View Full Version : Streličarstvo - o opremi za početnike
liva236
05.10.2009., 00:03
Bok!
Vidim da ima nekih tema vezanih uz streličarstvo, ali nijedna mi nije pomogla vezano uz gorenavedeno.
Dakle, trebam nekog da mi pojasni što je sve potrebno početniku, za što služi koji dio i kakve sve vrste lukova imamo.
Zvuči puno, šta ćete, znatiželjan sam... :mig:
Hvala!
pocetniku je potrebno otici u klub , reci dobar dan i izraziti zelju za treniranjem
:)
od opreme ce mu za pocetak trebati jedino komad lastike
ni pod razno NE KUPOVATI NISTA!!
vecina klubova ima vec neku opremu za pocetnike , a u neko doba ce onda i taj pocetnik skuziti koji od stilova je za njega/nju , kao i sto je od opreme potrebno i gdje i kako kupiti
od lukova se kod nas koristi dugi luk , recurve (zakrivljeni luk) i compound (slozeni luk)
liva236
05.10.2009., 23:19
Iskreno, imam 25 godina, nekako sam zamišljao da je odlazak u klub više za roditelje koji žele kikića učlaniti...
Nadam se da sam u krivu, ne znam kako stvari funkcioniraju, da li ima mjesta za nekog mojeg uzrasta i nedostatka iskustva u nekom klubu, a da opet ne stršim tamo. Bilo bi malo nezgodno da sam u grupi gdje ostatak ljudi skupa nema 25 godina :mig:
Inače sam iz Zagreba, zapadni dio grada, Vrapče/Malešnica... Vidio sam da neki ljudi znaju gađati dolje na Petrovaradinskoj, prema Savi. Jel tamo možda neki klub?
subhunter
07.10.2009., 00:03
Odi u klub momče,to ti savjetuje totalni laik i početnik koji je upravo kupio nekakav luk a kupio sam ga upravo (indirektnim) nagovorom cijenjenog gospodina koji je i tebi odgovorio a koji je inače enciklopedija znanja kako o oružju s tetivom,tako i o zračnom. Za puške,minobacače,te haubice ne znam. Veliko hvala ZgSash,pucao sam iz luka,propisno instruiran jubitoom,(to mi je za sad jedini učitelj) i početničko-laički sam oduševljen ! Čak i pogodih nekoliko puta metu veličine mamuta na 30 metara. I propisno se satrah tražeći strele koje su prebacile a bilo ih je... Bit će i bolje,samo treba vježbat. Doduše,bez učitelja ali...
Zato odi u klub. I ne znaš kako si sretan šta ga imaš blizu,da te netko nauči osnove a sve osnove su teške kad se prvi put srećeš s njima. Kamo sriće da je meni ovde nekakav klub ili bar netko ko nešto zna o streličarstvu.
Iskreno, imam 25 godina, nekako sam zamišljao da je odlazak u klub više za roditelje koji žele kikića učlaniti...
Nadam se da sam u krivu, ne znam kako stvari funkcioniraju, da li ima mjesta za nekog mojeg uzrasta i nedostatka iskustva u nekom klubu, a da opet ne stršim tamo. Bilo bi malo nezgodno da sam u grupi gdje ostatak ljudi skupa nema 25 godina :mig:
Inače sam iz Zagreba, zapadni dio grada, Vrapče/Malešnica... Vidio sam da neki ljudi znaju gađati dolje na Petrovaradinskoj, prema Savi. Jel tamo možda neki klub?
da , to je neki klub , PSK zagreb-1955
mozes naci informacije i na www.psk.hr
u klubu imas ljudi svih dobnih skupina , tako da taj dio ti ne treba predstavljati problem
po zimi treniraju u dvorani sutinska vrela u podsusedu
Odi u klub momče,to ti savjetuje totalni laik i početnik koji je upravo kupio nekakav luk a kupio sam ga upravo (indirektnim) nagovorom cijenjenog gospodina koji je i tebi odgovorio a koji je inače enciklopedija znanja kako o oružju s tetivom,tako i o zračnom. Za puške,minobacače,te haubice ne znam. Veliko hvala ZgSash,pucao sam iz luka,propisno instruiran jubitoom,(to mi je za sad jedini učitelj) i početničko-laički sam oduševljen ! Čak i pogodih nekoliko puta metu veličine mamuta na 30 metara. I propisno se satrah tražeći strele koje su prebacile a bilo ih je... Bit će i bolje,samo treba vježbat. Doduše,bez učitelja ali...
Zato odi u klub. I ne znaš kako si sretan šta ga imaš blizu,da te netko nauči osnove a sve osnove su teške kad se prvi put srećeš s njima. Kamo sriće da je meni ovde nekakav klub ili bar netko ko nešto zna o streličarstvu.
uhhh , natjerao si me da se zacrvenim
inace , imam neka znanja i o pusci , a minobacace i haubice sam ipak samo navodio
;)
pokusaj obratiti paznju na lakat , da je okrenut paralelno s tetivom (da te ne lupa)
to vjezbas tako da naslonis dlan na stok vrata i onda okreces ruku dok ti ne sjedne polozaj u kojem lakat udobno drzis
druga stvar: (ako si desnjak) lijevo rame pokusavaj gurati dolje , da bude sto je vise moguce u ravnini s prednjom i zadnjom rukom
pri kraju natega , vuci ledima , kao da pokusavas spojiti lopatice
to ce ti dati bolju stabilnost i mirnocu i vise snage , jednom kad se naviknes
takoder , pokusaj se kontrolirati da u nategu opustis prste i sve misice koji nisu bas direktno potrebni (ovo je i najtezi dio)
sve u zlato!
subhunter
08.10.2009., 00:13
Zašto bi se crvenio,ha,ha. Čita sam vaše postove i na airguns.hr,recenzije i savjete a imam sasma dovoljno godina da skužim ko o nečemu "zna znanje",makar sam laik u tome.
Snaga mi nije problem,25 godina dižem utege (kao olimpijski dizač,ne kao rekreativac u teretanama) ali tehnika svakako jest. Sutra ću probat u praksi primjenit vaše savjete,pa bumo videli. Pogotovo ovaj o desnoj ruci,zapravo laktu desne ruke (njom držim luk),jer prvi put sam dobio batina tetivom po podlaktici a ispucao sam cca 70 strijela. Nikako ne kužim kako se nišani... navikao na pušku,u HV.
Naručit ću knjigu Hrvoja Šarića "Luk i strijela",imam informacija da je sasvim dobro štivo,pogotovo za početnika.
P.S. Ja znam puno o minobacačima i haubicama. Tukli su me priličan broj puta,ne ponovilo se...
P.P.S. Hvala još jednom.
kod luka je kljucan "zadnji nisan" , tj. moras si ga kreirati
to se radi na nacin da na tetivi na odgovarajucem mjestu uz pomoc konca i malo ljepila napravis kvrzicu ispod koje uvjek dolazi strijela
ruku kojom natezes tetivu uvijek dovlacis na isto mjesto na licu ili pod bradu i vuces dok ti tetiva ne dode na vrh nosa (ovdje je bitno da glavu drzis uvijek u istom polozaju , ne guras ju naprijed ili gore-dolje)
dakle , kad si taj dio postigao , tada gledas ili kroz tetivu ili odaberes jednu stranu tetive i kombiniras taj rub sa vrhom strijele i referentnom tockom (to je za pucanje golim lukom, ostalima naravno gledas kroz nisan)
sto se snage tice , nisam govorio o sirovoj snazi zidara ili dizaca utega
u strelicarstvu je jako bitno nauciti se opustiti pod naporom , a to se moze dobro napraviti samo primjenom ispravne tehnike
ideja je da strelicar sto manje smeta luku kod ispucavanja
ovo o cemu pricam se uglavnom osjeti na FITA natjecanjima , gdje se puca 144 strijele , ili u dvorani , gdje je manje strijela, ali je zato manja i meta
naprimjer , od 600 mogucih bodova , profesionalci pucaju preko 590, dobri amateri 570-580 , a covjek koji nema dobro izradenu tehniku skoro da ne moze preko 540
dogadalo se da tvrdoglavci moraju "natrag u skolu" i da rade par mjeseci na tehnici pucanja , da bi mogli dalje napredovati u sportu
subhunter
08.10.2009., 22:43
Nadam se da ću brzo savladati bar taj dio "opuštanja pod naporom",jer sam podvodni ribolovac pa mi je tehnika opuštanja pred uron "sveto pismo".
Nego,kad ste već,vidim,online,da vas priupitam još nešto. Dobro,odgovorit ćete,nadam se,kad uhvatite vrimena,svejedno.
Kupio sam luk preko oglasa,recurve,nije jako skup a nije ni super jak,mislim 25 funti. Na torbi piše "Cartel",na krakovima ništa osim :
@28
#24 / 68"
26 / 64
Made in Italy
To je bio citat,ha,ha.
Nije mi kao početniku ni bitan proizvođač,kao da mi to nešto znači a ovi brojevi su valjda nateg u colima i snaga pri tom nategu. Svoj nateg još nisam izmirija.
A sad glavno pitanje: tražio sam lijevi luk,jer nišanim lijevim okom (na desnom je obilati astigmatizam),što znači da luk držim,naravno,desnom rukom. Luk koji sam dobio ima ležište strijele (rest,jel da) na DESNOJ strani. Znači,strelica leži u mom slučaju na unutrašnjoj strani luka,uz desnu ruku,koja drži luk. Meni je,za prvo pucanje bilo svejedno ali logika mi kaže da bi strelica trebala biti na lijevoj strani. Ili griješim.
I još jedna sitnica. Ako mi luk stoji ravno (okomito u odnosu na tlo),strelica mi klizi. Da li se stavlja nešto na ležište,da se spriječi klizanje. I šta?
Rado bih to poslikao ali aparat mi je na posudbi prijatelju par dana.
dakle , luk je snage 24# i dug je 68" i predviden je za duljinu natega do 28 incha
u europskom nacinu pucanja , strijela dolazi na unutarnju stranu luka , prema ruci , dok u azijskom nacinu (okidanje palcem) rest se nalazi na suprotnoj strani
sto se resta tice, neznam koji je model , pa ti tu ne mogu ni savjetovati sto da napravis da ti strijela ne klizi (nadam se da imas rest na luku i da ti strijela ne lezi na tijelu luka??)
subhunter
09.10.2009., 15:01
Ima neka plastika... vidi,možda je to rest. Inače,strijela mi je ležala na tijelu luka. Sudeći po vašim upitnicima,to nikako nije dobro ?
ne , to nije dobro
pokusaj progooglati "arrow rest"
ima ih prilican broj i varijacije
subhunter
09.10.2009., 23:45
Uf,uf ! A ja,stručnjak,mislih da je ona lipa "terasa" napravljena da na njoj leži strijela. Nemojte da se ovo pročuje,srozat će mi ugled u društvu. Neću postat celebrity,što mi je životni cilj.
OK,ubuduće stavljam strijelu na onu plastiku kojja je postavljena koji centimetar od mog "resta",pa bumo videli.
Inače,kako mi je strijela non-stop klizila,nagnuo sam luk i tako gađao. E sad,kako sam uopće išta uspio pogodit ? Meta 120X70,udaljenost 30 metara,50-60 strijela,zaboravih ali mislim nekih 12-13 pogodaka. Ili više. Početnička sreća ?
samo po sebi , nagnuti luk ne znaci da je nemoguce pogoditi
za ubuduce , pokusaj se bazirati na to da mislis na ono malo tehnike sto sam ti ranije napisao i neka te ne bude sram pucati s kakvih 5 metara
nemoj misliti o tome gdje pogadas , nego samo radi na elementima
kad ti se strijele pocnu sudarati , odmakni se na 10 metara , pa na 15 ...
doopeen
22.10.2009., 14:20
dakle , luk je snage 24# i dug je 68" i predviden je za duljinu natega do 28 incha
Zašto bi bio predviđen samo do 28" natega?
zbog karakteristika materijala od kojih su radeni krakovi
obicno se moze nategnuti i preko 28# , ali prije 29 se osjeti kako krakovi izlaze iz podrucja elasticiteta i postaju kruti i teski za vuc
doopeen
22.10.2009., 14:44
zbog karakteristika materijala od kojih su radeni krakovi :)
obicno se moze nategnuti i preko 28# , ali prije 29 se osjeti kako krakovi izlaze iz podrucja elasticiteta i postaju kruti i teski za vuc
tzv. "stacking", znam. Ali nije razlog da se ne bi moglo vući i više od 28". Pogotovo jer je luk koji je subhunter kupio, po karakeristikama vrlo vjerojatno škollski Samick Polaris ili nešto slično. 24# je ko žvakaća i nema problema bez obzira na stacking. Osim toga, može se i to izbjeći kvalitetnijim krakovima koji snagu razvijaju linearno kroz cijeli nateg. Ja imam drvo/smola krakove na 68" luku a nateg mi je 29" i još imam bar 1" rezerve (nije da će mi ikad zatrebati, ne mislim više rasti)
Pitanje koje se nameće samo po sebi je - koliko je Subhunter visok?
tzv. "stacking", znam. Ali nije razlog da se ne bi moglo vući i više od 28". Pogotovo jer je luk koji je subhunter kupio, po karakeristikama vrlo vjerojatno škollski Samick Polaris ili nešto slično. 24# je ko žvakaća i nema problema bez obzira na stacking. Osim toga, može se i to izbjeći kvalitetnijim krakovima koji snagu razvijaju linearno kroz cijeli nateg. Ja imam drvo/smola krakove na 68" luku a nateg mi je 29" i još imam bar 1" rezerve (nije da će mi ikad zatrebati, ne mislim više rasti)
Pitanje koje se nameće samo po sebi je - koliko je Subhunter visok?
jasno ti je onda i to da jeftiniji krakovi imaju manje podrucje rastezljivosti , kao i to da vucenje "u zid" donosi samo nepotreban napor , a ne pridonosi perfomansama luka?
tocno je i to da su neki krakovi "kao zvakaca" i da je nebitno koliko ih se razvlaci
inace , pucao sam i ja svojevremeno s recurveom 40# i 68" i 29" nategom i bio jako zadovoljan s tim lukom
no , vec kad sam pokusao s hoytom (GM4), dolazio sam blizu granice rastezljivosti s karbonskim krakovima , dok su mi drveni jos dozvoljavali udobno pucanje
ista takva yamaha je bila bez problema i cak mi je i bolje lezala , iako su svi tvrdili da hoyt ima bolju efikasnost
doopeen
22.10.2009., 19:16
Onda si ti malo stariji natjecatelj, ako spominjemo Hoyt GM i Yamahu (EX model?) Kakvo oružje pucaš sad?
imam jennings star master (danas i to spada u starudije)
doopeen
23.10.2009., 10:59
znači na compoundu si...
da , recurve mi je bio disciplina svega prve dvije godine
doopeen
23.10.2009., 14:09
No, dobro, svako svoje veselje. Možda i ja jednog dana prijeđem na CU.
da je novaca i vremena , moj izbor bi bio BB i to po mogucnosti neki lovacki model (black hawk?)
doopeen
23.10.2009., 21:30
Pa... nije da imam novaca, s vremenom se nekako snalazim, ali moj izbor je od početka bio BB. I ostat će još jedno vrijeme. Ne bi li Black hawk prije spadao pod tradicional? Instinctive?
subhunter
25.10.2009., 01:29
Evo i Subhuntera,koji je 180 cm visok,sa rasponom ruku koji centimetar manje od visine tijela.Sad mi nije metar pri ruci ali ako je bitno,izmirit ću. A reka bi da je bitno. Znam da se luk kupuje prema strijelcu ali da sam takav tražija,triba bi ić vjerovatno na novi luk,na,lupam ali ne previše,1500-2000 novaca,pa bi bilo skupo i ne bih ga kupija. Ovako imam bar dodir s lukom,pa kad mi i ako mi postane "drugs and R&R",onda će se nać novaca i za nešto indivindualnije,pa makar i skuplje.
Zašto mislim da imam preko 28" natega?!
Izmirija sam koliki mi je ali nisam siguran da sam dobro mirija,pa neću reć koliko sam izmirija. Imate li mi volje pomoć? Cijenio bih i bio zahvalan.
doopeen
25.10.2009., 15:22
Sasvim sigurno imaš preko 28" nateg jer ja sa svojih 175 visine imam 29" nateg.
Jedno ti svakako NE preporučujem: treniranje streličarstva na forumu po savjetima drugih koliko god oni dobri i dobronamjerni bili, a niti treniranje po knjigama koliko god njihovi autori bili stručni i dobri treneri. Zašto? Zato jer te nema tko nadgledati i reći ti što radiš krivo i kako to ispraviti a to je prilično bitno jer je mišićna memorija vrlo bitna u ovom sportu. Šarićeva knjiga je odlična, Šarić je veliki stručnjak (većina nas koji smo u streličarstvu ga pozna i osobno) ali knjigu koristi samo kao nadopunu za bolje razumijevanje elemenata koje će ti na terenu pokazati trener. Također, kad dođeš na prvi trening postavi se kao prazna ploča, kao element koji tek treba programirati i slijepo radi ono što ti se kaže. To je najbolji način. Tako ćeš naučiti KAKO se ispravno radi a ZAŠTO se to radi tako, to će doći s vremenom i edukacijom. Trening se obično radi s 5-10 metara i to bez nacrtane mete (lica mete).
Pokušaj s kutijom s 30 metara je simpatičan ali neispravan i vrlo, vrlo opasan po okolinu jer strijela i iz slabog luka izlazi dovoljno brzo da nanese ozbiljnu ozljedu. Zapamti, to je ORUŽJE. Imajući na umu da je trenutno daljinski rekord za ispaljenu strijelu preko 700 metara (što je puno dalje nego ubojita daljina jednog AK-47), jasno ti je... Ima klubova u Zagrebu, ima jedan u Splitu, a gdje sve ima, pogledaj tu:
http://www.archery.hr/klubovi.htm
edit: 1500-2000 krznenih životinjica je cijena za luk za naprednog streličara, koji može poslužiti jedno duže vrijeme kroz natjecanja. Ima rabljenih kompleta već i po 1300 kn a ti kompleti su vrlo očuvani jer streličari jako paze na svoju opremu.
subhunter
25.10.2009., 18:05
Hvala doopeen,imam dovoljno godina da skužim sve što si reka. U stvari,to sam već i prije skužio ali ovaj klub u ST izgleda postoji samo na papiru,za kontakt imam neki broj moba na koji se nitko ne javlja,pa ko da me onda nadgleda ?! A znam da ovako ne mogu naučit baš nešto puno. Nego,danas sam malo "puca" i osta bez strijela,baš zbog sigurnosnog razloga,iza mete je trava,pa. Sad nemam vrrimena,squaw me treba,javim se kasnije,da mi pomognete pri nabavi strijela.
subhunter
25.10.2009., 22:05
OK,evo dežurnog pitalice. Morat ću prominit nick u "upitnik".
Doopeen,znam da je ovaj luk koji imam,iako ne posebno jak,ipak vrlo ubojito oružje,pa sam stoga izuzetno oprezan u ovih par "treninga" koje sam napravija. Tamo di idem,nema žive duše ali iza moje mete ima trave,pa sam 2 strelice pogubija a jedna je pukla. Strele su karbonske (bile),kako više nemam "municije" molio bih vas dvojicu (ZgSash ide u paketu) anđela čuvara da me malo posavjetujete u nabavi istih.
Ove moje su bile dugačke 74 cm,govorim u centimetrima,da sad ne preračunavam u inche,debljine 5 milimetara i karbonske. Meni,poluprofesionalnom laiku i skeptiku se čini da su (bile) nekako prelagane ali na slušajte mene,ja ne znam ništa. Dakle,naručit ću nekakve ali kakve? Karbon,aluminij... Nešto sam danas otkrio. Nateg mi varira. Ne pitajte kako sam otkrio,neću vam reć ali varira. Za to bi mi treba netko sa strane,netko ko se razumi,to mi je jasno,kao šta mi je jasno zašto nekad pogodim a nekad prebacim metu. Logično je. Dosta solidno mi ide gađanje po širini,tu ne odstupam puno,visina je već neka druga priča. Da nisam prebaciva,još bi ima one dvi strele. Onu koja je pukla,sam smistija u bor (jako inteligentno),sa prilične udaljenosti. Računam;daleko je,karbonska strijela... Slab mi račun.
Pa... nije da imam novaca, s vremenom se nekako snalazim, ali moj izbor je od početka bio BB. I ostat će još jedno vrijeme. Ne bi li Black hawk prije spadao pod tradicional? Instinctive?
instictive is right :top:
OK,evo dežurnog pitalice. Morat ću prominit nick u "upitnik".
Doopeen,znam da je ovaj luk koji imam,iako ne posebno jak,ipak vrlo ubojito oružje,pa sam stoga izuzetno oprezan u ovih par "treninga" koje sam napravija. Tamo di idem,nema žive duše ali iza moje mete ima trave,pa sam 2 strelice pogubija a jedna je pukla. Strele su karbonske (bile),kako više nemam "municije" molio bih vas dvojicu (ZgSash ide u paketu) anđela čuvara da me malo posavjetujete u nabavi istih.
Ove moje su bile dugačke 74 cm,govorim u centimetrima,da sad ne preračunavam u inche,debljine 5 milimetara i karbonske. Meni,poluprofesionalnom laiku i skeptiku se čini da su (bile) nekako prelagane ali na slušajte mene,ja ne znam ništa. Dakle,naručit ću nekakve ali kakve? Karbon,aluminij... Nešto sam danas otkrio. Nateg mi varira. Ne pitajte kako sam otkrio,neću vam reć ali varira. Za to bi mi treba netko sa strane,netko ko se razumi,to mi je jasno,kao šta mi je jasno zašto nekad pogodim a nekad prebacim metu. Logično je. Dosta solidno mi ide gađanje po širini,tu ne odstupam puno,visina je već neka druga priča. Da nisam prebaciva,još bi ima one dvi strele. Onu koja je pukla,sam smistija u bor (jako inteligentno),sa prilične udaljenosti. Računam;daleko je,karbonska strijela... Slab mi račun.
mene recimo zanima kako si promasio metu s 5 metara??
pretpostavljam da ono moje tipkanje nije bas naislo na plodno tlo??
lakat , rame , tetiva-nos , polozaj glave ...
moras shvatiti da je pucanje lukom kompliciranije od svih ostalih pucanja i da jako ovisi o ispravno odradenim detaljima
da pucas puskom , vjerojatno ne bi odokativno punio cahure??
usput , strijele se u travi mogu i pronaci - vjeruj mi (iako se sakriju da covjek ne povjeruje)
;)
doopeen
26.10.2009., 10:08
Ove moje su bile dugačke 74 cm,govorim u centimetrima,da sad ne preračunavam u inche,debljine 5 milimetara i karbonske. Meni,poluprofesionalnom laiku i skeptiku se čini da su (bile) nekako prelagane ali na slušajte mene,ja ne znam ništa. Dakle,naručit ću nekakve ali kakve?
Cijena jedne Beman Carbon flash strijele je 33 kn u Varaždinu.
konkretno, to je ova:
http://www.cico-sport.com/hr/proizvodi/strijele-aluminij-i-carbon/beman-carbon-flash-strijela
Naručiš 6 komada neodrezanih u tvrdoći (engleski: spine) 750 i to je otprilike to. Platiš pouzećem. Dalje ulaženje u tematiku strijela bi moglo odnijeti jako puno vremena i prostora.
subhunter
26.10.2009., 22:31
Hi,hi,hi...
Netko je spominja udaljenost od 5 metara ZgSash?
Daj,pa ja sam veliki dečko...
Držim se svega onoga šta si mi napisa,onako,sam,koliko uspijem ali pamtim i držim se,tako da nisi pisa "u vitar" ali dugujem ti i objašnjenje. Moja "meta" je kartonska kutija,koju strijela prosvira kad pucam s 20 metara i ode još 40 a kad pucam s 5 metara,trebam istrčat polumaraton za nać istu. Pa ja pucam s 15-20... Sorry.
Hvala doopeen,nisam ni mislija ulazit u priče o strijelama,jer je meni i ovih "750 tvrdoće" špansko selo.
BTW,šta je tvrdoća 750 ? Da znam za ubuduće.
doopeen
27.10.2009., 09:37
Eeeee, to je ono u što nisam htio ulaziti :-))))
Brojka označava koliko je strijela savitljiva. Što jači luk, to strijela mora biti manje savitljiva i obrnuto - što je slabiji luk strijela mora biti više savitljiva. Veći broj znači veću savitljivost, a ona je bitna jer će na istom luku pretvrda strijela ići lijevo, a premekana desno (ili obrnuto...?)
750 je nekakva defaultna tvrdoća za početnički luk te snage.
Jesi kupio Šarićevu knjigu?
Prije svega, ako si si u dobrim odnosima s engleskim jezikom, u ovoj skripti ćeš pronaći puno odgovora na svoja pitanja
http://www.archery.hr/dokumenti/Archers_reference_guide-Recurve.pdf
Tu ćeš vidjeti zašto je tvrdoća strijele bitna i da ona jako "radi" kad izlazi iz luka
http://www.youtube.com/watch?v=WzWrcpzuAp8&feature=related
Pravilan rad leđima
http://www.youtube.com/watch?v=IK5qjO2zuAA&feature=related
A ovo je poslastica
http://www.youtube.com/watch?v=ZcNY2t0h-HE
Hi,hi,hi...
Netko je spominja udaljenost od 5 metara ZgSash?
Daj,pa ja sam veliki dečko...
Držim se svega onoga šta si mi napisa,onako,sam,koliko uspijem ali pamtim i držim se,tako da nisi pisa "u vitar" ali dugujem ti i objašnjenje. Moja "meta" je kartonska kutija,koju strijela prosvira kad pucam s 20 metara i ode još 40 a kad pucam s 5 metara,trebam istrčat polumaraton za nać istu. Pa ja pucam s 15-20... Sorry.
Hvala doopeen,nisam ni mislija ulazit u priče o strijelama,jer je meni i ovih "750 tvrdoće" špansko selo.
BTW,šta je tvrdoća 750 ? Da znam za ubuduće.
ajde malo probaj biti i pametni decko , ne samo veliki
;)
mozes iza te kutije objesiti nekakvu gumu , pa ce ti to sasvim dobro stopati strijele neko vrijeme
razlog zasto se puca s male razdaljine je bas taj da se radi na elementima tehnike , bez opterecenja pogadanjem i promasivanjem
da se mene pita , nebi ti luka ni vidio , vec bi rastezao lastiku iz gaca , sve dok to ne pocne liciti na koliko-toliko ispravan nacin pucanja
subhunter
28.10.2009., 00:54
Super !
Ma,mogu ja rastezat laštik iz gaća i išćekivati Armagedona. I naučit. Naučit krivo. Zaboravljaš da me nema tko pogledat,samim tim ni ispravit.
ne zaboravljam
ali nemoj ni ti zaboraviti da nisi klinac od 13 godina , pa da navalis na nesto samo zato jer si to vidio u nekom westernu
ponavljam ti da je strelicarstvo sport detalja i da su ti detalji razlika izmedu pogodaka i promasaja (jer si ti okvir koji luku daje parametre)
ta spominjana lastika nije uvreda za potencijalnog strelicara , vec alat koji sluzi uvjezbavanju , bez opterecenja snagom oruzja i imperativa pogotka
s njom treniras stav, polozaj lakta , polozaj ramena , sidrenje i otpustanje
jasno da bi bilo lakse kad bi imao nekoga da te nadgleda i ispravlja , ali bez paznje na navedeno , tvoje ce pucanje ostati u domeni karikature i jedino korisno kao los primjer
vidio sam nekoliko puta kako to izgleda i zaista to nikome ne zelim
subhunter
28.10.2009., 16:35
Tu si (ponovo) u pravu,ZgSash,to da nemam 13 godina,nego 3 puta toliko i još koja za kusur i savršeno te shvaćam šta mi pokušavaš objasnit. Neka to tebi možda tako ne izgleda. Ronim na dah,pa znam šta je tehnika u svakom sportu i koliko je bitna. O tehnici opuštanja prije zarona i o tehnici samog zarona ovisi hoću li doli stat 1.15,1,30 ili 2 minute. I hoću li izronit uopće. Viruj mi,iskusni moj virtualni prijatelju,da znam o čemu pričaš i da ću ubuduće krenit sa 5 metara. Čim nabavim srele,jer ih tek moram kupit. Usput,doopeen mi je reka koje da kupim ali ih ima u 3 debljine; 4,5;5;te 5,5 milimetara. Koje ?
doopeen
28.10.2009., 19:46
Ti ih samo naruči ovako kako sam ti napisao, njihov promjer je ovisan o tvrdoći a to je podatak koji te treba zanimati a ne njihov promjer.
subhunter
28.10.2009., 23:56
OK. Malo sam googlao,pa sam naša srele na još nekim mistima,osjetno niže cijene,pretpostavljam i kvalitete (fiberglas). U ovo vrime secesije, povećanog PVD-a,nameta i raznih harača,novci su problem ali držim se starog pravila : Nisam bogat da kupujem jeftine stvari. Radije ću platit više kvalitet,nego jeftino smeće. No,ipak pitam...
stari moj , beman strijele bas i nisu neka reprezentativna kvaliteta
da te doopeen uputio na easton , tek tada bi se cohao i cudio
smijesni dio price je da su starim narodima strijele bile skupe na nacin da su oduzimale zivot , nama su skupe jer su skupe
osobno , taj stari stil mi vise lezi, skupa sa postovanjem prema oruzju
subhunter
29.10.2009., 22:55
Sad mi tek ništa nije jasno. Beman,easton... Ma,kupit ću one koje mi je doopeen preporučija,pita sam i lipo mi je reka,da bi ja sad nešto pametova. Pametova oko cijene,u kvalitet ne diram jer se ne razmem.
Jedan moj supatnik iz morskih dubina koji usput radi i laminirane drvene puške (podvodne), kad sam mu spomenuo luk,kaže: Napravit ću ti ja par strijela,samo kaži dimenzije i težinu,pa možeš s njima gađat u beton. Niti ćeš probit beton,niti će strijela puknut. Valjda ćemo i tome svjedočit.
ZgSash,kako nemam municije,vježbam malo natezanje luka na prazno,uz ogledalo. Tek tako...
natezi , samo nemoj pustati na prazno
beman i easton i jos neke su razne firme koje rade strijele
easton radi vrhunske strijele ,po vrhunskim cijenama , dok beman radi sasvim ok strijele za ok cijenu
prvi put cujem za drvene podvodne puske
to mora da predivno izgleda
do sad , najbolje na koje sam ja naisao je radio stari sraga
subhunter
31.10.2009., 00:04
Ok,skužija sam šta su beman i easton,ta nisam valjda glupav. Kontaktira sam ljude,stižu mi u Utorak.
Znam i za to da ne puštam bez strijele.
Drvene puške ? To nije tek ručni rad,to je perverzija !!! Meni doduše nisu potrebne,nemam s njima šta ulovit,to su puške za +30 metara dubine i ribe + 30 kila. Superteška kategorija. Tri (i više) cirkularna laštika,kažu ljudi da harpun (recimo 150 cm X 7 mm) na pada ni milimetra ni nakon 5-6 metara. U moru. BTW,neki naši dečki rade u manufakturi možda i najbolje na svitu. To ima i svoju cijenu,4000 pa na više. Uostalom,ko i lukovi,vjerovatno.
subhunter
03.12.2009., 00:59
Nakon nekog vremena,pozdrav dvojici ljudi koji su me usmjerili u mojim počecima da pokušam bit streličar. Neću vas pilat pitanjima,možda kasnije,samo sam htio javit da sam našao čovika koji se razumi u meni još uvik nerazumljivu materiju. Kako nisam uspija nikako doć do kluba "Jadran",doša sam do voditelja jednog drugog kluba u Splitu,koji je tek u osnivanju. Ej,Split i već dva kluba! Očekujte raport i poneko pitanjce možda nakon par treninga. I još jedno veliko hvala za usmjeravanje. Nadam se da se ova tema neće ugasit. Neću joj ja dopustit.
wooohoooo
bravo dalmosi ,napokon !!
subhunter
07.12.2009., 23:20
ZgSash,hvala na usmjeravanju. Kako malo kuburimo s prostorom,evo tek (ma šta teka9 danas sam odradio i prvi trening. Malo puca sa -5 metara,više nateza luk naprazno (ovo vam se čini poznato?) i uglavnom ćakula,upoznavanje s materijom i sl.Entuzijast koji osniva klub je uspija dobit nekakav hodnik u podrumz Doma mladeži,koji tek treba temeljito očistit (danas smo pituravali) ali to je za nas superturbo streljana,jer šta bi da nema toga. Svaka mu čast. Momak zna materiju,još uči ali za mene je prof.dr. I meni,neukom se sviđa kako to radi. Ima još jedan momak ali on je danas isključivo piturava,on je na recurve-u,ovaj prvi na compound-u. Proba sam i nategnit compound - Ugh! je bilo prvi put (50-55 funti). Onaj drugi (ili prvi) do kojeg nisam nikako moga doć klub je ionako aikido klub,pa je njima streličarstvo više kao neka nadopuna,ne i osnovni sport. Ovi dečki očito nešto znaju,imaju volje učit a isto tako i pokazat. Ajde,pokrenulo se nešto i ovde,šteta bi bilo da ovaj lipi sport ostane samo na vama sjevernjacima,neka se malo i proširi.
dapace!!
nemojte se zuriti i uzivajte u procesu
ionako se u strelicarstvu ne moze postati predobar
;)
subhunter
09.12.2009., 12:41
Znam,znam. Iako,u životu,ako nešto idem radit,pokušavam to napravit najbolje šta mogu ili se uopće ne laćam posla. Tako i ovde. Hipotetski,ako za xy vrimena xy strijela na xy daljine smistim u desetku,netko bi reka - "Ja sam reinkarnacija lopova iz Sherwoodske šumice,u neposrednoj blizini Notinghama",dok je moj stav - eh,izgleda da sam nešto počeja učit. Sad sam spreman za drugu lekciju. Imam i jednu željicu,upoznat ZgSasha i počastit ga kavom (ili rakijicom,svejedno). Ako bude novaca,rado bi doša pogledat neko natjecanje,s nadom da ste učesnik.
samo ti treniraj i uzivaj
mozda te i izazovem na 1 na 1 natjecanje u neko doba
;)
(ne moras se unaprijed bojati - nisam u formi)
subhunter
09.12.2009., 22:45
Hahahaha,ni ja,virtualni učitelju,ni ja. Jedina razlika je da ste vi malo ispali iz forme a ja još nisam ni uša u istu. To bi bija legendarni,čak štaviše,titanski dvoboj! David protiv Golijata. No,ovde David nema praćku. Toplo se nadam da ćemo se jednom i upoznat.
a morat cemo , prije ili kasnije
subhunter
10.12.2009., 23:32
Meni bi bilo drago. Niti sam neki psiholog,niti je kurtoazija ali čovjek koji ovako piše (i onako,čita sam i forum o zračnom oružju),mora bit da je čovjek kojega vridi upoznat.
Hehe,evo me sa pitanjem. Preko entuzijasta koji osniva klub sam naručija strijele i rest ali on je doda i nekakav nišan. Ništa specijalno,onako početnički,ni blizu njegovom ultraturbohitech nišanu koji ima na svom compoundu,koji izgleda ka da iz Splita možeš,za vedra vrimena,naciljat goluba u desno oko na Crvenom trgu u Moskvi.
E sad ako mi on taj nišan stavi a oće,ja ću se njim i služit,jer mi je on jedina dodirna točka sa streličarstvom i namjeravam čovjeka slušat. Zanima me,onako,čisto informativno,bili bilo bolje navikavat se na luk bez njega,pa ga stavit kad nešto naučim ili je praksa da odmah krenem s njim,da bi steka predodžbu kako nišanit nekad i bez nišana na luku. Jeste li me razumili? Jesam li dobro postavija pitanje? Neovisno o vašem odgovoru,ja ću radid šta i kako mi čovjek kaže,samo me interesira i vaše mišljenje.
ja osobno smatram da je za pocetak potrebno stati 2-3-5 metara od mete i raditi na tehnici natezanja , opustanja i otpustanja
ispravan stav i ispravan rad su temelj bilo kakvog ozbiljnog pucanja
nakon toga , treba staviti nisan i jos jednom proci pricu ispocetka , da se covjek navikne na nove uvjete
na compoundu se koristi mehanicki okidac , tako da otpustanje nije preveliki problem , dok je na klasicnom luku to vrlo osjetljivi dio operacije (uz pravilno sidrenje)
subhunter
11.12.2009., 23:47
Na tome radimo. Stojim na nekih 2,5 metra i ispucam par strijela,tek da se naviknem na samo ispucavanje. A i onaj komad kože na prstima mi je višak,još se i na njega triba naviknit... Iskusan kakav već jesam,dobrovoljno sam se javio da prije tih nekoliko pucanja natežem luk na prazno. Momak je to s oduševjenjem prihvatija,jer,kako je reka,to mi je mislija i on reć ali mu je bilo nezgodno,jer je mislija da bi se ja osjeća ka debil. Onda sam mu ja reka odakle mi to iskustvo,sa foruma,naravno i od ZgSasha. Reka mi je da mu je priča jedan momak iz ZG,da,kad je doša u klub,trener (Buden,ako dobro pamtim,vi ćete već znat) mu je reka da nateže luk na prazno. I tako 5 treninga. Punih! No,momak je naučija pucat iz luka i još učija mog trenera. Nisam uopće sumnja da oni vaši savjeti imaju smisla,to je to. Natežem luk na prazno,pucam sa 2,5 metra... Čini vam se poznato? Ja čak ni doma ne želim,iako bih,vrlo rado,natezat luk na prazno. Nema me ko ispravit,pa ako u xy pokušaja napravim krivo,teško ću to ispravit. Kad me momak više ne bude ispravlja,onda ću malo doma i sam vježbat.
nema tu nista debilno
radi se o detaljima koji su vazni za dobar osjecaj pri pucanju i cesto se moze vidjeti ljude i na medunarodnim natjecanjima kako si uzmu komad lastike (sjecas se , to sam ti jos u samom pocetku opisivao?) i natezu ga i proraduju si u glavi detalje i usput se smiruju
subhunter
14.12.2009., 22:53
Evo,odradih još jedan trening,točnije,privikavanje na luk. Danas je bilo malo drukčije nego obično. Trener je donio nekakav nišan za moj recurve,montira ga i onda smo krenuli to sve zajedno upucavat. I došli do velikog problema. Naime,ja sam ljevak,trener dešnjak,ja ne znam pucat iz luka (moje skromno mišljenje). Da sam dobar strijelac,bilo bi lako podesiti nišan prema grupiranju mojih pogodaka. Podesio bi ga on,kad ja već ne znam,jer ga vidim prvi put. Ali,ja nisam dobar strijelac... Počeli smo sa 2 metra a završili na 18. Onu vreću mete,sa 9 meta,ne znam dimenzije,možda negdi 50 X 60 cm,nisam nikako promašija,čak ni sa 18 metara. Štaviše,sa 18 sam gotovo sve strelice poslao u samu metu,sa 3 žuta polja. Nekome bi ovo diglo ego ali meni se čini prebrzo,sad već imam dovoljno iskustva da mogu sa sigurnošću reć da još ne vladam tehnikom. Ne mislim na tehniku kakvu imate,recimo,vi,nego na osnovnu tehniku.Ali,hebiga,on je trener,momak je skroz OK,ima volju,pokaže,trudi se ali mi se čini da misli da,ako me stavi da samo natežem luk,da bi meni moglo bit krivo,da bi izgubija volju. A nije tako,kad sam uporan,onda sam uporan ko magarac. A ko sam ja da mu prigovorim...
Postoji li kakva procedura upucavanja nišana? Da se može napisat. Negdi pročitat. Znam,znam,teško.
nisan na luku mozes upucati samo ti , jer su parametri drugaciji za svakog covjeka
medutim , manji je problem taj prednji nisan , koji je fiksni
veci je onaj zadnji nisan , a to je tvoje sidrenje i nateg, te otpustanje
uglavnom , procedura upucavanja nisana je za sve ista: napravi se odredena grupa pogodaka i onda se nisan pomice dok grupa ne "sjedne" u centar mete
subhunter
15.12.2009., 23:15
Uf! Zna sam. To znači,da ga mogu "upucat" jedino i isključivo ja,koji ne znam. Pa neko kaže puška. Puška je "Fokerov" dvokrilac a luk je F-22! Kako za upucavanje,tako i za samo rukovanje. Kako je (bar relativno) lako upucat optiku. Sa 2 metka. To ste jednom,čini mi se i vi pisali,na airguns.A onda ništa,pucat sa 18 i podešavat nišan,no dobar dio treninga natezanje na prazno i pucanje sa 2-5 metara.
Na "cicinij" stranici sam naša nekakvu knjigu,čini mi se odlična,ima čak i trening natezanja na prazno. Otprilike,5 puta držiš nateg po 6 sec,pa 3 puta po 8 sec i tako nekoliko serija. Čini mi se super obrađena teorija,čini mi se,hm,knjiga je na slovenskom,kažu da će prijevod ubrzo.
pusku je lako upucati jer su oba nisana "fiksna" , tj. pricvrscena na oruzje i jer je punjenje uvijek isto
na luku ako nategnes centimetar previse ili premalo , to je vec razlika
pa je onda razlika ako razlicito otpustas tetivu
pa je razlika ako drzis drugacije glavu ili ako ti rame pobjegne ...
neznam je li ti tvoj frend vec rekao , ali , luk moras cijelo vrijeme vuci (ledima )
ne mozes nategnuti i stajati , jer dok ti msilis da stojis , luk se lagano otpusta
subhunter
18.12.2009., 00:36
Opa ! Ovo mi je nešto novo. To mi nije reka. Dobro je znat. Iako nisam zna,pokušavam luk držat u punom nategu šta kraće,jer,iako ima svega 25 funti,počme se trest ruka. Dobro,to će doć s vježbom i ponavljanjima ali podatak je dobro znat. Hvala.
takoder pokusaj ruku s kojom natezes drzati sto opusteniju
slobodno ju pusti neka odleti u suprotnom smjeru od tetive
kao sto vidis , hrpa detalja i gluposti na koje treba paziti , samo i kad se prica o njima
zato je vazno usvojiti dobro osnove
kao kad vozis auto , zamisli da stalno moras misliti o tome na koliko si okretaja i kako promijeniti brzinu?
subhunter
19.12.2009., 23:46
Puno detalja ali ne gluposti. Kužim već da kod luka i strijele sve ima svoje zašto i svoje zato. Zato mi se i sviđa. Ne pale me u životu jednostavne stvari. Kad naletim na nešto komplicirano,doživim orgazam,hehe. A ovo je fakat komplicirano.
A ja želija nabavit samostrijel.
A vi rekli da je to ka puška.
A ja kupija luk.
A jadan li sam.
Ali sritan.
Sutra je trening,jedva ga čekam. Nabavija sam i strijele. Iz Cice sporta. Ipak Beaman,skupe su Easton za mene početnika. No,čim i ako nešto naučim,morat će doć neke kvalitetnije.
o , kupovat ces ti jos i novi luk i sve tako po redu
strelicarstvo je zarazno za ljude koji ne odustaju lako i koji teze perfekcionizmu
tako sam i ja svojevremeno otisao u klub "samo pogledati" , s opremom ukupno vrijednom cca 100 kuna
6 mjeseci kasnije , imao sam opremu od 1200 dem , a to je bio tek pocetak
subhunter
21.12.2009., 23:17
Hehehe,srića šta nemam baš novaca ali se već vidim u bliskoj ili daljoj budućnosti. Primjer: odradim neki faturet (fuš,kako bi vi zagorci rekli),i već mislim kako dio toga treba spremit za,recimo,novi nišan. Ili Easton strijele. Nekako težim tradicionalnom,pa mi se samim tim recurve više sviđa. Compound mi je nekako,suviše hi tech. I za recurve je oprema skupa ali mi se čini da je za složeni - wow!
Ne znam jeste li vidjeli,na stranici "cico sporta" ima knjiga o streličarstvu. Po mom skromnom,laičkom mišljenju - vrhunski uradak. Ima samo jednu manu,zasad samo na slovenskom,jedva čekam prijevod. Slabo divanim slovenski,nikako ali mi se čini da je pisana tako da je možete čitat i vi i ja. Mislim,vi kao iskusan strijelac i ja kao zelena biljka bez listova. Šta se streličarstva tiče bar.
za sad nemam bas vremena za iole ozbiljno citanje , tako da cu to ostaviti za neka manje zbrkana vremena
sto se cijena tice , bez brige budi , ekipa se uvijek pobrine da ima svega za sve i po svakakvim cijenama
tako i recurve-a ima od - do , pa nisana , pa restova , pa strijela, torbi/kofera , ...
pa kad dode ljeto , pa ti dode zelja probati 50 , 70 , 90 metara , a luk ti nema sape ...
;)
doopeen
23.12.2009., 14:20
Onaj drugi (ili prvi) do kojeg nisam nikako moga doć klub je ionako aikido klub,pa je njima streličarstvo više kao neka nadopuna,ne i osnovni sport.
Pozdrav, drago mi je da se opet malo oživio ovaj thread. Znači, zagrizao si ko pitbul i ne puštaš. OK! Inače, ovaj gospodin koji trenira aikido (i jiu-jitsu ako se ne varam) je bio u Varaždinu na božićnom turniru, moj kolega iz kluba je laprdava s njim jedno pola sata. Josip Džimbeg iz SK Jadran ako se ne varam.
subhunter
23.12.2009., 23:17
Oooo,pozdrav tebi doopeen,nije te odavno bilo,pa tlačim samo ZgSasha.
Gospodina nisam upozna a to da je nastupija u Varaždinu mi je reka momak koji se trudi oko mene po pitanju tehnike i sveg ostalog šta mi treba ka početniku u streličarstvu. I da je bija treći. Dobro,dobro,treći od tri ali ipak treći.
Eh,da imam novaca,kao što nemam vremena,pa da se zaletim gore do vas par dana u neki klub na obuku...
doopeen
24.12.2009., 16:52
Je, radio sam puno pa se nisam ni logirao - ili jakjo rijetko. Skoro da nisam ništa ni trenirao dva-tri mjeseca i jako se vidi. Sad se spremam započeti novu turu priprema, ovaj put sa vježbama snage (osim tehnike, normalno) i moslim da će to dati neke rezultate. Bez treninga svaki dan, bez ispucanih bar 150 strijela po treningu, mislim da nemam što tražiti među ekipom na vrhu.
subhunter
25.12.2009., 22:02
Danas vam samo želim poželit sretan Božić,svako dobro i puno zdravlja.
doopeen
27.12.2009., 00:08
I tebi sretan Božić, prikane, iako sa zakašnjenjem malo. Ja sam danas bio na treningu i odradio svojih 150 strijela, zapisao pogotke, podešenja na luku, analizirao grupiranje. Bilo je teško, već dugo nisam toliko pucao. Ali, utjeha je da mogu reći da nisam baš sve zaboravio. Mali napredak se vidi. Za mjesec i pol treninga ću biti na putu prema dobroj formi.
subhunter
28.12.2009., 14:05
Doopeen,ti isto pucaš iz compounda ili...?
Ja sam na recurve-u,pa me interesira da li ruka koja drži luk mora bit malo savijena u laktu ili je to individualno? Uče me da mora a to mi malo predstavlja problem. Kao i još puno toga,u stvari. No,ipak,stvari polako kreću nabolje. Počeja sam učit.
doopeen
28.12.2009., 19:44
Na recurve-u sam, odnosno na barebow-u (bez nišana). Lakat bi trebao biti okrenut paralelno sa tetivom (da joj se ne nađe na putu) a vjerujem da te savjetuju za lagano savijen lakat zato da možeš istovremeno vući i gurati luk što će se pokazato osobito važno kad montiraš kliker. Za sad samo slijepo slušaj što ti kažu da radiš iako to možda tebi neće imati smisla. Kasnije će neke stvari sjesti same od sebe. Ja radim po 150 strijela svaki drugi dan, a one druge dane rastežem gumu. Danas je bilo loše na treningu, jednostavno nemam snage držati luk rastegnut desetak sekundi.
subhunter
29.12.2009., 09:09
Hehe,mogu mislit kako ti je. Moj ima svega 25 funti,nije mi ga neki problem držat ali se isto treska ruka ako ga zadržim predugo. Ne virujem da i tvoj ima 25,biće bar 15-tak funti jači. Meni se sviđa to pucanje s golim lukom,bez hi tech dodatne opreme ali će mi tribat vrimena da uhvatim osjećaj i za samo pucanje a i za nišanjenje. Već se vidim u neko dogledno vrime kako odem negdi u prirodu,skinem nišan,stavim neku maaaaalo veću metu i...
Pa da vidimo "kako Musa dere jarca". Više kako ja lomim (skupe) strijele.
doopeen
29.12.2009., 11:01
Hehe,mogu mislit kako ti je. Ne virujem da i tvoj ima 25,biće bar 15-tak funti jači.
Samo desetak :-)) Danas opet na trening. Već sam tri dana sam, nikome se ne da trenirati preko blagdana.
subhunter
29.12.2009., 13:00
Ja bi otiša negdi u prirodu,no,vrime je oblačni i kišovito,pa i nije baš za pucanje u prirodi. Veći mi je problem šta nemam metu a strijele su skupe (čak i ove moje jeftine) da bi puca u bilo šta. Ovaj prostor koji zasad imamo,u stvari mračni,vlažni i hladni hodnik u podrumu Doma mladih nam je raspoloživ samo Nedjeljom i Ponedjeljkom.
doopeen
05.01.2010., 12:03
Evo, čisto da malo oživim temu... kako je? Jel se trenira štogod? Ja tek sad vidim koliko mi snage fali i tek sam se sad počeo brinuti kako ću izgurati sljedeći turnir. A da napomenem,, sljedeći turnir su zapravo dva turnira u jednom (2x25 i 2x18) i bogme, natezat ćemo tetive samo 120 do 150 puta samo tako...
subhunter
06.01.2010., 00:13
Ja nemam takvih problema jer pucam rijetko i malo.AA i luk je #25,pa... U Nedjelju smo čak bili na fieldu,jel se tako kaže? Haha,samo smo malo izišli na Marjan,ima jedno dobro i sigurno misto. Bura nije smetala strelicama ali je prstima,smrzli su mi se. Pucam malo jer imam samo 3 strijele i to sve tri drukčije.Jedna kraća a na jednoj čak fali pero. I posuđeni nišan,u poluraspadajućem stanju.Šta ćete,to su počeci. Naručene strijele i nišan ne dolaze ima već cili misec dana.
Ja ne brinem još o natjecanju,daleko sam od njega miljama,no cilj mi je doć,pa neka budem premoćno zadnji ali ne sa 300 krugova. Želim malo više.
Šta se tiče oživljavanja teme,za to sam ja zadužen,kako mi se čini. Ja pitam,vi odgovarate.
Dolazim od Četvrtka do Subote u toplice Sveti Martin,to je rajon iskusnih i dobrih hrvatskih streličara. Joj da mi se nać s nekim da popijemo kavu i da mi kaže par stvari...
izgleda da su za dalmatinca toplice bile kobne ...?
izgleda da su za dalmatinca toplice bile kobne ...?
Nisu ne ne, upa je u novi nisan i strijele.......ne odustaje taj lako:mig:
subhunter
23.01.2010., 23:46
Ma kakvi kobne. Super je onaj pejzaž. Je da me malo pripa snig,zbog vožnje,malo kuburim s takvim iskustvom,jer je ovde snig zadnji put pa kako triba kad sam bija tinejdžer ali prošlo je i to. No,po željama zakonite mi squaw,potrošilo se novaca za jedan dobar luk,uključujući i pripadajuću mu opremu.
Šta se tiče trninga,ide,ide. Moj trener je zadovoljan,bar tako kaže. U svakom slučaju zadovoljniji od mene. E,jbga,kad sam samokritičan.
Koliko sam uša u streličarstvo,već sam napravija i prototip mete,u stvari vreće i dobro se pokazala. Šta će tek bit sa četrnaestom verzijom,morat ću je patentirat.
P.S. Bebać,a lomljive li su ove strijele...
lomljive u meti , ili lomljive kad fulas??
P.S. Bebać,a lomljive li su ove strijele...
Samo ti lomi ali moje ne diraj:mig:
doopeen
25.01.2010., 08:42
Onda, momci,jeste se odlučili doći na kakav dvoranski turnir još dok vam je vrijeme odnosno dok još traje dvoranska sezona? Nema boljeg učenja od natjecanja i ako budete čekali da budete spremni, načekat ćete se... :kava:
subhunter
25.01.2010., 09:42
lomljive u meti , ili lomljive kad fulas??
Ma kakvi u metu. Prorotip se odlično pokaza. Neće trajat godinu dana ali zato ga je jeftino obnovit.
Od stotinjak strijela ispaljeih u metu,samo dvi su falile i jedna od njih je našla nekakav kamenčić u zemlji. Karbon nije svemoguć. Sash,iako ste rekli da Beman nije neka reprezantivna kvaliteta,za mene početnika su dobre a i manje suza lijem nego,recimo za Easton strijelama,koje su jedno tri puta skuplje. Doć će i Easton,nadam se ali tek kad jako prorijedim komentar "Uh" pri promašaju.
Naravno,promašaj je sa udaljenosti od 18 metara,gotovo na kraju treninga. Sve prije je bilo pucanje sa 3,5,8...
subhunter
25.01.2010., 10:07
Onda, momci,jeste se odlučili doći na kakav dvoranski turnir još dok vam je vrijeme odnosno dok još traje dvoranska sezona? Nema boljeg učenja od natjecanja i ako budete čekali da budete spremni, načekat ćete se... :kava:
Hehe,vi ste isto nakon 2-3 miseca išli na natjecanje?
Sprema se moj trener,namjerava nastupit,sad,ubrzo,u Rijeci,čini mi se. On može,dobar je. Još da mu nije mene,malo bi više trenira,ovako ga ja zaokupim pa ispali 100 strijela manje nego bi triba.
Ja možda nikad ne vidim natjecanja,osim ka gledaoc,šta mi je namjera,za početak ali cilj mi je doć,stat na liniju sa boljima od sebe i vidit koliko sam naučija. Ima li smisla uopće dolazit ako konstantno na treningu ne mogu pogodit bar 500 krugova?
doopeen
25.01.2010., 17:56
Ima li smisla uopće dolazit ako konstantno na treningu ne mogu pogodit bar 500 krugova?
Moj prvi turnir je bio dvoransko prvenstvo Hrvatske i bio sam 19. i to nakon par mjeseci treninga. A što se tiče konstantnih 500 na treningu - mislim da si se prebacio malo. Evo ti link pa pogledaj malo rezultate na dvoranskim turnirima. Bio bi jedan od boljih u državi s takvim rezultatom.
http://archery.hr/turniri2009.htm
subhunter
25.01.2010., 22:54
Ma sve je to divno i krasno ali nekako nebi želija bit vrlo dobar četrnaesti,recimo. ne očekujem da ću bit ni na postolju ali nekakva zlatna sredina bi me zadovoljila. Kad usvojim tehniku,ostaje mi da marljivo treniram,jer bez treninga bi se i Robin Hood na natjecanju proveja ko bos po trnju. Nekako mi je cilj tih imaginarnih 500 krugova.
Trenutno mi je "grupiranje" pogodaka,pri kraju treninga,kad odem na 18 metara negdi oko 40-45 cm. Zna koja strijela otić i u sam kraj,zna koja otić i malo šire (čitaj;promašaj). Meta je 60 X 60. Već sam skupija dovoljno iskustva da polako kužim zašto je neka strelica otišla tamo di baš i nije trebala.
Tek od nedavno znam da pri nišanjenju linija ide oko-tetiva-nišan. Meni je bila samo oko-nišan,pa je sve išlo u desno. Desno,ja sam livak.
Težim još nečem. Skinit nišan i pucat bez njega ali to,naravno,kad savladam tehniku i kad dobijem jaaaako doooobar osjećaj za luk.
Jesam li prezahtjevan?
P.S. Čujem da će bit neki seminar u četvrti misec. Rado bih mu prisustvova ako zatvorim financijsku konstrukciju. E to će već bit malo teži slučaj.
odlazak na turnir ne sluzi samo zato da se pobere medalja
ide se i da se dobije osjecaj , druzi s kolegama ...
salu na stranu, razlika je pucati na treningu i pucati na natjecanju i tu razliku treba prevladati
subhunter
27.01.2010., 00:35
To za druženje stoji,bez daljnjeg. Zato i namjeravam doć na neko natjecanje,makar kao gledaoc. Usput,da vidim kako sve to skupa izgleda.
Ni dizat utege na treningu i na natjecanju nije isto a tu sam razliku davno prevlada. Poznat sam ka dobar natjecatelj,valjda zato jer bih ja na natjecanju "doživija orgazam",to je bilo to,za to sam trenira. Ako na ovim natjecanjima nisam punija gaće,ne vidim zašto bi na streličarskim.
Ali sa 200 (100 plus-minus) krugova... Eeeeej,ZgSash............. Eeeeeej,Doopeen............
eeeeeej yourself
drzao sam ja cvrsto fenjer par puta na turnirima
doopeen
27.01.2010., 08:59
Hehe, i ja, i to kao već "iskusni" natjecatelj...
subhunter
27.01.2010., 17:09
Ma niste me skužili. Nije meni problem bit zadnji. Da bolje objasnim,radije bih sa 534 kruga bija zadnji,nego sa 326 prvi.
Koliko ste vi gađali krugova na tim,"fenjeraškim"?
Ne tribate se "bojat",eto mene i prije nego uvjeti "sazru". Neće srce izdržat. Mene je mater rađala i držala štopericu u ruci. I vikala :"Brže,više,jače!"
A i Sashu sam obeća kavu. Doopeen,osjećaj se pozvanim,ne tribam ti valjda pozivnicu slat.
preporucujem ti da si odaberes jedan turnir dok jos traje zimska sezona
kad zatopli i kad se izade van i pocne pucati na odrasle daljine i razne varijacije turnira ...
subhunter
27.01.2010., 23:37
Hehe,bit ću ozlijeđen. Ka naši vrli nogometaši. Uvik im je neki q..c.
Sad ozbiljno pitanje.
Luk mi je polovni,25 funti,nišan od 51 kunu,strelice Beman od 30-tak kuna,stabilizaciju nemam. U streličarstvu sam cca 3 miseca.
Ja sam za turnir? Ma dajte. Pohvalno od vas šta me bodrite,no,neke regule se ipak moraju poštovat i neke stvari sist na svoje misto. Ako skupim novaca,eto me u Rijeci za misec dana. Čini mi se da je tamo prvi turnir.
Niste mi komentirali ono o liniji oko-tetiva-nišan. Ima li koja caka pri nišanjenju? Mala tajna. Tajnica bar.
(Tajnica mlađa,dobro oblikovana,mini suknja i štikle obvezatne. Poznavanje stranih jezika više-manje.)
kad pocnes pucati na nacin da ne promasujes metu - to je vrijeme kad mozes poceti ici na turnire
ovo o oku-tetivi-nisanu sam ti jos davno napisao, a dio toga je bilo i sidrenje, polozaj glave, ...
(tajnica mora savrseno poznavati samo jedan jezik - moj)
doopeen
28.01.2010., 09:27
Niste mi komentirali ono o liniji oko-tetiva-nišan. Ima li koja caka pri nišanjenju? Mala tajna. Tajnica bar.
Nema tu tajni... prvo moraš imati ispravan stav - i svaki put isti. Tetiva mora biti usidrena uvijek na istom mjestu, vrlo poželjno je, ako ne i obavezno da dodiruje vrh nosa kad se usidriš (poslije sidrenja druga referentna točka). Ono tetive što je vidiš perifernim vidom poravnaj ili sa lijevim rubom ručke ili sa desnim rubom kučišta nišana (onog kruga u kojem je pin za ciljanje).
Mislim da sam ti već dao link, ali opet... ako si doma sa engleskim, ovo može puno pomoći.
http://www.archery.hr/dokumenti/Archers_reference_guide-Recurve.pdf
subhunter
28.01.2010., 23:18
Je,Sash,u pravu si. Davno bješe,puno informacija mi se slilo u tintaru u kratko vrime,pa ko će sve pohvatat. Sad polako razlučujem neke stvari.
Doopeen,momentalno se bacam na čitanje ovog šta mi šalješ. Iako je moja kuća premala za dva tako jaka autoriteta,pa engleski više ne stanuje ovde,snać ću se nekako,ipak mi je dugo bija podstanar. U svakom slučaju,hvala obojici,po ko zna koji put.
Ijao,kad se vidimo na nekom natjecanju,tribat ću vas dobro oblokat,u znak zahvalnosti. Ako slučajno niste baš za alkohol,ka šta i ja nisam,onda će vam se od kofeina toliko trest ruke da nećete moć držat luk u njima bar sedmicu dana.
Dakle,english vas my friend. Sometimes,somewhere...
bowfolk
29.01.2010., 12:03
Ljepi pozdrav svima!
Strelicarstvom sam se pocela baviti rekreativno, u klubu imam svu (ok ne bas svu) opremu, i vjezbam na njihovom skolskom/pocetnickom luku, zanima nesto o dodatnoj opremi....stitnicima za ruke,prste i prsa te o tobolcima za strijele....postoji mnogo razlicitih izvedbi. Dali se oprema razlikuje od vrste luka koji se koristi? tj. dali je pogresno ako si odlucim kupiti neki tobolac, stitnik i sl. a jos uvijek nemam "odabranu" vrstu luka. Luk ne namjeravam kupovati sve dok tehniku u potpunosti ne savladam....isprobam sto je vise razlicitih modela lukova moguce :) iako to do sad nisam imala prilike uciniti :mig:
hvala
stitnik za ruku i za prsa ti je isti , tobolac takoder
za prste se moze razlikovati , ali za pocetak neces pogrijesiti ako si kupis jednostavniju varijantu bez sidra
prvo bi trebala savladati osnove pucanja, da ne mora zasviorati opca opasnost svaki put kad izades na liniju i da se ti ne povrijedis
s obzirom da si u klubu , s vremenom ces i vise shvacati i dolaziti u dodir s vise opreme , kataloga , boja , cijena ... pa ti u neko doba nece biti tesko donijeti odluku
dobrodosla u sport i sve u zlato
bowfolk
29.01.2010., 17:33
Bas gledam..., svega ima na netu ali nekako slaba ponuda u hr..jos mi puno toga nije jasno, (pogotovo ovo sa sidrom ili bez...:rolleyes: ) ma pohvatat cu ja to sve samo mi treba vremena..i jedva cekam sljedeci trening :top:
subhunter
30.01.2010., 17:13
Bowfolk,ponjprije - dobrodošla.
Ja sam streličar sa čak tromjesečnim iskustvom i imam za tebe super savjet. Upijaj sve šta ti kaže ZgSash,ja ga pomalo već smatram Nostradamusom. Sve šta sam ga pita i šta mi je odgovorija i predvidija obistinilo se. Nije ni Doopeen za zanemarit,obojica su ljudi od iskustva. A kako kažeš,u klubu si,ne sumnjam da ti tamo ima netko dat savjet iz prve ruke.
I nebi se složija da je u nas slaba ponuda. Za nas početnike sigurno nije. Kad i ako dođeš na viši nivo,onda je to već neka druga priča.
ne pretjeruj sub
strelicarstvo spada medu starije sportove , jos od vremena kad je ljudima zivot o tome ovisio i vise-manje se o tome sve zna
takoder ,svaki klub sa nesto duzim stazom je prosao varijante i nacine treniranja i na kraju se ipak pokazalo da je ovo o cemu mi tu pricamo nacin koji donosi najbolje rezultate
druga je stvar sto su ljudi cesto nestrpljivi i zure se uzeti luk u ruke, pa se poslije cude sporom napretku
doopeen
31.01.2010., 19:59
Bas gledam..., svega ima na netu ali nekako slaba ponuda u hr..jos mi puno toga nije jasno, (pogotovo ovo sa sidrom ili bez...:rolleyes: ) ma pohvatat cu ja to sve samo mi treba vremena..i jedva cekam sljedeci trening :top:
Na početku, pozdrav još jednoj prinovi u deficitarnoj kategoriji u streličara :-)
Ponuda u hr... trenutno JEDINI dućan u HR je www.cico-sport.com
Ispričajte me što reklamiram site iako i nije reklama pošto čovjek ima monopol.
Sidro ti je metalna pločica na štitniku za prste koja omogućava lakše i preciznije smještanje tetive na lice pri nategu (sidrenje).
Kao što ti je ZgSash rekao, čim si u klubu, imaš koga pitati direktno. Pitaj sve što te zanima ma kako ti glupo izgledalo. Nešto što tebi izgleda glupo može biti životno važna činjenica u streličarstvu. Ne srljaj, uči polako i nastoj primijeniti sve što naučiš. Najvažnije - ne razmišljaj o rezultatu nego o ispravnom postupanju glede tehnike izvođenja. Rezultati su samo posljedica toga. Talent je samo 10% rezultata, ostalo je trening.
Subhunter - i za vrhunske streličare se može sve nabaviti kod nas. Dapače, turniri su prepuni top notch opreme koja je često svojim mogućnostima daleko iznad mogućnosti streličara koji ju posjeduje. Ako imaš love- nebo je limit.
subhunter
31.01.2010., 21:36
U pravu si Doopeen. I ne mislim da reklamiraš Cicu,nije da on ima monopol,nego jednostavno čovjek drži dobre stvari a i široka mu je paleta artikala. Svi drugi su u njmanju ruku - neozbiljni. Kad pogledam sve šta se nudi na našem tržištu,čak i sa ovako šturim iskustvom mogu nešto zaključit.
Ne pretjerujem Sash,sve šta ste govorili (pisali),sve mi polako dolazi,kako hvatam iskustvo. A svakom ispucanom strlicom si iskusniji. Naravno ako je ispucaš kako valja ili bar približno tako. Jer ako krivo radiš u početku,krivo ćeš naučit a to će kasnije bit malo teško ispravit.
Ja tako još uvijek izbjegavam otić sam ispucat koju strijelu,jer nema momka koji me gleda,pa me nema tko ni ispravit. A ja sebe još ne vidim. Kažem "još" jer pretpostavljam da iskustvom dolazi i osjećaj da i sam jako dobro znaš ka si napravija nešto šta ne valja.
Ja naravno imam i pitanje. Zar ste sumnjali? Može li se kako improvizirat zaštitna mreža? Ova u Cice je masno skupa. Znam da nije od običnog konopa i da je pletenje posebno ali,brate,preskupa je. Imate li kakvo improvizacijsko rješenje. A jeftino. Ograničavam se na to da mi strela ne lupne u zid,ne treba mi za otvoreno,pa ako mreža ne obavi funkciju,da netko nastrada. Dok pucam iza mete fizički ne može nitko proć. Prvo pravilo sigurnosti.
doopeen
01.02.2010., 11:35
Ta mreža ne samo da je posebno pletena nego je i materijal poseban. Probali smo mi improvizirati ali jednostavno strijela sve probija. ovisno o tome kolika ti površina treba, posao mogu odraditi dva tapisona, labavo obješeni jedan iza drugog u dva sloja. Najbolje ti je ne promašiti :-)
takoder kao i doopeen , pokusavali smo sve i svasta
znalo je biti i preko 20 slojeva materijala u igri (gradevinska juta), ili nekoliko slojeva tezeg (tapison , tepih )
na kraju se pokazalo da je najbolje napravit dovoljno veliku metu (koristi i za igrati lovice) i iza mete dignuti daske ili nesto takvoga sto sigurno stopa strijele (zemlja , pijesak)
bowfolk
01.02.2010., 15:02
Hvala svima na ovako ljepoj dobrodoslici!
Treninzi se redaju, s trenerom sam a i cijelim klubom jako zadovoljna, napredak je iz dana u dan sve bolji :top: ..i evo za vas jedno pitanje vezano uz nabavku one gumene trake za zagrijavanje. Dali je rijec o bilo kakvoj traci za fitness ,pilates i sl.?... pa si nabavim bilo kakvu...razlikuju se i po tezini rastezanja...pa sam u nedoumici.
subhunter
02.02.2010., 01:44
Bowfolk,da,to su one trake za fitness. Imaš ih u različitim bojama a boje znače i "snagu" trake. Crna je,čini mi se najteža. Najteža za rastezanje. Ja sam starta sa nekakvim vježbicama s trakom,jer me bole ramena,pa da malo očvrsnem tetive,ligamente i hvatišta mišića. Pokuša sam nategnit trenerov compound,60 funti. Bilo je 60 funti muke Isukrstove. Sve zvizde san vidija,grč me u bicepsu uhvatija. A ja sam mislija da sam jak. Kao,25 godina teškog sporta iza mene... Još jednom je Sash bija u pravu,da sam za početak uzeja neki luk koji bi pratija moj ego,potrga bi se. I vraga naučija. Kako učit kad ne možeš sidrit normalno. Srića,razum je pobjedija ego.
A to za mrižu,zna sam. Sto mu gromova. Imat će Cico posla sa mnom. Ne znam koliko ću ja imat novaca...
doopeen
02.02.2010., 08:48
To ti je samo znak da još nisi do kraja razradio tehniku razvlačenja. Ja sa svojih cca. 70 kg mogu razvuć compound od 60 funti bez problema. Problem je pustiti ga ako nemaš strijelu gore.
Bowfolk, guma za razvlačenje je obična fitness guma. Ja sam svoju kupio u Turbo sportu za 30-tak kuna. Svaka će poslužiti.
subhunter
02.02.2010., 18:20
Doopeen,nisam ja razradija puno toga. Šta se tiče tehnike,na samom sam početku. Dovoljno sam iskusan samo da znam da ništa ne znam. Baš zato št nije jednostavno,baš zato mi se pvaj sport počeja sviđat. Nisam od onih koji nešto počnu iz hira i zabave,pa im to dosadi za dva-tri miseca . Dižem utege 25 godina. I dizat ću ih dok dišem. Podvodnim ribolovom se bavim 17-18 godina. I bavit ću se dok budem moga udahnit. Neka luk natežem tek tri miseca,znam čime ću se bavit slijedećih nekoliko decenija. Dok me puste da dišem.
oh yes
ja se mogu pohvaliti da sam "zarazio" ljude od 6 - 60 godina i da ni jednom od njih niej dosadilo , bez obzira sto su priej nego su probali pricali kako je to dosadno i za djecu ...
ništalovac
04.02.2010., 10:06
evo pozdrav huntera subhuntera...he.he.he:mig:
malo me zagolicalo kako nema subhuntera na podvodnom nikako
pa se stari sisovac uključio u potragu.
evo i ja bi nabavija neki luk i strijela par da glumim japanca u stare dane.
godine su tu a po staroj japanskoj tradiciji starci bi ostavljali katane
i pridruživali se ženama na oružju za stare ,nemočne i pametne.
ja ovo zadnje nikako(več sam se pomirija)a ostale preduvjete imam...:lol::lol::lol:
ništalovac
04.02.2010., 12:21
Je da me malo pripa snig,zbog vožnje,malo kuburim s takvim iskustvom,jer je ovde snig zadnji put pa kako triba kad sam bija tinejdžer
lažeš .....
več si bija mator,buđav i oronuo a ja sam te vozija doma po gradu jel te bilo straj....:rofl:
subhunter
04.02.2010., 16:54
Ooooooooooo,ništalovac !!!!!
Nešto a da mi je poznat ovi nick. Znamo li se mi slučajno? Jesmo li kumovi možebitno?
Slušaj,ja sam već u potrazi za lukom za tebe. Ima neki interesantan compound ali znam da si ti tradicionalista konzervativni ka šta sam i sam,pa se ograničvam na recurve.
Da odemo skupa,pa da učiš na mom,ne ide,ja sam livak. A i od koga da učiš? Od mene?! Ha,ha,dobar vic.
Na podvodni se vraćam za misec-dva,kad krenem u more. Sad mi je malčice zima. Ovakav mator,buđav,oronuo a doda bi i ruzinav... bolje čuvat sinuse za toplije dane.
P.S. Ajde mi prevedi potpis ispd "ništa avatar",kupit ću ti brdo karamela.
ništalovac
05.02.2010., 09:00
P.S. Ajde mi prevedi potpis ispd "ništa avatar",kupit ću ti brdo karamela. a da provaš s google translate pa sa arapskog na engleski...
a moš i na koji očeš posli-maternji nema..brački još nisu priznali ka službeni jezik jer se ne zna koje bi nariječje od njih 8 bilo službeno....
Pozdrav ekipa!
Eto da i ja nesto ovdje napisem.
Kad svi nesto pisu,hehe
Pozdrav ekipa!
Eto da i ja nesto ovdje napisem.
Kad svi nesto pisu,hehe
Nadam se da SUBHUNTER zna tko sam!
subhunter
14.02.2010., 23:47
Pozdrav Joško i dobro nam doša. Već drugi Joško na temi. Joško je jedan od osnivača Streličarskog kluba Split. BTW i moj trener. Čovik koji je zaslužan da ja rijetko promašim metu na 18,čak i na 25 metara iako sam skup svih grešaka u streličarstvu. Zasad. No,ide nabolje. Jel da Joke?
Sash,nisam vas nikad gleda ali pretpostavljam da ste dosta dobri. E pa,Joško bi bez srama i stida moga stat s vama na liniju. Dobar je sa ovim svojim turbo compoundom,od tričavih 60 funti.
doopeen
15.02.2010., 08:37
Hoće(te) li doći u Sisak? Ili u Novi Marof na PH?
necemo imati slobodnog vrimena a i luk je stga prije koji tjedan a strijele prosli tjedan tako da se to sad upucaje.ali i okidac backtension je isto novi.do sad sam koristio wirst,tako da nas nema jos bar pola god.strijele mi ne idu di bi ja htjeo nego malo okolo toga mjesta :)
Pozdrav Joško i dobro nam doša. Već drugi Joško na temi. Joško je jedan od osnivača Streličarskog kluba Split. BTW i moj trener. Čovik koji je zaslužan da ja rijetko promašim metu na 18,čak i na 25 metara iako sam skup svih grešaka u streličarstvu. Zasad. No,ide nabolje. Jel da Joke?
Sash,nisam vas nikad gleda ali pretpostavljam da ste dosta dobri. E pa,Joško bi bez srama i stida moga stat s vama na liniju. Dobar je sa ovim svojim turbo compoundom,od tričavih 60 funti.
pozdrav josko
sub , kad bih ti ja sad rekao kako sam za vikend pucao s black max-om , nasviranim na cca 65# ... ??
mamicu mu njegovu , kako je to brzoooo
preplasio me kad sam otpustio strijelu i u istom trenu cuo tup iz mete
subhunter
16.02.2010., 22:55
Joško bi slobodno bez problema moga na natjecanje a i treba bi,da se vidi da je ovaj klub počeja postojat. Dobro,on jedini zna ali ipak,pisalo bi "SK Split".Molim vas,ovo "SK" ni u šali a kamoli ozbiljno ne insinuirajte. Prosim lepo.
Sash,puno si mi reka sa "black - max",pretpostavljam samo da je to nešto crmo i maximalno zajebato. Po snazi,mislim. Ja sam na recurveu,ne pucaju me složeni,bar ne još.
Nego,jučer sam na treningu natega 2-3 puta Joškov,sad već stari složenac,od50-tak funti i nije bilo grča u bicepsu. A i nekako sam ga lakše nateza. To bi,ka,tribalo značit da polako savlađujem tehniku natezanja,jel da?
sub , pa jel se kod vas tamo naplacuje koristenje google-a?
;)
kazu za black max-a , prva slijedeca stvar koja je brza - ispucava metke
:p
sasa pozdrav.ni sam ne znas koliko slusam o tebi zadnja 3 mjeseca,hehe
a sasa koja je marka black max?
subhunter
17.02.2010., 22:15
sub , pa jel se kod vas tamo naplacuje koristenje google-a?
;)
kazu za black max-a , prva slijedeca stvar koja je brza - ispucava metke
:p
Sash,pa reka san da sam,bar za sad na ovom mom jadnikavom recurviću. Tako će i ostat dok traje ova secesija. Možda i duže.
Nemam naviku slinit za nečim šta ne mogu imat,pa šta ću gledat te ultra moderne i isto tako ultra skupe stvari. O tom-potom Ako bude potom.
Kažeš da prva slijedeća brza stvar ispucava metke ? A samostrel?
Joško,hehe,Sash je bija moj virtualni trener,čak prije tebe.
Ja mu mogu zahvalit na "otvaranju očiju" i diskretnom zaokretu u odluci da sa zračne puške,preko samostrela,dođem do luka.
Ti mu možeš zamirit šta me je na to "nagovorija".
Da ne bi Sasha,nebi ja tebe danas tlačija.
subhunter
17.02.2010., 22:19
Stvarno,šta je black max? Potragom,doduše letimičnom po googleu ga nisam naša.
Da je toliko brz! Brži od 350 fpm? To je ka neki maximum,jeli?
I ja sam brz. Brzo ispalim. Na živce.
eto
:D
malo , nervozno ,kaznjava greske samo tako ...
ali da je gust kako ispali strijelu - je!
doopeen
18.02.2010., 12:35
malo , nervozno ,kaznjava greske samo tako ...
ali da je gust kako ispali strijelu - je!
Nije black max malo star luk? Jesi probao Monster XLR?
nisam
ja sam ti vec pomalo u kategoriji dinosaur i samo se jos ceka da izumrem
hehe,sasa,nemoj da ovo vidi subhunter.
subhunter
19.02.2010., 13:49
Hehe Joško,ja sam već izumra. Davno. Ti tehniku učiš fosila,iskopanog prije 42 godine. Vrsta: Pterodaktil.
Ali ne vidiš da mi je tehnika mrtva.
Nego,u Ponedjeljak na treningu,Joško je posudija svoj "stari" compound jednom momku koji inače puca iz zakrivljenog. Proša je brzi,petominutni tečaj i nekih 40-50 strelica smistija u,prosječno 7 ili 8. Mislim na krugove. Uglavnom,van mete nije pogodija. Iza toga,uzme svoj recurve i sa prvih par strelica promaši ne metu,nego i vreću. Da nisam gleda,nebi virova ! Sad je i mene zagolica compound. Naravno,kad i ako savladam recurve. Jeli s njim stvarno toliko lakše pucat i pogađat?
ja sam stariji od subhuntera , jos ga mogu po sibice slati
sub , to ces morati sam otkriti
individualno je i nekima compound vise odgovara , dok ima ljudi kojima se prakticki gadi
sina,ja ne znam za tebe ali mislim da ce meni supersport platit clanarinu,hehehe.
izgleda da je prosa onaj listic od jutros,a nadam se da je i tebi bar neka kombinacija uletila pa da uletis u neki magnezijski recurve,hehehe (i naravno,platis clanarinu od tih para)
doopeen
01.03.2010., 09:43
Bliži se prvenstvo Hrvatske, dolazi li itko od vas "južnih"? Bio bi red bar se oprobati s obzirom da poslije toga dolaze vanjski turniri i velike udaljenosti...
bowfolk
02.03.2010., 11:54
Hello !
Evo mene s pitanjem (bolje pitat neko skitat :lol: )...Matthews,Cartel,Hoyt,Samick....nadopunite me slobodno,po prvi se put susrećem s tim markama, a pitanje glasi što je od toga fićo a što mercedes :ne zna: ?
Pozdrav !
doopeen
03.03.2010., 10:21
Hajmo malo logikom... Vjerojatno je recurve jer je gospodična početnica, a kolko ja znam, samick i cartel nemaju u ponudi složene lukove. Ima li Cartel uopće kakav luk ili samo proizvode dodatke? Ostaje Hoyt i Mathews, od kojih Hoyt ima obje vrste pa zaključujem da je zakrivljeni (recurve) luk.
Mathews, Hoyt, Samick... Svi oni imaju svoje "fiće" i "mercedese", dakle lukove za početnika kao i one za vrhunske profesionalce. Ako kupuješ zakrivljeni luk a imaš nešto novaca, preporučam Hoyt Excel (drška i krakovi) za kakvih 300-tinjak eura. U istoj klasi i približnoj cijeni je i KAP Winstar II sa Winstorm krakovima. Samick ima samo početnički i nešto naprednije, skuplje lukove. Po mojem se početnički Samick ne isplati kupovati jer je to 600-tinjak kuna koje ćeš ionako prerasti za par mjeseci. To je što se tiče zakrivljenog luka.
Što se tiče složenog, za početnika Hoyt ima lukove u rangu cijene 3000 kuna a Mathews IMHO nema. Kod vrhunskih složenih lukova je samo pitanje osobnog ukusa jer su cijene slične.
subhunter
05.03.2010., 16:47
Zdravi bili ljudi,odavno se nismo čuli. Ni vidjeli. Ni dopisivali. Tako ispada kad ja ne postavljam više ili manje nebulozba pitanja na koje redovito dobivam bulozne odgovore. E pa,evo jedno pitanjce koje muči čak i mog trenera a kamoli mene. Nisam još prevaziša svoj početnički luk ali ipak gledam kako bi bilo very nice kupit nešto bolje,kvalitetnije,karbonskije...
Prvi problem ne tribam ni govorit,samo bacite oko na potpis ispod texta i stihove omiljenog mi autora.
Drugi je da luk treba bit mjerom usklađen sa stijelcem,ako sam se dobro izrazio. Dakle,#64,#66,itd nije isto. E sad,ako sam ja visok 180,raspon ruku mi je otprilike tu negdi,centimetar gori-doli,nateg mi je,znači #28. To je OK. Koliko "#" bi triba imat moj luk? I kako se mjeri tih #64 ili #66? Od vrha do vrha luka kad je na njemu tetiva pretpostavljam. Pretpostavljam ali ne znam.
Sash,doopeen.razumi se da ste mi vi "joker zovi".
Ako nisam bio baš najjasniji,kažite,objasnit ću pobliže.
meni je cudan taj tvoj nateg, malo je kratak
s obzirom da si i sam skuzio da je slijedeci korak nesto skuplji , pretpostavljam da ti ej jasno i da bas ne bi bilo najpametnije kupovati napamet
mozda bi bila dobra ideja da se zaletis na preporuceno prvenstvo , pa mozes malo bolje pogledati modele , cijene , eventualno uzeti nesto u ruke , a nade se i opreme koju netko prodaje ...
subhunter
07.03.2010., 00:29
Ne nađe se novaca,Sash,ne nađe se novaca.
Za sve to šta si spomenija.
Znam da je to najbolja solucija ali dok se ne skupi štogod,morat ću se usavršavat na ovome šta imam. Da se ne dogodi da zagrizem zalogaj veći nego što mogu progutat.
I,... kako se mjeri raspon?
hehehehe , opet bi ti precacem
prvo me uvjeri da ispravno radis i da potpuno rastezes
znaci: stav na obadvije noge , glava ravno , rame dolje , tetiva i ispravno sidrenje , lopatice zakljucane
ja sam nizi od tebe ,a nateg mi je 29" (istina imam dosta duge ruke , ali opet)
subhunter
09.03.2010., 12:59
E ovaj put si u krivu ! Po prvi put. Nebi ja prečacem. Za mene je učenje tehnike u streličarstvu maraton a ne sprint na 100 metara. Moj trener kaže da je "to tu negdi",znam i sam da nije idealno ali nije ni ajme majko. A bilo je ajme majko. Ma ne interesira mene taj rason luka za mene konkretno,više za neke ljude koji namjeravaju doć u klub i počet se bavit ovim antičko-srednjovjekovnim-modernim sportom,pa kad već kupe nešto za početak,trebali bi kupit i odgovarajuću veličinu. Cijenim da čovjek koji je visok 190 i ima raspon ruku otprilike toliki ako mu je nateg veći od mog (ne nužno ali...),ne mora mu odgovarat recurve rapona 64 cola ka šta je moj. Ako meni ovaj uopće paše.
Hehe,prominit ću nick. U "kompliciranko".
po meni , ako nisam sasvim zastario , tebi bi trebao luk od 68" , vjerojatno nekakvih 38-40# snage
no ponavljam: mislim da je bitno da pogledas kako to izgleda i radi prije nego se odlucis na neki takav izdatak
ima nacina za mjerenje duljine natega , ali po meni je ipak najbolji nacin raditi to s lukom i ISPRAVNO
pogotovo u varijanti gdje se puca s klikerom
subhunter
09.03.2010., 23:20
E ja nemam klikera. Kao ni buttona. Zato imam novi,no već puknuti nišan od 53 kunice. Bemanove strijele da ne spominjem. Najjeftinije,razumi se. U istom rangu cijene je i rest. Luk star. Tetiva ofucana. Ja star i ofucan.
Kad sve ovo zbrojim,čudim se kako uopće nešto i pogodim. No volje imam. Za učit. I vježbat. I učit. I vježbat. I učit...........
ne cini luk majstora , nego obrnuto
samo se sjeti kolike tisuce godina su ljudi ratovali i prehranjivali se , koristeci iskljucivo ono sto su mogli naci oko sebe
mi smo u drugacijem okruzenju ali ipak , gdje ima volje - ima i nacina
doci ces i ti na svoje i kompletirati se
subhunter
11.03.2010., 13:04
Sash,to definitivno drži vodu. No,oprema je ipak bitna stavka u svakom sportu,pa i u ovom. Nećeš vidit na nekom većem natjecanju ništa slično mom luku i mojoj opremi,jeli tako? Ja se zadovoljavam ovim šta imam,bar za sad,dok ne utvrdim gradivo. Vjerujem da će doć dan kad budem skonta da bi mi treba i button i bolji nišan i stabilizator. I bolji luk,na kraju.
doopeen
12.03.2010., 23:08
Nećeš vidit na nekom većem natjecanju ništa slično mom luku i mojoj opremi,jeli tako?
Nije. Varaš se grdno. Na prvenstvu države su nastupili članovi SK Kuna Pakrac, redom svi sa najjeftinijim Samick Polaris školskim lukovima. Gospodin je uzeo naslov prvaka u golom luku-veterani, a mislim da ih je još pokupilo medalje. Neke je bilo jako sram...
Znaci ima ekipe sta ide na natjecanje sa Polarisom???
A ima li cura sa Polarisom???
Mene bi nekako bila sramota ic s njim na natjecanje:kava:
doopeen
13.03.2010., 18:21
Pa mislima da ima i cura s Polarisom. Nitko te među streličarima ne cijeni po opremi, dapače baš je obrnuto, podsmjeh ćeš doživjeti ako imaš super-ultra-turbo-ekstra-deluxe opremu a ne možeš pogoditi kravu u guzicu. Htio sam i ja staviti nišan na polaris pa izaći pod standard ali je 10 funti slabiji od mojeg luka pa mi se i nakon jednog treninga bilo jako teško vratiti nazad. Slaba oprema nije sramota, ali pristup sportu bez poštovanja jest.
E sad mi je lakse:cerek:
Mozda dodem i ja na koje natjecanje, tamo negdi 2012., sa Polarisom hehehehe
subhunter
14.03.2010., 09:28
Lako je vama,vi imate "Polarisa". Ja i ne znam koje je marke moj,na njemu ne piše ništa osim nekih brojeva čudnih.
Šalim se. Meni je plan doć na natjecanje s ovim šta imam a imat ću ga još dugo i nije mi bitno koliko ću krugova skinit. Bitno mi je da odapinjanje strijele izvodim tehnički dobro. Dobro,čak ne vrlo dobro. Mogu podnit da mi se netko ruga ako pogodim 200 krugova ali ne bi podnija da mi neko kaže da mi je tehnika ajme,pa makar pogodija i 500 krugova. Šta sa lošom tehnikom ne bi sigurno.
doopeen
15.03.2010., 17:42
Prijatelju, podcjenjuješ se vrlo.
tesko da ce ti se itko rugati
ali se lako moze dogoditi da ti netko od starih strelicara pride i pomogne savjetom
osim toga, na turniru je prisutan i jedan natjecateljski ,a opet prijateljski duh , pa bi se ti mogao i iznenaditi vlastitom rezultatu (pozitivno)
subhunter
16.03.2010., 23:16
Već sam načuja da su streličarska natjecanja u tom i takvom điru i da se kroz natjecanje provlači taj duh o kojem pričaš Sash. I to i se posebno sviđa. Vidit ćemo se mi jednom i jednom takvom natjecateljskom druženju. Nadam se skoro a kad će bit,ovisi o tehnici (manje) i o financijama (više).
A vas dvojica,vas dvojica ste dobri dusi ovog foruma.
to je samo mali doprinos necemu sto je meni dalo jako puno
marko_sk
20.03.2010., 10:47
eto da se i ja ukljucim u temu ja sam marko iz s.k. Siska najbolji klub u RH (nije da se hvalim) :) pucam olimpijski luk skoro sam na svim turnirima koji se odrzavaju i tak...
doopeen
20.03.2010., 11:51
Ma da, najbolji... a za najboljeg u klubu pričaš da je glup ko noć. :kava: A još ti je i trener. :rofl: Jel kužiš koja je to ironija? Nemaju klinci poštovanja više.
marko_sk
20.03.2010., 13:36
a to je bilo prije dok se jos nismo dobro znali
doopeen
24.03.2010., 10:19
@Subhunter
Vrijeme se proljepšalo, jeste li ispuzali iz vlažnog hodnika? Sad se razdaljine povećavaju, možda će ti biti žao što nisi probao turnir još dok se pucalo na 18 metara. Evo slijedi jedan tebi blizu, u Novigradu Dalmatinskom. Možda se tamo vidimo? Pa ako nećeš pucati a barem da dođeš ko gledatelj?
eh,on ti radi.ja se nadam da ce barem neko od nas u Novigrad!
subhunter
13.05.2010., 00:29
Pozdrav streličari !
Evo i subhuntera opet u sedlu. Malo sam radija noćne smjene ali nije me to ometalo da se ne javljam,nego se nikako nisam moga logirat.
Kako vidite,logira sam se.
Je krenuli su bolji dani. Ovo "bolji" kako se uzme,prije bi se moglo reć duži ali kiša je svakodnevna pojava.
No,krenulo se i sa silnom pucačinom,misec dana luk nisam uzaja u ruku,pa sad pokušavam nadoknadit izgubljeno,hehe.
Ide,ide nekako nabolje,trener Joško je očito zadovoljan mojim straobalnim napretkom. Mislim,ništa mi ne govori,ne ispravlja me puno,sad,jeli to zbog toga šta manje giješim ili samo ima poštovanja prema mojim godinama,ne bih znao.
Šalim se,ide nekako,ide toliko da mi,po Joškovom i mom mišljenju fali button,bolji nišan,bolji rest... bolji luk,da skratimo. Krenula je i potraga po E-bayu i sličnim stranicama,samo,ko će dat novaca u ova vrimena huda.
Čak je i Joško zanemarija svoju Hoytovu "haubicu" i kupija ne jedan,nego dva recurvea !
A i u mobilizaciji smo jakih snaga,pa nas već ima 5-6 ozbiljnijih "bolesnika".
Pazite se vi kontinentalci,kad Split ima posadu boba četverca... dođem li ja na kakav turnir... imat će Split i plasman na streličarskom turniru.
Fenjeraški,doduše.
Drago mi je da sam ponovo ovde,veliki pozdrav Sashu i Doopeenu i čitamo se.
subhunter
23.05.2010., 23:10
A šta je streličari? Ali se puno trenira u ove proljetne dane? Pa šta od posla,šta od luka,svlada vas umor navečer pa nemate volje kliknut na forum.
RBRiddick
27.05.2010., 17:32
Pozdrav streličari (jel se tako kaže?)!
Evo još jednog novog člana. Amatera, početnika. Za luk sam se zapalio kod prijatelja koji se nekada bavio streličarstvom, a ima i neke nagrade. Pa sam odlučio da je vrijeme da i ja nabavim jedan. Compound, 55lb, najobičniji rest i najjeftinije strijele. Ali mislim da je to za početak dovoljno.
Nažalost u blizini nemam klub gdje bi trenirao, ali imam dovoljno veliko dvorište (seosko dijete) pa mogu gađati svoju kutiju u kojoj su stare deke. Ne ide mi jako loše, ali se još desi da koja strijela promaši "metu".
Ah da, prije svega, jedno VELIKO HVALA zgSash i doopeenu na svojim komentarima i subhunteru što je postavio sva ta pitanja pa sada i ja imam koristi od toga.
Eto toliko za sada.
Luk izgleda ovako nekako (možda je i to taj) :
http://img690.imageshack.us/img690/3219/mkcb001x12.th.jpg (http://img690.imageshack.us/i/mkcb001x12.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
doopeen
28.05.2010., 22:47
Em mu misha... Iz svega što smo Sash i ja napisali ti si ipak odlučio krenuti potpuno krivim putem i uzeti "nešto". Nekome sam već prije odgovorio: to je skupa igračka, bastard koji nije ni recurve luk (iako ima rest kao takav) ni compound (iako ima kotače). Sve na njemu je nestandardno, počevši od tetive na dalje. Možda bi se dao montirati normalan compound rest, onda bi to ličilo na nešto. Gdje ti je nišan? Leća? Okidač? I kontra svih savjeta, ti si krenuo gađati sam. NE MOŽEŠ sam naučiti kako se gađa. Nikakav Youtube ili priručnik ne pomaže. Trebaš kraj sebe imati nekoga da te pazi i ispravlja. Stvarno cijenim trud i volju svakoga tko poželi trenirati sa lukom i strijelom, ali za to treba i trener. Inače, trenira se sa 5 metara i ne gađa se ništa, nikakav cilj. Samo slijepo razvlačenje luka i puštanje strijele u neku podlogu (ovo sa starim dekama je dobra fora) poželjno zavezanih očiju jer je tako lakše kontrolirati vlastite pokrete. No, opet - ništa bez nadzora nekog tko zna...
btw. kupio sam za kćer compound :D Hoyt Selena
ovakav: http://www.realtree.com/assets/features/SelenaCamo_lg.jpg
I prodajem svoj luk. KAP Winstar II 25" RH, tetiva, magnetni rest, berger button, kofer, 9 Beman ICS 690 strijela, tobolac, štitnik, tab i stalak. Dakle komplet. Što se krakova tiče, luk se može dobiti sa krakovima Winstorm 32# medium (daje 68" luk) ili Samick Privilege 26# small (daje luk od 66").
Za Samickove krakove može i zamjena za jače i duže, do 34# medium ili long.
Ne, ne odustajem od streličarstva, samo sam pružio prste na Hoyt Avalon+ ručku :-)
subhunter
29.05.2010., 16:48
Napokon oživljavanje teme.
RB,ti jesi čita Doopeena i Sasha ali si ih slabo čita.Ja sam iako potpuni laik skužija da em ne mogu naučit pucat sam iz luka,em da triba počet sa recurveom. Nabavim recurve,pa čak nađem i momka koji se razumi u streličarstvo i evo,neke osnove sam već (ili tek) "usisa". No,još je dug put preda mnom. Doša sam nedavno na ideju čak da nabavim i compound (Fred Bearov Game over) ali me trener odgovara od njega šta sam lako i prihvatio jer ionako nemam novaca.
No,kupljeni su KAP-ovi kraci #38 i sad sam u potrazi za riserom. Doopen,rado bi te kontaktira za njega ali ja sam ljevak,pa...
RB,odakle si? Ja sam u Splitu naša nekoga ko zna s lukom,pa ćeš i ti vjerovatno. Ima u Hrvatskoj 45-50 klubova.
RBRiddick
30.05.2010., 16:33
Okolica Osijeka. Najbliži klub mi je udaljen 30-ak km tako da nije baš jednostavno 3-4 puta tjedno odlaziti na treninge.
A zašto sam uzeo taj luk? Zato što sam njega i sve ostalo dobio za 300kn.
subhunter
30.05.2010., 22:15
Auf ! E,to je već dobar razlog. Ajde nađi i meni nekog takvog.
subhunter
30.05.2010., 22:23
U Osijeku imaš "Osijek" i "Saponiu",dakle dva kluba.Ako si 30-tak km daleko od Osijeka,probaj barem jednom tjedno otić da ti netko nešto pokaže. Ako naučiš krivo a sve su šanse da hoćeš,teško ćeš ispravit tehniku. Sve ovisi o tome koliko si "zagriza" ili koliko ćeš "zagrist".
subhunter
01.06.2010., 23:29
Pitanje za iskusne.
Kako se mjeri luk? Mislim duljina. Ili raspon. Šta već. Kako se dobije onih 66,68,70? Od kraja do kraja krakova ili ...?
Dajte. Please. To mi je za recurve,počeh kužit da nije dovoljno uzet luk i pucat. Kad počmeš nešto i pogađat,želiš više i bolje. Nabavio sam krakove,pa da znam birat ručku. Toliko za recurve.
Za compound. Ako sam visok 180,strašno lijep i vrlo zgodan a nateg mi je 28, (nateg luka,da ne pomislite...) koliki bi mi pogodovao "axle to axle"?
Teška pitanja? Ako netko zna,bio bih zahvalan.
doopeen
02.06.2010., 08:08
Imaš ručke od 23" i 25". Na njih idu krakovi S,M, L, XL. Sa 25" ručkom dobivaš luk od, redom: 66", 68", 70", 72". XL krakovi su nešto rjeđi skoro obavezno u visokim cjenovnim kategorijama (oko 300 ojra) a postoje i 27" ručke koje isto tamo spadaju. Sa 23" ručkom sve ove cifre umanjiš za 2", sa 27" uvećaš u odnosu na (recimo da je tako) standardnu 25" ručku. Tebi sa 180 visine odgovara luk od 68" i 70". S obzirom na 28 natega ja bi uzeo 68". Dakle ručku 25" i medium krakove.
a mene i dalje muci tih tvojih 180cm i nateg od 28"
ajde ti i trener to pokusajte izmjeriti bez luka
RB , tvoj luk takoder ima celicne sajle??
to bi trebao vidjeti kako preraditi na fast flight (cico-sport?)
osim toga , morat ces otici u osijek u klub, ako nista drugo da ti ljudi pomognu malo tunirati taj tvoj luk jer sumnjam da ti je rest na mjestu , pitanje je i nocking pointa ...
strah me uopce i pitati kako si kupovao strijele?
subhunter
02.06.2010., 13:31
Hvala na odgovorima. Šta se tiče natega,trener mi je izmjerio raspon ruku,pa računao nateg po nekoj formuli. To tako ide ili...?
Glede compounda,šta mislite o Mathewsu Q2XL? Stari luk ali ako valja,valja uvijek. Pogotovo jer meni za početak ne triba nešto ultra hi tech. A skupo.
Sash,onaj Fred Bear o kojem smo divanili je prodan. Možda i bolje,ipak je lovački a mene lov baš nešto i "ne puca".
doopeen
02.06.2010., 20:33
Formula za izračun natega je vrlo jednostavna: Uzmeš luk u ruke , rastegneš se kao za pucanje a netko na strijeli zacrta mjesto gdje strijela presijeca rest. To je dužina natega. od nocka do te crte. Strijela se reže još par centimetara dalje, tamo gdje bi se trebao nalaziti kliker. - oko dva inča dalje od resta.
RBRiddick
03.06.2010., 16:46
Što se tiče strijela dobio sam 5 kom sa lukom i za sada ih nisam kupovao. Dužine su 28" i mislim da su od pleksiglasa ili tako nešto (nije drvo, nije aluminij). Ali kada budem išao kupovati nove raspitati ću se ovdje :)
Sajle? Ne znam. Izvana su plastificirane, ali mislim da bi unutra mogla biti čelična sajla.
tetiva ima one kukice s kojima se kaci na omce?? kao na slici?
ako da, to je celicna sajla i to je nesto jako staro i jako ne-dobro
RBRiddick
04.06.2010., 19:24
Na tetivi su omče, a na sajlama su metalne "kuke".
da , to je to
jaaako staro i jako ne dobro
subhunter
10.06.2010., 13:38
a mene i dalje muci tih tvojih 180cm i nateg od 28"
ajde ti i trener to pokusajte izmjeriti bez luka
Sash,zašto te moj nateg "muči"?
Misliš da bi treba bit veći ili manji? Moj raspon ruku je otprilike kao visina,možda centimetar-dva veći.
Inače,tehnika ide nabolje,još sidrenje treba dobro savladat,nateg mi nije svaki isti ali razlike su sve manje i manje. Počeja sam prepoznavat greške,tako ih je lakše ispravljat. Nekad,čim ispucam strijelu a ispucam je krivo,odmah znam gdje će završit.
Prekjučer sam pucao 20 X 3 na 18 metara,vani,sa Polarisom,bez stabilizatora i klikera (njega i ne mogu stavit) i prvi put prebacija 50%,302 kruga. Prvih 10 X 3 je bilo super,no na drugih 30 sam malo podbacija.
Ja zadovoljan,dobijam novu volju i snagu za dalje.
Želja mi je vidit neko natjecanje a kad vidim,onda bi i sudjelova,plasman nebitan,rezultat da mi bude bar 300 krugova. Ali to će bit ako bude novaca. Za sad ih - nema.
ja sam 175 visok , a nateg mi je 29" incha
otuda moja skepsa o tvome nategu
ovako napamet , sumnjam na dvije stvari: ili ne sklopis lopatice u nategu , ili guras lice naprijed na tetivu
da sam s tobom , uzeli bi samo strijelu i onda bi ju ti uzeo kao da pucas i "rastegnuo" se u nateg , pa bi izmjerili koliko bi to ispalo , bez ikakvog napora
subhunter
15.06.2010., 22:57
Evo,Sash,odgovorit ću ovako,"javno" na onaj vaš PM. Kako čujem,streličarska obitelj u koju ste mi poželili dobrodošlicu je stvarno kao neka obitelj,natjecanja izgledaju kao neko prijateljsko druženje,zaje....ja,uz,svakako i natjecateljski duh.Svakako misto di bi vridilo doć,porazgovarat s ljudima koji o streličarstvu znaju sve ili skoro sve,malo pucat a malo gledat druge kako pucaju. Znači,sve najbolje i ja jedva čekam svoje prvo natjecanje. Nastupit ću u juniorskom uzrastujer će mi prvo natjecanje bit u 43-oj godini života,haha. Baš sam uranija,jel da?
Inače,za usporedbu sa navedenom streličarskom obitelji,već 25 godina "odrastam" u jednoj drugoj,dizačkoj obitelji. E,ona baš i nije obitelj. Iako nas je malo,na natjecanjima su kao svi dobri a u stvari svi nekako čekaju da drugom krepa krava.
Ipak je to moja obitelj,kakva je takva je,predugo sam u njoj iako više nisam natjecatelj. Zato jedva čekam da postanem natjecatelj u ovoj drugoj,očito "zdravijoj" obitelji.
Samo,kupi luk,kupi strele,kupi nišan,kupi stabilizator..... plati put na natjecanje...
moguce da je u strelicarstvu stanje bolje jer su zastupljene sve dobne skupine
od 6-66 (nije granica)
sad , lagao bih kad bi rekao kako nema i losih momenata , jer ipak se radi o razlicitim ljudima i nuzno se tu i tamo mora "zaiskriti"
na srecu , to je dosta rijetko i obicno se jednom strijelom u pravo mjesto problemi efikasno rijese
;)
subhunter
03.07.2010., 20:29
Bez lažne skromnosti,no da nema moje malenkonsti,ova tema bi bila davno zaključana.Ajde da je opet malo oživim.
Stiga je i compound,Fred Bear Game over,uistinu moćna spravica za onu meni veliku ali u odnosu na Hoyta ili Mathewsa ipak smiješnu sumu. Prvo pucanje odrađeno.Sve mi je neobično,sve mi smeta,za početak oni nesritni okidač. Sad je tu i peep sight,triba dobro stisnit zube za nategnit ga itd.
Činjenično stanje,ovako laički zaključak je da je iz compounda daleko lakše pucat (pogodit) nego iz zakrivljenog ali to ionako znate bolje od mene.
Na 20-tak metara ništa ispod 8-mice.Početnička sreća ili. Neeee,nema ovde sreće,možda 1-2 strijele,ostalo triba znat i dobro se potrudit.
Recurve je ljubav,compound će ipak bit priležnica.
I da,Sash,nateg mi je trener pomaka odmah nakon 2 strijele na - 29.
Poznato?
P.S. Sa Polarisom sam neki dan pogodija na 18 metara 355 krugova. Vani uz lagani burin. Iako i sam čekam da to ponovim,šta kažete,nije loše za početnika koji još svladava tehniku.
svaka cast sub , priznajem ti sve zasluge za zivot ove teme
cestitke na novom luku , makar to bio samo compound
;)
moja tiha patnja je uvijek bio lovacki recurve i instictive shooting , ali do sad jos to nisam realizirao
hehehhehehehhe
na recurveu 28# nateg , a na compundu 29"
:D :p
subhunter
07.07.2010., 17:09
Hehehehe,još bumo videli koliki je uistinu nateg kod mene. No,polako,za početak je dovoljno i to da mi strijele nisu ni predugačke,ni prekratke,znači-za sad je dobro. I Nišan na compoundu mi je "Cartelov" za recurve,nešto bolji,oni od 200-tinjak kuna,volija bi nabavit kakav s pinovima ali to će pričekat. Jedino me strah da se ovi ne raspe od vibracija.
Ruku na srce,početnik sam totalni ali je i meni nekako vrh vrha u streličarstvu lovački recurve bez ikakve opreme,te pucanje iz njega po instiktu. Usudija bi se reć da su rijetki počeli na njemu,vjerovatno su prije jako dobro naučili pucat sa nišanima,restovima,butonima i ostalim čudima,pa tek onda prešli na takav luk. I onda isponova učili.
Sash,ja isto sanjam nešto takvo ali još će puno vode proteć i Savom i Jadrom...
P.S. Idem sad malo pucat iz compounda,očekujte kakvo pitanjce uskoro.
subhunter
14.07.2010., 12:47
Evo me s pitanjem. U Nedjelju sam puca iz compounda,sam,bez mentora koji mi je posudio 3 strijele. Da napomenem,nišan na compoundu mi je Cartelov za recurve,oni malo bolji,od 220 kuna ali isto služi svrsi.Strah me jedino da se ne raspe od vibracija. Dakle,prvih 20-tak strelica mi je bižalo malo desno i gore.Iskusan kakav već jesam,zaključih da previše nabijam glavu na tetivu.Ispravim to i počnem pogađati sve u ili neposredno oko žutog kruga. Super,mislim,za treći put - izvrsno. Daljina je bila 10-12 metara,nisam odmah otišao na 20-30,slušam vas Sash.
Ali avaj,nakon još 10-tak tako dosta solidnih pogodaka,gdje su mi se usne već lagano razvlačile u osmijeh,došlo vrime i za plakanje. Prva strijela pogodi u 9,malo iznad a odapeta druga pogodi prvu u nok.Epilog - puknute obe strijele. Jao,kuku,ciju i ajme,ostah na jednoj jedinoj koja i nije moja. E sad,netko bi bija sritan ka malo dite šta je napravija dva odlična pogotka,pogotovo drugi ali ja ne smatram da sam tako dobar,ovo je više bija slučaj.Pitanje. Koje strijele da kupim,gdje? Ove u Cice su malo skupe 50-60 kuna. Ma neću ni nać jeftinije ali kod njega moram kupit 12 komada,pa to iziđe lipa sumica. Po oglasima se prodaju većinom ultraturbo strijele a takve mi za sad baš i ne tribaju.
Imate li kakav savjet?
bojim se da nemam
strijele imaju cijenu i to se platiti mora
eventualno ako ides ili znas nekoga da ide van , da ti kupi i donese , ili da narucis preko poste
no bojim se da ni tu neces puno bolje proci
subhunter
15.07.2010., 00:23
Znam da strijele imaju cijenu,čak i polovne. I ovo "polovne" je diskutabilno,jer ili valjaju ili ne. Pera se uvijek mogu minjat. Takvih ima po "E-bay-u",može se nać povoljno čak i sa poštarinom,PDV-om i carinom ali je problem šta većinom ljudi ne šalju u Hrvatsku. Kontaktira sam njemca za riser,kaže-ne šaljem van EU. Dobro,ma na ljetovanje dolazi uredno van EU. Englezi isto.
Ništa,kod Cice ćemo.
Sa razbijanjem strijela se susrećemo,znači u dva navrata. Kad tek počinjemo,pa se malo odmaknemo od mete i,naravno,falijemo metu.Ako strijela pogodi "di triba"-pukne ali ne obavezno.Alo je iza zemlja,onda jedino ako nađe kakav kamen u njoj ili slično. Druga faza je kad nešto naučimo,pogađamo metu ali nam je grupa malo - onako,poširoka.Šta bi moj prika reka,grupa traži grupu,dvi ovde,tri gore,pa dvi opet tamo negdi...
E,onda ona nezgodna treća faza,dobri pogoci,strijela u strijelu i obvezatna šteta.Ako se puca u jedno lice,naravno.Srića sam ja još u ovoj drugoj fazi,hehe.
doopeen
15.08.2010., 11:29
Ajde da dignem thread iz mrtvih... jel se spremate za PH na Bjelolasici u 9. mjesecu?
ja sam na malo duzem odmoru , tako da sam jedino spreman za jos jedno pivo
eventualno bih se mogao pripremiti za dva
;)
doopeen
25.08.2010., 08:11
bwuahaha... meni je trener korigirao stav. Sad opet sve ispočetka.
subhunter
27.08.2010., 00:43
Pozdrav ljudi.
Ne pišete vi,pa nisam ni ja. Mislija sam,ajme šta ću se napucat ovo lito a ono - vrućina,pa,fjaka,pa mi se ne da samom... Ostali su uzeli godišnji. Od streličarstva. Poduži.
Inače,spala mi je tetiva sa compounda,bija sam nepažljiv sa okidačem. Sad je Bog nebi namistija,tribat će ga slat Cici u Vž.
Ovo mi je škola...
afrohunnter
11.09.2010., 15:05
bok...vidim našli odličnu temu,pošto i mene zanimaju lukovi,pogotovo compound:top: početnik sam tj.treniram nekih godinu dana,a sport je odličan i zanimljiv..
imam compound PSE Nova 60# 28" ako tko zainteresiran na prodaju je za 1500kn
idealan za početak! funkcionira i u 3d i u lovu:D ...
jel cico-vž najbolji izbor za kupnju nove mašine?
doopeen
13.09.2010., 11:08
nije. to su oglasi na archery.hr
subhunter
20.10.2010., 09:40
Ljudi,pozdrav nakon dužeg vremena.
Lito je završilo,kupanje gotovo,okrećemo se streličarstvu nakon poduže pauze.
Ja se još uvijek družim s morem ali u odijelu i s puškom u ruci,najčešće tako i iziđem iz mora jer su ulovi ili skromni ili nikakvi.
Pronašli smo nekakav prostor,kakav takav,suho nam je,nije hladno,može se pucat,doduše,momentalno na 14 metara maximalno,naručili smo mrežu da bi se pomakli na 18.Veću dužinu nemamo ali to nas baš i na brine,uvježbava se tehnika.
Pretpostavljam da i vi trenirate.Doopen,kako ide s novim stavom?
Znate li možda kome se treba obratiti za izmjenu tetive na compoundu,te uštimavanje istog. Koliko znam,gospodin Buden je tu najbolji ako ne i jedini.
Pozdrav.
doopeen
05.11.2010., 08:49
Eh, da... novi stav se još uvijek uvježbava, ide sve bolje iako se ne mičem baš s 5 metara. Buden ti je jedini kojem možeš dati da to složi a da možeš biti siguran da to bude složeno profesionalno, kvalitetno i na vrijeme.
subhunter
10.11.2010., 22:58
Evo da postam jubilarni,200-ti post.
Kupljen riser.Polovan,dobar,jeftin,Hoytov... Naručena tetiva,KAP-ovi krakovi čekaju već par miseci... Jedva ga čekam ispalit.
Nakon Polarisovih 25 funti,ovih 36 će bit interesantno.S novim lukom,ozbiljnijim,očekujem i ozbiljnije rezultate.Znači,čeka me i ozbiljniji rad.
Okusili smoi draž prvog "natjecanja". Kliški Uskoci su organizirali natjecanje u tradicionalnim sportovima (vještinama). Ne,nismo mačevali,gađali iz njihovih Polarisa ali,avaj,bez nišana. Pomeli nas domaćini. No i janjetinom častili,pa smo ih možda i pustili,hehe.
Sve u svemu,pune nas novine ovih dana,krasna promocija,nema šta.
Sad se meni ide i na neko ozbiljnije natjecanje,s nišanom.
Samo,još puno će puta Sunce izić...
A i sumrak doć...
doopeen
11.11.2010., 11:49
A da nisi slučajno kupio Hoyt Radian, za ljevaka? ;)
subhunter
14.11.2010., 00:36
Haha,upravo tako !
Sad još reci da sam ga kupija od tebe...
doopeen
14.11.2010., 21:29
Nisi iako i ja pucam s Hoytom :) Ali svaki dobar luk ima svoj pedigre i mamu i tatu. Ne možeš kupiti neki dobar komad opreme a da se ne zna od koga. Streličari su mala zajednica i ljudi koji pucaju jednu vrstu luka znaju lukove svojih kolega.
subhunter
15.11.2010., 01:22
Nekako sam slutija da ipak nije tvoj,jer mi se čini da nisi "ljevičar". I ža mi je zbog toga jer sam nešto namjerava. Namjerava sam ovako,"javno" još jednom zahvalit čoviku koji mi je proda riser. Naime,kad sam mu reka da sam malo "kratak" s novcima,samo me pita "koliko kratak?". Zatim je maximalno korektno spustija ionako nisku cijenu i za riser i za nišan.
Riser je možda star i "iziša iz mode" ali za mene će,nakon "Polarisa" bit top model. Ne gađam ja 550+ krugova pa da moram imat zadnji model,ultraturbonekitamoHoyt. Bit će ovo revolucija u mom nastojanju da se približim ozbiljnom streličarstvu.
Samokritičan kakav već jesam,iako još nisam ispalija iz nove naprave (naručena tetiva i rest),dajem sebi visoke kriterije. Naravno,treba proć nako vrime da se naviknem na novi luk prije toga.
Još nešto,čovjek mi je spustija cijenu i za nišan,koji sam dobija za svega 20 eura a prema ovom koji imam je "Svemirski brod".
Doopeen,zahvali čoviku,kad ga,pretpostavljam,znaš i počasti ga pićem. Ja ću uzvratit istom mjerom kad se vidimo a hoćemo. Možda ne za dva-tri miseca ali plan mi je nastupit negdi jako uskoro.
doopeen
15.11.2010., 13:10
Ima još ljudi koji pucaju s Radianom i kunu se da je najbolji luk što su ikad probali. Nije ništa zastarjelo na njemu.
subhunter
15.11.2010., 14:09
Avaj !
Izgleda da Cico nema livih restova !
Munje i gromovi !
Tako mi stotinu nokova,zalemit ću brokvu na riser...
Tek da bih vam moga raportirat jeli Hoytov riser od mene napravija streličara.
Trener mi govori da nisam loš sa Polarisom,te kad počnem s ozbiljnim lukom,da bi se moga iznenadit. Ugodno. Pa,bumo videli.
doopeen
16.11.2010., 09:01
Evo, ovdje si pogledaj. Ženska koja ima taj dućan živi blizu granice i svu sitniju robu šalje poštom iz Rijeke tako da izbjegavaš carinu i slično, a ako je nešto veće dogovoriš se s njom da se nađete negdje na turniru. Ja sam od nje kupio krakove na taj način. Tu ti je link
www.disport.si
A tu ti je link na konkretni proizvod i u svako doba se možeš s njom dogovoriti preko maila.
http://www.disport.si/default.asp?pid=modul_it&mid=sl&wid=399&detailID=4644&ime=REST_ZA_RECURVE_SEBASTIAN_FLUTE_MAGNETIC_TZ_re g.
subhunter
16.11.2010., 17:56
Najprije ću reć Veeeliko Hvala doopeen.
Sat idem pogledat link.
doopeen
19.11.2010., 09:45
Jesi našao štogod lijepog i povoljnog?
subhunter
19.11.2010., 22:50
Ima,ima,ima jako interesantnih stvari,konkretno torba za CU od 20 eura. Znam da to nije neka reprezantativna kvaliteta ali meni treba nešto da stavim luk,da me ne gledaju čudno kad me i ako me vide s njim. A i di bi naša torbu od metra? Možda,za 1000 kuna.
Onako,na prvi pogled,čini mi se kao jaka konkurencija Cici,šta se cijena tiče. Usporedbu sam radija samo na nešto opreme koja mi momentalno triba (čitaj-za koju imam novaca) i ušteda je nekih 12-15%.
Namjeravali smo naručit dvi mete za klub ali velike su,pa ne mogu preko grane bez carine.Za ostali sitnež nema problema.
Carina na sportsku opremu !
Kakav biser !
subhunter
06.12.2010., 18:01
Evo mene s pitanjem. Opet.
Brace height.
Dakle,znam što je,ne znam čemu služi.:confused:
Polu se šalim. Od nedavno tek prekontroliram mjerilicom koliki je,prije je bilo...
Trebam li govorit? Svaki put ne valja nišan.:)
OK,za moj novi luk,još nesastavljeni,68 inch-ni je od 8,25 do 9,50.
Pretpostavljam da se štela individualno,treningom i pucanjem treba doć do,recimo,8,75,koje na primjer odgovara meni.Jel tako?
Zanima me šta se dobiva,bolje rečeno koja je razlika kad je,recimo,8,50 u odnosu kad je veći,recimo,9,25?
Doopeen...?
JamesC1
17.12.2010., 22:20
Pozdrav, zanima me rekreacijsko streličarstvo (dok se ne ozakoni lov sa lukom i strijelom :) ). Ima li tko iz Splita da se ovim bavi da preporuci neki klub i kaze kako je tamo? Vidio sam da na imaju dva registrirana ali znam da cesto ostanu na int zapisani, a u stvarnosti prestanu raditi. I ako ima netko bilo gdje da se time bavi da ovdje ili na priv porukama objasni neke stvari (kakav luk kupiti za pocetak, kvaliteta njihova itd) Hvala unaprijed
subhunter
19.12.2010., 00:19
Ponedjeljak,Utorak i Četvrtak u Domu mladeži se održavaju treninzi.SK Split je prilično aktivan,koliko okolnosti dopuštaju.Eto,mučimo se,nas par entuzijasta.Dođi i saznat ćeš sve šta te zanima. Eh,da,treninzi su u 22,iliti 10 na večer. Kad dani prolipšaju i produže,na Marjanu smo mi gazde i mi određujemo termine.
JamesC1
19.12.2010., 00:48
Hvala ti puno, nastojat cu doci, putujem u st. Nadam se da cemo uskoro trenirati skupa. Citao sam nesto o lukovima, koji ti koristis?
subhunter
19.12.2010., 01:33
Zakrivljeni ili recurve,neka talijanska kopija Polarisa.Školski luk na kojem su valjda svi počeli.Sastavljam polako (kako se skupi novaca) jedan ozbiljniji i kvalitetniji.Uskoro bi triba bit finaliziran i pušten u opticaj,meni na milost i nemilost. Imam i složeni,lovački,iako prema lovu nemam afiniteta (lovim ali pogledaj nick i avatar,znat ćeš šta i di),više je nabavljen zbog urođene želje da oću sve znat.Samo ti dođi,dobrodoša si!
JamesC1
19.12.2010., 01:59
I meni se najzanimljiviji cini recurve, jaci je od longbowa, koliko vidim, a ima izgled luka, compound mi lici na neku mašineriju. Nista nisam jos kupovao jer neznam sta treba za moju visinu, snagu itd.Kad pocnes citat o tome vidi se dosta kompliciranih stvari
subhunter
19.12.2010., 19:53
Mogu reć da već imamo neko iskustvo,pa da ti možemo dat i pametan savjet. Recurve jači od longbowa? Hm,neki normalni,natjecateljski recurve je snage 40-tak funti a neki srednji LB 60,bar kako vidim po netu. Gleda na jubito kako čovik puca sa 90,pa čak i 110 funti!!! Ne znan kako ga je natega ali znam da je jajo,jako kratko nišanija.
doopeen
21.12.2010., 17:43
Evo mene s pitanjem. Opet.
Brace height.
Eh. Znaš da je to razmak od tetive do ručke. Kad tetivu otpuštaš prstima ona ne ide pravocrtno nego leluja lijevo-desno i tako i nosi strijelu. S obzirom na različite natege svakog osobno, 8,75 do 9.5 daj ejedan cijeli ciklus od punog lijevog otklona do punog desnog otklona. Najbolje je da tetiva u trenutku kad strijela odlazi bude u mrtvoj točci svojeg hoda, zato je potrebno igranje sa brace heightom. Kako ga podesiti? Imaš metodu ispucavanja grupe strijela tako da staviš brace height na minimum i onda pucaš grupe. Ispucaš grupu pa tetivu "našarafiš" za 3-5 krugova i tako dok ne dođeš do kornje granice. Za 68" luk je inače preporučeni brace height 9". Kad postigneš najmanju grupu (obično će to biti i najviša ako ciljaš u istu točku) to bi trebalo biti to. Tada bi i luk trebao raditi najtiše. Još jedna uloga brace heighta je da prednapregne i savine krakove dovoljno da nakon otpuštanja tetiva ne vibrira po njima i ne prenosi vibracije na luk. Eto, ukratko :D
subhunter
22.12.2010., 23:07
Za početak da kažem: blažene oči koje te vide (čitaju). Pa di si tako dugo?
Odgovor je i više nego iscrpan,razumija sam sve šta si reka,ipak sam steka i nekakvo iskustvo,proslavija sam prvu godišnjicu bavljenja streličarstvom.
Znači,u tom grmu leži zec! Pretpostavlja sam da brace height triba "štelat" prema sebi,upucavat na treningu itd ali nisam zna čemu služi toliki raspon,od npr. 8,25-9,5 za 68-micu. Sad znam.
Ali,avaj,u slovenca,kao ni u Cuce nema livih restova !!!:mad:
Ne mogu virovat !
Zašto sam ja naopak? (čitaj - livak)
Puno hvala doopeen,:sprije ili kasnije ćemo se nać na nekakvom natjecanju,di ću te,majke mi,nalit kavom. Ili pivom,svejedno.:Pivo:
subhunter
26.12.2010., 22:37
Poželio bih svim čitaocima ovog podforuma Sretan i blagoslovljen Božić i puno zdravlja njima i njihovim najbližima !
subhunter
11.01.2011., 14:26
Doopeen,na koju stranu se uvija tetiva na luku? Mislim na recurve. Ja sam lijevak,pa mi je logično da je uvijam na lijevu stranu,to jest obrnuto od kazaljke na satu. Jesam li u pravu?
Mogu reć da već imamo neko iskustvo,pa da ti možemo dat i pametan savjet. Recurve jači od longbowa? Hm,neki normalni,natjecateljski recurve je snage 40-tak funti a neki srednji LB 60,bar kako vidim po netu. Gleda na jubito kako čovik puca sa 90,pa čak i 110 funti!!! Ne znan kako ga je natega ali znam da je jajo,jako kratko nišanija.
postoje i lovacki recurve lukovi
;)
subhunter
14.01.2011., 08:14
Eeeee,Sash,drago mi je da ste opet ovde.
Pitat ću nešto malo kasnije,iz noćne sam pa su mi možđani malo na rezervi.
doopeen
14.01.2011., 10:29
Doopeen,na koju stranu se uvija tetiva na luku? Mislim na recurve. Ja sam lijevak,pa mi je logično da je uvijam na lijevu stranu,to jest obrnuto od kazaljke na satu. Jesam li u pravu?
Mislim da je potpuno proizvoljno na koju stranu motaš tetivu jer motanjem utječeš samo na njezinu dužinu. Ali na koju stranu motaš centralni serving to je već prilično bitno. Moraš ga namotati na tetivu tako da kad se tetiva "rola" sa prstiju kod otpuštanja mora se rolati tako da bi se nit servinga zatezala kad bi bila labava. U kojem god smjeru da uvijaš tetivu moraš ju početno uvinuti ( ioonda se držati tog smjera) prije nego namotaš serving na nju tako da serving drži nju a ona iznutra napinje niti servinga. Ali to je već dio koji dolazi kad si sam servisiraš opremu.
Serving namotan na krivu stranu ima za posljedicu da se hoće raspasti nakon određenog broja strijela.
Serving je onaj pojačani dio za koji primaš tetivu s prstima.
subhunter
14.01.2011., 15:01
Nisam znao šta je "serving" ali sam dobro pretpostavlja. Daleko sam ja još od dana kad budem sam nešto radija.Tetivu,na primjer.
Ionako trebam naručit tetivu kod Gosp. Budena,naglasit ću mu da je za LH a on će sigurno znat šta i kako dalje.
Trenutno se "upucavam" u moj novi recurve,da JA se upucavam,jer je poprilično jači od "Polarisa",pa ako malo duže nišanim - ajme! Treskavica.Ali,evo,nakon 6-7 treninga je već bolje,"hvatam" ga pomalo.
Jučer sam napokon malo isproba i složeni,bio uru vrimena u prirodi,pa sam proba i luk i moju novu hand made metu. Meta izvrsna a s lukom sam još neprijatelj.Razletija mi se nakon opaljenja na prazno,to sam već reka i evo,(nakon više od 2 miseca od narudžbe) stiga i peep.Doć će i on polako,sprijateljit ćemo se mi već.
Skužija sam,možeš bit i vrhunski streličar ali ako nema treninga...
A kamoli kad si početnik.Sve je u treningu,naravno pod uvjetom da imaš bar kakvu-takvu bazu.
Nisam znao šta je "serving" ali sam dobro pretpostavlja. Daleko sam ja još od dana kad budem sam nešto radija.Tetivu,na primjer.
Ionako trebam naručit tetivu kod Gosp. Budena,naglasit ću mu da je za LH a on će sigurno znat šta i kako dalje.
Trenutno se "upucavam" u moj novi recurve,da JA se upucavam,jer je poprilično jači od "Polarisa",pa ako malo duže nišanim - ajme! Treskavica.Ali,evo,nakon 6-7 treninga je već bolje,"hvatam" ga pomalo.
Jučer sam napokon malo isproba i složeni,bio uru vrimena u prirodi,pa sam proba i luk i moju novu hand made metu. Meta izvrsna a s lukom sam još neprijatelj.Razletija mi se nakon opaljenja na prazno,to sam već reka i evo,(nakon više od 2 miseca od narudžbe) stiga i peep.Doć će i on polako,sprijateljit ćemo se mi već.
Skužija sam,možeš bit i vrhunski streličar ali ako nema treninga...
A kamoli kad si početnik.Sve je u treningu,naravno pod uvjetom da imaš bar kakvu-takvu bazu.
kad vec spomenuh pocetnike, pazite, moglo bi vam se desiti i ovo:rofl:
http://www.youtube.com/watch?v=zyVhI6MZ9lk&feature=related
a mozda nije pocetnik, samo je cekao pravi trenutak i priliku
doopeen
04.02.2011., 11:41
Ajde ne spamaj, molim te.
subhunter
04.02.2011., 23:51
kad vec spomenuh pocetnike, pazite, moglo bi vam se desiti i ovo:rofl:
http://www.youtube.com/watch?v=zyVhI6MZ9lk&feature=related
a mozda nije pocetnik, samo je cekao pravi trenutak i priliku
Je,momčino,no za ubojstvo iz nehata se dobija 2-5 godina,koliko znam. Ako mi se već ide u toliko popularne Remetinec ili Lepoglavu,radije bih riskira,pa sa fantomkom na glavi posjetija kladionicu,banku...
Falija si forum. Odi na lovački,oni svako malo...
subhunter
04.02.2011., 23:53
Ehej,Doopen,pozdrav tebi. Ima bi nešto za pitat ali ne znam kako bih objasnija. Jedino da slikam,pa postam sliku.
doopeen
05.02.2011., 15:16
slikaj pa pošalji na doopeen(at)net.hr ako nećeš tu, samo mi tu napiši da si poslao.
Eto da se i javim..
Prije svega pozdrav svima a budući da sam čitajući sve postove na temu zaključujem da bi prvo trebao pozdraviti doopeena, subhuntera i Zgsasha.
Prvi put sam se susrel sa streličarstvom u turističkoj animaciji 2002. godine. Od onda sam imao priliku dosta pucati, ali uglavnom u ljetnim mjesecima (2002 - 2007). Prošle godine sam se slučajno opet susreo sa lukom te sam opet proveo nekih 3 tjedna gađajući. Uglavnom, super mi je sport, ali budući da nisam više klinac bilo mi je glupo informirati se o klubovima ili sl.
Eto, igrom slučaja kroz nekih mjesec dana dobivam Polaris Samick (s njim sam i do sada uvijek pucao) te bi se stvarno ozbiljnije rekreativno bavio ovim sportom. Savjeti koje ste rekli su mi pomogli u odluci.
Fora mi je bilo čitati savjete (od ZgSash-a) na koji način pucati (jer sam ja sve učio sam vježbajući) te shvatiti da mi je tehnika skoro pa ispravna.
Trenutno živim u Puli, pročitao sam da tu postoji neki klub pa me zanima da li je i tu moguće se amaterski rekreirati kao i u (npr.) Zagrebu. Ako imte neke informacije super.
Također me zanima vaše mišljenje o spomenutom luku.
Eto, tek tolko da podijelim svoj entuzijazam sa vama te čujem pokoji komentar.
pozdrav!
doopeen
03.03.2011., 12:16
Samick Polaris je low-end početnički, školski luk. Bez obzira na to, on ipak služi svrsi jer znam ljude koji su s njim i po 500 krugova pucali u dvorani.
Tu ti je link na klubove u hr, nađi klub "istra" i javi im se. Kaj se tiče rekreacije, svi mi pucamo rekreativno, nitko nije plaćen za to. A kaj se tehnike tiče - o tom potom :mig: mnogi su se iznenadili a mislili su da rade super.
http://www.archery.hr/klubovi.htm
Jasno mi je za tehniku, samo kažem da nikad nisam niti razmišljao o tome da ukucam u google pojam "tehnika pucanja u streličarstvu". Tek čitajući vaše postove sam skužio da se bolje informirati nego biti sam svoj majstor.
Zovem "Istru" pa da vidim kaj kažu..
Lord Ronhill
26.03.2011., 18:31
Lijep pozdrav!
Vidim ima podosta streličara, pa ću biti slobodan da vas nešto priupitam. Kao klinac sam se bavio streličarstvom, i uglavnom pucao sa školskim lukovima. Bilo je to prije 10ak godina, tako da se gotovo ničega ne sjećam (nisam se nikada počeo ozbiljnije baviti tim sportom). Kako mi otac zna vrlo dobro s drvom, u ono vrijeme je "kopirao" jedan školski luk i napravio mi jedan da mogu trenirati i doma. Kako je vrijeme prošlo, sve je to palo u zaborav i završilo na tavanu.
Neki dan sam to sve izvukao (luk + tetiva + 4 aluminijske strelice), ali je tetiva ošla kvragu, a resta više niti nema.
Pošto bih volio neko vrijeme rekreativno pucati iz ovoga luka, dok ne odlučim uložiti u nešto više, želja mi ga je obnoviti!
E sada, rest ću već nekako riješiti. Zanima me jedino tetiva. Kako odrediti dužinu same, jačinu i to? Koliko se sjećam, sve se mjerilo u funtama ili je to bila "jakost" luka? Kod koga naručiti tetivu? Napominjem da nisam iz nijednog večeg središta gdje bih mogao kupiti tetivu.
Hvala :)
doopeen
28.03.2011., 10:54
Ako imaš staru tetivu, izmjeri ju i nazovi u cico-sport www.cico-sport.com
tamo će ti napraviti po mjeri i poslati poštom. izrada je oko 70 kn
edit: s obzirom da pojma nemam koliko je jak taj tvoj luk, sigurno je tražiti tetivu od 14-16 niti. Restovi nisu skupi, jednostavan plastični rest košta desetak kuna. Još jedna stvar: ako je luk dugo stajao, lako je moguće da se drvo rasušilo i da luk možda više nije prikladan za upotrebu, dapače da je opasan.
Jasno mi je za tehniku, samo kažem da nikad nisam niti razmišljao o tome da ukucam u google pojam "tehnika pucanja u streličarstvu". Tek čitajući vaše postove sam skužio da se bolje informirati nego biti sam svoj majstor.
Zovem "Istru" pa da vidim kaj kažu..
sto se tehnike tice , nije neobicno da se i iskusni strelicari ponekad vrate na pocetke i provjezbaju osnove
takoder , jako je tesko, ako ne i nemoguce sam sebe trenirati
jednostavno ima previse detalja i stvari koje mi sami ne mozemo vidjeti,a koje su nekom sa strane ocite
osim toga je i zabavnije u drustvu
plasticno receno , onaj koji se sam uci ce doci do razine da od mogucih 100 pogada 70 i tu je njemu kraj
tada ce krenuti frustracije , mucenje , biti ce kriva oprema , vrijeme , novac , zena...
covjek koji nauci pravilno i pod nadzorom raditi , napredovat ce do 70 i nastaviti napredovati , polirati detalje svoje tehnike , dobiti pokoji savjet o stilu i o opremi , imati ce priliku vidjeti i isprobati nesto drugacije ili novo, imati ce podrsku...
uskoro ce se dignuti na 80 , 90...
u klasicnoj skoli strelicarstva u japanu , ucenik ce biti sretan ako u prvih godinu dana dobije priliku za samo nositi luk u ruci, a natezanje i pucanje su za njega sanje sakrivene u dalekoj buducnosti
subhunter
18.05.2011., 11:15
Samo bi kratko pozdravija "staru" ekipu na topicu i sav sretan objavija da sam napokon iziša iz dvorane i počeja pucat vanka.Nakon skoro misec i po bez druženja s lukom,dodađa mi se ono šta je Sash reka,umisto 100,pucam 60-70 ali se ne frustriram,nego sam sritan šta napokon uopće pucam.
Klub se pomalo "širi",došlo je par novih članova,koje nisam još ni upozna jer sam bija spriječen dolazit na treninge.Viša sila,posa,bolest u familiji...
Inače,da se pohvalim,i ja sam s polarisom ispuca +500 krugova u dvorani.:s
Da se baš puno ne hvalim,bilo je to sa 13-14 metara.:rofl:
subhunter
20.05.2011., 23:22
Dnevnik jednog streličara amatera :
Eh,danas,lip dan,koliko-toliko slobodno popodne,duga apstinencija od luka,puno volje i - eto mene na mom improviziranom strelištu.
Prvih nekoliko serija je išlo,onako-onako,valjda na svježinu.
Onda sam se malo pokvarija.
I ruku umorija.
Pa,5-6 serija,pa zapalim duvan,pa opet 5-6 serija,pa opet duvan...
Pa sam se sitija da mi je Joke namišta nišan kad sam priša sa "Polarisa" na ultraturbomoderni "Hoyt" sa "Kap-ovim" kracima...
Tada sam mu reka da sam za nišan odgovoran samo i isključivo ja i da mi ga nitko nije ni na pušci namišta(Tascovu optiku,Sash zna o čemu pričam)...
Pa sam se malo pozabavija nišanom...
Pa sam malo gađa ajme...
Pa sam se opet zabavlja nišanom...
Pa je bilo malo bolje...
Pa sve bolje...
Kad sam sve strijele,cili svoj arsenal,čak 4 komada,smistija u krug od 5 cm,prekinija trening.
He,he,da se ne pokvarim.
A i padala je noć.
Peku me malo prstići,triba bi minjat tab.
Ili češće pucat.
Joooo,gušta...
Možete li mi preporučiti neki jeftiniji luk, da mu cijena ne prelazi 1000 kuna sa poštarinom?
Dosad nisam imao nikakvog kontakta sa streljaštvom, a i nije mi nigdje blizu klub, pa me zato zanima nešto jeftino za početak da vidim kakvo je to jer ću imati dosta slobodnog vremena pa za ubiti vrijeme. Jer žao bi mi bilo dati ogromne novce, a na kraju da odustanem od tog.
Valja li išta od ovog?
http://cico-sport.com/hr/proizvodi/lukovi-zakrivljeni-recurve/samick-polaris
http://cgi.ebay.com/Longbow-New-Archery-TakeDonw-Recurve-bow-36-/250814915331?pt=AU_Archery&hash=item3a65bbe303
http://cgi.ebay.com/Handmade-20-60-IBS-FRP-LongBow-Hungary-H-1-3-arrows-/250816457170?pt=UK_Archery&hash=item3a65d369d2
http://cgi.ebay.com/2011-Greatree-Firefox-62-recurve-bow-RH-20-/170640936453?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27bafe0e05
http://cgi.ebay.com/BRAND-NEW-2011-GREATREE-MOHEGAN-TD-62-RECURVE-BOW-/400211274855?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5d2e736c67
http://www.disport.si/default.asp?pid=modul_it&mid=sl&wid=761&detailID=2912&ime=BEARPAW_30033_LONGBOW_SIR_HENRY_70%C2%A8_RH
Ovo sam samo po izgledu odabrao jer stvarno nikakve veze s ovim nemam pa mi treba pomoć.
Koju snagu je najbolje odabrati?
Znam da za te novce nemogu imati Mercedesa među lukovima, ali meni treba nešto kao VW, relativno jeftino, a da radi ono za što je zamišljeno.
subhunter
22.05.2011., 23:01
Evo,ja ću odgovorit,iako bi za to bili pozvaniji Sash i Doopeen. No ako oni zakasne s odgovorom,moga bi se zaletit i kupit krivo.
Iako nema baš podataka o lukovima,ajmo po redu:
Prvi - prejak.#36 za početnika je velika snaga,trest ćeš se ko prut pri nišanjenju.
Drugi super izgleda ali je ipak hand made,vjerovatno rađen po mjeri za majstora koji ga je i izradija.Nikakvih podataka o luku... Ne bi ti ga preporučija.
Treći -e treći bi moga bit ono šta tražiš.
Črtvrti isto kao i treći.
Peti - lobgbow. Triba bi znat ohoho o streličarstvu za pucat iz ovakve spravice.
Slušaj Vitiaz,moja je preporuka da ipak nađeš neko ko će ti pokazat osnove.Sa Jubitoa i literature nećeš naučit pucat iz luka.
BTW,odi na stranice "Cico sporta" i imaš za nekih 1000 kuna luk,par strijela,nišan,tab... Ukratko,sve šta ti je potrebno za početak.
Ne moraš odgovorit ali odakle si ako smim pitat? Mora bit neki klub u blizini. Ima ih u RH poprilično.
doopeen
24.05.2011., 15:18
Klubovi: pogledaj na www.archery.hr na popis klubova pa odaberi nešto. Imaš i oglasnik.
Luk: ovo mi se čini kao najbolje što možeš dobiti za soma kuna, s tim da ćeš morati ulošiti još dvjestotinjak u osnovnu opremu tipa tab, štitnik za podlakticu... Nazoveš a ekipa iz Disporta ti iz Rijeke pošalje poštom.
http://www.disport.si/default.asp?pid=modul_it&mid=sl&wid=751&detailID=4624&ime=SET_-_KOMPLET_ZA_GOLI_LOK_S.FLUTE_AXIOM
Mnogo hvala na pomoći.
Odlučio sam se za Samick Polaris.
subhunter
25.05.2011., 13:11
Pozdrav doopen.
Momak mi se javija na PM,iz Sinja je,znači prilično blizu. Reka sam mu da dođe malo do Splita i da će više naučit za uru razgovora uz kavu nego za misec dana tipkanja po netu.
Jesam li mu dobro reka?
Usput,može vidit kako se puca iz luka a ako već vidi,Bože moj,i ispalit će pokoju strijelu i sam,da i osjeti.
Ovo sam mu zaboravija napisat,pa evo,sad može pročitat.
Pozdrav!
Eto, nedavno stigao i moj luk.. Budući da sam uvijek pucao iz starijih, već razrađenih lukova (mislim da je u tome stvar) moram priznati da sam se poprilično namučio pri napinjanju. Ali lagano..
Što se tiče klubova, u Puli postoji klub, ali se ne može trenirati jer nemaju nikakav prostor, već se ponekad svi zajedno nađu te malo pucaju. Šteta.
Nadalje, imam pitanje vezano uz nišan. Dobio sam Junior nišan (http://www.cico-sport.com/katalog/Nisani.pdf) - prvi po redu, pa me zanima kako se namješta. Da li se namješta s obzirom na razdaljinu od mete ili trebam samo pucati pa ga solo namjestiti?
subhunter
26.05.2011., 00:15
Hehe,u Splitu je situacija sa prostorom za trening ista. Zimi smo imali nešto,do 13 metar i to plaćali,naravno a sad u prirodu,na Marjan. Nije marjanska šuma Sherwood-ska ali nismo ni mi vesela družba Robina Hooda...
Po nišanu,pretpostavljam da imaš recurve. Eh,za nekoliko desetaka kuna više si moga kupit podosta bolji (čitaj kvalitetniji) nišan. Ovaj lako puca.
Pa kako misliš drukčije upucavat nišan nego da staneš blizu,pucaš,kad grupa strijela bude dobra ili bar solidna,odmakneš se,spustiš nišan i ponovo pucaš.Pa sve dalje i dalje...
Ne znam kakav si s tehnikom ali puno ti je važnije radit na tehnici,nego,recimo forsirat pucanje s npr. 30 metara.
Neće bit dobro pucanje ako je slaba tehnika.
Sudim po sebi.
Trebao bi savjet ako mi netko moze pomoci. Naime, zanima me koju "spine" izabrati za recurve luk Samick Sage 40#? Moja duljina natega je negdje oko 30" sto znaci da ce zapravo jacina luka biti oko 45#. Strijele bi onda rezao na 31" ili ostavio neodrezane. Koristio bi negdje oko 100 grains vrhove. Mislio sam uzeti Easton ST Excel, ali pitanje se onda u principu odnosi na Easton karbonske strijele jer je to sve isto.
Pa ako netko ima iskusta sa recurve lukovima, bio bi zahvalan na odgovoru. Znam da postoji shaft selektor na Easton stranicama ali kolko vidim po internetu ljudi koriste podosta drugacije strijele nego su po tim tablicama. Zato i pitam to pitanje.
Takoder ako netko ima iskusta sa compound lukovima, prijatelj ce uzet Hoyt CRX 32 70#. Duljina natega mu je 27". Takoder bi htio koristiti vrhove oko 100 grains a strijele bi bile 26" ili malkicu vise duge. Htio bi uzeti Easton ST Axis strijele a u dilemi je koju spine izabrati?
doopeen
08.06.2011., 12:52
Malo mi liči na pecanje ovo tvoje pitanje, ali... Eastonov shaft selector je, ajmo reći, malo čudan u svojim vrijednostima. Možeš probati Carbon expressov adjusted shaft selector i Bemanov, recimo. Iako kad već barataš i sa težinama vrhova, vjerujem da dovoljno znaš da ti takav savjet ne treba, bar ne na ovom forumu. 100 graina mi se čini malo za compound., pogotovo radi jako velike snage (koja se ionako ne smije koristiti, limit je 60#) i kratke strijele. Ima nateg 27" a strijele bi rezao na 26"?
na recurveu ti ovisi dosta i o tome kako otpustas strijele kakav ces spine trebati
takoder, unekoliko se moze kompenzirati i s tvrdocom buttona , kao i s tezinom vrhova i naravno duzinom strijele
zbog toga ces vidjeti da ljudi koriste strijele koje nisu nuzno preporucene easton tablicama
bojim se da je jedino sto zaista vrijedi papir test i grupiranje, a tablice mozes shvatiti kao okvirne velicine
Malo mi liči na pecanje ovo tvoje pitanje, ali... Eastonov shaft selector je, ajmo reći, malo čudan u svojim vrijednostima. Možeš probati Carbon expressov adjusted shaft selector i Bemanov, recimo. Iako kad već barataš i sa težinama vrhova, vjerujem da dovoljno znaš da ti takav savjet ne treba, bar ne na ovom forumu. 100 graina mi se čini malo za compound., pogotovo radi jako velike snage (koja se ionako ne smije koristiti, limit je 60#) i kratke strijele. Ima nateg 27" a strijele bi rezao na 26"?
Ne kuzim sta tocno mislis pod "pecanje" ali ako sam dobro shvatio, to nije to i ne znam koji bi patoloski motiv mogao imati za raditi nesto takvo.
I sam sam shvatio da je Eastonov selector malo cudan i da ljudi koriste puno drugacije shaft. Zato i pitam to pitanje, reko, mozda dobijem jos koji savjet pa mi se stvari iskristaliziraju.
Ne znam zato mislis da je 100 grains malo za compound? Preporuka je 5grain po lb snage. Tako da jedino treba strijela biti 350grain ukupna tezina stijele a to bi bilo. Mislio sam uzet ST Axis 340. Ja se ne bi bi bavio natjecateljskim strelicarstvom. Pucao bi za svoj gust u mete i takvu bi opremu kupio. Jednog dalekog dana kada bi se legalizirao lov, imao bi i tu mogucnost otvorenu, ako bi me to uopce zanimalo i bilo za mene. Strijele bi bile ST Axis koje nisu natjecateljske strijele vec lovacke i kao takve bi meni bile dobre. Jer su dosta izdrzljive.
Zasto je 26" duzina stijele premalo na 27" nateg? Pa cak i na Eastonovom manualu pise da se strijela moze rezat 1" od resta, a to onda dode tako nekako.
na recurveu ti ovisi dosta i o tome kako otpustas strijele kakav ces spine trebati
takoder, unekoliko se moze kompenzirati i s tvrdocom buttona , kao i s tezinom vrhova i naravno duzinom strijele
zbog toga ces vidjeti da ljudi koriste strijele koje nisu nuzno preporucene easton tablicama
bojim se da je jedino sto zaista vrijedi papir test i grupiranje, a tablice mozes shvatiti kao okvirne velicine
Svjestan sam da se ne moze egzakno unaprijed odredit, ali htio bi da izaberem dobro kako se ne bi dogodilo da moram kupovat nove strijele a ne samo mijenjat tezinu vrha.
Zapravo luk ne bi bio cisti recurve nego neka vrsta lovackog, mozda i pocetnickog http://samicksports.com/h_sage.html Samo njegova 64" verzija. Tako da sam i u dilemi jer uopce stavljat button ili ne. Ima rupu za njega ali obicno ljudi takv luk pucaju sa drske. No ja bi htio da od njega slozim nesto kao pola natjecateljski i pola lovacki. Tako da bi mozda stavio button, nebi stavio kliker i stavio bi neki rest. Na strijele bi stavio 3" helical pera i strijele bi bile ST Excel 500. Stavio bi i neki nisan. Taj luk je za prijatelja a njegov nateg je oko 30". Tako da bi htio izabrati neki ok spine pa da imam kasnije mogucnosti kompezirati nijanse sa mijenjanjem tezine vrha.
Kolika je prosjecna tezina natega kod natjecateljskig recurve lukova?
Eto, ali ako ima koja sugestija, uvjek je dobrodosla. Ja imam odredeno znanje ali to je sve teorisko skupljeno citanjem, gledanjem...
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.