PDA

View Full Version : Priprema zimnice za djecu


Pika225
11.10.2009., 18:06
Nisam našla sličnu temu, ali ako je ima, molim modove da spoje...

Mene zanima kako pripremiti zimnicu za bebu. Dosad svojoj malenoj još nisam davala kupovne kašice, sve sam pripremala svježe i to od provjerenih namirnica - iz vrta moje bake i još jedne gospođe koja uzgaja za svoje unuke, dakle bez ikakvih pesticida i sl.
Voljela bih joj nastaviti kuhati. Sada to nije problem jer još ima svježeg voća i povrća, ali s obzirom da se bliži vrijeme kada toga više neće biti htjela bih dio tih namirnica sačuvati pa da imamo preko zime.
E sad moje pitanje - kako to napraviti? Smrznuti svježe namirnice (npr. mrkvu, korabu) pa ih prije pripreme odmrznuti i pripremiti ili skuhati kašice pa ih smrznuti :ne zna: Ili neki drugi načini pripreme.
Zanimaju me i koje namirnice se mogu na taj način sačuvati, a koje ne.
Sva iskustva su dobro došla :)

foresst
11.10.2009., 18:32
ja sam spremala mahune, grašak, špinat. blanširaš ih i odvojiš odmah porcije u male vrećice. poslije smrznuto stavljaš kuhati.
buče sam ribala i tako smrzavala - njih kasnije otopim pa radim bučnicu sa sirom.

šljivama i trešnjama sam samo vadila košticu i u led. jabuke ribala..

s drugim nemam prakse, bar ne što se sada mogu sjetiti :)

zoro007
11.10.2009., 20:29
ja sam blanširala i zamrzavala korabu, grašak, mahune, brokulu, blitvu i špinat. mrkvu sam prošle godine blanširala i nije mi se svidjela, nakon odmrzavanja bila je kao od gume. ove godine sam je očistila i samo zamrzla.
prošle godine sam blanširala i tikvice, no isto su bile mljackaste i tako ih ove godine nisam spremala u zamrzivač.

pitanje za ciklu: imam puno cikle i razmišljala sam o trapu. no kako to realizirati na balkonu..? kako spremiti ciklu?

Leptiric
11.10.2009., 21:00
a zasto ih blansirate? :ne zna:

svastamorac
11.10.2009., 21:10
Mi smo u ledu imali dosta namirnica, mrkvu, peršin, grašak, tikvice,brokulu, šljive, jabuke... i to nas je spasilo. Kuhala sam mu uvijek, nikad nije jeo kupovne kašice :cerek:

Povrće smo uglavnom blanširali a voće svježe stavljali u led

Cikla

Kažu da ona može dugo stajati, treba biti hladno ali ne da se smrzne :mig: dobar savjet!!!!!
Probaj u kartonsku kutiju staviti zemlje pa onda ciklu, sve zatrpaš zemljom, zatvoriš kutiju i ispod nje stavi stiropor i još pokrij nekip krpama, dekama...i moli boga da uspije. Možda uspiješ nešto sačuvati

Pika225
12.10.2009., 09:31
a zasto ih blansirate? :ne zna:

To i mene zanima :ne zna:

Ovako, mislila sam spremiti mrkve, korabe, karfiol, brokulu, pasternjak, blitvu, kelj, grašak, mahune (naravno ako toga još nađem sad na jesen). Što od toga treba blanširati, a što ne?

Mislim da se tikvice, batat i slično ne mogu zamrzavati ili sam u krivu?

svastamorac
12.10.2009., 10:03
To i mene zanima :ne zna:

Ovako, mislila sam spremiti mrkve, korabe, karfiol, brokulu, pasternjak, blitvu, kelj, grašak, mahune (naravno ako toga još nađem sad na jesen). Što od toga treba blanširati, a što ne?

Mislim da se tikvice, batat i slično ne mogu zamrzavati ili sam u krivu?

Povrće sam blanširala :ne zna: uguglaj pa ćeš naći brdo savjeta.

Ja sam tikve zamrzla ( nisam blanširala), neke sam ribala a neke ne već samo narezala na komade. Nisam imala male tikvice već buće, za batat ne znam

winnerica
12.10.2009., 10:14
Ja sam samo spremila zimnicu za nas velike, a za malecku ima friškog voća i povrća cijelu zimu, pa ne vidim razlog da se zahebavam s blanširanjem, ribanjem i sl. kad mogu kupit svježu namirnicu i skuhat joj.

Pika225
12.10.2009., 10:30
Ja sam samo spremila zimnicu za nas velike, a za malecku ima friškog voća i povrća cijelu zimu, pa ne vidim razlog da se zahebavam s blanširanjem, ribanjem i sl. kad mogu kupit svježu namirnicu i skuhat joj.

Otkud ti friško voće i povrće? Ako misliš na ono iz supermarketa, to joj ne bih davala jer ne znam ni porijeklo niti kako je uzgojeno tj. kolike količine pesticida sadrži. Uvijek je bolje davati sezonsko, a toga zimi nema.

Zato bi sada htjela kupiti sezonsko, pa sačuvati. Ne kažem da je zamrzavanje najbolja opcija, ali opet bolje od kupovanja tko zna čega.

Lali Puna
12.10.2009., 10:36
J a za malecku ima friškog voća i povrća cijelu zimu, pa ne vidim razlog da se zahebavam s blanširanjem, ribanjem i sl. kad mogu kupit svježu namirnicu i skuhat joj.


potpis
i normalnije mi je da jede sezonsko povrće nego u zimu tikvice, kad ima jesenskih buča
kroz jesen i zimu, istina, nije raskošan izbor povrća, ali ima bundeve, mrkve, batata (ne vidim stvarno potrebu zamrzavati batat koji je totalno jesensko povrće), poriluka, kelja, patlidžana, kupusa, cikle, brokule...

ja svojoj nikad nisam skuhala ništa smrznuto.

Lali Puna
12.10.2009., 10:40
Uvijek je bolje davati sezonsko, a toga zimi nema.

Zato bi sada htjela kupiti sezonsko, pa sačuvati.

ako si pobornik davanja sezonskog zašto bi onda za par mjeseci davala ono čemu je sad sezona, a ne tad?

zimi ima povrća, ali zimskog, ne proljetnog. zimi se jede korjenasto povrće tipa mrkva, cikla, repa, te ono što raste u zemlji (poriluk, npr).

ja ne kupujem povrće u supermarketu nego iz bio uzgoja i kroz cijelu jesen i zimu imam relativno dobru opskrbu. naravno, nije to feđta od povrća kao u proljeće ili ljeto i često se zaželim zelenjave, ali nije da nema ničega.

Pika225
12.10.2009., 10:43
ako si pobornik davanja sezonskog zašto bi onda za par mjeseci davala ono čemu je sad sezona, a ne tad?

zimi ima povrća, ali zimskoh, ne proljetnog. zimi se jede korjenasto povrće tipa mrkva i cikla te ono što raste u zemlji (poriluk, npr).

ja ne kupujem povrće u supermarketu nego iz bio uzgoja i kroz cijelu jesen i zimu imam relativno dobru opskrbu. naravno, nije to feđta od povrća kao u proljeće ili ljeto i često se zaželim zelenjave, ali nije da nema ničega.

A od koga nabavljaš to povrće? Mene zanima čega ima iz bio uzgoja zimi, a čega ne?

Kao što i sama kažeš, zimi nije neki izbor, pa bi htjela namirnica koje su sada svježe sačuvati.

Lali Puna
12.10.2009., 10:57
joj, bolje da ne spominjem, kad to ime spomeneš ovdje na forumu odmah nastane tarapane...

zezam se, od severa naručujem povrće http://www.eko-sever.hr/index.html

oni čuvaju neke stvari kojekakvim prirodnim metodama (znam da mrkve čuvaju u nekim rupama u zemlji, sa slamom gore ili tak nešto) pa znaju imat dosta dugo

najgore razdoblje je zapravo tamo negdje veljača, ožujak...više nema skoro ničeg zimskog, a proljetno još nije dozrelo...

SummerNight
12.10.2009., 10:59
Ja sam maloj spremila marelice i breskve u frizer ljetos, i to tako da sam ih izmiksala i u porcije podijelila.
Tako cu i ostale stvari, samo kad skuzim sto voli jesti a sto ne. Nabavit bio bez pesticida pripremiti i hititi u frizer.
Imam par onih za kockice leda i to cu staviti i kasnije samo u vrecicu prebaciti.
Inace, ok je to za sezonsko i ima smisla ali vec se odavno tako ne zivi.
I ljudi kupuju kasice gotove, kao da netko gleda da ne kupi hipp breskvu u 12 mjesecu. :cerek:

Cattleya
12.10.2009., 11:10
J sam skuhala višak paradajza kaj sam imala. Ogulila smiksala, prokuhala cca pola sata i u vrećice. Špinat sam isto blanširala. Drugo nisam za sada spremala.

Pika225
12.10.2009., 11:27
joj, bolje da ne spominjem, kad to ime spomeneš ovdje na forumu odmah nastane tarapane...

zezam se, od severa naručujem povrće http://www.eko-sever.hr/index.html

oni čuvaju neke stvari kojekakvim prirodnim metodama (znam da mrkve čuvaju u nekim rupama u zemlji, sa slamom gore ili tak nešto) pa znaju imat dosta dugo

najgore razdoblje je zapravo tamo negdje veljača, ožujak...više nema skoro ničeg zimskog, a proljetno još nije dozrelo...

Tamo sam i mislila naručiti povrće, pa se pozabaviti spremanjem za zimu.
Bili smo jučer i na danima hrane u Boćarskom domu, vidjela sam još neke uzgajivače - npr. Zrno, ali i dalje ne znam čega će biti zimi, čega ne. Zato je možda najbolje pitati i jedne i druge i vidjeti što oni kažu.
Navodno ima i neki supermarket zdrave hrane.

I još mi reci koliko su više cijene npr. mrkve zimi nego što su sada?

Pika225
12.10.2009., 11:27
J sam skuhala višak paradajza kaj sam imala. Ogulila smiksala, prokuhala cca pola sata i u vrećice. Špinat sam isto blanširala. Drugo nisam za sada spremala.

To je super. Meni se nekako čini ako želim spremati za zimu da mi vrijeme polako ističe. Već sam dosta toga propustila.

mini.
12.10.2009., 11:46
joj, bolje da ne spominjem, kad to ime spomeneš ovdje na forumu odmah nastane tarapane...

zezam se, od severa naručujem povrće http://www.eko-sever.hr/index.html

oni čuvaju neke stvari kojekakvim prirodnim metodama (znam da mrkve čuvaju u nekim rupama u zemlji, sa slamom gore ili tak nešto) pa znaju imat dosta dugo

najgore razdoblje je zapravo tamo negdje veljača, ožujak...više nema skoro ničeg zimskog, a proljetno još nije dozrelo...

super informacija! nisam znala za njih...
samo cu morat naci nekoga da mi to kupuje u zg...
kakve su cijene po zimi? i ima li kakvog voća po zimi kod njih?

svastamorac
12.10.2009., 12:02
lali, znam da znaš da ne žive svi u Zgb :mig:

A gospoda baš i nisu oduševljeni dostavom u druge krajeve, meni se nikad nisu javili :flop:
Meni je bolje dati nešto iz leda nego neke "đigibau" kašice koje ne da nisu od sezonskog voća/povrća nego nisu ni iz naših krajeva.

Mene je spasilo spremanje povrća/voća jer mu nisam hteja davati kupovne kašice a još manje kupovno voće i povrće...

I da, nije tako lako uzgojiti povrće pa da ga imaš mjesecima jer vremenski uvjeti su koma. Prije par dana 30 a danas 15 stupnjeva manje tak das sve ima + i - verziju. Imam domaće i tome više bjerujem nego ičijim certifikatima, koji nažaklost kod nas nisu dokaz za ništa. Primjer je Mavrović...a svakim danom će ih bit više..nažalost

Pika225
12.10.2009., 12:05
lali, znam da znaš da ne žive svi u Zgb :mig:

A gospoda baš i nisu oduševljeni dostavom u druge krajeve, meni se nikad nisu javili :flop:
Meni je bolje dati nešto iz leda nego neke "đigibau" kašice koje ne da nisu od sezonskog voća/povrća nego nisu ni iz naših krajeva.

Mene je spasilo spremanje povrća/voća jer mu nisam hteja davati kupovne kašice a još manje kupovno voće i povrće...

Ima i drugih uzgajivača, možda oni dostavljaju :ne zna:

Slažem se s tobom u potpunosti :top:

RazmaŽena
12.10.2009., 12:08
vi koje ste za prehranu sezonskim povrćem i voćem, kako gledate na prehranu po kriteriju podneblja?

svastamorac
12.10.2009., 12:09
Ima i drugih uzgajivača, možda oni dostavljaju :ne zna:

Slažem se s tobom u potpunosti :top:

Znam da ima ali snašli smo se i bez njih :top:

Lali Puna
12.10.2009., 12:12
njihove su cijene uvijek iste, mrkva je 20 kuna/kila i sad i usred zime. zrno je isto ima web shop i dostavu http://www.bio-zrno.hr/, al oni su stvarno jako skupi.
ima tih proizvođača još, manjih, ovi su samo najpoznatiji. treba malo potražiti.

čega imaju? hm, pa imaju standardnih zimskih stvari, već sam napisala sto puta - mrkva, poriluk, bundeva, cikla, kelj..mi smo preživjeli prošlu jesen i zimu samo na njima, a dora je tad bila 6-12 mjeseci, dakle od uvođenja dohrane pa sve do razdoblja kad smije sve. ništa smrznuto nije jela, jedino sam voće kupovala kašice jer ju nisam htjela držati samo na kruškama i jabukama.

napisala sam već nekoliko puta ovdje, bilo je. naravno, razdoblja kad sam imala osjećaj da joj kuham non stop isto i da se vrtimo u mrkva-kelj-poriluk krugu, al nekako mi je to bilo bolje nego da joj dajem smrznuti grašak usred zime.
:ne zna:, možda je problem u meni, ja sam se skroz odvikla od smrznute hrane.

jedino voće bi se isplatilo smrznuti, možda. al onda možda bolje nekako ukuhati, ak se može bez šećera i konzervansa, ne kužim se u to.

Lali Puna
12.10.2009., 12:14
Imam domaće i tome više bjerujem nego ičijim certifikatima, koji nažaklost kod nas nisu dokaz za ništa. Primjer je Mavrović...

mavrović nema nikakav certifikat :confused:

ma, ja sam više govorila piki, a skužila sam iz njezinih postova da ima mogućnost nabavljati provjereno povrće, samo bi ga zamrznula da i tijekom zime može davati ono čega ima sad

naravno da nema svatko mogućnost nabaviti kvalitetno povrće i u tom slučaju jest bolje riješenje zamrznuti. kažem, ja zazirem od zamrznute hrane jer sam se odvikla od toga

svastamorac
12.10.2009., 12:46
mavrović nema nikakav certifikat :confused:

ma, ja sam više govorila piki, a skužila sam iz njezinih postova da ima mogućnost nabavljati provjereno povrće, samo bi ga zamrznula da i tijekom zime može davati ono čega ima sad

naravno da nema svatko mogućnost nabaviti kvalitetno povrće i u tom slučaju jest bolje riješenje zamrznuti. kažem, ja zazirem od zamrznute hrane jer sam se odvikla od toga

Nema?! dobro, još bolje ;) ali reklamirao se da ima žitarice koje nisu tretirane blabla i da su puuunoo bolje od žitarica koje koriste drugi pekari. To nije bilo točno jer je nabavljao žitarice od seljaka...

Lali Puna
12.10.2009., 12:49
nema jer ga ni ne može dobit jer ni ne uzgaja bio uzgojem. samo su mu proivodi bez aditiva i sranja kojekakvih. a i to je nešto.

SummerNight
12.10.2009., 12:55
Ja sve iz leda jedem. Vise volim svjeze smrznuti pa jesti za tri dana ako treba nego da stoji u frizideru tri dana.
Samo treba napomenuti da nije isto drzati u pravom ladicaru koje se ne otvara svaki dan i gdje je -20, u ladicama s frizideom ili u onom dijelu frizidera.

Manch
12.10.2009., 12:56
Ciklu na balkon u kutiju koja se obloži stiroporom i tako čitavu zimu kao i krompir.