PDA

View Full Version : Pripravljanje raznih rakija


zac6319
15.09.2009., 13:06
Nigdje nisam našao kako se priprema rakija od grožđa! Zanima me kad se grožđe izmulja koliko mora stajati pa da se ide peci? Ne zanima me rakija od vina..vec od ubranog grožđa.
Imam kotao 60l ! Svaki savjet ili link za pripremu i pecenje iste dobrodošao.
Također dobrodošla iskustva drugih !

P.S. Znam kako to ide sa jabukama pa ako neko želi saznati nek me kontaktira. No prvi puta ne pravim vino vec bih htio od grožđa napravit rakiju.

zac6319
15.09.2009., 17:02
Vidim ja da tu nitko pojma nema :ne zna:

parametar
16.09.2009., 07:41
Vidim ja da tu nitko pojma nema :ne zna:

Izmuljaš grožđe (poželjno otkloniti peteljke), staviš u kacu ili u bačvu da ti tam provrije (možeš dodati šećer i kvasce), posudu je poželjno pokriti da se odvije alkoholno vrenje a ne octeno. nakon cca 2-3 tjedna nakon kaj provrije dobiješ provreli trop koji je u biti vino s kojih 8-9 % alkohola. Od tog tropa pečeš rakiju. Bitno ti je odvajanje frakcija. Imaš 60 l kotao, onda ti otprilike ide ovako: prvih pola litre bacaš to je metilni alkohol+aldehidi(prvenac), sljedećih cca 4-5 litri ti je prava rakija koja je ok, nakon toga ti počne curiti plavič, slaba rakija plavičaste boje koja ne miriši najbolje. taj plavič možeš staviti u sljedeći kotao. Tajna da ti se ne primi trop za dno kotla je da uliješ u kotao 10 l vode pa onda trop.
evo ti ugrubo...:kava:

zac6319
16.09.2009., 08:20
Hvala! :top:

biciklist
16.09.2009., 14:40
a sad ti nama opiši kak se peče rakija od jabuka. stavio sam u vrenje punu kacu jabuka, pa me zanima kako ti to radiš.

diabolica
16.09.2009., 21:42
poberem jabuke
operem ih
sameljem u sitne komadiće
stavim u kacu i stavim kvasce
stavim vreljnjaču i miješam 3 puta na dan
kad završi vrenje, ovisno o sladoru
pečem odmah nakon vrenja.
Još uvijek imam 15 lit od 2006, nek ostari malo
:kava:

biciklist
21.09.2009., 11:36
poberem jabuke
operem ih
sameljem u sitne komadiće
stavim u kacu i stavim kvasce
stavim vreljnjaču i miješam 3 puta na dan
kad završi vrenje, ovisno o sladoru
pečem odmah nakon vrenja.
Još uvijek imam 15 lit od 2006, nek ostari malo
:kava:

molim još neka objašnjenja budući da sam neiskusan u tom poslu, a primam se posla da se tradicija nastavi. naravno ima ću i iskusnije pomagače ali zanima me tvoja metoda.

kakvi kvasci idu u kacu? što je vreljnjača? koliko šećera ide? koliko traje vrenje?
thx.

parametar
22.09.2009., 14:51
molim još neka objašnjenja budući da sam neiskusan u tom poslu, a primam se posla da se tradicija nastavi. naravno ima ću i iskusnije pomagače ali zanima me tvoja metoda.

kakvi kvasci idu u kacu? što je vreljnjača? koliko šećera ide? koliko traje vrenje?
thx.

Kvasci Vrelko, ne treba ti vrenjača, dovoljno je pokriti kacu ili bačvu u kojoj stoje jabuke. Dodao bih da je rakija od jabuke poznata kao Calvados, problem je da jabuke namaju dosta sladora kod nas tak da treba dodati šećera...
pogledaj postupak:
http://www.vinogradarstvo.com/index.php?s=429

biciklist
24.09.2009., 20:54
moje jabučice su već skoro 2 tjedna u sretnom prirodnom vrenju :D

zac6319
27.09.2009., 20:50
moje jabučice su već skoro 2 tjedna u sretnom prirodnom vrenju :D
Ja ove godine nemam jabuke no do sada sam isto sa jabukama radio kao što je vec gore spomenuto,no na 100kg jabuka bih stavio oko 4kg šecera! Omjer mi je bio odlican a rakija fantazija! :top:

diabolica
30.09.2009., 06:28
ako staviš vreljnjaču, onda nemoraš bacati gornji dio jabuka, koje poprime tamniju boju i zakisele se(osuše) nego upotrijebiš sve što je u posudi.
Kako želiš
1 kg šećera daje 1 lit rakije više

Kvasci nisu kemija nego živa osušena bića, koja se razvijaju u smjesi - laički rečeno.
Poboljšavaju razgradnju, u smislu da ono što ne razgrade prirodni kvasci koji se nalaze na svakom voću, oni odrade umjesto njih.

Zaboravio sam koja je ono vrsta jabuke koja se u svježem stanju stavlja u već ispečenu rakiju od jabuke da dobije poboljšani miris i okus, mislim da je grenny smith, nisam siguran.
Probajte

zac6319
06.10.2009., 22:00
Eto,rakija od grožđa ispala bolje od svih ocekivanja.Jucer završio pečenje. Zahvaljujem na savjetima.
:kava:

biciklist
08.10.2009., 21:58
evo danas i ja imao pečenje rakije od jabuka. od 3 kotla ispalo 10 litara rakije jačine 20 gradi, odnosno 50 vol. mjereći prvu rakiju koja je išla iz kotla jačina joj je bila čak 75%, a grade mjerač nije mogao i izmjeriti. sve u svemu bila je odlična zabava uz staru ekipu i roštilj. održala se tradicija naših starih, što je najvažnije.

sivkić
09.10.2009., 10:24
taj plavič možeš staviti u sljedeći kotao. Tajna da ti se ne primi trop za dno kotla je da uliješ u kotao 10 l vode pa onda trop.
evo ti ugrubo...:kava:

Mala ispravka:nikad se plavić ili patoka ne sipa u sljedeći kotao već se od kompletnog plavića ili patoke koje sakupimo tokom kompletnog pečenja rakije destilira nova rakija koja je slabije kvalitete.Ako ne želiš da ti trop ne zagori stavi na dno slame a imaš i orginalnih dodataka u obliku konusa koje stavljaš na dno kotla.

diabolica
13.10.2009., 23:01
Jučer sam saznao da ako ne želite da vam izgori trop ili komin ili što već pečete, na dno se stavi velika žlica MASTI, nakon što se mast rastopi doda se vode , i na to stavi trop.
Ja nisam probao, jer lagano kurim na plin, ali susjed je probao i oduševljen je.

sivkić
25.10.2009., 08:50
Rakija od borovnica-borovniček

uzmeš litru lozovače ili komovice a može i od raznog voća jačine 53%alkohola,zatim dodaš 0,32 dcl destilirane vode pa dobijemo tekućinu jačine 40%.U razrijeđenu tekućinu stavimo 0,265kg šumskih borovnica(ne znam kakve su one velike američke uzgajane) te 0,33 kg šećera.Najbolje je stavit u bocu sa širokim grlom(ledeni čaj ili GI od Vindije) ili staklenku te ostavit na suncu 2-3 tjedna da se napravi fermentacija.Prvo se dobije boja lož ulja a kasnije crnomodra boja.Prije točenja u čaše poželjno je da se boca preokrene par s obzirom da su borovnice na dnu boce.Iz staklenke vadimo sa grabilicom za juhu da izvadimo i piće i borovnice koje normalno pojedemo.Branje šumskih borovnica ili kupovanje na tržnici je u lipnju i srpnju.Preračunavanje % alkohola:jačina : željena jačina - količina tj.u ovom slučaju 53:4o=1.325 1,325-1=0,325.Svatko sam odlučuje o jačini pripravljene rakije kao i u dodatku više ili manje šećera.Pošto ovo nije recept za prodaju nego za osobnu konzumaciju borovnica bi trebalo dodat 0,20 kg borovnica po litri razrijeđene rakije.Voda iz vodovoda se ne preporučuje iz razloga što ima klora i drugih kemijskih dodataka.Po nekakvom pravilu trebala bi se dodat redestilirana voda ali tko će destiliranu ponovo destilirat jer ne pravimo piće da ga gledamo već pijemo,naravno u normalnim količinama(ma šta to značilo).Uživajte sami i sa prijateljima.

sivkić
05.11.2009., 19:51
Uzmeš litru loze ili komovice razrijediš sistemom kao i gore na 36-40% alkohola i na litru dobivene tekućine staviš 20-25 dkg meda(po želji).Zagrijavaš na vatri do temperature 35 stupnjeva i mješaš da se med rastopi.Tko je lijen mješat rukom može i kućnim mikseom.Nakon hlađenja staviti u plastične boce i ostavit u zamrzivaču i tako hladno pit.Original je vatrostalne čašice držat u zamrzivaču i izvadit neposredno pred serviranje ali tko nema dobra je i plastična boca.

kaj_znachi
09.11.2009., 18:35
u plastičnu flašu???
nemoj se šalit !!!
a voda ak već mora onda demineralizirana !!!

Göttspöđä
10.11.2009., 13:07
Sivkić, jel imaš recept za liker od oraha :D?

Dear Prudence
11.11.2009., 08:08
u plastičnu flašu???
nemoj se šalit !!!
a voda ak već mora onda demineralizirana !!!

a što fali destiliranoj vodi?:confused:

Göttspöđä
11.11.2009., 08:35
Nedavno se na PZ-u raspravljalo o konzumaciji (http://forum.hr/showthread.php?t=491338) destilirane vode.

sivkić
11.11.2009., 08:55
u plastičnu flašu???
nemoj se šalit !!!
a voda ak već mora onda demineralizirana !!!
Sve sam ti napisao.Medenica se pije ledena.Ako nemaš čaše ili čokanjčiće koji mogu bez problema odnosno pucanja bit u zamrzvaču onda napraviš kontra,ohladiš tj.zamrzavaš medenicu koja se normalno neće pretvorit u led jer ima alkohola.Ako ti se se sviđaju plastične boce stavi u staklenu običnu pa čekaj šta će se dogodit sa bocom u ledu.Da,destilirana voda tjpo pravilu redestilirana jer nema primjesa koje bi mogle naštetit rakiji.U vodovodnoj vodi postoji klor a u demineraliziranoj koju kupuješ u trgovini stavljaju "kemiju" da se voda ne pokvari kao i u većinu proizvoda koji ne dolaze svježi.Voda u trgovini ima rok upotrebe dok destilirana nema..

S rakijom napraviš kao gore,na litru staviš 15-tak oraha srednje veličine koje izrežeš na polovice ili četvrtine,dodaš 20-25 dkg šečera i staviš na sunce 2 mjeseca.poslije procjediš i to je to.Šećer kao i jačina rakije ovisi samo o tvojem guštu.Orahe ubereš kad je ljuska zelena otprilike krajem lipnja.

GEISCHA
14.03.2010., 17:41
Razmišljam o proizvodnji voćnih likera. Recimo da imam rakiju, sezonsko voće, valjda bude rodilo. Zanima me tehnologija. Ima li kakve literature o tom? Jel uopće isplativo?

Michael Collins
14.03.2010., 18:00
Ovo se teško nalazi u trgovinama i prilično je skupo,ali jebeno ima dobar okus...

GEISCHA
14.03.2010., 18:12
Znam ja da ima dobar okus, i imam kvalitetne sirovine, ali neznam tehnologiju. Ne znam otkud početi, ima li kakve literature?

Michael Collins
14.03.2010., 18:32
Znam ja da ima dobar okus, i imam kvalitetne sirovine, ali neznam tehnologiju. Ne znam otkud početi, ima li kakve literature?

Nažalost ne,ja ih samo volim kušati... :mig:

sivkić
25.03.2010., 19:15
E recimo da kažeš koju vrstu rakije imaš i kakve bi rakije pravila likere pa bi ti se onda lakše pomoglo.Nisam zajedljiv ali malo objasni.Osobno sam sa sebe i društvo pravim neku cugu sa poštenim receptima pa ako ga imam ili nekog lako pitam dat ću ih rado.

GEISCHA
27.03.2010., 20:23
Rakija je sljivovica, 45 stupnjeva, odlezala dvije godine, nekih petstotinjak litara, a svake godine se povecava kolicina. Od voca imam visnje maraske, vinogradarske breskve, kruske viljamovke, kupine, orahe, dunje. Sve to uglavnom propadne jer svi u blizini to imaju pa nemas kome ni podijeliti.

sivkić
27.03.2010., 21:10
Običnu u šljivovicu ne idu nikakvi dodaci je ima svoj specifičan miris i okus.To sa radi sa lozovačom ili komovicom(to su dvije različite rakije a mnogi misle da je samo različiti naziv) ili rakijom od voća.Evo ti malo za orahe http://www.forum.hr/showthread.php?t=230974
http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=18655&besede=%C5%BEganje(bit će ti malo teže ali ćeš prevest) http://www.coolinarika.com/recept/domaci-liker-od-oraha-i-meda.Sutra ti dam recept za breskovac(breskve,šećer i vino) dobra cuga za muške i ženske-jedeš i piješ.Od viljamovke napravi rakiju a od kupina sok ili kupinovo vino-http://www.kupinko.com/kupinovo_vino.htm.Ili sve smješaj i napravi voćnu rakiju.

GEISCHA
28.03.2010., 08:50
A imam nesto malo i te rakije lozovace ili komovice, najvise za obloge se koristi. Znaci nista od mog biznisa. Sve te sirovine su na podrucju bos. posavine, a tamo svi imaju rakiju pa nemozes nista prodati i zbog tog sam razmisljala o vocnim likerima. Cuj, hvala ti za savjete i ako imas jos kakvih ideja i recepata bila bih zahvalna.

sivkić
28.03.2010., 10:35
http://www.krasevka.si/ponudba/zganja/
http://www.sveovinu.com/index.php?PHPSESSID=138bc778429a3ed1fc7b4c2d08291a 30
http://www.forum.hr/showthread.php?t=260878
http://www.lablavanda.eu/jabuka.htm

charugga
06.04.2010., 17:18
Znam ja da ima dobar okus, i imam kvalitetne sirovine, ali neznam tehnologiju. Ne znam otkud početi, ima li kakve literature?


Recepti iz „kuharice“ stare skoro 90 godina (arhaični tekstovi skoro pa izvorno prepisani!)

Rakija od višanja

Uzmi 1 litru ljute rakije šljivovice i nameći u nju pola kilograma opranih višanja, jednu šipku vanilije, 3 zrna klinčića, 2 dag kore cimeta, onda staklenku zatvori i ostavi da stoji čitav mjesec. Iza toga vremena možeš upotrebljavati (cugati, naravno!).

(Kako izgleda radi se u sezoni višanja, ali ne piše ide li na sunce ili ne, mislim da ne!)

Rakija od jagoda

Uzmi 1 litru ljute rakije šljivovice i nameći u nju pola litre očišćenih šumskih jagoda i šećera toliko da je slatko po tvojoj volji. Tada ostavi 15 do 20 dana da stoji na suncu, onda procijedi (i možeš cugat).

Rakija od bresaka

Radi se kao i rakija od višanja ali se ne stavljaju klinčići niti cimet, a šećer se ukuha gusto i stavlja hladan.

Rakija od kajsija (marelica)

Uzmi pola kilograma kajsija, oguli ih i raspolovi, povadi koštice i pomeći ih u jednu litru ljute šljivovice. Na to dodaj pola kilograma špinanoga šećera i ostavi da stoji 20 dana na suncu, onda procijedi (i opet možeš cugat).

Rakija od oraha, I. način

Uzmi litru rakije i metni u nju 10 do 15 sasvim malih zelenih oraha, pa onda metni na sunce da stoji 10 dana. Iza toga procijedi rakiju, dodaj malo cimeta i malo klinčića i ostavi. Ova je rakija dobra i za lijek protiv trbobolje.

(neki zdrobe zelene orahe, prije nego ih stavljaju u rakiju!)

Rakija od oraha, II. način

Uzmi jednu i pol litru dobre rakije i metni u nju 15 malih zelenih oraha, koje si na dan prije pokiselila u hladnoj vodi. Osim oraha metni još pola komada vanilije, šest zrna klinčića, malo kore cimeta, komadić korijena od ljubičice (to ne znam gdje se može naći!), pola kore limuna, pola kore naranče i pola kilograma ukuhana šećera. Sve to pusti da stoji na suncu 4 tjedna, onda procijedi kroz gazu i sipaj u staklenke.

Rakija pelinovača

Uzmi jednu litru stare rakije šljivovice, stavi u nju šaku zelenog pelina, sedam suhih šljiva, jednu grančicu žalfije i komadić korijena od ljubičice (zar opet!?). Sve ostavi da stoji 15 dana, zatim procijedi i upotrebljuj (cugaj!).

Liker od kave

Uzmi jednu litru ljute šljivovice i saspi u nju 20 dag svježe popržene kave, metni komad vanilije i ostavi da stoji na suncu 3 tjedna. Tada ukuhaj 25 dag šećera sa četvrt litre vode i saspi u rakiju. Nakon toga neka stoji još 4 dana, onda procijedi kroz gustu krpu, ostavi da se slegne, pa saspi u staklenke

Kakao liker

Uzmi jednu litru ljute šljivovice i saspi u nju 40 dag kakao praha i ostavi da stoji 10 dana na suncu. Tada liker pažljivo procijedi kroz gustu krpu, da ne prođe muljež i dodaj pola kilograma na gusto ukuhana šećera. Ovakav liker ostavi da stoji još 8 dana, ali svaki dan promućkaj.

(u zagradi su bili moji komentari – ako netko iskuša neki od ovih starinskih recepata neka se javi, što je ispalo; zanimljivo koristi se na više mjesta šljivovica i to „ljuta“, to je valjda 45 do 50%!?)

Čin – čin! :zivili:

charugga
07.04.2010., 12:49
Sivkić, jel imaš recept za liker od oraha :D?

a pogledaj na topic "Voćni likeri" - bit će ti skoro aktualna priprema :zivili:

sivkić
07.04.2010., 19:44
Na slovenskom je ali se da prevest lako
http://www.kulinarika.net/recept/napitki/Orehov_liker-1863.html
http://www.kulinarika.net/recept/napitki/Orehov_liker-6908.html
http://www.kulinarika.net/recept/napitki/Orehov_liker-12374.html
http://pijace.okusno.com/orehov_liker.html
http://www.mojvideo.com/uporabnik/grcnarka/slika/orehov-liker/119014

Slovenci umjesto lozovače (dropinovec) koriste i šljivovicu ili druge stvari.Najbolja je rakija od raznog voća jer ima neutralan miris ili lozovača.
http://www.coolinarika.com/recept/zeleni-orasi-u-rakiji

zvonahr
10.04.2010., 16:47
očigledno da jeovo kriva tema,jel je ovo proizvodnja likera ili rakije

GEISCHA
11.04.2010., 17:30
Recepti su odlični, hvala puno, svaki prijedlog je dobrodošao. Planiram ovo ljeto napraviti probne uzorke.

Dufresne
19.04.2010., 08:53
Malo ću dići ovaj topic da provjerim nešto sa iskusnim rakiajšima :D

Imam susjeda koji rakiju od dropa (komine) radi ovako:

Nakon berbe na drop stavi šećera i zalije vodom, i tako to stoji zastvoreno u bačci do proljeća.

Tamo negdje u trećem mjesecu kad krene toplije vrijeme, onda skine gornji sloj iz bačve na koj ise ulovi plijesan i ostatak peče slično kao što ste gore i opisali.

Ali, on ne baca prvih par deci rakije - za koju vi kažete da je metilni alkohol! Jednostavno, to ide u 5rakiju, baca samo plavič na kraju, ili ga stavi ponovo prepeči u sliejdećoj rundi.

Sad, mene zanima, koliko je opasno piti takvu rakiju ako u njoj ima tog metilnog alkohola?

Pitam zato što ja komovicu kupujem od tog susjeda, i radim ljekovitu travaricu s ružmarinom, koja je zdrava za srce, a ne bih volio postići kontra efekt.

sivkić
19.04.2010., 18:37
možeš oslijepit ukoliko dugo konzumiraš takvu rakiju

kaj_znachi
20.04.2010., 00:00
možeš oslijepit ukoliko dugo konzumiraš takvu rakiju
a kaj plašiš čovjeka ??
..niš se ne baca, to ubaciš u slijedeći kotao !!
mogel bi oslijepiti eventualno da konzumiraš 100% -ni metilni alkohol

Dufresne
21.04.2010., 13:01
Ma ne radi se o takvijm količinama.
Susjed čak stavlja do pola kotla dropa, tako da ovisno o količini šećera budu 2-3 litre rakije od jednog kotla.

Nedavno je tako dobio jedno 7 litara rakije od dvije bačve dropa, i nikada ne baca ili prepeče tih prvih par deci, to uvijek ide u rakiju.

A sjećam se i mog pokojnog dede koji je pekao šljivovicu na isti način, ne bi bacao prvu rakiju već bi ju normalno pio. Bacao bi ili prepekao samo zadnji dio - plavič ili plaviš).

Ma i meni se čini da u takvim količinama ne može upropastit rakiju, a i sto tako rakiju se popije za lčijek, čašicu ili dvije dnevno.

sivkić
21.04.2010., 22:41
onda ti i susjed pijete šećerušu

durex1991
29.05.2010., 12:58
Ljudi upravo sam bio na fešti i skužio sam koliki sam k_ _ _ _ _ ... Većina ljudi u mom društvu pije pelinkovac. Kad smo došli u konzum skužili smo da nam fali novca te smo svaki morali nadodat još po 10 kn za taj polinkovac. Kako u mojoj okolini pa i u mom dvorištu raste jako puno biljke "pelin" odlučio sam se za izradu pelinkovca... Sigurno bi jeftinije prošli kad bi ga sami proizvodili neko kupovat svaki put... Sad mi trebate vi, potreban mi je RECEPT ZA NJEGOVU IZRADU!!! Biljke imam, iskustva za izradu vina, rakije, likera... imam i previše ali baš nikad nisam radio pelin, imam ama baš sve što mi je poptrebno u to sam siguran samo vas molim da mi netko napiše recept. HVALA UNAPRIJED :ne zna: :top:

Endimion17
29.05.2010., 13:59
Prebacit ću ti ovo na Poljoprivredu, jer mislim da će ti tamo biti puno veća šansa da ti više ljudi da savjet.

sivkić
29.05.2010., 20:35
Ljudi upravo sam bio na fešti i skužio sam koliki sam k_ _ _ _ _ ... Većina ljudi u mom društvu pije pelinkovac. Kad smo došli u konzum skužili smo da nam fali novca te smo svaki morali nadodat još po 10 kn za taj polinkovac. Kako u mojoj okolini pa i u mom dvorištu raste jako puno biljke "pelin" odlučio sam se za izradu pelinkovca... Sigurno bi jeftinije prošli kad bi ga sami proizvodili neko kupovat svaki put... Sad mi trebate vi, potreban mi je RECEPT ZA NJEGOVU IZRADU!!! Biljke imam, iskustva za izradu vina, rakije, likera... imam i previše ali baš nikad nisam radio pelin, imam ama baš sve što mi je poptrebno u to sam siguran samo vas molim da mi netko napiše recept. HVALA UNAPRIJED :ne zna: :top:

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=11122&besede=pelinkovec
http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=4579&besede=pelinkovec
samo moraš prevest na hr

mario1965
07.07.2010., 15:01
Mala ispravka:nikad se plavić ili patoka ne sipa u sljedeći kotao već se od kompletnog plavića ili patoke koje sakupimo tokom kompletnog pečenja rakije destilira nova rakija koja je slabije kvalitete.Ako ne želiš da ti trop ne zagori stavi na dno slame a imaš i orginalnih dodataka u obliku konusa koje stavljaš na dno kotla.

možeš li mi objasniti zbog čega nije poželjno stavljati patoku u idući kazan ( tako je radio moj djed a nije jedini kod koga sam vidio taj postupak).

Billy1207
07.10.2010., 13:26
možeš li mi objasniti zbog čega nije poželjno stavljati patoku u idući kazan ( tako je radio moj djed a nije jedini kod koga sam vidio taj postupak).

Zato jer se time narušava kvalitet rakije. Kod pečenja bitno je odvajat tri dijela. Prvi koji se zove bašica u kojemu je dosta nepoželjnih spojeva pa i metanol koji je otrovan i nije dobro da ti spojevi budu u rakiji. Ako pretjeraš rakijom od njih drugi dan boli glava.
Nema pravila koliko treba odvojiti u prvom toku. Ovisi o samim šljivama i iskustvu tko peče ali to je nekih 0,5% po meni dovoljno. Dakle na 70 litara komine 3,5 decilitra se spremi na stranu. Ja imam 100l kotao ali nikad se ne puni na vrh nego 30% mora biti prazan (otud tih 70l)
Drugi tok ili srce rakije je najbitnij. Mora teći polako sasvim lagani mlaz da bi se sačuvale arome šljive. Kad u drugom toku alkohol padne na 45% ja prekidam i uzimam 3 tok. Obično dobim 6 litara 2 toka i 2- 2,5 litre 3 toka.
Prvi i treći tok se ne baca nazad u kotao jer nema smisla odvajat nešto pa to bacat nazad. Zato ovako pečena rakija je bolja nego tvoga djeda, iako znam da i moj otac isto radi jer je tako naučio.
Na kraju se skupljene bašice i patoke peku. Uvijek zadnji kotao nije pun do kraja pa se ulije u njega. Ali tada treba uzeti više bašice cca. i do 1,5 litre.
Potom isti postupak kao i prije. Ova rakija je slabije kvalitete što je samo po sebi logično.
Za nabolju rakiju jedna destilacija nije dovoljna. Prepečena rakija je bolja jer se još jednom odvajaju nabolji sastojci a dobit se može jačine 55-60% alkohola. Tada se ista mješa sa mekom ili destiliranom vodom da bude najmanje 40%
Takva rakija je najbolja sa očuvanom aromom i manjim sastojcima nepoželjnih viših alkohola i raznih estera.
Ima na netu za skinut knjiga rakije i likeri u pdf-u gdje je sve ovo detaljno objašnjeno.
Oko rakije se treba malo potrudit i može se dobiti stvarno fina vatrena kapljica.

kaj_znachi
26.10.2010., 00:29
..da se malo nadovežem
ja sam svoje jabuke samljeo ,isprešao,napunio bačvu,malo došećerio i sad čekam da mi se to pretvori u jabučno vino,onda pretočim jedanput ili dvaput,a rakiju pečem iduće jeseni
apropo, netko je spomenuo calvados..
rakiju od jabuke bi mogli nazvati kalvados tek kad bi par ljeta odstajala u drvenoj bačvi !!!

ivek5555
23.09.2013., 20:47
Dal je moguče napraviti rakiju od tropa od jabuke iz koje je prethodno izvađen sav sok van?

Dal je potrebno staviti šečer u bačvu s breskvama iz kojih su prethodno izvađene koštice i kolko kg na bačvu 50l ?

Ima ko iskustva s tim?

KD electronic
24.09.2013., 11:12
Kvaliteta će biti znatno lošija od koma kojeg čine samljevene jabuke, no, moguće je,... pošto je iscijeđeni trop presuh morat ćeš dodati vode i šećera.

Ak su breskve u punoj tehnološkoj zrelosti i dovoljno slatke ne dodajem šećera,... najbolje su rakije od izmljevenog zrelog voća sa dovoljno prirodnog šećera.

ivek5555
24.09.2013., 14:05
Kvaliteta će biti znatno lošija od koma kojeg čine samljevene jabuke, no, moguće je,... pošto je iscijeđeni trop presuh morat ćeš dodati vode i šećera.

Ak su breskve u punoj tehnološkoj zrelosti i dovoljno slatke ne dodajem šećera,... najbolje su rakije od izmljevenog zrelog voća sa dovoljno prirodnog šećera.


Hvala!
Kolko bi npr, trebao dodati šečera i vode na bačvu od 50l tropa od jabuke?

KD electronic
25.09.2013., 07:28
Ne znamo kolko su imale šećera (jabuka obično ima 8-14% u punoj tehnološkoj zrelosti, ovisno o sorti, podneblju),... ja bi dodao 5 kg šećera otopljenog u onoliko vode kolko ti je potrebno da razrijediš smjesu (pregusta provrela smjesa gotovo se redovito prima na dno kotla pri destilaciji, pogotovu ak nemaš u kotlu mješalicu ili nekakav perforirani poklopac na dnu.

Felix 3575
29.11.2013., 18:18
Ja sam čuo da se pravi stvarno od svega i svačega rakija pa čak i od šiške (šiškare od bora) ...

robi0007
30.11.2013., 07:46
Istina rade iz svega i svačega,sve kaj ima i malo šećera u sebi(za šišarke i ja nisam čuo još)i još nabace šećera i onda to smeće prodaju pod rakiju i to po cijeni od 30 kuna :rolleyes: