View Full Version : Povrat PDV-a stranim građanima na robu kupljenu u HR koja će završiti u inozemstvu!
USB-stick
14.09.2009., 21:00
Mislim da ste shvatili što želim reći
Dakle imam dvojno državljanstvo (HR i BIH) i imam u planu kupiti nešto u RH i to prevesti preko granice da dobijem povrat poreza! Što trebam učiniti i kolika je to procedura?
Molim samo ozbiljne odgovore!
Hvala.
kopneni02
15.09.2009., 07:57
To ti uopće nije problem. Za svu robu koju si kupio preko 500 kn na jednom mjestu, obično imaš i pravo na povrat PDV-a. Ako kupuješ u velikim trgovačkim centrima, oni ti daju papire za povrat PDV-a ali moraš predočiti putovnicu (papiri se vežu na putovnicu) i naravno, moraš prijaviti na svojoj granici. Moji poznanici redovito dolaze u Osijek iz Srbije i većinu robe kupuju kod nas, uz povrat pdv-a. Kupuje se namještaj, bijela tehnika, građevinski materijal...
Mislim da ste shvatili što želim reći
Dakle imam dvojno državljanstvo (HR i BIH) i imam u planu kupiti nešto u RH i to prevesti preko granice da dobijem povrat poreza! Što trebam učiniti i kolika je to procedura?
Trgovac gdje je roba kupljena izdaje obrazac PDV-P uz original račun (preko 500 kn) u kojega upisuje podatke iz PUTOVNICE, te ostalo vezano uz robu koja je predmet povrata poreza. Na izlazu iz Hrvatske na našoj carini potrebno je ovjeriti obrazac (i na traženje carinika pokazati robu da se uvjeri da se ona stvarno izvozi iz HR). U roku od 6 mjeseci od izdavanja računa prodavatelju se dostavlja ovjereni obrazac na osnovu kojeg vraća sredstva u visini PDV-a.
USB-stick
15.09.2009., 17:50
Hvala na odgovorima!
No sad me muči ta stvar što ja imam HR putovnicu a nemam BiH putovnicu (iako živim na teritoriju BiH)!
Dali će mi sad to biti problem? Mogu li predočiti osobnu iskaznicu?
I dali će mi na carini zemlje u koju uvezem robu biti naplaćena carina za tu istu robu?
ako si prijavljen u HR imas prebivaliste (HR adresa u putovnici), i to vidi carinik nece ti potvrditi PDV obrazac jer ti nemas pravo na povrat PDV-a.
Susjed koji ima dvojno drzavljanstvo je na izlazu iz HR zatrazio sa australskom putovnicom ovjeru PDV-a,po imenu su nasli da je prijavljen u HR i nista od toga.Moras pronaci nekog "orginalnog" bosanca koji nema veze sa HR i to izvesti na njegovo ime/dokumente.Onda nece biti problema
dali će mi na carini zemlje u koju uvezem robu biti naplaćena carina za tu istu robu
Zavisi o vrijednosti robe; o tome dali ce im nasi javiti ili ce je oni naci sami
USB-stick
15.09.2009., 19:20
ako si prijavljen u HR imas prebivaliste (HR adresa u putovnici), i to vidi carinik nece ti potvrditi PDV obrazac jer ti nemas pravo na povrat PDV-a.
Susjed koji ima dvojno drzavljanstvo je na izlazu iz HR zatrazio sa australskom putovnicom ovjeru PDV-a,po imenu su nasli da je prijavljen u HR i nista od toga.Moras pronaci nekog "orginalnog" bosanca koji nema veze sa HR i to izvesti na njegovo ime/dokumente.Onda nece biti problema
Zavisi o vrijednosti robe; o tome dali ce im nasi javiti ili ce je oni naci sami
Adresa u putovnici mi je BiH. Dakle prebivalište koje stoji u putovnici je na teritoriju BiH.
Znači onda da bez obzira na to što imam hr. putovnicu mogu dobiti povrat?
Mogu li nastati komplikacije zbog toga?
Vrijednost robe je cca 2500kn :) - 23% oppaaa :D to bi bilo odlično :D
Iz zakona o PDV-u
(3) Kupac strani državljanin koji, u okviru osobnog putničkog prometa, iznosi dobra kupljena u tuzemstvu ima pravo tražiti povrat poreza na dodanu vrijednost za iznesena dobra ako je iznos svakog pojedinačnog računa viši od 500,00 kuna. To pravo na povrat ne vrijedi za naftne derivate. Zahtjev za povrat poreza strani državljanin mora podnijeti u roku od šest mjeseci od dana izdavanja računa.
S obzirom da nemas HR prebivaliste nasi carinici nece skuzit da imas i nase drzavljanstvo,koristi iskljucivo BiH dokumente i kod kupnje isto tako.
Dali ce ti bosanci naplatiti carinu i bosanski PDV neznam
USB-stick
15.09.2009., 20:16
Iz zakona o PDV-u
S obzirom da nemas HR prebivaliste nasi carinici nece skuzit da imas i nase drzavljanstvo,koristi iskljucivo BiH dokumente i kod kupnje isto tako.
Dali ce ti bosanci naplatiti carinu i bosanski PDV neznam
Da.
A bilo bi super kad mi ovi ovamo nebi udarili neki porez, a načuo sam da većini ne udare! Prođu bez ikakve carine.
Iako će mi i u BiH dokumentima pisati Nacionalnost: Hrvat
Nadam se da me ovi na hr. carini neće zezati!:rolleyes:
Hvala na pomoći!!:mig:
Lijep pozdrav svima,
strani sam državljanin s privremenim boravkom u HR. Što mislite (a još bolje ako točno znate) da li bi na carini mogao imati problema s ovjerom PDV P formulara? Imat ću samo jedan iPad, moooožda dva, ali to je to.
Da li moram obavezno navesti broj računa van HR (što ako ga nemam?) ili mogu ovjeriti obrazac bez toga i podići novac u trgovini?
Hvala.
U trgovini ti uz kupljenu robu moraju ispuniti i pdv-p obrazac (moraš dati i putovnicu na uvid). Kada ti to ovjere na carini slijedeći puta kada dođeš do te trgovine tražiš da ti refundiraju iznos PDV-a uz predaju ovjerenog pdv-p obrasca
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.