View Full Version : Zdravstveno osiguranje
Kakvo vam je zdravstveno osiguranje i kako je to regulirano u vasim zemljama gdje se nalazite? Placaju li vam kompanije sve u potpunosti ili sudjelujete u trosku, ili pak sve placate sami?
Ma evo zlocestoco, zao mi je da ti nitko ne odgovori!
Ovdje placamo participaciju. Mislim da je to oko 5% ako se ne varam. Dodjes kod doktora, platis ceh u potpunosti i onda ti tvoje socijalno vrati lovu na racun. Ljekove placamo isto jedan dio, sve zavisi od cijene, dali je lijek genericki ili ne, nuzan ili ne ..........
Za socijalno se izdvaja iz dohotka isto kao i u HR + (mi) placamo dopunsko bolnicko tako ak se nekaj, nedaj Boze dogodi, nemoramo nista platiti. U nekim slucajevima bolnicki racuni stvarno mogu posteno zakomplicirati zivot!
Sanja1 kaže:
Ma evo zlocestoco, zao mi je da ti nitko ne odgovori!
O, hvala ti sto si se sazalila nadamnom jadnikom :s
Neka ti Bog udijeli svu srecu i radost na ovome svijetu! :top:
:B
:top:
Moloch kaže:
O, hvala ti sto si se sazalila nadamnom jadnikom :s
Neka ti Bog udijeli svu srecu i radost na ovome svijetu! :top:
:B
:top:
E pa kada je doslo od tebe, mora biti nesto posebno :visi:
hehe, ovo je vec prozvakana tema ali uglavnom od strane DE, USA, CA zanimljivo je cut iskustva iz ostalih zemalja;) Sanja:top:
Rita kaže:
hehe, ovo je vec prozvakana tema ali uglavnom od strane DE, USA, CA zanimljivo je cut iskustva iz ostalih zemalja;) Sanja:top:
Pa evo npr. u Hrvatskoj.
Ljudima je sve zdravstveno placeno, ali ipak stalno kukaju kako moraju cekat u redu, te bolnice ne valjaju, te ovo te ono i VANI je zdravstveno bolje.
E bas nije. Mozda u USA imaju bolnice, ali ako ti firma ne plati osiguranje, mozes zaboravit na doktora. A sve troskove snositi sam nemozes niti u ludilo. Zato u USA i 20% stanovnistva nema nikakvo osiguranje...dok u Hrvatskoj drzava svima SVE placa. I onda opet kukaju da im ne valja, a nisu niti svjesni koliko im je svima dobro i kako dobro zive.
Kazu place su male. SO?!?! Zato vam je sve ostalo placeno!
U Hrvatskoj je jedna velika zabluda o zivotu na zapadu.
Nemoj samo o hrvatskom zdravstvu, tam pak ako ne potplatis sve zive doktore nis ti ne naprave,puste te da krepas. Nedaj bog da se razbolis za ozbiljno. Tu je isto tak ak nemas osiguranje.Koma. Nisam cula jos ni za jedan sistem da sto posto funkcionira i da su ljudi zadovoljni.
Rita kaže:
Nemoj samo o hrvatskom zdravstvu, tam pak ako ne potplatis sve zive doktore nis ti ne naprave,puste te da krepas. Nedaj bog da se razbolis za ozbiljno. Tu je isto tak ak nemas osiguranje.Koma. Nisam cula jos ni za jedan sistem da sto posto funkcionira i da su ljudi zadovoljni.
Pa kad u USA neznaju za drugacije!
Zato u Kanadi ima socijalno osiguranje...mozda jednog dana kad se Kanada pripoji u USA, mozda onda svi dobe socijalno od drzave.. :D
Rita kaže:
Fakat je tak, uvjerila sam se 100 puta da nije uopce vazno sto ti je nego koliko love imas u koverti!
Proslo ljeto je jedna bakica imala infarkt i kad je susjeda zvala hitnu rekli su joj nek nazove za 1/2 sata jer mijenjaju smjenu, a baki se ionako nebude pogorsalo za tih 1/2 sata!
:eek: :eek: :eek:
Cekajte malo, ipak Hrvatska mijenja stvari! U doktore se sad puno ulaze, tako da svi imaju priliku za nekakvu specijalizaciju u inozemstvu. Sad kako se polako vracaju u domovinu, neke stvari ipak moraju krenuti na bolje. Velika je razlika izmedju skolovanog kadra u inozemstvu i onog u Hrvatskoj, jer oni ce imati nove ideje i prakticno iskustvo iz stranih bolnica. Tako da ipak mora krenuti na bolje, zar ne? Nakon europskih integracija i otvaranja Hrvatske cijelom svijetu svatko ce imati priliku za specijalizaciju u SAD-u ili negdje u Europi, tako da se moraju stvari pomaknuti na bolje.
Nema to veze sa strucnoscu, nego sa koliko love se raspolaze. NAse zdravstvo je u curcu a koliko sam cula ni kanadjani nisu prezadovoljni vasim sistemom.NAvodno se zna dugo cekat za neke operacije.
Moloch kaže:
I onda opet kukaju da im ne valja, a nisu niti svjesni koliko im je svima dobro i kako dobro zive.
Cekaj, cekaj....A ja sam mislio da se svi Hrvti jedva cekaju iseliti u ameriku:confused:
Otkud sad ovo :confused: :confused: :confused:
Rita kaže:
Nema to veze sa strucnoscu, nego sa koliko love se raspolaze. NAse zdravstvo je u curcu a koliko sam cula ni kanadjani nisu prezadovoljni vasim sistemom.NAvodno se zna dugo cekat za neke operacije.
Ma dok dobijes termin za operaciju vec si na konju. Pretrage traju mjesecima. Cula sam da se samo za magnetsku rezonancu ceka po 7 mjeseci!
Sanja1 kaže:
Ma dok dobijes termin za operaciju vec si na konju. Pretrage traju mjesecima. Cula sam da se samo za magnetsku rezonancu ceka po 7 mjeseci!
Da, ali na nju svako ima pravo. I platis neku smijesnu participaciju. Toliko se ceka samo na pretrage koje nisu hitne.
A ako bas hoces i ranije, a imas love, platis i ides privatno.
Tvrtko1995
30.04.2004., 22:19
Moloch kaže:
Pa evo npr. u Hrvatskoj.
Ljudima je sve zdravstveno placeno, ali ipak stalno kukaju kako moraju cekat u redu, te bolnice ne valjaju, te ovo te ono i VANI je zdravstveno bolje.
E bas nije. Mozda u USA imaju bolnice, ali ako ti firma ne plati osiguranje, mozes zaboravit na doktora. A sve troskove snositi sam nemozes niti u ludilo. Zato u USA i 20% stanovnistva nema nikakvo osiguranje...dok u Hrvatskoj drzava svima SVE placa. I onda opet kukaju da im ne valja, a nisu niti svjesni koliko im je svima dobro i kako dobro zive.
Kazu place su male. SO?!?! Zato vam je sve ostalo placeno!
Ovako, sinko. Tebi su ocito loncici polupani.
Zdravstveno u Hrvatskoj je bazirano na komunisticko-socijalistickom principu preraspodjele siromastva. Stopa od cini mi se 17%, ili tako nesto iz bruto prihoda se placa bez razloga da li itko, netko ili svi koriste doktore i bolnice.
DRZAVA NISTA NE PLACA. DRZAVA UZIMA SEBI, PRERASPODJELJUJE, ZAPOISLJAVA PUN KUVAC BESPOSLENIH DRKADZIJSKI BITOKRATA, a ono sto ostane to se podijeli bolnicama i zdravstvu. Pa ako se zdravstvo buni da je malo, onda dodje HEBRANG i svima im j*** majku i pootpusta ih.
Tvoj babo to placa. Jer da TI placas, onda bi znao da ne postoji perpetum mobile.
U USA FIRMA NE PLACA OSIGURANJE!!!!!!!!!! ZAPAMTI TO DOBRO.
PLACA GA SVATKO ONAJ TKO HOCE DA IMA OSIGURANJE. Takvi kao ti hodaju po hodnicima i traze PRAVA!!!!!! Ali im brzo dodje iz guzice u glavu: NO MONEY - NO HONEY!!!!!!!
U Hrvatskoj su place male zato sto to DRZAVA I DRZAVNO UREDJENJE omogucava. Sta mislis da ona sva silna jebena birokracija radi i zdere zrak? MUZU TEBE, TVOGA BABU, TVOJU NANU i svakoga onoga tko jos uvijek ima glavu u komunizmu.
A u USA, ja platim, i imam. Koliko platim toliko imam. Ako bih placao 17% bruto iznosa, pa mei bi dolazili helikopterom donositi aspirine svaki put kad se nakasljem.
Ja placam $85 mjesecno osiguranje za sebe zenu i njenu malu. A ako se nesto desi, moje osiguranje placa 80% troskova.
Samo sto vas komunjare jebe ovaj znak:
%
To vas jebe. Ne kuzite kurca kako to upotrijebiti!
Sve sto su vas naucili je: Ide Tito preko Romanije i Nista nas ne SME iznenaditi. Za sve ostalo podnesite MOLBU, pa ce onda KONGRES DRKADZIJA odluciti sta i kako.
POUKA: Imas lovu, zivis. Nemas - ma ko ti jebe nanu. Umri seronjo.
---------------------------------------
Tvrtko1995
30.04.2004., 22:23
Sanja1 kaže:
Nema zime! Dodjes ovdje, okrenes telefon par stotina privatnih bolnica i stacionara i mozes ugovoriti termin u 2 dana.
Samo sto kosta.
U Kanadi je isto sranje ko i u Hrvatskoj. SOCIJALIZAM!!!!!!!!
doc_1 kaže:
Da, ali na nju svako ima pravo. I platis neku smijesnu participaciju. Toliko se ceka samo na pretrage koje nisu hitne.
A ako bas hoces i ranije, a imas love, platis i ides privatno.
A kako znas sto je hitno dok ne napravis magnetsku? Poznavala sam zenu kojoj je tom pretragom dijagnosticiran rak. Kada je konacno dosla na red, rekli su joj da je za operaciju prekasno. Da je dosla pol godine ranije mogli bi ju spasiti. Imala je samo 27 godina i troje male djecice.......:bang:
Tvrtko1995 kaže:
U Kanadi je isto sranje ko i u Hrvatskoj. SOCIJALIZAM!!!!!!!!
Sta je? Jebe te to malo? Nisu ti dali da recitiras kad se primalo u pionire? Traume iz djetinjstva?
Tvrtko1995 kaže:
Samo sto vas komunjare jebe ovaj znak:
%
To vas jebe. Ne kuzite kurca kako to upotrijebiti!
Sve sto su vas naucili je: Ide Tito preko Romanije i Nista nas ne SME iznenaditi. Za sve ostalo podnesite MOLBU, pa ce onda KONGRES DRKADZIJA odluciti sta i kako.
:lol::lol::lol::lol::lol::lol:
Sanja1 kaže:
A kako znas sto je hitno dok ne napravis magnetsku?
Magnetska rezonanca sigurno u HR nije u prvoj bateriji pretraga. Nije nigdje zapravo, osim u Americi gdje se naplaciju svaka pretraga pa zato i rade sve najskuplje nepotrebno, samo da te ogule
Tvrtko1995
30.04.2004., 22:29
doc_1 kaže:
Sta je? Jebe te to malo? Nisu ti dali da recitiras kad se primalo u pionire? Traume iz djetinjstva?
Ja sam bio uzoran pionir. Samo sto sam onda odrastao i poceo raditi sranja, tako da me i UDBA morala smirivati..... Ah, dobra stara vremena.
kaskader
30.04.2004., 22:32
Tvrtko1995 kaže:
So much for socialy responsible and enlighted individual.
Mad in USA
Tvrtko1995
30.04.2004., 22:41
kaskader kaže:
So much for socialy responsible and enlighted individual.
Mad in USA
Ja sam potpuno SOCIAL IRRESPONSIBLE ili sto bi Srbi rekli: ZABOLE ME LEVA DOJKA ZA MILORADOM!
Svatko sam donosi odluke o svom zivotu i sam za njih odgovara. U coporima se krecu samo Cetnici i Kinezi.
Tebi su ocito objasnili da moras biti odgovoran i za onog posljednjeg papka sto svira kurcu 24/7. E, ako ces ga ti placati da ceska jajca, ja SUNCA MI MOGA necu.
Nek krepa strvina.
Tvrtko1995 kaže:
Ja placam $85 mjesecno osiguranje za sebe zenu i njenu malu. A ako se nesto desi, moje osiguranje placa 80% troskova.
Izgleda da plaćaš manje nego što se meni uzima za zdravstveno u Hrvatskoj. :) Plus plaćam hrvatsko dopunsko osiguranje.
U vezi trošenja - istina je da imamo velik i poprično neučinkovit Fond zdravstvenog, ali valjda će se i to s vremenom demonopolizirati. Budućnost je vjerovatno u kombinaciji privatnog i državnog zdravstva i naravno više fondova - koji bi pregovarali o boljim uvjetima za svoje korisnike i vršili kontrolu rada (kvalitete, brzine, ljubaznosti) zdravstvenih ustanova.
Nadalje, pogoni zdravstvenih ustavnova u Hrvatskoj su danas dosta mali. I plaće su male - liječnik počinje s negdje 4.400 kn, a vrhunski kirurg doktor znanosti s dodacima ima oko 9.000 kn.
No, i uloga države u SAD i Hrvatskoj je potpuno različita. Mi smo po definiciji socijalna država i jasno je da se uzima onima koji imaju, kako bi osnovnu zdravstvenu zaštitu imali svi. Slično kao i u ostatku Europe. Drugačija filozifija života i uloge države.
doc_1 kaže:
Magnetska rezonanca sigurno u HR nije u prvoj bateriji pretraga. Nije nigdje zapravo, osim u Americi gdje se naplaciju svaka pretraga pa zato i rade sve najskuplje nepotrebno, samo da te ogule
Gle, kada bi me doktor savjetovao da napravim magnetsku a bolnica rekla ne, cekajte 6 mjeseci, onda bi mi sigrno pao mrak na oci. Ja ovdije imam puno povjerenje u svoju doktoricu. Ako mi savjetuje odredjene pretrage ja ih i napravim-sve ok. Imam dobro osiguranje i bas me briga.
Smeta me to, sto u Hrvatskoj ne postoji dobro osiguranje, nista nije na vrijeme i sve je korumpirano pocevsi od medicinske sestre pa do doktora medicine. Jadni ljudi, nemaju izbora i ako nemaju novaca mogu stvarno krepati. Jos je u Zagrebu super kako je u drugim gradovima- katastrofa!
kaskader
30.04.2004., 22:44
Tvrtko1995 kaže:
Tebi su ocito objasnili da moras biti odgovoran i za onog posljednjeg papka sto svira kurcu 24/7. E, ako ces ga ti placati da ceska jajca, ja SUNCA MI MOGA necu.
Nek krepa strvina.
To mi nitko ne treba objasnjavati, vec se sam interesiram za ljude oko mene i drago mi ja ako mogu pomoci.
Jebes covjeka koji uziva kad drugom oko njega je lose. :bljak:
kaskader
30.04.2004., 22:47
Vojky kaže:
No, i uloga države u SAD i Hrvatskoj je potpuno različita. Mi smo po definiciji socijalna država i jasno je da se uzima onima koji imaju, kako bi osnovnu zdravstvenu zaštitu imali svi. Slično kao i u ostatku Europe. Drugačija filozifija života i uloge države.
Tocno u USI se ne uzima onima koji imaju. Najveci postotak takse placaju middle class..bogatima se takse smanjuju a ionako imaju sto nacina da ju izbjegnu.
Sanja1 kaže:
Jos je u Zagrebu super kako je u drugim gradovima- katastrofa!
Upravo takva pogresna percepcija ljude i tjera u Zagreb i tamo produzava liste cekanja do besvijesti. pogotovo sada kad zaista skoro svaka bolnica ima CT i nema razloga za svaku sitnicu ici u Zg. Tako je i sa bezveznim operacijama koje bi ljudi radije "u Zagrebu". Ja ti mogu reci da se neke stvari daleko bolje u nekim manjim bolnicama rade nego u najpoznatijim ZG klinikama.
Ove tvoje tvrdnje o siroko korumpiranom sustavu necu ni komentirati jer su deplasirane potpuno i ticu se takve manjine lijecnika u HR , a sestara uopce ne, da je bezveze upustati se u raspravu uopce
Tvrtko1995
30.04.2004., 22:53
kaskader kaže:
Tocno u USI se ne uzima onima koji imaju. Najveci postotak takse placaju middle class..bogatima se takse smanjuju a ionako imaju sto nacina da ju izbjegnu.
Pa ti stvarno nemas blage veze sa zivotom.
50% stanovnistva u Americi ne placa NIKAKVE POREZE.
10% najbogatijih placa 75% ukupnih poreza.
I sad ti meni objasni tu svoju teoriju! Hajde da te vidim!
Komunjare i popovi vas nista drugo i ne uce nego da im se klanjate i lizete stopala.
kaskader
30.04.2004., 22:57
Da mene komunjare i popovi uce..koji pola zivota zivim u UK..
Pa dovoljno sam dugo studirao na US uniju da dodjem do tih podataka.
Jesi cuo za corporations umbrela...
Od cega umbrela...od poreza sine.
zdrastveno - uzimali mi od place. Ne znam koliko ali nije svota neka svemirska. U pravilu moze cijela familija ono zena i petero djece biti osigurano preko tate koji rade BEZ ikakve nadoplate.
Ja placam i dodatno zdrastveno a to bi preporucila i svim zenama koje planiraju trudnocu i porod, znati ce zasto
;)
Tvrtko1995
30.04.2004., 22:58
Vojky kaže:
Izgleda da plaćaš manje nego što se meni uzima za zdravstveno u Hrvatskoj. :) Plus plaćam hrvatsko dopunsko osiguranje.
U vezi trošenja - istina je da imamo velik i poprično neučinkovit Fond zdravstvenog, ali valjda će se i to s vremenom demonopolizirati. Budućnost je vjerovatno u kombinaciji privatnog i državnog zdravstva i naravno više fondova - koji bi pregovarali o boljim uvjetima za svoje korisnike i vršili kontrolu rada (kvalitete, brzine, ljubaznosti) zdravstvenih ustanova.
Nadalje, pogoni zdravstvenih ustavnova u Hrvatskoj su danas dosta mali. I plaće su male - liječnik počinje s negdje 4.400 kn, a vrhunski kirurg doktor znanosti s dodacima ima oko 9.000 kn.
Sad ti kontaj: Atlanta sad ima vise stanovnika nego Hrvatska. Bruto dohodak je jedno 50 Hrvatskih godisnjih dohodaka ako ne i vise.
ZASTO?
-------------------------
Moja firma ima tzv Joint osiguranje sa jos nekoliko manjih firmi, tako da nas ima oko 60.000 u cijeloj Americi, kao da smo svi zaposleni u jednoj firmi. Al zato kolega iz Kansasa, ako me vidi da se glupiram i ne provodim mjere AKTIVNE zastite na radu, moze da me prijavi i ja LETIM s posla. Iako niti ne radimo u istoj firmi, niti imamo ista zajednicko, osim osiguranja!
Tvrtko1995
30.04.2004., 23:02
kaskader kaže:
Da mene komunjare i popovi uce..koji pola zivota zivim u UK..
Pa dovoljno sam dugo studirao na US uniju da dodjem do tih podataka.
Jesi cuo za corporations umbrela...
Od cega umbrela...od poreza sine.
10% najbogatijih placa 75% svih poreza. Sta sad ti hoces vise? Od 12 mjeseci, 9 mjeseci se radi za drzavu a tri mjeseca za korporaciju.... I sad ti tu nesto kenjas kako netko nesto KRADE. Ako hoces nesto promijeniti, imas Kongres, imas Senat, imas Ustavni Sud, pa haj'mo! JAVI SE!
Sta tebe boli cuna sta Amerikanci rade?
Jel' tvoje netko otima?
I da imas sta, ne bi nikome palo na pamet da ide tamo nekoga golju zajebavati.
Samo sto i tebe jebu %%%%%%%%%%%%%%%%%%5
kaskader
30.04.2004., 23:06
Tvrtko1995 kaže:
Sta tebe boli cuna sta Amerikanci rade?
Jel' tvoje netko otima?
Samo sto i tebe jebu %%%%%%%%%%%%%%%%%%5
Jadan je covjek kojeg boli cuna samo kad se njega tice.
Ti nebi prstom pomaknuo za mater rodjenu vjerojatno...
Tvrtko1995
30.04.2004., 23:09
kaskader kaže:
Jadan je covjek kojeg boli cuna samo kad se njega tice.
Ti nebi prstom pomaknuo za mater rodjenu vjerojatno...
E, kad nemas argumenata, onda predji na vrijedjanje. Stari stos sa Foruma. Ne pali kod mene.
Odgovori na pitanja prvo. Al' se bojim da bi sad mogao pasti mrak. Pa se kaskaderi - na spavanje........
Tvrtko1995 kaže:
Komunjare i popovi vas nista drugo i ne uce nego da im se klanjate i lizete stopala.
Ovo je već uvredljivo.
Hrvatska ima socijalni i mirovinski sustav kao i ostatak Europe - samo je siromašniji od većine zapadnih zemalja. Jednostavno, građani Hrvatske, Italije, Njemačke, Austrije, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Slovenije... drugačije shvaćaju ulogu države od građana SAD.
Kod nas situacija u kojoj 20% ljudi nema zdravstveno ne bi bila dopuštena - ne bi bila ustavna. Postoje vrijednosti koje su Ustavom stavljene iznad novca. Isto kao što imaš zakonsku obvezu koristiti godišnji i - ako si rodilja - korisititi minimalnih 45 dana porodiljnog nakon poroda (i 28 dana prije termina za porod).
Jednostavno - neke vrijednosti su dogovorno stavljene iznad zarađivanja.
Tvrtko1995 kaže:
E, kad nemas argumenata, onda predji na vrijedjanje. Stari stos sa Foruma. Ne pali kod mene.
TI to nekome govoris??
Pa ti si prototip takvoga ponasanja ovdje.
kaskader
30.04.2004., 23:15
Tvrtko1995 kaže:
Odgovori na pitanja prvo. Al' se bojim da bi sad mogao pasti mrak. Pa se kaskaderi - na spavanje........
gdje vrijedjam, pa sam kazes ako nemas love tko te jebe - umri...znaci to se onda mora odnositi i na tvoju mater..ako si consistent sa svojim uvjerenjima.
A koja si ti pitanja postavio?
Tvrtko1995 kaže:
10% najbogatijih placa 75% svih poreza. Sta sad ti hoces vise? Od 12 mjeseci, 9 mjeseci se radi za drzavu a tri mjeseca za korporaciju.... I sad ti tu nesto kenjas kako netko nesto KRADE. Ako hoces nesto promijeniti, imas Kongres, imas Senat, imas Ustavni Sud, pa haj'mo! JAVI SE!
Sorry, ali u SAD nemaš Ustavni sud.
doc_1 kaže:
Ove tvoje tvrdnje o siroko korumpiranom sustavu necu ni komentirati jer su deplasirane potpuno i ticu se takve manjine lijecnika u HR , a sestara uopce ne, da je bezveze upustati se u raspravu uopce
Doc, govorim iz iskustva, nisam balavica, ne izmisljam i necu se s tobom prepucavati o temi koju ti iz tko zna kojeg razloga vidis svijetlom. I nize i vise medicinsko osoblje u Hrvatskoj je korumpirano; jedino sto je nizem dovoljna bombonjera i kava a visem i treba vise! Koverte su se uvijek uzimale i potajno stavljale u zep, danas, doktor ti otvoreno kaze; to bi se dalo srediti ali.............
I cak se zna koliko je tarifa za lijecnika, specijalista, magistra, i tak dalje..............Provjeri!
Sanja1 kaže:
Doc, govorim iz iskustva, nisam balavica, ne izmisljam i necu se s tobom prepucavati o temi koju ti iz tko zna kojeg razloga vidis svijetlom. I nize i vise medicinsko osoblje u Hrvatskoj je korumpirano; jedino sto je nizem dovoljna bombonjera i kava a visem i treba vise! Koverte su se uvijek uzimale i potajno stavljale u zep, danas, doktor ti otvoreno kaze; to bi se dalo srediti ali.............
I cak se zna koliko je tarifa za lijecnika, specijalista, magistra, i tak dalje..............Provjeri! dakle nize te je medicinsko osoblje otvoreno TRAZILO bombonjeru i kavu? Ili si odnijela smaoinicijativno misleci da kupujes time bolju njegu? Vjeruj mi, ista je njega za sve , bez obzira.
Ja ne tvrdim da je zdravstveni sustav svijetao i bajan. Ali je odstupan svima u potpunom obliku.
A ti ako znas tarife tih silnih doktora koji su te trazili i koji inace traze lovu za odredenu uslugu-objavi to. Od sestre do profesora.
Sanja1 kaže:
I cak se zna koliko je tarifa za lijecnika, specijalista, magistra, i tak dalje..............Provjeri!
Ja i moji smo u životu imali dosta kontakata s liječnicima i moje iskustvo je da su se ljudi uvijek maksimalno trudili. Čak i više nego što smo očekivali.
A ako imaš informacije da netko traži novac za uslugu - građanska dužnost ti je da ih prijaviš državnom odvjetništvu, kao i svaki drugi kriminal.
Zasigurno ima kukolja i među liječnicima. Ali, to ti ne daje pravo da vrijeđaš cijelu struku i brojne ljude koji savjesno obavljaju svoj posao u relativno teškim uvjetima hrvatskog zdravstva. I to za izrazito male plaće.
kaskader
30.04.2004., 23:32
Vojki, a da me nedaj boze trazi neki lijecnik mito...kolko dobijem ako mu razbijem nos na licu mjesta?
nije da sam nasilan, nego cisto ako mi poleti
Vojky kaže:
Zasigurno ima kukolja i među liječnicima. Ali, to ti ne daje pravo da vrijeđaš cijelu struku i brojne ljude koji savjesno obavljaju svoj posao u relativno teškim uvjetima hrvatskog zdravstva. I to za izrazito male plaće.
My point exactly :top: (kad smo vec na diaspori)
A o srednjem kadru da se ne prica.
kaskader kaže:
Vojki, a da me nedaj boze trazi neki lijecnik mito...kolko dobijem ako mu razbijem nos na licu mjesta?
nije da sam nasilan, nego cisto ako mi poleti
Ne bih ti preporučio, jer ako mu razbiješ nos s pomakom kosti to je teža tjelesna povreda - dobivaš zatvor, ako ne uvjeriš sud da si bio izrazito razdražen.
Ako ga samo prebiješ bez trajnih ozlijeda - uglavnom bi prošao uvjetno.
No, sada da budemo ozbiljni - u takvim slučajevima treba reći "nema problema, samo moram posuditi novac do sutra", dogovoriti vrijeme i mjesto te trk u državno odvjetništvo. Dobiti ćeš označene novčanice i sve što treba.
Počinitelj će izgubiti posao. I dobiti dvije strane besplatne reklame u crnoj kronici, takve stvari Jutarnji izrazito voli.
Problem Hrvata je što će dobar dio donijeti novac mjesto da pođe u policiju. Sustav je točno toliko korumpiran koliko građani dozvole da bude korumpiran.
doc_1 kaže:
dakle nize te je medicinsko osoblje otvoreno TRAZILO bombonjeru i kavu? Ili si odnijela smaoinicijativno misleci da kupujes time bolju njegu? Vjeruj mi, ista je njega za sve , bez obzira.
Da Doc, sestra s drugog odjela bi dosla i rekla da ako se donese nekakva "sitnica" ipak se bolje pogleda i pazi na pacjenta. Krakteristicno, jedan upucuje na drugoga........
doc_1 kaže:
Ja ne tvrdim da je zdravstveni sustav svijetao i bajan. Ali je odstupan svima u potpunom obliku.
Cak niti to! Stariji ljudi imaju jos manje sanse dobiti mjesto u bolnici, zdravstvena zastita im je u vecini slucajeva nedostupna i manjkava.
doc_1 kaže:
A ti ako znas tarife tih silnih doktora koji su te trazili i koji inace traze lovu za odredenu uslugu-objavi to. Od sestre do profesora.
Vrlo rado. Ako imas PRAVE adrese ljudi kojima je stvarno stalo i koji bi reagirali, jer sam sav svoj arsenal vec ispucala ne dobivsi jednog hebenog odgovora! Pocevsi od ministarstva pa do vecernjaka! Nobody cares!
Ne pljujem opcenito po hrvatskom zdravstvu i ne tvrdim da ne postoje pojedinci koji rade po savijesti ali sam sigurna da su u velikoj manjini. Isto tak kuzim i znam kolike su im place i da je svaka kovertica dobro dosla. No, koverta stvarno nebi smjela biti osnovni kriterij za pruzanje pomoci a JE!
kaskader
30.04.2004., 23:55
Sanja1 kaže:
doc_1 kaže:
[B]No, koverta stvarno nebi smjela biti osnovni kriterij za pruzanje pomoci a JE!
Lijepo receno..ipak nismo ko amerikanci (Tvrko izvor) gdje ako nemas love - crkni..tko te j**
Sanja1 kaže:
Da Doc, sestra s drugog odjela bi dosla i rekla da ako se donese nekakva "sitnica" ipak se bolje pogleda i pazi na pacjenta. Krakteristicno, jedan upucuje na drugoga........
Ja tako nesto u svom bogatom iskustvu po raznoraznim odjelima nisam NIAKDA dozivio. Da su ljudi nosili-nosili su. Ali da je neko radi toga dobio i mrvicu bolji tretman-to sigurno nije.
Cak niti to! Stariji ljudi imaju jos manje sanse dobiti mjesto u bolnici, zdravstvena zastita im je u vecini slucajeva nedostupna i manjkava.
potpuno besmislena tvrdnja.
Koga se onda lijeci? Mlade i zdrave? To sto postoje problemi sa smjestajnim kapacitetima za kronicne bolesnike je naprosto tako. I sto ljudi percipiraju zdravstvo kao servis. Stari ljudi od bolesti od kojih boluju nece ozdraviti. Za bolnicom ima potrebe samo ako se bolest pogorsa. A ti mi reci gdje bi na zapadu drzali tako nekoga mjesecima u bolnici. Ljudi kod nas misle, besplatno je, pa dajmo ih u bolnicu. A ti ako mislis da bolnice za to sluze-varas se ljuto. Tome sluze hospiciji, staracki domovi i sl. To sto njih nema dovoljno za sve..nije problem nedostupnosti zdravstvene zastite starijem pucanstvu, nego kronicne skrbi.
Ne pljujem opcenito po hrvatskom zdravstvu i ne tvrdim da ne postoje pojedinci koji rade po savijesti ali sam sigurna da su u velikoj manjini.
upravo suprotno, i mnogo puta dokazano-takvi su u vecini.
No, koverta stvarno nebi smjela biti osnovni kriterij za pruzanje pomoci a JE! [/B]
Jos jedna pausalna tvrdnja. Reci konkreto kome si i koliko dala. Eto. Kreni od sebe. Svi tvrde u zraku nesto, a kad treba konkretno reci-sute ko zaliveni.
I objasni mi, molim te, sto smatrasmitom.
Sanja1 kaže:
[B]doc_1 kaže:
[B]Vrlo rado. Ako imas PRAVE adrese ljudi kojima je stvarno stalo i koji bi reagirali, jer sam sav svoj arsenal vec ispucala ne dobivsi jednog hebenog odgovora! Pocevsi od ministarstva pa do vecernjaka! Nobody cares!
Pa postoji policija i državno odvjetništvo.
Ako ti ministarstvo nije odgovorilo - da li si pisala Pučkom pravobranitelju? Predsjedniku Vlade?
Inače, da ti je Večernjak objavio pismo u kojem optužuješ doktora XY za kazneno djelo - mogla bi biti tužena i platiti popriliču odštetu radi klevete. Kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.
Ne pljujem opcenito po hrvatskom zdravstvu i ne tvrdim da ne postoje pojedinci koji rade po savijesti ali sam sigurna da su u velikoj manjini. Isto tak kuzim i znam kolike su im place i da je svaka kovertica dobro dosla. No, koverta stvarno nebi smjela biti osnovni kriterij za pruzanje pomoci a JE!
To ti jednostavno nije istina.
Dakle, jednostavno pitanje - da li si - kada si vidjela da netko traži mito - pošla do policijske postaje ili državnog odvjetništva i prijavila to ponašanje? Ako nisi - onda se nemaš što pjeniti, jer si na neki način prikrila kazneno djelo. Ako si sama ponudila lovu - onda si poticatelj kaznenog djela.
doc_1 kaže:
Svi tvrde u zraku nesto, a kad treba konkretno reci-sute ko zaliveni.
I objasni mi, molim te, sto smatrasmitom.
Ma, to ti je u Hrvatskoj poznato - svi sve znaju, ali nitko onako konkretno. Uglavnom, dosta je popularno uzeti neku krilaticu tipa "svi liječnici korumpirani", "svi političari lopovi" i onda to progasiti stanjem stvari. :D
Što se mita tiče - stvar je jednostavna - mito je sve što neka osoba zatraži kako bi pružila uslugu koju je po svom opisu posla dužna pružiti.
No, koliko čujem, u nekim rualnim krajevima liječnicima je teško obijasniti ljudima da ne moraju nositi kokoši, jaja, kobasice i sl. kada dolaze na pregled. Na kraju se ljudi i uvrijede ako odbiješ poklon?
ForzaFiume
01.05.2004., 00:56
Tvrtko1995 kaže:
blablablatructructrucblablablabla
U USA FIRMA NE PLACA OSIGURANJE!!!!!!!!!! ZAPAMTI TO DOBRO.
Ma nemoj! Ajde probaj uzeti to svoje osiguranje direktno od osiguravateljske kuce, a ne preko tvoje firme, pa vidi koliko bi te onda kostalo!!!
Banirani
01.05.2004., 01:03
Kanada ima jako dobro organiziranu zdravstvenu zaštitu a ipak se na taj jebeni MRI čeka od 6-10 mjeseci tako da to nije mjerilo učinkovitosti.
da nama firma ne plati bar pola placali bi punih 600$ a mozda i vise,jer firma ipak ima neki deal. Uglavnom je zdravstveno u benefits i uglavnom firme pokrivaju veci dio ako ne i sve. Znam iz vlastitog iskustva, na kraju krajeva i trazis firmu koja ce ti to pokrit.
Zato sam i na pocetku napisala da ni jedna drzava nema idealan sistem,tamo di je socijalan sistem i di se manj placa zdravstvena zastita, cekas uslugu dugo , tu di debelo pplatis dobis je odmah. Kolko para tolko muzike:rolleyes:
Banirani kaže:
Kanada ima jako dobro organiziranu zdravstvenu zaštitu a ipak se na taj jebeni MRI čeka od 6-10 mjeseci tako da to nije mjerilo učinkovitosti.
Nego, vidim da je za Amerikance Kanada pojam socijalne države?
Nego, što bi onda rekli da dođu u Nizozemsku ili Švedsku?
Banirani
01.05.2004., 01:10
Vojky kaže:
Švedska je po tom pitanju nedostižna iako ni Kanada nije loša. Neko vrijeme sam živio i u Švedkoj još nemogu prežaliti što nisam mogao ostati.
Kanada i Amerika su nebo i zemlja kad se radi o socijali i zdrqavstnoj zaštiti.
Tvrtko1995
01.05.2004., 01:44
ForzaFiume kaže:
Ma nemoj! Ajde probaj uzeti to svoje osiguranje direktno od osiguravateljske kuce, a ne preko tvoje firme, pa vidi koliko bi te onda kostalo!!!
To je diskont zbog veceg broja zaposlenika. I nitko mi ne placa ni centa, osim onoga sto ja platim
Vojky kaže:
Problem Hrvata je što će dobar dio donijeti novac mjesto da pođe u policiju. Sustav je točno toliko korumpiran koliko građani dozvole da bude korumpiran.
Odlicno. istina ziva. Evo, meni je baba sad trebala neku opreraciju oka i ona od 80 i toliko godina prica meni preko telefona da izgleda da mora dat "neku kovertu, da su joj tako rekle zenske iz sobe u kojoj je lezala". Sto ja nisam mogla vjerovati i rekla starcima da prijave doktora, no onda su dosli rodjaci iz Svicarske, dali pare i operirali mi babu. Eh, Hrvatska i Hrvati...
Hellkin
01.05.2004., 04:41
Vojky kaže:
Ma daj kakva Nizozemska ili Svedska, meni je Norveska zakon. Sudbina me odvela u Ameriku...
Hellkin kaže:
Ma daj kakva Nizozemska ili Svedska, meni je Norveska zakon.
Joj...pa svasta cemo mi jos saznati ovdje.
Dakle nakon sto si propao u mrskoj Europi, dosao si u USA i da sam sebe uvjeris kako si uspio, postao apologeta i onoga sto valja i sto ne valja u njoj.
Ovo ti necu na nos nabijati zestinom kojom si ti meni nabijao to da ja umirem od zelje da ostanem ovdje, ali morao sam primijetiti.
Hellkin
01.05.2004., 04:53
doc_1 kaže:
Joj...pa svasta cemo mi jos saznati ovdje.
Dakle nakon sto si propao u mrskoj Europi, dosao si u USA i da sam sebe uvjeris kako si uspio, postao apologeta i onoga sto valja i sto ne valja u njoj.
Ovo ti necu na nos nabijati zestinom kojom si ti meni nabijao to da ja umirem od zelje da ostanem ovdje, ali morao sam primijetiti.
Tko je propao u Europi? Ja sam imao super posao u Zagrebu, vodio sam jedan od americkih investicijskih fondova i bilo mi je super. Norveska je bila specijalizacija, a sudbina me dovela u SAD.
Na osnovu cega donosis svoje parcijalne zakljucke?!? Ti mene uopce ne poznas, zato suti.
Hellkin kaže:
Tko je propao u Europi? Ja sam imao super posao u Zagrebu, vodio sam jedan od americkih investicijskih fondova i bilo mi je super. Norveska je bila specijalizacija, a sudbina me dovela u SAD.
Na osnovu cega donosis svoje parcijalne zakljucke?!? Ti mene uopce ne poznas, zato suti.
Uuuuu ovaj sam odgovor cekao.....
a ti razmisli zasto drugi puta kad moje motive budes diskutirao. Touche
Hellkin
01.05.2004., 05:02
doc_1 kaže:
Uuuuu ovaj sam odgovor cekao.....
a ti razmisli zasto drugi puta kad moje motive budes diskutirao. Touche
okay moj samac, idem ja igrat Battlefield Vietnam, a ti mi sretno ostaj ovdje.:W
Hellkin kaže:
okay moj samac, idem ja igrat Battlefield Vietnam, a ti mi sretno ostaj ovdje.:W
Ajde zivio. I pazi ako uzimas u igri zarobljenike, vidis sta se desava ...
@doc
Povijest mojih kontakata sa medicinskim osobljem nemam namjeru prepricavati niti tebi niti drugima a isto tako govoriti o imenima doktora bez dokaza (i sama znam) je kaznjivo. Ti mi isto nisi dao konkretne adrese ljudi koji bi zaista reagirali na mail iz jednostavnog razloga jer ni sam neznas! Vjeruj mi, nikada, ali bas nikada mi nitko nije odgovorio! Stovise, u skoro pola slucajeva sam dobila return mail da je mail izbrisan bez citanja!!!
Slijedece puta cu probati sa sobom uzeti video kameru i snimati covijeka dok uzima novac, ali oops, snimku ne priznaju na sudu ha? Ne, uzet cu foto aparat ili nekoga sa sobom tko ce to napraviti za mene! Opet, oops, svjedoci su ovdije, stoga zamka nece uspjeti!
Daj doc, koliko godina traje natezanje i dokazivanje krivnje oko onog doktora na Sv.Duhu sto je upotrebljavao jajasca drugih zena za IVF? A oni u bolnici Dubrava? A onih doktora sto su hrvatskim vojnicima potpisivali invaliditet? Oprosti sto im neznam imena jer mi se stvarno gade takvi tipovi.
Dakle ako to zoves "manjinom" imas pravo!
Zar ti stvarno mislis da bih si ja isla zakompliciravati zivot raznoraznim sudjenjima i natezanjima? Pa meni je predobro i ovako. Suosijecam sa gradjanima hrvatske u tome smislu i budi siguran, da naidjem u novinama na ime tih doktora, sigurno bi se i ja javila kao svjedok, ali ovako- meni dobro!!!!
Do tada cu ja kao i sto je i Ling rekla; "dosli, dali kovertu i babu operirali" !!!!!:bljak:
Sanja1 kaže:
[BSlijedece puta cu probati sa sobom uzeti video kameru i snimati covijeka dok uzima novac, ali oops, snimku ne priznaju na sudu ha? [/B]
Ne zašto, uzeli bi snimku kao dokaz kaznenog djela neovlaštenog snimanja, ako te onaj koji uzima novac bude tužio radi objave takvog snimka.
Jednostavno - neke stvari su posao Državnog odvjetništva i policije.
Hellkin kaže:
Je, pa ofkors, onaj tko je bil pametan i vrijedan u HR, taj bu uspio bilo gdje, a pogotovo u USA, zemlji mogucnosti. Onaj tko ej bil ljencina i muljator u HR, i muljanjem dosao u USA, taj ne bu muljanjem u USA uspio, pa bu se jadnicak moral vratiti u HR. :ban:
osigurnana sam preko 'medicover-a'...to je švedska kuća koja ima svoje ambulante i laboratorije, i u svakoj bolnici rezervirane svoje krevete...
osiguranje ide preko firme i ona ga plaća...nije skupo...
happygoose
01.05.2004., 23:28
Hrvatsko zdravstveno osiguranje.Nisam bila kod doktora dva tjedna manje od godine dana, tocnije od poroda.A prije toga sam bila na redovnim pregledima kod ginekologa tocno sest puta.I od toga na tri ultrazvuka koji sam svaki platila 100 kuna.Svojevoljno i dragovoljno.
Privatno, a mogla sam traziti kod istog gina da mi da uputnicu za bolnicu, gdje bih cekala mjesec dana.I zapravo prije trudnoce u zadnjih pet godina, bila sam kod doktora tocno 0 puta.Toliko se sjecam.I opcenito jako malo idem doktorima.
I sad, uplacivala sam za zdravstveno koje nisam koristila, moje pitanje je zasto onda drzava meni kao individui koja ocito radi nesto na svom zdravlju, ne vrati dio novca ili barem smanji premiju.Naravno da ne moze, jer se solidarnim sustavom pokrivaju utopijska ocekivanje pravedne zdravstvene zastite.
Da li je bolje ono solidarno socijalno ili ono americko, meni osobno se vise svidja definicija da platim pa imam, nego plati pa cekaj.
Ali kao i sve u zivotu medalja ima dvije strane.
Tako da nije ni trava najzelenija na drugoj strani.
Definitivno sam protiv sustava u kojem placas, a vodis odgovorno zdrav zivot, vodis racuna kako jedes i koliko se krces i da odspavas osam sati, i ostalo( sad karikiram), brines se optimalno o svom zdravlju, a na kraju opet moras platiti i iako ne koristis uslugu.....Meni se cini da zbog odredjenei licimjernosti ( nespretno izabrani izraz)ovakvog solidarnog i socijalnog zdr.sustava, niti jedna akcija preventivne naravi, poput, smanjimo masnoce i ne zderimo svinjetinu, nego ribu, jer nam je ubojica broj jedan u drzavi bolesti krvozilnog sustava, nece uspjeti u uvjetima hr mentaliteta koji vidi bolnice kao besplatna mjesta za koje placa, a u doktorima vidi bogove sa carobnim praskom ili ti tabletom.
Da taj sustav valja, ne bi se radila i mirovinska reforma u kojoj se daju naznake istiskivanja solidarnog sustava, koji je po meni nepravedan.Sad, to su moja subjektivna rezoniranja, sto ne znaci da su tocna .
Ja uvijek vjerujem da postoji zlatna sredina, a to znaci udruzivanje sustava nacionalnog osiguranja( prvenstveno recimo za svu djecu do 18, tako da se ne desavaju akcije skupljanja za puznice, nego jednostavno plati se iz fonda) a svi otali osim sto pridonose tom sustavu, za sebe plate onoliko koliko kosta ono osnovno u svakom zdr.osiguranju( cca100- 150 $) no medjutim svemu tome postoji i kvaka, a to je standard.
Tako cu ja i dalje samo dream on!:)
happygoose kaže:
Ja uvijek vjerujem da postoji zlatna sredina, a to znaci udruzivanje sustava nacionalnog osiguranja( prvenstveno recimo za svu djecu do 18, tako da se ne desavaju akcije skupljanja za puznice, nego jednostavno plati se iz fonda) a svi otali osim sto pridonose tom sustavu, za sebe plate onoliko koliko kosta ono osnovno u svakom zdr.osiguranju( cca100- 150 $) no medjutim svemu tome postoji i kvaka, a to je standard.
Tako cu ja i dalje samo dream on!:)
Potpuna privatizacija u Hrvatskoj nije moguća - em smo siromašni, em je država jednstavno premala za neke stvari, tako da će bolnice jednostavno trebati nekakvu potporu proračuna za skupe aparate i sl.
Mislim i ja da bi neki međustupanj privatnog i državnog bio optimalan - potrebno je zadržati potpuno zdravstveno osiguranje (jer je tako definirano Ustavom), ali zašto ne bi netko tko uplaćuje 1000 kn mjesečno u fond kroz svoju plaću imao pravo na bolji smještaj u bolnici (apartman, TV) od onog koji uplaćuje 300?
Također, treba ukinuti monopol HZZO, nego da imaš i privatne fondove. Onda bi se oni borili za pacijente, tj. ako te liječnik ne primi, ti se obratiš fondu koji onda nakon nekoliko primjedbi ukine suradnju s tom zdravstvenom ustanovom - i naredni mjesec ta ustanova više nema dijela prihoda. Ako se i dalje nastave ponašat neprofesionalno, otiđe još par fondova i oni ostaju bez love za išta... Pa bi se opametili. Što Srbi kažu: "Para buši gdje burgija neće."
Pogledaj samo kako je primarna zdravstvena zaštita kvalitetnija otkada su ordinacije privatizirane i otkada možeš otići od liječnika...
Kod nas se lijecnici dijele na konvencionirane i nekonvencionirane. Usluge nekonvencioniranih fondovi ne pokrivaju u u istom iznosu kao konvencionirane sto znaci da oni mogu traziti koliko hoce a fond uvijek vraca isti (zakonom propisani) iznos za odredjenu uslugu.
Inace, bitne razlike medju njima nema. I svi imaju jako, jako puno posla bez obzira na cijenu!
Sa se ne nadovezujem na sve ono što su neki napričali nego da kažem par riječi za CH.
Jednostavno ovaj način niti mi se sviđa niti je pošten niti imaš neko mega liječenje..
Na papiru kad ti prodaju osiguranje nabroje toliko toga da misliš da imaš osiguranje čak i ako putuješ na mjesec i tamo ti se dnešto desi, da će ovi sa zemlje doći po tebe i izliječit te.
Ali nedao bog da ti se nešto desi, tek tad nastaju problemi, a pogotovo ako te zaboli zub, nakon zubobolje dolazi glavobolja zatim uzimanje kredita da se plati popravak osim ako nemaš osiguranje i isto neplaćaš po 200 CHF na mjesec, e onda oni snose troškove 100 ili 90-ak %.
Moram spomenuti da ovdije svi sami plaćaju svoje zdravstveno osiguranje od svej mjesečne plaće, nema po firmama kolektivno ili tako nešto.
Možda neka firma ima ali to odbije radn iku od plaće i opet je isto..
Htjeo ne htjeo moraš biti osiguran osnovno za odrasle od 180 do 300 a za djecu 50 do 10 CHF a kao imate dopunsko onda bogami i mnogo više..
Svatko plaća za sebe posebno i može se birati koliko ćete sami platit kad idete kod doktora (selbstbehalt). A kreće se od 400 minimalno do 1600 MAX-imalno na godinu.
A to znači? Recimo ja plaćam 200 CHF na mjesec, žena 200 djete 100 i ako ja ili žena idemo doktoru u jednoj godini 01.01.2004 do 20.12.2004 1 ili 2 puta i imamo račun od recimo 2 ili 3 puta 200 chf (600 CHF zajedno) to ćemo platit sami iz našeg džepa i sve tako do 800 CHFi nitko nam to neće nikad vratit ili dati, nebitno plaćali mi ovoliko ili onoliko naše osiguranje osim ako posebno neželimo osigurati sve a to znači na mjesec duplo više od gore navedene prosječne sume. I naravno još da dodam da se plaćaju na lijekove pristojbe nekih 3 do 5 ili 10 % ili ćak 100% ovisno o vrsti lijeka i tipu a ako ga doktor propiše onda je besplatan.
A usluga kućnog soktora je na nivou i nemogu reći da je loš ili dobar ,normalan i je i to je to, a više nemogu ni reći jer za 8 godina ovdije sam bio tri puta kod odktora zbog manje grpe i prehlade..
Postoji još mnogo trikova i stvarikojima se osiguranja služe ali što ćete sve je to zapad.
:) :D .
A zamislite koliko sam dao za CH zdravstvo u ovih 8 god ako sam palaćao samo 400 CHF na mjesec.
8 godina ima 96 mjeseci ,puta 400 CHF = 38.400 CHF a.(Dobar BMW)osiguranje mi je platilo max imalno 100 CHf za sve ove godine mog liječnja ili supruge ili djeeta????.??
A opet kažem neka nikad ništa i neplate, daj bože zdravlja i svega će da bude.
:rolleyes:
upravo tako: placam po 250 chf mjesecno i kad jednom u desetak godina svratim kod doktora (sluzi me zdravlje, sluzi, kuc kuc kuc) onih 150 chf koliko je posjet kostao moram snositi sam...licemjerno...
a jos mi je najjaca fora kod doktora "einzelnbesuchzuschlag"*(!)...znaci trebao sam doci dvaput pa roknuti tri stoje...
strasni su...heh, mamuimjebem...
*dodatak na samo jedan posjet
traxdata
02.05.2004., 22:46
da, to je prvi posjet u godini, el tako? pa, razbolio se ti 29.12., moras pljunuti 300 franaka:flop:
nisam tu jos isla docu, krpam se u hr-u, hahahahah
FANCY kaže:
Recimo ja plaćam 200 CHF na mjesec, žena 200 djete 100 i ako ja ili žena idemo doktoru u jednoj godini 01.01.2004 do 20.12.2004 1 ili 2 puta i imamo račun od recimo 2 ili 3 puta 200 chf (600 CHF zajedno) to ćemo platit sami iz našeg džepa i sve tako do 800 CHFi nitko nam to neće nikad vratit ili dati, nebitno plaćali mi ovoliko ili onoliko naše osiguranje osim ako posebno neželimo osigurati sve a to znači na mjesec duplo više od gore navedene prosječne sume.
Dali to znaci da nakon placenih tih 800 CHF dobijes kompletan povrat pri svakom slijedecem posjetu doktoru ili kako?
Tak sam se vjecito furila na ovo socijalno a sad kad citam ove vase postove, cini mi se da da nama bas nista ne fali! :lux:
FANCY kaže:
Sa se ne nadovezujem na sve ono što su neki napričali nego da kažem par riječi za CH.
Sad mi je sasvim jasno zašto naši zubari na moru rade za strance po cijelo ljeto, nitko više ne uzima godišnji...
Svaki član familije po jednu plombu i uštedjeli su za ljetovanje!
happygoose
03.05.2004., 10:01
Vojky kaže:
Potpuna privatizacija u Hrvatskoj nije moguća - em smo siromašni, em je država jednstavno premala za neke stvari, tako da će bolnice jednostavno trebati nekakvu potporu proračuna za skupe aparate i sl.
Mislim i ja da bi neki međustupanj privatnog i državnog bio optimalan - potrebno je zadržati potpuno zdravstveno osiguranje (jer je tako definirano Ustavom), ali zašto ne bi netko tko uplaćuje 1000 kn mjesečno u fond kroz svoju plaću imao pravo na bolji smještaj u bolnici (apartman, TV) od onog koji uplaćuje 300?
Također, treba ukinuti monopol HZZO, nego da imaš i privatne fondove. Onda bi se oni borili za pacijente, tj. ako te liječnik ne primi, ti se obratiš fondu koji onda nakon nekoliko primjedbi ukine suradnju s tom zdravstvenom ustanovom - i naredni mjesec ta ustanova više nema dijela prihoda. Ako se i dalje nastave ponašat neprofesionalno, otiđe još par fondova i oni ostaju bez love za išta... Pa bi se opametili. Što Srbi kažu: "Para buši gdje burgija neće."
Pogledaj samo kako je primarna zdravstvena zaštita kvalitetnija otkada su ordinacije privatizirane i otkada možeš otići od liječnika...
Kako vidimo iz prilozenog, ljudi koji zive u ekonomijama razvijenog zapada kazu da trava i nije "najzelenija".
Ja sam misljenja da bi uloga HZZO prvenstveno trebala biti na donosenju standarda i ocuvanju istog, i ocuvanju razine zdr.zastite, one osnovne, primarne i urgentne, palijativne, jednaku za sve. A to je dio nacionalnog zdr.sustava koji bi svi trebali uplacivati.A monopol HZZO, tu se potpuno slazemo.....
U potpunosti se slazem da nije moguce trenutno privatizirati zdravstvo, kao sto i sam kazes presiromasni smo standardom.
Treba odrediti sto se dobije uplatom od 100 eura mjesecno u nacionalni sustav, i sto to ja koristim.....
Problem zdravstva i medicine, generalno je da to nije industrija koja proizvodi, vec ona koja trosi, vreca bez dna. :D
happygoose kaže:
Kako vidimo iz prilozenog, ljudi koji zive u ekonomijama razvijenog zapada kazu da trava i nije "najzelenija".
Jebiga, izgleda da je - barem što se zdravstva tiče - trava uvijek najzelenija onima koji imaju puno para. Suvrremeno zdravstvo je izrazito skupo i to je to.
Sjećam se jednog intervjua Bill Gatesa, kada su ga pitali kako je imati toliko para. Prvo što je kao prednost rekao je bilo nešto u stilu da si može prištiti sebi i svojoj obitelji liječenje ako se razbole...
happygoose
03.05.2004., 10:24
Stvar je u tome sto ljudi upadaju u zamku, da zele biti pokriveni u svim slucajevima, ili kako je netko rekao slikovito pa ako "putujes i na Mjesec", ali jedino razborito je pokriti ono osnovno, barem meni. A poraditi na preventivi i na zdravijem zivotnom stilu, a za tu propagandu i drzava bi trebala umijestai svoje prstice, jer je njoj u cilju da ljudi rade i placaju porez, zamisli samo ako bi se poradilo na dentalnom zdravlju, koliko bi se dobilo u porezu od zubara i od radnika, a o utjecaju vlastitog samopouzdanja individue da se ne prica, te onom osnovnom mentalnom zdravlju nacije.
Da u nas postoji drustvo koje ulaze umjesto da trosi, bila bi drugacija prica......:)
Secundo
03.05.2004., 12:44
Ja imam osnovno i dodatno osiguranje, dodje me 250 CHF mjesecno, i prilicno sve je pokriveno. Da mi se nesto desi, dosao bi mi sef doticnog odjela, i bio bi smjesten u dvokrevetnoj sobi (to je dodatno osiguranje).
Prvih 1600 CHF snosim sam, inace bi cijela stvar bila dosta skuplja. Mora se dodati da je popust radi toga oko 1000 CHF, to znaci moj maksimalni rizik je oko 600 CHF godisnje. Obzirom da sam prilicno zdrav, to je za mene OK.
Otprilike pola troskova za bolnice se u CH pokrivaju poreznim sredstvima, tako da navedenih 250 CHF ne pokazuje cijelu istinu. Drugi problem je sto troskovi zdravstva eksplodiraju. Trenutno smo u fazi konsolidacije, sto znaci da se manje bolnice zatvaraju, i neke ponude (npr. gerontopsihijatrija u Zürichu) osjetno smanjuju.
margarita
03.05.2004., 14:42
ovdje svi drzavljani i permanent residents imaju osnovno
a stvari tipa - tretman kanala kod zubara, usadjivanje zuba (umjesto parcijalne), neki kozmeticki tretmani, privatna soba u bolnici...
to je pokriveno dodatnim koje placa firma osim ako si student ili part time pa si onda sam uplacujesh oko $50 mjesecno
inace firme pokrivaju taj trosak tako da ne morash od place odvajati
jedino ako hoces zagarantiranu privatnu sobu u bolnici placas $2 mjesecno extra
Vojky kaže:
Sad mi je sasvim jasno zašto naši zubari na moru rade za strance po cijelo ljeto, nitko više ne uzima godišnji...
Svaki član familije po jednu plombu i uštedjeli su za ljetovanje!
jooj zubari...
supruzi jednog mog poznanika je stigao racun za sredjivanje jednog zuba preko 1400chf i to nakon sto joj je zubar rekao da ce cijeli postupak kostati negdje oko 800...
par dana nakon sto sam to cuo citao sam u "blick-u" kako se svicarska udruga zubara buni protiv donosenja zakona da tretman nikako nesmije kostati vise nego sto su unaprijed rekli...guess why?
Secundo
03.05.2004., 17:33
mr X kaže:
... svicarska udruga zubara buni protiv donosenja zakona da tretman nikako nesmije kostati vise nego sto su unaprijed rekli...guess why?
Nekoliko razloga zasto ipak vise kosta:
1. "Trebalo je znatno vise vremena da bi iskopao upaljeni korijen" (joooj, Svibanj je, pa trebaju mi ljetne gume za Porschea)
2. "U predracunu nije bila ukljucena anestezija za busenje korijena, a vi ste ju za vrijeme tretmana ipak trazili" (kvragu, opet kasnim sa alimentima. Nece mi zena dati vidjeti djecu).
3. "Dok sam krpao jednu rupu, na susjednom zubu sam otkrio jos jednu koja se tek svijeze stvorila tamo" (Haha, dvojica ovakvih, i pokrpati cu rupu u mojem privatnom proracunu)
4. "Most se ipak nije dao ucvrstiti na za to predvidjenom zubu, nego tek dva zuba dalje. Pa znate li vi posto je zlato u ova vremena? E, a plastika je jos duplje skuplja" (Za onaj palazzo u Toscani bi ubijao, a kamoli lagao)
Sorry, zubari, ali imidz vam je skoro kao pravnicima u USA ;)
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
FANCY kaže:
Recimo ja plaćam 200 CHF na mjesec, žena 200 djete 100 i ako ja ili žena idemo doktoru u jednoj godini 01.01.2004 do 20.12.2004 1 ili 2 puta i imamo račun od recimo 2 ili 3 puta 200 chf (600 CHF zajedno) to ćemo platit sami iz našeg džepa i sve tako do 800 CHFi nitko nam to neće nikad vratit ili dati, nebitno plaćali mi ovoliko ili onoliko naše osiguranje osim ako posebno neželimo osigurati sve a to znači na mjesec duplo više od gore navedene prosječne sume.
--------------------------------------------------------------------------------
Dali to znaci da nakon placenih tih 800 CHF dobijes kompletan povrat pri svakom slijedecem posjetu doktoru ili kako?
Tak sam se vjecito furila na ovo socijalno a sad kad citam ove vase postove, cini mi se da da nama bas nista ne fali!
Može se i tako reći ali nije povrat nego platiš račun i onda šalješ u svoje osiguranje i oni ti tu istu sumu vrate na kraj mjeseca stim da ti sam snosiš dio u plaćanju lijekova..
Teško je ovako pojašnjavati i pisati jer ima mnogo solucija ali kraju se sve svede na isto..
FANCY kaže:
Tak sam se vjecito furila na ovo socijalno a sad kad citam ove vase postove, cini mi se da da nama bas nista ne fali!
Može se i tako reći ali nije povrat nego platiš račun i onda šalješ u svoje osiguranje i oni ti tu istu sumu vrate na kraj mjeseca stim da ti sam snosiš dio u plaćanju lijekova..
Teško je ovako pojašnjavati i pisati jer ima mnogo solucija ali kraju se sve svede na isto..
Naravno da vam nista ne fali, a najbolje je u Hrvatskoj gdje svi imaju garantirano zdravstveno osiguranje. Da, znam da se na sve ceka i da se za ozbiljnije stvari mora "intervenirat", ali barem su placeni svi troskovi! U SAD-u samo porod kosta $10,000, pa ti sad plati i imaj djecu bez da ti kompanija placa zdravstveno! A tu ima 20% ljudi koji nemaju NIKAKVO osiguranje jer si ga ne mogu priustit. I onda u Hrvatskoj kukaju jer moraju cekat u redu ili mjesec dva... :flop:
suncica
10.05.2004., 23:34
Secundo - nije mi jasno... sta znaci da placas prvih 1600 snosis sam? Placas mjesecno 250 koji ti donose korist tek kad se skupi da je potrosak 1600 u jednoj godini?
Ako sam dobro shvatila, stvar je ovakva: 1.1.2004 vadis krv ...placas npr 50, 13.3 radis ultrazvuk - placas 200, ... i tako placas sve dok se ne nakupi 1600?? Kad u godini platis 1600, u toj godini ne placas vise nista?
Kakav popust od 1000CHF - kad, gdje
1600CHF je oko 7800kn...
Da sad ne trazim po drugim postovima - koliki je to (1600CHF) prosjecni udjel u placi? (Znam da je to razlicito, ali neki VSS covjek srednje place, za orjentaciju)
suncica
10.05.2004., 23:37
Eh i jos nesto - svi pricaju USA, KAnada, CHF.
Kako je u Franc, Njem, Austriji, Spanj, Italiji?
Hellkin
11.05.2004., 02:30
suncica kaže:
Eh i jos nesto - svi pricaju USA, KAnada, CHF.
Kako je u Franc, Njem, Austriji, Spanj, Italiji?
Ovo je interesantna skracenica -- Spanj. Nikad cuo za takvu izvedenicu. :D
suncica kaže:
Secundo - nije mi jasno... sta znaci da placas prvih 1600 snosis sam? Placas mjesecno 250 koji ti donose korist tek kad se skupi da je potrosak 1600 u jednoj godini?
Ako sam dobro shvatila, stvar je ovakva: 1.1.2004 vadis krv ...placas npr 50, 13.3 radis ultrazvuk - placas 200, ... i tako placas sve dok se ne nakupi 1600?? Kad u godini platis 1600, u toj godini ne placas vise nista?
1600CHF je oko 7800kn...
Da sad ne trazim po drugim postovima - koliki je to (1600CHF) prosjecni udjel u placi? (Znam da je to razlicito, ali neki VSS covjek srednje place, za orjentaciju)
Suncice nisi pazljivo citala.
Ako sam plaćaš godišnje do 400 CHF(obavezno za sve i najniža suma) imaš svaki mjesec da platiš osiguranje recimo 300 CHF po osobi i tako 12 mjeseci X 300 = 3600, a ako sam plaćaš do 1600 onda dobiješ popust i umjesto da platiš 300 na mjesec ti platiš 230/250 na majesec X 12 = 3000, znači ako nebudeš bolestan štediš 600 CHF a ako budeš bolestan sam ćeš da platiš sve do 1600 CHF a sve iznad te sume plaća osiguranje.
GoodOne
11.07.2004., 00:21
suncica kaže:
1600CHF je oko 7800kn...
Ispuknoh stari post jer sam tek sad na njega naletio i to preko drugog posta...
Moj frend u CH placa 300 CHF zdravstveno osiguranje svaki mjesec + 10% od potrosenog. Imao je problema sa kraljeznicom pa je racun bio 5000 CHF, a on participirao 500.
Udio od place? Placa mu je 120000 CHF godisnje iliti 10000 mjesecno. Oces postotak? 3% od bruto place. Smijesno bi bilo da nije zalosno sa stanovista nas u HR :(
Koliki je postotak kod nas? 20%. I jos placam participaciju za sve zivo... da ne govorim o cekanju...
U USA ,barem kod mene je jedno 10% od place, zdravstveno i jos placam participaciju 20$ po pregledu i isto toliko za recept.
http://www.vecernji-list.hr/newsroom/news/international/511322/index.do :flop:
Srecom nemam problema sa zdravstvenim osigurnanjem koje je besplatno za sve talijanske drzavljane i strance s reguliranim statusom. Oni koji su ilegalno usli u zemlju takodjer mogu koristiti besplatne usluge na hitnoj pomoci, a i brojni volonteri i humanitarne organizacije pomazu u centrima gdje se najvise ilegalni imigranti obracaju za pomoc. Sto se ove teme tice :top: za Italiju!
Mr Spiker
25.03.2006., 09:51
Kakvih?
Kakvih?
"Srednjoškolski nastavnik Cindy Herchenroder zarađuje godišnje 65.000 dolara. Uplaćuje za obiteljsko osiguranje 3000 dolara, a ostatak podmiruje njegova škola. Boluje od reumatičnog artritisa, a njegov 11-godišnji sin ima astmu i dijabetes. Svaka tri mjeseca izdvaja tisuću dolara za inzulin, a mjesečno obitelj potroši 280 dolara za lijekove. "Kupovali smo lijekove na kreditnu karticu, ali to nije moglo potrajati. Imamo osiguranje, ali ono ne pokriva sve naše potrebe. To utječe na kvalitetu našeg života: ne putujemo, ne jedemo u restoranima, kupio sam staru karoseriju i ugradio motor jer ne mogu sebi priuštiti novi automobil", žali se Cindy."
Mr Spiker
25.03.2006., 10:19
Sad ce ti ovi nasi cro amerikanci objasniti kako im firme pokrivaju zdravsteno i kao njih dodje samo neka sica da bi dobili vrhunsku uslugu.
Medjutim ja ipak znam da moja rodbina za obitelj placa nekih par k godisnje a excess je nesto u stilu prva noc u bolnici $1200 pa onda dalje nastupa osiguranje. :)
Mr Spiker
25.03.2006., 10:21
Sad ce ti valjda opet ovi nasi amerikanci objasniti kako ima raznih osiguravatelja i kao ti opet neki mogu pokriti sve za neku sicu od para.
Dakle sve ti je to stvar izbora, samo moras malo paziti da ti je izbor "up to date". :D :D :D
Mr Spiker
25.03.2006., 10:23
I jos ce ti mozda objasniti kako oni imaju dobro isiguranje i zivo ih boli qrac sto su si neki izabrali da nemju nikakvo ili sto imaju neko kilavo osiguranje jer si nisu izabrali neko bolje.
Plus ako su si vec odabrali da zive kako zive i da budu ljencine onda im je uz sve to super kako im je.
Zamisli se u ulozi liječnika koji nekog mora isprašit iz bolnice zato jer nema odgovarajuće osiguranje.(naravno ako je savjestan):bang:
Mr Spiker
25.03.2006., 10:32
Zamisli se u ulozi liječnika koji nekog mora isprašit iz bolnice zato jer nema odgovarajuće osiguranje.(naravno ako je savjestan):bang:
Gdje ti zivis?? Jes' ti ikad bio u Americi ili mozdano funkcionirao tamo.
Znas li kako rade njihovi mentalni sklopovi.
Otices ti sam ako nemas para, da si malo prikratis muke, sto te ima ko tjerati.
Mr Spiker
25.03.2006., 10:40
Ustvari trend je i za ROW (rest of the world kako amerikanci zovu ostatak svijeta) da se zdravstveno osiguranje privatizira i da si sve placas svojim parama, ili da si kupis osiguranje, vec prema izboru.
Izmdju ostalog sjeca li se tko kakvo je osiguranje bilo kod nas recimo dvadesetih ili tridesetih godina proslog stoljeca. Pa ljudi su opet zivjeli.
Mislim da su nas te socijalisticke kerefeke sa nekakvim besplatnim zdravstvenim osiguranjima i skolovanjima skupo stajale. Takvi i slicni relikti nekih propalih vremena jos se na neki neobjasnjiv nacin odrzavaju u Hrvatskoj i cijela zemlja grca zbog nekakvih nepotrebnih troskova.
Sto bi je nekome placao neke lude cifre za neke njihove zdravstvene troskove. Pa danas je sve tako skupo i normalno da svatko treba prvo zbrinuti sebe samoga, a za druge neka se pobrinu dobrotvorne organizacije, karitasi i slicni.
vinlovci
25.03.2006., 12:58
se kaze , zdravlje je pola......
evo nekuh primjera.
1.covjek ode kupi Porshe 75000$,mjesecno sa osiguranjem vjerovatno 2500$...onda kuka kako nema 100-150 mjesecno za zdravstveno osiguranje :zubo:
2. covjek pusi kutiju cigareta (buy now , pay later :zubo:)dnevno 3-7$, ili 90-210$ mjesecno onda kuka kako nema za zdravstveno osiguranje
3. covjek kupi kucu od 350 000 $ onda kuka kako nema 120$ mjesecno za zdravstveno osiguranje
4, 5 i ini primjeri, ljudi koji spucaju 100 i vise dolara mjesecno na drogu, pice , kockanje i ostale gluposti......
zasto bih ja za ove gornje navedene slucajeve , gdje je dupe potrosilo vise negoli je glava proizvela placao zdravstveno??
u isto vrijeme znam da sva bebe, sirotinja i illegalni immigranti ( ovo za ilegalce nisam vjerovao, ali istina, kao Senat ne zeli da se ilegalci boje otici u bolnicu u slucaju da imaju neku zaraznu bolest)imaju zdravstveno iliti mogu otici u bolnicu i Federalna vlast ce platiti
isto kao sto je Spiker naveo, tko je nasim pradjedima placao zdravstveno i od koga su oni dobijali mirovinu
mozda bi trebalo imati zdravstveno zajednicko, ali ja bih tada isto volio imati, zajednicki mortgage, automobilsko placanje i osiguranje......pa onda kada netko ne moze otplatiti kucu , automobil, Mobitel :zubo:, ajmo sad svi mi iz zajednickog fonda to platiti...jel moze?
p.s. evo bas mi rata za kucu dolazi...sitnica ....jel mogu ja malo iz zajednickog fonda izvuci
Shan Yu
25.03.2006., 13:43
Sto bi je nekome placao neke lude cifre za neke njihove zdravstvene troskove. Pa danas je sve tako skupo i normalno da svatko treba prvo zbrinuti sebe samoga, a za druge neka se pobrinu dobrotvorne organizacije, karitasi i slicni.
Mozda je malo off-topic, ali sjecam se jednog razgovora o tome koliko love ostaje nakon placanja poreza i kako zivjeti s tim. Jedna od spomenutih stvari je bila da dobrotvorne organizacije, da bi se legalno takvima mogle zvati i koristiti sve zakonske ovlasti (porez), imaju zadani postotak koji moraju davati krajnjim korisnicima. Mislim da je bilo u pitanju tri posto (brojkom: 3%) od prikupljenih donacija.
Uglavnom, zakljucak jednog kolege je bio da su dobrotvorne organizacije i pornografija dvije najprofitabilnije djelatnosti.
chiquita
25.03.2006., 13:52
meni je najdebilnije od svega što su ljudi iz prošlog sistema nasljedili osjećaj ili naviku ili štatijaznam mišljenje, što li, da je zdravstveno osiguranje besplatno!
a gdje je to besplatno?!
hitna pomoć je besplatna svugdje i temelji se na solidarnosti ali svako lječenje, pregledi itd. se plaćaju.
iz doprinosa za zdravstveno.pogledajte si platne liste.
a koliko to vidim to čak ni pisac ovo linkanog članka ne zna.
I jos ce ti mozda objasniti kako oni imaju dobro isiguranje i zivo ih boli qrac sto su si neki izabrali da nemju nikakvo ili sto imaju neko kilavo osiguranje jer si nisu izabrali neko bolje.
Plus ako su si vec odabrali da zive kako zive i da budu ljencine onda im je uz sve to super kako im je.Tocno tako. Ovo si rekao bolje nego sto bih to ja.
Shtefitza
25.03.2006., 18:43
Mr Spiker je sve objasnio. :D :cool:
Bome je problem. Jer ima ljudi koji imaju troje djece, recimo zena je doma, ne radi jer im je jeftinije tako nego da uz njenu bijednu placu moraju placati i djecje vrtice i drugi auto kojim bi se do vrtica i posla razvozili.
Onda taj otac obitelji mora platiti zdravstveno osiguranje za sebe, zenu i djecu. Ako postoji tako jeftino zdravstveno osiguranje kojim bi mogao pokriti svoju obitelj, on to ucini i s ostatkom place pokuisava zivjeti normalan zivot. Ako ne, proba se kvalificirati za programe koji besplatno pokrivaju barem djecu. Ako je placa dovoljno mala, mozda upadne pod kriterije za financijsku pomoc u pokrivanju zdravastvenog osiguranja za roditelje. Onda su na konju. Je, frisku figu.
Na konju su da mogu ici u odredjene bolnice, vidjeti odredjene doktore koji su prebukirani i koji ce ih vidjeti jednom u sest mjeseci na deset minuta, i nece moci rijesiti njihovih sedam zdravstvenih problema koji su svi pogorsani losim ekonomskim statusom.
u Americi ima svega. Samo moras imati novaca doci do toga. Ili mozda cak nije potreban novac, ali potrebno je slobodno vrijeme da organiziras aplikaciju, pristup, informaciju...A slobodnog vremena nemas, pogotovo ako si na dnu drustvene ljestvice jer si zauzet sa svoja dva ili tri posla koja paralelno radis ne bi li osigurao opstanak svojoj obitelji. (koju onda nemas kad odgajati, pa djeca pocnu piti, drogirati se, zapostavaljat skolu, da bi isto zavrsila sa najmanje placenim poslom i cetvero djece do svoje 24-te godine.)
Hvala Bogu istice Bushove drugi mandat, pa je vrijeme za preokret. Clinton je poceo raditi znacajne korake u smjeru zdravstvenog osiguranja za svu djecu. Nadajmo se da se ima motiva nastaviti... (uvijek ce postojati sjajni sveucilisni centri kojima ce pristup imati samo najsretniji lovatori, ali barem osnovne stvari za obicnog Joe-a...)
Shtefitza
25.03.2006., 18:47
hitna pomoć je besplatna svugdje i temelji se na solidarnosti ali svako lječenje, pregledi itd. se plaćaju.
NE znam gdje svugdje je, ali hitna pomoc u Americi nije besplatna. Par tjedana nakon sto te dovela u bolnicu da te se brze moze lijeciti, dobijes racun od hitne (postoji nekoliko kompanija u gradu koje se bave razvozenjem u hitnim medicinskim slucajevima do lokalnih bolnica), pa ili platis ili se trudis nabvaviti potvrde da nemas financijsku mogucnost platiti ne bi li ti netko "progutao" trosak, u ime milosrdja (ako milosrdje za tu godinu vec nije potroseno).
slobodnog vremena nemas, pogotovo ako si na dnu drustvene ljestvice jer si zauzet sa svoja dva ili tri posla koja paralelno radis ne bi li osigurao opstanak svojoj obitelji. (koju onda nemas kad odgajati, pa djeca pocnu piti, drogirati se, zapostavaljat skolu, da bi isto zavrsila sa najmanje placenim poslom i cetvero djece do svoje 24-te godine.)Eh, ovo je apsurdno. Koji qurac se razmnozavas ak nemas perspektive, ili nemas s cime odrzavati to sto si napravio? To je problem ovdje. Takvo ponasanje je krajnje neodgovorno, i takve nemas sto zaliti (a jos manje izdvajati nofce za njih). U Europi su stali na loptu, za to im svaka cast.
vinlovci
25.03.2006., 20:26
prosvjeta u americi kuka isto kao i u hrvatskoj :zubo:
Srednjoškolski nastavnik Cindy Herchenroder zarađuje godišnje 65.000 dolara. Uplaćuje za obiteljsko osiguranje 3000 dolara, a ostatak podmiruje njegova škola. Boluje od reumatičnog artritisa, a njegov 11-godišnji sin ima astmu i dijabetes. Svaka tri mjeseca izdvaja tisuću dolara za inzulin, a mjesečno obitelj potroši 280 dolara za lijekove. "Kupovali smo lijekove na kreditnu karticu, ali to nije moglo potrajati. Imamo osiguranje, ali ono ne pokriva sve naše potrebe. To utječe na kvalitetu našeg života: ne putujemo, ne jedemo u restoranima, kupio sam staru karoseriju i ugradio motor jer ne mogu sebi priuštiti novi automobil", žali se Cindy."
65000
odbijes 11700 za federalni porez, onda zavisi od drzave recimo 5000 za drzavni i lokalni
ostane 48 300 ili 4000 mjesecno
kuca 1200
inzulin i lijekovi kostaju 600 mjesecno ostane 2200, auto novi 300(ovo je dobar auto nije peugot, fiat ili reno) ostane 1900,
zena ne radi a oni sa 1900 jedva prezivljavaju, prosvjetni radnici su pametni ljudi, znaju kako se kuka ovdje isto kao i u hrvatskoj
Evil Kanevil
25.03.2006., 22:47
Srednjoškolski nastavnik Cindy Herchenroder zarađuje godišnje 65.000 dolara. Uplaćuje za obiteljsko osiguranje 3000 dolara, a ostatak podmiruje njegova škola. Boluje od reumatičnog artritisa, a njegov 11-godišnji sin ima astmu i dijabetes. Svaka tri mjeseca izdvaja tisuću dolara za inzulin, a mjesečno obitelj potroši 280 dolara za lijekove. "Kupovali smo lijekove na kreditnu karticu, ali to nije moglo potrajati. Imamo osiguranje, ali ono ne pokriva sve naše potrebe. To utječe na kvalitetu našeg života: ne putujemo, ne jedemo u restoranima, kupio sam staru karoseriju i ugradio motor jer ne mogu sebi priuštiti novi automobil", žali se Cindy."
65000
odbijes 11700 za federalni porez, onda zavisi od drzave recimo 5000 za drzavni i lokalni
kuca 1200
inzulin i lijekovi kostaju 600 mjesecno ostane 2200, auto novi 300(ovo je dobar auto nije peugot, fiat ili reno) ostane 1900,
zena ne radi a oni sa 1900 jedva prezivljavaju, prosvjetni radnici su pametni ljudi, znaju kako se kuka ovdje isto kao i u hrvatskoj
Zaboravio si da se za "medical expenses" dobija kredit za federalini porez.
masimo1
25.03.2006., 23:51
Prvo zdravstveno osiguranje nigde nije besplatno. Neki samo trebaju malo bolje pogledati svoju platnu listu, da bi videli.
Drugo, žalostno je, da u mnogim zemljama, zdravstveno osigurani ljudi (plačaju bez da bi se jih se išta pitalo), na kreju često moraju sami platiti doktore, da bi u dogledno vrijeme došli na red.
Inače, ja u USA za sebe i ženu plačam za dobro komplet zdravstveno osiguranje (dental, vision, health) od bruto plače $138 mjesečno.
Nakon toga, naočale su nam svake 2 godine badava, poseta doktora $10, operacija $10, hospitalizacija $0, lijekovi $5 ili $10, itd. O kod zubara imamo dva bezplatna čiščenja godišnje, $10 za pregled, $8 za plombiranje, a za krune (porcelan) barem nekih $300. Sve to mogu plačati tax free novcem, ako dobro isplaniram.
Mr Spiker
26.03.2006., 01:05
Prvo zdravstveno osiguranje nigde nije besplatno. Neki samo trebaju malo bolje pogledati svoju platnu listu, da bi videli.
Drugo, žalostno je, da u mnogim zemljama, zdravstveno osigurani ljudi (plačaju bez da bi se jih se išta pitalo), na kreju često moraju sami platiti doktore, da bi u dogledno vrijeme došli na red.
Inače, ja u USA za sebe i ženu plačam za dobro komplet zdravstveno osiguranje (dental, vision, health) od bruto plače $138 mjesečno.
Nakon toga, naočale su nam svake 2 godine badava, poseta doktora $10, operacija $10, hospitalizacija $0, lijekovi $5 ili $10, itd. O kod zubara imamo dva bezplatna čiščenja godišnje, $10 za pregled, $8 za plombiranje, a za krune (porcelan) barem nekih $300. Sve to mogu plačati tax free novcem, ako dobro isplaniram.
Jednostavno ne mogu vjerovati da imas sve to za $138 mjesecno. Jel' ti firma jos dodaje sto na tih $138 koje ti dajes.
I jednostavno ne mogu vjerovati da nemas excess na recimo bolnicko lijecenje. Ili mozda si zaboravio onih $1200 za prvu noc u bolnici a dalje pokriva osiguranje.
Mozda nisi sve procitao do kraja sitnim slovima ili nikada nisi bio u prilici da stvarno "testiras".
Jednostavno ne mogu vjerovati znajuci kako stvari s osiguranjima funkcioniraju.
Ja recimo u AU placam $220 mjsecno za familiju, a ne pokrivaju skoro NISTA.
Tvrtko1995
26.03.2006., 01:28
Jednostavno ne mogu vjerovati da imas sve to za $138 mjesecno. Jel' ti firma jos dodaje sto na tih $138 koje ti dajes.
I jednostavno ne mogu vjerovati da nemas excess na recimo bolnicko lijecenje. Ili mozda si zaboravio onih $1200 za prvu noc u bolnici a dalje pokriva osiguranje.
Mozda nisi sve procitao do kraja sitnim slovima ili nikada nisi bio u prilici da stvarno "testiras".
Ja placam nekih 145 dolara mjesecno i imam sve te beneficije + kiroprakticara. S tim sto je "deductable" 2000 godisnje. Sad se spremamo da kupimo dopunsko osiguranje od 0-2000. To ce nas kostati vjerovatno oko 15-20 dodatnih dolara. I onda smo FREI!
masimo1
26.03.2006., 08:01
Da, da, naravno, firma plača puno više. Trebao bi pogledati koliko konkretno. Ali to što firma plača se mi ne uzima od bruto plače, to je extra benefit.
O, testirao ja to osiguranje i te kako (nažalost :p ). Pre pola godine bio sam na operaciji, pa me došlo $10 :) A posle operacije imao sam više kontrola i ništa nisam morao plačati. A i više ljekova sam morao kupiti ($5 a pop).
Inače jednom godišnje na firmi mogu birati nekih 5 različitih heath insurance (vrlo vjerojatno čak i više njih) i 3 dental paketa. Mogao bi izabrati i jeftiniji insurance ali onda bi morao sam više plačati.
Prije kod druge korporacije imao sam malko slabije osiguranje. Za prijem u bolnicu trebao bi platiti $200 (nisam testirao), co-payment za doktore došao me prvo $10, onda poskupilo na $15, lijekovi $10 ili $15. A naočale sam morao sam plačati, jer mi se nije isplatilo uzeti njihovo osiguranje. Sve to pre-tax jer sam svake godine dobro planirao pa ulagao u tako zvani flexible spending account ili tako nešto. Par puta bio sam i na urgenci i isto sam plačao standardni co-payment.
A na zubare potrošio sam na tisuče $$$ (pored dobrog insurance) jer su mi zamijenili nekih 10+ kruna, bridge, sve plombe (ko bi brojio), itd. Ali sad su mi zubi tata mata:)
masimo1
26.03.2006., 08:06
U USA je urgenca badava za uninsured samo ako dovoljno malo zaradjuješ, inače ti pošalju invoice... :)
Ali u svakom slučaju su u par mojih navrata (kaskader:)) bili izuzetno friendly. Jednom jer se mi nije dalo čekati, čak me i sestra na brzinu pogledala, prije nego sam otišao, unofficially i badava, normalno.
A jednom rekli mojoj ženi, dali treba da mene ili nju (neznam više) naruče na neki "consulting" (psihiatar?), kad sam si drugi put polomio isti prst, LOL. Baš su humoristi...
masimo1
26.03.2006., 08:56
Piše: "Četrdeset pet milijuna Amerikanaca nema zdravstveno osiguranje. Ti ljudi žive u nadi da se neće razboljeti, da će im život proteći bez potrebe za liječnicima i bolnicama. No, bolest ne bira prema platežnoj moći pacijenta, a nisu joj poznate ni cijene skupih polica zdravstvenog osiguranja..."
To je poznata zabluda Europljanina, da su amerikanci bez zdravstvenog osiguranja samo oni koji si to ne mogu priuštiti. To jednostavno nije istina...
Čak sam i ja bio bez zdravstvenog osiguranja neko kratko vreme, a daleko sam od sirotinje. Kako to, se pitate. E, pa namjerno, valjda. Nije mi se trošilo na to za par sedmica + paperwork i, da, riskirao sam, namjerno, ali sam se čuvao.:)
Trebate znati, da mnogi ljudi radije potroše pare na druge stvari nego na neki insurance, kad ne treba mandatory plačati. Znam neke koji nabavili za više tisuča big screen TV, a nisu insured. Tako odlučili, ko če znati... Moj suradnik, dobra plača, pustio firmu, imao 50k na banki i otišao u Europe na putovanje za 3 mjeseca. Bio je uninsured u USA, a i za putovanje nije kupio nikakvi insurance. Srečom ništa mu se desilo. I tako mogu nabrajati još i još slučaja. A nekima se nešto desi baš dok su uninsured i eto bankrota i onda sa samo o tome priča; senzacionalizam. Hoču samo reči, da nije sve baš tako kao to nekima izgleda iz daleka. Ima svega i svačega.
AllweEverWanted
26.03.2006., 09:25
British Columbia ima nekih 49$ osnovnog osiguranja, ako godisnje zaradish vise od $25 000, znaci ako neradis ili imas nekakvu mizernu placu osnovno zdrastveno ti je besplatno , osnovno zdrastveno ti pokriva posjete doktoru, ljecniku i specijalisti, pregledi u bolnici i kiroprakticharu (10 posjeta ako se nevaram), osim zubaru. Zubar se placa masno ako nekas dental plan, a njega opet mozes dobioto od firme ili ga sam placati nekih $60 tak dolara po osobi mjesecno. Zubar te dodje besplatno jedino ako ti trebutno stanje sa zubima ugrozava zdravlje ili radnu sposobnost onda te posalju u bolnicu pa ti poprave besplatno(osobno iskustvo zena imala problema sa umnjacima).
NE znam gdje svugdje je, ali hitna pomoc u Americi nije besplatna. Par tjedana nakon sto te dovela u bolnicu da te se brze moze lijeciti, dobijes racun od hitne (postoji nekoliko kompanija u gradu koje se bave razvozenjem u hitnim medicinskim slucajevima do lokalnih bolnica), pa ili platis ili se trudis nabvaviti potvrde da nemas financijsku mogucnost platiti ne bi li ti netko "progutao" trosak, u ime milosrdja (ako milosrdje za tu godinu vec nije potroseno).
Jep nigdje nije slobodno, ubaceno je u insurance ili direktno za Ambulantnu , primjer 5-10 minuta voznje bez ikakovih komplikacija samo prevoz u bolnicu 12 km kosta $850 AU dollara, kosta nesto oko $70 dollara godisnje clanarina.
Mr Spiker
26.03.2006., 11:53
Jep nigdje nije slobodno, ubaceno je u insurance ili direktno za Ambulantnu , primjer 5-10 minuta voznje bez ikakovih komplikacija samo prevoz u bolnicu 12 km kosta $850 AU dollara, kosta nesto oko $70 dollara godisnje clanarina.
Ne znam Vilko kako je u SA, ali u NSW je ako te ambulance odveze do bolnice oko $220.
Sthefitza kaze;
Hvala Bogu istice Bushove drugi mandat, pa je vrijeme za preokret. Clinton je poceo raditi znacajne korake u smjeru zdravstvenog osiguranja za svu djecu. Nadajmo se da se ima motiva nastaviti... (uvijek ce postojati sjajni sveucilisni centri kojima ce pristup imati samo najsretniji lovatori, ali barem osnovne stvari za obicnog Joe-a...)
Mrs. Clinton je dolazila u Australiju u ono vrijeme nas"MEDICARE" je bio pod Labour dosta dobro sredjen pristupan svakome i pokrivao je vecinu ...osim ako je netko zelio nesto posebno kao privatnu bolnicu....Clinton je izabrao australijski nacin u ono vrijeme kao najprikladniji i najbolji sa sve u USA....poslije promjene sada 10 godina pod LIBERAL mi uzimamo USA sistem koji je prikladan samo za bogate isto tako i lijekovi.
:cool:
Mr Spiker
26.03.2006., 11:55
Mrs. Clinton je dolazila u Australiju u ono vrijeme nas"MEDICARE" je bio pod Labour dosta dobro sredjen pristupan svakome i pokrivao je vecinu ...osim ako je netko zelio nesto posebno kao privatnu bolnicu....Clinton je izabrao australijski nacin u ono vrijeme kao najprikladniji i najbolji sa sve u USA....poslije promjene sada 10 godina pod LIBERAL mi uzimamo USA sistem koji je prikladan samo za bogate isto tako i lijekovi.
:cool:
Nazalost tocno, zato su me i natjerali da placam $220 mjesecno a zaqurac. Nikakve vajde od tog privatnog osiguranja.
Ne znam Vilko kako je u SA, ali u NSW je ako te ambulance odveze do bolnice oko $220.
ovo je racun imam copiju od racuna ...naravno ja nisam platio nista zato sta imam pokriveni insurance.
P.S.struja isto je ovdje 0.19C KWh/samo primjer,a place su 30-50% manje/.
pozdrav
vilko
Eto da vidimo “stvarno kako je Australijski system sada kakav je komlicirani”
1/Australija ima ‘MEDICARE”…system koji pokriva svakoga /necemo sada
ulaziti koliko tko placa, on pokriva slijedece:
a/doktorske ,specijalisticke posjete ali samo 75% od preporucene cijene, doktori mogu direktno od drzave naplacivati i pacijent ne ce platiti nista….to se dogadja u mjestima kao Sydney gdje ima previse doktora , ja zivim u Juznoj Australiji vecinom placamo iz svojega poketa koliko doctor racuna vise.
Da ne govorimo o Neurosurgenu koji su privat najpoznatiji i ne rade u Drzavnim bolnicima…oni zaracunaju i po $180 dollara po posjeti, od toga drzava/MEDICARE vrati samo oko $75 dollara.
b/pokriva Xray sve vrste ,ali opet tko nije kao ja umirovljenik placa posebno i po $30…nadalje.
c/Pokriva bolnicu i to samo DRZAVNU.
d/pisao sam mnogo puta da ako trebas operaciju u drzavnoj bolnici trebas naci neurosurgen koji radi u drzavnoj bolnici…iako mozda radi i privat.
Takovih vise nema ,malo sta ih je ostalo cekas do 18 mjeseci za pregled/osim ako je saobracajna nesreca/…isto je i za druge specijaliste ja sam cekao za rame /a bilo je oznaceno hitno!/18 mjeseci za specijalistu orthopeda…a koliko dugo za operaciju?
Imao osoba koje cekaju 3-5 godine na operaciju koljena ili kuka.
Zadnje je bilo na TV ,zena ne moze van iz kuce jer ima problem za incontinence,susjedi moraju ici kupovati za nju …toliko smrdi od mokrace da ne moze vise niti dezinfektant nego trosi ocat da smanji smrad….poslije reporta odmah je zdravstveni system obecao da ce je operirati uskoro….a koliko ima jos takovih slucaja.
U bolnicu koju idem je vodeca bolnica za ucenje lijecnika ,a nema vise neurosurgena i obstetrical, govorimo o bolnici koja ima sveukupno zaposlenih
6.500…od lijecnika do radnika….dakle velika bolnica.
======================
Sta Medicare ne pokriva:
a/Privatnu bolnicu
b/Fizijatra
c/opticara/optical-naocale
d/nijednu alternitivnu medicinu
e/ZUBARA
f/I mnoge druge male stvari
dakle ostaje vam ako mozete da uzmete Private insurance,sta dobijete sa time?;
a/Privatnu Bolnicu
b/privatnoga doktora po vasem izboru …ALI ON JE PLACEN PREKO MEDIKARE< TAKO DA OPET PLACATE ,razliku izmedju sta racuna i sta dobi od Medicare …isto je za Anesteticara poslati ce vam racun.
b/smanjiti cete cekanje na red da vidite specijalistu i da imate operaciju.
c/osim toga nema nekih razlika…i morate cakati za sve bolesti koje imate 12 mjeseca da se mogu lijeciti…nema sazaljenja …kancer ili kicma ili mozak, od
kada ste potpisali ugovor.
P.S.zavisi koliko placate , mozete uzeti da vi platite prvih $250-$500, kada idete u bolnicu onda cete placati manju svotu.
Isto tako drzava sudjeluje i daje 35% popust za sve …SADA DOLAZI NAJLJEPSE…tko nije 1996 uzeo Privatni Insurance ,placa se preko 30 godina posebno 2% na svaku godinu starosti posebno.
Primjer ja sam imao od 1969 do 1994…najbolji insurance ,ali ga nismo koristili jer gdje smo zivjeli je bila samo drzavna bolnica , ako sam isao kao privat pacijent dobio sam racune za platiti…ako sam isao kao drzavni pacijent nisam nista placao.
Kada sam poceo mirovinu prekinuo sam privat insurance jer je bio preskup za placati na maloj mirovini.
Kada bi je sada ponovo zelio uzeti morao bi platiti 70% na vrh koliko placa osnovni osoba sa 30 godina.
Da skratimo recimo familija /nas dvoje placa sa 30 godina starosti oko $200 na mjesec ,ja bi morao platiti $150 dollara na vrh toga…..dakle $350 dollara na mjesec ….i to je poslije sta drzava pomogne sa 35%
Sada dolazi treci dio imam MEDIKARE, i isto imam Privatni EXTRA COVER,
koji pokriva;
a/Zubara …sa ako idem koji je sa insurancom /dobim natrag oko 40-60% od racuna.
b/Zubar “crown”/krune su ogranicene na $1.000 po osobi, moja supruga radi bas sada jedan zub koji nema korijena , kostati ce $1250 AU dollara , dobiti cemo natrag oko $750 dollara.
c/Optikal godisnje $220 po osobi…ne skuplja se ako se ne koristi godisnje.
d/Fisio/Physiotherapi…$900 po osobi godisnje …TKO CE PLATITI 50%
e/Chiropractic-Natural therapist-Dietary-Psycology-Podiatry- sve to po oko $600 dollara po osobi……ALI tko ce placati 50%.
Drugim rijecima zelim kazati otkuda za to sve sta jesi pokriven treba platiti 50%-60%...otkuda novac?
Taj Extra insurance kosta poslije drzavnoga 35%....$50.00 mjesecno.
Skoro sam zaboravio Farmacetikal.
Za Umirovljenika je $4.70 po receptu dok ne postigne 54 recepta=$253.90 onda dobiva za ostatak godine za nista …osim nekoji lijekovi se doplacuju, ja koji sam na 15-18+ supruga na 4 recepta, brzo dodjem na to.
Onaj tko ima punu placu placa $29.50 po jednom receptu sa limitom od $960.10 dollara na godinu.
A mnogi lijekovi su nepokriveni i kostaju po $250-$300 mjesecno, extra insurance plati od toga najvise $40 po lijeku- PBS, sa limitom $600 na godinu po osobi, znaci unjesto da platimo $3.600 na godinu zastedimo $1.200, jos uvijek moramo potrositi $2.400 is svojega djepa.
I sada neka mi netko kaze kako se moze placati sve to od Mirovine?
Iako je moj savjet uvijek bio nije vazno koliko zaradis nego koliko trosis sve ima granice.
Eto toliko o LUCKY COUNTRY!
potepuh
26.03.2006., 17:05
65000
kuca 1200
Prema nekim kalkulacijama, prosjecna netto placa je 65% brutto u USA (osim poreza, tu su i izdvajanja za social security, disability, pension, samo zdravstveno osiguranje od 3000$ je dodatnih 4.6% na tvoju kalkulaciju u ovom slucaju ...)
65000 - x 65% = 42.250 / 12 mjeseci = 3.500
3.500 - lijekovi 600 - kuca 1200 - 300 auto = 1.400 $
Ako prosjeca troclana obitelj potrosi oko 100 $ za benzin, 650 za osnovne namirnice i kucne potrepstine, ostaje 650$ mjesecno za struju, vodu, plin, odjecu, popravak auta ili kuce, osiguranje istih (sto nije mala svota).. skolske potrepstine.. da ne spominjem zubara...
potepuh
26.03.2006., 17:28
Da li imas isto misljenje i o cestama? I one su izgradjene iz uplacenog poreza, a koriste ih i oni koji ga ne placaju?
Anyway, postoji biznis i postoje stvari koje su za opce dobro. Zdravstvo u US je veliki biznis.
U Danskoj, na zdravstvo i na skolovanje gledaju kao na ulaganje za opce dobro i blagostanje. Oboje je "besplatno" (OK - financirano iz poreza) za sve stanovnike (drzavljane i legalne useljenike). Lijekovi se placaju do odredjenog iznosa (oko 250$ godisnje). Ako je dugo cekanje (mislim preko 60 dana) za neki specijalisticki pregled ili operaciju, svatko ima pravo to obaviti u privatnoj ustanovi, a drzava ce platiti... Postoje privatne klinike, pa tko zeli sobu s pogledom ili nesto posebno, a hoce platiti, ima izbora. Jos nisam cula neke primjedbe na drzavne bolnice... Usluga i strucnost su na prilicno visokom nivou.
Skolovanje (mada nije tema, ali za usporedbu) nije samo besplatno, nego da bi stimulirali mlade da se skoluju, svaki redovni student dobiva lovu s kojom moze OK zivjeti (unajmiti stan i djeliti s cimmerom, + ostali troskovi)... A US - hm hm ja sam poznavala obitelj koja je digla hipoteku na kucu da bi mogli poslati svoju djecu na faks.
Toliko iz moje perspektive.
Evil Kanevil
26.03.2006., 17:44
\A US - hm hm ja sam poznavala obitelj koja je digla hipoteku na kucu da bi mogli poslati svoju djecu na faks.
Dizanje tzv. drugog kredita (second mortgage) na kucu vrlo popularna i isplativa metoda za finaciranje mnogih stvari ukljucujuci i skolovanja. Drugi kredit na kucu se lako i brzo odobrava, kamate su (u mnogim slucajevima) nize od kamata za druge kredite, a na sve to se dobijaju jos i poreske olaksice za federalni porez na uplacenu kamatu.
DrSigmundFreud
26.03.2006., 19:31
Plaćam (oduzimaju mi automaski) kompletno socijalno650.-€ 14xgodišnje , jer imamo i 14 plaća, skoro istu svotu još plaća i poslodavac, to je maksimum u Austriji kod plaće preko 3.620.-€ bruto.
unutra je radnička komora, penzija, osigurnje za slučaj nesreće i zdravstveno osiguranje. Zdravsteno pokriva sve :top:, prije nekoliko godina se je junior s Autom okrenuo 4x :zubo: (Autobahn je bio 4,5h zatvoren), let sa helikopterom u bolincu je bio pokriven iako je on kao student kod mene osiguran.
AFRODITA69
27.03.2006., 00:11
za sada nemam.naime,ne placa svaka firma osiguranje a ako i placa nisu sva bajna.5 god sam imala super osiguranje(kaiser)koje sam placala samo 20$ mjesecno...onda sam radila u firmama gdje je osiguranje samo za mene bilo 86$ svaka dva tjedna a nisu nudili za djecu..tu sam pocela muljati,posto nisam radila i ovako i onako oko 4 god...i dobila drzavno koje jos i sada drzim.firma u kojoj sada radim nema osiguranja.pa mogu imati drzavno.ne placam nista.nulu.oba poroda besplatno.u jako dobrim bolnicama.drugi porod sam cak provela 2 tjedna u bolnici,u svojoj sobi(samo ja)sa tv,vcr,kupaonom,ma nesto perfektno,na sto su se cudili ovi koji sa skupim osiguranjem nisu mogli dobiti takav tretman.mala je rodena sa 6 mj pa je bila u bolnici(children's-oak i alta bates,berkeley)2 mjeseca i to kostalo sa svime skupa 183.000$...i kako je rekla stefica-prije pola god sam pozvala hitnu da malu odvezu u djecju bolnicu i dobila racun za 405$...a bolnica je ni 5 min autom od kuce...sva sreca pa imamo osiguranje...i jos je k tome ostala u bolnici tjedan dana.poznam puno njih koji nemaju osiguranje,kad god im je nesto moraju na hitnu i do sada su duzni da nikad nece moci povratiti...ali jebiga,zdravlje ne pita.e sad-kaj se zubara tice-to nemam.davno davno(93)sam isla zamjeniti plombu-kostalo me 300$...ali to sve sredujem u zagrebu.
Mr Spiker
27.03.2006., 01:21
183.000$
Jel' se ti zahebavas ili mislis ozbiljno. hahaha :D :D :D
Evo dragi moji jednog lijepog primjera kako vam mogucnost izbora servira za dorucak racun od $183k.
Cuo ja da su neki potrosili sve sto su imali (kuce i bogatstvo) na neke bezvezne bolescine. A i tako su umrli... :D :D
Ma bolje bi bilo da su odma umrli, potomstvo preselili u Hrv i zivjeli gneracijama ....
A sto je s ljuckim pravima te male djevojcice?
Sto bi se njom bilo desilo da je recimo u prvom tjednu dosao prvi stack za naplatu od nekih par desetaka k a ti nemas nista, ni drzavno ni privatno, ili imas recimo neko koje pokriva 80%.
Ispalo bi te skoro 40k, ma prava sitnica.
AFRODITA69
27.03.2006., 01:25
najozbiljnije!imam racun doma.pa kao me prevoz pet min od kuce sa kolima hitne dode preko 400$ onda sta mislis kolko je dva mjeseca bolnice za bebu,mene 2 tjedna porod,speciajlna njega i sve to???stari je imao infarkt 99 i bio je u bolnici 4 dana...sve zajedno je bio 7.500!
americko osiguranje/cijene zdrav. usluga nisu sala!
AFRODITA69
27.03.2006., 01:26
Jel' se ti zahebavas ili mislis ozbiljno. hahaha :D :D :D
Evo dragi moji jednog lijepog primjera kako vam mogucnost izbora servira za dorucak racun od $183k.
Cuo ja da su neki potrosili sve sto su imali (kuce i bogatstvo) na neke bezvezne bolescine. A i tako su umrli... :D :D
Ma bolje bi bilo da su odma umrli, potomstvo preselili u Hrv i zivjeli gneracijama ....
A sto je s ljuckim pravima te male djevojcice?
Sto bi se njom bilo desilo da je recimo u prvom tjednu dosao prvi stack za naplatu od nekih par desetaka k a ti nemas nista, ni drzavno ni privatno, ili imas recimo neko koje pokriva 80%.
Ispalo bi te skoro 40k, ma prava sitnica.
to je jos dosta jeftino!:zubo:
Mr Spiker
27.03.2006., 01:27
Evo jednog besmislenog primjera s privatnim osiguranjima u Australiji.
Ako zavrsis u bolnici (naravno drzavnoj jer privatne su zaqurac) onda te lijepo pitaju, jel hoces biti private ili public patent?
Ako kazes da hoces biti private platis sve sam, a ako hoces biti public ne platis nista.
Istina ako sto platis mozes se natezati sa svojim osiguranjem oko toga da ti plate natrag.
Samo sto svi onako uredno kazu "public".
Mr Spiker
27.03.2006., 01:31
Tako kada je meni zena nedavno bila trudna, iako imamo najvece moguce osiguranje, na pitanje u bolnici hoces biti private ili public, normalno odgovoris public.
I sa najboljim private osiguranjem ako je sve OK troskovi te ispadnu nekih mozda 2-3k.
A ako se nesto zakomplicira i ako nije u redu, onda te opet hitno prebaci u public hospital. S time sto samo gubis na vremenu jer je nekada svaka minuta bitna.
So, what's the point?
AFRODITA69
27.03.2006., 22:23
bez obzira na osiguranja,recimo u usa je sve puno skuplje nego u hr kaj se recimo tice zubara ili pregleda...dali ikada bas odete u hr da iskoristite te usluge jer vas dode skoro pa badave usporedivsi sa tamo gdje jeste.
bez obzira na osiguranja,recimo u usa je sve puno skuplje nego u hr kaj se recimo tice zubara ili pregleda...dali ikada bas odete u hr da iskoristite te usluge jer vas dode skoro pa badave usporedivsi sa tamo gdje jeste.
Uvijek tempiramo posjet zubarici, nasoj staroj, kucnoj, dogovorimo odavde unaprijed i onda rezervira cijelo poslijepodne za nas, izredamo se svi cetvero i usput popijemo kavu i popricamo. Osiguranje koje imamo ovdje ne pokriva zubara pa nam se isplati, ovdje je jedna plomba kao kruna u Zagrebu. A kvaliteta je super! Samo jednom smo morali ovdje ici kad je bilo frka, malicka je kvrcnula dio zuba u skoli pa smo htjeli biti sigurni da nije neka veca steta. Nije da nisam bila zadovoljna, cak nije bilo ni preskupo, odlucili smo drzati taj rezervni polozaj.
Skoro svi nasi prijatelji koji zive vani idu zubarima u Hrvatsku. Ili Srbiju, pogotovo ako imaju puno protetike, tamo je jos jeftinije.
Ja placam nekih 145 dolara mjesecno i imam sve te beneficije + kiroprakticara. S tim sto je "deductable" 2000 godisnje. Sad se spremamo da kupimo dopunsko osiguranje od 0-2000. To ce nas kostati vjerovatno oko 15-20 dodatnih dolara. I onda smo FREI!
meni je bil pun kufer placanja toga zdravstvenoga za mene, muza i dijete, a ne koristimo ga jerbo ih ja lijecim.:D i onda sam srezala na minimum, povecala sam "deductable" na 2500 godisnje, tak' da sada placamo malo vise od 130 CHF mjesecno (svatko od nas), dok je za dijete 60 CHF. a prije "srezanja" je bilo duplo vise. ma da im ne bih.
AFRODITA69
28.03.2006., 03:31
i meni je bilo super kad sam lijecila.em sam imala badave ljekove,injekcije,krvne testove..cjeloj familiji sam podjelila gripa cjepivo u sezoni..ma sve je bilo super.niti sam trebala uzimati slobodne dane za djecu da ih odfuram doktoru po neki bezvezan recept,nego sam samo nazvala farmaciju i pokupila lijek na putu s posla...no tada sam imala i osiguranje koje nisam koristila uopce ali je bilo super jeftino...
AFRODITA69
28.03.2006., 03:46
da,zato bas pitam jer svi koje poznam ,nebitno odakle su,idu po te stvari u svoju domovinu jer im je znantno jeftinije.mi isto imamo "naseg zubara"frend dobar od staroga,pa sve usluge dobimo onak preko reda ili pak posle radnog vremena,ostanes po 4 sata da ti sve ispopravlja za sice(a nekad ni to).mislim da je dobro sve te vece stvari napraviti doma...
Secundo
28.03.2006., 09:29
Stari mi ide redovito u Zagreb, odnosno kad je tamo, usput si da srediti zube. Ja prošlih 20 godina nisam imao skoro nikakvih problema (bila 1 plomba za promjeniti, inače niš :kucaudrvo : ). Grozim se već računa za ortodentske zahvate kod naše malene. To je danas valjda već normalno. Imamo tu neko osiguranje, ali plaća samo do 3000 CHF, a sječam se da su računi za mene već bili skoro 10'000 CHF (a kad je to bilo ... :rolleyes: )
Secundo
28.03.2006., 09:41
Eh, ovo je apsurdno. Koji qurac se razmnozavas ak nemas perspektive, ili nemas s cime odrzavati to sto si napravio? To je problem ovdje. Takvo ponasanje je krajnje neodgovorno, i takve nemas sto zaliti (a jos manje izdvajati nofce za njih). U Europi su stali na loptu, za to im svaka cast.Yep, toliko smo stali na loptu da nam neće imati ko plačati mirovinu, da će za nekih 10 godina ponestajati radna snaga u takvoj mjeri da će gospodarstvo ne samo ne rasti, već će se BNP smanjivati. Evo jedan švicarski političar već predložio da obitelji sa djecom plačaju manje doprinosa za prvi mirovinski stupac.
Secundo
28.03.2006., 09:46
meni je bil pun kufer placanja toga zdravstvenoga za mene, muza i dijete, a ne koristimo ga jerbo ih ja lijecim.:D i onda sam srezala na minimum, povecala sam "deductable" na 2500 godisnje, tak' da sada placamo malo vise od 130 CHF mjesecno (svatko od nas), dok je za dijete 60 CHF. a prije "srezanja" je bilo duplo vise. ma da im ne bih.Slično kod nas, samo što imam polu privatno da bi pokrio kojekakve rizike (opasno živim :zubo: ). Za ženu smo uspoređivali sva moguča riješenja, nikako da spustimo cijenu ispod 250 CHF (ko joj je kriv kad je žena, ne? :flop: ) . Za nas troje izađe oko 6000 CHF godišnje.
Secundo
28.03.2006., 09:49
Cuo ja da su neki potrosili sve sto su imali (kuce i bogatstvo) na neke bezvezne bolescine. A i tako su umrli... :D :D Ovdje je još gore. Ne samo da potrošiš sve što imaš, već nakon toga država obaveže potomke na plačanje doprinosa za troškove liječenja ... ili umiranja, kako već. Molim se svaki dan da mi starci dožive najmanje stotu :D
Secundo
28.03.2006., 10:00
Čak sam i ja bio bez zdravstvenog osiguranja neko kratko vreme, a daleko sam od sirotinje. Kako to, se pitate. E, pa namjerno, valjda. Nije mi se trošilo na to za par sedmica + paperwork i, da, riskirao sam, namjerno, ali sam se čuvao.:) Mene smeta što zdravstveno ne funkcionira kao svako drugo osiguranje. Probaj se oblokati, udariti autom u drvo i onda tražiti da ti osiguranje plati štetu. Dobiješ poduku u odgovarajućim zakonima i propisima, i odbiju ti dobar dio odštete (ako uopće nešto plate).
A kod zdravstvenog? Možeš žderati svaki dan po 10 hamburgera dok ne budeš super size me. Kuku i jao kada krene pretilnost, dijabetes, srčane mane i sve popratne pojave, onda te liječe po svim pravilima medicine i to besplatno. Odnosno, dakako, na trošak tzv. solidarne zajednice :flop: Tavkih mi je toliko žao da bi im smjesta prekratio muke :mad:
ZUJAN_BJ
28.03.2006., 11:53
ne,ali svakao planiramo
masimo1
28.03.2006., 20:03
Stvarno... Nije li čudno, da se toliko ljudi u USA totalno ugojili (čak sam čuo, da jih ima preko 50% obese?!?). Onda svakog dana papaju tablete za smanjivanje lošeg holesterola, protiv visokog tlaka, itd za koje trebaju plačati iz svog djepa, i na kraju trebaju jim skupa lječenja, za koje opet trabaju plačati. A na kraju kukaju, da je skupo. Ko bi jih znao...
Stvarno... Nije li čudno, da se toliko ljudi u USA totalno ugojili (čak sam čuo, da jih ima preko 50% obese?!?). Onda svakog dana papaju tablete za smanjivanje lošeg holesterola, protiv visokog tlaka, itd za koje trebaju plačati iz svog djepa, i na kraju trebaju jim skupa lječenja, za koje opet trabaju plačati. A na kraju kukaju, da je skupo. Ko bi jih znao...
Za Amerikance se priča da se u prosjeku jako nekvalitetno hrane. Od tuda valjda i ta česta pretilost. Imao sam prilike vidjeti mnoge naše djevojke iz dijaspore koje dođu na dopust po ljeti. Cure skinu na našoj hrani i do 7-8 kila za 3 mjeseca. Tek na kraju "holidaya" počinju sličiti na svoje domaće rođakinje. Ono, dođu nalik na sumo-hrvačice, a na kraju ljeta počinju sličiti na žene koje je gušt pogledati. Ovo bez zajebancije, nisam nikad bio u SAD-u, ali barem 70% ih je tako što dođu kod nas. Naravno, ovo se odnosi na one koje sam imao prilike vidjeti, ali...
Pretjerana ugojenost je dosta povezana s mentalitetom, odnosno ustaljenim navikama i tradicijom.
Ovdje bih i ja pohvalio Talijane i mediteransku kuhinju, masline, maslinovo ulje, ribu i kvalitetno vino. U Italiji često puta možeš vidjeti vitke ljude kojii su u poznim godinama. Što se ishrane tiče, ljudi jako drže do sebe, a doista znaju uživati u dobrim okusima. :top:
i meni je bilo super kad sam lijecila.em sam imala badave ljekove,injekcije,krvne testove..cjeloj familiji sam podjelila gripa cjepivo u sezoni..ma sve je bilo super.niti sam trebala uzimati slobodne dane za djecu da ih odfuram doktoru po neki bezvezan recept,nego sam samo nazvala farmaciju i pokupila lijek na putu s posla...no tada sam imala i osiguranje koje nisam koristila uopce ali je bilo super jeftino...
zanimljivo. kaj u USA jedna kozmeticarka moze napisati recept za lijek? :confused: koliko se ja kuzim u medicinu to ipak nije posao kozmeticarke.
Slično kod nas, samo što imam polu privatno da bi pokrio kojekakve rizike (opasno živim :zubo: ). Za ženu smo uspoređivali sva moguča riješenja, nikako da spustimo cijenu ispod 250 CHF (ko joj je kriv kad je žena, ne? :flop: ) . Za nas troje izađe oko 6000 CHF godišnje.
Koliko vidim kod sebe-na zalost privatni odjeli postoje samo da imas bolji komfor, znaci da si sam u sobi, da ti stoji svjeze cvijece na stolicu itd. Ljudi na zalost imaju krivu predodzbu da dobiju puno bolju lijecnicku uslugu, jer odjel naravno vodi CA. No CA naravno nikada nema vremena, ne samo da ga nema na odjelu, nego i ne kontrolira dijagnoze da li zaista stimaju, a pogotovo lijekove koji propisuju njegovi asistenti.:rolleyes: Zato nikada ne bih toliku lovu placala za privatno osiguranje. A jos kada vidim kak' KK uvijek nalazi razloge da ne placa, zlo mi je.:flop:
Zubar u Hrvatskoj, ginekolog takodjer, koji put i krvna slika (jeftinije nego tichet ovdje u Italiji).
Premda rijetko imam potrebu ići kod zubara, idem kod nas. I onda sretnem subotom ujutro u čekaonici pun kukuruz Talijana iz bliže nam okolice; Trst, Molfacone, Udine, Gorizia.
Ali nema beda, čeka se malo, zubar prima sve točno po narudžbi. Ne'š ti standarda i blagodati vani čim se ljudi voze i po par sati kod nas gdje ništa ne valja i nitko ne zna ništa napraviti kako treba kad je vlastita koža tj. caklina u pitanju. ;)
Kako god okreneš, Hrvatska zakon. :D :D :D
AFRODITA69
29.03.2006., 04:52
zanimljivo. kaj u USA jedna kozmeticarka moze napisati recept za lijek? :confused: koliko se ja kuzim u medicinu to ipak nije posao kozmeticarke.
ja nisam nikad u zivotu bila kozmeticarka.ne kuzim se puno u to.ja sam bila vizazist a to je malkice drugacije.inace po struci sam i to sam najduze radila-med sestra,ukoliko ti je pobjeglo...;) istina je,zadnji medicinski posao koji sam radila je bio u dermatoloskoj klinici,medutim najduze sam radila u internoj,urgent i pedijatriji.i da,tamo sam pisala recepte.:)
to je diploma(ba)koju sam dobila 95 i od tada sam radila taj posao pa do prosle godine.vizazist mi je bio part time ili izmedu poslova...momentalno nemam veze sa nursing,jer sam bila umorna od radnog vremena...a katkad je to jako bitno,ako je lova dosta slicna.jel sad kuzis malko bolje????
Tvrtko1995
29.03.2006., 05:15
Za Amerikance se priča da se u prosjeku jako nekvalitetno hrane. Od tuda valjda i ta česta pretilost. Imao sam prilike vidjeti mnoge naše djevojke iz dijaspore koje dođu na dopust po ljeti. Cure skinu na našoj hrani i do 7-8 kila za 3 mjeseca. Tek na kraju "holidaya" počinju sličiti na svoje domaće rođakinje. Ono, dođu nalik na sumo-hrvačice, a na kraju ljeta počinju sličiti na žene koje je gušt pogledati. Ovo bez zajebancije, nisam nikad bio u SAD-u, ali barem 70% ih je tako što dođu kod nas. Naravno, ovo se odnosi na one koje sam imao prilike vidjeti, ali...
Pretjerana ugojenost je dosta povezana s mentalitetom, odnosno ustaljenim navikama i tradicijom.
Ovdje bih i ja pohvalio Talijane i mediteransku kuhinju, masline, maslinovo ulje, ribu i kvalitetno vino. U Italiji često puta možeš vidjeti vitke ljude kojii su u poznim godinama. Što se ishrane tiče, ljudi jako drže do sebe, a doista znaju uživati u dobrim okusima. :top:
Evo ti osnovnih razloga:
U Americi je hrana dosta jeftina i dostupna na svakom mjestu. Ranije su ljudi dosta tesko fizicki radili i trebala im je jaka hrana. Tako je uslo u jelovnik masa "teske hrane", osobito ovdje na jugu i medju crncima, koji su kako znamo, donedavno bili robovi. Takav jelovnik je ostao tradicija u ishrani, pa danas, iako ne rade toliko mnogo, ljudi jednostavno nastavljaju jesti tradicionalnu hranu, blisku okusu na koji su navikli. Zbog toga imas dosta ljudi koji su debeli. Osobito u siromasnijim slojevima.
Za razliku od europskih mjerila, ovdje je pravilo da sto je osoba deblja, to je siromasnija.
Ja im izgledam k'o multimilijarder.:zubo: :zubo:
Koristim mog zubara u Splitu jer kao privatnik je jeftiniji od NHS u UK ali dok sam trudna koristim engleze jer je besplatno.
happygoose
29.03.2006., 16:04
ajd zamisli gravy i to maslac i brasno sa nekim zacinom i big dady biscuits i neke masne kobaseicetine i to pojest za dorucak...a tek kad recimo dobijes French juhu:zubo: u outbacku, sa komadom kruva i sira sta pliva na povrshini....daleko od toga da ne cijenim puno stvari americanskih i naucila sam ih voljeti, kuhati i jesti...ali brate mili neke stvari izgledaju kao plejada tenfanog, ne artikuliranog, bez oblika ili boje, prekuhanog povrca, zacinjenog sa sto vise masnoce, stvarno jela kojeg trebash pri teshkom radu u polju, kao da ti sam vucesh rudo.....:zubo:fala bogu na farmers marketima:cool: i rvackoj kuinji...:D
Whi$key
30.03.2006., 08:12
Dok sam zivio u Hrvatskoj isao sam kod zubara kad mi je tribalo,i nije besplatno jer placam socijalno osig. svaki mjesec mi se skidalo sa place.
A sad u USA idem kad triba ali placam MASNO u odnosu na HR a kvaliteta isto sranje.
Koristim usluge svog zubara privatnika u HR, ali ne zato kaj mi je tu nekaj toliko turbo skupo, već zato kaj u njega imam najviše povjerenja.
Hmm.. interesantno..
Ja sam sve do sada koristila usluge jako dobrog zubara u UK, jednog od onih koji radi sa filmskim glumcim,a i bogatunima a meni je radio na NHS.. tj nisam bas puno nadoplacivala.
Sada sam dobila pismo od njega da vise ne radi na NHS, prije tjedan dana se promijenio zakon, sad skoro pa nitko ne radi na NHS, a ako radi to su prljave i bjedne ordinacije.
Racuni su sada kako cujem ogromni, tj. moglo bi se dogodit da postane kao u Americi.. :( tj vec postaje. :(
Iz proslosti imam jako lose iskustvo sa HR zubarima, a dobro sa UK zubarima ..Od sada namjeravam zubaru u Madjarsku.
Paris, 1 kruna privatno, 780 eura. Za te novce kod moje zagrebacke zubarice dobijem pola gebisa i jos popijemo kavu...
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.