PDA

View Full Version : Vrkuta, marulja & Co

stranice : [1] 2 3 4 5 6 7

zoro007
10.09.2009., 13:52
otvorih temu da ne tražim postove u džungli (http://www.forum.hr/showthread.php?t=330103) ostalih postova nevezano za te čajeve.
dosta je različitih mišljenja u vezi konzumiranja vrkute, marulje i ostalih čajeva.
koje ste čajeve kombinirali i kako? zašto baš tu kombinaciju? koliko dugo ste ih pili dok niste ugledali +?

negdje se preporučuje recimo konzumiranje vrkute samo u drugom dijelu ciklusa, neki pak preporučuju da se pije tokom cijelog ciklusa.
itd. itd....

pa da vidim vaša iskustva :)

zoro007
11.09.2009., 11:17
lijepo da ste glasale, ali recite još koju riječ o čajevima..pa koliko ste ih dugo konzumirali.
vrkuta mi je sasvim ok za piti, marulja je gorka kao otrov :rolleyes:

moje iskustvo:
1. trudnoća: čaj od malinovog lista i agnus castus. već sljedeći ciklus je donio +
2. trudnoća: čaj od malinovog lista. već sljedeći ciklus je donio +
3. in spe: nisam pametna. kombinirala sam malinov list i vrkutu. agnus castus orginal ne bi smjela zbog dojenja jer se odražava na produkciju mlijeka.
onda sam jedan mjesec pila samo vrkutu i sluzi je bilo kao u priči.
ovaj ciklus sam probala marulju, no nakon što je netko napisao da se marulja pije samo u prvom dijelu ciklusa, prešla sam samo na vrkutu.

master plan za sljedeći ciklus: počet ću s maruljom, a u drugoj polovici ciklusa na vrkutu.

danci1980
11.09.2009., 19:14
Marulju sam pila mjesec dana, nakon toga odmah iz prve ostala trudna. Pila ju u kombinaciji sa stolisnikom . Dakle, to je preporučljivo pit nakon kiretaže jer obnavlja sluznicu maternice.

ribica0603
11.09.2009., 19:20
ja sam pila samo vrkutu cijeli ciklus...

pila sam 4 ciklusa prije nego sam zatrudnila...a isla sam na stimulacije Klomifenom...

i nisam ta 4 ciklusa na UZV primjetila da je endometrij tanji...dr nista nije rekao...:ne zna:

Lepa26
11.09.2009., 20:49
Ja pijem vrkutu i stolisnik u kombinaciji, litru dnevno, i to tokom cijelog cikula (trenutno prvi)....nastavak javim....nadam se...;)

sami
13.09.2009., 15:42
ja kombinirala vrkutu i marulju +nepetu catariu 8dcl dnevno, do polovice ciklusa. 2 ciklusa pila,treći sfušala i ostala trudna 10 dan ciklusa!:)

zoro007
13.09.2009., 21:19
Marulju sam pila mjesec dana, nakon toga odmah iz prve ostala trudna. Pila ju u kombinaciji sa stolisnikom . Dakle, to je preporučljivo pit nakon kiretaže jer obnavlja sluznicu maternice.

nikad čula za taj čaj. znaš li ime na latinskom..?

ja kombinirala vrkutu i marulju +nepetu catariu 8dcl dnevno, do polovice ciklusa. 2 ciklusa pila,treći sfušala i ostala trudna 10 dan ciklusa!:)

nepeta cataria je isto marulja, zar ne?
tako je meni bilo u prvoj trudnoći. otišla na godišnji i zaboravila agnus castus..čajeve..dakle pila konzumirala sam te čajeve ca. pola ciklusa :D i primilo se

danci1980
13.09.2009., 21:45
nikad čula za taj čaj. znaš li ime na latinskom..?

nepeta cataria je isto marulja, zar ne?
tako je meni bilo u prvoj trudnoći. otišla na godišnji i zaboravila agnus castus..čajeve..dakle pila konzumirala sam te čajeve ca. pola ciklusa :D i primilo se

Achilea melfolium.

iva11
14.09.2009., 08:55
Evo ja isto krenula sam čajevima....vrkutu planiram piti čitavo vrijeme a marulju od kraja M pa do O...tako mi je nekako najsigurnije.
Vrkuta mi je odlična ali marulja brrrrrrrrr.....u zadnje vrijeme ih kombiniram pa mi je podnošljivo, popije oko 1 litru čaja dnevno a sad ćemo vidjeti....nadam se, nadam....:moli:

Lepa26
14.09.2009., 17:58
Ja pijem vrkutu i stolisnik u kombinaciji, litru dnevno, i to tokom cijelog cikula (trenutno prvi)....nastavak javim....nadam se...;)

Pošto sam obečala javit nastavak....urodilo plodom već 1 mjesec, dal je od toga neznam, no nekako mislim da škodilo nije!!!!:cerek::cerek:

zoro007
15.09.2009., 22:08
Pošto sam obečala javit nastavak....urodilo plodom već 1 mjesec, dal je od toga neznam, no nekako mislim da škodilo nije!!!!:cerek::cerek:

čestitke :):) super da je tako brzo upalilo!

pitanjce za ostale korisnice čajeva: jeste li primjetila da vam se ciklus promijenio na neki način? nrp. da su se ciklusi skratili ili produžili, način kako vam počinje menstruacija...itd

već dva mjeseca pijem vrkutu i već dva ciklusa mi menga počinje pomalo drugačije nego inače. da sam procurila - ma nisam. kad se obrišem vidim tragove koji su smeđkasto-crvenkasti. tek negdje 3. dan počnem pravo krvariti. zbunj..zbunj...:ne zna:

mafri
16.09.2009., 09:36
E zoro,meni sad tako pocinju ciklusi ko kod tebe.Ja sam pila vrkutu i marulju radi ciklusa jer je bilo kako mu se htilo :)
Jedan mjesec 4 dana prije ,drugi mjesec 5 dana poslje pocinjalo.Cim sam pocela pit to mi se regulisalo i sad dobijem svakih 28 dana tocno.
Ali menga mi pocinje tako ko sto si ti opisala.Ja racunam tek kad prokrvarim skroz, da sam je dobila :ne zna:
Sad od ceg je to nemam pojma.
Ja i dalje pijem marulju i vrkutu skupa po pol litre,nekad i litru na dan jer mi ublazava pms i neboli me menga.

Asunta
16.09.2009., 11:52
Evo da vam se pridružim. Meni je upravo prošao prvi mjesec kako pijem vrkutu i meni je u ponedjeljak "kao krenula", pa možda nije, pa možda je - nisam bila sigurna pa nisam ni računala početak. Ali danas, eee, to je druga priča. Pa ja računam da nam se to ciklusi reguliraju i da to tak mora biti. :ne zna: Vidjet ću da li će me boljeti ili ne, za sada me malo boli, ali to mi je uvijek tak na početku.
Sve si mislim da počnem piti i marulju, jer pokušavamo od veljače ali još ništa, a vidim da su cure tu kombinirale i vrkutu i marulju. A vrijedi probati. :ne zna:

Pozdrav svima. :mig:

mafri
16.09.2009., 13:15
Asunta pozdrav.I meni od ponedjeljka sve hoce-nece.
Jos mi nije krenula kako treba,mislim da ce sutra,jer sutra i trebam dobit.

OOOOOOO
16.09.2009., 13:41
ja pijem vrkutu,sad vec jedno mjesec dana,vidjet cemo oce biti rezultata.primjetila sam jedino da mi je menstruacija trajala duze,i da sam dosta obilno krvarila,ali ok bas dobro da sam se konacno malo ocistila...
mozda cu prec i na marulju s vremenom.

Asunta
16.09.2009., 15:51
mafri, pozdrav. :)
Daj mi reci da li marulju piješ izmiješanu sa vrkutom ili samu? Čujem da je gorka. A ja neee volim gorko, sve si sladim, mlijeko, čaj. Ali vrkutu pijem bez problema čistu.
Meni sad bolovi kao popuštaju, ali sve si mislim da će opet krenuti.

mafri
16.09.2009., 18:03
mafri, pozdrav. :)
Daj mi reci da li marulju piješ izmiješanu sa vrkutom ili samu? Čujem da je gorka. A ja neee volim gorko, sve si sladim, mlijeko, čaj. Ali vrkutu pijem bez problema čistu.
Meni sad bolovi kao popuštaju, ali sve si mislim da će opet krenuti.

Ja pijem skupa,jer ovako mi nekako marulja blaza nije mi gorka jako.
Ja na pol litre vode stavim dvi i pol zlice marulje i dvi i polzlice vrkute i zalijem sa vodom ,sacekam 15 min i procjedim i onda kad se ohladi malo pijem pomalo.
Gorko je,gadno....al nekako sam se navikla na tu gorcinu.
Evo upravo pijuckam :zubo:

machkala
17.09.2009., 18:35
Evo i ja kupila vrkutu:D

Nego na ljestvici od 1-10 koliko je grozno to piti:rofl:

1-nije strašno
10 - živa koma

da li se to može to cugnuti odjednom:rofl:

extreme
17.09.2009., 18:50
ja sam sebi kupila od nekog MB travara nekakvu čajnu mješavinu za zaštitu žena- isto ju je dosta cura nahvalilo po razno raznim forumima..
i pijem onaj pms free zbog onog Vitexa, ili kako se već zove.. plus b i c vitamine i folnu..
ako ništa, nadam se da će mi se malo ciklusi srediti pa da ću imat barem redovitije stvari i vidljiviju ovulaciju... :moli

Lepa26
18.09.2009., 06:12
Evo i ja kupila vrkutu:D

Nego na ljestvici od 1-10 koliko je grozno to piti:rofl:

1-nije strašno
10 - živa koma

da li se to može to cugnuti odjednom:rofl:

Vrkuta uopće nije loša, prema tome 1....:top: Dapače, nema nikakvog okusa.
Marulja je ta koja ima odvratno gorak okus.

mafri
18.09.2009., 09:07
Da,vrkuta je super,zato je i mjesam sa maruljom jer malo ublazi al bas malo,al dobro je.Kad popijem marulju onda ona gorcina u ustima 5 min ....
I navodno se ti cajevi nebi trebali odjedanput popit nego gutljaj po gutljaj,malo razvuc taj caj.

zoro007
18.09.2009., 10:35

netko je napisao da se marulja pije do pola mjeseca, sto vise, da se u drugoj polovici ne preporucuje.

Da,vrkuta je super,zato je i mjesam sa maruljom jer malo ublazi al bas malo,al dobro je.Kad popijem marulju onda ona gorcina u ustima 5 min ....
I navodno se ti cajevi nebi trebali odjedanput popit nego gutljaj po gutljaj,malo razvuc taj caj.

o boze, moramo li mi toliko patiti :lol:?? vrkuta mi je ok, ali marulja...? marulju moram cugnuti odjednom, sve ostalo bi bilo mucenje!! :mad:

mafri
18.09.2009., 11:51
netko je napisao da se marulja pije do pola mjeseca, sto vise, da se u drugoj polovici ne preporucuje.

o boze, moramo li mi toliko patiti :lol:?? vrkuta mi je ok, ali marulja...? marulju moram cugnuti odjednom, sve ostalo bi bilo mucenje!! :mad:

Znas kad je marulja najbolja i "najukusnija" :rofl: ? Kad je mlaka,ono vise toplija neg ledenija,tad nije toliko gorka.Al sto vise stoji sve je gora i gora.
Jos kad se talog uhvati neki pa sa zadnjim gucom i to uleti,fuuuuj!!
Ili ko neka masnoca na povrsini kad se ohladi,grozno.
Najbolje je tako mlako,vise toplije...ja probavala u svakoj fazi:rolleyes:

zoro007
18.09.2009., 22:18
@marfi
yesss...najbolja je kad je mlaka. hladna je užasna..ili užasnija nego inače :lol:

evo sto koje sam recepture nasla u netu:

Polovina ciklusa – napraviti mjesavinu (od svake po 20g)

Artemisia vulgaris (divlji pelin) – podupire rad jajnika
Ruzmarin - podupire rad jajnika
Cvijet bazge – podupire hormone iz hipofize koji djeluju stimulirajuce na folikle
Kadulja – sadrzi prirodne estrogene
Malinov list – sadrzi prirodne estrogene

Druga polovina – mjesavina (od svake po 20g)
Vrkuta – djeluje stimulirajuce na corpus luteum
Stolicnik – sadrzi gestagene
Kopriva – djeluje dobro na odstranjivanje toksina iz tijela

mafri
19.09.2009., 08:04
Neznam kako vi al mene ubi zeludac od marulje i od te gorcine.Zgaravica ce me dokrajcit,majke mi...

Arabea
19.09.2009., 12:05
I ja sam na vrkuti, ali zbog promjena na grliću mat. U 12.mj. opet idem na kolposkopiju, pa se nadam da će te promjene nestati :)
A i prilikom poroda mi je puknio uz ostalo i grlić, pa me šivali, tako da mi višestruko pomaže moja vrkutica:)

zoro007
24.09.2009., 13:02
moze li se pretjerati s tim cajevima...? :ne zna:
ili bolje receno, koliko je previse?

lizianthus
24.09.2009., 13:20
ja pijem zajedno mješanu marulju i melisu.
ne gledam na ciklus, pijem svaki dan.
kad zatrudnim prestat ću.

mafri
25.09.2009., 12:58
Ma nemoze se pretjerati,a nes ga popit sad 5 litara :eek: pregadno je za pit....

A za sta je sad melisa dobra?

zoro007
25.09.2009., 14:44
Ma nemoze se pretjerati,a nes ga popit sad 5 litara :eek: pregadno je za pit....

a što se mora nije teško :D. ja popijem skoro litru marulje i litru čaja od malinovog lista.

lunalu
25.09.2009., 14:46
Ja od ovog ciklusa pijem vrkutu i pit cu ju cijeli ciklus, a marulju do O. MM kaze da njemu marulja uopce nije gorka:eek::eek:

lizianthus
25.09.2009., 15:37

A za sta je sad melisa dobra?

ja sam dobila hrpu čaja od jednog ginekologa iz slavonije koji tvrdi da taj čaj pomaže ženama kod gin. problema. on ga zove macina trava. međutim pošto pod tim nazivom ima barem 4 biljke za sad koliko sam do sad otkrila, a pomalo sam rekli bi "travarske" struke sa 99 % pouzdanošću tvrdim da je to što pijem melisa.
meni je osobno svejedno :ne zna: kako se to što pijem zove, bitno mi je da postoje dokazana pozitivna iskustva s tim čajem a ja sam si još čitajući i surfajući dodala u taj čaj i marulju.
tako da eto pijem kombinaciju melise i marulje.

mafri
25.09.2009., 19:04
a što se mora nije teško :D. ja popijem skoro litru marulje i litru čaja od malinovog lista.

Ajmeeeee :s:s:s:s

Ja u litru smutim i vrkutu i marulju i malinov list i to pijem.Ubijem se ....:rolleyes:

machkala
26.09.2009., 21:48
ja još nisam počela piti vrkutu:rolleyes:..bitno da sam kupila..nikako se natjerat...

kak je nju dobro piti? cijeli ciklus ili?

mafri
27.09.2009., 09:27
Vrkutu mozes piti cjeli ciklus,bez prestanka.

machkala
28.09.2009., 20:19
Vrkutu mozes piti cjeli ciklus,bez prestanka.

hvala..samo se ja moram odlučit konačno skuhat taj čaj, svaki dan gledam u njega..to je je najviše koliko sam se približila tom čaju..baš mi gadno izgleda :rofl:

cura-25
28.09.2009., 22:44
Bok cure,

evo da se i ja priključim u ovu temu.. Pijem vrkutu tjedan dana, a marulju dva dana i odvraaatna je, katastrofa, fuj..Prvo sam mislila da je vrkuta nesto odvratno ali sad kad sam shvatila da ima punoo goreg, vrkuta mi je ko najfiniji sokić... Pijem i dabrostone (zbog PCOS i zato jer zelimo bebu) tjedan dana, tj. cekam sad mengu ( u cetvrtak sam zadnju popila), ali jos nista, valjda ce svaki cas stici iako imam samo neki bijeli iscjedak i to je to (?!)...
Pijem marulju litru prvi dio dana (koji se protegne skroz do navecer), a vrkutu drugi dio dana (isto litru)... A sad kako bude, bude.. Neću se puno nadati, ali čitala sam puno super iskustava sa čajevima tako da .....

SRETNO SVIMAAAA,

Pusaaa

mafri
29.09.2009., 09:01
hvala..samo se ja moram odlučit konačno skuhat taj čaj, svaki dan gledam u njega..to je je najviše koliko sam se približila tom čaju..baš mi gadno izgleda :rofl:

Ma vrkuta ti je super,probaj :mig:
A onda probaj marulju :rofl: pa ces vidjet kako je meni svaki dan
Skuhaj sebi pol litre i pij kad si vec kupila.Pij je u malim gutljajima,ne odjedanput

mafri
29.09.2009., 09:03
Ja pijem te cajeve vec pol godine i nist se nedesava...Al eto ja pijem i dalje
Jesam ciklus regulirala al od bebe ni B

cura-25
29.09.2009., 09:56

Pomalo, bit ce kad tad...

lola1415
29.09.2009., 10:40
Ja sam pila Vrkutu i Čajnu mješavinu za zaštitu žena radi regulacije ciklusa (imam policistične jajnike) i bebice. Nakon par (4) ciklusa sam odustala jer nisam dobila mengu, pa sam mislila čemu sve to ako ne djeluje. Na kraju sam saznala da sam trudna i da zato menga nije stigla! :o)))

cura-25
29.09.2009., 15:24
Ja sam pila Vrkutu i Čajnu mješavinu za zaštitu žena radi regulacije ciklusa (imam policistične jajnike) i bebice. Nakon par (4) ciklusa sam odustala jer nisam dobila mengu, pa sam mislila čemu sve to ako ne djeluje. Na kraju sam saznala da sam trudna i da zato menga nije stigla! :o)))

O pa lijepo lijepo...Čestitam :)

Francesca
29.09.2009., 17:45
bok curke :)

a kaj da ja radim? meni ciklus traje 45-60 (a možda će i dulje) dana i nemam pojma kad mi je O
kaj da ja pijem?
ja sam mislila to sve smutit i pit :D

cura-25
29.09.2009., 21:41
bok curke :)

a kaj da ja radim? meni ciklus traje 45-60 (a možda će i dulje) dana i nemam pojma kad mi je O
kaj da ja pijem?
ja sam mislila to sve smutit i pit :D

Tako ti i meni ciklus traje i nemam prakticki ovulacije, tj. isto nemam pojma kad ju imam . Ja sam tako odlucila.. Umjesto kontracepcije pijem dabroston i pijem cajve za poticanje ovulacije, a kasnije komiflen...
A zasto bi ti pila sve to? radi ovulacije i trudnoce ili samo radi regulacije ciklusa?

Francesca
29.09.2009., 21:45
Radi ovulacije i trudnoće :cerek:

moram radit nešto dok ne dobim neki termin u vv ;)

Francesca
29.09.2009., 21:46
kaj ti znači kasnije komiflen? kad kasnije?

cura-25
29.09.2009., 22:02
A po jednoj ginekologici sam ga mogla odmah poceti piti,a po drugoj prvo tri ciklusa sa dabrostonom, a onda terapija klomifenom... jesi ti bila na pregledu nekom? ja sam sama ipak odlucila ovu varijantu sa dabrostonima prvo i vrkutom koja ima dosta sastojaka kao i klomifen pa cemo vidjeti...

kad smo kod cajeva i dabrostona... popila sam za ovaj ciklus zadnju tabletu u cetvrtka, dakle pet dana ju 'cekam' , ali umjesto NJE dosla je samo sluz, onako kao u bjelanjka... (?)--- Sto je sad to??

cura-25
29.09.2009., 22:03
''dok ne dobijem neki termin u vv'' ha?..nisam shvatila...

Francesca
29.09.2009., 22:24
aha... kužim sad ovo sa dabrostonom i klomifenom

nakon dabrostona, meni nekad treba i 14 dana da prokrvarim... nema tu pravila

vv - vuk vrhovec, temnim za potpomognutu ili umjetnu, vidjet ćemo za što ćemo biti kandidati uopće...

ivana3101
29.09.2009., 22:26
fran bok!! evo i tebe tu nadam se da bu skoro plusić kak god u vv il s ovim svim čajevima!!!

cura-25
29.09.2009., 22:29
14 danaaa???? djizs, pa koja mi je onda svrha dabrostona'??? Ja sam priiije, davno prije pila dabroston i uvijek mi je za par dana dosla...hm... ne znam...a doci ce sigurno..nece mene zaobici.. :(

ahaa..vv!!!
ma nemoj jos..pij caj...daj im fore ...

Francesca
29.09.2009., 22:34
fran bok!! evo i tebe tu nadam se da bu skoro plusić kak god u vv il s ovim svim čajevima!!!

ivana :grli:

fala draga :)

a ti si na wannabe ili na trudnicama? :)

Francesca
29.09.2009., 22:35
14 danaaa???? djizs, pa koja mi je onda svrha dabrostona'??? Ja sam priiije, davno prije pila dabroston i uvijek mi je za par dana dosla...hm... ne znam...a doci ce sigurno..nece mene zaobici.. :(

ahaa..vv!!!
ma nemoj jos..pij caj...daj im fore ...

velim ti da je meni tak bilo sad u 5. mj... i ja čekam i čekam i niš...
onda malo čitam tu po forumu i vele mnoge cure da je i njima tak...

a za vv - nemam baš vremena čekat ;)
priša mi je :D

ivana3101
29.09.2009., 22:35
ja još čekam svoj plusić i uživam u vrkuti i nadam se da bu prodjelovalo!!!:cerek:

zoro007
01.10.2009., 06:34

onda moras probati marulju i skuzit ce da je vrkuta kao fini sokić :D

maalena
01.10.2009., 11:38
ja pijem marulju treći ciklus, 6 dl dnevno do ovulacije.
poslušala sam savjet s foruma i pijem ju s medom, tako da je podnošljiva. jednom sam probala piti samu, skoro sam se izrigala i više mi to ne pada na pamet.

otkad ju pijem imam puno manje bolove kad dođe M

machkala
01.10.2009., 20:23

bude..bez brige...:s opet ćeš biti trudna:cerek:

Newbiee
02.10.2009., 18:42
Ja sam dva ciklusa pila vrkutu i nisam primjetila nikakve promjene, a onda sam počela piti konopljku-pms free i nakon dva mjeseca, ciklus mi se sredio. :)
Ranije mi je temperatura skakala, ovulacija ništa, a ciklus u rasponu od 27 do 35 dana, a sada folikulometrija pokazuje da imam dovoljno velik folikul, temperatura isto dobra, a zadnja dva ciklusa po 30 dana. :D Ja mislim da su mi se ciklusi sredili od konopljike jer vrkutu nisam pila u to vrijeme.

Od bebe, nažalost još ništa, ali i ovo mi je pomak da se barem dovedem u funkciju. :D

mafri
02.10.2009., 22:54
bude..bez brige...:s opet ćeš biti trudna:cerek:

A nadam se,prije 40te godine....:rofl:
Ti da pregrmis tu vrkutu preko usta ti bi zatrudnila :mig:

Francesca
26.10.2009., 19:15
a jel smijem piti vrkutu i klomifene istovremeno?
negdje sam pročitala da vrkuta ima slična svojstva kao klomići? :ne zna:

Borjana
26.10.2009., 20:37

Ja ne bih pila zajedno, bar dok ne pitam liječnika. :ne zna:
nažalost, rijetki su liječnici koji će dobro promisliti prije odgovora - vjerujem da će ti odmah reći ne jer mnogi nisu skloni biljnim pripravcima i ograde se od njih.
Vrkuta sređuje hormone, da, pa ne znam kako djeluje s klomifemima.

zoro007
26.10.2009., 20:49

citala sam da vrkuta ima djelovanje kao prirodni progesteron i stoga ga preporucuju da se pije u drugom dijelu ciklusa.
ako je uzimas u drugom dijelu ciklusa, ne bi trebalo prestavljati problem.

clomifen se uzima ako se ne varam nekoliko dana od petog dana ciklusa u cilju boljeg sazrijevanja jajasca. ako bi u tom periodu uzimala nesto sto (osim clomifena) pospjesuje sazrijevanje jajasca, moglo bi se npr. desiti da dobijes ciste.

pitanjce: da li ste pravili pauzu od cajeva? da li se to uopce preporucava i nakon koliko vremena..?

Francesca
27.10.2009., 08:32
onda neću piti dok sam na klomićima...
hvala curke :)

zoro007
04.11.2009., 10:58
svatko tko je probao marulju može potvrditi koliko je grozna za piti. ja sam je probala miješati s čajem od bazge i miks je odlican. inace, bazga djeluje FSH stimulirajuce, dakle djeluje pozitivno na sazrijevanje jajne stanice.

mafri
04.11.2009., 14:33
Ma ja nepijem vise nist...
Godinu dana locem cajeve te vrkutu te marulju te malinov list....te mjesam sve skupa i nista....jedno veliko nista....
Nepijem vise nist pa sta bude nek bude...
Sretno nam bilo svima....

sami
05.11.2009., 16:53
evo da i ja napišem svoje iskustvo..drugi plusić sam čekala i čekala(1. odprve).
pa sam pila mješavinu marulje i vrkute, litru bi napravila i pijuckala cijeli dan na poslu.2 mjeseca i treći sam imala samo jedan odnos sa MM odmah nakon menge i on se siroti razbolio pa ja odlučila i ne piti,kakva korist ako nema akcije:ne zna:.Aha, sljedeća menga nije ni došla!:D obzirom da je trudnoća započela kao blizanačka,uvjerena sam da su čajeki stimulirali ovulaciju.
sad dolazim do trenutne situacije:ona famozna sljedeća menga još nije došla iako moja cicoljupka ima 15 mjeseci.bilo bi to odlično da se mi nismo odlučili i za treću srećicu.:cerek: no obzirom da nisam dobila mengu pretpostavka je da prolaktin priječi ovulaciju.ono što ću ja napraviti-pokušaću sljedeći mjesec(nakon pregleda i savjetovanja sa ginicom) piti opet čajeke pa vam javim...grozno je to što sam već psihički u stanju pripravnosti(a što ako već jesam trudna?)pa svako malo osluškujem tijelo i simptome!:facepalm:

zoro007
05.11.2009., 21:36
evo ja sam se toliko navikla na te čajeve da ne mogu ni zamisliti da ih više ne pijem :D
Ma ja nepijem vise nist...
Godinu dana locem cajeve te vrkutu te marulju te malinov list....te mjesam sve skupa i nista....jedno veliko nista....
Nepijem vise nist pa sta bude nek bude...
Sretno nam bilo svima....

jesi li išla na kakve pretrage..?

evo da i ja napišem svoje iskustvo..drugi plusić sam čekala i čekala(1. odprve).
pa sam pila mješavinu marulje i vrkute, litru bi napravila i pijuckala cijeli dan na poslu.2 mjeseca i treći sam imala samo jedan odnos sa MM odmah nakon menge i on se siroti razbolio pa ja odlučila i ne piti,kakva korist ako nema akcije:ne zna:.Aha, sljedeća menga nije ni došla!:D obzirom da je trudnoća započela kao blizanačka,uvjerena sam da su čajeki stimulirali ovulaciju.
sad dolazim do trenutne situacije:ona famozna sljedeća menga još nije došla iako moja cicoljupka ima 15 mjeseci.bilo bi to odlično da se mi nismo odlučili i za treću srećicu.:cerek: no obzirom da nisam dobila mengu pretpostavka je da prolaktin priječi ovulaciju.ono što ću ja napraviti-pokušaću sljedeći mjesec(nakon pregleda i savjetovanja sa ginicom) piti opet čajeke pa vam javim...grozno je to što sam već psihički u stanju pripravnosti(a što ako već jesam trudna?)pa svako malo osluškujem tijelo i simptome!:facepalm:

držim fige da upali! da li ti cicoljupka nasisava više od 20 minuta? negdje sam čitala da pri takvim podojima prolaktin skače u nebo.

u svakom slučaju želim ti što prije plusić :cerek:

svakako ti čajevi imaju neku korist- pms sindroma uopće nemam, menge su bezbolne, a cervikalna sluz svjetlucava i u plodnim danima rastezljiva.

sami
05.11.2009., 22:29
Zoro- u komadu ne,ali da cica bez reda i svako toliko plus po noći-da.tako mi je i prva no mengu sam dobila nakon 6mj.
nadam se,a tijekom sljedeće godine bih svakako trebala imati ovulaciju i dobiti mengu,nevjerujem da sam medicinski fenomen!:)
sve se nadam dočekati Božić sa još jednom bumblicom!

mafri
05.11.2009., 22:50
Ma i on i ja i sve super...nemoze bit bolje....al nece pa nece...
A prvo djete iz prve uspjelo :eek:

FIGICA
11.01.2010., 17:42
Cure koje pijete čaj od marulje zanima me kakav je okus čaja i boja?Ja sada napravila prvi put i nije strašno gorka a boja čaja je svjetlija.Stavila sam 5 žlica na litru vode

sami
11.01.2010., 18:18
FIGICE da ne piješ ti nepetu catariu umjesto marubii herbe? tražila si macinu travu? jer okus im je potpuno drugačiji,marulja je u svakoj kombinaciju ODVRATNA opora,gorka,grrrrr... biljkica izgleda srebrnkasto,dlakava je.. ja pijem Subanovu. a šta ja znam- što se boje tiče,ko pišalina,ja je miješam sa vrkutom pa..:ne zna:

Ilana
12.01.2010., 17:04
Figica, svesami ti je jako dobro opisala marulju :mig:
Jako, jako gorko, srebrna dlakava biljka, baš je karakteristična, i izgled i okus.

Ja sam dobitni ciklus pila čaj od marulje (isto Suban) i ulje noćurka prvi dio ciklusa, a drugi dio ciklusa sam pila Primolut Nor tablete sa svrhom regulacije ciklusa jer sam često imala anovulatorne cikluse pa da dobijem M nakon nekog pristojnog vremena. Na sreću, ja je od tada više nisam dobila :)

zoro007
12.01.2010., 21:35
Cure koje pijete čaj od marulje zanima me kakav je okus čaja i boja?Ja sada napravila prvi put i nije strašno gorka a boja čaja je svjetlija.Stavila sam 5 žlica na litru vode

ne postoji nista odvratnije. gorka je kao otrov, biljka je srebrnasta i cupava, a napravljeni caj ima neku zuckastu boju.

jedno vrijeme sam pauzirala i pila neku drugu mjesavinu, no onda sam se opet vratila na marulju jer mi se cini da je sluz kroz nju najbolja. oko plodnih dana je rastezljiva i cakli se. da bi ucinila nesto dobro mojim culima, znam je mijesati s bazgom koja djeluje estrogenizirajuce. uglavnom ta mjesavina se da piti..mada sam ovdje nabavila marulju i vidim da u caju ima i cvrsce stabljike, sto znaci da je ta marulja gorca nego ona koju sam nabavila kod nas u HR

sami
16.01.2010., 16:48
da nam malo dignem temu..
evo curke nakon mjesec dana pijenja i popijenog paketića vrkute:dobila sam mengu ovaj mjesec!!!!
sad kombiniram do sredine ciklusa a onda ću samo marulju dok ne dobijem opet. i evo od sljedećeg mjeseca počinjem hopsati svakodnevno po MMu,pa javim kako ide!:D uz zaljevanje ovom groznom mješavinom!!:mig:

Nana_dbk
16.01.2010., 23:15
Moj odgovor nema u anketi : marulja u 1. dijelu (od kraja M do cca 15.tog dana), a vrkuta cijeli ciklus.

JustForFun
17.01.2010., 09:49
ja već dulje vrijeme pijem macinu travu, u biti od menge do O i onda četvrti mjesec preskačem, pravim pauzu, ali ni jedna ova moja nije gorka tako :ne zna: vjerojatno ni jedna nije ta marulja, u biti na ovima do sada nije pisao latinski naziv, prvi put sam kupila u Splitu na sajmu od nekih travara i tražila macinu travu, oni mi dali to, nije pisalo ništa nego macina trava rukom, okus nije loš, meni čak ugodan

onda sam sljedeću uzela u travniku, pisalo isto macina trava, industrijski pakovano, neka firma proizvodi, ali nije pisalo na latinski naziv

prošli mjesec tražila macinu travu i podale mi matičnjak i kažu to je to, uzmem kontam daj šta bilo, tek sam poslje od cura saznala da taj matičnjak nema puno veze s macinom travom

i sad uzela u sarajevu i piše nepeta cataria i još:
najpoznatiji narodni lijek za liječenje neplodnosti i začepljenja jajovoda

sad ću ovu piti od M do O, a zela sam još matičnjaka i njega ćemo navečer piti oboje jer po tešićevoj terapiji on ide navečer

plus često pijem i kadulju jer me često grlo boli, a sad sam je odlučila pit izjutra (mada ne svako jutro vjerojatno) jer po tešićevoj terapiji ide izjutra

da nađem zdravac i njega bih pila na podne :mig:

Newbiee
17.01.2010., 09:51
da nam malo dignem temu..
evo curke nakon mjesec dana pijenja i popijenog paketića vrkute:dobila sam mengu ovaj mjesec!!!!
i evo od sljedećeg mjeseca počinjem hopsati svakodnevno po MMu,pa javim kako ide!:D uz zaljevanje ovom groznom mješavinom!!:mig:

Super! :):):)
Sretno i dalje, da ti ne trebaju čajevi još dugo. :cerek:

Ja tako nema više volje piti te čajeve...:rolleyes:

Newbiee
17.01.2010., 09:53
i sad uzela u sarajevu i piše nepeta cataria i još:
najpoznatiji narodni lijek za liječenje neplodnosti i začepljenja jajovoda

Svaka čast na volji, kao što već rekoh, meni se zanedalo...

Nego, kako čajevi mogu liječiti začepljene jajovode? :confused:

Jasno mi je da pomažu kod rada hormona, ali začepljeni jajovodi...

JustForFun
17.01.2010., 10:04
Svaka čast na volji, kao što već rekoh, meni se zanedalo...

Nego, kako čajevi mogu liječiti začepljene jajovode? :confused:

Jasno mi je da pomažu kod rada hormona, ali začepljeni jajovodi...

negdje sam čitala da je macina trava prvenstveno za probavu i pluća, jer potiče na čišćenje i izbacivanje iz crijeva i pluća, što je po meni točno, osjetila sam to kad sam je počela piti, u skladu s tim potiče i jajovode na čišćenje :ne zna::ne zna: meni onako ima logike pa sad :ne zna:

sami
17.01.2010., 18:50
JFF, u Bosni pod macinu travu prodaju tu nepetu catariu, ja sam je kombinirala prije 2. trudnoće sa maruljom i vrkutom. divan jo je okus! macina trava u hrv. je marubii herba-marulja. ovaj put je nisam uspjela nabaviti-nepetu,jer su mi mami prodali valerianu pod macina trava(u sarajevu) i još su je zaglupljivale apotekarke tako da se još i posvađala sa njima!:rofl:(klimakterij..)i na kraju mi je nije ni donijela-da bar vidim jel nepeta, nije je htjela uzeti iako ju je platila...:kava:
na nekim forumima sam pronašla da kao nije to ta što nam treba,ali u Bosni se kunu u njen učinak! Žao mi je da je nemam ovaj put jer ublaži ovaj ODVRATNI okus marulje.
New-hvala. ma neda se ni meni,ali odlučila sam se strogo pridržavati bar 3 ciklusa.akobogda ugledaćemo mi te pluseke!!:)

ema_zg
17.01.2010., 20:22
Nova sam na forumu i evo imam isti problem ko i vi,PCOS. Meni su dijagnosticirali negdje sa 16 godina,nisam imala mengu po 2 mj. Pila sam diane prvo pa yasmin negdje godinu pol i prestala sam ih pit zbog užasnih nuspojava,od obadvoje tableta.
Prestala sam ih pit prije 2 godine,prvih godinu dana sam imala ok cikluse svakih 30-35 dana,al u zadnjih 12 mj su mi ciklusi40-50 dana.
U 3 mj prošle godine mi je ginić rekao da imam mikrocistične jajnike,a na uzv prije 2 tj da imam policistične.
Nakon zadnje menge u 12 mj sredinom ciklusa sam počela pit vrkutu,pila sam je nekih 10 dana i dobila mengu 32 dan ciklusa. To mi je stvrano bilo iznenađenje s obzirom kak sam inače dobivala. Kad sam pila vrkutu dosta su me jajnici bolili,nisam očekivala da taj čaj tak brzo djeluje i stabilizira ciklus.
Kakvo vi imate iskustvo s tim čajem?
I da,dragi i ja pokušavamo dobit bebu tak da se nadam da bu vrkuta pomogla. :D

JustForFun
17.01.2010., 20:53
ema, ja nisam pila vrkutu

nadam se da znaš da mikrocistični i policistični jajnici je skoro isto, razlika je samo dal se cistice nalaze na površini ili ispod površine jajnika

ema_zg
17.01.2010., 21:52
ma znam da je to slično,al me ipak više tješilo da imam mikro,to mi zvuči ko manje zlo od poli. :) fkt se nadam da će mi uz pijenje vrkute ciklus ostat ovakav,još ću i marulju kombinirat s tim pa ćemo vidit...

FIGICA
18.01.2010., 14:07
FIGICE da ne piješ ti nepetu catariu umjesto marubii herbe? tražila si macinu travu? jer okus im je potpuno drugačiji,marulja je u svakoj kombinaciju ODVRATNA opora,gorka,grrrrr... biljkica izgleda srebrnkasto,dlakava je.. ja pijem Subanovu. a šta ja znam- što se boje tiče,ko pišalina,ja je miješam sa vrkutom pa..:ne zna:

Ne znam zašto mi prvi put nije bila gorka,vjerojatno nisam dovoljno zakuhala vodu,sada mi je užasno gorka čak i s puno meda ili smeđeg šećera,moja je isto subanova..
Sada bi mi trebala biti ovulacija pa prestajem s maruljom a nastavit ću s vrkutom ili malinom,još razmišljam...
Pila sam već za moje policistične jajnike vrkutu,pa vrkutu pomiješanu sa stolisnikom jedno 4 mj.i to sam se baš oblokavala sa čajem,i još sam pila konopljiku-nije mi se stanje tada ništa poboljšalo no to ne znači ako meni nešto nije odgovaralo da neće ni nekome drugome,sve je individualno,treba isprobavati..
Bila mi je ok ona čajna mješavina od Subana-Evin čaj za jajnike

JustForFun
18.01.2010., 14:11
ma znam da je to slično,al me ipak više tješilo da imam mikro,to mi zvuči ko manje zlo od poli. :) fkt se nadam da će mi uz pijenje vrkute ciklus ostat ovakav,još ću i marulju kombinirat s tim pa ćemo vidit...

:confused::confused:

iskreno, ne želim te sjebavati - ali meni gore zvuče ti mikro :ne zna::ne zna:

:lol::lol: možda svakome se njegovo čini kao manje zlo :ne zna:

mafri
18.01.2010., 16:39
Ne znam zašto mi prvi put nije bila gorka,vjerojatno nisam dovoljno zakuhala vodu,sada mi je užasno gorka čak i s puno meda ili smeđeg šećera,moja je isto subanova..
Sada bi mi trebala biti ovulacija pa prestajem s maruljom a nastavit ću s vrkutom ili malinom,još razmišljam...
Pila sam već za moje policistične jajnike vrkutu,pa vrkutu pomiješanu sa stolisnikom jedno 4 mj.i to sam se baš oblokavala sa čajem,i još sam pila konopljiku-nije mi se stanje tada ništa poboljšalo no to ne znači ako meni nešto nije odgovaralo da neće ni nekome drugome,sve je individualno,treba isprobavati..

Pa mozes pomjesat i malinu i vrkutu :ne zna:
Ja sam to sve mjesala skupa...

FIGICA
18.01.2010., 16:59
Pa mozes pomjesat i malinu i vrkutu :ne zna:
Ja sam to sve mjesala skupa...

Ok hvala,malinu sam naručila-doći će mi u četvrtak,sada sam si napravila vrkutu i tako mi je fina za razliku od marulje

Nana_dbk
19.01.2010., 08:34
Cure, meni se čini da mi Vrkuta djeluje na štitnjaču, jeli to moguće? :confused: Svaki put kad je popijem, osjećam kao "knedlu u grlu" oko sat vremena poslije :ne zna:

iva11
19.01.2010., 08:43
sad sam se sjetila ove teme, bila je nekako pala u zaborav...obećala sam da ću javiti rezultat...pa evo ga , pila vrkutu i marulju 3 ciklusa i to nepuna 3 i rezultat je u potpisu....moj najdraži podstanar....ne znam da li je pomogao čaj ali čuda se događaju....

sami
19.01.2010., 13:56
Cure, meni se čini da mi Vrkuta djeluje na štitnjaču, jeli to moguće? :confused: Svaki put kad je popijem, osjećam kao "knedlu u grlu" oko sat vremena poslije :ne zna:

i ja imam hashimoto i hypo i nisam ništa primjetila. gadan mi je općenito okus tih čajeva i u želučeku mi je rupa kad ih pijem no znam da su mi se regulirali i hormoni štitnjače prije 2. tr.dali zbog čajeva ili terapije,pojma nemam.

Dadaika
19.01.2010., 17:37
molim te jel mi mozes objasnit za sta je tocno taj caj?

ja sam danas pocela pit Vrkutu i ima skroz ok okus :)

FIGICA
20.01.2010., 14:04
molim te jel mi mozes objasnit za sta je tocno taj caj?

ja sam danas pocela pit Vrkutu i ima skroz ok okus :)

U tom Evinom čaju imaš-kamilicu(dobra je kod upala),stolisnik i vrkuta(za sve ženske probleme),kadulja(za hormone),neven(kod začepljenih jajovoda i za jajnike,smiruje grčeve),bazga(izlučuje suvišnu vodu iz tijela,daje čaju bolji okus)

Dadaika
20.01.2010., 16:24
U tom Evinom čaju imaš-kamilicu(dobra je kod upala),stolisnik i vrkuta(za sve ženske probleme),kadulja(za hormone),neven(kod začepljenih jajovoda i za jajnike,smiruje grčeve),bazga(izlučuje suvišnu vodu iz tijela,daje čaju bolji okus)

puno hvala :) :)

Hely
22.01.2010., 14:18
:confused::confused:

iskreno, ne želim te sjebavati - ali meni gore zvuče ti mikro :ne zna::ne zna:

:lol::lol: možda svakome se njegovo čini kao manje zlo :ne zna:

meni su sa 15 god dijagnosticirani mikrocisticni jajnici i ja sam mislila da je to isto ko policisticni ali ....ja sam odmah ostala trudna cim sam prestala uzimat yasmine( skoro 10 god sam bila na razlicitim tabletama) i doktor mi je objsnio da imam srece s tim jajnicima da su to u biti jajnici nalik na policisticne ( ciste su vodene, jajnici normalne velicine sve ok samo su puni tih vodenih cisti) e sad...vidim da vi vecinom se borite sa pre dugim ciklusima, kod mene je obrnuto mengu dobivam svakih 20 u najboljem slucaju 23 dana u najgorem 18 a s time da imam spotting 2 dana prije pa menga 5 dana pa jos onda 2 dana spotting i tako cijeli zivot...zato sam i uzimala kontracepciju.rekao mi je doktor da kad rodim da ce bit bolje međutim opet isto...nebi htjela opet pit kontracepciju jer imam uzasne migrene ...vidim da vi imate iskustva sa raznim cajevima...ne mislim jos ici na drugo dijete( mali mi je sad navrsio godinu dana :cerek:) pa mi samo treba savjet kako da reguliram cikluse a da ne pijem tablete...

FIGICA
22.01.2010., 14:49
meni su sa 15 god dijagnosticirani mikrocisticni jajnici i ja sam mislila da je to isto ko policisticni ali ....ja sam odmah ostala trudna cim sam prestala uzimat yasmine( skoro 10 god sam bila na razlicitim tabletama) i doktor mi je objsnio da imam srece s tim jajnicima da su to u biti jajnici nalik na policisticne ( ciste su vodene, jajnici normalne velicine sve ok samo su puni tih vodenih cisti) e sad...vidim da vi vecinom se borite sa pre dugim ciklusima, kod mene je obrnuto mengu dobivam svakih 20 u najboljem slucaju 23 dana u najgorem 18 a s time da imam spotting 2 dana prije pa menga 5 dana pa jos onda 2 dana spotting i tako cijeli zivot...zato sam i uzimala kontracepciju.rekao mi je doktor da kad rodim da ce bit bolje međutim opet isto...nebi htjela opet pit kontracepciju jer imam uzasne migrene ...vidim da vi imate iskustva sa raznim cajevima...ne mislim jos ici na drugo dijete( mali mi je sad navrsio godinu dana :cerek:) pa mi samo treba savjet kako da reguliram cikluse a da ne pijem tablete...

Najbolje da si kupiš vrkutu,ona je za sve ženske probleme,regulira cikluse,tebi će pomoći da ti se produže,čaj je ukusan i možeš ga piti svaki dan(što više to bolje)ili Evin čaj od Subana-to je mješavina više biljaka..I super što si se odlučila prirodno si pomoć a ne tabletama

Hely
22.01.2010., 15:15
Najbolje da si kupiš vrkutu,ona je za sve ženske probleme,regulira cikluse,tebi će pomoći da ti se produže,čaj je ukusan i možeš ga piti svaki dan(što više to bolje)ili Evin čaj od Subana-to je mješavina više biljaka..I super što si se odlučila prirodno si pomoć a ne tabletama

Ja imam gastritis pa nebi smjela vrkutu. Di se kupuje taj Evin čaj u apoteci ili? Vidjela sam neku mjšavinu za zaštitu žena u kauflandu od MB travar....Ima li tko iskustva s tim čajem?

Ma zadnja su mi opcija tablete uz to šta imam migrene sam i stalno nervozna , hiperosjetljiva i imam osjećaj da sam stalno u pms-u.

FIGICA
22.01.2010., 15:38
Ja imam gastritis pa nebi smjela vrkutu. Di se kupuje taj Evin čaj u apoteci ili? Vidjela sam neku mjšavinu za zaštitu žena u kauflandu od MB travar....Ima li tko iskustva s tim čajem?

Ma zadnja su mi opcija tablete uz to šta imam migrene sam i stalno nervozna , hiperosjetljiva i imam osjećaj da sam stalno u pms-u.

Mislim da bi ti onda taj Evin čaj odgovarao jel ima unutra kamilice,stolisnika ili kupi samo stolisnik-on je i za ženske probleme i za sve organe u trbušnoj šupljini tako i želudac..Čajeve možeš kupiti u biljnoj apoteci ili pravoj,ako nemaju nek ti naruče

Hely
22.01.2010., 17:21
Mislim da bi ti onda taj Evin čaj odgovarao jel ima unutra kamilice,stolisnika ili kupi samo stolisnik-on je i za ženske probleme i za sve organe u trbušnoj šupljini tako i želudac..Čajeve možeš kupiti u biljnoj apoteci ili pravoj,ako nemaju nek ti naruče

Probat ću sa Evinim ....znam za stolisnik...nekad davno sam ga pila i nije mi puno pomogao...nadam se da će u kombinaciji sa drugim biljkama biti više uspjeha...:)

sami
22.01.2010., 19:35
samo da prijavim ovulaciju!!!dakle,uz čajeke dobila mengu nakon skoro godinu i pol od poroda prvi mjesec od pijenja,ovo je 2. mj. i evo ovulacije-vrrrrlo očite :mig:, žao mi ko psu što izbjegavamo porod u 10.mj(MM ide na put) pa akobogda nadam se ovakvoj situaciji i sljedeći mjesec!(joj kamo sreće da nagovorim MMa na akciju i rizik)

Jaranka
27.01.2010., 11:59
Evo i mene, pijem ga vec 3. dana...nadam se da ce pomoc..barem da mi ciklus ustali...;)

zoro007
28.01.2010., 09:46
postala sam čajoovisnik :D
ovaj ciklus mijesam
marulju+malinu (3 salice)
zdravac (1 salicu)
maticnjak (srčem ga preko cijelog dana...napravim jednu termosicu)

eh sad..ovi gore boldani sadrze tzv. gorke tvari koje su u principu dobre...
pitanje: mogu li one i stetiti ukoliko se pretjera..? tj. koliko je previse? :rolleyes:

sami
28.01.2010., 17:45
postala sam čajoovisnik :D
ovaj ciklus mijesam
marulju+malinu (3 salice)
zdravac (1 salicu)
maticnjak (srčem ga preko cijelog dana...napravim jednu termosicu)

eh sad..ovi gore boldani sadrze tzv. gorke tvari koje su u principu dobre...
pitanje: mogu li one i stetiti ukoliko se pretjera..? tj. koliko je previse? :rolleyes:

mislim da trebaš slušati svoj želuček. ja mješam marulju sa vrkutom i ispadne mi isto oko 3 šalice(imam jednu oogromnu šalicu,ko lonac je:rofl:) možda nešto više. nisam našla nigdje da štete. ok,nemoj pretjerivati!:D
sad ću se samoinicijativno pridružiti tvom klubu čajoovisnika i dabogda se skupa kotrljale ovo ljeto!:cerek: a bormeč i ostale čajavice sa ove teme!

vedra
29.01.2010., 14:42
zadnji ciklus mi je trajao 34 dana, a danas mi je 25dc i već 3-ći dan imam spotting..znači da bi valjda uskoro trebala i dobiti mengu.
pijem vrkutu desetak dana, jel moguće da se ciklus već skraćuje od vrkute?:ne zna:

ema_zg
29.01.2010., 16:01
ja mislim da je moguće,pila sam vrkutu 10 dana u zadnjem ciklusu i skratila mi je ciklus za 2 tj.inače sam dobivala svakih 45 dana,a zadnji put sam dobila 30 dan ciklusa..... vrkuta rules:s

vedra
29.01.2010., 16:54
ja mislim da je moguće,pila sam vrkutu 10 dana u zadnjem ciklusu i skratila mi je ciklus za 2 tj.inače sam dobivala svakih 45 dana,a zadnji put sam dobila 30 dan ciklusa..... vrkuta rules:s

ajde super onda, definitivno nastavljam sa vrkutom dalje, a ubacit ću još i marulju do polovice ciklusa.

imam endometriozu,pa bi si htjela regulirati cikluse što je više moguće!!

Nana_dbk
30.01.2010., 20:26
ajde super onda, definitivno nastavljam sa vrkutom dalje, a ubacit ću još i marulju do polovice ciklusa.

imam endometriozu,pa bi si htjela regulirati cikluse što je više moguće!!

pa ja nisam ni obraćala pozornost na to, niti sam pridodavala važnost Marulji i Vrkuti, ali sad kad malo bolje razmislim :bonk: ... pa meni su se ciklusi sa min. 35 dana smanjili na cca 25. Tako da potpisujem: Vrkuta rules!! :top:
(u to ime odoh si skuhat jednu :kava:)

ema_zg
03.02.2010., 19:57
ja ću fkt više popizdit s tom mengom :cry: baš sam bila sretna kad mi je prošli put menga došla 30 dan,menga mi je trajala nekih 7 dana.od zadnjeg dana menge sam počela pit marulju i misla sam je pit do 20 dana ciklusa pa onda vrkutu do dolaska menge
al dobila sam mengu 20 dan ciklusa,10 dana prerano.opće nemam pojma kaj da više radim... ne znam dal su mi se hormoni totalno pošemerili od ovih čajeva il ih dovode u red.... pomoć molim :confused:

vedra
04.02.2010., 09:20
ja sam nakraju tek danas dobila mengu, imala 7 dana spotting i danas menga.
ovaj ciklus mi trajao 30 dana, a prošli 34.vidit ću koliko će trajat ovaj, nadam se isto kraće

JustForFun
04.02.2010., 20:57
ja ću fkt više popizdit s tom mengom :cry: baš sam bila sretna kad mi je prošli put menga došla 30 dan,menga mi je trajala nekih 7 dana.od zadnjeg dana menge sam počela pit marulju i misla sam je pit do 20 dana ciklusa pa onda vrkutu do dolaska menge
al dobila sam mengu 20 dan ciklusa,10 dana prerano.opće nemam pojma kaj da više radim... ne znam dal su mi se hormoni totalno pošemerili od ovih čajeva il ih dovode u red.... pomoć molim :confused:

ovako sa strane je nezahvalno išta komentirati

mislim da svakako trebaš kontrolirat hormone, ako je stanje kao opisano

s druge strane možda si pogriješila je si pila marulju do 20dc

trebala si je piti do ovulacije

jer poslje ovulacije ona ima abortivan učinak

ne mora značiti da je bilo šta za abortirati, nemoj me pogrešno shvatiti, ali teoretski ako je bila ranija ovulacija, možda je ona ubrzala kraj :ne zna::ne zna:

ovo je čisto špekulacija šta je moglo biti, ne mora značiti uopće da je tako

marulja je jak čaj i treba oprezno s njom

ema_zg
05.02.2010., 20:12
dala mi je ginekologica prije 2 mj uputnicu za vadit hormone,i taj ciklus sam dobila ok mengu,30 dan i nisam htjela tad ić vadit jer sam prije dobivala 40-45 pa nisam znala kad da idem vadit progesteron kad mi je ranije došla i htjela sam pričekat još sad ovaj ciklus pa ak opet dobim 30 dan idem vadit na 21 progesteron i gotovo

no sad pošto sam dobila 20 dan opće nemam pojma kad da idem vadit hormone,nadam se da će mi sljedeći ciklus bit normalan.fala bogu da mi je dala uputnicu bez datuma :)

a ovo kaj si rekla da smijem pit do ovulacije,pošto su mi prije menge dolazile tak kasnije uvijek su mi na uzv rekli da ovuliram 25-30 dan,u onim ciklusima kad sam imala O
zato sam sad pila do 20 dana kad nemam pojma kad imam O,a niš sad ću pit do 15 dana marulju, a nadalje vrkutu
pošto sam čitala na forumu da vrkuta ipak smanjuje količinu plodne sluzi htjela sam pit marulju duže da nam se posreći u ovom ciklusu,al ipak ništa :(

JustForFun
05.02.2010., 20:51
ema, da mjeriš bazalnu teperaturu ni jedne od ovih dilema ne bi imala

mafri
05.02.2010., 22:21
Jel smiju muski pit vrkutu?
Sad pogleda a ono nema vise vrkute u kutiji,pitam muza kaze da ju on pije da mu je super :eek: :lol:

zoro007
06.02.2010., 13:52
hey cure..ovaj mjesec sam dva puta uzimala maticnjak..jedan je bio na vagu, a drugi je bio vec fabricki zapakovan..uglavnom, ovaj prvi ima vise okus kao da je pomijesan s limunovom travom (mada nije), a ovaj drugi je lagano gorak..uglavnom ne mirisi na limun i nije tako blag..
u cemu je stos? u nacinu prerade..ili?

Sad pogleda a ono nema vise vrkute u kutiji,pitam muza kaze da ju on pije da mu je super :eek: :lol:

hehe..opaljen je...:lol:
vjerovatno se ne nalijeva tim cajem kao mi :lol:, pa mislim da mu ne moze stetiti. vrkuta se spominje i kod oboljenja probavnog trakta (proljev, viroze..i slicno) i nigdje nisam vidjela da ga smiju piti samo zene..dakle :)

mafri
06.02.2010., 23:25
:lol: Ma on voli cajeve pa pije sve redom sto dofati....sve ono sto ja nepijem on popije,al nije se zezno pa marulju smjesao :rofl:

JustForFun
07.02.2010., 19:16
kod mene na kutiji od zdravca piše latinski naziv Geranium macrorrhizum, većinom čujem da je pominjano Gerani robertiani

u čemu je razlika ječ to isto :ne zna::ne zna:

JustForFun
07.02.2010., 19:18
zoro, ni kod mene matičnjak koji sam uzela prvi i drugi put nije isti, prvi je bio puno ljepši :ne zna:

isto nepeta cataria, prvi put je bila extra, baš mi sjela, a :ne zna:ova druga koju sam uzela gorka skoro ko marulja

zoro007
07.02.2010., 22:02
kod mene na kutiji od zdravca piše latinski naziv Geranium macrorrhizum, većinom čujem da je pominjano Gerani robertiani

u čemu je razlika ječ to isto :ne zna::ne zna:

JFF, za ovu prvu nigdje nisam nasla da je vezana za zatrudnjivanje..ova druga je vec famozna..u vezi zatrudnjivanja spominje se i Geranium sanguineum L...

nepeta cataria - ako ovaj mjesec ne bude nista od pluseka, bas cu je probati, kao i one kapsule s uljem od nocurke..da se malo odmorim od marulje..

zoro007
08.02.2010., 11:27
crveni zdravac- ma pravo je cudo. cini mi se da mi se zubno meso ucvrstilo...dakle na bolje popravilo..:zivili: ako to djelovanje ima i ginekoloski..

FIGICA
08.02.2010., 13:16
crveni zdravac- ma pravo je cudo. cini mi se da mi se zubno meso ucvrstilo...dakle na bolje popravilo..:zivili: ako to djelovanje ima i ginekoloski..

Ja ću ovaj ciklus do polovice lokati marulju,poslije malinu i vrkutu a sljedeći mj.ubacujem taj zdravac

Nana_dbk
08.02.2010., 13:53

ma smije naravno, neće mu se ništa dogodit (osim možda - zatrudni) :lol::lol::rofl:

sami
08.02.2010., 17:40
Ja prijavljujem 3. dan menge,na 31. dan, obzirom da moje dijete cica ko veeeliko, čajek je stvarno napravio posao. e sad, hoće li biti išta ovaj mjesec obavijestim vas pravovremeno!:D

mafri
08.02.2010., 23:19
ma smije naravno, neće mu se ništa dogodit (osim možda - zatrudni) :lol::lol::rofl:

A kad nemogu ja ,mozda se njemu posreci... :lol:

Ma odo ja sutra ginicu nek mi da tabletice da pocugam ,nis od ove travuljine-vidim ja....:rolleyes:

Mozda se malo zacepilo sve od prve trudnoce ili od zelje....ko ce znat....:ne zna:

malla21
17.02.2010., 07:28
e curke, imala sam kiretažu prije mjesec i pol i sada mi je otkrivena ureaplasma. Naravno, dobila sam vaginalete i neke kapsule..
Sad, mene zanima smijem li ja piti vrkutu? Ne planiram trudnoću dok beštije ne prođu + toga imam i cistu na jajnicima.
Pila bi ju zbog ciste, bakterija, maternice... Više vjerujem u prirodne lijekove..
P.S. Di kupit te čajeve? Koliko koštaju?

*Mare*
17.02.2010., 08:01
e curke, imala sam kiretažu prije mjesec i pol i sada mi je otkrivena ureaplasma. Naravno, dobila sam vaginalete i neke kapsule..
Sad, mene zanima smijem li ja piti vrkutu? Ne planiram trudnoću dok beštije ne prođu + toga imam i cistu na jajnicima.
Pila bi ju zbog ciste, bakterija, maternice... Više vjerujem u prirodne lijekove..
P.S. Di kupit te čajeve? Koliko koštaju?

Vrkutu smiješ, naravno, piti. Ja je pijem stalno, cijeli ciklus po 2l na dan. Kupujem kod MB travara, ne znam gdje živiš ali ako imaš u blizini Kaufland, oni imaju štand u svakom. Košta 12 kn i nekome "normalnom" vjerojatno duže traje, ja je jednu vrečicu popijem u 4-5 dana! :lol: Inače sve ostale trave kupujem od subana, ako nemaš neku ljekarnu koja ih drži u blizini oni hoće slati i poštom, plaćaš pouzećem. :top:

malla21
17.02.2010., 08:43
Vrkutu smiješ, naravno, piti. Ja je pijem stalno, cijeli ciklus po 2l na dan. Kupujem kod MB travara, ne znam gdje živiš ali ako imaš u blizini Kaufland, oni imaju štand u svakom. Košta 12 kn i nekome "normalnom" vjerojatno duže traje, ja je jednu vrečicu popijem u 4-5 dana! :lol: Inače sve ostale trave kupujem od subana, ako nemaš neku ljekarnu koja ih drži u blizini oni hoće slati i poštom, plaćaš pouzećem. :top:

Aha... Hvala na odgovoru...
Baš sam jučer gledala u ljekarni i nije bilo, samo kadulja, stolisnik..
Pogledat ću ja u biljnoj ljekarni.. Tamo bi trebali imat, a ako ništa trebat će u Kaufland ili naručit preko interneta..
Bila sam našla na netu, vrkuta 10 kn.. Ja mislila da je to zabuna, da je prejeftino... :rofl:

mafri
17.02.2010., 11:20
Pogledat ću ja u biljnoj ljekarni.. Tamo bi trebali imat, a ako ništa trebat će u Kaufland ili naručit preko interneta..
Bila sam našla na netu, vrkuta 10 kn.. Ja mislila da je to zabuna, da je prejeftino... :rofl:

Ma u biljnoj ljekarni imas sta god hoces i nije skupo nista.....
U ovim obicnim ljekarnama rijetko ima tih cajeva.

FIGICA
17.02.2010., 14:17

Naš Suban ima širok izbor čajeva a radi sa svim veledrogerijama pa ti bilo koja ljekarna lako naruči,cijena je oko 10-11 kn a pakiranja su od 50g

nikkia
17.02.2010., 22:11
Bok cure,mene zanima koji cajevi se mogu mijesati? Stolisnik i Vrkuta? Cula sam da Vrkuta povecava cervikalnu sluz pa me zanima jel to tocno?
Hvala na svakom odgovoru!!

zoro007
17.02.2010., 22:14
Bok cure,mene zanima koji cajevi se mogu mijesati? Stolisnik i Vrkuta? Cula sam da Vrkuta povecava cervikalnu sluz pa me zanima jel to tocno?
Hvala na svakom odgovoru!!

ma mozes..kako ne..free style..
u medjuvremenu mijesam zdravac s malinom ili vrkutom..vrkutu s maticnjakom..stolisnik s vrkutom u drugom dijelu ciklusa..ma full house :lol:

najbolji rezultat za sluz meni daje marulja, mada i vrkuta nije losa...
ovaj mjesec cu probati recept od JFF, kapsule od nocurke..pun mi je nos gorke marulje..pauzaaaa

nikkia
17.02.2010., 22:23
ma mozes..kako ne..free style..
u medjuvremenu mijesam zdravac s malinom ili vrkutom..vrkutu s maticnjakom..stolisnik s vrkutom u drugom dijelu ciklusa..ma full house :lol:

najbolji rezultat za sluz meni daje marulja, mada i vrkuta nije losa...
ovaj mjesec cu probati recept od JFF, kapsule od nocurke..pun mi je nos gorke marulje..pauzaaaa

WoW! pa kad stignes sve to popit??
Uglavnom,ne moram se bojat da cu si smutit neki ubojiti koktel??:rofl:

zoro007
17.02.2010., 22:30
WoW! pa kad stignes sve to popit??
Uglavnom,ne moram se bojat da cu si smutit neki ubojiti koktel??:rofl:

eto, navikla sam se piti te cajeve toliko da mi fale kad ih ne pijem..tako da pijem vise caja nego vode..:rolleyes:

ne, ne moras se bojati..samo moras gledati sto pijes u prvom, sto u drugom dijelu ciklusa.
recimo
malina, kadulja, bazga imaju estrogensko djelovanje
vrkuta, stolisnik su ti vise za drugi dio ciklusa zbog gestagenskog djelovanja

onda imas ove koje mozes piti kroz citavi ciklus
maticnjak ( da vanabijuse ostanu cool :lol:)
zdravac
kopriva se recimo preporucava posebno u drugom, mada se moze piti i citavi ciklus. kopriva je za ciscenje organizma

morat cu malo napisati o svakom od cajeva

nikkia
17.02.2010., 22:45
eto, navikla sam se piti te cajeve toliko da mi fale kad ih ne pijem..tako da pijem vise caja nego vode..:rolleyes:

ne, ne moras se bojati..samo moras gledati sto pijes u prvom, sto u drugom dijelu ciklusa.
recimo
malina, kadulja, bazga imaju estrogensko djelovanje
vrkuta, stolisnik su ti vise za drugi dio ciklusa zbog gestagenskog djelovanja

onda imas ove koje mozes piti kroz citavi ciklus
maticnjak ( da vanabijuse ostanu cool :lol:)
zdravac
kopriva se recimo preporucava posebno u drugom, mada se moze piti i citavi ciklus. kopriva je za ciscenje organizma

morat cu malo napisati o svakom od cajeva

hm.. sad sam totalno zbunjena??? KOji caj je za sta?? Radimo duze na bebi,nalazi(hormoni i spermiogram) su u redu al sam primjetila da ne slinim dovoljno:cerek: ?? Sto preporucujes???:mig:

zoro007
17.02.2010., 23:24
hm.. sad sam totalno zbunjena??? KOji caj je za sta?? Radimo duze na bebi,nalazi(hormoni i spermiogram) su u redu al sam primjetila da ne slinim dovoljno:cerek: ?? Sto preporucujes???:mig:

marulja je kraljica za sluz, ali i kraljlica groznog okusa :rofl:
postala sam perverzna sto se tih cajeva tice i nakon marulje mi je svaki caj kao sok :rofl:
ali za mrvu bi i otrov popila, a kamoli ne marulju..

nikkia
18.02.2010., 11:06
marulja je kraljica za sluz, ali i kraljlica groznog okusa :rofl:
postala sam perverzna sto se tih cajeva tice i nakon marulje mi je svaki caj kao sok :rofl:
ali za mrvu bi i otrov popila, a kamoli ne marulju..

:lol::lol::lol:
Onda pocinjem sa maruljom!

vedra
18.02.2010., 11:36
meni marulja baš i nije pojačala sluz, pa sad gledam da uzmem ono ulje noćurka..
od koga da uzmem?vidjela sam da je natural welth 1300 mg, koliko uopće dnevno mg treba uzimati??
jel se nekom pojačala sluz od toga?

FIGICA
18.02.2010., 11:44
meni marulja baš i nije pojačala sluz, pa sad gledam da uzmem ono ulje noćurka..
od koga da uzmem?vidjela sam da je natural welth 1300 mg, koliko uopće dnevno mg treba uzimati??

Baš sam se i ja malo prije na to žalila,pila sam dosta te marulje,sluzi imam manje nego inače,ko da me isušila:rofl: a budući da kadulja povisuje estrogen piti ću nju početkom sljedećeg ciklusa i isto mislim uzeti taj noćurak od Natural W.-1 dnevno je dosta

nikkia
18.02.2010., 11:46
Ja sam i sad presusena..........onda ne marulja!
Ulje nocurka? Di mogu kupit? Biljna ljekarna ili?

FIGICA
18.02.2010., 12:01

Ne znači da tebi marulja neće biti dobra,mnoge cure su ju hvalile-moraš probat,nismo sve iste
I jedno i drugo možeš kupit i u biljnoj i u pravoj ljekarni

zoro007
21.02.2010., 20:05

ja sam je uzela u apoteci, a jeftinija je u netu

uglavom u vezi te sluzi se spominje i zdrava prehrana..u stilu da se jede sto vise voca i povrca, da se puno pije..
da se u prvoj polovini ciklusa konzumiraju namirnice koje imaju manje kiseline a vise baze..
dakle
- sto manje mesa
- mlijecnih produkata
- alkohola
- kave

u ovoj tabeli cete vidjeti da je ementaler recimo nepovoljan, kao i meso.. (http://www.saeure-basen-forum.de/index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=39) dok su zitarice, voce i povrce manje kisele..
cokolada na moju veliku radost ne spada u tu grupu :s

ta skupina namirnica moze povisiti PH vrijednost (koja bi trebala biti 7.4), sto se pak odrazava na (ne) prezivljavanje sprermica

MalaLola
22.02.2010., 12:41
Ulje noćurka sam ja kupila prije nego sam zatrudnila prvi puta, tako da nisam imala priliku piti. Stajele mi dugo u torbi, bilo toplo, pa su onda stajale još dvije godine u ormariću i sad prije božića sam ih bacila :rofl: usput je istekao i rok trajanja.. uglavnom nesuđene.
Macinu travu nabavljam još otad, dakle eto bit će 3 godine uskoro :zubo:
A možda i nabavim, možda me sila prilika navede...

nikkia
22.02.2010., 13:30
Luda sam jer imam ginekologicu koja mi nikad nije pojasnila vaznost sluzi u plodne dane! Srecom postoje forumi sa iskusnim i divnim zenama pa odlucno mjenjam gin!

mafri
22.02.2010., 13:36
Ja sam pila ulje nocurka i nisam bas vidla neko poboljsanje :ne zna:

zoro007
22.02.2010., 15:50

koliko si kapsula pila?

ajde ga znaj...marfi, kakva ti je bila sluz pod clomifenima..?

Ulje noćurka sam ja kupila prije nego sam zatrudnila prvi puta, tako da nisam imala priliku piti. Stajele mi dugo u torbi, bilo toplo, pa su onda stajale još dvije godine u ormariću i sad prije božića sam ih bacila :rofl: usput je istekao i rok trajanja.. uglavnom nesuđene.
Macinu travu nabavljam još otad, dakle eto bit će 3 godine uskoro :zubo:
A možda i nabavim, možda me sila prilika navede...

obzirom da jos dojis, ne mozes bas sve biljcice korisiti..ako zelis da ti se dijete brzo odvikne, onda ti je marulja super :D. sala na stranu, em sto je gorka i to se prenosi na mlijeko, no valja paziti i koje se biljke odrazavaju na produkciju mlijeka ili koje nepovoljno utjecu na dijete kroz mijeko...

primjer za dozvoljene biljke:
- bazga
- vrkuta
- malinov list

primjer za nedozvoljene:
- kadulja (djeluje na prolaktin)
- divlji pelin
- marulju (ja ne bi zbog gorkog okusa)
- agnus castus - ne znam da li ga ima u formi caja, ali snizava prolaktin, pa zto nije povoljan.

MalaLola
22.02.2010., 16:01
primjer za nedozvoljene:
.

Kako, samanjuje ga ili?
Jer bi mi možda dobro došlo malo smanjivanja, bar u vrijeme o i implatacije.:D

zoro007
22.02.2010., 16:03
Kako, samanjuje ga ili?
Jer bi mi možda dobro došlo malo smanjivanja, bar u vrijeme o i implatacije.:D

nemoj da ti se malac probudi u noci a ti nemas sto dati :D
ja sam se nalijevala s kaduljom kad smo poceli s odvikavanjem..tj. kad sam bila 100% sigurna da nece traziti sisati...
isto je i s mentom, samo je nisam spomenula u kontekstu zatrudnjivanja jer nema nekog efekta

mafri
22.02.2010., 18:06
Ma nisam ja jos bila na klomifenima...sutra pocinjem pa sta dragi Bog da :ne zna:
Al javicu kava ce bit sluz i mene zanima.
Jer ja je bas i nisam primjetila i to mi je i bilo cudno....

sami
22.02.2010., 18:13
koliko si kapsula pila?

ajde ga znaj...marfi, kakva ti je bila sluz pod clomifenima..?

obzirom da jos dojis, ne mozes bas sve biljcice korisiti..ako zelis da ti se dijete brzo odvikne, onda ti je marulja super :D. sala na stranu, em sto je gorka i to se prenosi na mlijeko, no valja paziti i koje se biljke odrazavaju na produkciju mlijeka ili koje nepovoljno utjecu na dijete kroz mijeko...

primjer za dozvoljene biljke:
- bazga
- vrkuta
- malinov list

primjer za nedozvoljene:
- divlji pelin
- marulju (ja ne bi zbog gorkog okusa)
- agnus castus - ne znam da li ga ima u formi caja, ali snizava prolaktin, pa zto nije povoljan.
meni moje cure ni 1. put ni sad nisu prestale cicati niti je količina manja..:ne zna: doduše ispadne da sam tu marulju i pila svega 7 dana svaki ciklus.
eto 3 mj. sam pila vrkutu i marulju,ovulirala,prestala sam piti , "pokrili smo" ovaj ciklus :D pa ću najkasnije 10.2. znati jel urodilo.:mig:

lunalu
22.02.2010., 18:31

Cure moje, evo da kazem svoje iskustvo..JA sam se nalijevala vrkute, marlje, stolisnika, kadulje, maticnjaka, brusnice:eek:

Obzirom da MM ima dijagnozu, a moji su svi nalazi uredni, ukljucujuci i hormone prestala sam piti cajeve..Sto se tice ulja nocurka, imam kapsule i ne bi ih dala ni zasto na svijetu..Odmah prvi ciklus cim sam ih pocela piti do O imala sluzi jaaako puno...Mislila sam da sam se upiskila, da su mi misici mjehura oslabili:lol: A pila sma samo 10ak dana po dvije kapsule..

Ako imate priliku i imate problema sa sluzi nabavite si te kapsulice, ja svoje redovno narucujem:mig:

JustForFun
22.02.2010., 18:53
potpisujem lunalu :top:

MalaLola
22.02.2010., 21:44
Ček jesu ovi svi čajevi zbog sluzi?
Jer ako je tako mislim ne smijem ni slučajno jer meni se sluz rasteže do koljena :rofl: :zubo: tako da mi ne pada na pamet još ju pojačat, božesačuvaj.

A malo kaduljice bi mogla :raspa: imam osjećaj da meni ništa ne može zaustavit ovog sisavca, i da nema mlijeka on bi vukao dok ne bi navukao, sigurna sam:zvrko:

zoro007
22.02.2010., 22:35
lunalu, JFF
ovaj ciklus sam pocela s nocurkinim kapusulama..valja se odmorit od marulje.
jos mi traje menga pa ne mogu potvrditi ucintkovitost...

da li ima smisla povecati dozu od 8-9 dana? pijete li cijeli ciklus ili samo do ovulacije?

uostalom, bas cu u prvom dijelu ciklusa gledati da malte ne izbacim meso..tvrdi sir i ne jedem bas..ali zato drama queen i ja tamanimo losos..

Ček jesu ovi svi čajevi zbog sluzi?
Jer ako je tako mislim ne smijem ni slučajno jer meni se sluz rasteže do koljena :rofl: :zubo: tako da mi ne pada na pamet još ju pojačat, božesačuvaj.

A malo kaduljice bi mogla :raspa: imam osjećaj da meni ništa ne može zaustavit ovog sisavca, i da nema mlijeka on bi vukao dok ne bi navukao, sigurna sam:zvrko:

lola, za prvu ruku prekrizi marulju...:)
nisu svi za sluz...evo zaista se moram skulirati i napisati nesto o cajevima

mnogi djeluju protuupalno, dobro za izgradnju endometrija..itd itd..

nikkia
22.02.2010., 23:30
potpisujem lunalu :top:

Znaci Ulje nocurka se pije samo prvih 10 dana ciklusa,odnosno od prvog dana M do pred ovulaciju???

lunalu
23.02.2010., 00:44
lunalu, JFF
ovaj ciklus sam pocela s nocurkinim kapusulama..valja se odmorit od marulje.
jos mi traje menga pa ne mogu potvrditi ucintkovitost...

da li ima smisla povecati dozu od 8-9 dana? pijete li cijeli ciklus ili samo do ovulacije?

uostalom, bas cu u prvom dijelu ciklusa gledati da malte ne izbacim meso..tvrdi sir i ne jedem bas..ali zato drama queen i ja tamanimo losos..

lola, za prvu ruku prekrizi marulju...:)
nisu svi za sluz...evo zaista se moram skulirati i napisati nesto o cajevima

mnogi djeluju protuupalno, dobro za izgradnju endometrija..itd itd..

Znaci Ulje nocurka se pije samo prvih 10 dana ciklusa,odnosno od prvog dana M do pred ovulaciju???

Ulje nocurka nije lose piti stalno kao dodatak prehrani, ne moze skoditi- dapace ;) Ja sam pila samo do pojave sluzi jer sam vidila da se povecala i postigla sam cilj ...Ali dobro je piti cijeli ciklus..

Ulje nocurka je dobro piti cijeli ciklus za ublazavanje simptoma pms-a i dobro djeluje na uspostavljanej ravnoteze hormona, usporava starenje koze, dobar je u lijecenju depresije i nema dokaza o nuspojavama tijekom uzimanja u trudnoci i za vrijeme dojenja..Tako da:top:

MalaLola
23.02.2010., 11:07
Mislim ono provirim na temu i šta napravim jutros, kupila čaj od maline i ehinacee + evin čaj od subana (on ima vrkute, kamilice, bazge, nevena, stolisnika, kadulje) tak da mi se činio najjednostavniji. Ionako sam se poželila piti čajeva malo, inače sam na poslu poslije prve kave pila ovaj od aline i ehinacee jer mi je jako fini, ili roiboos, sad ću bit i korisna malo :)

vedra
23.02.2010., 11:21
a koje kapsule koristite?
vidjela sam da natural wealth ima od 500 mg i od 1300 mg..
mislila sam uzet ove od 1300 mg pa jednu dnevno! je to dosta?

lunalu
23.02.2010., 21:36
a koje kapsule koristite?
vidjela sam da natural wealth ima od 500 mg i od 1300 mg..
mislila sam uzet ove od 1300 mg pa jednu dnevno! je to dosta?

Ne znam smije li se navodit proizvodjac zbog mozebitne reklame pa saljem na pp:mig:

lizianthus
27.02.2010., 20:11
e ovako: nakon istraživanja po webu, bakinim savjetima i raznim vrtovima došla sam do zaključka da osim marulje postoji još jedna
macina trava- Nepeta cataria, zovu je još i bosanskom macinom travom,
limunkastog okusa i to je prava macina trava za probleme kao začepljeni jajovod s priraslicama.
Kod nas je nema nigdje za kupiti i nitko je ne uzgaja onak za prodaju u rinfuzi. nalazi se u nekim čajnim mješavinama kao u čaju za ženske bolesti od Fitosana al je tamo u kombinaciji s još nekim biljkama.
Curke s problemom začepljenih jajovoda- preporučam veze i poznanstva u Bosni :mig:

sami
27.02.2010., 22:01
nepetu sam ja pila.divna je samo su mi mami zadnji put u bosni dali valerianu umjesto nje..ima blag okus,milina!

aplikacija
01.03.2010., 18:52
Krenula pit vrkutu prošli mjesec na preskokce, malo da malo ne, kako sam se sjetila.. i uhvatio se potomak :rofl:
Jel se smije vrkuta piti i u trudnoći, ovom prvom tromjesečju ili ne?

Hvala :D

Nana_dbk
01.03.2010., 19:46
ovo sam pitanje postavila na WZ ali ga nitko nije ni doživio a kamoli odgovorio, zato pitam vas ovdje ... ja pijem onu Marulju od Subana (marubii herba), a ne onu kao što se svugdje navodi (marubium vulgare), jeli to ista stvar ili ?? :confused: ma ja tu "vulgare" ne mogu nigdje nać ... :ne zna:

zoro007
01.03.2010., 19:57
Krenula pit vrkutu prošli mjesec na preskokce, malo da malo ne, kako sam se sjetila.. i uhvatio se potomak :rofl:
Jel se smije vrkuta piti i u trudnoći, ovom prvom tromjesečju ili ne?

Hvala :D

cestitke!! :cerek:
vrkutu (ali i malinu) ne smijes piti u trudnoci zbog kontrakcija...malinu smijes tek 3-4 tjedna pred porod..

ovo sam pitanje postavila na WZ ali ga nitko nije ni doživio a kamoli odgovorio, zato pitam vas ovdje ... ja pijem onu Marulju od Subana (marubii herba), a ne onu kao što se svugdje navodi (marubium vulgare), jeli to ista stvar ili ?? :confused: ma ja tu "vulgare" ne mogu nigdje nać ... :ne zna:

probaj naruciti preko biljne apoteke. barem ovdje (de) se mogu naruciti cajevi...
ja pijem ovu marubbi herba i isto je ok sto se tice sluzi..:ne zna:

aplikacija
01.03.2010., 20:21
zoro 007 hvala, jos smo i mi iznenadjeni jer nismo "zapeli" već smo se samo prestali paziti :rofl:

A za vrkutu mi nikako nije jasno, imam doma knjižurinu o tim travama i evo i na netu jedna dobra stranica o herbaliji i kaže slijedeće :

Gospin plašt
(Novi list, 26.4.2009)

Opis:
trajna biljka visine do 40cm, s prizemnim listovima koji su krpasto razdijeljeni i na rubu nazubljeni, a s donje strane zvjezdasto naborani. Stabljika je uspravna ili pridignuta, a na njenu vrhu razvijaju se sitni zelenožuti cvjetovi koji tvore metličasti nepravilni cvat.

Vrijeme cvatnje:
svibanj-lipanj

Miris i okus:
cvjetovi su bez mirisa, trpkog i gorkog okusa.

Stanište:
raste na livadama, pašnjacima, poljima, travnjacima, rubovima putova i šikara, te na šumskim sunčanim čistinama.

Branje i prerada:
sabire se cijela biljka u cvatu. Suši se na toplom i prozračnom mjestu, u sjeni.

Ljekoviti sadržaj:
eterično ulje, gorke tvari, tanin, fitosterol, saponin, vitamin C (130 mg).

Čaj
(Za spomenuta oboljenja)
1 jušna žlica gospinog plašta, 2 dl vode
Priprema:
preliti vrućom vodom bilje, poklopiti da odstoji pola sata i procijediti.
Upotreba:piti jednu do dvije šalica čaja u malim gutljajima tijekom dana.

Prašak
Suhu biljku usitniti pomoću mlinca za kavu. Prašak pohraniti u hermetički zatvorenu posudu. Koristiti za posipanje rana i raznih povreda kože. Prašak je dobro miješati i s bio vegetom iz kućne radinosti.

Tinktura
(Za spomenuta oboljenja)
200 g gospinog plašta (cijela biljka), 1l 60-postotnog alkohola.
Priprema:
alkoholom preliti usitnjeno bilje te zatvoriti i držati na toplom mjestu mjesec dana. Povremeno promućkati.
Upotreba:
kod unutarnjeg krvarenja 10-15 kapi, jedan do dva puta na dan, razrijediti u malo čaja ili soka. Za vanjsku upotrebu služi kao dezificijens kod liječenja rana i raznih nečistoća kože.

Kontraindikacije
Potrebno je poštivati propisanu dozu, jer veće količine mogu izazvati pojačanu reakciju donjeg dijela tijela. Osobe koje imaju komplikacije sa žuči, želucem i jetrom ne bi smjele uzimati gospin plašt.

Gospin plašt
lat. Alchemilla vulgaris L.
eng. Alchemilla
d. Der Frauenmantel
fr Alchémille

Gospin plašt

Gospin plašt pripada obitelji ružovki (Familiae Rosaceae), a ljekarnički joj je naziv herba Alchemillae. Ova je biljka prirodni antiseptik, adstrigent, antidijaroik, antibakterik, antiviral, antiinflamatorik, antikonvulsant, antidijabetik, dijetetik, diuretik, detoksikant, emenogog, hemolitik, hemostatik, kozmetik i stiptik.
Druga imena za gospin plašt su božja plahtica, rosnik, vrkuta, virak.
U prošlosti je interes za gospin plašt bio velik pa su alkemičari (prema nazivu biljke - Alchemilla) htjeli iz vode - rosne kapljice, koje je biljka ispuštala, napraviti zlato, a djevojke su je nosile kao talisman da bi sačuvale djevičanstvo, ljepotu i mladost. U germanskoj mitologiji biljka je posvećena Friggi, božici prirode i plodnosti. Arapske žene vjeruju da im čarobna moć gospinog plašta daje ljepotu i mladost.
Gospin plašt je biljka za rane, ženske bolesti te za sve vrste krvarenja. u biljnoj medicini vrlo popularna je kod žena u Europi, Americi i Azija), kako zbog vjerovanja u njenu čarobnu moć, tako i zbog ljekovitog djelovanja kod navedenih tegoba.
Ova je biljka stari lijek za grozničava stanja i tegobe sa želucem i crijevima (proljev, gastritis, slab apetit, polipi u crijevima, krvarenje čira, krvarenje hemeroida, ulcerozni kolitis, katar crijeva i želuca, paraziti i nametnici..). Za vanjsku upotrebu koristi se kod bolesti kože i raznih čireva, gnojnih rana, posjekotina, uboda insekata te za kožu lica, za pranje lica, protiv raznih nečistoća kože, a kao svježa biljka koristi se za pripremu obloga ili osušena u obliku praška.
Koristi se u liječenju raznih upalnih stanja, za ispiranje usne šupljine i grla, te za ispiranje očiju.
Novija znanstvena istraživanja, govore da gospin plašt djeluje kod raznih oboljenja kojima su uzročnici virusi. Gospin plašt pomaže i kod srčanih tegoba, slabih živaca, nesanice, glavobolje, astme, lošeg apetita itd. Prašak od gospinog plašta dobar je i ljekovit začin u svakodnevnoj prehrani, te u raznim dijetama. U pripremi čajnih mješavina dobro se slaže sa stolisnikom i rusomačom.
Zapadna pučka biljna medicina rabi gospin plašt za liječenje rana i za zaustavljanje krvarenja. Uzima se u obliku čaja ili kapsula, te kompresa (suha komprimirana biljka). Pomaže u regulaciji menstruacije, kod krvarenja, vaginalnih iritacija, koagulacije krvi, te stimulira apetit.

Budući da gospin plašt sadrži tanin (steže tkivo) koristi se:
- kod svih vrsta krvarenja (rane, ranice, posjekotine, krvarenje iz nosa, krvarenja uzrokovnih vaginalnim iritacijama, ranice na maternici)
- kod ženskih bolesti (menstrualni izljev, slaba maternica, ispadanje maternice, bolne menstruacije, jaki sekret iscjedak, cista, bijelo pranje, klimakterijske tegobe, pubertetske tegobe djevojčica, štiti od pobačaja i olakšava porod).
- za liječenje tegoba bubrega i mjehura
- za jačanje cijelog organizma (mišićna slabost, slabost noge i ruku, mišićna slabost djece), naročito kod anemičnih i malokrvnih osoba
- uz pomoć ćaja od gospinog plašta uravnotežuje se višak tjelesne težine.

Link na stranicu :
http://herbalism.bloger.hr/default.aspx?tag=%beenske+bolesti

zoro007
01.03.2010., 21:55
zoro 007 hvala, jos smo i mi iznenadjeni jer nismo "zapeli" već smo se samo prestali paziti :rofl:

A za vrkutu mi nikako nije jasno, imam doma knjižurinu o tim travama i evo i na netu jedna dobra stranica o herbaliji i kaže slijedeće :

Link na stranicu :
http://herbalism.bloger.hr/default.aspx?tag=%beenske+bolesti

gle, ako netko pije u prvom tromjesecju u umjerenim kolicinama vrkutu, vjerovatno se nista nece desiti.

odlomak o kontraindikacijama
Kontraindikacije
Potrebno je poštivati propisanu dozu, jer veće količine mogu izazvati pojačanu reakciju donjeg dijela tijela. Osobe koje imaju komplikacije sa žuči, želucem i jetrom ne bi smjele uzimati gospin plašt.

s druge strane, nikad ne znas kako nekto reagira na biljku. netko ce od salice-dvije imati reakciju, netko nece. iz preventivnih razloga se stoga vecinom ne preporucuje u trudnoci. pogotovo ne u drugom i trecem tromjesecju.
vrkuta se moze piti pred kraj trudnoce, kao priprema za porod i babinja..dakle negdje ca. 3 tjedna pred termin

zoro007
01.03.2010., 23:18
Malina
Nisu samo plodovi bogati vitaminom C, nego i listovi. Stoga su dosta omiljeni u prirodnom liječenju nekih bolesti. Ovom čaju se pridodaje djelovanje da pomaže kod grčeva, stoga se često koristi i kod gastroenteoroloških problema, kao npr. proljev. Isto tako ga rado preventivno daju za prehladu zbog vitamina koje sadrži.
Isto tako ovaj čaj ima opuštajuće djelovanje na meternicu i zbog toga se rado koristi kod bolnih menstruacija. Kroz opuštanje mišića maternice dolazi do bolje prokrvljenosti, što se pak pozitivno odražava na endometrij maternice.
Nema znanstvenih dokaza o djelovanju tog čaja, ali puno je babica uvjereno u njegovo djelovanje. Tvrde da taj čak opušta mišiće zdjelice i da olakšava porod. To je istovremeno razlog zašto se čaj ne preporučuje u prvom i drugom tromjesečju, da ne dođe do prijevremenog otvaranja cerviksa.
Dakle pije se najranije četri tjedna pred termin.
Malina se pije u prvom dijelu ciklusa

Angelika
U liječenju ženskih bolesti pomaže kod anomalijama mjesečnice, endometrioze, kod infekta maternice i kod cista na jajnicima.
U vezi zatrudnjivanja pomaže kod nedovoljnog rada jajnika.

YAMS (Dioscorea Villosa)
Ova biljka potječe iz Meksika i sadrži velike količine Diosgenina, substance koja je slična corpus lutheumu te je poznat kao prirodni progesteron.
Za stabiliziranje ciklusa i kod premenstrualnih smetnji se koristi u drugom dijelu ciklusa. Dakle, odgovara uzimanju Utrogesta, s tim slovi kao prirodni progesteron, mada je sintetički proizveden.
U apoteci se moze kupiti u fomi kapsula. Njegovo djelovanje se ne smije potcijeniti..dakle ne bi se trebalo uzimati na svoju ruku.
Primjer: ako je gyn preporučio Utrogeste, ovo bi bila alternativa..

Agnus Castus (Vitex)
Koristi se za premenstrualne tegobe. Pomaže i kod regualcije ciklusa, no samo pod uslovom da su ciklusi donekle redovni. Ukoliko ženi izostaje menstruacija duži period, polazi se od toga da to ima teže hormonalne uzroke te se stoga treba koristiti druga terapija.
AC je dobar kod povišenog prolaktina i za PMS sindrom - depresija, bolne grudi na dodir, razdražljivost ili kad je menstrualno krvarenje pojačano. Svi gore navedeni simptomi su nerjetko povezani s povišenim prolaktinom.
Obzirom da agnus castus potice izlucivanje progestrerona, on može pomoći i pri zatrudnjivanju. Pogotovo one koje imaju insuficijenciju žutog tijela ili povišeni prolaktin. Potrebno ga jeuzimati čitavi ciklus, jednu tabletu na dan.

Vrkuta
Djelotvorna je kod PMS-a i menstrualnih tegoba. Vrkuta potječe prokrvljenje mišića maternice i mišića zdjelice. Stoga dolazi to ‚utezanja‘ donjeg dijela trbuha, što pak povoljno utječe na zatrudnjivanje. Isto tako joj se pridodaje to djelovanje i za grudi..dakle cureeee :-D..
Ima gestagensko djelovanje, stoga se preporučuje u 2. dijelu ciklusa..

Crveni zdravac (herba geranii robertiani)
Djeluje protiv gastroenteoroloških smetnji (kao proljev), hemoroida, zatrudnjivanja, kod upalnih procesa u maternici, ali i u ustima. Djeluje protuupalno, dobar je protiv grčeva, zaustavlja krvarenje (npr. rane), regulira ciklus.
U narodnoj medicine se koristi kod zubobolje, temperature, gihta, oboljenja pluća i bubrega, krvarenja nosa i herpesa, čireva na želucu, tinitusa (zujanje u uhu), a neki ga spominu i u vezi liječenja tumora.
Obloge od crvenog zdravca na rani imaju protuupalno djelovanje.
zdravac se pije čitavi ciklus

Matičnjak
djeluje povoljno na organizam, jer umiruje i opušta. Preporučuje se trudnicama za umirenje, ali i zbog trudničkih mučnina i povraćanja. Matičnjak djeluje stimulirajuće, kako intelektualno, tako i fizički. Djeluje na krvno-žilni sustav, djeluje iprotiv grčeva

Nar
ima estrogensko djelovanje (sadrži estron) i u arapskoj kulturi slovi da je dobra za zatrudnjivanje. Kad se presjece, podsjeća na jajnik..
Ima protuupalni učinak, djeluje pozitivno kod bolesti krvno-žilnog sistema, bolesti prostate, umora i infekcija.
Tinktura: odvoji se sjeme i drži se u 40% alkoholu tri tjedna i potom se ocijeci. Uzima se dva puta dnevno po deset kapi. Nar je pogodan za terapiju žene i muškarca. Mada su neke biljke koje sadrže estrogen nepovoljne za muškarca, nar sadrži takve estrogene da povoljno utječu na plodnost

Ostale biljke koje su dobre za zatrudnjivanje
Bazilika: potiče rad jajnika slično kao estrogen, a time potiče i ovulaciju i libido.
prelije se 25g suhih ili 50g svježih listova s litrom kuhane vode. Čaj treba da odstoji deset minuta i treba ga piti preko čitavog dana
Divlji pelin (Artemisia vulgaris) potječe produkciju estrogena i gestagena te tako potiče ovulaciju, ali isto tako je dobra za pročišćavanje bubrega i jetre. Može se koristiti kao začin ili kao čaj.
Isto važi za ružmarin.

Grejp (sok ili svjezi) - spominje se da je dobar za endometrij, pa tako i za zatrudnjivanje. Opez za one koji koriste lijekove za tlak ili kolesterin (između ostalog) jer istovremeno uzimanje s lijekovima može umanjiti ili uvećati djelovanje lijekova

Sjeme koprive se u alpskim zemljama spominje da je dobar za libido ali i za kvalitetu spremića…

lizianthus
07.03.2010., 21:29

to ti je jedno te isto. Biljka je latinski marubium vulgare a marubium herba je e sad valjda neću krivo se izrazit al apotekarski naziv za dio biljke koji se koristi.
to ti je sve ista marulja biljka. :top:

sami
08.03.2010., 11:13
cure moje,eto nakon 3 mj. pijenja čajeka,ja sam vam ugledala ovaj tren 2 crtice!!! imam treću bumblicu,Bogu dragom hvala!želim vam svima da ugledate što prije!!

tartaruga
08.03.2010., 14:01
Kupila i ja vrkutu danas pa ću ju počet piti, doduše vjerojatno malo kasno, 12dc danas:rolleyes: Piše da se pije nezaslađena a ja oboooožavam slatko pa ne znam kako ću to preživit :zubo:

zoro007
08.03.2010., 14:13
Kupila i ja vrkutu danas pa ću ju počet piti, doduše vjerojatno malo kasno, 12dc danas:rolleyes: Piše da se pije nezaslađena a ja oboooožavam slatko pa ne znam kako ću to preživit :zubo:

ma vrkuta ti je kao sokic..:D
i nije ti prekasno piti na 12dc..dapace. ok, neki ga piju cijelu ciklus, a neki pak samo u drugoj polovini zbog gestagenskog djelovanja.
potice ovulaciju, stoga ako pocnes na 12. dan nisi pogrijesila

svesami, drago mi je da je tako brzo upalilo..! cestitke :cerek:

tartaruga
08.03.2010., 14:15
Zoro, hvala na odgovoru:)
inače, vidjela sam da i ti piješ noćurak - to i ja počela piti prošli tjedan. Postat ću pravi tableto-čajo-man :D

zoro007
08.03.2010., 14:21
Zoro, hvala na odgovoru:)
inače, vidjela sam da i ti piješ noćurak - to i ja počela piti prošli tjedan. Postat ću pravi tableto-čajo-man :D

haha..bas smo cajoovisnici :D nocurka je isto super, cini mi se da sam ovaj put imala vise sluzi..
probala sam i tinkture (kapi od identicnih biljaka..tipa vrkuta, stolisnik), ali to nije to..caj je CAJ :lol:

pozitivna
08.03.2010., 15:34
Evo i ja sam danas pocela piti vrkutu i zdravac, pijem gutljaj jednog, pa mala pauza, pa gutljaj drugog, uf "koja privilegija",:mig: još nisam popila sve, doduše dvije šoljica, ma nije to puno, može se izdržati.:lol::rofl:

majamcic
09.03.2010., 14:31
Pozdrav svima,
htjela sam pitati sta je dobro piti za stijenku maternice...
Prije mjesec ipo dana sam imala spontani u ranim tjednima,
nakon svih pregleda i nalaza utvrđen mi je endometralni polip koji je i odstranjen,
sad bi htjela nesto piti ova dva mjeseca dok traje oporavak...
inace ciklusi uredni, prvi put zatrudnila iz prve, ne mora znacit da ce i dugi put odmah uspit...
pocela sam pit vrkutu i sada i marulju, a u apoteci sam jos dobila i ovaj miks:
stolisnik+ bazga+maslina+kičica (centauri herba?)+metvica + planika+ majčina dušica + iđirot ???

zoro007
10.03.2010., 13:40
Pozdrav svima,
htjela sam pitati sta je dobro piti za stijenku maternice...
Prije mjesec ipo dana sam imala spontani u ranim tjednima,
nakon svih pregleda i nalaza utvrđen mi je endometralni polip koji je i odstranjen,
sad bi htjela nesto piti ova dva mjeseca dok traje oporavak...
inace ciklusi uredni, prvi put zatrudnila iz prve, ne mora znacit da ce i dugi put odmah uspit...
pocela sam pit vrkutu i sada i marulju, a u apoteci sam jos dobila i ovaj miks:
stolisnik+ bazga+maslina+kičica (centauri herba?)+metvica + planika+ majčina dušica + iđirot ???

mislim da je ovaj miks ok..
za stjenke maternice su dobri stolisnik i vrkuta..izmedju ostalog.
marulju mozes piti u prvom dijelu ciklusa.

majamcic
14.03.2010., 23:31

ok.hvala! :) Evo vec pijem cajeve tjedan dana, a 12.04. sam narucena kod doktorice na pregled, nadam se da ce mi pomoci...:ne zna:

tartaruga
16.03.2010., 09:47

Hah, kupih i stolisnik :rofl:
Sad je ovakav miks - žličica stolisnika i žličica vrkute, 2-3 puta na dan po 2 dcl. Kažeš da je dobro za stjenku maternice pa pretpostavljam da može pomoći ako se spremam na uklanjanje polipa :rolleyes:

zoro007
16.03.2010., 14:05
Hah, kupih i stolisnik :rofl:
Sad je ovakav miks - žličica stolisnika i žličica vrkute, 2-3 puta na dan po 2 dcl. Kažeš da je dobro za stjenku maternice pa pretpostavljam da može pomoći ako se spremam na uklanjanje polipa :rolleyes:

samo ti navali..
mada bi ti postoperativno i zdravac super dosao jer je dobar za zacjelivanje rana..
te cajeve mozes i kombinirati.

tartaruga
16.03.2010., 14:18
samo ti navali..
mada bi ti postoperativno i zdravac super dosao jer je dobar za zacjelivanje rana..
te cajeve mozes i kombinirati.

Sutra idem u Bio Bio pa ću pogledat i za njega? Dal ima još koji naziv, da znam?

zoro007
16.03.2010., 14:25
Sutra idem u Bio Bio pa ću pogledat i za njega? Dal ima još koji naziv, da znam?

inzistiraj na herba geranii robertiani..vidi post gore gdje sam pisala o cajevima..sretno :)

tartaruga
16.03.2010., 14:26
Hvala zoro ... :)

tartaruga
16.03.2010., 14:28
Zdravac = pastirska iglica?
Sad sam se sjetila da sam jednom bila neš pisala pa da si mi već bila rekla.. Tupo glupo, zaboravila sam :D

zoro007
16.03.2010., 14:46
Zdravac = pastirska iglica?
Sad sam se sjetila da sam jednom bila neš pisala pa da si mi već bila rekla.. Tupo glupo, zaboravila sam :D

nemam pojma kako se jos zove na nasem, ali u apoteci bi trebali imati katalog s biljcicama na latinskom i hrvatskom.

pozitivna
16.03.2010., 20:09
Ja sam vec, kako sam ranije navela, pocela piti vrkutu i zdravac, ali na paketima tih cajeva ne piše nikakav latinski naziv, pa me zanima da li mogu to biti razlicite biljke pod nazivom "vrkuta" i "zdravac" kao što je slucaj sa macinom travom?:)

malla21
16.03.2010., 21:04
pijem vrkutu ni mjesec dana i za sada imam dobro iskustvo, a to da mi je poravila ciklus.
Prije sam dosta obilno krvarila i ciklus mi je bio 25 dana.
Sada dobila nakon 28 dana ( a to je kod mene prava rijetkost ) i normalno mi je bilo krvarenje.
Sada me zanima pošto imam niz problema: spontani, cista, ureaplasma koji bi još čaj mogla mješati s vrkutom?
Za sada sam samo pila miks vrkuta+ brusnica i to dva puta dnevno vrkutu i jednom brusnicu. Po 2 dcl.
Hvala na odgovorima...

malla21
16.03.2010., 21:10
Malina
Nisu samo plodovi bogati vitaminom C, nego i listovi. Stoga su dosta omiljeni u prirodnom liječenju nekih bolesti. Ovom čaju se pridodaje djelovanje da pomaže kod grčeva, stoga se često koristi i kod gastroenteoroloških problema, kao npr. proljev. Isto tako ga rado preventivno daju za prehladu zbog vitamina koje sadrži.
Isto tako ovaj čaj ima opuštajuće djelovanje na meternicu i zbog toga se rado koristi kod bolnih menstruacija. Kroz opuštanje mišića maternice dolazi do bolje prokrvljenosti, što se pak pozitivno odražava na endometrij maternice.
Nema znanstvenih dokaza o djelovanju tog čaja, ali puno je babica uvjereno u njegovo djelovanje. Tvrde da taj čak opušta mišiće zdjelice i da olakšava porod. To je istovremeno razlog zašto se čaj ne preporučuje u prvom i drugom tromjesečju, da ne dođe do prijevremenog otvaranja cerviksa.

Angelika
U liječenju ženskih bolesti pomaže kod anomalijama mjesečnice, endometrioze, kod infekta maternice i kod cista na jajnicima.
U vezi zatrudnjivanja pomaže kod nedovoljnog rada jajnika.

YAMS (Dioscorea Villosa)
Ova biljka potječe iz Meksika i sadrži velike količine Diosgenina, substance koja je slična corpus lutheumu te je poznat kao prirodni progesteron.
Za stabiliziranje ciklusa i kod premenstrualnih smetnji se koristi u drugom dijelu ciklusa. Dakle, odgovara uzimanju Utrogesta, s tim slovi kao prirodni progesteron, mada je sintetički proizveden.
U apoteci se moze kupiti u fomi kapsula. Njegovo djelovanje se ne smije potcijeniti..dakle ne bi se trebalo uzimati na svoju ruku.
Primjer: ako je gyn preporučio Utrogeste, ovo bi bila alternativa..

Agnus Castus (Vitex)
Koristi se za premenstrualne tegobe. Pomaže i kod regualcije ciklusa, no samo pod uslovom da su ciklusi donekle redovni. Ukoliko ženi izostaje menstruacija duži period, polazi se od toga da to ima teže hormonalne uzroke te se stoga treba koristiti druga terapija.
AC je dobar kod povišenog prolaktina i za PMS sindrom - depresija, bolne grudi na dodir, razdražljivost ili kad je menstrualno krvarenje pojačano. Svi gore navedeni simptomi su nerjetko povezani s povišenim prolaktinom.
Obzirom da agnus castus potice izlucivanje progestrerona, on može pomoći i pri zatrudnjivanju. Pogotovo one koje imaju insuficijenciju žutog tijela ili povišeni prolaktin. Potrebno ga jeuzimati čitavi ciklus, jednu tabletu na dan.

Vrkuta
Djelotvorna je kod PMS-a i menstrualnih tegoba. Vrkuta potječe prokrvljenje mišića maternice i mišića zdjelice. Stoga dolazi to ‚utezanja‘ donjeg dijela trbuha, što pak povoljno utječe na zatrudnjivanje. Isto tako joj se pridodaje to djelovanje i za grudi..dakle cureeee :-D..
Ima gestagensko djelovanje, stoga se preporučuje u 2. dijelu ciklusa..

Crveni zdravac (herba geranii robertiani)
Djeluje protiv gastroenteoroloških smetnji (kao proljev), hemoroida, zatrudnjivanja, kod upalnih procesa u maternici, ali i u ustima. Djeluje protuupalno, dobar je protiv grčeva, zaustavlja krvarenje (npr. rane), regulira ciklus.
U narodnoj medicine se koristi kod zubobolje, temperature, gihta, oboljenja pluća i bubrega, krvarenja nosa i herpesa, čireva na želucu, tinitusa (zujanje u uhu), a neki ga spominu i u vezi liječenja tumora.
Obloge od crvenog zdravca na rani imaju protuupalno djelovanje.
zdravac se pije čitavi ciklus

Matičnjak
djeluje povoljno na organizam, jer umiruje i opušta. Preporučuje se trudnicama za umirenje, ali i zbog trudničkih mučnina i povraćanja. Matičnjak djeluje stimulirajuće, kako intelektualno, tako i fizički. Djeluje na krvno-žilni sustav, djeluje iprotiv grčeva

Nar
ima estrogensko djelovanje (sadrži estron) i u arapskoj kulturi slovi da je dobra za zatrudnjivanje. Kad se presjece, podsjeća na jajnik..
Ima protuupalni učinak, djeluje pozitivno kod bolesti krvno-žilnog sistema, bolesti prostate, umora i infekcija.
Tinktura: odvoji se sjeme i drži se u 40% alkoholu tri tjedna i potom se ocijeci. Uzima se dva puta dnevno po deset kapi. Nar je pogodan za terapiju žene i muškarca. Mada su neke biljke koje sadrže estrogen nepovoljne za muškarca, nar sadrži takve estrogene da povoljno utječu na plodnost

Ostale biljke koje su dobre za zatrudnjivanje
Bazilika: potiče rad jajnika slično kao estrogen, a time potiče i ovulaciju i libido.
prelije se 25g suhih ili 50g svježih listova s litrom kuhane vode. Čaj treba da odstoji deset minuta i treba ga piti preko čitavog dana
Divlji pelin (Artemisia vulgaris) potječe produkciju estrogena i gestagena te tako potiče ovulaciju, ali isto tako je dobra za pročišćavanje bubrega i jetre. Može se koristiti kao začin ili kao čaj.
Isto važi za ružmarin.

Grejp (sok ili svjezi) - spominje se da je dobar za endometrij, pa tako i za zatrudnjivanje. Opez za one koji koriste lijekove za tlak ili kolesterin (između ostalog) jer istovremeno uzimanje s lijekovima može umanjiti ili uvećati djelovanje lijekova

Sjeme koprive se u alpskim zemljama spominje da je dobar za libido ali i za kvalitetu spremića…

e tu sam našla dosta odovora. tnx zoro.

zoro007
16.03.2010., 22:10
Ja sam vec, kako sam ranije navela, pocela piti vrkutu i zdravac, ali na paketima tih cajeva ne piše nikakav latinski naziv, pa me zanima da li mogu to biti razlicite biljke pod nazivom "vrkuta" i "zdravac" kao što je slucaj sa macinom travom?:)

vrkuta = Alchemilla
koliko mi je poznato, ne postoji vise varijanti vrkute..ona je jedna jedina u tom obliku
zdravac - u vezi zatrudnjivanja se spominje crveni zdravac -herba geranii robertiani
postoji nekoliko vrsta zdravca kao npr. geranium macrorrhizum ili geranium pyrenaicum, no za zatrudnjivanje trazi ovaj navedeni

pozitivna
17.03.2010., 13:14
@zoro, hvala!:) Morat cu onda opet u apoteci da uzmem taj crveni zdravac za trudnocu, bezveze pila ovaj "obicni", ma nisam, sigurno i on ima svoje prednosti i koristi.:mig:

m arta
17.03.2010., 20:35
pila sam i vrkutu i marulju i čajne mješavine od MB travara....
sad već cca 2 mjeseca ništa ne pijem od čajeva. kao mala pauza.

idem na inseminacije i u zadnjoj sam pila klomifene za poticaj ovulacije.

zanima me jel se mogu piti čajevi vrkuta i marulja ako se piju Klomifeni?

i ako mi možete ponoviti, jer od svega što sam pročitala mi se sve pomješalo: kako se točno pije marulja? mislim koje dane u ciklusu?

zoro007
17.03.2010., 23:00
pila sam i vrkutu i marulju i čajne mješavine od MB travara....
sad već cca 2 mjeseca ništa ne pijem od čajeva. kao mala pauza.

idem na inseminacije i u zadnjoj sam pila klomifene za poticaj ovulacije.

zanima me jel se mogu piti čajevi vrkuta i marulja ako se piju Klomifeni?

i ako mi možete ponoviti, jer od svega što sam pročitala mi se sve pomješalo: kako se točno pije marulja? mislim koje dane u ciklusu?

i ja sam na klomicima i opet sam pitala da li su cajevi kontraindikativni..no ovdje pozdravljaju konzumaciju.

pred prvu T sam imala dva bezuspjesna clomifen ciklusa, a onda sam uz clomice ubacila vrkutu i malinov list, tada sam ih pila cijeli ciklus. ah da, i vitex (pms free) sam bila ubacila..taj treci ciklus sam ostala trudna..sad slucajnost ili ne..ili je ipak pomoglo :ne zna:

marulja se pije do ovulacije, a vrkuta se pije u drugoj polovici ciklusa. mada se moze piti i cijeli ciklus jer pospjesuje ovulaciju i dobra je za endometrij (pogotovo ovo zadnje je pak bitno kad uzimas clomice). dakle tesko da ce doci do hiperstimulacije ako konzumiras cajeve..:)

m arta
18.03.2010., 13:52
zoro007, hvala ti na informaciji! :)

čestitam ti na trudnoći i da sve bude školski do kraja kako sam tu pročitala da se kaže! :)

zoro007
18.03.2010., 13:59
zoro007, hvala ti na informaciji! :)

čestitam ti na trudnoći i da sve bude školski do kraja kako sam tu pročitala da se kaže! :)

to je bilo pred 1.T..drama queen je 2g :)
sad se opet trudimo uz klomice i cajeve, pa cemo vidjeti kad ce uroditi

tebi zelim srecu za postupak..:)

m arta
18.03.2010., 19:47
zoro007, i ja tebi želim sreću za drugu bebicu! :)

sunce79
18.03.2010., 21:57
Pozz curke...ja pijem marulju i vrkutu u kombinaciji..

I sad čitam tu o svim tim drugim čajevima pa bi probala ovako ih piti

Do 10-og dc - marulju + malinov list
Cijeli ciklus - kombinaciju čajeva - vrkuta+crveni zdravec+bazga cvijet+stolisnik

Jeli dovoljno od svakog po jednu jušnu žlicu staviti ??

Hvala svima na odg. :)

FIGICA
19.03.2010., 14:40
Pozz curke...ja pijem marulju i vrkutu u kombinaciji..

I sad čitam tu o svim tim drugim čajevima pa bi probala ovako ih piti

Do 10-og dc - marulju + malinov list
Cijeli ciklus - kombinaciju čajeva - vrkuta+crveni zdravec+bazga cvijet+stolisnik

Jeli dovoljno od svakog po jednu jušnu žlicu staviti ??

Hvala svima na odg. :)

U litru vode se stavi 5 velikih žlica čaja,znači taman ti je

m arta
20.03.2010., 16:25
zoro007, sori, malo sam dosadna, ali.... :)
jel mogu piti vrkutu i nakon inseminacije?
a stolisnik?

tnx

zoro007
20.03.2010., 22:48
zoro007, sori, malo sam dosadna, ali.... :)
jel mogu piti vrkutu i nakon inseminacije?
a stolisnik?

tnx

mozes obadvoje.
moze i ovako: prije inseminacije mozes malinov list, a poslje vrkutu (i)li i stolisnik u kombinaciji..

ovjde svakako pozdravljaju te cajeve..

m arta
20.03.2010., 23:01
zoro007, tenks.
kupila sam si to dvoje i opet negdje nešto čitala, pa nisam bila sigurna. :)

malla21
21.03.2010., 09:26
cure, znate možda koji čaj da liječi bakterije? Osim brusnice..?

rodjak4
24.03.2010., 12:15
[QUOTE=mafri;22800464]Ma vrkuta ti je super,probaj :mig:
A onda probaj marulju :rofl: pa ces vidjet kako je meni svaki dan
Skuhaj sebi pol litre i pij kad si vec kupila.Pij je u malim gutljajima,ne odjedanput[/Q' GDJE IMA ZA KUPITI VRKUTA JEL IMA U APOTEKAMA?INAČE KUPILA SAM SI ČAJ OD TRAVARA PIŠE ODOLJEN-MACINA TRAVA ODVRATAN JE ZA PITI I JEDNOSTAVNO NEMOGU PA BI PROBALA NEŠTO DRUGO!HVALA PUNO:))INAČE 6 MJ.POKUŠAVAM ZANJETI ALI NIŠTA IMAM PCOS:((

mafri
24.03.2010., 14:21
E pa da,macina trava je zivi uzas!Ja je ne mogu vise pit...ne mogu

aplikacija
24.03.2010., 17:14
Ne znam da li bi to bilo za potpuno novu temu ali ako netko zna koji čajevi se smiju piti u trudnoći, bila bih zahvalna na informaciji pošto sam čajoljubac :D

Znam da je kamilica ok i da se brusnica smije piti ( čak je preporučeno uzimati ju jer čisti bakterije iz mjehura), čaj od omana je u nekoj pripremi čak "čuvar trudnoće" ali on je nekak čudnog okusa..

marelica75
26.03.2010., 22:09
Pozdrav svima.
Evo ja se javljam jer sam u fazi "ajmo probati i čajeve". U kratko, 1 dijete i onda 6 godina ništa (recimo zadnje 3 godine intenzivnih pokušaja). Prije pola godine bioenergičarka u nekoliko navrata, poslije toga 2 biokemijska spontana jedan iza drugog (ipak neki pomak jer je bilo začeće), brisevi ok osim na Ureoplazmu pa trenutačno pijem Doksiciklin (ginekolog nije dao i MM nego samo meni a po forumu čitam da je trebao i njemu dati) i kupila marulju i vrkutu da ispunim ovu pauzu i sa time. MM pije isto neki čaj od lokalnog travara. Svaka čast ženama koje mogu piti ovu marulju. Danas sam probala ocijediti naranču i grejp i pomiješati sa njom ali nije pomoglo. Sutra bi mogla sa limunom jer mi se želudac diže od same pomisli na ovaj okus.

zoro007
26.03.2010., 22:11
Pozdrav svima.
Evo ja se javljam jer sam u fazi "ajmo probati i čajeve". U kratko, 1 dijete i onda 6 godina ništa (recimo zadnje 3 godine intenzivnih pokušaja). Prije pola godine bioenergičarka u nekoliko navrata, poslije toga 2 biokemijska spontana jedan iza drugog (ipak neki pomak jer je bilo začeće), brisevi ok osim na Ureoplazmu pa trenutačno pijem Doksiciklin (ginekolog nije dao i MM nego samo meni a po forumu čitam da je trebao i njemu dati) i kupila marulju i vrkutu da ispunim ovu pauzu i sa time. MM pije isto neki čaj od lokalnog travara. Svaka čast ženama koje mogu piti ovu marulju. Danas sam probala ocijediti naranču i grejp i pomiješati sa njom ali nije pomoglo. Sutra bi mogla sa limunom jer mi se želudac diže od same pomisli na ovaj okus.

svaka cast na upornosti :s
da ti pomoglem u vezi marulje - ja sam je probala mijesati s bazgom (koja je isto dobra za zatrudnjivanje) i donekle je ublazila gorak okus..
sretno :)!

cezar5
26.03.2010., 22:12
Pozdrav svima.

probaj piti marulju a žličicom meda,možda će ti onda biti malo ukusnija, ali pazi da je piješ samo do ovulacije!
ovo podebljano me zanima-kako je to pomoglo?

marelica75
26.03.2010., 22:36
probaj piti marulju a žličicom meda,možda će ti onda biti malo ukusnija, ali pazi da je piješ samo do ovulacije!
ovo podebljano me zanima-kako je to pomoglo?

Prije bioenergičarke (od Domančića) nije bilo niti začeca. Nakon nje su mi trakice pokazale trudnoću ali odmah recimo nakon što mi je m kasnila tjedan dana (inače imam školski 28) je krenulo i krvarenje. Je da izgleda da spontani nije neki uspjeh (s obzirom kako djeluje na psihu) ali meni je, a opet smo naručeni kod nje i idemo dalje, borimo se. A možde je i zbog Ureoplazme bio spontani. Tko to zna, ovi ginekolozi su...makar je takav moj... tako hladni, što god ih pitaš...pa ne zna se...moguće...
Ma ne znam ova travulja ja sam na litru stavila 2 male žličice i to se toćalo možda i par sati. Sad vidim da na kutiji piše 2 žličice na 2 deca i 15 minuta.

marelica75
26.03.2010., 22:40
svaka cast na upornosti :s
da ti pomoglem u vezi marulje - ja sam je probala mijesati s bazgom (koja je isto dobra za zatrudnjivanje) i donekle je ublazila gorak okus..
sretno :)!

Hvala. Treba nam svima malo sreće, pa samo što želimo su skromne 2 crtice.

zoro007
26.03.2010., 22:46
Hvala. Treba nam svima malo sreće, pa samo što želimo su skromne 2 crtice.

ajde bar te biokemijske nesto znace..da je zacece moguce. kakvi su ti hormoni? cekiraj svakako progesteron, on je zasluzan za zadrzavanje trudnoce.

marelica75
26.03.2010., 22:53
ajde bar te biokemijske nesto znace..da je zacece moguce. kakvi su ti hormoni? cekiraj svakako progesteron, on je zasluzan za zadrzavanje trudnoce.

Nije me još gin poslao, morati ću tražiti sama, to se treba već kad si u trudnoći šta ne? U planu mi je sad antibiotik, pauza, bris, nalazi ...cca 2 mjeseca pauze sve skupa...ako sve bude ok opet pokušati. Do onda psihički odmor (u teoriji, u praksi je to nemoguće) i pokusi sa travama.

cezar5
26.03.2010., 22:56
Prije bioenergičarke (od Domančića) nije bilo niti začeca. Nakon nje su mi trakice pokazale trudnoću ali odmah recimo nakon što mi je m kasnila tjedan dana (inače imam školski 28) je krenulo i krvarenje. Je da izgleda da spontani nije neki uspjeh (s obzirom kako djeluje na psihu) ali meni je, a opet smo naručeni kod nje i idemo dalje, borimo se. A možde je i zbog Ureoplazme bio spontani. Tko to zna, ovi ginekolozi su...makar je takav moj... tako hladni, što god ih pitaš...pa ne zna se...moguće...
Ma ne znam ova travulja ja sam na litru stavila 2 male žličice i to se toćalo možda i par sati. Sad vidim da na kutiji piše 2 žličice na 2 deca i 15 minuta.

a koliko ste platili tu bionergičarku?

zoro007
26.03.2010., 22:59
Nije me još gin poslao, morati ću tražiti sama, to se treba već kad si u trudnoći šta ne? U planu mi je sad antibiotik, pauza, bris, nalazi ...cca 2 mjeseca pauze sve skupa...ako sve bude ok opet pokušati. Do onda psihički odmor (u teoriji, u praksi je to nemoguće) i pokusi sa travama.

paralelno ispitaj hormone, ima smisla da ih ispitas vec sad jer nije iskljuceno da su uzrok neuspjehu.
primjer: moze biti da si imala biokemijske, ali isto tako moze biti da ti je progestron niza (nadam se da nije)

ciklusi su ti uvijek uredni, ili? imas li spotting pred mengu..? medjukrvarenja?
ne bi ti bilo lose i pratiti bazalnu temperaturu jedno vrijeme, tako ces upoznati ciklus i kad ti je O..

marelica75
26.03.2010., 22:59
a koliko ste platili tu bionergičarku?
Kod bioenergičara po metodi od Domančića ti je način rada da 4 dana ideš na terapiju i zadnji dan ostaviš novaca u koverti koliko misliš da ti je to vrijedno, smatra se kao dar tj. ne naplaćuje se po cjeniku.

marelica75
26.03.2010., 23:05
paralelno ispitaj hormone, ima smisla da ih ispitas vec sad jer nije iskljuceno da su uzrok neuspjehu.
primjer: moze biti da si imala biokemijske, ali isto tako moze biti da ti je progestron niza (nadam se da nije)

ciklusi su ti uvijek uredni, ili? imas li spotting pred mengu..? medjukrvarenja?
ne bi ti bilo lose i pratiti bazalnu temperaturu jedno vrijeme, tako ces upoznati ciklus i kad ti je O..
Ma ništa menga školska, 28 dana, nikakav spotting, nikakva međukrvarenja 5 dana traje. Dobro, od spontanog se to malo poremetilo jer sam imala 15 dana krvarenja. E ta bazalna temperatura mi nikako nije išla, silni termometri pa piši, budi se, nemoj se dignut nego dok još ležiš...uf,uf. Od toga sam odustala i prešla na ovulacijske trakice.

cezar5
26.03.2010., 23:08
Kod bioenergičara po metodi od Domančića ti je način rada da 4 dana ideš na terapiju i zadnji dan ostaviš novaca u koverti koliko misliš da ti je to vrijedno, smatra se kao dar tj. ne naplaćuje se po cjeniku.

e pa to je onda ono pravo!! e ne da lupaju neke masne cijene...
hvala draga na informacijama :cerek:

zoro007
26.03.2010., 23:09
Ma ništa menga školska, 28 dana, nikakav spotting, nikakva međukrvarenja 5 dana traje. Dobro, od spontanog se to malo poremetilo jer sam imala 15 dana krvarenja. E ta bazalna temperatura mi nikako nije išla, silni termometri pa piši, budi se, nemoj se dignut nego dok još ležiš...uf,uf. Od toga sam odustala i prešla na ovulacijske trakice.

ma znam..treba mjeriti prije no sto se dignes. kod mene je to nemoguca misija. imam malo dijete.
ja se ustanem i odem drito na WC te izmjerim tamo. dakle bez ikakvih drugih aktivnosti. vidjela sam da je mjerena trempica u krevetu identicna s ovom na wc-u..pod uslovom da nemam nikakve druge aktivnost.
ali ovulacijske su isto ok..

marelica75
26.03.2010., 23:14
e pa to je onda ono pravo!! e ne da lupaju neke masne cijene...
hvala draga na informacijama :cerek:
Molim. :)

pozitivna
28.03.2010., 13:12
Hej, cure, možete li mi reci koliko dugo ste pili vrkutu da bi vam se ciklusi regulirali i sredili? Naravno ako je uopšto pomogla!:):mig:

malla21
28.03.2010., 15:06
Hej, cure, možete li mi reci koliko dugo ste pili vrkutu da bi vam se ciklusi regulirali i sredili? Naravno ako je uopšto pomogla!:):mig:

ja sam ju pila 3 tjedna i već slijedeća menga je došla nakon 28 dana.
Ugodno sam se iznenadila.

Sada sam si kupila i Evin čaj od Subana. Ima tko iskustva s njim?

pozitivna
28.03.2010., 16:20
@malla21, i jesu li ti sad ciklusi redovni? Ja pijem vrkutu i zdravac vec 3 sedmice, a danas mi je 69 dc, ali još nema ni m od menstruacije!:eek: Inace su mi ciklusi neredovni, ali su se sad još više produljili, pa zato i pijem spomenute cajeve. Nadam se uspješnom ishodu.:)
Nemam nikakvog iskustva u vezi Evinog caja, ali ce se neko sigurno javiti.:mig:

malla21
28.03.2010., 20:52
@malla21, i jesu li ti sad ciklusi redovni? Ja pijem vrkutu i zdravac vec 3 sedmice, a danas mi je 69 dc, ali još nema ni m od menstruacije!:eek: Inace su mi ciklusi neredovni, ali su se sad još više produljili, pa zato i pijem spomenute cajeve. Nadam se uspješnom ishodu.:)
Nemam nikakvog iskustva u vezi Evinog caja, ali ce se neko sigurno javiti.:mig:

inače mi je ciklus 22, 23, 24 ili 25 dana.. nakon što sam počela pit vrkutu odmah prva menstruacija je došla nakon ravno 28 dana.. sada čekam drugu pa ću ti znat reć jesu redovni ili nisu... tj. da li vrkuta stvarno regulira ciklus kao što govore.

pozitivna
28.03.2010., 22:16
OK. U svakom slucaju hvala ti! Cekam sljedeci odgovor.:mig:

jongerica
30.03.2010., 10:56
kmeee :mama:
a di kupujem te čajeve?!? :confused:

FIGICA
30.03.2010., 11:05
kmeee :mama:
a di kupujem te čajeve?!? :confused:

U biljnoj ljekarni,ako nemaju te koje trebaš neka ti naruče

jongerica
30.03.2010., 11:09
figica, kaj ti piješ?
ja sam samo na folnoj i kalciju. od idućeg ciklusa pijem nekaj za povećanje sluzi.

FIGICA
30.03.2010., 11:17
figica, kaj ti piješ?
ja sam samo na folnoj i kalciju. od idućeg ciklusa pijem nekaj za povećanje sluzi.

Pijem redovito u prvom dijelu ciklusa marulju a onda mi se zgadi pa u drugom dijelu štrajkam,tu i tamo pijem vrkutu ili malinu...
Al nisam ja te sreće da mi jedan čaj pomogne,znala sam mjesecima nalijevat se sa vrkutom i stolisnikom pa nikakvog pomaka na bolje nije bilo,... ovaj mjesec prvi dio ciklusa sam se nalijevala maruljom al nikakva korist,o.mi je i dalje kasno
Pijem i noćurak,isto nisam primjetila ništa više sluzi nego inače :rolleyes:

zoro007
30.03.2010., 15:10
Pijem redovito u prvom dijelu ciklusa marulju a onda mi se zgadi pa u drugom dijelu štrajkam,tu i tamo pijem vrkutu ili malinu...
Al nisam ja te sreće da mi jedan čaj pomogne,znala sam mjesecima nalijevat se sa vrkutom i stolisnikom pa nikakvog pomaka na bolje nije bilo,... ovaj mjesec prvi dio ciklusa sam se nalijevala maruljom al nikakva korist,o.mi je i dalje kasno
Pijem i noćurak,isto nisam primjetila ništa više sluzi nego inače :rolleyes:

marulja se i pije samo u prvom dijelu ciklusa
jesi li probala vitex (agnus castus)?

ja sam ovaj mjesec na zdravcu i maticnjaku..od 10.dc cu ubaciti i vrkutu..

ribizlich
30.03.2010., 17:14
:w

Curke, a u kojoj dozi vi pijete te čajeke? Ja sam probala šalicu marulje + šalicu vrkute na dan, pa ne znam jel to uopće dovoljno za šta ili se samo bezveze mučim... Čini mi se da sam negdje nabasala da se to pije na litre dnevno :confused:
S ciklusima sam zadovoljna, traju školski 30 dana, ali bi htjela prvenstveno povećati sluz :ne zna:

malla21
30.03.2010., 18:00

Curke, a u kojoj dozi vi pijete te čajeke? Ja sam probala šalicu marulje + šalicu vrkute na dan, pa ne znam jel to uopće dovoljno za šta ili se samo bezveze mučim... Čini mi se da sam negdje nabasala da se to pije na litre dnevno :confused:
S ciklusima sam zadovoljna, traju školski 30 dana, ali bi htjela prvenstveno povećati sluz :ne zna:

Ja sam pila u početku 3 šalice vrkute, a sada pijem litru Evinog čaja + 2 dcl vrkute.

aplikacija
30.03.2010., 19:31

Preporuča se 3 šalice dnevno ( ujutro, popodne, navečer) znači cca. 6 dl ili više, skuhaš ujutro pa pijuckas cijeli dan...

heky
01.04.2010., 12:33
A, dakle tu su "travurine" :cerek:
Ovako, nadam se da ćete mi dati neki savjet, nabavila sam marulju i vrkutu i čaj od lista maline, pa bih to željela nekako iskombinirati, ali nemam ideje u kojim omjerima i kojim fazama? Postavila sam to pitanje i tamo gdje sam čajeve kupila, ali mi je rečeno (ukratko) da list maline nije za pomoć pri začeću, već se koristi kod upala sluznice želuca i crijeva praćenim proljevom (ja kupila svejedno), da za marulju nema nikakvih znanstvenih ni inih dokaza da pomaže pa se stoga može piti kroz čitav ciklus,a vrkutu isto piti kroz čitav ciklus osim za vrijeme krvarenja...
Ono što sam pronašla na netu - između ostalog i ovdje se spominjalo - je da bi se u prvom dijelu ciklusa trebala kombinirati marulja sa listom maline, pauzirati za vrijeme O i nakon toga nastaviti sa vrkutom...

Imate li kakvih preporuka za ovu kombinaciju? Ili da pijem sve 3 kroz prvi dio ciklusa, a nakon O nastavim samo sa vrkutom?? Ili da pijem sve 3 cijelo vrijeme...ili da ne pijem ništa nikada...
Malkoc sam zbunjena :ne zna:

zoro007
01.04.2010., 14:15
@heky

ni ti apotekari ne znaju sve..izgleda

Malina
malina ima estrogensko djelovanje te se stoga pije u prvom dijelu ciklusa.

marulja
marulja je posebno dobra za sluz i pije se u prvom dijelu ciklusa, nikako u drugom
ima vise naziva, izmedju ostalog i ocajnica jer se odvajkada koristi u lijecenju neplodnosti..
osim sto dobro djeluje na sluz, ima pozitivan ucinak kod gastroenteroloskih smetnji, poboljsava izlucivanje zuci..itd

vrkuta
obzirom na gestagensko djelovanje se preporucuje u drugom dijelu ciklusa, mada ga neke piju i cijeli ciklus. ako ga odlucis piti cijeli ciklus, pocni od prvog dana menge..pogotovo sto dobro djeluje na kolike.

opcenito - svi ti cajevi su manje vise i protuupalni i pospjesuju prokrvljenost, sto naravno povecava mogucnost zatrudnjivanja.

ja pijem ca. 1,5l dnevno. u prvom dijelu ciklusa mijesam malinu s zdravcem i(ili) maticnjakom. pred ovulaciju pocinjem s vrkutom koju mijesam s zdravcem i malinom.

edit: ovaj mjesec sam pauzirala s malinom i vrkutom jer ih pijem vec nekoliko mjeseci i vidi vraga. danas sam pocela opet s vrkutom.

ova moja jajasca ocito unatoc clomicima bolje rastu uz vrkutu i malinu.
prosli ciklus je folikel na 12. dan dosegao 16mm, pretprosli cak 21mm!!
ovaj ciklus sam pauzirala od vrkute i malinovog lista i folikel je na 10dc samo 10mm..dakle bit ce zreo za ovulaciju tek na 15.dc..otprilike..

heky
01.04.2010., 18:30
Hvala ti na odgovoru, lakše mi kad vidim šta netko konkretno koristi, umjesto onoga - možete, trebali biste, ili neki kažu da...
Ja sam danas počela piti vrkutu - mada mi je 8DC, a suta ću dodati i marulju i malinu u kombinaciju i natakati se time do O. Onda šta?
Da izbacim samo marulju, a kroz ovulaciju i poslije nastavim sa malinom i vrkutom? Jesam dobro pokopčala?
Sorry, znam da mi treba sve nacrtati, ali toliko različitih info sam dobila da ne znam di mi glava a di rep (figurativno govoreći, dakako:D)

zoro007
02.04.2010., 18:16
Hvala ti na odgovoru, lakše mi kad vidim šta netko konkretno koristi, umjesto onoga - možete, trebali biste, ili neki kažu da...
Ja sam danas počela piti vrkutu - mada mi je 8DC, a suta ću dodati i marulju i malinu u kombinaciju i natakati se time do O. Onda šta?
Da izbacim samo marulju, a kroz ovulaciju i poslije nastavim sa malinom i vrkutom? Jesam dobro pokopčala?
Sorry, znam da mi treba sve nacrtati, ali toliko različitih info sam dobila da ne znam di mi glava a di rep (figurativno govoreći, dakako:D)

nakon ovulacije izbaci marulju i malinu, a ostavi vrkutu.

ja sam recimo u ciklusu kad sam ostala trudna pila citav ciklus i vrkutu imalinu, ciklus pred 2.T sam pila citav ciklus malinu...ajde ga znaj...!

aplikacija
02.04.2010., 18:44
Malina[/B]
malina ima estrogensko djelovanje te se stoga pije u prvom dijelu ciklusa.

C/P sa weba poliklinike Harni ( negdje sa sredine stranice), link:
http://www.poliklinika-harni.hr/teme/trudnoca/10faq.asp

Pitanje:
Čula sam da je čaj od lista maline preporučljiv za rizične trudnoće. Kako bi ga trebalo pripremiti? Da li u trudnoći (15. tjedan) može šta smetati čaj od medvjeđeg grožđa? I, s obzirom na infekcije s E.coli i klamidiju (pila sam antibiotik), šta mi preporučate od čajeva?

Odgovor:
Malina (Rubus idaeus) je jedna od najupotrebljavanijih biljaka za olakšavanje trudnoće, ali ne kod nas već u SAD. List maline izaziva opuštanje maternice, pa se koristi kao sredstvo za sprječavanje pobačaja, kao i za olakšavanje poroda. Može se piti tijekom cijele trudnoće i to tako da se jedna žlica čaja prelije se sa 2 dl vrele vode, ostavi stajati 15 minuta, procijedi i pije. Uporaba medvjetke (Uva ursi folium) u trudnoći nije preporučljiva, dapače kontraindicirana je. Čajna mješavina za bakterije u trudnoći sastoji se od jednakih dijelova: Origanum herba, Ericae flos ,Serpylli herba i Betulae folium.

:rofl:

zoro007
02.04.2010., 18:50
C/P sa weba poliklinike Harni ( negdje sa sredine stranice), link:
http://www.poliklinika-harni.hr/teme/trudnoca/10faq.asp

Pitanje:
Čula sam da je čaj od lista maline preporučljiv za rizične trudnoće. Kako bi ga trebalo pripremiti? Da li u trudnoći (15. tjedan) može šta smetati čaj od medvjeđeg grožđa? I, s obzirom na infekcije s E.coli i klamidiju (pila sam antibiotik), šta mi preporučate od čajeva?

Odgovor:
Malina (Rubus idaeus) je jedna od najupotrebljavanijih biljaka za olakšavanje trudnoće, ali ne kod nas već u SAD. List maline izaziva opuštanje maternice, pa se koristi kao sredstvo za sprječavanje pobačaja, kao i za olakšavanje poroda. Može se piti tijekom cijele trudnoće i to tako da se jedna žlica čaja prelije se sa 2 dl vrele vode, ostavi stajati 15 minuta, procijedi i pije. Uporaba medvjetke (Uva ursi folium) u trudnoći nije preporučljiva, dapače kontraindicirana je. Čajna mješavina za bakterije u trudnoći sastoji se od jednakih dijelova: Origanum herba, Ericae flos ,Serpylli herba i Betulae folium.

:rofl:

o tome sam vec s nekim disutirala
ako ce netko popiti salicu caja od malinovog lista da nije posebno jak, nista se nece desiti.
ako ce se netko nalijevati cajem (1-2litre na dan), onda se osobno ne bi usudila piti taj caj.
zasto: zato sto moze i previse omeksati cervix, a omeksani cerviks u najnepovoljnijem slucaju moze voditi do preranog otvaranja.
zato ga ovdje barem preporucuju tek 4tjedna i to 4-5 salica na dan pred porod u cilju olaksavanja poroda - jer se muskulatura omeksa, ali i cerviks..
izvor informacije (http://www.wunschkinder.net/theorie/therapie-der-sterilitaet/alternative-therapie/naturheilkunde/himbeere/)
prijevod (http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.wunschkinder.net%2Fth eorie%2Ftherapie-der-sterilitaet%2Falternative-therapie%2Fnaturheilkunde%2Fhimbeere%2F&sl=de&tl=hr&hl=&ie=UTF-8)

aplikacija
02.04.2010., 19:00
Ma znam, samo mi je nevjerovatno da jedan doktor kod preporuka ne navodi da se količine obavezno drze na šalici-dvije, ljudi se zanesu vrlo lako. Onda to nije isto :zubo:

jongerica
02.04.2010., 19:00
zorro, ako se odlučim pit marulju u prvi dio ciklusa, treba li mi ulje noćurke (kolko sam pohvatala oboje dobro utječe na sluz) :ne zna: :confused:

zoro007
02.04.2010., 19:03
zorro, ako se odlučim pit marulju u prvi dio ciklusa, treba li mi ulje noćurke (kolko sam pohvatala oboje dobro utječe na sluz) :ne zna: :confused:

nocurka bi trebala biti dovoljna..

Ma znam, samo mi je nevjerovatno da jedan doktor kod preporuka ne navodi da se količine obavezno drze na šalici-dvije, ljudi se zanesu vrlo lako. Onda to nije isto :zubo:

gle, ovjde je preporuka za konzumiranje caja pred porod 4-5 salica..najranije 4tjedna pred porod..pa to je vec litra..

aplikacija
02.04.2010., 19:05
gle, ovjde je preporuka za konzumiranje caja pred porod 4-5 salica..najranije 4tjedna pred porod..pa to je vec litra..

Ne, ja sam se orijentirala na ovaj dio " da ju je sigurno piti u cijeloj trudnoći" :mig:

jongerica
02.04.2010., 19:13
a jel OK da sad (5dpo) počnem s vrkutom? nisam zakasnila? ima li toga u svakoj biljnoj ljekarni?

zoro007
02.04.2010., 19:14
a jel OK da sad (5dpo) počnem s vrkutom? nisam zakasnila? ima li toga u svakoj biljnoj ljekarni?

nikad nije kasno :) ja sam je nasla u biljnoj ali i standardnoj apoteci

jongerica
02.04.2010., 19:18
nikad nije kasno :) ja sam je nasla u biljnoj ali i standardnoj apoteci

sutra ujutro shopping :lux:

znači za ulje noćurke vrijedi kao za marulju, pijem do ovulacije, a poslije vrkutu ili da noćurku nastavim cijeli ciklus?
sorry kaj davim ali tek počinjem s čajevima :)

zoro007
02.04.2010., 19:28
sutra ujutro shopping :lux:

znači za ulje noćurke vrijedi kao za marulju, pijem do ovulacije, a poslije vrkutu ili da noćurku nastavim cijeli ciklus?
sorry kaj davim ali tek počinjem s čajevima :)
ma nemas frke :)
moj koncept za nocurku: u prvom dijelu ciklusa 6-8 kapsula, u drugom dijelu 3-4..
mislim, mozes piti citav ciklus 6 kapsula ili vise, ali bas i nisu jeftine, no obzirom da su kapsule posebno dobre za sluz..ja ih za sada tako uzimam
uz nocurku nastavi s vrkutom..

zoro007
02.04.2010., 19:32
Ne, ja sam se orijentirala na ovaj dio " da ju je sigurno piti u cijeloj trudnoći" :mig:

e ja sam ziheras pa bi radije ostavila malinu opcenito. :mig:
ne znam kako je u hr, ali koliko se sjecam tek iza 30. tjedna se ide na pregled cesce..svako dva tjedna..to data mjesecno.
samo primjera radi, dakle ako se radi o tome da se nekoj cerviks skrati, skuzit ce to tek na pregledu..ili kad dobije poteskoce..

aplikacija
02.04.2010., 19:41
Provela sam zadnjih dana puno u istrazi što smijem od čajeva piti i definitivno malini ni blizu, još sam ispod 16 tjedana i vrlo je riziično zanositi se s time...baš ju je muž neki dan mislio kupiti pa sam ga educirala :D

Koliko sam naišla na informacije u trudnoći smiješ bez problema šalicu dvije slijedećih čajeva dnevno: kamilica, voćni (tropski, jabuka-cimet ...) menta, nana, sljezov korijen, maćuhice, kopriva i oman.

zoro007
02.04.2010., 21:01
Provela sam zadnjih dana puno u istrazi što smijem od čajeva piti i definitivno malini ni blizu, još sam ispod 16 tjedana i vrlo je riziično zanositi se s time...baš ju je muž neki dan mislio kupiti pa sam ga educirala :D

Koliko sam naišla na informacije u trudnoći smiješ bez problema šalicu dvije slijedećih čajeva dnevno: kamilica, voćni (tropski, jabuka-cimet ...) menta, nana, sljezov korijen, maćuhice, kopriva i oman.

potpis. ako se ne varam, ingver i kadulja su isto tabu..

preventivno je bolje neke izbjeci ili smanjiti unos (ovisno o kom se caju radi) jer nisu sve trudnoce ispocetka rizicne..nekad se trudnoca tek kasnije ispostavi kao rizicna :ne zna:

pozitivna
03.04.2010., 16:36
Evo da vam javim da sam u cetvrtak uradila test i bio je pozitivan.:) Na UZV-u se vidi da sam u sedmoj sedmici trudnoce, a ja ništa nisam ranije osjecala, tek sam pocela osjecati mucnine 3 dana prije nego sam uradila test što me je i navelo da ga uradim. Pila sam vrkutu, a nisam znala da sam trudna, pa me zanima kakve su kontraindikacije s tim da sam pila dvije šoljice dnevno, a rijetko kad jednu? Isto tako zanima me da li mogu piti mentu, ako ne zašto?

mafri
03.04.2010., 21:14
Evo da vam javim da sam u cetvrtak uradila test i bio je pozitivan.:) Na UZV-u se vidi da sam u sedmoj sedmici trudnoce, a ja ništa nisam ranije osjecala, tek sam pocela osjecati mucnine 3 dana prije nego sam uradila test što me je i navelo da ga uradim. Pila sam vrkutu, a nisam znala da sam trudna, pa me zanima kakve su kontraindikacije s tim da sam pila dvije šoljice dnevno, a rijetko kad jednu? Isto tako zanima me da li mogu piti mentu, ako ne zašto?

O pa cestitam :cerek:
A ja mislim da se vrkuta smije pit da ti nista nebi trebalo bit od nje :ne zna:

pozitivna
04.04.2010., 13:21
Hvala ti draga!:) I tebi i svim djevojkama želim da doživite isto što sam i ja doživila.:cerek:
Citala sam post od Zoro u kojem spominje da se vrkuta ne bi trebala piti u trudnoci zbog konraindikacija, ali da jedna šoljica nece škoditi, pa sam zato i pitala, jer sam ja pila po dvije šoljice dnevno, tako da me zanima može li to škoditi plodu i koje su to konraindikacije?
Mentu sam kupila da pijem, ali sam i za nju naknadno procitala da se ne bi trebala piti u trudnoci.:confused:

glacova1
04.04.2010., 22:41
Ovdje ima o biljkama koje se smiju,a koje ne u trudnoći.
http://www.ringeraja.hr/ljekovite-biljke-za-trudnice-i-dojilje_437.html

zoro007
04.04.2010., 23:04
Hvala ti draga!:) I tebi i svim djevojkama želim da doživite isto što sam i ja doživila.:cerek:
Citala sam post od Zoro u kojem spominje da se vrkuta ne bi trebala piti u trudnoci zbog konraindikacija, ali da jedna šoljica nece škoditi, pa sam zato i pitala, jer sam ja pila po dvije šoljice dnevno, tako da me zanima može li to škoditi plodu i koje su to konraindikacije?
Mentu sam kupila da pijem, ali sam i za nju naknadno procitala da se ne bi trebala piti u trudnoci.:confused:

od jedne soljice ti nece biti nista..ne vjerujem, ali vise od toga svakako ne bi pila u trudnoci. ona ne steti plodu, ali se odrazava na muskulaturu maternice..ovdje ga spominu kao i malinu u cilju olaksavanja poroda i pripreme za babinje..dakle najranije 4tjedna pred porod.
razlog: nerijetko se ispostavi tek kasnije da je neka trudnoca rizicna..ako pak neki caj djeluje na omeksavanje cerviksa (cisto kao primjer), pitanje je koja kolicina moze dovesti dodatno do negativnog razvoja trudnoce..?

menta: izvor kaze da je menta i porodica mente nepovoljna za trudnocu jer moze izazvati eventualno pobacaj
menta (http://www.heilkraeuter.de/herbs/p-minz.htm)

google za prevesti (http://www.google.com/language_tools?hl=en)

inace, menta i kadulja su nakon poroda kontraindicirani zbog mlijeka - nepovoljno djeluju na produkciju mlijeka.

pozitivna
05.04.2010., 08:29
Glacova1 i Zoro, hvala vam puno!:)
Evo šta piše o vrkuti na linku koji je stavila glacova:
"Vrkuta jača mišiće maternice i spriječava pobačaj i prijevremeni porod, dok u kombinaciji sa jaglacom olakšava porod."
Ovo meni ima smisla itekako, jer mi je šecer skoro mjesec dana divljao, a ja nisam znala da sam trudna, što je bilo i više nego dovoljno da dodje do pobacaja, ali ipak nije. Naravno da je to Božija milost, ali je vrlo moguce da je i vtkuta pozitivno djelovala.
Sad pijem samo kamilicu, eventualno neki vocni caj.