View Full Version : Divljanje dolara (USD) - opet !?
Čitam danas Croatiabiz info i vele da dolar i dalje pada. Ne bi trebalo biti obrnuto, poslije Božića bi dolar trebal rasti. Valjda se da i zaraditi nekaj :D
nije valjda da nitko ne prati tečaj ... što mislite, kak će utjecati na dolar i izjava da će u veljači napad na SAD?
Drito Konj
30.12.2002., 02:41
ja imam ustedevine u dolarima i nisam sretan
Da vas opet ja necemu naucim. Dolar ce padati do prvog dana rata. Trust me
asa wrote:
Da vas opet ja necemu naucim. Dolar ce padati do prvog dana rata. Trust me
a i ako dođe do rata, zar neće padati i za vrijeme rata?
kromanjonac
31.12.2002., 14:05
dok je buš na kormilu, a to je još sljedećih 6 god. nema rasta dolara.
oni su u totalnom jurcu.
Pa pravilo je da kad počnu napadi dolar ojača. To je pokazalo dosadašnje iskustvo. Zašto? Nemam pojma. Valjda zato što je najgora neizvjesnost i činjenica da se odugovlači s nekom konkretnom akcijom. Kad krenu napadi obično poraste samouvjerenost Amerikanaca i svi očekuju da će to brzo biti gotovo. Ovako se stvari samo razvlače.
Pa, točno je da su u qurcu, ali nakon desetljeća ekonomskog rasta bilo je logično da dođe do usporavanja. Ekonomski ciklusi su ekonomski ciklusi. Istina da im Bush ne pomaže :):):)
Uglavnom, ja čekam da počnu ti napadi (vjerojatno tek krajem veljače) pa da prodam ono nešto dolara. Ne mogu vjerovati da sam bila toliko glupa da sam ih još zadržala. Ljenosti moja....
el_mariachi
11.01.2003., 00:19
asa: Jel Ti novac neophodan ? Ako nije nemoj prodavati. Dolar ne moze ici puno vise dole.
Ame®icano
11.01.2003., 04:29
Padace dok ostatak svijeta ne uzme dovoljno kredita. A onda dolazi naplata... ;)
Nije mi nužan nego me živcira činjenica da sam, uz svo svoje znanje, bila toliko glupa i lijena da još imem j...e dolare.
ASOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
Slijepci kod očiju
12.01.2003., 01:01
uz svo svoje znanje
uz svo svoje znanje
Neka ti Bog pomogne. Svaki ćemo te dan zagovarati u molitvama.
illegale
12.01.2003., 05:51
Ame®icano kaže:
Padace dok ostatak svijeta ne uzme dovoljno kredita. A onda dolazi naplata... ;) Sta nije sada u tijeku otplata?
Ame®icano
12.01.2003., 06:17
To su stari dugovi. Amerika jos uvijek ima previse novca u budzetu kojeg se mora rijesiti. Jedan nacin je otplata vanjskog duga, sto Bush ne zeli uciniti prije nego naoruza vojsku. Odobrnei su veliki novci za finansiranje proizvodnje novog aviona, zatim za stit od nuklearnih raketa, novac za borbu protiv terorizma, za pomoc jacanju ekonomije itd...
Novca ipak jos uvijek ima i kredite daju... My wild guess, ako imate viska novca, kupujte dollare dok su ovako nisko. Polovinom godine ce biti drugacije. $1 = 1.15 Euro. :D
Aragorn
01.02.2003., 23:53
A padat će dok "mutavi" Bush ne izda zapovijed! Dakle kupovati sada, možda još i kad rat počne, a 99% sam sicher je da će početi, jer kad završi dolar će, po mom skromnom mišljanju, biti najjači ove godine. No nakon toga bi mogao i pasti... no tko zna? ;)
Frankie
02.02.2003., 14:15
Možda nikada više neće rasti. I to je moguće. Americi slab dolar pomaže jer stimulira izvoz.
Holandez
03.02.2003., 19:59
Njemacka je u Qurcu...Francuski budzet je nategnut...njih
dvoje cine ogromni postotak eurovog pokrica...
Prognoza :
Pocetak rata u Iraku 1$ = 0.9 E
Nesto poslije kraja rata pa do ljeta 1$ = 1.2-1.4
...
illegale
03.02.2003., 20:09
Holandez kaže:
Prognoza :
... uvijek imas jene.
manager
05.02.2003., 23:30
Holandez kaže:
Prognoza :
...
Nikada vise Amerike poslije rata sa Irakom. Jos je Karlo Veliki to pokusavao zauzet pa se zajebo.
Sta su ameri napravili u Afganistanu??? Nostradamus je vec zapisao da ce se crvenit more od krvi (pogledaj gdje je IRAQ, a gdje je more). Tako im i treba kad su kauboji.
I osobno navijam za Iraq koliko god da su u krivu.
I de malo pobroji koliko ljudi ima, ili ce imati, EU, a koliko Ameri.
(ovo se tice post-a od prije)
Nije mi jasno kako svima na ovom svijetu odgovara kad im je slab tecaj radi izvoza, a jedino nama neodgovara. Znaci kada bi ameri trebali dati 7 dolara za kunu to bi njima bilo super.
Okanite se corava posla i ne trabunjajte gluposti.
Tecaj je rezultat necega i ako samo mijenjas rezultat, a ne uzrok radi cega je do toga doslo dobijes krivu sliku o svemu. To mi lici na one nase djabalebarose koji bi htjeli da se jednostavnom devalvacijom kune nesto zaradi bez da su prstom mrdnuli.
K...a malo. Nema leba bez motike.
Ajd na spavanje!
Frankie
06.02.2003., 10:06
roba im je konkurentnija na tržištu ako je slab dolar. slab dolar = nešto što kupuješ iz USA-e je jeftinije nego kad je dolar jak. jednostavno, zar ne ?
Neznadar
06.02.2003., 12:51
Frankie kaže:
roba im je konkurentnija na tržištu ako je slab dolar. slab dolar = nešto što kupuješ iz USA-e je jeftinije nego kad je dolar jak. jednostavno, zar ne ?
Evo još jednostavnije:
Za istu količinu robe dobije se manje novaca, a istovremeno se povećavaju ulazni troškovi, jer i sirovine negdje treba kupiti. A građanima je njihov novac obezvrijeđen, odnosno realno zarađuju manje. Rezultat = propast.
Na sličnu ideju došlo se osamdesetih u bivšoj nam državi sa silnim devalvacijama, ne bi li pod svaku cijenu potaknuli izvoz da bi se došlo do toliko potrebnih deviza, naravno, bez rezultata. Nije bilo benzina, kave, deterdženta, šećera, ulja... A kamo li tih silnih deviza zarađenih izvozom "potaknutim" devalvacijom. Na kraju se deficit pokušao pokriti tiskanjem novca, odnosno inflacijom što je bio još "pametniji" potez...
Niti jedna ekonomija ne može funkcionirati neovisno od globalnih utjecaja, ako se to ipak pokuša i tržište zatvori i onemogući uvoz, ne treba onda računati niti na izvoz. A nitko nije sam sebi dovoljan. Primjeri: Sjeverna Koreja, Kuba...
Frankie
06.02.2003., 15:50
Za istu količinu robe dobije se - ISTO NOVACA (dolara) kao i prije.. čak može i malo više tj. izvoznici u SAD mogu povisiti cijene(U DOLARIMA) i opet će biti konkurentni na svjetskom tržištu - jer je dolar slab. Naravno, pod predpostavkom da sve sirovine nabavljaju doma. Ovo je logičko razmišljanje, kako ovo dugoročno djeluje na ekonomiju SAD-a ne znam jer nisam stručnjak za ekonomiju.
manager
06.02.2003., 16:44
Frankie kaže:
Za istu količinu robe dobije se - ISTO NOVACA (dolara) kao i prije.. čak može i malo više tj. izvoznici u SAD mogu povisiti cijene(U DOLARIMA) i opet će biti konkurentni na svjetskom tržištu - jer je dolar slab. Naravno, pod predpostavkom da sve sirovine nabavljaju doma. Ovo je logičko razmišljanje, kako ovo dugoročno djeluje na ekonomiju SAD-a ne znam jer nisam stručnjak za ekonomiju.
Prijatelju lupetas gluposti. Smanji ti tecaj kune pa ces vidjeti da ti izvoz nece porasti. To ti je zakon spojenih posuda. Ameri i napadaju Iraq zbog nafte radi toga da pojeftine proizvodnju. To ti je dokaz da nije samo dovoljno srusiti tecaj dolara.
Okani se corava posla kao sto rekoh. Tko ima puno kuna ima i puno dolara i bilo cega, ali samo imanje novaca ti neznaci nista ako ti za istu kolicinu novaca nenapravis vise nego netko drugi. Znaci otprilike ameri u jednom satu naprave posla kao sto ti napravis za 7 sati. To ti je tecaj (onako s neba pa u rebra). Ima tu jos i nekih makro i mikro ekonomskih zahvata da bi se nesto potaklo ili u suprotnom smanjilo ali samo do neke granice.
Budi siguran da ce se Amerika JAKO TESKO oporaviti od rata sa Iraqom, a ja se toplo nadam da neke face iz EU nece i nas uvuci u to sranje bez izlaza.
Frankie
07.02.2003., 10:36
Pa sad baš.. tko lupeta gluposti, ti ili ja ... :)
Čuj, jasno mi je da slaba valuta zemlji i njezinim građanima dugoročno nemre donjeti niš dobrog.
Ja sam samo htio reći da će neki USA izvoznici dobro profitirati zbog slabog dolara jer im je roba na tržištu sad jeftinija nego roba iz npr. Evrope pa zato mogu i povisiti cijene.
Ako sada kupuješ iz USA-e nešto što vrijedi 100k $ za to ćeš platiti skoro 200k kuna manje nego prije godinu dana (kad je $ vrijedio skoro 2 kn više). Žišku ?
Neznadar
07.02.2003., 11:22
Frankie kaže:
Ameri su inače poznati po tome da koriste isključivo vlastite sirovine, a posebno energiju (naftu), tako da će s padom vrijednosti dolara sigurno profitirati.
Frankie kaže:
Pa sad baš.. tko lupeta gluposti, ti ili ja ... :)
Čuj, jasno mi je da slaba valuta zemlji i njezinim građanima dugoročno nemre donjeti niš dobrog.
Ja sam samo htio reći da će neki USA izvoznici dobro profitirati zbog slabog dolara jer im je roba na tržištu sad jeftinija nego roba iz npr. Evrope pa zato mogu i povisiti cijene.
Ako sada kupuješ iz USA-e nešto što vrijedi 100k $ za to ćeš platiti skoro 200k kuna manje nego prije godinu dana (kad je $ vrijedio skoro 2 kn više). Žišku ?
Daj pročitaj što si napisao. Iz ovoga je vidljivo da profitirati može jedino uvoznik, a nikako USA izvoznik, očito je da on može biti samo na gubitku.
Frankie
10.02.2003., 19:52
Pa kak ne kužiš da oni (amer. izvoznici) sad kad je $ slab mogu povecati cijene i dobiti vise $ za isti proizvod. Ili mogu cijenu zadrzati istu pa na tržištu biti konkurentniji neg prije - jer je $ slab. Na gubitku su uvoznici (moraju za nešto što uvoze dati više $ nego prije), americki turisti itd..
Frankie
12.02.2003., 18:04
interesantan tekst...
Snažno jačanje eura uzbunilo njemačku industriju
12.2.2003.
Zbog oštrog jačanja eura zazvonila su zvona na uzbunu diljem njemačke industrije kako raste zabrinutost da bi najveće europsko gospodarstvo moglo iznova utonuti u recesiju.
Najnoviji podaci tamošnjeg statističkog ureda pokazali su da je trgovinski višak tog drugog po veličini svjetskog izvoznika u prosincu lani pao na najnižu razinu u posljednjih više od godinu dana, dosegavši 8,2 milijarde eura. Usporedbe radi, mjesec dana ranije iznosio je rekordnih 12 milijardi eura.
Razlog tomu leži u snažnom rastu vrijednosti eura koji je oštro pogodio njemački izvoz, glavni motor rasta najvećeg europskog gospodarstva. U zadnjem je mjesecu 2002. izvoz smanjen za 2,1 posto, dok je uvoz pao za 1,3 posto.
Snažno jačanje eura prema dolaru u posljednjih nekoliko tjedana narušava našu konkurentnost na svjetskim tržištima u ovoj nestabilnoj gospodarskoj situaciji, kazao je predsjednik udruženja njemačke elektroničke industrije ZVEI, Dietmar Harting.
Jedinstvena europska valuta skočila je u odnosu na dolar za oko 26 posto od njezina uvođenja početkom prošle godine, potaknuta prijetnjom iračkog rata. No, jučer je na europskim deviznim tržištima oslabila na 1,06 dolara kako su se javile naznake da bi rat s Irakom mogao biti odgođen.
Pa ipak, valutni ekonomisti očekuju da će euro ove godine pokazati puno snažniju izvedbu, zbog i dalje zabrinjavajuće opće geopolitičke situacije, kao i izgleda za slabim rastom američkog gospodarstva uključujući njegovu eksternu neravnotežu i učinak veće potrošnje za vojsku na proračunski manjak.
vze2z3xb
13.02.2003., 21:57
vidim da bas ne kuzite makroekonomske stvari - nije da sam ni ja neki strucnjak ali zivim u americi pa me nekako uzelo ovo "big picture".. prvo odgovor bahatom manageru koji bi usporedjivao hr i usa privredu..stari ti si se napusio jako lose trave iz uvoza heheh. naravno da amerima odgovara nizak tecaj dolara jer im se povecava prodaja a neovisno o tecaju dolaru ovdje se cijene nisu promijenile..kuzis? ovdje se radi za dolare i ono sto je prije kostalo 1 dolar kostat ce i danas kad je euro porastao 20 posto osim naravno proizvoda iz eu-a..sto je naravno opet dobro za americku privredu jer umjesto da ljudi kupuju bmw-e i mercedese oni ce kupovat honde, GMC, buick-e i slicne gluposti..dakle otvaraju se nova radna mjesta u americi i sve ide naprijed. a europa sa precijenjenim eurom ne mre vise nista prodat u americi koja je htjeli mi to priznati ili ne najvece i najbogatije trziste..
eto to su moja dva centa..
vze2z3xb
13.02.2003., 22:00
ah da ..pitanje manageru? sto to hrvatska proizvodi i sto to ona izvozi? ( ne spominji turizam - koji je u totalnoj banani) zato sto covjek za jebenih 100 dolara ne dobije nista..potrosis ih u du dok si reko keks..reko bi covjek brze nego u NYC...
manager
16.02.2003., 14:44
vze2z3xb kaže:
ah da ..pitanje manageru? sto to hrvatska proizvodi i sto to ona izvozi? ( ne spominji turizam - koji je u totalnoj banani) zato sto covjek za jebenih 100 dolara ne dobije nista..potrosis ih u du dok si reko keks..reko bi covjek brze nego u NYC...
Pazi prijatelju americanski, zar ti mislis da privreda jedne zemlje ovisi samo o uvozu i izvozu?
Moras shvatiti jednu osnovnu stvar, a to je da je pretjerani izvoz jednako opasan kao i pretjerani uvoz. Ako to nekontas onda se bolje nemoj upustati u raspravu. Ameri imaju samo jako puno rezervnih sredstava sa kojima mogu utjecati na to da stringovi budu u nekom okviru koji im odgovara.
A sto se tice hrvatskih proizvoda i sto to hrvatska proizvodi, istina je da je jako malo proizvoda koje hrvatska moze ponuditi svjetskom trzistu ali vjeruj da se jako puno radi na tome. Nista neide preko noci.
Turizam nesmijes staviti na stranu jer ti on NE ULAZI u uvozno/izvoznu bilancu jedne zemlje posto je to usluga.
Ja samo kazem da se treba okaniti visine tecaja jer je on rezultat aktivnosti gospodarstva i nemoze se samo sa njim kalkulirati da bi bilo bolje ili ne.
BITNO JE DA SA STO MANJE ULOZENIH NOVACA ZARADIS VISE NOVACA OD DRUGIH. TO JE ZAKON. A tecaj ostavite na miru on mora biti takav kakav je.
Snažno jačanje eura prema dolaru u posljednjih nekoliko tjedana narušava našu konkurentnost na svjetskim tržištima u ovoj nestabilnoj gospodarskoj situaciji, kazao je predsjednik udruženja njemačke elektroničke industrije ZVEI, Dietmar Harting.
Frankie jako je interesantno, i to upravo potvrdjuje moju tezu da tecaj smeta samo izvoznicima i uvoznicima i to obrnuto proporcionalno jer bi LEBA BEZ MOTIKE.
Okanite se tecaja to je prekomplicirano za neke od Vas.
Sta ti vrijedi sto imas jedini VEGETU na svijetu i sto imas nizak tecaj, ajd mi objasni molim te?
Cim ti raste izvoz jaca ti i valuta kontas???
Nije to crno bijelo.
Nikola Tesla
26.02.2003., 22:49
manager vam dobro kaze samo neki od vas nemaju sluha za to
a ti gore neo-amer, i ja sam ovdje ali nisam neo-amer, i hebes ti privredu, bitno je sta dobis za ono sta radis! sta ti znaci privreda ovakva onakva kad si prosjecan hrvat kupi 160gajbi minerale, a prosjecan amer SAMO!!! 66 ili ni toliko ili ni neznaju za mineralnu u gorem slucaju...
a sto se tog hebenog kursa tice, ameru kupuju aluminij od svaba, od alcana i FORD i General Motors i sad ce dobit toliko aluminija manje koliko im je valuta pala. cuj na 100 miljona dolara je 8 ili vise miljona u minusu... ili svi oni ameri sta su odlazili u francusku sad ce za 1000 dolara dobit reicmo 920 eura e pa nebi ti bilo bas svejedno... nije ni meni ja sam vec brdo para ppopusio evo svaka hiljadarka 80 dolara manje!
sta ameru znac 2000 dolara na mjesec kad mu dodu racuni tipa striuja telefon, mob, ko kod nas kuna..
sta ameru znaci 2000 dolara na mjesec kad mjesecno plati registraciju za vozilo isto dolara ko mi kuna
sta ameru znaci 2000 dolara na mjesec kad 1 litra francuske/njemacke/taljanske mineralne vode dode 2 ili 3 dolara!
i sta ameru znaci 100dolara na dan kad je jedna pizza i po 15 i vise dolara
sta ameru znaci 2000 na mjesec kad za 5 moze da kupi jedva neki pisljivi sendvic...
a sad nasa prosjecna od 505eura! ili 530 dolara je nekih 3800 kuna, i kod nas je mineralna 2kuna litra, znaci prosjecan hrvat kupi za mjesecu placu 1900 litara mineralne, ili 158 sanduka...
a amer s 2000 dolara moze da kupi samo 800 litara, ili 66 sanduka
------------------------------------------------------------------
hrvatska 3800kuna, 1900 litara mineralne, 158 gajbi
amerika 2000dolara, 800 litara mineralne, 66 gajbi
ima tko sta reci? slicno i za vina
ma hebes i mineralnu ali popizdim dok netko drzi to lukzus a u hrvatskoj samo da se nisam prao s tim...
ili kruh
hrvatska 3800kn, 1 polubijeli 3.5kn, 1085 komada kruha
amerika 2000dolara ako!, 1 slicni kruh $4, 500 komada kruha
dakle
-------------------------------------------------------------------
hrvatska 3800kuna, dnevno 190kn, registracija 130kn na mjesec
amerika 2000 dolara, dnevno 100 dolara, cca 120 dolara na mjes.
kod nas za 1 radni dan (8 sati zaradis vise nego ti treba da citav mjesec imas registrian auto)
a u americi moras da radis dan i pol da bi si platio mjesec dana registraciju za auto!
-----------------------------------------------------------------
hrvatska 3800kn, 1 prava pizza 30kn
amerika 2000dolara,1prava pizza 15 il vise dolara!
1 dan rada u hr 190kn :30 kn po pizzi, 6 pizza
1 dan rada u americi 100 dolara, 15 ili vise po solidnoj pizzi
: jedva 6 pizza, znam di su i po $24 a gore od nasih za 24kune!
i u cemu vi onda vidite ameriku? ja sam trenutno tu pa kad cujem neka prepucavanja ispada citsta glupost
ja ne vidim ni jedan dobar razlog po cemu bit amer da radim mjesec dana i da si mogu kupi duplo vise mineralne u hrvatskoj, ili duplo boljeg kruha, samo primjer slicno je i za sve drugo, ako hocete robu iste kvalitete koja je kod nas onda one cjene u kunama samo prebijte u dolare ako je nesto tako 10kuna ovdje ce bit 10 dolara
1. dobije se manje hrane
2. dobije se odvratno losa hrana
i jos nesto, njima je mineralna voda lukzus :D i ako ju pije 1%
i jel vidis da hebes valutu! bitno je sta dobis za nju!
kod nas je tehnicka roba sluplja no amerima je jeftinija ali su im skuplje rezije
-------------------------------------------------------------------
ili recimo 1 cigla ak idemo gradit kucu je 4dolara (betonski blok) onaj najodvratniji koji navlace vlagu
i za $2000 kupis SAMO!!! 500 cigli!!! onih najgorih
a u hr s 3800kn kupis glinenu zapecenu opeku koja je bolja iz X razloga i to onaj najveci 20*25*28 i to za mislim 5kn, znaci 760 cigli
----------------------
isto je i za crijep-kolko kuna u hr tolko dolara tu, i za recimo parket, laminat je kod nas od 50 kuna nadalje, a ovdje je 70 dolara za 1m kvadratni!
i reci ti meni di ti placa vise valja? i manite se valute
manager je majstor i svaku koju je izrekao mu je tocna
znam ja ljude kod nas koji su rekli da idi na posao da se odmore, pa gdje toga ima, nigdje se toliko malo ne radi i dosta ima ko u hr
bio u austriji, njemackoj, sad amerci ali "nasi" su izuzetak oni idu na posao da se odmore?...molim te lijepo... pa ak si to neki misle nek si misle za sebe i nek drze to u sebi a ne da iznose na znanje drugima... i takav kao zasluzi 3000kuna neto, i moze za to kojecega da kupi... vise nego tu za 2000 dolara.. bullsh... mnogi ljudi misli da okolo pare padaju s neba i da su okolo svi toliko ljeni da im se neda ni sagnut da to pokupe...
manageru, ti kazes da te zanima kako ce bit s irakom, a ja cu samo pridodat koreju prema kojoj je iraq kak kise u cipeli...
a ono najbolje da im BinLaden utekose "devom"
manager kaže:
Pazi prijatelju americanski, zar ti mislis da privreda jedne zemlje ovisi samo o uvozu i izvozu?
Moras shvatiti jednu osnovnu stvar, a to je da je pretjerani izvoz jednako opasan kao i pretjerani uvoz.
sta znaci pretjeran izvoz? meni to izgleda kao nesto cisto ok.
btw, turizam spada u izvoz po nekom mom vidjenju. cisto zato sto prodajemo strancima.
manager
27.02.2003., 03:22
Tesla na pravom si putu. Evo upravo sam se vratio iz Austrije gdje sam obican bijeli kruh placao 2.5 eura. To znaci 16kn.
Jedna SMS poruka je skoro 1 euro, a toliko je i minuta razgovora na GSM mrezi. Pa ti sada budi pametan.
Sve u svemu svaka drzava namjesti troskove zivota tako da vecina ima taman za prezivjeti i to je to.
A mislim i kad malo bolje razmislis kada bi kod nas bilo vise para od place lakse bi podnio neke vece cijene koje bi i bile vece zato sto se imaju od koga uzeti. To su spojene posude i nemoguce je to jednostrano promatrati. Najbolje bi bilo kada bi zaradjivao negdje vani, recimo u americi, a trosio ovdje. Ali posto je to samo teorija nista od toga.
A ti beeli, pod pretjerani izvoz sam mislio na pricu o tecaju. Ako je izvoz veliki onda ti je jaka valuta zato sto da bi kod nas dobio kune zaradu od izvoza koja je u devizama moras prodati nekoj banci da bi dobio kune koje kod nas trosis. Ako je velika potraznja za kunama onda valuta jaca. Ako valuta jaca onda prestajes biti konkurentan sa cijenom tamo gdje izvozis. I tako u krug.
Obrnuto ti je sa uvozom. Ako uvozis onda trosis kune na devize i onda znaci da deviza posto je trazena jaca u odnosu na kunu.
Najbolje je kada je izvoz nesto malo veci od uvoza.
Ako ima neki strucnjak neka me slobodno ispravi.
A sto se tice turizma budi siguran da on nije uracunat u uvozno izvoznu bilancu jer se ta bilanca radi samo za ROBU, a ne za uslugu sto je turizam. A dokaz za to ti je sto primjecujes da je kuna stabilna sto znaci da se negdje pojavljuje razlika kojom se pokriva veci uvoz od izvoza, a po zakonu potraznje bi trebalo biti da kuna slabi. KONTAS?
Inace kod nas je kao sto znas, ako to pratis, velika uvozno izvozna razlika, ali o tome samo politicari petljaju jer nemaju blage veze o cemu pricaju i bitno im je samo da saplicu noge jedni drugima umjesto da rade u interesu svih.
To kazem radi toga sto je uvoz u prosloj godini puno veci od izvoza, ali ne zato sto je uvezeno puno robe za siroku potrosnju, nego je uvezeno i puno osnovnih stvari za poduzeca koja su, vjeruj mi, opasno krenula u poslovnu aktivnost. Ali naravno to se ne prikazuje posebno nego se to sve vodi kao uvoz. Nemislis valda da su recimo KINGCROSS, METRO i ostali lanci uzimali osnovna sredstva kod nas? I ako jesu recimo racunala moraju biti iz uvoza jer ih mi ne proizvodimo. Tako da ni taj pokazatelj uvozno izvozne bilance nemoj gledati crno bijelo.
Dok je nama jadrana mozemo slobodno biti mirni.
manager kaže:
Tesla na pravom si putu. Evo upravo sam se vratio iz Austrije gdje sam obican bijeli kruh placao 2.5 eura. To znaci 16kn.
Jedna SMS poruka je skoro 1 euro, a toliko je i minuta razgovora na GSM mrezi. Pa ti sada budi pametan.
Vidis, vidis..da sam u Hrvatskoj i imam kapital otvorio bi ducan uz granicu u koji bi Austrijanci isli kupovat jeftinu hrvatsku robu...sve se vraca, sve se placa..
zauvijek svoja
10.03.2003., 00:44
neki dan je dolar probio 1.10 sto se inace tumacilo kao resitance level i sada je tu negdne, USD ce i dalje padati dok se na ovaj ili onaj nacin ne rijesti iraq.....a i snow stalno vice da podrzavaju strong dollar policy ali bez nekih konkretnih komentara pa ga vise nitko i ne slusa dok ne doda nekaj konkretnije
manager
10.03.2003., 08:51
zauvijek svoja kaže:
neki dan je dolar probio 1.10 sto se inace tumacilo kao resitance level i sada je tu negdne, USD ce i dalje padati dok se na ovaj ili onaj nacin ne rijesti iraq.....a i snow stalno vice da podrzavaju strong dollar policy ali bez nekih konkretnih komentara pa ga vise nitko i ne slusa dok ne doda nekaj konkretnije
Cega 1.10? Eura?
Zamisli situaciju da se arapi ujedine i u EU odluce jeftinije prodavati naftu. Odu Ameri u PM. Iako nisu daleko od toga.
Jednom nogom u grobu, a s drugom na kori od banane.
zauvijek svoja
10.03.2003., 23:20
da eura....kaj to mislis svima osim englezima ha??? ha ha
manager
10.03.2003., 23:26
Pa naravno. Ja bi to prvo napravio da sam na njihovom mjestu. Jedino me hebe to sto su jako razjedinjeni pa samo postoji teorija za to.
zauvijek svoja
10.03.2003., 23:31
a kaj mislis da se i oni nebi zeljeli docepati iraqove nafte? naravno da svi zele svoje rucice metnuti na to blago....jebiga previse raznih interesa nema sanse da se dogovore
Holandez
13.03.2003., 18:46
PRISJETITE SE :
Holandez kaže:
Prognoza :
...
manager
14.03.2003., 00:21
Pa gdje je tu isplativost za zaradu???
Nebih se okladio da ce kraj rata tako brzo.
srlexic
15.03.2003., 02:13
pa, rat mora da pocne do kraja marta. to je sigurno, jer SAD mora da racuna bar 2-3 meseca u najgorem slucaju da ce voditi borbe u Iraku. A posle toga sredjivanje onih frakcija, smirivanje situacije da ne dodje do gradjanskog rata...
cim pocne rat, Evro ce vrtoglavo poceti da pada u odnosu na USD, tako da ce doci do prirodne ravnoteze
vinobran
15.03.2003., 02:22
Znaci kupovati USD?
manager
15.03.2003., 13:22
Nemora rat poceti do kraja marta. Kako ameri napadaju moze poceti kad god hoces.
Nije pad dolara vezan samo za krizu sa Iraqom jer je vec duze vremena americka privreda u krizi. Rat u Iraqu ce se i voditi zato da bi se kao potaklo privredu. Jel ste vi si slijepi?
A ako pocne rat sa Iraqom onda to nece biti bas tako kratko kako svi mislite.
Sta mislite jel rat u Afganistanu gotov???
OROCITE PARE (BILO KOJE VALUTE) U BANKI.
manager
15.03.2003., 13:31
Dok se ameri budu zajebavali sa Iraqom dotle ce Korea napraviti nuklearnu bombu pa da vidis onda belaja.
Nema na tom prostoru mira barem jos koje desetljece, a dotle ce i stupidnog Buscha skinut s vlasti. I onda ce shvatit da su tamo gdje su i bili, ali sa par stotina MILIJARDI stringova manje u djepu.
Dolare prodati cim se jos malo oporavi (kad se zarati, mogli bi drugi tjedan) i onda tako minimalizirati gubitak. Nema sanse da ga skroz pokrijem, ali ipak cu ga svesti na najmanju mogucu mjeru, kad vec prije nisam mislila na to.
A sto se tice belaja ima manager pravo, mogli bi nadrapati tamo gdje se najmanje nadamo. Nostradamus je ionako sve ovo predvidio (procitala ja to jos ranih 80-tih) te rekao da ce uslijediti treci svjetski rat, ali ne izmedju drzava, nego izmedju vjera-islama i krscanstva. Pa vi vidite :)
A kaj se tice kupovanja stranih valuta i stavljanja na banku to mi je totalno bezvezan savjet. Ako do dje do takve frke jedina priznata valuta bit ce ZLATO. Pocnite kupovat prstenje, zlatne lance i sl. stvari , dok je jos povoljno :):):):):):)
p.s.
osim tog treceg svjetskog rata, Nostradamus je predvidio jos jednu vaznu stvar-pojavu raznih bolesti kojima necemo naci lijeka, a bit ce smrtonosne (sjetite se ebole, a i ova upala pluca iz Azije, nepoznata uzroka, ne mirise na dobro...)
Kako moja frendica veli - ma jel ti sad drago sto nisi stedjela? Vidis sto nas ceka, cemu :)
Sandra October
15.03.2003., 23:17
ako se mene pita:
dolar ne kupovati. prodat i zahvalit bogu da je gubitak samo toliki.
rata bilo ne bilo, ako me sjećanje ne vara, američka štednja po glavi stanovnika je otišla u tri zvjezdice bajne, čitaj negdje minus 3,5 u odnosu na avrg income. zaduženiji su nego zemlje trećeg svijeta :D
dolar se ne oporavlja tako skoro,ameri su u mrkloj krizi
manager
15.03.2003., 23:52
Jos samo da legenda HUSEIN bude pametan pa pocne u EU izvoziti jeftinije naftu. Ode string u PM.
"Dolar ce padati do prvog dana rata. Trust me" - samo da vas podsjetim tko je TOCNO prognozirao kretanje tecaja dolara. Bravo ja! hehehe
Dolar kao dugoročno ulaganje, treba kupovati. Za kratkoročno je riskantno.
manager
27.03.2003., 22:20
asa kaže:
"Dolar ce padati do prvog dana rata. Trust me" - samo da vas podsjetim tko je TOCNO prognozirao kretanje tecaja dolara. Bravo ja! hehehe
Bravo TI! Jos uvijek raste jelda?
Okanite se spekulacija i OROCITE NOVCE (u bilo kojoj valuti).
Ovo bi mogao biti uvod u novi svjetski rat, a niti jedan rat do sada nije trajao manje od 5 godina. Prema tome stringovi jako dugo nece imati snagu kakvu su imali prije ove gluparije koju nam je najpoznatiji svjetski GRM (BUSH) priredio.
Pozdrav!
Pitanje je bilo do kad ce padati, a odgovor - dok ne pocne rat. Sad se scenarij mijenja zato sto ce rat trajati duze nego sto se ocekivalo i dolar ce, ako to ne bude fakat sad gotovo, poceti gubiti na vrijednosti. Pocet ce rasti cijena zlata i nafte.
Darling, sve je to cista matematika. Ja ti obozavam ekonomske analize i za to sam totalni frik. Kad bi ljudi samo znali koliko ekonomski zakoni vrijede u svim segmentima njihova zivota drugacije bi se ponasali....
Zlato ljudi, zlato. I svicarski franak - poznat kao "safe heaven".
:)
Unregistred - ima jedna dobra izreka na koju si me podsjetio...kaze...sto su promasene investicije? To su dugorocno dobra ulaganja :):):)
Tako je i spika s dolarom. Vrijeme od 1997. do 2001. kada je dolar izuzetno ojačao - je gotovo. Ekonomija im je u komi, a rat definitivno odmaže. Najbolje je napravio onaj tko je 1997. godine za 1.ooo kuna npr. kupio 250 dolara, a 2001. je za tih 250 dolara dobio (lupetam) 1.500 kuna, na samoj tečajnoj razlici, da ništa nije radio s njima. Ma dobro...opet sam se zanijela... :)
Asa, pa nije baš tako. Američka privreda će se opraviti i biti će opet najjača. Dolar će varirati dok traje rat, a nakon toga ide preko 8 Kn. Nakon što dođu demokrati na vlast dolar će porasti definitvino. Pogledaj kako je izgledalo par predsjedničkih ciklusa u natrag.
Dugoročna investicija tipa životno osiguranje je promašena investicija? Sumnjam! Kupnja nekretnine, isto tako? Sumnjam! Zanesi se još jednom, pa mi odgovori!:D
Američko gospodarstvo je jačati, kad ovaj "kratki" ratić prodje?
Ma daj, get a life!
Vidimo se za godinu dana na ovom topicu pa cemo vidjeti tko je bio u pravu. Time will tell!
p.s.
Nemoj pokusavati dokazati da si pametniji od mene. To ovdje nije bitno. Vrijeme će samo pokazati tko je bolji analiticar. Samo cekaj.
Ja imam svo vrijeme ovoga svijeta :B
Nema sanse da dolar dodje do 8, never again. Euro mu nece dati prostora. Uostalom, $ je vec dugo precijenjen i cekalo se da pocne padati.
Naravno, bas to i pricam :)
rat je završio (za Amere) u očekivanom roku ... sva naftna polja su osigurana, čitam da su danas prepolovili cijenu nafte .... došlo je vrijeme naplate ... mislim da bi to moglo ojačati stringove ....
Barry Kent
18.04.2003., 13:23
Nadam se da će ih ojačati. Mislim , ne kužim ja to baš. Ameri pobijedili Iraq, pala cijena nafte, dakle Ameri drmaju - pa zašto onda $ ne raste nego pada, mislim da ovak nisko još nije bio od zaljevskog rata.
presvetli
20.04.2003., 16:54
Barry Kent kaže:
pa zašto onda $ ne raste nego pada, mislim da ovak nisko još nije bio od zaljevskog rata.
Zapravo, bio je puno, puno nize nego sada.
manager
22.04.2003., 22:55
To samo znaci da rat jos nije gotov, he he he!
I znak da je dolar u k...u zbog neceg drugog, a rat je bila fora da se skrene paznja.
Postoji jedna knjiga od Paula Semulsona, zove se OSNOVE F...G EKONOMIJE. Probajte pročitat malo poglavlje o cijeni valuta....
Foreign trade im je u k..... i dok se to ne stabilizira niti dolar nece porasti. Navodno se jos dobro drzi.
Barry Kent
29.04.2003., 09:31
asa kaže:
Postoji jedna knjiga od Paula Semulsona, zove se OSNOVE F...G EKONOMIJE. Probajte pročitat malo poglavlje o cijeni valuta....
asa, ako znaš nešto o tome bili bismo ti zahvalni da nas malo prosvijetliš. Dobru referencu si navela ali da bar dan traje 40 sati još bih nešto i stigao pročitati. Zanima me par najosnovnijih stvari
čisto da dobijem osjećaj. Ak ti se da.
Barry Kent kaže:
asa, ako znaš nešto o tome bili bismo ti zahvalni da nas malo prosvijetliš. Dobru referencu si navela ali da bar dan traje 40 sati još bih nešto i stigao pročitati. Zanima me par najosnovnijih stvari
čisto da dobijem osjećaj. Ak ti se da.
Beri, knjiga ima oko 800 stranica i ima poglavlje koje opisuje exchange rate i faktore koji ga determiniraju. Knjiga je dobra i lako razumljiva. Meni se cini da se Asa malo pravi vazna, jer na temelju njezinog posta gotovo nitko nece ici kopati po knjizi.
fugitive
29.04.2003., 12:20
ko ste rece menager, nafta amerima nece moci pomoci jer su krenuli linijom manjeg otpora koji vodi u propast njihove ekonomije.
jedina sansa da amerika ostane jaka (ukljjucujuci valutu) jest globalna kriza, pa na to i pucaju. uzas. ali i istina.
Barry Kent
29.04.2003., 12:49
Bijeli, znam ja tu knjigu, imao sam čak i jedan ispit na faksu iz toga - Inženjerska Ekonomika, ali se oko njega nisam baš potrudio. Sa mi je ža, a šta ću. Nema druge nego ju posudit/kupit i kopaj. Zapravo, tak radim sa strukom, zakaj ne bi i zvan nje. Javim vam se sa novim spoznajama!
UnExpected
08.05.2003., 10:10
Sad je vec na 6,6!
Katastrofa - ja već dulje vrijeme čekam da prodam ono kaj imam, dok je bilo 7,2 to mi je bilo nisko - a kaj sad?
Na svakih 100 dolara gubim po 60 kuna u odnosu na to vrijeme, a ako racunamo da bi trebalo biti bar 7,5 - skoro sto kuna!!
Frankie
12.05.2003., 13:36
Dolar na novim najnižim razinama prema euru nakon izjava Snow-a
12.5.2003.
Dolar je danas gubio na vrijednosti prema najznačajnijim svjetskim valutama, zabilježivši najnižu razinu u posljednjih više od četiri godina u odnosu na euro, nakon što je američki ministar financija John Snow izjavio da će jeftini dolar pomoći američkom izvozu.
Američka valuta oslabila je tako za više od jedan posto prema europskoj, na iznad 1,16 dolara za euro, pri čemu je njezin gubitak u posljednjih mjesec dana dosegnuo gotovo 10 centi, i nadomak je tečaja od 1,1750 koliko je euro vrijedio prilikom njegova uvođenja u siječnju 1999. Više od pola posto oslabio je istodobno prema jenu, na 116,66 jena, te zabilježio višegodišnje najniže razine prema australskom i novozelandskom dolaru.
Govoreći za američki televizijski program u nedjelju, američki je ministar financija izjavio: "Kada je dolar na nižim razinama, on pomaže izvozu, a mislim da izvoz, kao posljedica toga, postaje snažniji".
"Snow-ovi komentari dolili su ulje na vatru i pojačali su stanovište da Amerikanci žele slabiji dolar", kazao je viši menadžer na valutnim tržištima pri Bank of Tokyo Mitsubishi u Londonu, Neal Kimberley. "Amerikanci su suočeni sa sve većom nezaposlenošću i očajnički žele stimulirati rast aktivnosti prije predsjedničkih izbora".
Jačanje eura prema dolaru potaknulo je i rast europske jedinstvene valute do rekordno visokih razina prema jenu od 135,5 jena. Zasad u eurozoni zvuče opušteno glede jačanja eura na valutnim tržištima, ali ulagače zanima hoće li ministri financija eurozone na svojem dvodnevnom sastanku, koji danas započinje, pokazati svoju uznemirenost takvim kretanjima.
Trgovci smatraju vjerojatnim da euro dosegne rekordno visokih 1,19 dolara, koliko je vrijedio ubrzo nakon što je uveden u siječnju 1999. "Iduća meta za euro bila bi razina od 1,1745 dolara, koliko je vrijedio pri uvođenju. Probijanje te granice moglo bi potaknuti njegovo daljnje jačanje na oko 1,18 ili čak 1,20 dolara", kazao je jedan trgovac u japanskoj banci.
U međuvremenu, jačanje jena prema dolaru držalo je ulagače na oprezu zbog moguće intervencije japanske središnje banke s ciljem slabljenja neželjenog rasta domaće valute. Japan je priznao da je ranije ove godine potajno intervenirao na financijskim tržištima ne bi li oslabio jen, a mnogi trgovci slute da se takva politika ponovila i prošloga tjedna.
manager
14.05.2003., 09:08
Dolar pred padom na - 6 kuna
Dvadeset dana nakon potpunog sloma režima Sadama Huseina, tečajne liste s vodećih svjetskih burzi, kao i s ovdašnjeg deviznog tržišta, upućuju na paradoksalan, ali pouzdan zaključak: američko-britansko ratno osvajanje Iraka i svih njegovih naftnih polja znatno je oslabilo i američki dolar i britansku funtu, a ojačalo evropski euro i – hrvatsku kunu. U čemu je igra i na čiji račun, pita se Ivo Jakovljević u Novom listu. "Jučer je, naime, jedan euro na većini svjetskih burzi dostigao cijenu od blizu 1,17 dolara, čime je u usporedbi s tečajem od prije dvije godine, kada je prema dolaru bio na dosad najdubljem dnu (jer je jedan euro tada stajao samo 0,85 dolara), poskupio gotovo 38 posto... Sve jeftiniji dolar u toj je igri, u ovom času, najznačajnija poluga, pomoću koje ponovno oživljavaju američki i britanski izvoz, a sve skuplji euro poluga pomoću koje slabi američki uvoz iz EU-a, odnosno evropski izvoz u SAD."
REKOH JA DA JOS NIJE GOTOVO KOD SADAM NEKAZE DA JE GOTOVO. A DALEKO JE DOTADA.
Analiza u ovom textu je naravno amaterska i povrsna kao i razmisljanje nekih u prijasnjim postovima. Naravno da nizak tecaj stringa omogucava laksi izvoz, ali ne i u slucaju kada je njegov pad vezan za neke druge razloge unutarnje trule americke ekonomije. Razvoj dogadjaja samo dokazuje moju tezu da je ustvari rat i poceo radi toga sto je $ poceo slabiti i sto amerima gori pod petama. Zato $ ne raste. Zdrava logika kaze da ako ti izvoz raste onda valuta mora jacati, a posto tomu nije tako, znaci da je razlog padu dolara puno ozbiljniji, a to kauboji oko BUSHA nece znati rijesiti.
Hoce netko kupit stringove mozda? He He He
STEDITE NA VEZANOJ STEDNJI TO JE NAJISPLATIVIJE I NAJSIGURNIJE.
Frankie
14.05.2003., 09:31
"Hoce netko kupit stringove mozda? He He He"
Hoce, jer zdrava logika kaze da se kupuju kad su jeftini..
manager, vidim citaju se biznis portali, ha? :)
bas sam im ja htjela kopirat tu vijest, hvala kaj si mi prištedio truda :)
manager
14.05.2003., 20:30
Ma pravo da ti kazem nemam bas vremena previse za citanje, slucajno sam naletio na to.
Volim kada vrijeme pokaze da dobro procjenjujem.
A mozda jos i nije tako, tko zna.
Recimo procjenio sam i da Microsoft nece dugo, ali jos cekam da me vrijeme potvrdi. He He He
Anderlon
17.05.2003., 12:26
Samo da registriram tečaj
1 dolar = 6.570045 kn
1 euro = 7.505619 kn
1 funta = 10.653824 kn
manager
17.05.2003., 12:53
E sad su vec poceli ozbiljno rijesavati probleme. Koliko sam cuo oko 300mlrd dolara ce biti manje u proracunu radi smanjenja poreza. Sad im vec gori. Naravno ako sve prodje u kongresu.
Ame®icano
17.05.2003., 22:19
Na ovom postu sam se javio negdje na pocetku, da bih kaznije bio odsutan, ali evo me opet. U medjuvremenu je napisano mnogo pametnih stvari, takodje i onih ne tako pametnih, no o tome ne bih cijenio, nego bih vam pojasnio ono sto sam napisao na pocetku, naravno uz par komentara na vase postove.
Prije svega, svi vi koji se radujete padu dolara mnogo grijesite, jer Americi odgovara nizi dolar zbog stimuliranja izvoza. Oraz jakog eura ne mora biti znak jake evropske ekonomije, jer i sami znate u kakvom je stanju, kao ni odraz slabe americke, jer ona to nije. Najgore je proslo, prije nekih sest mjeseci su u Americi odahnulo, jer industrija se pocela zahuktavati. Zlobnici neka ne misle da je to zbog rata sa Irakom, iako je to jedan od uzroka, iako minimalan. Od kako je ekonomija krenula "niz brdo" (jos za vrijeme Clintona), od samog kraha na Wall Street-u, moralo je doci do nekih promjena. Interes je konstatno padao da bi se stimulirala industrija i kupovina, te koliko-toliko ublazio ili usporio taj pad. Poduzete mjere ne mogu imati uticaj preko noci, vec treba proci jedan odredjeni period da bi se vidjeli rezultati. Na tome ovdje rade stotine, hiljade ljudi i proces nije nimalo jednostavan. Ovo je takodje mala opaska na stanjeu Hrvatskoj, u kojoj Vlada mora dobiti vremena da bi pokazala da njihovi progami daju rezultate.
Nakon vise od dvije godine, rezultati su tu. Industrija je u mnogo boljem stanju nego je bila nakon kraha trzista dionicama, a sve je to odraz poduzetih mjera. Ne zaboravite, Bush je takodje morao odrzati obecanje i vratiti dio (pre)placenih poreza nazad, sto je u mnogome ostetilo balans budzeta, a taj novac se mogao pametnije iskoristiti.
Jedna od poduzetih mjera za oporavak privrede jeste i slabljenje dolara u odnosu na strane valute. To slabljenje direktno stimulira izvoz, smanjuje uvoza, a direktan rezultat toga je sto? Mozda jacanje domace privrede? Da pojasnim primjerom.
Recimo da neki americki proizvod kosta $1000. Kada je dollar jednak euru, taj isti prozivod je kostao 1000 eura. Jaka matematika, jel da? :D Medjutim, Amerikanci zele izvesti sto vise tih proizvoda, da bi povecali proizvodnju, a time ubrzali oporavak. Sto se desava kada dollar padne u odnosu na euro? Recimo $1=0.9 EUR... Ako cijena od $1000 ostaje ista, onda Evropljani trebaju samo 900 eura da kupe taj isti proizvod. Logicno je da se kupovna moc Evropljana u odnosu na americki proizvod povecava, jer taj isti kupac mora izdvojiti manje novaca. Na drugoj strani, Amerikanac jos uvijek dobija istu kolicinu dollara za svoj proizvod, dok slican proizvod koji je napravljen u Evropi i koji je kostao 1000 eura, jos uvijek kosta 1000 eura... Koji proizvod ce Evropljanin kupiti: Americki koji kosta $1000 (900 eura) ili Evropski koji kosta 1000 eura?
Par pitanja za Teslu:
Odkuda ti ideja da je kruh u Americi $4, da je betonski blok $4, ili da registracija placa mjesecno? Takodje bih htio znati od kada se kupovna moc mjeri kolicinom mineralne vode koju mozes kupiti za mjesecnu placu i da su racuni rezija mnogo skuplji?
by Sandra O
dolar ne kupovati. prodat i zahvalit bogu da je gubitak samo toliki Sa prvim dijelom se slazem - ne kupovati. A zasto prodavati ako ste na njima vec izgubili. Za nekoliko mjeseci kada se americka industrija zaholca, sve ce doci na svoje... pa i euro vs. dollara.
by Sandra O
zaduženiji su nego zemlje trećeg svijeta
dolar se ne oporavlja tako skoro,ameri su u mrkloj krizi
Ovisi na koji dug mislis. Unutrasnji i spoljasnji? Zar mislis da ti dugovi nisu pod kontrolom? Hmm, pojasni "mrklu krizu".
by asa
Ekonomija im je u komi, a rat definitivno odmaže...
Ekonomija u komi? You wish! Kako onda pojasniti ovo:
by manager
E sad su vec poceli ozbiljno rijesavati probleme. Koliko sam cuo oko 300mlrd dolara ce biti manje u proracunu radi smanjenja poreza. Sad im vec gori. Naravno ako sve prodje u kongresu. Da toliko gori, zasto bi se smanjivao porez? Ne treba im lova? Razmislite!
AxMi-24
18.05.2003., 00:49
Naravno da im treba lova ali treba barem nesto napraviti za raju kad vec rat protiv terora neide.
Ame®icano
18.05.2003., 04:44
Naravno da od tebe nema ni jednog komentara o Americi koji ima veze ni sa cim, osim mrznje prema Amerima... Nije ti dovoljno da istu pricu prosipas po Znanosti, pa si se preselio ovdje... Ako ti nije poznato, ovo je tema o gospodarstvu, ne o politici, cak ni o znanosti, prema tome, ohladi malo...
manager
18.05.2003., 09:43
Americanino ne kontas ti to bas previse.
Dobar je nizak dolar radi izvoza, ali ponavljam vec nekoliko puta samo ako je nizak dolar rezultat odgovora sredisnje monetarne banke na njega, i to samo kratkorocno. A u ovom slucaju je dolar nizak zato sto se veliki broj stranih, mislim van americkih, investitora povlaci i jos uvijek se povlaci iz amerike. Znaci da to sto ti zoves dobra stvar nije krenula radi zdrave ekonomije, nego trule. Po tebi znaci da je dolar 0.01 euro to bi bilo super. Sve bi bilo jeftino i Amerika bi bila zemlja raj. Lupas gluposti. Nizak tecaj je samo JEDNA od poluga kojom se moze pospjesiti izvoz neke zemlje. Samo jedna i to kratkorocna. Vrlo je jednostavan razlog. Kada jednom spustis cijenu necemu, bilo tecaj bilo roba, puno je veca cijena povratka na visu cijenu nego sto zaradis na njenom smanjenju. To je zakon trzista. Rat protiv terorizma ce jos vise uvjetovati da dolar bude nizak jer Bush vodi Ameriku u krizu sa svojim kaubojskim nacinom razmisljanja. Na taj nacin se nemoze rijesiti terorizam. Sadamove kipove su mogli srusiti i da nisu cijelu zemlju sjebali sa bombama. Ameri misle da ako je pao glupi kip da je pao i Sadam. To je rezultat razmisljanja nacije, bolje receno vlade da nemislis da poistovjecujem sve amerikance sa stupidnim Bushom, koja nema pojma sta je povijest duza od par stotina godina i kojima je Pamela Anderson idol od zene. Kontas?
Sto se tice smanjivanja poreza.
Pa naravno da Ameriki netreba lova, imaju je i previse, ali smanjenje poreza uvjetuje da strani investitori jeftinije posluju. U tome je kvaka, a ne punjenje proracuna sa novcima koji im netrebaju. Ako se privreda zahuktava onda takav potez Busha uopce nema smisla. Kak ne kontas bokte. Vidjet ces kad bude jos par napada u nekim americkim gradovima izazvalo paniku kako ce bit kriticno.
Nabroji mi molim te zemlje u kojima se Ameri mogu osjecati sigurno danas?
Pozdrav!
Ame®icano
18.05.2003., 10:22
manager,
Cudi me da si od vise primjera primjetio jedino onak koji se odnosi na smanjenje dollara i stimuliranja privrede istim. Istina, primjer koji sam navio najvise govori o tome, ali to nije jedina stvar koju sam pomenuo. Ne znam, mozda ti je promaklo da se radi o programu Vlade da ozivi privredu, a jedna od mjera jeste i povecanje izvoza, direktno uslovljeno, pored ostalog i padom dolara. Zao mi je sto nisam imao vremena da pojasnim i ostale parametre, pa si mi vjerovatno zbog toga i priljepio etiketu.
Sam si naveo smanjenje proracuna, za kojeg mislim da se trazi upravo zbog velikog priljeva novca iz drugih izvora. Kojih izvora? Recimo kredita drugim drzavama koje su iskoristile povoljan tecaj da balansiraju svoje dugove. Pored toga, Amerika ima i veliki vanjski dug nastao prodajom "money funds" ili "government funds". Japan je odlican primjer, jer kada su imali veliki suficit oni su ga investirali u US money funds, tako da pored svega jos dobijaju i interes... Nije mi jasno zasto Amerika nije otplatila dio tog duga kada je imala priliku (za vrijeme Busha i Clintona), ali eto, valjda znaju sto rade.
OK, kazes da Bushov potez nema smisla upravo zato sto se privreda zahuktala. Mislim da si me pogresno shvatio. Nije novac potreban samo za, kako Bush kaze "stimuliranje novih poduzetnika", nego prije svega za sanaciju starih. Avionske kompanije su mnogo izgubile nakon 9-11. Neke od njih su i Bankrotirale. Vece se jos uvijek nekako odrzavaju zahvaljujuci drzavnim inekcijama u iznosima od stotina miliona dolara... Vecina novca kojeg je trazio odlazi upravo na smanjenje individualnih poreza, kao i nekih business-a i ne odnosi se na jednu ili dvije godine, nego na deset. Takodje veliki dio novca odlazi na mjesta koja se ovdje rijetko spominju, na primjer AIDS problemi u Africi koje placaju americki poreznici u iznosu... jesi spreman na cifru?... deset milijardi dollara!!! Od toga je bar jedna milijarda moja. :D
Jos jedna stvar u vezi rezanja poreza. Jedan dio toga reza de odnosi na privremeno ukidanje poreza na dividende (profit share) dionica. Sto se time postize? Privlace se investitori da ulzau novac u market. Zasto? Ne zato sto je ekonomija trula, kako ti kazes, nego da bi se brze ozivjela... Razlika postoji. U industrijskim firmama ima akumulirano oko 400 milijardi dollara profita koji se moze siplatiti kao dividenda, a ta brojka je za trecinu veca nego sto je to bila prije tri ili cetri godine... Sto to znaci? Da su firme zbog uzdrmane ekonomije radije zadrzavale novac u bankama umjesto da ih isplate dionicarima. Kada bi do isplate doslo, novac bi uglavnom bio reinvestiran u market ili bi bio... potrosen? Osobno sam vlasnik par hiljada Fordovih dionica za koje svaka tri mjeseca dobijam dividendu. Od te dividende ne vidim preko jedne trecine koje odlazi na porez. Ja sam mali dionicar, pa me toliko ne smeta, ali oni koji drze velike pakete... Sto s njima?
Nastavim kad mognem...
manager
18.05.2003., 12:29
E sada vec ozbiljnije pricas o stvarima.
Nemoj samo zaboraviti da je tema ovog posta DO KAD CE DOLAR PADATI?, da ne izgubis nit vodilju.
Ja sam samo pokusavao odgovoriti ljude od kupovanja velikog iznosa stringova, jer su neki htjeli zaraditi na tecajnoj razlici, posto smatram da oporavak dolara nece biti tako brz. Bez obzira sto radi sadasnja vlast u Americi bojim se da potcjenjuju negativne reakcije u cijelom svijetu spram njihove politike prema sada vec svima, a ne samo muslimanima. Tamo gdje mogu koristiti svoja pametna i kukavicka oruzja sigurno im nema premca, ali protiv teroristickih napada kakvi se dogadjaju nemaju oruzja i to jako dobro znaju pa su zato nesigurni. Uvijek sam mislio da je onaj Powell pametan covjek, ali sam se dobro zajebo.
Jos kad na vidjelo izadje da je za napad od 11-tog bila upoznata vlada, a da namjerno nisu htjeli nista uciniti da bi se stvari odvijale ovako kako se odvijaju vidjet ces belaja za string. Zasto onog aviona koji je kao udario u Pentagon nigdje nema???
Zato sam i negdje jos prije mjesec dana rekao da ce string jako tesko dostici razinu od prije pocetka svadjanja sa cijelim svijetom.
Takva politika je ustvari glavni razlog gubljenja vrijednosti dolara, a ne toliko "losa" privreda. A zato onda i neke standardne ekonomske metode nemogu vratiti vrijednost dolaru nego samo promjena politike. Sto je jako tesko ocekivati od sadasnje garniture na vlasti.
Vec sad bih se mogao kladiti da Bush nece dobiti novi mandat.
Ajd pozdrav!
AxMi-24
18.05.2003., 13:46
Ame®icano kaže:
Naravno da od tebe nema ni jednog komentara o Americi koji ima veze ni sa cim, osim mrznje prema Amerima... Nije ti dovoljno da istu pricu prosipas po Znanosti, pa si se preselio ovdje... Ako ti nije poznato, ovo je tema o gospodarstvu, ne o politici, cak ni o znanosti, prema tome, ohladi malo...
Aha znaci ako se kaze nesto negativno onda je to naravno zbog mrznje prema americi???
Nisi primjetio da se tip vec zaholcava za nove izbore. Treba nes napraviti da rulja vidi posto mu ovi ostali projekti nisu bas uspijeli. (ko sto se da vidjeti iz novina zadnja dva dana). Nisam ti ja kriv sto istina nije bas lijepa.
A o parama bolje nemoj samo se zapitaj koliko je kostao ovaj rat pa vidi. Sve to treba od nekuda doc. Ako ne od poreza sada onda od neceg drugog. Sve je to samo premijestanje para, tj zamazivanje ociju.
Ame®icano
18.05.2003., 18:00
by Ax-Mi
Aha znaci ako se kaze nesto negativno onda je to naravno zbog mrznje prema americi???
Ne Ax-Mi, postoji kritika losih stvari, koja se razlikuje od mrznje. A mrznja je kod tebe postala patoloska i toje vec uveliko poznato na forumu, gdje tebi vise nije vazna tema o kojoj se govori, koliko je vazno da ispljunes svoje. Kuzis? :B
by Ax-Mi
Nisi primjetio da se tip vec zaholcava za nove izbore. Treba nes napraviti da rulja vidi posto mu ovi ostali projekti nisu bas uspijeli. (ko sto se da vidjeti iz novina zadnja dva dana). Nisam ti ja kriv sto istina nije bas lijepa.
Izbori su pocetkom sljedece godine. Sto je tu cudno? To cine svugdje u svijetu. Osim mozda u Hrvatskoj. :D
Da, bilo je mnogo pogresnih poteza. Bilo je i nesto dobrih. Na Amerikancima je da odluce o tome i da mu (ne)daju sljedeci mandat.
Istina? Nije lijepa, a nije nesto ni ruzna. Gledano tvojim ocima, ona je odvratna. Nije li? Jedna od istina je da Bush odrzava dio obecanja koji je dao o rezanju poreza. Uh, priblizavaju se izbori, pa je to toliko lose. Osobno, nadam se da nece dobiti izbore, osim u slucaju da demokrate ponovo kandidiraju Gore-a. :D
by Ax-Mi
A o parama bolje nemoj samo se zapitaj koliko je kostao ovaj rat pa vidi. Sve to treba od nekuda doc. Ako ne od poreza sada onda od neceg drugog. Sve je to samo premijestanje para, tj zamazivanje ociju.
Ko od tebe trazi da vjerujes u to? Niko. Takodje, zasto tebe toliko boli koliko je kostao rat, ako ti ne placas svojim novcem za njega? Nego kad vec insistiras, znas li uopste ko ga placa?
by manager
Nemoj samo zaboraviti da je tema ovog posta DO KAD CE DOLAR PADATI?, da ne izgubis nit vodilju.
Nisam zaboravio. :D U svom postu sam spomenuo neke mjere stabilizacije ekonomije koje vode zaustavljanju pada dollara.
Kod tebe mi se svidja sto si rekao da odnos valuta nije od velike vaznosti (osim kod onih koji drze velike sume dollara), bar ne onolike kolikom je zele predstaviti. Doduse, nije ni toliko nebitna.
by manager
Ja sam samo pokusavao odgovoriti ljude od kupovanja velikog iznosa stringova, jer su neki htjeli zaraditi na tecajnoj razlici, posto smatram da oporavak dolara nece biti tako brz.
Pokusaj je OK, a koliko ce trajati oporavak ovisi o brzini oporavka ekonomije. Ne treba izostaviti ni opciju da ovakav dolar odgovara americkim bankama koje daju povoljne kredite... sto ce se desiti kada dodje do naplate?
by manager
Takva politika je ustvari glavni razlog gubljenja vrijednosti dolara, a ne toliko "losa" privreda. A zato onda i neke standardne ekonomske metode nemogu vratiti vrijednost dolaru nego samo promjena politike.
Dijelom se slazem. Dio koji nisi spomenuo je da je Amerika poslije napada morala promijenuti svoju politiku i konacno uciniti ono za sto su bile zaduzeni drugi, npr. Ujedinnjene Nacije. No sada vec idemo u dublju politiku, a to ne zelim.
Tvoj savjet je ispravan. Ne kupujte dollare jos neko vrijeme, mozda sljedecih 3-6 mjeseci.
Ame®icano
21.05.2003., 20:08
Ponovljeno...
by Ax-Mi
by Americano
Ko od tebe trazi da vjerujes u to? Niko. Takodje, zasto tebe toliko boli koliko je kostao rat, ako ti ne placas svojim novcem za njega? Nego kad vec insistiras, znas li uopste ko ga placa?
A odgovor? Gdje je odgovor?
Anderlon
24.05.2003., 15:06
Vjesnik (http://www.vjesnik.hr/html/2003/05/24/Clanak.asp?r=gos&c=4) (24.5.2003):
LONDON, 23. svibnja - Euro je u petak premašio svoj tečaj prema dolaru prilikom uvođenja prije više od četiri godine, vrativši tako svoju vrijednost u vrijeme nastajanja jedinstvene europske valute i pokazujući svoju snagu koja baš i nije poželjna u dijelovima gospodarstva eurozone. Euro je tako do podneva ojačao više od jedan posto u odnosu na dolar, na 1,1787 dolara, premašivši granicu od 1,1747 dolara koliko je vrijedio 4. siječnja 1999., a nakon podneva probio je i 1,18 dolara. Također, zabilježio je najvišu razinu prema japanskom jenu, od 137,88 jena, ojačavši 0,5 posto.
Sad je vrijeme za kupovinu PC-a.
Ame®icano
24.05.2003., 21:16
by Anderlon
Sad je vrijeme za kupovinu PC-a.
Da, treba pogurati americki izvoz.
Ili sacekati da dollar padne jos nekih desetak procenata, pa dobiti vise za isti novac. :D
Ame®icano
24.05.2003., 22:14
by Ax-Mi
Posto odgovora nisam dobio, onda cu ja napisati par rijeci, pa ako nadjes za shodno, onda odgovori. Unaprijed isprika sto ovaj dio nije vezan za temu, bar ne direktno.
Koliko rat kosta u dollarima nije toliko vazno, koliko je vazno koliko zivota odnese, ali ipak, ne moze se pricati o ratu a da se ne pomisli o njegovoj cijeni. Posto je ovaj dio foruma vezan za gospodarstvo, onda cu pisati samo o tome dijelu.
I naravno, kako ne misliti o cijeni rata kada svaki put kada se lansira Tomahawk, znas da je time lansirano $600K poreskih obaveznika. Takodje, ako na svim vijestima cujes da je Bush trazio od Kongresa $75 milijardi za pokrivanje troskova rata za 6 mjeseci, dok u isto vrijeme pravis racunicu koliko novca ces dobiti nazad od preplacenog poreza, ne mozes ne misliti da li ce to na neki nacin ostetiti tebe na bilo koji nacin.
Onih $75 milijardi koje je trazio Bush je na prvi pogled mnogo novca, ali ipak, to je samo 3% federalnog budzeta, ili manje od 1% ukupnog gospodarskog prihoda za godinu dana. Samo za usporedbu, rat u Vietnamu je kostao 12% GDP-a, WWI 24%, a WWII 130% GDP-a. Cak i da je rat potrajao cijelih 6 mjeseci, to opet ne bi bio vrlo skup rat (ne racunajuci zivote ljudi). Tih $75 milijardi sto je Bush trazio prakticno bi svakog Amerikanca kostao $260, sto je opet mnogo manje novca nego sto Ameri godisnje potrose samo za cigarete.
Medjutim, tih $260 je samo prosjecna suma, sto znaci da svi Amerikanci nisu platili istu cijenu za pokrivanje troskova toga rata.
Ako se vratimo malo unazad, americki porezni sistem nije mnogo promijenjen jos od Reganove revizije i sa manjim modifikacijama funkcionira i danas. Najvecu promjenu je ucinio Bush svojim rezanjem poreza 2001. godine, a porezni sistem se modernizuje stalno, bez obzira ko je na vlasti. Kriticari americke administracije ce uvijek prodavati price kako porezni sistem uvijek ide na stetu nize klase, sto dijelom jeste tacno. Nakon izbora 2000 godine, dignuta je ogromna buka i bilo je mnogo govora o tome ko ce dobiti najvise novca nakon sto se porezni sistem modificira, a danas, tri godine kasnije, o tome pitanju se razgovara mnogo mirnijim tonom.
Istina jeste da najbogatiji Amerikanci dobijaju najvise tom novom poreskom politikom, odnosno povratom novca. Idemo to prebaciti u brojke... U americi ima oko 117 miliona poreznih obaveznika. Najbogatijih 5% (znaci nekih 6 miliona), dobiva nazad 28% poreznih olaksica, sto je podatak iz 1999 godine. Gledajuci na taj podataka, moze vam prokljucati krv u zilama, ali ne zurite sa tim dok ne procitate sljedece podatke.
Tih 5% najbogatijih plate poreza u visini od 50% od ukupne zarade. Hocemo malo detaljnije? Najbogatijih 1% Amera novim Bushovim poreznim planom dobiju nazad 14% ukupnog povrata poreza. Da li je to fer? Naravno da jeste, jer upravo tih 1% placaju drzavi 29% ukupnog godisnjeg poreza.
E sada se vratimo na cijenu rata i kako je raspodijeljeno novcano ucesce americkih poreznih obaveznika u njemu. Pored individualnih poreza, Washington sakuplja jos mnogo novca od drugih poreza, pa kad se sav taj novac sakupi, sabere, podijeli, to izgleda otprilike ovako:
Svaka americka obitelj ce za rat platiti $625. Medjutim ako se uzme da ce rat biti finansiran iz federalnog budzeta sakupljenog os svih taksi zajedno (individual, business, sales), reciprocno njihovom udjelu u placanju poreza, onda ispada da ce najsiromasnije obitelji platiti, ne onih $625 (sto je americki prosjek), nego samo $33. Za razliku od njih, najbogatijih 5% obitelji ce platiti prosjecno $4,700 po obitelji, a najbogatijih 1% preko $13,000 svaka obitelj.
Da li je to posteno ili ne, prosudite sami, ali nemojte u svojim racunicama zanemariti "big picture". Ljudi ne zaradjuju svi isto, zarade nisu jednako rasporedjene. Cak vise, porezi su jos neravnomjernije rasporedjeni. Bogati placaju mnogo vise poreza nego siromasni procentualno, sto bi trebali da imate u vidu kada se koristite recenicama poput :"bogati postaju jos bogatiji". To jeste istina, ali ne u onolikom omjeru kojem zlonamjerni zele da predstave. Sto bi bilo kada bi svi placali jednak porez? Siromasni bi opet popusili, jer bi tada bogati placali, iako procentualno isto kao i siromasni, mnogo manje novcano nego sto placaju sada.
Ame®icano
29.05.2003., 07:30
Desetogodisnje rezanje poreza u Kongresu usvojeno kao Zakon.
Ukratko, ovim potezom, oko 25 miliona kvalificiranih roditelja ce pocetkom jula dobiti povrat novca od Drzave na osnovu povecanog "child-credit-a". Takodje, federalni porezi su smanjeni oko 2%, pa ce radnici na cekovima dobiti nesto vise novca. Od predvidjenih 330 milijardi, 20 ce otici u "states" za rjesavanje nekih fiskalnih problema, iako ta suma nece u potpunosti rijesiti deficite u tim drzavama. Smanjeni su i porezi na dividende na 15%, sa dosadasnjih varirajucih (izmedju 20-38%, ovisno o primanjima).
Neznam baš da bogati plaćaju veči porez .... bogati kreiraju zakone, tak da sumnjam da njima neidu u korist :) ...
osim toga, misliš da se na Ferrari plača porez? .. sumnjam, ali na Opel Corsu ili Astru se plača ... čisti dokaz ti je smanjenje poreza na dividende .... ko ima više dionica, bogati ili siromašni? ...
Ame®icano
04.06.2003., 05:45
by dras_l
Neznam baš da bogati plaćaju veči porez .... bogati kreiraju zakone, tak da sumnjam da njima neidu u korist
"Sales tax" je ista za sve. Ako kupis kucu od $100K ili $1M, a platis 6%, ko je vise platio? Takodje isto vazi i za Ferrari, prema Astri ili Chevroletu... Ne vidim poentu. Bogatima par procenata vise ne znaci mnogo, jer oni su vec bogati, zato ne vidim poentu. Ako su znali kako da zarade milion godisnje, desetak hiljada im nece praviti veliku razliku.
by dras_l
čisti dokaz ti je smanjenje poreza na dividende .... ko ima više dionica, bogati ili siromašni? ...
Mozda ces se iznenaditi, ali vecina velikih firmi je u vecinskom vlasnistvu malih dionicara, ali niko od njih nema dovoljan procenat da bi bili zastupljeni u vodjenju tvrtki. Bogati naravno imaju vise od svakog pojedinacnog dionicara, ali ne od svih njih zajedno. Uostalom, novac od dividendi, bogati ce iskoristiti ili u amortizaciju, ulaganje u nove poslove, itd... dok ce mali dionicari taj novac reinvestirati ili potrositi na kupovinu... svejedno, sav taj novac se vraca u privredu, jer povecanjem potrosnje je logicno da se povecava i proizvodnja. I da, ako je dividenda 10 centi po dionici, zar veliki dionicari dobijaju procentualno vise? Ne bih rekao...
procitao sam samo tvoj post iznad amerikano...tako da nisam procitao ranije postovo, pa se ispricavam za mogucu neinformiranost....ali ova tvoja prica o dividendama i bogati placaju vise poreza je povrsna i pogresna analiza.
Istina je da puno ljudi u americi ima puno dionica, ali vecina obicnih ljudi (srednja klasa) koja i ima dionice koje placaju dividendu su vec oslobodjeni poreza jer ulazu kroz either 401k ili Roth IRA....ukidanje poreza na dividendu je apsurdan i zaista ce nagraditi jedino 1% najbogatijih.
Da bi uopce mogli razgovarati o ukidanje dividend moras znati svu apsurdnost uopce postanja dividedne.....odi u bilo koju sveucilisnu knjiznicu i potrazi u njihovim online publikacijama bilo sto se tice dividend policy...tamo ce vidjeti razne modele dividend policy i zasto one uopce postoje....po meni je placanje dividend apsurdno. Ajde jos donekle razumijem zasto utilities kompanije placaju divdidendu, ali ostali bi trebali izbjegavati placanje bilo kakve dividende. Pojednostavljeno ti kupujes dionice kompanije zato sto vjerujes da ce oni taj tvoj novac moci "oploditi" i uloziti u projekte sa vecim NPV (net present value) nego sto bi ti to mogao uciniti samostalno ili kroz banke, etc. Znaci ako oni tebi daju taj novac natrag, sta to znaci....da imaju nula projects sa positive NPV...i po kojoj logici ti mozes prije oploditi tu dividendu samostalno ulazuci nego ta kompanija....oni su zaradili 100 dolara, onda su platili double tax, pa su je dali tebi kao dividendu, na koju ti eto sad vise neces morati platiti porez, ali svejedno kompanije moze ulazuci u vlastite projekte smanjiti porezni teret puno vise nego sto bi ti to mogao samostalno napraviti.
No da ne duljim....bogati mozda plate veci porez (ne prema postotku nego ukupnoj novcanoj masi) ali to je dosta povrsna analiza...moras uzet socioloski i moralni kontekst u obzir....zar je zaista pravedno da CEO of GE zaradi 100 miliona godisnje place, a manager u njegovoj kompaniji ima 85 tisuca dolara godisnje...pa zar zaista mislis da je Gary bio 1,176 puta bolji od recimo nekog senior managera u njegovoj kompaniji. Ili cak i da je, zar je iz moralnog konteksta tebi pravedno da neko moze nakupiti tolko bogastva i imati istu poreznu obavezu prema drustvu ko i netko tko ima 1000 manje. Jedna svrha poreza i postojanja drustva je da ipak pokusa podjeliti bogastvo na sve ljude ne samo na najbogatije....i to ne samo iz nekih filantropskih razloga, nego zato sto ima puno socijalnih nepravda.
ispravak:
na dividendu ces jos uvijek morati platiti porez, ali manji nego inace....to ide u prilog mojoj tvrdnji da je dividenda nepotrebna.
i jos jedna stvar...ovaj republikanski moto da evo vam manji porez da bi povecali potrosnju je dugorocno i sa ekonomskog aspekta gledajuci totalno sranje. Pa moze potrosnja ici gore, pa i GDP, ali to je nekvalitetni rast, pogotovo ako uvoz raste kako raste u zadnjih nekoliko kvartala (to je donekle i hrvatska prica). Na to bi republikanci rekli da nema veze, jer slab dolar ce popraviti trade deficiti...ali ja jednostavno ne vjerujem dugurocno u nekakve fiskalne zahvate koji bi trebali rezultirati u dugorocnom napretku gospodarstva. Ulaganje u tehnologiju, edukaciju, znanost i povoljni krediti gospodarstvu su puno bolji model.
A upravo ovo zadnje ce uskoro nestati. Netko treba i financirati ogromni budget deficit. Znaci ubrzo ce govt. poceti povlaciti ogromne kolicine novaca za svoje financiranje, sto ce povecati i inflaciju i interest rate. Kompanije ce puno teze i skuplje dolaziti do financiranja svojih projekata. I tako gubis jedan od preduvijeta za dugorocan razvitak....ja jednostavno ne vjerujem u budget deficit....pogotovo ne u onaj od .5 triliona...to su politicke svinjarije.
sad kad sam malo procitao par postova sa ove trece stranice...dat cu jos jedan komentar:
amer, kad gledas te statistike koje si dao za 1% najbogatijih ili 5% najbogatijih i kolko poreza oni plate, po mojem misljenju mislim da donekle iskrivljujes statistiku:
Recimo uzmi u obzir Gates i Microsoft: Makar je u recimo u periodu od 15 godina on osobnu stekao recimo 60 milijardi dolara, ne vjerujem da je platio 30 milijardi u porezima kao sto tvoj 50% bracket nalaze. Sad mu daj 15% poreza na dividednu i bit ce u otprilike najnizem tax bracket sto postoji....i da vjeruj mi MSFT ce poceti isplacivati puno vece dividende u narednih par godina, treba nesto uciniti sa preko 40 milijardi kesa....znam da je MSFT (ciji je Gates djelomicni vlasnik) platio poreze, ali to su korporativni porezi koji su mogli u nekim slucajevima biti puno nizi nego individualni tax bracket. Da ne govorim o svim mogucnostima manipulacije. Da, isto je istina da je takav zakon da on nije duzan platiti capital gain dok ne proda dionicu isti za sve, ali to ne znaci da svi imamo isti level playing field (mogucnosti ulaganja), iste informacije (recimo sada popularna martha stewart), iste mogucnosti kreiranja zakona (kao recimo predstavnici vlasti) i mogucnosti trosenja zajednickog novca (kao bechtel u iraku).
Iako je bitno pitati se ko plati vecinu poreza, jos je bitnije pitati tko ima najvise koristi od tih poreza. Da li subvencije vojnoj industriji ili ugovori bechtelu i slicnima zaista beneficiraju puno Amerikanaca? Da li smanjenje poreza na dividendu ili vojna pomoc kolumbiji zaista pomaze penzionere i kolumbijce, ili gatesa i proizvodjaca helikoptera? Puno pitanja, previse politike, premalo pravih informacija.
Ame®icano
07.06.2003., 16:22
Konacno neko s kim se moze malo ozbiljnije porazgovarati.
by pajo patak
procitao sam samo tvoj post iznad amerikano...tako da nisam procitao ranije postovo, pa se ispricavam za mogucu neinformiranost....ali ova tvoja prica o dividendama i bogati placaju vise poreza je povrsna i pogresna analiza.
"Moja" prica je dijelom bazirana na clancima koje sam procitao u Forbes i Fortune magazinima, a takodje i Wall Street Jurnal, sva tri sam pretplacen, tako da mogu pratiti sto se desava u svijetu novca. Nakon citanja povezem dva i dva... :D
by pajo patak
Da bi uopce mogli razgovarati o ukidanje dividend moras znati svu apsurdnost uopce postanja dividedne.....
Koliko se sjecam, nisam govorio o ukidanju dividende, nego o ukidanju poreza na dividende. Mislim da ce dividende jos uvijek biti isplacivane, ako nisam u pravu - ispravi me.
by pajo patak
zar je zaista pravedno da CEO of GE zaradi 100 miliona godisnje place, a manager u njegovoj kompaniji ima 85 tisuca dolara godisnje...pa zar zaista mislis da je Gary bio 1,176 puta bolji od recimo nekog senior managera u njegovoj kompaniji.
Ovim ulazimo u pitanje, ko je vise doprinjeo firmi svojim radom, CEO ili manager? Ne mislim da CEO mora imati 100 miliona plate, ali mozda je taj CEO svojim sposobnostima organiziranja firme obezbijedio manageru da dobije svojih 85K, kojim je on, usput vjerovatno i zadovoljan. :D Sto bi bilo da njih dvojica recimo zamijene mjesta?
by pajo patak
ovaj republikanski moto da evo vam manji porez da bi povecali potrosnju je dugorocno i sa ekonomskog aspekta gledajuci totalno sranje
Slazem se. Samo ne zaboravi da izbori dolaze za pocetkom sljedece godine.
by pajo patak
Ulaganje u tehnologiju, edukaciju, znanost i povoljni krediti gospodarstvu su puno bolji model.
Ne mislim da je to zapostavljeno u velikoj mjeri.
by pajo patak
Znaci ubrzo ce govt. poceti povlaciti ogromne kolicine novaca za svoje financiranje, sto ce povecati i inflaciju i interest rate. Kompanije ce puno teze i skuplje dolaziti do financiranja svojih projekata. I tako gubis jedan od preduvijeta za dugorocan razvitak....ja jednostavno ne vjerujem u budget deficit....pogotovo ne u onaj od .5 triliona...to su politicke svinjarije
Da, interest rates ce ubrzo morati krenuti na gore. Ne mislim da ce to mnogo uticati na inflaciju, odnosno na inflaciju ce uticati vise povecani uvoz, koji ce se btw, po mome misljenju poceti smanjivati zbog tekuceg oporavka americke privrede... recimo za dvije ili tri godine.
Pored toga, smanjenjem poreza dovelo se u situaciju da mnoge kompanije koje su ispraznile svoje cash rezerve tokom recesije opstanu u poslovanju, sto je manje stetno nego da su zatvorile vrata. Inace, upravo jucer je objavljeno da je unemployment rate 6.1% sto je manje nego je ocekivano, a broj nezaposlenih je takodje neocekivano mali s obzirom koliko je kompanija zatvoreno.
by pajo patak
Recimo uzmi u obzir Gates i Microsoft: Makar je u recimo u periodu od 15 godina on osobnu stekao recimo 60 milijardi dolara, ne vjerujem da je platio 30 milijardi u porezima kao sto tvoj 50% bracket nalaze. Sad mu daj 15% poreza na dividednu i bit ce u otprilike najnizem tax bracket sto postoji....
Jedini problem u ovome je sto Gates taj novac nema spremljen u bankama kao "cash novac", nego je vecinom u dionicama Microsofta drugih kompanija i money & mutual funds. Razlika postoji, jer porez placa na zaradu, a ne na njegovu trzisnu vrijednost.
by pajo patak
Da li smanjenje poreza na dividendu ili vojna pomoc kolumbiji zaista pomaze penzionere i kolumbijce, ili gatesa i proizvodjaca helikoptera? Puno pitanja, previse politike, premalo pravih informacija.
Benificira dionicare, bez obzira je li to Gates, proizvodjac helikoptera ili penzioner.
Ne kuzim se bas u ekonomiju ali gledao sam proslu nedjelju trosatni interview Noama-a Chomskog. O.K on nije ekonomista ali tvrdi koliko sam skuzio da smanjenje poreza bogatima ne pomaze ekonomiju. Tvrdi kako mnogo vise love ulaze srednji sloj. Mislim da je karikirao da ce jednostavno s "viskom" love kupiti brod par metara veci a ne otvarati nova radna mjesta.
Ame®icano
08.06.2003., 05:18
Noam ga nekad potrefi "u sridu", a nekad ko prstom u govno. A taj interview je sve, samo ne "u sridu". Evo i zasto. Ja nisam bogat novcem, niti posjedujem veliku kompaniju, ali ipak ovim poreskim olaksicama osjetim kakav takav dobitak. Nije me briga, niti bi me trebalo biti briga koliko su bogati zaista bogati, niti da li moj boss ima koji milion vise, jer je on ionako milioner, dok god i ja imam koristi od njegovih miliona.
Nije mi namjera da se hvalim, ali mi je i te kako drago kada znam da su neke kompanije cije dionice posjedujem isplatile dividende koje mogu reinvestirati u nesto drugo. Da li bi mi trebalo biti krivo sto neko ima stotinu, hiljadu ili milion puta vise dionica od mene? Sigurno ne, jer moj udio u vlasnistvu je utoliko manji, ali dobijam posteno onoliko koliko jesam vlasnik. Zar je moja krivica sto je nekome draze zaduziti se u kredite koje ne moze otplacivati, umjesto da novac investira u nesto konkretno? Sigurno nije, ali isto tako ne mogu kriviti bogate sto su bogati, ako ja svoj novac razbacujem ili u gorem slucaju, ako necu da radim...
Nije cijeli intervju bio o ekonomiji nego njegov jako mali dio tako da je inteview i te kako "u sridu". Mozda ekonomski dio nije, iako nisam siguran. Citao sam nedavno dvije njegove knjige gdje se u nekim pitanjima dodiruje ekonomije, ne zvuci mi bas "u govno" ali to je off topic.
AxMi-24
08.06.2003., 23:24
Sorry sto nisam odgovorio skroz sam zaboravio (neidem ovdje bas cesto).
Koliko sam ja vidio iz vjesti (BBC) tih 75 milijardi nece biti ni blizu a i to je samo za direktno pucanje i ubijanje. Tu ne ulazi onaj dio poslije di ce trebati imati ogromne kolicine vojske tamo. Doduse to ce se vjerojatno isplatiti kroz "objektivno" podijeljene ugovore firmama pa moram priznat da vjerojatno racunica stima.
Sto se tice poreza sve je to lijepo u teoriji i ti jako fino racunas OSIM onoga sta je kumek rekao. Bogati neplacaju ni blizu onoliki porez ko sto to izgleda ko ni firme. Neznam za ameriku ali ovdje se jako dobro zna da bogati i firme imaju fino advokate koji seljakaju i rade druge fore sa parama i slucajno izbjegnu porez.
A da je to tako i govori cinjenica da se razlika izmedju slojeva povecava stalno. E sad mozda u kapitalizmu misle da je to super ali ja iskreno se neslazem.
A i dalje postoji raport od federalne banke ili kako se vec zovu koji bas nije pozitivan prema rezanju. Ali valjda oni nemaju pojma.
Ame®icano
09.06.2003., 02:11
by Ax-Mi
Bogati neplacaju ni blizu onoliki porez ko sto to izgleda ko ni firme. Neznam za ameriku ali ovdje se jako dobro zna da bogati i firme imaju fino advokate koji seljakaju i rade druge fore sa parama i slucajno izbjegnu porez.
Pa ona gore racunica stima dok je onakva kakva je i ako izuzmes bogatasi iz nje, onda nedostaje preko pola novca. No recimo da je tako kao sto ti kazes, da advokati odradjuju dobro svoj posao, sto bi se onda desilo? Bogati bi placali i vise nego sto placaju sada i novca bi u budzetu bilo mnogo vise.
I drugo, moras povuci crtu izmedju poreza na osobnu zaradu i poreza koje placaju kompanije, posto to dvoje ne ide zajedno. Novac koji se premjesta s jednog mjesta na drugo jos uvijek postoji i ne moze tek tako nestati. Iako nisam pristalica Busha, mogu ipak reci da mi je drago da je donosenjem novih zakona napravio mnogo da bi stao u kraj upravo takvim slucajevima koje ti navodis. Primjer je recimo Enron koji je najveci "boom" dozivio upravo za vrijeme Clintona, dok je Bush tim spletkama bar donekle stao u kraj. Pogledaj samo koliko je kompanija prijavilo lazne rezultate nakon slucaja Enron ili Worldcom.
Bottom line, papiri ne lazu i porezi ce se platiti kad-tad... or else. :D
Sto se tice Enrona, tek cemo vidjeti da li im je stao na kraj. Jos nijedan nije osudjen niti je platio za malverzacije. Dok u isto vrijeme od Marthe Stewart rade cijeli show, a zena je digla manje od $50k....
Inace, nisam super upucen u sve spletke oko Enrona, ali cini mi se da su njihove kriminalne aktivnosti pocele tek krajem 1999, znaci pri Clintonovom izlasku...da sam zlocest rekao bi da su to napravili jer su znali ko dolazi nakon Clintona...ako zelis napasti Clintona, puno ga je lakse optuciti za dio odgovornosti nastanka internet bubble stocks i golemog gubitka koji su dionicari pretpjeli u zadnjih nekoliko godina.
Mislim da si fulao moj point oko dividendi....ja kuzim tvoju spiku da manji porez na dividednu znaci vise novca za dionicare...vise novca natrag u ekonomiju...ajde recimo da je sve tako kako ti velis (znaci izostavit cemo dio gdje ce se na taj nacin najbogatiji izvuci iz vecih poreznih obaveza, i onaj dio gdje middle class je vecinom kroz 401k i IRA vec ionako dugorocno oslobdjena placanja tog poreza u slucaju reinvestmenta, znaci nikakve koristi njima), no moj point je bio da je dividenda u 99% slucajeva neopravdana. Osim utilities companies, ostali ne bi trebali placati dividendu.
Opet cu ti ponoviti vrlo pojednostavljenu racunicu.
Kompanija A dobije $100. Plati porez (recimo 35%). Ostane joj $65. Da tih $65 u dividendu. Ti dobijes $65, na koji platis porez od 15%. Znaci ostane ti malo vise od $55.
Znaci ti imas $55 pocetnog kapitala koji ces uloziti u recimo neki project koji generira x-return. Dok je ta ista kompanija mogla uloziti $100 prije placanja poreza u neki project sa postive NPV koji bi generirao y-return.
Znaci tvoj x-return bi morao biti 82% da bi ti samo break even u slucaju da kompanija koja je platila dividendu ima 0% return na njihovom projectu. Po tom principu dividenda je nepotrebna, i dionicar bi vece koristi imao da kompanija ne placa dividendu.
Sad da budem objektivan, reci u i stvari koje ne idu u prilog tome. Vecinom se to odnosi na agency cost, do kojih dolazi ako kompanija ima previse kapitala i premalo positive npv projects, ili kad manageri kompanije imaju razliciti interes od dionicara kompanije (u kratko mangeri su za sirenje, makar to sirenje moze znaciti smanjene vrijednosti kompanije, sto je u suprotnosti sa interesima dionicara kompanije). Znaci u tim slucajevima isplata dividende bi mogla zastiti interese dionicara, ali to se puno lakse i jeftinije moze napraviti sa promjenama u capital structure (citaj: povecanjem debt vs. equity). Znaci bottom line, po meni je isplata dividende vise neka tradicionalna i recimo politicka a ne ekonomski opravdana odluka.
I sad jos jedna post da nadovezem zadnji moj post na aktualnu bushevu poreznu politiku.
Znaci ako imas takav stav o dividedni kao ja, a to je da je ona nepotrebna, onda njegovo smanjenje poreza na dividednu je kontraproduktivna odluka. Stimulirat ce isplatu dividende koje su ekonomski neopravdane.
Znaci cisto sa ekonomskom stajalista, bez da se doticemo najbogatijeg sloja vs. middle class.
Ame®icano
09.06.2003., 18:38
Prica oko Enrona je vec istrosena i nezanimljiva. Varanje ljudi i poslovanju firme na osnovu cega je stvorena lazna sigurnost kod dionicara, pogotovo onih malih, kao i stimulans na kupovinu istih je velika packa na americku poslovnost kojom su opet osteceni najvise mali dionicari. No, otkrivanjem malverzacija Enrona preko Andreson firme je dovelo do poostrenja zakona, tako da su mnoge firme bile prisiljene revizirati i prepraviti svoje rezultate ciji ishod nije bio bas pozitivan poput orginalnog.
Koliko god ti smatrao da je isplata dividendi ekonomski neopravdana, ona je ipak pokazatelj o poslovanju firme. Kompanije u slucaju negativnog poslovanja nisu duzne da je isplacuju, a mnoge, pogotovo one mlade i u razvoju to uopste ne cine. A dividenda, kao sto sam znas je isplata profita firme ovisno o ucescu u vlasnistvu firme. Ako sam svojim novcem kroz kupovinu dionica neke firme postao dijelom vlasnik firme, onda ocekujem da cu od toga imati i koristi. Kupovinom dionica sam pokazao povjerenje u tu istu firmu i ocekujem da mi se to povjerenje isplati na bilo koji nacin. Jedan nacin je kroz rast vrijednosti firme, a time i moga udjela u njoj, a drugi kroz dio profita koji je firma ostvarila.
Firma moze isplatiti dividendu na dva nacina. Prvi, direktno iz cash rezervi ostvarneih iz akumuliranog profita, a rugi smanjenjem vrijednosti dionica. Krajem Aprila Ford je isplatio dividendu u vrijednosti $0.10 po dionici. Sljedece jutro pri otvaranju marketa su dionice Forda su bile manje za isti iznos. Slucajno? Da bude interesantnije, dionice Forda su taj dan ne samo nadoknadile gubitak od 10 centi, nego ga pretekle za sljedecih 12. Uostalom nije se jednom desilo da sam kupio dionice samo radi dividende, da bi ih kasnije prodao. To je sasvim normalna stvar. Na nekoliko hiljada dionica, to se svakako isplati. :D
I za kraj, sa ekonomskog stajalista, dividende se ne isplate kompaniji jer time umanjuju svoje cash rezerve, sredstva amortizacije, kao i potencionalno sirenje. Medjutim, od profitabilnosti kompanije ne bi trebali imati koristi samo radnici te kompanije nego svi koji se nalaze u vlasnicnom stablu iste. Gomilanje kapitala nekada nije previse dobro, jer moze prouzrociti nepotreban rizik postankom mete za "take-over" od drugih kompanija, koje bi nakon isisavanja casha kompaniju rasparcale i prodale.
Primjer General Motorsa kao jedne ogromne i uspjesne firme koja je vlasnik kompanije Hughes. A Hughes je vlasnik vecine satelita iznad zemlje. Koliko god da zvuci nevjerovatno, isplatilo bi se kupiti GM i staviti mu kljuc u bravu, a ostaviti samo telekomunikacijski dio koji je pravi "gold mine".
dras_l kaže:
Čitam danas Croatiabiz info i vele da dolar i dalje pada. Ne bi trebalo biti obrnuto, poslije Božića bi dolar trebal rasti. Valjda se da i zaraditi nekaj :D
po ljeti obicno malo zesce pada zbog turizma i slicnih sranja... tek poslije ljeta slijedi oporavak...
Anderlon
12.06.2003., 18:53
Evo iz Novog lista:
»Ponavljam koliko god jasno mogu: politika američke vlade je politika snažnog dolara«, kazao je Bush. Analitičari vjeruju suprotno, odnosno da Bushova administracija želi slabiji dolar kako bi smanjila trgovinski manjak, budući su američki proizvodi onda konkurentniji. Trgovinski manjak dosegnuo je lani 503,4 milijarde američkih dolara, što je 28 posto više nego u 2001. i na povijesno rekordnoj razini.
Glavni ekonomist Standard&Poor'sa, David Wyss vjeruje da će dolar prije kraja ove godine potonuti još sedam posto prema euru, upravo zbog trgovinskog deficita, za koji se procjenjuje da bi ove godine mogao dosegnuti novu rekordnu razinu – 568 milijardi dolara.
Off topic, poceli su "stedjeti". Evo za pocetak su odrezali 100 m dolara za umjetnost na nivou cijele zemlje kud spadaju i muzeji. Zrno po zrno ....:rigo:
halo, Ame®icano,
impresioniran sam tvojim znanjem o americkoj ekonomiji, o kojoj, vjerojatno znas vise nego 99.9% amera.
prosjecni amer nema vremena razbijati glavu time,
najvaznije je otplatiti mortgage (kredit) na kucu, platiti porez i ako sto ostane platiti djeci bolju skolu...znas i sam
no da ne duzim, zanima me (ne znam da li sam to propustio, oprosti ako jesam):
-koliko si dugo u americi?
-sto konkretno radis?
-koliko si puta refinancirao kucu ove godine (ako je imas)?
mislio sam da bi bilo lijepo da malo kazes o sebi kad vec toliko pises...
ajmo ucinit nesto konkretno!
SVI MONOPLI VAN IZ HRVATSKE, KRECEMO S TAXISTIMA PRVO - IS, IS
Svi koji posjecujete ostale forume molimo javite ostalima za ovu peticiju, jednostavno COPY-PASTE slijedece:
Peticija za ukidanje TAXI MONOPOLA u HR
http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=14955
Ame®icano
21.06.2003., 15:47
Zizi, imas odgovor na drugom topiku.
A u vezi monopola... zasto si krenuo od taksista? Sto je sa monopolom drzave, politicara, INA-e, HT-a, HEP-a...
BTW, ko upravlja Croatia Airline-om?
Ame®icano kaže:
Zizi, imas odgovor na drugom topiku.
A u vezi monopola... zasto si krenuo od taksista? Sto je sa monopolom drzave, politicara, INA-e, HT-a, HEP-a...
BTW, ko upravlja Croatia Airline-om?
hvala jos jednom na odgovoru:)
slazem se, monopoli su svuda oko nas.
taxi je samo jedan od njih.
taxi je, isto tako, toliko ocit i jednostavan primjer, nadam se da ce ljudi shvatiti o cemu se radi. ne mogu vjerovati da to pitanje jos nitko nije pokrenuo.
nakon toga cemo lako s ostalim velikanima naseg socijalistici samoupravnog monopola.
da li neko moze da predvidi dokle ce dolar padati u odnosu na EUR??
Pogledajte krivu o odnosu USD-EUR u poslednjih 120 dana na http://www.x-rates.com/d/EUR/USD/graph120.html , za ljude koji su vezani za dolar (na zalost i sam sam jedan od njih), veoma tuzno.
Naravno da i ja imam neke teorije zbog cega je to tako i naravno da je sve proizvid finansijske politike US gov i da njima to trenutno odgovara.
Moje pitanje je - dokle?
Pozdrav svima
cybernaut
19.12.2003., 15:49
I mene muci isti problem. E kad bi bilo moguce znati dokle i koliko onda bi okretao milione na burzi.:(
'ajde ljudi, pa nije moguce da niko nema nikakvu ideju ili bar da zna (ili misli da zna) - zasto, dokle?
banderas
22.12.2003., 10:09
Pa, glavni uzrok je sigurno promjena gospodarske strategije, ukoliko se Busheva ekonomska politika moze uopce nazvati strategijom, nakon promjene vlasti Clinton->Bush. Clinton je u svojih 8 godina u Americi napravio gospodarsko cudo, jedini protiv koga su Ameri ratovali u to vrijeme su bili Srbi :D, dolaskom Busha sve se iz temelja promijenilo. Sad do kad ce to trajati mozemo samo nagadjati. Moje misljenje je da je sad dolar na dnu ili vrlo blizu svog dna i da nece jos dugo padati.
Predvidja se da ce dolar i dalje padati te da ce u bliskoj buducnosti (mjesec , dva) dosegnuti kvotu od 1,30 a do polovine iduce godine cak 1,50. U 1,50 ja osobno puno i ne vjerujem jer dugorocni pad USD moze vrlo lako dovesti do inflacijske krize u USA. Kurs USD inace ovisi o dosta cimbenika kao sto je na prvom mjestu ekonomija USD ,teroristicki napadi,kamate svjetskih banaka, predsjednicki izbori(kraj iduce godine) ,u svakom slucaju dolar ce padati sve dok to odgovara Amerikancima.
papa štrumf
23.12.2003., 00:09
B011 kaže:
'ajde ljudi, pa nije moguce da niko nema nikakvu ideju ili bar da zna (ili misli da zna) - zasto, dokle? kad te baš toliko zanima odgovoriti ću makar na ovom forumu nebi o financijama.
mislim da će za par godina biti ovaj odnos 1.5$=1E.
ovaj forum (http://www.mojnovac.com) je više za to
presvetli
23.12.2003., 03:58
EUR/USD (http://finance.yahoo.com/m5?s=EUR&t=USD&a=1&c=3)
Meni se pak vidi da dolar tek sad polako ulazi u "svoje" normalno vrijednosno područje i da bi se tu mogao zadržati godinama.
My2cents.
kaskader
27.12.2003., 13:28
Denys kaže:
Predvidja se da ce dolar i dalje padati te da ce u bliskoj buducnosti (mjesec , dva) dosegnuti kvotu od 1,30 a do polovine iduce godine cak 1,50. U 1,50 ja osobno puno i ne vjerujem jer dugorocni pad USD moze vrlo lako dovesti do inflacijske krize u USA. Kurs USD inace ovisi o dosta cimbenika kao sto je na prvom mjestu ekonomija USD ,teroristicki napadi,kamate svjetskih banaka, predsjednicki izbori(kraj iduce godine) ,u svakom slucaju dolar ce padati sve dok to odgovara Amerikancima.
Ovdje bih izdvojio nekoliko vrlo vaznih cindbenika stanja dolara a mogle bi se uvrstiti pod zajednicki naziv "Current Account". Buduci da to trenutno suck...bit ce jos padanja.
Dolar ce i dalje padati prema misljenjima svih eksperata.
Isildur
03.01.2004., 22:05
I mene ovo isto zanima! Danas sam pogledao USD-Kuna i 1$=5.90 kuna! Moje misljenje je isto da je dollar dosao vrlo blizu do samog dna. Samo je pitanje kada ce dolar opet nazad gore!?
kaskader
03.01.2004., 22:26
Isildur kaže:
I mene ovo isto zanima! Danas sam pogledao USD-Kuna i 1$=5.90 kuna! Moje misljenje je isto da je dollar dosao vrlo blizu do samog dna. Samo je pitanje kada ce dolar opet nazad gore!?
Dali se to tvoje misljenje bazira na tvom osobnom pogledu glede odnosa dolara i kune ili imas ostale fundamentalne ekonomske indikatore koje ti govore u korist ovakvog misljenja? Ako da, onda koji?
Jer u biti naveo si samo odnos dolara i kune i nadam se da iz toga nisi doveo zakljucak da bi dolar trebao rasti, jer odkad je kuna bila ikakav pouzdani indikator da bilo koja valuta treba padati ili rasti a pogotovo dolar? Kao prvo, trenutno stanje kune je vrlo vjerojatno puno nerealnije nego sto je dolarevo.
Isildur
04.01.2004., 03:46
kaskader kaže:
Dali se to tvoje misljenje bazira na tvom osobnom pogledu glede odnosa dolara i kune ili imas ostale fundamentalne ekonomske indikatore koje ti govore u korist ovakvog misljenja? Ako da, onda koji?
Jer u biti naveo si samo odnos dolara i kune i nadam se da iz toga nisi doveo zakljucak da bi dolar trebao rasti, jer odkad je kuna bila ikakav pouzdani indikator da bilo koja valuta treba padati ili rasti a pogotovo dolar? Kao prvo, trenutno stanje kune je vrlo vjerojatno puno nerealnije nego sto je dolarevo.
Ma nisi me skuzio. Htio sam istaci kako je dolar pao u odnosu prema kuni. Sjecam se kada je jedan dolar bio sedam i pol kuna a danas je pet cijela devet kuna. Nisam rekao da ce rasti, ali sam pitao kada bih mogao ponovno rasti.
A sto se tice pad vrijednosti dolara smatram da su Ameri ga namjerno srusili kako bih svoje gospodarstvo mogli oporaviti. A ako ovako nastavi padati vrijednost dolara onda ce u Americi pojaviti vrlo osjetna inflacija, sto da budem iskren mislim da oni nece dozvoliti...
http://www.ritelefax.hr/stalnerubrike.asp?ib=585&sr=38
Na gornjem linku imate članke jednog našeg deviznog dealera. Po člancima sudeći rast dolara zasad nitko ne očekuje ni za godinu dana :mad:
cybernaut
09.01.2004., 16:07
Evo ovdje (http://www.slobodnadalmacija.com/20040109/ekonomija01.asp) isto mozete procitati misljenje strucnjaka. Namjernim slabljenjem dolara Bushova administracija je uspjela pokrenuti americko gospodarstvo koje u zadnje vrijeme biljezi rekordan rast, pada nezaposlenost... Sve to ide u prilog Bushu za izbore krajem godine.
cybernaut kaže:
Namjernim slabljenjem dolara Bushova administracija je uspjela pokrenuti americko gospodarstvo koje u zadnje vrijeme biljezi rekordan rast, pada nezaposlenost... Sve to ide u prilog Bushu za izbore krajem godine.
Je li to znaci da bi i EU namjernim slabljenjem EUR-a mogla pokrenuti europsko gospodarstvo? Je li to vazi i za HR?
Sad zamisli kad usd$ padne na 1.35 a mogao bi i vise.
Ulozis 100k€ , pricekas izbore iza kojih bi mogao opet narasti na 1.15. Zarada 20k€, ni ora, ni kopa.
Evo prije koji sat je vec bio na 1,2850.
bizz kaže:
Je li to znaci da bi i EU namjernim slabljenjem EUR-a mogla pokrenuti europsko gospodarstvo? Je li to vazi i za HR?
:lol: :lol: :lol: :lol:
kaskader
10.01.2004., 12:05
cybernaut kaže:
Evo ovdje (http://www.slobodnadalmacija.com/20040109/ekonomija01.asp) isto mozete procitati misljenje strucnjaka. Namjernim slabljenjem dolara Bushova administracija je uspjela pokrenuti americko gospodarstvo koje u zadnje vrijeme biljezi rekordan rast, pada nezaposlenost... Sve to ide u prilog Bushu za izbore krajem godine.
Zapravo, ekonomija doista raste i zavrsila je godinu sa najvecim rastom od svih drugih vecih ekonomija..ali zaposlenost zapravo i dalje pada. Svakako da ce Bush igrati na tu kartu da ekonomija raste i da su oni dobri za izabrat ponovno, i to ce mozda cak biti i dovoljno da na economy issue bush dobije bitku...jer prosjecan americki voter je jedno iznimno glupo i blesavo stvorenje, i on nece ici malo dublje razmisljati o stvarnoj ekonomskoj situaciji...jer kad bi malo dublje researchao vidio bi da ovakva administracija radi economski suicide na long run.
Naime sadasnji US dug je 7 triliona, current account deficit je za proslu godinu bio 480 biliona. Samo u Octobru je bio 41 bilion sto je bila cifra za cijelu 1992 godinu, tadasnji all time record (naravno bushman stariji je bio tada poglavica).
Ameriku kara to sto povecanjem economije zapravo raste i njihov trade deficit. Ameri jednostavno vise vole stranu robu nego sto ostali vole americku robu i svako povecanje of disposable income amerikanac ce vise trositi na foreign goods time povecavajuci US trade deficit.
Devalvacijom dolara oni donekle atakiraju i taj trade deficit, jer njihovi proizvodi zbog slabog dollara postaju jeftiniji i in effect export se povecava. No, tu su jako limitirani. Zasto?
Zato jer nemogu utjecati na njihov Kineski trade deficit koji je daleko najveci, jer su kinezi prije godinu dvije fixsirali njihovu valutu na 8.2 i devalvacija dolara ne utjece na trade sa kinom. A njihov trade sa kinom je 15% njihovog ukupnog trade deficita i oni su im zapravo cetvrti najveci trade partner. Cetiri najveca su Kanada, Mexico, Japan i Kina. Devalvacijom dolara oni povecavaju izvoz u Kanadu, Mexico i Japan ali trade deficit sa ova tri partnera im nije toliko problem koliko im je Kineski. Tako da ih Kinezi sa svojom fixnom valutom karaju...(barem netko).
Americki izvoz je zapravo rastao prosle godine ali uvoz im je jos vise rastao. Amerikance se nemoze odviknuti od ovisnosti o jeftinim stranim proizvodima...zato je prosle godine Amerika na sve moguce nacine pokusavala podici trade bariers i imports kvote posebice na kinu.
Ono sto takodje ima veliku ulogu na devalvaciju dolara jest to sto usprkos jakom rastu ekonomije oni ne dizu kamatnu stopu...vec ju drze na svega 1%...sto je van svake logike, jer prva stvar koju ce neka drzavna banka napraviti kad raste ekonomija jest dizanje osnovne kamatne stope.
Medjutim, pad dolara ima svoj limit...jer jak Euro ce ubrzo donositi nepozeljne posljedice za eurozonu, prema tome eurozona ce morati poceti poduzimati korake da spusta euro..i vec se o tome razmislja...jedan od koraka ce vjerojatno biti spustanje osnovne kamatne stope u eurozoni koja je sada 2%.
Tu je zapravo igra vrlo jednostavna...npr, u mom poslu se bavim promatranjem cijena konkurencije i ako svi spuste svoje onda i ja spustam moje..isto ce se morati desiti sa odnosom izmedju USD i Eura..
USD nece moci jos puno padati prije nego Euro poduzme korake.
cybernaut
10.01.2004., 13:00
Evo, Kaskader se malo potrudio pa objasnio malo detaljnije o cemu se radi. Umjetno slabljenje dolara ce Bushu dati poneki bod u predizbornoj kampanji jer prosjecni americki birac je prepovrsan kao i Bushova ekonomska politika.
bizz kaže:
Naravno. 2+2=4 svugdje u svijetu pa i u HR. Slabljenjem kune bi se pomoglo hrvatskim izvoznicima jer bi bili cijenom konkurentniji u svijetu. A situacija sa slabim dolarom ne odgovara nikome tko zeli svoju robu prodavati na najjacem svjetskom trzistu.
cybernaut
10.01.2004., 13:02
Denys kaže:
Sad zamisli kad usd$ padne na 1.35 a mogao bi i vise.
Ulozis 100k€ , pricekas izbore iza kojih bi mogao opet narasti na 1.15. Zarada 20k€, ni ora, ni kopa.
Evo prije koji sat je vec bio na 1,2850.
A sta mislis kako se Soros obogatio preko noci?
Oni koji vode Bushovu kampanju jako dobro znaju sta rade, jer sve sto se dogadja s dolarom je jako dobro isplanirano.
U biti radi se samo o igri informacijama.
Sto mislis da je jucerasnji podatak o min. rastu zaposlenosti iscurio tek tako? A s druge strane svi oni koji rade na crno dobit ce drzavljanstvo, svi njihovi crni poslovi postat ce legalni, na koje ce i placati taxe. Kad se svi ti ljudi pribroje statistickoj brojci od jucer dobit ipak neku zanimljiviju brojku za Busha.
Isto tako smo zaboravili i Irak, sto je isao doli, mozda zato sto je human pa se osjetio duzan pomoci irackom narodu?
I plodovi Iraka tek trebaju biti pobrani.
Ovim nacinom se oslobadja zaostalih rezervi, brojke koje ukazuju na zaposlenost ce se sigurno povecati.Ekonomija je vec u pozitivi.
Sto se tice uvoza u Ameriku.Tko ti kaze da nemaju u rezervi sve ono sto je zanimljivo americkom trzistu, s tim se moze i opravdati zasto im je proslogodisnji uvoz bio velik. Drugo, ovisi i kojim ugovorima je vezan uvoz stranih proizvoda u Ameriku.
Da se razumimo ni kinezi ne spavaju mirnim snom a isto tako ni japanci koji su svim svojim intervencijama postigli jako malo.
I kamatna stopa Americke banke stoji na 1% namjerno, i tako cini ulaganja zanimljiva samim amerikancima.
Sto se tice Europe, njenoj ekonomiji ocito odgovara ova situacija, u protivnom Europska banka bi odavno reagirala.
Evo dovoljno je da Europa spusti kamatnu stopu na 1%, to ce se sigurno osjetiti u odnosu € vs.$.(iduce tromjesecje)
Koja bi tek promjena nastala kad bi ujedno i Americka banka digla kamatnu stopu na 2%? Ali to joj sigurno nece biti potrebno.
Sve je lijepo tempirano, samo sad treba cekati izbore pa da vidimo gdje smo.
Posto nisam ekonomista, molila bi da mi bude ukazano na eventualnu gresku ili greske u gore napisanom, hvala.
20november
12.01.2004., 01:27
Svaki pad je dobar, jer kada se digneš budeš jači.
Naši dragi i nikada neshvatljivi ameri čine baš upravo to. Kada bi znali zašto onda bi nam bili shvatljivi, njima je sada samo do sigurnosti, a general BUSH je stvoren za to, dok je CLINTON radio samo na tome da SAD bude svjetska ekonomska sila, BUSH želi da SAD bude ratna svjetska sila kao što su to nekada bili sovjeti(a di su sad) stoga očekuj porast dolara sa promjenom predsjednika.
kaskader
12.01.2004., 10:16
Sa promjenom predsjednika ili bez, nakon izbora dollar ce rasti...jer Bushu treba slab dollar samo da umjetno glupom ameru pokaze da ekonomija raste i da ga re-elect...nakon izbora cak i ako je bubalo ponovno izabran..interest rates ce morati ici gore, a to znaci i dollar.
kaskader
12.01.2004., 17:58
Kao sto spomenuh prije...kao i svaka konkurentna firma koja promatra cijene konkurencije pa reagira, tako i European Central Bank vec izrazava zabrinutost zbog jacine Eura i naravno da ukoliko se ovakav trend nastavi da ce reagirati.
http://news.ft.com/servlet/ContentServer?pagename=FT.com/StoryFT/FullStory&c=StoryFT&cid=1073280954356&p=1012571727085
banderas
13.01.2004., 13:07
Dolar je danas prvi put u zadnjih par godina pao ispod 6 kuna. Danasnji tecaj 1 USD=5.964016 kn
acid high
13.01.2004., 13:31
banderas kaže:
Dolar je danas prvi put u zadnjih par godina pao ispod 6 kuna. Danasnji tecaj 1 USD=5.964016 kn ... i ja odmah kupio par stotinjak he he he
banderas
13.01.2004., 17:02
pa sad da se isplati kupovati par stotina dolara... Kad jos uzmes u obzir kupovni i prodajni tecaj, zaradit ces par kuna :D :D
acid high
14.01.2004., 17:19
banderas kaže:
pa sad da se isplati kupovati par stotina dolara... Kad jos uzmes u obzir kupovni i prodajni tecaj, zaradit ces par kuna :D :D A što ako kuna devalvira ili počne fluktuirati ? Ja u kunu jednostavno ne vjerujem i mislim da je precijenjena za najmanje 30%. Još ništa neznamo kakva će na koncu biti monetarna politika nove vlade. Ovako neće moći na dužu stazu jer su izvoznici na rubu rentabilnog poslovanja a uvoz stravično raste iz godine u godinu.
Zato, ako uspijem nešto uštedjeti to činim u valuti jer kuna nam može svakog časa prirediti neugodno iznenađenje.
presvetli
15.01.2004., 03:04
acid high kaže:
Još ništa neznamo kakva će na koncu biti monetarna politika nove vlade.
Vjerojatno misliš na fiskalnu politiku? Ili..
banderas kaže:
Pa, glavni uzrok je sigurno promjena gospodarske strategije, ukoliko se Busheva ekonomska politika moze uopce nazvati strategijom, nakon promjene vlasti Clinton->Bush. Clinton je u svojih 8 godina u Americi napravio gospodarsko cudo, jedini protiv koga su Ameri ratovali u to vrijeme su bili Srbi :D, dolaskom Busha sve se iz temelja promijenilo. Sad do kad ce to trajati mozemo samo nagadjati. Moje misljenje je da je sad dolar na dnu ili vrlo blizu svog dna i da nece jos dugo padati.
Clinton je uništavao američko gospodarstvo.jer je isto napuhao na nerealnim gospodarskim odnosima. A sve radi održanja vlasti. Bush snizuje dolar da bi ojačao izvoz i time malo popravio stanje pred izbore.
banderas kaže:
pa sad da se isplati kupovati par stotina dolara... Kad jos uzmes u obzir kupovni i prodajni tecaj, zaradit ces par kuna :D :D
lego kockice.:D
banderas
15.01.2004., 12:15
acid high kaže:
A što ako kuna devalvira ili počne fluktuirati ? Ja u kunu jednostavno ne vjerujem i mislim da je precijenjena za najmanje 30%. Još ništa neznamo kakva će na koncu biti monetarna politika nove vlade. Ovako neće moći na dužu stazu jer su izvoznici na rubu rentabilnog poslovanja a uvoz stravično raste iz godine u godinu.
Zato, ako uspijem nešto uštedjeti to činim u valuti jer kuna nam može svakog časa prirediti neugodno iznenađenje.
Ako kuna devalvira, to ce znaciti bankrot ogromnog dijela stanovnistva RH jer su u kreditima vezanim za euro ili s valutnom klauzulom. To je lijepo Rohatinski neki dan na forumu objasnio Vedrisu i uvjerio ga da njegova politika snizavanja tecaja kune ima potencijalne katastrofalne posljedice po gradjastvo.
banderas kaže:
Ako kuna devalvira, to ce znaciti bankrot ogromnog dijela stanovnistva RH jer su u kreditima vezanim za euro ili s valutnom klauzulom. To je lijepo Rohatinski neki dan na forumu objasnio Vedrisu i uvjerio ga da njegova politika snizavanja tecaja kune ima potencijalne katastrofalne posljedice po gradjastvo.
To sto su gradjani podizali kredite i sto trose vise nego sto stvaraju je njihov problem. Kunu treba devalvirati, ali postepeno na period od nekoliko godina.
banderas
15.01.2004., 12:31
To sto su gradjani glupi mislim da je ipak problem i Vlade njezine zemlje a ne samo njihov. Ne smatram previse smislenim otezano devalviranje kune, i tako cemo imati euro za par godina.
banderas kaže:
To sto su gradjani glupi mislim da je ipak problem i Vlade njezine zemlje a ne samo njihov. Ne smatram previse smislenim otezano devalviranje kune, i tako cemo imati euro za par godina.
Euro cemo imati kada to Europa pozeli, a ne mi. Jaka kuna pogoduje uvozu, a ne izvozu, sto iz dana u dan osiromasuje Hrvatsku.
banderas
15.01.2004., 12:50
Mislim da ipak mi odlucujemo o tome kad cemo uvesti euro jer to nema previse veze s politikom EU. U Crnoj Gori je euro sluzbena valuta a uci ce (valjda) poslije nas u EU, a neke zemlje EUa jos dugo nece uvesti euro.
acid high
15.01.2004., 12:58
bizz kaže:
To sto su gradjani podizali kredite i sto trose vise nego sto stvaraju je njihov problem. Kunu treba devalvirati, ali postepeno na period od nekoliko godina. Potpisujem !
acid high
15.01.2004., 13:08
banderas kaže:
Mislim da ipak mi odlucujemo o tome kad cemo uvesti euro jer to nema previse veze s politikom EU. U Crnoj Gori je euro sluzbena valuta a uci ce (valjda) poslije nas u EU, a neke zemlje EUa jos dugo nece uvesti euro. Jeste, kad mi odlučimo na referendumu, postanemo član EU i ispunimo kriterij euro zone da proračunski deficit može biti max 3% BDP-a.
banderas
15.01.2004., 13:29
Hoces mi reci koji je od tih uvjeta Crna Gora ispunila?
acid high
15.01.2004., 13:33
banderas kaže:
Hoces mi reci koji je od tih uvjeta Crna Gora ispunila? Rekao sam da se odnosi na članice EU-a ! Ovih dana čitam da je protiv ministra finacija njemačke i francuske podignuta tužba jer im je proračunski deficit viši od 4% BDP-a.
banderas
15.01.2004., 13:39
No, to znaci da ako hocemo mozemo i sutra uvesti euro i zbog toga mislim da neko dugogodisnje rusenje kune nema nekog smisla.
banderas kaže:
No, to znaci da ako hocemo mozemo i sutra uvesti euro i zbog toga mislim da neko dugogodisnje rusenje kune nema nekog smisla.
Kompromis: uvedimo Euro odmah sada ako je to nama dozvoljeno kako ti kazes. Kako ce Euro uskoro dostici svoj maksimum, mozemo ocekivati slabljenje Eura. To ce pospjesiti izvoz, a gradjani nece biti zakinuti jer su krediti vezani uz Euro, dok ce place ostati takve kakve jesu.
banderas
15.01.2004., 14:43
o tome se razmislja vec godinu dana, no, to ima i negativnih strana. Izgubit cemo monetarnu suverenost, a zna se kako Hrvati reagiraju na pomen gubljenja bilo kakvog suvereniteta :rolleyes:
Nazalost, emotivna veza za kunu je itekako izrazena.
banderas kaže:
o tome se razmislja vec godinu dana, no, to ima i negativnih strana. Izgubit cemo monetarnu suverenost, a zna se kako Hrvati reagiraju na pomen gubljenja bilo kakvog suvereniteta :rolleyes:
Nazalost, emotivna veza za kunu je itekako izrazena.
Emotivna veza za kunu, a sve se izrazava u eurima? Neki cak nece ni da ustanu iz kreveta ako se ne radi o poslu od nekoliko desetaka tisuca eura :D
Danas je Europska Unija zatrazila dozvolu od WTO da UVEDE SANKCIJE protiv USA.
Sto je njima, sale se ?
:lol: :lol:http://www.forbes.com/business/newswire/2004/01/15/rtr1212270.html
B011 kaže:
da li neko moze da predvidi dokle ce dolar padati u odnosu na EUR??
Pogledajte krivu o odnosu USD-EUR u poslednjih 120 dana na http://www.x-rates.com/d/EUR/USD/graph120.html , za ljude koji su vezani za dolar (na zalost i sam sam jedan od njih), veoma tuzno.
Naravno da i ja imam neke teorije zbog cega je to tako i naravno da je sve proizvid finansijske politike US gov i da njima to trenutno odgovara.
Moje pitanje je - dokle?
Pozdrav svima
Evo, zavrsava ti nocna mora http://newsvote.bbc.co.uk/1/shared/fds/hi/business/market_data/currency/13/12/intraday.stm
Ona007 kaže:
Danas je Europska Unija zatrazila dozvolu od WTO da UVEDE SANKCIJE protiv USA.
Sto je njima, sale se ?
:lol: :lol:http://www.forbes.com/business/newswire/2004/01/15/rtr1212270.html
Igraju se države.:)
banderas
17.01.2004., 22:35
6,15 :eek: :eek:
Prekjucer je bilo 1 USD=5,9 kn
manager
19.01.2004., 00:34
Ja mislim da su se ameri malo previse zanjeli sa "umjetnim" snizavanjem stringa.
Naime, rat u Iraqu nece zavrsiti jos godinama i zato string nece skoro biti kao sto je bio, usto ne vjerujem da ce stupidni ameri opet izabrati kauboja za predsjednika, a onda ce tek nova administracija shvatiti sta znaci vratiti dolar na staru razinu. Nemoze se 200-300 milijardi dolara samo administrativnim mjerama nadoknaditi, a pitanje je koliko ce to biti u konacnici. Jedina im je prednost to sto ce EU sigurno pomoci jacanju dolara jer ni njima ne odgovara velika razlika EUR/$.
Sta mislite dali bi string bio tako nizak da nije rata u Iraqu?
Po vasoj raspravi o slaboj valuti kako je to odlicno ispada da je Yuga bila med i mlijeko jer je valuta bila slaba.
Stalno se razvlaci teorija po kojoj je Kn precjenjena. A u kojo je to drzavi precjenjena? Ako ti treba deviza idi ih kupi koliko god zelis, nemojte pricati o precjenjenoj kuni, ako je potraznja za kunama velika. Sada kada smo dobili, konacno, neke realne ekonomske okvire koji su uporedivi sa ostalim svjetskim ekonomijama, sada bi neki devalvirali po politickoj volji, kao sto Sanader MOLI trgovce da snize cijene 2%. Dajte molim Vas, pa ako smo se odlucili za trzisnu ekonomiju onda sta netko ima moliti da se cijene snize, ili devalvira valuta. Neka naprave uvjete da se to desi, kakve molbe bokte nevidio. Vrlo brzo su ljudi zaboravili kako su se cijene u HRD-ovima dnevno mjenjale na osnovi tecaja DEM-a. Sta mislite da bi sada bilo drugacije ako bi se desila devalvacije. Glupost. Sve bi bilo isto EUR-a a vise kuna, sto znaci da bi imali inflaciju i to je to, a to sto bi neki sitni izvoznik zaradio za mjesecnu placu je kap u moru neprilika do kojih bi to dovelo.
Zar stvarno postoje takvi naivci koji misle da bi devalvacija pozitivno utjecala na HR ekonomiju? Trice i kucine.
Svi koji zele devalvaciju oni bi LEBA BEZ MOTIKE.
Bila je vec jednom rasprava oko neke lake zarade na razlici u tecaju $ odmah nakon sto je poceo rat u Iraqu pa sam vec tada procjenio da netreba kupovati $ jer nece skoro nazad na stare grane. Tko zna sta jos legenda Bin Laden sprema? A ako se ostvaruje Nostradamus onda bolje odmah rasprodajte sve dolare sto imate.
Ajd pozdrav!
manager
19.01.2004., 00:35
banderas kaže:
6,15 :eek: :eek:
Prekjucer je bilo 1 USD=5,9 kn
Ma gledaj prema EUR-u, a ne prema kuni, sigurnije je a i tocnije!
manager
19.01.2004., 01:45
Evo neke potvrde onoga sto sam napisao i sto mislim!
"The long-term effects of military Keynesianism are obviously negative on public infrastructure, health, education and so on, and there are limits on how long you can keep it up," he said. "What we borrow we will eventually have to pay back, with interest."
Obratite paznju na posljednju recenicu u navodnicima.
Mislili su da ce u Iraq samo usetati i svi ce ih docekati kao osloboditelje, ali u trenutku kada su razvili svoju prvu americku zastavu na Irackom tlu postali su okupatori i kao i sve ratove koje su izgubili do sada izgubit ce i ovaj. Ali nakon toga treba vratiti sto je potroseno, ali sa kamatama kao sto je gore napisano.
banderas
20.01.2004., 21:38
Danas je 6,2 :(
Ocekuje me poprilican iznos koji se placa u dolarima i zato PADAJ SILO I NEPRAVDO :D :D :D
Bizi, bizi opet poludija. Sad te samo moze spasiti intervencija od ECB.
Zato jer nemogu utjecati na njihov Kineski trade deficit koji je daleko najveci, jer su kinezi prije godinu dvije fixsirali njihovu valutu na 8.2 i devalvacija dolara ne utjece na trade sa kinom. A njihov trade sa kinom je 15% njihovog ukupnog trade deficita i oni su im zapravo cetvrti najveci trade partner. Cetiri najveca su Kanada, Mexico, Japan i Kina. Devalvacijom dolara oni povecavaju izvoz u Kanadu, Mexico i Japan ali trade deficit sa ova tri partnera im nije toliko problem koliko im je Kineski. Tako da ih Kinezi sa svojom fixnom valutom karaju...(barem netko).
[/B][/QUOTE]
daj jel mi mozes malo to poblize obkasniti kako su oni to fiksirali valutu?
jel to znaci da je financijsko trziste u kini toliko zatvoreno da ako netko zeli kupiti amerciku robu za koju mu trebaju US$ moze te doalre kupiti samo od neke centralne banke koja je drzavna?
Pozdrav svima!
Student sam ekonomije (druga godina), i jos uvijek sebi ne mogu predstaviti teoriju u stvarnost. Moze mi ko objasniti zasto dolar pada trenutno? Da li je to politika SAD ne bi li se odrzala stabilnost njihove ekonomije?
Moze mi ko objasniti na osnovu cega se mijenjaju cijene dionice pojedinih kompanija? Koji su to sve faktori koji uticu na promjene(mislim da je poslovanje kompanije jedan od faktora, zar ne)? Mislim, kako neko moze izdati nalog brokerskoj kuci da kupi dionice za koje ocekuje skori i rast i mogucu dividendu. Na ovo pitanje ne mogu naci nikako odgovor, te onome ko odgovori - :s cu se
DayTrader
21.11.2004., 23:49
Kratko i jasno: ponuda i potražnja!!!
DayTrader
OK, shvatam da ponuda i traznja mijenjaju kotacije pojedinih dionica, ali me interesuje kako se formira inicijalna cijena dionica? Ne dobivaju sve kompanije iste cijene u startu.
http://www.ritelefax.hr/stalnerubrike.asp?ib=630&sr=38
http://www.mojnovac.net/forumi/forumdisplay.php?f=17
http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=14401
http://news.ft.com/cms/s/294230aa-3bbc-11d9-8b17-00000e2511c8.html
http://www.reuters.co.uk/newsPackageArticle.jhtml;jsessionid=OMHBSU140XVL4C RBAEKSFEY?type=stocksAndSharesNews&storyID=624749§ion=finance
http://quote.bloomberg.com/apps/news?pid=10000103&sid=aO1swFXZ9IHE&refer=news_index
warlock_zg
22.11.2004., 08:52
Pretezito zbog velikog vanjsko trgovinskog deficita SAD-a s ostatkom svijeta, no najvise s azijatima. Pitanje je jedino kada ce ECB poceti intervenirati na interbank trzistu, buduci da ovako visok tecaj eura steti ionako kriznom gospodarstvu EU-a.
DayTrader
22.11.2004., 09:38
A što je sa IR? Ako je IR na dolar 2% a na euro 4%, u kojoj valuti ćeš držati oročen novac? Pa naravno da ćeš prodati dolare i kupiti eure, te oročiti lovu u eurima jer ti je veća kamata. I što si s tim napravio? Srušio dolar!!!
A što ako SOROS odluči ući u short poziciju sa dolarom? Hoće li dolar pasti? Pa naravno da hoće jer SOROS raspolaže sa ogromnim kapitalom i to je u stanju učiniti..
Kada Greenspan da negativnu izjavu o US ekonomiji na TV, hoće li to utjecat na dolar? Hoće, dolar će se srušiti u slijedećih par dana nekoliko posto...
Dakle nije samo deficit bitan, već je u igri jako puno faktora, a sve se na kraju svede na ponudu i potražnju.
warlock_zg
22.11.2004., 09:52
Trenutno je benchmark na 2% (FED i ECB). Naravno da je u igri oko tecaja puno vise faktora. Po mom misljenju dok je ovako visok deficit SAD nema sanse da dolar ojaca, s time da deficit jos uvijek ima trend rasta. Vidjet cemo kako ce se stvar razvijati na dugorocnom planu.
Sto se tice Sorosa, samo nebo zna sto taj covjek ima u planu. Mozda se ponovi black monday kao sa englezima ;) Osobno mislim da je EUR/USD malo prevelik zalogaj da bi on sam tu nesto mogao odigrati. No s takvim njuskama nikad neznas.
Biti ce zanimljivo gledati kako ce se 1.30 linija ponasati kao support za EUR/USD posto se dugo cekalo da se probije kao resistance.
DayTrader
22.11.2004., 10:06
Slažem se s tobom. :top: Htio sam samo napomenuti da nisu samo fundamenti bitni, jer zašto dolar unutar mjesec dana ode na 1.29 pa se vrati na 1.23 i onda opet na 1.29? Dali se je US deficit promjenio kroz tih mjesec dana? Nije! Dakle koji je razlog takvoj oscilaciji? Tehnička analiza ljudi!!!
DayTrader
warlock_zg
22.11.2004., 10:12
Daleko od toga da su samo fundamenti bitni, ja sam covjeku probao samo priblizno dati odgovor zasto je dolar nisko.
Istina je da ces se slabo kruha najest od day tradinga ako ces samo gledat trade deficit ;)
Nema do trendline-a, fibonaccia, i ostalih djidja ;)
Pozdrav ...
maradona
23.11.2004., 23:48
Azijati su do sada u situacijama kada $ pada redovno ga kupovali i na taj nacin ga spasavali,time spasavajuci potencijalni krah svog izvoza..Medjutim,sada je doslo do toga da se u azijskim bankama nalazi u rezervama oko 2 biliona dolara!I pored toga i dalje ce kupovati dolar i americke obveznice i na taj nacin kreditirati amere i njihov dupli deficit-budzetski i platnobilansni.
Azijati naravno ne pomisljaju na revalvaciju svojih valuta,jer bi Kina npr. u slucaju revalvacije juana od 10% izgubila cak 3% GDP-a.
Procjenjuje se da ce EUR/$ uskoro ici na 1,4. A americki ministar finansija na to kaze:"Ne odustajemo od jakog dolara!"
S McQueen
25.11.2004., 06:05
http://www.xe.com/ucc/ (realtime odnosi valuta)
http://www.chartflow.com/ozforex/charts.asp
(grafički prikaz)
Neki dan prodo Eur i kupio ugh..#*&!%... Dolare..i to po 1.26...Koji zajyeb :visi: :hebemu:
S McQueen kaže:
(grafički prikaz)
Neki dan prodo Eur i kupio ugh..#*&!%... Dolare..i to po 1.26...Koji zajyeb :visi: :hebemu:
Evo ti linkovi na bolji graficki prikaz:
http://quote.fxtrek.com/misc/fxcm.asp
http://www.dailyfx.com/FinanceChart.html
http://www.metaquotes.net/downloads
...i jos jedna pricica (u slucaju ako niste procitali)..
http://news.ft.com/cms/s/7f2f70b6-3d3f-11d9-abe0-00000e2511c8.html
DayTrader
25.11.2004., 11:50
S McQueen kaže:
(grafički prikaz)
Znam za dvije bolje stranice...
Odnosi valuta u realnom vremenu...
http://www.dailyfx.com/tr_charts.html
grafički prikaz odnosa valuta...
http://www.dailyfx.com/FinanceChart.html?symbol=EUR/USD
DayTrader
kaskader
27.11.2004., 12:45
Zasto dolar pada?
http://www.nytimes.com/2004/11/27/business/27dollar.html
MikeSpike
29.11.2004., 13:06
Mene ne interesira "zasto" vec "do kada"?
Jel zna netko kako ce se dalje kretati dolar?
Hvala
MikeSpike kaže:
Hvala
Krah snažnog američkog dolara (http://www.vip.hr/sp/d_show?idc=2502&idnews=5334611)
MikeSpike kaže:
Hvala
:rofl: Milion dolar question!
kaskader
29.11.2004., 20:59
MikeSpike kaže:
Hvala
He he..vjeruj mi..kad bi postojal covjek koji bi to znal, Greenspan bi ga prvi pozval na veceru.
MikeSpike
30.11.2004., 00:20
A kaj mi onda preporucate da radim sa svojim dolarima? Imam dosta i tesko mi je gledati kak mi vrijede sve manje i manje..... da prodam i kupim eure?
:confused:
papa štrumf
30.11.2004., 00:29
MikeSpike kaže:
A kaj mi onda preporucate da radim sa svojim dolarima? Imam dosta i tesko mi je gledati kak mi vrijede sve manje i manje..... da prodam i kupim eure?
:confused: daj pola meni pa će ti biti lakše gledat manji dio kak gubi vrijednost :D
dolar bi mogao past još 15%, znači na oko 1.5$=1€ pa ti sam odluči.
imaj pola dolare pola eure.
MikeSpike kaže:
:confused:
Ako ti ne treba euro, strpi se i cekaj.
Valuta se prodaje kad joj poraste vrijednost a ne kad joj je vec pala.
MikeSpike
30.11.2004., 08:26
OK Hvala
Budem sacekal da opet naraste..... valjda bude
Ame®icano
30.11.2004., 13:28
Evropa i Japan ne mogu dopustiti sebi daljnji rast eura i yena u odnosu na dollar, jer rast njihovih valuta usporava njihov izvoz. O tome se dosta raspravljalo na nedavnom G20 u Chileu, pa potrazi linkove. Inace vrijednost dollara je indirektno vezana za jos uvijek nizak IR u USA, koji je prosle sedmice povisen za 1/4% i cijene nafte koje su u blagom silasku prema $40, mozda i nize. Moj savjet ti je da zadrzis dollare.
Student sam ekonomije (druga godina), i jos uvijek sebi ne mogu predstaviti teoriju u stvarnost. Moze mi ko objasniti zasto dolar pada trenutno? Da li je to politika SAD ne bi li se odrzala stabilnost njihove ekonomije?
Moze mi ko objasniti na osnovu cega se mijenjaju cijene dionice pojedinih kompanija? Koji su to sve faktori koji uticu na promjene(mislim da je poslovanje kompanije jedan od faktora, zar ne)? Mislim, kako neko moze izdati nalog brokerskoj kuci da kupi dionice za koje ocekuje skori i rast i mogucu dividendu. Na ovo pitanje ne mogu naci nikako odgovor, te onome ko odgovori - cu se
-------------------------------------------------
E pa ako ni to niste naucili za dvije godine na ekonomiji , onda mi nije nikako jasno zasto taj studij i postoji u Hrvatskoj.
xyxyxr kaže:
Moze mi ko objasniti na osnovu cega se mijenjaju cijene dionice pojedinih kompanija? Koji su to sve faktori koji uticu na promjene(mislim da je poslovanje kompanije jedan od faktora, zar ne)? Mislim, kako neko moze izdati nalog brokerskoj kuci da kupi dionice za koje ocekuje skori i rast i mogucu dividendu. Na ovo pitanje ne mogu naci nikako odgovor, te onome ko odgovori - cu se
-------------------------------------------------
E pa ako ni to niste naucili za dvije godine na ekonomiji , onda mi nije nikako jasno zasto taj studij i postoji u Hrvatskoj.
Prijatelju,
Makro i mikroekonomija su na drugoj godini, a ja sam rekao da sam druga, znaci tek zapoceo izucavati. Prema tome malo pogledaj, i nemoj kroz moju perspektivu kritikovat stanje edukacije. I da... Nisam iz Hrvatske, nego iz Bosne i Hercegovine, ali me to ne sprijecava da nadjem odgovore koji su mi zaista potrebni.
Hvala svima puno koji su dali odgovor! Sad je sve jasno;)
peepman
16.05.2005., 11:01
dolar se dize - euro pada.
nakon sto je na svjetskim financijskim trzistima prosli vikend odnos eur/usd bio na 1,27 jutros kad sam upalio pc vidim da se "vodi borba" na 1,26. vec par puta je i ta granica bila probijana, ali se vraca.
na yahoo financial u nekom tekstu na engleskom koji je napisan u petak, a koji nisam sasvim razumio zbog koristenja previse strucnih izraza pominje se odnos 1,2
hnb najavljuje kako ce u hrvatskim okvirima intervenirati kako bi vrijednost eura zadrzala na 7,3 ako do toga dodje.
u petak je na tecaju hnb-a dolar poskocio sa otprilike 5,7 na skoro 5,8. hnb svoju tecajnu listu osvjezava oko 14 sati. vidjet cemo sto ce biti danas.
ja predvidjam da ce u ovom tjednu dolar dostici 6 kuna, a ako hnb intervenira na tecaju eura - mozda preko 6.
ima li tu netko ko ima svoje misljenje o ovome?
peepman
21.05.2005., 12:16
nisam sam se bas proslavio kao prognozer. srednji tecaj dolara u hnb proteklog tjedna priblizavao se cijeni 5,8 ali je nije probio. tako je tjedan zakljucen na tecaju 5,788.
medjutim na svjetskom trzistu deviza dolar je nastavio jacati i oni su tjedan zavrsili sa odnosom euro/dolar 1,2557, sto je najniza vrijednost u proteklih 6 mjeseci, tako da ce barem u ponedjeljak tecaj dolara na nasem trzistu porasti, a dalje cemo vidjet.
dakle, nije bas da sam pogodio tecajeve i mozda dolaru treba vise vremena za oporavak, ali bar sam pogodio trend kretanja. ako bush ovog vikenda ne napravi kakvu glupost :)
i nikoga ovo ne zanima? niko nije poput mene kupio dolar kad je bio jak pa sad navija da barem dio nadoknadi?
ja sam u zadnjih 6 mjeseci nalupao kuna na tekućem računu, jerbo štedim za neke stvari. I razmišljam kupiti eure kad budu najniže(zbog sezone).
Da li da zapravo kupim dolare, i onda promijenim u eure ako se dolar oporavi? KOliko je zapravo izvjestan taj rast dolara? Jeli dosegao dno?
dolar je važan samo naftnoj industriji...pa ti vidi.
americi se fućka jer niskim tečajem dolara jača svoju industriju i tako zapravo sili evropu da indirektno financira irački rat.
Ja danas kupio knjigu na Amazonu. Vidim da postaje sve isplatljivije.
peepman
25.05.2005., 17:26
ko o cemu, ja o dolaru. reko sam vam zasto. prvo da odgovorim ovima gore - nisam ja nikakav strucnjak za dolar, ovdje pisem ne bih li saznao sta pametna.
zanima me da li je tko ulozio u dolar fond pbz investa i ako je zamolio bih ga da me prosvijetli zasto. najme kaj, recimo da imamo 5000 dolara, orocimo ih na 12 mjeseci pa dobijemo 1,9 posto godisnje kamate.
u dolar fondu naknada za upravljanje je 1,5 posto godisnje, a naknada depozitarnoj agenciji je 0,15 posto. sto znaci da bi fond trebao ostvariti prinos veci od 3,55 posto godisnje da bi se ostvarila zarada veca od orocenja. u fondu vele da je ocekivani prinos od 3 do 5 posto, sto znaci da moze biti i manji. trenutno je u padu tako da oni koji su ulozili 100 dolara imaju 99,7.
dakle, ima li netko da je ulozio i kako sada gleda na to.
peepman
30.05.2005., 10:42
izgleda da dolar ne zanima nikoga, pa odustajem od teme. ali da ne otvaram novu molio bih nekoga da mi objasni sto znaci izraz da su trgovci devizama na financijskim burzama "kratki" (short) u eurima ??
Thorin_Oakenshield
30.05.2005., 10:57
Pozdrav!
Ja sam novi, ali pratim vas sve vec dugo.
Short pozicija na euru, ukratko, ocekuje se pad eura i daljnji rast dolara, te se zaraduje na padu eura.
Kao i kod dionica, uzmes dionice u short od brokera, prodas, imas cash, cekas da nastavi padati, kupis, vratis mu dionice+kamaticu, a sebi razlika u dzep.
Peep, mozda ce te zanimati:
http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=883&page=1&pp=15
peepman
31.05.2005., 08:52
hvala ti na linku. sad mi ove moje "analize" dolara djeluju naivno :)
nego, dok ovo pisem euro se u odnosu na dolar "strmopizdio" na manje od 1,24 i sad je na 1,238. kazu da je to zbog referenduma u francuskoj, a da ce nakon referenduma u nizozemskoj, ako i on bude negativan jos padati. cudim se kako kod nas ne pada nize od 7,3. mislim da mu nasi daju umjetno disanje.
marietta2005
31.05.2005., 11:25
ima nas još koje zanima tečaj dolara
javljaj se i dalje peepman
peepman kaže:
izgleda da dolar ne zanima nikoga, pa odustajem od teme. ali da ne otvaram novu molio bih nekoga da mi objasni sto znaci izraz da su trgovci devizama na financijskim burzama "kratki" (short) u eurima ??
http://www.forexcentar.hr/rijecnik.asp
peepman
31.05.2005., 15:02
gle Denysa :) ja se lamatam po raznim yahoo financial stranicama na egleskom, pola strucnih izraza ne razumijem pa ih tumacim na nacin "sto je babi milo, to se babi snilo", a on ovdje istresa jedan po jedan takav sajt na hrvatskom. daj ako imas jos sta na hrvatskom istresi odmah - sve :)
aj dobro marijeta, napisat cu jos koji post na ovu temu ako se sto znacajno dogodi, ali ponavljam - to se ja ovako laicki, uz pomoc seljacke matematike pokusavam iskobeljat iz kandji svjetskog globalnog trzista deviza u koje sam nesretno upao malo nakon sto je nasa draga dojc marka preminula :)
i nisam nikakav investitor. eno svi su zelembaci tamo u carapi gdje sam ih turnuo jos u rujnu 2003. ako ih nisu misevi pojeli. ali mislim da nisu jer mi amerikanci povremeno posalju po par zelembaca i onda ja reknem "oho, zeko, zeko, aj ti meni u carapu". onda je pomilujem par puta (carapu) uz rijeci "tezoro mio caro", streljnem par puta ocima ispod obrva na sve strane da vidim gleda li ko, pa hop - s njom u rupu kod miki mausa i njegove bratije, na cuvanje.
ako ko zna pametnije ulaganje, nek mi rekne :)
dolar na 5.9. A ja kupio eure. idem pod vlak
Saharun
31.05.2005., 20:54
peepman kaže:
dok ovo pisem euro se u odnosu na dolar "strmopizdio" na manje od 1,24 i sad je na 1,238. kazu da je to zbog referenduma u francuskoj, a da ce nakon referenduma u nizozemskoj, ako i on bude negativan jos padati. cudim se kako kod nas ne pada nize od 7,3. mislim da mu nasi daju umjetno disanje.
Referendum je utjecao na pad eura, referendum u Nizozemskoj će ga još spustit. Čekati.:top:
kod nas još nije pao radi turizma, bukinga. Pasti će početkom srpnja. Vjerojatno.
LostCase
01.06.2005., 22:35
igra ko igricu na oandi?? danas je jako zabavno :D
Saharun kaže:
Referendum je utjecao na pad eura, referendum u Nizozemskoj će ga još spustit. Čekati.:top:
kod nas još nije pao radi turizma, bukinga. Pasti će početkom srpnja. Vjerojatno.
Dobro zboris, dolar ne raste vec Euro pada, a skupa s njim i kuna!
Referendum u Francuskoj je bio negativan, evo i u Nizozemskoj je ne i trenutni tecaj euro dolar je 1.217 i pada
tecaj (http://www.discount-currency-exchange.com/)
peepman
03.06.2005., 09:51
rast dolara se zaustavio. sinoc i jutros euro/dolar se vrte oko 1,225. jutrosnji srednji tecaj na hnb je 5.95.
ako je istina da je dolar u najvecoj mjeri rastao zbog pada eura onda smo sada na tocki sa koje moze i gore i dolje. medjutim na yahoo financial stranicama nalazim clanke koji i dalje pominju izraze "this summer" i "1,2". ako im je vjerovati to bi znacilo da ce dolar i dalje rasti, ali polaganije.
niste valjda povjerovali kako mi miki maus cuva zelembace :). to sam malo pretjerao u humoru nastojeci vas potaknuti na javljanje. orocio sam ih u pbz. daju 1,8 posto na 6 mjeseci ili 1,9 na godinu dana. istovremeno sonic banka daje cak 4,5 posto na godinu dana orocenja. ali ja se plasim ici kod njih. kako oni mogu davati dva i po puta vise? sjecamo se financijskog inzinjeringa.
neki me umiruju cinjenicom da drzava garantira bankovne uloge do 100.000 kuna. ali to je ona ista drzava koja je opljackala umirovljenike, ne vraca opljackano i ceka da umru kako ne bi vratila lovu, u kojoj radnici odlaze na posao a da mjesecima ne dobijaju placu, koja razmislja o ukidanju poticaja na stambenu stednju, koja je duzna 33 miljarde dolara, u kojoj premijer i ministar vanjskih poslova dogovaraju izgradnju autoputa bez natjecaja, u kojoj taj isti premijer na tom istom autoputu mimo planova gradi odvojak ka svom rodnom selu, u kojoj iz silosa nestaju stotine tona psenice, a da se nezna ni tko ni kuda ni kamo :)
sve se bojim da mi zelembaci ne odu trazit psenicu :)
Možda nije samo stvar u državi. više (http://www.kupujemhrvatsko.com/vijesti.php?broj=131)
Nakon što je rasprodala gotovo sve banke, stranci kolo vode na našem tržištu kapitala. Naime što masnu lovu zarađuju kreditima, zarađuju s tečajnim razlikama, stotine milijuna kuna.
peepman
03.06.2005., 13:23
mislim da je ipak stvar samo u drzavi to jest u onima koji njom vladaju. problem sa bankama bi se jednostavno rijesio da se dozvoli postanskoj banci koja bi mogla biti u drzavnom vlasnistvu da posluje poput ostalih banaka u svim svojim poslovnicama to jest postanskim uredima. to bi srezalo krila ovim oholim bankarima.
sta ces kad nekome u vladajucim strukturama to ne odgovara. vidis da se i u svim drugim sektorima do krajnjih granica stiti monopol i pljacka hrvatskih gradjana.
Gledajući gore navedene postotke a koji su na godišnjoj razini,ćini mi se da baš nema smisla oročavati novac ni u sonic banci a pogotovo u rba banci(btw. nevidim razloga da se nevjeruje sonic banci s obzirom da to i nije neki postotak ako se pogleda malo "šire"), naime na konverziji valuta se poprilično lako(i to zdravo seljački lako,znaći nikakav FOREX i sl.) može zaraditi od 5% do 10% na godišnjoj razini.Evo recimo ko je prije par dana kupio dolar već danas ima nekih 4%, a gdje je još poslije turističke sezone kad uzleti domaća valuta(EUR-o naravno). A o CAD-u i AUD-u (mojim omiljenim valutama) da i ne govorim.
funta82
04.06.2005., 16:46
mala korekcija peepmanu, nije drzava duzna 30 mld nego je 30 mld duzna drzava i privatni sektor ( ct. banke ) koji nam daje kredite, tako da je to nesto malo manje....ali sve u svemu se slazom sa tvojim konstatacijama. Koliko ja znam, prvotno Sonic stedionica postojla je jos od prije najmanje 8 godina i znam da su recimo tada davali pa cak i 10 posto kamate na neka orocavanja...a kako do sada nisu propali to se i ja pitam, mora da su zaista jako pametni ili im narod koji nema sta da jede potpisuje sve samo da dobije nesto scime ce se do prvog prehraniti i sprijeciti da ga se ne izbaci iz stana.
Sto se tice nekih drugih postova u svezi tecaja eura i kune, u principu bi euro trebao da oslabi ( u najmanju ruku u ova dva protekla tjedna to se je trebalo dogoditi ) ali pretpostavljam da to nije u interesu hrvatskog gospodarstva i HNB-a jer bi tada vec i onako prejaki tecaj kune bio jos jaci, pa je onda on za sada fiksiran od strane HNB dog se dolar samostalno penje ( u odnosu na Kunu ) gore.
Zbog mogucnosti ( nakon ovih referenduma i sljedeceg u lipnju od jos jedne zemlje, nisam siguran koja je to ) jedne zaista opasne situacije u pogledu ne samo rasta nego i odrzanja EU i EMU, gdje bi se mogli pojaviti radikalni, desni politicari koji bi igrali na kartu "protiv" Europe i eura, zazivajuci doba kada su dobro zivjeli sa svojim markama, lirama, i francima, u uvjetima ne tako razvijenog svjetskog gospodarstva kada su imali kolku tolku tehnolosku i ekonomsku prednost pa im je bilo lijepo,,, mogla bi nastupiti jos i veca kriza eura u odnosu na dolar ( sjetimo se pocetka njegovog uvodjenja - eur/usd 0.8200 gdje bi se euro poceo strmoglavljivati....a cijeli svijet u panici "dump" tj. rasprodati euro.... naravno to je zaista jedna najrnja slika...ali srednje rocno gledano euro je izgubio atraktivnost kod ostalih centralnih banaka koje su ga u posljednjih 9 mjeseci podupirale odmah ako bi malo paoi sada se upravo dogodilo to da ga vise nije imao tko kupovati...duga tema, o ostalom cemo kasnije...
funta82
04.06.2005., 16:50
sto se tice Privredne banke i njihovih ekstremno mizernih kamata na dolare, ja sa se makio od njih te prebacio u Slavonsku koja mi recimo daje 2.85% na 6 mjeseci ( stednja uz valutnu klauzulu -tip ). Ne razumijem uopce kako moze kamata na eure u principu biti veca nego na dolar ako su kamta Fed-a na 3.00 posto a ECB-a na 2.00. Razumijem za eurizaciju ali na svjetskim trzistima to bi bila velika anomalija ( barem ja tako mislim )...
funta82
04.06.2005., 16:55
jos da se vratim na euro, u slucaju da europska ekonomija i dalje nastavi i intenzivira svoju stagnaciju i predje u kontrakciju ekonomskih aktivnosti moguce je snizavanje kamatnih stopa od strane ECB-a ( koje je po mojemu misljenju vec odavno trebalo da pocme ) koje bi dodatno ugrozilo euro jer bi na taj nacin investitori ne samo odustali od stednje u eurima nego bi ga poceli i "prodavati kratko" tj. sell short , tj. zaduzivati se u euru i recimo kupiti austrlski, kandski dolar, funtu ili mozda cak i dolar te na taj nacin u razlici u kamati eventualno zaraditi nesto novaca.
Funta82 :s :s :s
Jel ima kakvih predvidjanja za tecaj dolara ove godine, pod uvjetom da ne bude nekih vecih iznenadjenja?
Prosle godine je rastao do 5 mjeseca, dosao na 1.18 prema euru i onda je krenuo nizbrdo sve do nove godine kada je bio najnizi!
Hoce li i ove godine biti slicno, cim zahladi cijene nafte idu gore, a dolar pocme padati, ili ne?
funta82
05.06.2005., 16:15
dolar u principu je vezan za nafta i za zlato ( za zlato je koeficijent "istosmjernosti cak i oko 97 posto, tj. gotovo potpuno identicno se krecu zlatu i dolar u obrnutom smijeru ). To malo manje vrijedi i za naftu ali ako pogledamo zadnju cijenu nafte ovoga prosloga petka koja je na 55 dolar, samo tri dolara manje od rekordne razine u povijesti i tecaj dolara koje je naspram eura protekli tjean na izrazito visoj razini nego sto je bio u proteklih 9 mjeseci, onda ta paralelnost sa naftom i zimom koja nadolazi nema bas mnogo zajednickog. Ako gledamo kretanje nafte ona moze i pred ljetno vrijeme ( a to je upravo sada ) krenuti prema gore jer u to vrijeme ( godisnjih odmora ) dolazi do povecane potraznje tj. potrosnje nafte, pa ta teza o zimi i povecanju nafte nije bas najjaca. Inace ova prosla je zima kao sto i svi znamo bila zaista hladna, ne samo kod nas nego i u americi i drugdje tako da je to dodatno utjecalo na vec uobicajeno moguce povecanje nafte pred zimsko odnosno ljetnu sezonu.
O cemu sudbina dolara ovisi nije cijena nafta, ratovi u iraku ili slicno nego visina deificita drzavnog proracuna i trgovackog deficita , i to jeglavni razlog pada dolara u protekle tri godine.
Drzavni proracun je nastao zbog smanjena ekonomske aktivnosti uzrokovane burzovnim krahom 2000.g. i zbog 11.rujna. Smanjila se ekonomska aktivnost, prihodi od poreza pali, prije toga prethodno odobrena trilijunska porezna rasterecenja ( djelomicni sukrivac Greenspan ), rat u afganistanu i iraku prouzrokovao dodatne, neplanirane rashode koji su doveli do povecanje manjaka u drzavnom deficitu, ( takodjer rashodi za antiterorizam )...
Stoga, najvecu "pljusku" dolaru moze dati trgovacki deficit i deficit drzavnoga proracuna ( izvjestaj u petak za pet dana ) i to je ono sto je odigralu glavnu ulogu u stvaranju nepovjerenja u americke financije te su stoga ljudi u strahu da tako lose vodjene financije poceli prodavati dolar...
funta82
05.06.2005., 16:18
ispravak netocnog navoda:
zadnji red... u strahu da tako lose vodjenje financije ne bi dovele do kolapsa americkih financija, poceli prodavati dolar
Naime,dolar je lagano počeo slabiti prema kuni pa se mislim :misli: dali ga prodati ili ipak čekati summit 16. i 17. lipnja gdje će se odlučivati o sudbini EU ustava.
Slabiti:confused:
Koliko ja pratim u zadnje vrime, raste
dobro,dobro
Rekao sam lagano slabiti(sa 5,96 na 5,94)
peepman
09.06.2005., 09:43
kako se ti kad oces priskocit sentadu na marjanu povuces par koraka nazad, pa se onda zaletis i hop :)
za to blago slabljenje strucnjaci bi rekli da su to "korekcije". to bi znacilo da nam se sad dolar malo necka, nezna ni on di bi :). ali ja se nadan onome sta san procita na yahoo: "this summer" i "1,2".
jucera se euro/dolar vrtija oko 1,23, a jutros oko 1,22.
http://www.fxstreet.com/nou/graph/liverealtimequotes.asp
sentada - klupa u parku
gotuslip
09.06.2005., 22:43
ljudi, da ne otvaram novu temu, jel ima ovo smisla i koliko je objektivno
baš me zanima što vi kažete, s gospodarstva
http://www.westegg.com/inflation/
peepman
10.06.2005., 21:47
evo ga na 1,21 ... ale, aleee ;)
peepman
11.06.2005., 15:19
volija bi da ovo nisan vidija. zna san da inflacija postoji, ali nisam zna da je bas tolika.
iman sto dolari koje mi je da barba iz amerike kad je bija ovde 1975. cuva san to vise kao uspomenu nego kao vrijednost, ali sad ispada da je to onda vrijedilo kao sadasnjih 450 dolara.
nista, pocecu frajavat i do kraja godine sve cu spizdit. nece mene vise inflacija i kursne razlike zajebavat :)
gotuslip
12.06.2005., 09:49
peepman kaže:
iman sto dolari koje mi je da barba iz amerike kad je bija ovde 1975.
1971 je auto novi koštao 600 $
ja mislim da se to nemre tak s tablicom, da je to prosjek, neke stvari poskupile, neke pojeftinile
negdje sam vidio odnos plaće i maslaca / putra
negdje 1950 si kod nas mogao kupiti 30 kg za plaću
a 1935 je plaća početnika državnog službenika bila 1200 dinara, a cijene
Pšenica: bačka vagonska 130—132.50, gornjo banatska 132.80—135, južno banatska 125—126, potiska 132.50—135, begejska 138 do 133. Kukuruz: bački i srijemski par. Inđjija 70. banatski sa uputnicama 67.50, fko vagon Sisak prompt 86. juni 87, šlepovski tražnja 70. Brašno: bačko banatska sa porezom nuler baza 210—215, sama nulerica 202.5—205, banatako fko vagon Sisak 235. Mekinje: bačke i srijemske 65, banatske 84—86, šlepovske 86—87.50 Ječam: južno Srbijanski 105, bački nominel 125. Zob: bačka i srijemska 100, slavonska 102—103. Mast: u kantama 10.80—10.70.
konji 1.50—2, ždrebad 1.75—2.25, bikovi 3—4, volovi 4 - 4.50, krave 2 do 3.50, junad 3—4.25, telad 2—1 dinara po jednom kilogramu. Konji i kobile za rad stajali su 2—4000 dinara, a za rasplod 3 - 6.000 po komadu. Ždrebad za rasplod prodavana Je uz cijenu od 1.500—2.500 dinara.
:D
gotuslip
12.06.2005., 09:51
a tečaj 1935
službeni tečajevi Narodne banke na burzi u Zagrebu:
1 holandski forint D 29.72- 29.87
1 njemačka marka D 17.56- 17.69
1 belga D 7.51- 7.56
1 funta šterlinga D 217.13-219.19
1 talijanska lira D 3.60- 3.64
1 američki dolar D 43.64- 44.06
1 francuski franak D 2.89- 2.9
1 češkosl. kruna D 1.82- 1.84
1 švicarski franak D 14.21- 14.28
Kupus svježi. Din 3—5, kelj Din 5—6. karfiol 6—8, kiseli kupus 1—1.50 kisela repa 1—1.50, luk crveni 4—6, luk bijeli 4.50—6, zelenje 0.50—1. mrkva 3—4.50, merlin 1—3.50, celer 2.50—3. špinat 1.80—3, salata glavatica 6—8. salata glavatica domaća 6—10 cikla 0.50—1.50. grašak 6-8, hren 5-7 koloraba 1.50—3, krumpir novi 5—6, krumpir stari 1.25—1.50. luk kozjak 2.50—5, pusulj bijeli u zrnu 1.50—3, prokolica 4—6, peršin 1.50—3, rotkvica 0.50—1.50, špinat 1—2, šparga 12—14, kopar 28—32, krastavci 10—12.
peepman
13.06.2005., 10:59
1,205
Nakon lita će dolar ići gore kao i uvik.:top:
wtf...korekcija ili je od sad downhill?
EURUSD=X 1.2283 :flop:
peepman
18.06.2005., 21:35
ja nemam pojma.
mislim da je cijena koju navodis nastala nakon sto su nasi u hnb odredili cijene deviza u petak. trziste se otvara u nedjelju oko ponoci po nasem vremenu i do jutra mozes vidjeti trend kretanja dolara. ako sam u pravu hnb i nase banke ce tecaj mijenjati u ponedjeljak nakon podneva.
to znaci da imas cijelo jutro u ponedjeljak za prodati dolar ako ocijenis da je dovoljno pao i da ce jos padati.
peepman
19.06.2005., 10:33
mozda nisam bio dovoljno jasan?
tecaj deviza na hnb i hrvatskim bankama koji vazi tijekom ovog vikenda odredjen je u petak rano poslijepodne kada je na svjetskim trzistima odnos euro/dolar bio oko 1,208. do pocetka vikenda taj se odnos promijenio i zaustavio na 1,2282 sto znaci da ce hnb tek u ponedjeljak moci korigirati svoj tecaj.
LostCase
20.06.2005., 00:20
evo pada euro :)
EURUSD=X 1.2147 :D
Da, sad sad je eurusd ok ali hnb sad jeb... sa tečajem od 5,97...ali aj neka doće i srijeda.
peepman
24.06.2005., 08:01
evo ga jutros ispod 1,2 :)
peepman
28.06.2005., 16:36
za vraga ja ovo pratim. jucer sam proda 1000 dolara po 5,9. trebalo mi nesto hitno kuna, nasao se u gradu i sad cijeli sretan sto sam upamtio sa neta kako zaba otkupljuje po 6,03 otisao kod njih to promijenit. a kad tamo da je to cijena ako imas racun kod njih pa otamo skidas dolare.
vrucina i guzva u prometu, covjek me ceka pred bankom, ko ce sad na drugi kraj grada u mjenjacnicu koja daje 5,95 i tako dao im po 5,9. zajebana banda :)
zivjele nase banke, generatori hrvatske opstojnosti i razvitka!
posto sam premlad da bih pomno pratio burzu i sve sto ide uz to, dosao sam ovdje pitati starije i pametnije jedno pitanje koje me malo muci.
sta ce biti sa dolarom. trenutno vrijedi:
1 US$ = 6.13628693 Croatian kune
sto se u bliskoj buducnosti ocekuje sa dolarom?
hvala i pozdrav!
posto sam premlad da bih pomno pratio burzu i sve sto ide uz to, dosao sam ovdje pitati starije i pametnije jedno pitanje koje me malo muci.
hvala i pozdrav!
To bi i ja volio znati
I šta če ti taj podatak? Misliš, da možeš zaraditi. Ako da, kuna nema veze sa tim. Terminski trgovi več postoje niz godina gdje je moguče trgovati i zaraditi valutama. A što se tiče vrijednosti dolara, promjena je iz sata u sat, zato i je moguče zaraditi. Samo ne na tečajevima koje imaš u mjenjačnici.
More information: www.investicoss.bravehost.com
FREE THINKER
26.02.2006., 08:43
The Coming Economic Collapse (http://letsroll911.org/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?p=103989#103989)
FREE THINKER
19.04.2006., 07:38
na hrvatskim medijima,i nadalje potpuno nezabiljezena najvaznija stvar koja se desava u ovim trenutcima:
CIJENA ZLATA LETI : GOLD 623,3 $
Canadian Class Action Charging Illegal creation of Money: First Anniversary:
The charge is that the banks illegally pretend to be the owners of money they create and charge interest on as long as the loan is outstanding.-click (http://blog.hasslberger.com/2006/04/canadian_class_action_charging.html)
fiat money:
inconvertible money that is made legal tender by the decree, or fiat, of the government but that is not covered by a specie reserve.All Federal Reserve notes and most circulating coins are money because the government says they are, not because they are backed by precious metals.
Fiat money, by definition, does not have any intrinsic value, nor is it backed by anything other than the confidence holders have in the economy which is covered by the government which decrees it to have value.
VIDEO : The Fiat Empire-click (http://letsroll911.org/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?p=109399&highlight=#109399)
masimo1
19.04.2006., 09:18
na hrvatskim medijima,i nadalje potpuno nezabiljezena najvaznija stvar koja se desava u ovim trenutcima:
CIJENA ZLATA LETI : GOLD 623,3 $
O zlatu i drugim PM se skoro pa nigde ne priča, a počela je parabolna rast, samo pogledajte history chart (http://www.kitco.com/charts/livesilver.html). Ja sam na PM u godina dana zaradio za jedan stan.
FREE THINKER
23.04.2006., 17:03
DALLAS -- High gasoline prices are causing some people to take desperate measures. Gas prices are climbing again, with most stations prices hovering at, or just below $3.00 a gallon. For some people the high fuel prices are overwhelming.
US capital markets require three billion USD foreign financing per day just to stand still.
Where are the M3 figures now?
GOLDRUSH-FIAT MONEY GOES DOWN... (http://letsroll911.org/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?p=109790&highlight=#109790)
hvala i pozdrav!
Mogu biti dvije mogućnosti.
Ili će pasti na 5,60 ili će rasti do 8,30kn za $.
Očito će dolar neće u dogledno vrijeme oporaviti da omjer bude 1:1 sa €.
FREE THINKER
25.04.2006., 20:12
Mogu biti dvije mogućnosti:MI ILI ONI:
'Loose Change' 911 Video Now Free Online-click (http://www.tvnewslies.org/html/watch_loose_change_2_on_line.html)
Logan 5
26.04.2006., 10:31
hvala i pozdrav!
Većina analitičara očekuje da će dolar oslabiti još 4-5% do kraja godine.
O zlatu i drugim PM se skoro pa nigde ne priča, a počela je parabolna rast, samo pogledajte history chart (http://www.kitco.com/charts/livesilver.html). Ja sam na PM u godina dana zaradio za jedan stan.
Kako se može kupiti zlato? (pretpostavljam da se ne misli fizičko posjedovanje i držanje doma?)
Da li kod nas legalno ili vani?
To i mene zanima pa ako ima netko od volje da malo pojasne kako se mogu iz HR kupovati plem.metali. :eek:
FREE THINKER
27.04.2006., 15:07
sto ce biti s dolarom?
danas je iznenada kina digla cijenu svoga novca,na 5,85% bacajuci u komu evropske,a veceras najvjerovatnije i americku burzu.
(frankfurt -1,21%,milano -1,33%,london -1,03%...)
SLIKA SADASNJOSTI I BUDUCNOSTI DOLARA:
http://img165.imageshack.us/img165/9750/usadebt5as.jpg
Kako se može kupiti zlato? (pretpostavljam da se ne misli fizičko posjedovanje i držanje doma?)
Da li kod nas legalno ili vani?
iskreno receno,nemam pojma kako stvar funkcionira u hrvatskoj,no to nije ni bitno:bitno je da VIRTUALNO zlato mozes kupiti na vise nacina,od kojih je jedan Gold ETF.
cinjenica je da to uvijek ostaje papir,otprilike isti kao i novac sa kojega je i ne tako davno "nestala" garancija;zamjenjiv za zlato.
znaci trenutna zarada je ok,no gledajuci u susret krizi koja samo sto nije:
BOLJE "VRABAC" U RUCI NEGO GOLUB NA GRANI.
ciao
ps. zlata nema ni blizu koliko papira koji ga predstavljaju,o oficijalnim rezervama koje su pod sumnjama da niti ne pricam.
u svakom slucaju,ovdje je slika,kako se trguje zlatom:
POSTOJI SAMO 5 OBITELJI KOJE KONTROLIRAJU I FORMIRAJU CIJENU ZLATA ?KAKO TO,DA NITKO O TOME NE PRICA ?
ZA NAS JE NAMIJENJENA PRICA O USPJESIMA,PROFITIMA, KONCENTRACIJAMA,PRIVATIZACIJAMA;NO GDJE JE USPJEH,AKO SE
NE RADI SAMO O NAJDRAGOCIJENIJIM OGRLICAMA I NARUKVICAMA
KOJE SE KRADU NARODIMA,VEC O OGROMNOJ MOCI KONCENTRIRANOJ
U RUKAMA SAMO PAR LJUDI ? JESMO LI SVI POSTALI LUDI ?
http://img233.echo.cx/img233/5551/lova59cl.jpg
FREE THINKER
27.04.2006., 22:04
Chinese central banker repeats urgent warning on U.S. dollar reserves (http://www.forbes.com/business/feeds/afx/2006/04/27/afx2701304.html)
On March 23, unnoticed by many, the US Federal Reserve quietly stopped publishing the quantum of broad money (referred to as M3) in the US economy.
Simply put, this meant the central bank will not reveal the amount of currency it pumps into the system each year. So, it will now be impossible to distinguish dollar inflows to US economy and new currency that the Fed would print.
Dwindling dollar: World may sneeze on US cold (M3) (http://timesofindia.indiatimes.com/articleshow/1506648.cms)
Purchasing Power (http://www.kitco.com/ind/Daughty/apr262006.html)
FREE THINKER
29.04.2006., 08:44
Tehran, April 26 - Oil Minister Kazem Vaziri Hamaneh said on Wednesday that the establishment of Oil Stock Exchange is in its final stage and the bourse will be launched in Iran in the next week.
Iran's oil stock exchange, next week (http://www.pula-online.com/forum/index.php?topic=250.msg7947#msg7947)
zlato novi rekord 656 $
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.