View Full Version : Bojite li se svog kucnog ljubimca?
Samantha
08.02.2003., 22:57
Danas sam bila u nekom drustvu i slucajno je netko spomenuo moju macku,kako je dlakava,linjava....i jedna gospodja sa djetetom u narucju koja je sjedila tu,mi je indirektno saopstila da u mom stanu se ne bi osjecala sigurno ni ona ni njeno djete jer su zivotinje glavni prenosioci raznoraznih bolesti,bakterija....kako ja mislim da imam djete i da zivi sa mackom...
ja sam se pokusala braniti govoreci da je rijec o macki o kojoj se brinem u pravom smislu rijeci....al iznenadilo me da je kompletno drustvo(4-5) stalo na njenu stranu i nabrajalo stotine nekakvih streptokoka,vodenih pluca,toxo....
prvo se pitam di ja zalutah medju takve zivotinjomrzce...nikad vise
:s
a drugo ovo je pitanje za sve koji imaju zivotinje...a i misljenje onih koji ih nemaju....bojite li se tih nekakvih bakterija,bolesti...i nesto meni vrlo vazno kako ste rjesili problem kucni ljubimac-mala beba ,ako niste kako planirate?
Sam, nikad se nisam bojala, nikad nisam ništa "pokupila". Ali je nevjerovatno da sam se istih priča naslušala uglavnom od osoba koje nikada nisu imale životinju u stanu, kući, vrtu - uopće.
:(
Ava Adore
09.02.2003., 00:50
Tocno, takvi su samo oni koji nikad nisu imali nikakvu zivotinju. Ni ribicu.
strijelčic@
09.02.2003., 03:08
Takva je bila i moja baka i moj stari sve dok nismo nabavili psa. Sad ju hvale na sva zvona i više se ne briju o nekim bakterijama i glupostima, to su za mene gluposti i NE naravno da se ne bojim da će meni ili drugima moj pas prenjeti nešto takvo. I istina je da ljudi koji nikada nisu imali k. ljubimca su najglasniji u toj temi.
Slažem se, te priče o boleštinama su totalne gluposti koje šire ljudi koji nemaju kućne ljubimce.
Živim sa psima od rođenja (evo odgovora - mojima nije padalo na pamet da se riješe psa kad sam se ja trebala roditi) i nikad nije bilo nikakvih problema.
Btw, negdje sam pročitala da je ustanovljeno da djeca koja žive s kućnim ljubimcima imaju manje alergija od djece koja žive bez dodira sa životinjama.
Osim toga sam je ustanovljeno da ljudi s kućnim ljubimcima lakše prebole infarkt
Isto tako znam par ljudi koji su bili alergični na pseću dlaku sve dok nisu nabavili psa :top:
Jedini problem koji bi eventualno mogao postojati kad ti dodje beba u kucu je ljubomora. Ja doduse imam psa, a oni su ipak drugaciji. Ako ikad... vidjet cemo. Medjutim, znam ljude kod kojih se to super rijesilo, samo je trebalo malo truda.
A ovo ostalo - zaboravi. Ljudi bi se vise trebali bojati jedni drugih.
iman pasa, a imala sam i macka... bellica je imala neki kozni parazit, svi su od nje bizali- ja sam je mazila i pazila (zato me sad najvise voli). ja se ne bojim bolesti od zivotinja. ali stvar je u tome da sam oduvik okruzena nima i volim ih. donekle svacam ljude koji se toga boje, ni ne pokusavam in objasnit da je taj strah nepotreban. kad budu imali svoju zivotinjicu, mazu onda ce sami svatit da je taj strah irealan
vjeverica
09.02.2003., 22:03
meni se cini da se isto tako moze zaraziti i od ljudi? ne?:rolleyes:
e pa.....:o :rolleyes:
stray_stray_cat
10.02.2003., 00:56
jedini veci mrak od imanja zivotinje ti moze biti to da si jos i vegeterijanka, tek onda biti baba kojesta izgovorila........:D
blondie_30
10.02.2003., 09:23
Ne. Pa ak ih se redovno cijepi i brine o njima definitivno su bezopasni. Dapace; ljudski ugriz je opasniji od pseceg (bakterioloski), a i bit cu gnjus pa: znam puno vise bljak ljudi nego zivotinja.
Ma opasniji smo mi za nase ljubimce, nego oni za nas
Imam pse od rodjenja i nikada nisam cuo da je pseca bolest presla na ljude.
blondie_30 kaže:
Ne. Pa ak ih se redovno cijepi i brine o njima definitivno su bezopasni. Dapace; ljudski ugriz je opasniji od pseceg (bakterioloski), a i bit cu gnjus pa: znam puno vise bljak ljudi nego zivotinja.
Slažem se. Neka "dama" na livadi di šećem psa je počela vrištat
kad ga je vidjela (al je pas fox) i rekla da sve to treba istrijebit.
Prije bi takve ljude trebalo istrijebit...
:mad:
Imam i psa i macku, redovno cijepljeni - oboje. Naravno da se i mi mozemo zaraziti od nasih zivotinja. Macka je dobila gliste od psa. Psa cistim od nametnika 2x godisnje, macku sam jedanputa i to je bila greska.
Pseci ugriz nije manje opasan od covjekova. To je netocno. No vecina bolesti koju pas skupi vani su zoonoze, njemu neskodljive jer je cijepljen.
Ja ne dozvoljavam da mi pas lize lice a ruke redovito perem.
blondie_30
10.02.2003., 13:43
Bili kaže:
Imam i psa i macku, redovno cijepljeni - oboje. Naravno da se i mi mozemo zaraziti od nasih zivotinja. Macka je dobila gliste od psa. Psa cistim od nametnika 2x godisnje, macku sam jedanputa i to je bila greska.
Pseci ugriz nije manje opasan od covjekova. To je netocno. No vecina bolesti koju pas skupi vani su zoonoze, njemu neskodljive jer je cijepljen.
Ja ne dozvoljavam da mi pas lize lice a ruke redovito perem.
Ako su i pas i macka bili cijepljeni i jos dodatno cisceni od nametnika jedini nacin da dobiju nametnike (crijevne) su buhe. Ako psa cistis 2X godisnje ne bi nikako smio imati gliste (prilikom cijepljenja protiv bjesnoce takodjer dobivaju injekciju protiv nametnika). Buhe inace prenose crijevne nametnike pa provjeri kod macke i psa da ih slucajno nemaju (jer dok god imaju buhe badava im dajes tablete za ciscenje).
Btw. psi se (ne znam za macke)dodatno (to je neobavezno cijepljenje, ali preporucljivo) cijepe koktel cijepivom protiv hepatitisaB; stenacaka, parvovirusa i ne znam cega jos...
Ja imam psa 4 godine (imali smo i prije psa); cijepimo ga redovito protiv bjesnoce (+ ciscenje od eventualnih nametnika) + jos jednom dodatno cistimo Pratelom + nosi ogrlicu protiv buha --> NIKADA nije imao gliste niti kakve slicne nametnike.
Blondi, u pravu si, to nam se jednom dogodilo iako su zaista redovito cisceni. Veli vet da je teoretski moguce da je nesto donio na njusci pa prenio maci.
vjeverica
10.02.2003., 14:16
elrmas kaže:
Slažem se. Neka "dama" na livadi di šećem psa je počela vrištat
kad ga je vidjela (al je pas fox) i rekla da sve to treba istrijebit.
Prije bi takve ljude trebalo istrijebit...
:mad:
kaj ona vristi svaki put kad vidi zivotinju... ?
mislim a je spremna za psihijatriju:o
margarita
10.02.2003., 14:27
vecina bolesti se uopce ne moze prenijeti sa zivotinja na ljude...a usotalom ljudi su daleko prljaviji od zivotinja...ako cemo o raznosiocima bakterija :D
moj macak je cist i odrzavan i sam se cisti i kupamo ga svaka tri mjeseca...i spava s nama i smije svud po kuci bas kao i mi
on je vise clan obiteolji nego "ljubimac"..ma sta clan...sve mi se cini da je on glava obitelji :D ....caruje u kuci
planiramo imati bebe za jedno 2-3 godine i onda za jedno 3-4 i malog psica (kad kupimo kucu s dvoristem da se ima gdje igrati - ali ce kao i maca zivjeti u kuci)
oni sto panice i padaju u nesvijest zbog zivotinja jer "prenose bolesti"....mozda bi trebali pogledati Discovery ponekad
bas sam neki dan gledala kako macke - i domace i divlje - imaju prirodni imunitet na HIV...i bas je jedan lijecnik govorio da sav napredak u lijecenju HIV-a koji su postigli je bas zahvaljujuci tome
Samantha
10.02.2003., 16:51
moj macak je cist i odrzavan i sam se cisti i kupamo ga svaka tri mjeseca...i spava s nama i smije svud po kuci bas kao i mi
on je vise clan obiteolji nego "ljubimac"..ma sta clan...sve mi se cini da je on glava obitelji ....caruje u kuci
planiramo imati bebe za jedno 2-3 godine i onda za jedno 3-4 i malog psica (kad kupimo kucu s dvoristem da se ima gdje igrati - ali ce kao i maca zivjeti u kuci)
margarita ista stvar je i kod mene,a reci mi o riziku progutanih dlaka djeteta i tako to...i o toxoplasmi posto je opasna za trudnice.
blondie_30
10.02.2003., 17:06
Samantha Jones kaže:
i o toxoplasmi posto je opasna za trudnice.
Toxoplasmosa je opazna ako se zaradi u trudnoci; ako je imas od prije nije. Buduci da vec dugo imas macu, mislim da ako si ju pokupila da si ju vec pokupila, u svakom slucaju moze se provjeriti preko antitijela. Prije nego planiras trudnocu provjeri da li si ju vec imala i ako jesi dont worry, ako nisi dalje od maca i ostalih cetveronoznih dok si trudna.
Samantha
10.02.2003., 17:36
Prije nego planiras trudnocu provjeri da li si ju vec imala i ako jesi dont worry, ako nisi dalje od maca i ostalih cetveronoznih dok si trudna.
provjerila sam se sve negativno.A planiram trudnocu...i ne mogu da se odvojim od mace:(
Vet kaze da se samo lagana podlaka moze udahnuti u pluca, ali ne i "obicna" teza dlaka. Veli da je to u praxi rijetko moguce - iako moguce. Za toxu veli da je fakat opasna te da je zivotinja moze lako pokupiti. Posljedice mogu biti kobne za plod.
blondie_30
10.02.2003., 17:57
Samantha Jones kaže:
provjerila sam se sve negativno.A planiram trudnocu...i ne mogu da se odvojim od mace:(
:( s.h.i.t. ne znam kaj da ti velim; al ako je negativno, MORAT ces se odvojit za vrijeme trudnoce...
margarita
10.02.2003., 19:46
Samantha Jones kaže:
toxoplasmosis se dobije od macjeg izmeta SAMO ako maca ima toxoplasmosis
isto tako se moze dobiti od kontakta sa sirovim mesom...znaci kod pripremanja hrane (ja sam vec sve to istrazivala nadugacko)
samo nemoj dirati macji pijesak...nek ti muz cisti kutijicu dok si trudna i to je to
a djeci nece nista smetati ako koju dlaku i progutaju ako je maca zdrava...jedino se treba bojati ehinokokusa a to je vec kod bolesnih zivotinja ili ako su dosta vani a ne znas kuda se sve zavlace pa donesu na dlaci od neke druge zivotinje
3 moje prijateljice su svoje trudnoce prosle s macama u kuci i sve su OK i bebe su im super
margarita
10.02.2003., 19:47
blondie_30 kaže:
:( s.h.i.t. ne znam kaj da ti velim; al ako je negativno, MORAT ces se odvojit za vrijeme trudnoce... ne mora se odvojit
samo nemoj cistiti macinu kutiju
ili ako bas moras samo s gumenim rukavicama i odmah brzo peri ruke sapunom i vrucom vodom
margarita
10.02.2003., 19:50
evo ti samo jedan od linkova koje sam ja citala
http://www.womens-health.co.uk/toxo.htm
Samantha
10.02.2003., 20:19
margarita i ja sam sve na netu prosvrljala o toxo,a zamisli sto pise na ENCARTI 2002 da se u izmetu toxo razvija nakon 24 sata nakon macje nuzde,ocu reci ako se u roku od 24 sata ne ocisti postoji opasnost,a ja to cistim 5 min nakon sto obavi nuzdu.
nesto mi nema logike,al tako pise:confused:
a i maca mi jede samo suhu hranu...pa se tako nadam da je rizik sveden na minimum.
a to sa rukavicama cu sigurno da radim.
Velika su razlika mace koje su stalno u kuci i one koje svrljaju po vani.Moja teta je pokupila malu macu s ceste i otpeljala veterinaru da je ocisti i sve to i kad ju je dopeljala doma svi su ukucani pokupili mikrosporozu,ne bas ugodnu bolescinu.Najmladji su najgore prosli.
JA kad sam se razbolila(mononukleoza)doktor na zaraznoj je prvo pitao da li imamo kucne ljubimce:eek:Odrasla sam sa psima i uvijek skupljala sve zivotinje s ulice i nikada se nisam razboljela od njih.Mene bi vise bilo strah ,bas sto se tice maca imat malu bebu jer mace vole grepst i pokretne mete su im jako zanimljive.To im je u prirodi.Psi su druga prica,oni mogu biti ljubomorni ali to se da sredit.Uglavnom nema problema,ako su zivotinje pod nadzorom i dobro njegovane.Sve ostalo,ptice,egzoticne zivotinje...,ja bi se jako dobro raspitala prije nego dobijem bebu.
Madame Hooch
16.02.2003., 00:43
Sam, nikad se nisam bojala, nikad nisam ništa "pokupila". Ali je nevjerovatno da sam se istih priča naslušala uglavnom od osoba koje nikada nisu imale životinju u stanu, kući, vrtu - uopće.
:(
Kad sam još živjela sa roditeljima i bratom , sa nam je bila mačka koja je slobodno izlazila van , imala po dva legla godišnje u 13 godina života, pokupila preko krpelja piroplazmozu i lječili smo je, a umrla je nakon što je zbog smrti mog Tate u kući zavladala ogromna tuga. NIKAD NISMO NI POMISLILI DA BOLEST ŽIVOTINJE NE TREBA TRETIRATI ISTO KAO BOLEST DJETETA ILI BILO KOGA U OBITELJI !
Nakon što sam odselila u vlastito kućanstvo posvojila sam kujicu (s kojom i sad živim). Živjele smo na selu (u vikendici) i bila je stalno u dodiru sa svim mogućim. Nakon jedne zimsko-noćne bitke sa lisicom oko pasjih kolačića , uhvatila me panika jer je bilo krvi, otišle smo na veterinarski punkt u selu i veterinar mi je rekao "stavite je na lanac daleko od kuće, hranu i vodu dobacite, pa promatrajte 10 dana ponašanje". Bila sam očajna !
Posjetila sam još 2 veterinara za drugčije mišljenje i na kraju od jednog dobila uputnicu za infektologiju i dala sebe cijepiti protiv bjesnoće. BOLJELO JE KO VRAG !! ali ni u jednom trenu mi nije palo na pamet "rješiti se psa" .
Životinju koju imaš ili voli ko da ti j dijete ili je nemoj ni imati !!!
Nastassja
17.02.2003., 12:18
Samantha Jones kaže:
Prvo, ja sam imala mačka 7 godina koji je redovno išao van i postojala je mogućnost da nešto pokupi. Inače je bio čist i uredan, ali kad ide van nikad ne znaš. A bio je gotovo stalno sa mnom, spavao u mom krevetu... nikada nisam ništa dobila od njega.
Što se trudnoće tiče, ja sam bila trudna i bila sam s mojim sadašnjim mačkom... i u sobi i mazila ga i sve. Bojala sam se i ja toxolpasmose, ali sve je bilo ok. Ako si prije imala i preboljela (to se najčešće ni ne osjeti), nisam sigurna da se sad može vidjeti preko krvne slike...ali ne znam. Ali moj mačak je bio pravi kućni mačak i nije išao van. Ako ti je maca stalno kod kuće i nije neka opasnost. Nemoj joj samo davati sirovo meso i mislim da ni ne postoji šansa da se i ona sama negdje zarazi. Ne znam jel postoji mogućnost da se maca prekontrolira. Ali ako je kućna, vjerojatno je zdrava.
Kad mi se sin rodio, bojala sam se da će mačak biti ljubomoran, ali on se ponašao prema bebi kao s nekim poštovanjem. Sad mi je sin godinu dana i jako voli mačka... a mačak, za divno čudo, ne bježi od njega, nego se čak da i vuči za dlaku.:D
blondie_30
17.02.2003., 12:26
Madame Hooch kaže:
Životinju koju imaš ili voli ko da ti je dijete ili je nemoj ni imati !!!
:top: svaka cast :top: :) - moze i za podnaslov na Kucnim Ljubimcima
Samantha
17.02.2003., 17:18
Nastassja kaže:
Ako si prije imala i preboljela (to se najčešće ni ne osjeti), nisam sigurna da se sad može vidjeti preko krvne slike...ali ne znam.
da preko krvi se gleda postoji IGM i IGG
. Nemoj joj samo davati sirovo meso i mislim da ni ne postoji šansa da se i ona sama negdje zarazi. Ne znam jel postoji mogucnost da se maca prekontrolira. Ali ako je kucna, vjerojatno je zdrava.
jede sam o keksice i ne izlazi iz stana,a odvest cu je kod veterinara da joj pregledaju krv.
oduvijek su mi se po kuci vukle razne zivotinje i nikada nismo imali problema a kada su nasi klinci bili male bebe nasi kucni ljubimci su ih obozavali sto za pse nije cudno [njemacki i sjotski ovcar tada]
ali i macka...naprosto ju nismo mogli maknuti od klinca :)
Azriyel
19.02.2003., 20:30
Jao.
Ja tvrdim da su dobro održavane životinje čišće od ljudi. Recimo... Ja spavam s mačkom od svoje 7. godine, a mačka je od mene dobila uši koje sam pokupila u školi u kojoj nije bilo (četveronožnih) životinja.
Ili, jeste kad stajali u busu kraj kakve stare žene za koju je očito da glavu pere na Božić ili svakog Kurbam-bajrama.... Majko moja. :eek: :eek: :eek:
I onda se takvi nađu pametovati. Dobro održavana i socijalizirana životinja + dijete = genijalna ekipa...
Ponekad da, al "kucni" ljubimac kod mene znaci konj. Nekad se rasp**** pa se naravno covjek nekad i prepadne. ;)
Enchantress
21.03.2007., 19:22
a drugo ovo je pitanje za sve koji imaju zivotinje...a i misljenje onih koji ih nemaju....bojite li se tih nekakvih bakterija,bolesti...
Ne bojim se.
Toga se mnogi boje na ovim našim prostorima. Sećam se kako su se svi zgražavali kad je jedna moja prijateljica, kojoj je mama Finkinja, pričala o odnosu njenih rođaka Finaca i njihovih prijatelja prema životinjama. Većina ima pravi mali zoološki vrt u kući, a posebno su se svi užasnuli kad je ispričala da je kod jedne rođake videla kako zajedno u kolevci spavaju beba i maca. :D
Golden Drop
21.03.2007., 19:41
Moj pas je čišći od većine ljudi koje srećem. :frajer:
StudentETF
21.03.2007., 20:09
moj "tatek" je prije bio ostri borac protiv svih "zaraznih bolesti" koje bi se mogle dobiti...a sad samo sto mu neda "pusu" kad je vani s njim...:rofl:
::dobro sto se bobijeve cistoce tice...mogao bi biti cisci da se odmah poslje kupanje ne uvalja u blato i travu...nekad izvodi takve akrobacije u ponom trku da pomislim da ce slomit vrat ili nesto..skok na glavu i slicne stvari :)
Madame Hooch
21.03.2007., 20:15
Moj pas je čišći od većine ljudi koje srećem. :frajer:
kaj ? radiš u Gradskoj Čistoći ili u Javnoj kuhinji Crvenog Križa ? :p
Zum-zum
22.03.2007., 08:49
kaj ? radiš u Gradskoj Čistoći ili u Javnoj kuhinji Crvenog Križa ? :p
Ma samo zamisli koliko bi ljudi smrdili da se peru toliko "često" ko psi ili mace? :rofl: Ko bi izdržao u istoj prostoriji od smrada.
Zaključak: životinje su čišće od ljudi! :zubo:
Smartie
22.03.2007., 09:47
Nikada se nebi rijesila zivotinje da zatrudnim. Pas je dio moje obitelji i kud ja tud i ona :)
Bolestin se ne bojim ali nije da ne razmisljam o tome kad hendlam neku lutalicu, pticu, macu... perem ruke :) Psa cistim svaka 3-4 mjeseca od glista, cijepim protiv ZB, bjesnoce redovno... Kad sam bila klinka rodbina je panicarila jer je jedan od ujaka skoro umro od ehinokoka. Covac je radio na farmi, s ovcama, tamo jos 70-ih godina... Mislim da je u gradskim sredinama i ako se pazi cak i na farmama danas ta mogucnost mala. Ipak, ne dijelim puse svojoj direktno u nos i nedam joj da me lize po ustima. Volim kad mi da pusu u uho. Sva se najezim :cerek: :cerek:
Begemotica
22.03.2007., 10:03
Uz svu zaštitu koju koristim za moje životinje, prije bi oni trebali imati strah da ne pokupe nešto od mene. Evo, kad šečemo u prirodi, oni imaju svoju zaštitu od komaraca i krpelja ali ja ne... :( Uostalom, krpelja lakše pokupiti u šetnji šumom nego od kućnog ljubimca.
SamoMaloSebe
22.03.2007., 10:48
Ja NIKAD ne bi mogla imati životinju u kući, na mjestima gdje su ljudi... To mi je odvratno. Imam pet mačaka i obožavam ih, ali reda mora biti. Imam odjeću za igranje s mačkama koju obučem, odem van, igramo se i glupiramo, mazimo i pazimo. Nakon toga skidanje te odjeće do drugog puta, pranje ruku i ajde dalje. I ne pada mi na pamet da ih pomazim recimo kad izađem iz kuće i idem nekamo a one me sve dočekaju pred vratima. Nema šansi. Nakon diranja životinja peru se ruke. I amen. Nije da se bojim bolesti niti ništa takvo, ali to su životinje. reda mora biti.
Zum-zum
22.03.2007., 12:37
Ja NIKAD ne bi mogla imati životinju u kući, na mjestima gdje su ljudi... To mi je odvratno. Imam pet mačaka i obožavam ih, ali reda mora biti. Imam odjeću za igranje s mačkama koju obučem, odem van, igramo se i glupiramo, mazimo i pazimo. Nakon toga skidanje te odjeće do drugog puta, pranje ruku i ajde dalje. I ne pada mi na pamet da ih pomazim recimo kad izađem iz kuće i idem nekamo a one me sve dočekaju pred vratima. Nema šansi. Nakon diranja životinja peru se ruke. I amen. Nije da se bojim bolesti niti ništa takvo, ali to su životinje. reda mora biti.
Ok, al :flop:
Moja spava samnom u krevetu :rofl: :D
Smartie
22.03.2007., 12:41
Uz pet macaka, ti mora da se presvuces bar 10 puta dnevno!!! Ili se jako rijetko mazis sa svojim zivotinjicama. Da, peri ruke, sve 5, al ovo sto si opisala mi je malo pretjerano, sorry.
prvog psa smo dopeljali doma za djetetov 2 rockas..sada imam 2 djece i tri psa ;)
Nikada nismo nista pokupili ..nikakve bolestine. Psi su cisti, redovito tretirani pretelom.. nakon svake setnje perem ih u kadi... redovitio cetkani.
Istina je da ne dozvoljavam psima da imaju kontakt s lutalicama... iskljucivo iz razloga jel ne znam da li lutalice imaju kakvu bolestinu ili ne...
Isto tako ima ne dozvoljavam zadrzavanje oko kontejnera i slicnih mjesta...
SamoMaloSebe
22.03.2007., 14:10
Nezamislivo. Moji su jedine batine u životu okupili kada im je palo na pamet ući u kuću... To se više neće ponoviti.
I kaj, ako jednom ili dvaput dnevno odem vidjeti kaj se događa s mačorima - to nije presvlačenje deset puta na dan. Site su i sigurne, ali su samo životinje. Reda mora biti.
Zum-zum
22.03.2007., 14:23
Nezamislivo. Moji su jedine batine u životu okupili kada im je palo na pamet ući u kuću... To se više neće ponoviti.
I kaj, ako jednom ili dvaput dnevno odem vidjeti kaj se događa s mačorima - to nije presvlačenje deset puta na dan. Site su i sigurne, ali su samo životinje. Reda mora biti.
Jednom ili dvaput dnevno! Batine! :eek:
Pa što će uopće tebi životinje ženo božja!!!
Za tebe životinje nisu. To je sve što ću ti ja reći!
:nono:
SamoMaloSebe
22.03.2007., 14:25
Da rezimiramo: klinca smiješ lupiti po guzici kad je neposlušan, a mačku ne... A kamo ovaj svijet ide...
Smartie
22.03.2007., 14:31
Da rezimiramo: klinca smiješ lupiti po guzici kad je neposlušan, a mačku ne... A kamo ovaj svijet ide...
Pa nebi ni dijete trebala, sto se mene tice...
I ja potpisujem. Nisu za tebe zivotinje. Mozda cak ni djeca.:flop: :flop: :flop:
SamoMaloSebe
22.03.2007., 14:36
Vau, volim taj pozitivan pristuo pdgoju. Pustit će te prvi put kada klinac pomisli da je gazda... tada sve teorije i pravobraniteljice padaju u vodu. A ja životinje imam godinama i uvijek se znalo tko je gazda, a tko životnja. Drage su i slatke, ali život ne počinje niti ne završava s njima.
Zum-zum
22.03.2007., 14:41
Ni djecu!!! :mad:
Zum-zum
22.03.2007., 14:43
A ja životinje imam godinama i uvijek se znalo tko je gazda, a tko životnja.
A lupanjem po životinjama uspostavljaš svoj status gaze?!? Ma krasno :flop:
Madame Hooch
22.03.2007., 14:46
i opet velim - strašno !
tebe su jako lemali u djetinjstvu ? i zašto si u 2 posta 4 puta ponovila "Reda mora biti." - to ti je poštapalica ili mantra ? :eek:
Golden Drop
22.03.2007., 15:01
Pa, pošto ne može upravljati svojim životom, onda red pravi
u životima svojih "ljubimaca". :s :s :s
Znate ono, kompleksaši. :cool:
atlantis
22.03.2007., 15:12
Vau, volim taj pozitivan pristuo pdgoju. Pustit će te prvi put kada klinac pomisli da je gazda... tada sve teorije i pravobraniteljice padaju u vodu. A ja životinje imam godinama i uvijek se znalo tko je gazda, a tko životnja. Drage su i slatke, ali život ne počinje niti ne završava s njima.
reda mora biti, slazem se
ali se do reda i 'gazdinstva' ne dolazi silom nego postovanjem (i kod djece i kod zivotinja)
moj cucak u zivotu nije dobio batina pa se ipak samo na intonaciju mog glasa pokunji ;)
a spava samnom na krevetu ;)
imash ti josh puno toga za uciti o odgoju, a do tada se makni od zivotinja (i djece) :D
Begemotica
22.03.2007., 15:40
Sve moje mace spavaju sa mnom u krevetu. Kad sam na putu, baš mi nedostaju.
Begemotica
22.03.2007., 15:42
Nisam to, doduše, isprobala, ali vjerujem da, ako bi udarila mačku, ona bi otišla i nikad ne bi se vratila.
Cika Bika
22.03.2007., 16:10
mene moj stari u zivotu nije opalio,bilo mi je dovoljno da me samo pogleda i sve bi mi bilo jasno!tak i ja sa svojim psom...dovoljno je da ja "zarezim" na nju i odmah shvati!nikad nisam opalio svog psa!inace moj pas spava meni pokraj kreveta,a kada mi bude ladno na noge,pustim ju u krevet da mi ugrije noge :)
harrypotterfan
22.03.2007., 16:48
:) moja isto
Nema ljepseg budjenja nego kad nam ujutro pas i djeca pocnu skakati po krevetu!Uvuku se pod plahtu - totalni tulum od ranog jutra, poslije toga cijeli mi je dan super.:headbang:
SamoMaloSebe
22.03.2007., 19:27
Nisam to, doduše, isprobala, ali vjerujem da, ako bi udarila mačku, ona bi otišla i nikad ne bi se vratila.
Ne bi. Ti si ona koja imaš pristup ormariću s hranom. :zubo:
I ne, mene nikada nisu tukli, ali sam tokom odrastanja dobila dvaput po guzici radi dvije stvari koje nikad više nisam ponovila... takva lekcija ostaje.
I ostajem pri svojem da životinjama nije mjesto u kući ni pod razno. 'Reda mora biti' mi je poštapalica. I stojim iza nje. Pogotovo kada dođe do tako osnovnih stvari...
Enchantress
23.03.2007., 00:04
Moja maca sa mnom spava u krevetu i vrlo često kao plišani medvedić - na ruci, tako da mi glavu stavi na rame ili vrat. :cerek: Po ceo dan se ljubimo, mazimo, njušimo, predemo, nosimo, igramo... :cerek: Meni je to 'skroz normalno' ponašanje sa macom. :)
Inače, uvek perem ruke pre jela, dirala svoju macu ili ne. Pranje ruku samo zato što sam pomazila mačku, a onda npr. uzmem knjigu da čitam mi je besmisleno. No, moja baka to radi. Ona životinje ne voli i stava je kao i SamoMaloSebe - da je životinja za dvorište i da joj je dovoljno dati hranu i toplo mesto gde bi prespavala, ali da je maženje suvišno. Doduše, tako se oduvek ponašala i prema ljudima. :misli: :D
Smartie
23.03.2007., 08:30
ostajem pri svojem da životinjama nije mjesto u kući ni pod razno. 'Reda mora biti' mi je poštapalica. I stojim iza nje. Pogotovo kada dođe do tako osnovnih stvari...
Da zivotinji poput krave ili konja nije mjesto u kuci, ali macama ili psima moze biti. Zalosno je da ih tretiras kao "samo zivotinje", tj. kao stvari i nemas sluha za njihove emocije vec kad ti se dodu pomaziti dobe pljusku. Ne zovu se zabadava KUCNI ljubimci, zar ne??? Valjda su taj "nadimak" tj. svojstvo dobile zato sto vole biti prisni i vrlo blizu covjeku, pa stoga i u kuci. Gdje su ti mace po zimi na -20??? Zao mi je, stvarno mi je zao da osoba poput tebe uopce ima zivotinje, jer, stvarno, pitam se cemu??? Sta ce ti, kad se vidi da ti smetaju i da su tek tako tu, valjda za ukras ili stogod. :flop: :flop: :flop:
SamoMaloSebe
23.03.2007., 08:33
Jedno je voljeti životinje, s drugo je biti nerzuman oko njih. Čovjek uvijek ima prednost. I najgori čovjek je stoput bolji od najbolje životinje - to je jednostavno tako.
To je tako po nekim tvojim mjerilima, koja meni nikako nisu prihvatljiva.Po mojim uvjerenjima KUCNI LJUBIMAC = CLAN OBITELJI.A zna se sto je obitelj.
Golden Drop
23.03.2007., 10:30
Jedno je voljeti životinje, s drugo je biti nerzuman oko njih. Čovjek uvijek ima prednost. I najgori čovjek je stoput bolji od najbolje životinje - to je jednostavno tako.
Krasno, znači pedofilčina stara koja vreba djecu i bebe je bolja
od životinje koja je mučena, zlostavljana, silovana od strane čovjeka.
Jao, jao...:s :rofl: :s :top:
Cika Bika
23.03.2007., 12:42
Auuuu...po 100-ti put kostantiram,ima tu zanimljivih ljudi...onaj "Riki" je bio interesantan,ali ima jos tu kandidata!
Adrianna2710
23.03.2007., 16:31
Nema ljepseg budjenja nego kad nam ujutro pas i djeca pocnu skakati po krevetu!Uvuku se pod plahtu - totalni tulum od ranog jutra, poslije toga cijeli mi je dan super.:headbang:
da :top: pogotovo dok imas velikog psa i dok ti zauzme pol kreveta..;)
odmah mi je ljepse jutro i radni dan...:top:
atlantis
23.03.2007., 17:12
nerazumnu životinju bez duše, bez mogućnosti razmišljanja, stvaranja i ikakvog dubljeg odnosa s ičim osim sa vlastitim nagonima
o boze :(
moj pas ima nagone da pobjegne od veceg od sebe a tebe bi ipak izgrizao da napadnes mene
da, u pravu si, nerazuman je kad svojeg gospodara stavlja ispred sebe ;)
a to da ne razmisljaju okaci si o rep... da svojim zivotinjama posvetish samo malo paznje naucile bi te koliko su pametne, s dusom i privrzene ako je osoba vrijedna njihove privrzenosti
Smartie
23.03.2007., 20:20
Ozbiljno? A onaj koji bi stavio nerazumnu životinju bez duše, bez mogućnosti razmišljanja, stvaranja i ikakvog dubljeg odnosa s ičim osim sa vlastitim nagonima iznad čovjeka je zdrav?!!! Čovjek je stvoren da upravlja životinjama i koristi ih za olakšanje vlastitog života, a ne da im robuje.
FUK OFF!!!
Svog psa staviLA bi 10 puta ispred imbecila poput tebe. Zivotinje imaju dusu, za razliku od ... (nema rijeci kojom bi se ti dao/la opisati), imaju i mozak imaju i srce, Ja jako dobro znam koliko znacim svome psu. I jako dobro znam zasto, a to sigurno nije samo zbog hrane. :) Vidim to sa prvim minutama jutra, u svakoj minuti provedenoj s njom. Covjek NIJE stvoren da upravlja icime, a to sto su si tako nesto mnogi ljudi zamislili i tako briju dokazuje i gola cinjenica kuda vodi ovaj svijet. U nista drugo nego u propast.
Ti pojma nemas o zivotinjama i o DUBINI njihove duse i njihovih osjecaja. Nemas pojma ni o ljudskim a kamo li zivotinjskim. I da tvrdim da kad bi primjerice iz opasnosti trebala izvlaciti tebe ili svoga psa, DEFINITIVNO bi odabrala i BEZ RAZMISLJANJA svoga psa. Jer meni je moj pas uz jos neke drage ljude sve na svijetu, a ti i takvo ko ti su mi goli k**c. Pa nek mi sude. :)
Čovjek je stvoren da upravlja životinjama i koristi ih za olakšanje vlastitog života, a ne da im robuje.
To sto kazes su izmislili ljudi da opravdaju porobljavanje i iskoristavanje jadnih zivotinja :flop:
Zivotinja nije stvar koju mozes iskoristit za svoje sebicne potrebe i odbaciti. Ona, kao i ljudi, treba svu ljubav i slobodu, a ne samo hranu...
Adrianna2710
24.03.2007., 16:04
:top:
sve zivotinje imaju osjecaje, i nisu nimalo glupe.
Nista nije ljepse nego kad sam u bedu i placem kao kisna godina onda moj Irac pogleda me sa svoj dva velik oka puna ljubavi, suosjecanja i odmah mi je bolje.
a sto se tice forumasice SamoMaloSebe, nemam komentara..samo najgore misljene i nista drugo, da ima puno ljudi kao sto je ona ( ili on ) vec bi odavno bile sve zivotinje istrebljene..ali hvala bogu ima nas vise sa razumom..:s
SamoMaloSebe kaže:
Čovjek je stvoren da upravlja životinjama i koristi ih za olakšanje vlastitog života, a ne da im robuje.
A da da, u tvom slucaju to znaci????Kak to tebi tvoje mace olaksavaju zivot, tak da ih zveknes kad se dodju pomaziti.Ma super, nadji si neki drugi stress relief umjesto da se izivljavas.A zivotinje su tu dam oplemene zivot i ucine ga jos ljepsim, by the way nije mi jasno sto radis na forumu koji nosi naslov KUCNI LJUBIMCI i namijenjen je LJUBITELJIMA istih - kad nam je svima jasno da si sve samo ne ljubitelj.Daj odi nekam,GET A LIFE!!!!
Madame Hooch
24.03.2007., 16:50
ma, ljudi - pustite jadnu ženu na miru - vidite da je emotivno teško hendikepirana, najvjerojatnije zlostavljana u djetinjstvu ( u stilu Dickensovih viktorijanskih romana ... šibom po prstima, sapunom po ustima...) pa i sam nick joj dovoljno govori - SamoMaloSebe(dajem) ...idemo mi dalje bez nje , a njoj jedino preostaje da se moli dok joj pjenica ne izađe u kutu usana ...žalosno je to, žalosno - prije nego za osudu :( :cry:
Pitanje za SamoMaloSebe...Zbog čega imaš te mačke? :confused: :confused:
Ozbiljno, pokušaj mi dati odgovor, neizmjerno me interesira. I drugo, kako se manifestira ta tvoja ljubav prema životinjama?
Ja NIKAD ne bi mogla imati životinju u kući, na mjestima gdje su ljudi... djeca koja imaju ljubimce imaju bolji imunitet i manje alergija. ("imaju ljubimce" ne znači "dvaput dnevno odu pogledat mačke jer to su ipak samo životinje i reda mora biti")
Moji su jedine batine u životu okupili kada im je palo na pamet ući u kuću... To se više neće ponoviti.ti si baš prekrasna osoba. mačke su dobile batine. odi se liječi.
Da rezimiramo: klinca smiješ lupiti po guzici kad je neposlušangdje piše da smiješ?
ZAKON O ZAŠTITI OD NASILJA U OBITELJI
Nasilje u obitelji je:
– svaka primjena fizičke sile ili psihičke prisile na integritet osobe,
– svako drugo postupanje jednog člana obitelji koje može prouzročiti ili izazvati opasnost da će prouzročiti fizičku i psihičku bol,
– prouzročenje osjećaja straha ili osobne ugroženosti ili povrede dostojanstva,
– fizički napad bez obzira da li je nastupila tjelesna ozljeda ili ne
Danas sam bila u nekom drustvu i slucajno je netko spomenuo moju macku,kako je dlakava,linjava....i jedna gospodja sa djetetom u narucju koja je sjedila tu,mi je indirektno saopstila da u mom stanu se ne bi osjecala sigurno ni ona ni njeno djete jer su zivotinje glavni prenosioci raznoraznih bolesti,bakterija....kako ja mislim da imam djete i da zivi sa mackom...
ja sam se pokusala braniti govoreci da je rijec o macki o kojoj se brinem u pravom smislu rijeci....al iznenadilo me da je kompletno drustvo(4-5) stalo na njenu stranu i nabrajalo stotine nekakvih streptokoka,vodenih pluca,toxo....
Reci ti njoj da je mačkina dlaka 90% sterilna (čišća opd pseće). Mace su vrlo čiste. Potvrdila sestrična veterinarka.
Problem je što za njih nije obavezno cjepljenje kao npr. za pse pa bude i problema.
Mi našeg cijepimo redovito, iako je samo dva mjeseca godišnje u prirodi :)
UPS - sad tek vidjeh datum :zubo:
Yehoshua
24.03.2007., 23:19
...Bojim ih se, al' samo zato što nikada nisam imao niti jednu životinju... Osim marave, koje naprosto obožavam... :s - Vjerujem da taj strah proizlazi iz nepoznavanja životinja, tako da je to opravdano, ne? :D
Ma nema to veze s (ne)poznavanjem.
Skužila sam da se neki ljudi pomalo boje životinja, nekako nagonski.
Ja sam im odmalena trčala ususret, približavala im se, baš me nikad nije bilo strah.
Svog mačka često zezam, tučem se s njim, unosim mu se u njušku, čudim se da me još nije izgrebao po licu :D
atlantis
25.03.2007., 15:22
ja cucka primim za ocnjak :D
a krvi bi mi valjda dao da moze :cerek:
ljubavi tu ima pregrst, s obje strane
SamoMaloSebe
26.03.2007., 10:05
Pitanje za SamoMaloSebe...Zbog čega imaš te mačke? :confused: :confused:
Ozbiljno, pokušaj mi dati odgovor, neizmjerno me interesira. I drugo, kako se manifestira ta tvoja ljubav prema životinjama?
Tuuu sam!!! Daklem, mačke imam već godinama... Draže su mi od pasa, kojeg smo imali samo jednom, davno, i nije nas se dojmio... Ali mačke su pametne i drage i normalne životinje, koje je zabavno promatrati i igrati se s njima. Povezuju čovjeka sa prirodom i mogu ga razveseliti. I ja svoje mačore volim, hranim, igram se s njima kad imam vremena. I cijelo dvorište je njihovo carstvo, a cijeli štagalj njihova spavaonica. Svaka mačka koja je bila 'moja' mačka imala je mrak život. Stojim iza toga.
S druge strane, to su mačke. Za razliku od gđice koja bi mene ostavila... jel u potresu ono? Ja bi uvijek nju izvlačila prije svojih mački. Jer ona je čovjek, ovo su mačke. Volimo ih, ali one su ljubimci. Ne nama ravnopravni, nego ljubimci...
Tuuu sam!!! Daklem, mačke imam već godinama... Draže su mi od pasa, kojeg smo imali samo jednom, davno, i nije nas se dojmio... Ali mačke su pametne i drage i normalne životinje, koje je zabavno promatrati i igrati se s njima. Povezuju čovjeka sa prirodom i mogu ga razveseliti. I ja svoje mačore volim, hranim, igram se s njima kad imam vremena. I cijelo dvorište je njihovo carstvo, a cijeli štagalj njihova spavaonica. Svaka mačka koja je bila 'moja' mačka imala je mrak život. Stojim iza toga.
S druge strane, to su mačke. Za razliku od gđice koja bi mene ostavila... jel u potresu ono? Ja bi uvijek nju izvlačila prije svojih mački. Jer ona je čovjek, ovo su mačke. Volimo ih, ali one su ljubimci. Ne nama ravnopravni, nego ljubimci...
Koja čudna formulacija :rolleyes: Da pogodim - bio je vani i na lancu.
Sori na oftopičarenju ali vidite ovo... :s
http://www.jutarnji.hr/zagreb/clanak/art-2007,3,25,super_psi,67925.jl
bojite li se tih nekakvih bakterija,bolesti...
Ne.
Pridrzavam se osnovih pravila higijene vezane uz zivotinje, dakle odrzavanje njihovih nastambi cistim i dezinfiricanim i to je to.
Ne panicarim oko bacila, iako sve one prenose salmonelu (radi se o gmazovima) al ono jebote, pa necu ic lizat njihovo govno :D
Tako da u pravilu, ako se terariji odrzavaju cistim, ako se mijenja podloga... nema problema.
Tak da nekog straha nemam.
Uopće ne želim raspravljati sa ljudima koji imaju tako primitivno razmišljanje o držanju kućnih ljubimaca u stanu ili kući. Po meni su to ljudi koji su isfrustrirani, obično su sa sela, pa takvim stavovima izigravaju nekakvu gospodu. Očito ne znaju, a bilo je u bezbroj filmova, da najveća gospoda sa puno novaca imaju ljubimce koji su slobodno na fotelji, kauču, krevetu,... s time da taj jedan komad namještaja vrijedi više nego li možda čitava kuća tog nekog primitivca! Pa o čemu mi onda pričamo? Nego, imam jednu anegdotu na tu temu. Teta koja šiša i uređije moju kujicu ima dvije pudle i pekinezera. Jednog ljeta je ona njih izvela na kupanje u rijeci. Kad dođe lik sa svojom djecom također na kupanje u našoj "čistoj" Dravi i počne se pjeniti na tetu da što si ona zamišlja i kako može kupati pse tu gdje se on kupa sa svojom djecom??? Ona je pokupila svoje pse i ležerno mu rekla "Gospon, kad vidim da se tu kupate Vi i slični Vama, nikako to isto ne mogu dozvoliti i svojim pesekima. Oni su ipak čisti." I otišla.
Uopće ne želim raspravljati sa ljudima koji imaju tako primitivno razmišljanje o držanju kućnih ljubimaca u stanu ili kući. Po meni su to ljudi koji su isfrustrirani, obično su sa sela, pa takvim stavovima izigravaju nekakvu gospodu. Očito ne znaju, a bilo je u bezbroj filmova, da najveća gospoda sa puno novaca imaju ljubimce koji su slobodno na fotelji, kauču, krevetu,... s time da taj jedan komad namještaja vrijedi više nego li možda čitava kuća tog nekog primitivca! Pa o čemu mi onda pričamo? Nego, imam jednu anegdotu na tu temu. Teta koja šiša i uređije moju kujicu ima dvije pudle i pekinezera. Jednog ljeta je ona njih izvela na kupanje u rijeci. Kad dođe lik sa svojom djecom također na kupanje u našoj "čistoj" Dravi i počne se pjeniti na tetu da što si ona zamišlja i kako može kupati pse tu gdje se on kupa sa svojom djecom??? Ona je pokupila svoje pse i ležerno mu rekla "Gospon, kad vidim da se tu kupate Vi i slični Vama, nikako to isto ne mogu dozvoliti i svojim pesekima. Oni su ipak čisti." I otišla.
Kakav stereotip, udri kukom i motikom na seljaka - fakt ćeš onda biti urbana osoba. :rolleyes:
Kakav stereotip, udri kukom i motikom na seljaka - fakt ćeš onda biti urbana osoba. :rolleyes:
Da ne bih bila pogrešno shvačena, NEMAM NIŠTA PROTIV SELJAKA! I nemam komentara na tvoj jer si se uhvatila za jednu moju izjavu koju si protumačila skroz krivo. Ne moraš biti toliko ograničena. Imam puno prijateljica sa sela koje za primitivne ljude vele da su seljaci, zbog njihovog razmišljanja i ponašanja. Što bi li ti onda njima rekla?
Da ne bih bila pogrešno shvačena, NEMAM NIŠTA PROTIV SELJAKA! I nemam komentara na tvoj jer si se uhvatila za jednu moju izjavu koju si protumačila skroz krivo. Ne moraš biti toliko ograničena. Imam puno prijateljica sa sela koje za primitivne ljude vele da su seljaci, zbog njihovog razmišljanja i ponašanja. Što bi li ti onda njima rekla?
Rekla bih da postoji velika razlika između seljaka i seljačine, jer seljak je ipak jedan pošten i težak posao. I vjeruj mi nikad od nijednog seljaka nisam čula da ima ovakav problem "gađenja" - ja bih to čak možda poistovjetila sa nekim psihičkim poremećajem (opsesivnog tipa), jer većina seljaka nema potrebu prat ruke i presvlačit se ako je pogladilo kravu, prasu i nakon toga uzelo kruh i pečeni jeger u ruke.
A i taj stereotip o psu na lancu sve više je vidljiv u gradu i predgrađu. Od 5 mojih susjeda samo 1 drži psa na lancu (i to zbog straha - zadnji mu je na cesti stradao, box košta) - a svi psi su bar jednom dnevno istrčavani, uglavnom iza 6-7 popodne kad perad spremimo, jer tu imaju problem ne znaju ih odgojit - tj. imaju glupe pretpostavke ako je pas lovački onda će trčat za svakom pernatom životinjom.
A ako si iskusan vlasnik onda znaš da po selima nema organizacije školica, da je veterinaska edukacija ukinuta sa socijalizmom i da tu postoji jedna velika rupa, i nije joj se za rugat.
Rekla bih da postoji velika razlika između seljaka i seljačine, jer seljak je ipak jedan pošten i težak posao. I vjeruj mi nikad od nijednog seljaka nisam čula da ima ovakav problem "gađenja" - ja bih to čak možda poistovjetila sa nekim psihičkim poremećajem (opsesivnog tipa), jer većina seljaka nema potrebu prat ruke i presvlačit se ako je pogladilo kravu, prasu i nakon toga uzelo kruh i pečeni jeger u ruke.
A i taj stereotip o psu na lancu sve više je vidljiv u gradu i predgrađu. Od 5 mojih susjeda samo 1 drži psa na lancu (i to zbog straha - zadnji mu je na cesti stradao, box košta) - a svi psi su bar jednom dnevno istrčavani, uglavnom iza 6-7 popodne kad perad spremimo, jer tu imaju problem ne znaju ih odgojit - tj. imaju glupe pretpostavke ako je pas lovački onda će trčat za svakom pernatom životinjom.
A ako si iskusan vlasnik onda znaš da po selima nema organizacije školica, da je veterinaska edukacija ukinuta sa socijalizmom i da tu postoji jedna velika rupa, i nije joj se za rugat.
Ne rugam se ja nikome. Stvarno mi nije to namjera. Znam da su neki neupućeni i neuki po tom pitanju, ali mi je čudno da ih je toliko u današnje vrijeme. Naime, dala sam samo nekakav banalan primjer. Isto sam mogla napisati da nekakva gospoda iz grada s gađenjem gledaju na držanje životinja, jer su one zaštitni znak seljaka. Sve u svemu, u pravu si da je seljačina primjereniji naziv.
Begemotica
27.03.2007., 10:03
Ono s dušom nema nikakve znanstvene podloge, pa neću o tom ni raspravljati, a za one koje se smatraju boljima, naprednijima i što ja znam što sve ne o životinja imam samo jednu poruku - od onog kome više daje više se i traži. Ako sam ja ponečemu superiorna u odnosu na životinje, to ne znači da njih mogu kinjiti, nego moram njima pomagati i brinuti o njima. A nijedna vrsta nije napravila toliko svinjarija na zemlje kao ljudska, pa ne bi baš pisala čovjeka sa velikim početnim slovom.
Golden Drop
27.03.2007., 10:32
Životinje nemaju dušu pa se ne moraš razočarati SMS i na ovom podforumu.
O tome bi se dalo diskutirat. Ili je to dio sa nekog drugog pdf-a, koji mi ne shvaćamo. :zubo:
Sva živa bića imaju dušu, sam je razlika u tome što životinje ne mogu
razlučiti dobrog od lošeg i što životinja nema mogućnost izbora.
Životinja djeluje nagonski i živi nagonski, isto kao i naučeno kroz interakciju sa čovjekom.
Zbilja nas ima različitih. Neki svojim životinjama daju više, a neki manje.
Neki nisu za to da se psi drže u stanovima, a nekima je sasvim normalno
da njov pas bude u box u dvorištu kuće, na sajli i sl... meni to nije normalno.
The bottom line - nije mene birao moj pas, već ja njega, te smatram
da bi bilo u redu i korektno od mene da mu pružim sve ono što mu je potrebnom. Kako imam goldena, sigurno mu nije potrebno da se valja sa mnom po krevetu i da leži po fensi kauču, ne sravljam mu papučice kad izlazimo po kiši i ne stavljam mu kabanicu, naime nema mu ništa draže neg da se uvalja u lokvicu blata, i takav kasnije ulazi u moj auto. Meni to ni najmanje ne smeta,
onaj kome smeta neće se voziti sa mnom u autu.
Mom psu je potrebno istrčavanje, plivanje i rad.
Dok god ne zaboravljate da su životinje ipak životinje, te da im treba pružiti bar malo od onoga što bi inače u prirodi imali, sve će biti o.k.
Ne treba od životinja raditi sprdnju i nikako životinju ne treba tretirati kao čovjeka. Životinja ima svoj način življenja i instikte, čopor/obitelj. Ako se prema životinji ponašamo kao prema čovjeku samo je dodatno zbunjujemo. Neka pravila postoje.
zato i ima neodgojenih pasa (čitaj "vlasnika"), jer jednostavno nisu sposobni uspostaviti ravnotežu koja je potrebna da takva zajednica funkcionira.
Ja sam i dalje protiv držanja pasa u boxovima, na lancu i protiv rađenja svakojakih kerefeka. Pas je dostojanstvena životinja, puna ljubavi i prvrženosti. nitko mi se više ne veseli neg moj pas kad vidi da dolazim sa posla. a sad razlog zašto se veseli, prvo i osnovno zato što ga JA hranim, JA izvodim i JA se igram sa njim. JA sam cijeli njegov život, i naravno da će se veseliti osobi koja se za njega brine.
Kad pas ide u obranu vlasnika, prvenstveno ide zbog nagona jer vlasnik je alfa, a ako je alfa napadnut ulazi i ostatak čopora u šoru, ljubav, ona dolazi kasnije. Ljubav vidite u njegovim očima, u načinu kako maše repom, u njegovim "zvukovima", u načinu kako se dolaziti mazit.;)
Da dođem u situaciju da biram između nekog čovjeka i mog psa, naravno da bi izbor pao na mog psa.
Čovjek je tu jedina "životinja" koja je sposobna ubit, uništit i zajebat bez krzmanja, bez trunke osjećanja i iz čistog zadovoljstva.
Nije ni čudno da je netko tko je toliko predan religijskom moralu i dogmama tako zloban i nesenzibilan za išta drugo, što je izvan tih krutih okvira.
Taj netko je sigurno jadan, frustriran, pun prijezira, nezadovoljan, nevoljen i bez mogućnosti da voli.
Vrati se na religiju, gdje te čekaju tebi slični i gdje je plodno tlo za uzgoj mržnje prema drugačijem i takvima neshvatljivom.
Potpisujem.
Nego, nazad na temu... Ja se ne bojim svojih pasa, dapače imam bezgranično povjerenje u njih. Puštam ih čak među svoju i tuđu malu djecu (jasno uz pristanak roditelja, nadzor i uputstva tipa, "Ne vuci i ne grizi psa za uši i sl." )
Nikad nije bilo problema. Vjerujem da ih dobro poznajem i odmalena smo vježbali to povjerenje i popuštanje (najbolje s hranom koju im bez problema vadim iz gubica, mislim to je samo jedan djelić treninga za održavanje alfa statusa koje je opet tu ne zbog mojih kompleksa već iz praktičnih razloga tipa - ako ti kažem stop, poslušaj me (ide auto) ili uz nogu (jer ide žifčana baba s kišobranom koja znam da bi je mlatnula (SamoMaloSebe :rofl: ))
Potpisujem.
Nego, nazad na temu... Ja se ne bojim svojih pasa, dapače imam bezgranično povjerenje u njih. Puštam ih čak među svoju i tuđu malu djecu (jasno uz pristanak roditelja, nadzor i uputstva tipa, "Ne vuci i ne grizi psa za uši i sl." )
Nikad nije bilo problema. Vjerujem da ih dobro poznajem i odmalena smo vježbali to povjerenje i popuštanje (najbolje s hranom koju im bez problema vadim iz gubica, mislim to je samo jedan djelić treninga za održavanje alfa statusa koje je opet tu ne zbog mojih kompleksa već iz praktičnih razloga tipa - ako ti kažem stop, poslušaj me (ide auto) ili uz nogu (jer ide žifčana baba s kišobranom koja znam da bi je mlatnula (SamoMaloSebe :rofl: ))
Ista stvar i kod mene.Opasni su ljudi koji se boje pasa....te babe s kisobranima i dedeki na biciklu,jedan mi je jucer dok sam setala psa nicim izazvan rekao da se kod njih to kaj ja setam zove vuk i da bi ga tam vec odavno ustrelili!?!
darja, ajme horora, meni je davno jedna povampirena baba vikala na mene i mog pokojnog shar-peia na cesti gdje je bilo dosta ljudi da nek mu stavim brndicu (mislila je na brnjicu), pa joj j e onda jedna prolaznica dobacila da ak nekom treba staviti brnjicu da je to ona hehehe
Begemotica
27.03.2007., 16:03
Ista stvar i kod mene.Opasni su ljudi koji se boje pasa....te babe s kisobranima i dedeki na biciklu,jedan mi je jucer dok sam setala psa nicim izazvan rekao da se kod njih to kaj ja setam zove vuk i da bi ga tam vec odavno ustrelili!?!
Nije to ništa, meni je jedan rekao da kako to da nismo još u zatvoru (ja i moja dva ptičara, jedino tko njih treba bijati se, to su fazane).
lilly53
27.03.2007., 16:46
I da, ne bojim se, nikad i nisam.
I nista mi ne fali. Redovno vakcinisana, kupam je jednom mesecno, jer spava u krevetu, cistim je redovno od crevnih parazita.
I lepo njoj lepo meni.
U vezi duse:
Juce sam dosla kuci, s deckom, i nisam se izmazila sa Kajom jer je napravila neki cirkus... Bila je pokunjena i tuzna sve dok je nisam zvala da se izigramo... Vise duse ja nisam skoro videla....
Golden Drop
28.03.2007., 09:57
Dolina duginog mosta
Postoji jedno mjesto, zvano dolina duginog mosta. U podnožju duginog mosta, koji povezuje zemlju i nebo, skrivena leži ta dolina sreće. Napusti li nas voljeni ljubimac, on dolazi do tog posebnog, predivnog i mirnog mjesta. Tamo postoje zelene livade i brežuljci, za sve naše voljene prijatelje. Tamo se zajedno igraju i luduju. Ima jela i pića na pretek. Sunčano je i ugodno toplo.
Sve te bolesne, osakaćene, ozlijeđene i stare životinje na tom su mjestu opet mlade, zdrave i jake, upravo onako kakvih ih se sjećamo u našim snovima o prošlim danima. Sretne su i zadovoljne, ništa im ne fali, samo jedna mala sitnica postoji ? svaka životinja čezne za nekim posebnim, tko nije uz nju.
Svi zajedno trče i igraju se. Ali, dođe dan kada se jedna životinja nenadano zaustavi, te pogleda u daljinu. Njeno tijelo lagano treperi. Polako se odvoji od grupe i počinje hodati. Njene nožice ili krila nose je sve brže i brže.
Tvoj prijatelj je otkrio tebe, i kada se konačno sretnete, opet ste sretno udruženi i nerazdvojni, i nitko vas više nikada neće razdvojiti. Sretni poljupci obasipaju tvoje lice, tvoje ruke ili prsti u nevjerici nježno glade glavu tvog ljubimca. Opet i opet gledaš u oči tvog vjernog prijatelja, koji je toliko dugo bio nestao iz tvog života, ali nikada iz tvog srca.
Zajedno sada, potpuno mirno i sretno, prelazite dugin most?
Autor nepoznat
Povratak na Dugin most -- by Joy LaCaille
Maleni je psić stigao na Dugin most i čopor pasa mu je požurio u susret. Skutrio se, očekujući napad, ali ovo je bio prvi čopor koji je mahao repom i izljubio ga umjesto da ga napadne. Ovdje je bilo tako lijepo i svi su bili dobri prema njemu, nitko nije, poput njega, bio okoćen na psećoj farmi, niti upotrebljavan za borbe i ostavljen da umre u skloništu jer je mješanac prepun ožiljaka i nimalo sladak. Objasnili su mu da čekaju svoje ljude koji su ih voljeli. «?to je ljubav?» upitao je psić, i Bog ga je vratio na zemlju da iskusi ljubav.
U toplini i tami, stisnuo se s ostalima i čekao da bude rođen. Uplašen, nije se dao izvući iz majke, ali konačno su ga izvukli van, držeći ga za stražnje noge. Nečije ruke su ga nježno držale, osušile ga, otvorile mu usta i smjestile ga na majčinu bradavicu punu mlijeka. Nije ju dobro uhvatio, zato što ga je izgurao jedan od njegove debele braće. Ljudska ruka maknula je to drugo štene i vratilo ga na bradavicu, držeći ga tako da može sisati. «Ahhh, ovo je dobro», pomislio je i sisao dok se nije umorio, nakon čega je zaspao uz svoju majku. «Sjećam se ovoga? ?teta je što ću odrasti i što će me tući, ostaviti van n hladnoći i kiši, i što će me tjerati da se borim i da umrem u azilu. Sjećam se kako je biti pas?» tužno je pomislio. Te noći, dopuzao je do majke i pokušao sisati, no braća i sestre su ga neprestano odgurivali, sve dok se nisu nasitili i dok ih majka nije očistila jezikom, tek je tada dospio do sise, ali u njoj više nije bilo mlijeka, a nije bilo ni ljudske ruke koja bi ga držala. Bio je slab i sićušan. Jedva je mogao stajati uspravno, pao je na leđa i nije se mogao uspraviti. Počeo je cviljeti i uskoro su ljudske ruke bile ondje, držeći ga i gurajući mu nešto gumeno u usta. Nije imalo okus ni osjećaj kao kod njegove majke, ali bilo je toplo i umanjilo je bol u želucu. Imao je teškoće s disanjem jer mu pluća nisu bila dovoljno razvijena: predugo je čekao da se pridruži ostalim psićima u maternici jer se htio još malo poigrati s društvom na Duginom mostu. Mogao je osjetiti udaranje ljudskog srca, ležao je na ljudskim prsima umotan u toplu dekicu i mislio je na svoje prijatelje s duginog mosta, te upitao Boga može li im se vratiti. Bog je rekao: «Možeš, ali ne još. Htio si iskusiti ljubav».
I u slijedećih nekoliko sati koji su mu se činili kao dani, čovjek ga je hranio, milovao i držao, no on je i dalje slabio. Konačno se Bog vratio i upitao: «Jesi li se spreman vratiti na Dugin most?» «Jesam, odgovorio je, pomalo tužan jer ga čovjek nije htio pustiti i plakao je. Posljednji put je udahnuo i izdahnuo i zakoračio na dugin most, okrenuvši se da baci posljednji pogled na čovjeka koji je još uvijek plakao i držao mrtvo tjelešce. «Hvala ti, Bože.» rekao je. «Ljubav je predivna, i čekat ću kod Duginog mosta da čovjek stigne i reći mu da sam i ja njega jako volio.»
http://www.countrymeadowscottage.com/images/Bridge/stairwaytoheaven.jpg
Nemruth Dagi
28.03.2007., 10:03
Ako psi nisu u raju, onda hoću ići upravo tamo gdje su oni....Will Rogers
Golden Drop
28.03.2007., 10:24
Treba pomoći prvome bio to čovjek ili životinja a treba tvoju pomoć a NE birati kome pomoći. Osvješteni ljudi tako rade a osobe iz vjerskog miljea poput tebe biraju kome pomoći sve u duhu ljubavi spram bližnjih.:flop:
Upravo tako, ne bira se kome pomoći, već se pomaže onome tko ti je
na putu ili u tvom životu, a da mu pomoć treba.
pomaže se svim živim bićima.
Vidiš ja bez problema mogu volontirati i volontiram u udrugama za pomoć osobama sa posebnim potrebama, kako samo vole mog psa, no dobro, ali kad vidim sve te životinje po azilima, pretučene, zlostavljane, bez noge, repa, bez pol lica, suze ne prestaju teći, jer sam svjesna da im nitko to nije napravio doli ČOVJEK. :flop:
Cika Bika
28.03.2007., 12:15
Dok spavam,ja se bojim da mi moj pas ne ugrize vrat i "precvika" arterije i vene :rofl: :rofl: Na ovom svijetu ima ljudi koji stvarno zasluzuju biti iza svih zivotinja u hranidbenom lancu!
Kad sam se onesvjestila doma, moj pas me probudio svojim cviležom i lizanjem po licu, kad mi se to dogodilo u javnosti, moj prethodni pas svojim lavežom je probudio susjede da mi pomognu. Kad mi se to dogodilo samoj u javnosti , ljudi su okretali glavu, pravili se da niš ne vide. mislili su valjda da sam pijana. Da, bojim se svog kućnog ljubimca, bojim se da će mi pomoći kad mi to bude trebalo. :kiss: za sve životinje i ljubimce istih.
Pozdrav,
nemam mačku ali imam psa od godinu dana i bebu od 2 mjeseca.Psa smo muž i ja udomili,prije nego sam ostala u drugom stanju,a kad se i to dogodilo ni na pamet nam nije palo da se riješimo psa.Mada su nas mnogi pitali "što ćete s psom kad se rodi dijete". Isto kao i do sad,voljet ga.Nismo je udomili zato da bi je dali nekom,a i stručnjaci raznorazni govore da je za dijete dobro da odrasta uz životinju.
Pozdrav,
nemam mačku ali imam psa od godinu dana i bebu od 2 mjeseca.Psa smo muž i ja udomili,prije nego sam ostala u drugom stanju,a kad se i to dogodilo ni na pamet nam nije palo da se riješimo psa.Mada su nas mnogi pitali "što ćete s psom kad se rodi dijete". Isto kao i do sad,voljet ga.Nismo je udomili zato da bi je dali nekom,a i stručnjaci raznorazni govore da je za dijete dobro da odrasta uz životinju.
fire :top: za odluku. ja sam se svoje prve 3 godine provela uz psa, zahvalna sam roditeljima na tome, jer sam uz tog psa prohodala, čuvao me, dao se gnjaviti i jako mi je bio privržen. Kad budem planirala djecu, svakako će odrastat uz životinju
fire :top: za odluku. ja sam se svoje prve 3 godine provela uz psa, zahvalna sam roditeljima na tome, jer sam uz tog psa prohodala, čuvao me, dao se gnjaviti i jako mi je bio privržen. Kad budem planirala djecu, svakako će odrastat uz životinju
Ma već sad vidim da će pas voljet dijete više nego nas,što mi je drago.Istina ispočetka smo se bojali jedino da se pas ne osjeća zapostavljeno kad beba dođe doma,ali sva sreća nije bilo ni ljubomore ni ničega takvog.Dali smo joj da "upozna" bebu i sad je sve ok,čak kad beba zaplače i pas trči vidjet odmah šta je. :)
Begemotica
28.03.2007., 14:32
mačke nisu glupe znaju si nabavit hranu čak i nači novog vlasnika nema veze što ih ti hraniš.
Evo, kod mene je već ima nekoliko tjedana kako se doselio jedan tuđi mačor, izgleda sasvim dobro uhranjeno, ali kako kaže moja kći valjda su pročuli mačke u selu gdje je njima dobro... :D
I ja sam odrastala uz pse,macke,zamorce,hrcke,kosove koji su padali iz gnijezda pa smo ih othranjivali, isto tako i moja djeca sad odrastaju uz psa,a nadam se da ce ih bit jos,a vjerovatno ce i njihova djeca jer ih tako odgajam. sa svoje 33 godine i 3 djece mogu reci da nema ljepse stvari nego zivjet zivot u zajednistvu sa zivotinjama,citaj-VOLJET IH I BRINUT SE ZA NJIH I ODGAJAT IH KAO DJECU.:grli: :grli: :grli:
Pozdrav,
Trudnice, psi i bebe, suživot :cerek:
Vidite: http://www.forum.hr/showthread.php?t=172491
Zum-zum
28.03.2007., 15:15
ajmo natrag na temu
Da, natrag na temu.
Ja se na bojim svog kućnog ljubimca, ali bi se ona trebala bojati mene jer sam je zarazila prehladom :zubo:
A ko joj je kriv kad stalno liže sva bića oko sebe, pa i mene :rofl:
Usput (off topic), čitajući ovaj forum zaključila sam da sam zapravo OK osoba. Nikad do sad nisam razmišljala i analizirala koliko pomažem drugima, šta radim da bi svijet bio bolje mjesto. I sad mogu reći da sam zadovoljna i ponosna na sebe.
Možda će neki od vas reći da sam umišljena i neskromna, ali vjerujte mi nisam, samo sam se svima, a najviše SMS, htjela zahvalit da sam još jednom malo bolje upoznala sebe. Hvala! :kiss:
zum-zum stvarno puno pomažeš, svaka čast - :top:
ja radijm one standardne instant-help stvari, dignem se u busu, pomognem preko ceste, ili s nekim težim vrećicama - pa mi kažu kak sam dobro odgojena i sl. Ja obično kažem da to činim iz sebičnih poriva, jer da se tad osjećam dobro ;) nasmijemo se i svatko na svoju stranu :)
OT, jedva čekam ovaj vikend da vidim mog psa, dijeli nas 400km, bojim se da bum cijeli vikend s njim, a i sa starcima ofkors :cerek:
Bravo Toby!!!! :kiss: :kiss:
http://www.jutarnji.hr/samo_dobre_vijesti/clanak/art-2007,3,28,retriver_toby,68255.jl
Begemotica
28.03.2007., 16:08
Ne znam koliko će ovo biti razumljivo za večinu korisnika, ali baš pogađa u temu (ovo je iz Mačjeg bluza Timura Šaova):
У кошки четыре ноги
И все норовят ее пнуть.
Товарищ, ты ей помоги.
Товарищ, собакой не будь.
MalaMala
28.03.2007., 18:19
Ne bojim se svojih kučnih ljubimaca....najbolji su mi prijatelji....
Ne znam koliko će ovo biti razumljivo za večinu korisnika, ali baš pogađa u temu (ovo je iz Mačjeg bluza Timura Šaova):
У кошки четыре ноги
И все норовят ее пнуть.
Товарищ, ты ей помоги.
Товарищ, собакой не будь.
Nisam učila ruski ovaj glas ть je tj (mekano đ) i riječ ne razumijem, ali čitali si Čapekove Bajke, vidila sam da skupljaš priče o mačkama.
Begemotica
29.03.2007., 10:11
U prijevodu nažalost nekako se izgubi poezija (barem u mojem), ali evo:
mačka ima četiri noge,
i svi bi je htjeli šutnuti,
druže, ne budi prema njoj kao pas,
druže, pomozi ju.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.