PDA

View Full Version : ekstra pocetnik: kako do krova nad glavom?

coool
05.05.2004., 16:10
Evo situacija je ovakva:

Mladi sam apsolvent informatike iz Dalmacije. Iz dosta razloga zelim se maknuti iz ove sredine i otici...barem u ZG (ali i najvjerojatnije u ZG)...
I tako ja negdje gledam kolike su najmnine stanova, kolike cijene, novih i starih stanova, stambene kredite...i padnem na guzicu od zaprepastenja...pa ja neznam kako mladi ljudi bez mamica i tatica da ih dobro finacijski podupiru mogu uopce zivjeti u ZG?!
Ako pretpostavimo da ce mi placa biti max 6000 kn (ispocetka i 4000 kn) ja bih morao izdvajati pola place sljdecih 15 do 20 godina da bih imao svoj stan!!!
A opet s druge strane ne zelim biti podstanar i mjesecno davati do 2000 kn za najamninu jer mi se vise isplati dignuti kredit za stan...
Jeda je opcija da zivim 20-40 km od ZG-a ali ne zelim jednog sela u drugo. Samo zagreb dolazi u obzir, nikakva okolna sela ilitiga naselja...
Dajte ljudi neki savjet, vase iskustvo ili nesti slicno...jer me bas zanima kako mladi ljudi srede sebi krov nad glavom u ZG.

Hannah
05.05.2004., 16:27
prvo kad se zaposliš vidiš kolika ti je plaća minus troškovi, ostatak baciš na štednju. barem da imaš za neki početak...
onda pratiš situaciju na tržištu pa se po tome snalaziš. nema nekih pravila u svemu tome.

Bankei
06.05.2004., 13:13
coool kaže:
Evo situacija je ovakva:

Mladi sam apsolvent informatike iz Dalmacije. Iz dosta razloga zelim se maknuti iz ove sredine i otici...barem u ZG ...

Ha, i ja sam jednom bio "Mladi apsolvent informatike iz Dalmacije" :D

Za imat nekakav stan danas, opiturat ga i namjestit danas treba bar 60.000 EUR. O ulasku u kredit nemoj ni razmišljati dok ne skupiš bar 10.000 EUR. Njih ćeš naravno uštediti :D ili će ti ih netko pokloniti..

Za 50.000 EUR bi ti rata na 20 god. uz 7% bila oko 3000 kuna. Mislim da si to možeš dozvoliti sa 6000 plaće.

Mladi ljudi obično stan kupuju kao par, oboje su zaposleni, štede, rade honorarno... Kad mjesečno dolazi 10-12000+ kuna, onda je malo lakše plaćati 2-3-4000 kuna kredita.

Zaključak: tebi kao srednje plaćenom samcu nije mjesto u ZG :D

nn-st1
06.05.2004., 13:36
a neš ti problema..
kad si već odluči ostat gore..
pa upecaj štogod lokalne cure, s riješenim stambenim pitanjem..
a ti bi kredite, jamce, rate..

anabelll
07.05.2004., 09:34
bankei_ri kaže:
Ha, i ja sam jednom bio "Mladi apsolvent informatike iz Dalmacije" :D

Eto nama dalmacije u Zagreb i onda se čudimo zašto nam je takav standard !!!

Mladi ljudi obično stan kupuju kao par, oboje su zaposleni, štede, rade honorarno... Kad mjesečno dolazi 10-12000+ kuna, onda je malo lakše plaćati 2-3-4000 kuna kredita.

Zaključak: tebi kao srednje plaćenom samcu nije mjesto u ZG :D

Neki ovdje žive na visokoj nozi i još misle da je 6000 kn srednja plaća :top:
Nedaj se zbuniti,i sa tom lovom možeš dignuti kredit za stan.Jedino ako imaš visoke standarda pa bi odma stan od 60m2 u centru ili novogradnju.Ovdje na forumu možeš naći korisne savjete,samo malo prošvrljaj
:W :W

buks28
07.05.2004., 12:37
Dolaskom u Zg dobivaš možda veću plaću, ali su troškovi života također veći.

Znam ljude koji su došli u Zg i dobili 1500 kn veću plaću nego u mjestu gdje su živjeli, ali su im troškovi narasli (ne žive više sa roditeljima, mama više ne kuha...) tako da im ostane manje love nego što su imali prije.....

kasica prasica i stisnuti remen