja novca nego samo obračun. S jedne strane obveza za pdv, s druge strane pretporez.

Ako ti prodaješ cipele u Sloveniju, to onda nije stjecanje to je isporuka robe i ovaj se članak koji si navela ne odnosi na to.

maryo20
25.04.2013., 19:04
Molim vas pomoć oko jedne stvari.
Radi se o izdavanju računa s PDV-om ili bez njega.
Obje tvrtke su u Hrvatskoj.
Jedan naš poslovni partner dao nam je robu da mu napravimo određenu uslugu. Nakon izvršenja naše usluge ispostavili smo mu račun s PDV-om.
Nakon mjesec dana od ispostavljanja računa oni se javljaju i obavještavaju nas da im nismo trebali ispostaviti račun sa PDV-om. U čemu je stvar.
Oni imaju privremeni uvoz robe. Kada naprave određenu fazu na robi tada ju šalju nama na daljnju obradu. Tvrde da pošto rade privremeni uvoz da im mi ne trebamo ispostaviti račun s PDV-om. Mi ni ne znamo kakav oni uvoz imaju jer nam nisu dostavili nikakve dokumente o tome niti se nas spominje u odluci carine o privremenom uvozu.
Pitanje glasi: Da li trebamo obračunati PDV na ispostavljenom računu ili ne trebamo?

City
25.04.2013., 21:53
Ako ste u sustavu PDV-a, naravno da morate na svaku robu ili uslugu dodati PDV.
Ne mogu oni vama reći da im ne paše da dodajete PDV na robu ili uslugu.
Ako nisu u sustavu PDV-a, neće si moći priznati pretporez, ali to nije vaš problem. :ne zna:

lili p.
25.04.2013., 22:31
City, privremeni uvoz radi oplemenjivanja se tretira kao roba u carinskoj zoni, uvjetno receno, te je oslobodjena PDV-a. Treba vidjeti koji je status robe, te imati potvtde od carinarnice.

Ne ide na sve PDV iako si u sustavu. Imamo dosta izuzetaka :mig:

City
25.04.2013., 22:37
Nikad čuo, moram priznati. A kakvo je to oplemenjivanje? :D

Darsey
25.04.2013., 22:47
To bi moglo biti nešto u vezi čl. 91 Pravilnika o PDV-u:

(2) Ako domaći poduzetnik primi dobro od poduzetnika – korisnika slobodne zone radi dorade, oplemenjivanja ili popravka i kad se ta dorada, oplemenjivanje ili popravak obavlja u postupku unutarnje proizvodnje u skladu s carinskim propisima, te ako se nakon dorade odnosno oplemenjivanja ili popravaka to dobro isporučuje naručitelju u slobodnu zonu, takva isporuka je oslobođena plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

City
25.04.2013., 22:49
Nikad čuo. :brukica:
Ali izgleda da bi to moglo biti to.

lili p.
25.04.2013., 22:53
Nikad čuo. :brukica:
Ali izgleda da bi to moglo biti to.

Sad si za jednu pametniji, a mi se možemo malo praviti važni :raspa:

Ja sam s tim privremenim uvozima/izvozima, carinskim zonama i sl. jako oprezna jer znam koliko ne znam, pa davim pametne i upućene ljude da mi provjere konkretno moju situaciju. Nije sve crno- bijelo, ima puno nijansi :rolleyes:

City
25.04.2013., 23:19
Sad si za jednu pametniji, a mi se možemo malo praviti važni :raspa:

Što jest - jest. :D

Ja sam s tim privremenim uvozima/izvozima, carinskim zonama i sl. jako oprezna jer znam koliko ne znam, pa davim pametne i upućene ljude da mi provjere konkretno moju situaciju. Nije sve crno- bijelo, ima puno nijansi :rolleyes:

Ma bitno je da uvijek ima upućenih koje možemo daviti. :D

devilgirl
25.04.2013., 23:59
Da, samo što su trebali dati odobrenje carinarnice o privremenom uvozu prilikom dogovaranja posla, a ne nakon mjesec dana javiti ej pa zaračunali ste nam PDV, :)

maryo20
26.04.2013., 06:41
To bi moglo biti nešto u vezi čl. 91 Pravilnika o PDV-u:

(2) Ako domaći poduzetnik primi dobro od poduzetnika – korisnika slobodne zone radi dorade, oplemenjivanja ili popravka i kad se ta dorada, oplemenjivanje ili popravak obavlja u postupku unutarnje proizvodnje u skladu s carinskim propisima, te ako se nakon dorade odnosno oplemenjivanja ili popravaka to dobro isporučuje naručitelju u slobodnu zonu, takva isporuka je oslobođena plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

Hvala na odgovoru, ali ta tvrtka se ne nalazi u slobodnoj zoni pa njih čl. 91 Pravilnika o PDV-u ne obuhvaća.
Poslujemo s drugom tvrtkom koja se nalazi u slobodnoj zoni pa sam malo više upućen u te stvari nego u privremeni uvoz koji se odnosi na moje pitanje.

sb25
05.05.2013., 11:57
Pozdav,
zatvorili bismo opg koji je u sustavu pdv-a i zanima me sto se događa sa dugotrajnom imovinom koja je kupljena i na koju je iskorišten pretporez i koja nije do kraja izamortizirana? na koju vrijednost se plaća pdv? i ako je do kraja izamortizirana plaća li se onda pdv?
zahvaljujem

lady G
11.05.2013., 08:13
Pozdav,
zatvorili bismo opg koji je u sustavu pdv-a i zanima me sto se događa sa dugotrajnom imovinom koja je kupljena i na koju je iskorišten pretporez i koja nije do kraja izamortizirana? na koju vrijednost se plaća pdv? i ako je do kraja izamortizirana plaća li se onda pdv?
zahvaljujem
Ostatak neiskorištene amortizacije ide u izdatke, a na svu dugotr.imovinu koja je nabavljena dok ste bili u sustavu PDV-a, plaća se PDV na procijenjenu tržišnu vrijednost imovine. Tržišna vrijednost imovine (bez PDV-a) ide u primitke.

josip yyyy
13.05.2013., 23:19
Zbog krize i određenog broja godina(pred mirovinu), vlasnik d.o.o. ima namjeru likvidirati tvrtku u narednih godinu do dvije. Ima dugotrajnu imovinu koja nije amortizirana preko 700.000 kuna, iskorišten je pretporez pri nabavi imovine, d.o.o. radi već 14 godina, da li se plaća PDV na dugotrajnu imovinu koja nije amortizirana?

@lady G, tko bi trebao procijeniti tržišnu vrijednost dug. imovine odnosno obvezu za PDV?
Naime, dugotrajna imovina je nabavljana tokom 5 godina(imovina u pripremi), zatim je stavljena u funkciju 2008. godine te počelo koristiti amortizaciju? Dakle, dugotrajna imovina (građevisnki objekt) je starija od 10 godina ali je amortizacija korištena tek od 2008. godine.

Rosalita
17.05.2013., 09:37
Molila bih vaše mišljenje oko sljedećeg. Izgradnja trafostanice u RH, radovi se fakturiraju poduzeću iz EU. Da li se ta trafostanica smatra nekretninom pa bi onda PDV plaćali mi prema zakonu o PDV-u, prema mjestu gdje se nalazi nekretnina. Inače bi od 01.07. usluga išla prema mjestu primatelja usluge, osim kod iznimki, a jedna su i usluge u vezi nekretnina.

Maramica
17.05.2013., 22:57
namjervam otvoriti d.o.o., registrirati energetsku djelatnost. Igraditi solarnu elektranu. Prodavati struju HROTE-u.
Sada me zanima koliki je porez ako sam povlašteni proizvođač električne energije. d.o.o. će nekoliko mjeseci postojati ali će biti neaktivna , zanima me da li postoje nekakve dadžbine za koje bih trebao znati. Bukvalno, da li mi netko može reći koliko će me koštati posjedovati d.o.o. ?
Inače elektrana se nalazi u području od posebne državne skrbi, ako to nekome pomaže.

Da li ima razlike gdje registriram d.o.o. ? Zagreb, Split, Šibenik? Ili je porez svugdje isti?

Unaprijed hvala.
Nov sam u ovome pa moram pitati ovakva pitanja

lady G
18.05.2013., 14:56
... da li se plaća PDV na dugotrajnu imovinu koja nije amortizirana?

@lady G, tko bi trebao procijeniti tržišnu vrijednost dug. imovine odnosno obvezu za PDV?
Naime, dugotrajna imovina je nabavljana tokom 5 godina(imovina u pripremi), zatim je stavljena u funkciju 2008. godine te počelo koristiti amortizaciju? Dakle, dugotrajna imovina (građevisnki objekt) je starija od 10 godina ali je amortizacija korištena tek od 2008. godine.

PDV se plaća na svu dugotrajnu imovinu kada se prodaje ili kod zatvaranja /likvidacije firme, nije važno što nije amortizirana do kraja. Neamortizirana vrijednost DI je jednokratni rashod u slučaju prodaje ili likvidacije a primitak/prihod je tržišna vrijednost DI na koju se još mora obračunati PDV.
Kod takve DI koju spominjete mislim da se o tržišnoj vrijednosti treba konzultirati sa stručnjacima a pitati i u PU, oni imaju neke svoje tablice vrijednosti.

anonimna22
20.05.2013., 09:42
U 2011. je prikazan račun i PDV s 31.12.2011. također je isti fakturiran u 2012. Na nastalu situaciju dva je puta prikazan isti račun i za isti je dva puta prikazana obveza poreza na dodanu vrijednost. Problem nastaje što je prvi put ali i drugi put račun obuhvačen završnim računom te se isti ne može stornirati jednostavno. Kako riješiti nastali problem da se ne plati dvostruki porez na dodanu vrijednost? Da li bi porezna uprava dozvolila da se obrazloženjima i prikazanom dokumentacijom stornira obveza poreza koja se odnosi na fakture iz 2012.godine (koje su dvostruko fakturirane)?

kanj
20.05.2013., 10:51
Možete napraviti storno ovog računa, ali Vam kupac mora ovjeriti izjavu da vrši ispravak korištenog pretporeza po ovom računu. Bez ove izjave ne smijete stornirati obavezu PDV-a.

misty marie
21.05.2013., 10:10
prošle smo godine uvezli robu koja je, kako smo tada mislili, zbog EU podrijetla bila oslobođena plaćanja carine. naknadnom kontrolom njemačke carine, utvrđeno je da poduzeće koje nam je prodalo robu, nije imalo pravo dati takvu potvrdu, jer nisu tu robu proizveli. po rješenju carinarnice, uplatili smo iznos carine i razliku pdv-a. kako da to proknjižim? imam li pravo na odbitak tog pretporeza?

nedica
21.05.2013., 22:21
....imam li pravo na odbitak tog pretporeza?

imaš

vejanka
20.06.2013., 01:05
meno ovo baš nije jasno:

2012. godine platila sam pristojbu trg.sudu 200,00 i knjižila to kao izdatak. sada mi je to kroz prisilnu naplatu ovrhe naknađeno kao dio troška ovrhe. rečeno mi je u rrif da kao ovrhovoditelj moram izdati mom dužniku - ovršeniku za to izlazni račun nakojem ću navesti naknada troška sudskih pristojbi 160+40=200 (kao krećem od iznosa koliko mi je uplaćeno na ime naknade troška za pristojbe i iz tog iznosa izbijam preračunatom stopom od 20% pdv da dobijem osnovicu) i kroz knjiženje ire u knjigama evidentiram tu uplatu na žiro račun.

kao u ovom slučaju meni je uplaćeno u ime naknade troška trg.suda 200,00 pa krećem od iznosa koliko mi je uplaćeno ili će mi u protivnome dio računa (za iznos obr. pdv na iznos 200,00) ostati otvoren (ali ja sam mislila da kad se već prekafturira nešto što u sebi nema pdv i nije po tome korišten pretporez da bi mi 200,00 kn trebala biti osnovica za obraćun pdv-a).

ja nisam mislila izdavati nikakav račun niti za to niti za naplaćene zatezne kamate nego dio uplate koja se na to odnosi jednostavno knjižiti u primitke.

da izbjegnem tramak s pdv-om i refundacijom troškova ovrhe u cijelosti (osnovica+pdv) pa vraćanje državi pdv-a korištenog kao pretporez ja sam mislila skratiti priču pa račune odvjetnika i bilježnika knjižiti kroz izdatak a kada mi se naplati ovrha taj dio koji se odnosi na te račune kroz primitak. dakle sve bi išlo kroz izdatak/primitak osim zatvaranja tražbine- glavnice u ira-i.

međutim rrif kaže da moram prefakturirati račune za ovršni postupak od odvjetnika i bilježnika i kroz ira-u proknjižiti upl. na žr (s time da ako je po ulaznom računu korišten pretporez od 23% a sada je na snazi 25% u izradi svoje fakture ne gledam koliki sam pretporez koristila nego gledam koliko mi je u ime tog troška sjelo na žr i onda preračunatom stopom računam pdv i potom osnovicu?!?!) a porezni savjetnik porezne uprave mi je rekao da ja ne smijem prefakturirati račune odvjetnika ni bilježnika niti sudske pristojbe mom dužniku jer se ne radi o uslugama koje sam ja obavila niti su iz djelokruga djelatnosti za koje sam registrirana... :misli:
i šta sad? ko je tu lud? šta napraviti?

kako provesti kroz knjige od dužnika naplaćene troškove ovrćnog postupka? kako biste vi to izveli? itko? molim vas :cerek: